God Jul & Gott Nytt År!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "God Jul & Gott Nytt År!"

Transkript

1 Medlemsnytt december 2014 Linda Burenius Magnusson, vd O2 El Ekonomisk Förening. Kära andelsvän, I det här nyhetsbrevet berättar vi bland annat om det viktiga klimattoppmötet i Lima som avslutades förra veckan. Syftet med mötet var att höja ambitionerna för globala utsläppsminskningar fram till Tyvärr gick förhandlingarna trögt och gav ett ganska lamt resultat. En mer positiv nyhet är att vi hamnade på förstaplats bland elbolagen då SKI gjorde sin årliga NKI-undersökning. Läs om undersökningen och om Anna-Karin som jobbar på Kundservice. Vi skriver dessutom om en ny rapport som visar att vindkraft är det billigaste sättet att producera el på. Tyvärr har 2014 varit ett dåligt vindår, så produktionen har varit lägre än ett normalår. Vi hoppas på en blåsig vinter! Jag önskar er en riktigt god jul och ett gnistrande gott nytt år! Linda God Jul & Gott Nytt År! Svenskt Kvalitetsindex Kundservice öppettider: 23 december december Stängt 29 december december december Stängt Mellan den 2 oktober och 25 november kommer SKI (Svenskt Kvalitetsindex) att genomföra en kundundersökning bland OX2:s elkunder. Vi tycker det är viktigt med nöjda kunder och SKI är en pålitlig 1 januari Stängt modell och ett beprövat verktyg för att mäta hur nöjda 2 januari och lojala 9 16 kunder är. Undersökningen genomförs genom intervjuer per telefon bland 200 slumpvis 3 6 januari utvalda Stängt elkunder. Kanske ringer de dig? Renarna laddar inför jul på Sjiska vindkraftspark. Foto: Christoffer Rolke

2 Medlemsnytt december 2014 Sid 2/7 Lima COP20 Om det nyss avslutade klimattoppmötet i Lima och vindkraftens roll De senaste två veckorna, 1 14 december, träffades världens länder i Lima, Peru, för det tjugonde partsmötet under FN:s klimatkonvention. Syftet med mötet var att höja ambitionerna för utsläppsminskningar fram till år 2020 och att lägga grunden för det nya globala avtalet som de förhandlande länderna ska ta beslut om i Paris nästa år. Vid klimatmötet i Durban 2010 beslutade nämligen världens länder att en ny global överenskommelse för att hålla den globala temperaturökningen under två grader jämfört med 1990, ska beslutas 2015 och börja gälla I överenskommelsen ska följande ingå: Åtgärder för att minska utsläppen av växthusgaser Finansiellt stöd till åtgärder för att minska utsläppen och till att anpassa utsatta länders samhällen till klimatförändringar Hur avtalet ska underlätta teknikutveckling och tekniköverföring mellan länder Förhandlingarna i Lima gick mycket trögt och resultatet av mötet blev att alla länder under mars 2015 ska presentera sina förslag på utsläppsminskningar, att rika länder ska hjälpa fattigare länder genom att investera i klimatsmart teknik eller bistånd och att utsatta ö-nationer ska få särskild hjälp. FN ska därefter analysera om de föreslagna åtgärderna är tillräckliga för att begränsa den globala uppvärmningen till två grader. Överenskommelsen från Lima kritiseras då den innehåller svaga och icke bindande rekommendationer istället för konkreta åtgärder för att lösa klimatkrisen. Förnybar energi spelar en nyckelroll i om världen ska lyckas hålla tvågradersmålet. Och att vindkraft står sig väl ekonomiskt i jämförelsen med nyinvesteringar i andra kraftslag kan du läsa mer om i detta nyhetsbrev.

3 Medlemsnytt december 2014 Sid 3/7 Vindkraft billigaste sättet att producera el Enligt en rapport från Elforsk har nu den landbaserade vindkraften blåst upp till första position på listan över de billigaste sätten att producera el. Har du någonsin tvivlat på att vindkraft är rätt val för din elförsörjning? Nu kommer ytterligare bevis på hur bra det är med vindkraft. Tidigare (och fortfarande) kan man höra att vindkraft är dyrt att producera, men Elforsks rapport»el från nya och framtida anläggningar«från den 19 november slår rejält hål på den myten. Enligt studien är fortfarande kolkondenskraft billigast om man bortser ifrån koldioxidskatt och utsläppsrätter. Sedan kommer vindkraft eller storskalig vattenkraft beroende på val av kalkylränta. Men då varken kolkraft eller storskalig vattenkraft i praktiken kan byggas ut i Sverige, innebär det att landbaserad vindkraft idag är det billigaste sättet att producera ny el på. Och om man tar hänsyn till de styrmedel som finns i form av skatter och stödsystem (t ex elcertifikat) så är vindkraften i en klass för sig (se figur IV). Läs hela rapporten här: Varme/Rapporter/?rid=14_40_ Elproduktionskostnader för kommersiella tekniker I studien har sammanlagt 28 anläggningstyper jämförts 24 kommersiella och 4 semikommersiella. Graferna ovan är från studien och visar endast de kommersiella teknikerna som enbart producerar el. Vill du se alla grafer hänvisar vi till rapporten ovan.

