Riktlinjer. för Socialdemokraterna i Svenska kyrkan i Norberg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Riktlinjer. för Socialdemokraterna i Svenska kyrkan i Norberg"

Transkript

1 Riktlinjer för Socialdemokraterna i Svenska kyrkan i Norberg Riktlinjerna för Socialdemokraterna i Svenska Kyrkan i Norbergs antogs den 24 juni 2009 av Norbergs Socialdemokratiska Arbetarekommun. Adressuppgifter: Besöksadress: Solbacksallén 14 A, NORBERG Hemsida:

2 Innehåll Inledning Inledning Församlingslivet - Kyrkan mitt i byn Gudstjänsten Undervisning Mission och ekumenik Begravningsverksamheten Medlemsvård Demokrati och delaktighet Att styra och leda församlingen ett samspel Jämlikhet och jämställdhet Jämlikhet Jämställdhet Solidaritet både i Norberg och i världen Kyrkan och miljön Kyrkan och kulturen Kyrkan som arbetsgivare Kyrkans ekonomi En majoritet av norbergarna tillhör Svenska kyrkan. Svenska kyrkan har därmed en stark förankring i många norbergares vardag genom bland annat gudstjänstlivet och viktiga kanske livsavgörande förrättningar som dop, bröllop och begravningar. I krissituationer är Svenska kyrkan en både viktig och naturlig samlingspunkt dit människor söker sig för att finna stillhet, tröst, eftertanke och möjlighet att tala med andra. Kyrkan förvaltar såväl byggnader som konstoch kulturskatter, något som alla invånare ser som tillgångar oavsett om man är medlem i Svenska kyrkan eller inte. Svenska kyrkan bidrar också aktivt till ett omfattande och brett varierat musik- och kulturliv i Norberg. Svenska kyrkan i Norberg ska vara en öppen folkkyrka. En kyrka ska ha plats för alla oavsett kön, etnisk bakgrund, social ställning etc. Alla ska även vara välkomna till Svenska kyrkan oavsett var man befinner sig på trons väg. En öppen folkkyrka handlar mycket om att älska och acceptera sin nästa, att alla människor har lika värde och om frihet, jämlikhet och solidaritet. Det centrala kristna budskapet om alla människors lika värde och att älska sin nästa sammanfaller med socialdemokratins grundsyn. Därför är det naturligt för Socialdemokraterna som politiskt parti att vara en ideologisk plattform och aktiv partner för och i en demokratiskt styrd och öppen folkkyrka. Svenska kyrkan måste vara en angelägenhet för de många, inte enbart för några få. Om många deltar i de kyrkliga valen stärks den demokratiska grunden för den öppna folkkyrkan.

3 Socialdemokratisk kyrkopolitik står för en radikal kristendomstolkning, där det medmänskliga ansvaret gäller både individens andliga och materiella behov, ekonomi och ekologi. Livet ses som en helhet. Det är lätt att se det gemensamma i det kristna budskapet och i de socialdemokratiska värderingarna. Svenska kyrkan kan fylla en viktig samhällsfunktion i den offentliga debatten, genom att vara ett redskap för personlig religiös fördjupning och ge inspiration åt människor, att påverka och kritisera samhället när det är orättfärdigt. Kyrkopolitik och annan samhällspolitik är med detta synsätt två sidor av samma mynt. Socialdemokratin anser därför att kyrkan också ska visa engagemang i samhällsfrågor. Kyrkan mitt i byn Församlingslivet Svenska kyrkans församling i Norberg ska finnas mitt i byn där människorna finns. Verksamheten ska kännas angelägen och viktig för norbergarna i såväl vardag som högtid, glädje och sorg. Vi socialdemokrater står för att Svenska kyrkan ska vara en öppen folkkyrka. En kyrka där verksamheten är öppen och där kyrkobyggnaderna ska vara öppna och så långt som möjligt tillgängliga för alla. Församlingsinstruktionen ger riktlinjer för uppgifter som gudstjänst, diakoni, undervisning och mission. Verksamheten enligt instruktionen bör följas upp årligen i samband med t.ex. budgeten upprättas. Från den 1 januari 2010 blir det en församling i Norberg istället för hittillsvarande två församlingar, det har skett under stor vånda framförallt från den mindre församlingen, sammanslagningen gör att det blir färre förtroendevalda vilket skapar en risk att avståndet växer mellan kyrkan och medlemmarna. För att möta detta dilemma menar vi att nya former bör prövas för att öka delaktigheten. Målet måste vara att ta till vara medlemmarnas vilja till delaktighet och medansvar för kyrkans verksamheter. I den mindre församlingen som upphör från år 2010 är vi exempelvis beredda att medverka till att inrätta sockenråd med anknytning till den nya församlingens kyrkoråd. Överhuvudtaget vill vi socialdemokrater prioritera dialog och samtal mellan Svenska kyrkans beslutande organ och medarbetare å ena sidan och församlingsmedlemmarna å andra sidan. Lyhördhet för församlingens behov och önskemål är en viktig delaktighetsfråga. Vi vill också att den nya församlingen aktivt ska ta ansvar för barn och ungdom i Norberg. Kyrkan har en viktig uppgift i att aktualisera etiska och existentiella frågor med de unga. Vi vill även vidareutveckla det samarbete som redan finns med skolan. : att pröva olika former för delaktighet så att så många som möjligt engageras i arbetet, att prioritera barn och ungdom, bland annat genom att det ska finnas en organiserad barn- och ungdomsverksamhet, samt att Svenska Kyrkans Unga bör ges möjlighet till en aktiv roll i församlingens liv.

