1 (10) Myrans kvalitetsredovisning 2010/2011 Fastställd Myrans förskola. Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1 (10) Myrans kvalitetsredovisning 2010/2011 Fastställd Myrans förskola. Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN"

Transkript

1 1 (10) Myrans förskola Kvalitetsredovisning BOLLEBYGDS KOMMUN

2 2 (10) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Förskolan startade sin verksamhet i februari månad. På förskolan finns det 15 barn i åldrarna 1 till 3 år. Förskolan ligger belägen i centrala Bollebygd och har nära till skog och mark. Förskolans öppettider är mellan På förskolan finns några barn som har behov av andra tider än förskolans ordinarie öppettider. 1.2 Personal Kommunen har en bemanningsplan som säger att vi ska ha 70 % förskollärare och 30 % barnskötare. Detta mål har vi uppnått. Förskolan har tillgång till specialpedagog och uppdrag till specialpedagogen prioriteras av rektor. Huset har mottagningskök med en ansvarig kökspersonal, som också har ansvar för delar av lokalvården. I arbetslaget är vi tre förskollärare och en barnskötare. 1.3 Materiella resurser Utbudet av den pedagogiska utrustningen är god på Ekdalen. Miljöerna tillåter barnen att ta egna initiativ och det finns olika aktiviteter att välja mellan. 1.4 Ekonomiska resurser För drift av verksamheten tilldelas rektorsområdet en barnpeng baserad på barnens antal timmar och åldrar på barnen. 1.5 Ledarskap och personalens yrkesutveckling Förskoleverksamheten leds av rektor som har sin arbetsplats belägen i centralorten. Rektor deltar vid arbetsplatsträffar, vissa verksamhetsmöten, och vid behov även vid andra former av föräldramöten, elevärenden och arbetslagsplanering. Verksamhetsbesök görs av rektor varje vecka. Medarbetarsamtal och lönesamtal löper kontinuerligt under året. Rektor deltar i en kommunövergripande fortbildning i ledarskapsutveckling. Vid två tillfällen har personalen fått utbildning i matematik av personal från Navet i Borås. Bollebygds Kommun är med i projektet HYFS, hygien i förskolan. All personal inom förskolan har fått utbildning i syftet att förbättra hygienrutinerna och på det sättet minska antalet infektionssjukdomar bland barnen. Under våren gick två förskollärare en utbildning till Pedagogisk mentor, PEM. Mentorns huvudsakliga uppgift kommer att bli att stödja, stimulera och leda arbetslagens utvecklingsarbete och systematiska kvalitetsarbete utifrån förskolans situation, i samråd med förskolechefen.

3 3 (10) 2. Viktiga händelser under året och enhetsspecifikt utvecklingsarbete Myran är en nystartad hemvist som öppnade för barnen den 14 februari Från start var vi fyra pedagoger från olika förskolor. I april blev det en omorganisation av personalen. Vi hade en föräldraaktiv inskolning där vi skolade in 12 barn samtidigt. Barngruppen delades i två grupper under förmiddag respektive eftermiddag under inskolningen. Vårt utvecklingsarbete är under uppbyggnad. Vi arbetar utefter den verksamhet som ska finnas på Vita villan som ska öppna våren Arbetet i verksamheten 3.1 Normer och Värden Förskolan ska sträva efter att alla barn trivs och upplever trygghet. Uppdrag: Förskolan ska utveckla arbetet med EQ (emotionell kvot/emotionell intelligens) Insatser Vi arbetar med rutiner och struktur i vår verksamhet. Vi vill skapa en trygg miljö för barnen Resultat Barnen känner en trygghet med oss personal. Barnen blir glada när de kommer till förskolan Grund för bedömning Observationer. Samtal med föräldrarna.