4 Medlemsnytt december 2014 Sid 4/7 Klippan på kundservice Anna-Karin Andersen är ansvarig för kundserviceenheten på OX2. Det är hon som ser till att du får riktigt bra hjälp och information när du kontaktar oss. Här berättar Anna-Karin kort om vad hon gör på OX2. Berätta om vad du gör på OX2»Jag arbetar som kundserviceansvarig på OX2 vilket innebär att jag, tillsammans med mina kollegor, ser till att våra kunder får rätt hjälp och information när de till exempel har frågor om sina fakturor eller sitt elavtal. På vår enhet hanterar vi även bland annat elleveranser och fakturering. Vi ser oss själva som en lite annorlunda kundserviceenhet där»professionell men per- sonlig«är ledorden. Resultatet av SKI-under- sökningen (sid 6) bekräftade att våra kunder tycker vi är bra, eftersom vi hamnade på första plats bland Sveriges elbolag på privatmarknaden. Jag tror att nyckeln är att vi tar oss tid, är kunniga samt anpassar information och hjälp utefter vem vi pratar med. Det mest fantastiska är att många av våra kunder har ett starkt miljöengagemang och vi hamnar ofta i intressanta diskussioner om miljö och förnybar el. En dag hos oss på kundservice är aldrig den andra lik. Vi tar emot en mängd e-post och telefonsamtal varje dag och ibland får vi till och med besök ifrån kunder som föredrar att prata om deras ärende över en kopp kaffe.det bästa med jobbet är kontakten med våra miljöengagerade kunder.«säger Anna-Karin Andersen. Foto: Patrick Miller Varför valde du att jobba på OX2?»Jag är stolt över att arbeta på OX2 eftersom vi går i bräschen för att driva omställningen mot en förnybar energisektor. Vårt helgröna elbolag och vindkraftskooperativ ser jag som en viktig del i det.«bakgrund: Examen i ekonomi från Uppsala Universitet. Fritid: Vänner, spela saxofon och klättring. Prisbelönt park Sisjka mottar pris Sweden Green Building Awards, som premierar hållbart byggande i Sverige, har givit utmärkelsen för innovation och samverkan kring hållbar utveckling av anläggningsprojekt (färdigställt projekt) till Sjisjka vindkraftspark. Genom ett unikt samarbete lyckades Jämtkraft, OX2 och Skanska bygga en av de största landbaserade parkerna i Sverige på en otillgänglig plats, med extremt kort byggsäsong och kargt klimat.

5 Medlemsnytt december 2014 Sid 5/7 Händelser i höst Två trevliga evenemang i höst var Hem & Villa-mässan och vår Vindpub med soltema. Hem & Villa 2 5 oktober På Hem & Villa-mässan i Älvsjö träffade vi flera av våra befintliga och nya kunder för diskussion och inspiration kring fossilfritt. Vi kunde också stolt visa upp den nya e-golfen som kan köras med förnybar el från egenproducerad vindkraft tack vare ett unikt samarbete mellan Volkswagen och OX2. Om du är nyfiken på samarbetet kan du läsa mer här: Vindpub med soltema 29 oktober Ett stort antal intresserade samlades på Nordic Light Hotel den 29 oktober för att prata om hur solceller kan kombineras med vindandelar och hur du som mikroproducent kan tjäna på din överskottsproduktion. Här finns mer information för dig som vill veta mera om att producera solel hemma: Produktionen hittills 2014 Under jan nov har vi producerat 87 procent av beräknad årsproduktion. Det är mindre än förväntat, men ska ställas i relation till att förväntan beräknas på 20 års produktion och vi håller oss inom den normala årsvariationen som kan ligga på +/- 15 procent. Det låga utfallet i november beror framför allt på isbildning på rotorbladen. Tillgängligheten låg på 97,7 procent under jan-nov.

6 Medlemsnytt december 2014 Sid 6/7 Det är första gången som OX2 deltar i SKI:s undersökning och vi går direkt upp på förstaplats i kundernas rankning. SKI har ställt frågor inom kategorierna image, förväntningar, produktkvalitet, nöjdhet och lojalitet. OX2:s genomsnittsbetyg var 78,1 av 100 möjliga. SKI konstaterar att de elbolag som har en stark miljöprofil också är de som har de mest nöjda kunderna. Vi har nöjdast elkunder i Sverige! Nu har Svenskt Kvalitetsindex (SKI) gjort sin årliga undersökning och det står helt klart att OX2 toppar listan över de nöjdaste kunderna på privatmarknaden. Grön el i kombination med hög servicegrad är receptet. Tack ni som deltagit och givit oss de fina omdömena. Elbolag med de nöjdaste kunderna 2014 på privatmarknaden, enligt SKI 1. OX2 Vindel 78,1 2. Luleå Energi 77,7 3. Tibro Energi 77,6 4. Ale El 77,4 5. GodEl 75,6 Om SKI:s undersökning: Mätningarna har genomförts via telefonintervjuer till ett statistiskt urval av personer (från rikets totala befolkning) representerade alla boende i Sverige i åldern år. Totalt sett gjordes under 2014 cirka intervjuer i energibranschen. Skattereduktion för andelsägd el I budgetpropositionen låg ett förslag om att ge en skattereduktion till mikroproducerad el. Vi på OX2 har under flera år arbetat för att även andelsägd sol och vind ska omfattas av en skattereduktion. Detta är viktigt inte minst av rättviseskäl eftersom skattereduktionen annars enbart går till dem som har en villa med tak eller en stor tomt. Genom att andelsägande inkluderas får även lägenhetsinnehavare möjlighet till en skattereduktion. Vi vann en delseger i detta arbete då regeringen i sin budgetproposition skrev att de kommer att undersöka möjligheterna att låta fler, såsom andelsägare av förnybar el, komma i åtnjutande av skattereduktionen. Detta arbetet fortsätter även om regeringens budget röstades ned och och det är positivt att såväl S, MP, V som C anser att andelsägande bör ingå. Och i dessa dagar är det viktigt för alla partier att identifiera vilka frågor de kan samarbeta kring.

