här kommer en bilaga med instruktioner om hur vi går vidare med pengar, överblivna blommor samt väskor.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "här kommer en bilaga med instruktioner om hur vi går vidare med pengar, överblivna blommor samt väskor."

Transkript

1 Motion till årsstämman 2014 i Hässelby Scoutkår Majblommeförsäljning Jag vill med denna motion fästa stämmans uppmärksamhet på att det nu har införts nya rutiner i samband med redovisningen av pengarna från majblommeförsäljningen. Bakgrund till motionen Den 23 februari 2014 skickade jag ut den lapp som sedan lämnades till scouterna, med datum för hämtning och redovisning. Datumen för redovisningen var 28, 29 och 30 april. Det hade då gått de stipulerade 2 veckorna för själva försäljningen. Den 28 april kom så ett mail från Birgitta Kallenberg, Majblommeföreningen. Där stod att läsa (jag har kopierat från e-posten), hennes text i blått, inom citationstecken: "Hej alla fantastiska majblommesäljare, här kommer en bilaga med instruktioner om hur vi går vidare med pengar, överblivna blommor samt väskor. Läs dessa noga. Jag hoppas att det ska vara tydligt nog. Om ni har frågor så vänd er gärna till Karin Ursing Rask eller Birgitta Kallenberg Nilsson, adresser på bifogat blad. OBS! Glöm inte att varje barn ska dra sina egna 10 % av den summa de sålt för innan de lägger sina sedlar i sitt sedelkuvert. Vi återkommer senare med information om hur de 10 % som skolan ska få kommer att hanteras. Stort TACK alla för er fina insats! Birgitta Kallenberg Nilsson Insamlingsansvarig Majblommans Lokalförening i Stockholm kallenbergs@gmail.com " Texten i bilagan: "Redovisningen av årets Majblommor nalkas Vi får hjälp av företaget Loomis med hämtning av pengar, osålda blommor samt väskor. Företaget har restriktioner som kräver att blommor, sedlar och mynt separeras. OBS, eleven ska ha tagit sina 10 %. I redovisningskuvertet får det endast ligga sedlar. Mynt läggs av eleven i en plastpåse bredvid med namnlapp. Ej sålda blommor läggs av eleven i en annan plastpåse med namnlapp. Skicka med en kopia av klasslistan med barnens redovisningar samt gruppens totalsumma.

2 Hämtning kommer att ske 26:e & 27:e samt 28:e maj före lunch. Tips! Börja ta in barnens redovisningar ett par veckor före hämtning, alltså ca 12 maj. Om det är någonting du undrar över eller behöver hjälp med kontakta då Birgitta Kallenberg Nilsson, , Karin Ursing Rask, , Tack för att du hjälper barn att hjälpa andra barn!" Dagen efter, den 29 april, kom ett tillägg från Majblommeföreningen: "Hej alla fantastiska majblommesäljare, flera har hört av sig till mig och jag märker hur svårt det är att ge en klar och entydig information. Vill här ännu en gång klargöra tänkt rutin avseende redovisning av barnens pengar. När det gäller att räkna barnens pengar så är det inte meningen att läraren/kontaktpersonen ska göra detta. Barnet själv med kanske hjälp av sin förälder summerar sina egna pengar, tar sedan 10 % av summan direkt och lägger därefter resten av sedlarna i sedelkuvertet med sitt namn påskrivet. På kuvertet skriver även barnet/föräldern den totalsumma barnet sålt för. Mynten läggs i en särskild liten påse med namn påskrivet. Än en gång - läraren räknar inga sedlar eller mynt. Kuvert och myntpåse lämnas till läraren/kontaktpersonen som skriver upp summan barnet skrivit på sitt kuvert i klasslistan. När alla barn lämnat in sina kuvert så räknar L/K ihop summorna på klasslistan till en slutsumma som redovisas på klasslistan. Läraren/kontaktpersonens uppgift är att: 1. Ta emot barnets kuvert + myntpåse (påskrivet namn och summa utfört av barn/förälder) 2. Skriva barnets summa på klasslistan 3. Summera barnens summor till en slutsumma gällande hela klassens försäljning. - Lämna sedan in kopia på klasslista, pengar, majblommor och ev väskor till skolans expedition för hämtning av Loomis. Jag hoppas att detta extra arbete för er lärare och övriga kontaktpersoner inte ska vara för betungande. Obs! De barn som vill behålla sin väska får gärna göra detta. Vi vill dock att barnet skriver sitt namn på väskan. Än en gång.stort TACK alla för er fina insats! Birgitta Kallenberg Nilsson Insamlingsansvarig Majblommans Lokalförening i Stockholm kallenbergs@gmail.com " Jag svarade så här:

3 "Hej! Tack för e-post! Vi i Hässelby Scoutkår har tidigare gjort så att vi har satt in den summa som Majblommeföreningen skall ha på dess bankgiro, samt postat ifylld blankett till Majblommeföreningen i Stockholm med beloppet minus bankavgift. Scoutens 10% samt kårens 10% har då varit avdraget. Kan vi göra så även i år? Det har fungerat mycket smidigt. (Genom att vi är en ideell organisation, utan anställd personal på plats på en viss adress, kan det bli svårt att reservera tid då en eller flera privatpersoner skall vara på plats på hämtningsdatumen, detta med tanke på arbetstider etc.) Hälsningar Lieselotte Jonsson Hässelby Scoutkår" Svaret från Majblommeföreningen: "Hej Lieselotte, Jag måste ta upp detta med vår kassör. Jag återkommer. Mvh Birgitta" Jag fick inget svar på detta. Sedan mailade jag Birgitta Kallenberg, den 2 maj: "Hej, Hässelby Scoutkårs majblommeförsäljare är nu i slutfasen av redovisningen. Jag skickade ut all säljinformation den 23 februari och de nya direktiven var då naturligtvis helt okända för mig. Jag kommer därför att göra som förra året: jag betalar in beloppet på bankgiro /plusgiro och har då dragit av scoutens 10% och kårens 10%, samt ev. bankavgifter. Att i efterhand sortera ut mynt, sedlar och överblivna blommor när alla har redovisat enligt vad vi ditintills trodde var rätt och riktigt, förefaller mig snudd på ogörligt. Hälsningar, Hässelby scoutkår genom Lieselotte Jonsson" Inget svar. Den 14 maj fick jag följande mail från Loomis:

