Skattegårdens förskola

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Skattegårdens förskola"

Transkript

1 1 (15) Skattegårdens förskola Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN Fastställd på APT av förskolechef Helen Petersson

2 2 (15) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Skattegårdens förskolan är belägen i centrala Bollebygd och inryms i paviljonger. Förskolan har under verksamhetsåret haft ca 80 barn inskrivna och 12 pedagoger. Förskolan har två arbetslag, Solen och Regnbågen med barn i åldern 1-5 år. Varje arbetslag består av två hemvister, där en hemvist är för de yngre barnen och en för de äldre barnen. 1.2 Personal Förskolans bemanningsplan baseras på Barn- och Utbildningsnämndens beslut om att det ska finnas 70% förskollärare och 30% barnskötare på förskolan. Grundbemanning på Skattegårdens förskola är 12 årsarbetare, under läsåret 2010/2011 har dessa tjänster varit fördelade på 13 personer. Varav 7 är förskollärare och 6 är barnskötare. Detta gör att bemanningsplanen inte kunnat följas. Under läsåret har förskolan haft en 50% resurs i verksamheten. Förskolan har en fördelningsmodell som bygger på barnens närvarotid (volymtimmar), detta innebär att om barnen ökar sin vistelsetid så tillsätts det personal motsvarande detta. Under pågående läsår har uppföljningen av volymtimmarna skett kontinuerligt vilket har lett till att arbetsbelastningen har varit jämn för personalen. I detta avseende har bemanningsplanen följts. Förskolan har tillgång till specialpedagog för att få handling i sitt arbete. Syftet med handledningen är att förändra verksamheten för så att alla barn får möjlighet till utveckling och lärande. 1.3 Materiella resurser Förskolan är inhyst i tillfälliga lokaler, en ny förskola byggs. Lokalerna är inredda för förskola och innemiljön förändras ständigt av pedagogerna. Förskolan har en stor gård, men den är sliten och det är många barn som delar den. Skattegårdens förskola delar gård med Natur-och friluftslivsförskolan samt Myrans förskola, totalt är det ca 140 barn som delar gård. Varje hemvist har en bärbar dator och i arbetsrummet finns det en stationär. På förskolan är det trådlös uppkoppling. För inköp av förbrukningsmaterial har det tilldelats en budget baserad på antalet barn. Det är pedagogerna själva som ansvarar för dessa pengar och prioriterar inköp. För 2011 var det 700 kr/barn. 1.4 Ekonomiska resurser För drift av verksamheten tilldelas en barnpeng baserad på barnens timantal och ålder. 1.5 Ledarskap och personalens yrkesutveckling Förskolan leds av rektor som har sin arbetsplats belägen på en annan förskola. Rektor deltar vid arbetsplatsträffar, vissa verksamhetsmöten, vid behov även vid andra former av möte, t ex föräldramöte, elevärenden och arbetsplaneringar. Verksamhetsbesök är inplanerade under läsåret. Medarbetarsamtal och lönesamtal löper kontinuerligt under året.

3 3 (15) Under läsåret har två medarbetare gått förskolelyftet, en förskollärare och en barnskötare. Inriktningen på deras kurser var språk och matematik. En medarbetare har gått en tre dagars utbildning med rubriken Pedagogisk mentor. Alla medarbetare har deltagit i kompetensutveckling i samarbete med Navet i Borås, det har varit två kurstillfällen med matematik som innehåll. Alla medarbetare har även fått en föreläsning i hygien inom ramen för det projekt (HYFS) kommunen deltar i. Under läsåret har det genomförts nätverksträffar, innehållet på dessa har varit den reviderade läroplanen för förskolan. 2. Viktiga händelser under året och enhetsspecifikt utvecklingsarbete Under vårterminen har det varit gemensamma diskussioner med Natur- och friluftslivsförskolan, som ett första led i var all personal på studiebesök på Kärra Ängs förskola. Diskussionerna har handlat om den pedagogiska miljön och utformning av den. Vårdnadshavarna har vid ett tillfälle varit med och rustat upp gården.

