Moderator var: Övriga medverkande var 1(6) Dokumentation av session från konferensen Gestaltning och PBL Patrik Faming, Boverket

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Moderator var: Övriga medverkande var 1(6) Dokumentation av session från konferensen Gestaltning och PBL Patrik Faming, Boverket"

Transkript

1 Datum (6) Dokumentation av session från konferensen Gestaltning och PBL 2016 Hur kan olika verktyg stötta PBL? Under förmiddagen, i Stora Salen, redogjorde Nacka, Gävle och Uppsala för sina respektive arbetsmetoder. Tillsammans med Boverket genomför de under eftermiddagen ett fördjupat samtal om valda arbetssätt och hur detta påverkar deras respektive organisationer. Den övergripande frågan för sessionen var om PBL räcker för att reglera och säkerställa gestaltningskvalitet. Möjlighet till frågor och diskussion gavs. Moderator var: Patrik Faming, Boverket Övriga medverkande var Love Edenborg, planarkitekt Nacka kommun Kristina Petterqvist, bygglovchef Nacka kommun Åsa Larsson, bygglovchef Gävle kommun Erik Pelling, Plan- och byggnadsnämndens ordförande Uppsala kommun Claes Larsson, stadsarkitekt Uppsala kommun Ulla-Britt Wickström, bygglovchef Uppsala kommun

2 Referat från introduktioner och diskussioner från de två sessionspassen: 2(6) Introduktion Åsa Larsson Gävle arbetar bland annat med rutiner för tidiga skeden i processen och med markanvisningstävlingar. Där har de ambitionen att komma ett steg längre för att även säkra gestaltningsfrågorna. Totalentreprenader innebär problem att säkra gestaltningen eftersom dessa frågor kommer in i ett senare skede. Gävle har dialog med kommunala byggherrar som dokumenteras i ett sk förhörsprotokoll. Där diskuteras detaljplanerna utifrån vad varje planbestämmelse betyder och vilka handlingar kommunen vill ha in. Gävle har som villkor i byggloven att en diskussion med stadsarkitekten ska genomföras. De är på väg mot flexibla detaljplaner vilket kommer att bli en utmaning. Christina Petterqvist Det finns en diskrepans mellan det som planeras och det slutliga resultatet och det finns ett stort tolkningsutrymme och få (om några) rättsfall. Nacka arbetar för kontinuitet från plan till bygglov. Tidig dialog med byggherre/bygglov/plan under projekteringsprocessen och intern samverkan med plan- och exploateringsenheten är nyckelfrågor. Intresset för gestaltningsfrågor hos politikerna i Nacka byggnadsnämnd började spira då intentionen i ett projekt inte realiserades i verkligheten, trots byggherrens omfattande gestaltningsprogram med illustrationer och detaljer. Ledningen för stadsutvecklingen i en kommun och politikerna måste ha samsyn. Nära koppling och samverkan mellan plan- och bygglovskedet är en förutsättning. Dialogen med byggherren måste ske kontinuerligt från detaljplanen till bygglov. Kvalitet låter sig inte enkelt formuleras i juridiska termer och det finns risk att detaljplanerna blir mycket komplexa, fort omoderna och styr fel. Kompetensförsörjning ett stort problem. Det är svårt att vara proaktiv och utöka bygglovhandläggarens roll i det läget. En bygglovhandläggare måste ha gedigen kunskap, vara rättsäker, flexibel och fyrkantig (med lagkrav), men också vara bekväm med att gå utanför ramen och arbeta med gestaltningsfrågor.

3 Erik Pelling Politisk vilja och samsyn även mellan de politiska blocken måste finnas. Och respekt för varandras roller. Politiker ska vara lekmän, men de uppskattar bra dragningar från tjänstemännen där det även ingår utbildning. Byggherrarna vill ibland tulla på vissa kvaliteter, göra gradvisa försämringar och runda beslutsinstanserna. Det finns tyvärr exempel i Uppsala där resultatet inte blivit det som förväntats eller visats upp i markanvisningstävlingar. 3(6) Claes Larsson Det politiska samarbetet är en bra grund. Att politiker och förvaltningar har samma bild och mål gentemot aktörerna och marknaden är viktig. Det finns en mängd verktyg utanför PBL att använda, bl.a. mod och engagemang, att diskutera med sina politiker och visa på goda exempel. Love Edenborg Nacka använder många olika verktyg, t.ex. ÖP, strategi Fundamenta, planprogram för varje kommundel och utformningsbestämmelser, men samsyn är det viktigaste. Stadsarkitekten är naturligtvis en viktig person. Bygglovenheten i Nacka diskuterade numera gestaltningsfrågor, vilket de inte gjorde för några år sedan. Målet för deras verksamhet innefattar nu att arbeta för vackra och hållbara stadsmiljöer, inte bara att korta handläggningstider etc. En kommun kan inte ha olika målbilder för bygglov- och planenheterna! Referat från diskussionerna från de två sessionspassen: Sammanfattning av det viktigaste som kom fram i diskussionerna: Öka den arkitektoniska kompetensen hos alla aktörer och tilltron till arkitekturprofessionen. Utveckla smartare stöddokument och detaljplaner för att främja god arkitektur. De måste fungera ihop och det måste finnas en gemensam målbild som är känd i hela organisationen. Gestaltningsambassadörer som är med i hela kedjan annars tappar man kvalité i något av stegen. Stadsarkitekten har en viktig roll. Etablera en god och tidig dialog med byggherren innan bygglovansökan kommit in. Dialog mellan byggherre och andra aktörer kräver nya samarbetsformer. Flexibla planer som ändå säkrar arkitektoniska kvaliteter. PBL måste fungera ihop med annan angränsande lagstiftning och regelverk exempel MB, LoU, EU-direktiv och andra mål.

