God Jul och Gott Nytt År. Tack för ert engagemang!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "God Jul och Gott Nytt År. Tack för ert engagemang!"

Transkript

1 OX2 VINDEL OX2 Nytt december 2016 SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER ELHANDEL 2016 God Jul och Gott Nytt År Maevaara vindpark i midvinterskrud. Foto: OX2 Tack för ert engagemang! 2016 har minst sagt varit ett händelserikt år för oss i föreningen, för energibranschen och för mig personligen som ny i branschen och på jobbet. Det mest anmärkningsvärda för mig sedan jag började i februari har varit insikten om den otroliga styrka vi har i vår förening tack vare ett brinnande och smittande engagemang. På föreningsstämman i våras mötte jag för första gången lite fler av er medlemmar och slogs av vilket oerhört miljöengagemang och stort intresse som driver den här föreningen. Även under hösten när vi har kommunicerat att föreningens ekonomi är ansträngd (se bilaga från förra nyhetsbrevet), möts jag av ett positivt driv hos er medlemmar för att lösa problemen och hitta en väg framåt, tillsammans. Efter det senaste nyhetsbrevets uppmuntran att höra av er till politikerna för att lobba för en skattereduktion för andelsägd energi fick vi rapporter att de blivit»nermailade«. Helt otroligt! Under året har vi gjort en rejäl genolysning av hela ekonomin. Vi har lyckats sänka vår kostnadskostym och fattat beslut om en höjning av andelselpriset till 28 öre/kwh (jmf dagens spotpris på 32 öre/kwh*) från årsskiftet. Prishöjningen är den enskilt viktigaste åtgärden för att säkra föreningens intäkter framöver. Vi kommer även att göra en nödvändig nedskrivning av verkens värde i samband med nästa bokslut allt för att stå stabilt rustade inför kommande år. Nu hoppas vi stort på att den statliga utredning som pågår ska komma fram till beslut om att vi andelsägare ska slippa betala energiskatt (ca 42 öre/kwh inkl moms). Tyvärr har vi fått indikationer på att utredningen försenas. Många av er har redan hört av er till ansvariga politiker, vilket är ett bra sätt att uppmärksamma dem på hur viktigt det är att andelsägare i vind och sol får samma skattelättnad som de som sätter upp egna solceller på taket. Läs mer om hur du kan fortsätta påverka politikerna på sid 2. Till sist vill jag ge ett stort rungande tack för att ni bryr er, engagerar er och bidrar till en bättre miljö genom minskade koldioxidutsläpp. Det har aldrig behövts mer än nu! Varma julhälsningar, Stina Yones, vd O2 El Ekonomisk förening * SE3 Stockholm

2 Bra personer att mejla: Gustaf Löfgren, Politiskt sakkunnig hos Finansministern (S) Åsa Westlund, Energipolitisk talesperson (S) Ingemar Nilsson, Energipolitisk talesperson (S) Leif Jakobsson, Statssekreterare hos Finansministern (S) Ibrahim Baylan, Energiminister (S) Lise Nordin, Energipolitisk talesperson (MP) OX2 Nytt november 2016 Sid 2/4 Skatteutredningen: Du kan göra skillnad! Regeringen har äntligen tillsatt en utredning om hur hushåll som äger andelar i vind- eller solkraft ska kunna ges skattelättnader och bidra till energiomställningen. Var med och påverka att de tar ett beslut i rätt riktning. I regeringens promemoria ( ) sista stycket står att skattereduktionen även ska»omfatta andelsägt«. Ändå är det osäkert om utredningen verkligen kommer fram till ett positivt resultat. Många av er har redan hört av er till ansvariga politiker, vilket är ett bra sätt att uppmärksamma dem på hur viktigt det är att andelsägare i vind och sol får samma skattelättnad som de som sätter upp egna solceller på taket. De politiker och tjänstemän vi pratat med har berättat att de fått många mail av andelsägare, och de har uppfattat detta som ett positivt stöd! Fortsätt gärna att kontakta ansvariga politiker och tjänstemän, berätta hur viktig frågan är och tacka/beröm dem för att regeringen nu sagt att de vill lösa frågan. Mailadresser hittar du nedan. Per Ängquist, Statssekreterare hos Miljöministern (MP) per.angquist@regeringskansliet.se Rasmus Ling, Riksdagsledamot i Skatteutskottet (MP) rasmus.ling@riksdagen.se Bakgrund: Idag får de som sätter upp solceller på taket eller ett litet vindkraftverk på gården en skattelättnad för den el som matas in på elnätet. Det innebär i praktiken att deras egenproducerade el är helt befriad från energiskatt. Vi som äger vindandelar och använder elen för egen förbrukning får inte motsvarande skattelättnad. Energiskatten ligger idag på 29,2 öre/kwh ex. moms och kommer troligen höjas ytterligare under Under många år har OX2 påpekat att detta är orättvist och missgynnar lägenhetshushåll och andra som inte kan sätta upp egna solceller på taket eller ett vindkraftverk på tomten, men som istället äger andelar i sol eller vind. Och nu har vårt arbete givit resultat en utredning är tillsatt för att se om det är möjligt att även andelsägare ska kunna få en skattelättnad. Här är tre av våra senaste debattartiklar i ämnet: Ny Teknik: Infria vallöftet till hyresgästerna Ny Teknik: Massiva skattelättnader till eljättarna är kontraproduktivt Aktuell hållbarhet: Ge alla hushåll möjlighet att producera egen förnybar el Foto: OX2.