4 Gudstjänsten Gudstjänsten är uttryck för samhörighet och bör vara en mötesplats där människor kan dela glädje och sorg. Ordet gudstjänst förknippas ofta med söndagens huvudgudstjänst. Det bör dock påminnas om att gudstjänst är något mycket mer omfattande och mångfaldigt än vad som kan komma till uttryck i olika offentliga former. Vi förordar ett varierat gudstjänstliv. Kyrkorådet och kyrkoherden har gemensamt ansvar för gudstjänstlivets utformning och utveckling enligt kyrkoordningen. Kyrkorådet har ansvaret för den övergripande inriktningen och utvecklingen av gudstjänstlivet, och prästen har ansvaret för de enskilda gudstjänsterna. Det är viktigt att gudstjänsten verkligen blir det tillfälle då problem och glädjeämnen får komma till uttryck och sättas in i ett större perspektiv. Den öppenhet som bör prägla hela Svenska kyrkans arbete måste i synnerhet gälla gudstjänstlivet. Folkkyrkans stora mötesplatser med människor vid dop, vigsel och begravning ska vara tillfällen som präglas av livstolkning och kvalitet. : att aktivt arbeta för att ta till vara församlingens synpunkter, att gudstjänstlivet breddas genom medverkan av förtroendevalda, frivilliga och ungdomar, samt Undervisning Kyrkans undervisning måste på olika sätt möta människor där de befinner sig. Församlingens uppgift är att skapa mötesplatser där både vuxna och ungdomar ges möjlighet att tolka livet. Undervisning bör handla om samtal och dialog snarare än färdiga svar och lösningar. Barn och unga är en prioriterad grupp i församlingarnas yttre arbete. Det är viktigt att alla barn så långt som möjligt får kunskap om den kristna tron och kulturen. Socialdemokraterna prioriterar samarbete med lokala förskolor och skolor. Konfirmandundervisningen är idag en av kyrkans främsta möjligheter att komma i kontakt med unga människor och att på ett naturligt sätt erbjuda dop för de ungdomar som inte döpts som små. Konfirmationsundervisningen bör därför ges högsta prioritet. Vuxnas väg mot kristen tro måste uppmärksammas särskilt. Vuxenkonfirmation behövs även som komplement för de som senare i livet önskar det. att utveckla samarbetet med barnavårdscentraler, lokala förskolor och skolor, att erbjuda en varierad konfirmationsundervisning med hög kvalitet, samt att möta vuxna människors sökande efter tro och längtan efter fördjupning av tron. att med lyhördhet för församlingens önskemål verka för ett varierat musikutbud.

5 Mission och ekumenik Mission är att söka nå alla människor även i Sverige med ett kristet evangelium. Det internationella engagemanget sker numera i samarbete med självständiga systerkyrkor, och handlar om ömsesidigt utbyte av inspiration och lärande. Gränsen mellan mission och ekumenik suddas ut. Ekumenik syftar till alla kyrkors samhörighet och enhet. Det är viktigt att respektera invandrares kulturella och religiösa identitet. Detta underlättar ofta möjligheten att finna sig till rätta i det svenska samhället. En annan viktig uppgift är att söka förstå och mildra kulturkollisioner, så att främlingsfientlighet, rasism och fördomar motarbetas. att stödja efterlevandet av de mänskliga rättigheterna, att fördjupa det ekumeniska samarbetet, en fördjupad religionsdialog och samverkan med andra religioner och kulturer, samt att Svenska kyrkan i Norberg erbjuder en miljö där olika religioner och kulturer kan mötas. Begravningsverksamhet Svenska kyrkan i Norberg har ansvaret för begravningsverksamheten i Norberg. Ansvaret omfattar även dem som inte tillhört Svenska kyrkan. Den begravningsavgift, som alla betalar via skattsedeln, ska täcka Svenska kyrkans kostnader för begravningsverksamheten. För oss socialdemokrater är det viktigt att denna allmänna samhällsuppgift sköts på ett ansvarsfullt och respektfullt sätt där största möjliga hänsyn måste tas till den avlidnes och de sörjandes önskemål. Stor respekt ska visas för önskemål från dem som inte varit medlem i kyrkan liksom de som tillhör andra religioner eller som inte är troende. att utöva ett gott förvaltarskap över begravningsverksamheten med respekt för olika religioners begravningsseder, samt att verka för att kostnaderna för begravningsverksamheten blir så låga som möjligt.

6 Medlemsvård Medlemsvården blir en allt viktigare uppgift för Svenska kyrkan. Detta handlar om att synliggöra den betydelse som kyrkans verksamhet har för många människor i vardagslivet. Därmed tydliggörs även medlemskapets värde. Vi vill därför att kyrkan ännu tydligare informerar både medlemmar och icke medlemmar om Svenska kyrkans verksamheter. Ett åtgärdsprogram med målet att minska antalet utträden bör utarbetas. Ungdomar ska erbjudas fortsatt medlemskap när de fyller 18 år och blir myndiga. Människor som flyttar in i församlingen ska hälsas välkomna. Och icke medlemmar som flyttar in i ska få information om kyrkans verksamheter och välkomnas till församlingen. Vid förrättningar som dop, konfirmation, bröllop och begravningar ska enskilda samtal genomföras med berörda. Medlemmar som önskar lämna Svenska kyrkan ska informeras om innebörden i detta steg. att Svenska kyrkan i Norberg utvecklar en aktiv medlemsvård, samt att medlemmar betraktas som myndiga kyrkotillhöriga och underlätta för dem att ta ansvar i församlingen. Demokrati och delaktighet Demokrati är en styrelseform som bygger på delaktighet, deltagande och medansvar. Men demokrati är också en metod att hantera den mångfald som vi människor representerar. Jesus mötte varje människa med samma respekt. Demokrati stämmer också med dopets idé om jämlikhet mellan människor oavsett kön, etnisk bakgrund, social ställning etc. (Galaterbrevet 3:27-28). Ansvaret för kyrkan är gemensamt för alla medlemmar och fördelningen av ansvaret ska ske inom demokratins ram. Den införda 16- årsgränsen för deltagande i kyrkovalet behöver uppmärksammas så att valdeltagandet kan öka. En av de viktigaste socialdemokratiska uppgifterna inom Svenska kyrkan är att förverkliga folkkyrkotanken. Det innebär att verka för att valdeltagandet vid de kyrkliga valen ökar. De förtroendevalda är viktiga länkar mellan Svenska kyrkans medlemmar och de demokratiskt valda styrelseorganen. Detta säkerställer att de anställdas sakkunskap tas tillvara samtidigt som de förtroendevaldas kunskaper och erfarenheter kan komma till sin rätt. Därigenom ges även förutsättningar för en noggrann beredning av tillsättningsoch andra ärenden. Ett folkligt engagemang och inflytande bevarar Svenska kyrkan som folkets kyrka. Att formulera idéer, visioner och mål utgör en del av demokratins väsen och gör att uppdraget som förtroendevald är både intressant och inspirerande. Detta bör uppmuntras.