4 4 (15) 3. Arbetet i verksamheten 3.1 Normer och Värden Mål: Förskolan ska sträva efter att alla barn trivs och upplever trygghet. Uppdrag: Förskolan ska utveckla arbetet med EQ (emotionell kvot/emotionell intelligens) Insatser Fortsatt EQ-arbete utifrån barngruppernas ålder och behov, forumspel, arbeta kring materialet START. Vi delar in barnen i mindre grupper, har återkommande rutiner och informerar aktivt kring dagen innehåll på morgonsamlingen. Vid uppkomna konfliktsituationer har vi pratat med barnen om hur man får lov att agera när man blir arg. Vi har försökt att låta barnen tänka ut lösningar av situationer där man inte är överrens och vid behov hjälp till med förslag på lösningar Resultat Vi har haft morgonsamling med genomgång av dagen så som vi hade planerat att göra. Vi upplever att barnen är tryggare i vad som kommer att hända under dagen, de frågar inte lika mycket kring vad de skall göra och övergångar mellan aktiviteter går smidigare och lugnare. Vi har genomfört EQ-arbete i tvärgrupper under höstterminen (i gång i veckan) och vårterminen (några få gång på hela terminen), då har barnen gjort känsloböcker med de känslor vi har gått igenom. Vi har haft tvärgrupper som har varit uppdelade efter kamratrelationer för att främja dessa ytterligare. Vi har även arbetat i tjej- och killgrupper. Under vårterminen har gruppen även delats på eftermiddagen för att det skall bli mer lekro och mindre konflikter då färre barn delar på samma yta. Vi har haft konflikthantering under båda terminerna, en organiserad del i grupp( totalt under året ca 5 gånger) och en del vid uppkomna situationer. Vi har vänt på situationen och frågat barnen hur hade det känts för dig? Detta har varit en metod i vårt EQ arbete. Vi har pratat med barnen om att det är viktigt att barn som lämnas i hallen får komma in på avdelningen i lugn och ro. Det skall kännas tryggt att komma till förskolan. Vi har arbetat i mindre grupper med olika områden som motorik, rytmik, språk, matematik och skapande. (Ett fåtal gånger under vårterminen). Vi har på morgonen, tillsammans med barnen, gått igenom dagens händelser med stöd av Boardmakerbilder. Detta för att ge barnen möjlighet att förbereda sig inför vad som skall hända detta är för många en trygghet.

5 5 (15) Vi upplever att antalet konfliktsituationer i barngruppen inte har minskat sedan målen sattes. Vi upplever dock att många barn har utvecklat sitt sätt att lösa konflikter. Arbetet med forumspel och materialet START har fungerat bra på vissa hemvister Grund för bedömning Iakttagelser och reflektioner i arbetslaget, samtal med barnen Analys På grund av en hög arbetsbelastning har pedagogerna känt en otillräcklighet i sitt pedagogiska uppdrag. Bristen på vikarier vid ordinarie personals frånvaro har också bidragit till ökad stress bland ordinarie personal. Detta har lett till att bl.a. arbetet med portfolio har blivit eftersatt. Man upplever att den delen av målet som handlar om ett förtydligande av dagens rutiner och presentation av dagen för barnen har gett resultat och att barnen är trygga i de rutiner och aktiviteter som föreslås. Pedagogerna upplever att barnen får en bättre bild av dagens händelser och detta skapar en trygghet för många av barnen. Bland de yngre barnen upplever man att måluppfyllelsen är mycket god. Gruppkänslan är god och barnen känner stor empati med varandra. Här har även närvaron av barn varit mycket mindre och pedagogerna har därmed känt att man har kunna räcka till på ett bättre sätt. Detta upplevs utifrån att man har skapat aktiviteter som samlar flera barn samtidigt, genom att lösa konflikter i vardagen då de uppkommer bland barnen. På vissa hemvister där personalnärvaron har varit mycket hög och man har aktivt arbetat med materialet START så har man märkt en mycket god måluppfyllelse bland barnen Måluppfyllelse Mindre god/mycket god Åtgärder för bättre måluppfyllelse Bättre samarbete i längan för att lättare hjälpas åt med vårt gemensamma pedagogiska uppdrag. Alla pedagoger bör sätta in sig i materialet START om arbetet med det skall fortsätta.

6 6 (15) 3.2 Kunskaper, utveckling och lärande Mål: Skolan ska sträva efter att utveckla varje barns förutsättningar för en god fysisk och psykisk hälsa. Uppdrag: Förskolan ges i uppdrag att se till att alla barn dagligen får en pedagogiskt genomtänkt utevistelse. Förskolan får i uppdrag att öka barnens fysiska aktivitet utanför förskolans egna rum (inomhus och utomhus) Insatser Pedagogerna planerar en väl avvägd dagsrytm utifrån barngruppens välbefinnande och intresse detta genom dagliga samtal och reflektioner kring barnens aktiviteter i syfte att minska avbrotten i barnens aktiviteter. Barngrupperna delas in i mindre grupper inför utevistelse, både på gården och när vi går till skogen. Vissa av de yngsta barnen sover utomhus i sina vagnar. En hemvist har valt att bedriva större delen av sin verksamhet i skogen, då barngruppen har visat ett ökat intresse för att vistas utomhus. Mer planerad verksamhet utomhus. Skapa en god måltidssituation Resultat Vi har prioriterat tvärgruppsarbetet då vi har sett ett behov i barngruppen av detta. Vi har haft morgonsamling efter frukost med information om dagen och tvärgruppssamlingar innan lunch. Under hösten planerades olika saker att göra i skogen som även genomfördes. De yngre barnen arbetade med olika sinnesupplevelser av en plats i skogen. Under vårterminen har det enbart blivit ett fåtal gånger som det planerats och gemomförts aktiviteter. Vi har varit på olika lekplatser, vi har varit i skogen, Skattegårdsparken, Biblioteksparken, vid Bollebygdsskolan etc. Vi har varit i gympahallen vid Bollebygdsskolan (2 gånger). På gården har vi haft vila 3-4 gånger, några gånger har det funnits möjlighet till skapande aktivitet och vattenlek. Ökad positivitet till att vistas ute oavsett väder samt en ökad trygghet att vila i sina vagnar. En ökad fantasiförmåga och kreativitet i barnen lek upplevs av pedagogerna för de äldre barnen. De känner sig tryggare i de mindre grupperna och har utvecklat en ökad medvetenhet och ödmjukhet för naturen. Vi har lättare kunnat genomföra olika aktiviteter då barnen har varit indelade i mindre grupper Grund för bedömning