3 OX2 Nytt december 2016 Sid 3/4 Stark produktion i november 2016 har hittills varit ett svagt vindår i större delarna av Sverige och föreningens turbiner har producerat 95 procent av förväntad produktion. En starkare vindmånad under november har dock lett till att föreningens produktion har närmat sig det förväntade utfallet för En normal årsvariation är +/- 15 procent. Föreningens turbiner är utspridda geografiskt, vilket ger oss en bra spridning av vår risk. Beställ vårt nyhetsbrev om förnybart Håll dig uppdaterad och prenumerera på Senaste nytt om förnybart ett veckobrev som samlar nyheter om politik, teknik och forskning inom sol, vind och andra förnybara energikällor. Från Sverige och hela världen. ox2.com/nyhetsbrev Öppettider över jul och nyår OX2 kundservice har ändrade öppettider dessa dagar: 23 december kl december stängt 30 december kl Nytt pris på andelar För att uppmuntra till ytterligare nyförsäljning av de andelar vi har kvar på upprättade verk har nyförsäljningspriset justerats för att bättre spegla dagens marknad. Aktuellt pris nya andelar: kr.

4 OX2 Nytt december 2016 Sid 4/4 Tack! Sveriges nöjdaste elkunder för tredje året i rad Svenskt Kvalitetsindex (SKI) har gjort sin årliga undersökning och nu står det klart att OX2 Vindel för tredje året i rad har de nöjdaste elkunderna på privatmarknaden i Sverige. Företaget får bäst betyg i samtliga delkategorier inom kundnöjdhet. OX2 VINDEL SVERIGES NÖJDASTE PRIVATKUNDER ELHANDEL 2016»Det känns naturligtvis otroligt bra! Vi vann igen och har dessutom förbättrat oss gentemot oss själva på samtliga områden sedan förra året. Jag är stolt över att jag har så fantastiska medarbetare och kunder«, säger Stina Yones, vd på OX2 Vindel. Det är tredje gången som OX2 deltar i SKI:s undersökning och företaget har sedan dess intagit en stabil förstaplats i kundernas rankning. SKI har ställt frågor inom kategorierna kundnöjdhet, lojalitet, prisvärdhet, image, förväntningar, produktkvalitet och service. OX2 fick bäst betyg i samtliga kategorier och ett genomsnittligt index på 80,2 av 100 (2015: 79,3).»Vi får extra högt betyg i frågor kring samhällsengagemang och nytänkande. Jag tror att det beror på att vi har en tydlig vision och ett unikt erbjudande. Vi tror på människors engagemang och menar alla som vill ska ha möjlighet att äga sin egen förnybara el. Att alla som vill ska kunna dra sitt strå till stacken i omställningen till en helt förnybar energisektor«, säger Stina Yones. OX2 säljer el som är 100 procent förnybar med märkningen Bra Miljöval. Många av OX2:s privatkunder äger andelar i vindkraftverk eller har egna solceller. Elbolag med de nöjdaste kunderna 2016 på privatmarknaden, enligt SKI: OX2 Vindel: 80,2 Luleå Energi: 78,7 Trollhättan Energi: 74,9 Upplands Energi: 74,8 Storuman Energi: 73,1 Energibranschen har som bransch ett lågt förtroende med ett genomsnittligt kundnöjdhetsindex på 63,3.

5 Bilaga: Från OX2 Nytt november 2016 Styrelsens åtgärdspaket för en stabil ekonomi Omvärlden är just nu fylld av ovanligt många osäkra faktorer. Det som påverkar vår förening allra mest är hur de rekordlåga elcertifikatpriserna kommer att utvecklas, samt om det blir ett positivt resultat av utredningen kring andelsägd elproduktion. Omvärlden må vara svår att förutse just nu, men det vi vet är att om vi vill ha en ekonomiskt stabil framtid för föreningen så behöver vi fatta ett antal beslut kring de faktorer som vi faktiskt kan styra. Åtgärder som handlar om att sänka föreningens kostnader och höja intäkterna. På kostnadssidan har vi lyckats förhandla med våra stora leverantörer om bättre villkor. OX2, som övervakar och sköter våra vindkraftverk samt administrerar föreningen, har beslutat att ge föreningen ytterligare rabatt på sina tjänster. Detta trots att de redan idag förlorar ekonomiskt på affären. Orsaken till den ytterligare sänkningen är att OX2 långsiktigt tror på vindandelar som produkt och menar att det är viktigt att värna ett spritt ägande på elmarknaden för att lyckas med omställningen till ett fossilfritt samhälle. På intäktssidan behöver vi höja priset på andelselen från 20 öre till 28 öre/kwh från och med 1 januari Priset kan jämföras med dagens spotpris på 43,32 öre (Elprisområde 3, ). Det betyder att det just nu blir något mindre lönsamt att vara andelsägare: För en medlem med 10 andelar betyder det en kostnadsökning med 800 kr exkl. moms per år. Historiskt har en snittmedlem sparat minst kronor på att vara medlem i föreningen (räknat på 10 andelar sedan föreningens start jämfört med vanligt rörligt elavtal) och vår förhoppning är naturligtvis att det åter ska bli en bra affär att äga och köpa andelar framöver. Något som direkt kommer att påverka hur lönsamt det är att äga vindandelar är om det blir ett positivt resultat av den statliga utredning som pågår just nu. Ett beslut om slopad energiskatt skulle ge oss dryga 30 öre per kwh andelsel. För en andelsägare med 10 andelar betyder det minst kr extra i plånboken varje år. Jag vill återigen uppmuntra er att kontakta politiker direkt för att framföra era åsikter som privata investerare i förnybar energi. Med vänlig hälsning, Anders Malmström Ordförande O2 El Ekonomisk Förening

Glad. sommar! Ny värld, nytt namn samma hängivna elbolag! OX2 Nytt juni Hälsningar, Stina

Glad. sommar! Ny värld, nytt namn samma hängivna elbolag! OX2 Nytt juni Hälsningar, Stina OX2 Nytt juni 2017 Ny värld, nytt namn samma hängivna elbolag! I en värld av ständig rörelse gäller det att förändra sig med den. Namnet Vindel har börjat kännas lite snävt för vår verksamhet, som redan

Läs mer

Kundservice stängt den 25 27 november p g a konferens. Men du kan maila oss under tiden så svarar vi när vi är på plats igen måndagen den 30 november.