7 Att styra och leda församlingen ett samspel Kyrkorådet i en församling består av förtroendevalda och kyrkoherden. De styr församlingen genom sina olika funktioner. Kyrkorådet sätter upp mål för verksamheten, svarar för de grundläggande ekonomiska resurserna och fattar beslut om verksamheten i stort. Kyrkoherden har uppdraget att leda genomförandet tillsammans med anställda, frivilliga och övriga församlingstillhöriga. Ett gott samspel är viktigt För den som är förtroendevald fordras engagemang och kunskap. Det ger möjlighet till inflytande och ansvar. Utbildningsmöjligheter för de förtroendevalda är därför ett viktigt redskap för att främja ett demokratiskt arbetssätt. att förverkliga Svenska kyrkan som en öppen och demokratisk folkkyrka genom engagerade och kunniga förtroendevalda, att öka valdeltagandet och stärka medlemmarnas delaktighet i Svenska kyrkans verksamhet. Jämlikhet och jämställdhet Honnörsorden jämlikhet och jämställdhet fångar viktiga inslag i socialdemokratisk ideologi. Det är centralt i det kristna budskapet Jämlikhet Jämlikhet och människovärde grundar kristendomen på den första trosartikeln om Gud som skapare av himmel och jord. Alla människor är var och en skapade till Guds avbild. Omgiven av skapelsen kan den kristna människan upptäcka och uppleva det heliga mitt i det vanliga och naturliga. Begreppet jämlikhet återspeglas i kyrkoordningens portalparagraf genom att kyrkan ska vara öppen och rikstäckande. Den teologiska innebörden av öppen och rikstäckande är att Guds nåd innefattar alla som vistas inom församlingen, oberoende av kön, etnisk bakgrund, social ställning etc. Det är också mot denna bakgrund som Svenska kyrkans syn på de homosexuella ska ses. I samband med 2003 års kyrkomöte startade även en samhällsdebatt kring frågan om homosexuella ska få möjlighet att ingå partnerskap i kyrkan. Att lova inför Gud att man ska älska och värna varandra är bland det finaste man kan göra för sin livskamrat som kristen. Kyrkans roll är inte att döma, utan kyrkan ska lyfta fram det som är gudomlig kärlek i alla former av relationer. Heterosexuella och homosexuella förhållanden kan vara jämställda fastän de inte är lika. Äktenskap mellan heterosexuella och homosexuella är två olika saker, men de har lika värde. Jämställdhet För oss socialdemokrater är det en självklarhet att arbeta för jämställdhet mellan kvinnor och män i familjelivet lika väl som i arbets-

8 och samhällslivet. Lika självklart arbetar vi för jämställdhet mellan kvinnor och män i Svenska kyrkan. År 2008 firade vi 50-årsdagen av att kvinnor har rätt att prästvigas i vår demokratiska folkkyrka. Då måste vi också sätta punkt för det motstånd mot kvinnliga präster som lever kvar. Svenska kyrkan har sedan länge beslutat om en officiell ämbetssyn, som inkluderar både kvinnor och män. Vi socialdemokrater begär att alla kyrkligt avlönade ska ställa upp på den grundläggande principen om jämställdhet mellan könen ifråga om prästvigning. att både äktenskap och partnerskap ska kunna (samkönade) ingås och välsignas i kyrkan, samt att alla som avlönas av Svenska Kyrkan i Norberg ska ställa upp bakom den grundläggande principen om att både kvinnor och män kan vigas och tjänstgöra som präster. Solidaritet både i Norberg och i världen Genom att älska och tjäna sin nästa levandegörs solidaritetstanken. Inom Svenska kyrkan avspeglas solidaritetstanken även genom diakonin (tjänande). Genom tjänst åt nästan gör vi tjänst åt Gud. Detta gäller särskilt dem som har det svårt: Sannerligen, vad ni inte har gjort för någon av dessa minsta, det har ni inte heller gjort för mig (Matteusevangeliet 25:40). Diakoni är det kristna budskapet omsatt i konkret handling, och handlar mycket om att vara medmänniska. Omsorg om medmänniskor är diakonins kärna. Diakoni är uttryck för församlingens vilja att ta ett socialt ansvar. För oss socialdemokrater är det viktigt att diakonin är offensiv. Detta innebär att diakonin ska påtala och påverka, samt medverka till att orättvisor och utslagning förhindras. I praktiken medför det att diakonin söker upp äldre, funktionshindrade och sjuka samt medmänniskor som av olika anledningar har det svårt. Även medmänniskor som befinner sig i samhällets utkant, såsom psykiskt sjuka, missbrukare och hemlösa bör omfattas av den uppsökande verksamheten. Delar av detta arbete kan utföras som frivilligt arbete. Det är viktigt att förtroendevalda och anställda är överens om hur frivilligarbetet ska bedrivas. Vi socialdemokrater kommer att arbeta för att öka resurserna för diakonalt arbete. Erfarenheterna från olika katastrofer påvisar även att det finns ett stort behov av stödsamtal.

9 Arbetet med flykting- och asylfrågorna är en av de svåraste arbetsuppgifter som vissa av Svenska kyrkans medarbetare har att hantera. Den svenska asyl- och flyktingpolitiken bör präglas av rättssäkerhet och generositet. Kyrkans verksamhet och kyrkans byggnader ska så långt som möjligt vara tillgängliga för människor med olika funktionshinder. Församlingen bör kartlägga tillgängligheten för personer med funktionshinder med syfte att göra en åtgärdsplan. Detta arbete kan med fördel bedrivas i samverkan de funktionshindrades egna organisationer samt med Norbergs kommuns arbete med att förbättra tillgängligheten. Svenska kyrkan i utlandet (SKUT) fyller flera viktiga andliga, sociala och kulturella uppgifter för många utlandsboende venskar, studenter och turister. För många är utlandskyrkorna väldigt viktiga träffpunkter. Den kristna solidaritetstanken omfattar även medmänniskor i andra länder och världsdelar som av olika anledningar har det svårt. Dialog mellan kyrkor och mellan religioner befordrar även freds- och försoningsarbete. En förutsättning för fred är rättvisa. att kyrkan påtalar och påverkar så att samhällsförhållanden som ger upphov till orättfärdighet och utslagning förhindras, att diakonin arbetar offensivt och uppsökande bland de mest utsatta i samhället, att öka resurserna till diakonalt arbete att vidareutveckla samverkan med andra föreningar och kooperativ som bedriver social verksamhet, att Svenska kyrkans diakonala arbete söker aktiv samverkan med den sociala omsorgen som Norbergs kommun och Landstinget Västmanland bedriver, att Svenska kyrkan Internationella arbete ges stöd, att Svenska kyrkan i Norberg ska bedriva ett aktivt internationellt solidaritetsarbete samt att den finskspråkiga Svenska kyrkan ska ges stöd och råd i sitt arbete. Kyrkan måste därför aktivt motarbeta de orättfärdiga ekonomiska strukturer som gör södra halvklotet allt fattigare. Arbete för miljön och skapelsens okränkbarhet ingår också i de kristnas mission. Det internationella arbetet/hela världen är bland annat grundpelaren i svenskt internationellt bistånd och arbetet för de mänskliga rättigheterna. Församlingarnas verksamhet och diakonin har viktiga uppgifter i detta arbete.

