Vårdval Halland 2012 mål, måluppfyllelse och avdrag

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vårdval Halland 2012 mål, måluppfyllelse och avdrag"

Transkript

1 TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum Diarienummer HSS Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Vårdval Halland 2012 mål, måluppfyllelse och avdrag Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslår regionstyrelsen föreslå regionfullmäktige att för 2012 fastställa förslag till mål, hälso- och sjukvårdspeng samt ekonomiska konsekvenser vid bristande måluppfyllelse. Sammanfattning Sedan 2007 tillämpas i Region Halland en gemensam ersättningsmodell för primärvård Vårdval Halland när det gäller befolkningens närsjukvård. Grunderna i ersättningsmodellen innebär i korthet att: - samtliga medborgare har valfrihet och väljer sin vårdenhet - etablering av vårdenhet kräver ackreditering/godkännande och överenskommelse med Region Halland - är enhetlig för alla vårdenheter - ersättningen för åtagandet inom primärvård/närsjukvård följer med varje invånares val och utgörs av en hälso- och sjukvårdspeng som är målrelaterad. - målen är till för att försäkra att invånarna får den hälso- och sjukvård som är beslutad av regionfullmäktige - godkända enheter med överenskommelse med landstinget kan ha särskilda uppdrag, utöver åtagandet, som ersätts separat - lika för alla utförare. Årligen görs revideringar av Vårdval Halland-modellen avseende exempelvis mål, måluppfyllelse och ersättningsfrågor och förslag för 2012 har nu tagits fram av Regionkontoret. Regionkontoret Karin Möller Hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör Emma Pihl Avdelningschef

2 Styrning av Vårdval Halland Utgångspunkten för Region Hallands ledning och styrning är att se till att hallänningarnas behov av hälso- och sjukvård tillgodoses. Den halländska vården ska vara säker, hålla hög kvalitet och bedrivas på kostnadseffektivt sätt. Styrning och ledning av verksamheten fokuserar allt mer på att sätta mål och att följa upp dem. Invånarens möjlighet att påverka genom val av olika vårdgivare ska stärkas. All styrning utgår från värdegrundsprincipen att det är hallänningarna vi är till för och att det är till dem hälso- och sjukvården ska leverera värde. Regionen godkänner och ingår ett tidsbestämt avtal med alla aktörer som ansöker om att få bli en del av Vårdval Halland och som uppfyller regionens krav för att bedriva verksamhet. Vårdenheterna i Vårdval Halland ska bidra till att uppfylla Region Hallands mål och strategier för Regionfullmäktiges årliga beslut om Vårdval Halland innebär att man varje år i samband med budgetbeslutet beslutar om ytterligare preciserade mål som vårdenheten ska uppfylla. Detta är en del i regionfullmäktiges möjlighet att styra så att invånarna får den vård som motsvarar behovet och att hälso- och sjukvården håller en hög kvalitet. För några av målen innebär bristande måluppfyllelse reducering av hälso- och sjukvårdspengen. För dessa mål beslutar Region Halland även om hur målet ska följas upp och avdragets storlek. Dessa mål finns angivna under rubriken effektiv vård nedan. För 2012 kommer graden av måluppfyllelse avseende andelen patientbesök i den nära vården (täckningsgrad), följsamhet mot läkemedelskommittén Hallands läkemedelskvoter, hembesök hos nyfödda samt deltagande i regionens följsamhetsmätningar av basala hygienrutiner och klädregler att utgöra underlag för reducering av hälso- och sjukvårdspengen. Övriga mål är också viktiga att uppfylla och information om måluppfyllelse kommer att finnas tillgänglig för alla invånare i Halland. Uppföljning och rapportering sker integrerat med Region Hallands ordinarie uppföljningsprocess.

3 Mål i Vårdval Halland år 2012 God och jämlik hälso- och sjukvård Tillgänglighet Vårdenheten ska uppfylla den lagstadgade nationella vårdgarantin. Alla patienter ska erbjudas läkarbesök inom sju dagar och kunna få kontakt med vårdenheten samma dag som man har behov av det. Därutöver gäller att tillgängligheten till andra kompetenser än läkare ska vara hög. Alla patienter ska ha tillgång till den nära vården även för akuta besök utöver ordinarie öppettider under dagen. Vårdenhetens patienter och närstående ska på ett enkelt sätt ha tillgång till allsidig information om vård och hälsa samt om sin egen hälsosituation. Minst 90 procent av patienterna ska uppleva tillgängligheten som god. Vårdenheten ska delta i den nationella väntetidsmätningen. Vårdenheten ska ha följsamhet mot det nationella projektet om vårdgaranti. Hög tillgänglighet till andra kompetenser än läkare ska säkerställas. Sjuksköterska vid barnhälsovården ska kunna nås på telefon under arbetsdagar och ha såväl öppna som tidsbeställda mottagningar samt hembesök Samverkan Vårdenheten ska fungera som patientens lots och vara sammanhållande länk i hälso- och sjukvårdsprocessen, oavsett var insatserna utförs. Vårdenhetens insatser ska organiseras så att ändamålsenliga vårdprocesser uppnås för största möjliga hälsovinst för patienten uppnås. Samverkan ska utvecklas utifrån lokala förutsättningar med tydliga riktlinjer och rutiner för samverkan med olika vårdgivare. Barn och unga med psykisk ohälsa ska tillförsäkras grundläggande insatser i den nära hälso- och sjukvården (första linjens vård). Vårdenheten ska ha tydliga riktlinjer och rutiner för samverkan med Barn- och ungdomspsykiatrin och elevhälsan. Vårdenheten säkerställer att alla patienter som har behov av logopedi ska erbjudas insatser på basal nivå.

4 Kvalitet Verksamheten ska bedrivas med hög kvalitet ur alla aspekter. Vårdenhetens insatser ska ges utifrån patientens specifika behov och med lyhördhet för dennes önskemål och värderingar. Kvalitetsvärdet för patientupplevd kvalitet i hälso- och sjukvårdsinsatser ska vara minst 85 (Nationella patientenkäten, max är 100). Kvalitetsvärdet för patientupplevd delaktighet i den hälso- och sjukvård man erhållit ska vara minst 85 (Nationella patientenkäten, max är 100). Hälsofrämjande, sjukdomsförebyggande, behandlande och rehabiliterande insatser ska utgöra en helhet i patientens behandling. Insatserna ska vara av god kvalitet utifrån nationella, regionala och lokala riktlinjer. Avseende hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser ska fokus vara på levnadsvanorna kost, fysisk aktivitet, alkohol och tobak. Kvaliteten i alla hälso- och sjukvårdsinsatser ska kunna följas upp i detalj, och dessa ska kunna relateras till mål och mått i nationella regional och lokala riktlinjer. Vårdenhetens rutiner och system ska vara utformade och dokumenterade så att extern granskning och medicinsk revision kan ske. För de nationella register som vårdenheten är ålagda att delta i, ska av patienter med en diagnos som omfattas av registret rapporteras på alla parametrar. Bättre föräldrastöd genom ökad satsning på hembesök. Hembesök ska erbjudas alla föräldrar med nyfödda inom fyra veckor efter hemkomst samt till nyinflyttade. Adoptivbarn ska ha ett hembesök inom fyra veckor från det att de är anmälda. Minst 95 procent av föräldrar som får sitt första barn eller adoptivbarn och minst 80 procent av föräldrar med nyfödd som är andra barn eller fler ska få hembesök. Hembesök ska erbjudas till kommunplacerade flyktingbarn och familjer med särskilda behov. Vid bristande måluppfyllelse avseende hembesök hos nyfödda och adoptivbarn reduceras hälso- och sjukvårdspengen under 2012 med en engångssumma enligt följande: o För negativ avvikelse om 15 procent eller mer från målet dras 2 procent av hälso- och sjukvårdspengen för barn 0-6 år. o För negativ avvikelse mellan 14 och 5 procent från målet dras 1 procent av hälso- och sjukvårdspengen för barn 0-6 år. o För negativ avvikelse mellan 4 och 1 procent från målet dras 0,5 procent av hälso- och sjukvårdspengen för barn 0-6 år. 100 procent av patienterna som upplever behov av särskilt stöd för hälsosamma levnadsvanor ska erhålla det.

5 Vårdenheten ska ha tydliga riktlinjer och rutiner för hälsofrämjande insatser generellt. Dessa ska harmonieras med de nya nationella riktlinjerna för sjukdomsförebyggande metoder. Vårdenheten säkerställer tidiga och varaktiga sjukdomsförebyggande och behandlande insatser för nyinsjuknade patienter i Diabetes typ 2. För patienter med behov av rehabilitering ska vårdenheten säkra processen i vårdkedjan genom god samverkan med andra vårdgivare, försäkringskassa och andra instanser som är viktiga för att patienten ska nå optimalt funktionstillstånd. De rehabiliteringsinsatser som vårdenheten ansvarar för ska vara samordnade, flerprofessionella och teambaserade. För patienter med diagnosen godartad långvarig smärta från rygg nacke och axlar, säkerställer vårdenheten tillgång till arbetslivsinriktad rehabilitering av multimodalt flerprofessionellt team under vardagar, klockan 08:00 17:00. För patienter med lindrig eller medelsvår psykisk ohälsa säkerställer vårdenheten tillgången till KBT (kognitiv beteendeinriktad terapi). För patienter som är nyinsjuknade med stroke eller annan neurologisk skada/sjukdom säkerställer vårdenheten tillgång till bedömning av rehabiliteringsbehov samt rehabiliteringsinsatser av multimodalt neurorehabiliteringsteam (vanligtvis ingår patienten, läkare, arbetsterapeut, sjukgymnast, kurator/psykolog/psykoterapeut samt logoped). Teamet ska finnas tillgängligt vardagar, klockan Säker vård Vårdenheten ska aktivt förebygga skador i samband med vård och ha rutiner och system för att systematiskt och långsiktigt kunna bedriva patientsäkerhetsarbete. Deltagande i Läkemedelskommittén Hallands utbildningar för personal med förskrivningsrätt är en del i detta arbete. En annan viktig del är åtgärder som förebygger uppkomst och spridning av vårdrelaterade infektioner. Vårdenheten ska ha basala hygienrutiner och klädregler in enlighet med Region Hallands fastställda riktlinjer. Vårdenheten analyserar den egna förskrivningen utifrån antal uthämtade recept och per 1000 besök, mönstret för förskrivningen och följsamhet till Läkemedelskommitténs terapirekommendationer 4 gånger per år. Kort rapport med analys och kommentarer inlämnas till Strama Hallands informationsläkare 4 gånger per år. Att all hälso- och sjukvårdspersonal har genomgått hygienutbildning motsvarande Region Hallands grundkurs i vårdhygien. Under 2012 är delmålet minst 80 procent.

6 Att samtliga vårdenheter deltar i Region Hallands sex årliga följsamhetsmätningar av basala hygienrutiner och klädregler. Vid bristande måluppfyllelse avseende deltagande i följsamhetsmätningar av basala hygienrutiner och klädregler reduceras hälso- och sjukvårdspengen enligt följande: o Om vårdenheten inte deltar i följsamhetsmätning (6 gånger per år) sker avdrag med kronor per gång. Effektiv vård Invånarna ska kunna få huvuddelen av sin hälso- och sjukvård tillgodosett i den nära vården. Samverkan med olika specialister ska utvecklas efter lokala förutsättningar och på så sätt ska verksamheten utgöra en väl fungerande helhet för patienten och bas för den nära hälso- och sjukvården. Täckningsgrad Täckningsgraden är ett mått på hur stor andel av alla besök i öppenvård som vårdenhetens patienter utför på närsjukvårdsnivå. Ju högre andel av konsumtionen som har gjorts inom närsjukvården, desto högre blir täckningsgraden. Målet är att 80 procent av vårdenhetens invånares konsumtion av öppen hälso- och sjukvård ska tillgodoses hos den valda vårdenheten, hos de med vårdenheten samverkande aktörerna eller hos övriga vårdenheter inom närsjukvården. När vårdenheten inte når målet minskas hälso- och sjukvårdspengen med ett krontalsbelopp per procentuell avvikelse från målet. För 2012 gäller avdraget 17,95 kronor per poäng. Vårdenhetens täckningsgrad mäts i procent med två decimaler. Krontalsavdraget per poäng multipliceras med avståndet mellan måltalet 80 procent och vårdenhetens utfall vid mättillfället. Med besök i öppen hälso- och sjukvård avses all skattefinansierad sjukvård samt patientfinansierad hälsovård enligt Gula taxan, som registreras inom närsjukvård, somatisk specialistsjukvård och psykiatri - inom och utom länet - oberoende av vårdgivare. Täckningsgraden beräknas en gång per tertial (fyramånadersperiod) och baseras på vårdkonsumtionen under föregående tertial. Detta innebär exempelvis att den täckningsgrad som ligger till grund för utbetalning av hälso- och sjukvårdspengen perioden januari april 2012, grundar sig på vårdkonsumtionen under perioden september december I den mån dataleveranser släpar efter, till exempel när det gäller besök i andra landsting eller regioner, kommer de besök för perioden som saknas att istället ingå vid nästa beräkningsomgång. Läkemedel

7 Vårdenhetens läkemedelsförskrivning ska ha en god kvalitet och vara kostnadseffektiv. Verksamhetschefen och den medicinskt ansvarige ska ha övergripande ansvar för vårdenhetens förskrivning av läkemedel. Målet är 100 procent följsamhet mot de av Läkemedelskommittén Halland fastställda läkemedelskvoterna Allergiläkemedel (antihistaminer) Blodtryckssänkande medel (ACE/ARB) Blodfettsänkande medel (statiner) Diabetesmedel Förpackningsstorlek läkemedel med svaga opioder Genomsnittlig kostnad per DDD >80 procent >80 procent >90 procent >70 procent <25 DDD/recept < 3,25 kr Följsamhet mot Läkemedelskommittén Hallands terapeutiska kvoter mäts för nyförskrivna läkemedel under aktuell förskrivningsperiod (tertial). Det rekommenderade riktvärdet (TP-kvoten) beräknas för varje vårdenhet, för var och en av sex utvalda terapeutiska kvoter. Följsamheten visas för fyra nivåer jämfört med TP-kvoten dels genom procentavvikelse och dels med färgmarkering i en öppen jämförelse. För varje terapeutisk kvot där vårdenheten avviker från rekommenderat riktvärde utgår ett avdrag på hälso- och sjukvårds-pengen enligt en avdragstrappa med fyra nivåer. Avvikelser över 30 och 40 procent innebär ekonomiskt avdrag. Terapeutiska kvoter kan undantagsvis ändras under verksamhetsåret på grund av nya medicinska rön eller andra faktorer. Vid behov av förändringar kommer vårdenheten att meddelas fortast möjligt. För bristande måluppfyllelse avseende läkemedel reduceras hälso- och sjukvårdspengen enligt: Grön Gul Röd Ofärgad Avvikelse med 0 procentenheter är fullständig måluppfyllelse. Avvikelse 1-10 procentenheter negativt är acceptabelt men bör förbättras. Ger inte något ekonomiskt avdrag. Avvikelse procentenheter negativt är inte acceptabelt och ger avdrag (ovägt) med kronor per år och TP-kvot. Avvikelse mer än 20 procentenheter negativt är oacceptabelt och ger avdrag (ovägt) med kronor per år och TP-kvot. Med ovägt avdrag menas att detta är avdraget på årsbasis för den genomsnittliga vårdenheten och att vårdenhetens storlek i form av antalet vårdpoäng påverkar avdraget. Det innebär att en vårdenhet som är dubbelt så stor uttryckt i vårdpoäng får dubbelt så stort avdrag som den genomsnittliga vårdenheten. Eftersom mätningen görs per tertial divideras årsbeloppet med tre vid avräkningen mot hälso- och sjukvårdspengen. Hälso- och sjukvårdens utveckling

8 Vården ska drivas mot hälsovinster och bedrivas med säkra och effektiva metoder. Samverkan och utbildning inom och mellan verksamhetsområdena är viktigt för att säkerställa effektiva vårdprocesser med en god kvalitet. Samverkan med berörda parter i förändring av hemsjukvården Samverkan till utveckling av bättre omhändertagande om de mest sjuka äldre. Deltagande i implementeringsarbete av regiongemensam utarbetad modell för demensvård. Vårdenheten säkerställer att patienter vid misstanke om demens erhåller basal utredning och vid behov basal behandling och uppföljning. Delta i utvecklingsarbete för ett bättre omhändertagande av patienter med psykisk ohälsa som också har somatiska sjukdomstillstånd. Vårdenhetens deltagande i läkemedelsgenomgångar för patienter i ordinärt boende Vårdenhetens deltagande i regiongemensamma utvecklingsuppdrag. Nationella samverkansprojekt för att säkerställa kvalitet och effektivitet i hälso- och sjukvården Inom ramen för det nationella projektet säker vård, arbetar man med att öka registrering i kvalitetsregister i primärvården. Senior Alert och Svenska palliativregistret har valts ut då ett systematiskt arbete bidrar till riskbedömningar och åtgärdsplanering i tid. Vårdenheten säkerställer fortsatt registrering av riskbedömningar av fall, undernäring och trycksår hos patienter äldre än 75 år, eller vid behov, i det nationella kvalitetsregistret Senior Alert för koppling till åtgärd och uppföljning. Vårdenheten säkerställer registrering i Svenska palliativregistret, när så är aktuellt För båda kvalitetsregistren utgår statlig prestationsersättning direkt till den vårdenhet som utfört registrering i enligt fastställda riktlinjer under Arbete för en jämställd sjukskrivningsprocess är ett nationellt projekt som syftar till att säkerställa en sjukskrivning med hög kvalitet för män och kvinnor, samt att minska omotiverade skillnader mellan mäns och kvinnors sjukskrivning.

9 Höjd kvalitet i läkarintygen, minst 80 procent av sjukintygen ska uppfylla Försäkringskassans krav på god kvalitet. Vårdenheten säkerställer elektronisk överföring av sjukintyg till Försäkringskassan Vårdenheten genomför uppföljning av faktorer som påverkar en jämställd sjukskrivningsprocess utifrån Region Hallands handlingsplan för Jämställd sjukskrivningsprocess, minst en gång per år.

Generella ma l och avdrag fo r Va rdval Halland.

Generella ma l och avdrag fo r Va rdval Halland. Generella ma l och avdrag fo r Va rdval Halland. Mål 1: Invånarna ska erbjudas god och jämlik hälso- och sjukvård. Samtliga vårdenheter ska arbeta hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande på ett sådant

Läs mer

Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum EKM

Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum EKM Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

Kartläggning av behov ska underlätta planering

Kartläggning av behov ska underlätta planering PRESSINFORMATION Hälso- och sjukvårdsstyrelsen 17 oktober 2011 Kartläggning av behov ska underlätta planering Behoven av hälso- och sjukvård varierar mellan de olika Hallandskommunerna. För att kunna ge

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 2 Hälsa Sjukvård Tandvård Halland Alingsås Kungsbacka Göteborg Borås Jönköping Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Värnamo Ljungby Växjö Ängelholm

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Halland Alingsås Kungsbacka Göteborg Borås Jönköping Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Värnamo Ljungby Växjö Ängelholm Helsingborg Kristianstad

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (4) Socialförvaltningen Monica Örmander Medicinskt ansvarig sjuksköterska 2014-07-11 Socialnämnden Redovisning av resultat från kvalitetsregister En satsning och överenskommelse har

Läs mer

Modellbeskrivning Vårdval Halland 2012

Modellbeskrivning Vårdval Halland 2012 Modellbeskrivning Vårdval Halland 2012 z Administrativa föreskrifter z Förfrågningsunderlag z Modellbeskrivning z Ansökan om godkännande z Avtalsmall Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Ordlista...

Läs mer

Palliativ vård uppdragsbeskrivning

Palliativ vård uppdragsbeskrivning 01054 1(5) TJÄNSTESKRIVELSE Regionkontoret Hälso- och sjukvård Datum Diarienummer 2014-04-01 HSS130096 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Palliativ vård uppdragsbeskrivning Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015

Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Presentation av Lägesrapport inom patientsäkerhetsområdet 2015 Socialstyrelsens lägesrapporter om patientsäkerhet Socialstyrelsen tar fram lägesrapporter på uppdrag av regeringen. De årliga rapporterna

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER Regionala medicinska riktlinjer 1 (4) Datum Diarienummer HS 1 (4) Datum 2015-03-10 Diarienummer HS 126-2015 HSD-A 12-2015 Hälso- och sjukvårdsavdelningen REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2015 Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) tecknade

Läs mer

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård

Första linjens vård till barn och unga med psykisk ohälsa med måttliga symtom och funktionsnedsättningaruppdrag åt Driftnämnden Närsjukvård TJÄNSTESKRIVELSE 1(3) Regionkontoret Hälso- och sjukvård Karin Ingvarsson Utvecklare Datum Diarienummer 2016-02-10 RS150369, RS150370 Regionstyrelsen Första linjens vård till barn och unga med psykisk

Läs mer

Bättre liv för sjuka äldre

Bättre liv för sjuka äldre Bättre liv för sjuka äldre Handlingsplan 2014 Uppsala län Bättre liv för sjuka äldre 2014 Övergripande mål och resultat Det här vill vi uppnå Bilaga Så här mäter vi förbättringar Sammanhållen vård och

Läs mer

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad

HSNS Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad HSNS 2018-00072 Mål och inriktning 2019 södra hälso- och sjukvårdsnämnden beslutad 2018-06-20 1 (6) Bakgrund Hälso- och sjukvårdsnämndens mål och inriktning är utgångspunkten för nämndens beställningsarbete

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2013 Fastställd av: Datum: 2014-03-24 Författare: Pia Hernerud, Verksamhetschef HSL/MAS Förord Patientsäkerhetsberättelsen ska ha en sådan detaljeringsgrad att

Läs mer

Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510

Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510 Protokoll Sammanträdesdatum 2017-10-24 Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott 171 Inriktningsbeslut om Vårdval 2.0 (Beslut enligt delegation) RS170510 Beslut Regionstyrelsens hälso- och sjukvårdsutskott

Läs mer

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012

Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV. 29 maj 2012 Förslag till justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 VG PV 29 maj 2012 Justering av Krav- och kvalitetsbok 2013 Inriktning Vidareutveckla modellen efter beslutade mål för primärvården (Idéskissen medborgarens

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Information om hemsjukvård

Information om hemsjukvård Information om hemsjukvård Version 9 20150116 Vård- och omsorg Vad är hemsjukvård? Den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till vårdcentralen kan istället få hälso- och sjukvård

Läs mer

Beställningsunderlag 2015

Beställningsunderlag 2015 Diarienummer HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster Dnr HSN5-5-2014 Beställningsunderlag 2015 Hälso- och sjukvårdsnämnd 5 Göteborg, centrum-väster 1

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. fakta om modellen

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. fakta om modellen Hälsa Sjukvård Tandvård Vårdval Halland fakta om modellen Möjlighet att välja vårdenhet, en hälso- och sjukvårdspeng som följer varje invånare och lika arbetsvillkor oavsett driftsform är grundtankar

Läs mer

Vårdval Halland. Uppföljning av regionfullmäktiges mål,

Vårdval Halland. Uppföljning av regionfullmäktiges mål, Vårdval Halland Uppföljning av regionfullmäktiges mål, 2011 Kvoter för läkemedelsföreskrivning Kungsbacka Varberg Falkenberg Årsuppföljning av Vårdval Halland i närsjukvård 2011 Sammanfattning Under 2011

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan

Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Uppföljning av SIMBAs handlingsplan Målområde 1 1:1 Individens förmåga att själv ta kontroll över och påverka sin hälsa i positiv riktning ska stärkas 7,00% 6,00% Andel listade patienter som fått FaR under

Läs mer

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m

3 Anmälan av inkomna och utgående skrivelser, protokoll m m Föredragningslista Sammanträdesdatum Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Tid Måndagen den 25 juni 2012, kl. 09:00 Plats Regionens hus Södra Vägen, Halmstad Sammanträdeslokal Borgsalen 1 Justering Förslag till

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Sävsjö kommun 2011

Patientsäkerhetsberättelse för Sävsjö kommun 2011 Patientsäkerhetsberättelse för Sävsjö kommun 2011 2012-03-01 Ann-Christin Jansson Medicinskt ansvarig sjuksköterska Mall Sveriges kommuner och landsting (SKL). 2 Innehållsförteckning Sammanfattning 4 Övergripande

Läs mer

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet

Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Anna Östbom Sektionschef för hälsa och jämställdhet Hur såg landstinges arbete ut med sjukskrivningar 2005? - Det var stora skillnader i länen när det gäller längden och antal personer som var sjukskrivna

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2016 Datum och ansvarig för innehållet 2017-01- 25 Beata Torgersson verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Bilaga Uppföljning 2014

Bilaga Uppföljning 2014 Diarienr 1 (7) Bilaga Uppföljning 2014 Innehåll 1 Uppföljning...2 1.1 Allmänna förutsättningar...2 1.2 Områden för uppföljning...2 1.3 Hälsovalsrapport...2 2 Former för uppföljning...3 2.1 Vad som skall

Läs mer

Kvalitetsbokslut VC Flen

Kvalitetsbokslut VC Flen Kvalitetsbokslut 2011 VC Flen Innehållsförteckning Inledning... 3 Faktaruta... 5 Organisation / Kompetens... 6 Verksamhetens uppdrag... 7 Måluppfyllelse... 8 Tillgänglighet... 9 Medicinska resultat...

Läs mer

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014

Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre 2014 Handlingsplan Ledningskraft 2014 i Osby kommun Mål ur den enskildes perspektiv Jag kan åldras i trygghet och självbestämmande med tillgång till

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård

Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Skara kommun. 2019-05-13 Kommunal hälso- och sjukvård Kommunen och Västra Götalandsregionen samarbetar genom avtal om vad som är kommunal hälso- och sjukvård och vad som är

Läs mer

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen

Framtidens hemsjukvård i Halland. Slutrapport till Kommunberedningen Framtidens hemsjukvård i Halland Slutrapport till Kommunberedningen 130313 Syfte Skapa en enhetlig och för patienten optimal och sammanhållen hemsjukvård. Modellen ska skapa förutsättningar för en resurseffektiv

Läs mer

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre

Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Projekt Multi7 -bättre liv för sjuka äldre Samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den mer

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivningsprocess. Styrelsen för NU-sjukvården. Dnr HS Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-9 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess 2018 Styrelsen för NU-sjukvården 1. Anvisningar tillkommande

Läs mer

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län

Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg. Joakim Edvinsson och Magnus Rahm Qulturum, Landstinget i Jönköpings län Senior alert ett nationellt kvalitetsregister för vård och omsorg Det här gör vi ju redan Den verkliga upptäcktsresan består inte av att söka efter nya vyer och platser utan att se det gamla invanda med

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Sahlgrenska Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-11 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Sahlgrenska

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48

Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Rolf Samuelsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2014-02-17 SN-2014/48 Socialnämnden Patientsäkerhetsberättelse för år 2013 SN-2014/48 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

www.regionvasterbotten.se/fou Monica Forsberg

www.regionvasterbotten.se/fou Monica Forsberg Monica Forsberg Jag kan åldras i Västerbotten i trygghet, med tillgång till god vård och omsorg Uppföljningen av multisjuka äldre från Sveriges kommuner och landsting (SKL) 2010 visar att det saknas helhetsperspektiv

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. År 2013 Datum och ansvarig för

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Anvisningar. tillkommande ersättning. En kvalitetssäker och effektiv. sjukskrivnings- och. rehabiliteringsprocess. Styrelsen för Kungälvs sjukhus Anvisningar tillkommande ersättning 2018 Dnr HS 2017-00534-8 Anvisningar tillkommande ersättning En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess 2018 Styrelsen för Kungälvs sjukhus

Läs mer

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011

REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Sida 1(6) Datum 2011-02-09 Diarienummer RSK 868-2010 BESLUTAD HSU 2011-02-23 Hälso- och sjukvårdsavdelningen Handläggare Christina Möller/A-S Bäck REHABILITERINGSGARANTI RIKTLINJER 2011 Socialdepartementet

Läs mer

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel 2013-06-26 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare 3 Hemsjukvårdspatient 3

Läs mer

Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Allmänt... 6 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 6 Vårdgivare... 6 Medicinskt ansvarig

Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Allmänt... 6 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 6 Vårdgivare... 6 Medicinskt ansvarig Innehållsförteckning Sammanfattning... 4 Allmänt... 6 Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet... 6 Vårdgivare... 6 Medicinskt ansvarig sjuksköterska... 7 Verksamhetschef hälso- och sjukvård...

Läs mer

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som

Nuläge lokalt. Aktivitet Indikator Måltal. Måltal lokalt. Resultat. Skaraborg 5 % hälso och sjukvård Andel listade patienter 65 år och äldre som 1 Lokal handlingsplan mellan Kommun och Primärvård Område: Datum: Den lokala handlingsplanen är framtagen utifrån den länsgemensamma Det goda livet för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Handlingsplan

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND

INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND INRIKTNINGSDOKUMENT FO R PRIMÄ RVÄ RDEN I LÄNDSTINGET SO RMLÄND Detta dokument baseras på Landstingets strategiska mål, som beslutas av Landstingsfullmäktige i landstingsbudgeten och som är styrande för

Läs mer

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet

Regelbok för Vårdval primärvård Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Regelbok för Vårdval primärvård 2019 Regionens garanti till medborgarna Regionens krav till vårdgivarna Konkurrensneutralitet Förslag till förändringar Målgrupp Ordet basal tas bort. Hälso-och sjukvård

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Älvsjö servicehus År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-22 Ann Norén, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen Mallen är framtagen

Läs mer

Specifik uppföljning. 1 Uppföljning

Specifik uppföljning. 1 Uppföljning LS 1112-165 Specifik uppföljning 1 Uppföljning 1.1 Beställarens uppföljning I Allmänna villkor beskrivs uppföljningen. Den innebär att Beställaren löpande följer att Vårdgivare uppfyller sitt Åtagande

Läs mer

Ändra till startrubrik

Ändra till startrubrik Ändra till startrubrik En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsoch rehabiliteringsprocess Överenskommelse 2016 Syftet En överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och regeringen,

Läs mer

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL Socialnämnden 2011-10-19(rev 2013-01-14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare...

Läs mer

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket

Kommunal Hälsooch sjukvård. MAS nätverket Kommunal Hälsooch sjukvård Genomfördes 1992 Ädelreformen Kommunerna tar över en del ansvar som tidigare legat på landstingen Kommunerna får ett ökat ansvar för vård och omsorg för äldre och funktionsnedsatta

Läs mer

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård

Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Politisk viljeinriktning för Palliativ vård i Uppsala-Örebroregionen baserade på Socialstyrelsens Kunskapsstöd för god palliativ vård Antagen av Samverkansnämnden 2013-10-04 Samverkansnämnden rekommenderar

Läs mer

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa

Handlingsplan psykiatrisk ohälsa SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Socialberedningen Sammanträdesdatum 2014-11-12 64/71 44./. Bilaga. Handlingsplan psykiatrisk ohälsa I Norrbottens län finns sedan hösten 2013 en överenskommelse om samarbete

Läs mer

Detta projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden

Detta projektet medfinansieras av Europeiska unionen/europeiska socialfonden Hemsjukvårdsdokumentation och Senior Alert Målgrupp sjuksköterska/distriktsköterska samt läkare inom hemsjukvården Stockholms läns sjukvårdsområde(slso) Inom hemsjukvården finns några av våra mest sköra

Läs mer

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk

Bakgrund. Den första handlingsplanen Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland gällde under åren Länk Bakgrund 2010 2011 2012 2014 2016 Mellan åren 2010 till 2014 träffade staten och SKL (Sveriges kommuner och landsting) överenskommelser om att genom ekonomiska incitament och med de mest sjuka äldres behov

Läs mer

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017

Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Presentation av rapport inom patientsäkerhetsområdet 2017 Socialstyrelsens rapporter inom patientsäkerhetsområdet I Socialstyrelsen rapporter om patientsäkerhet beskriver vi utvecklingen av patientsäkerheten

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011

Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 Rehabiliteringsgarantin RESULTAT FRÅN DE TRE FÖRSTA KVARTALEN 2011 1 Stockholm i december 2011 Sveriges Kommuner och Landsting Avdelningen för vård och omsorg. Annie Hansen Falkdal 2 Innehåll Sammanfattning...

Läs mer

Bilaga Uppföljning 2016

Bilaga Uppföljning 2016 Diarienr 1 (7) Bilaga Uppföljning 2016 Innehåll 1 Uppföljning... 2 1.1 Allmänna förutsättningar... 2 1.2 Områden för uppföljning... 2 1.3 Hälsovalsrapport... 2 2 Former för uppföljning... 3 2.1 Vad som

Läs mer

Regel för hälso- och sjukvård: Nationella Kvalitetsregistret

Regel för hälso- och sjukvård: Nationella Kvalitetsregistret Region Stockholm Innerstad Sida 1 (5) 2014-04-07 Sjuksköterskor Rev 2014-07-30 Medicinskt Ansvarig för Rehabilitering Regel för hälso- och sjukvård: Nationella Kvalitetsregistret Sjuksköterskor och Medicinskt

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015

Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Genomförandeplan - Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland 2014-2015 Vårdsamverkansgruppering Skaraborg Kontaktperson Per-Ola Hedberg, Carina Karlsson, Susanne Liden och Jeanette Andersson Avgränsning:

Läs mer

Kommunen som vårdgivare

Kommunen som vårdgivare Kommunen som vårdgivare Information till dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel Reviderad 2019-04-15 Lena Vilander Hamnert Medicinskt ansvarig sjuksköterska Hälso-

Läs mer

sätter hallänningen i centrum

sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård

Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Regionfullmäktige Dnr 17RK1181 Bilaga 1: Ekonomisk reglering Vårdval Kronoberg - primärvård Giltig från och med 2018-01-01 Ett utskrivet dokuments giltighet kan ej garanteras Utskriftsdatum: 2018-01-29

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd År 2015 Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. Datum och ansvarig för innehållet

Läs mer

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne

Datum Dnr Ersättningsmodell för hälsofrämjande insatser inom Hälsoval Skåne Enheten för folkhälsa, området hälsoinriktad hälso- och sjukvård Anna Friberg 044-309 34 53, sms: 0768-87 07 49 anna.friberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2010-08-27 Dnr 1001045 1 (6) Ersättningsmodell

Läs mer

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet

Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet BILAGA TILL GRANSKNINGSRAPPORT DNR: 31 2013 0103 Bilaga 4. Överenskommelser om en förbättrad patientsäkerhet Patientsäkerhet har staten gett tillräckliga förutsättningar för en hög patientsäkerhet? (RiR

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge

Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 1 Patientsäkerhetsberättelsen år 2014 Landstinget Blekinge 2 3 Smittskydd (2) Vårdhygien (3) Patientsäkerhetsavdelningen Läkemedelskommitté (1,5) Läkemedelssektion (4) STRAMA (0,3) Patientsäkerhetssamordnare

Läs mer

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall

Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall 2013-11-12 Dnr 5.3-16761/2013 1(6) Avdelningen för utvärdering och analys Anna-Karin Alvén anna-karin.alven@socialstyrelsen.se Patientsäkerhetssatsning 2013 uppföljning och samlad bedömning av utfall Bakgrund

Läs mer

Multi7 bättre liv för sjuka äldre. Multi7. Sammanhållen vård och omsorg för äldre. Ett samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting.

Multi7 bättre liv för sjuka äldre. Multi7. Sammanhållen vård och omsorg för äldre. Ett samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Multi7 Sammanhållen vård och omsorg för äldre Ett samarbete mellan Umeå kommun och Västerbottens läns landsting. Bättre liv för sjuka äldre Kan vi höja kvaliteten i vård och omsorg och samtidigt göra den

Läs mer

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018

Årsrapport. Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Årsrapport Det goda livet för mest sjuka äldre i Skaraborg 2018 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland. Tre planer som hänger ihop 5 gemensamma fokusområden 1.1. SIP- samordnad

Läs mer

Mål och inriktning 2013 Psykiatrin Halland

Mål och inriktning 2013 Psykiatrin Halland Mål och inriktning 2013 Psykiatrin Halland 2012-11-13-1 - Enligt Hälso- och sjukvårdsstyrelsens uppdrag 2013 till driftnämnderna ska nämnden för psykiatrin i Halland besluta om ett inriktningsdokument

Läs mer

Länsgemensam ledning i samverkan. Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län

Länsgemensam ledning i samverkan. Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Länsgemensam ledning i samverkan Inom socialtjänst och angränsande område Hälso- och sjukvård i Kalmar län Bättre liv för sköra äldre i Kalmar län Strategi och handlingsplan 2019 2020 Samordnande äldregrupp

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Skärholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Skärholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Skärholmens stadsdelsnämnd Sätra vård- och omsorgsboende År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-01-31 Inger Erlandsson, verksamhetschef enligt 29 HSL Mallen är framtagen

Läs mer

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare Information till dig som är hemsjukvårdspatient,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd BILAGA 7 Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd År 2016 Kyrkogatans gruppbostad och Triangelns profilboende, särskilda boenden inom socialpsykiatrin. Datum och ansvarig för

Läs mer

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen? 2016-12-16 1 (5) Avdelningen för Vård och omsorg Anna Östbom Frågor och svar Villkor 2 Funktion för koordinering 1. Vad menas med funktion för koordinering av sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen?

Läs mer

Plan för uppföljning av Hälsoval Västerbotten 2017

Plan för uppföljning av Hälsoval Västerbotten 2017 Plan för uppföljning av Hälsoval Västerbotten 2017 PLAN FÖR UPPFÖLJNING AV HÄLSOVAL VÄSTERBOTTEN 2017 Landstingsstyrelsens är verksamhetsansvarig myndighet och beställare av Hälsoval Västerbotten. Inom

Läs mer

INFORMATION - PENSIONÄRSRÅD 2013-10-17 VÅRDUTVECKLARE: MARIANNE NILSSON

INFORMATION - PENSIONÄRSRÅD 2013-10-17 VÅRDUTVECKLARE: MARIANNE NILSSON INFORMATION - PENSIONÄRSRÅD 2013-10-17 VÅRDUTVECKLARE: MARIANNE NILSSON HÄLSOCENTRALER I JÄMTLAND 28 enheter distriktsläkare distriktssjuksköterskor sjuksköterskor med annan vidarutb. barnmorskor undersköterskor

