Huvudbetänkande från Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Huvudbetänkande från Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104)"

Transkript

1 1(5) FINANSDEPARTEMENTET Huvudbetänkande från Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Dnr SOU 2015:104 Refnr: Fi2016/00169/BaS TCO Dnr TCO har på remiss från Finansdepartementet erhållit Långtidsutredningens huvudbetänkande. Betänkandet är resultatet av ett gediget analysarbete och kommer att tjäna som en bra utgångspunkt för den fortsatta diskussionen om hur Sverige bäst möter framtidens utmaningar. I detta remissvar väljer TCO att i huvudsak kommentera utredningens policyslutsatser. Två av TCO:s medlemsförbund, Vårdförbundet och Lärarförbundet har tagit fram egna remissvar vilka särskilt fokuserar på de sektorer där deras medlemmar är verksamma. Dessa bifogas TCO:s remissvar. 3. Produktivitet Långtidsutredningens övergripande slutsats är att anpassningsförmågan hos ekonomins alla aktörer är avgörande för om Sverige ska kunna upprätthålla en hög produktivitet i takt med samhällets och omvärldens utmaningar. Bland det som utredningen betonar särskilt finns behovet av att värna och utveckla rättsstaten och den offentliga förvaltningen samt att höja resultaten i utbildningssystemet och bättre anpassa detta till arbetsmarknadens behov. TCO instämmer i betydelsen av en god offentlig förvaltning som förmår genomföra demokratiskt fattade beslut på ett effektivt och rättssäkert sätt. En faktor som påverkar detta och som utredningen tyvärr inte nämner är vikten av goda arbetsvillkor och utvecklingsmöjligheter för de som arbetar inom den offentliga förvaltningen. Det har betydelse såväl för kvaliteten på tjänster som de utför som på möjligheten att rekrytera medarbetare. Vad gäller utbildningssystemet så instämmer TCO i slutsatsen att sämre kunskaper och färdigheter i arbetskraften utgår ett hot mot TCO Stockholm Org nr: Besöksadress Linnégatan 14 Stockholm Leveransadress: Linnégatan Stockholm Tel: info@tco.se

2 2(5) Sveriges position som kunskapsekonomi. Problem med kunskapsresultat i grundskolan gör senare utbildning mindre effektiv. TCO delar också analysen att utbildningssystemets dimensioner och innehåll behöver anpassas för att bättre svara mot de studerandes behov av förberedelser inför arbetslivet. Även inom utbildningssystemet finns det anledning att i större utsträckning än vad långtidsutredningen har gjort i sin analys, betona betydelsen av personalens villkor och arbetsförutsättningar. 4. Arbetsmarknad I avsnitt skriver utredningen om hur rörlighet och flexibilitet kan underlätta matchningen på arbetsmarknaden. Bland det faktorer som positivt bidrar till rörligheten på arbetsmarknaden nämner utredningen arbetslöshetsförsäkringen. TCO instämmer med utredningens bedömning. TCO delar också analysen att den aktiva arbetsmarknadspolitiken har en viktig roll att spela, men saknar samtidigt ett resonemang om hur kompetensutveckling och vidareutbildning för redan yrkesverksamma kan bidra till förbättrad matchning. Avsnitt handlar om utbildningens betydelse för en väl fungerande arbetsmarknad, såväl nationellt som regionalt. TCO vill särskilt betona vikten av en fortsatt utbyggnad av högskolan i hela landet. I samma avsnitt förs även ett resonemang om betydelsen av att högskolestudenter påbörjar sina studier tidigt och att genomströmningen på högskolan är hög. TCO instämmer i att det är önskvärt såväl med en hög genomströmning som att en stor andel av de som lämnar gymnasiet relativt snabbt går vidare till högskolan. Det är dock viktigt att detta inte leder till att högskolans resurstilldelnings- och antagningssystem utformas på ett sätt som missgynnar eller begränsar utbildningsutbudet för äldre studenter eller studenter som vill återvända till högskolan efter några år i arbetslivet. TCO har i en rapport visat hur såväl högskolan som yrkeshögskolan i allt högre utsträckning har kommit att vända sig bort från äldre och återkommande studenter och har allt mindre att erbjuda yrkesverksamma i behov av kompetensutveckling. 1 Ovanstående blir särskilt viktigt i ljuset av det som utredningen själva beskriver i underavsnittet God omställningsförmåga krävs när arbetet blir längre. TCO instämmer med utredningen då denna skriver att kontinuerlig fortbildning av den arbetsföra befolkningen är generellt viktig för att upprätthålla en hög nivå på arbetskraftens humankapital. 1 TCO (2015) Ny kunskap för nya jobb Eftergymnasialt utbildningsutbud för yrkesverksamma.