4 Stödet i PBL för gestaltning anses svagt och vagt formulerat, men det går att arbeta med tillämpningen om man vill. Claes Larsson konstaterar att många aktörer blir förvånade när de inte får göra som de vill. Det är viktigt att alla inblandade (kommun, beställare, projektör och utförare) har god kunskap om gestaltning, hur goda livsmiljöer skapas och vad kommunerna vill ha. Christina Petterqvist säger att företagens mål är oftast att maximera sin vinst, och om de kan vinna på att bygga kvalitet gör de det. Det är naivt att tro att kommunen har samma målbild som byggföretagen. 4(6) Markanvisningstävlingar Uppsala använder markanvisningstävlingar i samband med samråd eller då det finns en färdig plan. Byggherrarna vill gärna vara med och påverka redan från detaljplaneskedet, men själva markförsäljningen sker inte förrän efter bygglovet. Kommunen kan sätta upp vilka krav som helst om de äger marken och kan avtala om vilka kvaliteter byggherren ska leverera. Det kontrolleras sedan i samband med bygglovgivningen och har inte avtalet följts får man inte köpa marken. Byggföretag som är seriösa tjänar på att leverera kvalitet och de kan sedan få direktanvisningar. Vilka problem kan uppstå? De som vinner en markanvisningstävling förändrar tyvärr ofta projekten jämfört med den ursprungliga idén. Ofta till det sämre. Rättsfall Det finns få rättsfall om gestaltning och det är svårt att dra generella slutsatser eftersom det är en bedömning utifrån varje enskilt fall. Få rättsfall finns, mest om förvanskning av kulturmiljöer. Och de pekar mot olika håll. Tillämpningen av lagen behöver förbättras, inte nödvändigtvis förändras. Inger Holmqvist, MÖD, sa att plan- och bygglagen egentligen inte sätter några begränsningar för gestaltning. Det finns ett antal möjligheter att arbeta med, t.ex. skala, sammanhang och grönska. Och PBL 8:1 om god material-, färgoch formverkan. Christina Petterqvist menar att anledningen till att det finns så få rättsfall om gestaltning är att det ofta blir någon form av förhandling istället. Ingen part är intresserad av att pröva ett bygglov i upp till 3 år. Kommunerna måste därför vara modigare och agera om en byggnad har för låg kvalitet eller inte passar stadsbilden. Politikerna i Nacka vill att kommunen ska våga. Det behövs fler rättsfall kopplade till gestaltning. Men bygglovhandläggare blir ofta osäkra och vet inte hur långt de kan använda sig av t.ex. PBL 8:1. Det finns behov av att prova lagstiftningen.

5 Mark som inte kommunen äger Malmö stad vill veta mer om vilka verktyg som kan användas när kommunen inte äger marken. Hur kan ansvaret fördelas så att kvaliteten blir den kommunen vill? Hur bygger kommunen upp tilliten till byggherrarna? Uppsala har inte så mycket egen mark. Det gäller därför att bygga upp ett förtroendefullt samarbete med byggherrarna och agera i bygglovskedet om projektets kvalitet blir sämre än det som utlovats. Det ska ha ett pris att bryta ett förtroende. Uppsala har utökat antal aktörer/byggbolag från 6 till 60 byggbolag, vilket ökar konkurrensen betydligt. 5(6) Medborgardialog Hur förankras en arkitekturpolicy hos medborgarna? Uppsala har diskuterat sin policy med byggbranschen och skapat ett showroom där medborgarna kan möta aktörerna, vilket rönt stort intresse från medborgarna. Flexibla planer Ger flexibla planer snabbare processer? Ja, generella planer kortar tiden på längre sikt. Genomförandet kommer att gå snabbare även om planprocessen tar lika lång tid som för en vanlig detaljplan. Skilj på relevanta planer som tar upp stadsbyggnadsdimensioner och flexibla planer med många funktioner. Nacka kommun arbetar för att ta fram långsiktigt hållbara planer. Men det viktigaste verktyget är intern samsyn mellan plan, bygglov och politiken. Arbetsteamet ska följa med ärendet genom hela processen. Dialog med aktörer Gävle använder förhörsprotokoll i dialogen med byggherrar där bl.a. gestaltning diskuteras. Minnesanteckningar från förhöret följer sedan projektet, vilket är bra om projektledare eller andra aktörer byts ut. Linköpings kommun försöker få de offentliga byggherrarna att gå före, men det är inte så enkelt! Genomförandet Varför blir det som byggs inte bra? Görs det någon uppföljning av hur det blir i verkligheten? Resultatet kan bli riktigt dåligt om byggherren t.ex. byter arkitekt under projektets gång. Det går dock inte att ställa krav på att någon särskild arkitekt ska rita, möjligen i ett markanvisningsavtal? Men det är ju ett brott mot ett förtroendefullt samarbete.