7 7 (15) Iakttagelser och reflektion i arbetslag, samtal med barnen Analys Genom en uppdelning av barngruppen i syfte att gynna det sociala klimatet har man försökt skapa tillfällen av lekro och ta tillvara på barnens glädje i att utforska olika platser i Bollebygd. Besöken i gymnastikhallen har varit mycket uppskattade och man har även jobbat med miniröris. Att återbesöka en plats i skogen har upplevts positivt utifrån de yngre barnens perspektiv då man har kunnat följa årstidsväxlingarna. Man har också utforskat platsen utifrån olika perspektiv och sinnen. En av hemvisterna för de yngsta barnen har medvetet valt att arbeta aktivt med barnens fysiska och psykiska hälsa på förskolan. Vinterns kalla klimat påverkade möjligheten att genomföra utevistelser från förskolan egna rum. Sen bussen kom så har det varit lättare och fler aktiviteter har genomförts. Hemvisten för en av de äldre barngrupperna har lagt mycket energi på att genomföra planerade aktiviteter i skogen men har inte haft många planerade aktivteter under de andra två dagarna. Verksamheten har inte kunnat genomföra dagliga planerade aktiviteter på förskolan på måndag och fredag för att personalens behov av egen planering då har haft en stor inverkan. Pedagogerna har ansett det vara viktigt att prioritera planeringstiden på måndagar och fredagar då det höjer kvalitén de andra dagarna på den verksamheten som bedrivs då Måluppfyllelse God Åtgärder för bättre måluppfyllelse Pedagogerna vill bli bättre i att aktivt delta i barnens aktiviteter utomhus. Ett utvecklingsarbete med utemiljön på förskolan kommer att startas dels i syfte att erbjuda en mer innehållsrik utevistelse och dels i syfte att göra pedagogerna mer delaktiga i barnens aktiviteter. En större struktur bland personalen gällande planering och genomförande av pedagogiska aktiveteter på förskolan. Att utforska möjligheterna till att flytta ut den pedagogiska verksamheten. Att planera och genomföra fler utevistelser utanför förskolans egna rum.

8 8 (15) 3.3 Barns och Elevers ansvar och Inflytande Mål: Förskolan ska sträva efter att varje barn har inflytande över sitt lärande. Förskolan ska sträva efter att varje barn har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former. Uppdrag: Förskolan ska arbeta i demokratiska former där barnen aktivt deltar Insatser Barnen erbjuds ett flertal tillfällen under dagen då de kan välja på ett antal aktiviteter. Utifrån aktivitetskort får barnen göra sina val. Göra barnen mer delaktiga i portfolioarbetet och i diskussionerna kring barnets portfolio. Ökad språklig mångfald (olika hemspråk) Schemalagd reflektionstid i arbetslaget- leder till ökad medvetenhet bland pedagogerna kring barns lärande och utveckling, minst två pedagoger ihop. Upplevelserum för de minsta utifrån ett tänk kring alla sinnen Resultat Vi har använt aktivitetstavlan där barnen får välja vad de vill göra med hjälp av en bild på sig själva som placeras vid en aktivitet. Vi har inte kunnat lägga så mycket tid på portfolio som vi hade planerat och ej heller kunnat sitta tillsammans med barnen för att reflektera kring portfolion och barnets utveckling på grund av barngruppens sammansättning och närvaro. Under höstterminen påbörjades arbete med upplevelserum i skogen. Vad man ser, hör, känner, luktar etc. På vissa hemvister har man arbetat med att barnen har fått göra val utifrån rummens olika innehåll. På andra hemvister har pedagogerna valt aktiviteter men barnen har sedan valt aktivitet utifrån intresse. Pedagogerna har lyssnat in barnens intresse och presenterat olika aktivteter baserade på barnens egna idéer. Barnen har fått möjlighet att rösta om olika delar i verksamheten. Schemalagd reflektionstid har fungerat sämre och sämre ju längre läsåret har gått. Uterummet har blivit en trygg plats för barnen att komma tillbaka till, det har varit en stor glädje för barnen att komma tillbaka till samma plats. Vissa hemvister upplever en lugnare barngrupp och en förståelse för turtagning, väntan och hantera besvikelse och acceptans. Gruppkonstellationerna blir varierande och inte så statiska. Förändringarna i den pedagogiska miljön upplevs postiva och ateljen på en av hemvisterna används flitigt i det samarbete som har påbörjats Grund för bedömning Iakttagelser och reflektioner i arbetslaget.

