Överväganden avseende aktieöverlåtelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Överväganden avseende aktieöverlåtelse"

Transkript

1 Stockholm den 5 oktober 2018 PM Till: Norrtälje kommun Från: Advokat Måns Karlsson Foyen Advokatfirma KB Box 7229, Stockholm Tel E-post: mans.karlsson@foyen.se Saken: Överväganden avseende aktieöverlåtelse 1. BAKGRUND 1.1. Norrtälje kommun har gett i uppdrag att bistå med upprättande av aktieöverlåtelseavtal för köp av samtliga aktier i det bolag, Markros Fastighets AB, ( MF ), som äger fastigheten Norrtälje Vaktmästaren 2 ( Fastigheten NV2 ). Någon fullständig due dilligence har inte utförts avseende detta bolag och inte heller har andra handlingar granskats än sådana som är offentligt åtkomliga I detta PM behandlas de risker som kan finnas vid denna aktieöverlåtelse samt hur bolaget därefter kan avvecklas Avseende utredning av eventuella skattekonsekvenser har denna fråga delegerats till Svalner, en firma som byrån samarbetar med vid fastighetstransaktioner för att utreda skattefrågor. De slutsatser som Svalner lämnat redovisas nedan undan särskild punkt. FOYEN ADVOKATFIRMA KB Box 7229, Stockholm Besöksadress: Regeringsgatan 52 / Tel / Fax / Org.nr / Säte: Stockholm /

2 2. RISKBEDÖMNING 2.1. Granskning har skett av offentliga uppgifter avseende bolaget MF som ska förvärvas. För detta bolag kan konstateras att det registrerades redan år 1995 och att bolaget har haft en omsättning om drygt kr per år under räkenskapsåren Bolaget har vidare en balanserad vinst om drygt 1.5 miljoner kr och har de senaste åren delat ut c:a kr om året till aktieägaren. Av de uppgifter som framkommit synes bolagets intäkter bestå av hyresintäkter från hyresgäst. Då bolaget är äldre och har bedrivit verksamhet under en längre tid kan noteras att riskerna för eventuella krav mot bolaget är högre än om bolaget varit tomt utöver ägande av fastigheten. Det kan dock noteras att skuldsaldo saknas enligt kreditupplysning för detta bolag, d.v.s. några synliga skulder existerar inte. Bolaget MF förvärvade fastigheten VM2 för kr i februari Om överlåtelsen har skett till underpris eller inte är okänt Ett aktieöverlåtelseavtal måste under alla förhållanden garderas med klausuler om minskning av köpeskillingen om sådana oförutsedda kostnader uppkommer avseende okända skulder för bolaget i syfte att försöka hålla Kommunen skadelös De ovan angivna riskerna är skälet till att vi tidigare inte rekommenderat att fastigheten NV2 skulle förvärvas genom bolagsköp eftersom Bolaget MF hade verksamhet samt hyresintäkter. Detta har gjort att konsekvenserna blivit svåröverskådliga och ett sådant avtal hade blivit betydligt mer omfattande än i ett fall med ett tomt nystartat bolag. Här ska särskilt noteras att Bolaget som sådant övertas med ansvar för eventuella befintliga skulder. Det är dock fullt möjligt att Kommunen kan förvärva Fastigheten genom ett sådant bolagsköp vilket dock kräver noggrann reglering i överlåtelseavtalet En likvidation av ett bolag som bedrivit aktiv verksamhet riskerar dessutom att bli mer svårhanterlig än ett bolag som inte bedrivit sådan verksamhet med intäkter och anställda Om altnernativet med bolagsköp väljs är det som ovan angetts viktigt att aktieöverlåtelsen innehåller reservationer mot okända skulder där minskning av köpeskilling ska ske i motsvarande mål alternativt återbetalning av delar av erlagd köpeskilling. Ett alternativ är också att dela upp betalningen av köpeskillingen för att på så sätt innehålla delar som kan användas till kvittning om skulder trots allt skulle uppkomma En viktig fråga att hantera är de eventuella hyresavtal som finns avseende fastigheten. Bolaget som äger fastigheten ansvarar som hyresvärd gentemot sina hyresgäster och kan bli skadeståndsskyldig om hyresavtalen upphör enligt det s.k. indirekta besittningsskyddet för lokalhyresgäster. En lösning på denna problematik skulle vara att Säljaren före överlåtelsen ser till att några sådana krav inte finns eller kommer att ställas samtidigt som nytt hyresavtal ingås med kvarvarande hyresgäst där denne avstår från 2 (5)

3 sitt besittningsskydd enligt separat överenskommelse. Sådant avstående måste godkännas av hyresnämnden för att vara giltigt och handläggs snabbt av hyresnämnden Hyresavtalet måste vidare villkoras av att sådant godkännande också lämnas. 3. AVVECKLING AV BOLAG OCH STÄMPELSKATT 3.1. Efter förvärv av aktierna finns två alternativ. Antingen kan Bolaget kvarstå som ett kommunägt bolag om behov av detta skulle finnas. Alternativet är att överlåta Fastigheten till Kommunen (eller tredje part) och likvidera bolaget. En likvidation innebär en avveckling av Bolaget där samtliga skulder måste betalas innan Bolaget upphör att existera. En likvidator utses av Bolaget för att avveckla detta. Likvidationen innebär även ett krav på att kalla på okända borgenärer hos Bolagsverket vilket tar sex månader där en kungörelse sker i Post- och Inrikes Tidningar på dess hemsida En överföring av Fastigheten till Kommunen skulle i sig utlösa ett krav på att betala stämpelskatt. Denna skatt uppgår till 1.5 % av det lägsta av köpeskillingen eller taxeringsvärdet för året före överlåtelsen enligt vad som framgår nedan. Sker överlåtelsen t.ex. genom gåva eller till underpris under år 2019 uppgår stämpelskatten till 1.5 % av senast fastställda taxeringsvärdet kr, d.v.s kr, en kostnad som Kommunen då har att bära avseende fastigheten NV En mer komplicerad fråga utgörs av frågan om latent skatt för fastigheterna för det fall fastigheten NV2 skulle ha överlåtits till underpris till bolaget MF. Enligt det tänkta överlåtelseavtalet har fastigheten ett marknadsvärde om kr, d.v.s. mer än tio gånger det värde som åsattes fastigheten vid interna överlåtelsen När fastigheten kommer överföras till Kommunen finns en risk att latent skatt utlöses för Bolaget som kan uppgå till relativt stora belopp i sammanhanget. Av detta skäl har nedanstående utlåtande från Svalner inhämtats avseende de två tänkta bolagsköpen. 4. YTTRANDE FRÅN SVALNER AVSEENDE SKATTEKONSEKVENSER 4.1. Då kommunen i ett första steg avser att förvärva samtliga aktier i de fastighetsägande bolagen för att sedan, i ett andra steg, förvärva fastigheterna från bolagen via ett direktförvärv kan latent skatt aktualiseras i följande fall I det första steget då kommunen förvärvar aktierna i bolagen aktualiseras inte någon latent skatt då fastigheterna ligger kvar i respektive bolag. I det andra steget då kommunen förvärvar fastigheterna via direktförvärv kommer dock frågan om latent skatt aktualiseras. I vanliga fall går det att undvika latent skatt vid direktförvärv av fastigheter från dotterbolag, då sådana överlåtelser ofta sker via skattemässiga underprisöverlåtelser för ett pris motsvarande fastigheternas skattemässiga värde. Kommuner omfattas dock inte av bestämmelserna rörande underprisöverlåtelser varför en sådan inte är möjlig att genomföra i detta fall. Då en underprisöverlåtelse inte är 3 (5)

4 möjlig att genomföra i det andra steget utgår vi från att förvärvet av fastigheterna sker för en köpeskilling motsvarande marknadspris. Den latenta skatten som aktualiseras i bolagen skulle då uppgå till 22 procent (nuvarande skattesats) av skillnaden mellan överenskommet marknadsvärde för fastigheterna och dess skattemässiga värde. Noteras bör även att stämpelskatt om 1,5 procent av det högsta av köpeskillingen och taxeringsvärdet för fastigheterna kommer utgå vid direktförvärvet (se även punkt 3.2. ovan) I det fall kommunen förvärvar fastigheterna via utskiftning i samband med en frivillig likvidation av bolagen kommer de skattemässiga konsekvenserna i stort motsvara de som beskrivits ovan. Vid en likvidation kommer bolagen inkomstbeskattas för skillnaden mellan det bokförda värdet (vi utgår från att skattemässigt värde motsvarar det bokföringsmässiga) och marknadsvärdet i enlighet med reglerna rörande uttagsbeskattning. För kommunen skulle likvidationen jämställas med en avyttring av aktierna vilket normalt innebär att aktieägaren ska kapitalvinstbeskattas i den mån som likvidationen medför att aktieägaren får ut mer än omkostnadsbeloppet för aktierna. Då kommunen inte utgör något skattesubjekt samt att värdet på fastigheterna, enligt vår uppfattning, i stort sett kommer motsvara omkostnadsbeloppet för aktierna aktualiseras dock inte denna fråga Normalt sett hanteras frågan om latent skatt genom en köpeskillingsmekanism i överlåtelseavtalet genom vilken köparen erhåller en rabatt. Rabatten motsvara normalt mellan 5,5-11 procent av den framräknade latenta skatten, rabatten räknas således ut enligt följande; ((överenskommet fastighetsvärde skattemässigt värde) x 22 %) x 11 %. Det bör dock poängteras att detta är en förhandlingsfråga mellan parterna och att rabatten kan uppgå till mer eller mindre än 11 procent om parterna kommer överens om detta. Normalt sett erhåller köparen rabatt p.g.a. att den latenta skatten eventuellt kommer realiseras någon gång i framtiden. I detta fall har vi dock förstått det som att den latenta skatten faktiskt kommer realiseras varför man skulle kunna argumentera för en högre rabatt än 11 procent Under förutsättning att bolagen idag är vinstgenererande samt att kommunen inte avser att avyttra fastigheterna inom en snar framtid ser vi spontant ingen nackdel med att kommunen äger fastigheterna direkt. För säljaren blir dock vinsten med stor sannolikhet skattefri (under förutsättning att det rör sig om näringsbetingade andelar) om de överlåter bolagen istället för fastigheterna direkt, det är förmodligen därför de är måna om att sälja bolagen. 5. ÖVRIGA FRÅGOR 5.1. Bolaget MF har gett in årsredovisning för räkenskapsåret En årsredovisning, samt deklaration för året 2018, kommer behöva upprättas och ges in efter årsskiftet 2018/19. 4 (5)

5 5.2. Vi rekommenderar här att Säljaren har ansvaret för att upprätta dessa handlingar efter tillträdet, annars kommer denna skyldighet att hamna på Kommunen med vissa kostnader som följd och för en period där Kommunen inte kommer ha ägt Bolaget. Kommunen kommer dock ha ansvaret för att handlingarna undertecknas och ges in. FOYEN ADVOKATFIRMA KB Måns Karlsson 5 (5)

Promemorian Förändrade underprisregler för handelsbolag

Promemorian Förändrade underprisregler för handelsbolag Till Finansdepartementet Stockholm den 9 juni 2008 Promemorian Förändrade underprisregler för handelsbolag m m Fastighetsägarna Sverige, som är en av huvudmännen i Näringslivets Skattedelegation, ansluter

Läs mer

Finansiell analys över inlösen av Vaktmästaren 2, 5 och 6

Finansiell analys över inlösen av Vaktmästaren 2, 5 och 6 Finansiell analys över inlösen av Vaktmästaren 2, 5 och 6 Bl.a. - Ekonomiskt resultat för inlösen av kvarter nr 10 och - Skatt (latent) vid strategiskt köp av fastighet genom bolagsköp Rådgivare vid analysen

Läs mer

Nacka kommun Nysätra Fastighets AB

Nacka kommun Nysätra Fastighets AB Real Estate Konfidentiellt Inledning och Uppdraget Att: Johanna Magnusson 131 81 Nacka 2015-05-08 Robert Fonovich Partner T: +46 (0)10 2133364 M: +46 (0)709 293364 robert.fonovich@se.pwc.com Jan B Svensson

Läs mer

Paketering av fastigheter. Nybro Bostadsaktiebolag

Paketering av fastigheter. Nybro Bostadsaktiebolag www.pwc.com/se Paketering av fastigheter Nybro Bostadsaktiebolag Tillvägagångssätt att sälja fastigheter till slutlig extern köpare Nybro Bostadsaktiebolag AB Vi avger härmed vår rapport avseende paketering

Läs mer

Fastighetsutredningen

Fastighetsutredningen utredningen Vissa frågor inom fastighets- och stämpelskatteområdet SOU 2017:27 Lund 2017-04-20 Eslöv 2017-04-27 Hässleholm 2017-05-04 Kommittédirektiven Kartlägga och analysera den sammantagna skattemässiga

Läs mer

PAKETERINGS- UTREDNINGEN FASTIGHETSÄGARNA STOCKHOLM FRUKOSTMÖTE 23 MAJ 2017

PAKETERINGS- UTREDNINGEN FASTIGHETSÄGARNA STOCKHOLM FRUKOSTMÖTE 23 MAJ 2017 PAKETERINGS- UTREDNINGEN FASTIGHETSÄGARNA STOCKHOLM FRUKOSTMÖTE 23 MAJ 2017 VÄLKOMNA Ulla Werkell, skattejurist, Fastighetsägarna Sverige Expert i Paketeringsutredningen Henrik Tufvesson, näringspolitisk

Läs mer

1 (2) Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret. Ann-Sofi Salomon Kommunstyrelsen

1 (2) Kommunstyrelsen Kommunledningskontoret. Ann-Sofi Salomon Kommunstyrelsen Kommunstyrelsen 2017-03-09 Kommunledningskontoret Ekonomi och kvalitet KSKF/2017:197 Ann-Sofi Salomon 016-710 50 26 1 (2) Kommunstyrelsen Avveckling av kommanditbolagen Tunavallen Fastighetsförvaltning,

Läs mer

Förvärv av aktier i Boplats Göteborg AB från Bostads AB Poseidon, Göteborgs stads bostadsaktiebolag och Familjebostäder i Göteborg AB

Förvärv av aktier i Boplats Göteborg AB från Bostads AB Poseidon, Göteborgs stads bostadsaktiebolag och Familjebostäder i Göteborg AB Styrelsehandling 2018-05-14 Bilaga 3 c 1 Bilaga E Styrelsen 2018-03-19 Diarienummer: 0098/17 Handläggare: Håkan Spjuth Tel: 031-368 54 60 E-post: hakan.spjuth@gshab.goteborg.se Förvärv av aktier i Boplats

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag JUSEK, Civilingenjörerna och Civilekonomerna 2018-03-14 Mirja Hjelmberg Dokumentationen utges i informationssyfte och är av generell karaktär och

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-02-15 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Anita Saldén Enérus. Beskattning vid överlåtelse av fastighet

Läs mer

Regeringens skrivelse 2016/17:38

Regeringens skrivelse 2016/17:38 Regeringens skrivelse 2016/17:38 Meddelande om kommande förslag om ändringar i bestämmelserna om beskattning av fastigheter som överlåts till juridiska personer Skr. 2016/17:38 Regeringen överlämnar denna

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 659 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600-604 prop. 1995/96:109, s. 94-95 prop. 1992/93:151 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Leif Malmborg Aktiebolagstjänst. presenterar Från enskild firma eller handelsbolag till aktiebolag

Leif Malmborg Aktiebolagstjänst. presenterar Från enskild firma eller handelsbolag till aktiebolag Leif Malmborg Aktiebolagstjänst presenterar Från enskild firma eller handelsbolag till aktiebolag Hur får du använda aktiekapitalet Fördelar/nackdelar; enskild firma - handelsbolag - aktiebolag Formalia

Läs mer

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag

Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag Ombildning av enskild näringsverksamhet till aktiebolag JUSEK, Sveriges ingenjörer och Civilekonomerna Stockholm 180314 Malmö 180322 Göteborg 180327 Mirja Hjelmberg 0723-530282 Dokumentationen utges i

Läs mer

Sida. Sammanträdesdatum (2)

Sida. Sammanträdesdatum (2) Kommunstyrelsen Protokollsutdrag Sammanträdesdatum 2017-05-02 Sida 1(2) 101 Avveckling av kommanditbolagen Tunavallen Fastighetsförvaltning, Gröndal stadion 1, Ekängens arena förvaltning och överföring

Läs mer

Kostnadskalkyl Bostadsrättsföreningen Nova Park

Kostnadskalkyl Bostadsrättsföreningen Nova Park Kostnadskalkyl Bostadsrättsföreningen Nova Park 2018-10-25 2 Innehåll A. ALLMÄNNA FÖRUTSÄTTNINGAR... 3 8. KORTFATTAD BESKRIVNING AV FASTIGHETEN... 4 C. BERÄKNAT TAXERINGSVÄRDE FÖR FASTIGHETEN... 5 D. KOSTNADER

Läs mer

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall

35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 653 35 Avyttring av andelar i handelsbolag i vissa fall 51 kap. IL SkU 1992/93:20, prop. 1992/93:151 SkU 1995/96:20, prop. 1995/96:109 s. 94 95 SkU 1999/2000:2, 5 och 8, prop. 1999/2000:2 Del 2, s. 600

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229); SFS 2008:1063 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 27 november 2008. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Förvärv av fastighetsbolag med tomträtterna Kylfacket 1 och Kylrummet 1 i Slakthusområdet

Förvärv av fastighetsbolag med tomträtterna Kylfacket 1 och Kylrummet 1 i Slakthusområdet Styrelse 2011-09-01 Ärende 3 2011-08-29 Sid. 1(6) Peter Kvarnhem 08-508 29 390 Förvärv av fastighetsbolag med tomträtterna Kylfacket 1 och Kylrummet 1 i Slakthusområdet Förslag till beslut Styrelsen föreslås

Läs mer

AKTIEÖVERLÅTELSEAVTAL. mellan. SKL Företag AB. och. [KOMMUN] rörande INERA AB

AKTIEÖVERLÅTELSEAVTAL. mellan. SKL Företag AB. och. [KOMMUN] rörande INERA AB Bilaga 1 AKTIEÖVERLÅTELSEAVTAL mellan SKL Företag AB och [KOMMUN] rörande INERA AB INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. BAKGRUND... 1 2. ÖVERLÅTELSE OCH TILLTRÄDE... 1 3. KÖPESKILLING... 1 4. VILLKOR FÖR TILLTRÄDET

Läs mer

Omstrukturering PETER NILSSON

Omstrukturering PETER NILSSON Omstrukturering PETER NILSSON Gåva En överlåtelse kan vara av renodlat slag, köp alternativt gåva eller ett blandat fång För att gåva ska föreligga skatterättsligt måste de civilrättsliga gåvokriterierna

Läs mer

Markus Lund (S) utses att utöver ordföranden justera dagens protokoll.

Markus Lund (S) utses att utöver ordföranden justera dagens protokoll. 1 (5) Protokoll nr 6 fört vid extra sammanträde med styrelsen i, 556832-1110, den 18 november 2013, klockan 08.00-08.55 ande: Övriga närvarande: Peter Lilja, ordförande (M) Kaj Göransson (S) Christina

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ändring i reglerna om uttag i näringsverksamhet

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen. Ändring i reglerna om uttag i näringsverksamhet Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Ändring i reglerna om uttag i näringsverksamhet december 2014 1 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 75

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 75 H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD 2011 ref. 75 Målnummer: 1836-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2011-10-25 Rubrik: Fråga om innebörden av begreppet "samma eller likartad verksamhet"

Läs mer

Avtal avseende överlåtelse av aktierna i Länstrafiken i Sörmland AB

Avtal avseende överlåtelse av aktierna i Länstrafiken i Sörmland AB Slutligt utkast 4 september 2018 Avtal avseende överlåtelse av aktierna i Länstrafiken i Sörmland AB mellan Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Landstinget Sörmland INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Handläggare Datum Diarienummer Thomas Backlund 2012-05-15 KSN-2012-0636 Jan Malmberg

Handläggare Datum Diarienummer Thomas Backlund 2012-05-15 KSN-2012-0636 Jan Malmberg KS 15 23 MAJ 2012 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Datum Diarienummer Thomas Backlund 2012-05-15 KSN-2012-0636 Jan Malmberg Kommunstyrelsen Utnyttjande av option för att förvärva fastigheterna Kungsängen

Läs mer

Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person

Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Beskattning vid överlåtelse av fastighet till juridisk person Oktober 2016 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 1 Förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen

Läs mer

Ingrid Uggla. Informations-PM för Brf Tallstigen 2 om ombildning från bostadsrätt till äganderätt

Ingrid Uggla. Informations-PM för Brf Tallstigen 2 om ombildning från bostadsrätt till äganderätt Informations-PM för Brf Tallstigen 2 om ombildning från bostadsrätt till äganderätt Till medlemmarna i Bostadsrättsföreningen Tallstigen 2 (org nr 769612-7740) Jag ska här redovisa hur en ombildning från

Läs mer

Försäljning av tomträtten Hamnvakten 7 på Södermalm

Försäljning av tomträtten Hamnvakten 7 på Södermalm Stadsledningskontoret Dnr KS 2019/809 Ärende 6 Sida 1 (6) 2019-05-17 Handläggare Carolina Tillborg Telefon: 0850829739 Till Koncernstyrelsen Kommunstyrelsen Stadsledningskontoret Stefan Kristensson Telefon:

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 16 juni 2016 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPARTER Se bilaga (här borttagen) Ombud för samtliga: Skattejurist Benny Lundin Lundin

Läs mer

14 Byte av företagsform

14 Byte av företagsform 397 14 Byte av företagsform Sammanfattning I detta avsnitt behandlas skattefrågor som kan uppkomma vid ombildning av företag till annan företagsform. Byte av företagsform kan aktualisera tillämpning av

Läs mer

hänvisade Högsta domstolen bl.a. till att det inte längre finns något befogat intresse av ett enhetligt gåvobegrepp för gåvoskatt och stämpelskatt

hänvisade Högsta domstolen bl.a. till att det inte längre finns något befogat intresse av ett enhetligt gåvobegrepp för gåvoskatt och stämpelskatt HFD 2015 ref 48 Överlåtelse av fastighet till aktiebolag mot ersättning som understiger taxeringsvärdet har behandlats som gåva vid inkomstbeskattningen. Denna bedömning påverkas inte av utgången i stämpelskattemålet

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår:

TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår: 2019-01-15 KS 2017-45 Sid 1 av 10 Handläggare: Annie Rämsell Till Titel: Exploateringsingenjör Kommunstyrelsen E-post: annie.ramsell@norrtalje.se Fastighetsköp av Vaktmästaren 2 genom bolagsförvärv, godkännande

Läs mer

Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223

Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223 Bolagsordning för KumBro Utveckling AB Org.nr. 556914-8223 1 Firma Bolagets firma är KumBro Utveckling AB. 2 Säte Bolagets styrelse skall ha sitt säte i Örebro. 3 Verksamhetsföremål Bolaget har till föremål

Läs mer

Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN

Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN Sida 69(70) Kommunstyrelsen Datum: Protokollsutdrag 2019-10-16 215 Bildande av aktiebolag för fastighetsägande samt uppdrag om överlåtelse av de fastighetsägande bolagen KSN-2019-0957 Beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSSTOLENS 1 (7) meddelad i Stockholm den 6 juli 2017 KLAGANDE Skatteverket 171 94 Solna MOTPART AA Ombud: BB Grant Thornton Sweden AB Box 6128 800 06 Gävle ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Skatterättsnämndens

Läs mer

Den 1 december bytte Vasakronan AB namn till Vasakronan Fastigheter AB.

Den 1 december bytte Vasakronan AB namn till Vasakronan Fastigheter AB. Vasakronan Fastigheter AB Bokslutsrapport Januari december 2008 Vasakronan Fastigheter AB är ett helägt dotterbolag till Vasakronan AB (tidigare AP Fastigheter). AP Fastigheter valde i samband med förvärvet

Läs mer

LIKVIDATION AV AKTIEBOLAG

LIKVIDATION AV AKTIEBOLAG Skicka med e-post Skriv ut LIKVIDATION AV AKTIEBOLAG Datum Beställningen skickas eller faxas till Anvisningar se s. 4-5. Räcker ej utrymmet använd bilaga. Jag vill att Heinestams kontaktar mig när ni har

Läs mer

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n

H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n H ö g s t a f ö r v a l t n i n g s d o m s t o l e n HFD_2012 ref.58 Målnummer: 694-12 Avdelning: 2 Avgörandedatum: 2012-11-05 Rubrik: Lagrum: Ett aktiebolag vars tillgångar består uteslutande av aktier

Läs mer

Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr.

Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr. Bolagsordning för Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket) org.nr. 1 Firma Bolagets firma är Sjöstaden Motala Mark Aktiebolag (eller annat namn som godkänns av Bolagsverket).

Läs mer

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier

Tessin Nordic AB Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Entreprenörsskatt Skattefrågor vid vissa investeringar i skuldebrev och okvalificerade aktier Konfidentiellt Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar 3 2 Skuldebrev 4 3 5 4 Kontrolluppgifter

Läs mer

STADGAR. för. Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för.

STADGAR. för. Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för. STADGAR för Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för. Förslag till stämma den 21 maj 2015 1. Föreningens ändamål Föreningen, vars firma är Sjogerstads Elektriska Distributionsförening ek. för.

Läs mer

Bolagsordning för Kalmar Vatten AB

Bolagsordning för Kalmar Vatten AB Bolagsordning för Kalmar Vatten AB Godkänd av kommunfullmäktige den 28 januari 2008, 11 och registrerad av Bolagsverket den 22 april 2008. Ändringar beslutade av kommunfullmäktige den 29 april 2013, 76,

Läs mer

Inbjudan till förvärv av aktier i Travkompaniets Stall AB (publ.)

Inbjudan till förvärv av aktier i Travkompaniets Stall AB (publ.) Inbjudan till förvärv av aktier i Travkompaniets Stall AB (publ.) Erbjudande Särskild uppgift Detta erbjudande riktar sig inte till personer vars medverkan förutsätter ytterligare erbjudande, registrering

Läs mer

37 Överlåtelse av privata tillgångar till underpris

37 Överlåtelse av privata tillgångar till underpris 675 37 Överlåtelse av privata tillgångar till underpris 53 kap. IL prop. 1998/99:113 s. 20f. och 25 prop. 1998/99:15 s. 174f. och 298f. Sammanfattning Om en fysisk person eller ett handelsbolag överlåter

Läs mer

BILAGA 2 BILAGA 3 Styrelsens redogörelse enligt 20 kap. 13 aktiebolagslagen (2005:551) Styrelserna för Bure och Skanditek har antagit en gemensam fusionsplan daterad den 13 oktober 2009. Fusionsplanen

Läs mer

Mälaråsen AB (publ) Bokslutskommuniké Jacob Anderlund

Mälaråsen AB (publ) Bokslutskommuniké Jacob Anderlund Mälaråsen AB (publ) Bokslutskommuniké 2016 Mälaråsen AB (publ) 559059-8594 Jacob Anderlund + 46 8 402 50 00 jacob.anderlund@paretosec.com Mälaråsen AB (publ) c/o Pareto Business Management AB Box 7415

Läs mer

Kallelse till årsstämma i RISE Research Institutes of Sweden AB 2014

Kallelse till årsstämma i RISE Research Institutes of Sweden AB 2014 Svenska staten Finansdepartementet Enheten för statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Stockholm 2014 03 27 Kallelse till årsstämma i RISE Research Institutes

Läs mer

Exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Resecentrum

Exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Resecentrum PROTOKOLLSUTDRAG Kommunstyrelsen KS 169 2019-08-28 1/2 KS/2013:257-254 Exploateringsprojekt Strängnäs 2:1, Resecentrum Beslut Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta att 1. godkänna köpeavtal

Läs mer

18 Periodiseringsfonder

18 Periodiseringsfonder 18 Periodiseringsfonder Periodiseringsfonder 1109 30 kap. IL Prop. 1993/94:50, SkU 15 prop. 1993/94:234, SkU 25 prop. 1994/95:25, FiU 1 prop. 1994/95:91, SkU 11 prop. 1996/97:45, SkU 13 prop. 1997/98:150,

Läs mer

FUSIONSPLAN. enligt 16 kap. 5 lag om ekonomiska föreningar. Övertagande förening VMF Qbera ekonomisk förening ( VMF Qbera )

FUSIONSPLAN. enligt 16 kap. 5 lag om ekonomiska föreningar. Övertagande förening VMF Qbera ekonomisk förening ( VMF Qbera ) FUSIONSPLAN enligt 16 kap. 5 lag om ekonomiska föreningar Övertagande förening Firma: VMF Qbera ekonomisk förening ( VMF Qbera ) Org.nr: 769604-6924 Säte: Falu kommun Överlåtande föreningar Firma: VMF

Läs mer

TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår:

TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum Förslag till beslut Kommunstyrelsen föreslår: 2019-01-15 KS 19-0042 Sid 1 av 9 Handläggare: Annie Rämsell Till Titel: Exploateringsingenjör Kommunstyrelsen E-post: annie.ramsell@norrtalje.se Fastighetsköp av Vaktmästaren 6 genom bolagsförvärv, godkännande

Läs mer

14 Byte av företagsform

14 Byte av företagsform 389 14 Byte av företagsform Sammanfattning I detta avsnitt behandlas skattefrågor som kan uppkomma vid ombildning av företag till annan företagsform. Byte av företagsform kan aktualisera tillämpning av

Läs mer

Bilaga R Styrelsen Diarienummer: 0036/17. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post:

Bilaga R Styrelsen Diarienummer: 0036/17. Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: E-post: Bilaga R Styrelsen 2017-05-08 1 Diarienummer: 0036/17 Handläggare: Andreja Sarcevic Tel: 031-368 54 61 E-post: andreja.sarcevic@gshab.goteborg.se Yttrande över Göteborgs Stads Bostadsaktiebolags hemställan

Läs mer

STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅRSSTÄMMAN DEN 6 APRIL 2011 AVSEENDE BESLUT OM FONDEMISSION

STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅRSSTÄMMAN DEN 6 APRIL 2011 AVSEENDE BESLUT OM FONDEMISSION STYRELSENS FÖRSLAG TILL ÅRSSTÄMMAN DEN 6 APRIL 2011 AVSEENDE BESLUT OM FONDEMISSION Styrelsen föreslår att bolagets aktiekapital ökas med 620 000 000 kronor genom fondemission med utgivande av 24 000 000

Läs mer

Styrelsens förslag till incitamentsprogram 2012/2015

Styrelsens förslag till incitamentsprogram 2012/2015 Styrelsens förslag till incitamentsprogram 2012/2015 Styrelsen för Dedicare AB (publ) ( Bolaget ) föreslår att årsstämman den 24 april 2012 fattar beslut om att anta ett incitamentsprogram 2012/2015 i

Läs mer

Sammanslagning av AB Ängelholmshem och AB Munka Ljungbybyggen maj 2011

Sammanslagning av AB Ängelholmshem och AB Munka Ljungbybyggen maj 2011 www.pwc.com/se Sammanslagning av AB Ängelholmshem och AB Munka Ljungbybyggen maj 2011 Ängelholms kommun maj 2011 Att: Stefan Marthinsson Vi avger härmed vår rapport avseende de skattemässiga konsekvenserna