10 Kyrkan och miljön Enligt skapelseberättelsen har människan ett särskilt ansvar för hela skapelsen. Detta innebär att Svenska kyrkan ska ha en ekologisk syn på miljön. Varje församling bör arbeta fram konkreta åtgärdsprogram för hur man kan bidra till en bättre miljö och en långsiktigt hållbar utveckling. Programmen bör följas upp årligen och justeras i förhållande till vad som uppnåtts och eventuella nya mål och ambitioner. Svenska kyrkans mark- och skogspolitik ska också präglas av ekologiskt ansvar. Förvaltningen ska drivas på ett sätt som ger minsta möjliga miljöpåverkan. Kravet på lönsamhet och avkastning måste kombineras med ett ekologiskt långsiktigt tänkande. Användningen av miljöriktiga produkter ska vara en självklarhet i Svenska kyrkan. Även rättvisemärkta produkter ska efterfrågas så långt som möjligt. att Svenska kyrkan i Norberg agerar föredömligt och långsiktigt, och med respekt för de ekologiska sambanden, att miljöhänsyn går före vinstintresset vid förvaltningen av kyrkans egendom, samt att församlingen utarbetar miljöprogram som följs upp årligen. Kyrkan och kulturen Svenska kyrkan är en av vårt lands allra största kulturbärare. Byggnader, konst, textilier, hantverk, musik och körsång, andra konstarter som exempelvis teater hör till kyrkans kulturliv. Mycket av det som vi idag uppfattar som omistliga kulturskatter i våra kyrkor är tillskapat genom insamlingar och gåvor eller eget arbete från församlingarnas medlemmar. Dessa ovärderliga konstskatter måste på ett tillfredsställande sätt både bevaras för eftervärlden och göras tillgängliga för allmänheten. Genom historien har det skapats många stora musikaliska verk som bidrar till en levande kyrka, bildning inom kyrkan. Körsången betyder mycket för församlingslivet. Även andra konstnärliga uttrycksformer, såsom teater och dans har funnit sin plats i kyrkan och bör ges möjligheter att utvecklas och verka inom kyrkorummen. Så långt möjligt är bör kyrkor och andra församlingslokaler stå öppna och vara tillgängliga utan administrativa och ekonomiska hinder. Kyrkorna har en stor betydelse som symbol för hembygden och för det eviga. De är utmärkta platser för såväl tystnad och samtal som eftertanke. att slå vakt om kyrkans roll som kulturbärare, att i största möjliga utsträckning hålla kyrkorna öppna, att Svenska kyrkan vidareutvecklar satsningen på musik- och körverksamhet för alla åldrar, samt att skapa forum för kristen och religiös konst.

11 Kyrkan som arbetsgivare En viktig uppgift för Svenska kyrkans förtroendevalda är att ta ansvar som arbetsgivare för dem som är anställda i kyrkan. Svenska kyrkan i Norberg ska vara ett föredöme som arbetsgivare. Personalpolitiken ska präglas av öppenhet, ökad jämställdhet, delaktighet och nytänkande. De kyrkliga arbetsplatserna ska kännetecknas av en god arbetsmiljö såväl psykiskt som fysiskt. Kyrkans medarbetare kan ofta ställas inför svåra och påfrestande uppgifter, vilket kan medföra behov av olika former av stöd som exempelvis handledning för att man ska kunna komma vidare i sitt arbete. Genom medbestämmandet kan initiativ och erfarenheter från alla anställda tas tillvara. Medarbetarna ska känna delaktighet i planering av verksamheten och hur de uppställda målen bäst kan nås. En viktig uppgift för de förtroendevalda är att driva jämställdhetsfrågorna. Ambitionen ska också vara att alla medarbetare ges möjlighet till kompetensutveckling. Vi vill även arbeta aktivt med att främja hälsan bland kyrkans medarbetare. Målet är att frisknärvaron ska öka samtidigt som den arbetsrelaterade ohälsan ska minska. Detta ska ske genom exempelvis förebyggande åtgärder, stärkt företagshälsovård och förbättrad rehabilitering. Kyrkan och ekonomin Svenska kyrkans verksamhet finansieras förutom av kyrkoavgifter, gåvor och andra insamlade medel även genom avkastning från fastigheter, jord och skog samt annan egendom. Den ekonomiska hushållningen ska vara rationell och effektiv. Ekonomin i Svenska kyrkan i Norberg ska vara i balans. Låneskulden ska hållas på en låg nivå. Vi socialdemokrater vill arbeta för att nivån på kyrkoavgiften hålls oförändrad under mandatperioden Svenska kyrkan bör agera föredömligt och långsiktigt, och med respekt för de ekologiska sambanden. Vinstintresset vid förvaltningen av kyrkans egendom får aldrig vara ett egenvärde. Kontinuerliga uppföljningar och utvärderingar av uppsatta mål ska göras att Svenska kyrkan i Norberg ska ha en ekonomi i balans, att kyrkoavgiften bibehålls på samma nivå som nu under mandatperioden , samt att ekonomiska resurser förvaltas på ett etiskt och ekologiskt ansvarsfullt sätt. att Svenska kyrkan i Norberg erbjuder alla medarbetare en god arbetsmiljö, att alla medarbetare i Svenska kyrkan ges möjlighet till kompetensutveckling, samt att främja hälsan bland kyrkans medarbetare med målet att sjukfrånvaron ska minska.

12 Vill du veta mer om Socialdemokraterna i Norberg? Kontakta: Anders Bäckman, eller Christer Andersson, Du kan också gå in på: www. norberg. sap. se Rösta på Socialdemokraterna

Älska din nästa. - riktlinjer för socialdemokraterna i Svenska kyrkan i Västerås

Älska din nästa. - riktlinjer för socialdemokraterna i Svenska kyrkan i Västerås Älska din nästa - riktlinjer för socialdemokraterna i Svenska kyrkan i Västerås Riktlinjerna är antagna 18 april 2005 av representantskapet för Socialdemokraterna i Västerås inför kyrkovalet i september

Läs mer

Leva tillsammans i en öppen och demokratisk folkkyrka

Leva tillsammans i en öppen och demokratisk folkkyrka Leva tillsammans i en öppen och demokratisk folkkyrka s riktlinjer för arbetet i svenska kyrkan i Västerås Socialdemokratin vill forma ett samhälle grundat på demokratins ideal och alla människors lika

Läs mer

SOCIALDEMOKRATERNAS KYRKOPOLITISKA VALPROGRAM I LANDSKRONA FÖRSAMLING

SOCIALDEMOKRATERNAS KYRKOPOLITISKA VALPROGRAM I LANDSKRONA FÖRSAMLING SOCIALDEMOKRATERNAS KYRKOPOLITISKA VALPROGRAM I LANDSKRONA FÖRSAMLING Inför kyrkovalet den 15 september 2013 vill vi informera om våra värderingar i några aktuella och viktiga frågor för det politiska

Läs mer

Fördjupat kyrkopolitiskt program, för Västerås Stift. Valet 2005.

