GENERELL CASELÖSNING

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GENERELL CASELÖSNING"

Transkript

1 GENERELL CASELÖSNING När ett case skall lösas finns det en uppsjö av olika metoder som kan användas. Vissa metoder lämpar sig bättre till vissa typer av case än andra. Det finns dock metoder som är relativt generella och kan användas till olika typer av case. Den metod som Casegruppen rekommenderar kallas SCR+A, vilket står för Situation, Complication, Resolution plus Analysis. Den använder sig av en så kallad top down approach till skillnad från en bottom up approach. I skolans värld används oftast en bottom up metod. Det vill säga, grundliga analyser görs innan slutsatserna dras. Top down, å andra sidan, går ut på att en hypotes formuleras som sedan skall verifieras via data. Om hypotesen inte håller är det bara att formulera en ny hypotes och försöka underbygga den istället. Anledningen till att denna metod används är att det helt enkelt inte går att analysera allting inom tidramen för caset och att jobba hypotesdrivet sparar generellt sett en del tid. Nedan beskrivs SCR+A i allmänna drag, men även med ett illustrerande exempel. SITUATION I situationen skall given information organiseras. I ett verkligt fall kan det till exempel vara att företagets vinst är nedåtgående. COMPLICATION I komplikationen beskrivs vilka komplikationer som finns till situationen. Det kan vara av ekonomisk karaktär men det kan också handla om lagar och regler. I fallet som började illustreras ovan kan det vara att företaget har ökande kostnader. Ibland kan det vara svårt att särskilja situationen och komplikationen. En tumregel kan då vara att situationen är vad som är problemet och komplikationen är varför problemet finns. RESOLUTION I denna del handlar det om att komma fram till en lösning. Den grundar sig allt som oftast på en hypotes som sedan skall underbyggas så gott det går i analysen. I exemplet kan det vara att minska kostnaderna genom att byta till en annan underleverantör. ANALYSIS Analysen syftar till att underbygga lösningen genom att hitta fördelar med förslaget men också genom att visa på hur nackdelarna kan tas om hand om. Extra viktigt är det att kvantifiera vilka ekonomiska följder som förslaget generar. Om det inte finns siffror är en kvalificerad gissning alltid bättre. I exemplet kan till exempel följder av att företaget byter underleverantör analyseras.

2 PRESENTATIONSTEKNIK En mycket viktig del av caselösningen är att presentera sin lösning. Utan en välformulerad lösning spelar det ingen roll hur vällöst caset är. Nedan gås några huvudpunkter igenom för hur en bra presentation kan se ut. STRUKTURERA PRESENTATIONEN OCH VAR TYDLIG Även om du och ditt lag har spenderat timmar på att lösa ett case är det första gången åhörarna får lyssna på lösningen vid presentationstillfället. Det är därför av stor vikt att strukturera presentationen så att den blir tydlig och enkel att följa för de lyssnande. Ett nybörjartips är inleda med lösningen, för att väcka intresse, och sedan strukturera presentationen efter SCR+A, alltså dela upp presentationen i 4 olika delar: situationen, komplikationen, lösningen och analysen. För åhörarna är det i princip omöjligt att ta till sig all information vid första presentationstillfället, så ett tips är att upprepa viktiga delar. Innan en överlämning kan man till exempel snabbt repetera det viktigaste som precis sagt: Vi vill alltså byta underleverantör för att minska kostnaderna. STARK ARGUMENTATION En tydlig struktur på presentationen är ett stort första steg på vägen till en bra presentation. Dock är det självklart viktigt att ha en stark argumentation för de förändringar man vill genomföra. Argumenten skall vara välformulerade och enkla att förstå. Återigen är detta första gången dina åhörare lyssnar på presentationen så kom ihåg att vara enkel. En annan viktigt del av argumentationen är att motivera förändringar med monetära följder. KROPPSSPRÅK Ett självsäkert kroppsspråk är en viktig del i att sälja in lösningen. Liksom en tydlig stämma och en säker blick förhöjer presentationen så tar osäkert vaggande bort mycket av trovärdigheten. SVÄVA INTE UT Något alla casepresentationer har gemensamt är bristen på tid, så sväva inte ut. Var konkret, det kommer inte bara ge ett tydligare budskap utan också en mer förtroendeingivande lösning. AVSÄTT TID FÖR PRESENTATIONEN Ett vanligt nybörjarfel är att jobba på sin lösning in i de sista och sedan snabbt skapa sina OH slides. Då presentationen är helt avgörande för att kunna sälja in sin lösning bör tid avsättas från lösningstiden så att det finns möjlighet att träna på presentationen minst en gång, helst två. Utöver detta blir presentationen mer effektiv med bra slides. OH TIPS Ett vanligt knep för att göra den enklare för åhörarna att hänga med I presentationen är att skapa en OH med endast huvudområdena (situation, komplikation, lösning, analys) i en kolumn till vänster och sedan lägga på den OH man använder till presentationen ovanpå denna. På detta sätt kan man enkelt ringa in vart man är i lösningsgången vilket gör det betydligt enklare för publiken att hänga med.

3 METODER SWOT SWOT står för Strengths, Weaknesses, Opportunities och Threats. Metoden används oftast i form av en matris där man utgår från ett företags inre styrkor och svagheter samt yttre möjligheter och hot. Metoden används till strategisk planering och marknadspositionering för företag. Det kan också vara en bra modell att använda när man vill få en bra överblick på företag, till exempel i ett inledande stadie av caselösningen. Styrkor och svagheter ingår i den interna analysen och pekar på saker man själv kan påverka och förändra. Möjligheter och hot syftar till att analysera externa förhållanden som företaget självt inte kan påverka. STYRKOR Marknadsledare Goda resurser Omfattande intern kompetens SVAGHETER Dålig kvalitet Okänd bland konsumenterna MÖJLIGHETER Ekonomiskt klimat (låg eller högkonjunktur)

4 Demografiska förändringar (åldersfördelning, socialklass) Teknik (nya uppfinningar) HOT Konkurrenternas aktivitet (ny lansering av en produkt) Demografiska förändringar Politiska förändringar (lagar/förbud) PORTER S FIVE FORCES Porters fem krafter är en metod som kan användas till att göra en omvärldsanalys av hur attraktiv en marknad är att verka i, vilket leder till olika förutsättningar för företaget. De fem krafterna analysen utgår ifrån är; Köparens förhandlingskraft Leverantörens förhandlingskraft Substitut Nya etableringar Konkurrens mellan existerande företag SUBSTITUTHOT Förekomsten av liknande produkter ökar risken att en kund byter till ett annat alternativ. Hoten från substitut anses höga om: Substitutets relativa värde är högt Kostnaden att byta till ett substitut är låg

5 KÖPARENS FÖRHANDLINGSSTYRKA Stora och kraftfulla kunder kan tvinga ner priser och kräva bättre kvalitet eller mer kringtjänster. I regel görs detta genom att spela ut marknadens deltagare mot varandra. Köparen anses enligt Porter vara inflytelserik och priskänslig om: De finns få köpare vars storlek är stor relativt en ensam säljare Marknadens produkter är standardiserade eller odifferentierade Köparnas byteskostnader är låga Köpare kan med trovärdighet hota med att integrera bakåt i värdekedjan Kostnaden för produkten utgör en stor del av köparens budget Köparen har låg lönsamhet eller dåligt med pengar Produkten har liten inverkan på köparens andra kostnader LEVERANTÖRERNAS FÖRHANDLINGSSTYRKA Leverantörer av t.ex. råvaror, komponenter, arbetskraft, tjänster eller kompetens till företag kan ha olika stor makt över företaget. Stora och starka leverantörer, eller leverantörer med få konkurrenter, kan på olika sätt manipulera marknaden, till exempel genom att ta ut orimligt höga priser. HOT OM NYETABLERING Lönsamma marknader som ger hög avkastning kommer attrahera nya företag. Detta resulterar i många nya aktörer, vilket i längden kommer att minska lönsamheten för alla företag i branschen. Enligt Porter kan man bedöma risken för nyetableringar på marknaden genom att studera de sju inträdesbarriärerna. En marknad med hög inträdesbarriär löper mindre risk för inträden och kan således anses vara attraktiv. De sju barriärerna är enligt Porter: Stordriftsfördelar hos företag Att kundens vilja att betala stiger med antal kunder hos ett specifikt företag Byteskostnad för kunder Kapitalkrav på startande av företag Fördelar oberoende av storlek på företaget Orättvis tillgång till distributionskanaler Restriktiv policy hos regeringen Kundlojalitet och varumärkesstyrka RIVALITET MELLAN KONKURRENTER Slutligen säger Porter att en marknad med hög rivalitet kan kännas igen på att något eller några av nedanstående påståenden stämmer: Produkterna som erbjuds är likartade och lätta att plagiera Utträdesbarriären är hög Marknaden växer långsamt Fasta kostnader är höga och låg marginalkostnad Det är billigt att byta mellan leverantörer En marknad med hög rivalitet är mindre attraktiv för nya företag att inta.

6 PRODUKTLIVSCYKELN Produktlivscykeln delar upp en produkts livstid i fem kategorier; utveckling, introduktion, tillväxt, mognad och fall. UTVECKLING Utvecklingen är det första stadiet där produkten ännu inte är färdigutvecklad. Intäkterna är noll samtidigt som kostnaderna är relativt små. INTRODUKTION När ett företag har bestämt sig för att satsa på en produkt är det dags att introducera den på marknaden. Intäkterna är låga då de potentiella kunderna i detta stadie är få; de är så kallade early adopters. Kostnaderna överstiger intäkterna med marginal eftersom mycket resurser måste läggas på marknadsföring. TILLVÄXT Tillväxtstadiet är ofta avgörande för hur framgångsrik en produkt blir. I detta område tillhör köparna kategorin early majority, de som inte är först men som är snabba att haka på. Det är nödvändigt för produkten att leva upp till marknadens förväntningar för att generera tilläckliga intäkter, då den annars kommer att läggas. Under tillväxtfasen börjar även eventuella konkurrenter ge sig in på marknaden. MOGNAD Under denna period uppvisas ofta de största vinsterna då produkten hunnit bli väletablerad. Kunderna tillhör kategorin late majority. Nyckeln för att hålla kvar marknadsandelar i detta stadie är varumärke. När produkten når slutet av mognadsstadiet är konkurrensen ofta hård och företaget bör göra en tydlig differentiering för att inte behöva lämna marknaden.

7 NEDGÅNG Efter en tid på marknaden har produkten ofta blivit omodern alternativt har konkurrenterna lyckats producera likvärdiga eller bättre produkter. Försäljningen faller liksom marginalerna på varje såld enhet. Under denna period bör fokus ligga mer på att minska kostnaderna än att försöka öka försäljningen. BCG MATRISEN BCG matrisen, eller BCG modellen som den också kallas, är ett portföljhanteringsverktyg och syftar till att hjälpa företag att hitta de produkter som de ska satsa mer respektive mindre på. Modellen utvecklades av Bruce Henderson och Boston Consulting Group på 70 talet. Med utgångspunkt från marknadsandel och marknadstillväxt klassificeras produkterna i fyra olika kategorier; hundar, frågetecken, stjärnor och kassakor. Vilken kategori som en produkt tillhör ger företagen indikation om hur mycket marknadsföringsresurser som de ska satsa på produkten. Produkter i olika stadier av livscykeln har olika risk och förväntad avkastning. För att skapa en balanserad produktportfölj hos ett företag måste man kunna identifiera var i produktlivscykeln en produkt befinner sig. En balanserad portfölj innehåller både produkter med både högre och lägre tillväxt. Med hjälp av produktlivscykeln identifierar man i vilken fas som produkter befinner sig och kategoriserar dem i modellen. HUNDAR En produkt med låg marknadsandel på en marknad som uppvisar begränsad tillväxt symboliseras med en hund. I denna situation finns det oftast ingen anledning att satsa stora resurser på att öka marknadsandel eftersom potentialen är begränsad.

8 FRÅGETECKEN Frågetecknen kan vara morgondagens stjärnor, men de kan också bli en kostnad för företagen. Här måste man analysera och ta ett beslut huruvida man skall göra en ordentlig satsning för att förvandla frågetecknet till en stjärna eller om man ska lämna marknaden. STJÄRNOR Stjärnor är produkter med hög marknadsandel och hög marknadstillväxt. Ofta krävs stora resurser för att behålla sin marknadsandel då marknaden växer, men i gengäld brukar dessa produkter uppvisa god lönsamhet. KASSAKOR När marknadstillväxten börjar avta förvandlas stjärnorna till kassakor. Produkter i denna kategori är de verkligt lönsamma, eftersom det inte krävs stora resurser för att bibehålla sin marknadsandel samtidigt som vinsten ofta är stor. NACKDELAR MED MODELLEN En hög marknadsandel garanterar inte att produkten är lönsam. Detta gäller även det omvända, till exempel kan hundar vara väldigt lönsamma. En annan nackdel med modellen är att den bortser från synergier mellan segmenten och att den inte ser till hela marknadens tillväxt utan enbart på enskilda produkter. MCKINSEYS 7 S Mckinseys 7 s (structure, strategy, systems, style, staff, skills, shared values) är en metod för att se om ett företags olika delar är i harmoni. Denna metod kan användas för att analysera hur det ser ut i en organisation i dagsläget, en förväntad situation i framtiden eller identifiera brister där emellan. Metoden är uppbyggd i mjuka och hårda delar. Till de hårda delarna hör strategi, struktur och system. Till de mjuka delarna hör färdigheter, personal, stil och delade värderingar. De hårda delarna är enklare att identifiera och är direkt påverkbara. Medan de mjuka delarna är lite svårare att definiera och är mer influerade av organisationens kultur. De mjuka delarna är dock lika viktiga som de hårda för att uppnå en framgångsrik organisation.

9 Strategi: Planen för hur man skall upprätthålla och bygga konkurrensfördelar. Struktur: Hur organisationen är uppbyggd och vem som rapporterar till vem. System: Den dagliga verksamheten och de rutiner som personalen ägnar sig åt för att få jobbet gjort. Gemensamma värderingar: Är de kärnvärden i ett företaget som framgår av företagskulturen och den allmänna arbetsmoralen. Stil: Den typ av ledarskap som råder. Personal: De anställda och deras allmänna färdigheter. Färdigheter: De faktiska kunskaper och den kompetens de anställda tillför företaget. 4P När man utvecklar en så kallad marknadsmix för en produkt är modellen 4P användbar. Den går igenom 4 huvudfaktorer för en framgångsrik produkt. PRODUKT I kategorin produkt ingår vilka typ av produkter som skall erbjudas till vilka olika kundgrupper men även eventuell produktutveckling samt allt runt omkring som layout och eventuella extratjänster. Vilka differentieringsstrategier, vad som gör produkten unik, som skall användas bör också diskuteras då det ofta finns många substitut och konkurrenter på samma marknad. Varumärke är också en viktig del av den produkt man erbjuder. PRIS Priset är ett grundelement i marknadsmixen då det antyder till stor del vad företaget erbjuder. Förutom att profilera en produkt (som t.ex. lyxvara) är detta den enda faktorn i marknadsplanen som ger företaget en intäkt, vilken skall täcka allt från produktutveckling och kvalitet till marknadsföring. Teorierna runt prisstrategier är många allt från att penetration (att inta marknaden med ett lågt pris) till skimming (att inta marknaden med ett högt pris).

10 PÅVERKAN Som nämnt tidigare finns ofta konkurrenter och substitut vilket gör det nödvändigt för ett företag att marknadsföra sin produkt. påverkan är den del i marknadsmixen som redogör för strategin; reklam eller pr? PLATS Att välja plats för sin produkt är också viktigt. Skall den säljas på internet eller på ICA Maxi? Var man väljer att sälja sin produkt är en viktig del av profileringen. Dyra klockor säljs inte på ICA Maxi av den enkla anledningen att de då skulle förlora en del av sin exklusivitet. Däremot är det dumt att sälja tuggummi i en exklusiv webshop eftersom den försäljningen ofta är beroende av impulsinköp, därav är ICA Maxi ett bra alternativ.

Casegruppen och Kommunikationsutskottet vid I-sektionen Umeå Universitet, vt 2019

Casegruppen och Kommunikationsutskottet vid I-sektionen Umeå Universitet, vt 2019 CASE-GUIDE Casegruppen och Kommunikationsutskottet vid I-sektionen Umeå Universitet, vt 2019 Inledande ord Efterfrågan på erfarenhet av caselösning har ökat, mycket på grund av att den arbetsmarknad vi

Läs mer

Företagsstrategi. Affärsidé. Ledningsfilosofi (exempel Volvo) Del 2 Affärsidé, strategisk planering & marknadsföring. Mission Vision.

Företagsstrategi. Affärsidé. Ledningsfilosofi (exempel Volvo) Del 2 Affärsidé, strategisk planering & marknadsföring. Mission Vision. Företagsstrategi Del 2 Affärsidé, strategisk planering & marknadsföring ME1002 IndustriellEkonomiGK 2011 Period 4 Tomas Sörensson 1 Affärsidé Mission Vision Mission Övergripande uppgift Vision Önskvärt

Läs mer

AFFÄRSPLAN [SÄTT IN FÖRETAGSNAMN]

AFFÄRSPLAN [SÄTT IN FÖRETAGSNAMN] AFFÄRSPLAN [SÄTT IN FÖRETAGSNAMN] Affärsplanen är en överblick över företaget och innehåller vår strategi, affärsidén, framtidsplaner, mål samt vad företaget ska göra för att nå sina mål. KONTAKTA Namn

Läs mer

Den globala marknaden Omvärlden och omvärldsmodeller. Makromiljön och branschen Makromiljön. Makroanalys Grundläggande 15-02-23.

Den globala marknaden Omvärlden och omvärldsmodeller. Makromiljön och branschen Makromiljön. Makroanalys Grundläggande 15-02-23. Den globala marknaden Omvärlden och omvärldsmodeller Thomas Rosenfall 1 Makromiljön och branschen Makromiljön Politiska Nya aktörer Sociokulturella Ekonomiska Leverantörer Rivalitet Kunder Juridiska (legala)

Läs mer

Den globala marknaden Omvärlden och omvärldsmodeller. Agenda. Makromiljön och branschen Makromiljön

Den globala marknaden Omvärlden och omvärldsmodeller. Agenda. Makromiljön och branschen Makromiljön Den globala marknaden Omvärlden och omvärldsmodeller 1 Agenda Omvärlds- och branschanalys Makroanalys SWOT-analys TOWS-analys Marknadsstrategier 2 Makromiljön och branschen Makromiljön Demografisk omvärld

Läs mer

Introduktion till Caselösning

Introduktion till Caselösning Lund 2011 Introduktion till Caselösning Skapad av: Casegruppen på Industriell Ekonomi, Lunds Tekniska Högskola 221 00 Lund Förord Denna guide har tagits fram av Casegruppen på Industriell Ekonomi i Lund

Läs mer

Innehållsförteckning. Version 1.0. Publicerad år 2015. Copyright Terence Shaw

Innehållsförteckning. Version 1.0. Publicerad år 2015. Copyright Terence Shaw Innehållsförteckning Förord... 3 Kapitel 1. Strategin och marknaden... 4 Porters generiska strategier... 5 Ansoffs matris... 9 Porters femkraftsmodell... 13 Marknadsmix 4P, 7P och 4C... 17 4P-modellen...

Läs mer

Företagsstrategi. Affärsidé. Ledningsfilosofi. Del 2 Affärsidé, strategisk planering & marknadsföring. Vision. Övergripande affärsidé.

Företagsstrategi. Affärsidé. Ledningsfilosofi. Del 2 Affärsidé, strategisk planering & marknadsföring. Vision. Övergripande affärsidé. Företagsstrategi Del 2 Affärsidé, strategisk planering & marknadsföring ME1004 IndustriellEkonomiGK 2011 Period 3 Thorolf Hedborg 1 Affärsidé Vision Övergripande affärsidé Yttre affärsidé Inre affärsidé

Läs mer

Prissättning. En promemoria om prissättningen av en produkt. Individuellt PM, Produktutveckling 2 1.5 högskolepoäng, avancerad nivå

Prissättning. En promemoria om prissättningen av en produkt. Individuellt PM, Produktutveckling 2 1.5 högskolepoäng, avancerad nivå Prissättning En promemoria om prissättningen av en produkt. Individuellt PM, Produktutveckling 2 1.5 högskolepoäng, avancerad nivå Produkt och processutveckling Innovation och produktdesign Jeanette Jönsson

Läs mer

Mall för marknadsplan ROMICOM AB

Mall för marknadsplan ROMICOM AB Mall för marknadsplan ROMICOM AB Disposition 1. Nuläge 1. Organisation 2. Vision&Affärsidé 3. Målgrupper 4. Positionering 5. SWOT-analys 2. Strategidel: Förverkligande av affärsidén Långsiktig (3-5 år)

Läs mer

Affärsplanen. Affärsidé. www.coompanion.se

Affärsplanen. Affärsidé. www.coompanion.se Affärsplanen Kom igång med er verksamhet med en affärsplan! Skriv ned er affärsidé, göra en omvärldsanalys och beskrivning av er marknad på så vis får ni god kunskap i hur ert kooperativ eller ekonomiska

Läs mer

Vägen mot affärsplanen

Vägen mot affärsplanen Vägen mot affärsplanen 1. Analys av affärsplan (Nocturnal Vision) 2. Ini:al affärsidé 3. Format för affärsplan 4. Iden:fiera de kri:ska resurser och partners som krävs för genomförandet av er affärsidé.

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

Strategisk marknadsanalys

Strategisk marknadsanalys Ramverk för: Strategisk marknadsanalys Datum: Företag: Kund/prospect: Produkt/tjänst: Nuvarande omsättning på kunder: Uppskattad potential: Säljmål på kund/prospect: Copyright 2013. Pyramid Communication

Läs mer

SWOT Copyright Dansk & Partners

SWOT Copyright Dansk & Partners SWOT 2011-03-03 Copyright Dansk & Partners Innehåll Datasökning Strukturkapital Analysmodeller SWOT Analysmodeller Analysmetoder är idéer och koncept som utvecklas över tiden. Faktorer som teknologisk

Läs mer

Presentationsteknik. Möta investerare. Tips och råd inför din Pitch 10 min

Presentationsteknik. Möta investerare. Tips och råd inför din Pitch 10 min Presentationsteknik Möta investerare Tips och råd inför din Pitch 10 min Vem lyssnar? Olika presentationer till olika målgrupper. IDAG INVESTERARE!!! Presentationen ska vara klar innan första möte med

Läs mer

Ramverk för: Resultatmätning. Aktivitet: Uppdragsgivare: Marknad 1: Aktivitetsperiod: Copyright 2013. Pyramid Communication AB

Ramverk för: Resultatmätning. Aktivitet: Uppdragsgivare: Marknad 1: Aktivitetsperiod: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Ramverk för: Resultatmätning Aktivitet: Uppdragsgivare: Marknad 1: Aktivitetsperiod: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Att mäta resultat av marknadsinvesteringarna Att följa upp och mäta resultaten

Läs mer

SWOT. Copyright Dansk & Partners

SWOT. Copyright Dansk & Partners SWOT Innehåll Datasökning Strukturkapital Analysmodeller SWOT Datasökning Intern information Internredovisning Strukturkapital har det gjorts nåt liknande tidigare inom organisationen, interna experter

Läs mer

Ramverk för: Produktlansering. Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB

Ramverk för: Produktlansering. Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Ramverk för: Produktlansering Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Lönsamheten skapas genom rätt erbjudande Framgångsrik produktlansering

Läs mer

Marknadsmiljö och marknadsundersökningar Vad består en omvärldsanalys av? På vilka sätt kan företag lära sig om kunden och marknaden? Marknadsmiljön Består av de aktörer och faktorer som påverkar ett företags

Läs mer

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk

Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Design för bättre affärer Fakta och kommentarer utifrån en undersökning om design i svenska företag, genomförd på uppdrag av SVID, Stiftelsen Svensk Industridesign, Teknikföretagen och Svensk Teknik och

Läs mer

VISION AFFÄRSIDÈ STRATEGIER & ÖVERGRIPANDE MÅL FOKUSOMRÅDEN

VISION AFFÄRSIDÈ STRATEGIER & ÖVERGRIPANDE MÅL FOKUSOMRÅDEN Frågeställningar Detta material är tänkt att finnas som ett hjälpmedel eller stöd kring vilka frågeställningar som kan vara relevanta att ta upp inom olika områden som berör ett företag. VISION AFFÄRSIDÈ

Läs mer

"Varumärken och marknadsföring - med ögonbindel mot framtiden!"

Varumärken och marknadsföring - med ögonbindel mot framtiden! "Varumärken och marknadsföring - med ögonbindel mot framtiden!" Ekonomie doktor/docent Johan Anselmsson johan.anselmsson@transvector.se 040-30 34 32 Johan Anselmsson (johan.anselmsson@transvector.se) Bitr.

Läs mer

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð

CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð CUSTOMER VALUE PROPOSITION ð IN BUSINESS MARKETS JAMES C. ANDERSSON, JAMES A. NARUS, & WOUTER VAN ROSSUMIN PERNILLA KLIPPBERG, REBECCA HELANDER, ELINA ANDERSSON, JASMINE EL-NAWAJHAH Inledning Företag påstår

Läs mer

» Industriell ekonomi

» Industriell ekonomi » Industriell ekonomi FÖ4 Företagandet Norrköping 2013-01-21 Magnus Moberg Magnus Moberg 1 » Välkommen» Syfte och tidsplan» Annat material FÖ4 Företagandet http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/blanketterbroschyrer/broschyrer/info/462.4.39f16f103821c58f680007865.html»

Läs mer

Omtentamen i delkursen Marknadsföring Företagsekonomi A

Omtentamen i delkursen Marknadsföring Företagsekonomi A Omtentamen i delkursen Marknadsföring Företagsekonomi A Kurs: Marknadsföring, Företagsekonomi, A Datum: 2014.03.29 Tid: 14:15 18:15 Plats: L003 Ansvarig lärare: Mari-Ann Karlsson, Claes Gunnarsson Antal

Läs mer

LINKÖPINGS UNIVERSITET INLÄMNINGAR SEMINARIUM 2 IEI/INDUSTRIELL EKONOMI VERSION 1.02

LINKÖPINGS UNIVERSITET INLÄMNINGAR SEMINARIUM 2 IEI/INDUSTRIELL EKONOMI VERSION 1.02 1 PESTEL Beskriver de storskaliga faktorer i företagets omvärld som har speciellt inflytande på hur företaget måste göra saker. o Politiska: Regeringens inblandning i ekonomin, exempelvis anställningslagar,

Läs mer

LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 4 mars 2014 www.ljk.se

LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 4 mars 2014 www.ljk.se 2014 LJK loredana jelmini kommunikation Malmö 4 mars 2014 Omvärldsbevakning Vision var vill du vara om xx år Strategi hur kommer du dit Ditt varumärke Mission vad brinner du för Mål och delmåll Mål och

Läs mer

PROJEKT MARKNADSPLANERING I PRAKTIKEN METOD MARKNADSPLANERING - FÖR FÖRETAG I UTVECKLING - KONTAKTPERSONER: Projektledare Anita Carlsson 0708-290836

PROJEKT MARKNADSPLANERING I PRAKTIKEN METOD MARKNADSPLANERING - FÖR FÖRETAG I UTVECKLING - KONTAKTPERSONER: Projektledare Anita Carlsson 0708-290836 PROJEKT MARKNADSPLANERING I PRAKTIKEN KONTAKTPERSONER: HUSHÅLLNINGSSÄLLSKAPET RÅDGIVNING AGRI AB Projektledare Anita Carlsson 0708-290836 METOD MARKNADSPLANERING - FÖR FÖRETAG I UTVECKLING - VD Per Nilsson

Läs mer

Marknadskommunikation i praktiken. Introduktion. Handledare Gary Bergqvist. Gary Bergqvist

Marknadskommunikation i praktiken. Introduktion. Handledare Gary Bergqvist. Gary Bergqvist Introduktion Handledare Nu ska vi omsätta teorin i praktiken Sex schemalagda arbetstillfällen/ två uppdrag 1. Introduktion 12 maj 2. Möte hos kunden 14 maj 3. Handledning 20 maj 4. Presentation uppdrag

Läs mer

Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst

Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst Fördrink, någon? Introduktion till hur vi jobbar på Åkestam.Holst Vadå hur vi jobbar? Som reklambyrå och inte minst reklambyråkund rör man sig i en värld där en spade inte alltid är en spade. Där ord som

Läs mer

Pris, Produkt, Plats och Påverkan

Pris, Produkt, Plats och Påverkan Pris, Produkt, Plats och Påverkan Marknadsmixen 4P Pris Produkt Påverkan Plats 2 Vad består en produkt av? Service Varumärkes namn Kvalitet Förpackning Leverans & betalningsvillkor Kärnprodukt Utseende

Läs mer

Affärsplan en första skiss

Affärsplan en första skiss Affärsplan en första skiss Affärsplan datum Kontaktuppgifter: Företagsnamn Postadress Organisationsnu mmer Företagsform Kontaktperson Mobiltelefon Webbadress E- post Verksamhet: Beskriv verksamheten med

Läs mer

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning

Reflektion. Uppgift 7. Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010. IT Pedagogutbildning Reflektion Uppgift 7 Vår reflektion om två böcker som handlar om presentationsteknik. Tärna folkhögskola HT 2010 IT Pedagogutbildning Innehåll Inledning... 1 Reflektion... 1 1. Förbered dig i god tid...

Läs mer

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se

Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015. www.ljk.se Utbildning i marknadsföring Biografcentralen 2015 www.ljk.se Logga in Uppgift till idag Titta efter vilken strategi reklammakare jobbat efter i annonser och reklamfilmer. Ni som har marknadsföring i en

Läs mer

MARKNADSPLAN. Nuläge. Affärsidén Skriv ner innehållet i din affärsidé genom att mycket kortfattat svara på frågeorden nedan.

MARKNADSPLAN. Nuläge. Affärsidén Skriv ner innehållet i din affärsidé genom att mycket kortfattat svara på frågeorden nedan. MARKNADSPLAN Vill du ha instruktioner för detta arbetsmaterial? Läs kapitlet Marknad i Företagarskolan! Datum Org.nr Företagsnamn Adress Tel Mobil E-post Hemsida Kontaktperson Tel Nuläge Affärsidén Skriv

Läs mer

Vad är affärsplanering?

Vad är affärsplanering? Vad är affärsplanering? Det spelar ingen roll hur fort man springer om man springer åt fel håll. Hmm vilken väg ska jag gå? -Beror på vart du ska! Hmm det vet jag inte - Då spelar det ingen roll vilken

Läs mer

Grundfrågorna. » 722G86 Marknadsföring Marknadsföringsprocessen & marknadsplanen. Processen & planen

Grundfrågorna. » 722G86 Marknadsföring Marknadsföringsprocessen & marknadsplanen. Processen & planen » 722G86 Marknadsföring Marknadsföringsprocessen & marknadsplanen Linköping 2011-10-07 Magnus Moberg Processen & planen» Välkommen» Syfte och tidsplan» Vem är du, vem är jag?» Frågor? Grundfrågorna 1 Strategiska

Läs mer

Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett.

Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett. Val av form Vår affärsplan ska vara 30x30 i måtten och se ut som vår servett. Bestäm hur den ska se ut i fysisk form I ena hörnet ska vi placera en knapp som håller ihop själva affärsplanen. Nere i ett

Läs mer

Affärsplanen. Sammanställning av alla tankar och idéer och en beskrivning av vart ni vill nå och hur ni tänker göra för a= ta er dit.

Affärsplanen. Sammanställning av alla tankar och idéer och en beskrivning av vart ni vill nå och hur ni tänker göra för a= ta er dit. Affärsplanen Sammanställning av alla tankar och idéer och en beskrivning av vart ni vill nå och hur ni tänker göra för a= ta er dit. Affärsplanen ska Beskriva affärsidén. Beskriva hur företaget är tänkt

Läs mer

Omtentamen i delkursen Marknadsföring Företagsekonomi A

Omtentamen i delkursen Marknadsföring Företagsekonomi A Omtentamen i delkursen Marknadsföring Företagsekonomi A Kurs: Marknadsföring, Företagsekonomi, A Datum: 2013.11.16 Tid: 08:15-12:15 Plats: L003 Ansvarig lärare: Mari-Ann Karlsson, Claes Gunnarsson 019-303008

Läs mer

Identitetssamordning Del 2: Externa aktiviteter

Identitetssamordning Del 2: Externa aktiviteter Ramverk för: Identitetssamordning Del 2: Externa aktiviteter Datum: Företag: Marknad 1: Marknad 2: Marknad 3: Marknad 4: Deltagare: Copyright 2013. Pyramid Communication AB Identiteten skapas från toppen

Läs mer

TEIM04 Grupp 3 Shilling Kapitel 6

TEIM04 Grupp 3 Shilling Kapitel 6 Chapter Six, Defining the Organizations s Strategic Direction Schilling (2013) menar att det första steget i att formulera ett företags strategi är att först ta reda på företagets nuvarande position och

Läs mer

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé

Vi på SmartLens UF erbjuder. Sverige tre olika kameralinser via web och direktförsäljning. Innehållsförteckning. 2 Affärsidé Affärsplan 12/13 Innehållsförteckning 2 Affärsidé 3 Vara och Produktion Ledstjärnor 4 Kunder Marknadsföring 5 Marknad konkurrenter 6 Mission & Vision 7 Framtid 8 SWOT Vi på SmartLens UF erbjuder Smartphoneanvändaren

Läs mer

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten

Presentationsteknik. Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Presentationsteknik Ökad försäljning Inspirerande ledarskap Starkare samarbeten Disposition för olika syften Målformulering Att planera en presentation utan att först sätta upp mål är som att kasta pil

Läs mer

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev

Kronologisk meritförteckning. Personligt brev. Personligt brev Att skriva en vinnande ansökan Agenda Meritförteckning / CV Personligt brev Checklista för din ansökan Intervjutips och vanliga intervjufrågor Vilka bedömningskriterier utvärderas du på? Var och hur hittar

Läs mer

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako LYSTRING FÖRETAGARE som vill ha fler referenser, högre intäkter och fler kunder, klienter eller patienter som jagar dig istället för tvärtom Upptäck 7 trick som förvandlar ditt nyhetsbrev till en kassako

Läs mer

Inledning SÅ HÄR GÅR ÖVNINGEN TILL:

Inledning SÅ HÄR GÅR ÖVNINGEN TILL: T I L L V Ä X T Inledning Ekonomisk tillväxt är något vi nästan kommit att ta för givet. Vi är vana vid att lönerna stiger, att arbetsmarknaden hela tiden skapar nya typer av jobb och att företagen utvecklar

Läs mer

5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden. TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi

5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden. TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi 5. Övningen Försäljning, marknadsföring och bemötandet av kunden TU-A1200 Grundkurs i produktionsekonomi Övningarnas innehåll 6. Analyser och framtid Harjoitusty ö 5. Försäljning, marknadsföring och kundens

Läs mer

Tendensrapport 2013. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (11)

Tendensrapport 2013. Sveriges Marknadsförbund Sida 1 (11) u Dessa är de största utmaningarna för Sveriges marknadsförare 2013 u Så stiger kraven på lönsamhet och återbäring på investeringar i marknadsaktiviteter u Vikten av att prioritera rätt i det nya medielandskapet

Läs mer

Affärsplan Ämnen och områden som ska finnas med i din affärsplan. Har du beskrivit de viktigaste delarna i affärsplanen?

Affärsplan Ämnen och områden som ska finnas med i din affärsplan. Har du beskrivit de viktigaste delarna i affärsplanen? Ämnen och områden som ska finnas med i din affärsplan Denna mall är framtagen av Venture Cup. Glöm inte att du kan delta och vinna pengar med din affärsplan i Venture Cup, läs mer på: www.venturecup.se

Läs mer

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015

Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Föreläsningsanteckningar Olof Röhlander 17 mars 2015 Konsten att ta en chans och få saker att hända! Vad krävs för att vi ska nå våra mål och förverkliga våra drömmar? Hur blir man bra på något? Standardtipset

Läs mer

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen.

AFFÄRSPLAN. En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. AFFÄRSPLAN En ungdomssatsning av NyföretagarCentrum för dig som är 18 35 år. Från idé till Eget Företag. Vi hjälper dig på vägen. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Jag/vi och idén 2 Företagsägare och affärsidé 3

Läs mer

Skriv ner innehållet i din affärsidé genom att mycket kortfattat svara på frågeorden nedan.

Skriv ner innehållet i din affärsidé genom att mycket kortfattat svara på frågeorden nedan. 1 Marknadsplan Datum: Vill du ha instruktioner för detta arbetsmaterial? Läs kapitlet Marknad i Företagarskolan! Företagsnamn: Adress: E-post: Hemsida: Kontaktperson: Org.nr: Tel.nr: Mobiltel: Faxnr: Direkttel:

Läs mer

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne

Blue Ocean Strategy. Blue Oceans vs Red Oceans. Skapelse av Blue Oceans. Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Blue Ocean Strategy Artikelförfattare: W. Chan Kim & Renée Mauborgne Artikeln belyser två olika marknadstillstånd som företag strävar efter att etablera sig inom. Dessa kallar författarna för Red Ocean

Läs mer

Fråga 1 Skriv in vilken kravnivå kravet tillhör i rutan under varje krav.

Fråga 1 Skriv in vilken kravnivå kravet tillhör i rutan under varje krav. Fråga 1 Skriv in vilken kravnivå kravet tillhör i rutan under varje krav. Kravnivåer: 1-Goal-level 2-Domain-level 3-Product-level 4-Design-level R1: Man ska kunna använda både mus och tangentbord till

Läs mer

Småföretagstempen. Ta snabbtempen på dig och ditt företag!

Småföretagstempen. Ta snabbtempen på dig och ditt företag! Småföretagstempen Ta snabbtempen på dig och ditt företag! Resultatet blir ett snapshot som hjälper dig att se om du behöver förändra eller förstärka delar av ditt företagande. Så här gör du: 1. Läs igenom

Läs mer

Stöd och hjälp för företag att utvecklas och få fart på lönsamheten

Stöd och hjälp för företag att utvecklas och få fart på lönsamheten Mitt företag Stöd och hjälp för företag att utvecklas och få fart på lönsamheten Livet som företagare är fyllt med utmaningar av olika slag. Vissa perioder är allt på topp medan andra innebär utmaningar

Läs mer

Har du gjort en affärsplan för ditt företag har du ett underlag för presentation och diskussion även i den.

Har du gjort en affärsplan för ditt företag har du ett underlag för presentation och diskussion även i den. Egenbedömning inför presentation Som företagare är du alltid fullt upptagen men alla väntar sig ändå att du är den som kan ditt företag bäst och kan beskriva det. Denna checklista tar dig igenom frågeställningar

Läs mer

1:a Västmanlandsfonden. Vägledning till innehåll för din presentation inför Investeringskommittén

1:a Västmanlandsfonden. Vägledning till innehåll för din presentation inför Investeringskommittén 1:a Västmanlandsfonden Vägledning till innehåll för din presentation inför Investeringskommittén Introduktion Denna presentation skall ses som en stöd för utformning av en affärspresentation, inte som

Läs mer

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november

Sammanfattning av Workshop om validering 15 november 2011-11-22 2011 Sammanfattning av Workshop om validering 15 november Susanna Carling Palmér Fastighetsbranschens Utbildningsnämnd 2011-11-21 1 Sammanfattning av konferens om validering den 15 november

Läs mer

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F

Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel. Hot & Cold Grupp F Industriell ekonomi IE1101 HT2009 Utvärdering av företagsspel Hot & Cold Grupp F!! Hur gick det för er? Jämförelse med tidigare plan Initialt följde vi vår plan fram till det första marknadsmötet då vi

Läs mer

KåKå Plus. Ett kraftfullt verktyg för ökad försäljning

KåKå Plus. Ett kraftfullt verktyg för ökad försäljning KåKå Plus Ett kraftfullt verktyg för ökad försäljning Med KåKå Plus ger vi dig en unik möjlighet att som kund på KåKå öka din försäljning och lönsamhet. Verktyg för ökad försäljning Med KåKå Plus får du

Läs mer

Källkritisk metod stora lathunden

Källkritisk metod stora lathunden Källkritisk metod stora lathunden Tryckt material, t ex böcker och tidningar, granskas noga innan det publiceras. På internet kan däremot alla enkelt publicera vad de önskar. Därför är det extra viktigt

Läs mer

Företags- och branschanalys 2011-02-21 1

Företags- och branschanalys 2011-02-21 1 Företags- och branschanalys 2011-02-21 1 Michael Porter (1980) 2011-02-21 2 Hur hänger det ihop Five forces Vilka drivkrafter styr branschen? Värdekedjan Vilka konkurrensmässiga fördelar har konkurrenterna?

Läs mer

» 722G86 Marknadsföring Pris & distributionskanal. Pris & distribution. Processen var är vi? » Välkommen» Syfte och tidsplan» Frågor?

» 722G86 Marknadsföring Pris & distributionskanal. Pris & distribution. Processen var är vi? » Välkommen» Syfte och tidsplan» Frågor? » 722G86 Marknadsföring Pris & distributionskanal Linköping 2011-10-26 Magnus Moberg» Välkommen» Syfte och tidsplan» Frågor? Pris & distribution Processen var är vi? Omvärlsanalys/ situationsanalys makromiljö

Läs mer

ORDLISTA. En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse inom vilket område som helst som vinner insteg i ett samhälle.

ORDLISTA. En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse inom vilket område som helst som vinner insteg i ett samhälle. ORDLISTA En innovation är något originellt och principiellt nytt av betydelse inom vilket område som helst som vinner insteg i ett samhälle. B2B Business-to-business är en marknadsstrategi som inbegriper

Läs mer

Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare?

Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare? Market Insider: Varför är det så viktigt att ha ett urval potentiella köpare? 040-54 41 10 kontakt@bcms.se www.bcms.se BCMS Scandinavia, Annebergsgatan 15 B, 214 66 Malmö 1 Sammanfattning Varför är det

Läs mer

En kritisk granskning av centrala teoribildningar för strategisk analys: En tillämpning inom e-handeln

En kritisk granskning av centrala teoribildningar för strategisk analys: En tillämpning inom e-handeln En kritisk granskning av centrala teoribildningar för strategisk analys: En tillämpning inom e-handeln 2 Författare: Richard Lingonblad Examinator: Darek Haftor Termin: VT17 Ämne: Digital Affärsutveckling

Läs mer

GREEN STATE ANALYS BESLUT LÖNSAMHET. Vi sköter din marknadsföring, kostnadsfritt.

GREEN STATE ANALYS BESLUT LÖNSAMHET. Vi sköter din marknadsföring, kostnadsfritt. Vi sköter din marknadsföring, kostnadsfritt. DIGITAL PRESENCE Innehållsförteckning Detta dokument är till för att ge dig en förståelse i vilka vi är, vad vi erbjuder & hur vi arbetar för att gör din digitala

Läs mer

Renée Voltaire. Ella Insulander Frida Richter Olivia de Flon. Norrbert Szabo Sara Björkqvist

Renée Voltaire. Ella Insulander Frida Richter Olivia de Flon. Norrbert Szabo Sara Björkqvist Renée Voltaire Ella Insulander Frida Richter Olivia de Flon Norrbert Szabo Sara Björkqvist Hälsolivsmedelsbranschen Aktörer 3,0 3,0 Stor tillväxt för den ekologiska livsmedelsbranschen har under 2013 2,5

Läs mer

Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX

Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX Presentationsanalys av XXX på XXX i XXX Feedback Nedan finner du din feedback på presentationen som du levererade på XXX i XXX. Det kan upplevas som mycket och många saker i den detaljerade feedbacken

Läs mer

Helsingfors universitet Urvalsprovet 26.5.2014 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten

Helsingfors universitet Urvalsprovet 26.5.2014 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten Helsingfors universitet Urvalsprovet 26.5.2014 Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten PROV 1 Konsumentekonomi Lantbruksekonomi och företagande Livsmedelsekonomi och företagande Marknadsföring Skogsekonomi

Läs mer

AFFÄRSPLAN. Namn. Företag. Adress. Telefon. E-post. Hemsida. Affärsplan. Sara Isaksson Pär Olofsson 2010.08.24

AFFÄRSPLAN. Namn. Företag. Adress. Telefon. E-post. Hemsida. Affärsplan. Sara Isaksson Pär Olofsson 2010.08.24 Namn Företag AFFÄRSPLAN Adress Telefon E-post Hemsida Affärsplan 2010.08.24 1 Sara Isaksson Pär Olofsson Innehåll AFFÄRSIDÉ 3 VISION, MÅL OCH STRATEGI 5 VERKSAMHET 7 KUND 8 KONKURRENTER 9 MARKNADSFÖRING

Läs mer

Tentamen i nationalekonomi, tillämpad mikroekonomi A, 3 hp (samt 7,5 hp)

Tentamen i nationalekonomi, tillämpad mikroekonomi A, 3 hp (samt 7,5 hp) Tentamen i nationalekonomi, tillämpad mikroekonomi A, 3 hp (samt 7,5 hp) 2011-08-23 Ansvarig lärare: Viktor Mejman Hjälpmedel: Skrivdon och räknare. Kurslitteratur. Maximal poängsumma: 16 För betyget G

Läs mer

Varför arbetar vi med det här?

Varför arbetar vi med det här? Reklam Varför arbetar vi med det här? För att lära sig att analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner. För att lära sig att kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Läs mer

Industriell ekonomi AK

Industriell ekonomi AK Affärsidémodellen Industriell ekonomi AK Vad är affärsidé och strategi? Marknad Produkt/ Tjänst Resurs/ Kompetens Yttre effektivitet X Inre effektivitet (Produktivitet) = Total effektivitet Inre affärsidén

Läs mer

Gör fler och bättre affärer

Gör fler och bättre affärer Gör fler och bättre affärer - sälj- och marknadsföringstips Margret Olsson 070-750 66 56 margret@affarsverkstan.se Att göra bra affärer - bygger på att man gör fler affärer! VERKTYG JADAJADAJADA JADAJADAJADAJADAJADA

Läs mer

Smakprov ur 4 råd, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se

Smakprov ur 4 råd, utgiven på Fantasi & Fakta, fantasifakta.se O innehåll förord 5 ledarskap, styrelse och strategi 6 4 råd för att bli en bättre ledare 7 4 råd för att skapa framgångsrika team 11 4 råd om att leda i en förändring 14 4 råd för att engagera medarbetare

Läs mer

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet

Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Fem steg för bästa utvecklingssamtalet Hitta drivkraften, styrkan och nå målet! Gita Bolt 2013 Copyright: airyox AB Mångfaldigande av denna skrift, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrättsskydd

Läs mer

UTBILDNING I PROFESSIONELLT STYRELSEARBETE

UTBILDNING I PROFESSIONELLT STYRELSEARBETE UTBILDNING I PROFESSIONELLT STYRELSEARBETE STYRELSENS STRATEGIARBETE Marie-Louise Kjellström Strategier Konsten att utnyttja samlade resurser för att nå uppsatta mål Från det antika ordet strategos som

Läs mer

Mycket kort repetition av mikrodelen på kursen Introduktion till nationalekonomi. Utbud och efterfrågan

Mycket kort repetition av mikrodelen på kursen Introduktion till nationalekonomi. Utbud och efterfrågan Mycket kort repetition av mikrodelen på kursen Introduktion till nationalekonomi Utbud och efterfrågan 1 Exempeluppgift 1: Elasticiteter När inkomsterna ökade med 7 % ökade efterfrågan på bussresor med

Läs mer

Sandströms Modehus AB Marknadsföring 722g83

Sandströms Modehus AB Marknadsföring 722g83 Sandströms Modehus AB Marknadsföring 722g83 Av: Viktor Andersson, Axel Johansson, David Bååth, Josefin Ribers, Hesam Jafaei Innehållsförteckning Nuvarande Situation Intern och extern marknadsföringsanalys

Läs mer

Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering.

Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering. Hitta guldgruvor och jaga tidstjuvar. Kompletta affärssystem för bemanning och rekrytering. intelliplan intelliplan Intelliplan Om företaget Vi hjälper kunder att hitta gömda guldgruvor. 2 Intelliplan

Läs mer

Strategier för hur Sveriges skogar ska vara med och rädda världens hav från plast

Strategier för hur Sveriges skogar ska vara med och rädda världens hav från plast Strategier för hur Sveriges skogar ska vara med och rädda världens hav från plast Vår medvetenhet om det miljöhot som plast utgör ökar allt mer i samhället. Forskare har lyckats ta fram trämaterial som

Läs mer

Julia Modig Tjärnström, Anna Marklund, Patrik Ljungqvist 723G04

Julia Modig Tjärnström, Anna Marklund, Patrik Ljungqvist 723G04 Uppdrag Vi har valt att för ett annat företags räkning undersöka hur möjligheterna ser ut för att starta upp, sprida och marknadsföra en virtuell sida som riktar sig till studenterna vid Linköpings universitet.

Läs mer

Retorik och Presentationsteknik. Nils Lundgren

Retorik och Presentationsteknik. Nils Lundgren Retorik och Presentationsteknik Nils Lundgren Vi börjar med Retorik som används för att... Övertyga andra om att en åsikt är riktig Sälja en produkt eller tjänst Få igenom sin vilja, skaffa makt och inflytande

Läs mer

» Industriell ekonomi

» Industriell ekonomi » Industriell ekonomi FÖ2 Starta och driva företag Linköping 2012-10-31 Magnus Moberg FÖ2 Starta och driva företag» Välkommen» Syfte och tidsplan» Annat material http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/blanketterbros

Läs mer

UNGDOMSDELAKTIGHET. Stödjande miljöer

UNGDOMSDELAKTIGHET. Stödjande miljöer UNGDOMSDELAKTIGHET Stödjande miljöer 1 Unga ledare en kraft att räkna med Behovet av ledare varierar oftast med tiden, men en sak är oföränderlig; ni kommer alltid att behöva ledare. Flera undersökningar

Läs mer

Guide till en vinnande affärsidé

Guide till en vinnande affärsidé Guide till en vinnande affärsidé Guide till en vinnande affärsidé Såhär använder du guiden: De rubriker och områden som rekommenderas att ingå i ditt tävlingsbidrag i Moment Affärsidé är: 1. Skriftlig

Läs mer

Guide till en vinnande affärsidé

Guide till en vinnande affärsidé Guide till en vinnande affärsidé Guide till en vinnande affärsidé Såhär använder du guiden: De rubriker och områden som rekommenderas att ingå i ditt tävlingsbidrag i Moment Affärsidé är: 1. Skriftlig

Läs mer

SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före

SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före fem SMARTA SÄTT ATT HITTA NYA KUNDER! Lyckas är att ligga steget före Fem smarta sätt att hitta nya kunder Om inte du hittar dem, så kommer dina konkurrenter att göra det För varje företag är nya kunder

Läs mer

Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa

Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa Ett helt nytt affärsutvecklingsprogram för företag som: Vill utveckla Ledning och Styrning Vill sticka ut på marknaden Vågar Vilja Växa Anmälan t o m 31 oktober 2013 - är uppföljaren till det mycket uppskattade

Läs mer

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar.

INTRODUKTION STEG Övning ger färdighet. Träna gärna på intervjusituationen med en vän eller genom att filma dig själv och dina svar. INTRODUKTION Ibland är en lyckad intervju allt som ligger mellan dig och ditt drömjobb. Många upplever därför anställnings intervjun som oerhört stressande, såväl de som söker sitt första jobb som de med

Läs mer

Sammanfattning av Workshop Grislyftet 12 december 2011

Sammanfattning av Workshop Grislyftet 12 december 2011 Sammanfattning av Workshop Grislyftet 12 december 2011 Målbilder (om 10 år) hos Halländska grisföretagare Generationsskifte eller försäljning. Självförsörjande på el (sol eller vind) Producera lönsamma

Läs mer

Produktdefinition. Beskriv din produkt kan bestå av en vara eller en tjänst. Stiftelsen Svensk Industridesign

Produktdefinition. Beskriv din produkt kan bestå av en vara eller en tjänst. Stiftelsen Svensk Industridesign Marknadsplan Produktdefinition Beskriv din produkt kan bestå av en vara eller en tjänst. 2 Sammanfattning av marknaden Marknaden i går, i dag och i framtiden Gå igenom förändringar i marknadsandelar, aktörer,

Läs mer

Moment 4 Projektmetodik. Daniel Nordström

Moment 4 Projektmetodik. Daniel Nordström Moment 4 Projektmetodik Daniel Nordström Presentationens innehåll Projekt Projektmetodik Projektets olika faser Dokumentation av projektet Nätverk och nätverkande Förstudie (Affärsplan del 1) Länkar Projekt

Läs mer

ME2030 - Företagsvärdering

ME2030 - Företagsvärdering ME2030 - Företagsvärdering 31/3 Analys av historik II, Strategisk analys Jens Lusua Investerat kapital OA-OL Investerat kapital NOA Rörelsefrämmande tillgångar Total funds invested Total funds invested

Läs mer

Tre metoder för effektiva avslagsanalyser

Tre metoder för effektiva avslagsanalyser Tre metoder för effektiva avslagsanalyser Optimera din affär. Här nedan följer tre vanliga metoder för hur man kan analysera kunderna som inte är kom att in i portföljen. ligga Det är av största vikt att

Läs mer