4 "Hej Årets hämtningsdagar avseende kontanter och material från Majblommeförsäljningen infaller följande dagar: 26/5 Adresser belägna innanför tullarna 27/5 Adresser söder om tullarna 28/5 Adresser norr om tullarna Av säkerhetsskäl så utför vi enbart hämtningar på respektive skola eller i resp. scoutkårs lokaler. Vi kommer inte att kunna tillmötesgå önskemål om hämtningar på hemadresser. Det är välkommet om de skolor där det finns flera ansvariga samordnar överlämningen så att vi enbart behöver möta upp vid ett tillfälle per skola. Transporten kommer att kontakta respektive ansvarig ca 30 minuter innan hämtningen ska ske. Ju mer ni har förberett enligt de rutiner som fastslagits, desto snabbare går själva hämtningen. Tänk på att värdetransporten enbart får ske i låsbart rum som är insynsskyddat. Vi medtar värdehanteringsamterial såsom påsar och kvitton. Se till att ni får ett signerat kvitto från väktarna. Eventuella särskilda önskemål avseende dessa transporter mailas direkt till mig. Med vänlig hälsning, Johan Dahlqvist Produktionsledare " Jag fick "dispens" och ett OK på att hämtningen av pengarna undantagsvis kunde ske hemma hos mig. Eftersom alla scouter (helt enligt anvisningarna från mig i februari) hade lagt sina sedlar och mynt i samma kuvert, kände jag mig tvungen att dela upp pengarna i sedlar, myntpåsar och påsar med överblivna majblommor, så att Loomis skulle ta emot. Detta tog sin rundliga tid. Emellertid hann inte Loomis med, utan onsdagen den 28 maj fick jag ett mail om att de var försenade, men att de skulle komma hem till mig måndagen den 1 juni. Det gjorde de, och jag lämnade ifrån mig allting. Jag har inte räknat pengarna själv, eftersom jag ju trodde att det skulle ju Loomis göra när de kom hem och hämtade, så jag har inte själv någon siffra. Jag frågade Loomis om detta och att det var sagt att jag skulle få ett kvitto (jag skulle därför själv inte behöva räkna pengarna, tänkte jag). Väktarna sa då att kvittot endast gällde själva överlämningen. (Överblivna majblommor slängs av Loomis.) Den 4 juni skrev jag sedan följande till Majblommeföreningen: "Hej, Jag hade i måndags besök av Loomis som tog emot pengar och överblivna majblommor. Vid våravslutningen i vår scoutkår den 9 juni kommer jag som ansvarig för kårens majblommeförsäljning även detta år, att meddela samtliga föräldrar och barn, att de i framtiden måste sortera upp sedlar, mynt och överblivet i tre olika delar med barnets namn på, enligt dina anvisningar, detta för att kontanthanteringen genom Loomis skall bli smidig. Jag fick din information om det nya tillvägagångssättet alldeles för sent för att barnen skulle ha kunnat göra på det nya sättet med uppdelningen. Jag fick därför själv sortera upp, naturligtvis på min fritid.

5 Loomis kunde dessvärre inte komma den utsatta dagen, 28 maj, p.g.a. sprucket tidsschema, utan mailade att man blev försenad till som i måndags den 2 juni. Jag hade nu möjlighet att vara tillgänglig även det nya datumet, men hade i värsta fall måst tacka nej till konsultuppdrag och riskerat förlorad inkomst. Som jag skrev till dig tidigare så har vi ingen fast anställd personal på plats under kontorstid i vår scoutlokal, till skillnad från skolorna. Det kommer nu garanterat att ställas frågor från föräldrarna i vilken mån kostnaden för de nya rutinerna med Loomis kontanthantering belastar resultatet av barnens försäljning. Vad skall jag svara? Hälsningar, Hässelby Scoutkår Lieselotte Jonsson" Följande svar kom från Majblommeföreningen (jag kursiverar min egen mailtext): " Hej Liselott, Din fråga är vilken mån kostnaden för de nya rutinerna med Loomis kontanthantering belastar resultatet av barnens försäljning? Enligt ditt tidigare mail nedan så förmodar jag att allt redan är klart avseende 10% +10%? Har inte barnen fått sina egna 10% samt gruppen sina 10%? Hässelby Scoutkårs majblommeförsäljare är nu i slutfasen av redovisningen. Jag skickade ut all säljinformation den 23 februari och de nya direktiven var då naturligtvis helt okända för mig. Jag kommer därför att göra som förra året: jag betalar in beloppet på bankgiro /plusgiro och har då dragit av scoutens 10% och kårens 10%, samt ev. bankavgifter. Att i efterhand sortera ut mynt, sedlar och överblivna blommor när alla har redovisat enligt vad vi ditintills trodde var rätt och riktigt, förefaller mig snudd på ogörligt. Förmodar att det inte fungerade att i lämna din redovisning till Gunilla Jägdahl vilket jag rekommenderade i ett tidigare mail, se nedan. Man kan även själv överlämna redovisningen till Loomis direkt i Kista. Kanske ett bra tillvägagångssätt inför nästa års försäljning? (sedan saxat ur ett tidigare mail som svar till mig på min fråga om de nya rutinerna, som en förklaring:) Hej Lieselotte, det stämmer att det gick till så för 2 år sedan, Med förra året, 2013, började vi med att Loomis ett säkerhetsföretag, hämtar upp alla kontanter på plats. Många vill inte gå iväg med en stor summa pengar till en bank med risk för rån. Jag minns inte om jag rekommenderade dig att kontakta Scoutkansli i Stockholm, Gunilla Jägdahl, som brukar hjälpa till med dessa frågor. Kanske ni kan lämna in överblivet samt pengar där? Stockholm Scoutdistriktet Gunilla Jägdahl , Fridhemsgatan 8, Stockholm