4 4 (10) Analys För att skapa trygghet för barnen har vi fasta dagsrutiner så barnen känner igen sig i sin vardag. Detta har vi gjort bland annat genom nilbilder som sitter tydligt och tillängligt för barnen. Vi ser på barnen att de har lärt sig hur deras dag ser ut genom att det själva går och tvättar händerna efter maten, sätter sig på mattan efter utevistelsen, går till sin madrass osv. Vi märker att barnen är tryggare vid lämning eftersom de är glada när de kommer hit. Trots ombytet med personal märker vi att barnen känner sig trygga med alla pedagoger Måluppfyllelse God Åtgärder för bättre måluppfyllelse Under höstterminen kommer vi fortsätta att arbeta med nilbilderna, en vidareutveckling på detta är att vi kommer att gå igenom bilderna tillsammans med barnen när vi äter frukt. Vi kommer även att fortsätta att ha en tydlig struktur under dagen. Vi kommer att vidareutveckla EQ- arbetet genom att introducera en sagofigur som kommer att ha anknytning till vårt tema vatten samt forumteater Kunskaper, utveckling och lärande Skolan ska sträva efter att utveckla varje barns förutsättningar för en god fysisk och psykisk hälsa. Uppdrag: Förskolan ges i uppdrag att se till att alla barn dagligen får en pedagogiskt genomtänkt utevistelse. Förskolan får i uppdrag att öka barnens fysiska aktivitet utanför förskolans egna rum (inomhus och utomhus) Insatser Att varje barn kommer att vara ute varje dag. Vi arbetar med mini- röris. Vi går på promenad eller skogen minst en gång i veckan.

5 5 (10) Resultat Barnen blir mer rörliga. Lär sig att gå på ojämn mark. Utvecklar sin grov samt finmotorik Grund för bedömning Observationer Analys Vi har varit ute varje dag oavsett väder på gården. Vi märker att baren rör sig mer fritt och obehindrat på vår gård, tillskillnad från i vintras då barnen satt mer stilla i närheten av en pedagog. Vi har rört på oss till mini-röris en gång i veckan. Barnen tycker det är roligt med mini-röris, de visar att de vill vara med och dansa med hela kroppen. I början satt barnen stilla på golvet och tittade på pedagogerna som rörde sig. Efter hand har barnen blivit mer och mer delaktiga och lärt sig fler rörelser. Hittills har vi valt att röra oss till fem låtar eftersom vi tror att det har varit lagom för vår barngrupp. Två gånger i veckan har vi gått till skogen eller på promenader i vår närmiljö. Vi märker att barnen känner sig tryggare i sin närmiljö genom att de utforskar allt större ytor. Genom skogsbesöken har barnen utvecklat sin grovmotorik Måluppfyllelse God Åtgärder för bättre måluppfyllelse Vi kommer fortsätta att vara ute varje dag. Vi kommer att vidareutveckla mini-röris genom att röra oss till flera låtar, vilket ger barnen en bättre motorik. I skogen kommer vi att ha pedagogiska aktiviteter som kommer att vara förknippat med vårt tema vatten, där vi kommer att arbeta med bland annat matematik, språk och naturvetenskap. 3.3 Barns och Elevers ansvar och Inflytande Förskolan ska sträva efter att varje barn har inflytande över sitt lärande. Förskolan ska sträva efter att varje barn har kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former.

6 6 (10) Uppdrag: Förskolan ska arbeta i demokratiska former där barnen aktivt deltar Insatser Vi lyssnar och är lyhörda för barnens önskemål och behov. Vi ger barnen möjlighet att pröva nya saker Resultat Barnen vågar mer och är framåt Grund för bedömning Observationer Analys Vi har märkt att barnen gör egna medvetna val i den fria leken. Detta för att vårt material är synligt och tillgängligt för barnen Måluppfyllelse God Åtgärder för bättre måluppfyllelse Vi kommer att fortsätta att utveckla vår pedagogiska miljö utifrån barnens intresse. 3.4 Skola och Hem Förskolan ska sträva efter att föräldrar får inflytande och är delaktiga i verksamheten. Uppdrag: Förskolan ges i uppdrag att hitta organisatoriska former för att öka föräldrainflytande och delaktighet.

