Skogliga näringar Tertial

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skogliga näringar Tertial 3 2013"

Transkript

1 S T R A T E G I S K P Å V E R K A N HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE Energisatsningar inom skogen både vin och vatten Skogliga näringar några trender Utbildning och FoU-nytt Positiva trender för trävarumarknaden HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE Byggande i trä och ljuset i tunneln LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE Biobränsle på frammarsch Hållbarhetstrender LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE B R Å D S K A Page 1 / 7 Printing date:

2 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / BRÅDSKANDE BYGGANDE I TRÄ OCH LJUSET I TUNNELN Enligt den senaste trähusbarometern från TMF, Trä- och möbelföretagen, ligger orderingången för svensk trähusindustri kvar på en rekordlåg nivå, även om en viss ökning kan skönjas i orderingången. Ökningen kommer dock att få genomslag i byggstarter först under 2014 och det innebär att prognosen på påbörjade småhus låg fast under hela Marknaden för skogliga produkter förändras och skogsindustrin söker ständigt nya användningsområden, marknader och produktionsmetoder. Att industriellt byggande ofta blir billigare än traditionellt platsbyggande, är kanske ingen större nyhet. Inte minst möjligheterna att begränsa antalet byggfel talar för detta. Detta gäller även träbyggande. Siffror som SCB har tagit fram på uppdrag av TMF visar nu att andelen trä ökar i bärande konstruktioner i nybyggda flerbostadshus. År 2011 utgjorde andelen trä i nybyggda flerbostadshus 6,6 procent och för 2012 är motsvarande siffra drygt 10 procent. Det är en ökning, men ingen rekordnivå. År 2009 var andelen uppe i 12,3 procent, men det kan till stor del förklaras av att året var ett riktigt bottenår sett till den totala produktionen av lägenheter i flerbostadshus. Det råder dock ingen tvekan om att suget är i ökande vad gäller information om att bygga i trä. TräGuiden drivs av Svenskt Trä och är Sveriges största webb för byggkonstruktion, med sina tretusen sidor. Trots det fylliga materialet efterfrågas än mer information och fördjupningar från användarnas sida, snarare än förenklingar. Ett intressant exempel på trähusbyggande är de 40 lägenheter som påbörjades i centrala Knivsta i slutet av augusti. Bostäderna byggs med det industriella byggsystemet Trälyftet, med Setras dotterbolag Plusshus som leverantör. Plusshus har fabriker i Kristinehamn och Skellefteå och hoppas mycket på det nya byggsystemet. Svenskt träbyggande får anses vara bland de världsledande. En australisk forskare på besök i Sverige hävdade nyligen att vårt träbyggande är snabbt och effektivt och ligger före stora tränationer som Tyskland, Österrike och Kanada. Han jämförde med pionjärer och världskända varumärken som Volvo, SKF och IKEA. Som exempel på en region som driver denna utveckling framåt, pekades på Skellefteå. Kombinationen av träforskning med ledande företag inom träförädling och träbyggnader som en viktig del av stadsbilden är svårslagen. Bland annat har man byggt några av Sveriges högsta flerbostadshus i trä, den längsta gång- och cykelbron och ett parkeringshus i trä. Page 2 / 7 Printing date:

3 HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE ENERGISATSNINGAR INOM SKOGEN BÅDE VIN OCH VATTEN BillerudKorsnäs har vid Skärblacka pappers- och massabruk undersökt möjligheterna för produktion av pyrolysolja, "grön olja", från skogsrester. Undersökningen visar att de tekniska lösningarna är tillgängliga men att de kommersiella villkoren vid dagens och vid antagna framtida förutsättningar, inte är tillräckligt attraktiva. BillerudKorsnäs har därför beslutat att avbryta förstudien. Uttaget av avverkningsrester från skogsbruket kan öka påtagligt, visar många års samlad forskning. Hållbar energi från grenar, toppar och stubbar skulle kunna fördubblas, men det förutsätter fortsatt hänsynstagande till skog och miljö. Men då kan andelen förnybar skogsråvara öka ytterligare i Sveriges energimix, påstår Energimyndigheten i ett pressmeddelande. Träpellets håller snabbt på att etablera sig som den nya globala handelsvaran - billigare än olja med dagens oljepris, konstaterar Alan Sherrard, som är chefredaktör för tidningen Bioenergy International. Sydkorea räknar med att importera 5 miljoner ton pellets 2020, för att samelda biobränsle i sina kolkraftverk. Den globala efterfrågan på pellets kommer att bli 80 miljoner ton 2020, förutspår Johan Granath på Ekman & Co. Det kan jämföras med dagens förbrukning kring 20 miljoner ton. SCA:s gigantiska vindsatsning planerar för vindkraft på sina skogsmarker som ska ge 5 TWh per år, lika mycket som Oskarshamn II:s produktionsrekord. Men till detta krävs nära 600 vindkraftverk! I september invigdes SCA:s och norska Statkrafts första vindpark i Sverige med 26 turbiner. De två bolagen har bestämt sig för ytterligare tre vindparker i Västernorrland och Jämtland. Totalt omfattar de fyra parkerna 186 vindkraftverk med en förväntad årlig elproduktion på 1,6 TWh. Page 3 / 7 Printing date:

4 SKOGLIGA NÄRINGAR NÅGRA TRENDER Även tredje tertialet 2013 blev turbulent för flera pappersbruk. Stora Ensos planer på att minska personalstyrkan med personer beräknas beröra ca 750 i Sverige. Vd Jouko Karvinen pekar på svaga marknader och minskad lönsamhet. Neddragningen väntas minska de fasta kostnaderna inom koncernen med upp till 200 miljoner euro om året. Denna beräkning inkluderar tidigare aviserad minskning om 30 miljoner euro inom affärsområdet Building and Living. Trevligare tongångar hörs från Södra, som beslutat att ansöka om miljötillstånd för en utökad produktion vid Södra Cell Värö, där det finns goda förutsättningar för expansion. Avsikten är att öka produktionskapaciteten från dagens 425 till 700 megaton massa per år, säger Gunilla Saltin, vd Södra Cell. Holmen och BillerudKorsnäs framhålls ofta som drömparet i skogen, när fortsatt svag lönsamhet bäddar för konsolidering i branschen. Tillsammans skulle de båda bolagen få skogstillgångar och energi från Holmen. Samtidigt breddas utbudet inom tillväxtområdet kartong. Vad gäller skogsbruk så framstår Brasilien allt tydligare som ett av världens bäst lämpade länder, med en mycket snabbt växande produktion. Klimatet, temperaturen och nederbörden närmast garanterar utvecklingen av landets kommersiella plantageskogsbruk. Men experterna räknar också med att cellulosaproduktionen kommer att fördubblas de kommande åren, beroende på de investeringar som många stora bolag gjort i Brasilien. De svenska sågverken har på senare år ställts inför stora utmaningar med vikande efterfrågan på sina produkter, vilket resulterat i lägre priser och minskad lönsamhet. Byggmaterialhandeln tar stora volymer från sågverken och levererar en mängd olika sortiment till olika slags butiker. Det skapar ett stort eget sortiment att hantera, och eftersom trä är en lågförädlad produkt med små marginaler skapar stora sortiment låg lönsamhet. Detta samband visas i en lic.avhandling vid Linköpings universitet, som pekar på proaktiv sortimentshantering som ett sätt att förbättra sågverkens allt svagare lönsamhet. I en allt tuffare global konkurrens tittar skogsbolagen på alternativa, framtida inkomster från de skogliga näringarna för att komplettera intäkterna från traditionella produktsortiment. Naturupplevelser har blivit trendigt i krisens spår. Sökandet efter enkelhet (back to basics) är en trend som väntas hålla i sig inom turismen, till följd av den globala finanskrisen och världsekonomins förändring. Futurologen Ian Yeoman vid Victoria University of Wellington i Nya Zeeland, är specialiserad på resor och turism. Han skriver om fenomenet i boken "2050 Tomorrows Tourism". Enligt honom finns en önskan hos många att komma tillbaka till naturen, något lugnt, enkelt, rotat och mänskligt. Page 4 / 7 Printing date:

5 UTBILDNING OCH FOU-NYTT Framtidsresan kallas den temadag som genom Skogsindustriernas satsning turnerat runt bland Sveriges gymnasieskolor sedan Över elever har deltagit under åren. Syftet är att visa eleverna att skogsindustrin har mycket att bjuda och att inspirera dem till att plugga vidare. Nyckelord som förnybar, högteknologisk och internationell borde appellera på nya årskullar, räknar man med från branschens sida. Inte minst naturbruksskolorna är under stor förändring. Det klena elevantalet gör att Sparresäter nu läggs ner, i princip i samband med sitt 50-årsjubileum. Skogsutbildningen flyttas till Svenljunga, men man behåller och kommer att använda skogen vid Sparresäter även i fortsättningen för det skogliga momentet, enligt naturbrukskansliets förvaltningschef Kristina Athlei. Ett positivt tecken för att klara skogsbranschens kompetensförsörjning är dock de traineeprogram som nu växer fram i västernorrland. Åkroken Science Park startade under hösten i Sundsvall ett gemensamt traineeprogram med Processum i Örnsköldsvik.. I programmet deltar fyra av regionens stora företag; AkzoNobel, Eurocon, Metsä Board och SCA Forest Products. Det handlar om överlevnad för skogsbranschen, anser Peter Johansson, vd Eurocon, ett av de företag som deltar i programmet. Det gäller att klara det generationsskifte som stundar, samtidigt som intresset för många utbildningar inom teknik och naturvetenskap minskar. Förmågan att hitta nya produkter anses som en av nycklarna för skogsindustrins långsiktiga överlevnad. SCA:s pappersfabrik i Ortviken känner av denna press i högsta grad och lanserar nu ett nytt förpackningspapper. Det handlar om ett lågytviktigt papper som ska vara både lätt och starkt, dessutom bestryks det med ett plastskikt för att passa livsmedelsindustrin. Ett papper kan göras så starkt att det till och med kan användas till möbler, har vi sett exempel på ganska länge tog Joakim Nygren, student på KTH i Stockholm, kontakt med Mårten Claesson, en av grundarna till det internationellt uppmärksammade möbeldesignföretaget Claesson Koivisto Rune. Joakim ville utveckla en stol av samma material som en äggkartong, formgjuten pulp. I samarbete med Södra Cell och forskningsföretaget STFI Packforsk startade utvecklingen av det förnyelsebara materialet DuraPulp och stolen Parupu. Vad gäller skogsforskning så står skogsindustrin inför en strukturomvandling, där behovet av högteknologiska processer och produkter står i centrum. Det är viktigt att Sverige behåller sin framstående position på världsmarknaden, inte minst med tanke på att branschen, direkt och indirekt, sysselsätter så många svenskar. Forskning om framtidens skogsprodukter vid Chalmers och KTH tilldelas 100 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Målet är att Wallenberg Wood Science Center ska bli världsledande inom skogsrelaterad materialforskning. Vad gäller forskning om biobränslen, så kan den räknas som säkrad för närmaste åren i och med ett nytt beslut av Energimyndigheten. Det handlar om arbetet med att utveckla förnyelsebara bränslen genom forskning vid Luleå tekniska universitet (LTU). Beslutet inneb är finansiering under minst 2,5 år av ett omfattande forskningsprogram vid LTU samt drift av universitetets egen förgasningsanläggning LTU Green Fuels. LTU Biosyngas Center är ett öppet forskningscentrum och målet är att successivt lägga till projekt som passar för att genomföras i pilotskala eller på en sidoström från processens olika steg. Page 5 / 7 Printing date:

6 POSITIVA TRENDER FÖR TRÄVARUMARKNADEN Exportvärdet för skogsindustriprodukter minskade med fem procent första halvåret, men det är ändå en mindre tillbakagång än exporten av andra varor från Sverige. Dessutom har situationen för sågverken förbättrats, enligt Skogsindustriernas kvartalsrapport i mitten av året. Signalerna på en ökad trävarukonsumtion i USA och Storbritannien blev allt starkare under sista tertialet 2013, detta samtidigt som produktionen i stort gått ned i hela Europa och färdigvarulagren är rekordlåga. Utbudet av sågade trävaror ökar försiktigt i Europa med ca 5 % under året, men höga timmerpriser bromsar trävaruproduktionen. En vändning på marknaden kan dock anas, med försiktigt höjda trävarupriser. Än så länge syns inga signaler på att sågverken kommer att såga sönder marknaden. Huvudorsaken är, historiskt mycket höga timmerpriser i Tyskland, Österrike, Baltikum samt även Sydsverige. Södra Timber flaggar för en rejäl volymökning vid sina sågverk under Takten ska ökas vid flertalet anläggningar och efter en strulig inkörning går storsågen i Värö på tre skift sedan en tid. Enligt Metsä Group blev rörelseresultatet för årets tredje kvartal enligt förväntningarna. Rörelseresultatet för massa förbättrades tack vare högre massapriser. Utvecklingen för mjukoch matlagningspapper var stabil. Leveransvolymerna för falskartong och kraftliner ökade. Den säsongsrelaterade låga efterfrågan inom träproduktindustrin och de planerade serviceuppehållen i fabriksintegraten försämrade resultatet under kvartalet. Enligt Skogsstyrelsens prognos beräknas bruttoavverkningen år 2013 att uppgå till 83,3 miljoner m³sk (stamvolym ovan stubbskäret inkl. topp och bark). Det är en minskning med 3 procent jämfört med Men den bättre konjunkturen i Europa och framför allt Nordamerika har lett till en kanske lite otippad vinnarbransch: Aktier i svenska sågverksbolag har gått som raketer på börsen. I Rörvik Timber och Berg fördubblades aktiekurserna mer än under hösten. Rusforest, som verkar i östra Sibirien, hakade sent omsider på trenden och steg nära 30 procent på två börsdagar. Svenskt Trä ställde ut vid möbel- och inredningsmässan FMC i Shanghai den september. FMCmässan är en av de viktigaste mässorna för träindustrin i Kina inom möbel, snickeri och inredning. I montern exponerades 10 svenska sågverksföretag som sammanlagt står för cirka 70 procent av den svenska träproduktionen. Intresset för svenska trävaror för inredning tilltar i Kina och den svenska exporten av sågade trävaror ökar starkt. Detta bekräftades under SINO-SWEDISH WOOD DAY, ett svenskt initiativ och event för att ytterligare öka intresset för svenska trävaror i Kina. Cirka 400 personer deltog i eventet som hölls den 10 december i Shanghai. Page 6 / 7 Printing date:

7 LÄGRE STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE BIOBRÄNSLE PÅ FRAMMARSCH Den statliga utredningen "Fossilfrihet på väg" ger förslag på hur Sveriges bilar, lastbilar och bussar om 16 år ska gå på el eller förnybara bränslen istället för bensin eller diesel. Utredaren, Thomas B. Johansson är professor i energisystemanalys vid Lunds Universitet. Han tror inte att man kan hinna få bort alla klimatutsläpp från trafiken redan till år 2030, men att åtminstone 80 % försvinner med hans förslag. Skogsindustrierna välkomnar utredningen Fossiloberoende fordonsflottas (FFF) förslag att gynna produktion av avancerade biodrivmedel från skogsråvara och avfall. - Genom att på ett kostnadseffektivt sätt stödja investeringar i sådan produktion kan vi utnyttja skogsresursen, industrins rest- och biprodukter samt biobaserat avfall på ett effektivare sätt, säger Carina Håkansson, VD för Skogsindustrierna, i ett pressmeddelande. HÅLLBARHETSTRENDER Cirka en miljon ton kol lagras in i Sveriges skogar varje år. Den som vill ha mer detaljer kan läsa om detta i Markinventeringen hos SLU, som är en kartläggning av markförhållanden och markkemi. Det handlar om objektivt utlagda provytor spridda över hela landet söder om fjälltrakterna. En tiondel av provytorna inventeras varje år. Förutom att binda kol, så gör svenskt skogsbruk stor klimatnytta genom att varje år binda nästan 140 miljoner ton koldioxid dubbelt så mycket som de svenska utsläppen av koldioxid. Skogen utgör därmed en mycket viktig nyckel till hållbar utveckling i Sverige och Europa. Det är ingen överdrift att påstå att skogen är nyckeln till hållbar utveckling i Sverige och Europa. I framtiden kommer troligen svensk skog att få ännu större betydelse för utvecklingen mot ett hållbart samhälle. Förnybar energi kommer steg för steg att ersätta fossila bränslen. Nya möjligheter öppnas för skogsråvaran som miljövänligt alternativ till textil i kläder och andra varor. Hur står sig då svenska företag vad gäller hållbart företagande? FN:s Global Compact 100 är ett nytt globalt aktieindex som kombinerar hållbart företagande och ekonomiska resultat. Det handlar om att skapa god avkastning genom ansvarsfulla affärsmetoder. Bland de 100 bästa företag som listas finns Holmen som ett bland fem svenska företag och det enda Sverige-baserade skogsindustriföretaget. TERTIALANALYS FÖR DE SKOGLIGA NÄRINGARNA Analysen är sammanställd av Leif Nordin, Branschansvarig. Page 7 / 7 Printing date:

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood

SCA WOOD Framåt i värdekedjan. Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA WOOD Framåt i värdekedjan Jerry Larsson Affärsområdeschef SCA Wood SCA som helhet Europas största privata skogsägare Skogsmark 2,6m ha 6% av Sverige Sågverk Massafabrik Kraftlinerbruk Tryckpappersbruk

Läs mer

VDs anförande Årsstämma Ulf Larsson, VD och koncernchef 20 mars, 2019

VDs anförande Årsstämma Ulf Larsson, VD och koncernchef 20 mars, 2019 VDs anförande Årsstämma 2019 Ulf Larsson, VD och koncernchef 20 mars, 2019 2018 i sammandrag Bästa resultat hittills Fördubblad massakapacitet Positiv klimatnytta Fortsatt tillväxt 2 SCAs prestation 2018

Läs mer

Branschstatistik 2015

Branschstatistik 2015 www.skogsindustrierna.org Branschstatistik 2015 Det här är ett sammandrag av 2015 års statistik för skogsindustrin. Du hittar mer statistik på vår hemsida. Skogsindustrierna Branschstatistik 2015 1 Fakta

Läs mer

Storproducent av biobränslen, nollkonsument av fossila bränslen. Lina Palm

Storproducent av biobränslen, nollkonsument av fossila bränslen. Lina Palm Storproducent av biobränslen, nollkonsument av fossila bränslen Lina Palm FRÅGAN i FOKUS NEJ! MEN, ökad substitution av fossilbaserade produkter med produkter som har förnybart ursprung, dvs. baserade

Läs mer

Bioenergi och GROT i den Nordiska marknaden. Stora Enso Bioenergi

Bioenergi och GROT i den Nordiska marknaden. Stora Enso Bioenergi Bioenergi och GROT i den Nordiska marknaden. Stora Enso Bioenergi Agenda Stora Enso Marknadsinformation Hur jobbar vi med GROT 2 14/6/2016 Allt som tillverkas av fossila material idag kan tillverkas av

Läs mer

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB

BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB BIOENERGIGRUPPEN I VÄXJÖ AB Bioenergiutveckling internationellt, nationellt och regionalt samt några aktuella regionala satsningar på bioenergi för värme och elproduktion. Hans Gulliksson Energi som en

Läs mer

VDs anförande Årsstämma 2018 Ulf Larsson, VD och koncernchef Mars 23, 2018

VDs anförande Årsstämma 2018 Ulf Larsson, VD och koncernchef Mars 23, 2018 VDs anförande Årsstämma 2018 Ulf Larsson, VD och koncernchef Mars 23, 2018 2017 i sammanfattning Ett starkt resultat Hållbarhetsarbete som gör skillnad Investeringar i ökad konkurrenskraft Produktionsrekord

Läs mer

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen

Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Region Östergötlands strategi för stöd till utveckling av skogsnäringen Det finns mycket skog i Östergötland Skogen är en viktig resurs för en grön omställning av samhället Skogsnäringen har stor betydelse

Läs mer

Den växande bioekonomin hur ser den ut? Om bioekonomi och branschens möjligheter. Vad krävs av politiker och beslutsfattare?

