Avdelningen för regional utveckling Infrastrukturenheten

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Avdelningen för regional utveckling Infrastrukturenheten"

Transkript

1 Avdelningen för regional utveckling Infrastrukturenheten PM Gunnar Davidsson Datum (13) Spårvägar i Skåne rapport december 2009 Bakgrund Skåne har förändrats kraftigt under ett årtionde, från att ha varit delat i två län med tidvis svag ekonomisk utveckling och inomregional splittring till att vara en region med ökad sysselsättning, stigande inkomster, växande befolkningstal samt en öppenhet och framåtanda av som vi tidigare inte sett. Det skånska näringslivet genomgår en successiv omvandling där de stora skånska städerna, främst Malmö, Helsingborg och Lund har vuxit i storlek och i betydelse som centralorter och inpendlingsorter. De fungerar allt mer som motorer i utvecklingen inom sysselsättning och ekonomi och utgör, tillsammans med omgivande pendlingsomland, den tredje storstadsregionen i Sverige. Resandet med både individuella och kollektiva transportmedel har ökat och integrationen av boende, arbete, utbildning, service mm. till gemensamma marknader för allt större delar av regionen har varit snabbare i 50% 45% AB Andel pendlare över kommungräns 40% 35% 30% 25% 20% Skåne O Riket C, N D S T, U W E, K H G F Z, X 15% 10% Y, BD AC 5% I 0% År Postadress: Kristianstad Organisationsnummer: Besöksadress: J A Hedlunds väg Telefon (växel): Internet:

2 Miljoner resor Datum (13) Skåne än i något annat län i Sverige. Kollektivtrafiken har haft en viktig roll och har utvecklats på ett sätt som saknar motsvarighet i övriga Sverige. Från 1999 till 2008 ökade antalet resor i kollektivtrafiken med 84 % och transportarbetet (mätt i personkilometer) med ca 140 %. Kollektivtrafikens andel av det lokala och regionala resandet har ökat med storleksordningen 7-10 procentenheter. Målsättningen är att kollektivresandet ska fortsätta att öka med 3-6 % per år fram till Kollektivresor med Skånetrafiken År Stadsbuss Regionbuss Tåg Serviceresor Summa Det ökade kollektivresandet har gällt lokala, regionala och interregionala resor. Särskilt påtaglig har resandeutvecklingen varit till/från och inom de större städerna, Malmö, Helsingborg och Lund. Utvecklingen har lett till en trafiksituation i dessa städer som är eller är på väg att bli ohållbar, med trängsel och köer för bilar och bussar. Det innebär samtidigt dålig kvalitet på trafiken och minskad attraktivitet och ökade kostnader. Luftföroreningarna överskrider i flera fall gällande miljökvalitetsnormer, vilket har föranlett länsstyrelsen att fatta beslut om åtgärder. Utbyggnaden av kollektivtrafiken i Skåne de senaste tio åren har byggt på att vi tagit till vara och utvecklat befintlig kapacitet i de traditionella trafikslagen järnväg och buss. I takt med att kollektivresandet ökat har trafiken närmat sig kapacitetstaket i flera stråk, vilket aktualiserar frågan om åtgärder för ökad kapacitet, ytterligare miljöanpassning, och mindre krav på utrymme. Det är bl.a. ett program för en bred utveckling av busstrafiken och i starkt trafikerade stråk satsning på spårvägstrafik. Spårvägstrafik är det mest kapacitetsstarka, miljöanpassade och utrymmessnåla trafikslaget ovan mark, men det är mer än så. En väl utformad spårvägstrafik får stora systemeffekter och ger jämfört med bussen förutsättningar för högre kvalitet, kortare restider, större attraktivitet, och ökat resande. Ett spårvägssystem är tydligt, ger struktur åt staden och nya förutsättningar för bebyggelse och stadsförnyelse.

3 Datum (13) Ekonomisk och social integration stimuleras. Det finns flera exempel i Europa på spårvägssatsningar som lett till förnyelse, social integration och utbyggnad av den stad som berörs. Malmö, Helsingborg och Lund planerar nu för övergång till lätt spårvägstrafik på stråk i staden med hög belastning. Sedan våren 2009 finns ett principställningstagande där ansvarsfördelningen mellan och kommunerna i Skåne läggs fast inför kommande eventuella satsningar på spårburen kollektivtrafik. Innebörden är i korthet att tar ansvar för fordon och trafik, medan kommunerna (med statens hjälp) får ta ansvar för infrastrukturen. Syftet med den planerade spårvägstrafiken är att den ska ge kollektivtrafiken ökad kapacitet och bättre kvalitet samtidigt som den blir mer miljöanpassad, mer attraktiv och konkurrenskraftig och leder till ökat resande. En avgörande förutsättning för att syftet med trafiken ska uppnås är att den blir en integrerad del av den lokala och regionala kollektivtrafiken i respektive stad och i regionen och ingår i de sammanhållna system för priser, biljetter, information, marknadsföring, försäljning mm. som finns för denna. De tre aktuella kommunerna arbetar med spårvägsfrågorna var för sig och tillsammans och flera viktiga utredningar har gjorts, inklusive samhällsekonomiska kalkyler. Förutsättningar och planer varierar något mellan städerna: Malmö Malmö har förändrats kraftigt de senaste tio-tjugo åren från att ha varit en industristad på nedåtgående till en livaktig stad med varierat och växande näringsliv och ökande befolkning. Genom Öresundsbron har Skåne och särskilt Malmö kommit in i kraftfältet från Köpenhamn. Det innebär bl.a. närhet till storstadens arbetsmarknad, kultur, service mm., närhet till en internationell storflygplats, inflyttning av danskar som till stor del jobbar i Köpenhamn. Inflyttningen från Danmark till Malmö under 2000-talet till och med 2007 uppgår netto till cirka personer. ökat antal inköpsresor från Danmark. Malmö har ökat sin befolkning med över invånare på två årtionden och fått en ökad roll som centralort och inpendlingsort i Skåne. Öppnandet av Citytunneln i december 2010 innebär förändrade förutsättningar för kollektivtrafiken. Förberedelser för den nya situationen med nya linjesträckningar pågår sedan länge. Malmö stad beskriver i ett material, Framtidens kollektivtrafik, sin syn på kollektivtrafikens långsiktiga utveckling. Det är en satsning på kollektivtrafik som strukturskapare och som medel för en hållbar tillväxt,