6 Vill tacka dig, dina scouter med föräldrar för ert fina jobb ni lagt ner. Birgitta Kallenberg Nilsson Insamlingsansvarig Majblommans Lokalförening i Stockholm " (Här måste jag nämna att år 2013 års försäljning redovisades på så sätt att jag gick iväg till banken med pengarna, precis som tidigare, eftersom någon annan information INTE hade kommit.) Jag har sedan meddelat Birgitta Kallenberg att scouterna har tagit sina 10%, men att kårens 10% fortfarande är utestående. Fick då följande svar: "Okey, det som gäller är att till hösten kommer vi att skicka ut till alla majblommesäljande skolor och scoutkårer de sista 10 % på hela den summa man sålt för. Vi återkommer om att få ett konto för insättningen. Birgitta Kallenberg Nilsson" Hon har fått vårt kontonummer. Slut på korrespondensen. Min slutsats och mina åsikter Nu får vi förmoda att det är så här det går till i framtiden. Det förstår vem som helst att det innebär nya krav på scouter/föräldrar vid redovisningen, samt att det måste finnas en kontaktperson tillgänglig med 30 minuters varsel på en viss adress när väktarna ringer på hämtningsdagen. Att man sedan verkar ignorera vissa frågor från dem som faktiskt drar in pengarna, tycks mig minst sagt märkligt. Jag tycker också att det är mystiskt att man först säger att de nya rutinerna har tillkommit eftersom många är rädda för rån på väg till banken, men sedan säger att det går ju alltid att frakta pengarna till scoutkansliet, eller till Loomis' depå i Kista. Någonstans verkar det vara ett glapp. Föräldraföreningen kommer enligt stämmobeslut i mars 2014 att upphöra i mars Det måste utses någon ansvarig för ev. framtida majblommeförsäljning, såvida inte man ålägger ledarna denna uppgift, utöver de vanliga. Det som det praktiskt är frågan om, är att någon skall hålla koll på datum, beställa hem majblommor i tid, finnas på plats någonstans för att ta emot kartongerna, sköta logistiken med listor över säljare avdelningsvis, sitta i scoutlokalen de sex kvällarna för utlämning och redovisning, "jaga" eftersläntrare, finnas tillgänglig enligt ovan när vaktbolaget skall hämta och ev. ha plats hemma för både pengar och överblivet, eftersom Loomis ju helst inte hämtar på privatadresser. (Loomis' tjänster lär inte heller vara alldeles gratis, därav min obesvarade fråga till B. Kallenberg om belastningen av resultatet, något som förmodligen jag inte har något att göra med, men man kan ju undra - eftersom målet ju måste vara att samla in så mycket pengar som möjligt till så många behövande som möjligt.) Kanske stämman behöver fatta ett principbeslut i frågan. Lieselotte Jonsson Ordförande i FF Ekorren

Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan!

Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan! Bredbandsbolaget suger, del 2: Den välförtjänta kängan! I en tidigare post Bredbandsbolaget Suger berättade jag lite om Bredbandsbolagets usla support och lovade er en redovisning av de mailkonversationer

Läs mer

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO

Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Heta tips för dig som går i grundskolan och snart ska ut på din första PRAO Av: Studie- och yrkesvägledarna i Enköpings kommun 2008 Idékälla: I praktiken elev, Svenskt Näringsliv Varför PRAO? För att skaffa

Läs mer

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o

I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I n f o r m a t i o n s b r o s c h y r o m p r a o I broschyren finner du: Information om prao Regler för prao Tips på hur du ordnar egen praoplats Blanketten, Var ska du göra din prao? T i l l h ö r

Läs mer

FAQ till Kassören. Jag behöver göra ett inköp till mitt utskotts/sektionens verksamhet. Hur gör jag?

FAQ till Kassören. Jag behöver göra ett inköp till mitt utskotts/sektionens verksamhet. Hur gör jag? FAQ till Kassören I detta dokument följer svaret på en rad frågor Kassören ofta får. Om du inte hittar svaret här är du självklart välkommen att kontakta Kassören! Kontaktuppgifter finns längst ner. Göra

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Till föräldrar och elever i årskurs 8

Till föräldrar och elever i årskurs 8 Till föräldrar och elever i årskurs 8 Under våren är det dags för 8: ornas PRAO (praktisk arbetslivsorientering). Tanken med praon är att ge dig, som elev, möjlighet att få kunskap om arbetslivet genom

Läs mer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets, SCUF:s medlemsföreningskassörer Svenska Celiakiungdomsförbundet Norr Mälarstrand 24 112 20 Stockholm tel: 08-562 788 07 info@scuf.se www.scuf.se Inledning

Läs mer

FAQ till Kassören. Jag behöver göra ett inköp till mitt utskotts/sektionens verksamhet. Hur gör jag?

FAQ till Kassören. Jag behöver göra ett inköp till mitt utskotts/sektionens verksamhet. Hur gör jag? FAQ till Kassören I detta dokument följer svaret på en rad frågor Kassören ofta får. Om du inte hittar svaret här är du självklart välkommen att kontakta Kassören! Kontaktuppgifter finns längst ner. Göra

Läs mer

Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever.

Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever. Information till handledare Tack för att Du / Ni ställer upp som handledare för våra elever. Detta blad lämnas direkt till praoplatsen. * Efter avslutad praoperiod, lämnas bladet åter ifyllt till eleven.