Den växande bioekonomin hur ser den ut? Om bioekonomi och branschens möjligheter. Vad krävs av politiker och beslutsfattare? Den växande bioekonomin hur ser den ut? Om bioekonomi och branschens möjligheter. Vad krävs av politiker och beslutsfattare? Magnus.berg@skogsindustrierna.se @MagnusBerg4 Cirkulär, biobaserad ekonomi Innovation

Läs mer

Skogens roll för klimatet - Att bidra med material och energi i ett hållbart samhälle. Hillevi Eriksson, klimat- och bioenergispecialist

Skogens roll för klimatet - Att bidra med material och energi i ett hållbart samhälle. Hillevi Eriksson, klimat- och bioenergispecialist Skogens roll för klimatet - Att bidra med material och energi i ett hållbart samhälle Hillevi Eriksson, klimat- och bioenergispecialist 1 Koldioxidutsläppen - utvecklingen CO 2 -emissioner från användning

Läs mer

Skogskonferens i Linköping 31 mars 2011 Stora Enso Bioenergi, Peter Sondelius

Skogskonferens i Linköping 31 mars 2011 Stora Enso Bioenergi, Peter Sondelius Skogskonferens i Linköping 31 mars 2011 Stora Enso Bioenergi, Peter Sondelius Bioenergi nationellt och regionalt Stora Enso Stora Enso Bioenergi Hållbarhet för biobränsle i Stora Enso Sammanfattning 2011-03-31

Läs mer

Biobränslen När blir pinnarna i skogen av betydelse? 28 november 2017

Biobränslen När blir pinnarna i skogen av betydelse? 28 november 2017 Biobränslen När blir pinnarna i skogen av betydelse? 28 november 2017 1 VAD TROR DU KOMMER ENERGI FRÅN SKOGEN KUNNA UTGÖRA SÅ MYCKET SOM 30% AV LANDETS ENERGI-ANVÄNDNING REDAN 2025? Pinnarna i skogen är

Läs mer

Skandinaviens största sågverk

Skandinaviens största sågverk Bravikens sågverk Rapport Nr:01 Juni 2008 Om byggandet av Skandinaviens största sågverk i Norrköping Skandinaviens största sågverk Holmen investerar drygt en miljard kronor i det som kommer att bli Skandinaviens

Läs mer

Yttrande över promemorian Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle

Yttrande över promemorian Reduktionsplikt för minskning av växthusgasutsläpp från bensin och dieselbränsle 2017-04-19 Miljö- och energidepartementet Remiss M2017/00723/R Energienheten 103 33 Stockholm Helena Sjögren helena.sjogren@skogsindustrierna.org 08-762 72 35 Yttrande över promemorian Reduktionsplikt

Läs mer

hållbar affärsmodell för framtiden

hållbar affärsmodell för framtiden hållbar affärsmodell för framtiden Vår affärsmodell bygger på det vi tror är rätt i ett långsiktigt perspektiv. Långsiktigheten följer den tradition som Södras medlemmar i generationer har arbetat efter

Läs mer

Energi- och klimatpolitikens inverkan på svensk massa- och pappersindustri

Energi- och klimatpolitikens inverkan på svensk massa- och pappersindustri Energi- och klimatpolitikens inverkan på svensk massa- och pappersindustri Karin Ericsson & Lars J Nilsson IMES, Lunds universitet Måns Nilsson SEI Varför är massa- och pappersindustrin intressant m.a.p.

Läs mer

Mathias Sundin Projektledare skolaktiviteter BioFuel Region / KNUT-projektet mathias.sundin@biofuelregion.se

Mathias Sundin Projektledare skolaktiviteter BioFuel Region / KNUT-projektet mathias.sundin@biofuelregion.se Mathias Sundin Projektledare skolaktiviteter BioFuel Region / KNUT-projektet mathias.sundin@biofuelregion.se Vision Norra Sverige en världsledande region i omställningen till ett ekonomiskt, socialt och

Läs mer

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017,

SCA Forest Products. Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, SCA Forest Products Mats Sandgren, Tømmer & Marked 2017, 2017.02.16 SCA s förändringsresa 1929 1975-2006 SCA är ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Förvärv: Wausau, mjukpapper för storförbrukare,

Läs mer

Vindkraft inom SCA. Milan Kolar 2011-05-30

Vindkraft inom SCA. Milan Kolar 2011-05-30 Vindkraft inom SCA Milan Kolar 2011-05-30 SCA Ett globalt hygien- och pappersföretag Nettoomsättning 109 miljarder SEK 45 000 anställda och försäljning i mer än 100 länder TEN och Tork är ledande globala

Läs mer

Förnybar värme/el mängder idag och framöver

Förnybar värme/el mängder idag och framöver Förnybar värme/el mängder idag och framöver KSLA-seminarium 131029 om Marginalmarkernas roll vid genomförandet av Färdplan 2050 anna.lundborg@energimyndigheten.se Jag skulle vilja veta Hur mycket biobränslen

Läs mer

Skogsindustriernas utmaningar

Skogsindustriernas utmaningar Skogsindustriernas utmaningar Carina Håkansson, vd Skogsindustrierna 6/2 2014 Skogsindustriernas uppdrag är att stärka medlemsföretagens konkurrenskraft fördelaktiga politiska och marknadsmässiga villkor

Läs mer

Biobränslemarknaden En biobränsleleverantörs perspektiv

Biobränslemarknaden En biobränsleleverantörs perspektiv Biobränslemarknaden En biobränsleleverantörs perspektiv Roger Johansson Biobränslekoordinator, Sveaskog Panndagarna 9 10 feb 2011 Innehåll Kort om Sveaskog Marknadssituation biobränsle Sverige Utblick

Läs mer

MoDos motiv för bildandet av ny finpapperskoncern med SCA

MoDos motiv för bildandet av ny finpapperskoncern med SCA MoDo Tel 08-666 21 00 (direkt 08-666 21 15) Koncernstab Information Fax 08-666 21 30 Box 5407 http://www.modogroup.com 114 84 STOCKHOLM e-post: info@modogroup.com MoDos motiv för bildandet av ny finpapperskoncern

Läs mer

Energimyndighetens syn på framtidens skogsbränslekedja

Energimyndighetens syn på framtidens skogsbränslekedja Energimyndighetens syn på framtidens skogsbränslekedja Bioenergiseminarium Linnéuniversitet svante.soderholm@energimyndigheten.se Världens energi är till 80 % fossil. Det mesta måste bort. Har vi råd att

Läs mer

Bioenergin i EUs 2020-mål

Bioenergin i EUs 2020-mål Bioenergin i EUs 2020-mål Preem AB Michael G:son Löw Koncernchef och VD IVA 16 november 2011 Preem leder omvandlingen till ett hållbart samhälle 2 Vi jobbar hårt för att det aldrig mer ska bli bättre förr

Läs mer

Svenska sågverk har det jobbigt varför och hur länge? Virkesforum 2013 Mikael Eliasson Svenskt Trä

Svenska sågverk har det jobbigt varför och hur länge? Virkesforum 2013 Mikael Eliasson Svenskt Trä Svenska sågverk har det jobbigt varför och hur länge? Virkesforum 2013 Mikael Eliasson Svenskt Trä Klar bild? De viktigaste faktorerna för lönsamheten Marknadspriser inklusive valutarelationer Råvarupriser

Läs mer

Stockarydsterminalen Infrastruktur i samverkan ger positiva miljövinster

Stockarydsterminalen Infrastruktur i samverkan ger positiva miljövinster Stockarydsterminalen Infrastruktur i samverkan ger positiva miljövinster 2013-05-22 Per-Henrik Evebring Stormen Gudrun 2005 ställde Skogsindustrin inför nya utmaningar. Varför en järnvägsterminal i Stockaryd?