9 9 (15) Analys Vad gäller portfolioarbetet känner man att måluppfyllelsen är mindre god likaså vad gäller planeringstiden. Detta på grund av en hög arbetsbelastning. Portfolioarbetet är inte förankrat hos alla medarbetare vilket försvårar arbetet. På grund av yttre faktorer upplevs en högre arbetsbelastning. På grund av att man upplever en ökad arbetsbelastning så har portfolioarbetet flyttats ner på prioriteringslistan. Portfolioarbetet känns också inaktuellt och föråldrat och man skulle vilja utveckla den delen av dokumentationen i framtiden och göra den till ett levande dokument i vardagen. Vad gäller biten men barns inflytande så upplever man att måluppfyllelsen är god, eftersom man känner att man har kunnat genomföra den strukturförändring som har krävts. Strukturförändringen har bestått i att man har sett över sina dagliga rutiner. Detta i syfte att möjliggöra så mycket lekro och minska avbrotten i barnens aktiviter. Implementerandet av en aktivitetstavla där barnen själva kan välja aktviteter har också varit en del av den nya strukturen på hemvisten. Upplevelserummet för de yngre barnen har inte genomförts däremot har man skapat en stor ateljé där man har fokuserat på olika material, tekniker och upplevelser av det artistiska slaget. Detta utifrån att man har sett ett intresse hos barnen för skapande verksamhet. Den gemensamma planeringstiden för pedagoger har uppfyllts till viss del. Man har haft planeringstid i arbetslaget men inte i par med kollegor. Tiden har prioriterats av pedagogerna till arbetslagsplanering i stället. På grund av direktiv av rektor har man fått i uppdrag att begränsa barnens utbud av aktiviteter i syfte att lugna barngruppen Måluppfyllelse Mindre god / God Åtgärder för bättre måluppfyllelse Fortsätta utveckla portfolioarbetet till att vara mer förankrat i vardagen kanske till att endast fokusera kring det gemensamma projektet på förskolan och de prioriterade mål som man väljer prioritera utifrån Lpfö98. Fortsätta förankringen av portfolioarbetet bland kollegorna och göra dem delaktiga i dokumentationsprocessen. Dela in barnen i mindre grupper. Fånga upp och uppmärksamma barnens tankar, idéer och händelser i vardagen i syfte att utveckla och uppmärksamma dessa.

10 10 (15) 3.4 Skola och Hem Mål: Förskolan ska sträva efter att föräldrar får inflytande och är delaktiga i verksamheten. Uppdrag: Förskolan ges i uppdrag att hitta organisatoriska former för att öka föräldrainflytande och delaktighet Insatser Månadsbrev. Dokumentation i vår verksamhet. Föräldramöte. Daglig kontakt med föräldrar. Erbjudigt utvecklingssamtal. Anlitat tolk vid särskilda utvecklingssamtal för att möjliggöra för alla att deltaga i utvecklingssamtal Resultat Daglig kontakt har fungerat bra, vi upplever att vi för det mesta har möjlighet att stämma av med föräldrarna hur dagen har varit. Vi har då vi hunnit haft bildspel på datorn i hallen. Detta har bidragit till en bättre kontakt med föräldrarna och en bättre insyn i förskolans vardag för föräldrarna Grund för bedömning Egna iakttagelser och samtal med föräldrar vid utvecklingssamtalen Analys Föräldrar har visat svagt intresse för bildspelet bland de äldre barnen, trots att man har bjudit in och informerat via månadsbrev m.m. Bland de yngre barnen har bildspelet fått bättre respons och där har man också haft möjlighet att placera datorn med bildspelet på ett bättre ställe. Både daglig kontakt och månadsbreven upplevs positivt av både föräldrar och pedagoger. Pedagogerna känner att vi lägger mycket energi på att få kontakten att fungera och att vi visar respekt för föräldrar och deras behov.

11 11 (15) Måluppfyllelse Mycket God Åtgärder för bättre måluppfyllelse Vi erbjuder, föräldrar har idag kanske inte alltid tiden att stanna och titta på t.ex. bildspelet. Vissa hemvister behöver bli bättre på att visa upp sina prioriterade mål för föräldrarna. 3.5 Skolan och omvärlden Mål: Förskolan ska sträva efter att varje barn visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv. Uppdrag: Förskolan ska hitta former för att utveckla barns förmåga att se kopplingen mellan det egna miljöbeteendet och den globala miljön Insatser I dialog med barnen vill vi uppmärksamma barnen på hur vi tar hand om vår omgivning i dagliga situationer. Projektet att erfara en plats. Genom att återkommande utforska en plats med alla sinnen,utifrån ett tänk att skapa en relation med en plats i naturen. Sopsortering, svart och vit påse. Kartonger, mjölkkartonger och papper Resultat Vi har pratat om att inte bryta grenar och vi har pratat om att vara rädd om allt levande. Pedagogerna upplever att barnen visar en större ansvarskänsla om naturen då de befinner sig utanför förskolans gård. Vi upplever att barnen har skapat en relation till en plats i naturen genom att återkomma till platsen, leka och utforska vad den innehöll. Eftersom vi har jobbat med den pedagogiska miljön på våra hemvister har vi också jobbat med att man skall vara rädd om de leksaker och material som finns på förskolan. Vi har pratat om miljö och att man skall vara rädd om den. Vi har medverkat i vårstädning genom organisationen Håll Sverige rent Grund för bedömning Iakttagelser och gemensam reflektion i arbetslaget.

