Kollektivtrafiknämnden Joakim Agartsson Avdelning Affär och Marknad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kollektivtrafiknämnden Joakim Agartsson Avdelning Affär och Marknad"

Transkript

1 Kollektivtrafiknämnden Joakim Agartsson Avdelning Affär och Marknad BESLUTSFÖRSLAG Datum Dnr [Diarienummer] 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Upphandling av spårvagnar, depå och operatör för spårvagnsetapp Lund Ordförandens förslag 1. Kollektivtrafiknämnden beslutar att upphandla spårvagnar, depå och operatör enligt föreliggande förslag. Upphandlingen får påbörjas först sedan erforderliga beslut om investering fattats och planerade avsiktsförklaringar med Lunds kommun mfl har tecknats. Beslutet villkoras av att investeringsbeslut för infrastrukturen kopplat till spårvägen fattas av Lunds kommun. Sammanfattning av ärendet I arbetet med TITA föreslås en etablering av spårväg mellan Lund C ESS som en viktig del i etablering av en attraktiv kollektivtrafik. Etableringen av spårväg blir s första konkreta fortsättning på TITA-arbetet. s respektive Lunds kommuns ansvar regleras i avsiktsförklaringar. Ansvar för att möjliggöra trafikering åligger Skånetrafiken medan Lunds kommun ansvarar för etablering av infrastruktur. Ärendet omfattar inköp av 7 spårvagnar i Lund med option för ytterligare 39 stycken för Malmö och Helsingborg. I ärendet finns följande dokument 1. Beslutsförslag Bilaga 2 Trafikekonomi 3. Bilaga 3 Konsekvensbeskrivning buss kontra spårvagn Postadress: Skånetrafiken, Hässleholm Besöksadress: Andra Avenyen 7 Telefon (växel): Fax: Internet:

2 Datum (5) Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget I arbetet med TITA Regional mobilisering kring ESS och Max IV föreslås en etablering av spårväg mellan Lund C ESS som en viktig del i etablering av en attraktiv kollektivtrafik. Att skapa en hög tillgänglighet till Lund C och i förlängningen det regionala och nationella järnvägssystemet lyfts fram som en avgörande faktor för att hela regionen ska kunna tillgodogöra sig de positiva effekterna av forskningsanläggningarna ESS och Maxlab IV. Etableringen av spårväg blir ett av s och Lunds kommuns första steg som tar vid efter TITA-arbetet för att skapa förutsättningar för att realisera intentionerna i arbetet. Målet är att skapa en tät och attraktiv stadsmiljö för forskare, boende och yrkesverksamma där mötesplatser och utbyte av tankar och idéer är centrala. Området omfattar cirka 225 ha utvecklingsområde och kan på sikt rymma nya arbetsplatser och boende. Väster om väg E22 i Ideon och Medicon Village pågår planer för omfattande förtätning av bostäder, kontor och forskning. Området är redan idag Skånes största arbetsplats inom innovation och forskning. År 2003 etablerades Lundalänken som är en BRT-lösning med buss på egen bana. Den byggdes för att på sikt, då kapacitetsbehovet ökat, konverteras till spårväg. Idag trafikeras Lundalänken med buss med i högtid 2,3 minuters mellanrum vid SUS och 3,75 minuters mellanrum på övriga sträckan. Idag trafikeras Lundalänken av närmare 85-90% regionala resor dvs har sin start- eller målpunkt utanför Lunds kommun. Den är redan idag en sista eller första länk i en regional resa. Kapacitetsbehov I utvecklingsplanerna för Lund NE samt befintliga forsknings- och verksamhetsområde finns ett definierat mål - 1/3-målet. Det innebär att 1/3 bil, 1/3 gång och cykel samt 1/3 krävs för att nå miljömål och mål om en attraktiv och dynamisk stadsmiljö. Lund NE tillkommande resor Av de arbetande reser ca % till jobbet i maxtimmen, d.v.s. drygt Tredjedelsmålet ger att minst ca av dessa bör vara kollektivresor. Av dessa bör uppskattningsvis ca % kunna ske på Lundalänken, vilket innebär ca 2500 resor i timmen i en riktning. Som jämförelse hävdas i Systemanalys för lokal kollektivtrafik i Malmö att dubbelledbuss är lämplig i kapacitetsintervallet resenärer per timme och spårvagn vid >1100. Anledningen till att dessa siffror är lägre än de som redovisas ovan är att trängselproblem mellan bussar eller spårvagnar kan upp-stå redan vid tätare trafik än femminuterstrafik, om man inte lyckas med den hundraprocentiga kollektivtrafikprioriteringen. För att kunna gå mot de uppsatta målen krävs ett attraktivt och kapacitetsstarkt kollektivtrafiksystem. Med de kvantifieringar som anges är slutsatsen att spårväg är nödvändigt.

