Modellbeskrivning Vårdval Halland 2012

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Modellbeskrivning Vårdval Halland 2012"

Transkript

1 Modellbeskrivning Vårdval Halland 2012 z Administrativa föreskrifter z Förfrågningsunderlag z Modellbeskrivning z Ansökan om godkännande z Avtalsmall

2 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 Ordlista... 2 Inledning... 4 Administrativa föreskrifter... 5 Anskaffning av tjänster... 5 Ansökans form och innehåll... 6 Löpande annonsering... 8 Komplettering och förtydligande av förfrågningsunderlag... 8 Modellbeskrivning... 9 Hälso- och sjukvårdsåtagandet... 9 Krav på vårdenheten... 9 Styrning av Vårdval Halland Mål i Vårdval Halland år Invånarnas val Invånarens åtagande Principer för invånarnas val Hantering av invånarnas val Ekonomi Hälso- och sjukvårdspeng Avdrag för bristande måluppfyllelse Besöksrelaterade ersättningar och avdrag Ersättning för utförd vård Avdrag för köpt vård års prislista för enstaka akuta besök års prislista för besök hos läkare och sjukgymnaster enligt lagen om läkarvårdsersättning och lagen om sjukgymnastik Ersättning för särskilda uppdrag Övriga ersättningar Samhällsmedicinskt ansvar Vårdinformation och systemval Information Uppföljning och förbättringsarbete Särskilda uppdrag Generella läkarinsatser i kommunens särskilda boende för äldre Läkarinsatser i kommunens korttidsboende för äldre Specialiseringstjänstgöring (ST) för läkare i allmänmedicin Allmäntjänstgöring (AT) för läkare Studierektorskap för specialiseringstjänstgörande läkare (ST- läkare) Sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeutbildning Ansökan om godkännande för Vårdval Halland Uppgifter för ansökan Godkännande av vårdleverantör inom Vårdval Halland Till ansökan bifogas: Ansökans form och innehåll Avtalsmall Policydokument, styrdokument och riktlinjer Val av vårdenhet inom Vårdval Halland... 60

3 Ordlista Avgiftshandbok: Av Regionfullmäktige beslutade avgifter inom hälso- och sjukvård. Avtal Vårdval Halland: Det avtal som en godkänd leverantör tecknar med regionen. Beställare: Region Halland. Förfrågningsunderlag: Underlag för ansökan om att få delta i ett valfrihetssystem som en upphandlande myndighet tillhandahåller. Godkännande: Alla sökande som uppfyller kraven i förfrågningsunderlaget kommer att godkännas och har rätt att bli en del av Vårdval Halland. Hallandskatalogen (HAK): HSA-katalog (Hälso- och Sjukvårdens Adressregister över personal och enheter för kommunikationstjänster). Leverantör: Juridisk person/vårdaktör och ägare av vårdenhet. LOV: Lagen om valfrihetssystem Närsjukvård: Primärvård med ett utökat åtagande beträffande personalkompetens och utbud. Policy: En av Region Halland beslutad avsiktsförklaring som ger riktlinjer för att styra verksamheten mot att uppnå önskade mål. Region Halland: Den 1 januari 2011 samlades regional utveckling och hälso- och sjukvård samt tandvård i en gemensam organisation. SITHS: Tjänstelegitimation, Säker IT Hälso- och Sjukvård. Styrdokument: Av Region Halland fattade beslut vars syfte är att styra regionens verksamheter i en bestämd riktning. Sökande: Leverantör som ansöker om godkännande för att bli en del av Vårdval Halland. Terapirekommendationer: Av Läkemedelskommittén Halland beslutade rekommendationer för läkemedelsbehandling och val av mest kostnadseffektiva preparat. Vårdaktör: Den som bedriver vården. 2(61)

4 Vårdenhet: Leverantörens allmänläkarmottagning och basen för verksamheten. Vårdvalsnytt: Publicerade, sökbara nyheter i en databas på regionens intranät. Vårdvalsservice: Servicefunktion mot vårdenheter och invånare. Underleverantör: En aktör som vårdenheter har eget avtal med. 3(61)

5 Inledning 1 januari 2007 införde Region Halland, som första landsting i Sverige, en vårdvalsmodell. Genom Vårdval Halland gavs invånarna i länet makten över vårdutbudet. Sedan dess har lagen om valfrihet trätt ikraft. Syftet med införandet var flera. Att göra närsjukvården till ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård. Att skapa förtroende för närsjukvården och därmed få en rörelse till den nära vården och till insatser i tidigt skede. Att säkerställa rätt vård på rätt ställe för effektivitet och resultat i vårdkedjan. Sedan starten har också vården flyttat närmare hallänningarna och numera finns det många nya vårdenheter och kompetenser i den nära vården. Vårdmodellen bygger på relationen mellan invånare och vårdenhet. Invånaren väljer den vårdenhet han eller hon vill vända sig till några andra val görs inte. Det är sedan vårdenhetens uppgift att ta hand om så mycket som möjligt av invånarens behov av hälso- och sjukvård på bästa sätt. Finns inte den kompetens som behövs är det vårdenhetens ansvar att lotsa vidare. En vårdenhet kan aldrig säga nej till en invånare som gjort sitt val. Inom Vårdval Halland har varje vårdenhet stor frihet att utforma vården. Det sker ingen detaljstyrning, i stället antar de förtroendevalda mål som sedan följs upp. Det viktiga är att vården har hög kvalitet och den är kunskapsbaserad. Sedan Vårdval Halland infördes 2007 utvecklas modellen kontinuerligt. Bland annat förändras målen årligen med avsikten att ytterligare öka hälso- och sjukvårdens kvalitet. Viktiga delar i den halländska vårdvalsmodellen Fokus på hallänningen inte på vem som äger och driver verksamhet. Starkt band mellan invånaren och den vårdenhet som han eller hon har valt. Vårdenheten har helhetsansvar för behovet hos invånaren räcker inte kompetensen till ska vårdenheten lotsa vidare. Fler kompetenser tillåts i den nära vården. Kvalitetskrav i form av mätbara mål och avdrag från hälso- och sjukvårdspengen för vårdenheter som inte uppfyller målen. Resultat av uppföljningen istället för enbart produktionsmått. Åldersviktad hälso- och sjukvårdspeng. Ersättning som inte bara baseras på läkarinsatser utan på hela vårdenhetens arbete. Ingen invånare får nekas att välja en vårdenhet inom tre månader ska invånaren bli mottagen vid den valda vårdenheten. Ökade möjligheter för vårdenhetens medarbetare att utforma vården utifrån invånarnas behov som valt vårdenheten. 4(61)

6 Administrativa föreskrifter Anskaffning av tjänster För att erbjuda invånarna i Halland närsjukvård har Region Halland beslutat att tillämpa Lagen om valfrihetssystem. För att delta som leverantör krävs ett godkännande från regionen. Förfrågningsunderlag I förfrågningsunderlaget ingår följande handlingar: 1. Administrativa föreskrifter 2. Modellbeskrivning för Vårdval Halland Avtalsmall 4. Ansökan om godkännande 5. Bilagor Leverantörens åtagande Leverantörens åtagande framgår av de administrativa föreskrifterna och av Modellbeskrivningen för Vårdval Halland Särskilda uppdrag Leverantören har möjlighet att utöver åtagandet åta sig särskilda uppdrag. Dessa tecknas och finansieras i särskild ordning. Ansökan om deltagande i Vårdval Halland Fysiska eller juridiska personer kan var för sig eller tillsammans med andra leverantörer lämna in en ansökan. Innan avtal tecknas ska leverantören ha en sådan juridisk form som säkrar att åtagandet kan fullföljas. Etablering Godkännande görs utifrån en bedömning av etableringsbehovet av hälso- och sjukvård och av att verksamheten förläggs på ett geografiskt tillfredsställande sätt. Godkännande och tecknande av avtal Region Halland kommer att godkänna samtliga sökanden som uppfyller de krav som anges i annonseringen i den nationella databasen, och i detta förfrågningsunderlag, och som inte utesluts med stöd av LOV 7 kap 1. En vårdleverantör har möjlighet att få godkännande för en eller flera vårdenheter inom Vårdval Halland. Godkännandebeslutet bygger på en granskning av den dokumentation som skickas in tillsammans med ansökan, och på den försäkran som vårdleverantören ger om att följa regionfullmäktiges krav och förutsättningar. 5(61)

7 Tidpunkt för driftstart Leverantören ska i sin ansökan ange tidpunkten för planerad driftstart, vilket ska vara senast sex månader efter att avtal tecknats. Upplysningar Eventuella frågor om förfrågningsunderlaget görs per brev, e-post eller telefon: Eva Karin Möllefors tfn: e-post: vardvalsservice@regionhalland.se Ansökans form och innehåll Blanketten Ansökan om godkännande finns att hämta på Region Hallands webbsida: Ansökan ska vara skriftlig och skriven på svenska. Ansökan ska vara undertecknad av en behörig företrädare för leverantören. Ansökan ska baseras på förfrågningsunderlaget. Ansökan ska överlämnas i ett (1) original och en (1) kopia. Båda exemplaren ska innehålla kompletta efterfrågade handlingar och uppgifter. Dokument som ska bifogas ansökan om godkännande För att styrka att vårdleverantören kan leva upp till Region Hallands krav ska nedanstående dokument bifogas ansökan. Verksamhetsidé, inriktning och mål - Beskrivning av hur vårdenheten avser att lösa och fullfölja sitt åtagande. - Presentation av eventuella samverkanspartner och former för samverkan. - Kortfattad företagspresentation med inriktning och mål. Tänkt lokalisering av vårdenheten (kommun och kommundel). Registreringsbevis och F-skattsedel - Kopia på företagets F-skattsedel. - Kopia på företagets registreringsbevis, utfärdat av behörig officiell myndighet. Kopia på anmälan till Socialstyrelsen enligt 2 kap 1-3 i Patientsäkerhetslagen. En utländsk vårdleverantör ska i stället skicka in motsvarande dokumentation som intyg på att de registreringar och betalningar som krävs i hemlandet har fullgjorts. Sanningsförsäkran om att huvudmannen fullgjort sina skyldigheter när det gäller registrering, skatter och avgifter. 6(61)