Läs mer

Ersättning för reportageresa

Ersättning för reportageresa Ersättning för reportageresa Som medlem i SRS har er station möjlighet att ge resebidrag för att kunna göra roliga reportage utanför er egen stad. Nedan finner ni ett exempel på en blankett att fylla i

Läs mer

Ekonomiguide. Del 2 - Bokföring

Ekonomiguide. Del 2 - Bokföring Ekonomiguide Del 2 - Bokföring Innehållsförteckning Kvittoredovisning 3 Vad, vem, varför? 3 Förklaring av kvittoredovisningsmallen 4 Bokföring 7 Vad, vem, varför? 7 Förklaring av bokföringsmallen 8 Del

Läs mer

Information. Värdetransport/Material/Insättning/Växel

Information. Värdetransport/Material/Insättning/Växel Information Värdetransport/Material/Insättning/Växel Välkommen till Nokas Värdehantering! Nokas tackar för förtroendet att vara er partner för kontanthantering. Vi hoppas du blir nöjd med din tjänst och

Läs mer

Försäljning av Bingolotto, Sverigelotter, Sverigelotteriet och Tombola lotter på ICA, Ale Torg

Försäljning av Bingolotto, Sverigelotter, Sverigelotteriet och Tombola lotter på ICA, Ale Torg Försäljning av Bingolotto, Sverigelotter, Sverigelotteriet och Tombola lotter på ICA, Ale Torg Från den 16 november är det fritt fram att teckna förhands prenumeration på Sverigelotteriet. Givetvis tar

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014

PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13-14 2014 Till föräldrar och elever i åk 8 Läs igenom detta tillsammans BSF

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Min arbetsplats Här fyller du i information om din arbetsplats. Arbetsplats:... Adress:... Handledare:... Telefonnummer:... Annan kontaktperson:...

Läs mer

Kassörhandbok SLUG UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA STUDENTKÅREN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET

Kassörhandbok SLUG UTBILDNINGSVETENSKAPLIGA STUDENTKÅREN VID GÖTEBORGS UNIVERSITET SLUG Kassörhandbok Status: Beslutad Skapat: 2008-08-28 : 2008-08-28 Senast ändrat: 2008-08-28 Av: Kårstyrelsen Version: 1.0 Beslutsreferens: Kår-StyM 2008/09:02 4.3 Utskriftsdatum: 2008-09-04 10:45 E-post:

Läs mer

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet

Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänstresan blir kontantlös från och med 1 oktober 2013 Enklare att betala resan, mindre väntande, bättre service och kvalitet Färdtjänsten genomför kvalitetsförbättringar för att minska förseningar

Läs mer

Vikingen nr 3 2006 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2006 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2006 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets regionkassörer

Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets regionkassörer Lathund för Svenska Celiakiungdomsförbundets regionkassörer Senast uppdaterad: 2015-01- 21 Svenska Celiakiungdomsförbundet Norr Mälarstrand 24 112 20 Stockholm Tel: 08-562 788 07 info@scuf.se www.scuf.se

Läs mer

Ersättning vid utbildningar

Ersättning vid utbildningar Ersättning vid utbildningar Som medlem i SRS har er station möjlighet att ge esrättning att kunna skicka era medlemmar på utbildningar av relevans för studentradioverksamhet. Nedan finner ni ett exempel

Läs mer

Vikingen nr 3 2005 -------------------------------------------------------------------------------------------------

Vikingen nr 3 2005 ------------------------------------------------------------------------------------------------- Vikingen nr 3 2005 Tidningen Vikingen utkommer med 4-6 nummer per år. Alla kårens medlemmar kan skicka in bidrag till kårtidningen. Du som har varit med om någonting skoj som du vill berätta om, kom in

Läs mer

Handledning för kontrollanter

Handledning för kontrollanter Handledning för kontrollanter Handledning för kontrollanter 1 Välkommen till Operation Dagsverke! Det är dags att arrangera Operation Dagsverke på din skola. Att du fått det här häftet innebär att du eller

Läs mer

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland?

Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Barn- och utbildningsförvaltningen Utvecklingsavdelningen/GCN 2008-08-27 Skulle Du vara intresserad av vårdnadsbidrag om det införs på Gotland? Sammanställning av enkät till föräldrar om intresset för

Läs mer

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig.

Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Kom med! Vi har en uppgift som passar dig. Som vuxen och ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i Scoutkåren prioriteras högt. Med studier

Läs mer

MÅNADSBREV JANUARI. -Måndag kl.14.30-15.30 på Söder i klassrum 3 -Tisdag kl.14.10-14.45 i Karins klassrum -Fredag kl.13.45-14.20 i Johannas klassrum

MÅNADSBREV JANUARI. -Måndag kl.14.30-15.30 på Söder i klassrum 3 -Tisdag kl.14.10-14.45 i Karins klassrum -Fredag kl.13.45-14.20 i Johannas klassrum MÅNADSBREV JANUARI 2013 God fortsättning och välkomna till en ny termin hos oss på Midimalen norr. Vi vill börja med att tacka för de goda och fina julklapparna vi fick av er och era barn. Vi blev väldigt

Läs mer

Ersättning för reportageresa

Ersättning för reportageresa Ersättning för reportageresa Som medlem i SRS har er station möjlighet att ge resebidrag för att kunna göra roliga reportage utanför er egen stad. Nedan finner ni ett exempel på en blankett att fylla i

Läs mer

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15!

PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk vecka 15! BSF Lunds stad Tunaskolan Ann-Helén Oldenby studie- och yrkesvägledare 046 35 76 81, ann-helen.oldenby@lund.se PRAO åk 8 vecka 13 och 15 2012 Vecka 14 är Påsklov och eleverna är också lediga annandag Påsk

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

Berätta om din vecka DAGSTIDNING GRAFIK UPPGIFT SKICKA IN

Berätta om din vecka DAGSTIDNING GRAFIK UPPGIFT SKICKA IN din vecka DAGSTIDNING Dagstidningarna berättar om människor. Bredvid texten finns ofta en bild av personen som man berättar om. Någon journalist som jobbar på dagstidningen har kanske intervjuat en person

Läs mer

Hej alla gamla och nya simmare i Sösdala Simsällskap!