3 Datum (5) Omfattning Inom ramen för SPIS koordineras och samordnas utvecklingen av spårvagnstrafik i Skåne. Fyra linjer är i nuläget aktuella för införande av spårvagn. I Malmö och Helsingborg pågår förstudiearbetet vilket beräknas vara klart under Beräknad trafikstart Lund år st spårvagnar Malmö år st spårvagnar Helsingborg år st spårvagnar Ärendet omfattar 7 stycken spårvagnar för Lunds kommun samt option på ytterligare 39 spårvagnar för Malmö och Helsingborg. Ärendet är ett resultat av ett arbete om genomförandeform som pågår inom SPIS vilket syftar till att ge riktlinjer för hur infrastruktur, spårvagnar och tillhörande tjänster bör upphandlas för att nå maximal effektivitet och kvalitet. Ekonomiska konsekvenser och finansiering Utgångspunkten är att Skånetrafiken äger och finansierar spårvagnar samt garanterar hyrestagare till depå och ställer dessa till förfogande för en av Skånetrafiken upphandlad trafikoperatör. Upphandlingsprocessen finansieras i huvudsak genom Spårvagnar i Skåne. De trafikekonomiska konsekvenserna för Skånetrafiken har tidigare beräknats av Skånetrafiken. Konsultföretagen Vectura och Danielsondosk har på Spårvagnar i Skånes uppdrag analyserat de trafikekonomiska konsekvenserna av en spårvagnlinje mellan Lund C och ESS i perioden och givit en second opinion på Skånetrafikens beräkningar. Rapporten omfattar kostnader och intäkter för trafikdriften inklusive depå, men exklusive övrig infrastruktur. Rapporten baseras på följande förutsättningar: 7 stycken cirka 30 meter långa spårvagnar Inköpskostnad per spårvagn 25 MSEK Finansieringskostnad för sju fordon cirka 11,5 MSEK/år, 30 års avskrivningstid och inget restvärde Resandeunderlag enligt Lunds kommuns fördjupade översiktsplan för Brunnshög Resandeprognos enligt två alternativ: o BAS som utgår från att dagens andel kollektiva resor är konstant under perioden. Resandet baseras på utbyggnad av området samt ökad kollektivtrafikstandard. o VISION som utgår från att Lunds kommuns vision för framtidens Brunnshög uppfylls gradvis under prognosperioden. Lunds kommuns vision är att minst 1/3 av resorna till och från Brunnshög ska ske med kollektivtrafik. Medelintäkt 7 SEK per resa enligt nuvarande medel i Lunds stadstrafik. 8 turer per timme och riktning i högrafik och 6 turer per timme i lågtrafik Normala depåkostnader enligt jämförbara spårvagnsstäder, till en finansieringskostnad på 7,5 Mkr/år (40 år, 4% ränta)

4 Datum (5) Trafikekonomi för de olika alternativen framgår av tabellerna nedan. Depåkostnaderna ingår. Juridisk bedömning Samråd har skett med avdelningen för juridik. Miljökonsekvenser Bedömning av miljökonsekvenser ska göras av Skånetrafikens miljöstrateg då ärendet är klart. Kopplingar till policyer och övergripande beslut Kollektivtrafiknämnden i Skåne och Lunds kommun undertecknade 1999 en avsiktsförklaring där parterna enades om att gemensamt verka för byggnation och finansiering av Lundalänken, ett högvärdigt kollektivtrafikstråk för busstrafik från stationen via lasarettet, Lunds tekniska högskola och Brunnshög fram till Sandbyvägen. På längre sikt skulle kollektivtrafikstråket kunna konverteras för spårtrafik beslutade Regionfullmäktige att åtar sig att bedriva lätt spårtrafik enligt samma principer som gäller för regional tågtrafik i Skåne beslutade parterna att fördjupa sin samverkan tillsammans med Malmö stad och Helsingborg stad genom deltagande i projektet spårvagnar i Skåne SPIS. Kraftfulla satsningar för en mer högvärdig kollektivtrafik i form av bland annat spårvagn krävs för att nå kollektivtrafikbranschens fördubblingsmål liksom Skånetrafikens långsiktiga mål om, bland annat, 40 % marknadsandel 2030.

5 Datum (5) Nyttan av en fördubblad kollektivtrafik har av kollektivtrafikbranschens Partnersamverkan för en fördubblad kollektivtrafik formulerats enligt följande: En fördubbling av kollektivtrafiken bidrar till att nå angelägna samhällsmål när det gäller miljö, sysselsättning, trafiksäkerhet och jämställdhet. En fördubbling av kollektivtrafiken skulle minska persontrafikens koldioxidutsläpp med drygt 20 procent och ge en samhällsekonomisk vinst på drygt fyra miljarder kronor. Kollektivtrafiken skapar alltså värden både för den som reser och för vårt samhälle. Därför arbetar en enad bransch mot visionen kollektivtrafiken är en självklar del av resandet i ett hållbart samhälle. Det övergripande målet är att kollektivtrafikens marknadsandel ska fördubblas på sikt. Som ett mål på vägen dit ska antalet resor med kollektivtrafik fördubblas till år De nationella branschorganisationerna som står bakom fördubblingsprojektet är Svensk Kollektivtrafik, Svenska Bussbranschens Riksförbund, Svenska Taxiförbundet, Branschföreningen Tågoperatörerna, Sveriges Kommuner och Landsting samt Trafikverket. Samverkan med berörda fackliga organisationer Ingen samverkan har bedömts nödvändig i detta ärende i nuläget. Samverkan kommer att upptas under arbetet med förfrågningsunderlag. Hur uppföljning ska ske Ärendet följs upp genom den projektgrupp som bildas för genomförandet av samtliga upphandlingsärenden samt driftsättning av Spårvagnarna. Projektgruppen är en sammansättning av personer från Region och Kommun samt från projektkontoret för Spårvagnar i Skåne. Samverkan med kundgrupper Ingen samverkan har bedömts nödvändig i detta ärende i nuläget. Samverkan kommer att upptas under arbetet med förfrågningsunderlag. Mats Persson Ordförande Henrik Dagnäs Direktör