Kundservice stängt den 25 27 november p g a konferens. Men du kan maila oss under tiden så svarar vi när vi är på plats igen måndagen den 30 november. OX2 Nytt november 2015 Linda Burenius Magnusson, avgående vd OX2 Vindel och O2 El Ekonomisk Förening. Foto: Patrick Miller Hej och hejdå! Hösten är här och snön har redan anlänt till Sveriges norra delar.

Läs mer

God Jul & Gott Nytt År!

God Jul & Gott Nytt År! Medlemsnytt december 2014 Linda Burenius Magnusson, vd O2 El Ekonomisk Förening. Kära andelsvän, I det här nyhetsbrevet berättar vi bland annat om det viktiga klimattoppmötet i Lima som avslutades förra

Läs mer

Nyhetsbrev om förnybart

Nyhetsbrev om förnybart OX2 Nytt februari 2017 Hej 2017! 2016 blev ett minst sagt turbulent år. På den världspolitiska nivån kunde vi glädjas åt en ratificering av klimatavtalet och förfäras åt en klimatskeptiker på presidentämbetet

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2014. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2014. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Energi 2014 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Maria Söder, telefon: 070 220 89

Läs mer

PRESSINFO Energi 2012 Datum: 2012-12-17 Publicering: Kl. 05.00

PRESSINFO Energi 2012 Datum: 2012-12-17 Publicering: Kl. 05.00 PRESSINFO Energi 2012 Datum: 2012-12-17 Publicering: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE ENERGIBRANSCHEN SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se

Läs mer

Samhällsengagemang och miljötänkare ger nöjdare kunder i energibranschen

Samhällsengagemang och miljötänkare ger nöjdare kunder i energibranschen FÖR MER INFORMATION JOHAN PARMLER, VD SVENSKT KVALITETSINDEX johan.parmler@kvalitetsindex.se 073-151 75 98 PRESSMEDDELANDE 2017-11-27 Samhällsengagemang och miljötänkare ger nöjdare kunder i energibranschen

Läs mer

BluePower. Tanka med egen el.

BluePower. Tanka med egen el. BluePower. Tanka med egen el. Ett erbjudande från OX2 och Volkswagen vind el 6h 190 e-up! km Vindparken på Fallåsberget. Foto: Lina Westman, Gefle Dagblad 2 BluePower. Juni 2014. Kör din elbil på el som

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Energi 2015 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Maria Söder telefon: 070 220 89

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Energi 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Energi 2015 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Maria Söder telefon: 070 220 89

Läs mer

Vad blev det av Nettodebiteringsutredningen?

Vad blev det av Nettodebiteringsutredningen? Vad blev det av Nettodebiteringsutredningen? Maria Stenkvist Balingsholm, 2013-10-02 Vad är nettodebitering? Uppdraget Ta fram förslag om att införa ett system för nettodebitering av el Ska ske inom moms-

Läs mer

En bransch i förändring - kunderna kräver mer

En bransch i förändring - kunderna kräver mer Svenskt Kvalitetsindex SKI Energi 2016 Datum: 2016-11-28 För ytterligare information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta: Laurina Qvarnström, Områdesansvarig Telefon: 070 880 27 13

Läs mer

Nettodebiteringsutredningen Oberoende Elhandlares synpunkter och förslag

Nettodebiteringsutredningen Oberoende Elhandlares synpunkter och förslag 2013-09- 02 Nettodebiteringsutredningen Oberoende Elhandlares synpunkter och förslag Övergripande OE är positiva till förslaget om en skattereduktion istället för årsvis nettodebitering. Det är mycket

Läs mer

PRESSINFO BANKER 2012 Datum: 2012-10-01 Release: Kl. 05.00

PRESSINFO BANKER 2012 Datum: 2012-10-01 Release: Kl. 05.00 PRESSINFO BANKER 2012 Datum: 2012-10-01 Release: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE BANKER 2012 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se OM SKI

Läs mer

Lessebo Fjärrvärme 2016

Lessebo Fjärrvärme 2016 Lessebo Fjärrvärme 2016 Ur ett kundperspektiv.kundundersökning genomförd av Svenskt Kvalitetsindex hösten 2016 2016-12-13 Kort om Svenskt Kvalitetsindex SKI Energi 2016 Om oss: SKI startade som ett forskningsprojekt

Läs mer

Medlemsnytt December 2013

Medlemsnytt December 2013 Medlemsnytt December 2013 Kära O2-medlem, Vi kan glädjas åt att det blåst riktigt bra under oktober och november, vilket är bra eftersom vi i övrigt har haft ett något sämre vindår än föregående år. Nu

Läs mer

Dala Energi Elnät. Nyheter från. Gott Nytt År! Smart och hållbart JANUARI 2013. Dala Energi www.dalaenergi.se Tel 0247-738 20

Dala Energi Elnät. Nyheter från. Gott Nytt År! Smart och hållbart JANUARI 2013. Dala Energi www.dalaenergi.se Tel 0247-738 20 För oss är saken klar. Vi vill vara med och bygga det hållbara samhället. Att skapa en trygg energi- försörjning som minskar utsläppen av koldioxid. Om vi tillsammans blir smartare i hur vi använder energin

Läs mer

E.ON Elnät. Framtiden är l kal. En satsning på Lokala Energisystem

E.ON Elnät. Framtiden är l kal. En satsning på Lokala Energisystem E.ON Elnät Framtiden är l kal En satsning på Lokala Energisystem Ett nytt sätt att tänka kring energi Det blir allt mer angeläget att hitta vägar för att skapa ett hållbart samhälle. Vi som arbetar med

Läs mer

Synpunkter inför utredningen om Solelstrategi

Synpunkter inför utredningen om Solelstrategi Energimyndigheten Uppdrag Solelstrategi Synpunkter inför utredningen om Solelstrategi Bakgrund Solelkommissionen är mycket positiv till regeringens uppdrag till Energimyndigheten om att ta fram en solelstrategi

Läs mer

PRESSINFO TELEKOM 2012 Datum: 2012-10-22 Release: Kl. 05.00

PRESSINFO TELEKOM 2012 Datum: 2012-10-22 Release: Kl. 05.00 PRESSINFO TELEKOM 2012 Datum: 2012-10-22 Release: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE TELEKOM 2012 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se OM SKI