8 - Redovisas på Skatteverkets blankett SKV 4820, senaste utgåvan: Begäran/svar: Offentliga uppgifter med undertecknat svar från Skatteverket. Finansieringsplan och, i förekommande fall, senaste årsredovisning. Redogörelse för ledning, arbetsorganisation samt tilltänkt verksamhetschef eller medicinskt ledningsansvarig. Kompetensprofil för samtliga medarbetare inom vårdenheten samt för medarbetare hos eventuella samverkanspartner. Redovisning av system som tillgodoser Socialstyrelsens författning om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (SOSFS 2011:9). Redogörelse hur anslutning till regionens IT-infrastruktur ska ske. Tidigare erfarenheter och referenser. Intyg om ansvarsförsäkring. Uteslutning av sökande Regionen kan utesluta en sökande som: Är i konkurs eller likvidation, är under tvångsförvaltning, är föremål för ackord, tills vidare har inställt sina betalningar eller är underkastad näringsförbud. Är föremål för ansökan om konkurs, tvångslikvidation, tvångsförvaltning eller annat liknande förfarande. Är dömd för brott som gäller yrkesutövning enligt lagakraftvunnen dom. Har gjort sig skyldig till allvarligt fel i yrkesutövningen och den upphandlade myndigheten kan visa detta. Inte har fullgjort sina åligganden när det gäller socialavgifter eller skatter i det egna landet eller i Sverige. Har lämnat ofullständiga eller felaktiga uppgifter i ansökan. Leverantören ska i ansökan bekräfta att det inte finns någon anledning att utesluta leverantören på ovanstående grunder. Företag under bildande Företag under bildande ska redovisa en finansieringsplan för den tänkta verksamheten. Planen ska stödjas av en utfästelse från bank eller kreditinstitut om att bankgaranti eller annan ekonomisk säkerhet eller annat stöd kommer att lämnas om leverantören godkänns och vårdenheten etableras. Samverkan med andra företag En leverantör får åberopa andra företags ekonomiska, tekniska och yrkesmässiga kapacitet i sin ansökan. Leverantören ska i så fall kunna visa att det finns nödvändiga resurser när avtalet ska fullgöras, exempelvis genom ett skriftligt åtagande från de aktuella företagen. 7(61)

9 Förutsättningar för och meddelande om godkännande En vårdleverantör som uppfyller kraven i detta förfrågningsunderlag får ett godkännande av Region Halland. Meddelande om godkännande lämnas senast sex veckor efter att en komplett ansökan kommit in till regionen. När godkännandet är lämnat ska regionen utan dröjsmål teckna avtal med leverantören. Avtalets giltighet Vårdleverantörens avtal om verksamhet inom Vårdval Halland gäller i tio år. Uppföljning av godkänd vårdleverantör Vårdleverantörens godkännande följs upp vart annat år eller på förekommen anledning. Sekretess För ansökningar inom Vårdval Halland gäller inte anbudssekretess som vid offentlig upphandling. Detta innebär att ansökan är offentlig direkt efter inlämnandet. Rättelse av fel, förtydligande och komplettering av ansökan Regionen kan medge att en sökande rättar en felskrivning eller något annat uppenbart fel i ansökan. Regionen får begära att en ansökan förtydligas eller kompletteras. Adressering och märkning Ansökan, märkt Vårdval Halland, ska skickas till nedanstående adress alternativt lämnas personligen eller genom bud. Vårdvalsadministration, Karin Möller, Region Halland, Box 517, Halmstad. Observera att ansökan via fax eller e-post inte accepteras. Löpande annonsering Regionen tillämpar löpande annonsering, valfrihetswebben.se. Komplettering och förtydligande av förfrågningsunderlag Om förfrågningsunderlaget upplevs som otydligt eller leverantören har några frågor är det viktigt att regionens kontaktpersonen kontaktas på ett tidigt stadium så att missförstånd kan undvikas. Eventuella förtydliganden publiceras på Region Hallands webbplats. Leverantören ska själv kontrollera om några förtydliganden och kompletteringar distribuerats. Endast de kompletterande upplysningar som lämnats skriftligen av ansvarig kontaktperson eller hämtats från regionens webbplats kan åberopas av leverantören. 8(61)

10 Modellbeskrivning Hälso- och sjukvårdsåtagandet För att få ingå i Vårdval Halland ska varje vårdleverantör uppfylla regionens krav för att bedriva verksamhet. De krav som gäller för att få ett godkännande för Vårdval Halland preciseras i: Landstingsfullmäktiges beslut , 24 Kompletteringsbeslut Ersättningsmodell för primärvården/ närsjukvården Vårdval Halland (se Förfrågningsunderlaget uppdateras årligen. Krav på vårdenheten Det mest grundläggande krav som ställs på vårdleverantörer inom Vårdval Halland är att de ska tillgodose invånarna med hälso- och sjukvård. Det innebär: Vårdenheten ska vara ett naturligt förstahandsval för invånarna, såvida dessa inte drabbas av sådana akuta och planerade tillstånd som kräver sjukhusens resurser. Vårdenheten ska ge hälso- och sjukvård med god kvalitet, tillgänglighet och kontinuitet. Den ska också ha en helhetssyn, vilket innebär att beakta de biologiska, psykologiska och sociala faktorer som samverkar vid ohälsa. Vårdenheten ska dessutom vara patientens samordnare och lots i den sammanhållna hälso- och sjukvården. Patienten ska vara delaktig i sin egen vård och en förutsättning för detta är att vårdenheten informerar om alternativ och val utifrån patientens behov. Åtagandet omfattar hälso- och sjukvårdstjänster som är riktade till de invånare som valt vårdenheten. Åtagandet ska tillgodoses av den valda vårdenheten och dess samverkanspartner. Åtagandets omfattning innebär att vårdenheten ska: Ta emot de invånare som väljer vårdenheten snarast och senast inom tre månader. Ta emot och bedöma, och utifrån kompetens behandla, akut sjuka och skadade, oavsett om de valt vårdenheten eller inte. Ansvara för vård till invånare i enlighet med det samhällsmedicinska ansvaret. Ansvara för sjukdomsförebyggande metoder och insatser. 9(61)

11 Vara patientens samordnare och lots för den sammanhållna hälso- och sjukvården. Bedriva barnhälsovård enligt gällande riktlinjer och utifrån barnets och familjens behov. Ansvara för rehabilitering enligt gällande föreskrifter. Ansvara för att bedriva hemsjukvård enligt gällande avtal med Hallands kommuner. Erbjuda medicinsk service i enlighet med gällande nationella och regionala riktlinjer, vårdprogram och vårdöverenskommelser. Utfärda intyg såsom vårdintyg, rättsintyg, dödsbevis, i förekommande fall medicinskt underlag till försäkringskassan samt övriga patientrelaterade intyg. Vårdenheten ska ha ett öppethållande som motsvarar invånarnas behov av hälso- och sjukvård. Detta kan innebära deltagande i gemensam kvälls- och helgverksamhet. Beredskapstjänstgöring för läkare ska finnas i varje kommun. Samverka med specialistvård vid sjukhus, psykiatrin, habiliteringen och andra för patienten viktiga vårdaktörer samt kommun och försäkringskassa med flera. Handleda vårdpersonal under klinisk utbildning enligt föreskrifter. Tillföra kompetens till övergripande uppföljnings- och förbättringsarbete Ha erforderlig kompetens, legitimerad hälso- och sjukvårdsutbildad eller psykologiskt eller psykosocialt utbildad personal samt den personal som erfordras för patientens hälso- och sjukvård. Förskriva hjälpmedel enligt upprättade föreskrifter. Följa lagar, förordningar, föreskrifter, råd och rekommendationer som gäller för hälso- och sjukvården. Vårdenheten har det medicinska ansvaret för uppdragets genomförande och är underställd Socialstyrelsens tillsyn. Delta i och tillhandahålla information till de uppföljningar som regionen beslutar om. Ambulanssjukvården Erbjuda ambulanssjukvården beslutstöd av läkare per telefon för bedömning av alternativa åtgärder till besök på akutmottagningen under dagtid. Under kvällar och helger ska beredskapstjänstgörande läkare inom närsjukvården vara detta beslutsstöd till ambulanssjukvården. Ansvarsförsäkring Vårdleverantören ska ha ansvarsförsäkring för personalen. Avtalsmall Vårdleverantören ska acceptera innehållet i bifogad avtalsmall i sin helhet. 10(61)

12 Barnhälsovårdsjournal En barnhälsovårdsjournal ska upprättas för varje barn, enligt PM Hantering av barnhälsovårdsjournaler inom Vårdval Halland (mars 2008). Barnavårdsjournalen ska finnas på den barnavårdscentral som föräldrarna eller föräldern väljer för sitt barn. Den ägs av Region Halland oavsett på vilken barnavårdscentral den har upprättats. Egenträning Patienter kan vid behov egenträna i vårdenhetens eller samverkanspartners lokaler. Egenträning likställs med friskvård och är inte en aktivitet som finansieras genom uppdraget. Patientens förmåner gäller inte heller. Individen betalar självkostnadspris för egenträning, analogt med avgiftshandboken regler för projektgrupp. Frikort gäller inte och möjlighet till sjukreseersättning finns inte. Ekonomisk bas Vårdleverantören ska ha en sådan stabil ekonomisk bas att ett långsiktigt åtagande gentemot de invånare som väljer vårdenheten kan upprätthållas. Vårdleverantören ska ha en soliditet (eget kapital/totala kapitalet) som inte understiger 15 procent. Likviditeten bör överstiga 1,0. Etablering Etablering av en vårdenhet ska ske på ett geografiskt tillfredställande sätt och utifrån etableringsbehovet av hälso- och sjukvård. Grunder för bedömningen utgår ifrån att ett för stort antal vårdenheter kan riskera kvaliteten på vården då patientunderlaget kan bli för litet per vårdenhet. Ett lämpligt antal vårdenheter med bra spridning i länet gagnar invånarna, som får lättare att välja lämplig vårdenhet. Folkhälsa Region Hallands folkhälsopolicy har som övergripande mål att skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Insatsområdena spänner över fem områden och utgår från fyra arenor vilka vårdenheten ska svara upp mot i tillämpliga delar. Hallandskatalogen (HAK) Hallandskatalogen, elektronisk katalog som innehåller uppgifter om personer, enheter och funktioner i den regionfinansierade halländska vården. Kopplad till Hälso- och sjukvårdens adressregister (HSA katalogen) och därmed del i teknisk och informationsmässig struktur på nationell nivå vilken möjliggör information och tjänster till invånarna. Varje enhet ansvarar för att informationen alltid är korrekt. Handikappolitiskt policy och program Region Hallands handikappolitiska program innehåller regionens policy om förhållningssätt, utbud av service och stöd och tillgänglighet som regionens verksamheter ska ha gentemot personer med funktionsnedsättning och deras anhöriga och andra företrädare. 11(61)