7 Medlemsnytt december 2014 Sid 7/7 Ladda hållbart med gratis el Audi och OX2 har tagit fram ett oslagbart elerbjudande för dig som vill ladda din nya Audi e-tron med ren el från vindkraft. Du får gratis egenproducerad el i ett år. Elen produceras av ett av vindkraftverken på Fallåsberget i Ockelbo kommun. Du vet precis var elen kommer ifrån och att den produceras med största omtanke för miljön. Din el är nämligen märkt med Bra Miljöval, Naturskyddsföreningens garanti för vindkraft som tar särskild hänsyn till hela ekosystemet. Audi Energys erbjudande för privatkunder* Beräknad årsförbrukning för Audi e-tron är kwh (1 500 mils eldrift). En vindandel motsvarar kwh och med tre vindandelar täcker du därmed bilens elförbrukning under hela året. Audi bjuder alla som har köpt en Audi e-tron, eller någon annan av Audis elbilder och laddhybrider, på hyran av tre vindandelar och kwh under ett år. Det resterande behovet för bilen, hushållet eller företaget täcker du med el till rörligt pris, också den miljömärkt. Efter ett år går avtalet över till vårt ordinarie rörligt pris-avtal (om du inte säger upp avtalet). Då väljer du själv om du vill fortsätta producera din egen el genom att köpa eller hyra vindandelar. Vill du ladda företagsbilen med egen vindkraft? Erbjudandet gäller även för företag. Kontakta vår Kundservice för mer information. Här kan du läsa mer och teckna avtal: *Avtalet gäller i ett år från leveransstart av el till din anläggning. Kampanjen kan inte kombineras med andra erbjudanden. Ytterligare andelar kan köpas eller hyras efter första året. Erbjudandet gäller fram till den 30 september 2015.

BluePower. Tanka med egen el.

BluePower. Tanka med egen el. BluePower. Tanka med egen el. Ett erbjudande från OX2 och Volkswagen vind el 6h 190 e-up! km Vindparken på Fallåsberget. Foto: Lina Westman, Gefle Dagblad 2 BluePower. Juni 2014. Kör din elbil på el som

Läs mer

Invigning Fallåsbergets vindpark, 20 maj 2013

Invigning Fallåsbergets vindpark, 20 maj 2013 O2 Medlemsnytt nr 2 2013 Kära O2-medlem, Föreningens tre nya vindkraftverk på Fallåsberget i Ockelbo invigdes den 20 maj och blev en stor publiksuccé med över 500 personer som deltog i den officiella invigningen.

Läs mer

Medlemsnytt December 2013

Medlemsnytt December 2013 Medlemsnytt December 2013 Kära O2-medlem, Vi kan glädjas åt att det blåst riktigt bra under oktober och november, vilket är bra eftersom vi i övrigt har haft ett något sämre vindår än föregående år. Nu

Läs mer

God Jul och Gott Nytt År. Tack för ert engagemang!

God Jul och Gott Nytt År. Tack för ert engagemang! OX2 VINDEL OX2 Nytt december 2016 SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER ELHANDEL 2016 God Jul och Gott Nytt År Maevaara vindpark i midvinterskrud. Foto: OX2 Tack för ert engagemang! 2016 har minst sagt varit

Läs mer

Kundservice stängt den 25 27 november p g a konferens. Men du kan maila oss under tiden så svarar vi när vi är på plats igen måndagen den 30 november.

Kundservice stängt den 25 27 november p g a konferens. Men du kan maila oss under tiden så svarar vi när vi är på plats igen måndagen den 30 november. OX2 Nytt november 2015 Linda Burenius Magnusson, avgående vd OX2 Vindel och O2 El Ekonomisk Förening. Foto: Patrick Miller Hej och hejdå! Hösten är här och snön har redan anlänt till Sveriges norra delar.

Läs mer

Medlemsnytt September 2013

Medlemsnytt September 2013 Medlemsnytt September 2013 Kära O2-medlem, Den här veckan presenterar IPCC, FNs klimatpanel en rapport om förändringarna i världens klimat. Det är den första delen av fyra olika delrapporter och beskriver

Läs mer

PRESSINFO Energi 2012 Datum: 2012-12-17 Publicering: Kl. 05.00

PRESSINFO Energi 2012 Datum: 2012-12-17 Publicering: Kl. 05.00 PRESSINFO Energi 2012 Datum: 2012-12-17 Publicering: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE ENERGIBRANSCHEN SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se

Läs mer

Glad. sommar! Ny värld, nytt namn samma hängivna elbolag! OX2 Nytt juni Hälsningar, Stina

Glad. sommar! Ny värld, nytt namn samma hängivna elbolag! OX2 Nytt juni Hälsningar, Stina OX2 Nytt juni 2017 Ny värld, nytt namn samma hängivna elbolag! I en värld av ständig rörelse gäller det att förändra sig med den. Namnet Vindel har börjat kännas lite snävt för vår verksamhet, som redan

Läs mer

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING Dala Vindkraft 2013 DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING erbjuder andelsägande i de vindkraftverk som föreningen äger. Detta bidrar till en ökad elproduktion från förnybara källor i Dalarna. Andelsägare i

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2014. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2014. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Energi 2014 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Maria Söder, telefon: 070 220 89

Läs mer

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING Vindandelar en god investering DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING erbjuder andelsägande i de vindkraftverk som föreningen äger. Detta bidrar till en ökad elproduktion från förnybara källor i Dalarna. Andelsägare

Läs mer

Erbjudande till dig som mikroproducent!

Erbjudande till dig som mikroproducent! Erbjudande till dig som mikroproducent! Vårt klimat och miljön omkring oss är lika viktig för oss alla! Från och med den 1 december 2015 börjar vi köpa elcertifikat samt ursprungsgarantier från mikroproducenter.

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Energi 2015 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Maria Söder telefon: 070 220 89

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

Erbjudande till dig som mikroproducent!

Erbjudande till dig som mikroproducent! Erbjudande till dig som mikroproducent! Vårt klimat och miljön omkring oss är lika viktig för oss alla! Från och med den 1 december 2015 börjar vi köpa elcertifikat samt ursprungsgarantier från mikroproducenter.