Läs mer

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar

Vinn. Vi bjuder på fröer från Frökungen. en luftvärmepump Värde 21 375 kr. Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2015 Vi bjuder på fröer från Frökungen Nyhet i Vattenfalls Energibutik: Smarta köksprylar Vinn en luftvärmepump Värde 21 375 kr Så enkelt

Läs mer

PRESSINFO Detaljhandeln 2012 Datum: 2012-12-03 Publicering: Kl. 05.00

PRESSINFO Detaljhandeln 2012 Datum: 2012-12-03 Publicering: Kl. 05.00 PRESSINFO Detaljhandeln 2012 Datum: 2012-12-03 Publicering: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE DETALJHANDELN 2012 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se

Läs mer

Solceller. Diedrik Fälth, energiingenjör och solcellsexpert

Solceller. Diedrik Fälth, energiingenjör och solcellsexpert Solceller Diedrik Fälth, energiingenjör och solcellsexpert Den största myten * En film om solel Så här sa ett elföretag år 2000 Sydgas och Sydkrafts intresse ligger i att få praktisk erfarenhet i småskalig

Läs mer

Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen

Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen Erbjudandet gäller till och med 1 december 2013. Försäljning av vindenergi från Vindpark Stamåsen Statkraft SCA Vind AB Investera i förnybar energi och påverka dina elkostnader Nu kan du som har elabonnemang

Läs mer

PRESSINFO FÖRSÄKRING 2012 Datum: 2012-11-05 Release: Kl. 05.00

PRESSINFO FÖRSÄKRING 2012 Datum: 2012-11-05 Release: Kl. 05.00 PRESSINFO FÖRSÄKRING 2012 Datum: 2012-11-05 Release: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE FÖRSÄKRING 2012 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se

Läs mer

Solkompaniet. Solkompaniet

Solkompaniet. Solkompaniet Solkompaniet Vi bygger det hållbara samhället på riktigt! 2017-12-11 Maria Pohjonen 1 Solkompaniet Experter på solceller och laddinfrastruktur Forskning, konsulttjänster, installationsprojekt och service

Läs mer

Medlemsnytt September 2013

Medlemsnytt September 2013 Medlemsnytt September 2013 Kära O2-medlem, Den här veckan presenterar IPCC, FNs klimatpanel en rapport om förändringarna i världens klimat. Det är den första delen av fyra olika delrapporter och beskriver

Läs mer

Pressinfo. Företagstjänster 2012

Pressinfo. Företagstjänster 2012 Pressinfo Företagstjänster 2012 2012-06-11 Release: kl. 05.oo GENERELLT BRANSCHEN Kunderna är generellt nöjda med sina leverantörer av konsulttjänster, bemanningstjänster och revisionstjänster. Nöjdheten

Läs mer

Postnr: Ort: Eventuell mobiltelefon: Anl id: 1) Områdes id: 2) Elhandelsföretag: 3) Årsförbrukning, kwh: 3)

Postnr: Ort: Eventuell mobiltelefon: Anl id: 1) Områdes id: 2) Elhandelsföretag: 3) Årsförbrukning, kwh: 3) DKH Teckningsanmälan Jag tecknar mig för andel/andelar i Dala Vindkraft Ekonomisk förening, org.nr 769613-8911, och ansöker samtidigt om medlemskap (gäller ny medlem). Varje andel kostar 6 600 kronor.

Läs mer

Information om dina solceller På följande sidor hittar du information kring hur det fungerar att ha solceller på taket.

Information om dina solceller På följande sidor hittar du information kring hur det fungerar att ha solceller på taket. Information om dina solceller På följande sidor hittar du information kring hur det fungerar att ha solceller på taket. Innehållsförteckning - Intro - Så fungerar en solcellsanläggning - Försäljning och

Läs mer

PRESSINFO HELA EKONOMIIN 2012 Datum: Release: Kl

PRESSINFO HELA EKONOMIIN 2012 Datum: Release: Kl PRESSINFO HELA EKONOMIIN 2012 Datum: 2013-01-28 Release: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE HELA EKONOMIN 2012 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se

Läs mer

PRESSINFO Energi 2013 Datum: 2013-12-16 Publicering: Kl. 05.00

PRESSINFO Energi 2013 Datum: 2013-12-16 Publicering: Kl. 05.00 PRESSINFO Energi 2013 Datum: 2013-12-16 Publicering: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE ENERGIBRANSCHEN 2013 SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi visar vad som driver kunder att bli och förbli kunder. www.kvalitetsindex.se

Läs mer

Solenergi till alla! Var med och driv utvecklingen mot 100% förnybar energi med el från solceller och gör samtidigt en bra affär.

Solenergi till alla! Var med och driv utvecklingen mot 100% förnybar energi med el från solceller och gör samtidigt en bra affär. Solenergi till alla! Var med och driv utvecklingen mot 100% förnybar energi med el från solceller och gör samtidigt en bra affär. INNEHÅLL VARFÖR SOLEL? 1 VARFÖR SOLEL? 2 VARFÖR NU? 3 I HUVUDET PÅ EN MIKROPRODUCENT

Läs mer

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING Dala Vindkraft 2013 DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING erbjuder andelsägande i de vindkraftverk som föreningen äger. Detta bidrar till en ökad elproduktion från förnybara källor i Dalarna. Andelsägare i

Läs mer

Egenproducerad energi - så funkar det

Egenproducerad energi - så funkar det Page 1 of 6 Egenproducerad energi - så funkar det Taggar på denna artikel Byta solfångare, Köpa solfångare, solceller, solcellspanel Att producera egen energi till villan blir inte alltid en ekonomisk

Läs mer

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång!