12 12 (15) Analys Vi upplever att barnens medvetenhet kring sopsortering har ökat eftersom vi har levandegjort det i vardagen. Barnen upplevs ha fått en ökad kunskap om natur och vad som hör hemma där och vad som är skräp. Att erfara en plats under en längre tid har också bidragit till en fördjupad upplevelse av en plats i naturen. Vi upplever att barnens respekt för närmiljön fortfarande är ett utvecklingsområde Måluppfyllelse God Åtgärder för bättre måluppfyllelse Fortsätta det arbete som vi har påbörjat. Pedagogerna behöver få en ökad medvetenhet och samsyn kring den pedagogiska miljön på förskolan i syfte att vara tydliga genemot barnen som vistas i den. Att ha ett temaarbete om miljön så att barn och pedagoger får en ökad kompetens. Vi har märkt en ökad medkänsla hos barnen kring djur och natur då vi är utanför förskolans gård.

13 13 (15) 3.6 Likabehandlingsarbetet Mål: Förskolan ska främja barns lika rättigheter och aktivt arbeta för att motverka diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder. Skolan ska också motverka annan kränkande behandling Vision och målsättning för barn- och utbildningsförvaltningen i Bollebygds kommun Trygghet, omtanke och hänsyn skall prägla all samvaro och olikheter respekteras samt ses som en tillgång. 3.7 Förankringen av likabehandlingsplanen bland barn och föräldrar Vi eftersträvar likabehandlingsplanen i vårt dagliga arbete med barnen men förankringen till föräldrar har varit sämre. Likabehandlingsplanen hänger tillgänglig till föräldrar i hallen. 3.8 Främjande och förebyggande åtgärder Vi arbetar med EQ i barngruppen. Pedagogerna bekräftar och ser varje barn utifrån deras behov och känslor. Vi är tillgängliga, lyssnande och visar varje barns respekt för att öka deras självkänsla och inflytande på förskolan. Alla som arbetar på Skattegården har inga förutfattade meningar om de olika diskrimineringsgrunderna och möter varje barn utan fördomar och slentrianmässiga spekulationer Etnisk tillhörighet: Vid inskolningssamtal med varje nytt barn, har vi som rutin att ta del av barnens kultur och bakgrund. Det är viktigt att vi som personal ser alla barns lika värde och att prata om olikheter i barngruppen. Kön: Vi bemöter varje barn utifrån vad de är för individ, inte för vad de är för kön. Vi ska bli bättre på att locka barnen till att göra nya saker så att de har fler valmöjligheter vad de vill göra och inte fastna i traditionella könsmönster. Religion: Vid inskolningssamtal ger vi föräldrar möjlighet att berätta om de har en annan trosuppfattning. När så är fallet så har vi en öppen dialog och anpassar verksamheten så gott det går så att det passarden enskilda familjens önskemål. Funktionshinder: Har vi barn med funktionshinder så anpassar vi verksamheten därefter. Sexuelläggning: Vi har en öppen dialog med föräldrar och bemöter barnens frågor när de kommer upp.

14 14 (15) 3.9 Resultat Då likabehandlingsplanen reviderades sent förra läsåret beslutades att samma plan skulle gälla även för detta läsår Främjande och förebyggande åtgärder Alla som arbetar på Skattegården deltar i diskussionsgrupper utifrån diskrimineringsgrunderna och på gemensamma verksamhetsmöten delger varandra så vi får en samsyn kring dem. Vi arbetar aktivt med EQ arbetet i barngrupperna genom att använda oss av EQ-pärmen. Pedagogerna bekräftar och ser varje barn utifrån deras behov och känslor. Vi är tillgängliga, lyssnande och visar varje barn respekt för att öka deras självkänsla och inflytande på förskolan. Vi arbetar med grupper där barnen hjälper varandra t ex vid maten, påklädning, att trösta och vara förebilder för varandra. Detta gäller såväl flickor som pojkar och oavsett ålder. Alla som arbetar på Skattegården har inga förutfattade meningar om de olika diskrimineringsgrunderna och möter varje barn utan fördomar och slentrianmässiga spekulationer. Etnisk tillhörighet: Vi har inskolningssamtal med varje nytt barn, där ska vi ha som rutin att ta del av barns kultur och bakgrund. Det är viktigt att vi som personal ser alla barns lika värde och att pratar om olikheter i barngruppen. Kön: Vi bemöter varje barn utifrån vad det är för individ, inte vad det har för kön. Vi ska bli bättre på att locka barnen till att göra nya saker så att de har fler valmöjligheter vad de vill göra och inte fastna i traditionella könsmönster. Religion: Vid inskolningssamtal ger vi föräldrar möjlighet att berätta om de har annan trosuppfattning. När så är fallet har vi en öppen dialog och anpassar verksamheten så gott det går så att det passar den enskilda familjens önskemål. Funktionshinder: Har vi barn med funktionshinder så anpassar vi verksamheten därefter. Sexuell läggning: Vi bemöter barnens frågor när de kommer upp och har en öppen dialog med föräldrarna Vårat mål under våren är att vi arbeta med EQ i alla barngrupper. Det är all personals ansvar att detta genomförs. Vi utvärderar vad som har hänt i barngruppen i kvalitetsredovisningen i december då EQ är ett prioterat mål i våra utvecklingsplaner Genom EQ arbetet får barnen lära sig sätta ord på sina egna känslor, känna empati för andra och få verktyg för konflikthantering. Vi pratar om att det är okej att vara olika men att alla har lika värde. Detta tycker vi är en bra grund för barnen i arbetet med alla diskrimineringsgrunderna