13 Hembesök Hembesök ska göras hos invånare som på grund av allvarlig sjukdom, handikapp eller bådadera inte kan ta sig till mottagningen utan stora personella och tekniska problem. Individer som omfattas av ett kommunalt hälso- och sjukvårdsansvar ska vid behov erbjudas hembesök inom ett dygn. När det gäller barn ska hembesök göras hos barn och barnfamiljer enligt Riktlinjer för barnhälsovården. Hjälpmedel och medicintekniska produkter Vårdenheten ska ha tillgång till behörig hälso- och sjukvårdspersonal som efter obligatorisk utbildning ska ha uppgiften att förskriva hjälpmedel och medicintekniska produkter enligt Region Hallands fastställda regelverk. Förskrivningen ska ske på ett kostnadseffektivt sätt. För denna verksamhet finns en politisk organisation: Hjälpmedelsnämnden. Hälso- och sjukvårdslagen Verksamheten ska bedrivas enligt hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär bland annat att hälso- och sjukvården ska bedrivas så att den uppfyller kraven på en god hälso- och sjukvård, det vill säga vara av god kvalitet med en god hygienisk standard, tillgodose patientens behov av trygghet i vården och behandlingen, vara lättillgänglig, bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet, främja goda kontakter mellan patient och hälso- och sjukvårdspersonal och tillgodose patientens behov av kontinuitet och säkerhet i vården. IT Vårdenheterna ska vara samordnade i systemval och i uppgradering av versioner enligt regionens gällande regelverk. En viktig del i att nå en säker patientvård är att enhetliga termer och begrepp införs i journalsystemen. Grundstrukturen för samtliga yrkeskategoriers dokumentation ska vara gemensam. Vårdenheten ska följa de termer och begrepp som fastställs av Region Halland. Vårdenheten ska skydda sin information mot otillbörlig åtkomst och följa regionens rekommendationer av rolltilldelning i datasystemen. Vårdenheten ska kunna kommunicera elektroniskt med regionen på ett systemmässigt enkelt sätt. Vårdenheten ska lämna uppgifter om utförd vård på datamedia, enligt postbeskrivning som fastställs av regionen. Vårdenheten ska kunna kommunicera med regionen via e-post. 12(61)

14 Invånarna ska kunna kommunicera elektroniskt med vårdenheten. Personliga tjänster och kommunikation ska erbjudas via den säkra webblösningen Mina vårdkontakter. Information till patienter Vårdenheten ska medverka till att regionen kan ge invånarna grundläggande information om vårdenheten såsom telefonnummer, tillgänglighet, medicinsk kvalitet med mera. Vårdenheten ska följa de riktlinjer för information till patienter som regionen ger ut. De ska också kommunicera ett grundutbud av information om invånares och patienters rättigheter och skyldigheter på utbudspunkterna. En förutsättning för korrekt information och säkerhet kräver att Hallandskatalogen uppdateras kontinuerligt. Kris- och katastrofberedskap Vårdenheten ska utföra uppdraget även under höjd beredskap och krig. Under fredstid ska medverkan ske i Region Hallands beredskapsplanering samt vid behov medverka vid övning och utbildning. Vårdenheten ska ge Region Halland den information som är nödvändig för att regionen ska kunna fullgöra sina skyldigheter enligt lagen Lag (2006:544) om kommuners och landstings åtgärd inför och vid extraordinära händelser i fredstid och höjd beredskap samt Socialstyrelsens föreskrift och allmänna råd (SOSFS 2005:13) Fredstida katastrofmedicinsk beredskap och planläggning inför höjd beredskap Vårdenhetens personal ska ingå i regionens kris- och katastroforganisation samt delta i bemanning av psykiatrins krisledning (PKL) och i de av PKL anordnade stödcentra. PKL är en krisledningsgrupp inom regionen som är avsedd att leda och samordna det psykiatriska/psykologiska och psykosociala omhändertagandet av drabbade, anhöriga och personal vid allvarlig händelse. Kvalitet Vårdenheten ska följa författningen SOSFS 2011:9 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Vårdenheten ska systematiskt tillägna sig kunskap och tillämpa bästa medicinsk praxis. Vårdenheten ska följa nationella, regionala och lokala vårdprogram samt vårdöverenskommelser. Vårdenheten ska använda kvalitetsledningssystem, rutiner och system för avvikelsehantering, rutiner för Lex Maria och för patientklagomål. Vårdenheten ska delta i Nationella diabetesregistret, Senior Alert, Svenska Palliativregistret samt tillämpa för verksamheten andra adekvata kvalitetsregister. 13(61)

15 Vårdenheten ska använda arbetsplatskod och förskrivarkod i streckkodsformat vid förskrivning av läkemedel. Vårdenheten ska gemensamt med regionen medverka till att undersökningar och uppföljningar kring olika aspekter av hälso- och sjukvårdens kvalitet kan genomföras i den nära vården. Kompetenskrav Vårdenhetens bas utgörs av läkare med specialistexamen i allmänmedicin. Vårdenheten ska ha en bemanning som säkerställer kontinuiteten i verksamheten. Hälso- och sjukvårdspersonalen ska ha erforderlig kompetens. Konsultation Vårdenheten ska kunna erbjuda konsultation för kommunsjuksköterskan angående patienter som valt vårdenheten via telefon inom tio minuter. Efter bedömning och samråd med kommunsjuksköterska ska man, vid behov, erbjuda hembesök av läkare inom ett dygn. Ledningens kompetens Vårdenhetens verksamhetschef ska vara väl förtrogen med de lagar och förordningar, de föreskrifter från Socialstyrelsen och de allmänna råd som gäller för hälso- och sjukvården. Vårdenheten ska hålla regionen informerat om vem som är verksamhetschef vid vårdenheten. Lokaler Vårdenhetens lokaler ska vara anpassade för den typ av verksamhet som åtagandet inom Vårdval Halland innebär. Lokalerna ska vara tillgängliga för alla. Regionens handikappolitiska program ska följas. Marknadsföring Vid marknadsföring av vårdenhet ska marknadsföringslagen följas och tjänster och erbjudanden av hälso- och sjukvårdskaraktär får inte erbjudas, vare sig gratis eller subventionerat, i syfte att motivera till val av vårdenhet. Meddelarfrihet Personal vid privata vårdenheter ska omfattas av samma yttrande- och meddelarfrihet som anställda i offentlig verksamhet. Miljö Miljöhänsyn ska tas enligt regionens miljöpolicy. Närområde Vårdenheten har ett samhällsmedicinskt ansvar för sitt närområde. Detta ansvar är helt skilt från befolkningens val av vårdenhet. Med närområdet menas det område runt en godkänd vårdenhet som regionen specificerar. 14(61)

16 Patientavgifter Vid all vård som är relaterad till vårdenhetens åtagande ska regionens patientavgifter och regler tillämpas. Detta gäller även Gula taxan som reglerar priser för hälsovård, vaccinationer och intyg. En aktuell förteckning över patientavgifter ska finnas tillgänglig för patienterna väl synligt. Patientdatalagen Patientdatalagen innehåller en samlad reglering av informationshantering inom hälso- och sjukvården. Lagen reglerar hur inre sekretess, sammanhållen journalföring, behörighetsstyrning och åtkomstkontroll ska ske. Även patientens tillgång till logg och egna uppgifter samt regler för hälso- och sjukvårdens kvalitetsregister ingår. Patientjournal Vårdenheten ska, i enlighet med gällande lagar och förordningar, föra patientjournaler och bevara dessa på angivet sätt. Vårdenheten ska aktivt medverka till patientsamtycke för och utbyte av patientinformation mellan behöriga vårdgivare. Vårdenheten ska verka för att få patientens samtycke för att, när verksamheten upphör eller när patienten väljer en annan vårdenhet, på begäran föra över en kopia av patientjournalen till den vårdenhet som den patienten väljer. Vid lån av patientjournaler från regionen och vid hantering av patientjournaler under godkännandetiden, ska vårdenheten vid varje tidpunkt följa gällande arkivreglemente för regionen, liksom Riksarkivets föreskrifter och allmänna råd om planering, utförande och drift av arkivlokaler. Regionen har en sammanhållen journal som mål. Journalen följer patienten i vårdprocessen och eftersom flera olika aktörer agerar i denna behövs en sammanhållen journal för att skapa en god kvalitet och säkerhet i vården och för att ge den enskilde patienten en hög säkerhet. Enhetliga termer och begrepp ska användas i journalsystemen. Grundstrukturen för samtliga yrkeskategoriers dokumentation ska vara gemensam. Vårdenheten ska följa de termer och begrepp som fastställs av Region Halland. Diagnoser ska registreras enligt ICD-10 och vårdåtgärder enligt Klassifikation av vårdåtgärder (KVÅ). Patientkvitto Vårdenheten ska lämna kvitto eller räkning till patienten. Innehållet ska vara utformat enligt Region Hallands anvisningar. 15(61)

17 Vårdenheten förbinder sig att anteckna i kort för högkostnadsskydd samt att utfärda så kallade frikort. Patientnämnd Vårdenhetens personal ska bistå patientnämnden med handläggning och med att lämna uppgifter som nämnden efterfrågar. Patientnämnden handlägger ärenden som rör den hälso- och sjukvård som vårdenheterna bedriver. Policydokument och styrdokument: Vårdenheten ska följa policydokument, riktlinjer och styrdokument i tillämpliga delar. Leverantören ska även följa övriga anvisningar som regionen ger. Personuppgiftslagen PUL Reglering som ska skydda människor mot att deras personliga integritet kränks genom behandling av personuppgifter. Lagen gäller behandling av personuppgifter i hela samhället. Rehabilitering: Socialstyrelsens definition av rehabilitering är samordnade insatser som ska bidra till att en person med förvärvad funktionsnedsättning, utifrån dennes behov och förutsättningar, återvinner eller bibehåller bästa möjliga funktionsförmåga samt skapar goda villkor för ett självständigt liv och ett aktivt deltagande i samhället. Rehabilitering står för tidiga, målinriktade, teambaserade och allsidiga insatser från olika kompetenser och verksamheter. Insatserna kan vara arbetslivsinriktade, medicinska, pedagogiska, psykologiska, sociala och tekniska. Dessa kan kombineras efter den enskildes behov, förutsättningar och intressen. Rehabilitering förutsätter att den enskildes inflytande beaktas. Tjänstelegitimation Tjänstelegitimation (SITHS) är ett kort för elektronisk identifiering. All personal ska på ett säkert sätt identifiera sig oberoende av var de arbetar i organisationen. Region Halland tillhandahåller SITHS-korten till alla medarbetare. Vårdgivare erbjuds anskaffa tjänstelegitimation via regionen. Tolk Invånare som är i behov av tolk ska få detta, i enlighet med förvaltningslagen 8. Tystnadsplikt Offentlighets- och sekretesslagen samt patientsäkerhetslagen ska följas. Tystnadsplikt gäller för all personal. Underleverantör Vårdenheten kan under vissa förutsättningar erbjuda vård genom en underleverantör med vilken man kommit överens om samverkan. Vårdenheten och underleverantören avtalar sinsemellan om avtalsrelationens omfattning, innehåll, pris etc. Vårdenheten ansvarar för underleverantörens som för egen verksamhet. 16(61)