6 Gestaltningsprogram Gestaltningsprogram är ett bra verktyg för kvalitet och ambitionsnivå. Man har sedan med sig det i dialog mellan planenheten och byggherren. I medborgardialogens samråd ingår det som en bilaga till detaljplanen. Love Edenborg berättade om projektet Får det lov att vara fult? som genomfördes med ekonomiskt stöd från Boverket. Syftet vara att höja kvaliteten på det som byggs. Det gjordes en genomgång av relevanta rättsfall från 80-talet fram till i dag och en enkät till ett 30-tal kommuner samt tre djupintervjuer. Slutrapporten från projektet finns på Boverkets webbsida. Ett intressant lästips är The value handbook som är utgiven av Design Council CABE och som handlar om värdet som arkitektur kan bidra till. 6(6)

Får det lov att vara fult? God arkitektur och gestaltning inom ramen för plan- och bygglagen (PBL)

Får det lov att vara fult? God arkitektur och gestaltning inom ramen för plan- och bygglagen (PBL) Får det lov att vara fult? God arkitektur och gestaltning inom ramen för plan- och bygglagen (PBL) Staden om sommaren på kvällen är en annan än den som vaknade på morgonen. Något har byggts och något har

Läs mer

Välkommen på konferens om gestaltning och PBL 26 oktober i Uppsala

Välkommen på konferens om gestaltning och PBL 26 oktober i Uppsala Välkommen på konferens om gestaltning och PBL 26 oktober i Uppsala Gestaltning och PBL står i fokus när Boverket anordnar den första konferensen i en serie om gestaltningens betydelse för en god livsmiljö.

Läs mer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer

Nya mål om Gestaltad livsmiljö. Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer Nya mål om Gestaltad livsmiljö Patrik Faming Planeringsarkitekt FPR/MSA Kansliet Rådet för hållbara städer 3+3+3=1 Mål för arkitektur-, formoch design Arkitektur, form och design ska bidra till ett

Läs mer

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun

Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor. i Uppsala kommun Riktlinjer för arkitektur och gestaltningsfrågor i Uppsala kommun Ett normerande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om den 14 december 2016 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Riktlinjer

Läs mer

Gestaltad livsmiljö och levande städer

Gestaltad livsmiljö och levande städer Gestaltad livsmiljö och levande städer Jan Persson 12 november 2018 Nationellt mål för arkitekturpolitiken Politik för gestaltad livsmiljö prop 2017/18:110 Arkitektur form och design ska bidra till ett

Läs mer

Gestaltad livsmiljö En ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Dnr: Ku2015/02481/KL

Gestaltad livsmiljö En ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Dnr: Ku2015/02481/KL Sid 1 (5) Remissvar Dnr 16SBN54 2016-02-03 Samhällsbyggnadsnämnden Klara Wirdby Telefon 026-17 73 52 klara.wirdby@gavle.se Gestaltad livsmiljö En ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88)

Läs mer

Politik för ökat byggande

Politik för ökat byggande Byggandet i Uppsala Politik för ökat byggande Politisk vilja, politisk samsyn och tydliga mål Aktiv markpolitik för ökad konkurrens, kvalitet och byggtakt Större grepp för ökat tempo Beredskap att vända

Läs mer

Tillgänglighet i detaljplaner

Tillgänglighet i detaljplaner Tillgänglighet i detaljplaner Planera för tillgänglighet Kommunerna har ett viktigt ansvar i att verka för ett samhälle som är tillgängligt för alla. Detta styrs av bl.a. Plan- och bygglagen och ska beaktas

Läs mer

Välkomna till detaljplanekonferens 2018!

Välkomna till detaljplanekonferens 2018! Välkomna till detaljplanekonferens 2018! Sveriges Kommuner och Landsting Politiskt styrd intresseorganisation som driver medlemmarnas intressen Erbjuder medlemmarna stöd och service Värnar lokalt och regionalt

Läs mer

DeCoDe community design for conflicting desires. Vinnova Hållbara attraktiva städer ( 2014 2016 )

DeCoDe community design for conflicting desires. Vinnova Hållbara attraktiva städer ( 2014 2016 ) DeCoDe community design for conflicting desires Vinnova Hållbara attraktiva städer ( 2014 2016 ) Björn Hellström Projektledare Professor Konstfack & Tyréns AB bjorn.hellstrom@konstfack.se bjorn.hellstrom@tyrens.se

Läs mer

Hur planera för en stad som växer så det knakar? Peder Hallkvist, Stadsarkitekt Anita Iversen, Planstrateg

Hur planera för en stad som växer så det knakar? Peder Hallkvist, Stadsarkitekt Anita Iversen, Planstrateg Hur planera för en stad som växer så det knakar? Peder Hallkvist, Stadsarkitekt Anita Iversen, Planstrateg Stadsbyggnads verksamhet bygger på samverkan. Utan samverkan är stadsbyggandet omöjligt. Städer

Läs mer

Beräkningsguide för byggsanktionsavgifter

Beräkningsguide för byggsanktionsavgifter Lina Magnusson Beräkningsguide för byggsanktionsavgifter Beräkningsguide för byggsanktionsavgifter Krångliga formler Tidstjyv Felaktiga uträkningar beslut upphävs i högre instans. http://www.boverket.se/secure/cms/#context=epi.cms.contentdata:///15793

Läs mer

Arkitektur, planering och plangenomförande. Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping

Arkitektur, planering och plangenomförande. Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping Arkitektur, planering och plangenomförande Karin Milles, stadsarkitekt i Norrköping Norrköpings kommun 160 000 150 000 140 000 130 000 Faktisk folkmängd Prognos Utblick 142 000 120 000 110 000 100 000

Läs mer

Kenneth Nordberg (V) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Fredrik Andersson (SD)