7 7 (10) Insatser Vi har föräldraaktiv inskolning. Vi har föräldramöten. Vi för en daglig kommunikation med föräldrarna. Föräldrarna får möjlighet att vara med och göra inordning den gemensamma gården Resultat Vi har haft föräldraaktiv inskolning. Vi har haft två föräldrar möten under vårterminen. Vi har en daglig kontakt med föräldrarna vid lämning och hämtning. Föräldrarna har blivit inbjudna till en arbetsdag på förskolan Grund för bedömning Den dagliga kontakten med föräldrarna. Uppföljningssamtal. Föräldramöten Analys På uppföljningssamtalen om inskolningen framgick det att utifrån de omständigheter och de förutsättningar som var är de relativt nöjda. Många av föräldrarna har inte haft någon annan inskolningsform att jämföra med. De tyckte även att det var många nya barn och vuxna samtidigt. Utifrån detta kommer vi inte att ha så många inskolningar samtidigt. Uppföljningssamtalen genomfördes sent på terminen vilket resulterades i att föräldrarna hade glömt hur det egentligen var. Det är viktigt att ha uppföljningssamtalen i anslutning till inskolningen. Vi har haft två föräldramöten under vårterminen. Det första var en informationsträff om hur inskolningen skulle gå till. Det andra föräldramötet pressenterades den pedagogiska verksamheten för föräldrarna, vilket var mycket uppskattat. Vi tycker att den dagliga kontakten med föräldrarna fungerar mycket bra. Vi får mycket feedback från föräldrarna Måluppfyllelse God

8 8 (10) Åtgärder för bättre måluppfyllelse Vi kommer att fortsätta med den föräldraaktiva inskolningen men med färre barn samtidigt. Uppföljningssamtalen kommer att läggas sex veckor efter inskolningen. Vi kommer att ha ett föräldramöte i september där vi kommer att berätta om vår pedagogiska verksamhet. Vi kommer även att göra föräldrarna mer delaktiga genom diskussionsfrågor och / eller prova på aktiviteter som vi utför med barnen. 3.5 Skolan och omvärlden Förskolan ska sträva efter att varje barn visar respekt för och omsorg om såväl närmiljön som miljön i ett vidare perspektiv. Uppdrag: Förskolan ska hitta former för att utveckla barns förmåga att se kopplingen mellan det egna miljöbeteendet och den globala miljön Insatser Vi låter barnen upptäcka sin närmiljö. Både på förskolans gård och i samhället runtomkring Resultat Barnen får en vidgad vy Grund för bedömning Observationer Analys Vi märker att när barnen är ute på gården och i skogen så rör de sig mer fritt och tar sig tid till att upptäcka och utforska miljön runt omkring. Barnen rör sig på större ytor och längre bort från pedagogerna Måluppfyllelse God

9 9 (10) Åtgärder för bättre måluppfyllelse Barnen ska få börja källsortera papper, plast och kartong som vi sedan slänger på återvinningsstationen. 3.6 Likabehandlingsarbetet Förskolan ska främja barns lika rättigheter och aktivt arbeta för att motverka diskriminering på grund av kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder. Skolan ska också motverka annan kränkande behandling Vision och målsättning för barn- och utbildningsförvaltningen i Bollebygds kommun Trygghet, omtanke och hänsyn skall prägla all samvaro och olikheter respekteras samt ses som en tillgång Eventuella delmål/mål för enheten. Vi vill att alla på myran skall vara kompisar. Alla har lika värde. 3.7 Förankringen av likabehandlingsplanen bland barn och föräldrar Diskutera det på inskolning och föräldramöte. Ha ett exemplar av likabehandlingsplanen tillgänglig i tamburen. 3.8 Främjande och förebyggande åtgärder Pedagogerna stödjer barnen när konflikter uppstår. Vi lär barnen att dela med sig. 3.9 Resultat Barnen lär sig att man ska ta hänsyn till varandra och vara en god kamrat. Föräldrarna får en medvetenhet om hur vi arbetar Främjande och förebyggande åtgärder Förekomst av trakasserier och annan kränkande behandling

