KYRKOVAL PRESENTATION AV DE NOMINERADE

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KYRKOVAL PRESENTATION AV DE NOMINERADE"

Transkript

1 Ingrid Sandström, Tidaholms församling I Bibeln står det Gå ut.. därav mitt engagemang att ställa upp på nomineringslistan. Eftersom jag också är mycket intresserad av livsfrågor och Svenska kyrkan vill jag ta ett helhetsansvar för Svenska kyrkan i Tidaholms pastorat. Vad anser du kyrkan ska prioritera? Församlingsverksamhet. Barn-, ungdoms- och konfirmandarbete och att vara kyrka för hela livet. Bland annat att vi i Tidaholms pastorat ska känna samhörighet med varandra och att vi alla hör ihop och behövs. Egen fråga att kyrkan anordnar sommarverksamhet för barn och ungdomar.

2 Ann-Christine Holgersson, Hökensås församling Jag tycker att Svenska kyrkan är viktig. Viktigt att det finns personer från hela vårt pastorat representerade och att man har intresse av både sin egen församling och hela pastoratet. Att bevara våra traditioner och ändå kunna förnya för att möta människor både i stad och på landsbygd. Få människor att känna gemenskap oavsett vilken av pastoratets kyrkor man väljer att gå till. Att Hökensås församling ser den som söker gemenskap med kyrkan och att man känner att här ar det gott att vara med. Att se till att våra kyrkor och kyrkogårdar bevaras i värdigt skick. Varför ska du gå till kyrkan? Därför att du får en rytm i kyrkoåret, du kommer att upptäcka att du mår bra av att gå till kyrkan, du lär dig att Jesus gjorde flera saker än att rida på en åsna ( 1:advent) du kommer att känna och förstå att du är en del av församlingen i livets alla skeden. Du är alltid välkommen!

3 Ingvar Johansson, Tidaholms församling Jag har sedan barn och ungdomsåren haft ett stort intresse för kyrklig verksamhet. Under årens lopp har jag anförtrotts förtroende uppdrag inom kyrkan. Jag vill att kyrkan ska sprida evangeliet om gud och Jesus och låta gudstjänsterna vara ett andligt vilorum samt att kyrkan satsar på diakoni bland unga och gamla. Vad anser du kyrkan ska prioritera? Kyrkan ska ta ansvar och stå upp för de utsatta i samhället. Diakonin är en av hörnpelarna i kyrkans verksamhet för att föra ut evangeliet i ord och handling. Kyrkan bör också prioritera vikten av ekumeniska samtal och religionsdialog med andra trossamfund, både med andra kristna samfund och med dem som tillhör andra religioner. Jag vill att kyrkan, där jag bor skall vara tillgänglig och att trösklarna in till kyrkan ska vara låga och att kyrkan ska ha en positiv och tillmötesgående inställning till individuella önskemål. Jag anser, att kyrkan ska ha ett stort ansvar att sprida kunskapen om kristen tro och kristna värderingar bland barn och ungdomar. Det är därför viktigt, att de får en positiv kontakt med kyrkan.

4 Sven Sandrén, Tidaholms församling Jag har stort intresse för att kyrkan skall vara en självklar del i samhället 3. Dopet. Vikten av att bli medlem i Svenska kyrkan är avgörande efter Uppnå ett ökat samförstånd mellan boende i landsbygd och tätort.

5 Lars Sandström, Tidaholms församling Stort intresse av existentiella frågor. Jag vill verka och arbeta för att Svenska kyrkan i Tidaholms pastorat formerar sin verksamhet ifrån ett helhetsperspektiv avseende hela pastoratet. Vad anser du att kyrkan skall prioritera? Barn-, ungdoms- och konfirmandarbete samt det sociala- och diakonala arbetet med särskild inriktning på svaga och utsatta människor. Värna våra kulturskatter kyrkorna i Tidaholms pastorat, som utgör ett stort kulturarv, bland annat för kommande generationer. Att utveckla kyrkans verksamhet där ungdomar och vuxna ges ökat inflytande och ansvarstagande i kyrka, bygd och samhälle. Egen fråga? Förbättring av miljön. Att pastoratet arbetar för en effektiv och miljövänlig energianvändning.

6 Leif Johansson, Tidaholms församling För att vara delaktig i det arbete som det innebär att vara nominerad till kyrkofullmäktige. Kyrkan skall prioritera undervisning, diakoni, ungdom och gudstjänstlivet samt att bevara det kyrkliga arvet som vi har fått förtroende att förvalta. Vi skall arbeta med att få så många unga och gamla att intressera sig för det kyrkliga arbetet och vad det innebär samt att behålla det fina musikkonserterna som vi har i våra kyrkor. Hur ska vi i framtiden kunna behålla våra kyrkor i de skick som de är nu? Det är en fråga som pastoratet måste arbeta med i framtiden.

7 Gunnel Sandrén, Tidaholms församling 1 Jag vill medverka i kyrkans arbete. 3. Fånga ungdomars intresse för kyrkans värden. 4. Att alla ska känna gemenskap.

8 Gunnel Hagman, Varvs församling Mitt intresse för andra människor. Det är viktigt att det finns och vara språkrör från Varvs församling ända från botten och upp till toppen. Att kyrkan är en stor trygghet som jag vill bevara med traditioner och ritualer i trons tecken, Jag vill slå vakt om våra historiska vackra kyrkobyggnader, för att ha en fungerande verksamhet där. Tänka på att alla är lika mycket värda som människor. Att lyssna,att förstå, att verka för och hörsamma olika församlingsmedlemmars tankar och göranden kring kyrkan. Att prioritera första mötet med kyrkan som dop och konfirmations undervisning, med grundvärderingar man får med sig hela livet. Att inte alltid räkna antalet gudstjänstbesökare, utan tänka på alla de som inte hade tid den dagen men som kommer en annan gång i stället. Att gamla får den uppmärksamhet och gemenskap som alla har rätt till. Jag vill stryka där du bor i frågan och svara så här. Att vi i kyrkan får glädje och musik en träffpunkt för alla. Att vi får använda våra kyrkor till olika gemensamma aktiviteter året runt. Att pengar inte är allt, utan människan. Vad skall bli bättre i Tidaholms pastorat? Prioriterar pengar på det som är viktigt och för att ha en fortsatt stor kyrkotillhörighet i pastoratet. Att alla skall våga säga sin åsikt. Att vi samarbetar mellan alla våra fem församlingar och lyssnar även på dom mindre församlingar. Att yngre människor som kryssas fram, får delta i kyrkoråd och utskott.

