Uppdragsdirektiv. Handlingsplan Jämställd sjukskrivningsprocess UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppdragsdirektiv. Handlingsplan Jämställd sjukskrivningsprocess UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg"

Transkript

1 Handlingsplan Jämställd sjukskrivningsprocess 2012

2 2(14) GRUNDLÄGGANDE INFORMATION BAKGRUND IDÉ SYFTE MÅL UPPDRAGSMÅL EFFEKTMÅL KOPPLINGAR TILL ANDRA PROJEKT/UPPDRAG OCH VERKSAMHETER SAMVERKAN MED HÅLLBAR JÄMSTÄLLDHETSINTEGRERING - HÅJ ANALYS KÖNSUPPDELAD STATISTIK, ANTAL SJUKFALL KÖNSUPPDELAD STATISTIK, DIAGNOSKODER FÖRDELNING AV RESURSER I REHABILITERINGSGARANTIN STYRDOKUMENT... 9 RUTIN FÖR VÅRDPROCESSEN SJUKSKRIVNING... 9 RUTIN FÖR REHABILITERINGSGARANTIN SAMMANFATTNING AV ANALYSARBETET HANDLINGSPLAN AKTIVITETSPLAN UPPFÖLJNING ORGANISATION ÖVERLÄMNING/LEVERANS AV UPPDRAGET REFERENSER BESLUT ATT STARTA UPPDRAGET... 14

3 3(14) 1. Grundläggande information 1.1. Bakgrund Sedan 2006 har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, en överenskommelse med regeringen för att minska sjukskrivningarna bland kvinnor och män och ge frågan ökad prioritet i hälso- och sjukvården. För att betona landstingens ansvar, samt stimulera och främja hälso- och sjukvårdens förutsättningar för detta arbete tilldelades landstingen under 2012 ekonomiska medel om högst en miljard, under förutsättning att rådande villkor nås. Ett av dessa villkor handlar om jämställd sjukskrivningsprocess. Enligt 2 i Hälso- och Sjukvårdslagen är målet för hälso- och sjukvården en god hälsa och vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården skall ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet. Det innebär ibland annat att den enskilda individens behov oavsett könstillhörighet ska beaktas vid bedömning, behandling och rehabilitering. I överenskommelsen mellan staten och SKL om insatser för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess år 2012 framgår att: Kvinnors sjukfrånvaro är högre än mäns, vilket pekar på behovet av analyser för att säkerställa att vården inte bidrar till ojämställdhet och så att åtgärder kan sättas in som bidrar till att öka patientsäkerheten och minska omotiverade skillnader mellan mäns och kvinnors sjuskrivning. Vidare ger professor K Alexandersson, Karolinska Institutet, ett antal förklaringar till skillnader mellan kvinnors och mäns hälsa såsom könsskillnad i sjuklighet, där kvinnor är mer sjuka. Hon pekar på följande i sina rapporter: Det finns mindre kunskap om diagnos, behandling och rehabilitering av kvinnors hälsoproblem. Kvinnor och män behandlas olika när de är sjuka och männen får generellt bättre stöd. Kvinnor utför fler timmar med obetalt arbete i hemmet än vad männen gör, vilket även det utgör en skillnad som bör belysas ytterligare. Arbetsmarknadens utformning är en annan aspekt där kvinnor ha det svårare att återgå i arbete efter att de blivit sjuka. I Sveriges Kommuner och Landstings pilotprojekt "Jämt sjukskriven ett genusperspektiv på sjukskrivningsprocessen" testades olika sätt att undersöka om ojämställdhet skapas i samband med sjukskrivningsarbetet. Olika metoder prövades för att åstadkomma en förändring. Resultaten av pilotprojektet pekar på att män och kvinnor oavsiktligt behandlas olika i vården. Det finns också flera andra undersökningar, vars resultat leder i samma riktning. Sjukskrivningsmiljardens syfte är att förbättra kvalitet och effektivitet i arbetet med sjukskrivningar i hälso- och sjukvården. Genom att arbeta för att bedömning och behandling vid sjukskrivning sker utifrån det individuella behovet oavsett kön bedöms kvalitet och effektivitet i omhändertagandet öka för såväl kvinnor som män som är eller kan bli föremål för sjukskrivning.

4 4(14) Att nå en trygg och säker sjukskrivningsprocess samt därtill hörande rehabilitering för kvinnor och män kräver således utveckling på flera områden inom vården. Att fortsätta att öka medvetenheten om god och jämställd diagnostik, bedömning och behandling är därför nödvändigt liksom god kompetens inom det försäkringsmedicinska området bland de medarbetare som berörs Idé Idén utgår ifrån överenskommelse mellan SKL och Socialdepartementet. I denna framgår att landstingen ska säkerställa att sjukskrivningsprocessen håller en hög kvalitet, är säker för både kvinnor och män samt bidrar till att minska omotiverade skillnader mellan kvinnors och mäns sjukskrivningar. Genom att analysera könsuppdelad sjukskrivningsstatistik skapas en grund för framtagande av en handlingsplan för detta Syfte Syftet är att fortsätta och förstärka det pågående arbetet med utveckling av sjukskrivningsprocessen så att jämställdhetsperspektivet är en naturlig del i vårdprocessen sjukskrivning. 2. Mål 2.1. Uppdragsmål Analys av könsuppdelad sjukskrivningsstatistik ska ske samt att befintlig handlingsplan för en uppdateras med kort- och långsiktiga åtgärder senast De kortsiktiga åtgärderna ska genomföras under Arbetet med en jämställd sjukskrivningsprocess ska ingå i landstingens system för planering och uppföljning med syfte att säkerställa ett fortsatt långsiktigt arbete på vårdgivar- och verksamhetsnivå Effektmål 80% av sjukskrivande verksamheter i landstinget har implementerat landstingsövergripande rutin för vårdprocessen sjukskrivning och har stödsystem för tillämpning av den senast % av sjukskrivande verksamheter i landstinget arbetar medvetet med ett jämställdhetsperspektiv i sjukskrivningsprocessen tex. genom att använda Genushanden eller liknande verktyg, vid bedömning, senast Möjlighet till uttag av könsuppdelad sjukskrivningsstatistik finns via Landstinget Gävleborgs rapport- och analysverktyg Cyklop eller tillgänglig på annat sätt under 2013.

