Gården. byter ägare - Dags för ett generationsskifte?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Gården. byter ägare - Dags för ett generationsskifte?"

Transkript

1 Gården byter ägare - Dags för ett generationsskifte?

2 Ett generationsskifte är enkelt uttryckt en överlåtelse till en yngre generation där fastighetens eller företagets värde fördelas mellan familjemedlemmarna. Det är många faktorer som påverkar fördelningen. Det kan vara sådant som är direkt knutet till ägandet, till exempel vilken avkastning företaget ger och beräknas kunna ge. Det kan också handla om sådant som rör familjen mer direkt, som att kompensera syskon för att undvika stora orättvisor samt inte minst se till att överlåtelsen genomförs på ett sådant sätt att överlåtaren har en tryggad inkomst efter skiftet. Utgå från målet med generationsskiftet Den absolut viktigaste utgångspunkten är familjens målsättning med generationsskiftet. Hur vill man att den slutliga lösningen ska se ut? Först när man är överens om målet finns förutsättningarna för att börja diskutera hur man ska komma dit. Tas frågorna upp i rätt ordning blir det lättare och enklare att genomföra generationsskiftet.

3 Ett lyckat generationsskifte innebär att alla i familjen är nöjda, nu och i framtiden, och att allas önskemål tillvaratas i den mån det är möjligt. 4

4 5

5 Livskalkyl Ekonomisk kalkyl Skattekalkyl Livskalkyl Börja med de mjuka frågorna. Med mjuka frågor avses allt som inte är av direkt ekonomisk karaktär. Dit hör till exempel de önskemål som finns avseende övertagande, boende, hänsyn till syskon, utbildningar med mera. Det är viktigt att alla parter känner sig hörda och förstådda och att önskemålen retts ut. Först därefter är det lämpligt att ta sig an nästa steg. Ekonomisk kalkyl När väl de mjuka frågorna behandlats är målet att se till alla parters ekonomiska behov. Det handlar om trygghet för den överlåtande generationen, om rättviseaspekter i förhållande till syskon, men kanske framförallt om övertagarens ekonomiska förutsättning att finansiera övertagandet. Skattekalkyl När familjen är överens om de mjuka och ekonomiska frågorna är det dags att hitta den överlåtelsemodell som bäst passar det aktuella generationsskiftet. LRF Konsults auktoriserade generationsskiftares mångåriga kunskap är ditt stöd på vägen. Ett generationsskifte kan röra upp känslor och skapa spänningar, det behöver få ta tid. Det underlättar att tidigt koppla in någon utomstående som kan lotsa processen framåt. LRF Konsult har arbetat med generationsskiften i många år och är vana att ta den rollen.

6

7 Intressenterna Ett generationsskifte berör alla i familjen. Förutom överlåtare och övertagare har också syskon eller nära anhöriga ett intresse av utfallet av generationsskiftet. Det är viktigt att alla i familjen inför ett generationsskifte klargör sina intressen. Vilka hänsynstaganden som behöver tas avgörs i varje enskilt fall. Av de olika familjemedlemmarna är det givet att det är överlåtarna, föräldrarna, som har det största inflytandet i utgångsläget. Så länge de är ägare till fastigheten och företaget har de bestämmanderätten och det står dem fritt att överlåta fastigheten eller andra tillgångar till vem de vill, inom de ramar som samhällets lagar och förordningar ger. Planering Vid ett generationsskifte är god framförhållning viktigt av många skäl. Frågor som rör t ex framtida boende, investeringsbehov, skogsavverkning, pensionsskydd, överlåtelse i flera steg med mera. kräver ofta lång förberedelsetid. Erfarenheten visar att ett generationsskifte som planeras i god tid alltid blir bättre än de fall som endast föranletts av ny lagstiftning eller på annat sätt kräver en snabb lösning. Att åstadkomma rättvisa och undvika osämja mellan syskonen är en viktig del att lösa. Ett bra underlag för de bedömningar man gör och de beslut man fattar underlättar arbetet. Underlaget bestämmer till vilket pris företaget ska överlåtas. Har alla parter ett bra underlag blir det förmodligen lättare att komma överens. Vad innebär planeringen? Helst bör samtliga parter inom familjen samlas vid ett inledande möte där deras respektive intressen och önskemål klaras ut. Öppenheten mot alla och att alla får tala om vad de tycker i detta inledande skede kan förebygga många uppslitande arvstvister i ett senare skede. Erfarenheten visar också att syskon i de flesta fall har mycket rimliga krav bara de får vara med från början. En plan för genomförandet upprättas, vilken innehåller praktiska åtgärder för att förbereda generationsskiftet. Exempelvis lösning på bostadsfrågan, ordna med eventuell avstyckning, tidsplan för upprättandet av överlåtelsehandlingar och låneansökan. Planering av skatter är också viktigt i sammanhanget. Vi upprättar alltid ett generationsskiftes-pm där det klart framgår hur upplägget ser ut. Genom att alla parter tar del av PM kan framtida familjetvister undvikas.

8 Ekonomiska frågor Marknadspriserna på fastigheter har ökat markant de senaste åren. Detta har i många fall fört med sig ökade svårigheter att genomföra överlåtelser av fastigheter inom familjen på marknadsmässiga grunder. Vid ett generationsskifte måste därför många ekonomiska frågor redas ut. Priset på företaget/fastigheten En av de svårare frågorna i generationsskiftet är att bestämma till vilket pris överlåtelsen ska ske. Här avgörs till stor del övertagarens möjligheter att driva sitt företag. Samtidigt påverkas starkt möjligheten att skapa rättvisa mellan syskon. De vanligaste värdebegreppen som används för fastigheter är: Marknadsvärde Nettovärde efter skatt Taxeringsvärde Avkastningsvärde Kapitalvinsttak Vi rekommenderar att man anlitar en kompetent värderare som får sätta ett marknadsvärde på fastigheten och kanske även ett avkastningsvärde. Det är främst när det gäller rättviseförhållandet mellan syskon som marknadsvärdet har betydelse. Fastighetens marknadsvärde har en central roll även för övertagaren, eftersom det ligger till grund för hur mycket denne kan belåna fastigheten. Marknadsvärdet är dessutom avgörande för vilka villkor som kan förenas med överlåtelsen. Slutligen är naturligtvis en trygghet för alla inblandade att känna till fastighetens värde. Ett annat viktigt värde är nettovärdet efter skatt eftersom marknadspriset reduceras av kapitalvinstskatten. Nettovärdet efter skatt sätter normalt ett tak för beräkning av eventuella syskonkompensationer. Taxeringsvärdet kan ge viss vägledning när det gäller att uppskatta marknadsvärdet för en fastighet men är mest intressant för valet av köp eller gåva i generationsskiftet. Avkastningsvärde är en bedömning av hur stor köpeskilling som en köpare skulle klara av att förränta och amortera med inkomster från fastigheten. Föräldrarnas ekonomi efter generationsskiftet En viktig del i planeringen av ett generationsskifte är överlåtarnas/föräldrarnas framtida trygghet i form av bland annat inkomster, boende och eventuellt fortsatt arbete på fastigheten.

9 Vilket värde ska företaget eller fastigheten åsättas? Hur ser föräldrarnas och övertagarens ekonomi ut efter överlåtelsen? Hur säkerställs att syskon kompenseras på ett för alla rättvist sätt utan att övertagarens möjligheter att driva verksamheten vidare äventyras? Fastighetsvärde Marknadsvärde Avkastningsvärde Nettovärde efter skatt Taxeringsvärde Kapitalvinsttak Kr

10 11

11 Kompensation till syskon Kompensation till syskon är oftast ett resultat av diskussioner inom familjen om ett rimligt värde på fastigheten eller företaget, vilken ekonomi föräldrarna vill ha efter överlåtelsen och vilken skuldsättning övertagaren klarar. Kompensationen brukar räknas ut på följande sätt: Överenskommet värde på fastigheten Avdrag görs för latent skatteskuld, d.v.s. den skatt som skulle uppstå om fastigheten säljs på öppna marknaden för det överenskomna värdet. Avdrag görs för befintliga skulder som övertagaren ska ta över. Avdrag görs för föräldrarnas kapitalbehov. Det värde som är kvar är det belopp som föräldrarna (vid en tänkt försäljning) har disponibelt att dela ut till samtliga sina barn. Har man exempelvis tre barn delas denna summa med tre. Ett exempel får illustrera ovanstående: Fastigheten Hyltan 1:1 har ett värde om fem miljoner, ett av tre barn ska ta över. Kompensationen räknas ut på följande sätt: Fastighetens värde Latent skatt Skulder på fastigheten Föräldrars kapitalbehov Återstår Varje syskon ska således kompenseras med ( /3) en miljon.

12 Hur går överlåtelsen till? Det sista steget i ett generationsskifte är att bestämma hur överlåtelsen ska gå till. Här måste man ta hänsyn till skatteregler, ekonomiska frågor samt andra överenskommelser inom familjen. För ett lyckat resultat är det viktigt att alla inblandade har samma målbild och att den gjorts klar för den auktoriserade generationsskiftaren. Det går inte att ge allmängiltiga anvisningar för om en fastighet ska överlåtas genom köp eller gåva eller en kombination av dessa. Alla omständigheter som påverkar det enskilda fallet måste tas med i beräkningen och bli föremål för överväganden och slutsatser. Faktorer som påverkar tidpunkten kan vara: föräldrarna har flera år kvar till pension det är ännu inte klart vem som ska överta företaget det kan vara lönsamt att genomföra långsiktiga investeringar i företaget innan generationsskiftet sker skatter kan optimeras om man väntar Marknadsvärde När ska man överlåta? Ofta påverkas tidpunkten för överlåtelsen av flera faktorer. Hänsyn ska tas till allt från skattemässiga effekter till frågor om kompensation. Tidpunkten för överlåtelsen kan också påverkas av rent praktiska frågor. Om föräldrarna går i pension, och det är klart vem som ska överta driften, så finns det kanske ingen anledning att vänta med överlåtelsen. Sannolikt stiger kostnaden för ett generationsskifte ju längre man väntar, eftersom det som regel sker en kapitaltillväxt hos föräldrarna så länge de äger företaget. Om det främst är skatteskäl som motiverar överlåtelse av företaget kan det finnas anledning att undersöka hur mycket det kostar att vänta med transaktionerna. Den högre kostnaden bör då ställas mot de fördelar det kan vara med att vänta. Taxeringsvärde Köp Gåva

13 14

14 15

15 Val mellan köp och gåva Kapitalvinsttak Taxeringsvärde 1/ / / / Hur ska man överlåta? Ett generationsskifte kan ske på flera sätt. Överföringen av egendomen kan göras genom köp, gåva, arv eller testamente. Detta gäller både för överlåtelsen av fastigheten som för driften. Vilken överlåtelseform som är bäst beror på omständigheter i det enskilda fallet. Det kan handla om köp, gåva eller en kombination av dessa. Vid val av form för överlåtelsen ska hänsyn tas till bland annat: kapitalvinstskatt marknadsvärdet i förhållande till taxeringsvärdet stämpelskatt möjlighet att genom villkor i överlåtelsehandling ställa särskilda villkor för övertagaren, vilket bara kan ske genom gåva lämpligt sätt att kompensera syskon möjliga värdeminskningsavdrag Frågan om en överlåtelse ska behandlas som gåva eller köp kan betraktas från olika regler.

16 Köp Ett köp innebär att egendomen överlåts mot en ersättning som motsvarar egendomens marknadsvärde. Skatterättsligt föreligger ett köp mellan närstående parter om vederlaget är minst lika stort som taxeringsvärdet för fastigheten. Är vederlaget lägre än taxeringsvärdet betraktas överlåtelsen som en gåva. För köp av lös egendom gäller inga särskilda regler om köpets form. Det räcker att ett avtal ingås mellan köparen och säljaren. Avtalet kan antingen vara skiftligt eller muntligt. När det gäller överlåtelse som ett led i ett generationsskifte är det emellertid ur flera aspekter olämpligt att endast ha ett muntligt avtal. Gåva En gåva innebär att egendom överlåts från givaren till gåvotagaren med gåvoavsikt och att det sker en förmögenhetsöverföring. Gåva av fastighet kan förenas med villkor. Det ger givaren bättre möjligheter att kontrollera vad som händer med fastigheten efter överlåtelsen. Möjligheterna att förena en gåva av fastighet med villkor kan ibland till och med väga så tungt att det fäller avgörandet för vilken överlåtelseform som väljs. Exempel på villkor är att gåvan ska utgöra gåvotagarens enskilda egendom eller att gåvotagaren inte har rätt att fritt överlåta fastigheten utan givarens samtycke. Sådana villkor som inskränker gåvotagares rätt att i framtiden förfoga över den egendomen bör inte användas okritiskt eftersom de även påverkar gåvotagarens möjligheter att driva verksamheten. Stämpelskatt Vid köp av fastighet uppgår stämpelskatten till 1,5 % av det högsta av köpeskillingen eller fastighetens taxeringsvärde. Vid gåva tas stämpelskatt ut om vederlaget uppgår till 85 % eller mer av fastighetens taxeringsvärde.

17 Konsekvenser vid köp I regel högre skuldsättning än vid gåva Någon ska betala säljarens skatter Nya anskaffningsvärden och underlag för värdeminskningsavdrag på byggnader Nytt skogsavdrag Högre anskaffningsutgift Bättre utgångsläge för beräkning av räntefördelning och expansionsfond Konsekvenser vid gåva Lägre skuldsättnings än vid köp Inga transaktionsskatter för givaren Gåvotagaren övertar givarens skogsavdragsutrymme, medgivna värdeminskningsavdrag, omkostnadsbelopp samt underlag för värdeminskningsavdrag Sämre utgångsläge för beräkning av räntefördelning och expansionsfond Inkomstskatt När en fastighet överlåts från exempelvis förälder till barn för ett pris som överstiger taxeringsvärdet har barnet förvärvat fastigheten genom köp. Detta innebär att föräldern måste göra en kapitalvinstberäkning på försäljningen och kan få kapitalvinstskatt. Barnet får vid köp räkna fram ett eget anskaffningsvärde för fastigheten som påverkar skogsavdrag, avskrivningsunderlag för byggnader med mera. Om priset understiger taxeringsvärdet har barnet förvärvat fastigheten genom gåva. Barnet övertar då förälderns eventuella restvärden för skogsavdrag, avskrivningsunderlag för byggnader med mera, och får inte ett nytt anskaffningsvärde för fastigheten. Föräldern blir heller inte kapitalvinstbeskattad.

18 Avvägning mellan köp och gåva Köpet fördelaktigt om: Merkostnaderna kompenseras av framtida skattelättnader inom en överskådlig period Den förväntade lönsamheten i företaget är hög Gåvan fördelaktig om: Nyttan av förbättrat anskaffningsvärde är begränsad Lönsamheten är låg KÖP Fördelaktig om: Merkostnaderna kompenseras av framtida skattelättnader inom en överskådlig period Den förväntade lönsamheten i företaget är hög. GÅVA Fördelaktig om: Nyttan av förbättrat anskaffningsvärde är begränsad Lönsamheten är låg Företaget inte har utrymme för expansion Företaget inte har utrymme för expansion Samägande Det ligger nära till hands att ta det enkla beslutet att fastigheten ska övergå till flera barn gemensamt. Att ge bort en fastighet eller ett företag till alla barnen kan dock vara att göra dem en björntjänst. Barnen har med stor sannolikhet olika förutsättningar i sitt samägande av en fastighet eller ett företag. De kan ha olika intressen och önskemål med sitt ägande. Någon kan vara beroende av fastigheten för sin utkomst medan övriga syskon har inkomst från tjänst eller annat företagande och inte är lika beroende av att fastigheten genererar vinst. Dessa olika intressen kan påverka investeringsvilja m.m. Barnen kan också ha olika möjligheter att delta i förvaltningen av fastigheten. De kan bo på olika håll och kan av praktiska skäl inte delta lika mycket i skötselåtgärder som den som bor på eller nära fastigheten. För det fall man väljer att överlåta till flera gemensamt är det viktigt att man noga reglerar samägandet med omsorgsfullt skrivna avtal. Några viktiga frågor att tänka igenom inför generationsskiftet Vad ska överlåtas och hur vill familjen att tillgångarna ska fördelas? Ett barn övertar hela egendomen Syskon äger tillsammans Fastigheten delas mellan flera Generationsskifte kombinerad med extern försäljning För den/de som överlåter Hur mycket kapital behövs för framtida försörjning? Behövs behålla boende eller annat nyttjande av fastigheten? För den/de som övertar Vilken verksamhet ska bedrivas på gården? Finns investeringsbehov? Behöver du/ni göra verksamhetsanalyser? Krävs hjälp och utbildning för att klara verksamheten? Vilken skuldsättning tål den eller de som ska ta över? Hur ska syskon kompenseras? Är det viktigt att kunna förena överlåtelsen med olika former av villkor?

19 Hur gården ska överlåtas är en viktig fråga för alla som äger jord och skog. Förr eller senare måste man ta ställning till ett antal viktiga frågor. Det är inte ovanligt att det tar lång tid innan alla frågor får sitt svar. Ett lyckat generationsskifte inne bär att alla i familjen är nöjda, nu och i framtiden, och att allas önskemål tillvaratas i den mån det är möjligt. Du får gedigen kunskap och lång erfarenhet när du anlitar oss Att planera och genomföra ett generationsskifte ställer stora krav på kompetens i värderingsfrågor, ekonomi samt inom skatte- och civilrätt. I samband med ett generationsskifte av aktiva företag kommer också den företagsekonomiska rådgivningen in som en betydelsefull del för den tillträdande företagaren. Inom LRF Konsult arbetar jurister, ekonomer och övriga specialister i nära samarbete med varandra. Det gör det lättare att ta fram lösningar som tar hänsyn till alla de aspekter som är förutsättningar för ett lyckat generationsskifte. LRF Konsult är marknadsledande på generationsskifte inom jord och skog. Kontakta oss och fråga efter en auktoriserad generationsskiftare. Ring eller besök

20 personer i Sverige äger en jordbruksfastighet, är 60 år eller äldre. Andelen skogsägare som uppnått pensionsåldern är hela 35 procent, 15 procent planerar att överlåta sitt ägande inom de kommande fem åren. 40 procent av lantbrukarna över 65 år uppger att de planerar för ett generationsskifte inom de närmaste två-tre åren. Källa: Skogsbarometern och Sveriges Lantbruk. LRF Konsult är Sveriges största rådgivnings- och redovisningsföretag med fler än medarbetare. Våra specialister och rådgivare inom ekonomi, juridik, affärsrådgivning och fastighetsförmedling finns på över 135 orter över hela landet. På hittar du uppgifter om närmaste kontor. Vill du hellre ringa är numret

Ett optimalt ägarskifte - finns det? PETER NILSSON

Ett optimalt ägarskifte - finns det? PETER NILSSON Ett optimalt ägarskifte - finns det? PETER NILSSON ETT LYCKAT ÄGARSKIFTE ETT LYCKAT ÄGARSKIFTE - Överlåtare - Övertagare - Icke övertagande barn Planera ägarskiftet Familjens önskemål Investeringsbehov

Läs mer

VÄLKOMNA! HUR KAN JAG ÖVERLÅTA MITT GRISFÖRETAG? - GENERATIONSSKIFTE? - ANNAN ÖVERLÅTELSE? Göran Silfverswärd, jurist LRF Konsult,

VÄLKOMNA! HUR KAN JAG ÖVERLÅTA MITT GRISFÖRETAG? - GENERATIONSSKIFTE? - ANNAN ÖVERLÅTELSE? Göran Silfverswärd, jurist LRF Konsult, VÄLKOMNA! HUR KAN JAG ÖVERLÅTA MITT GRISFÖRETAG? - GENERATIONSSKIFTE? - ANNAN ÖVERLÅTELSE? Göran Silfverswärd, jurist LRF Konsult, 013-37 70 11 ALTERNATIVA ÖVERLÅTELSER A. Överlåtelse genom generationsskifte

Läs mer

Förenkla ditt ägarskifte

Förenkla ditt ägarskifte Förenkla ditt ägarskifte Ingvar Karlsson 2013-10-10 Publik 100-TALS MILJARDER BYTER ÄGARE Under den närmaste fem till tio åren kommer egendomar inom skogs- och lantbruk med ett värde på uppåt 100 miljarder

Läs mer

gården byter ägare. Dags för ÄgarsKIfTE?

gården byter ägare. Dags för ÄgarsKIfTE? gården byter ägare. Dags för ÄGARSKIFTE? Lär dig mer om ägarskifte Trendspaning med LRF Konsult 3 Vem är du? 4 Hur blev ditt generationsskifte? 5 Övertagare, överlåtare eller syskon, sid. 4 Låt det ta

Läs mer

Nya planer för gården?

Nya planer för gården? Nya planer för gården? Tio steg för att lyckas med ett generationsskifte För ett rikare liv på landet Gör en smidig växling till nästa generation Att genomgå en generationsväxling innebär mycket att tänka

Läs mer

All rådgivning på ett ställe. Vi gör det lättare att vara företagare. Skogsägare

All rådgivning på ett ställe. Vi gör det lättare att vara företagare. Skogsägare All rådgivning på ett ställe Vi gör det lättare att vara företagare Skogsägare Vi hjälper dig att tjäna pengar på din skog Det som också skiljer oss från många andra rådgivare är att vi finns där din

Läs mer

Ny generation på gården - en liten handbok om generationsväxling

Ny generation på gården - en liten handbok om generationsväxling Ny generation på gården - en liten handbok om generationsväxling sid 2-3: Att överlåta en gård utanför familjen är svårt. Att överlåta den inom familjen är kanske ännu svårare. Fast av andra orsaker. Generationsväxling

Läs mer

Spelregler för. hästföretagare - beskattning

Spelregler för. hästföretagare - beskattning Spelregler för hästföretagare - beskattning Spelregler för hästföretagare - beskattning Hästintresset ökar i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt, samtidigt får vi fler och fler frågor från hästföretagare

Läs mer

Skattemässig värdering vid överlåtelse av företag

Skattemässig värdering vid överlåtelse av företag Skattemässig värdering vid överlåtelse av företag Af PETER NILLSON, Institutionen för Handelsrett vid Lunds Universitet. 1. INLEDNING 1.1. Allmänt Överlåts ett företag till tredje man sker överlåtelsen

Läs mer

att se om sitt hus Generationsväxling och nyetablering inom rennäringen

att se om sitt hus Generationsväxling och nyetablering inom rennäringen att se om sitt hus Generationsväxling och nyetablering inom rennäringen 1 Sájtte är ett 3-årigt projekt som initierats av samebyarna i Jokkmokk. Näringslivsbolaget Strukturum i Jokkmokk AB är projektägare

Läs mer

För publiken i Skara, 18 maj 2015

För publiken i Skara, 18 maj 2015 För publiken i Skara, 18 maj 2015 Lönsamhet - vad krävs av dig Ta kontroll över ekonomin Vinnare vs förlorare Förbättra din bankrelation Generationsskifte Skattesänkningsråd Nya skatteregler Gröna tidningarna

Läs mer

37 Överlåtelse av privata tillgångar till underpris

37 Överlåtelse av privata tillgångar till underpris 675 37 Överlåtelse av privata tillgångar till underpris 53 kap. IL prop. 1998/99:113 s. 20f. och 25 prop. 1998/99:15 s. 174f. och 298f. Sammanfattning Om en fysisk person eller ett handelsbolag överlåter

Läs mer

All rådgivning på ett ställe. Vi gör det lättare att vara företagare. Lantbrukare

All rådgivning på ett ställe. Vi gör det lättare att vara företagare. Lantbrukare All rådgivning på ett ställe Vi gör det lättare att vara företagare Lantbrukare Vi hjälper dig att tjäna pengar på ditt lantbruk I snart 100 år har vi på LRF Konsult hjälpt lantbruksföretagare i hela

Läs mer

hänvisade Högsta domstolen bl.a. till att det inte längre finns något befogat intresse av ett enhetligt gåvobegrepp för gåvoskatt och stämpelskatt

hänvisade Högsta domstolen bl.a. till att det inte längre finns något befogat intresse av ett enhetligt gåvobegrepp för gåvoskatt och stämpelskatt HFD 2015 ref 48 Överlåtelse av fastighet till aktiebolag mot ersättning som understiger taxeringsvärdet har behandlats som gåva vid inkomstbeskattningen. Denna bedömning påverkas inte av utgången i stämpelskattemålet

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag JUSEK, Civilingenjörerna och Civilekonomerna 2018-03-14 Mirja Hjelmberg Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och

Läs mer

30 januari Inveon, Borgå 1 februari Lärkkulla, Karis HENRIK LASSAS. Nylands Svenska Lantbrukssällskap Direktör 2011-> Generationsskiften sedan 2001

30 januari Inveon, Borgå 1 februari Lärkkulla, Karis HENRIK LASSAS. Nylands Svenska Lantbrukssällskap Direktör 2011-> Generationsskiften sedan 2001 30 januari Inveon, Borgå 1 februari Lärkkulla, Karis HENRIK LASSAS Nylands Svenska Lantbrukssällskap Direktör 2011-> Generationsskiften sedan 2001 Tel 0400 860 633 NSL/HL/2013 1 Vi erbjuder Dig rådgivning

Läs mer

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd

Statliga stöd, Avsnitt 32 289. 32.1 RR 28 Statliga stöd Statliga stöd, Avsnitt 32 289 32 Statliga stöd Tillämpningsområde Sammanfattning Definitioner 32.1 RR 28 Statliga stöd RR 28 ska tillämpas vid redovisning av statliga bidrag, inklusive utformningen av

Läs mer

Nacka kommun Nysätra Fastighets AB

Nacka kommun Nysätra Fastighets AB Real Estate Konfidentiellt Inledning och Uppdraget Att: Johanna Magnusson 131 81 Nacka 2015-05-08 Robert Fonovich Partner T: +46 (0)10 2133364 M: +46 (0)709 293364 robert.fonovich@se.pwc.com Jan B Svensson

Läs mer

All rådgivning på ett ställe. Spelregler för hästföretagare. Beskattning

All rådgivning på ett ställe. Spelregler för hästföretagare. Beskattning All rådgivning på ett ställe Spelregler för hästföretagare Beskattning Spelregler för hästföretagare Beskattning Hästintresset ökar i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt, samtidigt får vi fler och fler

Läs mer

Överväganden avseende aktieöverlåtelse

Överväganden avseende aktieöverlåtelse Stockholm den 5 oktober 2018 PM Till: Norrtälje kommun Från: Advokat Måns Karlsson Foyen Advokatfirma KB Box 7229, 103 89 Stockholm Tel. 08 506 184 00 E-post: mans.karlsson@foyen.se Saken: Överväganden

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 10 december 2015 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: Jur. dr Urban Rydin LRF Konsult, Skattebyrån Box 565 201 25 Malmö

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2008:1343 Utkom från trycket den 19 december 2008 utfärdad den 11 december 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag JUSEK, Sveriges ingenjörer och Civilekonomerna Stockholm 180314 Malmö 180322 Göteborg 180327 Mirja Hjelmberg 0723-530282 Dokumentationen utges i

Läs mer

14 Byte av företagsform

14 Byte av företagsform 389 14 Byte av företagsform Sammanfattning I detta avsnitt behandlas skattefrågor som kan uppkomma vid ombildning av företag till annan företagsform. Byte av företagsform kan aktualisera tillämpning av

Läs mer

All rådgivning på ett ställe. Spelregler för hästföretagare. Beskattning

All rådgivning på ett ställe. Spelregler för hästföretagare. Beskattning All rådgivning på ett ställe Spelregler för hästföretagare Beskattning Spelregler för hästföretagare Beskattning Hästintresset ökar i Sverige. Det tycker vi är jätteroligt, samtidigt får vi fler och fler

Läs mer

Omstrukturering PETER NILSSON

Omstrukturering PETER NILSSON Omstrukturering PETER NILSSON Gåva En överlåtelse kan vara av renodlat slag, köp alternativt gåva eller ett blandat fång För att gåva ska föreligga skatterättsligt måste de civilrättsliga gåvokriterierna

Läs mer

Regeringens skrivelse 2016/17:38

Regeringens skrivelse 2016/17:38 Regeringens skrivelse 2016/17:38 Meddelande om kommande förslag om ändringar i bestämmelserna om beskattning av fastigheter som överlåts till juridiska personer Skr. 2016/17:38 Regeringen överlämnar denna

Läs mer

PAKETERINGS- UTREDNINGEN FASTIGHETSÄGARNA STOCKHOLM FRUKOSTMÖTE 23 MAJ 2017

PAKETERINGS- UTREDNINGEN FASTIGHETSÄGARNA STOCKHOLM FRUKOSTMÖTE 23 MAJ 2017 PAKETERINGS- UTREDNINGEN FASTIGHETSÄGARNA STOCKHOLM FRUKOSTMÖTE 23 MAJ 2017 VÄLKOMNA Ulla Werkell, skattejurist, Fastighetsägarna Sverige Expert i Paketeringsutredningen Henrik Tufvesson, näringspolitisk

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-15 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Anita Saldén Enérus. Beskattning vid överlåtelse av fastighet

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (8) meddelad i Stockholm den 6 juli 2017 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens beslut den 29

Läs mer

14 Byte av företagsform

14 Byte av företagsform 397 14 Byte av företagsform Sammanfattning I detta avsnitt behandlas skattefrågor som kan uppkomma vid ombildning av företag till annan företagsform. Byte av företagsform kan aktualisera tillämpning av

Läs mer

Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person

Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person Oktober 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

Vem äger bostadsrätten? om lagar och förordningar

Vem äger bostadsrätten? om lagar och förordningar Vem äger bostadsrätten? om lagar och förordningar Din bostadsrätt En bostadsrättslägenhet övergår till ny bostadsrättshavare på flera olika sätt. Det vanligaste är genom köp. Andra exempel är gåva, bodelning

Läs mer

Generationsskiftesundersökning i Uppsala län

Generationsskiftesundersökning i Uppsala län SKOGSMÄSTARPROGRAMMET Examensarbete 2016:34 Generationsskiftesundersökning i Uppsala län Alternation of generations in Uppsala County Axel Arvidsson Examensarbete i skogshushållning, 15 hp Serienamn: Examensarbete

Läs mer

HFD 2015 ref 77. Lagrum: 33 kap inkomstskattelagen (1999:1229)

HFD 2015 ref 77. Lagrum: 33 kap inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2015 ref 77 Den s.k. särskilda post som enligt bestämmelserna om räntefördelning aktualiseras vid vissa fastighetsförvärv ska beräknas utan beaktande av att förvärvaren samtidigt med fastighetsförvärvet

Läs mer

Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket

Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket men bör sparas eftersom Skatteverket kan begära in en redogörelse hur kapitalunderlagen har beräknats. Siffror i ring se bifogade upplysningar på sidan 5. A. Räntefördelning kapitalunderlag Vid denna beräkning

Läs mer

Promemoria med förslag till ändring i reglerna om beskattningen vid underprisöverlåtelser

Promemoria med förslag till ändring i reglerna om beskattningen vid underprisöverlåtelser Promemoria 2001-02-01 Fi 2001/437 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för företagsbeskattning, S1 Christina Rosén Telefon 08-405 16 79 Promemoria med förslag till ändring i reglerna

Läs mer

Vi erbjuder i samarbete med ett antal nätverksexperter hjälp att lösa olika typer av överlåtelser.

Vi erbjuder i samarbete med ett antal nätverksexperter hjälp att lösa olika typer av överlåtelser. . Generationsskiften Vi erbjuder i samarbete med ett antal nätverksexperter hjälp att lösa olika typer av överlåtelser. I maj 3 genomfördes ett omfattande generationsskiftesseminarium med ca -talet deltagande.

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2006:1520 Utkom från trycket den 29 december 2006 utfärdad den 20 december 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 6 juli 2017 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB Grant Thornton Sweden AB Box 6128 800 06 Gävle ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens

Läs mer

Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket

Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket Blanketten ska inte lämnas till Skatteverket men bör sparas eftersom Skatteverket kan begära in en redogörelse hur kapitalunderlagen har beräknats. Siffror i ring se bifogade upplysningar på sidan 5. Beräkning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2012:757 Utkom från trycket den 4 december 2012 utfärdad den 22 november 2012. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Incitamentsprogram. Instrument i denna guide. grantthornton.se/incitamentsprogram. Aktier. Teckningsoptioner. Köpoptioner

Incitamentsprogram. Instrument i denna guide. grantthornton.se/incitamentsprogram. Aktier. Teckningsoptioner. Köpoptioner Incitamentsprogram Att få rätt personer att stanna och känna sig motiverade är en avgörande framgångsfaktor när du som företagare ska genomföra en affärsplan eller realisera en affärsidé. Ett väl genomfört

Läs mer

Skog i Falun. Utgångspris: 1 000 000 kronor Försäljningssätt: Skriftligt bud oss tillhanda senast 2015-08-26.

Skog i Falun. Utgångspris: 1 000 000 kronor Försäljningssätt: Skriftligt bud oss tillhanda senast 2015-08-26. Skog i Falun FALUN GALLSJÖN 18:9 Tillväxtfastighet i ett skifte ca 7 km norr om Falun vid Skuggarvet. Totalt ca 48 ha varav ca 35 ha är produktiv skogsmark med ett virkesförråd om ca 2 650 m³sk yngre skog.

Läs mer

För full poäng krävs i samtliga fall hänvisning till korrekt lagrum samt att ett resonemang kring dessa förs.

För full poäng krävs i samtliga fall hänvisning till korrekt lagrum samt att ett resonemang kring dessa förs. Svarsmall fråga 1 a) Andrei är presumerad far till Celine, FB 1 kap. 1, men presumtionen kan brytas, 1 kap. 2, 3 och faderskapet kan hävas, 3 kap. 1-4. David kan dock inte föra talan om fastställande av

Läs mer

Kattrumpan HFD bekräftar tidigare praxis

Kattrumpan HFD bekräftar tidigare praxis 2015 SKATTENYTT 775 GUSTAV AHL Kattrumpan HFD bekräftar tidigare praxis Den 23 oktober 2013 meddelade Högsta domstolen (HD) dom i ett mål om stämpelskatt, NJA 2013 s. 886. I målet bedömdes en fastighetsöverlåtelse

Läs mer

Stödrätter Det finns möjlighet att överta stödrätter från säljaren.

Stödrätter Det finns möjlighet att överta stödrätter från säljaren. Skogsfastighet 24 ha VETLANDA SANDEBO 1:6 Obebyggd skogsfastighet 2 mil söder om Vetlanda. Total areal ca 24 ha varav 20,8 ha skogsmark med ett virkesförråd om 2 100 m³sk. Prisidé 1 500 000 kr Försäljningssätt:

Läs mer

Skogsfastighet Sörbyn

Skogsfastighet Sörbyn Skogsfastighet Sörbyn Boden Sörbyn 34:1, del av Skogsfastighet i ett skifte om totalt 81 ha, produktiv skogsmark uppgår till 78. Fastighetens virkesförråd uppskattas till ca 7 500 m³sk. Jakträtt medföljer.

Läs mer

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening

Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motion till årsmötet 2012 Hålabäcks Värme Ekonomisk Förening Motionens innehåll -att styrelsen ges i uppdrag att utreda och redovisa om vår förening skulle ha vinning av att ombildas från dagens ekonomiska

Läs mer

Skattejämförelse småhus och bostadsrätter

Skattejämförelse småhus och bostadsrätter Skattejämförelse småhus och bostadsrätter En jämförelse av skatter och avgifter vid köp, under boendetiden och vid försäljning av småhus/äganderätter och lägenheter/bostadsrätter i Sverige Villaägarnas

Läs mer

Obebyggd skogsfastighet med gräns i Rönne å

Obebyggd skogsfastighet med gräns i Rönne å Obebyggd skogsfastighet med gräns i Rönne å Klippan Sjöleden 1:5, del av Obebyggt skogsskifte om ca 30 ha. Skiftet är beläget nära Ljungbyhed och har ca 1,3 km gräns i Rönne å. Virkesförråd om 5400 m3sk

Läs mer

Sammanställning av termer och uttryck i IL

Sammanställning av termer och uttryck i IL 615 Sammanställning av termer och uttryck i IL A allmänna saluvärdet andel andel av s.k. äkta bostadsföretag anskaffningsutgift anskaffningsvärde arbetsresor avdragsgill utgift avliden avsättningar B befriad

Läs mer

17 Verksamhetsavyttringar

17 Verksamhetsavyttringar Verksamhetsavyttringar 1697 17 Verksamhetsavyttringar prop. 1998/99:15 s. 233-237, 286, 290-291, bet. 1998/99:SkU5 s. 17, SOU 1998:1 s. 239-243, 300, 304-306 prop. 1999/2000:2 s. 439-443, prop. 1999/2000:38

Läs mer

Överlåtare/Säljare 1 Namn: Personnummer: Procentandel: Överlåtare/Säljare 2 Namn: Personnummer: Procentandel:

Överlåtare/Säljare 1 Namn: Personnummer: Procentandel: Överlåtare/Säljare 2 Namn: Personnummer: Procentandel: Överlåtare/Säljare 1 Överlåtare/Säljare 2 Överlåtare/Säljare 2 Förvärvare/Köpare 1 Förvärvare/Köpare 2 Förvärvare/Köpare 3 Bostadsrättsförening Namn: Bostadsrättsföreningen Norra Gubberogatan 9-11 1/5

Läs mer

Fastighetsutredningen

Fastighetsutredningen utredningen Vissa frågor inom fastighets- och stämpelskatteområdet SOU 2017:27 Lund 2017-04-20 Eslöv 2017-04-27 Hässleholm 2017-05-04 Kommittédirektiven Kartlägga och analysera den sammantagna skattemässiga

Läs mer

Regler för mottagande av donationer till Enköpings kommun

Regler för mottagande av donationer till Enköpings kommun 2015-12-08 Dnr: KS2012/84 Kommunledningskontoret Handläggare: Åsa Winkler Regler för mottagande av donationer till Enköpings kommun Beslutad av kommunfullmäktige i Enköpings kommun den 7 mars 2016. Reglerna

Läs mer

Ägarskiftesdag. Kompetenscentrum Företagsledning. Partnerskap Alnarp

Ägarskiftesdag. Kompetenscentrum Företagsledning. Partnerskap Alnarp Ägarskiftesdag Kompetenscentrum Företagsledning Partnerskap Alnarp Program 10.00 Inledning Vad gör KCF? Per Hansson verksamhetsledare KCF. 10.10 De yngres syn på frågan. Emilia Widerström-Astrenius, ordförande

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om. Gåvor

Överförmyndarnämnden informerar om. Gåvor Information från Överförmyndarnämnden informerar om Gåvor BARN FÖRÄLDRAR/FÖRMYNDARE Gåvor till barn I de allra flesta fall kan ett omyndigt barn ta emot en gåva utan större formkrav. Till exempel kan en

Läs mer

Marknadsbrev nr 8. Försäljningarna har delats in i samma kategorier som tidigare.

Marknadsbrev nr 8. Försäljningarna har delats in i samma kategorier som tidigare. Marknadsbrev nr 8 MARKNADSÖVERSIKT Efterfrågan håller i sig och uppgången har varit stabil sedan förra marknadsbrevet kom ut våren 1998. Under 1998 förmedlade Skånegårdar fastigheter för ett sammanlagt

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU 2006:20). R-2006/0355 Stockholm den 8 juni 2006 Till Finansdepartementet Fi 2006/1167 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 mars 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Tonnageskatt (SOU

Läs mer

Skog i Djurås. Utgångspris: 500 000 kronor Försäljningssätt: Skriftligt bud oss tillhanda senast 2015-11-20.

Skog i Djurås. Utgångspris: 500 000 kronor Försäljningssätt: Skriftligt bud oss tillhanda senast 2015-11-20. Skog i Djurås GAGNEF SKOGEN 7:3 Obebyggd skogsfastighet belägen strax öster om Djurås, till fastigheten hör också tre fäbodskiften i Skallbodarna. Den produktiva skogsmarksarealen är uppmätt till ca 19

Läs mer

Arrende 26 ha, Kvidinge DEL AV ÅSTORP SÖNNARSLÖV 2:1 OCH 7:1

Arrende 26 ha, Kvidinge DEL AV ÅSTORP SÖNNARSLÖV 2:1 OCH 7:1 Arrende 26 ha, Kvidinge DEL AV ÅSTORP SÖNNARSLÖV 2:1 OCH 7:1 Arrende upplåts på ettårsavtal från och med 2018-03-14. Ca 26 ha vid Sönnarslöv öster om Kvidinge. Anbud senast 2017-12-15 kl 17:00 Dan Lennartsson

Läs mer

Generationsskifte av skogsbruk

Generationsskifte av skogsbruk Generationsskifte av skogsbruk - En fallstudie av skatterättsliga aspekter Diana Ekman Kandidatuppsats i handelsrätt Skatterätt HT2011 Handledare Olof Jakobsson Innehållsförteckning 1. Inledning... 1

Läs mer

Generationsskifte i lantbruket

Generationsskifte i lantbruket Sveriges lantbruksuniversitet Fakulteten för landskapsplanering, trädgårds- och jordbruksvetenskap Generationsskifte i lantbruket En fallstudie på gård med maskinstationsverksamhet Carl Pilhemmer Självständigt

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 64

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 64 H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 64 Målnummer: 1610-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-11-09 Rubrik: Ett aktiebolag förvärvar fastigheter som utgör lagertillgångar

Läs mer

Information rörande sammanläggning och tilläggsavtal

Information rörande sammanläggning och tilläggsavtal 1(7) Information rörande sammanläggning och tilläggsavtal I Bostadsrättsföreningen Måttbandet i Stockholm har det förekommit frågor kring ombyggnationer och under vilka förutsättningar dessa ska få genomföras.

Läs mer

Skogsfastighet. Utgångspris: kronor Försäljningssätt: Öppen budgivning.

Skogsfastighet. Utgångspris: kronor Försäljningssätt: Öppen budgivning. Skogsfastighet SKELLEFTEÅ GAGSMARK 2:28 OCH 2:30 Två skogsfastigheter med välskött skog. Total areal 64 ha varav skogsmark 51 ha med ett virkesförråd om ca 5 500 m³sk. Jakt i Gagsmark jaktlag om ca 3 500

Läs mer

Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2)

Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2) Bilaga 2 Dnr 17-63 Konsekvensutredning - Förslag till tillägg Bokföringsnämndens allmänna råd om årsredovisning i mindre företag (K2) Inledning Enligt förordningen (2007:1244) om konsekvensutredning vid

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening som verkar för att dess medlemmar

Läs mer

Skogsfastighet. Utgångspris: 875 000 kronor Försäljningssätt: Intresseanmälan oss tillhanda senast 2015-11-19.

Skogsfastighet. Utgångspris: 875 000 kronor Försäljningssätt: Intresseanmälan oss tillhanda senast 2015-11-19. Skogsfastighet UMEÅ YTTERHISKE 6:10 Skogsfastighet i Kroksjö med ett uppskattat virkesförråd om 2.750 m³sk på en areal av 15,7 ha produktiv skogsmark. Jakt i Kroksjö viltvårdsområde. Utgångspris: 875 000

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB 2014-03-13 Mirja Hjelmberg Lotta Abrahamsson Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och ska inte betraktas som rådgivning.

Läs mer

Hjärtat av verksamheten finns i Lycksele med kontor, magasin och garage samt tvätthall.

Hjärtat av verksamheten finns i Lycksele med kontor, magasin och garage samt tvätthall. Lycksele Transport AB har verkat i över 40 år. Vår affärsidé är att på ett rationellt och miljövänligt sätt transportera gods från, till och inom Västerbottens inland. För många av våra kunder har det

Läs mer

Skogsfastighet Västerbottens kustland

Skogsfastighet Västerbottens kustland Skogsfastighet Västerbottens kustland UMEÅ HÅKNÄS 4:5 Skogsfastighet med en total areal om drygt 20 ha. Uppskattat virkesförråd är ca 1 000 m³sk. Fastigheten ingår i Håknäs VVO. Utgångspris: 500 000 kronor

Läs mer

Infotillfälle ang. intressebevakning

Infotillfälle ang. intressebevakning Infotillfälle ang. intressebevakning 02.05.2012 LAGSTIFTNING Lag om förmyndarverksamhet (442/99), Förordning om förmyndarverksamhet (889/99) SYFTE Syftet är att övervaka sådana personers rätt, som inte

Läs mer

Lagerbyggnader vid Logistikcentrum

Lagerbyggnader vid Logistikcentrum Lagerbyggnader vid Logistikcentrum Bara ca 3 km från Eskilstunas nya Logistikcentrum och i direkt anslutning till stor asfaltväg ligger dessa lager/förrådsbyggnader. Den totala lagerytan är ca 3 500 kvm

Läs mer

Årsredovisning för TYRESÖ NÄRINGSLIVSAKTIEBOLAG. Org.nr

Årsredovisning för TYRESÖ NÄRINGSLIVSAKTIEBOLAG. Org.nr Årsredovisning 2016 för TYRESÖ NÄRINGSLIVSAKTIEBOLAG 2 Årsredovisning för räkenskapsåret 2016-01-01-2016-12-31 Styrelsen och verkställande direktören för Tyresö Näringslivsaktiebolag avger härmed följande

Läs mer

1 (2) Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret. Ann-Sofi Salomon Kommunstyrelsen

1 (2) Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret. Ann-Sofi Salomon Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-03-09 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:197 Ann-Sofi Salomon 016-710 50 26 1 (2) Kommunstyrelsen Avveckling av kommanditbolagen Tunavallen Fastighetsförvaltning,

Läs mer

Skogsfastighet. Försäljningssätt: Skriftligt bud oss tillhanda senast

Skogsfastighet. Försäljningssätt: Skriftligt bud oss tillhanda senast Skogsfastighet SKELLEFTEÅ BURTRÄSKS-GAMMELBYN 12:14 Skogsfastighet i ett skifte utan byggnader i Gammelbyn, Burträsk. Fastigheten håller ett virkesförråd om ca 5 900 m³sk fördelat på ca 39 hektar produktiv

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 21 juli 2010 KLAGANDE 1. AA 2. BB Ombud för båda: Advokaterna Pär Abrahamson och Mats Engstrand Advokatfirman Delphi AB Stora Nygatan 64 211 37 Malmö

Läs mer

För full poäng krävs i samtliga fall att hänvisning till korrekt lagrum ges, att svaren motiveras och att resonemang kring de juridiska aspekterna

För full poäng krävs i samtliga fall att hänvisning till korrekt lagrum ges, att svaren motiveras och att resonemang kring de juridiska aspekterna Fråga 1 a) Förhållandet mellan Alicia, Bernard och Cedric regleras i detta hänseende i FB 6:2, 6:11 och 6:13. Vårdnadshavare har en rätt och en skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personlig

Läs mer

Generationsskifte i lantbruksföretag en arbetsgång och fallstudie

Generationsskifte i lantbruksföretag en arbetsgång och fallstudie Generationsskifte i lantbruksföretag en arbetsgång och fallstudie Sara Löfvendahl SLU Institutionen för ekonomi Thesis 509 Examensarbete i företagsekonomi Uppsala, 2008 D-nivå, 30 ECTS hp ISSN 1401-4084

Läs mer

Pris: Anbud senast Eslöv Sebbap 4:7 del av

Pris: Anbud senast Eslöv Sebbap 4:7 del av Åkermark 10 ha Mellanskåne Byggnadsfri jordbruksmark i Sebbarp mellan Hörby och Löberöd. Åkermark om ca 9,5 ha klass 6 och 7, skog 0,5 ha. Stödrätter följer överlåtelsen. Pris: Anbud senast 2017-08-29

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 659 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600-604 prop. 1995/96:109, s. 94-95 prop. 1992/93:151 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Taxeringsvärden för småhus och bostadsrätter i Sverige

Taxeringsvärden för småhus och bostadsrätter i Sverige Taxeringsvärden för småhus och bostadsrätter i Sverige En jämförelse av taxeringsvärden och hur de speglar marknadsvärdet för småhus och bostadsrätter i Sverige 2000-2009. På uppdrag av Villaägarna WSP

Läs mer

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK

Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Frågor och svar vid övergång till spelrätter i Hammarö GK Vad är det som föranlett en övergång till spelrätter på Hammarö GK? Klubben har fått fler utträdesansökningar än vanligt och vi har ingen kö för

Läs mer

Generationsskifte eller ägarskifte i fåmansföretag?

Generationsskifte eller ägarskifte i fåmansföretag? Generationsskifte eller ägarskifte i fåmansföretag? Henrik Lilja Företagsbeskattning 747A06 Affärsjuridiska programmen Inledning I 56 kap. och 57 kap inkomstskattelagen (IL) finns bestämmelser som är riktade

Läs mer

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 29 juni 2010 Ö 3108-08 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna Ombud: Verksjurist N-B.M. MOTPART N.F. Ombud: Advokat S.J. SAKEN Utmätning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om beskattningen vid fusioner, fissioner och verksamhetsöverlåtelser; SFS 1998:1603 Utkom från trycket den 18 december 1998 utfärdad den 10 december 1998. Enligt riksdagens

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB

Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB Ombildning av enskild näringsverksamhet till AB 2014-03-11 Mirja Hjelmberg Mikael Westin Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och ska inte betraktas som rådgivning. Agenda

Läs mer

Nyarps Bergtäkt. Försäljningssätt: Skriftligt bud oss tillhanda senast 2015-03-06.

Nyarps Bergtäkt. Försäljningssätt: Skriftligt bud oss tillhanda senast 2015-03-06. Nyarps Bergtäkt HYLTE NYARP 1:19, 1:20, 1:28, 1:29 DEL AV Unik möjlighet att köpa aktiv täkt för naturgrus och fast berg som investering eller för egen brytning. Ca 9 000 000 ton i befintlig täkt på ca

Läs mer

Försäljning av näringsfastighet

Försäljning av näringsfastighet Utgiven 2002 av Riksskatteverket RSV 313 utgåva 6 Skattemyndigheten informerar Försäljning av näringsfastighet Den här foldern förklarar de skatteregler som gäller för fysiska personer och dödsbon som

Läs mer

Styrelsens proposition till stämman rörande hantering av ärenden avseende sammanläggning och tilläggsavtal

Styrelsens proposition till stämman rörande hantering av ärenden avseende sammanläggning och tilläggsavtal 2014-03-10 Styrelsens proposition till stämman rörande hantering av ärenden avseende sammanläggning och tilläggsavtal I Bostadsrättsföreningen Måttbandet i Stockholm har det förekommit frågor kring ombyggnationer

Läs mer

Skogsfastighet. Utgångspris: 730 000 kronor Försäljningssätt: Intresseanmälan oss tillhanda senast 2015-12-01.

Skogsfastighet. Utgångspris: 730 000 kronor Försäljningssätt: Intresseanmälan oss tillhanda senast 2015-12-01. Skogsfastighet SKELLEFTEÅ BURSILJUM 9:7, 9:15, 9:8 SAMT 7:8 Skogsegendom bestående av fyra virkesrika fastigheter om totalt ca 17 ha. Beläget söder om Bursiljum vid Svarttjärn. Bördig skogsmark om ca 12

Läs mer

Lagrum: Artikel 24 i dubbelbeskattningsavtalet mellan de nordiska länderna (SFS 1996:1512)

Lagrum: Artikel 24 i dubbelbeskattningsavtalet mellan de nordiska länderna (SFS 1996:1512) HFD 2015 ref 59 Artikel 24 i det nordiska skatteavtalet hindrar att en delägare i ett danskt dödsbo beskattas i Sverige för den del av en framtida kapitalvinst vid försäljning av ärvda aktier som dödsboet

Läs mer

Årsredovisning för. Brf Skyttegatan 6 769608-0394. Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31. Innehållsförteckning:

Årsredovisning för. Brf Skyttegatan 6 769608-0394. Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31. Innehållsförteckning: Årsredovisning för Brf Skyttegatan 6 Räkenskapsåret 2014-01-01-2014-12-31 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 3 Balansräkning 4 Ställda säkerheter och ansvarsförbindelser

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 11 december 2017 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART HEBA Hökarängen AB, 556699-8968 c/o HEBA Fastighets AB Box 17006 104 62 Stockholm

Läs mer

Skatteverkets ställningstaganden

Skatteverkets ställningstaganden Page 1 of 17 Skatteverkets ställningstaganden Bredbandsutbyggnad genom lokala fibernät, mervärdesskatt Datum: 2012-05-23 Område: Mervärdesskatt Dnr/målnr/löpnr: 131 367424-12/111 1 Sammanfattning En förening

Läs mer

HENRIK LASSAS tel KRISTER HILDÉN tel AXEL FALCK tel

HENRIK LASSAS tel KRISTER HILDÉN tel AXEL FALCK tel 23 november Karis 27 november Borgå HENRIK LASSAS tel 0400 860 633 KRISTER HILDÉN tel 040 554 3094 AXEL FALCK tel 050 304 9144 Nylands Svenska Lantbrukssällskap NSL/HL/2017 1 NSL presentation allmän 2014.ppt

Läs mer

Sida. Sammanträdesdatum (2)

Sida. Sammanträdesdatum (2) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-05-02 Sida 1(2) 101 Avveckling av kommanditbolagen Tunavallen Fastighetsförvaltning, Gröndal stadion 1, Ekängens arena förvaltning och överföring

Läs mer

Skogsfastighet Pello. Försäljningssätt: Anbud oss tillhanda senast 2015-10-22.

Skogsfastighet Pello. Försäljningssätt: Anbud oss tillhanda senast 2015-10-22. Skogsfastighet Pello ÖVERTORNEÅ PELLO 3:2 Skogsfastighet fördelat på tre skiften runt byn Pello. Fastigheten består av 233 ha varav 89 ha utgör produktiv skogsmark med ett virkesförråd om 8 729 m³sk. Jakträtt

Läs mer