ANVÄNDARGUIDE. Polopoly Content Manager Version 9.4. (c) Polopoly AB (publ)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ANVÄNDARGUIDE. Polopoly Content Manager Version 9.4. (c) Polopoly AB (publ)"

Transkript

1 ANVÄNDARGUIDE Polopoly Content Manager Version 9.4 (c) Polopoly AB (publ)

2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Nyheter i version Arbeta med Polopoly Content Manager Logga in/ut Snabbstart Att använda Polopoly Content manager Innehållsträdet Sök Att söka efter nyligen ändrade objekt Att söka på fritext Att söka Avancerat Låsta avdelningar/artiklar Resources Figur 11 Klippboken Använd resurser i en artikel Arbeta med artiklar Att skapa artiklar Att spara artiklar Publicera Att publicera en ny artikel Att redigera en artikel Att ta bort en artikel Versioner av en artikel Sid 2(41)

3 5 Arbeta med avdelningar Att redigera en avdelning Att ta bort en avdelning Att ändra ordning på innehåll i avdelning Behörighetssystemet Hemavdelningar och vanliga avdelningar Användare Att skapa en ny användare Att söka efter en användare Att redigera en användare Att ta bort en användare Användargrupper Att skapa en användargrupp Behörigheter Att hantera behörigheter för artiklar Att hantera behörigheter för avdelningar Terminologi Symbolkarta Sid 3(41)

4 1 Nyheter i version 9.4 Bland nyheterna i version 9.4 märks särskilt det nya begreppet Resources. Resources är ett förenklat sätt att arbeta med resurser i systemet såsom bilder och länkar till interna artiklar. Nya möjligheter finns att enkelt söka efter olika typer av innehåll och direkt i samma arbetsyta klippa ut och klistra in dessa på den plats man vill i artiklar eller avdelningar. Hela avdelningar med allt innehåll kan på detta sett enkelt kopieras och klistras in i en annan avdelning med några få knapptryck, se avsnitt En annan nyhet är möjligheten att ange olika ikoner för olika artikeltyper i systemet (kan endast göras programmatiskt). Se avsnitt 3.2 där man valt att representera en länkartikel med en länkikon och en bildartikel med en bildikon för att ge en bättre överskådlighet bland sökresultat och trädväljare. Notera dock att detta är ett exempel och att det inte nödvändigtvis kommer att se ut på samma sätt i din implementation av Polopoly systemet.

5 2 Arbeta med Polopoly Content Manager 2.1 Logga in/ut För att få tillgång till systemets funktioner måste du logga in. Inloggning sker genom att ange användarnamn och lösenord på webbgränssnittets inloggningssida, se Figur 1. Vid ett felaktigt inloggningsförsök visas ett felmeddelande och du får göra ett nytt försök. Du har ett obegränsat antal försök på dig. Figur 1 Inloggningssidan Efter avslutat arbete bör du logga ut från systemet för att förhindra obehöriga från att använda det. Du loggar ut genom att trycka på länken märkt Logga ut i övre högra hörnet i toppramen. En lyckad utloggning leder vidare till inloggningssidan.

6 2.2 Snabbstart Det första du bör göra efter att du loggat in i systemet är att byta ditt lösenord och fylla i dina användaruppgifter. Ofta ger man användare ett enkelt lösenord som de sedan byter ut själva till något som är strikt personligt. Du redigerar dina inställningar genom att följa länken Mina inställningar längs upp till höger på sidan. Notera att för ändring av t.ex. språk under Mina inställningar behöver du logga ut/in för att dessa ska träda ikraft. För att snabbt komma igång och publicera en artikel kan du använda rullgardinsmenyn uppe till vänster i toppramen, se Figur 2: Figur 2 Skapa artikel från rullgardinsmenyn i toppramen Välj artikeltyp i rullgardinsmenyn Skapa innehåll och klicka på Skapa Fyll i den efterfrågade informationen i formuläret. Välj Spara och infoga I den trädstruktur som visas upp, navigera fram till den avdelning där du vill publicera dokumentet. Markera avdelningen genom att trycka på dess namn. Namnet markeras med en blå bakgrund och dess innehållsförteckning under presenteras trädstrukturen i högerramen Välj med hjälp av radioknapparna på vilken position i innehållsförteckningen du vill placera dokumentet Tryck på knappen Fortsätt. Högerramen visar upp den avdelning där du publicerat artikeln i visningsläge. Ett statusmeddelande om publiceringen visas överst i högerramen. Om det av någon anledning inte går att publicera en artikel i avdelningen du valt visas ett felmeddelande och du får välja en ny avdelning Du kan även skapa och publicera en artikel genom att följa anvisningarna i avsnitt 1.1.1

7 3 Att använda Polopoly Content manager Det här avsnittet beskriver den generella uppbyggnaden av det administrativa gränssnittet. De specifika administrativa funktionerna beskrivs i senare avsnitt. Generellt för alla sidor i webbgränssnittet är att man alltid bör följa de länkar och/eller knappar som finns för att utföra funktionerna. Att exempelvis använda webbläsarens bakåtknapp är inte att rekommendera. Webbgränssnittet är uppbyggt med hjälp av tre ramar (eng. frames): en toppram längst upp, en vänsterram och en högerram. Se Figur 3 Figur 3 Vy över webbgränssnittets tre ramar Toppramen innehåller funktioner för att logga ut och för att skifta vy i högerramen, se Figur 4. Överst visas dessutom ditt inloggningsnamn. Vänsterramen är i första hand en funktionsram vars syfte är att underlätta för dig att söka efter innehåll att arbeta vidare med. Sökningen sker antingen via ett innehållsträd eller funktionellt via ett flertal sökkriterier. Innehållsträdet visar en trädvy över allt material som hanteras i systemet. Figur 4 Utloggningslänken samt vyväljaren när användaren är inloggad i systemet

8 Strukturen åskådliggör hur informationen är uppbyggd av kategorier och dokument. Olika objekt presenteras med hjälp av olika ikoner i trädet. Högerramen är den mest dynamiska delen av gränssnittet och den visar upp olika vyer baserat på de val du gjort i vänsterramen. En vy öppnar upp ett objekt för visning eller redigering. Beroende på vilken typ av objekt (artikel eller avdelning) du valt samt om du valt visning eller redigering visas olika vyer upp i högerramen. Du kan ha upp till tio vyer öppna samtidigt. Längst till höger i toppramen finns en rullgardinslista över de vyer du har öppna för tillfället, se Figur Innehållsträdet Innehållsträdet, även kallat avdelningsträdet i vänsterramen åskådliggör visuellt var och hur innehållet är strukturerat, se Figur 5. Olika typer av objekt presenteras med hjälp av olika ikoner, se symbolkartan i avsnitt 6.1: Symbolkarta Figur 5 Innehållsträdet Du navigerar i trädet genom att: Trycka på plustecknet framför en avdelning för att öppna den och visa nästa nivå i trädet Trycka på objektets namn för att öppna motsvarande objekt i visningsläge i högerramen Trycka på nedpil-ikonen framför objektets namn för att visa en popup-meny(i bild till höger) med redigeringsalternativ för det aktuella dokumentet, Sid 8(41)

9 3.2 Sök Att söka efter nyligen ändrade objekt De senaste objekten du arbetat med lagras i en lista vilket ger dig en möjlighet att snabbt fortsätta ditt arbete med t ex en tidigare artikel. Listan hittar du under Sök -fliken i vänsterramen genom följande operationer: Välj fliken märkt Sök Välj delfliken Nyligen ändrade Välj sökkriterier för din sökning efter redigerade objekt. Rullgardinsmenyn Tryck på knappen Uppdatera för att visa alla objekt som matchar dina sökkriterier Figur 6 Nyligen ändrade objekt i vänstermenyn Sid 9(41)

10 3.2.2 Att söka på fritext Alla artiklar i systemet indexeras kontinuerligt och är sökbara i det globala artikelarkivet. Det kan finnas flera index som gör det möjligt att endast söka på publika artiklar (synbara på webbplatsen), eller olika typer av artiklar såsom t.ex. forumartiklar. Grundtanken är att alla fält, såsom rubrik, text och ingress t.ex., i artiklarna blir sökbara. Välj fliken märkt Sök Välj delfliken Text Ange ett sökord (fritext) i textrutan Ange val av index att söka i. Klicka på knappen Sök Figur 7 Sök på fritext i vänstermenyn

11 3.2.3 Att söka Avancerat Under avanceratfliken finns möjlighet att förfina en sökning genom att ange ett antal parametrar. Välj fliken Sök Välj delfliken Avancerat Ange val av parametrar (Minsta/Största id avser varje artikel och avdelnings unika id, syns när man för pekaren över en artikel eller avdelningsikon) Ange val av index att söka i. Klicka på knappen Sök Figur 8 Sök med avancerade alternativ i vänstermenyn

12 3.2.4 Låsta avdelningar/artiklar För att förhindra samtidig redigering av ett och samma objekt låser systemet alla objekt som öppnas för redigering. Genom låsningen förhindras att dina förändringar av objektet skrivs över av någon annan redaktör. Låsta objekt markeras i systemet med en låsikon till vänster om motsvarande objekts namn i högerramen. Du kan låsa upp de objekt du själv har låst genom att utföra följande operationer i vänsterramen: Välj fliken märkt Sök Välj delfliken märkt Låsta Välj sökkriterier för din sökning efter låsta objekt Tryck på knappen Uppdatera för att visa alla låsningar som matchar dina sökkriterier, se Figur Markera de/det objekt du vill låsa upp genom en markering i kryssrutan dess namn Figur 9 Låsta objekt i vänstermenyn Tryck på knappen märkt Lås upp Notera att det endast är under redigering som ett objekt är låst, att öppna ett objekt i visningsläge låser inte motsvarande objekt. När du lämnar redigeringsvyn låses objektet upp automatiskt. Sid 12(41)

13 3.3 Resources Att arbeta med Resources i Polopoly innebär ett förenklat sätt att infoga interna länkar till andra artiklar i systemet eller bilder. Användaren kan enkelt via en fritextsökning leta fram information och välja kopiera från vänsterramen och välj klistra in denna i sin artikel eller delning. Figur 10 Använd resurser från arkivet Kopierade object hamnar i Polopolys klippbok för att senare användas och klistras in i artiklar eller avdelningar. Ikonen för klippboken finns i toppramens högra hörn. Figur 11 Klippboken När användaren kopierat ett objekt hamnar detta i klippboken och ikonen ändras till.

