EU-förslag om revision (Ju2011/8676/L1)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "EU-förslag om revision (Ju2011/8676/L1)"

Transkript

1 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Stockholm Stockholm 20 januari 2012 EU-förslag om revision (Ju2011/8676/L1) Far har inbjudits av Justitiedepartementet att lämna synpunkter på EU-förslag om revision (Ju2011/8676/L1). Far får med anledning av detta anföra följande. Far välkomnar alltid en debatt och översyn avseende revisorns roll och ansvar och uppskattar i grunden därför det arbete som EU-kommissionen initierat. Far ställer sig positiv till ett antal inslag i EU-förslaget men är också starkt kritisk på en rad punkter. Inledande kommentarer Far vill inledningsvis lämna några övergripande kommentarer kring EU-förslaget om revision. 1. Syftet med regleringen När grönboken om revision lanserades i oktober 2010 motiverades översynen främst av att revisorer inte hade slagit larm angående risker och förutsättningar för going concern i finansiella företag. Av grönboken framkom att EUkommissionen därför efterlyste en förändring av revisorsrollen. Dessvärre finner Far att förslaget inte innehåller en genomtänkt förnyelse av revisorns roll som matchar de nya förväntningarna från lagstiftare, tillsynsmyndigheter, marknaden etc. Visserligen tillkommer ett stort antal punkter som revisorn ska rapportera om i sin revisionsberättelse, men dessa är knappast ett uttryck för den översyn som EU-kommissionen ställde i utsikt. Det är därför viktigt att i den fortsatta processen identifiera och beakta de förväntningar som finns på en förändrad revision. 2. Behovet av harmonisering Far delar EU-kommissionens ambition att ytterligare harmonisera revisionen inom EU. Emellertid måste också de globala aspekterna beaktas, och då är exempelvis USA en viktig aktör. Om EU-kommissionens olika förslag blir verklighet kommer de att få stor påverkan långt utanför EU:s gränser och motverka en tidigare strävan mot global harmonisering av revision och därigenom förorsaka tillkommande kostnader. Far menar att EU måste eftersträva största möjliga harmonisering med andra viktiga länder och aktörer, såsom t.ex. IAASB (International Auditing and Assurance Standards Board). För Far framstår det t.ex. som både olämpligt och 1(5)

2 ineffektivt att en revisionsberättelse inom EU ska ha en väsentligt annorlunda utformning än den som IAASB föreskriver, inte minst med hänsyn till att EU nu vill införa ISA som revisionsstandard. 3. Konkurrenskraften för svenska/europeiska företag Det är ytterst angeläget att eventuell tillkommande reglering på revisionsområdet kan motiveras av förhöjd kvalitet och/eller påtaglig nytta. Erfarenheterna från bl.a. införandet av det amerikanska SOX-regelverket visar att företag flyr från börser när regelkostnader ökar utan att motsvarande nytta kan påvisas. Av detta följer att förslag till regelförändringar måste föregås av genomarbetade konsekvensanalyser. Såvitt Far kunnat konstatera är konsekvensanalyserna bakom det aktuella EU-förslaget inte alls av den kvalitet man borde kunna förvänta sig. Far ställer sig bl.a. skeptisk till de beräkningar av kostnader och intäkter som konsekvensanalyserna inrymmer. Ett exempel är den årliga nettovinst på över 2 miljarder euro som införandet av ISA förväntas innebära genom främst lägre kapitalkostnader. Eftersom ISA genom revisionsbyråernas försorg i praktiken redan är infört i EU måste den kalkylen ifrågasättas. 4. Den svenska modellen Att den svenska modellens förtjänster har uppmärksammats av World Economic Forum ger starka skäl för Sverige att fortsatt bevaka möjligheter till ansvarstagande (exempelvis genom aktiva ägares arbete i valberedningar) och självreglering. Det är ju bl.a. de faktorerna som har fört Sverige till toppositionerna inom områden som bolagsstyrning och redovisning/revision. Far delar därför regeringens preliminära ståndpunkt vad gäller det olämpliga i att en stor del av EU-förslaget ska genomföras genom en förordning. För att kunna anpassa nya regler till annan lagstiftning och praxis och samtidigt tillvarata best practice är EU-reglering genom ett direktiv att föredra. Synpunkter på EU-förslaget Far välkomnar bl.a. följande ambitioner och inslag i EU-förslaget, nämligen att öppna upp ägandet av revisionsbyråer utmana revisorsrollen, bl.a. med avseende på revisorns rapportering införa ISA även formellt som revisionsstandard inom EU eliminera hinder som motverkar en inre marknad för revision uppmärksamma marknadskoncentrationen för revision av större företag Far kommenterar nedan sådana inslag i EU-förslaget som Far ifrågasätter eller avstyrker. 1. Byrårotation Far avstyrker förslaget om byrårotation om sex år. Byrårotation begränsar ägarnas rådighet över företagen samtidigt som det finns betydande kostnadsaspekter att beakta. Men framför allt ifrågasätter Far om det finns goda exempel eller konsekvensanalyser som stöder en så dramatisk förändring av bolagsstyrningen och revisionen som en byrårotation skulle utgöra. Tvärtom har Far uppfattat att man på den italienska marknaden (inom EU är det bara Italien som har byrårotation) har negativa erfarenheter. Där har byrårotation 2(5)