4 Datum (13) miljöanpassning, jämställdhet och social integration. Framtidens kollektivtrafik bygger i hög grad på el som drivmedel och val av fordon bränslecell, trådbussar och spårvagnar med hänsyn till förutsättningarna för varje linje. I materialet redovisas sju stråk där det långsiktigt kommer att vara svårt att upprätthålla en bra kollektivtrafik med enbart buss. De sju stråken går från Centrum till respektive Rosengård/Stenkällan, Lindängen, Vintrie, Bunkeflostrand, Segevång, Hemgården och Västra Hamnen. Samhällsekonomiska analyser gjort visar på att en utbyggnad av spårvägstrafik är samhällsekonomiskt lönsam för samtliga dessa stråk. Den beräknade nettonuvärdeskvoten för de olika stråken varierar från +0,4 (Centrum-Hemgåden) till +1,0 (Centrum-Västra Hamnen) och +2,3 (Centrum-Lindängen). Två stråk där trafiken i princip redan slagit i kapacitetstaket prioriteras först och behöver byggas ut under planperioden : Rosengård via Malmö C till Västra hamnen Lindängen via Malmö C till Västra hamnen. Den beräknade investeringen för dessa är miljoner kronor. Normerna för luftkvalitet överskrids i viktiga stråk i Malmö och länsstyrelsen ställer krav på en rad miljöfrämjande åtgärder inom ett brett område, bl.a. följande: Underlätta och stimulera cykeltrafik, En kollektivtrafik inklusive spårvägstrafik som är snabbare, attraktivare och mer miljöanpassad än ordinarie busstrafik, har bra information till resenärerna, marknadsförs och säljs på ett effektivt sätt etc. Restriktioner för bil- och godstrafiken Påverkan på val av transportmedel och körvägar, (Mobility management) mm. Ett fördjupat utredningsarbete pågår inom en rad områden som aktualiseras vid en spårvägssatsning, säkerhet, betydelse för stadsbilden, sociala och ekonomiska effekter etcetera, Helsingborg Stadstrafiken i Helsingborg hade ,6 miljoner resor. Skånetrafiken, Helsingborgs stad och Arriva, som är entreprenör i den aktuella trafiken, har i ett samarbete, Bussvision Helsingborg, ställt upp som mål att antalet resor i stadstrafiken i Helsingborg ska fördubblas fram till uppgick antalet resor till 10,7 miljoner, vilket är en ökning från 2004 med 40 %. Resandeökningen innebär att trafiken i centrala nordsydliga stråk närmar sig kapacitetstaket och kommer att göra i än högre grad inom några få år. Normerna för luftkvalitet överskrids i viktiga stråk i Helsingborg och länsstyrelsen ställer krav på ett brett program av miljöfrämjande åtgärder, bättre kollektivtrafik, ökad cykling mm.

5 Datum (13) Det finns två linjer där det är motiverat att busstrafiken konverteras till spårvägstrafik. Linje 1 från centrum norrut till Dalhem med förlängning efterhand norrut till Väla och söderut till Råå/Söderkulla. Denna linje bör kunna tas i trafik före Den beräknade nettonuvärdeskvoten för detta stråk uppgår till +0,5. På längre sikt, busslinje 219 mellan Helsingborg och Höganäs Lund Lund har genom sitt universitet, universitetssjukhus, forskarbyn Ideon och flera stora företag en koncentration av kvalificerad verksamhet som saknar motsvarighet i södra Sverige. Detta gäller inte minst stadens nordöstra del, Brunnshög, där det nu också planeras för nya stora utbyggnadsprojekt, bl.a. Max 4 och European Spallation Source (ESS). Den pågående utvecklingen innebär ett kraftigt ökat resande till och från Lund lokalt, regionalt och internationellt. Lundalänken öppnades 2003 och är norra Europas mest utvecklade och påkostade kollektivtrafikled i sitt slag. Den innebar en investering på drygt 170 mnkr varav Lunds kommun svarade för cirka 100 mnkr och knyter samman Lunds centrum och stadens nordöstra utvecklingsområde. Resandet på Lundalänken har fördubblats efter 2003 och kommer att öka ytterligare de närmaste åren. Alla de delar av Lundalänken som är nybyggda förberedda för spårburen trafik. Den kommande utbyggnaden av bostäder och verksamheter i Lund kommer till stor del att ske österut, inom centralorten och i bl.a. Dalby och Veberöd. Det är en utbyggnad som till väsentlig del kommer att bygga på spårburen kollektivtrafik. Den första etappen i uppbyggnaden av light railtrafik utgörs av spårväg från centrala Lund till Brunnshögsormådet och ESS-anläggningen. Ambitionen är att detta arbete ska komma igång snarast. Den samhällsekonomiska analysen visar på en nettonuvärdeskvot på +1,0.

6 Datum (13) Arbetet hösten 2009 De tre berörda kommunerna arbetar - var för sig och tillsammans - för att den planerade trafiken ska komma till stånd. Ett förslag till avsiktsförklaring om samarbete mellan kommunerna och har tagits av kommunerna, dock ännu inte av. s arbete med frågan om spårvägstrafik under hösten 2009 har i huvudsak följt två parallella spår. Vi har arbetat med finansieringsfrågorna och vad det innebär att bygga upp ett spårvägssystem och hur ett sådant arbete i Skåne kan organiseras. I oktober månad genomfördes ett seminarium där vi arbetade med frågan om hur en spårvägssatsning kan organiseras och finansieras. Deltagare var representanter från, Malmö stad, Helsingborgs stad och Lunds kommun. Medverkande var representanter från Alstom Sverige och Bombardier, två stora leverantörer av tåg, spårvagnar mm, samt Trivector Traffic i Lund. Hur ska spårvägssatsningen finansieras och organiseras? För att den planerade spårvägstrafiken ska komma till stånd krävs dels att den kan finansieras, dels att den kan planeras, organiseras och byggas upp på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Erfarenhet från andra spårvagnsstäder Till förutsättningarna för den skånska spårvägssatsningen hör att den inte innebär en utbyggnad av ett system som finns utan en start från noll, och det är första gången detta sker i Sverige på cirka hundra år. Det finns därför inga aktuella svenska förebilder eller erfarenheter och inte heller regelverk att luta sig mot. Som Trivector visat i en rapport, Hinder och framgångsfaktorer för lätt spårtrafik i Sverige, Rapport 2008:73, finns inte heller någon modell för finansiering av investeringar i spårvägstrafik som är klar och förutsägbar. Ett angeläget steg när vi börjar planera för ett skånskt spårvägssystem är att lära av andra. Parterna i samarbetet har, under senare år studerat en rad städer i Sverige, Norden och Europa för att lära av andras sätt att organisera, finansiera och driva verksamheten. En sammanställning av ägandeformer mm från 14 städer i Europa redovisas i rapport från Trivector 2009:XX. En slutats som dras i rapporten av de studerade städerna är att den ovan relaterade ansvarsfördelningen mellan och kommunerna bör vara fullt genomförbar.