Fördjupat kyrkopolitiskt program, för Västerås Stift. Valet 2005. Fördjupat kyrkopolitiskt program, för Västerås Stift. Valet 2005. 1. Därför är Svenska kyrkan viktig för socialdemokratin En stor majoritet av svenska folket tillhör Svenska kyrkan. Denna historiskt givna

Läs mer

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017 Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet Borgerligt alternativs program 2014 2017 1 Innehåll Förord 3 Värdegrund 4 Vad är Svenska kyrkan? 5 Verksamhet i församlingarna 6 Gudstjänstliv i förnyelse Kyrkomusiken

Läs mer

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor.

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor. Socialdemokraternas manifest för kyrkovalet 20 september 2009 i Svenska kyrkan i Eskilstuna Vi socialdemokrater tror att människor är sökare av olika slag. Sökandet måste få en möjlighet att komma till

Läs mer

FÖR EN SAMHÄLLSBÄRANDE KYRKA HUSKVARNA PASTORAT

FÖR EN SAMHÄLLSBÄRANDE KYRKA HUSKVARNA PASTORAT FÖR EN SAMÄLLSBÄRANDE KYRKA USKVARNA PASTORAT EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING Vårt politiska arbete gör skillnad i kyrkan! Den öppna folkkyrkan är en viktig del av den svenska modellen, där solidaritet och

Läs mer

Aro(s)bladet. Älska din nästa

Aro(s)bladet. Älska din nästa Aro(s)bladet Medlemstidning för socialdemokraterna i Västerås Nr 2 augusti 2005 Älska din nästa Älska din nästa heter de riktlinjer för partiets arbete i Svenska Kyrkan som socialdemokraterna i Västerås

Läs mer

Öppna kyrkan Kyrkopolitiskt program för Socialdemokraterna i Svenska kyrkan antaget av den socialdemokratiska partistyrelsen den 21 juni 2000

Öppna kyrkan Kyrkopolitiskt program för Socialdemokraterna i Svenska kyrkan antaget av den socialdemokratiska partistyrelsen den 21 juni 2000 Öppna kyrkan Kyrkopolitiskt program för Socialdemokraterna i Svenska kyrkan antaget av den socialdemokratiska partistyrelsen den 21 juni 2000 Romanska bågar Av Tomas Tranströmer Ur För levande och döda

Läs mer

Folkkyrka En Kyrka för Alla

Folkkyrka En Kyrka för Alla Folkkyrka En Kyrka för Alla Kyrkoval 2017 centerpartiets STIFTSGRUPP I Göteborgs STIFT vi ARBETAR FÖR en: välkomnande KYRKA I SAMHÄLLHET ung KYRKA HÅLLBAR KYRKA KYRKA MED MOTIVERADE FÖRTROENDEVaLDA MODIG

Läs mer

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj Medlemskap DEL AV GEMENSKAPEN Kyrkan är Guds famn och familj Varje år finns en majoritet av kyrkans nära sju miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan vara i den lilla kören på landet,

Läs mer

livet kyrkovalet 2013 valprogram i En öppen fred, rättvisa, kyrkan mitt i Folkkyrka försoning och hållbar utveckling solpaneler på Kyrktaken

livet kyrkovalet 2013 valprogram i En öppen fred, rättvisa, kyrkan mitt i Folkkyrka försoning och hållbar utveckling solpaneler på Kyrktaken En öppen Folkkyrka fred, rättvisa, försoning och hållbar utveckling kyrkan mitt i livet solpaneler på Kyrktaken valprogram i kyrkovalet 2013 fastställt av partistyrelsen 20/2 Inledning Tusentals centerpartister

Läs mer

Kyrkopolitiskt program

Kyrkopolitiskt program Kyrkopolitiskt program 2018 2021 den 21 maj 2017 Skriven av: Kyrkopolitiska gruppen Kyrkopolitiskt program 2018 2021 Stora delar av den svenska välfärden har sina rötter i den kyrkliga verksamheten. Skolan,

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

För socialdemokraterna i Svenska kyrkan innebär det att vi arbetar för:

För socialdemokraterna i Svenska kyrkan innebär det att vi arbetar för: Stora delar av den svenska välfärden har sina rötter i den kyrkliga verksamheten. Skolan, sjukvården och den sociala verksamheten startades i hög utsträckning av kyrkan. Successivt har sedan dessa verksamheter

Läs mer

VALPROGRAM för SOLLENTUNACENTERN Kyrkovalet 2017: En öppen och grön folkkyrka präglad av medkänsla och socialt ansvar.

VALPROGRAM för SOLLENTUNACENTERN Kyrkovalet 2017: En öppen och grön folkkyrka präglad av medkänsla och socialt ansvar. VALPROGRAM för SOLLENTUNACENTERN Kyrkovalet 2017: En öppen och grön folkkyrka präglad av medkänsla och socialt ansvar. Kyrkan ska vara en trygg plats i samhället där alla tas emot med värme. Centerpartiet

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖRSAMLINGSINSTRUKTION TRO, HOPP OCH KÄRLEK Detta är vår församlingsinstruktion. Den beskriver vår vision och våra mål. Församlingsbor, anställda och förtroendevalda har arbetat fram den tillsammans. MÄKTIGA

Läs mer

Kyrklig samverkan i Visby stift

Kyrklig samverkan i Visby stift SAMHÄLLSINFORMATION TILL HUSHÅLLEN Kyrklig samverkan i Visby stift Vi värnar om en öppen folkkyrka som tar ansvar i samhället. Kyrkan ska synas, höras och vara tillgänglig för alla. Dess främsta uppgift

Läs mer

Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet

Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet Borgerligt alternativs lokala program för Salems församling 2014-2017 Innehåll Förord 3 Ledande ord för det lokala programmet 3 Svenska kyrkan i Salem 4 Församlingens

Läs mer

Församlingsinstruktion. Antagen

Församlingsinstruktion. Antagen Församlingsinstruktion Antagen 2014-08-13 Programförklaring Identitet Församlingen har med sina 9 000 medlemmar en kyrkotillhörighet på ca 78 % av invånarna (2013). I arbetslaget finns 30 anställda varav

Läs mer

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING Alla människors lika värde de orden blir ett allt viktigare ställningstagande i Sverige. I kampen för människovärdet fyller kyrkan en viktig roll,

Läs mer

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FRAMTIDSPARTIET I OSKARSHAMNS KOMMUN EN ÖPPEN OCH VÄLKOMNADE En öppen folkkyrka ska ha plats för alla, oavsett var man befinner sig på trons väg. Det ska vara enkelt att

Läs mer

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling antagen vid årsmöte 2008-03-01 och församlingsmöte 2008-05-25 samt ändrad vid årsmöte 2009-03-07 och

Läs mer

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet.

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Socialdemokraterna Umeå AK Valprogram Kyrkovalet 2017 Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar om alla människors

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

Kyrkans grundvärderingar om alla människors lika värde känns naturliga för oss socialdemokrater.