14 3.3.1 Använd resurser i en artikel Figur 12 Skapa resursartikel

15 4 Arbeta med artiklar 4.1 Att skapa artiklar En artikel skapas alltid i en avdelning. Avdelningen blir motsvarande artikels ursprungsavdelning där den först publicerats. Funktionerna för att skapa en artikel hittar du i högerramen när du öppnar avdelningen där dokumentet ska publiceras i visningsläge. I högerramen visas en (eventuellt tom) innehållsförteckning över alla objekt som redan publicerats i avdelningen. Ovanför innehållsförteckningen finns två rullgardinsmenyer som låter dig välja typ av objekt att Figur 13 Skapa ny artikel i vald avdelning skapa. Du skapar en artikel genom att utföra följande operationer i högerramen: Välj artikeltyp i rullgardinsmenyn Skapa innehåll och klicka på Skapa Fyll i den efterfrågade informationen i formuläret Välj någon av operationerna Spara, se avsnitt 4.2: Att spara artiklar eller avsnitt 4.3: Publicera, för att skapa artikeln eller Avbryt för att avbryta operationen för att återgå till avdelningens visningsvy

16 4.2 Att spara artiklar Att spara ett dokument innebär att du lagrar den information som du angivit i mallen och att artikeln blir sökbart i systemet. Att spara innebär dock inte att artikeln blir publik (publiceras). För att publicera dokumentet måste du söka fram det via någon av metoderna i Avsnitt 3.2: Sök. Du sparar ett dokument genom att utföra följande operation i högerramen: Tryck på knappen Spara och visa. 4.3 Publicera För att en artikel ska bli publik måste det publiceras i en avdelning. En artikel kan publiceras i ett obegränsat antal avdelningar. 4.4 Att publicera en ny artikel För att publicera en artikel i samband med att den skapas avslutar du operationerna i avsnitt 4.1: Att skapa artiklar genom att trycka på Infoga och visa. Du publicerar en artikel i en avdelning genom följande operationer i högerramen: Tryck på Infoga och visa. I den trädstruktur som visas upp, navigera fram till den avdelning där du vill publicera dokumentet. Markera avdelningen genom att trycka på dess namn. Namnet markeras med en blå bakgrund och dess innehållsförteckning under trädstrukturen i högerramen. Välj med hjälp av radioknapparna på vilken position i innehållsförteckningen du vill placera dokumentet. Högerramen visar upp den avdelning där du publicerat artikeln i visningsläge. Ett statusmeddelande om publiceringen visas överst i högerramen. Om det av någon anledning inte går att publicera en artikel i avdelningen du valt visas ett felmeddelande och du får välja en ny avdelning. 4.5 Att redigera en artikel När du väl sökt fram den artikel du vill redigera via någon av metoderna i avsnitt 3.2, har du två möjligheter att öppna den för redigering: Tryck på nedpil-ikonen till vänster om artikelns namn och välj operationen Redigera i menyn som visas upp. Artikeln visas upp i redigeringsvy i högerramen. Tryck på artikelns namn vilket öppnar den i visningsläge i högerramen. Tryck på knappen Redigera i högerramen för att öppna den i redigeringsläge. Redigera artikeln och spara dina förändringar (eller avbryt om du inte vill ändra något). Sid 16(41)

17 4.6 Att ta bort en artikel Att ta bort en artikel ur en avdelnings innehållsförteckning kallas i systemet för att avpublicera artikeln. Notera att avpubliceringen endast tar bort artikeln ur den aktuella avdelningens innehållsförteckning, artikeln kan fortfarande finnas publicerad i en eller flera andra avdelningar. En effekt av detta är att avpublicering inte är synonymt med att radera motsvarande artikel från systemet: artikeln går fortfarande att hitta med hjälp av sökfunktionerna i avsnitt 3.2:, dock blir den ej synligt på webben. Figur 14 Avdelning i redigeringsläge Innehåll Du avpublicerar en artikel genom följande operationer: Öppna avdelningen, där artikeln är publicerad, i redigeringsläge. Klicka på Ta bort för att ta bort artikeln, se 14. Sid 17(41)

18 4.7 Versioner av en artikel Sök fram den artikel du vill se tidigare versioner av genom någon av metoderna i avsnitt 3.2. Figur 15 Versioner av en artikel Klicka på egenskaper för artikeln. Välj fliken Versioner för att presentera tidigare versioner, se Arbeta med avdelningar Avdelningar är i första hand till för att strukturera informationen i systemet för att den ska bli enkel att arbeta med. Strukturer byggs upp genom att publicera artiklar och avdelningar i avdelningar. Det enklaste sättet att se på dessa strukturer är att tänka sig dem som filsystem där avdelningar motsvaras av mappar och artiklar av filer eller dokument. Precis som för mappar så kan man bygga upp en trädstruktur med avdelningar i vilka man sedan lägger artiklar. Skillnaden är i huvudsak att vi i Polopoly inte behöver kopiera artiklar för att lägga dom på flera ställen, här behöver man endast länka till den nya platsen och det är fortfarande samma artikel. T ex så skulle en förändring i artikeln slå igenom på alla platser på webbplatsen där artikeln finns publicerad. Det går även enkelt att kopiera en artikel för att sedan förändra den och välja att publicera den. Detta är då en helt egen artikel som på inget sätt hänger ihop med den första artikeln. Sid 18(41)

19 Att skapa en avdelning Avdelningar skapas på samma sätt som artiklar, det vill säga samtidigt som de publiceras i en avdelning alternativt efter att först ha sparats temporärt i arkivet och sedan publiceras. Figur 16 Avdelning i visningsläge Du skapar en ny avdelning genom att utföra följande operationer: Välj avdelningstyp i rullgardinsmenyn och klicka på skapa Fyll i den efterfrågade informationen i formuläret Välj någon av operationerna Spara (avsnitt 4.2: Att spara artiklar) eller Infoga (avsnitt 4.3: Publicera) för att skapa avdelningen eller Avbryt för att avbryta operationen för att återgå till avdelningens visningsvy 5.1 Att redigera en avdelning När du väl sökt fram den avdelning du vill redigera via någon av metoderna i avsnitt 3.2, har du två möjligheter att öppna den för redigering: Tryck på nedpil-ikonen till vänster om avdelningens namn och välj operationen Redigera i menyn som visas upp. Avdelningen visas upp i redigeringsvy i högerramen Tryck på avdelningens namn vilket öppnar avdelningen i visningsläge i högerramen. Tryck på knappen Redigera i högerramen för att öppna avdelningen i redigeringsläge Redigera avdelningen och spara dina förändringar (eller avbryt om du inte vill ändra något). Sid 19(41)

20 5.2 Att ta bort en avdelning Avdelningar tas bort på samma sätt som artiklar. Figur 7 Avdelning i redigeringsläge - Struktur Klicka på Ta bort för den avdelning som ska tas bort, se Figur 177 Klicka på Spara 5.3 Att ändra ordning på innehåll i avdelning Genom att hålla in vänster musknapp kan du dra och släppa en avdelning på den position du vill ha den, se figur 18 Klicka på Spara Figur 18 Ändra ordning på innehållspost genom att dra och släppa med muspekaren Sid 20(41)

21 Behörighetssystemet Alla användare som ska arbeta med Polopoly måste först skapas och registreras i systemet. När du registreras som användare får du ett användarnamn och ett lösenord som du sedan ska använda för att logga in i Polopoly. Systemets sidor kommer att se olika ut beroende på vilka behörigheter en användare har. Vissa användare får till exempel endast publicera artiklar, medan andra användare även har rätt att skapa nya avdelningar. Endast de funktioner som användaren har behörighet att utföra kommer att visas i gränssnittet. 5.4 Hemavdelningar och vanliga avdelningar En avdelning som ska vara toppavdelning för en användare kallas en hemavdelning. Användaren ges vanligtvis behörighet från sin hemavdelning (och därmed automatiskt också för avdelningarna som är underordnade hemavdelningen), men man kan också ges behörigheter som startar i någon avdelning underordnad hemavdelningen. Det är även möjligt att få behörigheter i avdelningar överordnade hemavdelningen vilket dock är ovanligt. Alla avdelningar kan göras till hemavdelningar och alla hemavdelningar kan ändras tillbaka till att vara vanliga avdelningar. Att en avdelning är en hemavdelning kan man se i vänstermenyn; alla hemavdelningar har en speciell ikon framför sitt avdelningsnamn. Tänk på att som administratör av behörighetssystemet försöka hålla strukturen så enkel som möjligt för att inte tappa överblickbarheten över hur du byggt upp din rättighetsstruktur. Skapa så få grupper som möjligt, utnyttja få avdelningar till olika rättigheter och försök ge så många användare som möjligt samma hemavdelning. Sid 21(41)

22 5.5 Användare I Polopoly skiljer man på CM-användare och användare som endast registreras i systemet för t ex en personaliserad webbplats eller för grupper av användare som ska ges åtkomst till en viss del av webbplatsen. Vi kommer nedan att fokusera på s.k. CM-användare, de användare som arbetar i systemet med information och struktur för webbplatsen Att skapa en ny användare En CM-användare kan endast skapas i en hemavdelning. Hemavdelningen är den avdelning som ska bli användarens toppavdelning. Figur 19 Vy över användare i hemavdelning Sid 22(41)