Läs mer

Ekonomiskt utfall och prognos

Ekonomiskt utfall och prognos 1 Ekonomiskt utfall och prognos Utfall per augusti +62,6 mnkr +51,5 mnkr i förhållande till budget Prognos +1,4 mnkr -15,3 mnkr i förhållande till budget Finansiella intäkter och AFA genererar positivt

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård

Hälsa Sjukvård Tandvård 1 Hälsa Sjukvård Tandvård Viktigt med en strategisk agenda Vi tror på att nära vård med god tillgänglighet och kvalitet har betydelse för befolkningens hälsa och vår förmåga att klara vår uppgift i framtiden

Läs mer

Revidering av handlingsplan för bättre vård och omsorg för äldre i Sörmland

Revidering av handlingsplan för bättre vård och omsorg för äldre i Sörmland TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1(1) H A N D L Ä G G A R E D A T U M D I A R I E N R Johan Karlsson Administrativa enheten +46155245000 2016-04-12 NSV16-0019-1 Ä R E N D E G Å N G Nämnden för samverkan kring socialtjänst

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad

Patientsäkerhetsberättelser 2018 för särskilda boenden i kommunal regi och på entreprenad Avdelningen egen regi äldreomsorg, funktionsnedsättning och socialpsykiatri Sida 1 (6) 2019-03-15 Handläggare: Maria Premfors 08 508 18 170 Till Farsta stadsdelsnämnd 2019-04-11 Patientsäkerhetsberättelser

Läs mer

Sjukskrivningsmiljarden

Sjukskrivningsmiljarden Sjukskrivningsmiljarden 2010 11 Nya miljarder under två år ska fortsätta utveckla arbetet med sjukskrivningar Den så kallade sjukskrivningsmiljarden kom till för att stimulera landstingen till att ge sjukskrivningsfrågorna

Läs mer

Rehabiliteringsgarantin

Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin Rehabiliteringsgarantin sätter fart på vården mot ont i ryggen och själen Rehabiliteringsgarantin ska ge snabbare och bättre hjälp till patienter med psykiska besvär eller långvarig

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Skärholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Skärholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Skärholmens stadsdelsnämnd Sätra vård- och omsorgsboende År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-24 Inger Erlandsson, verksamhetschef enligt 29 HSL Mallen är framtagen

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen 1 (5) Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Inom hälso- och sjukvården skall kvaliteten systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras. Ledningen för hälso- och sjukvård ska organiseras så

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd Trekantens servicehus År 2015 Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-01 Päivi Palomäki, verksamhetschef enligt 29 HSL Mallen är framtagen

Läs mer

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017

Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, Uppföljning 2017 Handlingsplan Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 Uppföljning 2017 Bakgrund Det goda livet för mest sjuka äldre i Västra Götaland, 2016-2018 är den tredje handlingsplanen för

Läs mer

6.3 Precisering av Kvalitetsmål och Täckningsgrad i Primärvårdsprogrammet 2015

6.3 Precisering av Kvalitetsmål och Täckningsgrad i Primärvårdsprogrammet 2015 1 (9) 6.3 Precisering av Kvalitetsmål och Täckningsgrad i Primärvårdsprogrammet 2015 2 (9) Med utgångspunkt från innehållet i den genomgripande förändringen av Primärvårdsprogram och Regelverk gällande

Läs mer

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning

Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Överenskommelse mellan kommunerna i Jönköpings län och Region Jönköpings län om samarbete kring personer med psykisk funktionsnedsättning Hälso- och sjukvårdslagen (HSL) och Socialtjänstlagen (SoL) föreskriver

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad.

Hälso- och sjukvårdsnämnden. Hälso- och sjukvårdsnämnden; Paragrafen förklarades omedelbart justerad. Hälso- och sjukvårdsnämnden FÖRSLAG DATUM 2010-10-27 74 Styrtal till budget 2011 - Hälso- och sjukvården Beslut Hälso- och sjukvårdsnämnden; 1. Antar hälso- och sjukvårdens förslag på styrtal till budget

Läs mer

1 (5) ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET

1 (5) ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET 1 (5) Regionkontoret Centrum för hälso- och sjukvårdsutveckling Vårdvalsenheten ÅTERKOPPLING FRÅN VERKSAMHETSDIALOGMÖTET VÅREN 2016 TILLGÄNGLIGHET Lagstadgat krav: Läkarbesök inom 7 dagar, Enligt nationell

Läs mer

3. OST. Patientsäkerhetsberättelse 2013. Äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden föreslås besluta

3. OST. Patientsäkerhetsberättelse 2013. Äldrenämnden. Förslag till beslut Äldrenämnden föreslås besluta 3. OST KONTORET FÖR HÄLSA, VÅRD OCH OMSORG Handläggare Lena Sjöberg Datum 2014-04-01 Diarienummer ALN-2014-0150.37 Äldrenämnden Patientsäkerhetsberättelse 2013 Förslag till beslut Äldrenämnden föreslås

Läs mer

Information Nationell patientenkät specialiserad vård 2012

Information Nationell patientenkät specialiserad vård 2012 PM 1(5) Regionkontoret Kristian Samuelsson, utvecklare VO Hälso- och sjukvårdsutveckling 035 13 48 90 Datum -10-19 Diarienummer HSS AU DN Au samtliga Au Lokala nämnderna AU Patientnämnden Information Nationell

Läs mer

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning

Koncernkontoret Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Avdelningen för hälso- och sjukvårdsstyrning Enheten för uppdragsstyrning Anders Wallner Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 30 anders.wallner@skane.se Datum 2017-01-23 Förfrågningsunderlag för Ackreditering

Läs mer