5 5(14) 3. Kopplingar till andra projekt/uppdrag och verksamheter 3.1. Samverkan med Hållbar jämställdhetsintegrering - HÅJ Regeringen har avsatt ytterligare 80 miljoner för perioden 2011 till 2013 för att säkerställa att det framtida jämställdhetsarbetet blir hållbart över tid. har erhållit medel för att fortsätta det arbetet som påbörjats. HÅJ har ansvarat för utbildning i jämställdhet av politiker och tjänstemän på övergripande nivå under projekttiden och arbetet är integrerat i ordinarie verksamhet utifrån att landstinget har en etablerad jämställdhetsansvarig tjänsteman. Jämställd sjukskrivningsprocess är en del i vård och behandling av kvinnor och män och något som ska integreras i landstingets övergripande jämställdhetsarbete. Det är en viktig framgångsfaktor att samverkan mellan Bra Sjukskrivning och landstingets jämställdhetssamordnare etableras och sker löpande i det kommande arbetet. I handlingsplanen för landstingets övergripande jämställdhetsarbete finns därför aktiviteter som berör vårdprocessen sjukskrivning. 4. Analys Ett analysarbete har utförts. Könsuppdelad sjukskrivningsstatistik och statistik ur rehabiliteringsgarantins databas har analyserats liksom att styrdokument som styr arbetet med sjukskrivningsprocessen och rehabiliteringsgarantin i har granskats ur ett genusperspektiv. Under arbetes gång har det blivit tydligt att det i Gävleborg finns mycket begränsade möjligheter att ta ut egen sjukskrivningsstatistik via vårdsystemen. Det har varit ett stort problem i detta arbete. I vårdsystemet i den specialiserade vården finns ingen statistikfunktion alls. I primärvård finns viss statistikfunktion men den är oprecis och det finns många källor till fel. I den landstingsegna primärvården bedrivs för närvarande också ett arbete för att byta journalsystem och i det nya systemet finns ingen statistikfunktion. Viss statistik har dock tagits ut ur primärvårdens äldre system, ur databaser som ännu ej är utbytta och ska endast ses som stickprov. Analysarbetet kan utifrån dessa förutsättningar endast stanna vid indikationer och antaganden. I analysarbetet har också könsuppdelad sjukskrivningsstatistik statistik från Försäkringskassan inhämtats. Den är dock mycket övergripande och samband är därför svåra att se. Det samlade materialet som ligger till grund för analysarbetet är: Könsuppdelad statistik från Försäkringskassans statistiktjänst över pågående sjukfall per den 31/ Könsuppdelad sjukskrivningsstatistik från nio hälsocentraler under perioden Könsuppdelad produktionsstatistik för rehabiliteringsgarantin 2011 hämtad ur landstingets databas för Rehabiliteringsgarantin Studium utifrån ett jämställdhetsperspektiv av nuvarande styrdokument som reglerar hur det lokala arbetet med utveckling av sjukskrivningsprocessen samt rehabiliteringsgarantin ska bedrivas i landstinget.

6 6(14) 4.1. Könsuppdelad statistik, antal sjukfall Tabell 1. Försäkringskassans statistik över sjukfall i Gävleborgs län den 31/ fördelade på kommun och kön (antal och procent). Kommun Antal Procent (%) Kvinnor Män Samtliga Kvinnor Män Samtliga 2101 Ockelbo Hofors Ovanåker Nordanstig Ljusdal Gävle Sandviken Söderhamn Bollnäs Hudiksvall Gävleborg Riket, totalt I tabell 1 ses könsuppdelad sjukskrivningsstatistik fördelat på kommun vid en given tidpunkt. Här noteras att medelvärdet för antalet pågående sjukfall per den 31/12 följer riket i stort. Några små avvikelser finns i Ockelbo, Ovanåker, Nordanstig och Söderhamn där fler män och färre kvinnor är sjukskrivna jämfört med genomsnittet. Det är svårt att kunna dra någon slutsats om varför det ser ut just så i dessa kommuner. Företeelsen behöver följas över tid liksom att anledning till sjukskrivning måste granskas för att slutsatser ska kunna dras. Tabell 2. Sjukskrivna män respektive kvinnor (antal och procent) under perioden (nio hälsocentraler i Gävleborgs län). Hälsocentral Antal Procent (%) Kvinnor Män Totalt Kvinnor Män Totalt Andersberg Sätra Södertull Valbo Sandviken S Alfta Linden Hudiksvall Ljusdal/Ramsjö Samtliga:

7 7(14) I tabell 2 presenteras antalet sjukfall under ett halvår vid nio hälsocentraler i Gävleborgs län fördelat mellan män och kvinnor. Vissa skillnader mellan hälsocentralerna föreligger, men för att mer säkert kunna uttala sig om dessa skillnader skulle det vara av värde att även här kunna följa utvecklingen över tid. Till exempel så har Södertull tillsammans med Andersberg störst andel sjukskrivna kvinnor. Skillnaderna mellan mäns och kvinnors sjukfrånvaro för de nio hälsocentralerna totalt sett ligger dock i nivå med såväl länets som rikets siffror (se tabell 1) Könsuppdelad statistik, diagnoskoder Ett annat sätt att analysera sjukskrivningsstatistiken är utifrån diagnoskoder och hur de fördelar sig mellan män respektive kvinnor. Följande tre diagnoskoder redovisas: Muskuloskelettala sjukdomar (M) Psykisk ohälsa (F) Symptomdiagnoser (R) Diagnoskoderna M och F har valts utifrån att det är känt att de utgör den största orsaken till sjukskrivning. Symptomdiagnosen (R) har valts för att det ställer högre krav på ett i övrigt väl ifyllt läkarintyg. Därmed finns också risk för att sjukfall med symptomdiagnoser ger ökad administration, t ex med begäran om kompletterande uppgifter från Försäkringskassan, och längre handläggningstider. Man kan försiktigt anta att symptomdiagnoser, generellt sett, leder till större osäkerhet i sjukskrivningsprocessen för den som är sjukskriven liksom att rehabiliteringsprocessen inte kommer igång i rimlig tid. Tabell 3. Diagnoskoder i sjukfall för män respektive kvinnor (antal och procent) under perioden , en sammanslagning av nio hälsocentraler i Gävleborgs län. Diagnoskod Antal Procent (%) Kvinnor Män Samtliga Kvinnor Män Samtliga F M R Ovanstående resultat kan jämföras med hur många män respektive kvinnor som erbjuds multimodal rehabilitering/mmr (se tabell 4). Till antalet är det fler kvinnor än män som sjukskrivs under ovanstående redovisade diagnoser, vilket av naturliga skäl beror på att fler kvinnor sjukskrivs totalt sett. Men, andelen män och kvinnor som erbjudits MMR står ändå inte i proportion till hur diagnoserna är fördelade mellan kön. De frågor man kan ställa sig är om män och kvinnor som är i behov av MMR fångas upp på ett systematiskt och jämställt sätt? Finns det naturliga skillnader mellan män och kvinnor som gör att en betydligt större andel kvinnor uppfyller kriterierna för att delta i MMR? 4.3. Fördelning av resurser i rehabiliteringsgarantin I och med Rehabiliteringsgarantin har landstingets ansvar för rehabilitering av kvinnor och män i tidigt skede tydliggjorts. Syftet med rehabiliteringsgarantin är att stärka den enskildes ställning i sjukskrivningsprocessen och ge fler personer möjlighet till evidensbaserad behandling i tidigt skede så att möjligheten att återuppta arbete eller annan sysselsättning ökar.