7 Datum (13) En huvudprocess för införande av spårvägstrafik Trivector Traffic har haft i uppdrag att beskriva den process det innebär att bygga upp en spårvägstrafik i Skåne. Viktiga delar i arbetet från start till invigning är bl.a. följande: Förarbete som grund för beslut om att satsningen ska genomföras och hur trafiken ska utformas: - En idé/vision om spårvägstrafiken som ett instrument för stadsförnyelse, transporter, ekonomisk och social integration mm. - En strukturhandling/ handbok för spårvägstrafik i Skåne där en rad konkreta förhållanden läggs fast: standard för bana, hållplatser, kurvradier, miljöanpassning, tillgänglighet för funktionshindrade, lutningar, utformning av kontaktledningar, framkomlighet och relationer i övrigt till annan trafik mm. - Utredningar och studier kring särskilda problem/frågor som måste lösas: säkerhet, organisation, lokalisering och dimensionering av depå mm. Ansökan om tillstånd - att driva och förvalta spåranläggningar och - att utöva trafik. Gällande regler återfinns i - lag och förordning om byggande av järnväg, - lag och förordning om säkerhet vid tunnelbana och spårväg samt - lag och förordning om undersökning av olyckor. Tillstånd beviljas av Transportstyrelsen. När tillstånd föreligger återstår att genomföra satsningen, bygga bana, depå, ordna elförsörjning och signalsystem, anskaffa fordon (som ska godkännas av Transportstyrelsen), upphandla genomförandet av trafiken, utbilda personal, bygga upp organisation för underhåll och drift av banorna, säkerhetsfrågor, undersökning av olyckor mm. Viktiga uppgifter under hela processen är information om och förankring av spårvägssatsningen hos alla berörda och intresserade, allmänhet, närboende, politiker, entreprenörer etc. Avgörande för att spårvägssatsningen ska kunna genomföras är att den kan finansieras på ett rimligt sätt. Vi förutsätter att det kommer att ställas krav på medverkan från kommunerna (som i sin tut tar tillvara förutsättningarna till bidrag från olika intressenter: exploatörer, näringsidkare m.fl.), staten och där möjlighet ges andra intressenter inkl. EU. s uppgift är att svara för fordonsinvesteringar och trafik. Den tidplan för genomförande av spårvägsprojektet som Trivector beskriver omfattar ca 6 år. Vissa delar av arbetet bör kunna genomföras parallellt vilket innebär att den erforderliga tiden från start till klart

8 Datum (13) också skulle kunna kortas ned något. Det finns dock anledning att konstatera att det också finns risker för fördröjning vid eventuella överklaganden mm. Finansiering Spårvägssatsningen innebär betydande investeringar i fordon och i infrastruktur. Den första etappen med två linjer i Malmö och en linje i Lund resp Helsingborg kräver ett 40-tal fordon för cirka 1 miljard kronor och baninvesteringar som översiktligt uppgår till 3miljarder kronor inklusive depåer, med en grov fördelning mellan kommunerna enligt följande: Malmö, ca 1650 mnkr Helsingborg, cirka 700 mnkr Lund, cirka 600 mnkr Baninvesteringarna förutsätts finansieras av kommunerna med statens hjälp. Finansieringen har härigenom två nivåer, kommunernas bidrag. Frågan om hur, och i vilken utsträckning, kommunerna mobiliserar dessa medel är här en rent kommunal fråga som direkt inte berör. I den beslutsordning som gäller för Skåne är det emellertid Region Skåne som ansvarar för den regionala infrastrukturplaneringen. Region Skåne är också den part som representerar Skåne i förhandlingar med staten om investeringar i trafikens infrastruktur. Det är ofrånkomligt att den finansiering som kommer från de berörda kommunerna vid sådana förhandlingar också måste finnas med i vågskålen. Alla de tre aktuella kommunerna arbetar med frågan om hur den kommunala finansieringen ska gå till. Olika finansieringsmodeller som övervägs är, förutom bidrag från den kommunala budgeten och från kommunala bolag, exploateringsintäkter vid ny bebyggelse eller förtätning, bidrag från befintliga näringsidkare eller fastighetsägare, miljöstyrande avgifter, t.ex. parkeringsavgifter, och bidrag från EU. Diskussion pågår också om finansieringsmodeller som tillämpas i andra städer i Sverige eller utomlands men som kräver lagändring för att kunna nyttjas i den spårvägssatsning som nu diskuteras: infartsavgifter, arbetsgivaravgifter eller särskild fastighetsskatt/-avgift. statens bidrag till finansieringen (och ansvar för lagstiftning och det regelverk som gäller för kommunerna). I det förslag till nationell plan för investeringar i trafikens infrastruktur som trafikverken lämnat till regeringen ingår inte några medel till investeringar i lätt spårvägstrafik. Däremot finns ett belopp på 350 mnkr avsatt till lätt spårtrafik i det alternativ som bygger på att investeringsramen blir 15 % större än i basnivån.

9 Datum (13) Organisation och genomförande Svaret på frågan hur spårvägssatsningen bäst ska organiseras beror av de förutsättningar som gäller och den uppgift som ska lösas. Till förutsättningarna för arbetet hör bland annat följande: Det är första gången på cirka hundra år som ny spårvägstrafik startas i Sverige. I de fall där man byggt ut spårvägstrafik de senaste årtiondena har det handlat om utbyggnad av en trafik som finns sedan länge. Några förebilder och något entydigt regelverk finns inte i Sverige. Vi startar upp spårvägstrafik i tre städer. Betraktade var för sig kommer dessa trafiksystem, särskilt i Helsingborg och Lund, att vara små. För att spårvägssatsningen ska kunna genomföras på ett rationellt sätt bör den där så är möjligt hållas samman i ett projekt. Ett samarbete mellan parterna bör formas mellan parterna som gör det möjligt att bygga upp den planerade spårvägstrafiken på ett effektivt sätt. Om behov uppstår ska samarbetet kunna utökas till att omfatta fler parter än de nu aktuella. Spårvägssatsningen i Skåne är alltså ett projekt som samtidigt är delat i den meningen att varje kommun själv beslutar om man ska vara med, och finansierar och äger baninfrastrukturen i sin kommun och sammanhållet i den meningen att uppbyggnaden av spårvägssystemet, för att vara effektivt, måste samordnas i viktiga delar - spårvägssystemen i de tre städerna måste så långt möjligt utformas på ett enhetligt sätt, - ansökningar om tillstånd måste utformas enhetligt - vi kommer att behöva ha sammanhållna system/organisationer för säkerhet, utbildning av förare och annan personal, kompetensuppbyggnad mm, - vi kommer att behöva ha så långt möjligt enhetliga fordon, en underhålls- och serviceorganisation mm. - finansieringen, som i och för sig är varje parts ansvar, kommer i samband med förhandlingar med staten att vara en gemensam skånska angelägenhet - trafikens förutsättningar, inklusive framkomlighet och relation till övrig trafik. För alla dessa frågor gäller att de är av starkt gemensam intresse men att de i hög grad också är knutna till varje part. Redovisningen här ovan avser frågor där de inblandade parterna har gemensamma intressen, som kräver samarbete och ett gemensamt beslutsfattande, men som inte har en självklar hemvist i. Det är ett samarbete som innebär avsevärda åtaganden i investeringar och en verksamhet som ska fortgå under överskådlig tid och får stor betydelse för utvecklingen i de berörda Skånestäderna och i Skåne som helhet. En nyckelfråga är hur ett sådant gemensamt beslutsfattande ska organiseras:

10 Datum (13) Är det tillräckligt med ett samarbetsavtal eller behöver vi bygga upp ett särskilt organ som är gemensamt för parterna för att hantera dessa frågor? En preliminär bedömning är att de beslut som ligger till grund för uppbyggnaden av spårvägstrafiken har så långtgående konsekvenser och är så betydelsefulla att de får förutsättas tas i bred enighet mellan berörda parter och inte genom omröstning med smala majoriteter. Ser behovet av samarbete och sättet att organisera samarbetet olika ut under olika skeden i processen från nu fram till trafikstart och sen fortlöpande? Om vi i något skede behöver bygga upp ett gemensamt organ, vilket alternativ är då mest ändamålsenligt: gemensam nämnd, kommunalförbund eller bolag? Flera olika krav och restriktioner gäller för det samarbete som måste byggas upp: Det ska tillgodose krav från tillståndsmyndigheten. Det ska tillgodose krav som har sin grund i kommunallagen och lagen om offentlig upphandling. Det ska ge förutsättningar för politisk styrning, transparens, tydliga ansvarsförhållanden, offentlig debatt mm. Det ska ge förutsättningar för helhetssyn och samordning med närliggande funktioner: planeringen av den aktuella spårvagnstrafiken och övrig kollektivtrafik, den kommunala planeringen, planeringen av trafikens infrastruktur mm. Sist, men inte minst: Det ska vara möjligt att förändra och utveckla trafiken med hänsyn till marknadens förutsättningar, kundernas krav, förväntningar, attityder, beteenden mm. Hur ska upphandlingen ske? Ska spårvägssystemet upphandlas som ett nyckelfärdigt projekt där kommunerna och själva träder tillbaka och låter ett företag (eller ett konsortium av företag) bygga upp allt, eller ska vi ta på oss ett större eller mindre ansvar för samordning/projektledarskap och upphandla systemet del för del? Vilka alternativ finns och vad innebär de i form av kostnader, tidsåtgång, kvalitet, regional kompetensuppbyggnad etc.? Finns förutsättningar för OPS-lösningar (Offentlig privat samverkan)? Några grundläggande förutsättningar för OPS-lösningar: OPS-lösningar där en privat aktör får i uppdrag att bygga och driva en anläggning, t.ex. ett spårvägssystem, och får betalt genom att ta ut avgifter från kunderna eller på annat sätt få ersättning för utförda tjänster kan vara ett sätt för det offentliga att bygga ut och finansiera en verksamhet utan att belasta balansräkningen.

11 Datum (13) Den planerade spårvägstrafiken kan emellertid inte ses som en isolerad företeelse. Spårvägstrafiken förutsätts ingå som en integrerad del i den skånska kollektivtrafiken, med gemensamt pris-, biljett- och informationssystem, fria övergångar mellan olika trafikslag och linjer inom en zon. Detta gör det svårt att t.ex. ge ett privat företag koncession i någon form på driva trafiken. En sådan koncession innebär ett splittrat huvudmannaskap, ett fragmenterat trafiksystem samt försvårat och minskat resande. Det finns goda exempel på detta slags effekter i Skånes omedelbara närhet. Behovet av samordning och ledning av komplexa projekt och de olika aktörernas förutsättningar att klara detta. Hur man skapar och hanterar incitament. Riskerna i projektet och de olika parternas förutsättningar att hantera dessa? En risk bör ligga hos den part som är bäst skickad att parera risken. Frågor som aktualiseras vid upphandling av spårvägssystemet Innebär det delade ansvaret för fordon och trafik respektive baninfrastruktur att dessa delar också bör upphandlas separat, eller är det trots allt möjligt att göra en samordnad upphandling av fordon, baninfrastruktur och trafik? Är det lämpligt och möjligt att upphandla byggande och drift av en bana (drift och underhåll av banan, elförsörjning, signalsystem mm) i ett sammanhang? Är det lämpligt att upphandla fordon och underhåll/service på fordonen i ett sammanhang? En sådan upphandling ger tillverkarna av tågen goda incitament att leverera fordon med bra kvalitet. Ska vi göra en egen fordonsupphandling eller ska vi försöka köpa in oss i en upphandling som redan pågår, något som andra städer med små spårvägssystem gjort? Vilka är förutsättningarna att upphandla infrastrukturen, dvs. bana, signalsystem och elförsörjning mm, gemensamt för alla tre städerna trots att viktiga delar av besluts- och finansieringsprocessen är knutna till varje kommun? Uppgifter att arbeta vidare med Påbörja förarbetena till spårvägssatsningen: Fortsätt utveckla beskrivningen av spårvägssatsningen. Spårvägssatsningen är spjutspetsen i ett program för utveckling av kollektivtrafiken i allmänhet och inte minst busstrafiken. Beskriv sammanhanget och programmet för utveckling av kollektivtrafiken, dess förutsättningar, innebörd och effekter i vid mening för centrum och periferi i stad och region, kollektivresandet, miljön, folklivet, stadsbilden, mm. Visualisera!

12 Datum (13) Teckna/beskriv Visionen detta vill vi uppnå! Förstudier för spårvägssatsningarna. Resandeunderlag, tekniska förutsättningar, linjesträckningar, utformning, lokalisering och organisation av depåer mm. Detta arbete pågår delvis redan i kommunerna. Strukturdokument, en handbok / kravspecifikation för spårvägstrafik i Skåne där en standard läggs fast för fordonsbredd, kurvradier, lutningar, relation till övrig trafik, det fria rummet, hållplatser/stationer mm. Inspiration kan hämtas från Tyskland (BO Strab). Arbetet på strukturdokumentet påbörjas omgående i samverkan mellan Skånetrafiken och berörda kommuner. Ytterligare utredningar i fall där särskilda behov föreligger, t.ex. frågor om säkerhet, kontaktledningar, hur man ordnar biltrafiken mm. Detta material finns i varierande grad redan hos kommunerna, men kan behöva kompletteras/fördjupas och sammanställas. Utarbeta förslag till samarbetsavtal mellan berörda parter Bl.a. följande rubriker kan ingå: Bakgrund/sammanhang Detta vill vi göra ett program för kollektivtrafikens utveckling i Skåne inklusive spårvägar i Malmö, Helsingborg och Lund. Fördelning av ansvar och kostnader mellan parterna. Så ska vi fatta beslut, t.ex. - Politisk styrgrupp - Ledningsgrupp - En eller flera arbetsgrupper - Etc. Förankra spårvägssatsningen Tillsätt personella och ekonomiska resurser för att kommunicera och förankra spårvägssatsningen hos allmänhet, bland politiker, massmedia, m.fl. Detta är ett arbete som måste påbörjas så snart utbyggnaden är beslutad och fortgå ända fram till trafikstart. Jmfr. Öresundsbron resp. Citytunneln. Tillsätt resurser med uppgift att finansiera spårvägssatsningen Jaga/tryck på näringsdepartementet för att få en förhandlingsman att diskutera finansiering med. Dammsug externa finansieringskällor, Förutom olika statliga anslag, även EU, EIB m.fl. Även diskussionen om den kommunala insatsen behöver komma igång.