23 För att skapa en ny användare: Klicka på Användare och grupper Klicka på Skapa användare, se 19 Fyll i alla användaruppgifter och markera Är CM-användare, för att användaren ska kunna logga in i systemet. Välj också en hemavdelning för användaren. Spara dina inställningar. Du kan nu lägga in användaren i en befintlig användargrupp (se avsnitt 5.66: Användargrupper) som har lämpliga rättigheter och därefter är du klar. Du kan givetvis även välja att ge användaren behörigheter utan grupptillhörighet. Läs mer om detta i avsnitt 5.7: Behörigheter Att söka efter en användare Fyll i det användarnamn du söker efter i textfältet till höger om Användarnamn, se Figur 9. Vill du även inkludera användare som inte har en hemavdelning i sökningen kryssar du även i Inkludera icke-cm-användare. Klicka på Sök Att redigera en användare Klicka på Redigera användare som visare sig till höger om varje användare i den träfflista som sökningen genererar, se Figur Att ta bort en användare För att ta bort möjligheten för en användare att logga in i systemet kan användarens profil redigeras. Klicka på Redigera användare, och se till att Är CM-användare är avmarkerad. Användaren kommer fortfarande att finnas kvar i systemet, vilket innebär att man kan söka rätt på en borttagen användare och även lägga tillbaka den samma i listan på tillgängliga användare. Sid 23(41)

24 5.6 Användargrupper En användargrupp är en grupp som kan innehålla enskilda användare eller andra grupper. Varje grupp har ett unikt namn. Grupper kan, precis som användare, tilldelas behörigheter. Alla användare som är medlemmar i en grupp, direkt eller via en annan grupp, har de behörigheter som tilldelats gruppen. En skapad grupp kan inte tas bort men kan däremot redigeras. Grupperna all principals och editors samt användarna sysadmin och webmaster skapas automatiskt vid installation av systemet. Behålls grupperna all principals och editors får det till följd att alla nyskapade användare direkt har dessa gruppers rättigheter. Gruppen all principals har rättigheter som innebär att alla besökare kan besöka webbplatsen Att skapa en användargrupp För att hantera många användare skapar du med fördel lämpliga grupper där användarna kan läggas in. På så sätt behöver du inte sätta rättigheter på varje enskild användare utan enbart på gruppen. En användargrupp kan endast skapas i en hemavdelning. Hemavdelningen är den avdelning som ska bli gruppens toppavdelning. Figur 20 Vy över användare i hemavdelning Sid 24(41)

25 För att skapa en ny användargrupp: Välj Egenskaper i den aktuella avdelningen Klicka på Skapa grupp, se Figur 20 Namnge gruppen Markera den/de användare som ska ingå i gruppen och välj Lägg till användare Vill du att en hel grupp av användare ska ingå i gruppen väljer du fliken Grupper och markerar de/de grupper som ska ingå i den nya gruppen och lägger till dessa på samma sätt som med vanliga användare Spara dina inställningar 5.7 Behörigheter I Polopoly styrs användarnas tillgång till systemets funktioner genom att behörigheter kopplas till olika användare och användargrupper. Behörighet i Polopoly kan endast vara inkluderande; man specificerar alltså bara behörighet och kan inte specificera ickebehörighet. Då en användare inkluderas i en ny grupp har den kvar samtliga gamla behörigheter men får även den nya gruppens behörigheter. Du når behörighetssystemet från avdelningssidan genom att klicka på Egenskaper och därefter välja funktionen Behörigheter. Sid 25(41)

26 5.7.1 Att hantera behörigheter för artiklar Figur 21 Vy över artikelbehörigheter i hemavdelning Läsa - Behörighet att läsa artiklar Skriva - Behörighet att redigera artiklar Skapa - Behörighet att skapa och spara artiklar i systemet Ta bort Behörighet att ta bort artiklar Sid 26(41)

27 5.7.2 Att hantera behörigheter för avdelningar Figur 22 Vy över avdelningsbehörigheter i hemavdelning Läsa Behörighet att läsa avdelningar Skriva - Behörighet att redigera avdelningar Skapa - Behörighet att skapa och spara avdelningar i systemet Ta bort Behörighet att ta bort avdelningar Motsvarande inställningar finns för att sätta behörigheter på fliken Inmallsbehörigheter och Innehållspostbehörigheter. Sid 27(41)

28 6 Terminologi I Polopoly används ett antal grundläggande begrepp för publicering och hantering av information. Nedan följer en kort genomgång av denna grundläggande terminologi. ACL Access Control List. Se Behörighetstabell. Administratör Se Systemadministratör. Användare Olika användare av Polopoly har olika arbetsuppgifter och behöver därför behörigheter i olika omfattning. En användare av Polopoly kan till exempel arbeta som systemadministratör, webbmästare, redaktör, moderator, expert, kund, medlem eller bara vara besökare. En systemadministratör av Polopoly administrerar innehåll till skillnad från en redaktör som producerar innehåll. En webbmästare ansvarar för webbplatsen. En redaktör producerar artiklar och avdelningar. Arbetsuppgifterna för en redaktör kan delas upp ytterligare. Ibland väljer man att skilja på huvudredaktörer (med övergripande ansvar för webbplatsens innehåll) och redaktörer. En redaktör kan kallas skribent om denne enbart producerar artiklar som styrs av ett arbetsflöde. En moderator hanterar diskussioner och inlägg i Discussion Forum. En expert i Discussion Forum har rollen som sakkunnig och har en begränsad del av moderatorns behörigheter. En kund använder sig av Polopolys e-handel. En medlem är en besökare på webbplatsen som loggar in för att kunna ta del av tjänster på webbplatsen. En besökare är någon som besöker en webbplats i syfte att hitta information eller använda en tjänst. Användargrupp Se Grupp. Användar-ID En datoranvändare identifierar sig för datorn eller ett program med ett användarnamn, som kan vara ett personnamn (t.ex. Karin) eller en mer abstrakt beteckning (t.ex. xed324). Användargränssnitt (GUI) Användargränssnitt (GUI) kommer från engelskans Graphical User Interface. Polopoly levererar både en verktygslåda för systemutvecklingen och ett färdigt redaktionellt gränssnitt. Det färdiga redaktionella gränssnitt som ingår i Polopolysystemet gör det möjligt för användarna att enkelt styra hur, var och när innehållet ska presenteras. Sid 28(41)

29 Användarinställningar Med hjälp av användarinställningar kan användaren modifiera sitt användargränssnitt. Det är exempelvis möjligt, från och med version 8.3, att själv ställa in vilket språk användargränssnittet ska visas i. API Application Programming Interface. Programmeringsgränssnitt. Ett tillämpningsgränssnitt mot andra tillämpningar; det vill säga de regler man måste följa när man skriver tillämpningar som ska kommunicera med en given tillämpning. Arbetsflöde Arbetsflöde (som tidigare kallades workflow) innebär att du för en artikel definierar en livscykel. Ett arbetsflöde är ett antal steg som en publicerad artikel måste gå igenom innan den blir synlig på webbplatsen, exempelvis från utkast till godkänd. Avdelningar kan ha arbetsflöden. Det betyder att alla artiklar som publiceras i en avdelning med arbetsflöde måste gå igenom de steg som arbetsflödet består av. Artikel Artikel är beteckningen för en grundläggande informationsenhet eller informationsmängd som hanteras av Polopoly. Begreppet artikel kommer historiskt från tidningsvärlden men det är viktigt att observera att en artikel i Polopoly är mer än ett journalistiskt textstycke. En typisk artikel kan bestå av text och kanske en bild, men en artikel kan också bestå av en ljudfil, en film, ett appletprogram eller något annat. Se också Artikelmall. Artikelarkiv Artikelarkivet består av alla artiklar som publicerats på din webbplats. Alla artiklar (samt deras versioner) är sökbara i artikelarkivet. Så även avpublicerade artiklar. Du kan även söka efter tillfälligt sparade artiklar (ofärdiga artiklar). Du kan söka på titel, författare, datum eller andra delar. Artikelmall En artikelmall är ett formulär för en viss typ av artikel. Formuläret fylls i och Polopoly konverterar innehållet till en artikel av en bestämd typ. På så sätt får man ett konsekvent utseende på artiklarna och de bokförs också i systemet så att man kan söka efter dem bland publicerade artiklar eller plocka fram dem för redigering. Artikelpost Varje avdelning har en innehållsförteckning som i sin tur kan innehålla länkar till artiklar, avdelningar och manuella innehållsposter. Varje sådan länk kallas en innehållspost. En artikelpost är en innehållspost som är en artikel. Sid 29(41)

30 Arv behörighet Behörigheter kan sättas direkt på en avdelning eller också ärvas från en överordnad avdelning. Strukturen på vilka avdelningar som ärver behörigheter från andra avdelningar behöver inte vara samma struktur som logiskt bygger upp en webbplats. Detta åskådliggörs i startsidan genom det grafiska trädvyalternativet Arv behörigheter. Avdelningar I Polopoly organiseras artiklar som hör ihop på något sätt i avdelningar. En avdelning fungerar ungefär som en mapp i Windows och kan innehålla både artiklar och andra avdelningar. Genom avdelningar skapas den logiska strukturen bakom webbplatsen. Eftersom redaktörer kan få behörighet att publicera avdelningar begränsas inte webbplatsen till en fast informationsstruktur. De artiklar och avdelningar som är publicerade i en överordnad avdelning utgör den avdelningens innehållsförteckning. Avdelningsinställningar En avdelning har diverse egenskaper som alla går att redigera. Dessa egenskaper kallas avdelningens inställningar. Avdelningspost Varje avdelning har en innehållsförteckning som i sin tur kan innehålla länkar till artiklar, avdelningar och manuella innehållsposter. Varje sådan länk kallas en innehållspost. En avdelningspost är en innehållspost som är en avdelning. Avdelningssida Avdelningssidan är den vy som redaktören oftast arbetar i. Här visas en specifik avdelning samt vad som är publicerat i avdelningen. Se Figur Sid 30(41)

31 Figur 16: Avdelningsvy med 5 innehållsposter Figur 8 Avdelningsvy med 5 innehållsposter Avförd Arbetsflöde (som tidigare kallades workflow) innebär att du för en artikel definierar en livscykel. Ett arbetsflöde är ett antal steg som en publicerad artikel måste gå igenom innan den blir synlig på webbplatsen, exempelvis från utkast till godkänd. Det sista steget i livscykeln kan vara avförd. Det innebär att artikeln inte längre är tillgänglig på webbplatsen. Avpublicera Genom att avpublicera en artikel eller avdelning görs dessa inte längre tillgängliga på webbplatsen via menyer. Artiklar är dock fortfarande tillgängliga via sökfunktionen. Behörighetsgrupp Se Grupp. Behörighetstabell Engelska benämningen är Access Control List (ACL). En ACL är en behörighetstabell där behörigheter kan lagras för ett visst objekt. Observera att behörighetstabellen i sig själv inte bestämmer vem/vilka som ska ha behörigheter. Behörighetstabellen är bara en tabell som innehåller och listar vilka behörigheter objekten har. Benämning av systemet Samlingsnamnet både för företaget och produktsviten är Polopoly. Systemet består av två huvuddelar: Polopoly Content Manager (delen för publicering och innehållshantering) samt Polopoly Relationship Manager (delen för ecrm/kundrelationer). Sid 31(41)