Kenneth Nordberg (V) Agneta Sellholm (M) Torbjörn Holmström (M) Fredrik Andersson (SD) Miljö och byggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (8) Plats och tid Kristinelundsvägen 4, Dammen, Köping, kl 08.15 10.45 ande Per Carlesson (S) ordförande Lena Vilhelmsson (S) v ordförande Heinz Blahusch

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik ansvara för samhällsplaneringen

Läs mer

Projektkatalog. Nationella utvecklingsprojekt

Projektkatalog. Nationella utvecklingsprojekt Projektkatalog Nationella utvecklingsprojekt PBL-dagen 2016 A. GOD ARKITEKTUR INOM RAMEN FÖR PBL Medverkande: Nacka kommun och Gävle kommun Fråga: Hur arbetar kommunerna med gestaltningsfrågor och god

Läs mer

Kommunernas kompetensbehov för handläggning av byggfrågor i plan- och bygglagstiftningen. Lars Brask och Stig Åkerman

Kommunernas kompetensbehov för handläggning av byggfrågor i plan- och bygglagstiftningen. Lars Brask och Stig Åkerman Kommunernas kompetensbehov för handläggning av byggfrågor i plan- och bygglagstiftningen Lars Brask och Stig Åkerman Uppdraget Kartlägga vilken kompetens som är önskvärd för att handlägga byggfrågor i

Läs mer

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46)

Yttrande över betänkandet En utvecklad översiktsplanering. Del 1: Att underlätta efterföljande planering (SOU 2018:46) KOMMUNSTYRELSEN Handläggare Andersson Johan Lundholm Maria Datum 2018-10-04 Diarienummer KSN-2018-2386 Näringsdepartementet N2018/03415/SPN n.remissvar@regeringskansliet.se helene.lassi@regeringskansliet.se

Läs mer

6. Paragrafer som styr

6. Paragrafer som styr Underlag till nationell arkitekturpolicy nationell arkitekturpolicy 40 Fotskrapa, Väggaskolan, Karlshamn. Arkitekt: Erik Gunnar Asplund. Foto: Emina Kovacic 6. Paragrafer som styr Så styr PBL PBL ger som

Läs mer

Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016

Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016 Markanvisningar, detaljplanering och genomförande Presidiedagarna dag 2 20 april 2016 Anna-Bie Agerberg, sakkunnig planering och byggande SKL Olof Moberg, förbundsjurist SKL Planering och genomförande

Läs mer

Projektplan. Deltagande i Uthållig kommun etapp 3. Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen

Projektplan. Deltagande i Uthållig kommun etapp 3. Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen Projektplan Deltagande i Uthållig kommun etapp 3 Eva Larsson, Kommunledningskontoret och Johan Nilsson, Stadsbyggnadsförvaltningen 2012-07-04 Mora kommun deltar tillsammans med ett 30-tal andra svenska

Läs mer

2011-06-16. Ny PBL på rätt sätt Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01

2011-06-16. Ny PBL på rätt sätt Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 2011-06-16 Ny PBL på rätt sätt Kompetensinsatser gällande ny plan- och bygglag M 2010:01 Separat program för fördjupade utbildningsaktiviteter hösten 2011 Detta är en samlad beskrivning av utbildningsaktiviteterna

Läs mer

Digital samhällsbyggnadsprocess

Digital samhällsbyggnadsprocess Digital samhällsbyggnadsprocess Idag är samhällsbyggnadsprocessen komplex och fragmenterad Ett inkluderande, effektivt, enhetligt och obrutet informationsflöde Uppdrag Regeringen Vinnova, Formas, Energimyndigheten..

Läs mer

Handlingsplan. för Skelleftedalens utveckling till Bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Skelleftedalen

Handlingsplan. för Skelleftedalens utveckling till Bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Skelleftedalen Handlingsplan för Skelleftedalens utveckling till 2030 Bilaga till den fördjupade översiktsplanen för Skelleftedalen Juni 2019 Inledning Översiktsplanen ger vägledning för beslut enligt Plan- och bygglagen

Läs mer

Aktuellt inom bygg- och bostadspolitiken

Aktuellt inom bygg- och bostadspolitiken Aktuellt inom bygg- och bostadspolitiken Alf Karlsson, statssekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson Näringsdepartementet 1 Lågt byggande under lång tid Färdigställda bostäder

Läs mer

Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88)

Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Dalarnas Arkitekturråd 2016-03-07 1 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm ku.remissvar@regeringskansliet.se Remissvar Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Detta

Läs mer

3. Kommunens vision om arkitektur

3. Kommunens vision om arkitektur Underlag till nationell arkitekturpolicy nationell arkitekturpolicy 16 Kvarteret Cementgjuteriet i Uppsala med drygt 200 hyresrätter är byggt 2013 av det kommunala bostadsbolaget Uppsalahem. Byggnaderna

Läs mer

Nybyggnadskarta vad är det?