Hej alla gamla och nya simmare i Sösdala Simsällskap! Hej alla gamla och nya simmare i Sösdala Simsällskap! Så här i terminsstarten går vi ut med viktig information och det kan förkomma att det står likadant på mer än en lapp. Hoppas ni har överseende med

Läs mer

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten.

81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Föräldraenkät 2015 81 familjer utav 108 tillfrågade deltog i enkäten. 75% svarade alltså på enkäten. Är du/ni nöjda med verksamheten på Melliz och det utbud av aktiviteter som erbjuds? 6% 49% 45% Uppfattar

Läs mer

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2012 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2012 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2012 Section 1, Part A Text 1 THOMAS: THOMAS : THOMAS : [Knocks on the door] Kom igen

Läs mer

Tilla ggsrapport fo r barn och unga

Tilla ggsrapport fo r barn och unga Tilla ggsrapport fo r barn och unga 25 mars 2014 Vad berättar barn för Bris om hur de mår? Hur har barn det i Sverige? Jag har skilda föräldrar och vill så gärna bo hos min pappa. Mamma har ensam vårdnad

Läs mer

Redogörelse Kalenderår

Redogörelse Kalenderår Överförmyndarnämnden Box 66 182 05 Djursholm Redogörelse Kalenderår Del av år, från och med till och med, datum Huvudman Namn Adress (folkbokföringsadress) Vistelseadress, om annan än ovan Postnummer Postort

Läs mer

Mäta effekten av genomförandeplanen

Mäta effekten av genomförandeplanen Vård- och omsorgsförvaltningen Mäta effekten av genomförandeplanen -rapport från utvärderingsverkstad 2014 Utvärderingsverkstad Regionförbundet Uppsala län och Uppsala universitet Birgitta Lind Maud Sandberg

Läs mer

IT-Supporten. Macbook Air. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp

IT-Supporten. Macbook Air. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp IT-Supporten Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Macbook Air Startknapp Inledning Trasig skärm/chassi/spillt vatten 3 Trasig laddare 4 Inbrott/stölder 5 Ominstallation 6 Vanligaste

Läs mer

Sammanställning av webbenkät december 2015

Sammanställning av webbenkät december 2015 Sammanställning av webbenkät december 2015 Bakgrund I december 2015 bjöds kommuninvånare in för att vara med att påverka utvecklingen av kommunens digitala tjänster. Inbjudningar gick ut via webbplats,

Läs mer

30 januari 2013. Arbetsmarknadssektionen Kicki Lundgren. Hej!

30 januari 2013. Arbetsmarknadssektionen Kicki Lundgren. Hej! 30 januari 2013 Arbetsmarknadssektionen Kicki Lundgren Hej! Du har anmält intresse att ta emot sommarjobbare på din arbetsplats i sommar. Om detta inte stämmer var vänlig hör av dig till mig snarast. Om

Läs mer

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna

DITT AVTRYCK I VÄRLDEN. Om att testamentera till Hoppets Stjärna DITT AVTRYCK I VÄRLDEN Om att testamentera till Hoppets Stjärna Ditt avtryck i världen Det vi gör i våra liv lämnar ett avtryck. För de flesta av oss handlar det kanske inte om historiska saker som nobelpris

Läs mer

HANDLEDNING FÖR KONTROLLANTER

HANDLEDNING FÖR KONTROLLANTER HANDLEDNING FÖR KONTROLLANTER Handledning för kontrollanter 1 Omslagsfoto: UNICEF//Tanzania/2014 Denna broschyr är framtagen med stöd av Trosa Tryckeri 2 Operation Dagsverke TACK FÖR DITT ANSVAR I OPERATION

Läs mer

PRAO årskurs 8 Vårterminen 2008. Åstorp

PRAO årskurs 8 Vårterminen 2008. Åstorp PRAO årskurs 8 Vårterminen 2008 Åstorp PRAO Årskurs 8 Vt 2008 Klass veckor datum område 8A1 10 3-7 mars vård/omsorg 8A2, a-i 10 3-7 mars vård/omsorg 8A2, j-ö 10 3-7 mars teknik/tillverkning/service 8B

Läs mer

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda

Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda Arbetsplatsbesök med syfte att rekrytera förtroendevalda På arbetsplatser där det finns förtroendevalda har Vårdförbundet fler medlemmar. Genom att utse förtroendevalda på arbetsplatsen skapar vi bättre

Läs mer

Låt ditt livsverk fortsätta. En broschyr om att skriva

Låt ditt livsverk fortsätta. En broschyr om att skriva Låt ditt livsverk fortsätta En broschyr om att skriva T E STA M E N T E VARFÖR ska jag skriva testamente? Ett testamente är ett bra sätt att berätta vad du vill ska hända med dina pengar och dina ägodlar

Läs mer

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba

sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba sommarjobb i botkyrka Guide för dig som ska sommarjobba Innehållsförteckning Välkommen... 1 Innan ditt sommarjobb... 2 Under ditt sommarjobb... 3 Första arbetsdagen... 3 Arbetsuppgifter... 3 Rutiner...

Läs mer

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola!

Medlemskapsansökan. En bättre och mer demokratisk skola! Engagerad Skoldemokrati Med s amarbete kommer man längst Elevers rättigheter Elevinflytande Medlemskapsansökan Engagerad Skoldemokrati Elevers rättigheter Med samarbete kommer man längst Elevinflytande

Läs mer

Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever.

Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever. Information till handledare Tack för att Du/Ni ställer upp som handledare för våra elever. Detta blad lämnas direkt till PRAOplatsen. * Efter avslutad praoperiod, lämnas bladet åter ifyllt till eleven.