Kyrkans grundvärderingar om alla människors lika värde känns naturliga för oss socialdemokrater. Socialdemokraterna Umeå AK Valmanifest Kyrkoval 2017-09-17 Svenska kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, frihet, försoning och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar

Läs mer

Församlingsinstruktion för Haparanda församling

Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingspresentation Haparanda församling står inför utmaningar i sitt dagliga församlingsarbete. Vi vill möta människor i olika livssituationer vilket

Läs mer

För socialdemokraterna i Svenska kyrkan innebär det att vi arbetar för:

För socialdemokraterna i Svenska kyrkan innebär det att vi arbetar för: 2016-06-30 Stora delar av samhället framför allt den kommunala sektorn har sina rötter i den kyrkliga verksamheten. Att tillhöra Svenska kyrkan har under långa tider ansetts vara detsamma som att vara

Läs mer

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling Med öppet hjärta Församlingsinstruktion för Varbergs församling Innehåll Vision...3 Sammanhang och prioriteringar...3 Omvärldsfaktorer att ta fasta på...4 Övergripande prioriteringar...5 Strategiska prioriteringar...5

Läs mer

En trovärdig folkkyrka, öppen för alla

En trovärdig folkkyrka, öppen för alla En trovärdig folkkyrka, öppen för alla Centerpartiets valprogram 2017 Fastställt av Partistyrelsen 2017-02-05 2 Närodlad politik Centerpartiet står för Närodlad politik. Vi tror att beslut blir bättre

Läs mer

Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015. Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05

Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015. Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05 Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015 Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05 Innehåll Starrkärr-Kilanda församling... 3 Historik... 3 Nutid... 3

Läs mer

1. Öppen och fördomsfri kyrka

1. Öppen och fördomsfri kyrka Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK är ett nätverk som samlar liberaler engagerade i Svenska kyrkan. Vi m öjliggör för alla liberaler oavsett partipolitisk tillhörighet att vara förtroendevalda i Svenska

Läs mer

Tim Meier, Alex & Martin/IKON. Församlingsinstruktion

Tim Meier, Alex & Martin/IKON. Församlingsinstruktion Tim Meier, Alex & Martin/IKON Församlingsinstruktion Lidingö församling 2016 Lidingö församling Lidingö församling är alla som tillhör Svenska kyrkan och som bor och vistas i Lidingö stad. Lidingö församlings

Läs mer

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26)

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26) Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING 1. FÖRSAMLINGENS IDENTITET Församlingen är Guds skapelse. Gud kallar människor till gemenskap med sig själv och till en gemenskap med dem som blivit lemmar i Kristi

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version 1 Teologisk grund för Equmeniakyrkan är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution. Församlingsordning, antagna av Enebykyrkans församling 2015-02-14. Församlingsstadgar, antagna av Enebykyrkans

Läs mer

Handlingsprogram. beslutat 2 februari 2013

Handlingsprogram. beslutat 2 februari 2013 Handlingsprogram beslutat 2 februari 2013 1 2 Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK är ett nätverk som samlar liberaler engagerade i Svenska kyrkan. Vi möjliggör för alla liberaler oavsett partipolitisk

Läs mer

Svenska kyrkan på väg. Borgerligt alternativs program

Svenska kyrkan på väg. Borgerligt alternativs program Svenska kyrkan på väg Borgerligt alternativs program 2018 2021 1 Svenska kyrkan på väg Borgerligt alternativs program 2018 2021 Detta program utgör grunden för nomineringsgruppen Borgerligt alternativ

Läs mer

Församlingsinstruktion för. Angereds församling. Göteborgs stift 2016

Församlingsinstruktion för. Angereds församling. Göteborgs stift 2016 Församlingsinstruktion för Angereds församling Göteborgs stift 2016 1 Innehåll Angered - en del av världen Att vara kyrka i Angered Mission - ett fredsarbete Gudstjänster som berör Lärande undervisning

Läs mer

Se människan Ersta diakonis värdegrund

Se människan Ersta diakonis värdegrund Se människan Ersta diakonis värdegrund Våra värdeord Våra tre värdeord är ledstjärnor för oss på Ersta diakoni. De tydliggör vår värdegrund och genomsyrar vårt bemötande av patienter, boende och brukare

Läs mer

Veteaxet är en symbol för Mikaelskyrkan. Kyrkorummet är ett gammalt sädesmagasin från 1700-talet som nu är ett levande gudstjänstrum.

Veteaxet är en symbol för Mikaelskyrkan. Kyrkorummet är ett gammalt sädesmagasin från 1700-talet som nu är ett levande gudstjänstrum. 1 Veteaxet Jesus sa: Om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd. Johannesevangeliet 12:24 Veteaxet är en symbol för Mikaelskyrkan. Kyrkorummet

Läs mer

Nämn tre frågor som Svenska kyrkan bör prioritera. Rangordna svaren utifrån vad som är viktigast för er nomineringsgrupp.

Nämn tre frågor som Svenska kyrkan bör prioritera. Rangordna svaren utifrån vad som är viktigast för er nomineringsgrupp. Fråga 1 Nämn tre frågor som Svenska kyrkan bör prioritera. Rangordna svaren utifrån vad som är viktigast för er nomineringsgrupp. Satsa på barnen, ungdomarna och deras föräldrar de är kyrkans nutid och

Läs mer

Se människan Ersta diakonis värdegrund

Se människan Ersta diakonis värdegrund Se människan Ersta diakonis värdegrund Ersta diakoni är en fristående organisation som bedriver sjukvård, social verksamhet samt utbildning och forskning utifrån en kristen helhetssyn på människan. Tryck:

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Bilaga 1 till Kf 1, 2012-02-02 Församlingsinstruktion för Malungs församling i Västerås stift Godkänd av Malungs församlings kyrkofullmäktige 2012-02-02. Utfärdad av Västerås stifts domkapitel 2012- -.

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

Version Församlingsråd. Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift

Version Församlingsråd. Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift 1 Version 20171103 Församlingsråd Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift 2 Innehåll Vad är ett församlingsråd? sid. 3 Hur växte församlingsråden fram? sid. 3 Hur utses ett församlingsråd?

Läs mer

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7 Sida 1 av 7 Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling Innehållsförteckning 1. Vår omvärld... 3 2. Relation församlingens ledord... 3 3. Vår invärld... 4 4. Det pastorala programmet (hur gudstjänst,

Läs mer

Församlingsvalets Valkompass 2018

Församlingsvalets Valkompass 2018 Församlingsvalets Valkompass 2018 Gemensamma frågor FÖRSAMLING Välj församling i listan Bakgrundsfrågor: Namn, ålder Vilken av följande andliga sammanhang ligger närmast dig? Evangeliska rörelsen (SLEF)

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Valmanifest. Socialdemokraterna Umeå

Valmanifest. Socialdemokraterna Umeå Valmanifest Socialdemokraterna Umeå Svenska kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, frihet, försoning och rättfärdighet. Rösta på socialdemokraterna Vi ställer upp i

Läs mer

Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro

Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro 1 (7) Svenska kyrkans strategi för digital kommunikation och närvaro Inledning Svenska kyrkan ska vara ett redskap för Guds rike, och i varje

Läs mer

Kommunikationshandbok. ansvar - kommunikationsplattform - vision - strategi

Kommunikationshandbok. ansvar - kommunikationsplattform - vision - strategi Kommunikationshandbok ansvar - kommunikationsplattform - vision - strategi Introduktion Vad styr kommunikationen? Kommunikationsansvar Kommunikationsplattform -bilden av Svenska kyrkan Täby församling

Läs mer

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt?