15 15 (15) Förekomst av trakasserier och annan kränkande behandling Upprepade trakasserier/annan kränkande behandling En anmälan har lämnats in. Arbetsrutiner Personal som fått kännedom om den upplevda kränkande behandlingen har dokumenterat det. Rektor blev informerad likaså vårdnadshavre till de berörda barnen. Rutiner förändrades med anledning av händelsen Grund för bedömning Iaktagelser Analys Vi har uppdaterat vår likabehandlingsplan men inte klubbat den vid ett Apt Måluppfyllelse I arbetet med barnen anser vi att vi har en god måluppfyllelse Dålig måluppfyllelse har vi när det gäller förankring till föräldrar samt att det inte är ett levande dokument som diskuteras på våra gemensamma reflektionstillfällen samt när ny personal introduceras i kommunen Planerade åtgärder med utgångspunkt i resultatet I våra intervjuer med barnen inför utvecklingssamtal pratar vi med barnen angående likabehandling. Det kan handla om kamratskap, hur man är mot varandra och hur barnet upplever sin vardag. På utvecklingssamtalspappret skall det finnas som en punkt likabehandling I våra dagliga observationer i barngruppen ser vi om det skett förändringar i barngruppens klimat. Vi har utvecklingssamtal där föräldrarna får chans att ta upp sina frågor och tankar kring likabehandling och ifall det är något särskilt som berör det enskilda barnet. Genom observationer och diskussioner i arbetslagen utvärderar vi arbetet med EQ. Detta görs i samband med att vi skriver kvalitetsredovisningen i slutet av terminen. Där utvärderas även våra övriga utvecklingsmål som också vävs in i likabehandlingsarbetet. ( EQ, Hälsa och livsstil, Matte, Språk och Barns inflytande). Likabehandlingplanen revideras i början på varje hösttermin. Vi har två ansvariga pedagoger som sammankallar och ser till att detta blir gjort och två nya som tillsätts.

1 (10) Myrans kvalitetsredovisning 2010/2011 Fastställd Myrans förskola. Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN

1 (10) Myrans kvalitetsredovisning 2010/2011 Fastställd Myrans förskola. Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 1 (10) Myrans förskola Kvalitetsredovisning BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (10) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Förskolan startade sin verksamhet i februari månad. På förskolan finns det

Läs mer

1 (10) Fastställd 2011-12-12 Av Ulf Gunnarsson Förskolechef. Ekdalens Förskola. Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN

1 (10) Fastställd 2011-12-12 Av Ulf Gunnarsson Förskolechef. Ekdalens Förskola. Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 1 (10) Ekdalens Förskola Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (10) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Ekdalen består av två hemvister med ca 40 barn i åldrarna 1-5

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Natur- och friluftslivsförskolan

Natur- och friluftslivsförskolan 1 (12) Natur- och friluftslivsförskolan Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN Fastställd på APT 111205 av förskolechef Helen Petersson 2 (12) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1 Om verksamhetsområdet

Läs mer

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Jämtögårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Barnens förskola 2016-2017 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

Odensgårdens Förskola

Odensgårdens Förskola 1 (12) Odensgårdens Förskola Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (12) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Odensgårdens förskola har med sitt geografiska läge i centralorten

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vångens förskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1 Vision 2 Bakgrund och syfte 3 Likabehandling 4 Diskrimineringslagen 5 Kommunikation

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Domherrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision Alla barn ska kunna känna sig trygga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014. Bofinkens förskola Medåker

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014. Bofinkens förskola Medåker Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Bofinkens förskola Medåker 2012 Styrdokument Skollagen (6 kap. Åtgärder mot kränkande behandling) Förskolans huvudman ska se till att förskolan:

Läs mer

Förskolan Skogslyckan arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan

Förskolan Skogslyckan arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan Förskolan Skogslyckan arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan Verksamhetsformer som omfattas av arbetet Ansvariga för arbetet Förskolechef, pedagoger och alla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019

Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Förskolan Syrenens Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2018/2019 Planen gäller från 2018-08-31 till 2019-08-31 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3. Definitioner 4. Delaktighet

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 1 (5) Reviderad nov 2010 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varvets förskola 2011 Plan mot diskriminering och kränkande behandling utgår från skollagen (1985:1100) 14 a kap. samt diskrimineringslagen.