10 10 (10) Upprepade trakasserier/annan kränkande behandling Arbetsrutiner Grund för bedömning Analys Måluppfyllelse Planerade åtgärder med utgångspunkt i resultatet

Frejagårdens Förskola

Frejagårdens Förskola 1 (12) Frejagårdens Förskola Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (12) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Frejagårdens förskola består av två hemvister med ca 40

Läs mer

Odensgårdens Förskola

Odensgårdens Förskola 1 (12) Odensgårdens Förskola Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (12) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Odensgårdens förskola har med sitt geografiska läge i centralorten

Läs mer

1 (10) Fastställd 2011-12-12 Av Ulf Gunnarsson Förskolechef. Ekdalens Förskola. Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN

1 (10) Fastställd 2011-12-12 Av Ulf Gunnarsson Förskolechef. Ekdalens Förskola. Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 1 (10) Ekdalens Förskola Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (10) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Ekdalen består av två hemvister med ca 40 barn i åldrarna 1-5

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Söråns förskola Bollebygds kommun 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Söråns förskola har tre avdelningar och ligger i centrala Olsfors. Två

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Kvalitetsredovisningen för Solrosorna sammanställd av Catarina Wennerholm, dagbarnvårdare och Kerstin Johansson rektor KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Dagbarnvårdargruppen Solrosorna Bollebygds

Läs mer

Natur- och friluftslivsförskolan

Natur- och friluftslivsförskolan 1 (12) Natur- och friluftslivsförskolan Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN Fastställd på APT 111205 av förskolechef Helen Petersson 2 (12) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1 Om verksamhetsområdet

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET Kvalitetsredovisningen sammanställd av Ylva Högfeldt, förskollärare, Aneth Törnäng, barnskötare Kerstin Johansson, rektor KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Kråketorps förskola Bollebygds kommun 1.

Läs mer

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen

Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen 1 (11) Töllsjöskolans fritidshem Granen & Rönnen Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN 2 (11) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Töllsjöskolan tar emot elever från förskoleklass

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Kvalitetsredovisningen fastställd av Elinor Lundin förskollärare Jane Edlund förskollärare Ulla Andersson barnskötare Kerstin Johansson rektor KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Odensgårdens förskola

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Fastställd 080630 Betty Backsell,rektor KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Frejagårdens förskola Bollebygds kommun 1 Verksamhetens förutsättningar 1.1 Om verksamhetsområdet Frejagården startades jan

Läs mer

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN]

[FOKUSOMRÅDE NORMER & VÄRDEN] Övergripande perspektiv: Historiskt perspektiv Miljöperspektiv Internationellt perspektiv Läroplansmål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar, förmåga

Läs mer

Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år

Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år Klockargårdens fsks plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5år Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år Ansvariga

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Junibacken. Nyckelpigan BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Junibacken Nyckelpigan Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN

Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling SKUTAN 2017-2018 En presentation av förskolans arbete för att främja barns lika rättigheter samt åtgärder för att förebygga diskriminering,

Läs mer

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spekeröds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola

Lokal arbetsplan för Eneryda förskola Utbildningsförvaltningen Lokal arbetsplan för Eneryda förskola 2013-2014 Innehållsförteckning 1 Presentation av förskolan. 3 2 Årets utvecklingsområden. 4 3 Normer och värden 5 4 Utveckling och lärande.

Läs mer

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014

Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Förskolan Norrgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. a för planen Arbetsgruppen består av Emma Dahlberg,

Läs mer

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1-5år

Läs mer

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grantäppans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2017-2018 Fastställd 2018-10-01 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Havskorallen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Havskorallen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Havskorallen förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016-2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Yllestad förskola Läsåret 2012/2013

Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling. Yllestad förskola Läsåret 2012/2013 20120921 Likabehandlingsplan/ plan mot kränkande behandling Yllestad förskola Läsåret 2012/2013 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling Lagar och förordningar: Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp Plan mot diskriminering och kränkande behandling Pusselbitens förskola Anderstorp 1. VISION, Gemensam för Anderstorps förskolor Anderstorp är en plats att vara stolt över där alla behandlas med respekt

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Förskolan Ängen. Årlig plan för likabehandling mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Ängen. Årlig plan för likabehandling mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Ängen Årlig plan för likabehandling mot diskriminering och kränkande behandling 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola avd Humlan, Nyckelpigan och Fjärilen.

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Palettens förskola läsåret 2017/2018...

Läs mer

Knoppens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Knoppens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Knoppens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Ansvariga för plan Ytterst ansvarig: Förskolechef Eva Ljungholm 0910-73 50 00

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Fridhems förskola Upprättad 201501 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Planens syfte: Förbud mot diskriminering och trakasserier regleras i Diskrimineringslagen (2008:567) och förbud mot kränkande behandling

Läs mer

Fagerås förskola. Blåklinten och Vallmon. Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Läsår

Fagerås förskola. Blåklinten och Vallmon. Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Läsår BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Davidsson, ingrid.davidsson@kil.se 2018-11-01 Fagerås förskola Blåklinten och Vallmon Plan mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Läsår 2018-2019

Läs mer

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Höjdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan

Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan Förskolan Minigiraffens Likabehandlingsplan Årlig plan mot kränkande behandling- likabehandlingsplan Förskolan Minigiraffens ställningstagande Förskolan Minigiraffen tar avstånd från alla tendenser till

Läs mer

Främjande insatser Namn Kränkande behandling och ålder

Främjande insatser Namn Kränkande behandling och ålder Parkens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013/2014 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision En förskola för alla, där

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Nya Slättängsgårdens förskola Bollebygds kommun 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Slättängsgårdens förskola har idag fyra avdelningar och

Läs mer

Förskolan Myrstacken Trygghetsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Myrstacken Trygghetsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Myrstacken Trygghetsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Brunnsnäs förskola Upprättad januari 2014 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Nytorpshöjds förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Förskolan Skutan Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Skutan 2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bakgrund Denna plan bygger på diskrimineringslagen, skollagens förbud

Läs mer

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Planens

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran Förskolan Myran 1(5) Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Myran 2014-2015 2(5) Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter

Läs mer

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rengsjö förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Laxens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Tummelisagårdens och Apelgårdens förskola. 2010-10-01 t.o.m. 2011-10-01 1 3. Innehållsförteckning 4. Utvärdering av föregående plan...3 5. Barn och

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Holma förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal Balders hages förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018 Planens

Läs mer

FÖRSKOLAN GARHYTTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling

FÖRSKOLAN GARHYTTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling FÖRSKOLAN GARHYTTANS TRYGGHETSPLAN Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 VISION På förskolan Garhyttan tar vi avstånd från alla former av kränkande behandling. Vi arbetar för att alla,

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Regnbågen Plan mot diskriminering och kränkande behandling Regnbågen Innehållsförteckning Grunduppgifter... 4 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 4 Vår vision... 4 Planen gäller från och med... 4 Planen

Läs mer

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017

Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Likabehandlingsplan Åsebro förskola 2017 Sedan 1 januari 2009 regleras likabehandlingsarbetet i två regelverk. diskrimineringslagen och 6 kap. skollagen (SFS 2010:800) Vision Åsebro förskola skall vara

Läs mer

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Jörlandas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Pedagogisk omsorg, Jörlanda 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin

Likabehandlingsplan Förskolan Fastställd av förskolechef Ann-Sofie Landin Likabehandlingsplan Förskolan 2015-2016 Fastställd 2015-09-28 av förskolechef Ann-Sofie Landin Inledning All personal på Ängens/Älvens förskola tar helt avstånd från handlingar som indirekt eller direkt

Läs mer

Kvalitetsredovisning Förskolan Junibacken 11-12 Förutsättningar Förskolan Junibackens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision

Kvalitetsredovisning Förskolan Junibacken 11-12 Förutsättningar Förskolan Junibackens Plan mot diskriminering och kränkande behandling Vår vision Kvalitetsredovisning Förskolan Junibacken 11-12 Förutsättningar Hösten -11 bestod barngruppen av 37 barn och under våren -12 inskolades ytterligare 8 barn. I slutet av vårterminen hade Junibacken 44 barn.

Läs mer

Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Engelns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008

KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Fastställd 080630 Betty Backsell, rektor KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2007-2008 Skattegården Bollebygds kommun 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet Skattegården består av sex hemvister

Läs mer

Kryssets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016

Kryssets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Kryssets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Förskolechef Vår vision På Kryssets

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Likabehandlingsplan. för Björna förskola 2012/2013

Likabehandlingsplan. för Björna förskola 2012/2013 Likabehandlingsplan Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Björna förskola 2012/2013 Grunduppgifter Verksamhetsform som omfattas av planen Förskoleverksamhet, Ekorren barn 1-3 år & Räven

Läs mer

Västertorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västertorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västertorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Storängsparkens förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Storängsparkens förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Storängsparkens förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Ansvariga för planen Pedagog Anette Andersson

Läs mer

Skönberga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Skönberga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Skönberga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018

Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Kållekärrs förskolor Arbetsplan augusti 2017 juni 2018 Ansvarig rektor/förskolechef Namn Pia Johnsson Datum 2017-09-05 Tjörn Möjligheternas ö Enhetens namn Kållekärrs förskolor Enheten ansvarar för följande

Läs mer

Likabehandlingsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling- Tångeröds förskola

Likabehandlingsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling- Tångeröds förskola Likabehandlingsplan Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling- Tångeröds förskola Handläggare: Linda Markus, förskolechef Datum: 2014-11-01 Verksamhet: Förskola Tjörn Möjligheternas ö Innehållsförteckning

Läs mer

Trygghetsplan. Nyckelpigans Förskola

Trygghetsplan. Nyckelpigans Förskola Trygghetsplan Nyckelpigans Förskola 2015-2016 Nyckelpigans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Grunduppgifter Verksamhetsformer

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN

LIKABEHANDLINGSPLAN LIKABEHANDLINGSPLAN För att främja likabehandling och motverka diskriminering och annan kränkande behandling. 2014-2015 Förskolan Lillegården Trollhättan 2014-10-06 Likabehandlingsplan varför det? I april

Läs mer

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola

Verksamhetsplan för förskolan. Strömstierna förskola Verksamhetsplan för förskolan Strömstierna förskola 2016-2017 2017 Verksamhetsplan för förskolorna i Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Stentägtens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Stentägtens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Stentägtens förskola 2017/2018 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet år 1-5 Ansvariga för planen Förskolechef

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15 Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvariga för planen: Förskolechef har ansvar för upprättande

Läs mer

Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stora Höga förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Förskolan Kojans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015

Förskolan Kojans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Förskolan Kojans plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015 Fastställd 17 december 2014 Vår vision Vi vill förstärka barnens goda sidor och deras goda handlingar. Vi vill göra alla medvetna

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola

Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling Åryds förskola Likabehandlingsplan, plan mot kränkande behandling 2015-2016 Åryds förskola VARFÖR EN PLAN FÖR LIKABEHANDLING OCH MOT KRÄNKANDE BEHANDLING? Syftet med planen är att främja barns lika rättigheter oavsett

Läs mer

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling

Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Glemmingebro förskola och fritidshems plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet och fritidshemsverksamhet Läsår 2015 1/8 Grunduppgifter

Läs mer

Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet

Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Ekenäs Förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet 2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga.