8 8(14) Tabell 4. Behandlingsserier inom Rehabiliteringsgarantin fördelade på hemkommun, kön och behandlingsform. Antal och procent. Hemkommun Kön Multimodal rehab KBT/KPT Totalt Antal % Antal % Antal % Kvinnor Ockelbo Män Samtliga Kvinnor Hofors Män Samtliga Kvinnor Ovanåker Män Samtliga Kvinnor Nordanstig Män Samtliga Kvinnor Ljusdal Män Samtliga Kvinnor Gävle Män Samtliga Kvinnor Sandviken Män Samtliga Kvinnor Söderhamn Män Samtliga Kvinnor Bollnäs Män Samtliga Kvinnor Hudiksvall Män Samtliga Kvinnor Kommunuppgift saknas Män Samtliga Kvinnor Totalt Män Samtliga I tabell 4 redovisas antalet behandlingsserier inom rehabiliteringsgarantin. I Gävleborg har under 2011 totalt sett 1109 kvinnor och män behandlats inom ramen för rehabiliteringsgarantin, varav 809 kvinnor och 300 män. Detta ger en procentuell fördelning på 73 procent kvinnor och 27 procent män, vilket överensstämmer med riket. Här framgår även hur många män och kvinnor

9 9(14) per kommun som behandlats med multimodal rehabilitering vid smärta i nacke, axlar, ländrygg och med KBT vid psykisk ohälsa på ett år. Multimodal rehabilitering Här kan konstateras att andelen män och kvinnor som erbjudits MMR inte står i proportion till hur diagnoserna är fördelade mellan kön, jämför tabell 2. De frågor man kan ställa sig är om män och kvinnor som är i behov av MMR fångas upp på ett systematiskt och jämställt sätt? Finns det naturliga skillnader mellan män och kvinnor som gör att en betydligt större andel kvinnor uppfyller kriterierna för att delta i MMR? Psykisk ohälsa Det är också värt att reflektera över könsfördelningen när det gäller psykisk ohälsa. Här ligger produktionsstatistiken i rehabiliteringsgarantin i linje med förekomst av diagnos hos män och kvinnor, vilket i sig är bra. En fråga att ställa är om det finns naturliga skillnader mellan män och kvinnor som gör att en betydligt större andel kvinnor uppfyller kriterierna för psykisk ohälsa och kan erbjudas behandling, och att vi därmed missar männen? Har vi möjlighet till och kunskap om hur man utreder psykisk ohälsa som är en av våra största anledningar till sjukskrivning på ett jämställt sätt? 4.4. Styrdokument Rutin för vårdprocessen sjukskrivning Syftet med landstingets rutin för vårdprocessen sjukskrivning är att klargöra hur sjukskrivning av kvinnor och män ska bedrivas i, i verksamheter där sjukskrivning förekommer. Rutinen omfattar även privat verksamhet inom ramen för Hälsoval. Rutinen omfattar processen från bedömning till behandling, dokumentation och utfärdande av läkarintyg för kvinnor och män. Rutinen är s tillämpning av kraven i Socialstyrelsens ledningssystem för kvalitet och patientsäkerhet, avseende vårdprocessen sjukskrivning och ger förutsättning för ett standardiserat arbetssätt. Genom att tillämpa denna rutin finns förutsättning för att kvalitet och patientsäkerhet erhålls så att kvinnor och män som är föremål för sjukskrivning bedöms, behandlas och följs upp strukturerat utifrån sina individuella behov. I framtagandet av rutinen var jämställdhetsperspektivet en naturligt ingående komponent. En avsikt är att rutinen ska vara verksamheternas plattform att stå på i arbetet med sjukskrivningar och ge stöd för en kvalitets- och patientsäker samt. Vid granskning av rutinen noteras dock ett antal problem som för närvarande hindrar utveckling av arbete för en : I rutinen framgår att verksamhetschefen har ansvar för att säkerställa att könsuppdelad sjukskrivningsstatistik finns tillgänglig. Det framgår också att ansvar finns för att följa upp och analysera antalet pågående sjukskrivningar med könsuppdelad sjukskrivningsstatistik som grund. Detta förutsätter att IT-lösningar finns att tillgå för att kunna följa och mäta. I Gävleborg brister detta vilket leder till att verksamheterna idag inte kan ta ut könsuppdelad sjukskrivningsstatistik ur vårdsystemen för att själva analysera och se eventuella skillnader. Under rubriken mål och mått framgår att sjukskrivningsprocessen ska vara jämlik. Det innebär att bedömning inför och behandling vid sjukskrivning sker på lika villkor för kvinnor och män. Det förutsätter att vi har bedömningsmetoder som är anpassade för

10 10(14) både kvinnor och män samt kompetens i att använda dessa. Se exemplet ovan när det gäller män och depression. Såväl uppföljning/utvärdering av sjukskrivningsprocessen samt rapportering av måluppfyllelse är beroende av IT- stöd för att kunna fungera. Råd om verktyg för att lättare kunna arbeta med jämställd sjukskrivning saknas. Rutin för rehabiliteringsgarantin Syftet med rehabiliteringsgarantin är att stärka den enskildes ställning i sjukskrivningsprocessen och ge fler kvinnor och män från de största grupperna som är föremål för sjukskrivning, smärta i nacke, axlar och ländrygg samt psykisk ohälsa, möjlighet till evidensbaserad behandling i tidigt skede så att möjligheten att återuppta arbete eller annan sysselsättning ökar. Rutinen för rehabiliteringsgarantin i Gävleborg är tänkt att vara ett strukturerat stöd för verksamheter som arbetar med insatser inom rehabiliteringsgarantin. I en strävan att verka för att insatser i rehabiliteringsgarantin erbjuds kvinnor och män på lika villkor är det centralt att rutinen är formulerad så att detta uppmärksammas. Vid granskning av noteras dock ett antal problem som för närvarande hindrar utveckling av arbete för en jämställd rehabiliteringsgaranti: I rutinen används termerna den enskilde, människan, individen, patienten och den försäkrade. Att skriva ut kön kan underlätta att tänka i termer av att kvinnor och män kan ha olika behov. I målformuleringen i rutinen framgår inte för vilka målen ska nås I avsnitt där målgrupperna beskrivs och depression konkretiseras ges enkla beskrivningar av vad depression är. Det är känt att kvinnor och män har olika uttryck vid depression. Det kan därför vara värdefullt att i den del som konkretiserar hur bedömning inför ev. insats i rehabgarantin ska ske, uppmärksamma det så att fler män kan fångas in och erbjudas evidencebaserad behandling. Råd om verktyg för att lättare kunna arbeta för en jämställd rehabiliteringsgaranti saknas Sammanfattning av analysarbetet Sammantaget stämmer den övergripande sjukskrivningsstatistiken överens med statistik för landet i övrigt. En viss utjämning av siffror syns i Ockelbo, Ovanåker, Nordanstig och Söderhamn. De tre förstnämnda kommunerna är små och få individer är sjukskrivna. En individ mer eller mindre av det ena eller andra könet spelar därför relativt sett stor roll för den procentuella fördelningen mellan kvinnor och män. Det gör att slutsatser av något slag är svåra att dra. Värdet av att verksamheter ges möjlighet att ta ut egen sjukskrivningsstatistik är stort. Förekomst av psykisk ohälsa är generellt vanligare hos kvinnor än hos män. För kvinnorna har rehabiliteringsgarantin varit ett stöd för att snabbt komma till effektiv behandling vilket syns i 2011 års produktion där kvinnor är mycket väl representerade. En reflektion här är att vården möjligen missar män med psykisk ohälsa. Att hitta metoder för att diagnosticera män med ex. vis en depression är därför viktigt. Män med smärtdiagnos är underrepresenterade i rehabiliteringsgarantin när sjukskrivningsstatistik jämförs med antalet multimodala behandlingsserier för män Får män korrekt bedömning och rehabilitering eller har män ett annat smärtpanorama som gör att de i mindre utsträckning är föremål för multimodal rehabilitering?