Vindkraft. Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Vindkraft Varför? Finns det behov? Finns det ekonomi i vindkraft? Samverkan ett recept till framgång! Klimatförändring är ett faktum V i t ä n k e r p å m o r g o n d a g e n s e n e r g i b e h o v -

Läs mer

Byten och attityder på den svenska elmarknaden

Byten och attityder på den svenska elmarknaden Byten och attityder på den svenska elmarknaden 13-015 Svensk Energi: Kalle Karlsson Ipsos: Fredrik Borg Datum: 2013-10-11 Innehållsförteckning Fakta om undersökningen & bakgrund 3 Sammanfattning Resultatredovisning

Läs mer

Solceller. Från idé till färdig anläggning. Mikaela Tarnawski,

Solceller. Från idé till färdig anläggning. Mikaela Tarnawski, Solceller Från idé till färdig anläggning Mikaela Tarnawski, 2019-04-09 Vi behöver ställa om snabbt Mål om andel förnybart i Sverige Energiöverenskommelsen: 100 % förnybar elproduktion till 2040 3 Hur

Läs mer

Förutsättningar för en lyckad solcellsanläggning. SVEA Renewable Solar AB. Per-Göran Andersson

Förutsättningar för en lyckad solcellsanläggning. SVEA Renewable Solar AB. Per-Göran Andersson Förutsättningar för en lyckad solcellsanläggning SVEA Renewable Solar AB Per-Göran Andersson Kan vi täcka energibehovet med solceller? Solenenergins utveckling Ca 0,1% av elen i Sverige kommer från solceller

Läs mer

1(5) Hedemora Elhandel AB

1(5) Hedemora Elhandel AB 1(5) 2(5) Kjell Danielsson Verkstadsgatan 1 776 35 HEDEMORA Mikroproducentavtal för ersättning av överskottsel Som egenproducent av el och befintlig elhandelkund hos Hedemora Elhandel är du viktig för

Läs mer

Invigning Fallåsbergets vindpark, 20 maj 2013

Invigning Fallåsbergets vindpark, 20 maj 2013 O2 Medlemsnytt nr 2 2013 Kära O2-medlem, Föreningens tre nya vindkraftverk på Fallåsberget i Ockelbo invigdes den 20 maj och blev en stor publiksuccé med över 500 personer som deltog i den officiella invigningen.

Läs mer

Gemensam elcertifikatmarknaden med Norge

Gemensam elcertifikatmarknaden med Norge Gemensam elcertifikatmarknaden med Norge Roger Östberg Analysavdelningen Energimyndigheten NORWEA, Oslo 2011-03-30 Gemensam elcertifikatmarknad med Norge - historik och pågående process Elcertifikatsystemet

Läs mer

Kompletta solcellslösningar

Kompletta solcellslösningar Kompletta solcellslösningar Tryggt, lokalt och enkelt. Låt solen värma dig. I närmare 150 år har vi försett Uddevalla med energi. Mycket har hänt under åren, men vårt mål har alltid varit detsamma att

Läs mer

Svenskt Kvalitetsindex om bredband, Digital-TV och fast telefoni

Svenskt Kvalitetsindex om bredband, Digital-TV och fast telefoni Svenskt Kvalitetsindex SKI Bredband och Digital-TV 2016 Datum: 2016-10-31 För ytterligare information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta Johan Parmler, VD Telefon: 0731-51 75 98 E-post:

Läs mer

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning?

Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Företag Funderar du på att investera i en solcellsanläggning? Kommunens energi- och klimatrådgivare kan ge dig opartiskt stöd i alla steg. Sju tips på vägen: 1. Ta kontakt med en säljare för att få besök

Läs mer

Sammanfattning av Solelkommissionens förslag

Sammanfattning av Solelkommissionens förslag Sammanfattning av Solelkommissionens förslag De reformer av lagstiftningen som föreslås är förändringar som Solelkommissionen anser som absolut nödvändiga för att skapa tydliga förutsättningar och incitament

Läs mer

Resultaten OBS, det är inte möjligt att dra slutsatser om ett enstaka resultat vid få observationer.

Resultaten OBS, det är inte möjligt att dra slutsatser om ett enstaka resultat vid få observationer. SYFTET Att skapa ett Nöjd Kund Index för respektive undersökt energibolag. Bolagen jämförs över tiden, inbördes och med en allmän grupp slumpmässigt vald från hela Sverige. Nu finns det 23 undersökningar

Läs mer

VI GER SVERIGE KRAFT.

VI GER SVERIGE KRAFT. VI GER SVERIGE KRAFT. www.stockholmselbolag.se LÅNGSIKTIGHET TRYGGHET & PRISVÄRDHET STOCKHOLMS ELBOLAG Stockholms Elbolag är här för att visa vägen till en trygg och miljövänlig framtid. Vår el är 100%

Läs mer

Bodecker Partners

Bodecker Partners 2019-02-01 Vi är BODECKER PARTNERS Oberoende rådgivning och förvaltning av Elcertifikat, EUA och nordiska elprisrisker Oberoende rådgivning...och förvaltning av Elcertifikat, EUA och nordiska elprisrisker

Läs mer

Förslag om skattereduktion för förnybar mikroproducerad el. Helena Laurell, Svensk Energi 15 oktober 2013

Förslag om skattereduktion för förnybar mikroproducerad el. Helena Laurell, Svensk Energi 15 oktober 2013 Förslag om skattereduktion för förnybar mikroproducerad el Helena Laurell, Svensk Energi 15 oktober 2013 Nettodebiteringsutredningen Uppdraget var bland annat att: Ta fram förslag om införandet av ett

Läs mer

10 % rabatt på solceller

10 % rabatt på solceller NYHETER OCH ERBJUDANDEN TILL DIG SOM ÄR KUND HOS VATTENFALL VÅR 2014 Solenergi framtidens energikälla Erbjudande på solceller 10 % rabatt på solceller Tävla med oss! Vinn en luftvärmepump, värd upp till

Läs mer

Nu bygger vi nya solcellsparker och kan ta emot fler sparare

Nu bygger vi nya solcellsparker och kan ta emot fler sparare 3 % SPARA I SOLCELLER R Ä N T A Nu bygger vi nya solcellsparker och kan ta emot fler sparare LÅT SOLEN GÖRA JOBBET! 2012 var det år då ETC fick fart på landets största offentliga solcellspark i Katrineholm

Läs mer

Header. Body Text. Svensk vindkraftförening. Ideell förening med ca 2000 medlemmar. Verkar för en långsiktigt hållbar vindkraftanvändning

Header. Body Text. Svensk vindkraftförening. Ideell förening med ca 2000 medlemmar. Verkar för en långsiktigt hållbar vindkraftanvändning Innehåll: Vad är en andel vindkraft? Olika sätt att bli andelsägare Starta ett vindkraftskooperativ Olika modeller för vindkooperativ Köpa vindkraftverk Uttagsskatten, vad hände? Om du vill veta mer...