Vår vision är att ha en förskolemiljö där alla känner sig trygga. Förskolan Hjortens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter: Ansvariga för planen: Förskolechef Joanna Maculewicz Pedagogisk utvecklare Anna Christiansen Förskolans förskollärare

Läs mer

Västertorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Västertorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Västertorps förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling - Tanneförskolan 2017/2018 Gemensam vision för alla kommunens förskolor All förskole- och skolverksamhet i Mörbylånga kommun ska vara fri från trakasserier

Läs mer

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Trollbackens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2017/2018 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av

Läs mer

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen

Normer & värden. En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen Normer & värden En kvalitetsanalys inom det systematiska kvalitetsarbetet Läsåret 2015/2016 Förskolan Ugglan Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Läroplansmål Förskolan ska sträva efter

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt likabehandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt likabehandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling samt likabehandling Denna plan bygger på Diskrimineringslagen [2008:567] Skollagen [2010:800] och Läroplan för förskolan [Lpfö 98 rev 2010] 1 Innehåll 1.

Läs mer

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Gimo skolområde Förskolan Diamantens Likabehandlingsplan För arbetet med att främja likabehandling och motverka diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsår 2015 Bakgrund Bestämmelser i diskrimineringslagen

Läs mer

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Björkdungen, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola

PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Björkdungen, Läsåret 2017/2018. Orrelyckans Förskola PLAN FÖR ARBETE MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Björkdungen, Läsåret 2017/2018 Orrelyckans Förskola Plan för arbetet mot diskriminering och kränkande behandling för Björkdungens förskola. Den

Läs mer

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola.

Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling vid Sätuna förskola. Handlingsplanen gäller för barn och personal vid Sätuna förskola. Planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan NORRGÅRDENS FÖRSKOLA upprättad Januari 2015 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter

Läs mer

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola

Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Likabehandlingsplan Bergsgårdens Förskola Ledningsdeklaration På Bergsgårdens Förskola ska ingen kränkande behandling förekomma vara sig i barn eller personalgrupp. Alla ska känna sig trygga, glada och

Läs mer

Förskolan Myran läsåret

Förskolan Myran läsåret PLAN Plan mot kränkande behandling Myrans förskola Lyckåkers förskoleområde Förskolan Myran läsåret 2018-2019 Plan för att främja likabehandling, samt förebygga och åtgärda diskriminering, trakasserier

Läs mer

Rotebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rotebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rotebergs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Tolvåkers förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tolvåkers förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tolvåkers förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2016/2017 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Bäckagårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Bäckagårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Bäckagårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2016/2017 Vetlanda här växer människor och företag Grunduppgifter

Läs mer

Skattegårdens förskola

Skattegårdens förskola 1 (15) Skattegårdens förskola Kvalitetsredovisning 2010/2011 BOLLEBYGDS KOMMUN Fastställd på APT 111205 av förskolechef Helen Petersson 2 (15) 1. Verksamhetens förutsättningar 1.1. Om verksamhetsområdet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Klockarskogsgården Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2019 Klockarskogsgården Innehållsförteckning Grunduppgifter... 5 Verksamhetsformer som omfattas av planen... 5 Vår vision... 5 Planen gäller från och med...

Läs mer

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Hjorten/Fritidshemmet Växthusets plan mot diskriminering och kränkande behandling Planen grundar sig på bestämmelser i 14a kap. skollagen (1985:1100), diskrimineringslagen (2008:567) och och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden Förskolechefens ställningstagande Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Visborgsstaden 2014-2015 Förskolechefens ställningstagande På förskolorna på Lyckåkers förskoleområde ska det finnas möjligheter och tillfällen

Läs mer

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling

Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Förskolans årliga plan för att främja likabehandling och förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling RUDSÄNGENS FÖRSKOLA Smörblomman/Diamanten november 2012- november 2013 1. Vision

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Bullerbyns förskola Upprättad 140121 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Avans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Avans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Avans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2015/16 Främjande insatser Namn Främja likabehandling Områden som berörs

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan I Ur och Skur förskola Upprättad 20140101 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Förskolan Ängen Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Förskolan Ängen Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Ängen Årlig plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Innehållsförteckning Bakgrund... 3 Grunduppgifter...3 Utvärdering.........5 Främjande insatser....6 Kränkande behandling......

Läs mer