Nybyggnadskarta vad är det? Nybyggnadskarta vad är det? Redovisning i form av karta och beskrivning av rådande förutsättningar för ett byggnadsprojekt och avsett att utgöra underlag för situationsplan till bygglovsansökan. Nybyggnadskartan

Läs mer

Markpolitik i praktiken inte bara köp och sälj. Aktiv markpolitik, Sveriges kommuner och Landsting 14 november 2016 A

Markpolitik i praktiken inte bara köp och sälj. Aktiv markpolitik, Sveriges kommuner och Landsting 14 november 2016 A Markpolitik i praktiken inte bara köp och sälj Aktiv markpolitik, Sveriges kommuner och Landsting 14 november 2016 A Uppdraget Med syftet att inspirera och stödja kommuner med att bedriva en aktiv markpolitik

Läs mer

Miljöbyggprogram SYD efter Från krav i avtal till dialog

Miljöbyggprogram SYD efter Från krav i avtal till dialog Miljöbyggprogram SYD efter 2015 Från krav i avtal till dialog Innehåll Hur har vi arbetat? Hur funkar särkravsstoppet? Hur kan vi arbeta i framtiden? Resan MBP SYD 2006 2008 2009 2010 2015 2012 2013 2014

Läs mer

Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo

Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo 2016-04-21 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2016/17-214 Standardförfarande Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Ändring av del av DP 271 för fastigheten Tollare 25:7, Korsuddsvägen 11, i Boo Förslag till beslut Miljö-

Läs mer

Smart stadsutveckling och förtätning av staden Framgångsrik samverkan mellan alla aktörer genom hela samhällsbyggnadsprocessen 24-25/1 2018

Smart stadsutveckling och förtätning av staden Framgångsrik samverkan mellan alla aktörer genom hela samhällsbyggnadsprocessen 24-25/1 2018 Smart stadsutveckling och förtätning av staden Framgångsrik samverkan mellan alla aktörer genom hela samhällsbyggnadsprocessen 24-25/1 2018 2018-01-24 1 Smart stadsutveckling och förtätning av staden Mina

Läs mer

Planeringsförenklande åtgärder

Planeringsförenklande åtgärder Planeringsförenklande åtgärder Kerstin Åkerwall (uppdragsansvarig) Kerstin.akerwall@boverket.se Yvonne Svensson, Maria Rydqvist, Jonas Fränne och Agneta Gardar Uppdraget Av regeringsuppdraget framgår att:

Läs mer

Uppdrag att förstärka arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö

Uppdrag att förstärka arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö Regeringsbeslut III 2 2018-04-05 N2018/02273/SPN N2017/03879/SPN Näringsdepartementet Boverket Box 534 371 23 Karlskrona Uppdrag att förstärka arbetet med arkitektur och gestaltad livsmiljö Regeringens

Läs mer

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

2011-05-11. Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-11 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

VA-planering behövs för hela kommunen. Mats Johansson. VERNA Ekologi AB. Varför planera för VA i hela kommunen? Handbok om VA i omvandlingsområden

VA-planering behövs för hela kommunen. Mats Johansson. VERNA Ekologi AB. Varför planera för VA i hela kommunen? Handbok om VA i omvandlingsområden VA-planering behövs för hela kommunen Mats Johansson VERNA Ekologi AB mats@verna.se - exempel på hur handboken för omvandlingsområden kan användas www.verna.se www.avloppsguiden.se Föredrag på Föreningen

Läs mer

Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation GRANSKNINGSUTLÅTANDE

Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation GRANSKNINGSUTLÅTANDE Dnr: SBF 2015/27 Stadsbyggnadsförvaltningen Detaljplan för del av Skutviken, del av Skutviken 16:5, Pumpstation Luleå kommun Norrbottens län GRANSKNINGSUTLÅTANDE 2015-12-18 Bakgrund (ev.) Stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se

Kontrollansvarig. Byggherrens stöd vid projektering och byggande. www.karf.se Kontrollansvarig Byggherrens stöd vid projektering och byggande www.karf.se 1 I denna broschyr avser Kontrollansvarig och Kontrollplan de begrepp som finns reglerade i Plan- och bygglagen, PBL (kap10 9,

Läs mer

Vad händer inom plan- och byggområdet?

Vad händer inom plan- och byggområdet? Vad händer inom plan- och byggområdet? Byggsamverkan i Västra Götaland 26 januari 2018 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 22-punktsprogrammet 1. Försäljning av statlig mark lämpad för

Läs mer

Översiktsplan. Utställning. Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini

Översiktsplan. Utställning. Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini Information från Boverket. Illustrationer av Kiran Maini Plan- och bygglagen i din vardag Plan och bygglagen är den lag i Sverige som reglerar samhällets krav på planering och byggande. Som medborgare

Läs mer

Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag

Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar och anmälan analys och förslag YTTRANDE Vårt ärendenr: 2018-09-14 Sektionen för planering, säkerhet och miljö Kristina Isacsson Näringsdepartementet 10333 STOCKHOLM Boverkets rapport 2018:17 Lovbefriade åtgärder, utvändiga ändringar

Läs mer

Fördjupning: Juridik vid införande av välfärdsteknik. Jeanna Thorslund, Jurist och Samordnare Informationssäkerhet, SKL Manólis Nymark, Jurist

Fördjupning: Juridik vid införande av välfärdsteknik. Jeanna Thorslund, Jurist och Samordnare Informationssäkerhet, SKL Manólis Nymark, Jurist Fördjupning: Juridik vid införande av välfärdsteknik Jeanna Thorslund, Jurist och Samordnare Informationssäkerhet, SKL Manólis Nymark, Jurist Agenda för dagen 11.00-12.15 Vilka juridiska frågor blir aktuella

Läs mer

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisningar och exploateringsavtal Sida 1/10 Beslutad av: Kommunfullmäktige, 2018-03-06 Ansvarig förvaltning: Samhällsbyggnadskontoret, Kommunstyrelsens förvaltning Kontakt: Kungsbacka

Läs mer

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag

Information om. Plan- och bygglagen i din vardag Information om Plan- och bygglagen i din vardag 2 Titel: Information om Plan- och bygglagen i din vardag Upplaga: 2 Illustrationer: Kiran Maini Gerhardsson/Boverket ISBN (pdf): 978-91-7563-028-1 Boverket

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2014-11-25 Sam 807/2014 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning

Dnr Mbn KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Bygg- och miljöförvaltningens förslag 1 (6) 2011-05-31 Dnr Mbn 2011-455 KON Tillägg till miljö- och bygglovsnämndens delegeringsordning Med stöd av 6 kap. 33 kommunallagen uppdrar miljö- och bygglovsnämnden

Läs mer

En gemensam och sektorsöverskridande målbild är förutsättningen för en attraktiv och hållbar stads utveckling.