32 Besökare En besökare är en person som besöker en webbplats med avsikt att söka information eller utnyttja någon av webbplatsens tjänster. Bildbank Vid installation av Polopoly Content Manager ingår en enkel bildbank. Brutna länkar Alla länkar i Polopoly är dynamiska varför så kallade "brutna länkar" inte existerar. När en sida flyttas i informationsstrukturen uppdateras samtliga länkar automatiskt. Content Ordet content används om nyheter, information, bilder, video och annat som sprids via Internet. Förenklat skulle man kunna säga att: content är data som lagras i en databas eller på disk. Content är nästan samma sak som data som är nästan samma sak som ordet information. Cookie Liten datamängd med information om tidigare besök som en webbserver skickar till en webbläsare och senare kan hämta därifrån. Copydaemon Copydaemon är ett program som en gång per minut kopierar ut content från produktionsmaskinen till databas och disk. Domänadress En domänadress är det som står i e-postadresser på Internet och det som står efter de dubbla snedstrecken i webbadresser (men före ett eventuellt senare snedstreck). Som exempel är domänadressen för Polopolys webbplats Den senare typen av domänadresser kallas ofta URL. Dra ihop Avdelningsstrukturen på webbplatsen kan visas i en trädstruktur i publiceringsverktyget. Denna trädstruktur kan komprimeras det vill säga dras ihop alternativt expanderas. Se även Expandera. Expandera Avdelningsstrukturen på webbplatsen kan visas i en trädstruktur i publiceringsverktyget. Denna trädstruktur kan expanderas alternativt komprimeras det vill säga dras ihop. Se även Dra ihop. Fryst position Se Låst position. Sid 32(41)

33 Förhandsgranska Du kan förhandsgranska artikeln innan den publiceras. Klickar du på knappen Förhandsgranska öppnas ett nytt fönster som visar artikeln. Förstasida Webbsida som tjänar som huvudingång till en viss webbplats. Använd förstasida (i analogi med en tidnings förstasida) eller ingångssida (i analogi med ingången till ett hus) för eng. home page i den betydelse som avses här. Se även Ingångssida. Förvalt värde, förval Ett förvalt värde är det värde som datorn använder om användaren inte väljer annat värde. Ibland används det engelska default value för förvalt värde. Godkänna Arbetsflöde (som tidigare kallades workflow) innebär att du för en artikel definierar en livscykel. Ett arbetsflöde är ett antal steg som en publicerad artikel måste gå igenom innan den blir synlig på webbplatsen, exempelvis från utkast till godkänd. En godkänd artikel är synlig på webbplatsen. Grupp En grupp är en mängd av gruppmedlemmar. Användare och andra grupper kan vara gruppmedlemmar. En grupp har ett namn och ett ID. En grupp finns representerad i Polopoly User Module. En grupp kan finnas med i behörighetstabeller, ACL:er på samma sätt som användare. Synonymer till begreppet grupp är användargrupp och behörighetsgrupp. Behörigheter kan också hämtas från en extern källa via LDAP vilket kan underlätta i de fall då en behörighetsstruktur redan finns lagrad i en annan webbplats. Gränssnitt Med gränssnitt menas kontaktytan mellan olika funktioner eller delar i ett system. Använd gränssnitt för eng. interface. Exempel på gränssnitt är gränssnittet mellan två program, mellan dator och modem samt mellan dator och skrivare. Användargränssnitt, eng. user interface, kallas det gränssnitt som möjliggör kommunikation mellan människa och dator och utgörs bl.a. av det man ser på bildskärmen. Det finns t.ex. grafiska användargränssnitt (eng. graphic(al) user interface, GUI) som bygger på fönster, ikoner (symboler) etc., och rent textbaseradeanvändargränssnitt. GUI GUI är den engelska förkortningen för Graphical user Interface, dvs. gränssnitt. ID Varje avdelning och artikel har ett unikt identifieringsnummer. Sid 33(41)

34 Hemavdelning Den avdelning som ligger i toppen av trädvyn för respektive användare. Vanligtvis har användaren dessutom fått behörigheter från denna nivå. Det är dock möjligt att ge en användare behörigheter från vilken nivå som helst. Att en avdelning är en hemavdelning visualiseras genom att dessa avdelningars namn är i fetstil på startsidan. I avdelningsväljare ser man att en avdelning är hemavdelning genom att avdelningsnamnet avslutas med (*). Hemsida Termen hemsida (eng. home page) används idag för flera helt olika begrepp: ingångssida, startsida, webbsida och webbplats. Det är därför lämpligare att precisera vad man avser genom att använda någon av dessa termer. Med ingångssida respektive förstasida avses webbsida som tjänar som huvudingång till viss webbplats. Med startsida avses webbsida som webbläsaren är inställd att visa vid start. I Polopoly används begreppet startsida för den sida som visas när man loggat in. HTML Hypertext Markup Language. Märkspråk (ett slags kod) som används för att göra webbsidor. Ursprungligen väldigt funktionellt inriktad, koderna beskrev vilken roll de olika delarna hade i texten rubrik, citat, etc. Har utvecklats mot att beskriva utseendet hos webbsidor. Polopolyredaktören behöver inte kunna HTML. Denna finns istället i mallar som är gemensamma för webbplatsen. Hyperlänkar Se "länkar" Händelse Begreppet händelse används i samband med tidspublicering. En PÅ-händelse innebär att artikeln eller avdelningen görs tillgänglig på webbplatsen. En AV-händelse betyder att artikeln eller avdelningen tas bort från den publika versionen av webbplatsen. ID, artikel-id, avdelnings-id, användar-id. ID är ett nummer som används för att känna igen både artiklar, avdelningar och systemanvändare, t.ex. redaktörer. Ikon, symbol En ikon är en representation av ett objekt (program, fil, mapp) i form av en liten bild på datorns skärmbild. Inkludera alla användare i sökningen Användare kan skapas i Polopoly Content Manager eller i Polopoly User Module. Vid sökning av användare i Polopoly Content Manager kan man välja att Inkludera alla användare i sökningen vilket innebär att även användare skapade i Polopoly User Module inkluderas. Sid 34(41)

35 Innehållsförteckning När en avdelning publicerats och visas på webbplatsen visas en lista med länkar till de artiklar och avdelningar som ligger i avdelningen. Denna lista med länkar kallas i Polopoly för innehållsförteckning. Innehållsposterna som finns i avdelningssidan i exempelvis figur 1 är alltså avdelningens innehållsförteckning. Innehållspostalternativ När en artikel eller avdelning publiceras i en avdelnings innehållsförteckning kan olika inställningar göras. Innehållsposten kan vara Låst och/eller Osynlig och/eller ha någon införandetyp. Innehållsposter Innehållsposter i en avdelning är de artiklar och avdelningar som är publicerade i avdelningen. Innehållsposter kan också vara HTML-objekt såsom bilder eller kolumnbrytningar. Sådana publiceras i avdelningen med funktionen Infoga manuell innehållspost. Se även Ändra innehållsposternas ordning. Insättningsalternativ Insättningsalternativet bestämmer hur en artikel eller avdelning ska placeras i en innehållsförteckning. Normal betyder att artikeln eller avdelningen placeras först, och sedan flyttas nedåt, fäst, symboliserat av, betyder att artikeln eller avdelningen kommer att ligga på en fast plats i innehållsförteckningen, och osynlig betyder att den inte kommer att visas. Java Java är ett objektorienterat språk för distribuerad programmering som utvecklats av Sun. Syftet med Java är att det ska vara oberoende av dator eller plattform. Javascript Ett programmeringsspråk som främst används för att bygga in funktioner i webbsidor. JSP-tolk Normalt implementeras presentationsgränssnittet med JSP. Därför krävs en JSP-tolk för att gränssnittet ska fungera. Kaka Se Cookie. Klicka på en knapp Du ska aldrig dubbelkicka på knappar när du arbetar i Polopoly. Anledningen är att varje gång du klickar på en knapp så skickar du ut en begäran till en server att den ska göra något. Sid 35(41)

36 Dubbelklickar du så finns det risk att den första begäran du gjorde avbryts av den andra du skickar ut och kommandot inte verkställs korrekt. Klient Se "webbläsare" Kopiera artikel Med funktionen kopiera artikel kan du skapa en kopia av en artikel som då får ett nytt artikel-id och därmed blir en egen artikel. Ladda upp fil Genom att ladda upp en fil sparar du filen i Polopoly och den är därmed alltid tillgänglig i systemet. Lagring Polopoly lagrar allt content både på databas och på disk. Detta innebär att man både utnyttjar diskens snabbhet och databasens sökfunktioner och dataintegritet. Låst position Låst innebär att länken till artikeln/avdelningen får en fast position i innehållsförteckningen, t.ex. överst eller nederst. Normalt sett flyttas en innehållspost ned i innehållsförteckningen när en ny sätts in ovanför. Om artikeln/avdelningen är låst kommer detta inte att ske. Symbolen för Låst är ett litet blått stift. Länkar Det finns inga begränsningar i Polopoly att inkludera hyperlänkar. Systemet hanterar interna dynamiska länkar så att det aldrig kan uppstå så kallade "brutna länkar". När en sida flyttas i informationsstrukturen uppdateras samtliga länkar automatiskt. Mall Gemensam beteckning för artikelmallar och avdelningsmallar. En mall är en informationshållare. Mallar är de som styr utseendet på webbplatsen, layout, färger, bilder och navigation enligt de inställningar som definierats för mallen. Mallar används även för att strukturera informationen i systemet. Även begreppen exempelmallar, standardmallar och demomallar förekommer. Exempelmallar är enkla men genomtänkta, och installeras om man så önskar i syfte att utgöra "best-practice"-kod eller som tänkbar bas för implementationer. Standardmallar är minimala och installeras alltid i syfte att kunna visa att systemet snurrar ordentligt genom att göra testpubliceringar, etc. Demomallar tas fram för att visa nyheter man kan göra med systemet s.k. bells and whistles och kan vara hur komplexa som helst i syfte att ge nya idéer och visa på möjligheter. Sid 36(41)