9 Annika Karlsson, Hökensås församling Från mitt tidigare yrkesliv och min roll som beteendevetare har jag genom åren lärt mig att aktivt ta till vara människors olika kunskaper och resurser. Jag tror att min kunskap och erfarenhet kan tillföra något till Svenska kyrkans organisation och Tidaholms pastorat. Kyrkan ska prioritera att stärka sin roll i samhället. Kyrkan ska visa att den är dynamisk att både utvecklas i takt med samhällets förändring och samtidigt behålla det ursprungliga budskapet. Min vision är att kyrkan av varje människa upplevs som en plats för eftertanke och vila; ett rum för andlig återhämtning från vardagens krav och stress.

10 Håkan Johansson, Tidaholms församling Jag är intresserad av kyrkan och kyrkliga frågor. 2. Gudstjänstlivet och hjälpverksamhet. Att fler skall upptäcka att gudstjänsten är avkopplande,känner att det är söndag och att man kommer från det dagliga arbetet. Vad brinner du för mest? Att samla in och hjälpa behövade människor i u-länder.

11 Alf-Åke Hall, Valstads församling Jag har varit engagerad i kyrkan sedan lång tid. Tidigare kyrkvärd under 30 år och numera med i Valstadskören och Sockenrådet. Jag vill bidra med mina erfarenheter från tidigare och representera landsbygden i kyrkovalet. Vad anser du att kyrkan skall prioritera? Arbete som engagerar människor och synliggör de kristna värderingarna. Barn och ungdomsarbete i alla former är viktigt för att församlingen skall leva. Ett fortsatt engagerat konfirmandarbete med stöd från församlingsmedlemmar. Musik och körsång som knyter många nya till gemenskapen och skapar glädje både i och utanför gudstjänsten. Att kunna fortsatt prioritera det goda arbetet och att de som bor på orten skall känna sig välkomna att vara med. Verksamheten måste bli huvudtemat i framtiden. Fastighetsunderhållet får inte bli den centrala problematiken i vår kyrktäta församling. Hur ska kyrkan kunna engagera människor? Lokala aktiviteter i samverkan med olika föreningar på orten ger nya kontaktytor för kyrkan. Genom de barn som deltar i kyrkans barngrupper kan deras föräldrarna nås. De står just nu mitt i livet och har kanske tidigare varit med som unga i kyrkans gemenskap. Vi måste finna vägar att knyta till oss dem genom ett engagerat församlingsarbete. Vi som är kyrkans förtroendevalda måste stå upp för de kristna värderingarna och våga visa och ta ställning i samhällsdebatten.

12 Anneli Sandstedt, Valstads församling Jag är redo för nya utmaningar. I över 10 år har jag sjungit i Valstads Kyrkokör och trivs väldigt bra där. Vad anser du att kyrkan skall prioritera? Ungdomsarbetet och diakonin, avsätta tid för hembesök till sörjande människor. Att kyrkan får bibehållas till kommande generationer. Egen fråga? Jag tycker att det är viktigt att Kyrkan tar miljöfrågorna på allvar, och använder sin jord och skog på ett uthålligt sätt.

13 Allan Johansson, Tidaholms församling Jag ställer upp i kyrkovalet för att hjälpa till att förmedla det kristna budskapet till mina medmänniskor gamla så väl som unga - så att fler också få ta del av den goda gemenskapen i församlingen. Vad anser du att kyrkan skall prioritera? Diakoniverksamheten: arbetet för att hjälpa och stödja gamla, ensamma och sjuka bör prioriteras. Att bedriva god barn- och ungdomsverksamhet är också oerhört viktigt. Min vision är att ha en levande församling, där fler och fler får del av tryggheten i tron och gemenskapen.

14 Elisabeth Ek Johansson, Hökensås församling För att kunna påverka frågor som jag tycker är viktiga i kyrkan. Barn och ungdomsarbete. Att vi ska nå ut till barnfamiljer och unga, så att fler kommer till kyrkan. Ett sätt är då att använda musik.barnkör, ungdomskör, mer musik vid alla sammankomster, konserter osv.

15 Eva Kellett, Tidaholms församling Jag har alltid varit engagerad främst i körer i kyrkan sen jag var barn och fram till nu. Detta är en möjlighet att vara med och påverka, och få utveckla och utvecklas själv. Kyrkan ska prioritera möten mellan människor, olika bakgrund, åldrar, stöd i svåra perioder i livet, barn- o ungdomsverksamhet och givetvis även musik i olika former. Kyrkan ska vara enkel, nära, stå för medmänsklighet. Jag önskar att vi ska bli bra på att se de som kommer, ta kontakt.

16 Nina Carlsson, Tidaholms församling Jag ställer upp på nomineringslistan till kyrkovalet för att jag blev tillfrågad, och för att jag tycker att kyrkan har en fortsatt viktig roll att spela i vårt samhälle. för barn och ungdomar att hitta något som passar, liksom även vuxna måste kunna få hitta olika sammanhang att ta del av kyrkans utbud. Det är viktigt att kyrkan fortsätter att vara en aktiv del av Tidaholms kultur- och samhällsliv, och kan anpassa sig efter tidens anda utan att för den skull förlora sina grundläggande byggstenar i tro och andlighet. Jag hoppas att kyrkan ska kunna vara ett slags själens Hälsocenter där alla kan hitta något som passar! I en hektisk och fullspäckad tillvaro behövs tid för eftertanke och andrum...

17 Jan- Olov Englund, Hökensås församling. Jag tror att med min breda erfarenhet inom föreningslivet och med min tro att jag kan bidra med att få en aktiv och öppen kyrka för alla. Jag har varit med i olika föreningar både lokalt, regionalt och nationellt. Mitt föreningsengagemang har berikat mitt liv. Mitt arbete i en nationell förening, IBL(Institutet för biomedicinsk laboratorievetenskap) har tom resulterat i ett riksdagsbeslut. Jag tycker att kyrkan ska prioritera den lokala församlingens utveckling. Ju fler som är aktiva i församlingen desto mer energi finns det att sprida det kristna budskapet, både lokalt och på andra platser där behov finns. Jag hoppas att Hökensås församling fortsätter att utvecklas så att vi blir ännu fler församlingsmedlemmar som är aktiva inom kyrkan. Min vision är även att våra kyrkor skall vara öppna året runt, både för att fira Gudstjänst och för olika familjehögtider. Kyrkan skall vara en öppen välkomnande plats där människor med olika behov känner sig hemma och blir bemötta med ett varm kristet budskap. Vilka är dina starka sidor? Jag ser ofta möjligheter där många ser problem. Jag har förmågan att bemöta situationer från olika håll och kan på så sätt komma fram till ett resultat.