Läs mer

Skogens vatten. Lena Ek ordförande i Södra _138

Skogens vatten. Lena Ek ordförande i Södra _138 Skogens vatten Lena Ek ordförande i Södra 2016-09-16 1 2016-09-16_138 Sverige en skogsindustriell stormakt Nettoexportvärde om ca 130 mdr (12% av svensk varuexport) Ca 15-20% av Sveriges samlade industriinvesteringar

Läs mer

Swedish The Swedi wood effect Sh wood effec NYckelN Till framgång T i köpenhamn1 Swe e TT global T per Spek Tiv ett initiativ av:

Swedish The Swedi wood effect Sh wood effec NYckelN Till framgång T i köpenhamn1 Swe e TT global T per Spek Tiv ett initiativ av: Swedish Wood Effect NYCKELN TILL FRAMGÅNG I KÖPENHAMN ETT INITIATIV AV: 1 2 Lösningen finns närmare än du tror Klimatfrågan är en av mänsklighetens ödesfrågor. De klimatförändringar som beror på människans

Läs mer

Bilaga till prospekt. Ekoenhets klimatpåverkan

Bilaga till prospekt. Ekoenhets klimatpåverkan Utkast 2 Bilaga till prospekt Ekoenhets klimatpåverkan Denna skrift syftar till att förklara hur en ekoenhets etablering bidrar till minskning av klimatpåverkan som helhet. Eftersom varje enhet etableras

Läs mer

Flaggskepp Bioraffinaderi. Sören Back Informationschef

Flaggskepp Bioraffinaderi. Sören Back Informationschef Flaggskepp Bioraffinaderi Sören Back Informationschef 2017-05-10 Vi har gott om skog! 1 million m 3 Annual forest growth 120 million m 3 Annual harvest 90 million m 3 Strukturutveckling Massaproduktion

Läs mer

Total konsumtion av barrträvaror ca 300 miljoner m3/år

Total konsumtion av barrträvaror ca 300 miljoner m3/år Hur ser världen ut? Total konsumtion av barrträvaror ca 300 miljoner m3/år Share (%) of global softwood consumption 26% 30% 5% 4% 25% 3% 5% 2% Source: Swedish Forest Industries Federation 2 Konsumtion

Läs mer

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson

Framtiden är vår viktigaste marknad. Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Framtiden är vår viktigaste marknad Raffinaderiverksamhet med grön vision Sören Eriksson Preem en viktig samhällsaktör Raffinering Står för 80 % av Sveriges raffineringskapacitet 30 % av totala raffineringskapaciteten

Läs mer

Årsstämma Magnus Groth, vd och koncernchef

Årsstämma Magnus Groth, vd och koncernchef Årsstämma 2017 Magnus Groth, vd och koncernchef SCA - två starka verksamheter: Skogsindustri och Hygien och hälsa 5 april 2017 Årsstämma 2017 2 2016 i korthet Nettoomsättning 117 314 MSEK (+2% jämfört

Läs mer

Greenchem. Speciality Chemicals from Renewable Resources. Hållbar produktion och bioteknik

Greenchem. Speciality Chemicals from Renewable Resources. Hållbar produktion och bioteknik Greenchem Speciality Chemicals from Renewable Resources Hållbar produktion och bioteknik Paradigmskifte för svensk kemiindustri? Det finns många skäl, såväl miljömässiga som ekonomiska, till att intresset

Läs mer

S k o g e n S l i l l a g r ö n a

S k o g e n S l i l l a g r ö n a skog, trä och papper är bra för klimatet Skogen är en del av lösningen på klimatfrågan! Skogen är en del av lösningen på klimatfrågan och en hörnsten i ett hållbart samhälle. Skogsbruket i Sverige har

Läs mer

VIRKESBÖRSENS. Kvartalsjämförelse Q2 2018

VIRKESBÖRSENS. Kvartalsjämförelse Q2 2018 VIRKESBÖRSENS Kvartalsjämförelse Q2 2018 OM RAPPORTEN Vi på Virkesbörsen verkar för en mer transparent och effektiv virkesmarknad. Varje kvartal sammanställer vi därför en rapport som jämför hur det går

Läs mer

Biobaserad samhällsekonomi

Biobaserad samhällsekonomi Biobaserad samhällsekonomi Beställningen Strategisk t diskussion i i regionala rådet 2012 om vad Hållbar utveckling betyder för LRF Strategisk diskussion i förbundsstyrelsen 2013 om vad Biobaserad samhällsekonomi

Läs mer

Årsstämma 2014. Jan Johansson, vd och koncernchef

Årsstämma 2014. Jan Johansson, vd och koncernchef Årsstämma 2014 Jan Johansson, vd och koncernchef SCA-koncernen Ett ledande globalt hygien- och skogsindustriföretag Nettoomsättning: 93* miljarder SEK Idag 44 000 medarbetare Försäljning i cirka 100 länder

Läs mer

Skogsindustrins roll i samhället

Skogsindustrins roll i samhället Skogsindustrins roll i samhället med fokus på Stora Enso Kvarnsveden och Stora Enso Skoghall Juni 2006 Svensk skogsindustri i världen Sveriges andelar* av världens 0 2 4 6 8 10 12 Skogsareal % Massaproduktion

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 17 september 2008 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel, avfall

Läs mer

VIRKESBÖRSENS. Kvartalsjämförelse Q1 2018

VIRKESBÖRSENS. Kvartalsjämförelse Q1 2018 VIRKESBÖRSENS Kvartalsjämförelse Q1 2018 1 OM RAPPORTEN Vi på Virkesbörsen verkar för en mer transparent och effektiv virkesmarknad. Varje kvartal sammanställer vi därför en rapport som jämför hur det

Läs mer

Modernt träbyggande för en ny tid! Copperhill Mountain Lodge / Åre / Bild: Åke E:son Lindman

Modernt träbyggande för en ny tid! Copperhill Mountain Lodge / Åre / Bild: Åke E:son Lindman Modernt träbyggande för en ny tid! Copperhill Mountain Lodge / Åre / Bild: Åke E:son Lindman VÄRDEN FÖR VÄRLDEN konsekvenser av ett ökat industriellt träbyggande TOMAS NORD VID LINKÖPINGS UNIVERSITET HAR

Läs mer

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar

Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030. Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Strategiska vägval för ett fossiloberoende Västra Götaland 2030 Faktaunderlag med statistik och klimatutmaningar Faktamaterialet presenterar 1. Statistik gällande klimatutsläpp i Västra Götaland 2. Det

Läs mer

Månadsrapport Tertial 2 2013

Månadsrapport Tertial 2 2013 S T R A T E G I S K P Å V E R K A N HÖG STRATEGISK PÅVERKAN / EJ BRÅDSKANDE Energitrender Utbildningstrender och insatser Trätrender En jämställd skogsbransch - närdå då? Biologisk mångfald kontra biomassa

Läs mer

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin...

Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Berättelser från att jobba inom skogsindustrin... Vad kommer från skogen? Förpackningar, papper, tidningar, magasin, möbler, fönster, blöjor, tuggummi, såpa... Ja listan kan göras lång på produkter som

Läs mer

En sammanhållen klimat- och energipolitik

En sammanhållen klimat- och energipolitik En sammanhållen klimat- och energipolitik Europas mest ambitiösa klimat och energipolitik En strategi ut ur beroendet av fossil energi Resultatet av en bred process Sverige får en ledande roll i den globala

Läs mer

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01

Preems miljöarbete. Alternativa bränslen. Gröna korridorer. Datum 2011-12-01 Preems miljöarbete Alternativa bränslen och Gröna korridorer Datum 2011-12-01 Syfte Föredragshållare Gröna korridorer Anders Malm, Logistikchef Korta fakta om Preem - 2010 Omsättning 87 miljarder SEK Ett

Läs mer

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2003

DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2003 DELÅRSRAPPORT JANUARI SEPTEMBER 2003 Mkr Nettoomsättning 3 865 4 010 11 876 11 961 16 081 Rörelseresultat 587 609 1 831 2 075 2 713 Resultat efter finansiella poster 532 551 1 664 1 953 2 564 Resultat

Läs mer

Världens första bioproduktfabrik av den nya generationen. Metsä Group

Världens första bioproduktfabrik av den nya generationen. Metsä Group Världens första bioproduktfabrik av den nya generationen 1 Ny bioproduktfabrik i Finland Världens första bioproduktfabrik av den nya generationen Den största investeringen i skogsindustrins historia i

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

DELÅRSRAPPORT Januari mars 2006

DELÅRSRAPPORT Januari mars 2006 DELÅRSRAPPORT Januari mars 2006 Nettoomsättningen ökade till 491 Mkr (332) för hela koncernen. Rörelseresultatet ökade till 15 Mkr (-12) för hela koncernen. Resultatet efter skatt ökade till 8 Mkr (-10)

Läs mer

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet

Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans funktion och roll i transportsystemet 2012-12-14 Er ref: Kenneth Natanaelsson kenneth.natanaelsson@trafikverket.se Karolina Boholm karolina.boholm@skogsindustrierna.org 08-762 72 30 070-202 98 69 Yttrande över Trafikverkets utredning om Inlandsbanans

Läs mer

Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter?

Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter? Biodrivmedel/oljor från skogsråvara tekniker, status och möjligheter? Daniella Johansson Bioenergidagen 29 nov, 2017 Projektledare inom bioenergi, Energikontor Sydost. Dr inom industriella energisystem

Läs mer

Biobränslesituationen i Sverige. säsongen Stora Enso Bioenergi AB. Magnus Larsson

Biobränslesituationen i Sverige. säsongen Stora Enso Bioenergi AB. Magnus Larsson Biobränslesituationen i Sverige säsongen 17-18. Stora Enso Bioenergi AB Magnus Larsson Biobränslesituationen i Sverige säsongen 17-18. Vad var det som hände? Varför hände det? Framtiden. Sammanfattning.

Läs mer

Den målbild som visionen målar upp behandlar tre aspekter:

Den målbild som visionen målar upp behandlar tre aspekter: Projektnamn: Förnyelsebara drivmedel i Region JH Programområde: Mellersta Norrland Ärende ID: 20201262 Bakgrund och omvärld Bakgrund Ett historiskt klimatavtal slöts vid FN:s klimatmöte i Paris 2015. För

Läs mer

Falu Energi & Vatten

Falu Energi & Vatten Falu Energi & Vatten Ägarstruktur Falu Kommun Falu Stadshus AB Falu Förvaltnings AB Kopparstaden AB Lugnet i Falun AB Lennheden Vatten AB (50%) Dala Vind AB (5,8%) Dala Vindkraft Ekonomisk Förening (15

Läs mer

Värme utgör den största delen av hushållens energiförbrukning

Värme utgör den största delen av hushållens energiförbrukning Visste du att värme och varmvatten står för ungefär 80% av all den energi som vi förbrukar i våra hem? Därför är en effektiv och miljövänlig värmeproduktion en av våra viktigaste utmaningar i jakten på

Läs mer

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar.

En regering måste kunna ge svar. Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. En regering måste kunna ge svar Alliansregeringen förbereder sig tillsammans. Vi håller vad vi lovar. 2014-08-25 Fler miljöbilar för ett modernt och hållbart Sverige Sverige är ett föregångsland på klimatområdet.

Läs mer

OKQ8 och hållbar bilism

OKQ8 och hållbar bilism Hållbar bilism OKQ8 och hållbar bilism OKQ8 vill jobba med hållbarhet i hela leverantörskedjan från råvara till färdig produkt. Det är en förutsättning för att vi ska kunna garantera drivmedlens hållbarhetsprestanda.

Läs mer

Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg

Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg Fjärr- och närvärmens roll i samhället för att klara satta miljö- och klimatmål Göran Gustavsson Energikontor Sydost och Bioenergigruppen i Växjö Fredensborg 20170428 på väg mot ett hållbart energisystem

Läs mer

EUROPEISKA SKOGSFONDEN

EUROPEISKA SKOGSFONDEN EUROPEISKA SKOGSFONDEN EUROPEISKA SKOGSFONDEN Investerar i skogsmark inom EU Sju års placeringshorisont Förväntad årlig avkastning 10 12 % Förväntad årlig utdelning 2 5 % SAMMANFATTNING Fonden köper produktiv

Läs mer

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013

Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 0470-41330 Henrik.johansson@vaxjo.se. Energi och koldioxid i Växjö 2013 Henrik Johansson Miljösamordnare Tel 47-4133 Henrik.johansson@vaxjo.se Energi och koldioxid i Växjö Inledning Varje år sedan 1993 genomförs en inventering av kommunens energianvändning och koldioxidutsläpp.

Läs mer

Svensk trämekanisk industris position och utveckling

Svensk trämekanisk industris position och utveckling Svensk trämekanisk industris position och utveckling Mikael Eliasson IVA/KSLA seminarium Trämekanisk industri i en globaliserad värld Stockholm, 9 april 2019 Kanske snarare bränslet till den verkliga motorn!