Strategi Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Strategi 2018-2020 Kärlek och respekt - ska det vara så jävla svårt? Det här är Röda Korsets Ungdomsförbund Röda Korsets Ungdomsförbund engagerar unga människor och skapar respekt för människovärdet, ökar

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3)

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3) FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3) På väg mot 2020 Det här är Immanuel Immanuelskyrkans församling präglas av alla sina olika människor och alla sina olika verksamheter.

Läs mer

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå

Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Bilaga 1 till regeringsbeslut 2 2018-02-01 Överenskommelse om en stödstruktur för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället på nationell nivå Det civila samhället är en omistlig del

Läs mer

Veteaxet är en symbol för Mikaelskyrkan. Kyrkorummet är ett gammalt sädesmagasin från 1700-talet som nu är ett levande gudstjänstrum.

Veteaxet är en symbol för Mikaelskyrkan. Kyrkorummet är ett gammalt sädesmagasin från 1700-talet som nu är ett levande gudstjänstrum. 1 Veteaxet Jesus sa: Om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd. Johannesevangeliet 12:24 Veteaxet är en symbol för Mikaelskyrkan. Kyrkorummet

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg

Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR. Kulturplan. Kultur lyfter Hallsberg Kultur- och utbildningsförvaltningen INFORMERAR Kulturplan Kultur lyfter Hallsberg 2 Kultur och utbildningsnämndens viljeinriktning för kultur och föreningsliv Hallsbergs kommuns inriktningsmål för utbildning,

Läs mer

Policy för ideella medarbetare

Policy för ideella medarbetare Denna policy är församlingens arbetsmiljö-, mål-och policydokument för ideella medarbetare som tillsammans med anställda på olika sätt finns med i församlingens ideella uppgifter, grupper och uppdrag.

Läs mer

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka

Överenskommelsen Botkyrka. Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan. för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka 1(6) Överenskommelsen Botkyrka Idéburna organisationer och Botkyrka kommun i samverkan för ett socialt, ekonomiskt och ekologiskt hållbart Botkyrka Gemensam deklaration Vår gemensamma deklaration om samverkan

Läs mer

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun

Personalpolicy. för Karlsborgs kommun Personalpolicy för Karlsborgs kommun Till dig som arbetar i Karlsborgs kommun... I din hand har du Karlsborgs kommuns personalpolicy. Den ska stödja en önskad utveckling av kommunen som attraktiv arbetsgivare.

Läs mer

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN

SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN SAMVERKANSÖVERENSKOMMELSE MELLAN IDÉBUREN SEKTOR OCH SÖDERTÄLJE KOMMUN Samhällsutveckling börjar med den enskilda människans engagemang. Den idéburna sektorn bidrar till ett aktivt medborgarskap som utvecklar

Läs mer

Doppastoral. Svenska kyrkan i Rödeby

Doppastoral. Svenska kyrkan i Rödeby Doppastoral Svenska kyrkan i Rödeby Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus. Dopet sker alltid med vatten och i Faderns, Sonens och den heliga Andens

Läs mer

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg

TRELLEBORG. Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg TRELLEBORG Tillsammans Föreningsliv och kommun i samverkan för ett levande Trelleborg Tillsammans Trelleborg Tillsammans är en lokal överenskommelse om samverkan mellan Trelleborgs kommun, föreningar

Läs mer

Religionskunskap. Skolan skall i sin undervisning i religionskunskap sträva efter att eleven

Religionskunskap. Skolan skall i sin undervisning i religionskunskap sträva efter att eleven Religionskunskap Ämnets syfte och roll i utbildningen Religionskunskap bidrar till att utveckla förmågan att förstå och reflektera över sig själv, sitt liv och sin omgivning och utveckla en beredskap att

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Glanshammars församling Svenska Kyrkan i Glanshammar Innehåll sid Inledning... 3 1. Reglerna för församlingen och församlingens verksamhet som domkapitlet får besluta enligt bestämmelser

Läs mer

ANSGARIIKYRKANS FÖRSAMLING Jönköping. Församlingsordning

ANSGARIIKYRKANS FÖRSAMLING Jönköping. Församlingsordning ANSGARIIKYRKANS FÖRSAMLING Jönköping Församlingsordning Ansgariikyrkans församling i Jönköping har antagit följande församlingsordning för att beskriva församlingens uppgift, inriktning och liv. Den har

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Fastställt av: Kyrkorådet 2009-12-10 Församlingsinstruktion Innehåll 1. Inledning 2. Omvärldsanalys 3. Församlingsidé 4. Pastoralt program för gudstjänst, undervisning, mission och diakoni 5. Kyrkliga

Läs mer

Albins folkhögskola,

Albins folkhögskola, Idé- och måldokument för Albins folkhögskola, avseende perioden 2013-2017 Uppgift Föreningen Albins folkhögskola har till uppgift att: Ø bedriva folkhögskoleverksamhet i samarbete med medlemsorganisationerna,

Läs mer

Uppsala stift. En del av svenska kyrkan

Uppsala stift. En del av svenska kyrkan Uppsala stift En del av svenska kyrkan Vi har ett gemensamt uppdrag att dela evangelium i ord och handling Svenska kyrkan Är ett evangelisk-lutherskt trossamfund och en öppen folkkyrka med rikstäckande

Läs mer

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete.