11 11(14) Lika många män har diagnosticerad smärtdiagnos som kvinnor som är under utredning i Gävle. Kvinnorna kan då sannolikt oftare bli föremål för problem med beviljande av sjukpenning. I rehabgarantin behandlas kvinnor och män med diffus smärtproblematik vi har många med R-diagnoser finns mer att göra där? Kvinnors diagnoser är enligt K Alexandersson diffusa. Enligt det redovisade statistiska materialet finns många kvinnor i vårt län som inte är diagnosticerade. Kan en styrning i sjukskrivningsrutin ske mot att utredningsdiagnos endast ska finnas under viss tid? I målformuleringen i rutin för rehabgarantin framgår inte för vilka målen ska nås. Dokumentet är inte jämställdhetsintegrerat och ger därmed ingen ledning om att beakta genusfrågan vid bedömning och val av behandling trots att det framgår att så ska ske i det övergripande styrdokumentet, se ovan. Styrdokumentet för sjukskrivningsprocessen ger inte tillräckligt stöd för jämställd sjukskrivningsprocess Styrdokumentet för rehabiliteringsgarantin ger inte tillräckligt stöd för jämställd rehabilitering Produktionsstatistiken för rehabiliteringsgarantin korrelerar inte mot sjukskrivningsstatistiken. Den belyser att färre män fångas in i rehabiliterande åtgärder än vad som borde vara gällande relaterat sjukskrivningsstatistiken. 5. Handlingsplan Aktiviteterna i föreliggande handlingsplan bygger på antaganden som kommit fram i detta analys- och kartläggningsarbete samt värdering av tidigare handlingsplan. Nedan följer planerade aktiviteter som sammantaget bedöms bidra till att sjukskrivningsprocessen håller hög kvalitet samt minska omotiverade skillnader mellan kvinnors och mäns sjukskrivningar. Handlingsplanen bedöms också bidra till att vi når effektmålen för en i. Syfte, förväntat resultat, vilket eventuellt problem den svarar mot, startdatum, planerat avslut samt ansvarig redovisas i anslutning till varje aktivitet. De kortsiktiga aktiviteterna ska ske under De långsiktiga sker enligt den tidplan som anges i aktivitetsplanen. K Kortsiktig aktivitet L Långsiktig aktivitet 5.1. Aktivitetsplan L- Aktivitet: Arbeta för att verksamheter ska kunna ta ut könsuppdelad sjukskrivningsstatistik. Syfte: Sjukskrivande verksamheter ska kunna mäta och följa de pågående sjukskrivningarna och reflektera över skillnader i mäns och kvinnors sjukskrivningsmönster Förväntat resultat: Bättre ledning och styrning i arbetet för en. Korrelerar mot: De påtalade bristerna i landstinget när det gäller att kunna mäta och följa mäns och kvinnors sjukskrivningsmönster Start: Hösten 2012 Avslut: 2013 Ansvarig: Berit Fredriksson

12 12(14) L - Aktivitet: Leta och prova metoder för att bättre kunna diagnostisera män med depression Syfte: Säkrare identifiera män med depression och kunna erbjuda behandling Förväntat resultat: En metod har hittats och testats Korrelerar mot: Den stora skillnaden mellan könen i behandling med KBT Start: Hösten 2012 Avslut: Våren 2013 Ansvarig: Annchristin Johansson L- Aktivitet: Minimera antalet kvinnor och män med symtomdiagnos vid sjukskrivning Syfte: Göra sjukskrivningen tydligare och för att sätta in rätt rehabilitering i tidigare skede Förväntat resultat: Fler korrekta sjukskrivningar och ökat deltagande i rehabilitering Korrelerar mot: De höga siffrorna som beskriver antalet pågående sjukfall med symtomdiagnos Start: Hösten 2012 Avslut: Hösten 2013 Ansvarig: Berit Fredriksson K- Aktivitet: Revidera rutin för sjukskrivningsprocessen och rehabiliteringsgarantin. Syfte: Bättre grund för styrning för att nå en och rehabilitering. Förväntat resultat: Kvinnors och mäns individuella behov är det primära Korrelerar mot: Den neutrala hållningen i styrdokumenten som för närvarande inte bedöms ge tillräckligt stöd för Start: Hösten 2012 Avslut: Hösten 2012 Ansvarig: Maria Johansson L- Aktivitet: Föra in stöd i verksamheterna för jämställd bedömning i arbetet med sjukskrivningar och i rehabiliteringsgarantin, t.ex. Genushanden Syfte: Öka förutsättningen för jämställd bedömning Förväntat resultat: Mer jämställd bedömning Korrelerar mot: Svårigheten att göra en bedömning som baserar sig på kvinnans eller mannens reella behov. Start: Hösten 2012 Avslut: Våren 2013 Ansvarig: Annchristin Johansson K- Aktivitet: Fortsatt satsning på implementering av rutin för sjukskrivningsprocessen i sjukskrivande verksamheter. Syfte: Styrning sker mot jämställd sjukskrivning Förväntat resultat: Ökad professionalism i arbetet med sjukskrivningsprocessen Korrelerar mot: Projektdirektiv för utveckling av sjukskrivningsprocessen i landstinget Gävleborg Start: Pågår Avslut: december 2012 Ansvarig: Maria Johansson L - Aktivitet: Utbildning av vårdenhetschefer i jämställdhet i syfte att öka medvetenhet om vikten av att styra mot jämställd vård och sjuskrivningsprocess

13 13(14) Syfte: Chefer har en baskunskap om jämställdhet Förväntat resultat: Chefer ser värdet av att arbeta med jämställdhetsperspektivet i fokus Korrelerar mot: Tidigare handlingsplan Start: Hösten 2012 Avslut: Våren 2013 Ansvarig: Camilla Larssen L - Aktivitet: I landstingets steg-utbildningar i Försäkringsmedicin för ST/AT-läkare, specialister och icke-sjukskrivande personal finns jämställdhetsperspektivet med i syfte att öka medvetenheten om vikten av att göra individuell bedömning/ge individuell behandling av oavsett patientens kön. Syfte: Ökad medvetenheten om behov av individuell bedömning av kvinnor och män i sjukskrivningsprocessen. Förväntat resultat: Sjukskrivningsprocessen blir successivt mer jämställd. Korrelerar mot: Tidigare handlingsplan Start: Pågår Avslut: Kommer även fortsättningsvis att ingå i de försäkringsmedicinska utbildningarna Ansvarig: Utbildare som ansvarar för de försäkringsmedicinska utbildningarna i landstinget, för närvarande Mats Liljedahl och Lars Goyeryd K - Aktivitet: Rehabiliteringskoordinatorer får utbildning i jämställdhet. Syfte: Att öka medvetenheten om vikten av individuell bedömning av rehab behov oavsett patientens kön.. Förväntat resultat: Ökad individualisering av bedömning Korrelerar mot: Tidigare handlingsplan Start: Maj 2012 Avslut: Maj 2012 Ansvarig: Anna-Greta Elfström Olsson L - Aktivitet: Jämställdhetsarbete på hälsocentral Syfte: Hitta metoder för mer jämställd vård och sjukskrivningsprocess Förväntat resultat: En pilotverksamhet för jämställdhetsarbete finns Korrelerar mot: Tidigare handlingsplan Start: Avslut: Våren 2013 Ansvarig: Anna-Greta Elfström Olsson 6. Uppföljning Uppföljning av att arbetet i handlingsplanen löper på görs av Berit Fredriksson, en gång per halvår. 7. Organisation Framtagande av denna handlingsplan har skett inom ramen för följande organisation:, chef Hälsoval Gävleborg