Läs mer

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING

DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING Vindandelar en god investering DALA VINDKRAFT EKONOMISK FÖRENING erbjuder andelsägande i de vindkraftverk som föreningen äger. Detta bidrar till en ökad elproduktion från förnybara källor i Dalarna. Andelsägare

Läs mer

Motion till årsstämman O2 Ekonomisk förening 2015

Motion till årsstämman O2 Ekonomisk förening 2015 Förslag till förbättring av Andelstorget. Vid föreningsstämmorna 2013 och 2014 motionerades om förmedling av andelar i föreningen. 2013 års motion bifölls vilket hittills resulterat i att en kolumn med

Läs mer

Remissvar PM om vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016

Remissvar PM om vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016 2015-05- 04 Dnr Fi2015/1733 Finansdepartementet Skatte- och Tullavdelningen 103 33 Stockholm fi.registrator@regeringskansliet.se Remissvar PM om vissa punktskattefrågor inför budgetpropositionen för 2016

Läs mer

Kraftsamlingen. Bli din egen elproducent. Dala Elfond. Kundförmåner. en omedelbar succé. Investera i vindkraft. räddaren i nöden

Kraftsamlingen. Bli din egen elproducent. Dala Elfond. Kundförmåner. en omedelbar succé. Investera i vindkraft. räddaren i nöden Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft januari 2014 Dala Elfond en omedelbar succé Bli din egen elproducent Investera i vindkraft Dags att bli medlem! Husakuten TM räddaren i nöden Kundförmåner

Läs mer

Varifrån kommer elen?

Varifrån kommer elen? Varifrån kommer elen? Information om ursprungsmärkning och miljöpåverkan. Dina val påverkar vår produktion och miljön. Från och med 1 juli 2013 är det ett lagkrav att alla elhandelsbolag ska informera

Läs mer

Lån och Sparande 2014

Lån och Sparande 2014 SVENSKT KVALITETSINDEX Lån och Sparande 2014 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information kontakta: David Sjöberg, Projektledare bank och finans Telefon: 073-93 93 247 E-post:

Läs mer

2014-04-28. Landstinget Blekinge. Planerad effektminskning i Rocknebys vindkraftverk Köp av 2/8-dels vindkraftverk Ekonomiska kalkyler

2014-04-28. Landstinget Blekinge. Planerad effektminskning i Rocknebys vindkraftverk Köp av 2/8-dels vindkraftverk Ekonomiska kalkyler 2014-04-28 Landstinget Blekinge Planerad effektminskning i Rocknebys vindkraftverk Köp av 2/8-dels vindkraftverk Ekonomiska kalkyler 2 Elproduktion från vindkraft Bakgrund Landstinget Blekinge är delägare

Läs mer

Vindkraft. En investering i framtiden

Vindkraft. En investering i framtiden Vindkraft En investering i framtiden Att som företag eller privatperson investera i vindkraft är säkert och lönsamt. Företagspresentation GoldWind är en ekonomisk förening som investerar i förnyelsebar

Läs mer

Elhandlarcentrisk modell

Elhandlarcentrisk modell Elhandlarcentrisk modell morgondagens svenska elmarknad Johan Öhnell Senior advisor EG Utility Agenda Den svenska elmarknaden imorgon En faktura till kunden Tillsvidarepriserna försvinner Egenproduktion

Läs mer

SOLIVIND EL EKONOMISK FÖRENING * ÅRSREDOVISNING 2016 *TIDIGARE O2 EL EKONOMISK FÖRENING

SOLIVIND EL EKONOMISK FÖRENING * ÅRSREDOVISNING 2016 *TIDIGARE O2 EL EKONOMISK FÖRENING SOLIVIND EL EKONOMISK FÖRENING * ÅRSREDOVISNING 2016 *TIDIGARE O2 EL EKONOMISK FÖRENING Innehåll Solivind El Ekonomisk Förening i korthet. 2016 i sammandrag 4 VD har ordet 6 Marknad: Fortsatt stark utbyggnad

Läs mer

Kraftsamlingen. Solen ger kraft i Våmhus. Husjouren. Kundförmåner. Andreas är nöjd med sin solel. Känn dig trygg med. Rätt hjälp dygnet runt, året om.

Kraftsamlingen. Solen ger kraft i Våmhus. Husjouren. Kundförmåner. Andreas är nöjd med sin solel. Känn dig trygg med. Rätt hjälp dygnet runt, året om. Kraftsamlingen Information och erbjudanden från Dalakraft maj 2015 Känn dig trygg med Husjouren Rätt hjälp dygnet runt, året om. Solen ger kraft i Våmhus Andreas är nöjd med sin solel Kundförmåner Stockholmspaket

Läs mer

Program för Föreläsning och kurser

Program för Föreläsning och kurser Program för Föreläsning och kurser Vi hjälper dig att hitta vägen till ditt bästa jag! En vinnare är den som vinner sitt eget livs lopp, den som följer sitt eget hjärtas röst, uppnår sina egna mål och

Läs mer

Tillsammans är vi Eductus

Tillsammans är vi Eductus Tillsammans är vi Eductus Du är Eductus I varje möte med omvärlden bygger vi bilden av Eductus och vi gör det tillsammans. För att vi ska lyckas kommunicera en enhetlig, tydlig och attraktiv bild är det