3 snarare lett till ökad koncentration till de större byråerna än till större konkurrens inom storföretagssegmentet, som ju EU-kommissionen eftersträvar. Med hänsyn till reglerna om revisorns opartiskhet och självständighet leder byrårotation också till konkurrensbegränsning på rådgivningssidan, särskilt om företaget anlitar två revisorer. En annan fråga handlar om tajming. Byrårotation kan leda till att ett företag tvingas byta revisor när förhållandena för ett byte är allt annat än optimala, t.ex. vid en kris som kan bero på såväl externa som interna faktorer. Byrårotation är dessutom ett område som kräver harmonisering långt utanför EU:s gränser. För Far framstår det som oerhört kostsamt och ineffektivt om rotationen inom EU är sex år medan den i exempelvis USA skulle vara tio år eller kanske inte alls finnas. Mot bakgrund av ovanstående ifrågasätter Far regeringens preliminära ståndpunkt att byrårotation bör införas i finansiella företag. 2. Gemensam revision Far ifrågasätter krav på gemensam revision och välkomnar därför att detta inslag har tonats ned. Erfarenheterna från gemensam revision är att den leder till ökade kostnader utan motsvarande nytta. Ett exempel är Danmark där flertalet företag gick tillbaka till en revisor när kravet på gemensam revision slopades. Gemensam revision riskerar också att leda till otydlighet vem är bolagets revisor? Vem har ansvar? Ur bolagsstyrningsperspektiv är det viktigt att ägarna själva kan bestämma över antalet revisorer. 3. Rådgivningsförbud avseende revisionskunder Far avstyrker förslaget om rådgivningsförbud avseende revisionskunder. Om ett rådgivningsförbud införs leder det till ökade kostnader och lägre effektivitet för företagen. Det finns också en risk för sämre kvalitet i såväl revisionen som rådgivningen. Ett rådgivningsförbud innebär också en konkurrensbegränsning genom att antalet tillgängliga aktörer minskar. Far anser det vara fullt tillräckligt att revisorn själv prövar sin opartiskhet och självständighet, särskilt som revisionsutskott numera godkänner revisorns rådgivningsuppdrag. Även på denna punkt ifrågasätter Far regeringens preliminära ståndpunkt, nämligen att rådgivningsförbud bör införas i de finansiella företagen. 4. Revisorns rapportering Far avstyrker förslagen om revisorns rapportering. Den föreslagna mallen för revisionsberättelsen med 23 olika punkter motsvarar inte alls förväntningarna på en tydlig och värdeskapande revision. Far välkomnar ett ökat fokus på t.ex. rapportering om förutsättningar för going concern, men förslaget innehåller alldeles för omfattande formaliakrav. Det är också svårt att se 3(5)

4 kopplingen till den skriftliga rapportering som, enligt förslaget, ska ske till revisionsutskottet. Som redan framgått är Far positiv till en förnyelse av revisorsrollen inkluderande en ökad öppenhet i revisorns rapportering, även till revisionsutskottet. Men revisorns uppdrag måste vara tydligt, en tydlighet som också avspeglas i revisorns rapportering. Annars kommer revisionens relevans att minska. 5. Begränsning av tillkommande granskning till 10 % av revisionsarvodet Far avstyrker att tillkommande granskningsuppdrag begränsas till 10 % av ordinarie revisionsarvode. Förslaget är ologiskt och blir i det närmaste omöjligt att tillämpa. Begränsningsregeln kan dessutom leda till svåra kvalitetsproblem med åtföljande risker. Om revisorer från flera revisionsbyråer ska involveras i dessa uppdrag kommer, enligt Fars uppfattning, den tillkommande kostnaden att bli betydande. 6. Bara revision-byråer Far avstyrker förslaget om Bara revision-byråer. Det är olyckligt att det i förslaget finns regler om att revisionsbyråer under vissa förutsättningar bara ska få ägna sig åt revision. Ett sådant upplägg är ett stort hot mot kvaliteten i revisionen, som i ökande utsträckning är beroende av specialistkompetens (inte minst i finansiella företag), och kan långsiktigt urholka värdet av revisionen. Bara revision skulle kraftigt försvåra rekrytering av specialister och skulle dessutom skapa osäkerhet hos de kunder som anlitar framgångsrika revisionsbyråer. 7. Sanktionerna Far avstyrker de föreslagna sanktionerna för brister i revisionen. Vägen framåt Det är inte rimligt att en revisionsbyrå, förutom skadeståndskrav, ska riskera att få betala en avgift vid regelöverträdelser på upp till 10 % av revisionsbyråns totala intäkter. Det bör i sammanhanget noteras att de skadeståndsrättsliga reglerna i medlemsstaterna är långt ifrån harmoniserade, både när det gäller vilka som kan vara berättigade till skadestånd och med vilket belopp. Det kan därför ifrågasättas om det är lämpligt att endast harmonisera en liten del av sanktionsbestämmelserna, särskilt då följden kan bli att den totala sanktionen kommer att bli än mer varierande än vad den är idag. Far vill konstruktivt medverka till den fortsatta processen. I tillägg till vad som kommenterats ovan vill Far peka på följande punkter: 1. Revisionens relevans I takt med nya behov och förväntningar måste revisorns roll förändras. Exempelvis efterfrågar marknaden allt mer av icke finansiell rapportering, och Integrated reporting vinner terräng. På motsvarande sätt måste revisionen utvidgas för att bättre matcha intressenternas förväntningar på kvalitetssäkring. 4(5)