37 Navigationsstig En navigationsstig kan ha formen av en lista som visualiserar var på webbplatsen användaren befinner sig. Den kan också vara en beskrivning av hur man hittar en fil eller en webbsida. En navigationsstig räknar upp de sidor på en webbplats eller de mappar i ett filsystem man måste klicka på för att hitta en fil, eller som ett program som hämtar filen måste genomsöka på vägen. Annat namn för navigationsstig är sökväg. Använd den gröna navigationsstigen i Polopoly CM istället för webbläsarens fram- och bakåtknappar. Osynlig Osynlig innebär att artikeln har en plats i innehållsförteckningen och att den verkligen är publicerad i avdelningen. Däremot kommer den inte att visas på webbplatsen så länge den är osynligt införd. Symbolen för Osynlig är ett öga som blundar. En synlig artikel/avdelning markeras med ett öppet öga. Polopoly Content Manager Förutom benämningen Polopoly Content Manager används ibland begreppet publiceringssystemet. Position Du kan bestämma på vilken plats i avdelningens innehållsförteckning länken till en artikel ska hamna när den publiceras i en avdelning, genom att klicka på knappen Fortsätt. Om du istället klickar du på knappen Snabbinfoga publiceras artikeln överst. När du publicerar en avdelning får du alltid möjlighet att välja position i innehållsförteckningen. Se även Ändra innehållsposternas ordning. Publicera avdelning Att publicera en avdelning innebär att den sparas som en post i en innehållsförteckning, för att kunna visas på webbplatsen. Skilj på begreppen Publicera en avdelning och Skapa en avdelning. En avdelning kan vara skapad utan vara publicerad i någon annan avdelning. En avdelning som inte är publicerad syns inte på webbplatsen. Vill du se den publicerade avdelningsstrukturen använder du den grafiska trädvyn på startsidan och väljer alternativet Publicerade avdelningar. Du kan även gå till avdelningsvyn för en avdelning. Där visas enbart vad som har publicerats i den avdelningen. Se även Skapa avdelning. Publicerade avdelningar Avdelningar hänger ihop i flera olika strukturer. För redaktören är oftast den publicerade avdelningsstrukturen intressantast av dessa då den avspeglar hur det ser ut på webbplatsen. Publicerade avdelningar är ett av de fyra valen du kan göra i den grafiska trädvyn, se även Grafisk trädvy. Sid 37(41)

38 Redigera användarinställningar Varje användare kan under Redigera användarinställningar på startsidan anpassa redaktörsgränssnittet till sina önskemål. Man kan ställa in personliga inställningar för arbetet i publiceringssystemet såsom navigationspanel, grafisk trädvy samt utseendet på avdelningsväljaren. Redigera avdelning Allting kan ändras eller redigeras i en avdelning. Det är till och med möjligt att byta avdelningsmall. Detta gör du med funktionen Redigera avdelning i avdelningssidan. Root department Vid installation av Polopoly finns alltid tre avdelningar med från start: Root department, Security root department samt Start department. Root department är en avdelning som används av publiceringssystemet för att spara vissa inställningar som ska vara gemensamma för hela webbplatsen. Se även Start department och Security root department. Security root department Vid installation av Polopoly finns alltid tre avdelningar med från start: Root department, Security root department samt Start department. Security root department är avdelningen varifrån alla behörigheter kan ärvas. Se även Start department och Root department. Senaste avdelningar Senaste avdelning kan både avse listan i navigationspanelen som visar de senast besökta avdelningarna i publiceringssystemet samt, möjligheten i Redigera användarinställningar att välja att avdelningsväljaren ska inleda med att visa senast besökta avdelningar. Skapa avdelning Du kan skapa en avdelning med funktionen Skapa ny avdelning på startsidan. Efter att den skapats erbjuds du att även publicera den. Snabbinfoga När du ska publicera en artikel kan du välja mellan knapparna Fortsätt och Snabbinfoga. Fortsätt innebär att du får möjlighet att välja hur artikeln ska publiceras i avdelningen, låst, osynlig mm. Snabbinfoga innebär att du publicerar ut artikeln direkt. Snabbpublicering Uttrycket snabbpublicering används i två skilda sammanhang: Det kan vara knappar i gränssnittet på webbplatsen (synligt enbart för den som är inloggad) som möjliggör direkt uppdatering av webbplatsen. Snabbpublicering kan också vara de publiceringsgenvägar du kan lägga in i navigationspanelen direkt till valda artikelmallar för publicering i valda avdelningar. Sid 38(41)

39 Start department Vid installation av Polopoly finns alltid tre avdelningar med från start: Root department, Security root department samt Start department. Start department är den översta avdelningen i innehållsstrukturen. Start department har alltid avdelnings-id 10. Se även Root department och Security root department. Startsida Startsidan är den vy som redaktören normalt hamnar på efter att ha loggat in. Redaktören arbetar vanligtvis genom att gå mellan startsidan och avdelningssidan. Allmän betydelse av ordet startsida är: webbsida som webbläsaren är inställd att visa vid start. Systemadministratör Systemadministratör brukar beskrivas som den som är ansvarig för driften i ett nätverk och som har fulla befogenheter när det gäller åtkomsten av alla resurser i nätverket. Arbetsuppgifter för systemadministratören kan vara att övervaka säkerhet och hårdvara, administrera användares behörigheter och lösenord, ansvara för säkerhetskopiering samt installation av hårdvara och mjukvara. En systemadministratör kan även vara ansvarig för olika former av support till slutanvändare. Sökmotor En sökmotor är ett program för indexering av och sökning i stora textmassor, t.ex. samtliga webbsidor på Internet. I Polopolysystemet finns en sökmotor (tredjepartsprodukt) som heter Lucene integrerat. Använd sökmotor för eng. search engine när det är själva programvaran som avses. När det är en tjänst som avses, se Söktjänst. Flera olika söktjänster kan använda sig av samma sökmotor. Söktjänst Söktjänst är en tjänst som erbjuds på en webbplats och som är inriktad på att tillhandahålla sökmöjligheter i text på webbsidor och i meddelanden i diskussionsgrupper. Tidsstyrd publicering I normalfallet publiceras information direkt via knapptryckning, men Polopoly har även tidsstyrd publicering. Genom att använda Polopolys funktion för tidsstyrning finns flera alternativ att styra publiceringen ( t.ex. veckovis, visst datum, etc.). Tidspublicering möjliggör även att kunna se webbplatsen i en annan tid än realtid. Detta gör du genom att klicka på Förhandsgranska webbplats på startsidan. Där kan du välja att se webbplatsen vid en valfri framtida tidpunkt. URL Se Webbadress. Sid 39(41)

40 Versionshantering Polopoly har inbyggd funktionalitet för versionering. Systemet stöder versionshantering på artikelnivå. En artikel definieras som den informationsenhet en publicist arbetar med och kan utgöras av godtyckligt digitalt objekt (text, bild eller mediafil eller liknande). Varje gång en artikel redigeras skapas en ny version av artikeln som därefter finns tillgänglig i systemet. Det går alltid att backa och återskapa äldre versioner av en artikel. Webbadress En webbadress är en adress inom Word Wide Web, normalt till en webbsida. En webbadress är en teckensträng som unikt identifierar en resurs i webben, t.ex. en webbsida, en bild,en datafil etc. Det är webbadressen som syns överst i webbläsarfönstret och som publiceras i tidningsartiklar. Ofta inleds den med http: eller ftp:. URL (Uniform Resource Locator) är den tekniska termen för detta begrepp. Webbmästare, Webbansvarig Webbmästare är en person som har det övergripande ansvaret för en webbplats. För eng. webmaster kan man säga webbmästare eller webbansvarig. Vid behov kan man precisera olika funktioner, t.ex. webbredaktör eller webbinfoansvarig (eng. infomaster; på större företag kan det finnas en hel webbredaktion) för de personer som ansvarar för den information som publiceras på webbplatsen, webbskribent för den som skapar information för publicering, sidansvarig för den som ansvarar för en viss webbsida och webbtekniker för den som är ansvarig för det rent tekniska. Webbläsare En webbläsare är ett datorprogram för hämtning och visning av information via World Wide Webb. Det redaktionella gränssnittet i Polopoly fungerar utmärkt i webbläsare som t.ex. Internet Explorer 4 och Netscape 5 eller senare versioner. Det krävs i övrigt inga övriga plugins eller hjälpprogram för att använda Polopoly. Webbplats Ett antal webbsidor som tillhör en organisation eller person och som hålls samman på något sätt, ofta genom att ha samma domänadress, ett gemensamt utseende och något systematiskt sätt att navigera mellan sidorna. Webbsida En webbsida är den mängd information på en webbplats som man kan nå utan att behöva gå vidare via en länk. Motsvarar ofta så mycket man kan se på skärmen eller genom att rulla bilden. I utskriven form kan därför en webbsida sträcka sig över flera A4-sidor. Sid 40(41)

41 Webbalias Webbalias är en förenklad, påhittad webbadress, t.ex. Förenklade adresser kan användas då man vill komma ihåg en adress från en tidning, och sedan skriva in den på sin dator för att komma till en särskild sida. Workflow Se Arbetsflöde. Ändra innehållsposternas ordning Artiklarnas respektive avdelningarnas ordning i innehållsförteckningen går att redigera i efterhand, genom att i en avdelning välja Ändra innehållsposternas ordning. 6.1 Symbolkarta Ikon Beskrivning Artikel Arbetsflöde Avdelning i vänsterramens trädvy Expanderad avdelning i artikelmallarnas trädvy Icke-expanderad avdelning i artikelmallarnas trädvy Hemavdelning i vänsterramens trädvy Systemavdelning i vänsterramens trädvy Konfigurationsartikel Lås Sökindex Kopiera Klistra in Länkartikel Papperskorg Sid 41(41)