Läs mer

Kontanthantering vid EFS- kyrkan Skellefteå Kollekt och andra kontanter. Elektroniskt givande hanteras separat. Version

Kontanthantering vid EFS- kyrkan Skellefteå Kollekt och andra kontanter. Elektroniskt givande hanteras separat. Version Kontanthantering vid EFS- kyrkan Skellefteå Kollekt och andra kontanter. Elektroniskt givande hanteras separat. Version 2016-09- 22 Sammanfattning Var del beskrivs och motiveras mer utförligt på kommande

Läs mer

Välkomna till Ashihara karate!

Välkomna till Ashihara karate! Välkomna till Ashihara karate! Ni kan se fram emot en termin med många nya intryck! Vi erbjuder en allsidig träning där man tränar både teknik, snabbhet, styrka och uthållighet. Information om vår förening,

Läs mer

BILAGA 1. FRÅGEFORMULÄR gällande skolelevers datorvanor (åk 3-9) 1. Kön Pojke Flicka. 2. Årskurs

BILAGA 1. FRÅGEFORMULÄR gällande skolelevers datorvanor (åk 3-9) 1. Kön Pojke Flicka. 2. Årskurs BILAGA 1. FRÅGEFORMULÄR gällande skolelevers datorvanor (åk 3-9) 1. Kön Pojke Flicka 2. Årskurs Kryssa för endast ett svarsalternativ per fråga om inget annat nämns! 3. Hur länge sitter du vid datorn i

Läs mer

Nyhetsbrev Augusti. Equmeniascout i Region Stockholm. Hej!

Nyhetsbrev Augusti. Equmeniascout i Region Stockholm. Hej! Equmeniascout i Region Stockholm Nyhetsbrev Augusti Hej! Välkomna tillbaka! En ny scouttermin är precis på väg att dra igång, kanske har den redan det för vissa av er. Detta innebär nya möjligheter, nya

Läs mer

Privatgirot tar hand om både Bankgiro- och PlusGirobetalningar. Du ansluter Privatgirot till ditt eget bankkonto.

Privatgirot tar hand om både Bankgiro- och PlusGirobetalningar. Du ansluter Privatgirot till ditt eget bankkonto. Användarguide Inledning Livet blir så mycket enklare med privatgiro. Din bank är alltid öppen och du kan sitta hemma och betala räkningarna i lugn och ro. Med privatgiro kan du göra dina betalningar, när

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada.

april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. april 2013 Hej alla Klippan-sektioner! Våren är här! Hoppas ni är vår-glada. brev Alla Klippan-sektioner får här ett nyhetsbrev. Hoppas jag! Kanske får du detta brev, fast det egentligen någon annan borde

Läs mer

Försök låta bli att jämföra

Försök låta bli att jämföra Skoldags! Det är inte bara ditt barn som börjar skolan nu. Det gör du också som förälder. Du minns din egen skolstart, din lärare, hur motigt det var ibland men också ljusa minnen. Nu är det nya tider

Läs mer

IT-Supporten. Chromebook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp

IT-Supporten. Chromebook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp IT-Supporten Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Chromebook Startknapp Inledning Trasig skärm/chassi/spillt vatten 3 Trasig laddare 4 Inbrott/stölder 5 Ominstallation 6 Vanligaste

Läs mer

Min Ekonomi tips hur man kan förbereda sig

Min Ekonomi tips hur man kan förbereda sig Min Ekonomi tips hur man kan förbereda sig Programmet Min Ekonomi är utvecklat av Trollreda resurscenter och Handitek AB. Har du frågor kontakta oss via e-post info@trollreda.se 1 Varför? Genom att göra

Läs mer

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet.

SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. SKYPE uppkoppling under SAAF årsmötet. För första gången kommer SAAF att testa SKYPE uppkoppling under årsmötet. Det gäller dig som har anmält att du kan vara närvarande på telefonen och att du kan identifieras

Läs mer

Byagruppen. Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb

Byagruppen. Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb Byagruppen Ett hållbart framtidskoncept som skapar gemensam uthållighet inom Piteå Snöskoterklubb 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning sid 2 Bakgrund sid 3 Varför pratar vi så mycket om begreppet

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Sök Idrottslyftet år 4

Sök Idrottslyftet år 4 Sök Idrottslyftet år 4 Du ansöker via din förenings Idrottonline sida enkelt och säkert! Förbered! Som vid all idrott är förberedelsen det viktigaste, förberedelsen för att ansöka om Idrottslyftet består

Läs mer

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM?

BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? Sida 1/7 BESTÄLLARSKOLAN #4: VAD KOSTAR DET ATT GÖRA FILM? I detta avsnitt kommer du upptäcka bland annat: Hur du sparar halva reklamfilmskostnaden Vad det är som kostar i en film Vad du måste berätta

Läs mer

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor ---------------

FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor --------------- FC-kurs Röbäcks skolområde femmor och sexor En kortfattad manual för följande funktioner: 1. Besvara brev på olika sätt 2. Läsa och skicka bifogade filer 3. Byta lösenord 4. Lägga in en presentation 5.