5 Revisorns rapportering måste också förändras så att den motsvarar förväntningarna, bl.a. vad gäller att fungera som varningsflagg. IAASB:s förslag till ny revisionsberättelse, som varit ute på remiss under 2011, är ett steg i rätt riktning. IAASB beslutade dessutom nyligen att med hög prioritet påbörja ett projekt som syftar till bättre rapportering från revisorn. Parallellt måste den finansiella rapporteringen (främst IFRS) utvecklas för att bli mer användbar och relevant för ett företags intressenter. Annars kommer ett frågetecken om revisionens relevans alltid att dröja sig kvar. Ett särskilt problemområde gäller redovisningen till verkligt värde som ofta inrymmer stor osäkerhet på grund av alla bedömningar och antaganden. Det är viktigt att många intressenter får komma till tals i den fortsatta processen, bl.a. företrädare för näringslivet och branschen, inte minst IFAC. Det krävs dessutom att EU tar ett samlat grepp om redovisning och revision, annars riskerar vi att få en haltande lösning. 2. Översyn av ansvarsfrågor Istället för att på ett konstlat sätt, genom byrårotation i kombination med gemensam revision och rådgivningsförbud, försöka skapa fler aktörer och ökad konkurrens inom storföretagssegmentet är det bättre att göra en översyn av ansvarsreglerna. Det råder ingen tvekan om att reglerna för revisorns skadeståndsansvar, i kombination med deep pocket-syndrome, hämmar möjligheterna för en mindre eller medelstor revisionsbyrå att åta sig ett större revisionsuppdrag. Dessutom minskar risken för att en av de stora byråerna kollapsar om revisorns ansvar tydliggörs. 3. Förenkling av regelsystem Förutom översyn av ansvarsfrågor är fortsatt harmonisering och förenkling av regelsystem för exempelvis bolagsrätt och beskattning också ett sätt att bädda för ökad konkurrens om revisionen i större företag. Komplexa regelsystem kräver specialistkompetens, vilket hämmar de mindre revisionsbyråernas möjlighet att växa med sina uppdrag. Far Anders Bäckström Ordförande Dan Brännström Generalsekreterare 5(5)

Stockholm den 19 oktober 2015

Stockholm den 19 oktober 2015 R-2015/1084 Stockholm den 19 oktober 2015 Till FAR Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till Nordisk standard

Läs mer

Nytänkande: kan innovation bli den nya revisionsstandarden?

Nytänkande: kan innovation bli den nya revisionsstandarden? Sammanfattning Revisionen har en betydelsefull funktion på en kapitalmarknad som garant för kvaliteten i företagens finansiella information. Det är revisorernas uppgift att skapa förtroende för informationen,

Läs mer

Europeiska kommissionens förslag till direktiv om redovisning av icke-finansiell- och mångfaldsinformation (Ju2012/7472/L1)

Europeiska kommissionens förslag till direktiv om redovisning av icke-finansiell- och mångfaldsinformation (Ju2012/7472/L1) Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Stockholm 14 juni 2013 Europeiska kommissionens förslag till direktiv om redovisning av icke-finansiell- och mångfaldsinformation

Läs mer

Remissvar avseende kommissionens förslag till dataskyddsförordning (KOM (2012) 11 slutlig)

Remissvar avseende kommissionens förslag till dataskyddsförordning (KOM (2012) 11 slutlig) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Stockholm, den 9 mars 2012 Ju2012/1000/L6 Remissvar avseende kommissionens förslag till dataskyddsförordning (KOM (2012) 11 slutlig) Stockholms Handelskammare har

Läs mer

Remissvar över betänkandet SOU 2016:74 Ökad insyn i partiers finansiering ett utbyggt regelverk (Ert Dnr: Ju2016/07989/L6)