Läs mer

SOLIVIND EL EKONOMISK FÖRENING * ÅRSREDOVISNING 2016 *TIDIGARE O2 EL EKONOMISK FÖRENING

SOLIVIND EL EKONOMISK FÖRENING * ÅRSREDOVISNING 2016 *TIDIGARE O2 EL EKONOMISK FÖRENING SOLIVIND EL EKONOMISK FÖRENING * ÅRSREDOVISNING 2016 *TIDIGARE O2 EL EKONOMISK FÖRENING Innehåll Solivind El Ekonomisk Förening i korthet. 2016 i sammandrag 4 VD har ordet 6 Marknad: Fortsatt stark utbyggnad

Läs mer

REGELVERKETS BETYDELSE FÖR BESPARING / INTÄKTEN

REGELVERKETS BETYDELSE FÖR BESPARING / INTÄKTEN REGELVERKETS BETYDELSE FÖR BESPARING / INTÄKTEN Paradigmskifte inom elenergibranschen Nätägare relationen Ellagen undantag småskalig produktion Nätägaren är skyldigt att installera mätare med tillhörande

Läs mer

Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet

Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet Envikens Elkraft ek för Envikens Elnät AB Elmarknadens aktörer och Att ansluta en produktionsanläggning till elnätet Jan-Erik Bergkvist Elverkschef / VD jan-erik.bergkvist@envikenselkraft.se Envikens Elkraft

Läs mer

VÄX MED VEG TECH. Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet

VÄX MED VEG TECH. Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet VÄX MED VEG TECH Så växer vi tillsammans i det dagliga arbetet ETT FRÖ BÖRJADE GRO Under 30 års tid har vi på Veg Tech odlat, utvecklat och levererat olika system för att skapa gröna miljöer. När bolaget

Läs mer

Luongastunturis vindpark. Projektbeskrivning

Luongastunturis vindpark. Projektbeskrivning Luongastunturis vindpark Projektbeskrivning PROJEKTBESKRIVNING LUONGASTUNTURI 2/5 OX2 utvecklar, bygger, finansierar och förvaltar anläggningar som producerar förnybar energi i norra Europa. Vi driver

Läs mer

Bixia Varför solel i vår mix

Bixia Varför solel i vår mix Bixia och omvärlden Mänskligheten står inför två av sina största utmaningar i historien! Hur vi ska få stopp på pågående klimatförändringar Hur vi ska få energibalans i världen Och detta utan att vi ska

Läs mer

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren

El från förnybara källor. Den nya torktumlaren El från förnybara källor Den nya torktumlaren Många stora förändringar Ved (förnybart) Kol och olja Kol och olja Kol, olja och vattenkraft (förnybart) Kol, olja och vattenkraft Vattenkraft och kärnkraft

Läs mer

Lönsam solel idag och i framtiden. Johan Öhnell, ordf. Sol i Väst 22 september 2015. Vi bygger det hållbara samhället på riktigt

Lönsam solel idag och i framtiden. Johan Öhnell, ordf. Sol i Väst 22 september 2015. Vi bygger det hållbara samhället på riktigt Lönsam solel idag och i framtiden Vi bygger det hållbara samhället på riktigt Sol i Väst 22 september 2015 Johan Öhnell, ordf Kort om Solkompaniet Göteborg Örebro Stockholm Levererar nyckelfärdiga solcellsanläggningar.

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Försäkring 2014. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Försäkring 2014. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Försäkring 2014 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Johan Parmler, Projektledare

Läs mer

Det här är elcertifikatsystemet

Det här är elcertifikatsystemet MEDDELANDE 1 (7) Datum 2003-04-23 Dnr Det här är elcertifikatsystemet Den 1 maj år 2003 införs elcertifikatsystemet som ska ge en ökad elproduktion från sol, vind, vattenkraft och biobränslen. Systemet

Läs mer

SKI KDS (KunskapsDelningsSeminarium)

SKI KDS (KunskapsDelningsSeminarium) SKI KDS (KunskapsDelningsSeminarium) VÄLKOMMEN! Hej, Vi heter Per och Elina och arbetar på Svenskt Kvalitetsindex. Vi har äran att bjuda in dig till en KDS (KunskapsDelningsSeminarium) på temat Lokal förankring

Läs mer

EXTRA INTÄKTER FRÅN S O L C E L L E R

EXTRA INTÄKTER FRÅN S O L C E L L E R EXTRA INTÄKTER FRÅN S O L C E L L E R V Å R A P R O D U K T E R O C H T J Ä N S T E R E R B J U D A N D E T I L L D I G S O M I N V E S T E R A T I E N S O L C E L L S A N L Ä G G N I N G SolarVolt AB

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Obunden Samling för Åland r.f.

Obunden Samling för Åland r.f. Obunden Samling för Åland r.f. För det moderna, dynamiska och gröna Åland Åländskt hållbart rättvist Partiprogram 2014 Reviderat 16.10.2014 1. OBUNDEN SAMLING R.F. 1.1 INLEDNING Obunden Samling på Åland

Läs mer

Nyemission Vallerstad Vind Ekonomisk Förening Teckningstid 14 januari 8 februari 2013

Nyemission Vallerstad Vind Ekonomisk Förening Teckningstid 14 januari 8 februari 2013 Nyemission i Vallerstad Vind Ekonomisk Förening Teckningstid 14 januari 8 februari 2013 1 Allmänt om Vallerstad Vind Ekonomisk Förening (VVEF) Befintliga vindandelar Under hösten 2009 emitterade VVEF 5

Läs mer

Enkätundersökning. Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20

Enkätundersökning. Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20 Enkätundersökning Villaägarnas Riksförbund 2010-04-20 Pronto Communication AB Kammakargatan 48 111 60 Stockholm T +46 8 23 01 00 F +46 8 23 01 05 info@prontocommunication.se Bakgrund Pronto har på uppdrag

Läs mer

PRESSINFO LÅN, SPARANDE OCH FASTIGHETSMÄKLARE 2012 Datum: 2012-11-26 Release: Kl. 05.00

PRESSINFO LÅN, SPARANDE OCH FASTIGHETSMÄKLARE 2012 Datum: 2012-11-26 Release: Kl. 05.00 PRESSINFO LÅN, SPARANDE OCH FASTIGHETSMÄKLARE 2012 Datum: 2012-11-26 Release: Kl. 05.00 PRESSMEDDELANDE BOLÅN, KONSUMTIONSLÅN, SPARANDE I VÄRDEPAPPER OCH FASTIGHETSMÄKLARE SKI Svenskt Kvalitetsindex Vi

Läs mer

Så här går det till att installera solel.