14 14(14) Uppdragsledare: Maria Johansson, projektledare, Utvecklingsavdelningen Uppdragsmedlemmar: - Viktoria Andersson, rehabiliteringskoordinator, Division Primärvård - Veronica Björklund, rehabiliteringskoordinator, Ortopedkliniken - Anna-Greta Elfström Olsson, jämställdhetsstrateg, sjukgymnast och delprojektledare för Jämställdhetsarbete på hälsocentral Mottagare av uppdragets resultat: Svante Lönnbark, landstingsdirektör Övriga intressenter: Hälso-och sjukvårdens ledningsgrupp, Försäkringskassan 8. Överlämning/leverans av uppdraget Ansvarig för att denna handlingsplan följs är Berit Fredriksson 9. Referenser - Rutin för vårdprocessen sjukskrivning i - Överenskommelse mellan Staten och Sveriges kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för Projektdirektiv Bra Sjukskrivning Kvalitet och patientsäkerhet. Vårdgivarens direktiv om ledningssystem i hälso- och sjukvården. (Dnr XL 2010/144) - Sjukskrivningsmiljarden 2012, Redovisningskrav, Försäkringskassan - Handlingsplan för i Jämställda sjukskrivningar, arbetsbok för kvalitetssäkrad sjukskrivningsprocess, SKL 10. Beslut att starta uppdraget Ja Nej Kommentar: Datum/Uppdragsägare samt organisationstillhörighet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Sjukskrivningsmiljarden

Sjukskrivningsmiljarden Sjukskrivningsmiljarden 2010 11 Nya miljarder under två år ska fortsätta utveckla arbetet med sjukskrivningar Den så kallade sjukskrivningsmiljarden kom till för att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan Landstinget Gävleborg och Försäkringskassan inom ramen för projektet Bra Sjukskrivning

Överenskommelse om samverkan mellan Landstinget Gävleborg och Försäkringskassan inom ramen för projektet Bra Sjukskrivning Dnr: LS 189/2009 och FK 22967-2010 Överenskommelse om samverkan mellan Landstinget Gävleborg och Försäkringskassan inom ramen för projektet Bra Sjukskrivning 2010-01-01 2010-12-31 Förutsättning Sjukskrivningsmiljarden

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Jämställd sjukskrivningsprocess. Länsgemensam handlingsplan

Jämställd sjukskrivningsprocess. Länsgemensam handlingsplan Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(24) Dokument ID: 09-74971 Fastställandedatum: 2015-01-08 Giltigt t.o.m.: 2016-01-08 Upprättare: Annchristin I Johansson Fastställare: Kjell Norman Jämställd sjukskrivningsprocess.

Läs mer

Sjukskrivnings miljarden Vad innebär den nationella överenskommelsen?

Sjukskrivnings miljarden Vad innebär den nationella överenskommelsen? Sjukskrivnings miljarden 2013 Vad innebär den nationella överenskommelsen? Fortsatt mål att förbättra sjukskrivningsprocessen Miljardsatsningen ska leda till en mer effektiv och kvalitetssäker sjukskrivningsprocess

Läs mer

Psykisk ohälsa - lindriga och medelsvåra besvär. Länsgemensam handlingsplan

Psykisk ohälsa - lindriga och medelsvåra besvär. Länsgemensam handlingsplan Handlingsplan Diarienr: Ej tillämpligt 1(8) Dokument ID: 09-122303 Fastställandedatum: 2015-01-08 Giltigt t.o.m.: 2018-01-08 Upprättare: Annchristin I Johansson Fastställare: Kjell Norman Psykisk ohälsa

Läs mer

Ändra till startrubrik

Ändra till startrubrik Ändra till startrubrik En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Överenskommelse 2016 Syftet En överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen,

Läs mer

för en säker sjukskrivningsprocess

för en säker sjukskrivningsprocess Sjukskrivningsmiljarden 2014 2015 för en säker sjukskrivningsprocess Fortsatt mål att förbättra sjukskrivningsprocessen Sjukskrivningsmiljarden är en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem

Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem 1 (6) Avdelningen för närsjukvård Staben HSN 1002-0175 (Rev. 140507) Riktlinjer för kvalitet och patientsäkerhet i Sjukskrivningsprocessen enligt Stockholms läns landstings ledningssystem Hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag

Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Åtgärder för att höja kvaliteten i medicinska underlag Citera gärna Socialstyrelsens rapporter, men glöm inte att uppge källan. Bilder, fotografier och illustrationer är skyddade av upphovsrätten. Det

Läs mer

Jämt sjukskriven ett genusperspektiv på sjukskrivningsprocessen

Jämt sjukskriven ett genusperspektiv på sjukskrivningsprocessen Jämt sjukskriven ett genusperspektiv på sjukskrivningsprocessen Ett pilotprojekt med genusperspektiv Kvinnor i fokus konferens om sjukskrivning 13-14 okt 2009 1 52 47 42 37 32 27 22 Utvecklingen av ohälsotalet

Läs mer

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess

Nationella överenskommelser En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch. rehabiliteringsprocess Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (6) Nationella överenskommelser 2019 - En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Sida 2 (6) Bakgrund Regeringen och SKL har ingått

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

Välkommen till jämställda och jämlika sjukskrivningar hur når vi dit? 150924 Globen

Välkommen till jämställda och jämlika sjukskrivningar hur når vi dit? 150924 Globen Välkommen till jämställda och jämlika sjukskrivningar hur når vi dit? 150924 Globen Seminarieprogram 13:45-15:00 - Tillbakablick jämställdhet och sjukskrivningsmiljarden. Ulrika Eklund, SKL - Genushanden

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka.

Ärendets beredning Ärendet har beretts i Programberedningen för äldre och multisjuka. HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSNÄMNDEN 2012-11-13 p 10 1 (5) Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Anne-Marie Norén Förslag att införa vårdval för patienter med långvarig smärta och psykisk ohälsa samt införande

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Socialpsykiatri

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Socialpsykiatri Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Tillgänglighet Tillgänglighet utanför kontorstid Socialjour med socionomer alla dagar hela dygnet Rekommenderat i nationella riktlinjer - sysselsättning

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Redovisning uppdaterad handlingsplan för jämställd sjukskrivning, villkor 1

Redovisning uppdaterad handlingsplan för jämställd sjukskrivning, villkor 1 Sida: Sjukskrivningsmiljarden 2012-08-24 1 (7) Margareta Lilja-Svensson, Beställarenheten Dnr 100615 Till Magnus Adolfsson Försäkringskassan Redovisning uppdaterad handlingsplan för jämställd sjukskrivning,

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Överenskommelse mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess Sv Överenskommelse mellan staten och SKL om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2014-2015 "Sjukskrivningsmiljarden Yvonne Nilsson Hirsch Sjukfrånvarons utveckling 1994-2014 i Riket och

Läs mer

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum

Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Promemoria 2018-01-23 Socialdepartementet Åtgärdsprogram 3.0 Regeringens initiativ för en trygg sjukförsäkring med människan i centrum Inledning Våra socialförsäkringar är en central del i den svenska

Läs mer

Nationell överenskommelse En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Nationell överenskommelse En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Styrande måldokument Överenskommelse Sida 1 (5) Nationell överenskommelse 2018 - En effektiv, kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Sida 2 (5) Bakgrund Regeringen och SKL har ingått

Läs mer

I detta ärende föreslås att Stockholms läns landsting ansluter sig till statens satsning på en rehabiliteringsgaranti.

I detta ärende föreslås att Stockholms läns landsting ansluter sig till statens satsning på en rehabiliteringsgaranti. Handläggare: Elisabet Erwall Birgitta Hjelte Gustav Ohlén 1 (4) HSN 2009-02-16 P 10 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2009-01-19 HSN 0901-0035 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en rehabiliteringsgaranti

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen?

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabiliteringsgarantin 2011 vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabilitering som sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp

Läs mer

Handlingsplan Trisam 2017

Handlingsplan Trisam 2017 Handlingsplan Trisam 2017 Angelica Gabrielsson, processledare Trisam 2016-11-01 Handlingsplan Trisam 1. Grundläggande information 1.1 Bakgrund Trisam 1 är en struktur och arbetsmetod att arbeta med rehabilitering

Läs mer

Ledningssystem för sjukskrivningsprocessen i Landstinget Blekinge

Ledningssystem för sjukskrivningsprocessen i Landstinget Blekinge Ledningssystem för sjukskrivningsprocessen i Landstinget Blekinge 1. Bakgrund och syfte Målet för hälso- och sjukvården är en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen. Vården ska ges

Läs mer

Villkor, redovisningar och utbetalningar inom villkor och (7) Se bilaga Se bilaga 1. 3

Villkor, redovisningar och utbetalningar inom villkor och (7) Se bilaga Se bilaga 1. 3 Datum Vår beteckning 2018-05-30 Dnr 013664-2017 1 (7) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev Villkor 3 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Läs mer

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019

Kommittédirektiv. Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Dir. 2019:49 Kommittédirektiv Tilläggsdirektiv till utredningen Samordnad utveckling för god och nära vård (S 2017:01) Beslut vid regeringssammanträde den 15 augusti 2019 Utvidgning och förlängd tid Regeringen

Läs mer

Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015

Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro. Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015 Regeringens åtgärdsprogram för ökad hälsa och minskad sjukfrånvaro Annika Strandhäll, socialförsäkringsminister 22 september 2015 jan-95 jan-96 jan-97 jan-98 jan-99 jan-00 jan-01 jan-02 jan-03 jan-04 jan-05

Läs mer

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016

SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Förutsättningar SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN Handlingsplan 2016 Villkor Mål Villkor 1 En jämställd sjukskrivningsprocess Villkor 2 Kompetenssatsning Försäkringsmedicin Villkor 3 Funktion för koordinering Villkor

Läs mer

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron

Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Åtgärder i Västra Götaland för att minska sjukfrånvaron Regional åtgärdsplan 2006-2008 Denna åtgärdsplan är en överenskommelse mellan Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan i Västra Götaland. Mer

Läs mer

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1.

1 (7) Se bilaga Se bilaga 1. 1 (7) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev Villkor 3 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2017-2018 Försäkringskassan ska enligt uppdrag

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Äldreomsorg och kommunal hälsooch sjukvård Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn

Läs mer

Sjukskrivning och rehabilitering ÖVERENSKOMMELSE - EN KVALITETSSÄKER OCH EFFEKTIV PROCESS 2016

Sjukskrivning och rehabilitering ÖVERENSKOMMELSE - EN KVALITETSSÄKER OCH EFFEKTIV PROCESS 2016 Sjukskrivning och rehabilitering ÖVERENSKOMMELSE - EN KVALITETSSÄKER OCH EFFEKTIV PROCESS 2016 2 En effektiv och kvalitetssäker process för återgång i arbete Den nya överenskommelsen mellan Sveriges Kommuner

Läs mer

Svar på regeringsuppdrag

Svar på regeringsuppdrag 1 (5) Svar på regeringsuppdrag Delredovisning av regeringsuppdraget Bättre dialog mellan Försäkringskassan och hälso- och sjukvården Försäkringskassan och Socialstyrelsen Bättre dialog mellan Försäkringskassan

Läs mer

RIKTADE STATSBIDRAG 2016

RIKTADE STATSBIDRAG 2016 Landstingsdirektörens stab 2016-02-29 Ärendenr 2016/00329 Gunilla Skoog Dokumentnr 2016/00329-1 Agneta Kalnins Till Landstingsstyrelsen RIKTADE STATSBIDRAG 2016 Sveriges Kommuner och Landsting, SKL genomför

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun

Handlingsplan för jämställdhetsintegrering. Älvsbyns Kommun STYRDOKUMENT DATUM 2016-07-07 1 (5) Handlingsplan för jämställdhetsintegrering Älvsbyns Kommun 2016-2020 Dokumenttyp Dokumentnamn Fastställd/upprättad Beslutsinstans Giltighetstid Plan Handlingsplan för

Läs mer

1 (5) Vår beteckning

1 (5) Vår beteckning Datum Vår beteckning 2019-05-17 002687-2018 1 (5) Återrapportering av uppdrag i regleringsbrev: villkor 3 2018 inom överenskommelsen En effektiv och kvalitetssäker sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Sida 1(6) Datum 2011-02-09 Diarienummer RSK 868-2010 BESLUTAD HSU 2011-02-23 Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare Christina Möller/A-S Bäck REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Socialdepartementet

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2012

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2012 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2012 Bakgrund För att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna

Läs mer

Sjukskrivningsmiljarden 10 år. Anna Östbom, SKL Kristina Alexanderson, Karolinska Institutet

Sjukskrivningsmiljarden 10 år. Anna Östbom, SKL Kristina Alexanderson, Karolinska Institutet Sjukskrivningsmiljarden 10 år Anna Östbom, SKL Kristina Alexanderson, Karolinska Institutet Sjukskrivningsmiljarden En överenskommelse mellan SKL och Socialdepartementet Kvalitetssäkra sjukskrivningsprocessen

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2012 överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2012 överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2012 överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting Överenskommelsen handlar om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka

Läs mer

En förändring av förordningen (SFS 2009:1423) samt ändrade riktlinjer vid sjukskrivning och komplettering av rehabiliteringsgarantin.

En förändring av förordningen (SFS 2009:1423) samt ändrade riktlinjer vid sjukskrivning och komplettering av rehabiliteringsgarantin. 2013-06-19 En förändring av förordningen (SFS 2009:1423) samt ändrade riktlinjer vid sjukskrivning och komplettering av rehabiliteringsgarantin. (Detta dokument, 2013-06-19, innehåller smärre modifieringar

Läs mer

Samordningsförbund Gävleborg Arbete med ASF April 2018

Samordningsförbund Gävleborg Arbete med ASF April 2018 www.pwc.se Samordningsförbund Gävleborg Arbete med ASF Bakgrund, metod och avgränsning Samordningsförbund Gävleborg verkar utifrån Lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser (2003:1210)

Läs mer

Yttrande över Bättre samverkan Några frågor kring samspelet mellan sjukvård och socialförsäkring

Yttrande över Bättre samverkan Några frågor kring samspelet mellan sjukvård och socialförsäkring Landstingsstyrelsens förvaltning Övergripande Vårdfrågor Produktionssamordning 1 (6) Handläggare: Britt Arrelöv Landstingsstyrelsen Yttrande över Bättre samverkan Några frågor kring samspelet mellan sjukvård

Läs mer

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats:

RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN APRIL Webbplats: APRIL 2014 RAPPORT FÖLJSAMHET TILL LEDNINGSSYSTEMET FÖR SJUKSKRIVNINGSPROCESSEN I VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN Postadress: Regionens Hus 462 80 Vänersborg Besöksadress: Östergatan 1 Vänersborg Telefon: 010-441

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Våld i nära relationer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Våld i nära relationer Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Våld i nära Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Tillgänglighet utanför kontorstid

Läs mer

Hälso- och sjukvårdslagen 2017:30

Hälso- och sjukvårdslagen 2017:30 Samarbete mellan arbetsgivare, företagshälsovård och hälso-och sjukvård för en hållbar arbetsförmåga? Arbets- och Miljömedicin, Uppsala 15 jan 2019 Johan Brännström Rehabkoordinator/leg. Sjukgymnast/Msc

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Missbruk

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län Missbruk Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 Missbruk Tillgänglighet Tillgänglighet utanför kontorstid Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen?