18 Kjell Johansson, Valstads församling Jag vill hjälpa till att sprida det kristna budskapet, jag tror att jag kan göra en insats och jag tror att jag behövs. a. Barn, konfirmander, mitt-i-livet folket dvs de unga familjerna. b. Samhällsdebatten kyrkan skall vara med och påverka i vardagen. c. Socknarna på landsbygden med våra omistliga medeltida kyrkor måste stöttas. Sockenråden är viktiga för en levande landsbygd. Försvinner de mister vi flera av våra mest ansvarstagande och flitiga kyrkliga medarbetare. Kyrkan har en fot i varje hem och tvärtom! - minst en gång om året. Hur sprider vi det kristna budskapet, hur får vi in foten? Flytta ut verksamheten, missionera i den egna församlingen och bjud in till filmkvällar, kåserier och liknande evenemang som är brännande aktuella. Bra exempel där kyrkan är med och möter ovana gudstjänstbesökare är jazzkonserter, Fair Play Cup och luciafirandet på Kvarnängen.

19 Maria Boger, Tidaholms församling. Varför ställer du upp på nomineringslista till kyrkovalet? För att jag blev tillfrågad och tyckte det verkar spännande. Vad bör kyrkan prioritera? Kyrkans diakonala arbete är väldigt viktigt; - att se och ta hand om människor som hamnat i olika slag av svåra situationer. Gudstjänster, verksamheter för olika åldrar där man får mötas med olika erfarenheter/bakgrund och musiklivet är också viktigt. Vad jag har för vision för kyrkan i Tidaholm? Att alla får känna sig välkomna till en varm och öppen gemenskap där vi kan ha spännande samtal och roligt ihop. Hur vill du att en förtroendevald ska vara? En förtroendevald bör arbeta för församlingens och människors bästa. Att synas och höras mer vore en fördel då jag själv i dagsläget inte riktigt vet vad en förtroendevald gör.

20 Kerstin Sjögren, Tidaholms församling Jag tycker att kyrkans verksamhet är angelägen och viktig för människor i alla åldrar. Jag vill också värna att kyrkan är och har varit en mötesplats i kommunen för många människor. Jag tycker att kyrkan ska prioritera omtanken om människor. Det sker i gudstjänster men också i en öppen kyrka genom exempelvis konserter, föredrag och torgcafé. En fungerande barn- och ungdomsverksamhet är också väldigt viktiga uppgifter för Svenska kyrkan. Kyrkan är en naturlig samlingspunkt för människor i glädje och sorg genom livets olika skeenden. Kyrkan arbetar för en fortsatt human flyktingpolitik i Tidaholm Kyrkan står för en bred sång- och musikverksamhet.

21 Inge Karlsson, Hökensås församling För att jag haft ett mångårigt förtroende och tycker det är intressant och givande. Kyrkan skall ha en bra verksamhet och service samt att barn-och ungdomsarbetet prioriteras. Mina visioner är kyrkan används och eventuellt förbättras för besökare och tjänstgörande personal. Skall kyrkan stängas och verksamheten läggas ner? Enkelt svar: NEJ!

22 Nils Werner, Tidaholms församling Miljöpartister i Svenska kyrkan Miljöpartister har en vision om solidaritet med skapelsen, kommande generationer och världens alla människor.kyrkans budskap ligger inte långt från detta. Jag är inte längre helt ung och då jag har tid och känner mig engagerad var det lätt att svara ja när jag blev tillfrågad om jag ville vara med. Kyrkan, som den ser ut idag, är inte längre lika viktig för människor som förr. På något sätt måste kyrkan förändras så att den åter blir en del av livet. Detta utan att göra avkall på grundläggande värderingar. Vi måste få med de unga, utan att köra bort de gamla. Kyrkan har under tusen år varit en viktig del av mina förfäders liv. Under min livstid har samhället förändrats snabbt. Det måste även framgent få finnas plats för en levande kyrka i våra liv. Våra många kyrkobyggnader är en del av vårt kulturarv och måste i görligaste mån bevaras och nyttjas. Inte minst det senare. Kyrkan förvaltar sedan mycket länge stora värdsliga tillgångar. Omsorgen om ekonomin får inte medföra att jordens resurser minskar, att människor utnyttjas eller att medvarelser, djur och växter, utrotas som idag!

23 Gabriella Vestin, Varvs församling Miljöpartister i Svenska kyrkan Jag ställer upp på nomineringslistan till kyrkovalet eftersom jag känner att kyrkan just nu är i en utvecklingsfas som jag gärna vill vara med och påverka. Att få vara med i arbetet kring kyrkans utformning in i framtiden, där den centrala delen numera är individen och att samtidigt få bevara en stor kulturskatt i form av byggnader och traditioner, är viktigt för mig. Jag anser att kyrkan ska prioritera sin verksamhet riktad mot dem som bor i pastoratet. Att känna att det finns en trygghet där man kan prata av sig, få hjälp med kläder/mat och ha trygga vuxna och barn att umgås med måste få vara en självklarhet för alla. Min vision för kyrkan där jag bor är att den ska fortsätta vara en naturlig mötesplats dit människor söker sig under livets skeenden. Egen fråga? Favoritpsalm: En vänlig grönskas rika dräkt

24 Karin Olofsson, Varvs församling Miljöpartister i Svenska kyrkan Jag ställer upp på nomineringslistan till kyrkovalet för att: Svenska kyrkan har ett speciellt ansvar att för att, låta kommande generationer ärva en levande miljö, inte miljöförstöring. En stark solidaritet mellan alla människor och kommande generationer liksom en solidaritet med allt levande. Kyrkan är också en aktiv kulturbärare där människor kan mötas i både glädje och sorg. Kyrkan bör prioritera respekten för alla människors lika värde. Kyrkan i Tidaholm bör fortsätta vara aktiv i att möta nyanlända flyktingar. Jag tycker också kyrkan bör ta sin roll som kulturbärare med respekt för tidigare generationer på alvar som sedan blir grunden för kommande kulturutveckling.

25 Kyllikki Andersson, Tidaholms församling För mitt människointresse, kyrkan har varit en del av mitt liv ända sedan barndomen och jag sjunger tacksamhetens lov. Jag har så mycket att vara tacksam över. Framförallt diakonin (kyrkans sociala arbete) och ungdomsarbetet. Jag vill att kyrkan ska växa och ännu mer bli en naturlig del av samhället.