18 a) Underleverantörens verksamhet åtskild från vårdenheten Underleverantör - med verksamhet åtskild från vårdenheten - kan i begränsad omfattning delta det offentligt finansierade vårdutbudet. Underleverantören kan ta emot patienter som, inom ramen för Vårdval Halland, gjort sitt val på den vårdenhet med vilken underleverantören har avtal. Under dessa förutsättningar betalar patienten subventionerad patientavgift, frikort gäller och patienten kan åka Resam dit. Frikort och resamregler gäller. Ett antal faktorer, vid bedömningen av underleverantörens status, indikerar att underleverantör bedriver verksamhet åtskild från en godkänd vårdenhet som ingår i Vårdval Halland. Verksamheten bedrivs under eget namn (skyltat med företagsnamn, logga eller dylikt). Verksamheten bedrivs i egna lokaler. Tidbokning på eget telefonnummer, webbplats etc. Dokumentation sker i eget journalsystem. Ankomstregistrering sker i eget kassasystem. Redovisning till regionen separerad från vårdenheten. Egen marknadsföring. Avtal med flera vårdenheter. De invånare som gjort sitt val på den vårdenhet som tecknat avtal med sådan underleverantör som bedöms som åtskild, erbjuds och erhåller vård från underleverantören inom ramen för offentlig finansiering. Underleverantören uppbär ersättning från den vårdenhet med vilken man har avtal enbart för hallänningar som valt den aktuella vårdenheten. Frikort och Resamregler gäller. Besök av vårdenhetens patienter på underleverantörens mottagning räknas som besök på egen mottagning och dessa besök registreras i vårdenhetens kassasystem för att sedan ingå i täckningsgrad. Har patienten frikort eller annan godkänd betalningsfrihet, utbetalas kompensation för utebliven patientavgift till vårdenheten. Underleverantören kan inte - med offentlig finansiering - ta emot och behandla patienter som gjort sitt val på någon annan vårdenhet, eller är folkbokförd utanför Halland. Patientens förmåner gäller inte heller. Patienten måste själv erlägga hela kostnaden för tillhandahållen vård, frikort gäller inte och får inte åka Resam till mottagningen. Den vårdenhet som tecknat avtal om sjukvårdstjänster med underleverantör ska säkerställa att personalen hos denna har erforderlig legitimation och kompetens. 17(61)

19 Regiondrivna vårdenheter ska i relationen till privata underleverantörer tillämpa lagen om offentlig upphandling, LOU. Som alternativ till ett underleverantörsskap, återstår möjligheten att ingå i ett anställningsförhållande. b) Underleverantörens verksamhet integrerad i vårdenheten Underleverantör kan under vissa förutsättningar i högre omfattning ingå i den offentligt finansierade vården. Underleverantören driver då verksamhet sömlöst integrerad på sådan vårdenheten som är godkänd aktör inom Vårdval Halland. Underleverantören är verksam på samma sätt som t.ex. inhyrd personal från bemanningsföretag, helt integrerad bland vårdenhetens egen personal. Patientens upplevelse ska vara att det är vårdenheten som tillhandahåller vården. Indikatorer på att underleverantören bedriver verksamhet integrerad i en godkänd vårdenhet som ingår i Vårdval Halland: Verksamheten bedrivs under vårdenhetens namn. Verksamheten bedrivs i vårdenhetens lokaler. Tidbokning på vårdenhetens telefonnummer, Mina vårdkontakter eller på vårdenhetens webbplats. Dokumentation sker i vårdenhetens journalsystem. Ankomstregistrering sker i vårdenhetens kassasystem. Redovisning till regionen integrerad med redovisningen från vårdenheten. Ingen egen marknadsföring. Avtal och samverkan med endast en (1) godkänd vårdenhet i Vårdval Halland. Den godkända vårdenheten som genom sådan underleverantör, svarar gentemot patient och huvudman för underleverantörens verksamhet som för sin egen. Vårdenheten och sådan integrerad underleverantör kan även ta emot patienter som inte valt vårdenheten i fråga. Besöksersättning utgår enligt prislista för enstaka akuta besök, enligt modellbeskrivningen Vårdval Halland, samt utomlänsersättning. Patienten betalar under dessa förutsättningar subventionerad patientavgift, frikort gäller och patienten kan i vissa fall åka Resam till mottagningen, se vidare regelverk för sjukresor. Uppföljning Vårdenhet ska lämna uppgifter vid uppföljningar av Vårdval Halland. Resultaten kommer att offentliggöras, bland annat för att hallänningarna ska kunna jämföra de olika vårdenheterna inför sina vårdval. Resultaten publiceras även i den nationella databasen. 18(61)

20 Utomlänspatienter Genom samverkansavtal med Västra respektive Södra sjukvårdsregionen samt genom ett mellanlänsavtal Landstinget i Jönköpings län, ges möjlighet för hallänningen att var som helst i dessa sjukvårdsregioner söka vård. Motsvarande möjlighet gäller för invånare i dessa regioner/landsting att söka vård i Halland. Vårdenheten har rätt och skyldighet att till dessa invånare ge vård, på samma villkor som till Hallands egna invånare. Västra och Södra sjukvårdsregionen omfattar Västra Götalandsregionen, Region Halland, Region Skåne, Landstinget Blekinge, Landstinget Kronoberg. Patienter från andra landsting/regioner än de som ingår i Västra respektive Södra sjukvårdsregionen eller Landstinget i Jönköpings län ska erbjudas möjlighet att i andra landsting välja primärvård samt öppenvård för specialistsjukvård i enlighet med hemlandstingets remissregler. Utrustning Vårdenheten ska använda utrustning som uppfyller vedertagna normer, standarder och krav på tillförlitlighet, prestanda, säkerhet och god kvalitet. 19(61)

21 Styrning av Vårdval Halland Utgångspunkten för Region Hallands ledning och styrning är att se till att hallänningarnas behov av hälso- och sjukvård tillgodoses. Den halländska vården ska vara säker, hålla hög kvalitet och bedrivas på kostnadseffektivt sätt. Styrning och ledning av verksamheten fokuserar, i enlighet med LOU, på att sätta mål och att följa upp dem. Invånarens möjlighet att påverka genom val av olika vårdgivare ska stärkas. All styrning utgår från värdegrundsprincipen att det är hallänningarna vi är till för och att det är till dem hälso- och sjukvården ska leverera värde. Regionen godkänner och ingår ett tidsbestämt avtal med alla aktörer som ansöker om att få bli en del av Vårdval Halland och som uppfyller regionens krav för att bedriva verksamhet. Vårdenheterna i Vårdval Halland ska bidra till att uppfylla Region Hallands mål och strategier för Regionfullmäktiges årliga beslut om Vårdval Halland innebär att man varje år i samband med budgetbeslutet beslutar om ytterligare preciserade mål som vårdenheten ska uppfylla. Detta är en del i regionfullmäktiges möjlighet att styra så att invånarna får den vård som motsvarar behovet och att hälso- och sjukvården håller en hög kvalitet. För några av målen innebär bristande måluppfyllelse reducering av hälso- och sjukvårdspengen. För dessa mål beslutar Region Halland även om hur målet ska följas upp och avdragets storlek. För 2012 kommer graden av måluppfyllelse avseende andelen patientbesök i den nära vården (täckningsgrad), följsamhet mot läkemedelskommittén Hallands läkemedelskvoter, hembesök hos nyfödda samt deltagande i regionens följsamhetsmätningar av basala hygienrutiner och klädregler att utgöra underlag för reducering av hälso- och sjukvårdspengen. De ekonomiska avdragen för bristande måluppfyllelse är beskrivna i avsnittet ekonomi. Övriga mål är också viktiga att uppfylla och information om måluppfyllelse kommer att finnas tillgänglig för alla invånare i Halland. Uppföljning och rapportering sker integrerat med Region Hallands ordinarie uppföljningsprocess. 20(61)

22 Mål i Vårdval Halland år 2012 God och jämlik hälso- och sjukvård Tillgänglighet Vårdenheten ska uppfylla den lagstadgade nationella vårdgarantin. Alla patienter ska erbjudas läkarbesök inom sju dagar och kunna få kontakt med vårdenheten samma dag som man har behov av det. Därutöver gäller att tillgängligheten till andra kompetenser än läkare ska vara hög. Alla patienter ska ha tillgång till den nära vården även för akuta besök utöver ordinarie öppettider under dagen. Vårdenhetens patienter och närstående ska på ett enkelt sätt ha tillgång till allsidig information om vård och hälsa samt om sin egen hälsosituation. Under 2012 fokuseras på följande mål: Minst 90 procent av patienterna ska uppleva tillgängligheten som god. Vårdenheten ska delta i den nationella väntetidsmätningen. Vårdenheten ska ha följsamhet mot det nationella projektet om vårdgaranti. Hög tillgänglighet till andra kompetenser än läkare ska säkerställas. Sjuksköterska vid barnhälsovården ska kunna nås på telefon under arbetsdagar och ha såväl öppna som tidsbeställda mottagningar samt hembesök Samverkan Vårdenheten ska fungera som patientens lots och vara sammanhållande länk i hälsooch sjukvårdsprocessen, oavsett var insatserna utförs. Vårdenhetens insatser ska organiseras så att ändamålsenliga vårdprocesser uppnås för största möjliga hälsovinst för patienten uppnås. Samverkan ska utvecklas utifrån lokala förutsättningar med tydliga riktlinjer och rutiner för samverkan med olika vårdgivare. Under 2012 fokuseras på följande mål: Barn och unga med psykisk ohälsa ska tillförsäkras grundläggande insatser i den nära hälso- och sjukvården (första linjens vård). Vårdenheten ska ha tydliga riktlinjer och rutiner för samverkan med Barn- och ungdomspsykiatrin och elevhälsan. Vårdenheten säkerställer att alla patienter som har behov av logopedi ska erbjudas insatser på basal nivå. 21(61)