Läs mer

Bio2G Biogas genom förgasning

Bio2G Biogas genom förgasning Bio2G Biogas genom förgasning Jan-Anders Svensson, E.ON Gasification Development AB Gasdag Karlstad 2012-02-09 EUs klimatmål 20/20/20 år 2020 Koldioxidutsläppen ska ha minskat med 20 procent (jämfört med

Läs mer

Etanol från Cellulosa. BioEtanol. ETANOL - BRED RÅVARUPOTENTIAL Från Spannmål till biomassa med cellulosa. Barrskogsbältet. Processutvecklingssteg

Etanol från Cellulosa. BioEtanol. ETANOL - BRED RÅVARUPOTENTIAL Från Spannmål till biomassa med cellulosa. Barrskogsbältet. Processutvecklingssteg från Cellulosa 1909 Den första sulfit etanol anläggningen 1925 (Lättbentyl, 25% EtOH) 1941 Domsjö, Örnsköldsvik Organisk syntes, långt före den petrokemiska industrin Från Pilot till kommersiella anläggningar.

Läs mer

Klimatcertifikat för grönare transporter. Gävle-Dala Drivmedelskonvent, Borlänge Torsdagen den 20 mars, 2104

Klimatcertifikat för grönare transporter. Gävle-Dala Drivmedelskonvent, Borlänge Torsdagen den 20 mars, 2104 Klimatcertifikat för grönare transporter Gävle-Dala Drivmedelskonvent, Borlänge Torsdagen den 20 mars, 2104 Inledande frågor Kvotplikten är här för att stanna hur kan den utformas för att gynna biobränslen

Läs mer

Utbildningsöversikt vindkraft

Utbildningsöversikt vindkraft Utbildningsöversikt vindkraft Bakgrund Den historiska händelse som är startskottet för byggandet av vindkraftparken i Markbygden är när Piteås kommunalråd Peter Roslund och Landshövdingen i Norrbotten

Läs mer

Nya spännande användningsområden för skogen, men kommer råvaran att räcka till? Utmaningar och möjligheter för skogsindustrin i framtiden.

Nya spännande användningsområden för skogen, men kommer råvaran att räcka till? Utmaningar och möjligheter för skogsindustrin i framtiden. Nya spännande användningsområden för skogen, men kommer råvaran att räcka till? Utmaningar och möjligheter för skogsindustrin i framtiden. Marcus Åsgärde, Produktionschef, Södra Cell Värö Södra Cell Värö

Läs mer

Ett fall framåt för svenskt skogsbruk?

Ett fall framåt för svenskt skogsbruk? Klimatmötet i Köpenhamn Ett fall framåt för svenskt skogsbruk? Vad resulterade COP 15 i? Visade svårigheten i att driva jättelika förhandlingsprocesser där enskilda länder/ grupper av länder har olika

Läs mer

KONKURRENSEN OM BIORÅVARAN

KONKURRENSEN OM BIORÅVARAN KONKURRENSEN OM BIORÅVARAN 1 Detta kommer att styra utvecklingen EU:s energimål 20 / 20 / 20(10) till 2020 Klimat Försörjnings säkerhet 20 % reduktion av CO 2 utsläppen 20 % reducerad energi konsumtion

Läs mer

Vi arbetar för att öka användningen av bioenergi på ett ekonomiskt och miljömässigt optimalt sätt. www.svebio.se

Vi arbetar för att öka användningen av bioenergi på ett ekonomiskt och miljömässigt optimalt sätt. www.svebio.se Vi arbetar för att öka användningen av bioenergi på ett ekonomiskt och miljömässigt optimalt sätt. Bioenergi Sveriges största energislag! Naturgas Vindkraft 11,3 TWh, 5,3 TWh, Värmepumpar 3,0% 1,4% 3,8

Läs mer

Lantbrukets och Lantmännens satsningar och möjligheter inom hållbara biodrivmedel. Lantmännen Energi Alarik Sandrup, Näringspolitisk chef

Lantbrukets och Lantmännens satsningar och möjligheter inom hållbara biodrivmedel. Lantmännen Energi Alarik Sandrup, Näringspolitisk chef Lantbrukets och Lantmännens satsningar och möjligheter inom hållbara biodrivmedel Lantmännen Energi Alarik Sandrup, Näringspolitisk chef Dagens anförande Lantmännen en jättekoncern och störst på bioenergi

Läs mer

FSC-certifierade produkter från SCA

FSC-certifierade produkter från SCA FSC-certifierade produkter från SCA Vad är FSC? Forest Stewardship Council (FSC) är en oberoende internationell organisation som främjar utvecklingen av miljöanpassade, socialt ansvarstagande och finansiellt

Läs mer

Världens första koldioxidfria fordonsfabrik.

Världens första koldioxidfria fordonsfabrik. Världens första koldioxidfria fordonsfabrik. Ett samarbete för framtiden. Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve utanför Göteborg byggdes 1982 och är 87 000 kvadratmeter stor. Där produceras varje år över 20

Läs mer

Nokian Tyres delårsrapport januari mars 2015

Nokian Tyres delårsrapport januari mars 2015 PRESSINFORMATION 2015-05- 08 Nokian Tyres delårsrapport januari mars 2015 Tillväxt i väst fortfarande utmaningar i Ryssland Koncernen Nokian Tyres omsättning minskade med 9.8 procent och var 281.3 MEUR

Läs mer

Klimatfärdplan För en fossilfri och konkurrenskraftig stålindustri i Sverige. Sammanfattning

Klimatfärdplan För en fossilfri och konkurrenskraftig stålindustri i Sverige. Sammanfattning Klimatfärdplan För en fossilfri och konkurrenskraftig stålindustri i Sverige Sammanfattning Svensk stålindustri vill göra skillnad för det globala klimatet. Redan idag har svenska stålprodukter ett lågt

Läs mer

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom

BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015. Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom BUSINESS SWEDENS MARKNADSÖVERSIKT SEPTEMBER 2015 Mauro Gozzo, Business Swedens chefekonom 1 Business Swedens Marknadsöversikt ges ut tre gånger per år: i april, september och december. Marknadsöversikt

Läs mer

Strategisk Innovationsagenda

Strategisk Innovationsagenda Strategisk Innovationsagenda Förgasning och pyrolys - Termisk konvertering av biomassa till energibärare Joakim Lundgren, Bitr. Professor Föreståndare, Svenskt förgasningscentrum (SFC) Avdelningen för

Läs mer

LRF biobaserad ekonomi GLOBALA UTMANINGAR är lokala. Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund

LRF biobaserad ekonomi GLOBALA UTMANINGAR är lokala. Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund LRF biobaserad ekonomi GLOBALA UTMANINGAR är lokala Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund The World in 2015 Human tipping points according to CIA Demography; 7.2 billion people, 95% in developing countries Food

Läs mer

Koncernens fakturering uppgick i kvartalet till 1 005 MSEK, vilket var en ökning med 12 procent. Valutaeffekter svarade för hela ökningen.