Folkkyrka En Kyrka för Alla

Folkkyrka En Kyrka för Alla Folkkyrka En Kyrka för Alla Kyrkoval 2017 centerpartiets STIFTSGRUPP I Göteborgs STIFT vi ARBETAR FÖR en: välkomnande KYRKA I SAMHÄLLHET ung KYRKA HÅLLBAR KYRKA KYRKA MED MOTIVERADE FÖRTROENDEVaLDA MODIG

Läs mer

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj

DEL AV GEMENSKAPEN. Kyrkan är Guds famn och familj Medlemskap DEL AV GEMENSKAPEN Kyrkan är Guds famn och familj Varje år finns en majoritet av kyrkans nära sju miljoner medlemmar med i något av kyrkans sammanhang. Det kan vara i den lilla kören på landet,

Läs mer

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FRAMTIDSPARTIET I OSKARSHAMNS KOMMUN EN ÖPPEN OCH VÄLKOMNADE En öppen folkkyrka ska ha plats för alla, oavsett var man befinner sig på trons väg. Det ska vara enkelt att

Läs mer

Kyrkopolitiskt program

Kyrkopolitiskt program Kyrkopolitiskt program 2018 2021 den 21 maj 2017 Skriven av: Kyrkopolitiska gruppen Kyrkopolitiskt program 2018 2021 Stora delar av den svenska välfärden har sina rötter i den kyrkliga verksamheten. Skolan,

Läs mer

SOCIALDEMOKRATERNAS KYRKOPOLITISKA VALPROGRAM I LANDSKRONA FÖRSAMLING

SOCIALDEMOKRATERNAS KYRKOPOLITISKA VALPROGRAM I LANDSKRONA FÖRSAMLING SOCIALDEMOKRATERNAS KYRKOPOLITISKA VALPROGRAM I LANDSKRONA FÖRSAMLING Inför kyrkovalet den 15 september 2013 vill vi informera om våra värderingar i några aktuella och viktiga frågor för det politiska

Läs mer

Kyrklig samverkan i Visby stift

Kyrklig samverkan i Visby stift SAMHÄLLSINFORMATION TILL HUSHÅLLEN Kyrklig samverkan i Visby stift Vi värnar om en öppen folkkyrka som tar ansvar i samhället. Kyrkan ska synas, höras och vara tillgänglig för alla. Dess främsta uppgift

Läs mer

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017

Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet. Borgerligt alternativs program 2014 2017 Svenska kyrkan på väg mot 2020-talet Borgerligt alternativs program 2014 2017 1 Innehåll Förord 3 Värdegrund 4 Vad är Svenska kyrkan? 5 Verksamhet i församlingarna 6 Gudstjänstliv i förnyelse Kyrkomusiken

Läs mer

FÖR EN SAMHÄLLSBÄRANDE KYRKA HUSKVARNA PASTORAT

FÖR EN SAMHÄLLSBÄRANDE KYRKA HUSKVARNA PASTORAT FÖR EN SAMÄLLSBÄRANDE KYRKA USKVARNA PASTORAT EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING Vårt politiska arbete gör skillnad i kyrkan! Den öppna folkkyrkan är en viktig del av den svenska modellen, där solidaritet och

Läs mer

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor.

Vi socialdemokrater vill att folkkyrkan uppsöker ungdomar och erbjuder dem diskussioner i ungdoms- och konfirmandgrupper om livsfrågor. Socialdemokraternas manifest för kyrkovalet 20 september 2009 i Svenska kyrkan i Eskilstuna Vi socialdemokrater tror att människor är sökare av olika slag. Sökandet måste få en möjlighet att komma till

Läs mer

Församlingsinstruktion för Haparanda församling

Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingsinstruktion för Haparanda församling Församlingspresentation Haparanda församling står inför utmaningar i sitt dagliga församlingsarbete. Vi vill möta människor i olika livssituationer vilket

Läs mer

Tim Meier, Alex & Martin/IKON. Församlingsinstruktion

Tim Meier, Alex & Martin/IKON. Församlingsinstruktion Tim Meier, Alex & Martin/IKON Församlingsinstruktion Lidingö församling 2016 Lidingö församling Lidingö församling är alla som tillhör Svenska kyrkan och som bor och vistas i Lidingö stad. Lidingö församlings

Läs mer

VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs.

VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs. VI SÖKER DIG SOM: o Har ett hjärta för barn och ungdomar och vill bli en del av deras vardag här i Vännäs. o Är trygg i din egen tro och vill och kan dela den med andra. o Vill vara spindeln i nätet för

Läs mer

Församlingsinstruktion. Antagen

Församlingsinstruktion. Antagen Församlingsinstruktion Antagen 2014-08-13 Programförklaring Identitet Församlingen har med sina 9 000 medlemmar en kyrkotillhörighet på ca 78 % av invånarna (2013). I arbetslaget finns 30 anställda varav

Läs mer

Att leda ideella medarbetare

Att leda ideella medarbetare Att leda ideella medarbetare Delaktighet I Bibeln framställs kyrkan bland annat som ett träd, vilket symboliserar visionen om människors gemenskap med varandra och Gud. När många människor inser att de

Läs mer

Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet

Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet Svenska kyrkan i Salem på väg mot 2020-talet Borgerligt alternativs lokala program för Salems församling 2014-2017 Innehåll Förord 3 Ledande ord för det lokala programmet 3 Svenska kyrkan i Salem 4 Församlingens

Läs mer

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4

Vision. Pingstkyrkan Alingsås Landskyrkoallén 4 Pingstkyrkans Vision Vi vill forma Alingsås framtid genom att vara en stor kyrka som har avgörande betydelse i stan. I vardagen vill vi lyssna, höras och vara en given tillgång. Söndagens gudstjänst och

Läs mer

Valresultat i kyrkofullmäktigevalet 2017 för POSK i Onsala. Förtroendevalda Röst- och mandatfördelning

Valresultat i kyrkofullmäktigevalet 2017 för POSK i Onsala. Förtroendevalda Röst- och mandatfördelning Förtroendevalda 2018 2021 Bilden visar några av våra kandidater i Kyrkovalet 2017. Foto: Ann Breitfeld. Linda Ejbyfeld, Thomas Levin, Jan Norlenius, Johan Reftel Christer Änghede, Karin Westin, David Sjöstrand

Läs mer

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt)

Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling (förslag 3 okt) Församlingsordning för Abrahamsbergskyrkans församling antagen vid årsmöte 2013-03- XX Abrahamsbergskyrkans församling har antagit

Läs mer

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet.

Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Socialdemokraterna Umeå AK Valprogram Kyrkovalet 2017 Kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, försoning, frihet och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar om alla människors

Läs mer

1. Öppen och fördomsfri kyrka

1. Öppen och fördomsfri kyrka Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK är ett nätverk som samlar liberaler engagerade i Svenska kyrkan. Vi m öjliggör för alla liberaler oavsett partipolitisk tillhörighet att vara förtroendevalda i Svenska

Läs mer

Nomineringslista för val till kyrkofullmäktige i Lerums församling. 1. Anita Borke, Lerums centrum. 2. David Sandén, Hallsås

Nomineringslista för val till kyrkofullmäktige i Lerums församling. 1. Anita Borke, Lerums centrum. 2. David Sandén, Hallsås Nomineringslista för val till kyrkofullmäktige i Lerums församling. 1. Anita Borke, Lerums centrum 2. David Sandén, Hallsås 3. Anna Karin Jönbrink, Lilla Bråta 4. Sven Larsson, Hallsås 5. Lena Backlund,

Läs mer

Kyrkans grundvärderingar om alla människors lika värde känns naturliga för oss socialdemokrater.