Remissvar över betänkandet SOU 2016:74 Ökad insyn i partiers finansiering ett utbyggt regelverk (Ert Dnr: Ju2016/07989/L6) YTTRANDE 2017-02-10 Dnr 2016 1361 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissvar över betänkandet SOU 2016:74 Ökad insyn i partiers finansiering ett utbyggt regelverk (Ert Dnr: Ju2016/07989/L6) Inledning

Läs mer

Rekommendation om revisorns yttrande om hållbarhetsrapporten

Rekommendation om revisorns yttrande om hållbarhetsrapporten FAR Vår referens/dnr: 197/2017 Box 6417 113 82 Stockholm 2017-11-15 Remissvar Rekommendation om revisorns yttrande om hållbarhetsrapporten Svenskt Näringsliv har tagit del av FAR:s förslag till ny rekommendation

Läs mer

PM UPPHANDLING AV REVISION I KOMMUNALA BOLAG

PM UPPHANDLING AV REVISION I KOMMUNALA BOLAG PM 2016-04 UPPHANDLING AV REVISION I KOMMUNALA BOLAG 1 Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tagit fram ett stödmaterial för processen att upphandla lagstadgad revision i kommunala bolag,

Läs mer

Stockholm den 22 december 2008 R-2008/1117. Till Justitiedepartementet. Ju2008/7651/L1

Stockholm den 22 december 2008 R-2008/1117. Till Justitiedepartementet. Ju2008/7651/L1 R-2008/1117 Stockholm den 22 december 2008 Till Justitiedepartementet Ju2008/7651/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 13 oktober 2008 beretts tillfälle att yttra sig över Utredningens om revisorer

Läs mer

PM UPPHANDLING AV FINANSIELL REVISION I KOMMUNALA BOLAG

PM UPPHANDLING AV FINANSIELL REVISION I KOMMUNALA BOLAG PM 2018-05 UPPHANDLING AV FINANSIELL REVISION I KOMMUNALA BOLAG 1 1 Inledning Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tagit fram ett stödmaterial för processen att upphandla finansiell revision i kommunala

Läs mer

Nya regler för revisorer och revision (SOU 2015:49) (Ju2015/4660/L1)

Nya regler för revisorer och revision (SOU 2015:49) (Ju2015/4660/L1) Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Stockholm 15 september 2015 a.registrator@regeringskansliet.se Nya regler för revisorer och revision (SOU 2015:49)

Läs mer

Enmansbolag med begränsat ansvar

Enmansbolag med begränsat ansvar Enmansbolag med begränsat ansvar Samråd med EU-kommissionens generaldirektorat för inre marknaden och tjänster Inledande anmärkning: Enkäten har tagits fram av generaldirektorat för inre marknaden och

Läs mer

Normering enligt ISA Johan Rasmusson

Normering enligt ISA Johan Rasmusson Normering enligt ISA 2012-09-28 Johan Rasmusson Varför normering? Kvalitet i den kommunala revisionen har diskuterats och ifrågasatts under många år. Praxisundersökningar har påvisat behov av förbättrad

Läs mer

Inbjudan att lämna synpunkter på EU-förslag om revision

Inbjudan att lämna synpunkter på EU-förslag om revision Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Vår referens/dnr: 234/2011 Er referens/dnr: Ju2011/8676/L1 Stockholm 2012-01-18 Remissvar Inbjudan att lämna synpunkter

Läs mer

Yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till nordisk standard för revision i mindre företag

Yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till nordisk standard för revision i mindre företag 1 YTTRANDE 2015-10-16 2015-773 FAR Box 6417 113 82 STOCKHOLM Yttrande över Nordiska Revisorsförbundets förslag till nordisk standard för revision i mindre företag Revisorsnämnden har följande huvudsakliga

Läs mer

Yttrande över Nya regler för revisorer och revision (SOU 2015:49)

Yttrande över Nya regler för revisorer och revision (SOU 2015:49) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Särskilt yttrande med anledning av Revisorsnämndens yttrande över Betänkandet Oberoende, ägande och tillsyn i revisionsverksamhet

Särskilt yttrande med anledning av Revisorsnämndens yttrande över Betänkandet Oberoende, ägande och tillsyn i revisionsverksamhet Särskilt yttrande med anledning av Revisorsnämndens yttrande över Betänkandet Oberoende, ägande och tillsyn i revisionsverksamhet (1999:43) Inledning Undertecknade ledamöter av Revisorsnämnden har anmält

Läs mer

Genomförande av EU:s nya redovisningsdirektiv (SOU 2014:22) (Ju2014/2963/L1)

Genomförande av EU:s nya redovisningsdirektiv (SOU 2014:22) (Ju2014/2963/L1) Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Stockholm 1 september 2014 Genomförande av EU:s nya redovisningsdirektiv (SOU 2014:22) (Ju2014/2963/L1) FAR har beretts