Läs mer

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB

Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Styrande dokument Senast ändrad 2015-04-29 Bolagsordning för Växjö Kommunföretag AB Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Växjö Kommunföretag AB Dokumentinformation Dokumentnamn Bolagsordning

Läs mer

16 kap. 1 första stycket och 44 kap. 14 inkomstskattelagen (1999:1229)

16 kap. 1 första stycket och 44 kap. 14 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2018 ref. 37 Ett aktiebolag, som förvärvat aktier i ett annat bolag och som i samband därmed tecknat en s.k. transaktionsförsäkring, har medgetts avdrag för utgiften för premien. Förhandsbesked om

Läs mer

Wist Fiber Ekonomisk Förening i likvidation 1 (6) Slutredovisning

Wist Fiber Ekonomisk Förening i likvidation 1 (6) Slutredovisning Wist Fiber Ekonomisk Förening i likvidation 1 (6) Undertecknad likvidator för Wist Fiber Ekonomisk Förening, org. nr. 769632-4545, får härmed avge slutredovisning av avvecklingen och likvidation av Wist

Läs mer

Styrelsens för Karo Bio Aktiebolag (publ) förslag till ändringar i bolagsordningen

Styrelsens för Karo Bio Aktiebolag (publ) förslag till ändringar i bolagsordningen Styrelsens för Karo Bio Aktiebolag (publ) förslag till ändringar i bolagsordningen A. Förslag till ändringar i bolagsordningen Styrelsen föreslår att stämman beslutar om ändring av bolagsordningen enligt

Läs mer

För fullständigt förslag till justerad bolagsordning se Bilaga A nedan.

För fullständigt förslag till justerad bolagsordning se Bilaga A nedan. Fullständiga beslutsförslag inför extra bolagsstämma i Alteco Medical AB (publ) måndagen den 27 november 2017 kl. 10.00 på bolagets kontor, Höstbruksvägen 8 i Lund. Styrelsens förslag till beslut om ändring

Läs mer

Vissa frågor inom fastighets- och stämpelskatteområdet SOU 2017:27

Vissa frågor inom fastighets- och stämpelskatteområdet SOU 2017:27 Vissa frågor inom fastighets- och stämpelskatteområdet SOU 2017:27 Agenda Förslaget avseende avskattning och stämpelskatt Övriga förslag Frågetecken? Vad händer nu? Avslutning 2 Fastighetsföretag betalar

Läs mer

Brev till aktieägarna. Till aktieägarna i Global Fastighet Utbetalning 2008 AB (Bolaget) avseende möjligheten att kvarstå som aktieägare i Bolaget

Brev till aktieägarna. Till aktieägarna i Global Fastighet Utbetalning 2008 AB (Bolaget) avseende möjligheten att kvarstå som aktieägare i Bolaget Brev till aktieägarna Till aktieägarna i Global Fastighet Utbetalning 2008 AB (Bolaget) avseende möjligheten att kvarstå som aktieägare i Bolaget Styrelsen i Global Fastighet Utbetalning 2008 AB 17:e september

Läs mer

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB

Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2011:9-107 Bolagsordning för Flens Kommunfastigheter AB Antagen av kommunfullmäktige 2010-11-25 108 Reviderad av kommunfullmäktige 2012-08-30 95 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

Försäljning av fastigheten Sabbatsberg 24 Genomförandebeslut

Försäljning av fastigheten Sabbatsberg 24 Genomförandebeslut Utlåtande 2017: RI+V (Dnr 112-12/2017) Försäljning av fastigheten Sabbatsberg 24 Genomförandebeslut Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. 1. Stockholm Vatten VA AB:s (556175-1867)

Läs mer

Styrelsens och aktieägares förslag till beslut vid extra bolagsstämma i Dentware Scandinavia AB (publ) den 21 december 2015

Styrelsens och aktieägares förslag till beslut vid extra bolagsstämma i Dentware Scandinavia AB (publ) den 21 december 2015 Styrelsens och aktieägares förslag till beslut vid extra bolagsstämma i Dentware Scandinavia AB (publ) den 21 december 2015 2(7) Innehållsförteckning Punkt 7: Förslag till beslut om godkännande av avtal

Läs mer

Älmhult-Liatorp Fiber 2 Ekonomisk förening

Älmhult-Liatorp Fiber 2 Ekonomisk förening Slutredovisning för Älmhult-Liatorp Fiber 2 Ekonomisk förening Räkenskapsåret 2018-01-01-2018-12-04 Innehållsförteckning: Sida Förvaltningsberättelse 1 Resultaträkning 2 Balansräkning 3 Noter 4-5 Underskrifter

Läs mer

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB

Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer i Kretia 2 Fastighets AB - ett nytt dotterbolag till Uppsalahem AB UPPSALA STADSHUS AB ORG.NR. 556500-0642 Handläggare Datum Diarienummer Bisera Jusufbasic 2017-06-29 USAB-2017/41 Styrelsen för Uppsala Stadshus AB Ändring av bolagsordning, val av styrelse och lekmannarevisorer

Läs mer

14 Byte av företagsform

14 Byte av företagsform 14 Byte av företagsform Byte av företagsform 1631 Byte av företagsform aktualiserar ett antal skattefrågor, t.ex. om uttagsbeskattning ska ske vid överföringar av tillgångar samt vilka möjligheter det

Läs mer

STYRELSENS FÖRSLAG TILL BESLUT OM GODKÄNNANDE AV ÖVERLÅTELSE AV EGNA AKTIER

STYRELSENS FÖRSLAG TILL BESLUT OM GODKÄNNANDE AV ÖVERLÅTELSE AV EGNA AKTIER LEGAL#5385290v1 STYRELSENS FÖRSLAG TILL BESLUT OM GODKÄNNANDE AV ÖVERLÅTELSE AV EGNA AKTIER Den 25 mars 2010 ingick avtal om förvärv av 2 260 aktier i finska IVK-Tuote Oy, som producerar och marknadsför

Läs mer

Informationsbroschyr. Till aktieägarna i Global Fastighet Utbetalning 2008 AB gällande föreslagen försäljning av koncernens fastighetsportfölj

Informationsbroschyr. Till aktieägarna i Global Fastighet Utbetalning 2008 AB gällande föreslagen försäljning av koncernens fastighetsportfölj Informationsbroschyr Till aktieägarna i Global Fastighet Utbetalning 2008 AB gällande föreslagen försäljning av koncernens fastighetsportfölj 1 Sammanfattning... 2 2 Bakgrund och inledning... 3 3 Transaktionen...

Läs mer

Finansdepartementet. Skatte- och tullavdelningen. Stämpelskatt vid förvärv av fast egendom och tomträtter genom vissa slag av delning

Finansdepartementet. Skatte- och tullavdelningen. Stämpelskatt vid förvärv av fast egendom och tomträtter genom vissa slag av delning Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Stämpelskatt vid förvärv av fast egendom och tomträtter genom vissa slag av delning 1 Innehållsförteckning 1 Lagförslag...4 2 Bakgrund...5 3 Gällande rätt...5

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av villkoren för Optionsprogrammet 2019.

Nedan följer en beskrivning av villkoren för Optionsprogrammet 2019. Styrelsens fullständiga förslag avseende antagande av långsiktigt incitamentsprogram för anställda inom Jays Group AB (publ) i form av teckningsoptioner Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om införandet

Läs mer

TMT One AB (publ) Delårsrapport. 1 januari 30 juni 2001. HQ.SE Holding delat i två renodlade företag; HQ.SE Aktiespar och HQ.

TMT One AB (publ) Delårsrapport. 1 januari 30 juni 2001. HQ.SE Holding delat i två renodlade företag; HQ.SE Aktiespar och HQ. TMT One AB (publ) Delårsrapport 1 januari 30 juni 2001 Ökat ägande i Wihlborgs HQ.SE Holding delat i två renodlade företag; HQ.SE Aktiespar och HQ.SE Fonder HQ.SE Aktiespar har förvärvat Avanza Utvecklingen

Läs mer

STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG AVSEENDE INCITAMENTSPROGRAM 2018 FÖR TOBII AB (PUBL) OCH EMISSION AV TECKNINGSOPTIONER

STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG AVSEENDE INCITAMENTSPROGRAM 2018 FÖR TOBII AB (PUBL) OCH EMISSION AV TECKNINGSOPTIONER STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG AVSEENDE INCITAMENTSPROGRAM 2018 FÖR TOBII AB (PUBL) OCH EMISSION AV TECKNINGSOPTIONER Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om införandet av ett nytt långsiktigt incitamentsprogram

Läs mer

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II. Ordinarie tentamen , vårterminen 2017

HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II. Ordinarie tentamen , vårterminen 2017 HEMTENTAMEN I ALLMÄN FÖRETAGSBESKATTNING/ BESKATTNINGSRÄTT II Ordinarie tentamen 2017-02-14, vårterminen 2017 Frågorna, som totalt kan ge maximalt 12 poäng, löses enskilt och svaret motiveras på sedvanligt

Läs mer

Bråviken Logistik AB (publ)

Bråviken Logistik AB (publ) Bråviken Logistik AB (publ) Bokslutskommuniké 2017 januari juni 2017 KONTAKTINFORMATION Bråviken Logistik AB (publ) ett bolag förvaltat av Pareto Business Management AB Johan Åskogh, VD +46 402 53 81 johan.askogh@paretosec.com

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 3 oktober 2016 KLAGANDE OCH MOTPART Skatteverket 171 94 Solna MOTPART OCH KLAGANDE AA Ombud: BB Skeppsbron Skatt Skeppsbron 20 111 30 Stockholm

Läs mer

Styrelsens i Volati AB (publ) förslag till beslut till årsstämman den 16 maj 2018 (punkterna 7 b) och 14 18)

Styrelsens i Volati AB (publ) förslag till beslut till årsstämman den 16 maj 2018 (punkterna 7 b) och 14 18) s i förslag till beslut till årsstämman den 16 maj 2018 (punkterna 7 b) och 14 18) 2 Punkt 7 b): Beslut om dispositioner beträffande aktiebolagets vinst eller förlust enligt den fastställda balansräkningen

Läs mer

HEINESTAMS PRISLISTA Regist- Arvode Moms Pris ex. Pris ink. rerings- moms moms avgifter STARTA BOLAG

HEINESTAMS PRISLISTA Regist- Arvode Moms Pris ex. Pris ink. rerings- moms moms avgifter STARTA BOLAG STARTA BOLAG Lagerbolag 3 100 4 800 1 200 7 900 9 100 Patinabolag 3 100 5 800 1 450 8 900 10 350 Nybildning av aktiebolag Kontant 2 200 2 400 600 4 600 5 200 Apport 2 200 2 800 700 5 000 5 700 Övriga nyregistreringar

Läs mer

19 Utdelning av andelar i dotterbolag, lex ASEA

19 Utdelning av andelar i dotterbolag, lex ASEA 507 19 Utdelning av andelar i dotterbolag, lex ASEA 42 kap. 16 och 16 a IL prop. 1990/91:167, bet. 1990/91:SkU30 prop. 1992/93:108, bet. 1992/93:SkU8 prop. 1998/99:15 s. 241-247, 293 och 299, bet. 1998/99:SkU5

Läs mer

Information till aktieägarna i Sandvik med anledning av aktiesplit och automatisk inlösen av aktier

Information till aktieägarna i Sandvik med anledning av aktiesplit och automatisk inlösen av aktier This document is also available in English. Information till aktieägarna i Sandvik med anledning av aktiesplit och automatisk inlösen av aktier Detta dokument utgör inget erbjudande utan innehåller information

Läs mer

Försäljning av Hamnvakten 7 genom bolagsförsäljning

Försäljning av Hamnvakten 7 genom bolagsförsäljning Tjänsteutlåtande Styrelsen 2019-05-20 Ärende 7 Dnr 2019 0142 Sid. 1 (7) 2019-05-17 Handläggare: Gunnar Kempe Telefon: 08-508 361 11 Till Styrelsen för Micasa Fastigheter Försäljning av Hamnvakten 7 genom

Läs mer

Analys inför beslut om avsiktsförklaring Inför styrelsemöte Öckerö Fastigheter Hans Andreasson

Analys inför beslut om avsiktsförklaring Inför styrelsemöte Öckerö Fastigheter Hans Andreasson Analys inför beslut om avsiktsförklaring Inför styrelsemöte 2016-10-28 2016-10-24 Öckerö Fastigheter Hans Andreasson Innehåll Bakgrund till ärende... 3 Flerårigt arbete... 3 Ekonomisk analys... 3 Val av

Läs mer

20 Samordning mellan olika omstruktureringsregler

20 Samordning mellan olika omstruktureringsregler 513 20 Samordning mellan olika omstruktureringsregler För att de bestämmelser som reglerar omstruktureringar m.m. inte ska konkurrera med varandra har man i vissa fall lagreglerat i vilken ordning de ska

Läs mer

Styrelsens fullständiga förslag till optionsprogram för ledande befattningshavare

Styrelsens fullständiga förslag till optionsprogram för ledande befattningshavare Styrelsens fullständiga förslag till optionsprogram för ledande befattningshavare Styrelsen föreslår att årsstämman godkänner införandet av nedan beskrivna personaloptionsprogram, riktat till ledande befattningshavare.