23 Kvalitet Verksamheten ska bedrivas med hög kvalitet ur alla aspekter. Vårdenhetens insatser ska ges utifrån patientens specifika behov och med lyhördhet för dennes önskemål och värderingar. Under 2012 fokuseras på följande mål: Kvalitetsvärdet för patientupplevd kvalitet i hälso- och sjukvårdsinsatser ska vara minst 85 (Nationella patientenkäten, max är 100). Kvalitetsvärdet för patientupplevd delaktighet i den hälso- och sjukvård man erhållit ska vara minst 85 (Nationella patientenkäten, max är 100). Hälsofrämjande, sjukdomsförebyggande, behandlande och rehabiliterande insatser ska utgöra en helhet i patientens behandling. Insatserna ska vara av god kvalitet utifrån nationella, regionala och lokala riktlinjer. Avseende hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande insatser ska fokus vara på levnadsvanorna kost, fysisk aktivitet, alkohol och tobak. Kvaliteten i alla hälso- och sjukvårdsinsatser ska kunna följas upp i detalj, och dessa ska kunna relateras till mål och mått i nationella regional och lokala riktlinjer. Vårdenhetens rutiner och system ska vara utformade och dokumenterade så att extern granskning och medicinsk revision kan ske. För de nationella register som vårdenheten är ålagda att delta i, ska av patienter med en diagnos som omfattas av registret rapporteras på alla parametrar. Under 2012 fokuseras på följande mål: Bättre föräldrastöd genom ökad satsning på hembesök. Hembesök ska erbjudas alla föräldrar med nyfödda inom fyra veckor efter hemkomst samt till nyinflyttade. Adoptivbarn ska ha ett hembesök inom fyra veckor från det att de är anmälda. Minst 95 procent av föräldrar som får sitt första barn eller adoptivbarn och minst 80 procent av föräldrar med nyfödd som är andra barn eller fler ska få hembesök. Hembesök ska erbjudas till kommunplacerade flyktingbarn och familjer med särskilda behov. Vid bristande måluppfyllelse avseende hembesök hos nyfödda och adoptivbarn reduceras hälso- och sjukvårdspengen med en engångssumma. 100 procent av patienterna som upplever behov av särskilt stöd för hälsosamma levnadsvanor ska erhålla det. Vårdenheten ska ha tydliga riktlinjer och rutiner för hälsofrämjande insatser generellt. Dessa ska harmonieras med de nya nationella riktlinjerna för sjukdomsförebyggande metoder. Vårdenheten säkerställer tidiga och varaktiga sjukdomsförebyggande och behandlande insatser för nyinsjuknade patienter i Diabetes typ 2. För patienter med behov av rehabilitering ska vårdenheten säkra processen i vårdkedjan genom god samverkan med andra vårdgivare, försäkringskassa och andra instanser som är viktiga för att patienten ska nå optimalt funktionstillstånd. De rehabiliteringsinsatser som vårdenheten ansvarar för ska vara samordnade, flerprofessionella och teambaserade. 22(61)

24 Under 2012 fokuseras på följande mål: För patienter med diagnosen godartad långvarig smärta från rygg nacke och axlar, säkerställer vårdenheten tillgång till arbetslivsinriktad rehabilitering av multimodalt flerprofessionellt team under vardagar, klockan 08:00 17:00. För patienter med lindrig eller medelsvår psykisk ohälsa säkerställer vårdenheten tillgången till KBT (kognitiv beteendeinriktad terapi). För patienter som är nyinsjuknade med stroke eller annan neurologisk skada/sjukdom säkerställer vårdenheten tillgång till bedömning av rehabiliteringsbehov samt rehabiliteringsinsatser av multimodalt neurorehabiliteringsteam (vanligtvis ingår patienten, läkare, arbetsterapeut, sjukgymnast, kurator/psykolog/psykoterapeut samt logoped). Teamet ska finnas tillgängligt vardagar, klockan Säker vård Vårdenheten ska aktivt förebygga skador i samband med vård och ha rutiner och system för att systematiskt och långsiktigt kunna bedriva patientsäkerhetsarbete. Deltagande i Läkemedelskommittén Hallands utbildningar för personal med förskrivningsrätt är en del i detta arbete. En annan viktig del är åtgärder som förebygger uppkomst och spridning av vårdrelaterade infektioner. Vårdenheten ska ha basala hygienrutiner och klädregler in enlighet med Region Hallands fastställda riktlinjer. Under 2012 fokuseras på följande mål: Vårdenheten analyserar den egna förskrivningen av antibiotika utifrån statistikunderlag som erhålls av Läkemedelskommittén Halland. Analysen ska ske 2 gånger per år och omfatta volym, mönstret för förskrivningen och följsamhet till Läkemedelskommitténs terapirekommendationer. Kort rapport med analys och kommentarer inlämnas till Strama Hallands informationsläkare 2 gånger per år. Att all hälso- och sjukvårdspersonal har genomgått hygienutbildning motsvarande Region Hallands grundkurs i vårdhygien. Under 2012 är delmålet minst 80 procent. Att samtliga vårdenheter deltar i Region Hallands sex årliga följsamhetsmätningar av basala hygienrutiner och klädregler. Vid bristande måluppfyllelse avseende deltagande i följsamhetsmätningar av basala hygienrutiner och klädregler reduceras hälso- och sjukvårdspengen. Effektiv vård Invånarna ska kunna få huvuddelen av sin hälso- och sjukvård tillgodosett i den nära vården. Samverkan ska ske så att hälso- och sjukvård ges på lämpligaste och effektivaste omhändertagandenivån. Samverkan med olika specialister ska utvecklas efter lokala förutsättningar och på så sätt ska verksamheten utgöra en väl fungerande helhet för patienten och bas för den nära hälso- och sjukvården. Under 2012 fokuseras på följande mål: 23(61)

25 Täckningsgrad Täckningsgraden är ett mått på hur stor andel av alla besök i öppenvård som vårdenhetens patienter utför på närsjukvårdsnivå. Ju högre andel av konsumtionen som har gjorts inom närsjukvården, desto högre blir täckningsgraden. Målet är att 80 procent av vårdenhetens invånares konsumtion av öppen hälso- och sjukvård ska tillgodoses hos den valda vårdenheten, hos de med vårdenheten samverkande aktörerna eller hos övriga vårdenheter inom närsjukvården. När vårdenheten inte når målet minskas hälso- och sjukvårdspengen med ett krontalsbelopp per procentuell avvikelse från målet. Vårdenhetens täckningsgrad mäts i procent med två decimaler. Krontalsavdraget per poäng multipliceras med avståndet mellan måltalet 80 procent och vårdenhetens utfall vid mättillfället. Täckningsgraden beräknas en gång per tertial (fyramånadersperiod) och baseras på vårdkonsumtionen under föregående tertial. Läkemedel Vårdenhetens läkemedelsförskrivning ska ha en god kvalitet och vara kostnadseffektiv. Verksamhetschefen och den medicinskt ansvarige ska ha övergripande ansvar för vårdenhetens förskrivning av läkemedel. Målet är 100 procent följsamhet mot de av Läkemedelskommittén Halland fastställda läkemedelskvoterna Allergiläkemedel (antihistaminer) Blodtryckssänkande medel (ACE/ARB) Blodfettsänkande medel (statiner) Diabetesmedel Förpackningsstorlek läkemedel med svaga opioder Genomsnittlig kostnad per DDD >80 procent >80 procent >90 procent >70 procent <25 DDD/recept < 3,25 kr Följsamhet mot Läkemedelskommittén Hallands terapeutiska kvoter mäts för nyförskrivna läkemedel under aktuell förskrivningsperiod (tertial). Det rekommenderade riktvärdet (TP-kvoten) beräknas för varje vårdenhet, för var och en av sex utvalda terapeutiska kvoter. Följsamheten visas för fyra nivåer jämfört med TP-kvoten dels genom procentavvikelse och dels med färgmarkering i en öppen jämförelse. För varje terapeutisk kvot där vårdenheten avviker från rekommenderat riktvärde utgår ett avdrag på hälso- och sjukvårds-pengen enligt en avdragstrappa med fyra nivåer. Avvikelser över 10 och 20 procent innebär ekonomiskt avdrag. Terapeutiska kvoter kan undantagsvis ändras under verksamhetsåret på grund av nya medicinska rön eller andra faktorer. Vid behov av förändringar kommer vårdenheten att meddelas fortast möjligt. 24(61)

26 Hälso- och sjukvårdens utveckling Vården ska drivas mot hälsovinster och bedrivas med säkra och effektiva metoder. Samverkan och utbildning inom och mellan verksamhetsområdena är viktigt för att säkerställa effektiva vårdprocesser med en god kvalitet. Under 2012 fokuseras på följande mål: Samverkan med berörda parter i förändring av hemsjukvården Samverkan till utveckling av bättre omhändertagande om de mest sjuka äldre. Deltagande i implementeringsarbete av regiongemensam utarbetad modell för demensvård. Vårdenheten säkerställer att patienter vid misstanke om demens erhåller basal utredning och vid behov basal behandling och uppföljning. Delta i utvecklingsarbete för ett bättre omhändertagande av patienter med psykisk ohälsa som också har somatiska sjukdomstillstånd. Vårdenhetens deltagande i läkemedelsgenomgångar för patienter i ordinärt boende Vårdenhetens deltagande i regiongemensamma utvecklingsuppdrag. Nationella samverkansprojekt för att säkerställa kvalitet och effektivitet i hälso- och sjukvården Inom ramen för det nationella projektet säker vård, arbetar man med att öka registrering i kvalitetsregister i primärvården. Senior Alert och Svenska palliativregistret har valts ut då ett systematiskt arbete bidrar till riskbedömningar och åtgärdsplanering i tid. Under 2012 fokuseras på följande mål: Vårdenheten säkerställer fortsatt registrering av riskbedömningar av fall, undernäring och trycksår hos patienter äldre än 75 år, eller vid behov, i det nationella kvalitetsregistret Senior Alert för koppling till åtgärd och uppföljning. Vårdenheten säkerställer registrering i Svenska palliativregistret, när så är aktuellt För båda kvalitetsregistren utgår statlig prestationsersättning direkt till den vårdenhet som utfört registrering i enligt fastställda riktlinjer under Arbete för en jämställd sjukskrivningsprocess är ett nationellt projekt som syftar till att säkerställa en sjukskrivning med hög kvalitet för män och kvinnor, samt att minska omotiverade skillnader mellan mäns och kvinnors sjukskrivning. 25(61)

Modellbeskrivning Vårdval Halland 2011

Modellbeskrivning Vårdval Halland 2011 Modellbeskrivning Vårdval Halland 2011 z Administrativa föreskrifter z Förfrågningsunderlag z Modellbeskrivning z Ansökan om godkännande z Avtalsmall Innehållsförteckning Innehållsförteckning...1 Ordlista...3

Läs mer

Vårdval Halland 2012 mål, måluppfyllelse och avdrag

Vårdval Halland 2012 mål, måluppfyllelse och avdrag TJÄNSTESKRIVELSE 1(1) Datum Diarienummer 2011-10-05 HSS110100 Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Vårdval Halland 2012 mål, måluppfyllelse och avdrag Förslag till beslut Hälso- och sjukvårdsstyrelsen föreslår

Läs mer

Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum EKM

Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum EKM Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

Ackreditering för Vårdval Gotland

Ackreditering för Vårdval Gotland Ackreditering för Vårdval Gotland Information om Gotlands kommuns krav, vårdenhetens åtagande och övrigt som gäller ackreditering. Därför ackrediterar vi vårdaktörerna Den vård som erbjuds inom Vårdval

Läs mer

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg

Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg Ansökan om godkännande för Vårdval Kronoberg En leverantör har möjlighet att erhålla godkännande för en eller flera vårdenheter inom primärvården i Landstinget Kronoberg, förutsatt att vissa grundläggande