13 Datum (13) Fördjupa diskussionen om form och innehåll i samarbete mellan parterna Öppna dialog med Transportstyrelsen Den skånska spårvägssatsningen är den första nystart av spårvägstrafik som görs i Sverige på cirka hundra år. Initiera en dialog med Transportstyrelsen om ansökan om tillstånd, krav och förväntningar, behov av ytterligare utredningar mm. Fortsatt arbete i kommunerna om resandeunderlag, val av linjesträckning, tekniska förutsättningar, mm. Utredningsprogram Utifrån ovanstående identifierade behov av vidare arbete, föreslås följande utredningsprogram för år 2010 och För utredningsprogrammet formaliseras samarbetet med en politisk styrgrupp och en projektledningsgrupp. Fördjupad projektbeskrivning, samt beskrivning av den gemensamma visionen och målbilden. Strukturdokument - gemensamma utformningsregler i Skåne. Större uppdrag. Offert tas in via Trivector AB Finansieringslösningar. Fortsatt arbete kring finansierings- och upphandlingsmodeller. Organisation för gemensam drift och underhåll mm. Analysera behovet av samarbete mellan parterna och alternativa sätt att organisera detta. Offert från LindmarkWelinder Gemensam kommunikation av spårvägssatsningen i Skåne Projektledning för det gemensamma arbetet. Anlita/anställ projektledare Utredningar/studier kring särskilda frågor: Säkerhet, vibrationer, buller, stadsbilden, relation till biltrafiken, tillgänglighet mm. En del av dessa kan vara gemensamma för alla parterna, andra kan vara specifika för enskilda parter. Konsulttjänster i varierande omfattning Förstudier, resandeunderlag, tekniska förutsättningar, val av linjesträckningar. Konsulttjänster Fortsatt utredningsarbete i kommunerna.

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken 109 000 invånare i kommunen (12:a i landet efter folkmängd) tillväxt i befolkning ca 1% per år tillväxt i arbetsplatser ca 2% per år (5 nya jobb varje arbetsdag)

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021

SAMMANFATTNING. Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 SAMMANFATTNING Regional transportinfrastrukturplan för Skåne 2010-2021 Skåne del av en växande storstadsregion Skåne är idag en del av Öresundsregionens 3,7 miljoner invånare. För att möta morgondagens

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se YTTRANDE Datum 2016-03-18 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss.

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling

Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling Spårväg Lund C ESS Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling Pernilla von Strokirch, Projektchef Spårvägen som drivkraft för stadsutveckling Att få en spårväg i Lund är inte ett mål i sig. Spårvägen

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2017-02-06 1 (6) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-06 09.30 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken 1.

Läs mer

European Spallation Source (ESS) i Lund

European Spallation Source (ESS) i Lund European Spallation Source (ESS) i Lund En mötesplats för vetenskapsmän inom materialforskning 1 ESS-& MAX IV:s anläggningar i Lund Malmö Köpenhamn Lund Brunnshög Knutpunkt för transporten : Till Lund

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö med koppling Sverigeförhandlingen

Läs mer

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela

SKANE PAVERK AR SVERIGE. hela SKANE PAVERK AR SVERIGE hela STORA UTMANI NGARFO RSKANE Skåne är en storstadsregion vars invånare ser kommunikationer och trafik som den näst efter sjukvården viktigaste regionala frågan enligt SOM-institutet.

Läs mer

Lätt spårtrafik ett framtidskoncept? Christian Rydén Lunds kommun

Lätt spårtrafik ett framtidskoncept? Christian Rydén Lunds kommun Lätt spårtrafik ett framtidskoncept? Christian Rydén Lunds kommun TJ Grafik 2007 Bergen Bybanesystem Byggstart 2007 Driftsstart 2010 Koncession / OPS Trafikstart planerad aug 2010 Norrköping Utbyggnad

Läs mer

Sammanfattnin: Bilaga

Sammanfattnin: Bilaga Bilaga Sammanfattnin: Uppdraget Mitt uppdrag har varit att utreda förutsättningarna för en utbyggnad av höghastighetsbanor för järnväg i Sverige. Jag har i enlighet med mitt direktiv analyserat om en eventuell

Läs mer

Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1

Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1 Sida 1 (5) UTKAST 2015-12-08 Genomförandeavtal gällande Helsingborgsexpressen på linje 1 1 Parter och avtalets syfte Detta avtal har upprättats mellan Helsingborgs kommun (nedan benämnt Staden) och Region

Läs mer

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter Magnus Hedin, Go Ahead Nordic (trafikdirektör Skånetrafiken 2008-2011) Anders Jönsson, Region Skåne Den danske banekonference 15 maj 2017, Köpenhamn, Danmark Innovation och ökat resande skånska innitiativ

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden Joakim Agartsson Avdelning Affär och Marknad

Kollektivtrafiknämnden Joakim Agartsson Avdelning Affär och Marknad Kollektivtrafiknämnden Joakim Agartsson Avdelning Affär och Marknad joakim.agartsson@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-28 Dnr [Diarienummer] 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Upphandling av spårvagnar,

Läs mer

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken 105 000 invånare i kommunen (12:a i landet efter folkmängd) tillväxt i befolkning ca 1% per år tillväxt i arbetsplatser ca 2% per år (5 nya jobb varje arbetsdag)

Läs mer

UPPDRAGET. Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr

UPPDRAGET. Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr UPPDRAGET Höghastighetsjärnvägar Åtgärder i storstäderna 100 000 nya bostäder Järnväg i norr Lagförslag om värdeåterföring Cykelåtgärder Östlig förbindelse Danmarksförbindelse ARBETSSÄTT Ett snabbare färdigställande,

Läs mer

Malmös framtida Kollektivtrafik Jan Haak, stadskontoret. FODRAL Stockholm 2008.03.12

Malmös framtida Kollektivtrafik Jan Haak, stadskontoret. FODRAL Stockholm 2008.03.12 Malmös framtida Kollektivtrafik Jan Haak, stadskontoret FODRAL Stockholm 2008.03.12 Malmö regionens tillväxtcentrum - Motiv till utredning Malmö växer snabbast bland Sveriges 10 största städer sedan 2000,

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-06 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö stad med koppling

Läs mer

Presentation den 14 november 2013 vid Spårvagnsstädernas höstmöte. Gösta Ahlberg

Presentation den 14 november 2013 vid Spårvagnsstädernas höstmöte. Gösta Ahlberg Presentation den 14 november 2013 vid Spårvagnsstädernas höstmöte Gösta Ahlberg Presentation den 14 november 2013 vid Spårvagnsstädernas höstmöte Utfall för objekt i Sverige förslaget Om processen för

Läs mer

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson

SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SverigeFÖRHANDLINGEN Vad bör uppmärksammas? Cecilia Mårtensson SKL tycker om Sverigeförhandlingen Höghastighetsbanor är positivt och ska finansieras med statliga medel. Det är ny infrastruktur av stort