Läs mer

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2015 Vi bjuder på fröer från Frökungen Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar Vinn en luftvärmepump Värde 21 375 kr Så enkelt

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

Nu bygger vi nya solcellsparker och kan ta emot fler sparare

Nu bygger vi nya solcellsparker och kan ta emot fler sparare 3 % SPARA I SOLCELLER R Ä N T A Nu bygger vi nya solcellsparker och kan ta emot fler sparare LÅT SOLEN GÖRA JOBBET! 2012 var det år då ETC fick fart på landets största offentliga solcellspark i Katrineholm

Läs mer

Samhällsengagemang och miljötänkare ger nöjdare kunder i energibranschen

Samhällsengagemang och miljötänkare ger nöjdare kunder i energibranschen FÖR MER INFORMATION JOHAN PARMLER, VD SVENSKT KVALITETSINDEX johan.parmler@kvalitetsindex.se 073-151 75 98 PRESSMEDDELANDE 2017-11-27 Samhällsengagemang och miljötänkare ger nöjdare kunder i energibranschen

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Energi 2015 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Maria Söder telefon: 070 220 89

Läs mer

PRESSINFO BANKER 2012 Datum: 2012-10-01 Release: Kl. 05.00

PRESSINFO BANKER 2012 Datum: 2012-10-01 Release: Kl. 05.00 PRESSINFO BANKER 2012 Datum: 2012-10-01 Release: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE BANKER 2012 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se OM SKI

Läs mer

Foto: Lina Westman Gefle Dagblad

Foto: Lina Westman Gefle Dagblad Foto: Lina Westman Gefle Dagblad Agenda den 15 maj 2014 Om O2 och en marknadsutblick Johan Ihrfelt vd O2 Om O2 El Ekonomisk Förening och året som har gått Linda Burenius Magnusson vd O2 El Ekonomisk Förening

Läs mer

Postnr: Ort: Eventuell mobiltelefon: Anl id: 1) Områdes id: 2) Elhandelsföretag: 3) Årsförbrukning, kwh: 3)

Postnr: Ort: Eventuell mobiltelefon: Anl id: 1) Områdes id: 2) Elhandelsföretag: 3) Årsförbrukning, kwh: 3) DKH Teckningsanmälan Jag tecknar mig för andel/andelar i Dala Vindkraft Ekonomisk förening, org.nr 769613-8911, och ansöker samtidigt om medlemskap (gäller ny medlem). Varje andel kostar 6 600 kronor.

Läs mer

FÅ SNURR PÅ DIN EKONOMI

FÅ SNURR PÅ DIN EKONOMI FÅ SNURR PÅ DIN EKONOMI Möjlighet till köp av andelar i Hjortseryd Vindkraftpark! GENOM ETT AVTAL MELLAN STENA RENEWABLE ENERGY AB OCH SVERIGES VINDKRAFTSKOOPERATIV, SVEF, ERBJUDS BOENDE I VRÅ OCH TORPA

Läs mer

Bodecker Partners

Bodecker Partners 2019-02-01 Vi är BODECKER PARTNERS Oberoende rådgivning och förvaltning av Elcertifikat, EUA och nordiska elprisrisker Oberoende rådgivning...och förvaltning av Elcertifikat, EUA och nordiska elprisrisker

Läs mer

Nettodebiteringsutredningen Oberoende Elhandlares synpunkter och förslag

Nettodebiteringsutredningen Oberoende Elhandlares synpunkter och förslag 2013-09- 02 Nettodebiteringsutredningen Oberoende Elhandlares synpunkter och förslag Övergripande OE är positiva till förslaget om en skattereduktion istället för årsvis nettodebitering. Det är mycket

Läs mer

Producera din egen el

Producera din egen el E.ON Elnät Producera din egen el Information om hur du blir mikroproducent Med mikroproduktion menar vi en elproduktion som kräver en säkringsstorlek på högst 63 ampere och en produktionseffekt upp till

Läs mer

Vi levererar el och värme till människor och företag. - Vi värmer människor och lyser upp deras hem...

Vi levererar el och värme till människor och företag. - Vi värmer människor och lyser upp deras hem... Vi levererar el och värme till människor och företag - Vi värmer människor och lyser upp deras hem... 100% förnybar Du får enbart förnybar energi hos oss (sol, vind, vatten, biobränsle). Lokala Drygt100

Läs mer

Header. Body Text. Svensk vindkraftförening. Ideell förening med ca 2000 medlemmar. Verkar för en långsiktigt hållbar vindkraftanvändning

Header. Body Text. Svensk vindkraftförening. Ideell förening med ca 2000 medlemmar. Verkar för en långsiktigt hållbar vindkraftanvändning Innehåll: Vad är en andel vindkraft? Olika sätt att bli andelsägare Starta ett vindkraftskooperativ Olika modeller för vindkooperativ Köpa vindkraftverk Uttagsskatten, vad hände? Om du vill veta mer...

Läs mer

Värm upp hösten! Sänk uppvärmningskostnaden med upp till 55 %

Värm upp hösten! Sänk uppvärmningskostnaden med upp till 55 % NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL HÖST 2013 Luftvärmepump till kampanjpris! Värm upp hösten! Sänk uppvärmningskostnaden med upp till 55 % Så minskar du enkelt varmvattenkostnaden

Läs mer

Nyhetsbrev om förnybart

Nyhetsbrev om förnybart OX2 Nytt februari 2017 Hej 2017! 2016 blev ett minst sagt turbulent år. På den världspolitiska nivån kunde vi glädjas åt en ratificering av klimatavtalet och förfäras åt en klimatskeptiker på presidentämbetet

Läs mer

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där.