Så här går det till att installera solel. Så här går det till att installera solel. 1 KOMPLETT Vi producerar vår egen el och säljer överskottet. 2 Solenergi - som framtiden älskar! Solenergi är en del av framtidens energiproduktion och Svesol

Läs mer

Svenska spelbranschen 2018 Rapport av Svenskt Kvalitetsindex

Svenska spelbranschen 2018 Rapport av Svenskt Kvalitetsindex Rapport av Svenskt Kvalitetsindex Om studien Vad har vi gjort? Undersökning om svenska spelbranschen och dess anseende. Antal intervjuer: 1300st intervjuer totalt, fördelade mellan 1000st som brukar spela

Läs mer

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten

Bränslen/energi. Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Bränslen/energi Bensin Diesel Naturgas Fordonsgas 50/50 Biogas El Sol, vind och vatten Vad driver utvecklingen mot en miljövänligare fordonsflotta? Medelhavsklimatet kommer en meter närmare varje timme.

Läs mer

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler

Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Solceller för bostadsrättsföreningar teknik, ekonomi, regler Varför solceller? Egen el ersätter köpt el kan medföra minskade elkostnader Kan vara en försäkring mot framtida elprisökningar God miljöprofil

Läs mer

Gemensam elcertifikatmarknad Sverige - Norge

Gemensam elcertifikatmarknad Sverige - Norge Gemensam elcertifikatmarknad Sverige - Norge Roger Östberg Energimyndigheten Enheten för operativa styrmedel ZERO10 23 nov. 2010 Energiutblick Den 15-17 mars 2011 håller Energimyndigheten en nordisk energikonferens

Läs mer

Installatörsträff

Installatörsträff Installatörsträff 2016-10-27 Agenda Hur fungerar vårt För/Färdiganmälningssystem Varför måste mätaren flyttas ut till FM/Markskåp Hur fungerar handel med solcellsel? Regler och krav Mätaravdelningen informerar

Läs mer

Solceller. Producera egen el - en lysande idé!

Solceller. Producera egen el - en lysande idé! Solceller Producera egen el - en lysande idé! Tyst, ren och oändlig Rakt ovanför ditt huvud finns en fantastisk energikälla solen. Ren, tyst, miljövänlig och oändlig. Och gratis. För alla. Solenergin kan

Läs mer

SVENSKT KVALITETSINDEX. Mobiltelefoni 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se

SVENSKT KVALITETSINDEX. Mobiltelefoni 2015. SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se SVENSKT KVALITETSINDEX Mobiltelefoni 2015 SKI Svenskt Kvalitetsindex www.kvalitetsindex.se 2 För ytterliga information besök vår hemsida (www.kvalitetsindex.se) eller kontakta; Johan Parmler, VD Telefon:

Läs mer

Mäklarhuset i topp i SKI:s undersökning 2008

Mäklarhuset i topp i SKI:s undersökning 2008 1 Mäklarhuset i topp i SKI:s undersökning 2008 Sedan 20 år tillbaka gör Svenskt Kvalitetsindex, SKI, mätningar i olika branscher för att utröna hur nöjda kunderna är. Mäklarhuset fick bäst betyg av säljarna,

Läs mer

En bredare skattereduktion för egenägd el Möjligheterna att likställa andelsägd el med mikroproduktion i anslutning till bostaden.

En bredare skattereduktion för egenägd el Möjligheterna att likställa andelsägd el med mikroproduktion i anslutning till bostaden. En bredare skattereduktion för egenägd el Möjligheterna att likställa andelsägd el med mikroproduktion i anslutning till bostaden. 2016-11-29 Jessica Henryson, Westander Klimat och Energi och Ulrika Grefberg,

Läs mer

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt!

Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! Värm ditt hus effektivt, bekvämt och bekymmersfritt! På vår webbplats goteborgenergi.se kan du läsa mer om hur fjärrvärme fungerar! Göteborg Energi AB Box 53 401 20 Göteborg Telefon 020-62 62 62 www.goteborgenergi.se

Läs mer

Sveriges framtida elsystem utmaningar och möjligheter

Sveriges framtida elsystem utmaningar och möjligheter Sveriges framtida elsystem utmaningar och möjligheter Cecilia Hellner Kommittésekreterare Energiting Sydost Karlshamn, 10 november 2016 Lite repetition: Vad ska göra? Uppdraget enligt direktivet: Ta fram

Läs mer

Föreningsstämma 2:e maj CO 2 besparing mars kg

Föreningsstämma 2:e maj CO 2 besparing mars kg Normal mars Under mars blåste det på bättre och produktionen landade på strax över prognos. Tillgängligheten var fortsatt bra även under februari med 99,8% under månaden. Diagrammet visar månadsproduktionen

Läs mer

Mälarenergi. Elavtal för privatkund.

Mälarenergi. Elavtal för privatkund. Mälarenergi. Elavtal för privatkund. Mälarenergi och elmarknaden. Över 150 år av erfarenhet. Den 3:e april 1861 bildades Gaslysnings Aktiebolaget i Westerås. På den tiden hade företaget fullt upp med att

Läs mer

Elbytarguide Bostadsrättsföreningar. Så ser du över föreningens elavtal och sparar pengar

Elbytarguide Bostadsrättsföreningar. Så ser du över föreningens elavtal och sparar pengar Elbytarguide Bostadsrättsföreningar Så ser du över föreningens elavtal och sparar pengar Dags att se över elavtalet och spara pengar till föreningen 1996 avreglerades den svenska elmarknaden. Sedan dess

Läs mer