Läs mer

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kullsta förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a

Läs mer

SÄTERS KOMMUN

SÄTERS KOMMUN Likabehandlingsplan Förskolan Storhaga Gäller 2016-02-01 2017-09-30 2016-2017 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Rutiner och förhållningssätt hur

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA

LIKABEHANLDINGSPLAN NORRGÅRDENS FÖRSKOLA LIKABEHANLDINGSPLAN 2014 NORRGÅRDENS FÖRSKOLA Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Förskolans värdegrund och uppdrag: Förskolan ska ta tillvara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling 2015-2016 Åryds förskola VARFÖR EN PLAN FÖR LIKABEHANDLING OCH MOT KRÄNKANDE BEHANDLING? Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Förskolan Barnens Hus Fastställd 2015-09-11 Gäller läsåret 2015-2016 Revideras varje läsår, ansvarig är förskolechef Vårt gemensamma arbete

Läs mer

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Gammelgårdens förskola

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling. Gammelgårdens förskola Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Gammelgårdens förskola 2018 1 Innehåll Ledningsdeklaration Styrdokument Upprättande av likabehandlingsplan Definitioner Främjande arbete Kartläggning

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Förskolan Pärlans Trygghetsplan

Förskolan Pärlans Trygghetsplan Förskolan Pärlans Trygghetsplan utifrån likabehandling, diskriminering och kränkande handling På förskolan Pärlan ska det råda nolltolerans mot trakasserier och kränkande behandling. Mål och vision Alla

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef

Läs mer

Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2016/2017

Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Läsår: 2016/2017 Treklöverns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolechef Pär-Johan Emanuelsson

Läs mer

Planen upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Planen upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen upprättad 2015-10-27 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hässleberg, Hallsberg 2015-2016 Verksamhetens vision På vår förskola ska ingen utsättas för trakasserier, diskriminering

Läs mer

Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan

Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan Årlig plan mot kränkande behandling- likabehandlingsplan Förskolan Minigiraffens ställningstagande Förskolan Minigiraffen tar avstånd från alla tendenser till

Läs mer

Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013

Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Förskolan Barnkullen Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013 Den här planen har tagits fram för att stödja och synliggöra arbetet med att främja barns och elevers lika

Läs mer

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan. Plan mot kränkande behandling. Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Arbete med att motverka diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Förskolan Skogsleken Varför

Läs mer

Förskolan Näktergalens arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan

Förskolan Näktergalens arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan Förskolan Näktergalens arbete mot diskriminering och kränkande behandling En del av förskoleenhet Rödluvan Verksamhetsformer som omfattas av arbetet Förskola 1 5 år Ansvariga för arbetet Arbetslaget samt

Läs mer

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-5 år Ansvariga för planen Förskolechef och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA

Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA Plan mot diskriminering och kränkande behandling STEGATORPS FÖRSKOLA Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet. Ansvariga för planen: Ingrid Wennerth Svensson, förskolechef Vår vision:

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Upprättad 2017-11-23 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2(5) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN 2017-2018 En presentation av förskolans arbete för att främja barns lika rättigheter samt åtgärder för att förebygga diskriminering,

Läs mer

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet

Arealens Förskola Arealens Förskola A. Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet Arealens Förskola Arealens Förskola A Tillsammans lägger vi grunden för det livslånga lärandet LIKABEHANDLINGSPLAN och Plan mot kränkande behandling 2017 Likabehandlingsplan för Arealens förskola Syfte:

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolan i Surahammars kommun

LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolan i Surahammars kommun LIKABEHANDLINGSPLAN för förskolan i Surahammars kommun 2013-05-28 Styrdokument: Skollagen (14 a kapitlet) Förskolans huvudman ska se till att förskolan: - bedriver ett målinriktat arbete för att motverka

Läs mer

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen

Gimo Skolområde. Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Gimo Skolområde Plan mot diskriminering och kränkande behandling på Förskolan Rubinen Verksamhetsår 2016 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen (2008:567) och skollagen (2010:800 6 kap. 6-10 ) förbjuder

Läs mer

Blåkulla föräldrakooperativs plan mot diskriminering och kränkande behandling HT VT 2018 Blåkullas värdegrund

Blåkulla föräldrakooperativs plan mot diskriminering och kränkande behandling HT VT 2018 Blåkullas värdegrund Blåkulla föräldrakooperativs plan mot diskriminering och kränkande behandling HT 2017 - VT 2018 Blåkullas värdegrund Blåkullas normer och värden baseras på vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Trygghetsplan. Nyckelpigans Förskola

Trygghetsplan. Nyckelpigans Förskola Trygghetsplan Nyckelpigans Förskola 2015-2016 Nyckelpigans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Förskolan Myran läsåret

Förskolan Myran läsåret PLAN Plan mot kränkande behandling Myrans förskola Lyckåkers förskoleområde Förskolan Myran läsåret 2018-2019 Plan för att främja likabehandling, samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier

Läs mer

Mårdvägens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Mårdvägens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Mårdvägens Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Försoleverksamhet Läsår 2015 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling

Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Borgens förskola I Ur och Skurs plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Likabehandlingsplan för Berga förskola

Likabehandlingsplan för Berga förskola Likabehandlingsplan för Berga förskola 2018/2019 Berga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskola 1-5 år a för planen Förskolechefen

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Balltorps förskolor Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever, Diskrimineringslagen 2008:567 och Skollagen

Läs mer

Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Vikens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Likabehandlingsplan Skogshyddans förskola

Likabehandlingsplan Skogshyddans förskola Likabehandlingsplan Skogshyddans förskola Läsåret 2016/2017 2(6) Vision På förskolan Skogshyddan ska alla känna trygghet, trivsel och tillit. Ingen skall diskrimineras eller utsättas för annan kränkande

Läs mer

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västerlanda förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Arbetslagen på. Förskolechef. Vår vision På vår förskola

Läs mer

Förskolan Sörgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Förskolan Sörgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Förskolan Sörgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan: Birger Jarlsgatan Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare. Hela arbetslaget

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra

Förskolan ska präglas av en kultur där vi pratar med varandra och inte om varandra Förskoleenheten Marieberg 1 Likabehandlingsplan Denna plan är upprättad för att förbättra arbetet med att förebygga, upptäcka och åtgärda i de fall diskriminering och kränkningar uppkommer eller fortsätter.