Läs mer

Finansdepartementet Skatt- och tullavdelningen/s Stockholm

Finansdepartementet Skatt- och tullavdelningen/s Stockholm REMISSYTTRANDE Vår referens: 2017/08/006 Er referens: Fi2017/02910/S3 1 (5) 2017-08-25 Finansdepartementet Skatt- och tullavdelningen/s3 103 33 Stockholm Kommissionens förslag till ändring av direktiv

Läs mer

Ersättning till ledande befattningshavare i aktiemarknadsbolag Bilaga 1: Aktiespararnas ägarstyrningspolicy 2007

Ersättning till ledande befattningshavare i aktiemarknadsbolag Bilaga 1: Aktiespararnas ägarstyrningspolicy 2007 Justitiedepartementet Rosenbad 4 103 33 Stockholm E-postadress: Ju.L1@justice.ministry.se Dnr Ju2009/3395/L1 Ersättning till ledande befattningshavare i aktiemarknadsbolag Bilaga 1: Aktiespararnas ägarstyrningspolicy

Läs mer

Anvisning för förhandsgodkännande av ickerevisionstjänster

Anvisning för förhandsgodkännande av ickerevisionstjänster Styrelsehandling nr 15 b 2017 02 10 Anvisning för förhandsgodkännande av ickerevisionstjänster antagen av revisionsutskottet under styrelsen för Förvaltnings AB Framtiden 2017 01 31 1 Inledning Denna policy

Läs mer

SVAR 2012-01-10. Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Stefan Pärlhem 103 33 STOCKHOLM

SVAR 2012-01-10. Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Stefan Pärlhem 103 33 STOCKHOLM SVAR 2012-01-10 Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Stefan Pärlhem 103 33 STOCKHOLM Inbjudan att lämna synpunkter på förslag till EU-direktiv om årsbokslut, sammanställda redovisningar och

Läs mer

Dnr 2015-1189 2015-11-06 F 15. Förhandsbesked enligt 22 och 23 revisorslagen (2001:883)

Dnr 2015-1189 2015-11-06 F 15. Förhandsbesked enligt 22 och 23 revisorslagen (2001:883) Dnr 2015-1189 2015-11-06 F 15 F 15 Förhandsbesked enligt 22 och 23 revisorslagen (2001:883) Den omständigheten att andra företag i det nätverk, i vilket det registrerade revisionsbolaget Y KB ingår, tillhandahåller

Läs mer

Remissvar Förslag om ändrade regler om direktupphandling

Remissvar Förslag om ändrade regler om direktupphandling Socialdepartementet Enheten för upphandlingsfrågor 103 33 Stockholm Stockholm Dnr 2014-01-27 S2013/9124/RU Remissvar Förslag om ändrade regler om direktupphandling Företagarna har givits möjlighet att

Läs mer

Revisorsnämndens uttalande dokumentationskrav vid tillämpning av analysmodellen i samband med fristående rådgivning m.m.

Revisorsnämndens uttalande dokumentationskrav vid tillämpning av analysmodellen i samband med fristående rådgivning m.m. UTTALANDE 2003-06-11 Dnr 2003-576 Revisorsnämndens uttalande dokumentationskrav vid tillämpning av analysmodellen i samband med fristående rådgivning m.m. 1. Inledning Revisorslagen (2001:883) trädde i

Läs mer

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015

Kommittédirektiv. En förbättrad varumärkesrätt inom EU. Dir. 2015:53. Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Kommittédirektiv En förbättrad varumärkesrätt inom EU Dir. 2015:53 Beslut vid regeringssammanträde den 7 maj 2015 Sammanfattning Genom att använda sig av varumärken kan företag särskilja och framhäva sina

Läs mer

På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) (S2011/10312/RU)

På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) (S2011/10312/RU) Socialdepartementet Enheten för upphandlingsrätt 103 33 Stockholm Stockholm 27 januari 2012 På jakt efter den goda affären (SOU 2011:73) (S2011/10312/RU) Far har visserligen inte inbjudits att lämna synpunkter

Läs mer

EtikU 9 Revisorns kommunikation med andra bolagsorgan

EtikU 9 Revisorns kommunikation med andra bolagsorgan FARS UTTALANDEN I ETIKFRÅGOR EtikU 9 Revisorns kommunikation med andra bolagsorgan (december 2012) ETIKU 9 REVISORNS KOMMUNIKATION MED ANDRA BOLAGSORGAN 1 1 Uttalandets syfte... 1 2 Bolagsorganens uppgifter...

Läs mer

R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004

R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004 R-2004/0584 Stockholm den 9 juli 2004 Till Finansdepartementet Inledning Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 3 maj 2004 beretts tillfälle att avge yttrande över Egendomsskattekommitténs huvudbetänkande

Läs mer

Justitiedepartementet SN Dnr 115/2008 Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Stockholm. Remissyttrande

Justitiedepartementet SN Dnr 115/2008 Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt Stockholm. Remissyttrande 1 (5) Justitiedepartementet SN Dnr 115/2008 Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm 2008-08-13 Remissyttrande Avskaffande av revisionsplikten för små företag (SOU 2008:32) Föreningen

Läs mer

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag till åtgärder (EI R2012:07)

Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag till åtgärder (EI R2012:07) KKV1007, v1.2, 2011-02-06 YTTRANDE 2012-09-05 Dnr 377/2012 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av Energimarknadsinspektionens rapport Systemet med anvisad elhandlare översyn och förslag

Läs mer

Advokatsamfundet har följande övergripande kommentarer avseende Rekommendationen.