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

Koncernkontoret Området för samhällsplanering

Koncernkontoret Området för samhällsplanering Området för samhällsplanering Datum 2015-11-06 Dnr 1500321 1 (6) Sverigeförhandlingen Förtydligande avseende s nyttoanalys till Sverigeförhandlingen Sverigeförhandlingen har den 23 oktober 2015 skickat

Läs mer

Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö

Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö Vi planerar för framtidens kollektivtrafik i Malmö Fakta Malmö 290 000 invånare (2008) Ökande befolkning för 22 året i rad 174 nationaliteter 47 % är under 35 år 28 000 arbetstillfällen 55 000 arbetspendlar

Läs mer

Skånetrafikens investeringsyttrande

Skånetrafikens investeringsyttrande Sara Kroon Datum 2019-03-05 Enhetschef Ekonomi Version 1 0451-288529 Dnr Sara.Kroon@Skanetrafiken.se Skånetrafikens investeringsyttrande 2020-2022 Övergripande Kollektivtrafiken i Skåne är en fråga som

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-01-13 Ewa Rosén Regional utveckling 0451-288511 Kollektivtrafikmyndigheten Ewa.rosen@skanetrafiken.se Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under

Läs mer

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö

Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö Nya stambanor mellan Stockholm Göteborg/Malmö 2 2014-04-22 Det är det här det handlar om! Beställning från Näringsdepartementet Beställning: PM 2014-01-08 från Näringsdepartementet, Transportenheten Ett

Läs mer

Inrikes persontransport en handlingsplan

Inrikes persontransport en handlingsplan Inrikes persontransport en handlingsplan Framtagen inom Sjöfartsforums strategiprocess för det maritima klustret, av arbetsgruppen för Närsjöfart och inrikes sjöfart. Arbetsgruppen har bestått av representanter

Läs mer

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013

DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 hela DEL 3 AV 3: DET SKÅNSKA ERBJUDANDET MAJ 2013 Trängseln i Skåne hotar tillväxten! enom det geografiska läget spelar den skånska infrastrukturen en viktig roll, bland annat som del i en transitregion

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer

Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Kommunikation och infrastruktur

Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Kommunikation och infrastruktur 1(5) Fokus Genarp minnesanteckningar arbetsgrupp Kommunikation och infrastruktur Datum: Onsdagen den 4 april 2018 Tid: Kl. 18:00 20:00 Lokal: Medborgarhuset, Genarp Närvarande: Karin Berg Genarp Tommy

Läs mer

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne

Datum Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop mellan Region Skåne och Nätverket Idéburen Sektor Skåne Koncernkontoret Regional utveckling Område samhällsplanering Ann-Christine Lundqvist Strateg 044-309 32 38 ann-christine.lundkvist@skane.se Datum 2015-11-02 1 (5) Förslag till Idéburet offentligt partnerskap/iop

Läs mer

Datum I ärendet finns följande dokument 1. Regionala utvecklingsnämndens beslut , 79

Datum I ärendet finns följande dokument 1. Regionala utvecklingsnämndens beslut , 79 DAGORDNING Datum 2016-06-17 1 (6) Sammanträde i regionstyrelsen Ledamöter och ersättare i regionstyrelsen kallas till sammanträde. Tid: 2016-06-20 kl. 09.00 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad 1.

Läs mer

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE

ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE POSITIONSPAPPER INFRASTRUKTUR & TRANSPORT 2016 1 ETT ENAT SYDSVERIGE SKAPAR ETT STARKT SVERIGE Vi sex regioner i Sydsverige; Jönköping, Kronoberg, Kalmar,

Läs mer

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne

Storstadspaket för infrastruktur i Skåne Storstadspaket för infrastruktur i Skåne MalmöLundregionens elva kommuner har en gemensam syn på de mest prioriterade infrastruktursatsningarna i Skåne. Med anledning av Region Skånes arbete med ett paket

Läs mer

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen

Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen STÄLLNINGSTAGANDE 2019-03-15 Vårt ärendenr: 1 (5) Sektionen för infrastruktur och fastigheter Emma Ström Ställningstagande om utveckling av infrastrukturplaneringen Sammanfattning SKL anser att anslagen

Läs mer

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet

Samarbetsavtal angående utvecklingsinsatser i Oskarshamns och Östhammars kommuner i anslutning till genomförandet av det svenska kärnavfallsprogrammet 1 Svensk Kärnbränslehantering AB (SKB), Vattenfall AB, E.ON Kärnkraft Sverige AB, Forsmark Kraftgrupp AB, OKG Aktiebolag och Oskarshamns och Östhammars kommuner har idag träffat följande Samarbetsavtal

Läs mer

Genomförandeavtal Elbuss Ystad

Genomförandeavtal Elbuss Ystad Emma Eriksson emma.eriksson@skanetrafiken.se 0451-284000 2018-04-27 Genomförandeavtal Elbuss Ystad 1 Parter och avtalets bakgrund Mellan Ystads kommun, org. nr 212000-1181 nedan benämnt Kommunen, och Region

Läs mer

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK

Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Gemensam satsning på infrastruktur i SÖSK Öresundsregionens kvalitet och attraktivitet består till stor del av dess ortstruktur, där ett nätverk av städer och tätorter av olika storlek och med olika kvaliteter

Läs mer

Sverigebygget. 150 000 100 000 nya bostäder

Sverigebygget. 150 000 100 000 nya bostäder Sverigebygget 150 000 100 000 nya bostäder Nya Moderaterna vill nå 150 000 nya bostäder Nya Moderaterna presenterar i dag ytterligare åtgärder för mer och snabbare bostadsbyggande. Vi vill öka tillgången

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Avdelningen för Samhällsplanering Kristoffer Levin 044-309 33 30 kristoffer.levin skane.se Datum 2012-10-18 Dnr 1002579 otpå Ih19 kkan E 1 (4) 0 5 Kattegattleden bakgrund och

Läs mer

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Therese Kropp, Ledningsstrateg Skånetrafiken therese.kropp@skanetrafiken.se 0451-288502 Det går inte riktigt att trampa gasen i botten på samma sätt Skånetrafiken

Läs mer

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt

Kollektivtrafiken i Östergötland. En kunskapsöversikt Kollektivtrafiken i Östergötland En kunskapsöversikt 2017-11-16 Östgötatrafiken Varför har vi kollektivtrafik? Minska människans påverkan på miljö och klimat Förbättra framkomligheten i städerna genom

Läs mer

Kollektivtrafik Uppdrag och utmaningar i Uppsala. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län

Kollektivtrafik Uppdrag och utmaningar i Uppsala. Kollektivtrafikförvaltningen UL Landstinget i Uppsala län Kollektivtrafik Uppdrag och utmaningar i Uppsala Kollektivtrafikens uppdrag Kollektivtrafiken ska bidra till hållbar utveckling Långsiktig uthållig ekonomisk tillväxt Social sammanhållen utveckling Hållbar

Läs mer

Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering?

Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering? Vad vinner vi med ett sektorsövergripande arbetssätt i trafik- och stadsplanering? - Erfarenheter från Hållbart Resande i praktiken Tankesmedja 3 maj 2011, Hässleholm Björn Wendle, Trivector Idéskrift

Läs mer

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun

Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Utbyggnad av tunnelbanan till Nacka kommun Politisk överenskommelse om en tunnelbanelösning för Ostsektorn Stockholms läns landsting, Stockholms stad samt Nacka och Värmdö kommuner är överens om att gemensamt

Läs mer

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08

Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 1/6 Förslag till beslut om persontrafik på järnväg längs Bottenviken - 2012-02-08 Bakgrund Sverige har fungerande persontågstrafik till och från Norge och Danmark men ingen trafik till eller från Finland

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2014-01-31 1 (8) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-02-07 08.30-- Plats: Köpenhamns lufthamn,

Läs mer

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012

Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län. Remissversion maj 2012 Utkast till Regionalt trafikförsörjningsprogram för Gävleborgs län Remissversion maj 2012 1. Inledning Ny kollektivtrafiklag Begreppsförklaring Beslut om allmän trafikplikt Trafikförsörjningsprogram Organisation

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas

Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas SKRIVELSE Vårt dnr: 2014-06-30 Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Cecilia Mårtensson Regeringen 103 33 Stockholm Principerna för finansiering av infrastruktur behöver utvecklas Det finns stora

Läs mer

Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Yttrande. Datum 2016-04-06. Adress August Palms Plats 1. Till. Diarienummer

Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Yttrande. Datum 2016-04-06. Adress August Palms Plats 1. Till. Diarienummer Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (7) Datum 2016-04-06 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2016-82 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss från Näringsdepartementet - Delrapport från Sverigeförhandlingen:

Läs mer

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien

Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Europeiska EU-Kommissionen GD Energi och Transport B-1049 Bryssel Belgien Yttrande med anledning av EU-Kommissionens meddelande angående Hållbara framtida transporter: Ett integrerat, teknikstyrt och användarvänligt

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet

Åtgärdsplanering Trafikverkens avrapportering. Redovisning Näringsdepartementet Åtgärdsplanering 2010-2020 Trafikverkens avrapportering Redovisning Näringsdepartementet 2008-10-10 Trafikverkens uppdrag Metod för Regional systemanalys Metod för Strategisk miljöbedömning Modeller och

Läs mer

egna erfarenheter av samverkansprojekt

egna erfarenheter av samverkansprojekt egna erfarenheter av samverkansprojekt Kommuner Fastighetsägare Allmännyttiga fastighetsbolag Privata fastighetsbolag Byggherrar Invånare Föreningar Kommunens analys av intressenter gjordes tidigt i processen

Läs mer

Alternativa utformningar av kollektivtrafiksystemet mellan Lund C och ESS

Alternativa utformningar av kollektivtrafiksystemet mellan Lund C och ESS Joel Hansson 2012-11-19 Alternativa utformningar av kollektivtrafiksystemet mellan Lund C och ESS Nollalternativet busstrafik på Lundalänken Sedan 2003 finns en högklassig bussbana mellan Lund C och Solbjer;

Läs mer

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden

Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik. Inför planperioden Familjen Helsingborgs strategi för infrastruktur och kollektivtrafik Inför planperioden 2018-2029 Syfte Underlag till nationell och regional åtgärdsplanering för planperioden 2018-2029. Gemensam vision

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

Förslag till nationell plan för transportsystemet

Förslag till nationell plan för transportsystemet YTTRANDE Vårt ärendenr: 2017-11-17 Sektionen för infrastruktur och fastigheter Linnéa Lindemann Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Förslag till nationell plan för transportsystemet 2018-2029 Sammanfattning

Läs mer

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-25 Dnr 1601903 1 (5) Regionstyrelsen Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering Ordförandens

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

Samlad effektbedömning

Samlad effektbedömning Samlad effektbedömning 1(6) Samlad effektbedömning OBJEKT: BYTESPUNKTER FÖR BUSS DATUM FÖR UPPRÄTTANDE: 2008-08-31 UPPRÄTTAD AV: ANDERS BJÖRLINGER SAMMANFATTANDE KOMMENTAR Upprustningsåtgärder av bytespunkter

Läs mer

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik

Tunnelbana till Nacka löser inte, åtminstone inte ensam, Nacka och Värmdös behov av snabbare och bättre kollektivtrafik 1 Stockholms läns landsting, Traikförvaltningen 105 73 Stockholm Synpunkter från Naturskyddsföreningen i Stockholms län, Stockholms Naturskyddsförening, Naturskyddsföreningen i Nacka, Saltsjöbadens Naturskyddsförening

Läs mer

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE

FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Miljoner resor i Skåne FRAMTIDENS JÄRNVÄGSSYSTEM I SKÅNE ETT STRATEGISKT LÄGE Ett välfungerande skånskt transportsystem är en förutsättning för hållbar tillväxt där regional tillgänglighet påverkar arbetsmarknad,

Läs mer

Tog og vei ga regionvekst i en fei!

Tog og vei ga regionvekst i en fei! Tog og vei ga regionvekst i en fei! Historien om to byer I to land - Öresundsbron 3 september 2015 av Johan Wessman, vd Øresundsinstituttet Skapar broar och tunnlar nya regioner? NEJ ofta är förhoppningarna

Läs mer

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland

Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland Sida 1(6) Enheten för kollektivtrafik Datum 2015-11-26 Beskrivning av roller & ansvar för kollektivtrafiken i Värmland PM Region Värmland - kommunalförbund Postadress Box 1022 651 15 KARLSTAD Besöksadress

Läs mer

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017

Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Regional infrastruktur Skånes Tekniska chefer, 6 oktober 2017 Kerstin Åklundh, Infrastrukturstrateg, Region Skåne Region Skånes RTI-plan 2018-2029 Regional medfinansiering av infrastruktur 4,3 mdr. Budget

Läs mer

Kommittédirektiv. Höghastighetsbanor. Dir. 2008:156. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008.

Kommittédirektiv. Höghastighetsbanor. Dir. 2008:156. Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008. Kommittédirektiv Höghastighetsbanor Dir. 2008:156 Beslut vid regeringssammanträde den 18 december 2008. Sammanfattning av uppdraget En särskild utredare ska utreda förutsättningarna för en utbyggnad av

Läs mer

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar

Regional inriktning för transportsystemet i Stockholms län. Remissvar 2012-10-26 Stockholm Nordost Mikael Engström Länsstyrelsen i Stockholms län tel. dir: 076 643 96 70 Analysenheten, Robert Örtegren Shula Gladnikoff Box 220 67 tel. dir. 076 643 96 73 104 22 Stockholm Regional

Läs mer

Norrlands nuvarande största industriella exportsatsning. En innovativ utmaning för privata och offentliga insatser i samspel

Norrlands nuvarande största industriella exportsatsning. En innovativ utmaning för privata och offentliga insatser i samspel Norrlands nuvarande största industriella exportsatsning En innovativ utmaning för privata och offentliga insatser i samspel En angelägenhet för ett tillgängligare och ett miljö smartare samhälle INTERNATIONELLA

Läs mer

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1

Remiss - Spårvägs- och stomnätstrategi Etapp 1 HÄGERSTEN - LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SAMH ÄLLSPLANERING Handläggare: Anna Ambjörn Telefon: 08-508 22 048 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd 2011-12-15 DNR 467-2011- 1.5.3

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost

RUFS 2010 - aktualitet och användbarhet Remissvar från Stockholm Nordost 2013-12-06 Handläggare: Mikael Engström Stockholms läns landsting tel. dir: 076 643 96 70 registrator.lsf@sll.se Shula Gladnikoff Diarienummer LS 1304-0578 tel. dir. 076 643 96 73 RUFS 2010 - aktualitet

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

Planering i tidiga skeden

Planering i tidiga skeden Planering i tidiga skeden -exempel och erfarenheter från trafikkonsekvensbeskrivningar kommunal nivå Transportforum 2012 Björn Wendle, Trivector Planering i tidiga skeden Varför hållbara transporter i

Läs mer

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande.