Rehabiliteringsgarantin. vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabiliteringsgarantin 2013 vad innebär den nationella överenskommelsen? Rehabilitering för att återgå i arbete Rehabiliteringsgarantin ökar tillgången på KBTbehandlingar och multimodal rehabilitering

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS 1 (4) Datum 2015-03-10 Diarienummer HS 126-2015 HSD-A 12-2015 Hälso- och sjukvårdsavdelningen REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2015 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tecknade

Läs mer

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna

Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Kartläggning av sjukskrivna personer utan sjukpenning, aktuella på ekonomiskt bistånd i na Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna Bakgrund Projektet SAMRE-samordnad rehabilitering för sjukskrivna utan

Läs mer

Vägledning vid framtagandet av lokal handläggningsrutin för verksamhetens arbete med sjukskrivningsprocessen

Vägledning vid framtagandet av lokal handläggningsrutin för verksamhetens arbete med sjukskrivningsprocessen 1 Vägledning vid framtagandet av lokal handläggningsrutin för verksamhetens arbete med sjukskrivningsprocessen En gemensamt överenskommen lokal rutin för sjukskrivningsprocessen är enhetens kvalitetsinstrument

Läs mer

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele

Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ansökan om medel från Samordningsförbundet Lycksele Ankomstdatum (fylls i av förbundet) Uppgifter om sökande organisation Försäkringskassan Firmatecknare/Chef Roger Johansson Utdelningsadress Box 510 Kontaktperson

Läs mer

Frågeområde allmänt hälsotillstånd

Frågeområde allmänt hälsotillstånd Frågeområde allmänt hälsotillstånd Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd är en fråga som redovisas i avsnittet. Inledningsvis redovisas andelar som svarar

Läs mer

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan

Ansökan om projektmedel förstudie med fokus på tidiga rehabiliterande åtgärder i samverkan Skånevård Sund Vuxenpsykiatri Lund Åsa Sturesson Johansson Handläggare VO Vuxenpsykiatri Lund Datum 2016-02-18 Bengt Selander Förbundssamordnare Finsam Lund Box 1118 22104 Lund 1 (5) Ansökan om projektmedel

Läs mer

Projektet Bra Sjukskrivning

Projektet Bra Sjukskrivning Projektet Bra Sjukskrivning Miljarden Stimulansmedel från Staten för att minska ohälsotalen ersättning årsvis med olika krav på åtgärder. Rehabgarantin. Riktade insatser mot två stora sjukdomsgrupper:

Läs mer

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken

Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Vägen till en jämställd budget- Jämställdhetsintegrering i praktiken Jämställdhetsintegrering Västra Götalandsregionens mål är ett samhälle där kvinnor och män har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter

Läs mer

Uppdrag Psykisk Hälsa. Stress, sjukskrivning och psykisk ohälsa

Uppdrag Psykisk Hälsa. Stress, sjukskrivning och psykisk ohälsa Uppdrag Psykisk Hälsa Stress, sjukskrivning och psykisk ohälsa 2017-12-11 Överenskommelse om stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2017 Gemensamt ansvarstagande Samverkan och samordning

Läs mer

Handlingsplan Trisam 2016

Handlingsplan Trisam 2016 Handlingsplan Trisam 2016 Angelica Gabrielsson, processledare Trisam 2016-03-10 Processplan Trisam INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. GRUNDLÄGGANDE INFORMATION...3 1.1 Bakgrund...3 1.2 Syfte...4 2. MÅL...4 2.1 Övergripande

Läs mer

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 LSS

Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 LSS Öppna jämförelser inom socialtjänsten i Gävleborgs län 2018 LSS Tillgänglighet Bollnäs Gävle Hofors Hudiksvall Ljusdal Nordanstig Ockelbo Ovanåker Sandviken Söderhamn Tillgänglighet utanför kontorstid

Läs mer

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg

Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg Försäkringsmedicinskt Forum Södra Älvsborg SKL överenskommelser Sjukvårdmiljarden Rehabiliteringsgarantin Försäkringsmedicinskt forum Södra Älvsborg Koordinator Information Utbildning Kvalitet Försäkringsmedicinskt

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Program för jämställdhet Program för jämställdhet 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Frågeområde BMI. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg

Frågeområde BMI. Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg Frågeområde BMI Nationella folkhälsoenkäten 2018 Gävleborg I avsnittet om BMI redovisas andelen som har övervikt (BMI 25 30), andelen som har fetma (BMI 30 och över) samt andelen som har övervikt eller

Läs mer

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret

Utvecklingsplan för god och jämlik vård. Revisionspromemoria. LANDSTINGETS REVISORER Revisionskontoret Utvecklingsplan för god och jämlik vård Revisionspromemoria LANDSTINGETS REVISORER 2014-04-09 14REV9 2(7) Sammanfattning Hälso- och sjukvårdsnämnden beslutade i december 2011 om en utvecklingsplan för

Läs mer

Läkares sjukskrivning av kvinnor och män. Ola Leijon Jenny Lindblad Niklas Österlund Kontakt:

Läkares sjukskrivning av kvinnor och män. Ola Leijon Jenny Lindblad Niklas Österlund Kontakt: Läkares sjukskrivning av kvinnor och män Ola Leijon Jenny Lindblad Niklas Österlund Kontakt: ola.leijon@inspsf.se www.inspsf.se Fokus i studien är läkarintyget Bild 2 och den sjukskrivningstid som läkaren

Läs mer

Effektiv vård SOU 2016:2

Effektiv vård SOU 2016:2 ISF1007, v1.3, 2015-11-19 REMISSVAR 1 (5) Datum 2016-05-23 Kompetensområde medicin Malin Josephson malin.josephson@inspsf.se Effektiv vård SOU 2016:2 Sammanfattning ISF avstyrker förslaget att kraven på

Läs mer

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin

Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september Klinisk försäkringsmedicin Primärvårdsdagen Västra Götalands regionen 7 september 2017 Klinisk försäkringsmedicin Klinisk Försäkringsmedicin Sjukskrivning som behandling? Catarina Bremström Specialistläkare Medicinsk rådgivare Sakkunnig

Läs mer

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län

Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Länsövergripande överenskommelse för missbruks- och beroendevård, Hallands län Bakgrund Hallands sex kommuner och landstinget Halland representerat av psykiatrin i Halland och Närsjukvården Landstinget

Läs mer

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018

Kommittédirektiv. Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess. Dir. 2018:27. Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Kommittédirektiv Nationell samordnare för en välfungerande sjukskrivningsprocess Dir. 2018:27 Beslut vid regeringssammanträde den 12 april 2018 Sammanfattning En särskild utredare en nationell samordnare

Läs mer

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden

Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2012. Miljarden 1(7) TJÄNSTEUTLÅTANDE Hälso- och sjukvårdsavdelningen Christina Möller/Mats Swanberg 2012-02-10 Dnr RS 690-2011 Till Hälso- och sjukvårdsutskottet Statsbidrag för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess

Läs mer

Yttrande över betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92)

Yttrande över betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) Landstingsstyrelsen 1 (5) Kulturdepartementet Ku2017/02516/DISK Yttrande över betänkandet Transpersoner i Sverige Förslag för stärkt ställning och bättre levnadsvillkor (SOU 2017:92) Kulturdepartementet

Läs mer

Handlingsplan 2018 Trisam

Handlingsplan 2018 Trisam Handlingsplan 2018 Trisam Angelica Gabrielsson, processledare Trisam 2018-02-02 1. Grundläggande information 1.1 Bakgrund Trisam 1 är en struktur och arbetsmetod att arbeta med rehabilitering i samverkan

Läs mer

Uppdragsdirektiv. e-remisser. UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg

Uppdragsdirektiv. e-remisser. UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg e-remisser UPPDRAGiL Landstinget Gävleborg Innehållsförteckning 1 Grundläggande information... Fel! Bokmärket är inte definierat. 1.1 Bakgrund... 3 1.2 Syfte... 3 2 Mål... 3 2.1 Uppdragsmål... 3 2.2 Effektmål...

Läs mer

Nytt inom fo rsä kringsmedicin oktober 2015

Nytt inom fo rsä kringsmedicin oktober 2015 Hej! Nytt inom fo rsä kringsmedicin oktober 2015 Nu börjar hösten dra igång ordentligt och förhoppningsvis har alla haft en riktigt skön semester. Tanken med detta nyhetsbrev är att det skall skickas 1

Läs mer

Stöd för rätt sjukskrivning (SRS)

Stöd för rätt sjukskrivning (SRS) Stöd för rätt sjukskrivning (SRS) Idén bakom projektet Stöd för rätt sjukskrivning (SRS) är att förbättra för alla inblandade i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen, inklusive individen själv,

Läs mer

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015

Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Likabehandling - handlingsplan 2013-2015 Vi vill motverka diskriminering av människor på grund av kön, könsöverskridande identitet, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder,

Läs mer

Manual för jämställdhet i handläggning av sjukskrivning

Manual för jämställdhet i handläggning av sjukskrivning Manual för jämställdhet i handläggning av sjukskrivning Inledning Om denna manual I Stockholms läns landstings Handlingsplan för jämställd sjukskrivning 2011 anges målet att samtliga sjukskrivande enheter

Läs mer

Riktlinje Sjukskrivningsprocessen

Riktlinje Sjukskrivningsprocessen Riktlinje Sjukskrivningsprocessen Syfte Att skapa en bra och kvalitetssäkrad sjukskrivning. Mål Att med gemensamt förhållningssätt uppnå en patient- och rättssäker samt jämställd sjukskrivningsprocess.

Läs mer

Öppna jämförelser Gävleborg. Vård och omsorg om äldre

Öppna jämförelser Gävleborg. Vård och omsorg om äldre Öppna jämförelser Gävleborg Vård och omsorg om äldre Inledning Öppna jämförelser om vård och omsorg om äldre är ett samarbete mellan Socialstyrelsen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) Sammanställningen

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för sjukhusen i Väster Anvisningar tillkommande ersättning år 2019 Dn HS 2018-01065 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2019 Styrelsen för sjukhusen i

Läs mer

Ny statlig överenskommelse inom sjukskrivning- och rehabilitering 2019

Ny statlig överenskommelse inom sjukskrivning- och rehabilitering 2019 1(5) Karin Jonsson 2019-02-13 Hälso- och sjukvårdspolitiska avdelningen Tfn: 063-15 31 87 E-post: karin.jonsson@regionjh.se Ny statlig överenskommelse inom sjukskrivning- och rehabilitering 2019 Bakgrund

Läs mer

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2013

Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2013 Överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess för 2013 Innehåll UTBETALNINGSMODELL... 3 AVSTÄMNING MELLAN PARTERNA... 4 GODKÄNNANDE

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin

Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp till patienter med psykiska besvär eller långvarig

Läs mer

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg

Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Utvecklingsavdelningen 2012-01-01 Fredrik Wallertz Regelverk för rehabiliteringsgarantin i Landstinget Kronoberg Nationell överenskommelse för 2012 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Rehabkoordinering. 2 december. Ann-Britt Ekvall Åsa Sturesson Johansson Region Skåne

Rehabkoordinering. 2 december. Ann-Britt Ekvall Åsa Sturesson Johansson Region Skåne Rehabkoordinering 2 december Ann-Britt Ekvall ann-britt.ekvall@skl.se Åsa Sturesson Johansson Region Skåne Asa.sturesson-johansson@skane.se 1 Bakgrund 2006 Sjukskrivningsmiljarden en överenskommelse mellan

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören

Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören Hälso- och sjukvårdsnämndens uppdrag till landstingsdirektören inför 2008 Hälso- och sjukvårdsnämnden ger följande uppdrag till landstingsdirektören som ytterst ansvarig tjänsteman för hälso- och sjukvården.

Läs mer

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014 Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19 Resultat för Gävleborgs län 2014 Samhällsmedicin Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor? (HLV) genomförs varje år sedan

Läs mer

Ny struktur gör det försäkringsmedicinska beslutsstödet lättare att använda

Ny struktur gör det försäkringsmedicinska beslutsstödet lättare att använda Ny struktur gör det försäkringsmedicinska beslutsstödet lättare att använda Malin Ahrne, utredare, Socialstyrelsen Linda Ahlqvist, utredare, Socialstyrelsen Försäkringsmedicinskt beslutsstöd Nationella

Läs mer

Varför är så många långtidssjukskrivna onödigt länge?

Varför är så många långtidssjukskrivna onödigt länge? Varför är så många långtidssjukskrivna onödigt länge? Fokus på smärta i rörelseorganen Raija Tyni-Lenné, PhD, MSc, PT Karolinska Universitetssjukhuset Karolinska Institutet Smärta i rörelseorganen den

Läs mer

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser

Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser 1 Projektplan Samverkan kring barn med behov av samordnande insatser En del barn och unga har behov av särskilt stöd. Det kan bero på flera orsaker så som social problematik, psykisk ohälsa, kroniska sjukdomar

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Välkommen till en dag kring sjukskrivning. Finns det en gräns för samverkan

Välkommen till en dag kring sjukskrivning. Finns det en gräns för samverkan Välkommen till en dag kring sjukskrivning Agenda för dagen 8:30-9:15 Inledning 9:15-9:35 Fika 9:35-10:35 Sjukskrivning ur ett samhällsperspektiv 10:40-12:00 Våra olika uppdrag och vad vi har att förhålla

Läs mer

Tidiga insatser för att minska sjukfrånvaro

Tidiga insatser för att minska sjukfrånvaro Tidiga insatser för att minska sjukfrånvaro www.uppdragpsykiskhalsa.se 2018-03-14 Överenskommelse om stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2018 Gemensamt ansvarstagande Samverkan och samordning

Läs mer

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014

Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19. Resultat för Gävleborgs län 2014 Nationell folkhälsoenkät - Hälsa på lika villkor, 2014 2015-01-19 Resultat för Gävleborgs län 2014 Samhällsmedicin Den nationella folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor? (HLV) genomförs varje år sedan

Läs mer

Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning

Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2490 av Johan Forssell m.fl. (M) Utgiftsområde 10 Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen anvisar anslagen

Läs mer