3 3(5) TCO anser dock att utredningen i alltför stor utsträckning fokuserar på traditionell vuxenutbildning. I en situation där en allt större andel av de som befinner sig på arbetsmarknaden har högskoleutbildning anser TCO att det hade varit önskvärt med en analys av vilken roll högskolan kan spela i den kontinuerliga fortbildningen. TCO har föreslagit att högskolan ska få ett omställningsuppdrag. Att bidra till kompetensutveckling och omskolning till bristyrken ska vara ett av högskolans uppdrag. Omställningsuppdraget bör avspeglas i högskolornas resurstilldelning. Högskolan måste öka sitt utbud av utbildningar som till form och innehåll passar yrkesverksamma i behov av kompetensutveckling. Det handlar om utbildningar på deltid, kvällstid och distans. Särskilda satsningar bör göras på att omskola redan yrkesverksamma till bristyrken. Även behörighets- och antagningsregler behöver ses över för att underlätta för personer med några år i arbetslivet att antas till högskolan. Arbetslivserfarenhet bör åter kunna ge behörighet och möjligheterna att validera och tillgodoräkna sig kunskaper som förvärvats i yrkeslivet förbättras. En brist i långtidsutredningen är att den inte tar upp hur individens behov av kontinuerlig kompetensutveckling ska finansieras. Dagens studiemedelssystem är i allt väsentligt konstruerat för ungdomsstudenter. För den som har familj eller som vill studera senare i livet fungerar det inte tillfredställande. En viktig del av utredningens analys av utvecklingen på arbetsmarknaden rör den så kallade jobbpolariseringen. Utredningen policyslutsats (avsnitt 4.4.1), vilken TCO instämmer i är att jobbpolarisering bör vändas i uppgradering. Utredningen beskriver på att bra sätt uppgraderingens fördelar, bland annat i form av högre genomsnittlig produktivitet och högre tillväxt. Att vända arbetsmarknaden mot uppgradering kräver som utredningen skriver ett tydligt fokus på utbildning och omställning. TCO vill därför hänvisa till det som ovan anförts om behovet av goda möjligheter för utveckling och omställning även för yrkesverksamma. En sådan inriktning på den långsiktiga politiken skulle ligga väl i linje såväl med det som utredningen skriver om behovet av att ge arbetstagare över 55 år tillgång till kompletterande fortbildningsinsatser som behovet av att män skolar om sig till traditionellt kvinnodominerande yrken. I avsnitt uppmanar utredningen till att bryta pensionsnormerna och stärka äldres incitament att arbete. TCO instämmer med båda dessa uppmaningar men menar samtidigt att det är viktigt att inse att de ekonomiska incitamenten att arbeta länge redan idag är starka för de allra flesta, i synnerhet för kvinnor.

4 4(5) Det som främst behövs är bättre möjligheter att orka arbeta längre, till exempel genom en bättre arbetsmiljö, samt möjligheter att trappa ner i slutet av arbetslivet. Det senare avspeglas bland annat i framväxten, på TCOförbundet Unionens initiativ, av möjligheter till Flexpension vilket nu återfinns i nästan alla större kollektivavtal för privatanställda tjänstemän. Avsnitt berör invandrares integration på den svenska arbetsmarknaden. Utredningen tar upp den potentiella målkonflikten, för samhället och för individen, mellan en snabb introduktion på den svenska arbetsmarknaden och att invandrares kompetens och erfarenhet från hemlandet tas tillvara. TCO vill i detta sammanhang påminna om den studie av nyanlända akademikers väg till arbete i linje med sin utbildning som TCO publicerade Studiens slutsats är att om man vill att nyanlända akademikers kompetens ska komma till användning i Sverige så bör det vara inriktningen på de insatser som görs redan från början. Att ha ett jobb som inte är i linje med den nyanländas utbildning och erfarenhet ökar inte chanserna att senare få ett kvalificerat jobb. En annan aspekt som är viktig att påminna om är risken att högutbildade nyanlända invandrare, om de söker vilka jobb som helst istället för att delta i validerings- och kompletteringsinsatser tränger undan de med lägre utbildning från jobb med låga krav på utbildning. Avsnitt berör partsmodellen. Utredningen befarar att denna kan hamna under press, främst genom en större förekomst av atypiska anlitandeformer. De utmaningar som utredningen beskriver är reella. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi ännu inte ser någon kraftig ökning av atypiskt anlitade i Sverige. Vad gäller den fackliga organisationsgraden och kollektivavtalstäckningsgraden så är båda dessa stabila. De flesta förbund inom TCO växer och organisationsgraden för tjänstemän är så hög som 74 procent. Transfereringssystemen och behovet av att dessa stimulerar till arbete avhandlas i avsnitt Ett angeläget problem som utredningen pekar på är att en allt högre andel av arbetskraften inte är kvalificerat för inkomstrelaterad ersättning utan istället hänvisas till inkomstprövade bidrag för sin försörjning. För TCO är den naturliga slutsatsen av detta att arbetslöshetsförsäkringen 2 TCO (2014) Ett jobb eller rätt jobb Vad påverkar invandrade akademikers chanser till en bra etablering på den svenska arbetsmarknaden?

5 5(5) måste breddas så att fler arbetslösa, även bland de som inte hunnit etablera sig på arbetsmarknaden, omfattas av ersättningen. 5. Offentliga välfärdssystem och fördelning TCO instämmer med utredningen att de mest sannolika är att den demografiska utvecklingen tillsammans med den tekniska utvecklingen kommer att leda till att efterfrågan på de välfärdstjänster inom vård, skola och utbildning som idag till hög grad finansieras med skatter kommer att stiga. Det är därför osannolikt att det totala skatteuttaget som andel av BNP kommer att minska i någon nämnvärd utsträckning. Vad som däremot kan och behöver förändras är det sätt på vilket skatter tas ut. TCO anser att det som behövs för att klara framtidens utmaningar är en ny stor skattereform. Inriktning i en sådan reform bör vara att minska skatten på arbete och öka den på sådant som i mindre utsträckning påverkar människors vilja att utbilda sig, ta ansvar samt starta och driva företag. Som den andra stora utmaningen för framtidens välfärd pekar utredningen på möjligheterna att rekrytera utbildad personal. Rekryteringsbehoven hos kommuner och landsting kommer att vara mycket stora. För att möta dessa krävs goda villkor för de anställda och möjligheter att utföra sitt arbete på ett tillfredställande sätt. Eva Nordmark Ordförande Samuel Engblom Samhällspolitisk chef

Återkommande utveckling. Om behovet och utformningen av ett omställningsuppdrag till högskolan.

Återkommande utveckling. Om behovet och utformningen av ett omställningsuppdrag till högskolan. Återkommande utveckling Om behovet och utformningen av ett omställningsuppdrag till högskolan. Behovet av ett omställningsuppdrag Utbildning skapar tillväxt genom högre produktivitet, bättre förmåga att

Läs mer

Validering med mervärde (Ds 2016:24)

Validering med mervärde (Ds 2016:24) 1(5) Beredningsdatum 2016-10-24 Utbildningsdepartementet Kristina Lovén Seldén Postnr Ort 070-406 56 66 Land kristina.lovenselden@tco.se Validering med mervärde (Ds 2016:24) TCO har från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Remissvar (Fi) Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Den ekonomiska utvecklingen

Remissvar (Fi) Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Den ekonomiska utvecklingen 2016-04-27 Rnr 7.16 Finansdepartementet 103 33 Stockholm Remissvar (Fi) Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Sveriges Akademikers Centralorganisation, Saco, har beretts tillfälle att yttra sig över

Läs mer

Nr 3 / Hänger du med? Sysselsattas upplevda behov av kompetensutveckling

Nr 3 / Hänger du med? Sysselsattas upplevda behov av kompetensutveckling Nr 3 / 2018 Hänger du med? Sysselsattas upplevda behov av kompetensutveckling Kontakt TCO Samuel Engblom samuel.engblom@tco.se TCO Jacob Inganäs jacob.inganas@tco.se TCO Lena Orpana lena.orpana@tco.se

Läs mer

Betänkandet Högre utbildning under tjugo år

Betänkandet Högre utbildning under tjugo år 1(7) German Bender Tel: 08 782 91 85 German.bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET Till TCOs kansliberedning 2015-11-06 Betänkandet Högre utbildning under tjugo år (SOU 2015:70) TCO Dnr 15-0079 TCO har

Läs mer

Om: Att utbilda oss genom hela arbetslivet. En rapport om behoven på framtidens arbetsmarknad

Om: Att utbilda oss genom hela arbetslivet. En rapport om behoven på framtidens arbetsmarknad Om: Att utbilda oss genom hela arbetslivet En rapport om behoven på framtidens arbetsmarknad 2 KAPITEL 1: FRAMTIDENS ARBETSMARKNAD ÄR REDAN HÄR 1. Framtidens arbetsmarknad är redan här Ny teknik och globalisering

Läs mer

Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration

Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration Avsiktsförklaring mellan Regeringen, Svenska Kommunförbundet, Landstingsförbundet, LO, TCO och SACO om insatser för bättre integration Gemensam utmaning gemensamt ansvar Utgångspunkter Ett effektivt tillvaratagande

Läs mer

Sacos förslag för snabbare integration av nyanlända akademiker

Sacos förslag för snabbare integration av nyanlända akademiker Sacos förslag för snabbare integration av nyanlända akademiker Det stora antalet nyanlända akademiker som har sökt sig till Sverige de senaste åren kan genom snabbare insatser få en mycket bättre start

Läs mer

Välkommen in! Sju förslag för en bättre etablering

Välkommen in! Sju förslag för en bättre etablering Välkommen in! Sju förslag för en bättre etablering Kontakt TCO Samuel Engblom - Åsa Odin Ekman samuel.engblom@tco.se - asa.odin.ekman@tco.se Välkommen in! TCO Granskar nr Ange nr Ange år Inledning De senaste

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV 1(11) German Bender Tel: 08 782 91 85 German. bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap U2015/04091/GV (Ds 2015:41) TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 27 april 2016

Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 27 april 2016 PM 2016:64 RI (Dnr 110-114/2016) Långtidsutredningen 2015 (SOU 2015:104) Remiss från Finansdepartementet Remisstid den 27 april 2016 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande.

Läs mer

Ett studiemedelsystem som håller under hela arbetslivet

Ett studiemedelsystem som håller under hela arbetslivet Ett studiemedelsystem som håller under hela arbetslivet Ett studiemedelsystem som håller under hela arbetslivet Studiefinansieringssystemet är en viktig förutsättning för en fungerande akademi, för att

Läs mer

REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbetsoch samhällslivet

REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i arbetsoch samhällslivet 1(5) 2016-12-16 Arbetsmarknadsdepartementet Åsa Odin Ekman 103 33 Stockholm 0725292448 Sverige asa.odinekman@tco.se REMISSVAR TCO Ds 2016:35 om Ett nytt regelverk för nyanlända invandrares etablering i

Läs mer

Högskoleutbildning för nya jobb

Högskoleutbildning för nya jobb 2014-08-11 PM Högskoleutbildning för nya jobb Kravet på utbildning ökar på arbetsmarknaden. Men samtidigt som efterfrågan på högskoleutbildade ökar, minskar utbildningsplatserna på högskolan. I dag misslyckas

Läs mer

Utan kompetensutveckling är du passé vid 43

Utan kompetensutveckling är du passé vid 43 Utan kompetensutveckling är du passé vid 43 Förslag till en ny kompetensutvecklingslag ansvar och finansiering Utan kompetensutveckling är du passé vid 43 Förslag till en ny kompetensutvecklingslag ansvar

Läs mer

Yttrande övre remissen Högre utbildning under 20 år (SOU 2015:70) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande övre remissen Högre utbildning under 20 år (SOU 2015:70) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Staben för utveckling och utredning Tjänsteutlåtande AMN 2015 0229.01.06 Sida 1 (7) 2015-09-10 Handläggare Petra Wårstam Larnhed Telefon: 08-508 35 514 Till Arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet SOU 2016:72, del 1

Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet SOU 2016:72, del 1 1(6) 2017-01-31 Näringsdepartementet Karin Pilsäter 103 33 STOCKHOLM 08-782 91 23 karin.pilsater@tco.se Entreprenörskap i det tjugoförsta århundradet SOU 2016:72, del 1 N2016/06470/FF TCO har beretts möjlighet

Läs mer

Remissvar TCO Världens utmaning världens möjlighet, SOU 2019:13

Remissvar TCO Världens utmaning världens möjlighet, SOU 2019:13 1(8) 2019-06-27 Miljö- och energidepartementet Anna Gustafsson 103 33 Stockholm 072-525 7464 anna.gustafsson@tco.se Remissvar TCO Världens utmaning världens möjlighet, SOU 2019:13 TCO har beretts tillfälle

Läs mer

TCO:s remissyttrande över delbetänkandet Tid för utveckling, SOU 2018:24

TCO:s remissyttrande över delbetänkandet Tid för utveckling, SOU 2018:24 1(6) 2018-09-14 Arbetsmarknadsdepartementet Lise Donovan 103 33 STOCKHOLM 070-2856210 Lise.Donovan@TCO.se TCO:s remissyttrande över delbetänkandet Tid för utveckling, SOU 2018:24 Ref nr A2018/00776/ARM

Läs mer

Högre utbildning under tjugo år (SOU 2015:70) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 9 november 2015

Högre utbildning under tjugo år (SOU 2015:70) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 9 november 2015 PM 2015:185 RI (Dnr 110-1187/2015) Högre utbildning under tjugo år (SOU 2015:70) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 9 november 2015 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar

Läs mer

Vägar till ny kunskap

Vägar till ny kunskap Vägar till ny kunskap - Sacos förslag till en modern kompetensutveckling Digitaliseringen av samhället har medfört ökat fokus på livslångt lärande. Sacos utgångspunkt är att vi behöver mer utbildning fördelat

Läs mer

Validering, överförbarhet, tillgodoräknande

Validering, överförbarhet, tillgodoräknande Högskola yrkeshögskola Validering, överförbarhet, tillgodoräknande Elin Landell, kanslichef Kompetensförsörjning och livslångt lärande Brist på arbetskraft i många branscher 95 procent av jobben ställer

Läs mer

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 1(5) 2018-12-10 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 TCO 114 94 Stockholm Org nr: 802003-5252 Besöksadress Linnégatan 14 Stockholm Leveransadress: Linnégatan 12 114 47 Stockholm

Läs mer

Moderator Cecilia Garme, journalist och statsvetare, hälsar alla välkomna till seminariet.

Moderator Cecilia Garme, journalist och statsvetare, hälsar alla välkomna till seminariet. Moderator Cecilia Garme, journalist och statsvetare, hälsar alla välkomna till seminariet. Därefter tar Eva Nordmark, TCOs ordförande, över och lyfter fram den samlade kompetens som publiken har och uppmanar

Läs mer

Ordning och reda i välfärden SOU 2016:78

Ordning och reda i välfärden SOU 2016:78 1(6) 2017-02-24 Finansdepartementet Karin Pilsäter 08-782 91 23 karin.pilsater@tco.se Ordning och reda i välfärden SOU 2016:78 Fi2016/04014/K TCO har beretts möjlighet att yttra sig över betänkandet från

Läs mer

LOs politiska plattform valet 2018

LOs politiska plattform valet 2018 LOs politiska plattform valet 2018 Landsorganisationen i Sverige 2018 Grafisk form: LO Produktion och tryck: Bantorget Grafiska AB, Stockholm 2018 isbn 978-91-566-3298-3 lo 18.03 2 000 Trygghet för vanligt

Läs mer

Kvalitetssäkring av högre utbildning (U2015/1626/UH)

Kvalitetssäkring av högre utbildning (U2015/1626/UH) 1(8) German Bender Tel: 782 91 85 German.bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET Kvalitetssäkring av högre utbildning (U2015/1626/UH) Dnr 15-0024 TCO har på remiss från Utbildningsdepartementet erhållit

Läs mer

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden 1(6) 2018-12-13 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman asa.odinekman@tco.se +46725292448 SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden U2018/03652/GV TCO har getts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Nationell referensram för kvalifikationer för livslångt lärande

Nationell referensram för kvalifikationer för livslångt lärande 1(6) Svarsdatum German Bender 2014-10-17 08-782 91 85 German.bender@tco.se UTBILDNINGSDEPARTEMENTET 103 33 STOCKHOLM Nationell referensram för kvalifikationer för livslångt lärande U 2014/4373/GV Dnr 14-0061

Läs mer

Remissvar TCO Så stärker vi den personliga integriteten, SOU 2017:52

Remissvar TCO Så stärker vi den personliga integriteten, SOU 2017:52 1(5) 2017-11-10 Justitiedepartementet Lise Donovan 103 33 STOCKHOLM 070-2856210 Lise.Donovan@TCO.se Remissvar TCO Så stärker vi den personliga integriteten, SOU 2017:52 Ju2017/05090 TCO har beretts tillfälle

Läs mer

Flyktingmottagande och integration i Sverige

Flyktingmottagande och integration i Sverige 1(5) Åsa Odin Ekman +46-725292448 asa.odinekman@tco.se PM till NFS Klicka här för att ange klardatum. Flyktingmottagande och integration i Sverige Sverige såg under 2015, i likhet med flera andra europeiska

Läs mer

LÄNGRE LIV, LÄNGRE ARBETSLIV. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH HINDER FÖR ÄLDRE ATT ARBETA LÄNGRE Delbetänkande av Pensionsåldersutredningen (SOU 2012:28)

LÄNGRE LIV, LÄNGRE ARBETSLIV. FÖRUTSÄTTNINGAR OCH HINDER FÖR ÄLDRE ATT ARBETA LÄNGRE Delbetänkande av Pensionsåldersutredningen (SOU 2012:28) Dokument Sida YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samhällspolitik och analys/åsa Forsell 2012-10-01 Direkttel: 08-782 91 74 E-post: åsa.forsell@tco.se Socialdepartementet 103 33 STOCKHOL LÄNGRE LIV, LÄNGRE

Läs mer

Landsorganisationen i Sverige 2013

Landsorganisationen i Sverige 2013 Integrationspolicy Landsorganisationen i Sverige 2013 Foto: Lars Forsstedt Grafisk form: LO Original: MacGunnar Information & Media Tryck: LO-Tryckeriet, Stockholm 2013 isbn 978-91-566-2907-5 lo 13.12

Läs mer

Vägledning mitt i livet. Tjänstemännens behov av vägledning om utbildning och yrke

Vägledning mitt i livet. Tjänstemännens behov av vägledning om utbildning och yrke Vägledning mitt i livet Tjänstemännens behov av vägledning om utbildning och yrke Detta är TCO Partipolitiskt fristående centralorganisation. 14 fackförbund som tillsammans organiserar knappt 1,4 miljoner

Läs mer

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad

Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad 180928 justerat efter beslut i styrelsen för Regionsamverkan Sydsverige Positionspapper arbetsmarknad/kompetensförsörjning - Ett enat Sydsverige för en stark och växande arbetsmarknad Introduktion Regionsamverkan

Läs mer

Utbildning för trygghet och utveckling. Unionens utbildningspolitiska riktlinjer

Utbildning för trygghet och utveckling. Unionens utbildningspolitiska riktlinjer Utbildning för trygghet och utveckling Unionens utbildningspolitiska riktlinjer Utbildning för trygghet och utveckling Unionens utbildningspolitiska riktlinjer Innehållsförteckning Förord..................................................................................................................

Läs mer

Sadla om eller fylla på? - förutsättningar för framtidens kompetensutveckling och omskolning

Sadla om eller fylla på? - förutsättningar för framtidens kompetensutveckling och omskolning Sadla om eller fylla på? - förutsättningar för framtidens kompetensutveckling och omskolning Carl Melin forskningsledare Futurion Inledning Det är nu sex år sedan forskarna Carl Benedikt Frey och Michael

Läs mer

Med kunskap utvecklar vi Sverige

Med kunskap utvecklar vi Sverige Med kunskap utvecklar vi Sverige Sammanfattning av Sacokongressens beslut i november 2017 Fokus på samhällspolitiska förslag och frågor I den här broschyren kan du läsa om Sacos arbete och engagemang i

Läs mer

Yttrande över betänkandet Stärkt stöd för studier tryggt, enkelt och flexibelt. (SOU 2009:28)

Yttrande över betänkandet Stärkt stöd för studier tryggt, enkelt och flexibelt. (SOU 2009:28) Sundbyberg 2009-08-13 Vår referens: Annika Nyström Karlsson Diarienummer 09-023 Ange diarienummer vid all korrespondens Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Stärkt stöd för

Läs mer

Nya regler om upphandling

Nya regler om upphandling 1(7) Svarsdatum 2014-10-01 Socialdepartementet Sofia Råsmar 0725273120 sofia.rasmar@tco.se Nya regler om upphandling Delbetänkande av genomförandeutredningen, SOU 2014:51, och Ds 2014:25 (Utredningen).

Läs mer

Remissvar om EU-kommissionens förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar

Remissvar om EU-kommissionens förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat ansvar 1(5) Svarsdatum Lise Donovan 2014-05-26 +46 (0)8 782 91 98 Lise.donovan@tco.se JUSTITIEDEPARTEMENTET 103 33 STOCKHOLM Remissvar om EU-kommissionens förslag till direktiv om privata enmansbolag med begränsat

Läs mer

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019

TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 2019 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet den 26 maj 2019 För mer info: www.tco.se/var-politik/eu/tcos-plattform-infor-valet-till-europaparlamentet-2019 TCO:s plattform inför valet till Europaparlamentet

Läs mer

Långtidsutredningen 2003/2004 (SOU 2004:19)

Långtidsutredningen 2003/2004 (SOU 2004:19) Dokument YTTRANDE 1 (5) Datum Referens: Samh pol avd/daniel Lind 2004-06-23 Direkttel: 08-782 91 33 E-post: daniel.lind@tco.se Finansdepartementet 103 33 STOCKHOLM LÅNGTIDSUTREDNINGEN 2003/04 (SOU 2004:19)

Läs mer

Återkommande utveckling Förslag till ett omställningsuppdrag för högskolan

Återkommande utveckling Förslag till ett omställningsuppdrag för högskolan Återkommande utveckling Förslag till ett omställningsuppdrag för högskolan TCO-rapport #1/17 2017-02-22 Foto: Peter Cederling Författare: Erik Arroy och Samuel Engblom Kontakt: samuel.engblom@tco.se 2

Läs mer

En väl fungerande arbetsmarknad gynnar individen, välfärden, företag, kommuner, regioner och staten.

En väl fungerande arbetsmarknad gynnar individen, välfärden, företag, kommuner, regioner och staten. I Örebro län saknade 11 455 människor ett jobb att gå till i juli 2014. Samtidigt uppgav 56 procent av arbetsgivarna i länet att det är svårt att rekrytera Arbete åt alla och full sysselsättning är en

Läs mer

TCO GRANSKAR: vidareutbildning #6/09. Stort behov av vidareutbildning i lågkonjunkturens Sverige. 2009-04-21

TCO GRANSKAR: vidareutbildning #6/09. Stort behov av vidareutbildning i lågkonjunkturens Sverige. 2009-04-21 TCO GRANSKAR: vidareutbildning behövs i kristid #6/09 Stort behov av vidareutbildning i lågkonjunkturens Sverige. 2009-04-21 Författare Jana Fromm Utredare Avdelningen för samhällspolitik och analys, TCO

Läs mer

Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104

Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104 REMISSVAR 1(6) Fi2016/00169/BaS fi.registrtor@regeringskansliet.se mona-lisa.franneby@regeringskansliet.se Yttrande över huvudbetänkandet Långtidsutredningen 2015 SOU 2015:104 Lärarnas Riksförbund har

Läs mer

Almegas proposition 2012/ Del 2. Förslag för ett längre och mer dynamiskt arbetliv ALMEGA- Prop. 2012/2

Almegas proposition 2012/ Del 2. Förslag för ett längre och mer dynamiskt arbetliv ALMEGA- Prop. 2012/2 ALMEGA- Biblioteket Almegas proposition 2012/ Del 2 Förslag för ett längre och mer dynamiskt arbetliv Prop. 2012/2 I framtiden kommer de flesta av oss att behöva arbeta längre och byta karriär oftare.

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD

ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD ETT ENAT SYDSVERIGE FÖR EN STARK OCH VÄXANDE ARBETSMARKNAD POSITIONSPAPPER REGIONSAMVERKAN SYDSVERIGE ARBETSMARKNAD/KOMPETENSFÖRSÖRJNING 2018 1 2 INTRODUKTION Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan

Läs mer

Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet SOU 2017:35

Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet SOU 2017:35 1(5) Utbildningsdepartementet 2017-08-31 YTTRANDE TCO German Bender Tel: 070-202 31 11 german.bender@tco.se Samling för skolan - Nationell strategi för kunskap och likvärdighet SOU 2017:35 Referensnummer:

Läs mer

Validering av yrkeskompetens

Validering av yrkeskompetens Validering av yrkeskompetens en nyckel till integration Anders Ferbe, ordförande Valideringsdelegationen SNS 13 december 2018 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Ett verktyg för kompetensförsörjning och

Läs mer

Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering (SOU 2014:41)

Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering (SOU 2014:41) 1(6) Beredningsdatum 2014-09-26 Arbetsmarknadsdepartementet Ulrika Hagström 103 33 Stockholm +46 70-555 1220 ulrika.hagstrom@tco.se Nya regler om aktiva åtgärder mot diskriminering (SOU 2014:41) A 2014/2355/DISK

Läs mer

Dnr: ÄRD N4Y1L0

Dnr: ÄRD N4Y1L0 1 (5) 2018-08-31 Dnr: ÄRD- 04304-N4Y1L0 Saco Dnr: 39.18 Saco Box 2206 103 15 Stockholm Tid för utveckling (SOU 2018:24) Inledning Utredningen Hållbart arbetsliv över tid presenterar i delbetänkandet Tid

Läs mer

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm

1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16. Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm 1 (5) Tjänsteutlåtande Datum 2016-01-18 Diarienummer RS 4000-2015 Diarienummer RUN 610-0044-16 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande Välja yrke (SOU 2015:97) Västra Götalandsregionens

Läs mer

Remissvar Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25

Remissvar Åtgärder för ett längre arbetsliv SOU 2013:25 2013-09-16 Sid 1 (6) Socialdepartementet Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR) är en uppdragsstyrd förhandlings och serviceorganisation för 14 fackliga organisationer inom offentlig sektor, dvs. stat,

Läs mer

Åtgärdsförslag för att hantera lärarbristen inom sfi

Åtgärdsförslag för att hantera lärarbristen inom sfi ÅTGÄRDSFÖRSLAG Bilaga 1 2016-09-28 Vårt ärendenr: 4 Avdelningen för utbildning och arbetsmarknad (UA) Björn Andersson Avdelningen för arbetsgivarpolitik (AG) Anders Barane Ulrika Wallén Åtgärdsförslag

Läs mer

UTBILDNINGSCHEFERNAS KONFERENS 2016 ATT SKAPA EN FRAMTIDSRUSTAD UTBILDNINGSREGION

UTBILDNINGSCHEFERNAS KONFERENS 2016 ATT SKAPA EN FRAMTIDSRUSTAD UTBILDNINGSREGION UTBILDNINGSCHEFERNAS KONFERENS 2016 ATT SKAPA EN FRAMTIDSRUSTAD organisationer i både privat och offentlig sektor får tillgång till den kompetens som efterfrågas och att ungdomar utbildar sig inom områden

Läs mer

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten!

Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobben först åtgärder mot den ökande ungdomsarbetslösheten! Jobbkommissionen Socialdemokraterna i Sörmland SSU i Sörmland Sverige står inför den värsta jobbkrisen på decennier. Hårdast drabbas de som redan

Läs mer

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder

Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Promemoria 2009-08-26 Fler utbildningsplatser och förstärkta arbetsmarknadsåtgärder Den ekonomiska krisen har präglat världen i snart ett år. Det som startade som en finansiell bubbla har övergått till

Läs mer

En starkare arbetslinje

En starkare arbetslinje RÅDSLAG JOBB A R B E T E Ä R BÅ D E E N R Ä T T I G H E T OC H E N S K Y L D I G H E T. Den som arbetar behöver trygghet. Den arbetslöses möjligheter att komma åter. Sverige har inte råd att ställa människor

Läs mer

Gymnasieskolan och småföretagen

Gymnasieskolan och småföretagen Gymnasieskolan och småföretagen Mars 2004 Inledning Gymnasieskolan är central för småföretagens kompetensförsörjning och konkurrenskraft. Företagarna välkomnar att regeringen nu slår ett slag för ökad

Läs mer

SOU 2017:18 En nationell strategi för validering

SOU 2017:18 En nationell strategi för validering SOU 2017:18 En nationell strategi för validering Vad är validering? Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och ett erkännande av kunskaper och kompetens

Läs mer

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten?

SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? SKTFs undersökning om kommuners och landstings strategi för den framtida personalförsörjningen. Hur klarar kommuner och landsting återväxten? November 27 2 Inledning SKTFs medlemmar leder, utvecklar och

Läs mer

Remissvar TCO. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå SOU 2017:20 Refnr: U2017/01213/UH

Remissvar TCO. Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå SOU 2017:20 Refnr: U2017/01213/UH 1(9) Utbildningsdepartementet 2017-06-20 German Bender Tel 070 202 31 11 German.bender@tco.se Remissvar TCO Ett öppnare och enklare system för tillträde till högskoleutbildning på grundnivå SOU 2017:20

Läs mer

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB

REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB REMISS FÖR ETT BRA NÄRINGSLIVSKLIMAT OCH NYA JOBB Skicka svaren till remissvar@ framtidsjobb.nu eller Remissvar Socialdemokraterna, Slottsgatan 154, 602 20 Norrköping senast den 15 november Förord till

Läs mer

Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar

Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott Sammantrades datum 2015-12-08 Blad 16 Ksau 213 Dnr 42/2014-101 Svar på motion om att satsa på yrkesintroduktion för ungdomar I en motion inkommen till

Läs mer

HÖGSKOLEUTBILDNING FÖR NYA JOBB MAGDALENA ANDERSSON TALLA ALKURDI 11 AUGUSTI 2014

HÖGSKOLEUTBILDNING FÖR NYA JOBB MAGDALENA ANDERSSON TALLA ALKURDI 11 AUGUSTI 2014 HÖGSKOLEUTBILDNING FÖR NYA JOBB MAGDALENA ANDERSSON TALLA ALKURDI 11 AUGUSTI 2014 STOR BRIST PÅ HÖGSKOLEUTBILDADE YRKESGRUPPER ANTAL LEDIGA JOBB I EKONOMIN 70 000 60 000 50 000 40 000 30 000 20 000 10

Läs mer

Mer utveckling för fler. - en undersökning om kompetensutveckling i arbetslivet

Mer utveckling för fler. - en undersökning om kompetensutveckling i arbetslivet 1 Mer utveckling för fler - en undersökning om kompetensutveckling i arbetslivet 2 Mer utveckling för fler... 2 - en undersökning om kompetensutveckling i arbetslivet... 2 Inledning... 4 Många är överens

Läs mer

Motion till riksdagen 2015/16:2275 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Bättre omställning och ett längre arbetsliv

Motion till riksdagen 2015/16:2275 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Bättre omställning och ett längre arbetsliv Kommittémotion Motion till riksdagen 2015/16:2275 av Elisabeth Svantesson m.fl. (M) Bättre omställning och ett längre arbetsliv Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs

Läs mer

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport

Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Kommentarer till Konjunkturrådets rapport Finansminister Anders Borg 16 januari 2014 Svenska modellen fungerar för att den reformeras och utvecklas Växande gap mellan intäkter och utgifter när konkurrens-

Läs mer

Ny arbetsmarknad. kräver ny politik. TCOs arbetsmarknadspolitiska program

Ny arbetsmarknad. kräver ny politik. TCOs arbetsmarknadspolitiska program Ny arbetsmarknad kräver ny politik TCOs arbetsmarknadspolitiska program Författare Mats Essemyr mats.essemyr@tco.se 08-782 92 72 Form: Katarina Moberg Tryck: Arkitektkopia 2017 2 arbetsmarknadspolitiskt

Läs mer

Valideringsarbetet på nationell nivå

Valideringsarbetet på nationell nivå Valideringsarbetet på nationell nivå Elin Landell, kanslichef Valideringsdelegationen Nationell valideringskonferens Gävle 13 november 2018 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Validering ett verktyg för

Läs mer

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1

Almegas proposition 2012/ Del 1. Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet ALMEGA- Prop. 2012/1 ALMEGA- Biblioteket Almegas proposition 2012/ Del 1 Förslag för lägre ungdomsarbetslöshet Prop. 2012/1 Ungdomsarbetslösheten fortsätter, trots en rad åtgärder de senaste åren, att vara ett av våra största

Läs mer

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken

Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken 1(6) Socialdepartementet Ulrika Hagström +46 70 555 1220 ulrika.hagstrom@tco.se Mål och myndighet en effektiv styrning av jämställdhetspolitiken SOU 2015:86 Sammanfattning av TCO:s synpunkter TCO anser

Läs mer

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om

Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om Handlingsplan för Uppsala kommuns arbetsmarknadspolitik 2018 2022 Ett aktiverande dokument som kommunstyrelsen fattade beslut om 2017-11-14 Dokumentnamn Fastställd av Gäller från Sida Handlingsplan för

Läs mer

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH) SID 1 (5) 2007-03-13 Handläggare: Ingrid Florin Telefon: +46 8 508 33 877 Till Utbildningsnämnden 2007-03-15 Promemorian Förslag till ändrade regler för tillträde till högre utbildning (U2007/1587/UH)

Läs mer

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro - Vänsterpartiets och socialdemokraternas förslag till budget

Läs mer

Kommittédirektiv. Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare. Dir. 2011:81

Kommittédirektiv. Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare. Dir. 2011:81 Kommittédirektiv Ökad valfrihet och individuell anpassning av utbildning i svenska för invandrare Dir. 2011:81 Beslut vid regeringssammanträde den 15 september 2011 Sammanfattning En särskild utredare

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M):

15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH SVANTESSON (M): 15 Svar på interpellation 2013/14:452 om arbetsvillkoren för vikarier Anf. 122 Arbetsmarknadsminister ELISABETH Herr talman! Kerstin Nilsson har frågat mig om jag kommer att vidta några åtgärder för att

Läs mer

JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU!

JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU! JÄMSTÄLLDHET: SÅ HÄR GÖR DU! JÄMSTÄLLD ARBETSMARKNAD JÄMSTÄLLDHET SÅ HÄR GÖR DU! Winnet Skåne vill stärka handlingskraften för att arbeta med jämställdhet i praktiken och bjuder därför in till en rad lunchworkshops

Läs mer

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv

Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Juni 2016 Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Från #sjuktstressigt till #schystarbetsliv! Nu är det dags att bryta trenden i socialtjänsten Kommunernas

Läs mer

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad

Yrkesutbildning för bättre matchning. Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Yrkesutbildning för bättre matchning Medlemsföretaget Lindmarks Servering i Båstad Valfrågan i fokus Arbeta en Arbete en Arbeta en en Arbete en Arbeta en Arbete en Arbete Arbeta Arbete Arbete en Arbete

Läs mer

Från höger till vänster Stort väljarstöd för schysta villkor vid offentlig upphandling

Från höger till vänster Stort väljarstöd för schysta villkor vid offentlig upphandling Från höger till vänster Stort väljarstöd för schysta villkor vid offentlig upphandling Kontakt Samuel Engblom, samhällspolitisk chef. samuel.engblom@tco.se Från höger till vänster 2016 Sammanfattning Dagens

Läs mer

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige

Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Enskild motion Motion till riksdagen 2015/16:2190 av Lars Mejern Larsson m.fl. (S) Utbildningens betydelse för framtidens jobb i Västsverige Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det

Läs mer

Ojämställt ledarskap

Ojämställt ledarskap SKTFs undersökning om det ojämställda ledarskapet en jämförande studie om chefers förutsättningar inom mansdominerad respektive kvinnodominerad verksamhet. Ojämställt ledarskap Oktober 2008 1 Inledning

Läs mer

Validering med värde SNS 3/9 2015. Elin Landell, särskild utredare. Utbildningsdepartementet

Validering med värde SNS 3/9 2015. Elin Landell, särskild utredare. Utbildningsdepartementet Validering med värde SNS 3/9 2015 Elin Landell, särskild utredare Ett övergripande utredningsuppdrag Kartlägga valideringsinsatser Lämna förslag som möjliggör för fler att få sin kompetens validerad effektivare

Läs mer

Globaliseringens effekter på lokala arbetsmarknader i Sverige

Globaliseringens effekter på lokala arbetsmarknader i Sverige Globaliseringens effekter på lokala arbetsmarknader i Sverige Globalisering innefattar en rad utvecklingsprocesser som påverkar världens länder och utvecklingen inom länder. Ökad rörlighet över nationsgränserna

Läs mer

Vidare bör denna fråga samordnas med Styr- och resursutredningens pågående arbete (U 2017:05).

Vidare bör denna fråga samordnas med Styr- och resursutredningens pågående arbete (U 2017:05). DIK är fackförbundet för dem med högre utbildning inom kultur och kommunikation. DIK organiserar runt 20 000 medlemmar inom arbetsmarknadens alla sektorer, studenter samt egenföretagare. DIK har länge

Läs mer

Alla vinner på en jämställd arbetsmarknad. Rapport, Almedalen 2013-07-03

Alla vinner på en jämställd arbetsmarknad. Rapport, Almedalen 2013-07-03 Alla vinner på en jämställd arbetsmarknad Rapport, Almedalen 2013-07-03 1. Inledning... 2 2. Alla vinner på en mer jämställd arbetsmarknad... 3 3. Mer jämställd arbetsmarknad stor möjlighet även för andra

Läs mer

Foto: Berit Roald/Scanpix DETTA ÄR TCO

Foto: Berit Roald/Scanpix DETTA ÄR TCO Foto: Berit Roald/Scanpix DETTA ÄR TCO Foto:s1: Berit Roald/Scanpix; s 4, 5, 12 och 13: Leif Zetterling Produktion: TCO, avdelningen för kommunikation & opinion, 2010 Tryck: CM Gruppen, Stockholm, oktober

Läs mer

Ett nationellt sammanhållet system för validering

Ett nationellt sammanhållet system för validering Ett nationellt sammanhållet system för validering Anders Ferbe, ordförande Valideringsdelegationen Myndighetskonferens 20 september 2019 Valideringsdelegationen 2015-2019 1 Vad är validering? Kompetens

Läs mer

2015 Saco studentråd Så kan studenter bidra till regional kompetens- försörjningunderrubrik

2015 Saco studentråd Så kan studenter bidra till regional kompetens- försörjningunderrubrik 2015 Saco studentråd Så kan studenter bidra till regional kompetens- försörjningunderrubrik Saco studentråds tiopunktsprogram Så kan studenter bidra till regional kompetensförsörjning Saco studentråds

Läs mer

Motion till riksdagen: 2014/15:2565 av Annie Lööf m.fl. (C) Öppna dörren till arbetsmarknaden

Motion till riksdagen: 2014/15:2565 av Annie Lööf m.fl. (C) Öppna dörren till arbetsmarknaden Partimotion Motion till riksdagen: 2014/15:2565 av Annie Lööf m.fl. (C) Öppna dörren till arbetsmarknaden Sammanfattning Idag har över 340 000 fler människor ett jobb att gå till än när alliansregeringen

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015

Kompetens till förfogande. Personalchefsbarometern april 2015 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern april 2015 Personalchefsbarometern 2015 Version 150331 Kompetens till förfogande Personalchefsbarometern Inledning Nästan nio av tio personalchefer i Sveriges

Läs mer

6.3 Hur ska behovet av livslångt lärande tillgodoses?

6.3 Hur ska behovet av livslångt lärande tillgodoses? enligt vår bedömning i första hand bygga på en begäran från de berörda lärosätena. 6.3 Hur ska behovet av livslångt lärande tillgodoses? Idén om det livslånga lärandet vilar på principen att individens

Läs mer

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN

SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETS LINJEN SÅ FUNKAR ARBETSLINJEN Jobben är regeringens viktigaste fråga. Jobb handlar om människors möjlighet att kunna försörja sig, få vara en del i en arbetsgemenskap och kunna förändra

Läs mer

Validering för kompetens?

Validering för kompetens? Validering för kompetens? 2016-11-25 Nils Karlson, vd, docent Ratio Näringslivets forskningsinstitut www.ratio.se Projektet Kompetens för tillväxt 2012-2017 http://ratio.se/projekt/kompetens-for-tillvaxt/

Läs mer

Lågt förtroende men stor nytta - svenska folkets inställning till medlemskap i fackföreningar

Lågt förtroende men stor nytta - svenska folkets inställning till medlemskap i fackföreningar Lågt förtroende men stor nytta - svenska folkets inställning till medlemskap i fackföreningar Carl Melin forskningsledare Futurion En majoritet av de svenska arbetstagarna är med i en fackförening samtidigt

Läs mer