Koncernens fakturering uppgick i kvartalet till 1 005 MSEK, vilket var en ökning med 12 procent. Valutaeffekter svarade för hela ökningen. 1 SECO TOOLS AB Delårsrapport januari - september år Kvartalets resultat före skatt var oförändrat jämfört med föregående år. Försäljningen för kvartalet steg totalt med 12 procent. En fortsatt konjunkturförsvagning

Läs mer

Perstorp BioProducts AB Svensk biodiesel

Perstorp BioProducts AB Svensk biodiesel Perstorp BioProducts AB Svensk biodiesel Förnybara drivmedel för bussar och lastbilar Östersund Lars Lind, VD Perstorp BioProducts AB 2015-01-30 Biodrivmedel just nu - uppförsbacke och motvind Kraftigt

Läs mer

Eksjö kommun. Dnr: 2017-KLK0203. Antagen Kf 23

Eksjö kommun. Dnr: 2017-KLK0203. Antagen Kf 23 T R Ä BYG G N A D SST R AT E G I Eksjö kommun Dnr: 07-KLK003. Antagen 08--5 Kf 3 SAMMANFATTNING Trä är ett byggmaterial med positiva egenskaper ur ett hållbarhetsperspektiv ekologiskt, socialt och ekonomiskt.

Läs mer

Biobränslehandel. Mton) 2010. betydligt mindre. [Titel] [Föredragshållare], [Datum]

Biobränslehandel. Mton) 2010. betydligt mindre. [Titel] [Föredragshållare], [Datum] Om handel med biobränslen: b Presentation av IEA-rapporten Global Wood Chip Tra de for Energy Julia Hansson IEA Bioenergy Task 40 Sustainable International Bioenergy Trade Biobränslehandel Global handel

Läs mer

Södras drivmedelsresa. Från fossil konsument till fossilfri producent

Södras drivmedelsresa. Från fossil konsument till fossilfri producent Södras drivmedelsresa Från fossil konsument till fossilfri producent Detta är Södra Omsättning Virkesvolym 20,5 Mdr SEK 15,9 miljoner m 3 fub Anställda 3 400 3 massabruk och7sågverk 51 000 medlemmar 2017-02-22

Läs mer

Biogas från många bioråvaror

Biogas från många bioråvaror Biogas från många bioråvaror Städer Jordbruk Skogsbruk Slam Hushållsavfall Industriellt organiskt avfall Deponier Gödsel Restprodukter Energigrödor Restprodukter från skogsbruk och skogsindustri Biogas

Läs mer

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi.

Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Pub nr 2008:44 Vision År 2030 är Örebroregionen klimatklok. Då är vi oberoende av olja och andra fossila bränslen och använder istället förnybar energi. Vi hushållar med energin och använder den effektivt.

Läs mer

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog

Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen för frågor som rör skog Skogsstyrelsen är Sveriges skogliga myndighet. Vår uppgift är att bidra till ett hållbart skogsbruk med god miljöhänsyn. mer information finns på www.skogsstyrelsen.se

Läs mer

Kristina Enander SCA Ortviken

Kristina Enander SCA Ortviken Kompetens, industrikapital och innovation världens femte största tryckpappersbruks recept för lönsamhet och framtidstro Kristina Enander SCA Ortviken Ortviken idag 4 produktionslinjer Två för obestruket

Läs mer

Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik. arne.smedberg@biofuelregion.se

Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik. arne.smedberg@biofuelregion.se Vad gör BioFuel Region och vårt intresse kring tung trafik arne.smedberg@biofuelregion.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården

Läs mer

Bolagsstämmoanförande 28 mars 2006, Magnus Hall, VD och koncernchef

Bolagsstämmoanförande 28 mars 2006, Magnus Hall, VD och koncernchef Bolagsstämmoanförande 28 mars 2006, Magnus Hall, VD och koncernchef Bild 1 Herr ordförande, bästa aktieägare, mina damer och herrar. Bild 2 Holmens rörelsereresultat för 2005 blev 1 973 mnkr och i stort

Läs mer

Småföretagsbarometern

Småföretagsbarometern Småföretagsbarometern Sveriges äldsta och största undersökning av småföretagarnas uppfattningar och förväntningar om konjunkturen Hösten 2012 VÄRMLANDS LÄN Swedbank och sparbankerna i samarbete med Företagarna

Läs mer

Skogsindustrins möjligheter med förgasning Roine Morin Chef Koncernstab Miljö och Energi

Skogsindustrins möjligheter med förgasning Roine Morin Chef Koncernstab Miljö och Energi Skogsindustrins möjligheter med förgasning Roine Morin Chef Koncernstab Miljö och Energi Fordonsbränsle från skogsråvara - tre huvudspår Tallolja till talloljediesel tallolja, en biprodukt vid massaproduktion,

Läs mer

EG- kommissionens förslag till direktiv om handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom Europeiska unionen (KOM(2001)581)

EG- kommissionens förslag till direktiv om handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom Europeiska unionen (KOM(2001)581) 1 (5) Näringsdepartementet Enheten för energi, skog och basindustri 103 33 Stockholm EG- kommissionens förslag till direktiv om handel med utsläppsrätter för växthusgaser inom Europeiska unionen (KOM(2001)581)

Läs mer

Skogsbruket som praktisk klimatförvaltare

Skogsbruket som praktisk klimatförvaltare Skogsbruket som praktisk klimatförvaltare Bo Karlsson, Skogforsk Till stor del baserat på material från Göran Örlander, Södra Jordbrukets roll som klimatförvaltare Biomassaproduktionsom exempel på samspel

Läs mer

Byggbranschen i Stockholm - en specialstudie

Byggbranschen i Stockholm - en specialstudie 2009 : 2 ISSN 1654-1758 Stockholms Handelskammares analys Byggbranschen i Stockholm - en specialstudie Byggindustrin är en konjunkturkänslig bransch som i högkonjunktur ofta drabbas av kapacitetsbegränsningar

Läs mer

Konkurrenskraft och Klimatmål

Konkurrenskraft och Klimatmål Industridagen 2008 Konkurrenskraft och Klimatmål 24/11 2008 Peter Gossas VD - Sandvik Materials Technology Ordf - Stål och Metall Arbetsgivareförbundet 0 Sveriges elproduktion TWh 2007 Kraftvärme bio Kraftvärme

Läs mer

Mindre och bättre energi i svenska växthus

Mindre och bättre energi i svenska växthus kwh/kvm På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2013-02-11 Mindre och bättre energi i svenska växthus De svenska växthusen använder mindre energi per odlad yta nu än för elva år sedan. De håller

Läs mer

VIRKESBÖRSENS. Kvartalsjämförelse Q1 2019

VIRKESBÖRSENS. Kvartalsjämförelse Q1 2019 VIRKESBÖRSENS Kvartalsjämförelse Q1 2019 1 OM RAPPORTEN Vi på Virkesbörsen verkar för en mer transparent och effektiv virkesmarknad. Varje kvartal sammanställer vi därför en rapport som jämför hur det

Läs mer

Svag prisutveckling väntas på världsmarknaderna

Svag prisutveckling väntas på världsmarknaderna På tal om jordbruk fördjupning om aktuella frågor 2015-07-01 Svag prisutveckling väntas på världsmarknaderna Priserna på världsmarknaden för jordbruksprodukter väntas ligga kvar ungefär på dagens nivåer

Läs mer