Kyrkans grundvärderingar om alla människors lika värde känns naturliga för oss socialdemokrater. Socialdemokraterna Umeå AK Valmanifest Kyrkoval 2017-09-17 Svenska kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, frihet, försoning och rättfärdighet. Kyrkans grundvärderingar

Läs mer

Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015. Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05

Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015. Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05 Verksamhetsplan för Starrkärr-Kilanda församling 2015 Antagen av kyrkorådet den 2014-10-14 Fastställd av kyrkofullmäktige 2014-11-05 Innehåll Starrkärr-Kilanda församling... 3 Historik... 3 Nutid... 3

Läs mer

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling

Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling Församlingsordning för Uppsala Missionsförsamling antagen vid årsmöte 2008-03-01 och församlingsmöte 2008-05-25 samt ändrad vid årsmöte 2009-03-07 och

Läs mer

Bön för vår kyrka och vår värld

Bön för vår kyrka och vår värld Bön för vår kyrka och vår värld Bönen Vår viktigaste uppgift som kristna är att söka Gud, att låta hans kärleks eld tändas och brinna i våra hjärtan. Bön är att befinna sig i den älskande Gudens ansiktes

Läs mer

Fo rsamlingsinstruktion fo r Landeryds fo rsamling 2012 2015

Fo rsamlingsinstruktion fo r Landeryds fo rsamling 2012 2015 Församlingsbeskrivning och Omvärldsanalys Församlingsbeskrivning Landeryds församling har de senaste 40 åren utvecklats från en landsbygdsförsamling utanför Linköping till en förortsförsamling med den

Läs mer

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling

Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Församlingsinstruktion för Ransbergs församling Vad är vi? Att vara församling är att dela en tro. Vi tror på Gud som skapat världen och att hela skapelsen därför är viktig: natur, miljö, människor och

Läs mer

EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA

EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA EQUMENIAKYRKAN ASKLANDA-ORNUNGA En församling för hela människan, hela livet. En plats för gemenskap med Gud och varandra. Informationsbroschyr om Equmeniakyrkan Asklanda-Ornunga och föreningen Equmenia

Läs mer

VALPROGRAM för SOLLENTUNACENTERN Kyrkovalet 2017: En öppen och grön folkkyrka präglad av medkänsla och socialt ansvar.

VALPROGRAM för SOLLENTUNACENTERN Kyrkovalet 2017: En öppen och grön folkkyrka präglad av medkänsla och socialt ansvar. VALPROGRAM för SOLLENTUNACENTERN Kyrkovalet 2017: En öppen och grön folkkyrka präglad av medkänsla och socialt ansvar. Kyrkan ska vara en trygg plats i samhället där alla tas emot med värme. Centerpartiet

Läs mer

Sjöviks folkhögskola aug

Sjöviks folkhögskola aug 16 Sjöviks folkhögskola 11-14 aug PROPOSITIONER 2016 PROPOSITION 2016:1 PRELIMINÄR VERKSAMHETSINRIKTNING 2018 Svenska Kyrkans Ungas syftesparagraf: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn

Läs mer

april 2015 Attitydundersökning Bilaga med kommentarer alex & martin /ikon

april 2015 Attitydundersökning Bilaga med kommentarer alex & martin /ikon april 2015 Attitydundersökning Bilaga med kommentarer alex & martin /ikon om undersökningen: 297 svarande (51 procent av de tillfrågade) 57 procent kvinnor, 42 procent män Ålder: 16 85 år Åldersfördelning:

Läs mer

Församlingsinstruktion för Kortedala församling

Församlingsinstruktion för Kortedala församling Församlingsinstruktion för Kortedala församling Illustration: Andreas Karlsson I församlingen finns tre prästbefattningar, en kyrkoherde och två komministrar samt två diakonbefattningar. I församlingen

Läs mer

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling

Med öppet hjärta. Församlingsinstruktion för Varbergs församling Med öppet hjärta Församlingsinstruktion för Varbergs församling Innehåll Vision...3 Sammanhang och prioriteringar...3 Omvärldsfaktorer att ta fasta på...4 Övergripande prioriteringar...5 Strategiska prioriteringar...5

Läs mer

Handlingsprogram. beslutat 2 februari 2013

Handlingsprogram. beslutat 2 februari 2013 Handlingsprogram beslutat 2 februari 2013 1 2 Fria liberaler i Svenska kyrkan FiSK är ett nätverk som samlar liberaler engagerade i Svenska kyrkan. Vi möjliggör för alla liberaler oavsett partipolitisk

Läs mer

Valmanifest. Socialdemokraterna Umeå

Valmanifest. Socialdemokraterna Umeå Valmanifest Socialdemokraterna Umeå Svenska kyrkans uppgift är att i ord och handling gestalta Jesus budskap om kärlek, frihet, försoning och rättfärdighet. Rösta på socialdemokraterna Vi ställer upp i

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Bilaga 1 till Kf 1, 2012-02-02 Församlingsinstruktion för Malungs församling i Västerås stift Godkänd av Malungs församlings kyrkofullmäktige 2012-02-02. Utfärdad av Västerås stifts domkapitel 2012- -.

Läs mer

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N

Lindome församlings Församlingsinstruktion KR 2006. Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församlings FörsamlingsInstruktioN F I N Lindome församling är ett enförsamlingspastorat som ej ingår i samfällighet. I församlingen finns fyra prästbefattningar: en kyrkoherde och tre komministrar.

Läs mer

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor,

Församlingen lever i denna mission genom: evangelisation, att föra glädjebudet om Jesus Kristus till alla människor, Församlingskonstitution Församlingens konstitution består av Teologisk grund för Equmeniakyrkan samt Församlingsordning och Församlingsstadgar antagna av Fristads Missionskyrka 2014 09 29 och 2014 09 --.

Läs mer

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete.

Konfirmandverksamheten skall följa Riktlinjer för Svenska kyrkans konfirmandarbete. INLEDNING Denna församlingsinstruktion har utformats av kyrkoherden, förtroendevalda, anställda samt frivilliga medarbetare. Den skall ge uttryck för församlingens inriktning som sammanfattas i det pastorala

Läs mer

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3)

FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3) FÖRSLAG TILL VERKSAMHETSPLAN FÖR IMMANUELSKYRKANS FÖRSAMLING (Version 3) På väg mot 2020 Det här är Immanuel Immanuelskyrkans församling präglas av alla sina olika människor och alla sina olika verksamheter.

Läs mer

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26)

Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING. Lemmar i en och samma kropp, där Kristus är huvudet för kyrkan (1 Kor. 12:12-26) Rekommendation till FÖRSAMLINGSORDNING 1. FÖRSAMLINGENS IDENTITET Församlingen är Guds skapelse. Gud kallar människor till gemenskap med sig själv och till en gemenskap med dem som blivit lemmar i Kristi

Läs mer

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING

FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING FÖR EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING EN KYRKA SOM TAR STÄLLNING Alla människors lika värde de orden blir ett allt viktigare ställningstagande i Sverige. I kampen för människovärdet fyller kyrkan en viktig roll,

Läs mer

Vill du vara med och älska Vännäs?

