Medlemsnytt December 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Medlemsnytt December 2013"

Transkript

1 Medlemsnytt December 2013 Kära O2-medlem, Vi kan glädjas åt att det blåst riktigt bra under oktober och november, vilket är bra eftersom vi i övrigt har haft ett något sämre vindår än föregående år. Nu har vi fått resultatet av den kundenkät som vi gjorde i syfte att mäta och kunna förbättra vår kundservice. Mina kollegor fick fina omdömen, vilket förstås är roligt och jag är oerhört glad över att hela 96 procent svarade att de kan tänka sig rekommendera O2 till någon annan. Stort tack för det förtroendet! Under året har många medlemmar som kompletteringsköpt fler andelar för att täcka upp en större del av sitt elbehov med andelar. Det är en god idé, särskilt nu inför vintern då elpriset Linda Burenius Magnusson brukar stiga. Jag vill även tipsa om att ni kan ge bort egen vind i julklapp till nära och kära, en gåva som uppskattas av många och som gör stor skillnad för miljön. I detta nummer som är årets sista upplaga av Medlemsnytt berättar vi bland annat om vårt nya samarbete med Volkswagen i Sverige. Sedan oktober 2013 erbjuds alla som köper en elbil möjligheten att bli andelsägare och ladda bilen med egenproducerad vindkraft. Med önskan om en god grön jul och ett glimrande gott nytt år! Linda Burenius Magnusson vd O2 Vindel

2 Vindandelar från O2 ger el till Volkswagens elbilar. Volkswagen-koncernen satsar stort på elbilar och första bilen som serietillverkas är Volkswagen e-up! Genom ett unikt samarbete med O2 får alla som köper en elbil inom Volkswagengruppen möjligheten att bli andelsägare och ladda bilen med egenproducerad vindkraft. Att minska utsläppen av växthusgaser är en stor utmaning för transportsektorn, vars energianvändning domineras av fossila bränslen. I Sverige stod inrikestransporter för 33 procent av växthusgasutsläppen 2011, enligt Trafikverket. Omställningen till en hållbar fordonsflotta är viktigt och regeringen har satt år 2030 som mål för en fossiloberoende fordonsflotta. O2:s samarbete med Volkswagen-koncernen i Sverige bryter ny mark i vår strävan efter hållbara energilösningar. Elektrifiering av redan etablerade bilmodeller är ett av de första stegen mot ett miljövänligare resande. Samarbetet innebär att de som köper en elbil från Volkswagen Group Sverige (Volkswagen, Audi, Porsche, Seat, Skoda och Volkswagen Transportbilar) även erbjuds att teckna ett elavtal med O2 om vindandelar i föreningens vindkraftverk på Fallåsberget i Gästrikland. Med vindandelar får elbilsägaren egenproducerad förnybar el till självkostnadspris. De kan köpas eller hyras och just möjligheten att hyra andelar till en fast månadskostnad är en helt ny produkt på marknaden. Medlemserbjudande från Volkswagen Vid köp av en Volkswagen e-up! får du som medlem i O2:s vindkraftskooperativ fri service för din nya elbil i tre år eller max körsträcka mil. Erbjudandet gäller exklusivt för O2:s medlemmar tom Erbjudandet gäller både privatpersoner och företag och kan inte kombineras med andra företagsrabatter och avtal. För att ta del av erbjudandet är du välkommen att skicka en kopia på köpavtalet eller ditt bestställningsnummer på bilen till vår Kundservice så meddelar vi detta vidare till Volkswagen för att din fria service ska gälla.