Läs mer

Förskolan Ängen Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Ängen Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Ängen Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Grunduppgifter...3 Utvärdering.........5 Främjande insatser....6 Kränkande behandling......

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Bakgrund Från och med 2009-01-01 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk: diskrimineringslagen och 6 kap. i skollagen. De har ersatt den tidigare

Läs mer

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västhorja förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Bergmansgården

Förskolan Bergmansgården Förskolans plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling 2013/2014 Förskolan Bergmansgården INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Vision 2. Lagar som styr 3.

Läs mer

Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten

Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Västergårdarnas förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamheten Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamheten

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Kvistens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Plan mot diskriminering och kränkande behandling; Likabehandlingsplan för Solberga förskoleenhet. Bräcke Hede Boken 2018-2019 Trygghet Respekt Ansvar Ingen form av diskriminering, trakasserier eller kränkande

Läs mer

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola

Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling. Kvarnarps förskola Plan för att förebygga och förhindra kränkande behandling Kvarnarps förskola Läsåret 2018/2019 1 Uppdrag och planering för att främja likabehandling och förebygga kränkande behandling Huvudmannen ska se

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Yllestad förskola Läsåret 2012/2013

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Yllestad förskola Läsåret 2012/2013 20120921 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling Yllestad förskola Läsåret 2012/2013 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Lagar och förordningar: Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet

Läs mer

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola

Lika behandlingsplan. Hanna Förskola Lika behandlingsplan Hanna Förskola 2015-2016 Innehåll Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan 3 Hanna förskolas likabehandlingsplan 4 Definitioner 4 Mål 5 Åtgärder 6-7 Till dig som förälder!

Läs mer

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018

Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Bovallstrands förskolas årliga plan mot kränkande behandling 2017/2018 Att främja barns och elevers lika rättigheter och möjligheter Personalen på Bovallstrands förskola diskuterar värdegrundsfrågor, förhållningssätt

Läs mer

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12.

Stenbitens förskola. Likabehandlingsplan. Stenbitens förskola. Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Gäller 2014.12.05 2015.12. Likabehandlingsplan Stenbitens förskola 2015 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Gäller 2014.12.05 2015.12.05 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Definition av diskriminering, trakasserier

Läs mer

Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Benjamins plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvarig för planen Förskolechefen Vår vision På förskolan

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Backlura förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Hagnäs förskola Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Hagnäs förskola 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla skolformer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla

Läs mer

Nyckelpigans Förskola Trygghetsplan. Läsår:

Nyckelpigans Förskola Trygghetsplan. Läsår: Nyckelpigans Förskola Trygghetsplan Läsår: 2016-2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Inger Sjöbäck förskolechef, Helena Öbrink, Rose-Marie

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA Likabehandlingsplan/plan mot diskriminering och kränkande behandling MAJÅKERS FÖRSKOLE OMRÅDE MAJÅKERS FÖRSKOLA 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Vad gäller för dig som förälder? 2. Vår definition av diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Utsiktens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Utsiktens plan mot diskriminering och kränkande behandling Utsiktens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 16/17 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef, utvecklingspedagog samt arbetslagen.

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Avser läsåret 2015-2016 Söderängens förskola Årets plan gäller från 2015-11-01 till 2016-10-30 ska utvärderas senast 2016-08-30 Förskolan måste agera

Läs mer

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling

Ryrsjöns. Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Ryrsjöns Plan mot Diskriminering och Kränkande behandling Läsåret 2018-2019 Innehåll 1.Inledning... 1 2. Vad styr vårt likabehandlingsarbete... 1 3. Våra mål... 1 4. Utvärdering... 1 5. Främja... 2-3 6.

Läs mer

Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA

Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA 1 Likabehandlingsplan - TROLLÄNGENS FÖRSKOLA "Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan könen samt solidaritet med svaga och utsatta

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Brunna förskola. Läsåret 2014

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid. Brunna förskola. Läsåret 2014 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling vid Brunna förskola Läsåret 2014 Bakgrund och syfte Den 1 april 2006 fick Sverige en ny lag vars syfte är att främja barns/elevers lika rättigheter i alla

Läs mer

Blåkulla föräldrakooperativs plan mot diskriminering och kränkande behandling HT VT Blåkullas värdegrund

Blåkulla föräldrakooperativs plan mot diskriminering och kränkande behandling HT VT Blåkullas värdegrund Blåkulla föräldrakooperativs plan mot diskriminering och kränkande behandling HT 2016 - VT 2017 Blåkullas värdegrund Blåkullas normer och värden baseras på vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer