F d Härlövsdeponin, Kristianstads kommun Miljörapport för textdel

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "F d Härlövsdeponin, Kristianstads kommun Miljörapport för textdel"

Transkript

1 C4 Teknik VA-avdelningen Michael Dahlman TN 2014/716 Länsstyrelsen i Skåne län Miljötillsynsenheten F d Härlövsdeponin, Kristianstads kommun Miljörapport för textdel 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten Utläggningen av tätskikt slutfördes under hösten Slutbesiktning ägde rum 21 oktober. Sammanlagt har 21,5 hektar tätats med bentonitmattor och anslutande skikt under åren Tillsammans med de cirka 6 hektar som tätades med en annan metod för cirka 15 år sedan, har nu hela högdelen av Härlövsdeponin tätats, i enlighet med den avgränsning som gjorts i samråd med Länsstyrelsen. En kvalitetsrapport redovisades formellt till Länsstyrelsen i februari Bilden ovan togs i samband med sista spadtaget, en ceremoni 16/ för att tacka de medverkande och informera massmedia om att tätningen blivit färdig. Entreprenören NCC hade lagt ut de olika lager som utgör tätningsprojektet. Bentonitmattan är den vita rektangeln i förgrunden. Postadress Telefon Bankgiro Org.nr Kristianstad (vx)

2 2 (19) Under 2014 och början av 2015 slutförs vissa kompletterande åtgärder i anslutning till ventilbatterierna för deponigas. Därefter återgår verksamheten till enbart utläggning av schaktmassor för att uppnå tillräcklig tjocklek på skyddsskiktet. Lakvattnet leds till Kristianstads reningsverk. Trots tätningen av högdelen har lakvattenmängden åter ökat och är fortsatt mycket stor. Den återstående hypotesen är att detta avspeglar den högre nederbörden under 2014 och som lakvattenledningarna samlar upp, det vill säga avsevärda mängder vatten från andra områden än själva Härlövsdeponin. Den felaktiga provtagningen under har rättats till under 2014, vilket medfört att halterna har återgått till tidigare värden (både högre och lägre). Under har ett arbete inletts för framtida planering av deponiområdets användning Gällande beslut, anmälningsärenden Härlövsdeponin har aldrig haft något tillstånd enligt miljöskyddslagen/ miljöbalken. Sluttäckningen sker enligt Länsstyrelsens beslut med anledning av KRAB:s anmälan i december I korthet innebär Länsstyrelsens beslut följande: 1. Sluttäckningen ska utföras enligt anmälan, med undantag av det som framgår av beslutet. Bland annat ska tätskiktet skyddas av minst 1,5 meters skyddsskikt (inklusive drän- och vegetationsskikt). Eventuella avvikelser ska föregås av samråd med Länsstyrelsen. 2. En oberoende tredjepartskontrollant ska anlitas för kontroll av sluttäckningens utförande. 3. Resultaten av entreprenörens och den oberoende kontrollantens kontroller ska redovisas i en kvalitetsrapport till Länsstyrelsen efter sluttäckningens genomförande. 4. Utläggning av skyddsskikt ska ske i direkt anslutning till att tät- och dräneringsskikt läggs ut. 5. Vegetationsskiktet ska bestå av antingen matjord eller färdigblandad och komposterad anläggningsjord. Om rötslam från reningsverk används får inte halten fosfor och ammoniumkväve överskida vissa angivna värden. I mars 2009 anmälde C4 Teknik en ändring av utformningen av tätskiktet, från användning av lera till lergeomembran. I beslut godkände Länsstyrelsen denna ändring. Inga ytterligare villkor föreskrevs. I ett beslut i april 2011 förelade Länsstyrelsen C4 Teknik att dokumentera mottagningen av massor med avseende på ursprung, innehåll, mängder och placering. I april 2011 klargjorde Länsstyrelsen i en tjänsteanteckning att för de (icke förorenade) massor som läggs ut på den östra delen av deponin ska också dokumentation finnas. Beslut och förelägganden om mottagning av massor lämnades av Länsstyrelsen i mars 2012.

3 3 (19) I maj 2011 anmälde C4 Teknik att man ville använda på deponin befintlig biobränsleaska som ett utjämningsskikt under tätskiktet. Länsstyrelsen accepterade det i beslut samma månad med vissa villkor. I september 2011 anmälde C4 Teknik att man även ville använda intransporterad biobränsleaska som utjämningsskikt. Länsstyrelsen accepterade det i beslut i oktober med vissa villkor. I mars 2012 godtog Länsstyrelsen C4 Tekniks förslag om användning av biobränsleaska även från Nymölla pappersbruk. I maj 2014 beslutade Länsstyrelsen om klassning av verksamheten med anledning av miljöprövningsförordningen. 5. Tillsynsmyndighet Tillsynsmyndighet är Länsstyrelsen i Skåne län. 6. Verksamhetens omfattning Under året har utläggningen av tätskikt slutförts. Sammanlagt 21,5 hektar är nu tätade, vilket utförts i fyra etapper under åren Tätskiktet har anslutits till den yta i nordväst på cirka 6 hektar som tätades under 2001 när Kristianstads Renhållningsbolag drev verksamheten. Den del i sydväst som var avsedd att utformas som en amfiteater släntades av och tätades också under 2014, eftersom teknik för tätning av så branta lutningar inte framkommit. Därmed är hela den del av Härlövsdeponin nu åtgärdad som avgränsats för tätning enligt tidigare samråd med Länsstyrelsen. Utläggningen utfördes på entreprenad av NCC AB. C4 Teknik utsåg en särskild projektledare för entreprenaden. En särskild tredjepartskontrollant medverkar. Tredjepartskontrollanten redovisade sin slutrapport Slutrapporten redovisades underhand till Länsstyrelsen och mer formellt Entreprenören har utfört vissa tilläggsarbeten i anslutning till den egentliga entreprenaden. Därutöver utför C4 Teknik med egen personal utschaktning av inkommande massor, förstärkning av vägar, städning och klippning mm. Hantering av systemet för inpassering, tillsyn av pumpstationer, provtagning och lodning i enlighet med egenkontrollprogrammet mm utförs också av C4 Tekniks personal. Omhändertagande av deponigas utförs av kommunens energibolag C4 Energi.

4 4 (19) Det röda strecket markerar det område som under har tätats med bentonitmattor och anslutande lager. Underliggande flygfoto är från 2014, arbetet med etapp 4 syns i mitten. 7. Villkor för verksamheten och hur de uppfyllts Eftersom anläggningen saknar tillstånd finns inga tillståndsvillkor, utan verksamheten utövas enligt de tillsynsbeslut som fattas av Länsstyrelsen enligt miljöbalken. Sluttäckningen utförs enligt beslutet 2005, med ändringar enligt anmälan Tredjepartskontrollant är anlitad och har varit i högsta grad verksam under Utläggning av minst 3 dm skyddsskikt har skett i omedelbar anslutning till utläggningen av tät- och dräneringsskikt. Utläggning av återstående 0,9 m skyddsskikt pågår. Tjockleken mäts bland annat genom flygscanning. 10. Mätresultat Mätningar och undersökningar har skett utifrån kontrollprogrammet från 2006, reviderat Avvikelser framgår nedan.

5 5 (19) 10.1 Lakvattenmängder Lakvattenmängderna bedöms genom mätning av gångtiden för de två lakvattenpumpar som går till spillvattenpumpstationen vid Fäladsgatan. Därifrån pumpas spillvattnet till Centrala reningsverket i Kristianstad. Den västra lakvattenpumpstationen tar lakvatten från den nyare delen av Härlövsdeponin väster om Härlövsängaleden, den del som nu är tätad, samt från en återstående ledning i södra delen av den äldre, östra delen av deponin som avslutades under 1990-talet. Den östra lakvattenpumpstationen tar lakvatten från den östra delen norr om den under 2011 anlagda skyddsvallen. Denna skyddsvall har en kärna av stålspont ner till lerlagret och avskiljer därmed det ytliga grundvattnet. Totalt under 2014 beräknas cirka m³ lakvatten ha pumpats till centrala reningsverket. Av denna mängd har cirka 10 % pumpats från den östra delen. Lakvattenmängderna har varit stora under alla årets månader utom augusti och september. Beräknade lakvattenmängder och nederbörd per månad De beräknade sammanlagda lakvattenmängderna har åter ökat och är de största sedan Årsnederbörden har varit den största sedan det nederbördsrika året Nederbörden har alltså fortfarande en tydlig påverkan på utpumpade mängder vatten till spillvattennätet, trots att cirka 27 hektar nu är tätade och ytvattnet därifrån till största delen avleds separat till dagvattnet. Lakvattenmängderna är lika stora som om hela den regnmängd som fallit på den totala ytan av den f d deponin, inklusive den östra delen (cirka 56 hektar), skulle avrinna direkt till lakvattendräneringarna utan någon avdunstning eller avledning åt annat håll, vilket är orimligt.

6 6 (19) Nederbörd och beräknade lakvattenmängder per år Den kvarvarande hypotesen är att lakvattendräneringarna från den västra delen av deponin även fångar upp stora mängder annat vatten. Som ett första steg planeras att under 2015 montera en riktig flödesmätare på det utpumpade lakvattnet, för att verifiera beräkningarna utifrån gångtiderna. Olika alternativ för åtgärder diskuteras. De stora lakvattenmängderna är inget hydrauliskt problem för reningsverket, men tillsammans med höga kvävehalter resulterar det i en stor kvävebelastning. Eventuell lakvattenrening blir också mycket dyr om hela flödet ska behandlas Lakvattenkvalitet Lakvattnet har i enlighet med programmet provtagits fyra gånger under året, samt en extra gång i januari för att bekräfta att den felaktiga provtagningen under hade korrigerats. Den tolkning som framkommit är att under dessa år har snarare en spillvattenledning provtagits eller påverkat provtagningen för den västra delen av deponin. Av analysresultaten framgår att under har exempelvis klorid-, krom- och ammoniumhalter sjunkit, medan BOD, koppar och nitratkväve har ökat. Från 2014 har mönstret från 2011 och tidigare återställts. Lakvatten från den östra deponidelen har också provtagits och analyserats, men endast tre gånger under Diagrammen nedan avser analyser från provtagning av den västra delen.

7 7 (19) Uppmätta halter av klorid (ovan) och ammoniumkväve (nedan) har under 2014 återgått till en liknande nivå som På grund av de stora lakvattenmängderna och återigen höga kvävehalter, blir de totala beräknade kvävemängderna mycket höga, i storleksordningen 110 ton under året. Det motsvarar nästan 30 % av den totala kvävebelastningen på reningsverket. Siffrorna ska tolkas med försiktighet på grund av stora osäkerheter i flödesmätningen och provtagningens representativitet, men visar på att fortsatta åtgärder är nödvändiga.

8 8 (19) Fosforhalterna har inte förändrats nämnvärt utan ligger kvar på 1-2 mg/l. Totalt motsvarar det en beräknad årsmängd på cirka 0,77 ton, vilket endast utgör en procent av den totala belastningen på reningsverket. Av övriga analyser framgår bland annat att halten koppar åter har sjunkit till tidigare nivåer efter en förhöjning under Spillvattnet innehåller uppenbarligen högre kopparhalter än lakvattnet. Å andra sidan har halten krom och nickel åter ökat. Det ska framhållas att tungmetallhalterna är låga och är lägre än t ex gränsvärdena för dricksvatten. Halterna av övriga ämnen avviker inte från tidigare resultat. Det enda undantaget är AOX, där ett ovanligt högt värde redovisades för provet i april 2014, i storleksordningen en tiopotens högre än alla andra värden tidigare och senare. Fortsatta analyser får visa om detta resultat kan tolkas som felskrivning, felaktig provtagning eller analys. De tre provtagningar som skett på lakvatten från den gamla, östra delen av deponin visar på likartade analysresultat, men i regel något lägre halter än de från den västra delen Dagvattenavledning I samband med utläggningen av tätskiktet och ovanliggande dräneringsskikt samlas sedan sommaren 2013 ytligt vatten upp från hela den inre delen av deponin och avleds via ett dike/rörledning västerut. Till denna rörledning går numera även avledningen av ytvatten från den sedan tidigare täckta nordvästra delen av deponin ( NV kvadranten ). Provtagningspunkten för NV kvadranten har flyttats till utloppet av det nya diket, för att avspegla vattenkvaliteten i det samlade avrinnande vattnet. Detta vatten leds ut till det avskärande diket väster om deponin. Som tidigare provtas även utrinnande vatten från mynningen av det avskärande diket innan det via en utjämningsdamm avleds till dagvattenledningen söder om deponin Dagvattenkvalitet Dagvattnet som avleds från de inre och nordvästra delarna av deponin provtas fyra gånger per år. Halterna har sedan sommaren 2013 sjunkit, möjligen på grund av att det näringsrika vattnet från det gamla tätskiktet i det nordvästra hörnet, som delvis bestod av rötslam, har spätts ut med näringsfattigare vatten från övriga delar av deponin. Kvävehalterna har under 2014 legat på i genomsnitt 13 mg/l, fosforhalterna på 0,24 mg/l.

9 9 (19) Resultat från provtagning av ytligt vatten från den det nordvästra hörnet av deponin som tidigare täckts med slam-aska-sand, sedan sommaren 2013 även uppsamlat ytligt vatten från hela den inre delen av deponin. Det samlade vattnet avleds till det avskärande diket. Vattnet från mynningen av det avskärande diket väster om deponin provtas också fyra gånger per år, med något fler parametrar. Även här pekar resultaten på något sjunkande halter. Kvävehalterna har under 2014 legat på i genomsnitt 8 mg/l, fosforhalterna på 0,19 mg/l. De tidigare höga ammonium- och kloridhalterna har blivit lägre, vilket tyder på mindre läckage och/eller ökad utspädning. Halterna är dock fortfarande förhöjda, i genomsnitt 2,3 mg NH 4 - N/l och 115 mg Cl/l. Resultat från provtagning av vattnet från mynningen av det avskärande diket väster om deponin, vid dammen i det sydvästra hörnet. Observera att skalorna är olika i de två diagrammen ovan.

10 10 (19) 10.5 Grundvattennivåer, övre magasinet Provtagningspunkter, övre magasinet Det övre grundvattnets nivåer mäts i fjorton rör fyra gånger per år. Rör 0610 i mitten av deponin har kunnat bevaras, trots utläggningen av tätskikt. L209 är slopat sedan tidigare. Uppmätta nivåer i grundvattenrören på deponin Nivåerna ligger i samma storleksordning som tidigare. Rör 0601 och 0905 har avvikande högre värde i december 2014 av oklar anledning. Rör 0602 har en stigande grundvattennivå, vilket beror på att täckmassor här har fyllts ut mot Härlövsängaleden och intill röret för att skapa ett landfäste för en eventuell gångbro. Rör 0610 (inne i deponin, ej i diagrammet) visar tämligen stabila nivåer på cirka +5 m.

11 11 (19) 10.6 Grundvattenkvalitet, övre magasinet Det ytliga grundvattnet provtas enligt programmet två gånger per år. Påverkan är generellt sett hög när det gäller klorid, ammonium och sulfat. Järnhalterna varierar kraftigt. Kloridhalter i grundvattenrören på deponin Inga tydliga förändringar av kloridhalterna kan ses. Rör 0601 i nordvästra hörnet ligger fortfarande högst. Halterna är höga i de flesta grundvattenrör. Ammoniumhalter i grundvattenrören på deponin När det gäller ammoniumkväve ligger även där rör 0601 högst. Halterna är höga i de flesta grundvattenrör. Sulfathalterna är höga i vissa av grundvattenrören. Särskilt rör 0610 i mitten av deponin, som genom åren legat högre än övriga, har sedan sommarren 2013 uppvisat mycket höga halter på mg/l. I övriga rör har halten under senare år legat under 600 mg/l.

12 12 (19) 10.7 Grundvattennivåer, undre magasinen Provtagningspunkter, undre magasinen Grundvattennivåerna mäts enligt programmet fyra gånger per år i tre halvdjupa borror i kritberggrundens övre del (NBB19-21) och tre djupa borror i den undre delen, glaukonitsandstenen (NBB 70, 71 och 73). Lodningen i september 2014 uteblev. Uppmätta nivåer i de djupare brunnarna på deponin

13 13 (19) Resultaten visar som tidigare att grundvattennivåerna i de djupare magasinen generellt ligger lägre än i de övre, på grund av vattenuttagen till dricksvatten i Kristianstad från sandstenslagret Grundvattenkvalitet, undre magasinen Det djupare grundvattnet har enligt programmet provtagits två gånger under året. Vissa resultat finns sedan en lång rad år tillbaka, här redovisas bara kloridhalterna under de senaste åtta åren. Kloridhalter i de djupare brunnarna på deponin Resultaten visar som tidigare att de två mellandjupa borrorna NBB 19 och NBB 20 i den östra kanten av den östra deponidelen är klart påverkade. Halterna i NBB 19 sjönk kraftigt sedan anläggandet av den nya skyddsvallen över deponin, men har nu åter stigit. Även halterna av ammonium har åter stigit i NBB 19. I den mellandjupa borran NBB 21 öster om den nya deponidelen har den stigande trenden brutits. Av de djupare borrorna fanns en stigande tendens för klorid i NBB 70, som är placerad intill NBB 19 i det sydöstra hörnet av den äldre deponidelen. Även den trenden har nu brutits oron för att det djupa grundvattnet började påverkas var förhoppningsvis obefogad.

14 14 (19) Kloridhalter i den 70 meter djupa brunnen i sydöstra hörnet av deponin I förvarningsborran NBB 73 halvvägs mellan deponiområdet och vattenverket, är kloridhalten lyckligtvis fortfarande låg utan någon stigande tendens. Kloridhalter i den 70 meter djupa brunnen drygt 300 m nordost om deponin

15 15 (19) Sulfathalterna är tämligen höga i de tre brunnar som går ner till kalkbergets ovanyta. Sulfathalter i de djupare brunnarna på deponin Recipientkontroll Under 2014 har Helgeåkommittén återupptagit provtagning i station 27 vid Långebro, strax nedströms Härlövsdeponin. Provtagning sker sex gånger per år. Analys sker inte av klorid, men bland annat av konduktivitet, fosfor, ammonium- och totalkväve. Konduktiviteten har under året legat på cirka 12 ms/m, halten fosfor på högst 0,04 mg/l, ammoniumkväve på högst 0,065 mg/l och totalkväve på högst 1,8 mg/l. Uppmätta halter under 2014 av ammoniumkväve i Helge å vid Långebro (stn 27) nedströms Härlövsdeponin.

16 16 (19) Konduktiviteten i Helge å mäts också med en fast monterad konduktivitetsmätare vid Södra Dämmet, cirka 500 meter nedströms deponin. Under 2014 låg värdena normalt mellan 7 och 13 ms/m. Diagrammet ovan visar uppmätta konduktivitetsvärden vid Södra Dämmet under Skalans maxnivå är 22 ms/m. I samband med ombyggnaden av Bomgatans dagvattenpumpstation 2011 monterades ytterligare en konduktivitetsmätare för mätning av dagvattnet. Bomgatans pumpstation tar emot vatten från en stor del av västra Kristianstad, och även dagvatten från Härlövsdeponin. Dataöverföringen har dock inte inletts ännu. Under 2014 skedde en genomgång av utrustningen, men av resursskäl har inte arbetet kunnat prioriteras.

17 17 (19) Undersökningar av påväxt vid Långebro, strax nedströms deponin (och centrala Kristianstad), utförs i regi av Helgeåkommittén. Kiselalgsindex har här beräknats sedan år IPS-resultaten har varierat mellan den nedre delen av intervallet för klass 1, hög status, och den övre delen av intervallet för klass 2, god status. Av resultaten hittills att döma syns ingen påverkan på Helge å på grund av läckage från Härlövsdeponin. Eventuell påverkan kan maskeras av utspädning i den stora recipienten. Dagvattnet vid utloppet från dammen (se avsnitt 10.4) är påverkat av lakvatten. Under 2014 har dock endast kloridhalter på i genomsnitt 115 mg/l uppmätts.

18 18 (19) Gasmängder Gasutvinning sker genom överenskommelse med C4 Energi som sköter anläggningen. Deponigasen förbränns i Allöverket. C4 Energi har redovisat att under 2014 insamlades drygt 3,6 miljoner Nm³ deponigas, motsvarande en energimängd av nästan 12,6 MWh. Metanhalten var högre än föregående år och låg på cirka 35 %. Volymer och energimängder har varierat under åren. Av C4 Energi uppmätta gasmängder, uttryckt i MWh/år, under Åtgärder för att säkra drift, kontroll och skötsel Inga ytterligare åtgärder har genomförts under året. 12. Åtgärder med anledning av driftsstörningar o dyl 13. Åtgärder för att minska förbrukning av råvaror och energi 14. Kemiska produkter Inget särskilt utbyte har skett under året. Utöver bränslen är användningen av kemiska produkter ringa.

19 19 (19) 15. Avfall Annat avfall än spillolja uppkommer inte i verksamheten i nämnvärd omfattning. 16. Åtgärder för att minska riskerna för miljön och människors hälsa Under 2014 har en ny förstudie utförts om placering och dimensionering för en separat rening av lakvattnet från Härlövsdeponin. Eftersom överföringsledningen till Centrala reningsverket endast klarar cirka 30 m³/h måste lakvattenmängderna minskas väsentligt för att detta alternativ ska vara möjligt. Placering på CRV har stora fördelar genom tillgång till uppvärmning av processvattnet, samordnad tillsyn och kemikaliehantering. Rening av lakvattenmängder upp till 85 m³/h ouppvärmt vatten vilket idag sker under långa perioder enligt gångtidmätarna kräver en placering på deponin och en betydligt större dimensionering och driftskostnad. Ett sätt att minska lakvattenmängderna skulle kunna vara att sponta in återstående delar av deponin, eftersom en trolig källa till de stora vattenmängderna är tillrinnande grundvatten utanför deponiområdet. 17. Miljöpåverkan från varor som tillverkas Verksamheten innebär ingen tillverkning av produkter. Inger Hansson Avdelningschef Michael Dahlman Enhetschef

F d Härlövsdeponin, Kristianstads kommun Miljörapport för textdel

F d Härlövsdeponin, Kristianstads kommun Miljörapport för textdel C4 Teknik VA-avdelningen Michael Dahlman 044-13 57 98 michael.dahlman@kristianstad.se 2011-03-22 2007/1530.850 Länsstyrelsen i Skåne län F d Härlövsdeponin, Kristianstads kommun Miljörapport för 2010 -

Läs mer

F d Härlövsdeponin, Kristianstads kommun

F d Härlövsdeponin, Kristianstads kommun 1(6) C4 Teknik Avd Kommunteknik Michael Dahlman Planeringssamordnare 2006-03-29 2005/616.850 Länsstyrelsen i Skåne län Miljöavdelningen 205 15 MALMÖ F d Härlövsdeponin, Kristianstads kommun Miljörapport

Läs mer

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING

2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING 2 Innehållsförteckning 1 SAMMANFATTNING... 3 2 ANLÄGGNINGENS UTFORMING... 3 2.1 Befintlig anläggning... 3 2.2 Ny anläggning... 4 2.3 Recipient... 6 3 TEKNISK FÖRSÖRJNING... 7 4 GEOLOGISKA FÖRHÅLLANDEN...

Läs mer

RAPPORT BILAGA 4. Årsrapport över vattenprovtagning 2014. Sweco Environment. MARKS KOMMUN Skene skogs avfallsanläggning.

RAPPORT BILAGA 4. Årsrapport över vattenprovtagning 2014. Sweco Environment. MARKS KOMMUN Skene skogs avfallsanläggning. repo001.docx 2012-03-2914 RAPPORT MARKS KOMMUN Skene skogs avfallsanläggning BILAGA 4 Årsrapport över vattenprovtagning 2014 4 Holke damm 2015-03-25 Sweco Environment Göteborg - Miljöteknik MAJ-LIS STENBERG

Läs mer

OXIE INARBETNINGSYTOR

OXIE INARBETNINGSYTOR OXIE INARBETNINGSYTOR ÅRSRAPPORT 2017 VA SYD Årsrapport Oxie inarbetningsytor 2017 2 VA SYD Årsrapport Oxie inarbetningsytor 2017 3 Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningsnamn: Kontaktperson: Inarbetningsytor

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering 2012-06-27 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2011 före sanering Foto: Helena Branzén, SGI Sida 2 av 14 Inledning Rivning och sanering av

Läs mer

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering

Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering Sida 1 av 15 2013-06-05 Tolkning av kontrollprogram för långsiktig omgivningspåverkan från sanering av Klippans Läderfabrik 2012 före sanering Foto: Anneli Palm, Tyréns Sida 2 av 15 Inledning Rivning och

Läs mer

VA SYD Årsrapport Oxie inarbetningsytor 2

VA SYD Årsrapport Oxie inarbetningsytor 2 VA SYD Årsrapport Oxie inarbetningsytor 2 VA SYD Årsrapport Oxie inarbetningsytor 3 Grunddel Uppgifter om anläggningen Anläggningsnamn: Kontaktperson: Inarbetningsytor för avloppsslam i Oxie Cecilia Sjöö

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND

PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Svedala Kommun PM DAGVATTENHANTERING OCH VA-LÖSNINGAR I SEGESTRAND Karlskrona 2008-07-04 SWECO Environment AB VA-system, Södra Regionen ra01s 2005-11-11 Pär Svensson Uppdragsnummer 1230881 SWECO Östra

Läs mer

Vatten från Spillepengs avfallsanläggning

Vatten från Spillepengs avfallsanläggning Vatten från Spillepengs avfallsanläggning en beskrivning av systemens uppbyggnad och lakvattnets sammansättning INTERREG IIIA Källsamarbetet Sysav delprojekt: Lakvattenkarakterisering Mars 2007 Projektet

Läs mer

RESTAURERING AV VINSLÖVSSJÖN HÄSSLEHOLMS KOMMUN. Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB

RESTAURERING AV VINSLÖVSSJÖN HÄSSLEHOLMS KOMMUN. Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB RESTAURERING AV VINSLÖVSSJÖN HÄSSLEHOLMS KOMMUN Tuve Lundström Naturvårdsingenjörerna AB Projektet med Vinslövssjön startade 2013 med en förstudie Algblomning, vattenkvalité, fisk, sediment, uppgrundning

Läs mer

Utvärdering av Ekobackens deponi

Utvärdering av Ekobackens deponi Utvärdering av Ekobackens deponi Uppdraget Svensk Ekologikonsult har fått i uppdrag av Värmdö kommun att utvärdera vilka föroreningar som kan förknippas med utgående vatten från Ekobackens deponi. Utredningen

Läs mer

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK

Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk NCC TEKNIK NCC TEKNIK Övervakningsprogram av föroreningsspridning till Göta älv från f.d. Surte Glasbruk Uppföljande kontroll av f.d. Surte glasbruk (Västra området) övervakningsprogram\surte_övervakningsprogram_20100428.doc

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Föreskrifter om ändring i Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2006:9) om miljörapport; Utkom från trycket den 29 september 2016 beslutade den 22 juni

Läs mer

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI

RAPPORT. Detaljplan Näsby 35:47 KRISTIANSTADS KOMMUN KARLSKRONA VA-UTREDNING UPPDRAGSNUMMER ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI KRISTIANSTADS KOMMUN Detaljplan Näsby 35:47 UPPDRAGSNUMMER 3840118000 VA-UTREDNING KARLSKRONA ERIK MAGNUSSON HAMED TUTUNCHI Sweco Östra Vittusgatan 34 SE 371 33 Karlskrona, Sverige Telefon +46 (0)455 31

Läs mer

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden.

Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. 1 (10) Hantering av vägdagvatten längs Ullevileden. Bilaga till planbeskrivning för detaljplan med MKB i Tornby och Kallerstad för del av SKÄGGETORP 1:1 m.fl. (Utbyggnad av Ullevileden) UUtställningsshandling

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 1, januari-mars 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-04-04 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 1, januari-mars 2017 Saneringsarbetet är fortfarande i full gång, men även arbetet med återställning

Läs mer

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338

Sluttäckning deponi 2015-02-16 MY2014.2338 Miljöinspektör: Therese Andersson Tfn: 0481-453 82 E-post: therese.andersson@nybro.se 2015-02-16 MY2014.2338 Sluttäckning deponi Beslut Myndighetsnämnden i Nybro kommun (nedan förkortad MYN) har inga invändningar

Läs mer

Undersökningar i Bällstaån 2004 1

Undersökningar i Bällstaån 2004 1 Undersökningar i Bällstaån 24 1 2 Undersökningar i Bällstaån 24 Undersökningar i Bällstaån 24 1 Christer Lännergren/VV 27/4 Stockholm Vatten 16 26 Stockholm Telefon 8 5221 2454 christer.lannergren@stockholmvatten.se

Läs mer

Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi

Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi Exempel på tillvägagångssätt där avfall används som konstruktionsmaterial på en deponi Pär Elander par@elandermiljoteknik.com 072-217 08 77 1 Pilotförsök sluttäckning med användning av avfall 2 Villkor

Läs mer

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten

Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Riktlinjer Diarienummer Käppalaförbundets riktlinjer för länshållningsvatten Ledningsgruppen 2017-09-28 Käppalaförbundet Reviderad 2017-10-17 Käppalaförbundet Riktlinjer 2 (5) 1. Inledning Sprängning,

Läs mer

Undersökning av geohydrologiska förhållanden kring St Hans deponi i Lund

Undersökning av geohydrologiska förhållanden kring St Hans deponi i Lund melica Fiskhamnsgatan 10, 414 55 GÖTEBORG Tel 03185 71 00 Fax 03114 22 75 www.melica.se Undersökning av geohydrologiska förhållanden kring St Hans deponi i Lund Stefan Bydén 20120522 Geohydrologi på St

Läs mer

Regler för dricksvatten och vattenverk

Regler för dricksvatten och vattenverk Reviderad november 2009 Regler för dricksvatten och vattenverk Information för den som hanterar eller producerar dricksvatten Miljö och hälsoskyddskontoret Kort om föreskrifterna för dricksvatten Från

Läs mer

BEDÖMNING AV VATTENKVALITET - ENSKILDA BRUNNAR

BEDÖMNING AV VATTENKVALITET - ENSKILDA BRUNNAR RAPPORT BEDÖMNING AV VATTENKVALITET - ENSKILDA BRUNNAR KONCEPT Uppdrag: 241179, Utredning om lakvattenläckage till grundvattnet från Flishult deponi Titel på rapport: Bedömning av vattenkvalitet - enskilda

Läs mer

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar

Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar C4 Teknik och Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen Riktlinjer för utsläpp från Fordonstvättar Innehåll Bakgrund... 3 Vem gör vad?... 4 Definitioner... 4 Generella riktlinjer... 5 Riktlinjer för större

Läs mer

Kristianstadsslätten Sveriges största grundvattenresurs

Kristianstadsslätten Sveriges största grundvattenresurs Kristianstadsslätten Sveriges största grundvattenresurs Välkommen till det första mötet för att bilda Grundvattenrådet för Kristianstadsslätten Kristianstadsslättens grundvatten som vi ser det Michael

Läs mer

Spåra källor till dagvattenföroreningar och samtidigt uppskatta tillskottsvattentillflöden?

Spåra källor till dagvattenföroreningar och samtidigt uppskatta tillskottsvattentillflöden? Spåra källor till dagvattenföroreningar och samtidigt uppskatta tillskottsvattentillflöden? Jonathan Mattsson 1, Ann Mattsson 2, Fredrik Davidsson 2 1 Stadens Vatten LTU 2 GRYAAB Avloppsvatten som informationskälla

Läs mer

Objekt Hammarlands kommun, f.d. deponi Hammarland

Objekt Hammarlands kommun, f.d. deponi Hammarland Vår referens: Linda Siltala Tel: (0)18-528 632 MYNDIGHETSBESLUT Ärende: 2013 1110 Beslut: MB-2017-309 6.11.2017 Objekt Hammarlands kommun, f.d. deponi Hammarland Beslut om miljögranskning Ålands miljö

Läs mer

Acceptabel belastning

Acceptabel belastning 1 Acceptabel belastning 1. Inledning Denna PM redogör för acceptabel belastning och önskade skyddsnivåer på vattenrecipienter inom och nedströms Löt avfallsanläggning. Rapporten ingår som en del av den

Läs mer

Avfallsforskning inom RVF (snart inom Avfall Sverige)

Avfallsforskning inom RVF (snart inom Avfall Sverige) Avfallsforskning inom RVF (snart inom Avfall Sverige) Thomas Rihm Rådgivare RVF Avfall Norge 2006-10-12 Pengar till forskning och utveckling RVF Utveckling 1 SEK/pers = ca 9 miljoner SEK/år Utvecklingssatsning

Läs mer

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål

Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Bedömning av prövningsnivån vid återvinning av schaktmassor i anläggningsändamål Inledning Detta handläggarstöd är tänkt som en hjälp i bedömningen av när en anläggning där schaktmassor (avfall) återvinns

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 2, april-juni 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 2, april-juni 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-07-03 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 2, april-juni 2017 Saneringsarbetet pågår fortfarande men är nu inne i en fas som huvudsakligen

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete

Återvinning av avfall i anläggningsarbete Peter Flyhammar Återvinning av avfall i anläggningsarbete Hälsingborg 2010-10-03 Sluttäckningar av deponier Vegetationsskikt Skyddsskikt Dränering Tätskikt Gasdränering Utjämningsskikt 1 Användning av

Läs mer

Miljörapport - Textdel

Miljörapport - Textdel Miljörapport - Textdel Anläggningsnamn Anläggningsnummer Panncentral Söder 1485-1146 Rapporteringsår 2010 1. Verksamhetsbeskrivning 4 1. Kortfattad beskrivning av verksamheten samt en översiktlig beskrivning

Läs mer

Mall för textdelen till miljörapporten

Mall för textdelen till miljörapporten MALL MILJÖRAPPORT 1 (5) Mall för textdelen till miljörapporten Miljörapport för år Förflytta dig i dokumentet med TAB-tangenten Verksamhetsutövare Namn Anläggningens namn Organisationsnummer Länsstyrelsens

Läs mer

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.

Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning. Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014. Spillvatten- bestämmelser för Skövde kommuns allmänna VAanläggning Beslutad av kommunfullmäktige 15 december 2014, 174. Dnr KS2014.0443 Dokumenttyp: Regler Dokumentet gäller för: Skövde kommun Diarienummer:

Läs mer

Massor för anläggningsändamål

Massor för anläggningsändamål Massor för anläggningsändamål Vilka alternativa användnings- områden träffar vi på? Vad menas med rena/inerta massor? Gudrun Magnusson 2012-10-18 Massor vägbyggen, tomter mm Sluttäckning av deponi Efterbehandling

Läs mer

Sammanställning av mätdata, status och utveckling

Sammanställning av mätdata, status och utveckling Ramböll Sverige AB Kottlasjön LIDINGÖ STAD Sammanställning av mätdata, status och utveckling Stockholm 2008 10 27 LIDINGÖ STAD Kottlasjön Sammanställning av mätdata, status och utveckling Datum 2008 10

Läs mer

Välkomna på dialogmöte!

Välkomna på dialogmöte! Välkomna på dialogmöte! Vattenskyddsområde för Haboskogen och Slätte grundvattentäkter Förslag på skyddsföreskrifter Tillsammans skapar vi ett hållbart vatten för flera generationer! Ikväll Vattenskyddsområde

Läs mer

DAG- OCH YTVATTENKONTROLL 2017 GÖTEBORG LANDVETTER AIRPORT

DAG- OCH YTVATTENKONTROLL 2017 GÖTEBORG LANDVETTER AIRPORT Kontroll Dokumenttyp 1 av 22 BILAGA 1 DAG- OCH YTVATTENKONTROLL 2017 GÖTEBORG LANDVETTER AIRPORT E-post: info@ 2 av 22 SAMMANFATTNING I denna bilaga redovisas 2017 års analysresultat från genomförda provtagningar

Läs mer

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt

Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt Egenkontrollprogram med faroinventering och undersökningsprogram för små dricksvattenanläggningar i Ulricehamns kommun Verksamhetens namn Fastställt 2 Innehåll 1. Verksamhetens uppgifter... 3 2. Verksamhetsbeskrivning...

Läs mer

Studie angående eventuell påverkan av Albäckstippen på Albäcksån

Studie angående eventuell påverkan av Albäckstippen på Albäcksån Studie angående eventuell påverkan av Albäckstippen på Albäcksån MILJÖFÖRVALTNINGENS RAPPORT NR 4/28 28-7-4 Studie angående eventuell påverkan av Albäckstippen på Albäcksån Bakgrund Tekniska förvaltningen

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2017 Sid 1 (2) Landskrona 2017-10-06 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 3, juli-september 2017 Saneringsarbetet är nu inne i en fas som huvudsakligen innebär återställning

Läs mer

Undersökning av nedlagda deponier. Nedlagda deponier. MIFO fas 1 - inventering

Undersökning av nedlagda deponier. Nedlagda deponier. MIFO fas 1 - inventering Undersökning av nedlagda deponier David Ekholm, Sweco Nedlagda deponier MIFO fas inventering och platsbesök Provtagning Vanliga företeelser tungmetaller samt vägsalt och relikt havsvatten Spridningsförutsättningar

Läs mer

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl

Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Detaljplaneområdet, Färingsö trä, åker och infartsparkering sett från nordväst. Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar 7:2 mfl Ekerö kommun Stockholm 2015-07-01 Uppdaterad Dagvattenutredning Troxhammar

Läs mer

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg)

Översiktlig dagvattenutredning för detaljplan för del av Tegelviken 2:4 (Jungs väg) 1(6) Handläggare Datum Beteckning Stefan Ahlman 2015-11-04 E-post: stefan.ahlman@kvab.kalmar.se Tel: 0480-45 12 22 Samhällsbyggnadskontoret Planenheten Box 611 391 26 Kalmar Översiktlig dagvattenutredning

Läs mer

Naturvårdsverkets författningssamling

Naturvårdsverkets författningssamling Naturvårdsverkets författningssamling ISSN 1403-8234 Naturvårdsverkets allmänna råd till Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2004:10) om deponering, kriterier och förfaranden för mottagning av avfall vid

Läs mer

FÅGELMYRA AVFALLSANLÄGGNING

FÅGELMYRA AVFALLSANLÄGGNING FÅGELMYRA AVFALLSANLÄGGNING DEPONERINGSPLAN OCH SLUTTÄCKNING Falun Uppdragsnummer 1520017100 SWECO VBB Parkgatan 3 Box 1902, 791 19 Falun Telefon 023-464 00 Telefax 023-464 01 deponeringsplan\deponeringsplan_1.doc

Läs mer

Eskilstuna Energi och Miljö. Vi finns med i våra kunders vardag.

Eskilstuna Energi och Miljö. Vi finns med i våra kunders vardag. Eskilstuna Energi och Miljö Vi finns med i våra kunders vardag. Eskilstun VD Ca 410 anställda 6 affärsområden 2 dotterbolag Stab Elnät AB Försäljning AB Återvinning Service Support Stadsnät Vatten och

Läs mer

Kompletterande utredning av grundvattnens karakteristika som vid behov skall tas fram

Kompletterande utredning av grundvattnens karakteristika som vid behov skall tas fram 3330 Nr 341 Kompletterande utredning av grundvattnens karakteristika som vid behov skall tas fram Bilaga 2 a 1. Geologiska karakteristika för grundvattenförekomsten inbegripet utsträckning och typ av geologisk

Läs mer

Beslut med anledning av revidering av avslutningsplan för industrideponi Ålviken 1, Billerud AB Gruvöns Bruk, Grums kommun

Beslut med anledning av revidering av avslutningsplan för industrideponi Ålviken 1, Billerud AB Gruvöns Bruk, Grums kommun Dnr: 555-5551-2011 Anl.nr: 1764-122 Miljöskydd och Förvaltning Gertrud Gybrant Billerud AB Gruvöns bruk Att. Mats Ganrot BOX 500 664 28 Grums Beslut med anledning av revidering av avslutningsplan för industrideponi

Läs mer

Nitratprojektet i Kristianstad kommun Sammanställning, nitrat, grundvatten, trender och orsaker

Nitratprojektet i Kristianstad kommun Sammanställning, nitrat, grundvatten, trender och orsaker Nitratprojektet i Kristianstad kommun 1989-2009 Sammanställning, nitrat, grundvatten, trender och orsaker Bakgrund Flertal hot mot grundvattnet Sverige har generellt låga halter av nitrat Höga halter av

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, oktober-december 2016

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 4, oktober-december 2016 Sid 1 (2) Landskrona 2017-01-18 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 4, oktober-december 2016 Saneringsarbetet är i full gång och har under sista kvartalet expanderat

Läs mer

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet

Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Bortkoppling av dagvatten från spillvattennätet Dagvatten Med dagvatten menas tillfälligt, avrinnande vatten på ytan, mark eller konstruktion, t.ex. regnvatten, smältvatten eller framträngande grundvatten.

Läs mer

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop

Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad. Slutversion 15U Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop 15U28194 Ny damm vid trafikplats söder om Eurostop, Arlandastad Slutversion Foto Befintlig dike/damm söder om Eurostop Bjerking AB Strandbodgatan 1, Uppsala. Hornsgatan 174, Stockholm. Växel 010-211 80

Läs mer

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten

Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Information för dig som hanterar eller producerar dricksvatten Miljökontoret Hörby kommun 242 80 Hörby Besöksadress: Ringsjövägen 4 Tel: 0415-37 83 10 miljo@horby.se www.horby.se Livsmedelverkets föreskrifter

Läs mer

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar

Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009. 1 Sammanfattning. 2 Bakgrund. 3 Syfte. 4 Utförda provtagningar Uppdragsnr: 10106430 1 (4) PM Kistinge deponi, Stjärnarp 11:5. Referensprovtagning 2009 1 Sammanfattning Halmstads kommun planerar för en ny deponi på Kistinge söder om Halmstad. I samband med detta har

Läs mer

Mål nr: M 4903-04 Avfallsanläggningen Fagerliden på fastigheten Edfastmark7:242, Robertsfors

Mål nr: M 4903-04 Avfallsanläggningen Fagerliden på fastigheten Edfastmark7:242, Robertsfors Umeå tingsrätt Miljödomstolen Box 138 902 04 UMeå Vår ref: Umeå 2008-05-07 Mål nr: M 4903-04 Avfallsanläggningen Fagerliden på fastigheten Edfastmark7:242, Robertsfors I egenskap av ombud för Urban Zingmark

Läs mer

MAGLE VÅTMARK Sammanställning av mätdata Foto: Lena Jönsson

MAGLE VÅTMARK Sammanställning av mätdata Foto: Lena Jönsson MAGLE VÅTMARK 217 Sammanställning av mätdata Foto: Lena Jönsson 21-2-12 Hässleholms Vatten AB Besöksadress N Kringelvägen 42 Fax 41-2 3 13 Hemsida www.hassleholmsvatten.se 21 Hässleholm Tel vxl 41-2 e-post

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning för fastigheten Bankesta 2:21

Tillstånd för avloppsanläggning för fastigheten Bankesta 2:21 Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Tuuli Kivimäki Miljöinspektör Timo Aaltonen Lilltäppan Simsjön 1 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning för fastigheten Bankesta 2:21 Tillståndet gäller

Läs mer

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm?

Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Återvinning av avfall i anläggningsarbete. Vad innebär handboken, nya domar mm? Thomas Rihm På säker grund för hållbar utveckling Avfall (förslag MB) Varje ämne eller föremål som innehavaren gör sig av

Läs mer

Stadsdel Norr Deponi SV om Arena Östersund

Stadsdel Norr Deponi SV om Arena Östersund PM 2007-10-24, rev 2008-04-18 Deponi I5 Stadsdel Norr Deponi SV om Arena Östersund Orientering För närvarande pågår detaljplanearbeten rörande Stadsdel Norr, f.d. I5- området, i Östersund. I området finns

Läs mer

Bilaga D: Lakvattnets karaktär

Bilaga D: Lakvattnets karaktär Bilaga D: Lakvattnets karaktär Bakgrund I deldomen avses med lakvatten allt vatten som samlas upp inom avfallsanläggningen. Då uppsamlat vatten har olika karaktär, och därmed olika behandlingsbarhet, har

Läs mer

PM Dagvattenföroreningar

PM Dagvattenföroreningar o:\sto2\svg\2014\1320008697\3_tnik\r\dagvatten\pm dagvattenföroreningar_rev.docx Tomteboda bussdepå Datum 2015-01-29 Ramböll Sverige AB Box 17009 104 62 Stockholm T: 010-615 60 000 www.ramboll.se Handläggare:

Läs mer

Värmdö kommun Gustavsberg Angående lakvattenrör från Villeroy & Boch

Värmdö kommun Gustavsberg Angående lakvattenrör från Villeroy & Boch Värmdö kommun 134 81 Gustavsberg 2018-02-20 Angående lakvattenrör från Villeroy & Boch Farsta Slottsviks samfällighetsförening (FSS) förvaltar gemensamhetsanläggningar såsom vägar, grönområden, vattenområden

Läs mer

Grundvattenkvaliteten i Örebro län

Grundvattenkvaliteten i Örebro län Grundvattenkvaliteten i Örebro län I samband med en kartering som utförts (1991) av SGU har 102 brunnar och källor provtagits och analyserats fysikaliskt-kemiskt. Bl.a. har följande undersökts: Innehåll...

Läs mer

Detaljplan för del av fastigheten Oknebäck 4:2

Detaljplan för del av fastigheten Oknebäck 4:2 1(5) Mönsterås kommun Detaljplan för del av fastigheten Oknebäck 4:2 Teknisk- ekonomisk utredning REVIDERING 2014-03-05 Kalmar 2013-08-06 Markkonsult Anders Elm AB 2(5) Innehållsförteckning 1 Befintliga

Läs mer

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008

Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Kriterier för återvinning av avfall i anläggningsarbeten Vårmöte Nätverket Renare Mark den 1 april 2008 Ann-Marie Fällman Miljörättsavdelningen, Naturvårdsverket 2008-04-01 Naturvårdsverket Swedish Environmental

Läs mer

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på

Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Egenkontrollprogram för dricksvattentäkt på Skriv namnet på verksamheten. Enligt Statens livsmedelsverks föreskrifter om dricksvatten SLVFS 2001:30 Fastställt den Tillsynsmyndigheten fyller i datum när

Läs mer

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning

Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Stefan Jonsson Miljöinspektör Jan-Erik Johansson Lötsta Gård 153 94 HÖLÖ Ändrat tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare:

Läs mer

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58

REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 REVIDERING DAGVATTENUTREDNING TILL DP FÖR DEL AV ÅKARP 7:58 SLUTRAPPORT 2013-10-22 Uppdrag: 250188, revidering Dagvattenutredning Åkarp Titel på rapport: Revidering dagvattenutredning till dp för del av

Läs mer

ÄMNEN SOM INTE FÅR TILLFÖRAS AVLOPPS- VATTNET. Exempel på ämnen som inte får tillföras avloppsledningsnätet är;

ÄMNEN SOM INTE FÅR TILLFÖRAS AVLOPPS- VATTNET. Exempel på ämnen som inte får tillföras avloppsledningsnätet är; Riktlinjer för industrier och andra verksamheter För verksamheter som är anslutna till den allmänna VA-anläggningen kan det finnas krav gällande spillvattnets karaktär. Nedan följer en kort beskrivning

Läs mer

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012

Berg avloppsreningsverk Årsrapport 2012 Berg avloppsreningsverk Tekniska förvaltningen, VA-avdelningen 0780-50-021 Innehållsförteckning 1. Verksamhetsbeskrivning... 3 1.1 Lokalisering och recipient... 3 1.2 Verksamhetens organisation och ansvarsfördelning...

Läs mer

Prövotidsredovisning, lakvatten Löt avfallsanläggning, SÖRAB

Prövotidsredovisning, lakvatten Löt avfallsanläggning, SÖRAB 2013-05-31 Prövotidsredovisning, lakvatten Löt avfallsanläggning, Samrådsmöte referensgruppen Plats Löt avfallsanläggning, Tid 31 maj 2013 kl 13 Deltagare Erland Nilsson Rickard Cervin Emma Breitholtz

Läs mer

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3

Förslag till skyddsåtgärd för farligt gods, Kallebäck 2:3 ADRESS COWI AB Skärgårdsgatan 1 Box 12076 402 41 Göteborg TEL 010 850 10 00 FAX 010 850 10 10 WWW cowi.se DATUM 15. maj 2014 SIDA 1/5 REF HIDA/KRSA PROJEKTNR A030660 Förslag till skyddsåtgärd för farligt

Läs mer

Rapporten är gjord av Vattenresurs på uppdrag av Åke Ekström, Vattengruppen, Sollentuna kommun.

Rapporten är gjord av Vattenresurs på uppdrag av Åke Ekström, Vattengruppen, Sollentuna kommun. RÖSJÖN Vattenkvalitén 22 2 1 Förord Rösjön är viktig som badsjö. Vid sjöns södra del finns en camping och ett bad som har hög besöksfrekvens. Sjön har tidigare haft omfattande algblomning vilket inte uppskattas

Läs mer

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132

Riktlinjer för tvätt av fordon. Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Riktlinjer för tvätt av fordon Beslutade av miljö och hälsoskyddsnämnden 2015-12-09 132 Miljö- och hälsoskyddskontoret december 2015 Riktlinjer för tvätt av fordon Fordonstvättens avlopp efter oljeavskiljare

Läs mer

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2016

Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd Klippans läderfabrik, kvartal 3, juli-september 2016 Sid 1 (2) Landskrona 2016-10-31 Kommentar till resultaten från kontroll av omgivningspåverkan vid fd, kvartal 3, juli-september 2016 Saneringsarbetet är nu i full gång. Mellan provtagningen i juli och

Läs mer

PM PROVTAGNING AV YT- OCH DAGVATTEN

PM PROVTAGNING AV YT- OCH DAGVATTEN PM PROVTAGNING AV YT- OCH DAGVATTEN Som en del i förstudien vid Reijmyre glasbruk 1 har WSP utfört provtagning av ytvatten och spillvatten/dagvatten under 2016. Prover har tagits på dels ytvatten i bäcken

Läs mer

Miljörapport för Miljöhantering i Jönköping år 2012 Textdel

Miljörapport för Miljöhantering i Jönköping år 2012 Textdel Miljörapport för Miljöhantering i Jönköping år 2012 Textdel Allmänt för anläggningen Verksamhetsutövare Namn Jönköpings kommun Anläggningens namn Miljöhantering i Jönköping Org.nr 212000-0530 Länsstyrelsens

Läs mer

Dagvattenutredning. Mantorp FALL 1:1. Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg

Dagvattenutredning. Mantorp FALL 1:1. Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg Dagvattenutredning Mantorp FALL 1:1 Service- och teknikförvaltningen, Gata/Park David Lindberg 2016-03-02 Innehåll Bakgrund... 2 Syfte... 2 Befintligt ledningssystem... 2 Geologiska förutsättningar...