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-03-06 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring för Malmöpendeln

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-10 Dnr 1500318 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Malmöpendeln och avtal om Malmöringen

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-29 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö med koppling Sverigeförhandlingen

Läs mer

Alternativa utformningar av kollektivtrafiksystemet mellan Lund C och ESS

Alternativa utformningar av kollektivtrafiksystemet mellan Lund C och ESS Joel Hansson 2012-11-19 Alternativa utformningar av kollektivtrafiksystemet mellan Lund C och ESS Nollalternativet busstrafik på Lundalänken Sedan 2003 finns en högklassig bussbana mellan Lund C och Solbjer;

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-05-17 Dnr 1500318 1 (6) Regionala utvecklingsnämnden Avsiktsförklaring storstadsåtgärder

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Anna Bothom Avd Försäljning anna.bothom@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2012-11-05 Dnr [Diarienummer] 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Utökad omfattning av studeranderabatt i kollektivtrafiken

Läs mer

Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling

Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling Spårväg Lund C ESS Spårvägen i Lund drivkraft för stadsutveckling Pernilla von Strokirch, Projektchef Spårvägen som drivkraft för stadsutveckling Att få en spårväg i Lund är inte ett mål i sig. Spårvägen

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2017-02-06 1 (6) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2017-02-06 09.30 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken 1.

Läs mer

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken 109 000 invånare i kommunen (12:a i landet efter folkmängd) tillväxt i befolkning ca 1% per år tillväxt i arbetsplatser ca 2% per år (5 nya jobb varje arbetsdag)

Läs mer

European Spallation Source (ESS) i Lund

European Spallation Source (ESS) i Lund European Spallation Source (ESS) i Lund En mötesplats för vetenskapsmän inom materialforskning 1 ESS-& MAX IV:s anläggningar i Lund Malmö Köpenhamn Lund Brunnshög Knutpunkt för transporten : Till Lund

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-16 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Överenskommelse om utbyggnad

Läs mer

Kunskapsstråket. En unik position

Kunskapsstråket. En unik position Visionsbild för Kunskapsstråket, SBK Lund och visualisering Arrow Kunskapsstråket En unik position Global trend, lokal vision Omvandlingen från industri- till kunskapssamhälle har skapat en efterfrågan

Läs mer

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Lars Blixt Verksamhetscontroller 040-675 36 38 Lars.Blixt@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-10-25 Dnr 1601903 1 (5) Regionstyrelsen Nytt betalsystem i kollektivtrafiken - investering Ordförandens

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Anna Liljehov Fysisk planerare 040-675 34 08 Anna.Liljehov@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-17 Dnr 1300615 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Den attraktiva regionen projektomgång

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 25-35 Datum 2014-04-28 1 (6) Protokoll från sammanträde Tid: 2014-04-28 kl. 09.30-12.00 Plats: Skånetrafiken, Hässleholm Beslutande Mats Persson (FP), ordf Lars Johansson (M), 1:e vice ordf,

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Enhetschef Sven Tufvesson Ledningsstrateg BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-06-16 Dnr 1601902 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Genomförandeavtal spårväg Lund Ordförandens förslag

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2014-01-31 1 (8) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2014-02-07 08.30-- Plats: Köpenhamns lufthamn,

Läs mer

Pernilla von Strokirch Projektchef. Spårväg Lund C ESS

Pernilla von Strokirch Projektchef. Spårväg Lund C ESS Pernilla von Strokirch Projektchef Spårväg Lund C ESS Dagordning 1. Spårvägen som drivkraft för stadsutveckling 2. Organisation och Tidplan 3. Var börjar vi bygga 4. Utformning och gestaltning 5. Miljöfrågor

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-25 Dnr 1500318 1 (5) Regionala utvecklingsnämnden Avtal för höghastighetsjärnväg

Läs mer

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet

Datum 2015-06-16 Dnr 1501816. Region Skånes medverkan i utvecklingen av Mobilområdet Regionstyrelsen Lennart Svensson Utvecklare 040-623 97 45 Lennart.R.Svensson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-16 Dnr 1501816 1 (5) Regionstyrelsen s medverkan i utvecklingen av Mobilområdet i Skåne

Läs mer

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013

DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 hela DEL 1 AV 3: ARBETSPENDLING I SKÅNE MAJ 2013 Det är 30 % fler som arbetar i Malmö/Lund än som bor där - effektiv pendling med kollektivtrafik är nödvändig! kåne är en region med 1,3 miljoner invånare,

Läs mer

RAMAVTAL 10 STORSTAD LUND OBJEKTAVTAL LUNDS KOMMUN

RAMAVTAL 10 STORSTAD LUND OBJEKTAVTAL LUNDS KOMMUN RAMAVTAL 10 STORSTAD LUND OBJEKTAVTAL LUNDS KOMMUN RAMAVTAL 10 STORSTAD LUND OBJEKTAVTAL FÖR LUNDS KOMMUN Detta Objektavtal, vilket biläggs Ramavtal 10 Storstad Lund ( Ramavtalet ), syftar till att reglera

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2018-05-21 1 (6) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2018-05-21 kl.09.30- Plats: Rum Söderslätt, Skånetrafiken,

Läs mer

Trafikverket och spårväg

Trafikverket och spårväg Spårvagnsstädernas årsmöte 2014 i Lund Trafikverket och spårväg Lennart Andersson Trafikverket och spårväg Trafikverkets svar (I) Regeringen bör i sin instruktion ge Trafikverket erforderliga resurser

Läs mer

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag

Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag Beslutsunderlag 2015-01-13 Ewa Rosén Regional utveckling 0451-288511 Kollektivtrafikmyndigheten Ewa.rosen@skanetrafiken.se Trafikplikt inför upphandling busstrafik 2015 beslutsunderlag 1. Bakgrund Under

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Claes Ulveryd Mats Améen Tommy Persson BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-03-04 Dnr 179/2006 1 (5) Regionfullmäktige Anskaffning av kompletterande Pågatåg X61 Ordförandens förslag Kollektivtrafiknämnden

Läs mer

Fastighets- och servicenämnden

Fastighets- och servicenämnden Fastighets- och servicenämnden Regionservice Tobias Nilsson Servicechef 046-17 10 00, 0761-08 68 39 BESLUTSFÖRSLAG Datum 2011-11-14 Dnr 0901285 99190000-0060-1999-0012 / 82 C 1 (3) Regionfullmäktige Taxor

Läs mer

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA

KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK - EN INVESTERING I SAMHÄLLSNYTTA KOLLEKTIVTRAFIK ÄR INGET SJÄLVÄNDAMÅL Syftet med kollektivtrafiken är att göra samhället tillgängligt genom att skapa möjligheter för människor att resa

Läs mer

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev.

Trosa kommun har tagit del av remissmaterialet och kommunens synpunkter framgår av detta brev. Hans-Erik Eriksson Koordinator för Ostlänken 0156-520 35 hans-erik.eriksson@trosa.se Datum 2016-03-11 Diarienummer KS 2016/14 Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se peter.kalliopuro@regeringskansliet.se

Läs mer

Brunnshög i Lund - Ett ledande exempel på hållbar utveckling. Anders Almgren, Kommunstyrelsens ordförande

Brunnshög i Lund - Ett ledande exempel på hållbar utveckling. Anders Almgren, Kommunstyrelsens ordförande Brunnshög i Lund - Ett ledande exempel på hållbar utveckling Anders Almgren, Kommunstyrelsens ordförande HISTORIA Lund C ESS ESS SCIENCE VILLAGE Regionens största arbetsplats Idag 40 000 arbetsplatser,

Läs mer

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet

Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1 (2) Regional kollektivtrafikmyndighet Datum 2018-01-17 Diarienummer 180149 Landstingsfullmäktige Överenskommelse inför beslut om allmän trafikplikt för Öresundstågssystemet Förslag

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-03 Dnr 1704240 1 (5) Utskottet för primärvård, psykiatri

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden ORDFÖRANDEBESLUT Datum 2012-07-09 Dnr 1 (1) Kollektivtrafiknämnden Svar till Malmö Stad med anledning av motion om att förbättra kollektivtrafiken i Limhamn Bunkeflo Ordförandens

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 1-9 Datum 2014-02-03 1 (5) Protokoll från sammanträde Tid: 2014-02-03 kl. 09.30-12.50 Plats: Skånetrafiken, Hässleholm Beslutande Mats Persson (FP), ordf Lars Johansson (M), 1:e vice ordf, Stefan

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Patrik Engfors Verksamhetsutvecklare 0451-288 631 Patrik.Engfors@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-11-02 Dnr 1503283 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Ändrade biljettpriser och

Läs mer

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG BILAGA 2 SPECIFIKATION INKLUSIVE TIDPLAN 1 Storstad Malmö/Lund/Helsingborg

Läs mer

Närsjukvårdsberedningen

Närsjukvårdsberedningen Närsjukvårdsberedningen Bim Soerich Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 27 bim.soerich@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-13 Dnr 1402153 1 (5) Närsjukvårdsberedningen Delaktighet, inflytande och

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Marie Jacobsson Strateg 040-675 31 12 Marie.Jacobsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-04-18 Dnr 1700225 1 (6) Regionstyrelsens arbetsutskott inför årsstämma Ordförandens

Läs mer

Igångsättningstillstånd - Kunskapsparken, Brunnshög

Igångsättningstillstånd - Kunskapsparken, Brunnshög Kommunkontoret Tjänsteskrivelse 1 (5) Ledningen Eva Rydén Dalman +46463595839 eva.dalman@lund.se Kommunfullmäktige Igångsättningstillstånd - Kunskapsparken, Brunnshög Sammanfattning På tekniska nämndens

Läs mer

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626

Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 Regionstyrelsen Charlotte Karbassi Stabschef ekonomi 040-675 36 41 Charlotte.Karbassi@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-06-04 Dnr 1501626 1 (5) Regionstyrelsen Ekonomiskt läge och åtgärder Ordförandens

Läs mer

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf Borås Stad Från: Charlotta Tornvall Skickat: den 20 december 2018 09:54 Till: Borås Stad Ämne: VB: Återkoppling från höstens dialogmöte 2018 dnr 2018-00507 Bifogade filer: Borås_återkoppling_dialogmöte.pdf

Läs mer

Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner

Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel 15 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel 20 km zoner i alt 1 personliga zoner Exempel på möjlig zonindelning i alt 2 fasta cirkelzoner Miljö- och klimatstrategi (12 bilder) Miljö- och klimatstrategi

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Patrik Engfors Verksamhetsutvecklare 0451-288 631 Patrik.Engfors@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-06 Dnr 1602931 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Biljetter och priser Skånetrafiken

Läs mer

Lätt spårtrafik ett framtidskoncept? Christian Rydén Lunds kommun

Lätt spårtrafik ett framtidskoncept? Christian Rydén Lunds kommun Lätt spårtrafik ett framtidskoncept? Christian Rydén Lunds kommun TJ Grafik 2007 Bergen Bybanesystem Byggstart 2007 Driftsstart 2010 Koncession / OPS Trafikstart planerad aug 2010 Norrköping Utbyggnad

Läs mer

Regionstyrelsens arbetsutskott

Regionstyrelsens arbetsutskott Regionstyrelsens arbetsutskott Marie Jacobsson Strateg 040-675 31 12 Marie.Jacobsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-04-27 Dnr 1504275 1 (7) Regionstyrelsens arbetsutskott inför årsstämma Ordförandens

Läs mer

Aktion för spårvägsfritt Lund. Lund den 27 september 2013. Regeringskansliet. Näringsdepartementet. 103 33 Stockholm

Aktion för spårvägsfritt Lund. Lund den 27 september 2013. Regeringskansliet. Näringsdepartementet. 103 33 Stockholm Aktion för spårvägsfritt Lund Lund den 27 september 2013 Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Aktion för Spårvägsfritt Lund har på remiss erhållit Trafikverkets Förslag till nationell

Läs mer

Regionala utvecklingsnämnden

Regionala utvecklingsnämnden Regionala utvecklingsnämnden Stina Nilsson Projektledare 040-675 32 58 Stina.J.Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-30 Dnr 1500318 1 (8) Regionala utvecklingsnämnden Storstadsavtal för Malmö i

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 45 47 Datum 2017-05-29 1 (4) Protokoll från kollektivtrafiknämndens sammanträde Tid: 2017-05-29 09.30 10.40 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken Beslutande Stefan Svalö (S),

Läs mer

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Therese Andersson Enhetschef 040-675 32 44 therese.m.andersson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-09-19 Dnr 1601227 1 (5) Regionstyrelsen Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Patrik Engfors Verksamhetsutvecklare 0451-288 631 Patrik.Engfors@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-10-20 Dnr 1300766 1 (6) Regionfullmäktige Prissänkning årskortet Jojo

Läs mer

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter

Innovation och ökat resande skånska innitiativ och erfarenheter Magnus Hedin, Go Ahead Nordic (trafikdirektör Skånetrafiken 2008-2011) Anders Jönsson, Region Skåne Den danske banekonference 15 maj 2017, Köpenhamn, Danmark Innovation och ökat resande skånska innitiativ

Läs mer

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne

Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Skånetrafiken - det självklara valet för dig som reser i Skåne Ingemar Bryman, Utvecklingsstrateg, Mejl: ingemar.bryman@skanetrafiken.se Tel: 0451-288 571 Från vision till verklighet om resvanor idag och

Läs mer

Datum I ärendet finns följande dokument 1. Regionala utvecklingsnämndens beslut , 79

Datum I ärendet finns följande dokument 1. Regionala utvecklingsnämndens beslut , 79 DAGORDNING Datum 2016-06-17 1 (6) Sammanträde i regionstyrelsen Ledamöter och ersättare i regionstyrelsen kallas till sammanträde. Tid: 2016-06-20 kl. 09.00 Plats: Rum 114, Rådhus Skåne, Kristianstad 1.

Läs mer

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG OBJEKTAVTAL LUNDS SPÅRVÄG

RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG OBJEKTAVTAL LUNDS SPÅRVÄG RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG OBJEKTAVTAL LUNDS SPÅRVÄG RAMAVTAL 8 STORSTAD MALMÖ/LUND/HELSINGBORG OBJEKTAVTAL FÖR LUNDS SPÅRVÄG Innehållsförteckning 1. Parter 2. Inledning 3. Objektens omfattning

Läs mer

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken

Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken Lundalänken en genväg för kollektivtrafiken 105 000 invånare i kommunen (12:a i landet efter folkmängd) tillväxt i befolkning ca 1% per år tillväxt i arbetsplatser ca 2% per år (5 nya jobb varje arbetsdag)

Läs mer

Trafikekonomi superbuss Lund C Lund ESS

Trafikekonomi superbuss Lund C Lund ESS Trafikekonomi superbuss Lund C Lund ESS Kostnader och intäkter för trafikdriften 2013-05-21 Sida 1(5) Innehåll Innehåll... 1 1. Förutsättningar... 3 2. Resandeutveckling och intäkter... 4 3. Produktion

Läs mer

Hälso- och sjukvårdsnämnden

Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och sjukvårdsnämnden Maria Antonsson-Anderberg Enhetschef 040-675 32 22 Maria.Antonsson-Anderberg@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2018-01-31 Dnr 1702206 1 (5) Hälso- och sjukvårdsnämnden Hälso- och

Läs mer

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård

Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård 7. Utskottet Utskottet för primärvård, psykiatri och tandvård Maria Wallström Handläggare 040-675 31 19 Maria.Wallstrom@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-10-23 Dnr 1703582 1 (6) Utskottet för primärvård,

Läs mer

RAPPORT. Trafikekonomi - spårvagnstrafik i Lund SKÅNETRAFIKEN TRANSPORTSYSTEM AB UPPDRAGSNUMMER

RAPPORT. Trafikekonomi - spårvagnstrafik i Lund SKÅNETRAFIKEN TRANSPORTSYSTEM AB UPPDRAGSNUMMER SKÅNETRAFIKEN Trafikekonomi - spårvagnstrafik i Lund UPPDRAGSNUMMER 7000864000 TRANSPORTSYSTEM AB KIRSTEN WRETSTRAND HANS DANIELSON repo001.docx 2012-03-29 Innehållsförteckning 1 Inledning 1 2 Förutsättningar

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2016-03-14 1 (7) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-03-14 09.30-16.00 Plats: Hässleholm, Skånetrafiken

Läs mer

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne

Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Strategi för kollektivtrafiken i Region Skåne Therese Kropp, Ledningsstrateg Skånetrafiken therese.kropp@skanetrafiken.se 0451-288502 Det går inte riktigt att trampa gasen i botten på samma sätt Skånetrafiken

Läs mer

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne Servicenämnden Stefan Eriksson Enhetschef 040-33 11 06 Stefan.Eriksson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-09 Dnr 1402924 1 (6) Servicenämnden Taxor och avgifter för parkering i Ordförandens förslag

Läs mer

Förstudie för Spårväg syd

Förstudie för Spårväg syd SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING DNR: 1.5.3.-414/11 SID 1 (5) 2011-10-19 Handläggare: Inger Bogne Telefon: 508 15450 Till Skarpnäcks stadsdelsnämnd 2011-11-10 Förstudie för Spårväg syd Svar på remiss från

Läs mer

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik

Uppsala Spårväg. för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala Spårväg för en framtida hållbar kollektivtrafik Uppsala växer Uppsala växer och är en av Europas mest expansiva regioner. År 2050 förväntas vi bli 340 000 invånare. Vi ser positivt på denna utveckling.

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2018-02-09 1 (5) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2018-02-09 kl.09.30-16.00 Plats: Helsingborg C/RAUS/Marina

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLLSUTDRAG Datum 2016-03-14 1 (2) 16 Yttrande. Trafikförsörjningsprogram för Skåne 2016 Diarienummer 1402020 Kollektivtrafiknämndens beslut 1. Kollektivtrafiknämnden tillstyrker

Läs mer

Regionstyrelsen

Regionstyrelsen Regionstyrelsen 218-239 2018-11-28 kl:09.00-13.35 Plats: Regionens hus, sal A 223 Allmän trafikplikt inför upphandling av busstrafik Diarienummer: RJL 2018/2474 Beslut Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige

Läs mer

PÅGATÅG NORDOST 2009

PÅGATÅG NORDOST 2009 Älmhult Markaryd Vittsjö Osby Killeberg Bjärnum Hästveda Perstorp Tyringe Sösdala Vinslöv Önnestad Kristianstad Fjälkinge Bromölla Sölvesborg Tjörnarp Höör NIO KOMMUNER I SAMVERKAN BROMÖLLA HÄSSLEHOLM

Läs mer

1. Kollektivtrafiknämnden

1. Kollektivtrafiknämnden 1. Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Kenny Nilsson Ledningsstrateg 0451-28 85 08 kenny.nilsson@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-11-24 Dnr 1400652 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Verkstadsdepå