Vill du vara med och älska Vännäs? Missionskyrkan Vännäs är en växande gemenskap mitt i samhället. Vi vill fungera som ett andligt hem för alla och har därför ett mångsidigt arbete. Vill du vara med och älska Vännäs? Vi söker PASTOR www.missionskyrkanvannas.se

Läs mer

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus

Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus Doppastoral Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus Grundläggande förutsättningar Så här beskriver Kyrkoordningen (KO) dopet: Dopet är ett sakrament,

Läs mer

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling

Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Vindelns församling - för hela livet! Församlingsinstruktion för Vindelns församling Den som dricker av det vatten jag

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR RAMSBERGS FÖRSAMLING, VÄSTERÅS STIFT 1. INLEDNING 1.1. FÖRSAMLINGEN Ramsbergs församling är en landsortsförsamling med jordbruks- och skogsområden. De två större orterna är Ramsberg

Läs mer

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version

FÖRSAMLINGSORDNING FÖR ENEBYKYRKANS FÖRSAMLING. Version 1 Teologisk grund för Equmeniakyrkan är en bibelteologisk inledning till församlingens konstitution. Församlingsordning, antagna av Enebykyrkans församling 2015-02-14. Församlingsstadgar, antagna av Enebykyrkans

Läs mer

livet kyrkovalet 2013 valprogram i En öppen fred, rättvisa, kyrkan mitt i Folkkyrka försoning och hållbar utveckling solpaneler på Kyrktaken

livet kyrkovalet 2013 valprogram i En öppen fred, rättvisa, kyrkan mitt i Folkkyrka försoning och hållbar utveckling solpaneler på Kyrktaken En öppen Folkkyrka fred, rättvisa, försoning och hållbar utveckling kyrkan mitt i livet solpaneler på Kyrktaken valprogram i kyrkovalet 2013 fastställt av partistyrelsen 20/2 Inledning Tusentals centerpartister

Läs mer

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city

2. Grund för ekumeniskt samarbete i Linköpings city Samarbetsavtal mellan 1. Grunddokument D etta grunddokument beskriver mål och inriktning samt ekumeniska förutsättningar för samarbetet mellan Linköpings domkyrkoförsamling och Linköpings S:t Lars församling

Läs mer

KOLLEKTMATERIAL TEMA: BARN HAR RÄTT! FN:S BARNKONVENTION FYLLER 20 ÅR 1989-2009!

KOLLEKTMATERIAL TEMA: BARN HAR RÄTT! FN:S BARNKONVENTION FYLLER 20 ÅR 1989-2009! KOLLEKTMATERIAL TEMA: BARN HAR RÄTT! FN:S BARNKONVENTION FYLLER 20 ÅR 1989-2009! RIKSKOLLEKT SVENSKA KYRKANS UNGA JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG 22 MARS 2009 KOLLEKTMATERIAL 2009 JUNGFRU MARIE BEBÅDELSEDAG

Läs mer

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg

Grunddokument för Kyrkan i Enebyberg Kyrkan i Enebyberg I originaldokumentet användes det dåvarande samfundsnamnet Svenska Missionskyrkan, men i denna webbversion har detta ersatts med det nya namnet Equmeniakyrkan. På samma sätt användes

Läs mer

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.

1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3. 4 Vår gemensamma tro 3. 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4. Församlingsordning Innehållsförteckning 1 Syfte 3 2 Vision 3 3 Vår historia 3 4 Vår gemensamma tro 3 4.1 Bibeln 4 4.2 Undervisning 4 4.3 Bönen 5 4.4 Gudtjänst 5 4.5 Mission 5 5 Gemensamma handlingar 6

Läs mer

Din röst spelar roll! Använd ditt röstkort. Vem kan du rösta på? Personrösta på tre kandidater

Din röst spelar roll! Använd ditt röstkort. Vem kan du rösta på? Personrösta på tre kandidater Din röst spelar roll! Söndagen den 20 september 2009 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut i kyrkan de kommande fyra åren? Det handlar både om

Läs mer

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22

Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att RÄDDA MÄNNISKORNA 2005-11-22 Guds mål är att rädda människorna Människans väg till räddning Det är 4 steg du som människa tar för att bli räddad. 1. Du möter på olika sätt budskapet om

Läs mer

Version Församlingsråd. Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift

Version Församlingsråd. Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift 1 Version 20171103 Församlingsråd Guide för arbete med församlingsråd i Göteborgs stift 2 Innehåll Vad är ett församlingsråd? sid. 3 Hur växte församlingsråden fram? sid. 3 Hur utses ett församlingsråd?

Läs mer

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD

SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD SAMTALSFRÅGOR MER ÄN ORD Här finns förslag till samtalsfrågor till boken Mer än ord trovärdig efterföljelse i en kyrka på väg. Frågorna passar bra att använda i diskussionsgrupper av olika slag. Komplettera

Läs mer

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte

Ett stort under Plan för konfirmandarbetet Att leva inför Guds ansikte Ett stort under Plan för konfirmandarbetet 2017 Att leva inför Guds ansikte Hösten 2017 2 Maria Björkgren-Vikström och Stefan Myrskog KCSA Konfirmandarbetet i vår kyrka 85,9 % av 15-åringarna deltog 2016

Läs mer

I VÅR KYRKA.. EN LITEN BOK FRÅN

I VÅR KYRKA.. EN LITEN BOK FRÅN I VÅR KYRKA.. EN LITEN BOK FRÅN I VÅR KYRKA FINNS NÅGOT FÖR ALLA Vi vill vara konkreta i vårt sätt att arbeta tillsammans; förtroendevalda, ideella och anställda. Framtidens kyrka måste göras av oss tillsammans.

Läs mer

Uppsala stifts strategidokument 2015-2018

Uppsala stifts strategidokument 2015-2018 Uppsala stifts strategidokument 2015-2018 Uppdrag och övergripande vision Stiftets grundläggande uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet har också förvaltande uppgifter 1. Det

Läs mer

Församlingsinstruktion för Hortlax församling

Församlingsinstruktion för Hortlax församling Församlingsinstruktion för Hortlax församling En församlingsinstruktion fungerar som grund för målarbetet i församlingen och denna är antagen under 2014 och kommer att revideras vid nästa kyrkoval. På

Läs mer

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION

FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖRSAMLINGSINSTRUKTION TRO, HOPP OCH KÄRLEK Detta är vår församlingsinstruktion. Den beskriver vår vision och våra mål. Församlingsbor, anställda och förtroendevalda har arbetat fram den tillsammans. MÄKTIGA

Läs mer

Se människan Ersta diakonis värdegrund

Se människan Ersta diakonis värdegrund Se människan Ersta diakonis värdegrund Våra värdeord Våra tre värdeord är ledstjärnor för oss på Ersta diakoni. De tydliggör vår värdegrund och genomsyrar vårt bemötande av patienter, boende och brukare