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 2 Hälsa Sjukvård Tandvård Halland Alingsås Kungsbacka Göteborg Borås Jönköping Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Värnamo Ljungby Växjö Ängelholm

Läs mer

3. Ansökan om LOV avtal Program för primärvården i Västmanland

3. Ansökan om LOV avtal Program för primärvården i Västmanland Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2015-10-21 Upphandlande organisation Västmanlands läns landsting Anette Öhrn DLL Upphandling Program för primärvården i Västmanland - LOV DU-UPP15-0189 Symbolförklaring:

Läs mer

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN 2013 MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag Modellbeskrivning Ansökan om godkännande Avtalsmall Vårdval Halland i korthet

Läs mer

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV

ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV 1(7) ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER UPPHANDLING AV Sysselsättning till personer med psykiska funktionshinder 2(7) Innehållsförteckning Sid nr 1 ALLMÄN ORIENTERING 3 1.1 Bakgrund 3 1.2 Upphandlingsförfarande

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Halland Alingsås Kungsbacka Göteborg Borås Jönköping Varberg Falkenberg Hyltebruk Halmstad Laholm Värnamo Ljungby Växjö Ängelholm Helsingborg Kristianstad

Läs mer

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. fakta om modellen

Hälsa Sjukvård Tandvård. Vårdval Halland. fakta om modellen Hälsa Sjukvård Tandvård Vårdval Halland fakta om modellen Möjlighet att välja vårdenhet, en hälso- och sjukvårdspeng som följer varje invånare och lika arbetsvillkor oavsett driftsform är grundtankar

Läs mer

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN OCH DELAR AV DEN ÖVRIGA SPECIALISERADE ÖPPNA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN OCH DELAR AV DEN ÖVRIGA SPECIALISERADE ÖPPNA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN 2013 MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN OCH DELAR AV DEN ÖVRIGA SPECIALISERADE ÖPPNA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag Modellbeskrivning

Läs mer

Ansökningsformulär. Godkännande av vårdenhet inom Hälsoval Blekinge Privat sökande vårdgivare

Ansökningsformulär. Godkännande av vårdenhet inom Hälsoval Blekinge Privat sökande vårdgivare Ansökningsformulär Godkännande av vårdenhet inom Hälsoval Blekinge Privat sökande vårdgivare 1 Uppgifter om sökande Namn på sökande/företag: Driftsform: Organisationsnummer/personnummer: Postadress:. Postnummer

Läs mer

Vårdval Kronoberg Specialiserad hudsjukvård i öppen vård

Vårdval Kronoberg Specialiserad hudsjukvård i öppen vård 13LTK1389 Landstingets kansli 2013-11-19 Upphandlingsavdelningen, Maria Thorstensson Vårdval Kronoberg Specialiserad hudsjukvård i öppen vård Villkor för godkännande och villkor för återkallelse 1 Inledning

Läs mer

Generella ma l och avdrag fo r Va rdval Halland.

Generella ma l och avdrag fo r Va rdval Halland. Generella ma l och avdrag fo r Va rdval Halland. Mål 1: Invånarna ska erbjudas god och jämlik hälso- och sjukvård. Samtliga vårdenheter ska arbeta hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande på ett sådant

Läs mer

LANDSTINGET KRONOBERG 2008-10-14 rev. 2009-01-28, 2011-06-21, rev. 2012-11-27

LANDSTINGET KRONOBERG 2008-10-14 rev. 2009-01-28, 2011-06-21, rev. 2012-11-27 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Administrativa föreskrifter 2. Uppdragsspecifikation... 1 3. Avtalsmall... 1 4. Ansökan om godkännande... 1 1. ADMINISTRATIVA FÖRESKRIFTER... 2 1 Ordlista... 2 2 Inledning... 3

Läs mer

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR VÅRDVAL ALLMÄN BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD NORRBOTTENS LÄN

ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR VÅRDVAL ALLMÄN BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD NORRBOTTENS LÄN 1(6) ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE FÖR VÅRDVAL ALLMÄN BARN- OCH UNGDOMSTANDVÅRD NORRBOTTENS LÄN Ansökan gäller för externa vårdgivare. Leverantörsuppgifter Leverantör som ansöker om godkännande för flera enheter

Läs mer

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård

Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård SOCIALFÖRVALTNINGEN Annika Nilsson, 0554-191 56 annika.nilsson@kil.se 2013-12-06 Kommunens ansvar för hälso- och sjukvård HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSANSVAR Enligt hälso- och sjukvårdslagen (SFS 1982:763) och

Läs mer

Vårdval Halland. Modellbeskrivning. Modellbeskrivning 2010

Vårdval Halland. Modellbeskrivning. Modellbeskrivning 2010 Hälsa Sjukvård Tandvård Modellbeskrivning Vårdval Halland Modellbeskrivning 2010 Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag Modellbeskrivning Ansökan om godkännande Avtalsmall Innehållsförteckning

Läs mer

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15

Vårdval tandvård Västernorrland. Bilaga 2 Ansökan. Allmän barn- och ungdomstandvård. Version 2013-01-15 Vårdval tandvård Västernorrland Bilaga 2 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2013-01-15 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på sökande Organisationsnummer:

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för primärvårdsverksamhet Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Org.nummer: Firmatecknare: Bankgironummer:

Läs mer

Ansökan om godkännande som leverantör av hemtjänst i valfrihetssystem i Robertsfors kommun

Ansökan om godkännande som leverantör av hemtjänst i valfrihetssystem i Robertsfors kommun Skickas till Robertsfors kommun Socialförvaltningen Storgatan 13 915 81 Robertsfors Ansökan om godkännande som leverantör av hemtjänst i valfrihetssystem i Robertsfors kommun 1. Sökande företag Företagets

Läs mer

Ackreditering för Kognitiv Beteendeterapi (KBT) inom ramen för Rehabiliteringsgarantin i Hälsoval Skåne

Ackreditering för Kognitiv Beteendeterapi (KBT) inom ramen för Rehabiliteringsgarantin i Hälsoval Skåne HÄLSOVAL SKÅNE Ansökan om Ackreditering för Kognitiv Beteendeterapi (KBT) inom ramen för Rehabiliteringsgarantin i Hälsoval Skåne UPPGIFTER OM SÖKANDE Fyll i blanketten med hjälp av datorn. Datum ska skrivas

Läs mer

3. LOV Ansökan om avtal Program för primärvården i Västmanland 2017

3. LOV Ansökan om avtal Program för primärvården i Västmanland 2017 Förfrågningsunderlag - Upphandlarversion 2016-12-19 Upphandlande organisation Upphandling Västmanlands läns landsting Program för primärvården i Västmanland - LOV - 2017 Anette Öhrn DU-UPP16-0363 Symbolförklaring:

Läs mer

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL Socialnämnden 2011-10-19(rev 2013-01-14) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare...

Läs mer

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel

kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel kommunen som vårdgivare Information till Dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel 2013-06-26 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare 3 Hemsjukvårdspatient 3

Läs mer

Valfrihetssystem inom hemtjänst i Vårgårda kommun

Valfrihetssystem inom hemtjänst i Vårgårda kommun Sida 1(7) Valfrihetssystem inom hemtjänst i Vårgårda kommun Kapitel 2 Kravkatalog Utförare 2(7) Innehållsförteckning 2 Kravkatalog utförare...3 2.1 Krav på juridisk form...3 2.2 Uteslutningsgrunder...3

Läs mer

Hälsoval Västerbotten

Hälsoval Västerbotten VLL 1854-2014 1 (8) Hälsoval Västerbotten Föreskrifter för ANSÖKAN VLL 1854-2014 2 (8) 1 ALLMÄN ORIENTERING... 3 1.1 UPPDRAG OCH FÖRUTSÄTTNINGAR FÖR HÄLSOVAL VÄSTERBOTTEN... 3 1.2 GEOGRAFISKT OMRÅDE...

Läs mer

2014-03- 24 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN

2014-03- 24 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE AV PSYKOTERAPI INOM LOV ÖREBRO LÄN Ansökan kan delvis fyllas i elektroniskt men måste skrivas ut för underskrift. Efterfrågade uppgifter och intyg ska biläggas ansökan. Ansökan med

Läs mer

Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2

Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2 1 (5) Omsorgskontoret 2009-09-15 Bilaga 1 Ansökan om godkännande för att delta i valfrihetssystem avseende daglig verksamhet enligt LSS personkrets 1 och 2 Frågorna i detta ansökningsformulär måste vara

Läs mer

VÅRDVAL SKÅNE. Ansökan om Ackreditering och Avtal LARO-mottagning i Vårdval Skåne

VÅRDVAL SKÅNE. Ansökan om Ackreditering och Avtal LARO-mottagning i Vårdval Skåne VÅRDVAL SKÅNE Ansökan om Ackreditering och Avtal LARO-mottagning i Vårdval Skåne UPPGIFTER OM SÖKANDE Fyll i blanketten med hjälp av datorn. Datum ska skrivas i formatet XXXX-XX-XX. FIRMA-/FÖRETAGSNAMN

Läs mer

1. Administrativa föreskrifter Program för primärvården i Västmaland

1. Administrativa föreskrifter Program för primärvården i Västmaland 1 (7) 1. Administrativa föreskrifter Program för primärvården i Västmaland 2015 2 (7) 1 Inledning Landstinget Västmanland införde från den 1 januari 2008 valfrihetssystem inom primärvården i enlighet med

Läs mer

Vårdval Kronoberg Barn och ungdomspsykiatri i öppen vård

Vårdval Kronoberg Barn och ungdomspsykiatri i öppen vård 1 (8) Vårdval Kronoberg Barn och ungdomspsykiatri i öppen vård Villkor för godkännande och villkor för återkallelse 1 Allmänt om valfrihetssystemet i Region Kronoberg Lag om valfrihetssystem (LOV 2008:962)

Läs mer

Vårdval Västernorrland. Bilaga 1 Ansökan

Vårdval Västernorrland. Bilaga 1 Ansökan Vårdval Västernorrland Bilaga 1 Ansökan Allmän barn- och ungdomstandvård Version 2017 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på Vårdgivare juridisk person

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för Primär hörselhabilitering Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Org.nummer: Firmatecknare: Bankgironummer:

Läs mer

Ansökan om godkännande för Vårdval Halland

Ansökan om godkännande för Vårdval Halland Ansökan om godkännande för Vårdval Halland Specialitet En leverantör har möjlighet att få godkännande för en eller flera vårdenheter inom Region Halland, förutsatt att kraven i förfrågningsunderlaget uppfylls.