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 TERMINOLOGI I Polopoly används ett antal grundläggande begrepp för publicering och hantering av information, eller innehåll som det också benämns. Nedan följer en kort genomgång av denna grundläggande

Läs mer

Manual HSB Webb brf FUNKTIONERNA PÅ PUBLICERINGSSYSTEMETS STARTSIDA

Manual HSB Webb brf FUNKTIONERNA PÅ PUBLICERINGSSYSTEMETS STARTSIDA PUBLICERINGSSYSTEMET När du loggat in dig i HSB webb och klickar på någon knapp för att redigera innehållet kommer du in i publiceringssystemet. Härifrån kan du administrera dina webbsidor. Om du loggar

Läs mer

Manual HSB Webb brf

Manual HSB Webb brf BEHÖRIGHETSSYSTEMET ALLMÄNT Alla användare som ska arbeta med HSB Webb måste först skapas och registreras i systemet. När du registreras som användare får du ett användarnamn och ett lösenord som du sedan

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23

Manual HSB Webb brf 2004 03 23 NYHETER Manual HSB Webb brf 2004 03 23 Nu kan man sätta en hemavdelning på ett arbetsflöde, så att det bara blir synligt från den avdelningen och nedåt i strukturen under en förening. Ett arbetsflöde blir

Läs mer

Snabbguide till Polopoly

Snabbguide till Polopoly Snabbguide till Polopoly Följande handledning är en snabbintroduktion till Polopolysystemet och hjälper dig att fort komma igång med att skapa, redigera och ta bort innehåll. Utförligare orientering ges

Läs mer

1. Polopoly och webbpublicering på SU

1. Polopoly och webbpublicering på SU 1. Polopoly och webbpublicering på SU Den här guiden är en introduktion till webbpubliceringssystemet Polopoly 9.16 för dig som ska arbeta som webbredaktör vid Stockholms universitet. Här går vi igenom

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision 2 1.1 Starta SiteVision 2 1.2 Redigeringsläget i SiteVision 3 1.2.1 Verktygsfält 3 1.2.2 Modulväljare 4 1.2.3 Navigator

Läs mer

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben

Ellibot 1.0. Interaktivmedia Content Management System. Publicera för webben Ellibot 1.0 Interaktivmedia Content Management System Publicera för webben Innehåll Logga in 3 Skapa en ny webbsida 4 o Publicering 5 o Information 5 o Standardfiler 6 o Innehåll 7 Hur man skapar en länk

Läs mer

Manual HSB Webb brf 2004 03 23. Den i särklass vanligaste är Standardartikeln så den beskrivs i detalj nedan.

Manual HSB Webb brf 2004 03 23. Den i särklass vanligaste är Standardartikeln så den beskrivs i detalj nedan. ARTIKLAR En artikel är så att säga själva innehållet på webbsidan. Innehållet kan bestå av text och bild eller ett formulär, en anslagstavla eller liknande. Artiklar bygger på olika mallar. Man skapar

Läs mer

12 Webb och kurshemsidor

12 Webb och kurshemsidor 12 Webb och kurshemsidor Många lärare använder sig av kurswebbsidor eller egna personliga webbsidor som ett ställe att samla information och dokumentation kring sitt arbete. Om du ska skapa en webbsida,

Läs mer

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual

Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23. DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Version: 1.0.1 Datum: 2012-05-23 DynaMaster 5 Golf Övergripande manual Innehållsförteckning 1 Inledning 3 1.1 Systemkrav 3 2 Logga in 4 3 Översikt 5 4 Verktygsfält och funktioner 6 4.1 Översikt gränssnitt

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2

2009-08-20. Manual för Typo3 version 4.2 2009-08-20 Manual för Typo3 version 4.2 1 2 Innehåll: 1. Allmänt 4 2. Grunderna i Typo3 5 2.1 Knappar 5 2.2 Inloggning 5 2.3 Den inledande vyn 6 2.4 Sidträdet 7 3. Sidor 8 3.1 Skapa en ny sida 8 3.1.1

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision Senselogic AB Version 2.4 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygsfält...2

Läs mer

Användarutbildning i SiteVision

Användarutbildning i SiteVision Användarutbildning i SiteVision SiteVision AB Version 3 Innehållsförteckning 1 Komma igång med SiteVision...1 1.1 Starta SiteVision... 1 1.2 Redigeringsläget i SiteVision... 2 1.2.1 Verktygslisten...2

Läs mer

Webbpublicering på ki.se med Polopoly. Bilaga för huvudredaktörer

Webbpublicering på ki.se med Polopoly. Bilaga för huvudredaktörer Webbpublicering på ki.se med Polopoly Polopoly förvaltning Version 5 augusti 2010 2 Innehållsförteckning 1 HUVUDREDAKTÖR I POLOPOLY... 4 1.1 HANTERA BEHÖRIGHETER OCH KONTON FÖR EN NOD... 4 1.2 BESTÄLLA

Läs mer

Manual för att publicera på Samarbetsportalen

Manual för att publicera på Samarbetsportalen Manual för att publicera på Samarbetsportalen Ansvar och innehåll I rollen som webbredaktör ansvarar du för att: informationen från din verksamhet är uppdaterad och korrekt, dvs att sidorna granskas med

Läs mer

Manual för din hemsida

Manual för din hemsida Manual för din hemsida Dynamiska hemsidor är en lösning för att man på ett enkelt sätt skall kunna lägga till, ändra och ta bort sidor på sin hemsida. För att detta skall vara möjligt bygger lösningen

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Internets historia Tillämpningar

Internets historia Tillämpningar 1 Internets historia Redan i slutet på 1960-talet utvecklade amerikanska försvaret, det program som ligger till grund för Internet. Syftet var att skapa ett decentraliserat kommunikationssystem som skulle

Läs mer

Skoladmin kom igång! Innehåll

Skoladmin kom igång! Innehåll Skoladmin kom igång! Välkommen till nya Skoladmin! Det har skett lite förändringar i själva verktyget där du skapar nya kurser och lägger upp nyheter. Du kommer att känna igen all information som läggs

Läs mer

Detta dokument presenterar publiceringsverktyget EPiServer CMS. Exempelvis grundläggande funktioner och navigering.

Detta dokument presenterar publiceringsverktyget EPiServer CMS. Exempelvis grundläggande funktioner och navigering. Lär känna EPiserver Detta dokument presenterar publiceringsverktyget EPiServer CMS. Exempelvis grundläggande funktioner och navigering. EPiServer CMS EPiServer CMS är en plattform för innehållshantering

Läs mer

Joomla CMS Del 2 av 2

Joomla CMS Del 2 av 2 JOOMLA 3 CMS GRUNDKURS DEL 2 AV 2 Innehåll Extern Struktur Menyer och Sidor Användare och Åtkomstnivåer Skapa en sida som kräver inloggning Moduler och Positioner Sökmotor och undermenyer Copyright Mahmud

Läs mer

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON

KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON KOM I GÅNG MED DIN HANDBOK STANDARD FRÅN THOLIN & LARSSON Kom i gång med din handbok Standard Innehåll 1 Börja redigera 2 Arbetsbordet 3 Redaktörsfliken 3.1 Uppstart: Att-göra-listor 4 Redigera innehåll

Läs mer

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR

MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR MANUAL FÖR JÄGAREFÖRBUNDETS KRETSAR I följande dokument hittar ni information om hur ni administrerar er nya hemsida. Manualen går endast igenom grundläggande administration. För mer avancerad redigering

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Redigera forskarprofil i EpiServer

Redigera forskarprofil i EpiServer Redigera forskarprofil i EpiServer Innehåll Logga in... 2 Navigera... 3 Favoriter... 3 Redigera innehåll på sidan... 4 Namn... 4 Signatur... 4 Är forskarstuderande... 4 Mina doktorander... 4 Visa mina

Läs mer

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2)

Instruktioner. Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 1 Instruktioner Innehåll: 1. Vad är Kimsoft Control (SIDA 2) 2. Logga in (SIDA 2) 3. Hem (SIDA 2) 4. Skapa/redigera sidor (SIDA 3) 41. Lägg till ny sida (SIDA 3) 42. Avancerat (SIDA 4) 5. Texteditor (SIDA

Läs mer

Manual - Storegate Team med synk

Manual - Storegate Team med synk Manual - Storegate Team med synk Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och synkronisera filer med högsta säkerhet inom

Läs mer

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll

FrontPage Express. Ämne: Datorkunskap (Internet) Handledare: Thomas Granhäll FrontPage Express I programpaketet Internet Explorer 4.0 och 5.0 ingår också FrontPage Express som installeras vid en fullständig installation. Det är ett program som man kan använda för att skapa egna

Läs mer

Publicera taltidningen

Publicera taltidningen Publicera taltidningen Innehåll Publicera taltidningen...1 Två-stegs-raketen: Webbpubliceringen av taltidningen...1 Manual för publiceringsverktyget WaveFusion...2 Starta verktyget WaveFusion och skapa

Läs mer

Grundutbildning EPiServer CMS6

Grundutbildning EPiServer CMS6 Grundutbildning EPiServer CMS6 Välkommen! Presentation av kursledare och kursdeltagare Kursinnehåll Verktygsfält och funktioner Skapa sida, spara och publicera Redigera sida Länkar till andra sidor och

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Nyheterna i Visma Tendsign 4.0

Nyheterna i Visma Tendsign 4.0 Användarmanual Nyheterna i Visma Tendsign 4.0 Uppdaterad 2014-05-21 VISMA COMMERCE AB +46 13 47 47 500 tendsignsupport@visma.com www.tendsign.com Innehållsförteckning 1. Visma TendSign 4.0... 2 2. Grafiskt

Läs mer

Manual - Storegate Team

Manual - Storegate Team Manual - Storegate Team Om tjänsten Med Storegate Team får du full kontroll över företagets viktiga digitala information. Du kan enkelt lagra, dela och arbeta i filer med högsta säkerhet inom ditt företag.