Advokatsamfundet har följande övergripande kommentarer avseende Rekommendationen. R-2007/0475 Stockholm den 20 april 2007 Till FAR SRS Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 21 mars 2007 beretts tillfälle att yttra sig över FAR SRS revisionskommittés förslag till rekommendation

Läs mer

Yttrande över betänkandet Revisorns skadeståndsansvar (SOU 2016:34)

Yttrande över betänkandet Revisorns skadeståndsansvar (SOU 2016:34) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Kursplanen är fastställd av Studierektor vid Företagsekonomiska institutionen att gälla från och med , höstterminen 2016.

Kursplanen är fastställd av Studierektor vid Företagsekonomiska institutionen att gälla från och med , höstterminen 2016. Ekonomihögskolan BUSN74, Företagsekonomi: Revision i teori och praktik, 7,5 högskolepoäng Business Administration: Auditing in Theory and Practice, 7.5 credits Avancerad nivå / Second Cycle Fastställande

Läs mer

Yttrande över betänkandet En ny kamerabevakningslag (SOU 2017:55)

Yttrande över betänkandet En ny kamerabevakningslag (SOU 2017:55) Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm (ju.l6@regeringskansliet.se) Er referens: Ju/2017/05495/L6 Yttrande över betänkandet En ny kamerabevakningslag (SOU 2017:55) Sammanfattning välkomnar

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk.

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers regelverk. R-2008/0032 Stockholm den 28 januari 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9999 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Börsers

Läs mer

Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1

Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1 YTTRANDE 2011-09-06 Dnr 2011-128 Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Slutbetänkande av Föreningslagsutredningen: En ny lag om ekonomiska föreningar (SOU 2010:90) Ert dnr Ju2010/9441/L1 Inledning Revisorsnämnden

Läs mer

Ny revisionsberättelse Från och med 2011 tillämpas ISA. Berättelsen du inte får missa...

Ny revisionsberättelse Från och med 2011 tillämpas ISA. Berättelsen du inte får missa... Ny revisionsberättelse Från och med 2011 tillämpas ISA Berättelsen du inte får missa... Ny utformning av revisionsberättelsen Från och med 2011 tillämpas ISA Känner du inte riktigt igen revisionsberättelsen

Läs mer

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001

1. Sammanfattning. Stockholm den 13 mars 2008 R-2008/0031. Till Finansdepartementet. Fi2007/9001 R-2008/0031 Stockholm den 13 mars 2008 Till Finansdepartementet Fi2007/9001 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 20 december 2007 beretts tillfälle att avge yttrande över Finansinspektionens rapport

Läs mer

www.pwc.com/se Revision av externt finansierade projekt 2014-04-02

www.pwc.com/se Revision av externt finansierade projekt 2014-04-02 www.pwc.com/se Revision av externt finansierade projekt Agenda Vad gör en revisor God revisionssed - ISA (International Standard on Auditing) Vad gör en auktoriserad/godkänd revisor? Finansiella rapporter

Läs mer

Stockholm den 25 januari 2007 R-2006/1386. Till Justitiedepartementet. Ju2006/6158/L3

Stockholm den 25 januari 2007 R-2006/1386. Till Justitiedepartementet. Ju2006/6158/L3 R-2006/1386 Stockholm den 25 januari 2007 Till Justitiedepartementet Ju2006/6158/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 8 november 2006 beretts tillfälle att avge yttrande över delbetänkandet

Läs mer

Yttrande över Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark (myndighetsrapport)

Yttrande över Nya finansieringsformer för efterbehandling av förorenad mark (myndighetsrapport) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

REDOGÖRELSE FÖR DIÖS FASTIGHETER AB:S VALBEREDNINGSARBETE INFÖR ÅRSSTÄMMAN 2017

REDOGÖRELSE FÖR DIÖS FASTIGHETER AB:S VALBEREDNINGSARBETE INFÖR ÅRSSTÄMMAN 2017 INFÖR ÅRSSTÄMMAN 2017 PUNKT 2, 10, 11, 12, 13 BILAGA 2 1(2) BAKGRUND Valberedningen i Diös Fastigheter AB (publ) ( Diös ) har bildats med representanter för de fyra största ägarna per den 30 september

Läs mer

Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten

Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser av unionsrätten Yttrande Diarienr 1 (9) 2018-09-12 DI-2018-11829 Ert diarienr Ju2018/02783/L& Regeringskansliet, Justitiedepartementet Remiss av förslag till EU-direktiv om skydd för personer som rapporterar om överträdelser

Läs mer

Remissvar avseende betänkandet Ett samlat insolvensförfarande förslag till ny lag (SOU 2010:2)

Remissvar avseende betänkandet Ett samlat insolvensförfarande förslag till ny lag (SOU 2010:2) HOVRÄTTEN FÖR ÖVRE NORRLAND Datum Dnr149/10 2011-03-25 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Ju 2010/774/L2 Remissvar avseende betänkandet

Läs mer

Nya regler för revisorer och revision SOU 2015:49

Nya regler för revisorer och revision SOU 2015:49 1(7) Justitiedepartementet Magnus Lundberg 103 33 Stockholm 08-782 91 24 magnus.lundberg@tco.se Nya regler för revisorer och revision SOU 2015:49 Ju2015/4660/L1 Utredningen syftar till att genomföra de

Läs mer

Artikel 1. Syfte och tillämpningsområde

Artikel 1. Syfte och tillämpningsområde L 107/76 25.4.2015 EUROPEISKA CENTRALBANKENS BESLUT (EU) 2015/656 av den 4 februari 2015 om villkoren för att kreditinstitut ska få inräkna delårs- eller årsöverskott i kärnprimärkapitalet i enlighet med

Läs mer

Revisorer och revision

Revisorer och revision Civilutskottets betänkande Revisorer och revision Sammanfattning Utskottet ställer sig bakom regeringens förslag till lag om tillsyn över företag av allmänt intresse i fråga om revision och till ändringar

Läs mer

Europeiska kommissionens förslag till rådets direktiv om skatteundandraganden KOM(2016) 26 slutlig

Europeiska kommissionens förslag till rådets direktiv om skatteundandraganden KOM(2016) 26 slutlig REMISSYTTRANDE Vår referens: 2016/02/010 Er referens: Fi2016/00380/S1 2016-03-03 Skatte- och tullavdelningen/enheten för inkomstskatt och socialavgifter Att. Elisabeth Sheikh Finansdepartementet 103 33

Läs mer

Inledning och ramverk Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag FARs rekommendationer och uttalanden...

Inledning och ramverk Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag FARs rekommendationer och uttalanden... Inledning och ramverk... 5 Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag... 81 s rekommendationer och uttalanden... 941 Författningar... 1323 Revisorsnämnden... 1565 Sökord... 1579

Läs mer

Stockholm den 20 april 2011

Stockholm den 20 april 2011 R-2011/0634 Stockholm den 20 april 2011 Till Justitiedepartementet Ju2011/2880/L1 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 6 april 2011 beretts tillfälle att avge yttrande över Europeiska kommissionens

Läs mer

Instruktion till valberedningen till styrelse- och revisorsval Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt

Instruktion till valberedningen till styrelse- och revisorsval Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt Instruktion till valberedningen till styrelse- och revisorsval Livförsäkringsbolaget Skandia, ömsesidigt [Förslag att antas av bolagsstämman den 15 maj 2018] 1 1. Om lämplighetsprövning i Skandia Livförsäkringsbolaget

Läs mer

Bolagsstyrningsrapport 2010 för Medirox AB

Bolagsstyrningsrapport 2010 för Medirox AB Bolagsstyrningsrapport 2010 för Medirox AB Fastställd 2010-08-20 1 Inledning Stockholmsbörsen införde 2005 Svensk kod för bolagsstyrning (Koden) i sina regler för noterade bolag. Kodens regler omfattar

Läs mer

Revisorsnämndens författningssamling

Revisorsnämndens författningssamling Revisorsnämndens författningssamling Utgivare: Per Johansson ISSN 1401-7288 Föreskrifter om ändring i Revisorsnämndens föreskrifter (RNFS 2001:2) om villkor för revisorers och registrerade revisionsbolags

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM111. Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM111. Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska Regeringskansliet Faktapromemoria Grönbok om en möjlig utvidgning av EU:s skydd av geografiska ursprungsbeteckningar till andra produkter än jordbruksprodukter Justitiedepartementet 2014-09-01 Dokumentbeteckning

Läs mer

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24).

Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian Hyra av lös sak (Ds 2010:24). R-2010/0926 Stockholm den 6 december 2010 Till Justitiedepartementet Ju2010/5531/L2 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 2 juli beretts tillfälle att avge yttrande över departementspromemorian

Läs mer

Utökad extern rapportering vad är det?