Höghastighetsbanor en samhällsbygge för stärkt utveckling och konkurrenskraft (SOU 2009:74). Svar på remiss, kontorsyttrande. STADSLEDNINGSKONTORET EXPLOATERINGSKONTORET TRAFIKKONTORET MILJÖFÖRVALTNINGEN Bilaga 1 2009-10-29 DNR 314-2120/2009 DNR E2009-000-01681 DNR T2009-000-03390 DNR 2009-011868-217 Kontaktperson stadsledningskontoret

Läs mer

Persontrafiken och kollektivtrafik på vatten. Susanna Hall Kihl

Persontrafiken och kollektivtrafik på vatten. Susanna Hall Kihl Persontrafiken och kollektivtrafik på vatten Susanna Hall Kihl 2011 11 08 1 Definitionsfrågan Julborden Finlands, Danmarks, Englandsbåtarna Större kryssningsfartyg Bilfärjor (Färjerederiet är Sveriges

Läs mer

Varför bildas Trafikverket?

Varför bildas Trafikverket? Varför bildas Trafikverket? Ett trafikslagsövergripande synsätt Ett tydligare kundperspektiv Stärkt regional förankring En effektivare organisation Stödja innovation och produktivitetsförbättring i anläggningsbranschen

Läs mer

Halmstad Arena utvärdering av projektet

Halmstad Arena utvärdering av projektet Halmstad Arena utvärdering av projektet Januari 2011 Bo Thörn Certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning INLEDNING 1 PARTNERINGSDEKLARATIONEN 1 RESULTAT 2 PRODUKT 2 PROCESS 2 EKONOMI 3 UPPFÖLJNING

Läs mer

Remiss Trafikverkets inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplanering inför perioden 2018-2029

Remiss Trafikverkets inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplanering inför perioden 2018-2029 Malmö stad Kommunstyrelsen 1 (5) Datum 2016-03-02 Adress August Palms Plats 1 Diarienummer STK-2015-1509 Yttrande Till Näringsdepartementet Remiss Trafikverkets inriktningsunderlag för transportinfrastrukturplanering

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden Regionala tillväxtnämnden Peter Askman Miljöstrateg 044-309 32 93 Peter.Askman@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1300749 1 (5) Regionala tillväxtnämnden Fördjupad handlingsplan för Skånes kust

Läs mer

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL

SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL SVERIGEFÖRHANDLINGEN MISSAR SINA MÅL En sammanfattning av Nätverket Höghastighetsbanans analys av urvalskriterier och beslutsunderlag för vägvalet genom Småland SAMMANFATTNING Den 1 februari 2016 presenterade

Läs mer

Världens modernaste stadstrafik

Världens modernaste stadstrafik Världens modernaste stadstrafik Överenskommelse mellan Stockholms läns landsting, Järfälla kommun och Nobina om flera nya och unika kollektivtrafiksatsningar i Barkarbystaden i västra Stockholm Målbild

Läs mer

KS Ärende 19. Karlskoga Engineering Cluster Projekt

KS Ärende 19. Karlskoga Engineering Cluster Projekt KS Ärende 19 Karlskoga Engineering Cluster Projekt Tjänsteskrivelse 2014-11-08 KS 2014.0000 Handläggare: Kommunstyrelsen Projekt KEC Karlskoga Engineering Cluster g:\kansliavdelningen\ks\kallelser\ks 2014-11-24\tjänsteskrivelse

Läs mer

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne

Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Beredningen för tillväxt och hälsa Sydöstra Skåne Elna Henriksson Sekreterare 044-309-30-60 elna.henriksson@skane.se Datum 2008-05-07 1 (5) Sammanställning av beredningens dialog kring framtidens kollektivtrafik

Läs mer

Organisation för finansiering och drift av lätt spårtrafik i Sverige

Organisation för finansiering och drift av lätt spårtrafik i Sverige Organisation för finansiering och drift av lätt spårtrafik i Sverige Lena Winslott Hiselius Trivector Traffic VINNOVA-finansierat forsknings- och utvecklingsprojekt som bedrivs av Trivector Traffic och

Läs mer

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30)

Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) 1(6) Handläggare Jens Plambeck +46 8 686 16 51 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, info punkt 15 Information om pågående för- och programstudie inför nya trafikaffärer pendelbåtar (E30) Ärendebeskrivning

Läs mer

Skåne Livskvalitet i världsklass

Skåne Livskvalitet i världsklass Skåne Livskvalitet i världsklass 1 Region Skåne är ansvarig för kollektivtrafiken i Skåne. Pågatågen och busstrafiken knyter samman Skåne tillsammans med Öresundstågen, som även sträcker sig över övriga

Läs mer

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING

Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Strategi för innovation GÄLLER FÖR STOCKHOLMS LÄNS LANDSTING Innehåll 1. Syfte... 3 2. Tillämpning... 3 3. Definition... 4 3.1 Avgränsningar... 4 3.2 Beroenden till andra processerv... 4 4. Nuläge... 4

Läs mer

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014

Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 2013-09-19 Projektbeskrivning Nya Ostkustbanan 2014 1. Inledning Mellan 2011-2013 pågår projekt Nya Ostkustbanan. Projektets övergripande syfte är att uppnå en

Läs mer

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen

Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen 1(6) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2015-06-02, punkt 27 Trafikförvaltningens arbete med underlag och utredningar inför och under Sverigeförhandlingen Ärendebeskrivning

Läs mer

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall

Leif Nilsson. Aktuellt om trafiken i Sundsvall Leif Nilsson Ordförande stadsbyggnadsnämnden Aktuellt om trafiken i Sundsvall Videokonferens 17 sept. 2008 Trafikstrategi Trafikstrategins övergripande mål är att medverka till att skapa en attraktiv stad

Läs mer

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1

Kollektivtrafiken i en regionkommun Bilaga 1 Sammanfattning Västerbottens läns landsting ansöker om att få bilda regionkommun från 1 januari 2019. Då upphör Region Västerbotten som organisation. Bildandet av regionkommun innebär bl.a. att Västerbottens

Läs mer