En gemensam och sektorsöverskridande målbild är förutsättningen för en attraktiv och hållbar stads utveckling. NYCKLAR TILL FRAMGÅNGSRIK STADSUTVECKLING! En gemensam och sektorsöverskridande målbild är förutsättningen för en attraktiv och hållbar stads utveckling. Dokumentation från ett samtal i projektet Den Goda

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser

Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser Handläggare Datum Ärendebeteckning Mikael Kaiser 2017-10-03 2017-3872 Samhällsbyggnadsnämnden YTTRANDE Fastighet: Vårbruket 1 Fastighetens adress: Jakobsbergsvägen 20 Sökande: Kullman, Louise och Göransson,

Läs mer

Regeringsuppdrag Kompetensinsatser kring PBL 2014-2016

Regeringsuppdrag Kompetensinsatser kring PBL 2014-2016 Regeringsuppdrag Kompetensinsatser kring PBL 2014-2016 Uppdrag att genomföra kompetensinsatser kring planoch bygglagen Maria Rundqvist Carl-Magnus Oredsson 2014-11-18 Sida 2 Uppdrag att genomföra kompetensinsatser

Läs mer

för markanvisningar och exploateringar

för markanvisningar och exploateringar Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-02-26 9 Riktlinjer för markanvisningar och exploateringar i Vara kommun XXXX-XX-XX Sidan 1 Markanvisningar

Läs mer

Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015

Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015 1 (5) TJÄNSTESKRIVELSE 2016-02-03 B 2016-000054 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Remiss; Förslag till ändring av Boverkets byggregler dnr. 137/2015, 2508/2015 Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden

Läs mer

Prövning av bygglovet

Prövning av bygglovet Detta händer när bygglovsansökan eller anmälan har lämnats in Om åtgärden kräver lov prövas lovet innan den tekniska prövningen tar vid. Prövning av bygglovet Granskning Granskningen utförs av handläggare

Läs mer

Välkomna. Kopplingen mellan planering och genomförande - genomförandeavtal i samhällsbyggandet Sveriges Kommuner och Landsting 7 maj 2019

Välkomna. Kopplingen mellan planering och genomförande - genomförandeavtal i samhällsbyggandet Sveriges Kommuner och Landsting 7 maj 2019 Kopplingen mellan planering och genomförande - genomförandeavtal i samhällsbyggandet Sveriges Kommuner och Landsting 7 maj 2019 Välkomna myndigheter, byggherrar, konsulter och alla kommunrepresentanter!

Läs mer

Regeringens bostadspolitik

Regeringens bostadspolitik Regeringens bostadspolitik Samhällsplaneringsdagarna i Västerbotten 19 oktober 2017 Statssekreterare Alf Karlsson Näringsdepartementet 1 Lågt byggande under lång tid Färdigställda bostäder och befolkningsökning

Läs mer

Bakgrund: STD-företagen/ /Yves Chantereau

Bakgrund: STD-företagen/ /Yves Chantereau Bakgrund: Kännedom om byggprocessen och dess styrande dokument kan vara av avgörande betydelse för ett konsultföretags fortlevnad. God kännedom om processen och om olika dokuments status i förhållande

Läs mer

Tillägg till planbeskrivning

Tillägg till planbeskrivning SAMRÅDSHANDLING 1 (7) Ändring av detaljplan för del av Bergslagssjukhuset, Läkaren 7 Fagersta kommun Västmanlands län Följande detaljplan berörs: S 99 - Stadsplan för Brinellvägens nya sträckning mellan

Läs mer

Forum Finntorps synpunkter

Forum Finntorps synpunkter Forum Finntorps synpunkter planförslag Sicklaön 125:3, Dnr KFKS 2014/905-214 Projekt 9252 Forum Finntorp har sedan början av år 2016 genomfört en medborgar- och politikerdialog, ett eget samråd och en

Läs mer

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun

Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet. Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Att skapa en strategisk och levande översiktsplan och säkra kvalité i byggandet Sven Andersson Översiktsplanerare, Nacka kommun Föredragets frågeställningar Så blir översiktsplanen ett mer strategiskt

Läs mer

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt?

Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Timrå Kommun Miljö & Byggkontoret Planprocessen Effektivit, rättssäkert och demokratiskt? Inledning En detaljplan skapas för en mindre del av kommunen, ofta ett kvarter eller några fastigheter. I planen

Läs mer

GESTALTAD LIVSMILJÖ en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88)

GESTALTAD LIVSMILJÖ en ny politik för arkitektur, form och design (SOU 2015:88) Yttrande 1 (5) Enheten för samhällsplanering Emma Franzén Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Dnr: Ku2015/02481/KL ku.remissvar@regeringskansliet.se GESTALTAD LIVSMILJÖ en ny politik för arkitektur, form

Läs mer

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat.