3 Hallå där... Ryska Posten Ryska Posten är delägare i O2:s vindkraftskooperativ och har investerat i 100 vindandelar påbörjade de omställningen till en eldriven bilflotta och var då först i Sverige med elbilar i yrkesmässig trafik kommer vara året då Ryska Posten når rekord i omsättning och resultat. Framgångssagan handlar om en passionerad inställning till service, förmåga att se nya affärsmöjligheter och en vision om att bli bäst på miljö. Ryska Posten bestämde sig 2008 för att bli Sveriges miljöbästa expresservice. Ett första steg var att producera egen förnybar el genom att bli delägare i O2:s vindkraftskooperativ. De investerade vi flera tillfällen och idag har de 100 vindandelar påbörjade de omställningen till en eldriven bilflotta och var då först i Sverige med elbilar i yrkesmässig trafik. Bilarna tankas med el från de egna vindkraftverken och nyligen investerade de i den enda snabbladdaren som finns innanför tullarna i Stockholm. - För oss är det lika viktigt med miljö som att ge en exceptionellt bra service. Vi vill helt enkelt kunna sova gott om natten. Dessutom har det gett oss låga elräkningar och alltfler kunder ser detta som en fördel eller rent av en förutsättning för samarbete, säger Henrik Jonsby, miljöansvarig på Ryska Posten. Ryska Posten började som en budfirma, men allt eftersom kunderna har frågat om de kan hjälpa till med olika saker så har de utökat verksamheten med events och bemanning. Totalt är de över 100 anställda. Äger du en elbil? Många av våra andelsägare är intresserade av miljövänlig teknik. Elbilar kan vara en hobby eller en riktig passion för många av er. Äger du en elbil redan? Då vill vi ta del av dina erfarenheter som vi kan publicera i Medlemsnytt nästa år. Skicka ett mejl till och berätta mer om just din elbil och hur du upplever det miljövänliga resandet.

4 Vad har regeringen för mål och strategi kring fossila bränslen? I början av 2009 kom regeringen med en proposition till riksdagen där man föreslog följande mål: År 2030 bör Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen. Bild: I juli 2012 tillsattes en utredning för att kartlägga möjliga handlingsalternativ och identifiera möjliga åtgärder för hur Sverige ska nå en fossiloberoende fordonsflotta, vilket är ett steg mot målet att hela Sverige ska ha en hållbar energiförsörjning utan nettoutsläpp av växthusgaser Under Almedalsveckan i somras presenterade utredningen sitt huvudsakliga förslag om Bonus-Malus. Kort förklarat är det ett finansiellt system som bestraffar de som köper bilar med höga utsläpp och belönar de som köper bilar med låga eller inga utsläpp. Utredningens preliminära förslag är tänkt att ge en maximal bonus på kr för t.ex. elbilar. Den 16 december i år presenteras utredningens förslag i sin helhet. Får man bidrag för elbilar idag? Elbilar är befriade från fordonsskatt de första fem åren. Elbilar har även lägre förmånsskatt om bilen är en förmånsbil. Personbilar kan få regeringens supermiljöbilspremie ( kr).

5 Egen vind i julklapp Har du svårt att hitta en julklapp som är något utöver det vanliga? Genom att köpa vindandelar till nära och kära eller till dig själv gör du en stor insats för miljön och framtiden. Din gåva är värdefull! Varje vindandel bidrar till att stödja utbyggnaden av förnybar vindkraft. Tillsammans producerar vi cirka 60 miljoner nya förnybara kilowattimmar och minskar koldioxidutsläppen med upp till ton - varje år! Ingen fast avgift hela 2014 Som tack för din gåva bjuder vi dig på den fasta månadsavgiften under hela 2014 (värde 564 kr). Så här gör du Du bestämmer själv hur många vindandelar du vill ge bort i julklapp. Skicka ett meddelande till oss via e-post där det tydligt ska framgå: från vem gåvokortet ska ges (namn och kundnummer hos O2) vem det ska ges till (namn, komplett postadress och telefonnummer) hur många vindandelar du vill köpa i julklapp Senast den 13 december behöver vi ha din beställning om gåvokortet ska komma fram innan jul. Till dig som köper vindandelarna skickar vi en likvidavräkning tillsammans med gåvokortet samt mer information. Du är hjärtligt välkommen att kontakta oss om du har några frågor. Beställ etiketter till dina julklappar Vill du klistra våra fina julklappsetiketter på dina hemlagade julklappar även i år? Mejla till och beställ dem senast den 13 december. Max 10 st julklapssetiketter/kund.

6 Produktionsstatistik Vid årsskiftet ska det enligt Svensk Vindenergis prognos finnas över vindkraftverk i Sverige som tillsammans beräknas producera 8,8 TWh el i år. Det motsvarar cirka 6 procent av svensk elproduktion som domineras av kärnkraft och vattenkraft som står för 80 procent av elproduktionen. En vecka i oktober producerade svensk vindkraft 320 GWh el. Därmed krossades det gamla rekordet på 268 GWh från hösten Men det dröjde inte länge innan det var dags för ett nytt rekord. I vecka 46 i mitten av november producerade vindkraften 333 GWh. Därmed stod vindkraften för 10 procent av den svenska elproduktionen under veckan. Det är nästan dubbelt så mycket som två reaktorer i Oskarshamn producerar under normal drift. Även O2 El Ekonomisk Förening har haft ett bra produktionsutfall i oktober och november med sammanlagt kwh. Normalårsproduktionen för samma månader var beräknad till kwh. Produktionsutfallet för perioden januari november är kwh. Förväntad normalårsproduktion för samma period var kwh. Det som påverkade tillgängligheten under februari var nedisning på Hedbodberget, Brahehus och Fallåsberget. Turbinerna blev stående i cirka 500 timmar vilket motsvarade ett tapp på 7,4 procent. Det utfördes även service på Fallåsberget vilket motsvarade 300 timmar och 5 procent i förlorad tillgänglighet. I augusti och september genomfördes ett byte av kröjväxlar på Råshön 8. Turbinen blev stående i sammanlagt 210 timmar vilket motsvarade ett tapp på 2,9 procent. Det byttes även en generatorkabel på Fallåsberget 2 vilket motsvarade 190 timmar och 2,6 procent i förlorad tillgänglighet. Vindkraftsproduktionen varierar från år till år och den förväntade produktionen är beräknad utifrån ett snitt över en tjugoårscykel. Det blåser olika mycket varje år och en normal årsvariation i vindkraftsproduktionen är +/- 15 procent. En mer detaljerad analys av produktion och tillgänglighet kommer under våren i samband med årsredovisningen.

BluePower. Tanka med egen el.

BluePower. Tanka med egen el. BluePower. Tanka med egen el. Ett erbjudande från OX2 och Volkswagen vind el 6h 190 e-up! km Vindparken på Fallåsberget. Foto: Lina Westman, Gefle Dagblad 2 BluePower. Juni 2014. Kör din elbil på el som

Läs mer

Kan man leva på ett ton koldioxid?

Kan man leva på ett ton koldioxid? Kan man leva på ett ton koldioxid? Vägen till en klimatsmart livsstil. Vattenfall Försäljning Två graders temperaturökning. Det är vad vår jord mäktar med på lång sikt. Men jordens temperatur stiger snabbare

Läs mer

Möjlighet att leva som andra

Möjlighet att leva som andra Möjlighet att leva som andra Lättläst sammanfattning Slutbetänkande av LSS-kommittén Stockholm 2008 SOU 2008:77 Det här är en lättläst sammanfattning av en utredning om LSS och personlig assistans som

Läs mer

Ställ krav för klimatsmartare transporter

Ställ krav för klimatsmartare transporter Ställ krav för klimatsmartare transporter KNEG Resultatrapport 2014 KNEG Klimatneutrala godstransporter på väg Innehåll FÖRORD 5 SAMMANFATTNING 7 INLEDNING 9 DAGSLÄGE OCH MÅLBILD 10 SEKTORN 10 KNEG 17

Läs mer

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas

Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig - hjälper företag utvecklas Vår medarbetaridé Vi erbjuder dig... en småskalig miljö präglad av entreprenörskap, med unika möjligheter för dig att få ta ansvar och att få utvecklas - hjälper företag utvecklas Välkommen till Hogia-gruppen!

Läs mer

egen solel solkarta Intresset för solel ökar! se örebros Läs om företag, föreningar & privatpersoner som satsar på solel

egen solel solkarta Intresset för solel ökar! se örebros Läs om företag, föreningar & privatpersoner som satsar på solel egen solel se örebros solkarta Intresset för solel ökar! en av sveriges största solcellsanläggningar finns i örebro Läs om företag, föreningar & privatpersoner som satsar på solel egen solel i örebroregionen

Läs mer

Dialog Meningsfullhet och sammanhang

Dialog Meningsfullhet och sammanhang Meningsfullhet och sammanhang Av 5 kap. 4 andra stycket i socialtjänstlagen framgår det att socialnämnden ska verka för att äldre personer får möjlighet att ha en aktiv och meningsfull tillvaro i gemenskap

Läs mer

Klimatkommunernas svar pa Finansdepartementets remiss av promemorian Vissa punktskattefra gor info r budgetpropositionen fo r 2016

Klimatkommunernas svar pa Finansdepartementets remiss av promemorian Vissa punktskattefra gor info r budgetpropositionen fo r 2016 s svar pa Finansdepartementets remiss av promemorian Vissa punktskattefra gor info r budgetpropositionen fo r 2016 Sammanfattning av s synpunkter Det finns ett enormt intresse och engagemang för frågor

Läs mer

Det här är Kungsbacka kommuns. styrmodell

Det här är Kungsbacka kommuns. styrmodell Det här är Kungsbacka kommuns styrmodell innehåll Kapitel 1 Visionen pekar ut riktningen 4 Så här styrs Kungsbacka 6 Kapitel 2 Politikerna i KF styr på olika sätt 8 Kapitel 3 Så styr politikerna i nämnderna

Läs mer

JOBB- OCH UTVECKLINGSGARANTIN FAS3 - ENKÄTUNDERSÖKNING BLAND GS MEDLEMMAR

JOBB- OCH UTVECKLINGSGARANTIN FAS3 - ENKÄTUNDERSÖKNING BLAND GS MEDLEMMAR JOBB- OCH UTVECKLINGSGARANTIN FAS3 - ENKÄTUNDERSÖKNING BLAND GS MEDLEMMAR Gör om gör rätt GS har som ambition att synliggöra medlemmarnas vardag. Ett tema som går igen under 2011 är Hur har du haft det

Läs mer

Energianvändningen i två öländska byar

Energianvändningen i två öländska byar 10 Energianvändningen i två öländska byar Av Åsa Håkansson, Högskolan i Kalmar Insitutionen för teknik Högskolan i Kalmar Kalmar 2002-07-05 Examensarbete på c-nivå i energiteknik Företagsingenjörsprogrammet

Läs mer

EN DROPPE AV H 2 OPP

EN DROPPE AV H 2 OPP EN DROPPE AV H 2 OPP Om vattenkraften idag och i framtiden. Vi svenskar lever i symbios med vatten. Sverige har 240 mil kust. Den sträcker sig hela vägen från Haparanda i norr till Strömstad i väster.

Läs mer

Din lön och din utveckling

Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Din lön och din utveckling Du ska få ut så mycket som möjligt av ditt arbetsliv. Det handlar om dina förutsättningar, din utveckling och din lön. Du ska ha möjlighet att få en

Läs mer

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling

Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Att synas och bli fler - en handbok i medlemsutveckling Framgångsrik rekrytering Vårdförbundet är en idéburen organisation vi samlas runt idén om bättre arbetsvillkor, utvecklingen av våra yrken och utveckling

Läs mer

Hela steget. Dags för en fungerande avdragsrätt för gavor. En rapport från FRII Frivilligorganisationernas Insamlingsråd

Hela steget. Dags för en fungerande avdragsrätt för gavor. En rapport från FRII Frivilligorganisationernas Insamlingsråd Hela steget Dags för en fungerande avdragsrätt för gavor En rapport från FRII Frivilligorganisationernas Insamlingsråd Frivilligorganisationernas Insamlingsråd Grafisk form: Kontrapunkt Tryckt: på FSC-märkt

Läs mer

Scenarier över Sveriges energisystem

Scenarier över Sveriges energisystem Scenarier över Sveriges energisystem 2014 års långsiktiga scenarier, ett underlag till klimatrapporteringen ER 2014:19 Böcker och rapporter utgivna av Statens energimyndighet kan beställas via www.energimyndigheten.se

Läs mer

Analytiker: Philip Leidefeldt Emil Wasteson Namn 2

Analytiker: Philip Leidefeldt Emil Wasteson Namn 2 Scandinavian Airline Systems har under flera decennier varit en av Sveriges stoltheter i den globala företagskulturen där man erbjuder flygresor till hela världen. De senaste åren har dock SAS kantats

Läs mer

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet?

Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Vill du vara med och DESIGNA DIN FRAMTID och ge andra samma möjlighet? Den här handboken är ett PEPP-PAKET som inspirerar och guidar dig från början till slut! PEPP-PAKETET innehåller Introduktion... 3

Läs mer

Att köra bil på biogas. - med erfarenheter från skånska referenschaufförer

Att köra bil på biogas. - med erfarenheter från skånska referenschaufförer Att köra bil på biogas - med erfarenheter från skånska referenschaufförer Innehåll Biogas - framtidens drivmedel Sid 1 Fordonsgas Sid 2 Biogas i bilen - så funkar det Sid 3 Här köper du gasbil Sid 4 Här

Läs mer

Är det här okej? en rapport om villkoren för visstidsoch timanställda.

Är det här okej? en rapport om villkoren för visstidsoch timanställda. Är det här okej? en rapport om villkoren för visstidsoch timanställda. Är det här ok? - en rapport om de visstids- och timanställdas verklighet av Annakarin Wall, Kommunal 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas!

Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Hjälp! Mina föräldrar ska skiljas! Vad händer när föräldrarna ska skiljas? Vad kan jag som barn göra? Är det bara jag som tycker det är jobbigt? Varför lyssnar ingen på mig? Många barn och unga skriver

Läs mer

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag

Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag Tio saker att tänka på när du bygger ditt företag www.kpmg.se Du vet bäst För oss på KPMG finns ingenting mer inspirerande än unga människor med spännande idéer. Vi vet hur det känns att vara där du är

Läs mer

Förslag på intervjufrågor:

Förslag på intervjufrågor: Förslag på intervjufrågor: FRÅGOR OM PERSONENS BAKGRUND 1. Var är du uppväxt? 2. Om du jämför din uppväxt med andras, hur skulle du ranka din egen uppväxt? 3. Har du några syskon? 4. Vad gör de? 5. Vilka

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

All vår tid går åt till att söka stöd, nu orkar vi inte mer - bristande samordning är ett akut problem

All vår tid går åt till att söka stöd, nu orkar vi inte mer - bristande samordning är ett akut problem All vår tid går åt till att söka stöd, nu orkar vi inte mer - bristande samordning är ett akut problem En enkätundersökning om bristande samordning av stödinsatser till föräldrar till barn med neuropsykiatriska

Läs mer

fem goda exempel Inspiration för er som skall påbörja eller vill förbättra insamlingen av matavfall

fem goda exempel Inspiration för er som skall påbörja eller vill förbättra insamlingen av matavfall - s a g o i b r i l b Matavfall fem goda exempel Inspiration för er som skall påbörja eller vill förbättra insamlingen av matavfall Inledning Den här rapporten visar på tillvägagångssätt för att kommunicera

Läs mer

Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)

Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Individuell plan enligt Lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) Inledning Denna lathund har Riksföreningen Autism (RFA) sammanställt för att underlätta för brukare som vill

Läs mer

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta

Starta. företag 2015:1. Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta 2015:1 Fundera Jag funderar på att starta företag. Vad ska jag tänka på? Starta Jag har bestämt mig för att starta företag. Hur gör jag? Starta företag Information från myndigheterna Lättläst Driva Jag

Läs mer

Ersättning vid arbetslöshet

Ersättning vid arbetslöshet PÅ LÄTTLÄST SVENSKA Ersättning vid arbetslöshet INFORMATION OM ARBETSLÖSHETSFÖRSÄKRINGEN 1 2 Det här är arbetslöshetsförsäkringen... 4 Vem gör vad?...... 6 När har du rätt till arbetslöshetsersättning?...

Läs mer

VD NILS HENRIKSSON: GOD UTVECKLING TROTS STÖKIGT ÅR VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR OM PENSIONEN EXPERTEN GER RÅD

VD NILS HENRIKSSON: GOD UTVECKLING TROTS STÖKIGT ÅR VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR OM PENSIONEN EXPERTEN GER RÅD GamlaLiv INFORMATION TILL DIG SOM HAR FÖRSÄKRING I GAMLA LIV NR 1 2015 VD NILS HENRIKSSON: GOD UTVECKLING TROTS STÖKIGT ÅR VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR OM PENSIONEN EXPERTEN GER RÅD INFÖR EN FLYTT: HUR FUNGERAR

Läs mer