Läs mer

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011

PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011 PRAO Årskurs 9 Björnekullaskolan, Åstorp Höstterminen 2011 Klass vecka datum 9:3 39 26 sept 30 sept 9:2a, 9:2b 40 3 okt 7okt 9:4, 9:1 41 10 okt 14 okt REGLER FÖR PRAO Du kan se på föregående sida när din

Läs mer

E-post detektiver. sök volontärer för att uppdatera medlemsregistret med aktuella e-postadresser

E-post detektiver. sök volontärer för att uppdatera medlemsregistret med aktuella e-postadresser E-post detektiver sök volontärer för att uppdatera medlemsregistret med aktuella e-postadresser Kristina Keyzer, Naturskyddsföreningen kansli Mälardalen 2016 (m.h.a. kansli Dalarna och kansli Väst) Lathund

Läs mer

Servicemätning via telefon och e-post

Servicemätning via telefon och e-post RAPPORT Servicemätning via telefon och e-post SALA Januari 2015 BOX 55650 102 14 STOCKHOLM TEL 08 783 82 90 E-MAIL info@jsm-telefront.se BESÖKSADRESS: NÄRINGSLIVETS HUS, STORGATAN 19 www.jsm-telefront.se

Läs mer

Vi lämnar kostnadsfri information och vägledning inom området bank och finans. Vi kan kontaktas via telefon, mail eller brev. Vi kan inte agera som

Vi lämnar kostnadsfri information och vägledning inom området bank och finans. Vi kan kontaktas via telefon, mail eller brev. Vi kan inte agera som 1 Vi lämnar kostnadsfri information och vägledning inom området bank och finans. Vi kan kontaktas via telefon, mail eller brev. Vi kan inte agera som ombud för konsumenter i tvister. Vi kan heller inte

Läs mer

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012

Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Kays måndagstips Nr 24 Den 26 nov. 2012 Välkomna till det 24:e inspirationsbrevet. Repetera: All förändring börjar med mina tankar. Det är på tankens nivå jag kan göra val. Målet med den här kursen är

Läs mer

Texter från filmen Prata Pengar

Texter från filmen Prata Pengar Texter från filmen Prata Pengar 1.1 Boendeformer - Inledning - Vad gör du för något? - Jag letar efter en lägenhet. - Jaha, har du hittat någon? - Ja, den här, titta. Den lägenheten vill jag ha. Den ligger

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång!

Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Gillar du att vara ute i skogen, häng med när vi vandrar nästa gång! Som ung vuxen verkar tiden inte riktigt räcka till. Men med en tydlig och anpassad fråga kan ett engagemang i scoutkåren prioriteras

Läs mer

Välkommen till en ny fantastisk säsong 2014-2015

Välkommen till en ny fantastisk säsong 2014-2015 Välkommen till en ny fantastisk säsong 2014-2015 Spelarmapp I denna mapp hittar Du all nödvändig information om föreningsavgifter, om jourveckor, vad Du får som medlem i föreningen samt olika åtagande.

Läs mer

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter

Information. ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning. för SKOLKLASSER. Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter Information ALLT ni BEHÖVER VETA OM SOCKGROSSISTENS försäljning Ett enkelt sätt att TJÄNA PENGAR för SKOLKLASSER och FÖRENINGAR Vi lämnar alltid ett års garanti på våra produkter VÄLKOMMEN till SOCKGROSSISTEN!

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

Aktivitetskort på nätet

Aktivitetskort på nätet Aktivitetskort på nätet Nu kan du använda "Aktivitetskort på nätet". Det kommer att förenkla föreningens hantering och redovisning av Lokalt aktivitetsstöd. All närvaro som föreningen registrerar sparas

Läs mer

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening

NYBILDNINGSGUIDE. Guide till att starta er Vi Unga-förening NYBILDNINGSGUIDE Guide till att starta er Vi Unga-förening Hur startar vi en Vi Unga-förening? Vill du starta en egen förening eller kanske hjälpa andra att starta sin förening? Här finns all information

Läs mer

Prislista 2013. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83

Prislista 2013. info@sandrafotodesign.se www.sandrafotodesign.se 070-287 68 83 Prislista 2013 Att skapa minnen tillsammans med mina kunder är det bästa med att arbeta som fotograf. Jag fotograferar i naturliga miljöer, både utomhus och inomhus, för personliga ögonblicksbilder som

Läs mer

Exempel på observation

Exempel på observation Exempel på observation 1 Jag gjorde en ostrukturerad, icke deltagande observation (Bell, 2005, s. 188). Bell beskriver i sin bok ostrukturerad observation som något man tillämpar när man har en klar uppfattning

Läs mer

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen.

Namn: Klass: IUP-häftet. F- klass. Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. Namn: Klass: F- klass IUP-häftet Med hjälp av IUP-häftet kan elever, pedagoger och vårdnadshavare på Sofia skola förbereda utvecklingssamtalen. 1 Vad är IUP-häftet? Det här är ditt IUP-häfte där du utvärderar

Läs mer

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju.

Det låter underbart! Och hur gör man? Om jag vill träffa en ny kompis? Ja, då får man komma till oss och då gör vi en kort intervju. Kompis Sverige Kan du berätta lite om Kompis Sverige? Absolut! Kompis Sverige vi jobbar med kompis förmedling. Ok! Vi vill att folk ska träffas och vi tycker idag att det är jättesvårt i Sverige att få

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap Period fr.o.m. t.o.m. Huvudman Personnummer God man/förvaltare/förmyndare Personnummer Viktigt! Denna redogörelse

Läs mer

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan

RAPPORT 1. Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan RAPPORT 1 2011-05-30 Dnr Ubn 2008/26 Uppföljning av skriftlig information om elevs ordning och uppförande i gymnasieskolan Inledning och bakgrund Utbildningsnämnden tog beslut 2008-12-02 att införa skriftlig

Läs mer

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du.

Fråga: Hur beställer jag? Svar: För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vanliga frågor Hur beställer jag? För att läsa mer om hur du handlar på linghageshop.com ska du läsa sidan: Så handlar du. Vilka avgifter tillkommer när jag beställer av er? Frakten inom Sverige kostar

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 006 Sidan 1 av 6 Försäkringstolkning Ordlista försäkringsbesked förmåner rättigheter gravid graviditet föräldrapenning förlossning havandeskapspenning värk yrsel omplacera omplacering sysselsättning

Läs mer

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning

TÖI ROLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning TÖI OLLSPEL E 007 1 (7) Arbetsmarknadsutbildning Ordlista redogörare arbetssökande överklaga högre instans inskriven på arbetsförmedlingen värnpliktstjänstgöring styrkta uppgifter arbetsgivarintyg kassakort

Läs mer

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg.

Välj bloggen som du använder i skolan, i detta fallet heter den Min Skolblogg. Guide: Etiketter i Blogspot Hej! Denna guide kommer att visa hur man kan använda Etiketter i sin blogg för att sortera sina inlägg. För alla dina inlägg handlar ju inte om samma sak, eller hur? Ett exempel

Läs mer

Redovisning av ungdomsinitiativ

Redovisning av ungdomsinitiativ Redovisning av ungdomsinitiativ Tack för ditt initiativ! När du genomför en idé med bidrag från kommunen, så hjälper du oss att göra Nordanstig bättre, både för dig själv och för andra. Nu är vi väldigt

Läs mer

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6)

Skogsstyrelsen Anvisning ansökan om utbetalning av företagsstöd 2(6) 1(6) Anvisning till ansökan om utbetalning av företagsstöd för kompetensutveckling Vem ska använda blanketten? Den här blanketten är till för dig som ska ansöka om utbetalning av beviljat företagsstöd

Läs mer

REDOVISNING AV SCOUTVERKSAMHET i patrull, avdelning, och kår. Så här gör ni! Illustration: Magnus Frederiksen

REDOVISNING AV SCOUTVERKSAMHET i patrull, avdelning, och kår. Så här gör ni! Illustration: Magnus Frederiksen REDOVISNING AV SCOUTVERKSAMHET i patrull, avdelning, och kår 2008 Så här gör ni! Illustration: Magnus Frederiksen Vad är en lokalavdelning? Ungdomsstyrelsen* använder sig av begreppet lokalavdelning för

Läs mer

Hur ansöker man till Sofia Distansundervisning?

Hur ansöker man till Sofia Distansundervisning? Hur ansöker man till Sofia Distansundervisning? Anmälningsblankett Sofia Distansundervisning vänder sig till elever under studieår 6-9. Blanketter och information kan hämtas på vår hemsida (www.sofiadistans.nu)

Läs mer

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte?

De 10 mest basala avslutsteknikerna. Direkt avslutet: - Ska vi köra på det här då? Ja. - Om du gillar den, varför inte slå till? Ja, varför inte? 20 vanliga avslutstekniker att använda för att öka din försäljning Du kanske blir förvirrad när du läser det här, men det är alldeles för många säljare som tror och hoppas, att bara för att de kan allt

Läs mer

Viktigt att veta innan du börjar

Viktigt att veta innan du börjar Namnlappar Viktigt att veta innan du börjar Innan vi börjar med din design så betalar du 150:- i en startavgift som du sedan får tillbaks på fakturan då du beställer dina namnlappar. (har du redan en

Läs mer

Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare Hälso- och sjukvårdsförvaltningen RUTIN 1 (14) Senast uppdaterad -02 Rutin för redovisning av dagskassor för enheter kopplade till TakeCare RUTIN 2 (14) Senast uppdaterad -02 Innehållsförteckning Inledning... Verksamheten... 4 Stängning

Läs mer

Ansökan om svenskt medborgarskap för vuxna (11 lagen om svenskt medborgarskap)

Ansökan om svenskt medborgarskap för vuxna (11 lagen om svenskt medborgarskap) MIGR 316011 150401 316011 Ansökan om svenskt medborgarskap för vuxna (11 lagen om svenskt medborgarskap) OBS! Du kan bli svensk medborgare på flera sätt. Testa vilket som passar bäst i Medborgarskapsguiden

Läs mer

att lämna svåra besked

att lämna svåra besked att lämna svåra besked Jakob Carlander Liten lathund, checklista och komihåg Det finns några grundläggande punkter som bör gälla svåra besked i de flesta sammanhang. Se detta som en checklista du går igenom

Läs mer

Redogörelse för utfört arbete

Redogörelse för utfört arbete 1 Redogörelse för utfört arbete Bilaga till års- och sluträkning för godmanskap/förvaltarskap Period fr.o.m. t.o.m. 20 - - -- 20 - - Huvudman: Personnummer: God man/förvaltare/förmyndare: Personnummer:

Läs mer

IT-Supporten. HP Probook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp

IT-Supporten. HP Probook. Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. Startknapp IT-Supporten Allt du behöver veta om ditt elektroniska verktyg i skolan. HP Probook Startknapp Inledning Trasig skärm/chassi/spillt vatten 3 Trasig laddare 4 Inbrott/stölder 5 Ominstallation 6 Vanligaste

Läs mer

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript

2013 PUBLIC EXAMINATION. Swedish. Continuers Level. Section 1: Listening and Responding. Transcript 2013 PUBLIC EXAMINATION Swedish Continuers Level Section 1: Listening and Responding Transcript Board of Studies NSW 2013 Section 1, Part A Text 1 Meddelande för resenärer på perrong tre. Tåget mot Söderköping

Läs mer

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever

Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande. VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Kunskap-Glädje-Trygghet-Självständigt tänkande VECKOBLAD v. 11 2014 Till elever Veckans ordspråk: Man kan sätta sångfågeln i bur men aldrig sången. Harry Belafonte Hej! I veckan blev jag uppvaktad av elever

Läs mer

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se

Tre saker du behöver. Susanne Jönsson. www.sj-school.se Steg 1 Grunden 0 Tre saker du behöver veta Susanne Jönsson www.sj-school.se 1 Steg 1 Grunden Kärleken till Dig. Vad har kärlek med saken att göra? De flesta har svårt att förstå varför det är viktigt att

Läs mer

Till efterlevande. Information om ekonomiskt stöd

Till efterlevande. Information om ekonomiskt stöd Till efterlevande Information om ekonomiskt stöd Vill du veta mer? Den här broschyren ger bara översiktlig information. Om du vill ha mer detaljerad information om något som nämns i broschyren kan du läsa

Läs mer