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Sektor samhällsbyggnad, 2015-02-26 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Gemensamma utvecklingsområden för Skövde kommun och företagarna

Läs mer

Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler

Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler Välkomna! Seminarium om nya förvaltningslagen, tillgänglighet i lov- och byggprocessen och moderniseringen av Boverkets byggregler 2018-05-30 1 Dagordning 9.30-9.45 Välkommen! Kajsa Reimers, koordinator

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK KF 2015-01-29 6 Blad 1(6) RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING OCH FÖRSÄLJNING AV KOMMUNENS MARK Med markanvisning avses en överenskommelse mellan kommunen och en byggherre som ger byggherren ensamrätt att under

Läs mer

Juridik för nyvalda - PBL och ansvarsfrågor

Juridik för nyvalda - PBL och ansvarsfrågor 2014-12-17 15/15 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Byggnadsnämnden (motsv) Juridik för nyvalda - PBL och ansvarsfrågor BAKGRUND/ SYFTE En genomgång av huvudpunkterna

Läs mer

Samrådsyttrande detaljplan för nytt kraftvärmeverk i Boländerna, Uppsala kommun

Samrådsyttrande detaljplan för nytt kraftvärmeverk i Boländerna, Uppsala kommun KULTURFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Elfwendahl, Magnus 2017-11-22 KTN-2017-0465 Kulturnämnden Samrådsyttrande detaljplan för nytt kraftvärmeverk i Boländerna, Uppsala kommun Förslag till

Läs mer

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress

BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED. Diarienummer: Beslutet avser:. Fastigheten 1:1, adress Planenligt bygglov och startbesked 1(5) 20xx-xx-xx BESLUT OM BYGGLOV OCH STARTBESKED Diarienummer: 0000-000 Beslutet avser:. Fastighet: Fastigheten 1:1, adress Sökande: namn Beslut Bygglov ges med stöd

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal

Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Riktlinjer för markanvisning och exploateringsavtal Antagen av Kommunstyrelsen 2016-02 - 03, 2 www.upplands - bro.se Bakgrund Innehåll 1 Bakgrund... 3 2 Riktlinjer för Markanvisning... 4 2.1 Vad är en

Läs mer

9. Bygglovets betydelse

9. Bygglovets betydelse Underlag till nationell arkitekturpolicy nationell arkitekturpolicy 65 Förskolan i Sticklinge på Lidingö öppnade 2016. Personal, barn och föräldrar möter en miljö som tillvaratar platsens kvaliteter. Byggnadens

Läs mer

Samrådsmöte för planprogram för Norra Ekholmen

Samrådsmöte för planprogram för Norra Ekholmen Samrådsmöte för planprogram för Norra Ekholmen 18:30 19:00 Presentation av programförslaget 19:00 19:30 Frågor och diskussion Tjänstemän och politiker finns tillgängliga för enskilda frågor och diskussion

Läs mer

Workshop ENKLA ÄRENDEN

Workshop ENKLA ÄRENDEN Workshop ENKLA ÄRENDEN Denna handledning kan användas som inspiration eller ramverk för att arrangera möten eller workshops i anslutning till webbseminariet om ENKLA ÄRENDEN som arrangeras av kommittén

Läs mer

Undersökning Hållbar Stadsutveckling

Undersökning Hållbar Stadsutveckling Undersökning Hållbar Stadsutveckling Webundersökning genomförd bland kommunala tjänstemän angående deras uppfattning om stadsutvecklingsprojekts organisations-, lednings- och samverkanssystem, om medborgarengagemang,

Läs mer

Projektdirektiv Vision Mölndal 2022

Projektdirektiv Vision Mölndal 2022 1(10) Kommunledningskontoret HR-avdelningen Kristian Käll Projektdirektiv Vision Mölndal 2022 Inledning Bakgrund Mölndal och Västsverige kommer inom de närmaste 10 åren att befinna sig en aktiv utvecklingsfas.

Läs mer

BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN

BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN Reviderad -24 november 2014 BKA OCH SKA I PLANPROCESSEN Stadsbyggnadskontoret har tagit fram en arbetsprocess för hur det sociala perspektivet ska beaktas i planprocesser och sedan årsskiftet 2013/2014

Läs mer

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den

PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den PM med vä gledning om fysisk plänering äv fo rorenäde omrä den Inledning Denna PM är framtagen av Länsstyrelsen i Jönköpings län i samverkan med Länsstyrelsen i Östergötlands län, Naturvårdsverket, Boverket

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Örebro maj 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

ATT BYGGA FÖRTROENDE

ATT BYGGA FÖRTROENDE ATT BYGGA FÖRTROENDE Vissa saker är svårare att skapa än andra, även för oss specialister. I byggindustrin är ett starkt förtroende en av de allra svåraste sakerna att bygga upp. Det kräver en ärlighet,

Läs mer

Vem gör vad och när? - Översiktsplan

Vem gör vad och när? - Översiktsplan Vem gör vad och när? - Översiktsplan Enligt Plan- och bygglagen ska översiktsplanen () ge vägledning för beslut om användning av mark- och vattenområden samt om hur den byggda miljön ska utvecklas och

Läs mer

Riktlinjer för markanvisning

Riktlinjer för markanvisning PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Riktlinjer för markanvisning Örebro kommun 2017-04-13 Sam 228/2017 orebro.se 2 RIKTLINJER FÖR MARKANVISNING RIKTLINJER Säkerställer ett riktigt agerande

Läs mer

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess

Lantmäteriets uppdrag Digitalt först. -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Lantmäteriets uppdrag Digitalt först -Att verka för en smartare samhällsbyggnadsprocess Digitaliseringens principer Digitala möten utgår från medborgaren Tänk Digitalt först Hämta informationen vid källan