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete. INLEDNING Denna församlingsinstruktion har utformats av kyrkoherden, förtroendevalda, anställda samt frivilliga medarbetare. Den skall ge uttryck för församlingens inriktning som sammanfattas i det pastorala

Läs mer

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Emmaus Björkås ändamål är att arbeta mot förtryck,

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Emmaus Björkås ändamål är att arbeta mot förtryck, Vision & idé Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Emmaus Björkås ändamål är att arbeta mot förtryck, fattigdom och imperialism och att alla ska omfattas

Läs mer

Policy för fred och omställning till en hållbar värld

Policy för fred och omställning till en hållbar värld Policy för fred och omställning till en hållbar värld Gud skapade människan till sin avbild, till Guds avbild skapade han henne. 1 Mos 1:26 Vi vet att hela skapelsen ännu ropar som i födslovåndor. Rom

Läs mer

Valresultat i kyrkofullmäktigevalet 2017 för POSK i Onsala. Förtroendevalda Röst- och mandatfördelning

Valresultat i kyrkofullmäktigevalet 2017 för POSK i Onsala. Förtroendevalda Röst- och mandatfördelning Förtroendevalda 2018 2021 Bilden visar några av våra kandidater i Kyrkovalet 2017. Foto: Ann Breitfeld. Linda Ejbyfeld, Thomas Levin, Jan Norlenius, Johan Reftel Christer Änghede, Karin Westin, David Sjöstrand

Läs mer

FÖRSAMLINGS ORDNING. Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan

FÖRSAMLINGS ORDNING. Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan FÖRSAMLINGS ORDNING Förslag till församlingsordning i Equmeniakyrkan FÖRSAMLINGSORDNING 2014 Utgångspunkter och identitet Equmeniakyrkan är både ny och gammal. Vår identitet präglas av att tre kyrkosamfund

Läs mer

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Internationell solidaritet genom föreningens arbete för

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Internationell solidaritet genom föreningens arbete för Vision & idé Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Internationell solidaritet genom föreningens arbete för att alla människor ska omfattas av mänskliga

Läs mer

Att leda ideella medarbetare

Att leda ideella medarbetare Att leda ideella medarbetare Delaktighet I Bibeln framställs kyrkan bland annat som ett träd, vilket symboliserar visionen om människors gemenskap med varandra och Gud. När många människor inser att de

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT 1. INLEDNING 1.1. FÖRSAMLINGEN Ramsbergs församling är en landsortsförsamling med jordbruks- och skogsområden. De två större orterna är Ramsberg

Läs mer

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun

Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Överenskommelse mellan den idéburna sektorn och Linköpings kommun Godkänd av kommunfullmäktige 2012-06-12 Värdegrund Ett samhälle där människors ideella och idéburna engagemang och samverkan tillvaratas

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg

Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Överenskommelse om samverkan mellan Göteborgs Stad och organisationer inom den sociala ekonomin i Göteborg Värdegrund för samverkan Den sociala ekonomins organisationer bidrar till samhörighet mellan människor,

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR LINDESBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR LINDESBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR LINDESBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT 1. INLEDNING 1.1. FÖRSAMLINGEN Lindesbergs församling består av tätorten Lindesberg och Vedevåg, och där tillhörande jordbruksoch skogsområden.

Läs mer

Sjöviks folkhögskola aug

Sjöviks folkhögskola aug 16 Sjöviks folkhögskola 11-14 aug PROPOSITIONER 2016 PROPOSITION 2016:1 PRELIMINÄR VERKSAMHETSINRIKTNING 2018 Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn

Läs mer

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte Ett stort under Plan för konfirmandarbetet 2017 Att leva inför Guds ansikte Hösten 2017 2 Maria Björkgren-Vikström och Stefan Myrskog KCSA Konfirmandarbetet i vår kyrka 85,9 % av 15-åringarna deltog 2016

Läs mer

Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling

Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling församlingsinstruktion partille pastorat 2015 Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling församlingsinstruktion Inledning... 1-2 Omvärld... 3 församlingens grundläggande uppgift Gudstjänst...

Läs mer

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31

Policy för mötesplatser för unga i Malmö. Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Policy för mötesplatser för unga i Malmö Gäller 2010-07-01-2012-12-31 Varför en policy? Mål För att det ska vara möjligt att följa upp och utvärdera verksamheten utifrån policyn så används två typer av

Läs mer

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING

FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING GODKÄND I FÖRSAMLINGSRÅDET 4.10.2016 FRAMTIDSREDOGÖRELSE FÖR ESBO SVENSKA FÖRSAMLING 2017-2021 1. Esbo kyrkliga samfällighets verksamhetsidé för Kyrkan i Esbo är enligt den strategi som blivit godkänd

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Församlingsinstruktion för Kortedala församling

Församlingsinstruktion för Kortedala församling Församlingsinstruktion för Kortedala församling Illustration: Andreas Karlsson I församlingen finns tre prästbefattningar, en kyrkoherde och två komministrar samt två diakonbefattningar. I församlingen

Läs mer

KYRKOVAL PRESENTATION AV DE NOMINERADE

KYRKOVAL PRESENTATION AV DE NOMINERADE Ingrid Sandström, Tidaholms församling I Bibeln står det Gå ut.. därav mitt engagemang att ställa upp på nomineringslistan. Eftersom jag också är mycket intresserad av livsfrågor och Svenska kyrkan vill

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city Samarbetsavtal mellan 1. Grunddokument D etta grunddokument beskriver mål och inriktning samt ekumeniska förutsättningar för samarbetet mellan Linköpings domkyrkoförsamling och Linköpings S:t Lars församling

Läs mer

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling 1(6) Församlingsinstruktion för Fässbergs församling Fässbergs församling utgör eget pastorat och ingår i Mölndals kyrkliga samfällighet i Göteborgs stift. I pastoratet finns en befattning som kyrkoherde

Läs mer

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING

PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING PROPOSITIONER 2015 PROPOSITION 2015:1 VERKSAMHETSINRIKTNING 2016-2017 Svenska Kyrkans Unga vill bygga kyrka Svenska Kyrkans Unga är en rörelse inom Svenska kyrkan och vill bidra till bygga en kyrka där

Läs mer

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen.

Kommunen skall kontinuerligt följa upp samt utvärdera skolplanen. 2010 Inledning Föreliggande plan ger uttryck för Nybro kommuns mål för verksamheten inom Barn- och utbildningsnämnden. Planen kompletterar de rikspolitiska målen. Verksamheternas kvalitetsredovisningar

Läs mer

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012

Vår medarbetaridé Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vår medarbetaridé Värdegrund för oss medarbetare i Skövde kommun Antagen av kommunstyrelsen, februari 2012 Vision Skövde 2025 Vår vision! Skövderegionen är känd i landet som en välkomnande och växande

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Till EFS årsmöte 16 maj 2015: Verksamhetsplan för 2016

Till EFS årsmöte 16 maj 2015: Verksamhetsplan för 2016 Till EFS årsmöte 16 maj 2015: Verksamhetsplan för 2016 EFS stadgar föreskriver att årsmötet tillsammans med rambudget ska fastställa en verksamhetsplan för kommande år. Verksamhetsplanen ska ange inriktningar

Läs mer

V D K AD AN J BE A HÖ G G VER ÖR D A

V D K AD AN J BE A HÖ G G VER ÖR D A VEM ÄR ÄR DU? DU? VAD KAN JAG GÖRA BEHÖVER DU? FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våragrundläggande grundläggande värderingar Våra värderingar VAD ÄR EN VÄRDEGRUND? Stiftelsen skall i samverkan med Svenska kyrkans församlingar

Läs mer