Läs mer

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING

EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING EN PRÖVANDE FÖRSAMLINGSINSTRUKTION FÖR FRÖSÅKERS FÖRSAMLING Texten utgår från Verksamhetsbeskrivningar år 2014 samt Visioner och mål i Frösåkers församling 2015. Jämförelse har gjorts med Församlingsinstruktionen

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion För Starrkärr-Kilanda församling. Kyrkofullmäktiges godkännande, datum och paragraf: 2018-11-08 24/18. Kyrkoherdens godkännande, datum: 2018-11-05. Församlingsinstruktionen utfärdad

Läs mer

Svenska kyrkan på väg. Borgerligt alternativs program

Svenska kyrkan på väg. Borgerligt alternativs program Svenska kyrkan på väg Borgerligt alternativs program 2018 2021 1 Svenska kyrkan på väg Borgerligt alternativs program 2018 2021 Detta program utgör grunden för nomineringsgruppen Borgerligt alternativ

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Församlingsinstruktion Vinberg-Ljungby församling Innehåll Ramar för församlingens liv 2 Omvärldsbeskrivning 3 Pastoralt program 4 2 Ramar för församlingens liv Vinberg-Ljungby församling är en församling

Läs mer

Veteaxet är en symbol för Mikaelskyrkan. Kyrkorummet är ett gammalt sädesmagasin från 1700-talet som nu är ett levande gudstjänstrum.

Veteaxet är en symbol för Mikaelskyrkan. Kyrkorummet är ett gammalt sädesmagasin från 1700-talet som nu är ett levande gudstjänstrum. 1 Veteaxet Jesus sa: Om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd. Johannesevangeliet 12:24 Veteaxet är en symbol för Mikaelskyrkan. Kyrkorummet

Läs mer

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning

Barnvälsignelse Anvisningar Ordning Barnvälsignelse Anvisningar Den teologiska grunden för barnvälsignelsen grundar sig i att Jesus tog barnen i famnen och välsignade dem. Jesus visade att Guds rike hör barnen till. Det är en del av Guds

Läs mer

Nämn tre frågor som Svenska kyrkan bör prioritera. Rangordna svaren utifrån vad som är viktigast för er nomineringsgrupp.

Nämn tre frågor som Svenska kyrkan bör prioritera. Rangordna svaren utifrån vad som är viktigast för er nomineringsgrupp. Fråga 1 Nämn tre frågor som Svenska kyrkan bör prioritera. Rangordna svaren utifrån vad som är viktigast för er nomineringsgrupp. Satsa på barnen, ungdomarna och deras föräldrar de är kyrkans nutid och

Läs mer

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo

FÖRSAMLINGENS VISION. Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT. Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Sammanfattning av predikoserie i tre delar: INÅT UPPÅT -UTÅT Stefan W Sternmo FÖRSAMLINGENS VISION Vad är församlingens vision, väg och värderingar? Enligt vår församlingsordning är

Läs mer

VÅRA AVTRYCK. Freds-, miljö- och rättvisepolicy

VÅRA AVTRYCK. Freds-, miljö- och rättvisepolicy VÅRA AVTRYCK Freds-, miljö- och rättvisepolicy Varför ska vi bry oss? Bibeln lär oss att Gud är alltings ursprung och orsak, skapelsen är Hans händers verk. Människan är unik som skapad till Guds avbild

Läs mer

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla.

LERKIL. Hälsning från pastorn. Axplock ur innehållet: Varmt och hjärtligt välkommen till kyrkan. Alla samlingar är självklart öppna för alla. LERKIL Hälsning från pastorn I bibeln i Predikaren kap. 3:11 så står det så här: Allt vad Gud har gjort är skönt i rättan stund. Han låter människor urskilja ett sammanhang, men aldrig kan de fatta Guds

Läs mer

Din röst spelar roll! Söndagen den 15 september 2013 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Här kommer ditt röstkort. Vilka ska få ditt förtroende

Din röst spelar roll! Söndagen den 15 september 2013 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Här kommer ditt röstkort. Vilka ska få ditt förtroende Din röst spelar roll! Söndagen den 15 september 2013 är det kyrkoval och du är röstberättigad. Här kommer ditt röstkort. Vilka ska få ditt förtroende att fatta viktiga beslut de kommande fyra åren? Det

Läs mer

V D K AD AN J BE A HÖ G G VER ÖR D A

V D K AD AN J BE A HÖ G G VER ÖR D A VEM ÄR ÄR DU? DU? VAD KAN JAG GÖRA BEHÖVER DU? FÖR ATT HJÄLPA DIG? Våragrundläggande grundläggande värderingar Våra värderingar VAD ÄR EN VÄRDEGRUND? Stiftelsen skall i samverkan med Svenska kyrkans församlingar

Läs mer

PULSGRUPPER HUR GÖR MAN OCH VARFÖR?

PULSGRUPPER HUR GÖR MAN OCH VARFÖR? PER PULSGRUP CH VARFÖR? HUR GÖR MAN O VARFÖR PULS? PULSGRUPP- VAD ÄR DET? Och varför ska vi ha det? Två relevanta och bra frågor som vi som jobbar med Puls-Tro och Idrott får ganska ofta. De frågorna försöker

Läs mer

Konfirmand 2019/2020. Björkekärr Härlanda Sankt Pauli Örgryte

Konfirmand 2019/2020. Björkekärr Härlanda Sankt Pauli Örgryte Konfirmand 2019/2020 Björkekärr Härlanda Sankt Pauli Örgryte Fakta om konfirmation Konfirmation = confirmare betyder bekräftelse. Det som bekräftas är det dop som man en gång varit med om eller som man

Läs mer

Rapport till Svenska kyrkan i Göteborg mars 2012

Rapport till Svenska kyrkan i Göteborg mars 2012 -research SKOP genomför regelbundna undersökningar bland invånarna i Göteborgs stad. Mellan den 16 och intervjuade 5 personer på uppdrag av bland andra. Resultaten redovisas i denna rapport som i SKOP:s

Läs mer

Se människan Ersta diakonis värdegrund

Se människan Ersta diakonis värdegrund Se människan Ersta diakonis värdegrund Ersta diakoni är en fristående organisation som bedriver sjukvård, social verksamhet samt utbildning och forskning utifrån en kristen helhetssyn på människan. Tryck:

Läs mer

Doppastoral. Svenska kyrkan i Rödeby

Doppastoral. Svenska kyrkan i Rödeby Doppastoral Svenska kyrkan i Rödeby Dopet är ett sakrament, vilket betyder att det är en helig handling instiftad av Jesus Kristus. Dopet sker alltid med vatten och i Faderns, Sonens och den heliga Andens