Läs mer

Bolagsordning för Kalmar Science Park AB

Bolagsordning för Kalmar Science Park AB Bolagsordning för Kalmar Science Park AB Godkänd av kommunfullmäktige den 28 januari 2008, 11 och registrerad av Bolagsverket den 22 april 2008. Ändringar beslutade av kommunfullmäktige den 29 april 2013,

Läs mer

Godkännande av aktieöverlåtelseavtal avseende Fastigheten i Väsby AB

Godkännande av aktieöverlåtelseavtal avseende Fastigheten i Väsby AB Tjänsteutlåtande Projektledare/exploateringsingenjör 2015-04-08 Anne-Sophie Arbegard 08-590 976 29 Dnr: anne-sophie.arbegard@upplandsvasby.se KS/2011:239 Kommunstyrelsen Godkännande av aktieöverlåtelseavtal

Läs mer

Informationsbroschyr. Till aktieägarna i Hyresfastigheter Holding IV Vit AB gällande föreslagen försäljning av koncernens fastighetsportfölj

Informationsbroschyr. Till aktieägarna i Hyresfastigheter Holding IV Vit AB gällande föreslagen försäljning av koncernens fastighetsportfölj Informationsbroschyr Till aktieägarna i Hyresfastigheter Holding IV Vit AB gällande föreslagen försäljning av koncernens fastighetsportfölj 1 Sammanfattning... 2 2 Bakgrund och inledning... 3 3 Transaktionen...

Läs mer

Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM. Härmed kallas till årsstämma i Jernhusen AB (publ), 556584-2027.

Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM. Härmed kallas till årsstämma i Jernhusen AB (publ), 556584-2027. Svenska staten Finansdepartementet Enheten statlig bolagsförvaltning 103 33 STOCKHOLM Riksdagens centralkansli 100 12 STOCKHOLM Kallelse till årsstämma i Jernhusen AB (publ) 2014 Härmed kallas till årsstämma

Läs mer

Förslag till beslut om nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare (punkt 9 i dagordningen)

Förslag till beslut om nyemission med företrädesrätt för befintliga aktieägare (punkt 9 i dagordningen) Fullständiga beslutsförslag inför extra bolagsstämma i Miris Holding AB (publ), org.nr 556694-4798, i Uppsala tisdagen den 11 november 2014 Förslag till beslut om ändring av bolagsordningen (punkt 7 i

Läs mer

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2019/2021 AVSEENDE NYTECKNING AV AKTIER I RAYTELLIGENCE AB

VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2019/2021 AVSEENDE NYTECKNING AV AKTIER I RAYTELLIGENCE AB MARS 2019 VILLKOR FÖR TECKNINGSOPTIONER 2019/2021 AVSEENDE NYTECKNING AV AKTIER I RAYTELLIGENCE AB 1 Definitioner I föreliggande villkor ska följande benämningar ha den innebörd som angivits nedan. Aktie

Läs mer

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB

Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2008:6-341 Bolagsordning för Flen Vatten och Avfall AB Antagen av kommunfullmäktige 2008-06-12 82 Antagen av extra bolagsstämma 2008-08-25 8 Reviderad av kommunfullmäktige

Läs mer

STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG AVSEENDE INCITAMENTSPROGRAM 2017 FÖR TOBII AB (PUBL) OCH EMISSION AV TECKNINGSOPTIONER

STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG AVSEENDE INCITAMENTSPROGRAM 2017 FÖR TOBII AB (PUBL) OCH EMISSION AV TECKNINGSOPTIONER STYRELSENS FULLSTÄNDIGA FÖRSLAG AVSEENDE INCITAMENTSPROGRAM 2017 FÖR TOBII AB (PUBL) OCH EMISSION AV TECKNINGSOPTIONER Styrelsen föreslår att årsstämman beslutar om införandet av ett nytt långsiktigt incitamentsprogram

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2008:23 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Ändring av bolagsordning för Landstingshuset i Stockholm AB Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet Landstingshuset i

Läs mer

Göteborgs universitets övertagande av verksamheten i Handelshögskolan kompetens AB

Göteborgs universitets övertagande av verksamheten i Handelshögskolan kompetens AB R5 REVISIONSRAPPORT Ert datum Er beteckning 1 (5) Göteborgs universitet Box 100 405 30 GÖTEBORG Göteborgs universitets övertagande av verksamheten i Handelshögskolan kompetens AB Riksrevisionsverket (RRV)

Läs mer

23 kap. 3 och 11 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 juni 2016 följande dom (mål nr ).

23 kap. 3 och 11 inkomstskattelagen (1999:1229) Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 16 juni 2016 följande dom (mål nr ). HFD 2016 ref. 66 Fråga om det vid en aktieöverlåtelse mellan två bolag ska anses förekomma sidovederlag i form av arbetsinsatser och överlåtelsen därför inte utgör en underprisöverlåtelse. Förhandsbesked

Läs mer

Bolagsordning för Destination Kalmar AB

Bolagsordning för Destination Kalmar AB Bolagsordning för Destination Kalmar AB Godkänd av kommunfullmäktige den 27 december 2007, 223 och registrerad av Bolagsverket den 25 mars 2008. Ändringar beslutade av kommunfullmäktige den 29 april 2013,

Läs mer

Beträffande villkoren för förvärv av egna aktier enligt det föreslagna bemyndigandet skall följande gälla:

Beträffande villkoren för förvärv av egna aktier enligt det föreslagna bemyndigandet skall följande gälla: Styrelsens för Starbreeze AB (publ) förslag till beslut om bemyndigande för styrelsen att besluta om förvärv och om överlåtelse av egna aktier enligt punkt 12 i förslaget till dagordning vid årsstämma

Läs mer