Läs mer

Manual - Introduktionskurs SiteVision

Manual - Introduktionskurs SiteVision Sidan 1 Manual Introduktionskurs SiteVision 20141125 Version 2 Innehållsförteckning Logga in 2 Redigera text 3 Om bilder på ale.se 6 Lägga till en bild 7 Lägga till en länk i text 9 Lägga till länkar under

Läs mer

Handbok för webbpublicering på ki.se med Polopoly

Handbok för webbpublicering på ki.se med Polopoly Handbok för webbpublicering på ki.se med Polopoly Polopoly förvaltning Version 6 augusti 2010 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INTRODUKTION...6 1.1 Polopoly... 6 1.2 Roller i arbetet med ki.se... 6 1.3 Hur får

Läs mer

Lathund - webbsidor och filer

Lathund - webbsidor och filer Lathund - webbsidor och filer 2005-09-07 Manualen nås via denna webbadress: http://www.med.lu.se/support Lathund - webbsidor och filer... 1 1. Inloggning... 2 Efter inloggningen... 2 2 Översikt över gränssnittet...

Läs mer

Användarmanual för Content tool version 7.5

Användarmanual för Content tool version 7.5 Användarmanual för Content tool version 7.5 TM WEB Express AB Manual Content tool 7.5 Sid 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 OM PUBLICERINGSVERKTYGET... 3 1.1 ALLMÄNT... 3 2 ÖVERSIKT... 3 3 ALLMÄNT OM WEBBSIDAN

Läs mer

Skärmbilden i Netscape Navigator

Skärmbilden i Netscape Navigator Extratexter till kapitel Internet Skärmbilden i Netscape Navigator Netscape är uppbyggt på liknande sätt som i de flesta program. Under menyraden, tillsammans med verktygsfältet finns ett adressfält. I

Läs mer

DynaMaster 3.3 redaktörsmanual

DynaMaster 3.3 redaktörsmanual DynaMaster 3.3 redaktörsmanual 2005 Infogate AB. All rights reserved. Halmstad 2005-09-07 3 Innehållsförteckning Inledning... 4 Verktygslådan... 5 Lista med poster... 6 Träd med poster... 7 Översikt...

Läs mer

Novell Vibe 4.0. Mars 2015. Snabbstart. Starta Novell Vibe. Bekanta dig med gränssnittet och funktionerna i Novell Vibe

Novell Vibe 4.0. Mars 2015. Snabbstart. Starta Novell Vibe. Bekanta dig med gränssnittet och funktionerna i Novell Vibe Novell Vibe 4.0 Mars 2015 Snabbstart När du börjar använda Novell Vibe kanske du vill börja med att skapa en personlig arbetsyta och en teamarbetsyta. Det här dokumentet innehåller information om hur du

Läs mer

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information

Zimplit CMS Manual. Introduktion. Generell Information Zimplit CMS Manual Introduktion Detta dokument ger en överblick av Zimplit CMS (Content Management System) användargränssnitt och dess funktioner. (För mer information och hjälp-forum, se zimplit.org.)

Läs mer

Handbok Hogia PBM - Personal Business Manager

Handbok Hogia PBM - Personal Business Manager Handbok - Personal Business Manager Innehållsförteckning Vad är?... 2 Portalens uppbyggnad... 3 Övre meny... 3 pråk (Tilläggsmodul )... 3 Visningsläge... 6 Vänster meny... 6 PBM Portalyta... 6 Nyheter

Läs mer

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare

3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 3. Skapa sida 5. Hitta innehåll 6. Meny 7. Användare 2 Så här skapar du en ny sida. Mycket av informationen nedan kan tillämpas på skapandet av andra typer av innehåll, till exempel nyheter, blogginlägg,

Läs mer

Manual Open24 Webtool Systemversion 1.10

Manual Open24 Webtool Systemversion 1.10 Manual Open24 Webtool Systemversion 1.10 Innehållsförteckning Manual... 1 Open24 Webtool... 1 Systemversion 1.10... 1 Innehållsförteckning... 2 1. Allmänt om Webtool... 3 2. Struktur... 3 2.1 Navigeringsträdet...

Läs mer

Innehållsförteckning. Skräppost... 19

Innehållsförteckning. Skräppost... 19 Innehållsförteckning 1 Börja arbeta med Outlook... 1 Öppna e-postprogrammet... 1 Skapa nytt meddelande... 2 Skicka ett brev... 3 Öppna och stäng ett meddelande... 3 Markera/avmarkera ett meddelande...

Läs mer

Underlag till kravspecifikation för Vårdförbundets tidningsarkiv

Underlag till kravspecifikation för Vårdförbundets tidningsarkiv Underlag till kravspecifikation för Vårdförbundets tidningsarkiv Jonas Söderström 2000 03 01 Inledning En kravspecifikation kan i princip bli hur detaljerad som helst. Detta underlag består av två delar.

Läs mer

Handledning till FC 12 på webben

Handledning till FC 12 på webben Handledning till FC 12 på webben Detta är en kortfattad handledning där vi går igenom de viktigaste funktionerna i nya FirstClass. Förändringen av FirstClass är kanske den största under de snart 25 år

Läs mer

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1

Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Arg-administratörens guide till Umbraco v 1.2.1 Logga in 1. Öppna en webbläsare och gå till inloggningssidan: https://www.sfog.se/umbraco/ 2. Skriv in följande användarnam & lösenord : 3. Klicka på Logga

Läs mer

Textalk AB Krokslätts fabriker 12 431 37 Mölndal. Tel: 031 8729 20 Fax: 031 674894 info@textalk.se

Textalk AB Krokslätts fabriker 12 431 37 Mölndal. Tel: 031 8729 20 Fax: 031 674894 info@textalk.se Skapa professionell webbtidning på nolltid WebNews är ett system för Internetbaserade tidningar. Principen är enkel Du kan själv på nolltid skapa Din egen tidning direkt i Din webbläsare. WebNews är mycket

Läs mer

Miljön i Windows Vista

Miljön i Windows Vista 1 Miljön i Windows Vista Windows Aero Windows Aero (Aero Glass), som det nya utseendet eller gränssnittet heter i Vista, påminner mycket om glas och har en snygg genomskinlig design. Det är enklare att

Läs mer

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan.

FUB och Klippan - Vårt webbverktyg 2014-03-01. I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. Vårt webbverktyg Komma igång del 1 I din webbläsare, skriv in www.fub.se/user eller klicka på Logga in längst ner på startsidan. 1. Ta fram ditt användarnamn och skriv in 2. Ta fram ditt lösenord och skriv

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum lathund

Administration av lagets arbetsrum lathund Administration av lagets arbetsrum lathund 1: Logga in Öppna din webbläsare och gå in på nya Skuru-webben (www.skuruik.se/handboll). 1. Gå till ditt lags arbetsrum (du hittar laget antingen under Barn/Ungdom

Läs mer

Lathund steg för steg

Lathund steg för steg Lathund Lathund steg för steg Jessica Mattsson Administrativ assistent och Lotta Karlsson Informationsansvarig och Webbredaktör Oktober 2014 Innehållsförteckning Logga in... 1 Logga in på Insidan... 1

Läs mer

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning

Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP Användarhandledning Axalon Process Navigator SP 2013, senast reviderad: den 11 juni 2014 Innehåll Innehåll... 2 Om denna användarhandledning... 3 Syfte... 3 Vem är denna handledning

Läs mer

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx

http://office.microsoft.com/sv-se/word/ha100444731053.aspx 1. Öppna Word 2007 i 97-2003 2. Vilken Explorer har jag 3. Inloggning med Explorer 8 4. Sökväg till sidan 5. Ha två fönster öppna 6. Stilar 7. Storleksändra 8. Inklistring av text 9. Bilder till startsidan

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110319. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Guide Att publicera och redigera på strukturtorget

Guide Att publicera och redigera på strukturtorget Guide Att publicera och redigera på strukturtorget 1 Att logga in i WordPress Systemet där strukturtorgets sidor och filer hanteras heter WordPress. Gå till https://strukturtorget.academedia.se/wp-admin

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 1 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Postadress Besöksdress Telefon Fax E-post Hemsida Box 7118, 192 07 Sollentuna Johan Berndes väg 8-10 010-750

Läs mer

SharePoint Online. Sök Hitta webbplatser, personer eller filer. Skapa en webbplats eller ett nyhetsinlägg

SharePoint Online. Sök Hitta webbplatser, personer eller filer. Skapa en webbplats eller ett nyhetsinlägg Snabbstartsguide Gör mer var du än är med säker åtkomst, delning och fillagring. Logga in på din Office 365-prenumeration och välj SharePoint i appfönstret. Sök Hitta webbplatser, personer eller filer.

Läs mer

Roller i Liferay och Axiell Arena

Roller i Liferay och Axiell Arena Axiell Arena Roller i Liferay och Axiell Arena Introduktion I Axiell Arena finns det i praktiken två olika behörighetssystem ett för Liferayadministration och ett för administration av funktionaliteten

Läs mer

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T

Wordpress. Kom ihåg att spara sidan ofta, du sparar här. Skapa ny sida. + Nytt högst upp på sidan sida. Klistra in text lilla T Wordpress Om ni vill ha någonting på startsidan på www.heby.se eller på intranätet - skicka ett mail till webmaster@heby.se och skriv vad som ska läggas in på startsidan. Även om ni har behörighet så ska

Läs mer

Komma igång med Qlikview

Komma igång med Qlikview Denna instruktion är till dig som är ny i Qlikview och snabbt vill komma igång med grundläggande funktioner. Innehåll 1 Introduktion... 2 1.1 Behörighet... 2 1.2 Webbläsare... 2 2 Installation av Qlikview

Läs mer

Snabbstart för Novell Vibe Mobile

Snabbstart för Novell Vibe Mobile Snabbstart för Novell Vibe Mobile Mars 2015 Komma igång Mobil tillgång till Novell Vibe-webbplatsen kan inaktiveras av din Vibe-administratör. Om du inte kan använda Vibemobilgränssnittet enligt beskrivningen

Läs mer

Snabbstartsguide. Innehåll: Skapa ett projekt Hantera och redigera ett projekt Visa ett projekt/utvärderingsresultat