Läs mer

Tillstånd för avloppsanläggning

Tillstånd för avloppsanläggning Miljönämnden Handläggare på miljökontoret Anna Ericsson Miljöinspektör Per Lindberg Linga Gård 153 95 JÄRNA Tillstånd för avloppsanläggning Tillståndet gäller följande anläggning: Fastighetsägare: Fastighetsbeteckning:

Läs mer

PM DAGVATTENHANTERING

PM DAGVATTENHANTERING 1 (6) Kv. Varvet 1 Botkyrka Kommun PM DAGVATTENHANTERING Satellitbild över del av fastigheten Varvet 1, Fågelviksvägen 18-20. Synlig naturmark inom fastighet är området som skall exploateras. Täby 2015-11-04

Läs mer

Information om fordonstvätt

Information om fordonstvätt Information om fordonstvätt Spillvatten från fordonstvättar innehåller bl a mineralolja (opolära alifatiska kolväten), metaller och andra organiska och oorganiska ämnen och behöver behandlas (renas) innan

Läs mer

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING

UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING UTÖKNING NORRA INDUSTRIOMRÅDET DAGVATTENUTREDNING SLUTRAPPORT (REV. 2013-09-12) Uppdrag: 246365, Översiktlig geoteknik, dagvatten Norra Industriområdet, Storuman Titel på rapport: Norra Industriområdet,

Läs mer

SJÖBACKA AVFALLSUPPLAG FÖRSLAG TILL REVIDERAT KONTROLLPROGRAM

SJÖBACKA AVFALLSUPPLAG FÖRSLAG TILL REVIDERAT KONTROLLPROGRAM SJÖBACKA AVFALLSUPPLAG FÖRSLAG TILL REVIDERAT KONTROLLPROGRAM Göteborg SWECO VIAK AB SWECO VIAK Miljö och grundvatten Gullbergs Strandgata 3 Box 2203, 403 14 Göteborg Telefon 031-62 75 00 Telefax 031-62

Läs mer

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren

Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28. Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 2013-03-28 Upprättad av: Johanna Persson och Emma Sjögren PM Översiktlig VA och dagvattenutredning för Bjärnö 1:2 Kund Karlshamns Kommun Stadsmiljöavdelningen

Läs mer

Bilaga nr 8. Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter Mätpunkt YV3

Bilaga nr 8. Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter Mätpunkt YV3 Telge Närmiljö 26-11-2 Page 1 of 23 Promemoria angående fortsatt och utökad verksamhet vid Tveta Återvinningsanläggning i Södertälje Analys av mätdata i Telge Återvinning AB:s miljörapporter 21-25. Mätpunkt

Läs mer

Kompletterande samrådsunderlag, Deponi för inert avfall, Dvärred

Kompletterande samrådsunderlag, Deponi för inert avfall, Dvärred VIAVEST AB 15-026 2018-06-08 Kompletterande samrådsunderlag, Deponi för inert avfall, Dvärred 1. Bakgrund Viavest AB lämnade under hösten 2014 in en tillståndsansökan till Mark- och miljödomstolen för

Läs mer

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt:

Egenkontrollprogram. för mindre dricksvattentäkter. Fastställt: Egenkontrollprogram för mindre dricksvattentäkter Fastställt: Innehåll Förord... 3 1. Allmänna uppgifter... 4 2. Verksamhetsbeskrivning... 4 3. Beskrivning av vattentäkten... 5 4. Tillsyn och skötsel av

Läs mer

Bilaga 2.4 Analys av flödesmätning

Bilaga 2.4 Analys av flödesmätning Uppdragsnr: 159253 27-9-21 1 (11) Bakgrund Dagvattnet från den före detta impregneringsplatsen i Nässjö har tre recipienter: Höregölen, Runnerydsjön och Nässjöån. Höregölen och Runnerydsjön är förbundna

Läs mer

Provtagningar i Igelbäcken 2006

Provtagningar i Igelbäcken 2006 Provtagningar i Igelbäcken 6 Christer Lännergren/LU Stockholm Vatten Telefon 8 5 5 christer.lannergren@stockholmvatten.se 7-5-7 Provtagningar i Igelbäcken 6 Igelbäcken rinner från Säbysjön till Edsviken.

Läs mer

PM Markföroreningar inom Forsåker

PM Markföroreningar inom Forsåker PM Markföroreningar inom Forsåker Göteborg 6-- Bakgrund Mölndala Fastighets AB har gett i uppdrag att sammanfatta föroreningssituationen i mark inom Forsåker, bedöma vilka risker som föreligger och principerna

Läs mer

Sörsidan - fällningsdammar. Järven Ecotech, 2011

Sörsidan - fällningsdammar. Järven Ecotech, 2011 Sörsidan - fällningsdammar Järven Ecotech, 2011 Problembakgrund -ovidkommande tillskottsvatten -underdimensionerade system -felbyggd överföringsledning Pumpstationen i Alvik P214 tar emot avloppsvatten

Läs mer

Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman?

Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman? 1 Riskbedömningar från masshantering till sanering Hänger systemet samman? TOVE ANDERSSON / RENARE MARK DEN 15 MAJ 2019 2 Vad är det vi pratar om? Masshantering, några typfall: - Inom infrastrukturprojekt

Läs mer

Utvärdering av fullskaleanvändning av askor och andra restprodukter vid sluttäckning av Tveta Återvinningsanläggning

Utvärdering av fullskaleanvändning av askor och andra restprodukter vid sluttäckning av Tveta Återvinningsanläggning Utvärdering av fullskaleanvändning av askor och andra restprodukter vid sluttäckning av Tveta Återvinningsanläggning Telge AB/Telge Återvinning AB Luleå tekniska universitet Lale Andreas & Gustav Tham

Läs mer

Förorenade massor i sluttäckning deponering eller konstruktion?

Förorenade massor i sluttäckning deponering eller konstruktion? Förorenade massor i sluttäckning deponering eller konstruktion? Per Hübinette Gudrun Magnusson Bakgrund Länsstyrelsen har tillsyn på större avfallsanläggningar och vägleder kommuner i t ex anmälningsärenden

Läs mer

Bilaga 1. Analysdata Dag och ytvatten Go teborg Landvetter Airport Dokumenttyp Datum Ver.rev Dokumentnummer Sida

Bilaga 1. Analysdata Dag och ytvatten Go teborg Landvetter Airport Dokumenttyp Datum Ver.rev Dokumentnummer Sida -3-3. () Bilaga Analysdata Dag och ytvatten Go teborg Landvetter Airport 4 -3-3. () INLEDNING I rapport Analysdata Dag- och ytvatten 4 redovisas analysresultat från provtagning genomförd av Swedavia i

Läs mer

Information om oljeavskiljare

Information om oljeavskiljare Information om oljeavskiljare Sammanfattning Grundprincipen för en oljeavskiljare är enkel. Den arbetar enligt gravimetrisk princip. Olja flyter upp till ytan och tyngre partiklar sjunker till botten.

Läs mer

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd

Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Anmälan om avhjälpandeåtgärd med anledning av föroreningsskada enligt 28 förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd Administrativa uppgifter Plats där föroreningen finns (helst med

Läs mer