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA

VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA VERKSAMHETSPLAN NORDINGRÅ FÖRSKOLA 2014/2015 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar: Öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar. Förmåga

Läs mer

ONFIR ATION. svenskakyrkan.se/sollentuna

ONFIR ATION. svenskakyrkan.se/sollentuna ONFIR ATION 2017 2018 svenskakyrkan.se/sollentuna Konfirmationen är en bekräftelse på vad Gud redan har gett i dopet, och du behöver därför vara döpt på konfirmationsdagen. Är du inte döpt sedan tidigare

Läs mer

Församlingsinstruktion

Församlingsinstruktion Fastställt av: Kyrkorådet 2009-12-10 Församlingsinstruktion Innehåll 1. Inledning 2. Omvärldsanalys 3. Församlingsidé 4. Pastoralt program för gudstjänst, undervisning, mission och diakoni 5. Kyrkliga

Läs mer

Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling

Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling församlingsinstruktion partille pastorat 2015 Furulunds församling Partille församling Sävedalens församling församlingsinstruktion Inledning... 1-2 Omvärld... 3 församlingens grundläggande uppgift Gudstjänst...

Läs mer

Aro(s)bladet. Älska din nästa

Aro(s)bladet. Älska din nästa Aro(s)bladet Medlemstidning för socialdemokraterna i Västerås Nr 2 augusti 2005 Älska din nästa Älska din nästa heter de riktlinjer för partiets arbete i Svenska Kyrkan som socialdemokraterna i Västerås

Läs mer

Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10. Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat

Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10. Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat 1 Antagen av Kyrkorådet 2014-11-10 Antagen av Kyrkofullmäktige 2014-11-25 Församlingsinstruktion Landvetter Härryda pastorat 2 Församlingsinstruktion, en sammanfattning För Landvetter och Härryda församlingar

Läs mer

En trovärdig folkkyrka, öppen för alla

En trovärdig folkkyrka, öppen för alla En trovärdig folkkyrka, öppen för alla Centerpartiets valprogram 2017 Fastställt av Partistyrelsen 2017-02-05 2 Närodlad politik Centerpartiet står för Närodlad politik. Vi tror att beslut blir bättre

Läs mer

En del har bagage. Där väckelsen gått fram Medärvd Förutfattade meningar (präglad av t ex av media)

En del har bagage. Där väckelsen gått fram Medärvd Förutfattade meningar (präglad av t ex av media) Tron är en process Ökat ansvarstagande för andra Upptäcker sina gåvor och börjar använda dem Tillväxt och mognad Insikt om att övergången har skett Omvändelse och tro Kallelse och beslut att handla Funderar

Läs mer

Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan

Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan Johanna Björkman, 22 år, bor i Umeå. Medlem i Salt i Vasakyrkan Jag var med när det började, så sedan 2005 har jag varit medlem i Salt. Jag har varit med på lite olika sätt. Först var jag med via tonårsgruppen

Läs mer

En upptäcktsresa. Tid för konfirmation

En upptäcktsresa. Tid för konfirmation En upptäcktsresa Tid för konfirmation 2019-2020 Till dig som funderar på att bli konfi rmand och till din vårdnadshavare. Konfi rmation läsåret 2019-2020 och sommaren 2020. En upptäcktsresa! Konfirmandtiden

Läs mer

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem!

barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! barnens altarskåp vill du veta mer? ta med mig hem! gudstjänst Kyrkklockorna ringer när det är dags för gudstjänst i kyrkan. Här sjunger vi sånger som kallas psalmer och vi ber till Gud, att Gud ska

Läs mer

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN

ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN ARBETSPLAN FÖRSKOLAN EKBACKEN Inledning Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti, 1998, finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98. Läroplanen är utformad

Läs mer

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN

EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN EFS FALKÖPING, WARENBERGSKYRKAN Vi i Warenbergskyrkan tillhör EFS som är en missionsrörelse i Svenska kyrkan. EFS är en del av den världsvida Kyrkan och en del av Kristi kropp på jorden, vi bekänner därför

Läs mer

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet

Församlingen är en fri församling och medlem i Pingst fria församlingar i samverkan och i Trossamfundet FÖRSAMLINGSORDNING Församlingens existens och grund vilar på Jesus Kristus. Från Bibeln, som vi tror är Guds ord, hämtar vi vår tro och vår lära. Vi är en del av den världs- vida kyrkan och bekänner en

Läs mer

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling

Församlingsinstruktion. för. Fässbergs församling 1(6) Församlingsinstruktion för Fässbergs församling Fässbergs församling utgör eget pastorat och ingår i Mölndals kyrkliga samfällighet i Göteborgs stift. I pastoratet finns en befattning som kyrkoherde

Läs mer

Antal dop har ökat med 20 procent de senaste tre åren.

Antal dop har ökat med 20 procent de senaste tre åren. Antal dop har ökat med 20 procent de senaste tre åren. Antal dop har stadigt minskat de senaste 10 åren. Konfirmandstatistiken ligger på ungefär 50 procent. Konfirmandstatistiken ligger på ungefär 85 procent.

Läs mer

Församlingsinstruktion Husby-Rekarne och Näshulta Pastorat

Församlingsinstruktion Husby-Rekarne och Näshulta Pastorat Församlingsinstruktion Husby-Rekarne och Näshulta Pastorat 1 Innehållsförteckning Inledande ord 3 Befolkningsöversikt 3 Kyrkans grundläggande uppgift och hur vi arbetar 4 Omvärldsbeskrivning 5 Gudstjänster

Läs mer

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson

FLUXEN Söndag 2 december kl Gudstjänst, Mattias Olofsson December 2018 Välkommen under Jul och nyår Den första advent börjar en tid av förväntan. Det är en glad tid då vi ser fram emot att få fira att Jesu födelse. Vi samlas till gudstjänster, konserter och

Läs mer

9B01, KONGRESS Målområden för verksamhetsplanering Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg

9B01, KONGRESS Målområden för verksamhetsplanering Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg 9B01, KONGRESS 2019 Målområden för verksamhetsplanering 2019-2031 Långsiktigt visionsarbete och Konkret målstyrningsverktyg POLITIK Vår politik syftar till att bygga ett solidariskt samhälle, i Sverige

Läs mer

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7

Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling. Sida 1 av 7 Sida 1 av 7 Församlingsinstruktion Linköpings Berga församling Innehållsförteckning 1. Vår omvärld... 3 2. Relation församlingens ledord... 3 3. Vår invärld... 4 4. Det pastorala programmet (hur gudstjänst,

Läs mer

Svenska kyrkans plattform för musik

Svenska kyrkans plattform för musik Prot. bil. 3 Ks 2017-1064, 2018-05-08 09 Svenska kyrkans plattform för musik Inledning Denna plattform syftar till att vara en utgångspunkt för ett aktivt strategiskt kyrkomusikaliskt arbete i olika former.

Läs mer