Snabbstartsguide. Innehåll: Skapa ett projekt Hantera och redigera ett projekt Visa ett projekt/utvärderingsresultat Snabbstartsguide Innehåll: Skapa ett projekt Hantera och redigera ett projekt Visa ett projekt/utvärderingsresultat Det här dokumentet har tagits fram för att hjälpa dig att snabbt kunna administrera utvärderingar

Läs mer

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA

Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA Pensionärsföreningens webbplats GUIDE FÖR NYA WEBBANSVARIGA 1- Adress till webbplatsen Alla föreningar har tillgång till en webbplats (webbsajt) gratis via förbundet Webbplatsen är en undersida till www.spfpension.fi,

Läs mer

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun

Manual för webbpublicering. Enköpings kommun Manual för webbpublicering Enköpings kommun Innehåll ATT LOGGA IN I SWWWING 3 Inloggningsrutan 3 GRÄNSSNITTET 4 Filhanteraren 4 Content Management 4 Verktyget Notify - Dags att uppdatera 4 SKAPA OCH REDIGERA

Läs mer

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm

DynaPahlm är användbart på många olika typer av webbplatser. Denna handbok ger dig tips och vägledning till hur du bäst använder DynaPahlm Användarhandbok (testsite http://www.pahlm.com/dynapahlm/ Förord DynaPahlm är levererat tillsammans med din webbplats från KM-Företagsutveckling. DynaPahlm är ett Content Management System (CMS), fritt

Läs mer

Administration av lagets arbetsrum. Lathund

Administration av lagets arbetsrum. Lathund Administration av lagets arbetsrum Lathund Innehåll 1 Logga in... 2 2 Koppla serier till ditt lag... 3 3 Koppla serier och matcher till lagets kalender... 4 4 Konfigurera välkomsttext... 5 5 Konfigurera

Läs mer

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09

Användarmanual - OVK. Användarmanual OVK Version 1.5 Daterad: 2014-09-09 1 Användarmanual - OVK 2 Inloggning... 3 Allmänt... 4 Öppna protokoll... 6 Fylla i protokoll... 7 Skriva ut protokoll... 16 Returnera protokoll... 17 Uppföljning anmärkningar/åtgärder... 17 3 Inloggning

Läs mer

Webbskribent @ Tjörn. Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19. Tjörn Möjligheternas ö

Webbskribent @ Tjörn. Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19. Tjörn Möjligheternas ö Webbskribent @ Tjörn Handläggare: Peter Olausson, webbmaster Datum: 2015-03-19 Tjörn Möjligheternas ö Grundutbildning för skribenter på hemsidan och/eller intranätet Upplägg: Vi tar en titt på hur hemsidan

Läs mer

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3.

Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Hur man lägger upp och redigerar dokument i Typo3. Typo3 är ett så kallat CMS, Content Management System där du enkelt och smidigt kan lägga ut kursinformation och bilder. Detta verktyg är webbaserat vilket

Läs mer

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se

Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Manual för lokalredaktörer villaagarna.se Version 2 Villaägarnas Riksförbund Sollentuna 2011 Innehåll Redigera befintlig sida... 3 Skriva text eller klistra in kopierad text... 5 Rubriker i brödtext...

Läs mer

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19)

SORSELE KOMMUN. Handbok OEW. 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson. Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Handbok i OEW 28 sept 2012 Mari-Anne Englund Barbro Olofsson Sorsele kommun Version 2012-09-28, rev 131101 1 (19) Använd det användarnamn och lösenord som du fått. Fungerar det inte hör av dig till Mari-Anne

Läs mer

Lathund Office online

Lathund Office online Denna lathund lär dig det du behöver veta för att komma igång med Office online. Innehållet uppdateras löpande. I slutet av lathunden finner du övningar som hjälper dig att komma igång. Introduktion till

Läs mer

Micro Focus Vibe Snabbstart för mobil

Micro Focus Vibe Snabbstart för mobil Micro Focus Vibe Snabbstart för mobil September 2018 Komma igång OBS: Mobil tillgång till en Micro Focus Vibe-webbplats kan inaktiveras av din Vibe-administratör. Om du inte kan använda Vibe via mobilgränssnittet

Läs mer

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt

APA för nybörjare. Innan du börjar. Översikt APA för nybörjare Den här texten är tänkt som en snabb introduktion hur du kan använda publiceringssystemet APA (Advanced Publication Application) för att redigera webbplatser. Texten kräver inga förkunskaper

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

5. Sök på innehållsobjekt

5. Sök på innehållsobjekt 5. Sök på innehållsobjekt I den här guiden kommer du lära dig hur sökfunktionen i Polopoly fungerar. Det finns flera sätt att söka på innehållsobjekt, de flesta sker i navigeringsytan till vänster, men

Läs mer

Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser

Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser Axiell Arena Visa BOOK-IT:s resurser Innehåll 1 Introduktion... 2 2 Lägg xsl-fil i Dokumentbiblioteket... 3 3 Web service-koppling mot BOOK-IT:s resurser... 7 1 Axiell Bibliotek AB 1 Introduktion I Axiell

Läs mer

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se

Wordpress och Sociala medier av Sanna Ohlander 110308. Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se Guide till hur du skapar och förändrar inlägg och sidor på staffanstorp.se 1 Innehållsförteckning Tänk på! Sid 3 Logga in sid 4 Panel sid 5 Sidor och inlägg 1. Skapa eller redigera en sida eller inlägg

Läs mer

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS.

Dokumentet får spridas fritt i sin helhet, digitalt eller i tryckt format till alla användare av EPiServer CMS. Copyright Detta dokument skyddas av upphovsrättslagen. Förändringar av innehåll eller delvis kopiering av innehåll får ej ske utan tillstånd från upphovsrättsinnehavaren. Dokumentet får spridas fritt i

Läs mer

Lathund för publicering i KI Commons wikitjänst

Lathund för publicering i KI Commons wikitjänst 1 Lathund för publicering i KI Commons wikitjänst (juni 2013) Skapa ett konto 1. Gå till webbplatsen: http://www.kicommons.wikispaces.net/ och klicka på Join längst upp till höger i webbläsarfönstret.

Läs mer

Lathund Behörighetshantering

Lathund Behörighetshantering Lathund Behörighetshantering För att kunna ställa in behörigheter krävs det att SiteVision är kopplat till en katalogtjänst. Behörigheter Hantering av behörigheter och rättigheter kan göras för hela webbplatsen,

Läs mer

Manual

Manual Manual www.jur.lu.se Innehållsförteckning Logga in 1 Skapa en ny sida 2 Sidinställningar 3 Spara sidan 5 Skapa undersidor 6 Redigera en befintlig sida 7 Länk i löpande text 7 En mejladress som länk 8 Skapa

Läs mer

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11

Användarmanual FormPipe Meetings. FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Användarmanual FormPipe Meetings FormPipe Meetings 1.3 2012-09-11 Revision number: 6 ID number: 10023309 Date: 2012-09-132012-09-11 Innehåll Innehåll... 3 Inledning... 4 Förkrav... 5 Installation... 5

Läs mer

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad:

Diabetes.se CMS guide för föreningar. Senast uppdaterad: Diabetes.se CMS guide för föreningar Senast uppdaterad: 2016 11 28 Innehåll Inledning... 3 Frågor... 3 Logga in... 4 Om Föreningens sidor... 6 Skapa ny sida... 7 Redigera en sida/lägg till information

Läs mer

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser

Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser Lathund för webbpublicering på Vi Ungas distriktswebbplatser 1 1. Introduktion 3 2. Inloggning 3 3. Publicering av nyheter 4 4. Hantera nyheter 7 5. Snabblänkar 7 6. Sidor 8 7. Händelser 8 8. Distriktets

Läs mer

Publicera material i Learn

Publicera material i Learn Publicera material i Learn Inne i kursrummet har du en ny meny till vänster. Har du arbetat i Fronter tidigare känner du igen dig rätt bra. Du kan publicera material i Kursinformation och i Kursmaterial.

Läs mer

Guide för Innehållsleverantörer

Guide för Innehållsleverantörer Library of Labs Content Provider s Guide Guide för Innehållsleverantörer Inom LiLa ramverket är innehållsleverantörer ansvariga för att skapa experiment som "LiLa Learning Objects", att ladda upp dessa

Läs mer

ÅA:s bloggverktyg komplett guide

ÅA:s bloggverktyg komplett guide December 2012 Johanna Quiroz-Schauman/Lärcentret ÅA:s bloggverktyg komplett guide 1 Logga in och beställa en bogg... 2 2 Panel... 3 2.1 Några tekniska tips... 4 3 Panel-menyn... 4 4 Inlägg... 5 5 Media...

Läs mer

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning

Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Lathund för att lägga in information på ovanaker.se Innehållsförteckning Inloggning... 2 Redigeringsläget... 3 Skapa innehåll... 4 Verktygsfältet... 4 Lägga till textblock... 4 Ändra textformat... 5 Lägg

Läs mer

InfoGlue för lättredaktörer

InfoGlue för lättredaktörer 1 InfoGlue för lättredaktörer Gå till www.publicera.gu.se/enkel-inloggning och klicka på Länk till den enkla inloggningen. Alternativt så finns det en inloggningslänk någonstans på den (institutions-)webbplats

Läs mer

Komma igång med Klassrum. En lärarhandledning om appen Klassrum för Mac

Komma igång med Klassrum. En lärarhandledning om appen Klassrum för Mac Komma igång med Klassrum En lärarhandledning om appen Klassrum för Mac Presentation av Klassrum för Mac Klassrum är en mångsidig app för ipad och Mac som hjälper dig att vägleda eleverna i lärandet, dela

Läs mer

Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats

Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats Lathund Projektledare Jönköpingsprojektplats Linda Höglund Pulsen Application AB 1 Innehållsförteckning Logga in på projektkontoret... 3 Startsida Projektkontoret... 4 Funktioner på projektkontorets startsida...

Läs mer

Lathund Blogg hos moobis.se (skapad av Marie Linder marielinder.se)

Lathund Blogg hos moobis.se (skapad av Marie Linder marielinder.se) Lathund Blogg hos moobis.se (skapad av Marie Linder marielinder.se) 1) Gå till moobis.se 2) Klicka på skapa blogg i menyn längst upp och sedan på 4) Välj användarnamn och fylla i din epostadress. Du kan

Läs mer