Läs mer

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om detaljplan med planbeskrivning

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om detaljplan med planbeskrivning YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-06-14 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Love Edenborg Boverket Remiss Remiss Box 534 371 23 Karlskrona Boverkets föreskrifter och allmänna råd om detaljplan med

Läs mer

Arkitektur och gestaltad livsmiljö

Arkitektur och gestaltad livsmiljö Arkitektur och gestaltad livsmiljö OM BOVERKET Vision Myndighet för samhällsbyggnad i världsklass Förvaltning Boverket är en förvaltningsmyndighet för frågor om byggd miljö, hushållning med markoch vattenområden,

Läs mer

Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten Älta 105:25 i Älta, Nacka kommun

Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten Älta 105:25 i Älta, Nacka kommun 1 (4) Planbeskrivning DP 596 Dnr MSN 2015/87-214 Standardförfarande Ändring av PLANBESTÄMMELSER OCH PLANBESKRIVNING Ändring av del av detaljplan 96 (Detaljplan för sydvästra Hedvigslund), avseende fastigheten

Läs mer

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07)

Kommittédirektiv. Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen om ökad kommunal planläggning för bostadsbyggande och ökat utbud av markanvisningar (S 2014:07) Dir. 2014:130 Beslut vid regeringssammanträde den 4 september

Läs mer

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län Upphävande av Detaljplan Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län ANTAGEN KS 2015-10-12 LAGA KRAFT 2015-11-05 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2015-09-30

Läs mer

Övergripande syfte. Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning:

Övergripande syfte. Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning: Vad anser du måste ingå i alla nybyggda bostäder? Svar från allmänheten i rangordning: Övergripande syfte Modernisera regelverket Öka konkurrensen Öka byggandet Utredningsbehov Hur kan standardiseringen

Läs mer

Välkomna till dagens konferens! Planering och genomförande - teori och praktik

Välkomna till dagens konferens! Planering och genomförande - teori och praktik Välkomna till dagens konferens! Planering och genomförande - teori och praktik 14 november 2016 DAGENS PROGRAM 9:30-10:00 Introduktion och aktuellt på SKL 10.00-10.30 Aktuellt på regeringskansliet 10.30-11.00

Läs mer

Bygglovsprocess i utveckling

Bygglovsprocess i utveckling Bygglovsprocess i utveckling Inbjudan till konferens i Stockholm den 27-28 april 2010 TALARE FRÅN Camilla Adolfsson Anders Lillienau Sveriges Kommuner och Landsting Reigun Thune Hedström Nacka kommun Ann-Kristin

Läs mer

Riktlinje för medborgardialog

Riktlinje för medborgardialog KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Palmquist Teresa Fällman Therese Datum 2017-05-12 Diarienummer KSN-2017-0239 Kommunstyrelsen Riktlinje för medborgardialog Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Varför används inte fler verktyg för att få bättre fart på bostadsbyggandet i Uppsala?

Varför används inte fler verktyg för att få bättre fart på bostadsbyggandet i Uppsala? UPPSALA KOMMUNSTYRELSE Ink 2015-10- 29 markt. K'S'IV 9 Oh-- Akibli Interpellation till Plan- och byggnadsnämndens ordförande Pelling (S) kommunalrådet Erik Varför används inte fler verktyg för att få bättre

Läs mer

Grunder för PPS. Tieto PPS AH001, 8.1.1, Sida 1

Grunder för PPS. Tieto PPS AH001, 8.1.1, Sida 1 Sida 1 Om grunder för PPS Nöjd kund och nytta för alla är utgångspunkten för PPS. Grundläggande synsätt är positiv människosyn, åtagande, nytta och samförstånd. PPS utgår ifrån att varje människa är en

Läs mer

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund

Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden. Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Arbetsgång Översiktsplan 2030 Katrineholms kommun del staden Datum: 2014-06-09 Projektledare: Sara Eresund Innehållsförteckning Projektorganisation... 2 Projektägare... 2 Styrgrupp... 2 Projektledaren...

Läs mer

Tillägg till PLANBESKRIVNING

Tillägg till PLANBESKRIVNING tillägg till 233 UNDERRÄTTELSEHANDLING Tillägg till PLANBESKRIVNING Tillhörande ändring genom tillägg av detaljplanen för kvarteret Svanen i Ludvika enkelt planförfarande upprättat i mars 2011 kompletterat

Läs mer

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016

Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016 Bostadsförsörjning, markpolitik, planering och genomförande Göteborg 31 augusti 2016 Kommunernas bostadspolitiska uppgift Kommunerna ska planera för bostadsförsörjningen bedriva en ändamålsenlig bostadspolitik

Läs mer

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT

Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Det här är vi! EN BOK OM VAD VI TYCKER ÄR VIKTIGT Vi är samma lag Vi levererar minnen Ledande branschkunskap Våga sticka ut Ingen kund är den andra lik Glöd Vi är alla stolta ambassadörer Utstråla glädje

Läs mer

Emma Gren Planarkitekt. Erik Skagerlund Exploateringsstrateg

Emma Gren Planarkitekt. Erik Skagerlund Exploateringsstrateg Emma Gren Planarkitekt Erik Skagerlund Exploateringsstrateg Örebro i ett sammanhang STRATEGISKT LÄGE Avståndstabell i tidszoner från centrala Örebro: Demografiskt omfång inom 300 km i antal miljoner invånare:

Läs mer