Läs mer

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland

Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Trafikpliktsutredning avseende allmän trafikplikt för Östra Sörmland Sammanfattning Busstrafiken i område Östra Sörmland, omfattande Strängnäs kommun samt de angränsande områdena i Eskilstuna kommun (Norra

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Magnus Andersson Affärsområdeschef Tåg 0451-288506 Magnus.Andersson@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-03-16 Dnr 1500643 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Tågtrafiken inför T16

Läs mer

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf

Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG. Presentation på Visioner för ett hållbart växande Västsverige , Ylva Löf Förslag till ny ÖVERSIKTSPLAN FÖR GÖTEBORG Process till antagande BN-beslut Samråd BN-beslut Utställning BN-beslut Godkänd Antagande KF STRATEGIER FÖR STADENS UTBYGGNAD Bygg och utveckla centralt! Komplettera

Läs mer

Skåne Livskvalitet i världsklass

Skåne Livskvalitet i världsklass Skåne Livskvalitet i världsklass 1 Region Skåne är ansvarig för kollektivtrafiken i Skåne. Pågatågen och busstrafiken knyter samman Skåne tillsammans med Öresundstågen, som även sträcker sig över övriga

Läs mer

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne

Datum Dnr Regional biblioteksplan för Region Skåne Kulturnämnden Christina Gedeborg-Nilsson Utvecklare Kultur och hälsa 040-675 37 45 Christina.Gedeborg-Nilsson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-06-12 Dnr 1602317 1 (5) Kulturnämnden Regional biblioteksplan

Läs mer

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik

Västsvenska paketet. En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Västsvenska paketet En förutsättning för en fördubblad kollektivtrafik Stora krav på transportsystemen Befolkningsökningen, urbaniseringen, globaliseringen och miljön ställer nya och hårdare krav på transporter

Läs mer

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige

Nybro kommun Sammanträdesprotokoll Blad Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige Sammanträdesdatum C:\Users\PKO0107\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.Outlook\TU2K05FY\N2016-00179-TIF Nybro kommun.doc Sammanträdesdatum 98 59 Dnr KSF 2015-97 Yttrande över

Läs mer

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335

YTTRANDE. Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 Regionstyrelsen YTTRANDE Datum 2016-04-07 Dnr 1600335 1 (7) Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Remiss. Delrapport från Sverigeförhandlingen: Höghastighetsjärnvägens finansiering och

Läs mer

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne

Datum Dnr Taxor och avgifter för parkering i Region Skåne Servicenämnden Stefan Eriksson Enhetschef 040-33 11 06 Stefan.Eriksson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-02-01 Dnr 1402924 1 (6) Servicenämnden Taxor och avgifter för parkering i Ordförandens förslag

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-20 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Verksamhetsutveckling och affärsrelationer grunden skapas vid upphandlingen

Verksamhetsutveckling och affärsrelationer grunden skapas vid upphandlingen Verksamhetsutveckling och affärsrelationer grunden skapas vid upphandlingen Västtrafikmodellen Från Beställar- Leverantörsroller till Partnerskap Upphandling i Göteborg 2013-11-28 Västtrafik i siffror

Läs mer

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård

Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Beredningen för psykiatri, primärvård och tandvård Emelie Sundén Hälso- och sjukvårdsstrateg 040-675 31 29 emelie.sunden@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2015-02-20 Dnr 1500023 1 (5) Beredningen för psykiatri,

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden PROTOKOLL 1 12 Datum 2018-02-09 1 (6) Protokoll från kollektivtrafiknämndens sammanträde Tid: 2018-02-09 kl.09.30-15.00 Plats: Raus tågverkstad/marina Plaza i Helsingborg Beslutande Karl-Erik Olsson (S)

Läs mer

FAQ VERKSAMHETEN. .u. Vad är syftet med X2AB?

FAQ VERKSAMHETEN. .u. Vad är syftet med X2AB? FAQ VERKSAMHETEN.u. Vad är syftet med X2AB? Syftet med X2ABs verksamhet är att erbjuda regionala kollektivtrafikmyndigheter,länstrafikbolag och trafikföretag en möjlighet att driva gemensamma utvecklingsprojekt

Läs mer

Avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökat bostadsbyggande i Stockholms län

Avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökat bostadsbyggande i Stockholms län 2014-01-07 TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2014/1-201 1 (6) Kommunstyrelsen Avtal om finansiering och medfinansiering av utbyggnad av tunnelbanan samt ökat bostadsbyggande i Stockholms län Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

SKRIVELSE Yttrande över Sveriges Kommuners och Landstings framtida roll och engagemang i kollektivfrågor

SKRIVELSE Yttrande över Sveriges Kommuners och Landstings framtida roll och engagemang i kollektivfrågor Stockholms läns landsting Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1C Ankom Stockholms läns landsting- Dnr: 2011-09- 0 8 2011-09-08 Landstingsstyrelsen LS 1108-1105 UNDSTiNGSSTYRELSFN 1 1-09- 20 * 0 1 0 Yttrande

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Mickael Espling Affärschef Öresundståg 0451-28 85 76 Mikael.Espling@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-11-20 Dnr 1701720 1 (5) Kollektivtrafiknämnden Nytt avtal om operativt

Läs mer

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna

Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna 1(5) Handläggare Jens Plambeck 08-686 1651 jens.plambeck@sll.se Trafiknämnden 2016-09-27, punkt 14 Beslut om allmän trafikplikt för busstrafik i Vallentuna beskrivning Trafiknämnden föreslås besluta om

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden DAGORDNING Datum 2016-05-31 1 (7) Sammanträde i kollektivtrafiknämnden Ledamöter och ersättare i kollektivtrafiknämnden kallas till sammanträde. Tid: 2016-05-31 09.00 Plats: Brösarp, Brösarps Gästgifveri

Läs mer

Koncernkontoret Området för samhällsplanering

Koncernkontoret Området för samhällsplanering Området för samhällsplanering Datum 2015-11-06 Dnr 1500321 1 (6) Sverigeförhandlingen Förtydligande avseende s nyttoanalys till Sverigeförhandlingen Sverigeförhandlingen har den 23 oktober 2015 skickat

Läs mer

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda

Datum Dnr Förändringar i Region Skånes bestämmelser om ekonomiska förmåner för förtroendevalda Regionstyrelsen Gustaf Hallqvist Utredare 044-309 31 65 gustaf.hallqvist@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2014-11-26 Dnr 1402448 1 (5) Regionstyrelsen Förändringar i s bestämmelser om ekonomiska förmåner

Läs mer

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114

Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Valkretsindelning Region Skåne - Yttrande Ärende 14 KS 2017/114 Sida 290 av 349 Tjänsteskrivelse 1(2) 2017-04-18 Dnr: KS 2017/114 Kommunstyrelsen Valkretsindelning Region Skåne Yttrande Förslag till beslut

Läs mer

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget

Datum Dnr Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar. Beskrivning av ärendet och skälen för förslaget Regionstyrelsen Therese Andersson Enhetschef 040-675 32 44 therese.m.andersson@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-08-23 Dnr 1601227 1 (5) Regionstyrelsen Ändrade regler gällande förskottering av infrastrukturinvesteringar

Läs mer

Personal- och arbetsgivarutskottet

Personal- och arbetsgivarutskottet Personal- och arbetsgivarutskottet Carina Wirth 040-675 30 64 carina.wirth@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2013-05-22 Dnr 1202189 1 (2) Personal- och arbetsgivarutskottet Personalidén - personalpolitisk

Läs mer

Regionala tillväxtnämnden

Regionala tillväxtnämnden DAGORDNING Datum 2013-03-15 1 (9) Sammanträde i regionala tillväxtnämnden Ledamöter och ersättare i regionala tillväxtnämnden kallas till sammanträde. Tid: 2013-03-22 9- Plats: Eslöv, Stadshuset 09.00-10.00

Läs mer

Kollektivtrafiknämnden

Kollektivtrafiknämnden Kollektivtrafiknämnden Johan Gomér Planeringschef 0451-29 89 79 johan.gomer@skanetrafiken.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2017-02-06 Dnr 1500318 1 (6) Kollektivtrafiknämnden Avsiktsförklaring Malmö stad med koppling

Läs mer

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund

Datum Dnr Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd Sund Sjukvårdsnämnd Sund Peter Sigsjö Enhetschef 040-675 36 91 Peter.Sigsjo@skane.se BESLUTSFÖRSLAG Datum 2016-05-18 Dnr 1601578 1 (2) Sjukvårdsnämnd Sund Åtgärder med anledning av det ekonomiska läget - Sjukvårdsnämnd

Läs mer

Överenskommelse Skånebanan

Överenskommelse Skånebanan TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Datum Diarienummer 2017-02-08 KLK 2017/83-1 Handläggare Utvecklingsstrateg James Heathcote Tillväxtavdelningen 0451-26 83 54 James.heathcote@hassleholm.se KSAU Överenskommelse Skånebanan

Läs mer

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF

Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden. Hans Weinehall SvTF Möjligheter med kommersiell trafik nu och i framtiden Hans Weinehall SvTF Taxibranschen Taxi finns överallt 15 900 fordon & fler än 25 000 årsarbeten i landet (uppåt 40 000 av och till) I Norrbotten: Drygt

Läs mer

Fördubblingsprojektet. Björn Sundvall, Svensk Kollektivtrafik Bergen

Fördubblingsprojektet. Björn Sundvall, Svensk Kollektivtrafik Bergen Fördubblingsprojektet Björn Sundvall, Svensk Kollektivtrafik Bergen 2010 10 14 Många statliga utredningar / betänkanden om den framtida kollektivtrafiken under senare år. Bl.a. Kollektivtrafik med människan

Läs mer

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005

Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 Sammanfattning av förslag till målbild presenterad i juni 2005 K2020 Framtidens kollektivtrafik i Göteborgsområdet är benämningen på en översyn av kollektivtrafiken, som genomförs i samverkan mellan Trafikkontoret,

Läs mer