Läs mer

Ansökan om godkännande som utförare av hemtjänst i Färgelanda Kommun

Ansökan om godkännande som utförare av hemtjänst i Färgelanda Kommun Ansökan om godkännande som utförare av hemtjänst i Färgelanda Kommun 1. Sökande företag Företagets namn Organisationsnummer Utdelningsadress Postnummer Postadress Hemsida Plusgiro/bankgironummer 2. Kontaktperson,

Läs mer

Valfrihet inom hemvård i Essunga kommun. Kapitel 2 Kravkatalog utförare

Valfrihet inom hemvård i Essunga kommun. Kapitel 2 Kravkatalog utförare Valfrihet inom hemvård i Essunga kommun Kapitel 2 Kravkatalog utförare Innehållsförteckning 2 Kravkatalog Utförare... 3 2.1 Krav på juridisk form... 3 2.2 Uteslutningsgrunder... 3 2.2.1 Sanningsförsäkran...

Läs mer

Avtalsperiod: tillsvidare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller från och med tiden för avtalets ingående dock tidigast: 2015-07-01.

Avtalsperiod: tillsvidare enligt lagen om läkarvårdsersättning eller från och med tiden för avtalets ingående dock tidigast: 2015-07-01. Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning, diarienummer HSNG 2015-00365 Ni inbjuds att inkomma med ansökan om att få ingå

Läs mer

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen

Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag. Styrdokument Socialförvaltningen Kommunalt hälso- och sjukvårdsuppdrag Styrdokument Socialförvaltningen Sammanfattning Detta styrdokument beskriver uppdrag och ansvarsfördelning gällande hälso- och sjukvård inom socialnämndens ansvarsområde.

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för allmäntandvård barn och unga Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Organisationsnummer: Firmatecknare:

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Patientlag; utfärdad den 19 juni 2014. SFS 2014:821 Utkom från trycket den 1 juli 2014 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande bestämmelser 1 Denna lag

Läs mer

Ansökan om Ackreditering och Avtal för Enhet för öppen ögonsjukvård i Skåne

Ansökan om Ackreditering och Avtal för Enhet för öppen ögonsjukvård i Skåne Ansökan om Ackreditering och Avtal för Enhet för öppen ögonsjukvård i Skåne UPPGIFTER OM SÖKANDE Fyll i blanketten med hjälp av datorn. Datum ska skrivas i formatet XXXX-XX-XX. Ansökan avser uppdrag om

Läs mer

Ansökan ska vara angiven adress tillhanda senast 2013-11-20 enligt avsnitt 9. För sent inkommen ansökan får ej prövas.

Ansökan ska vara angiven adress tillhanda senast 2013-11-20 enligt avsnitt 9. För sent inkommen ansökan får ej prövas. Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1652) om ersättning för sjukgymnastik, diarienummer HSN11-119-2013 Ni inbjuds att inkomma med ansökan om att

Läs mer

Lag (2008:962) om valfrihetssystem

Lag (2008:962) om valfrihetssystem Lag (2008:962) om valfrihetssystem 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagens omfattning 1 Denna lag gäller när en upphandlande myndighet beslutat att tillämpa valfrihetssystem vad gäller tjänster inom hälsovård

Läs mer

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning

Patientens rätt till fast vårdkontakt verksamhetschefens ansvar för patientens trygghet, kontinuitet och samordning Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS, Landsting: nämnder med ansvar för verksamheter inom hälso- och sjukvård, tandvård

Läs mer

1. Information om sökande företag Företagsnamn Organisationsnummer Företagsform

1. Information om sökande företag Företagsnamn Organisationsnummer Företagsform Omsorgsförvaltningen 2013-12-11 1(5) 6 - ansökan om godkännande som utförare inom Stadens valfrihetssystem för hemvården Undertecknad ansöker härmed att nedanstående företag godkänns som utförare av hemvård

Läs mer

Vårdval i Östergötland

Vårdval i Östergötland Vårdval i Östergötland Blankett för auktorisationsansökan för öppen specialiserad vuxenpsykiatri Leverantörsuppgifter Komplett företagsnamn: Adress: Postnummer: Postadress: Org.nummer: Firmatecknare: Bankgironummer:

Läs mer

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I DELAR AV DEN SPECIALISERADE ÖPPNA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I DELAR AV DEN SPECIALISERADE ÖPPNA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN 2013 MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I DELAR AV DEN SPECIALISERADE ÖPPNA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDEN Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag Modellbeskrivning Ansökan om godkännande

Läs mer

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 2 Kravkatalog - Utförare

Valfrihetssystem inom boendestöd. Boendestöd - Kapitel 2 Kravkatalog - Utförare UPPDRAGSBESKRIVNING 1 (8) Dnr: 2014:115 Valfrihetssystem inom boendestöd Boendestöd - Kapitel 2 Kravkatalog - Utförare Socialtjänsten Sociala avdelningen Postadress Besöksadress Telefon (vx) Fax 451 81

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT UTFÖRA HEMTJÄNST I HUDDINGE KOMMUN

ANSÖKAN OM ATT UTFÖRA HEMTJÄNST I HUDDINGE KOMMUN ANSÖKAN OM ATT UTFÖRA I HUDDINGE KOMMUN Vänligen fyll i denna ansökningsblankett elektroniskt. Med nedanstående underskrift intygar vi att informationen i dokumentet är aktuell, sanningsenlig och korrekt,

Läs mer

Utelämnande av svar kan komma att innebära att anbudet förkastas.

Utelämnande av svar kan komma att innebära att anbudet förkastas. Inledning Anbudsgivaren svarar på ställda krav genom att fylla i efterfrågade uppgifter, redovisning direkt i formuläret eller som särskild bilaga där så efterfrågas. För hänvisningar se motsvarande avsnitt

Läs mer

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL

KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL KOMMUNEN SOM VÅRDGIVARE INFORMATION TILL DIG SOM ÄR HEMSJUKVÅRDSPATIENT, FÅR REHABILITERINGSINSATSER OCH/ELLER HJÄLPMEDEL INNEHÅLLSFÖRTECKNING Kommunen som vårdgivare Information till dig som är hemsjukvårdspatient,

Läs mer

HÄLSOVAL SKÅNE. Ansökan om Ackreditering och Avtal Barnmorskemottagning (BMM)

HÄLSOVAL SKÅNE. Ansökan om Ackreditering och Avtal Barnmorskemottagning (BMM) HÄLSOVAL SKÅNE Ansökan om Ackreditering och Avtal Barnmorskemottagning (BMM) UPPGIFTER OM SÖKANDE Fyll i blanketten med hjälp av datorn. Datum ska skrivas i formatet XXXX-XX-XX. FIRMA-/FÖRETAGSNAMN Företagets/personens

Läs mer

1. Anvisningar för inlämnande av ansökan

1. Anvisningar för inlämnande av ansökan 1. Anvisningar för inlämnande av ansökan 1.1 Ansökningshandlingar 1.1.1 Ansökan Intresserade inbjuds att ansöka om att bli godkända att få driva vård inom vårdval för fysioterapi/sjukgymnastik inom primvårdsrehabilitering.

Läs mer

Ansökan om auktorisering för att bedriva vårdverksamhet inom Vårdval Gotland Uppgifter om sökande

Ansökan om auktorisering för att bedriva vårdverksamhet inom Vårdval Gotland Uppgifter om sökande 1(7) Ansökan om auktorisering för att bedriva vårdverksamhet inom Vårdval Gotland Uppgifter om sökande Leverantörsuppgifter Namn på företag/organisation: Vårdcentralen Wisby Söder Postadress: Brömsebroväg

Läs mer

Information om hemsjukvård

Information om hemsjukvård Information om hemsjukvård Version 9 20150116 Vård- och omsorg Vad är hemsjukvård? Den som på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till vårdcentralen kan istället få hälso- och sjukvård

Läs mer

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården

Informationshantering och journalföring. nya krav på informationssäkerhet i vården Informationshantering och journalföring nya krav på informationssäkerhet i vården Sammanhållen journalföring! Förklaring av symbolerna Patient Verksamhetschef Hälso- och sjukvårdspersonal samt övriga befattningshavare

Läs mer

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun

Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Riktlinje för hälso- och sjukvård i Uppsala kommun Ett normerande dokument som Omsorgsnämnden fattade beslut om 30 augusti 2018, och som Äldrenämnden fattade beslut om 27 september 2018 Dokumentnamn Fastställd

Läs mer

Förfrågningsunderlag för godkännande av utförare inom Borås Stads valfrihetssystem för daglig verksamhet

Förfrågningsunderlag för godkännande av utförare inom Borås Stads valfrihetssystem för daglig verksamhet Förfrågningsunderlag för godkännande av utförare inom Borås Stads valfrihetssystem för daglig verksamhet Gäller från 1 juni 2010 Reviderat genom beslut i Sociala omsorgsnämnden 2012-01-02 Reviderat genom

Läs mer

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2007:10 (M och S) Föreskrifter och al männa råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2007:10 (M och S) och allmänna råd Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras verkets

Läs mer

Hemsjukvård i Hjo kommun

Hemsjukvård i Hjo kommun Hemsjukvård i Hjo kommun Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård/hemsjukvård är till för dig som bor i en särskild boendeform eller i bostad med särskild service vistas på en biståndsbedömd

Läs mer

Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV

Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV Förfrågningsunderlag Utförande av HEMTJÄNST enligt lagen om valfrihetssystem LOV Bilagor: a) Avtal m avtalsbilagor 1-4 b) Blankett Ansökan om tillstånd att utföra servicetjänster c) Blankett Intyg d) Blankett

Läs mer

Ansökan om godkännande som extern utförare av serviceoch/eller omsorgsinsatser inom hemtjänst i Vaxholms stad

Ansökan om godkännande som extern utförare av serviceoch/eller omsorgsinsatser inom hemtjänst i Vaxholms stad Vaxholms stad Socialförvaltningen 185 83 Vaxholm Ansökan om godkännande som extern utförare av serviceoch/eller omsorgsinsatser inom hemtjänst i Vaxholms stad Denna ansökan ska tas ut på papper och undertecknas

Läs mer

Ansökningsblankett LOV service Arvika kommun

Ansökningsblankett LOV service Arvika kommun Ansökningsblankett LOV service Arvika kommun Ifylld ansökan skickas till: Arvika kommun Inköp LOV Östra Esplanaden 5 671 81 Arvika. Bilaga 1 Fyll i samtliga uppgifter, OBS! Ansökan skall vara på papper

Läs mer

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning

Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning 2017-10-23 Ansökningsinbjudan om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering enligt lagen (1993:1651) om läkarvårdsersättning Ni inbjuds att ansöka om att få ingå samverkansavtal vid ersättningsetablering.

Läs mer

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet

Bakgrundsinformation VG Primärvård. En del av det goda livet Bakgrundsinformation VG Primärvård En del av det goda livet Innehåll: Primärvården... 3 Framtidens vårdbehov... 3 Nytt vårdvalssystem i Sverige... 3 Nytt vårdvalssystem i Västra Götaland VG Primärvård...

Läs mer

ANSÖKAN OM ATT UTFÖRA HEMTJÄNST I HUDDINGE KOMMUN

ANSÖKAN OM ATT UTFÖRA HEMTJÄNST I HUDDINGE KOMMUN ANSÖKAN OM ATT UTFÖRA I HUDDINGE KOMMUN Vänligen fyll i denna ansökningsblankett elektroniskt. Härmed intygas att vi tagit del av förfrågningsunderlaget för upphandling av hemtjänst genom kundval och bifogar

Läs mer

Mobil: Anbud lämnas på del A (Floragården) Ja Nej. Anbud lämnas på del B (Hjortsberg) Ja Nej. Anbud lämnas på del C (Björkhaga) Ja Nej

Mobil: Anbud lämnas på del A (Floragården) Ja Nej. Anbud lämnas på del B (Hjortsberg) Ja Nej. Anbud lämnas på del C (Björkhaga) Ja Nej Entreprenad särskild boende mm sida 1 (8) Anbud särskilda boende mm Anbudsformulär Uppgifter om anbudsgivaren Anbudsgivare: Företagsform: Kontaktperson: E-post: Organisationsnummer: Behörig företrädare:

Läs mer

Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun

Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun 2014-06-17 1 (8) YTTRANDE SÄN 2014/223-709 Kommunstyrelsens arbetsutskott Remissvar reglemente för kundval i Nacka kommun Social- och äldrenämnden har blivit inbjuden att lämna synpunkter på förslag till

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (7) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

HÄLSOVAL SKÅNE A n s ö ka n o m

HÄLSOVAL SKÅNE A n s ö ka n o m HÄLSOVAL SKÅNE A n s ö ka n o m Ackreditering och Avtal Barnavårdscentral(BVC) UPPGIFTER OM SÖKANDE Fyll i blanketten med hjälp av datorn. Datum ska skrivas i formatet XXXX-XX-XX. FIRMA-/FÖRETAGSNAMN Företagets/personens

Läs mer

DIVISION Landstingsdirektörens stab

DIVISION Landstingsdirektörens stab Patientlagen (1 Januari 2015) -ett ökat patientinflytande Patientlagens syfte Stärka och främja patientens ställning Främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet Patienten som partner

Läs mer

Kommunen som vårdgivare

Kommunen som vårdgivare Kommunen som vårdgivare Information till dig som är hemsjukvårdspatient, får rehabiliteringsinsatser och/eller hjälpmedel Reviderad 2019-04-15 Lena Vilander Hamnert Medicinskt ansvarig sjuksköterska Hälso-

Läs mer

Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning

Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Villkor för att bli godkänd anordnare av daglig sysselsättning för personer med psykisk funktionsnedsättning Kravspecifikation Uppdragsbeskrivning Tjänster Anordnare kan erbjuda tjänsten daglig sysselsättning

Läs mer

Herman Pettersson Inspektör / Jurist. Karin Dahlberg Inspektör / Nationell ämnessamordnare för elevhälsa på IVO

Herman Pettersson Inspektör / Jurist. Karin Dahlberg Inspektör / Nationell ämnessamordnare för elevhälsa på IVO Herman Pettersson Inspektör / Jurist Karin Dahlberg Inspektör / Nationell ämnessamordnare för elevhälsa på IVO De viktigaste lagarna som berör medicinska insatsen Det går inte att välja vilka lagar som

Läs mer

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN

MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN 2014 MODELLBESKRIVNING OCH FÖRFRÅGNINGSUNDERLAG FÖR VÅRDVAL I NÄRSJUKVÅRDEN Administrativa föreskrifter Förfrågningsunderlag Modellbeskrivning Ansökan om godkännande Avtalsmall VVH närsjukvård 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård

Blekinge landsting och kommuner Antagen av LSVO Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Tillämpning Blekingerutiner- Egenvård/Hälso- och sjukvård Blekingerutin för samverkan i samband med möjlighet till egenvård. Socialstyrelsen gav 2009 ut en föreskrift om bedömningen av om en hälso- och

Läs mer

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård

Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 (6) DATUM BETECKNING 2014-05-30 LiÖ 2014-216 Samverkansavtal mellan Örebro läns landsting och Landstinget i Östergötland avseende valfrihet över länsgräns inom primärvård 1 Parter Örebro läns landsting,

Läs mer

Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län

Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering. Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting och kommuner i Stockholms län Innehållet i denna överenskommelse är framtaget av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen,

Läs mer

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor,

Meddelandeblad. Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, Meddelandeblad Mottagare: Nämnder och verksamheter i kommuner med ansvar för vård och omsorg, medicinskt ansvariga sjuksköterskor, medicinskt ansvariga för rehabilitering, huvudmän i enskild verksamhet

Läs mer

1.0 KRAV PÅ LEVERANTÖREN - UTESLUTNING OCH KONTROLL

1.0 KRAV PÅ LEVERANTÖREN - UTESLUTNING OCH KONTROLL Statens Institutionsstyrelse Skallkrav Diarie 2.2-3614-2014 Namn Konsulterande läkare för SiS ungdomshem Råby Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär. Skallkravsformuläret

Läs mer

Kommunal hälso- och sjukvård

Kommunal hälso- och sjukvård Kommunal hälso- och sjukvård Skara kommun. 2019-05-13 Kommunal hälso- och sjukvård Kommunen och Västra Götalandsregionen samarbetar genom avtal om vad som är kommunal hälso- och sjukvård och vad som är

Läs mer

Stenungsunds kommun. Förfrågningsunderlag. Valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänst, serviceinsatser

Stenungsunds kommun. Förfrågningsunderlag. Valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänst, serviceinsatser Stenungsunds kommun Förfrågningsunderlag Valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänst, serviceinsatser INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING 3 1.1. Allmänt om kommunen 3 1.2. Allmänt om LOV 3 2. OMFATTNING 3 2.1.

Läs mer

4. Ansökan om kontrakt för tandreglering

4. Ansökan om kontrakt för tandreglering Inbjudan 2017-08-16 Upphandlande organisation Region Västmanland Caroline Qwarfordt Upphandling Valfrihet inom tandreglering i Region Västmanland Sista ansökansdag: 2027-08-12 00:00 Symbolförklaring Texten

Läs mer

ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Logopedi

ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Logopedi ANVISNINGAR, ANSÖKAN OCH VILLKOR FÖR GODKÄNNANDE ENLIGT LOV VÅRDVAL Logopedi VÅRDVAL I STOCKHOLMS LÄN GÄLLER FROM 2015-06-01 INNEHÅLL 2 (15) 1 Inledning Stockholms läns landsting har beslutat att införa

Läs mer

Vårdval Västernorrland. Bilaga 5 Ansökan Primärvård. Rev

Vårdval Västernorrland. Bilaga 5 Ansökan Primärvård. Rev Vårdval Västernorrland Bilaga 5 Ansökan 2016 Primärvård Rev. 2015-06-02 1 1. Uppgifter om sökande Detta dokument ska besvaras och undertecknas av sökande. Namn på vårdgivare*: juridisk person eller enskild

Läs mer

Riktlinje för informationshantering och journalföring

Riktlinje för informationshantering och journalföring RIKTLINJER HÄLSO- OCH SJUKVÅRD Sid 1 (5) Riktlinje för informationshantering och journalföring Nedanstående lagar, förordningar föreskrifter och allmänna råd ligger till grund för omvårdnadsdokumentationen.

Läs mer

Information till legitimerade tandhygienister. Kvalitetssäkra patientjournalen

Information till legitimerade tandhygienister. Kvalitetssäkra patientjournalen SVERIGES Information till legitimerade tandhygienister Kvalitetssäkra patientjournalen TANDHYG Kvalitetssäkra patientjournalen Inledning En legitimerad tandhygienist måste utöver sitt yrkeskunnande om

Läs mer

sätter hallänningen i centrum

sätter hallänningen i centrum Vårdval Halland sätter hallänningen i centrum 1 Vårdval Halland en framtidslösning Befolkningsmodell Nya närsjukvården är ett naturligt förstahandsval med undantag av akuta tillstånd som kräver sjukhusvård.

Läs mer

2015-01-01 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 2015

2015-01-01 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 2015 2015-01-01 ANSÖKAN OM GODKÄNNANDE INOM VÅRDVAL UPPSALA LÄN 2015 Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet.

Läs mer

Varför en ny lag? Patientlag 2015 2014-11-04

Varför en ny lag? Patientlag 2015 2014-11-04 Ny patientlag 2015 Varför en ny lag? Ökade krav på medbestämmande Ökad rörlighet Ökad tillgång till medicinsk kunskap för patienter Ökat erfarenhetsutbyte om sjukdom och behandlingar mellan patienter Ökad

Läs mer

Vårdval Rehab

Vårdval Rehab Vårdval Rehab 150121 Bakgrund Rapport 2010 02 18 Utgångspunkter Beskriva former och omfattning av hur sjukgymnastik och arbetsterapi kan ingå i ett valfrihetssystem för primärvård. Rapport 2010 06 30 Riskanalys

Läs mer

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR

Riktlinje gällande egenvård. Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Dokumentets namn Riktlinje gällande egenvård, bedömning, planering och samverkan Riktlinje gällande egenvård Utfärdare/handläggare Anne Hallbäck, MAS Margareta Oswald, MAR Utgåva nr 2 Datum 090924 sida

Läs mer

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård

Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård BURLÖVS KOMMUN Socialförvaltningen 2014-11-19 Beslutad av 1(6) Ninette Hansson MAS Gunilla Ahlstrand Enhetschef IFO Riktlinjer och rutin för hälso- och sjukvård, socialtjänst och LSS om Egenvård Denna

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Rådjurstigens gruppboende Datum och ansvarig för innehållet 150212 Lennart Sandström Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Senaste version av SOSFS 2008:18. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatriskvård

Senaste version av SOSFS 2008:18. Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om psykiatrisk tvångsvård och rättspsykiatriskvård Detta är den senaste internetversionen av författningen. Här presenteras föreskrifter och allmänna råd i konsoliderad form, det vill säga med alla gällande bestämmelser och rekommendationer från grundförfattningen

Läs mer

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering Bilaga 1 1 (5) Krav- och kvalitetsbok fysioterapi Definition av begrepp vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering år 2016 Definitioner av begrepp som gäller för vårdval fysioterapi inom primärvårdsrehabilitering

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer (M och S) Föreskrifter och allmänna råd Våld i nära relationer Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling () publiceras myndighetens föreskrifter och allmänna råd. Föreskrifter

Läs mer

Om Vårdgivare avser att ansöka om godkännande för flera mottagningar lämnas en ansökan per mottagning.

Om Vårdgivare avser att ansöka om godkännande för flera mottagningar lämnas en ansökan per mottagning. Ansökan om godkännande inom Vårdval Uppsala län Ansökan kan fyllas i elektroniskt men måste sedan skrivas ut för underskrift. Den lämnas eller skickas till landstingets Upphandlingsenhet. Märk kuvertet

Läs mer