*PRIO Geografi 9 Lärarstöd kommer under hösten att läggas upp och kunna nås via hemsidan tillsammans med de övriga lärarstöden som nu finns där. PRIO-lektion november Nu börjar nedräkningen inför FN:s klimatmöte i Paris, som ska pågå mellan den 30 november och 11 december. Världens länder ska då enas om ett nytt globalt klimatavtal som ska gälla

Läs mer

PRESSINFO Energi 2013 Datum: 2013-12-16 Publicering: Kl. 05.00

PRESSINFO Energi 2013 Datum: 2013-12-16 Publicering: Kl. 05.00 PRESSINFO Energi 2013 Datum: 2013-12-16 Publicering: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE ENERGIBRANSCHEN 2013 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se

Läs mer

MIN ENERGI. solcellsguiden. Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall. Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar

MIN ENERGI. solcellsguiden. Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall. Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar MIN ENERGI Nyheter och erbjudanden till dig som är kund hos Vattenfall Upptäck solkraft! Vi bjuder på Storytel i 30 dagar Håll koll på fritidshuset med Smarta hem-prylar Räkna ut din besparing med solcellsguiden

Läs mer

Bixia Varför solel i vår mix

Bixia Varför solel i vår mix Bixia och omvärlden Mänskligheten står inför två av sina största utmaningar i historien! Hur vi ska få stopp på pågående klimatförändringar Hur vi ska få energibalans i världen Och detta utan att vi ska

Läs mer

20 år. med svenska skidförbundet! Smartare hem med smarta energiprylar. Vi bjuder på 5 filmer hos film2home

20 år. med svenska skidförbundet! Smartare hem med smarta energiprylar. Vi bjuder på 5 filmer hos film2home NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VINTER 2014/2015 20 år med svenska skidförbundet! FOTO: ULF PALM Vi bjuder på 5 filmer hos film2home Smartare hem med smarta energiprylar Skid-VM

Läs mer

Erbjudande till dig som mikroproducent!

Erbjudande till dig som mikroproducent! 2019 Erbjudande till dig som mikroproducent! Vårt klimat och miljön omkring oss är lika viktig för oss alla! Redan den 1 november 2015 började vi köpa elcertifikat samt ursprungsgarantier från våra mikroproducenter.

Läs mer

o2 El Ekonomisk Förening Årsredovisning 2014

o2 El Ekonomisk Förening Årsredovisning 2014 o2 El Ekonomisk Förening Årsredovisning 2014 Innehåll O2 El Ekonomisk Förening i korthet 3 VD har ordet 4 Vindkraft i Sverige och världen 5 Produktion i O2 El Ekonomisk Förening 11 Föreningens vindkraftverk

Läs mer

Brännlidens vindpark. Projektbeskrivning

Brännlidens vindpark. Projektbeskrivning Brännlidens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING BRÄNNLIDEN 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen

Läs mer

Solceller. Diedrik Fälth, energiingenjör och solcellsexpert

Solceller. Diedrik Fälth, energiingenjör och solcellsexpert Solceller Diedrik Fälth, energiingenjör och solcellsexpert Den största myten * En film om solel Så här sa ett elföretag år 2000 Sydgas och Sydkrafts intresse ligger i att få praktisk erfarenhet i småskalig

Läs mer

Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen

Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen Erbjudandet gäller till och med 1 december 2013. Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen Statkraft SCA Vind AB Investera i förnybar energi och påverka dina elkostnader Nu kan du som har elabonnemang

Läs mer

Varifrån kommer elen?

Varifrån kommer elen? Varifrån kommer elen? Information om ursprungsmärkning och miljöpåverkan. Dina val påverkar vår produktion och miljön. Från och med 1 juli 2013 är det ett lagkrav att alla elhandelsbolag ska informera

Läs mer

Egenproducerad energi - så funkar det

Egenproducerad energi - så funkar det Page 1 of 6 Egenproducerad energi - så funkar det Taggar på denna artikel Byta solfångare, Köpa solfångare, solceller, solcellspanel Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk

Läs mer

Question today imagine tomorrow create for the future

Question today imagine tomorrow create for the future 2019-05-27 Question today imagine tomorrow create for the future Värdet av överskottselen från solceller hos företag Gustaf Svantesson, Energikonsult Vi arbetar för hållbar samhällsutveckling där resurseffektivitet

Läs mer

Sjisjka vindpark Projektbeskrivning

Sjisjka vindpark Projektbeskrivning vindpark Projektbeskrivning Foto: Christoffer Rolke PROJEKTBESKRIVNING SJISJKA 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

Kompletta solcellslösningar

Kompletta solcellslösningar Kompletta solcellslösningar Tryggt, lokalt och enkelt. Låt solen värma dig. I närmare 150 år har vi försett Uddevalla med energi. Mycket har hänt under åren, men vårt mål har alltid varit detsamma att

Läs mer

Bli delägare i Sveriges största solpark.

Bli delägare i Sveriges största solpark. Bli delägare i Sveriges största solpark. Nu bygger vi Sveriges största solpark Vi siktar på en total effekt om 6 MW, vilket motsvarar solenergi till omkring 400 villor. Det innebär att Karlskrona Solpark

Läs mer

PRESSINFO FÖRSÄKRING 2012 Datum: 2012-11-05 Release: Kl. 05.00

PRESSINFO FÖRSÄKRING 2012 Datum: 2012-11-05 Release: Kl. 05.00 PRESSINFO FÖRSÄKRING 2012 Datum: 2012-11-05 Release: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE FÖRSÄKRING 2012 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se

Läs mer

Solelserbjudande från Södra. Egen solel

Solelserbjudande från Södra. Egen solel Solelserbjudande från Södra Egen solel Så här tillverkas solel Solelserbjudande från Södra För att producera din egen el från solens energi behöver du ett tak eller en markyta utan skuggor. Se över hur

Läs mer

En bransch i förändring - kunderna kräver mer

En bransch i förändring - kunderna kräver mer Svenskt Kvalitetsindex SKI Energi 2016 Datum: 2016-11-28 För ytterligare information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta: Laurina Qvarnström, Områdesansvarig Telefon: 070 880 27 13

Läs mer

Ny undersökning och bok: Experter och allmänhet oeniga om vem som är mest hållbar

Ny undersökning och bok: Experter och allmänhet oeniga om vem som är mest hållbar Pressmeddelande den 20 mars 2014 Ny undersökning och bok: Experter och allmänhet oeniga om vem som är mest hållbar Uppfattningarna skiljer sig betydligt åt när experter och allmänhet bedömer vilka företag

Läs mer

VI GER SVERIGE KRAFT.

VI GER SVERIGE KRAFT. VI GER SVERIGE KRAFT. www.stockholmselbolag.se LÅNGSIKTIGHET TRYGGHET & PRISVÄRDHET STOCKHOLMS ELBOLAG Stockholms Elbolag är här för att visa vägen till en trygg och miljövänlig framtid. Vår el är 100%

Läs mer

Min bok om hållbar utveckling

Min bok om hållbar utveckling Min bok om hållbar utveckling av: Emilia Nordstrand från Jäderforsskola Energianvändning När jag såg filmen så tänkte jag på hur mycket energi vi egentligen använder. Energi är det som gör att te.x. lamporna

Läs mer

Pressinfo. Företagstjänster 2012

Pressinfo. Företagstjänster 2012 Pressinfo Företagstjänster 2012 2012-06-11 Release: kl. 05.oo GENERELLT BRANSCHEN Kunderna är generellt nöjda med sina leverantörer av konsulttjänster, bemanningstjänster och revisionstjänster. Nöjdheten

Läs mer

Så får du dina kunder och medarbetare att skryta om dig!

Så får du dina kunder och medarbetare att skryta om dig! Så får du dina kunder och medarbetare att skryta om dig! Nöjda kunder kommer nödvändigtvis inte tillbaka! Det gör alltid kunder! Vilka sorters kunder finns det? Kunderna är: Berättar

Läs mer

Glötesvålens vindpark. Projektbeskrivning

Glötesvålens vindpark. Projektbeskrivning Glötesvålens vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING GLÖTESVÅLEN 2/6 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar förnybara energianläggningar i Norden. Vi driver omställningen till en hållbar

Läs mer

Årsstämma Anförande av Lars Larsson, tf VD Fredrik Samuelsson, Ekonomichef Britta Ersman, IR- och Finanschef

Årsstämma Anförande av Lars Larsson, tf VD Fredrik Samuelsson, Ekonomichef Britta Ersman, IR- och Finanschef Årsstämma 2016-06-01 Anförande av Lars Larsson, tf VD Fredrik Samuelsson, Ekonomichef Britta Ersman, IR- och Finanschef 1 Lars Larsson, tf VD Rabbalshede Kraft juni 2015 Göteborg Energi AB Vattenfall 2

Läs mer

Att skapa förtroende så når vi fram

Att skapa förtroende så når vi fram Kommunikationsdagarna 2012 Att skapa förtroende så når vi fram Malin Thorsén Alarm: Inställningen till elbranschen försämras Negativ Positiv 2011 Okt 41 21 4 2010 Okt 30 25 6 2009 Okt 29 23 4 2007 Okt

Läs mer

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion

Solelsinvestering i Ludvika kommun. Underlag för motion Solelsinvestering i Ludvika kommun Underlag för motion Vänsterpartiet i Ludvika 2013 Vänsterpartiet vill att Ludvika kommun tar en aktiv roll i omställningen av samhällets energiproduktion. Genom att använda

Läs mer

Kraftsamlingen. Det är lätt att se vem som har. 100 % grön el. Bäst i branschen! Husakuten, alltid till hands. Kundförmåner. El från förnybara källor

Kraftsamlingen. Det är lätt att se vem som har. 100 % grön el. Bäst i branschen! Husakuten, alltid till hands. Kundförmåner. El från förnybara källor Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft november 2014 Det är lätt att se vem som har dalakraft. Bäst i branschen! Så säger våra kunder 100 % grön el El från förnybara källor Husakuten,

Läs mer

Hedbodbergets vindpark. Projektbeskrivning

Hedbodbergets vindpark. Projektbeskrivning s vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING HEDBODBERGET 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver omställningen mot

Läs mer

Rapport från partienkät

Rapport från partienkät Rapport från partienkät Sammanfattning Svensk Vindenergi har genomfört en enkät till riksdagspartierna om deras syn på förnybar elproduktion och vindkraft. Här följer en sammanfattning av svaren: Socialdemokrafterna,

Läs mer

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez

På fritiden tycker jag mycket om att åka båt och att fiska. Jag brukar grilla fisken över en eld, det är jätte-mysigt. Hälsningar Antonio Rodríguez Jag heter Antonio och jag arbetar som tandläkare. En tandläkare hjälper människor med deras tänder. Om du inte går till tandläkaren så kommer du att få hål i tänderna och väldigt ont. Att gå till tandläkaren

Läs mer

Kan vi täcka energibehovet med solceller?

Kan vi täcka energibehovet med solceller? Sjöbo Solpark Kan vi täcka energibehovet med solceller? Målsättning Bevisa att solel fungerar på stor skala i Sverige Målsättningar med projektet: Driva fram ett stort projekt som referensprojekt för framtida

Läs mer

Ranking elpris hela femtonmånadersserier - fasta 1-årsavtal.

Ranking elpris hela femtonmånadersserier - fasta 1-årsavtal. 2 Fast pris 1 år Telinet Energi AB 80.29 1 2 Fast pris 1 år Telinet Energi AB 80.29 2 2 Fast pris 1 år Telinet Energi AB 80.29 3 5 Avtal 1 år ( 1-3) Karlstads Energi AB 83.54 1 5 Avtal 1 år ( 1-3) Karlstads

Läs mer

Lycka till. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni.

Lycka till. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni. EnergiGeni är E.ONs energiutställning för elever i årskurs 4-9. Frågor för ett EnergiGeni. Lycka till och ha så kul på din upptäcktsresa - ta gärna hjälp av ugglan Elvis på vägen! Namn station 1 Fotosyntesen

Läs mer

PRESSINFO Detaljhandeln 2012 Datum: 2012-12-03 Publicering: Kl. 05.00

PRESSINFO Detaljhandeln 2012 Datum: 2012-12-03 Publicering: Kl. 05.00 PRESSINFO Detaljhandeln 2012 Datum: 2012-12-03 Publicering: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE DETALJHANDELN 2012 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se

Läs mer

Nyemission Vallerstad Vind Ekonomisk Förening Teckningstid 14 januari 8 februari 2013

Nyemission Vallerstad Vind Ekonomisk Förening Teckningstid 14 januari 8 februari 2013 Nyemission i Vallerstad Vind Ekonomisk Förening Teckningstid 14 januari 8 februari 2013 1 Allmänt om Vallerstad Vind Ekonomisk Förening (VVEF) Befintliga vindandelar Under hösten 2009 emitterade VVEF 5

Läs mer

PRESSINFO HELA EKONOMIIN 2012 Datum: Release: Kl

PRESSINFO HELA EKONOMIIN 2012 Datum: Release: Kl PRESSINFO HELA EKONOMIIN 2012 Datum: 2013-01-28 Release: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE HELA EKONOMIN 2012 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se

Läs mer

Elbytarguide Företag. Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar

Elbytarguide Företag. Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar Elbytarguide Företag Så ser du över företagets elavtal och sparar pengar Dags att se över ditt elavtal och spara pengar till firman 1996 avreglerades den svenska elmarknaden. Sedan dess är det fritt fram

Läs mer

Solenergi till alla! Var med och driv utvecklingen mot 100% förnybar energi med el från solceller och gör samtidigt en bra affär.

Solenergi till alla! Var med och driv utvecklingen mot 100% förnybar energi med el från solceller och gör samtidigt en bra affär. Solenergi till alla! Var med och driv utvecklingen mot 100% förnybar energi med el från solceller och gör samtidigt en bra affär. INNEHÅLL VARFÖR SOLEL? 1 VARFÖR SOLEL? 2 VARFÖR NU? 3 I HUVUDET PÅ EN MIKROPRODUCENT

Läs mer

Synpunkter inför utredningen om Solelstrategi

Synpunkter inför utredningen om Solelstrategi Energimyndigheten Uppdrag Solelstrategi Synpunkter inför utredningen om Solelstrategi Bakgrund Solelkommissionen är mycket positiv till regeringens uppdrag till Energimyndigheten om att ta fram en solelstrategi

Läs mer

100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind

100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind 100 procent förnybart, elcertifikat och havsbaserad vind 10 maj 2017 Martin Johansson Enheten för förnybar energi Några viktiga utgångspunkter 100 procent förnybart till 2040 Ingen tvångsnedstängning av

Läs mer

Ert dnr: Fi2015/1733 Stockholm 2015-05-04 Finansdepartementet Skatte- och Tullavdelningen 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Yttrande om Promemoria Vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen

Läs mer

elementärt Vinn en härlig värmefilt! Gör skillnad på riktigt - klimatkompensera med Elverket Elverket lanserar Elpiloten TM över hela landet

elementärt Vinn en härlig värmefilt! Gör skillnad på riktigt - klimatkompensera med Elverket Elverket lanserar Elpiloten TM över hela landet elementärt F r å n e l v e r k e t n r 2 2 0 1 3 Gör skillnad på riktigt - klimatkompensera med Elverket Elverket lanserar Elpiloten TM över hela landet Vinn en härlig värmefilt! Vd Hej, har ordet Vintern

Läs mer

Enkätundersökning. Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20

Enkätundersökning. Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20 Enkätundersökning Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20 Pronto Communication AB Kammakargatan 48 111 60 Stockholm T +46 8 23 01 00 F +46 8 23 01 05 info@prontocommunication.se Bakgrund Pronto har på uppdrag

Läs mer

Ny VD för Rejlers Energitjänster

Ny VD för Rejlers Energitjänster Motala, 2015-04-20 I det här numret 1 Nyheter i nytt format! 2 Ny VD för Rejlers Energitjänster 3 Nya säljare 4 Elmarknadsutbildning för hela företaget på Torpa Gård 5 Ediel- och avräkningskonferens 2014

Läs mer

ett rollspel om klimat för åk 9 och gymnasiet

ett rollspel om klimat för åk 9 och gymnasiet Lärarhandledning Klimattoppmöte 2011 ett rollspel om klimat för åk 9 och gymnasiet Under FNs klimattoppmöte i Sydafrika i december 2011 träffas världens ledare för att hitta en lösning på klimatutmaningarna.

Läs mer

PRESSINFO TELEKOM 2012 Datum: 2012-10-22 Release: Kl. 05.00

PRESSINFO TELEKOM 2012 Datum: 2012-10-22 Release: Kl. 05.00 PRESSINFO TELEKOM 2012 Datum: 2012-10-22 Release: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE TELEKOM 2012 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se OM SKI

Läs mer

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice

www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice www.dalecarnegie.se Dale Carnegie Tips för att skapa förstklassig kundservice Del 1 Service börjar med relationer Förstklassig kundservice börjar med goda relationer. Här är nio sätt att stärka kundrelationer

Läs mer

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk

söndag den 11 maj 2014 Vindkraftverk Vindkraftverk Vad är ursprungskällan? Hur fångar man in energi från vindkraftverk? Ett vindkraftverk består utav ett högt torn, högst upp på tornet sitter en vindturbin. På den vindturbinen sitter det

Läs mer

Solceller. Producera egen el - en lysande idé!

Solceller. Producera egen el - en lysande idé! Solceller Producera egen el - en lysande idé! Tyst, ren och oändlig Rakt ovanför ditt huvud finns en fantastisk energikälla solen. Ren, tyst, miljövänlig och oändlig. Och gratis. För alla. Solenergin kan

Läs mer

Vindpark Töftedalsfjället

Vindpark Töftedalsfjället Vindpark Töftedalsfjället En förnybar energikälla På Töftedalsfjället omvandlas vindenergi till el. Genom att utnyttja en av jordens förnybara energikällor kan vi ta ytterligare ett steg bort från användandet

Läs mer

Kraftsamlingen. Dala Elfond. Framtidens elmarknad blir oroligare. Kundförmåner. Nya sättet att handla el tillsammans. Så möter vi utmaningen

Kraftsamlingen. Dala Elfond. Framtidens elmarknad blir oroligare. Kundförmåner. Nya sättet att handla el tillsammans. Så möter vi utmaningen Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft november 2013 Dala Elfond Nya sättet att handla el tillsammans Framtidens elmarknad blir oroligare Så möter vi utmaningen Kundförmåner Hotellpaket

Läs mer

Kära andelsvän, Medlemsnytt juni 2014

Kära andelsvän, Medlemsnytt juni 2014 Medlemsnytt juni 2014 Kära andelsvän, Nu är äntligen sommaren här. Det var roligt att få träffa många medlemmar på årets föreningsstämma i maj och jag hoppas att få möta några av er nästa vecka i Almedalen.

Läs mer

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011

Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 BILAGA 1: Enkät med gemensamma frågor samt unika enkäter Frågeformulär till besökare av evenemang eller besöksmål i Sunne kommun sommaren 2011 Sunne kommun genomför under sommaren 2011 en besöksundersökning

Läs mer

INTERVJUGUIDE ARBETE. Bilaga 1

INTERVJUGUIDE ARBETE. Bilaga 1 Bilaga 1 INTERVJUGUIDE Bakgrund - Namn - Ålder - Uppväxtort - Syskon - Föräldrars yrke - Har du någon partner? Gift, sambo - Hur länge har ni varit tillsammans? - Vad arbetar hon med? - Har du barn? -

Läs mer

Luongastunturis vindpark. Projektbeskrivning

Luongastunturis vindpark. Projektbeskrivning Luongastunturis vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING LUONGASTUNTURI 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

Kör på el i sommar. Sommaräventyr för hela familjen. Koppla upp och koppla av. 1 500 kr rabatt på elcykel. Fina rabatter till semestern

Kör på el i sommar. Sommaräventyr för hela familjen. Koppla upp och koppla av. 1 500 kr rabatt på elcykel. Fina rabatter till semestern NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL SOMMAR 2014 1 500 kr rabatt på elcykel Kör på el i sommar Sommaräventyr för hela familjen Fina rabatter till semestern Koppla upp och koppla

Läs mer

Vindkraftverk. Principen bakom vårt vindkraftverk

Vindkraftverk. Principen bakom vårt vindkraftverk Vindkraftverk Min grupp har gjort ett speciellt vindkraftverk som är inspirerat av det flygande vindkraftverket Buoyant airborne turbine. Det som gör vårt vindkraftverk annorlunda jämfört med andra är

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Försäkring 2014. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Försäkring 2014. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Försäkring 2014 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Johan Parmler, Projektledare

Läs mer

El kan köpas på många sätt. Ett av dem är bäst för företaget.

El kan köpas på många sätt. Ett av dem är bäst för företaget. www.eon.se 020 22 99 00 Ny energi Inom E.ON tar vi hand om 35 miljoner kunder, vilket gör oss till Europas största privatägda energiföretag. I Sverige levererar vi el, gas och värme och tack vare vår långa

Läs mer

I DIN VARDAG NU GÖR VI FRAMTIDEN BÄTTRE! ENERGI- OCH MILJÖMÄSSAN 19 OKTOBER 2O13 PÅ GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN NR. 3 - OKTOBER 2013

I DIN VARDAG NU GÖR VI FRAMTIDEN BÄTTRE! ENERGI- OCH MILJÖMÄSSAN 19 OKTOBER 2O13 PÅ GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN NR. 3 - OKTOBER 2013 I DIN VARDAG NR. 3 - OKTOBER 2013 NYHETER OCH INFORMATION FRÅN RONNEBY MILJÖ & TEKNIK AB NU GÖR VI FRAMTIDEN BÄTTRE! ENERGI- OCH MILJÖMÄSSAN 19 OKTOBER 2O13 PÅ GYMNASIESKOLAN KNUT HAHN ETT SAMARBETE FÖR

Läs mer

Grönt är bara en färg

Grönt är bara en färg El är aldrig grön Grönt är bara en färg Välj el märkt Bra Miljöval Varför du ska välja el märkt Bra Miljöval Du som väljer el märkt Bra Miljöval... All elproduktion har en miljöpåverkan, det är oundvikligt.

Läs mer

Sökoptimering - Innehåll

Sökoptimering - Innehåll Sökoptimering - Innehåll Introduktion Del 1 - Lokal Sökoptimering Del 2 - Onsite Optimering Del 3 - Offsite Optimering Sökoptimering (SEO): Sökoptimering är grunden för din synlighet på nätet. Ca 97% av

Läs mer

Strategi för ökad användning av solel

Strategi för ökad användning av solel Strategi för ökad användning av solel Solenergi seminarium och inspiration Malmö, 2 december 2016 Sara Grettve, Energimyndigheten Energimyndigheten snabba fakta Expertmyndighet åt regering och departement.

Läs mer

PRODUCERA DIN EGEN EL

PRODUCERA DIN EGEN EL KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION PRODUCERA DIN EGEN EL Höganäs Energi KOM IGÅNG MED MIKROPRODUKTION Allt fler privatpersoner blir mikroproducenter och börjar producera sin egen el från sol, vind eller vatten.

Läs mer

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014

Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Region Skåne Skånevård KRYH Habilitering & Hjälpmedel Tolkcentralen Tolkcentralen Brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen brukarundersökning november 2014 Tolkcentralen, Region Skåne genomförde

Läs mer