Utökad extern rapportering vad är det? Utökad extern rapportering vad är det? Och kommer revisorerna kunna kvalitetssäkra sådan rapportering? Utökad extern rapportering är ett samlingsnamn för ett antal olika rapporter och uppgifter som har

Läs mer

BÄSTA HÅLLBARHETSREDOVISNING

BÄSTA HÅLLBARHETSREDOVISNING BÄSTA HÅLLBARHETSREDOVISNING 2013 Agenda Välkomna! Dan Brännström, FARs Generalsekreterare Bästa hållbarhetsredovisning 2013 Åse Bäckström, juryns ordförande Årets pristagare "Hur bra är företags hållbarhetsredovisningar

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM98. MRV CO2 tunga fordon. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM98. MRV CO2 tunga fordon. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Miljö- och energidepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria MRV CO2 tunga fordon Miljö- och energidepartementet 2017-06-29 Dokumentbeteckning KOM (2017) 279 EP och rådets förordning om övervakning och rapportering av CO2-utsläpp

Läs mer

Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse

Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Rapport 2018-03-08 Dnr 2017-1115 Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Sammanfattande bedömning Revisorsinspektionen (RI)

Läs mer

3 rennäringsförordningen (1993:384) har följande lydelse. Det föreslås att 3 rennäringsförordningen ska ha följande lydelse.

3 rennäringsförordningen (1993:384) har följande lydelse. Det föreslås att 3 rennäringsförordningen ska ha följande lydelse. Promemoria 2015-12-04 N2015/08441/RS Näringsdepartementet Rättssekretariatet Ändring i rennäringsförordningen Förslag 3 rennäringsförordningen (1993:384) har följande lydelse. 3 Rätt till sådan småviltsjakt

Läs mer

Riksdagen har hänvisat kommissionens Grönbok Revisionspolitik: Lärdomar från krisen, (KOM(2010) 561), till civilutskottet för granskning.

Riksdagen har hänvisat kommissionens Grönbok Revisionspolitik: Lärdomar från krisen, (KOM(2010) 561), till civilutskottet för granskning. RIKSDAGSFÖRVALTNINGEN RIKSDAGSDIREKTÖREN 2010-12-06 Till Europeiska kommissionen sg-national-parliaments@ec.europa.eu Riksdagen har hänvisat kommissionens Grönbok Revisionspolitik: Lärdomar från krisen,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2005-10-11 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. EU:s insolvensreglering Enligt

Läs mer

Inledning och ramverk Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag FARs rekommendationer och uttalanden...

Inledning och ramverk Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag FARs rekommendationer och uttalanden... Inledning och ramverk... 5 Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag... 83 s rekommendationer och uttalanden... 943 Författningar... 1341 Revisorsinspektionen... 1637 Sökord...

Läs mer

EtikU 9 Revisorns kommunikation med styrelse och revisionsutskott i företag av allmänt intresse i frågor om revisorns opartiskhet och självständighet

EtikU 9 Revisorns kommunikation med styrelse och revisionsutskott i företag av allmänt intresse i frågor om revisorns opartiskhet och självständighet FARS UTTALANDEN I ETIKFRÅGOR EtikU 9 Revisorns kommunikation med styrelse och revisionsutskott i företag av allmänt intresse i frågor om revisorns opartiskhet och självständighet (xx 2017) 1 Uttalandets

Läs mer

Betänkandet En ny förvaltningslag (SOU 2010:29), JU 2010/3874/L6

Betänkandet En ny förvaltningslag (SOU 2010:29), JU 2010/3874/L6 Kommunstyrelsen 2010 10 11 192 470 Arbets och personalutskottet 2010 09 27 177 370 Dnr 10.382 00 oktks12 Betänkandet En ny förvaltningslag (SOU 2010:29), JU 2010/3874/L6 Bilaga: Sammanfattning Luleå kommun

Läs mer

Nya regler för revisorer och revision (SOU 2015:49)

Nya regler för revisorer och revision (SOU 2015:49) 2015-09-07 REMISSVAR Justitiedepartementet FI Dnr 15-8599 103 33 STOCKHOLM (Anges alltid vid svar) Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35

Läs mer

SVAR Remissvar: Lägre kapitalkrav för privata aktiebolag (Ds 2019:6) Ju20129/01733/L1

SVAR Remissvar: Lägre kapitalkrav för privata aktiebolag (Ds 2019:6) Ju20129/01733/L1 SVAR 2019-07-05 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Remissvar: Lägre kapitalkrav för privata aktiebolag (Ds 2019:6) Ju20129/01733/L1 Srf konsulternas

Läs mer

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag,

1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag, SFS nr: 2001:883 Revisorslag (2001:883) 3 Revisorsnämnden skall 1. pröva frågor om godkännande, auktorisation och registrering enligt denna lag, 2. utöva tillsyn över revisionsverksamhet samt över revisorer

Läs mer

Bli riskmedveten - öka din lönsamhet

Bli riskmedveten - öka din lönsamhet REVISION Bli riskmedveten - öka din lönsamhet Rådgivning Revision Skatt Företagsservice 2 Bli riskmedveten - öka din lönsamhet AFFÄRSOMRÅDE REVISION #1 2015 VI HAR BRANSCHENS NÖJDASTE KUNDER FÖR TREDJE

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i sparbankslagen (1987:619); SFS 2016:434 Utkom från trycket den 31 maj 2016 utfärdad den 19 maj 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs 2 i fråga om sparbankslagen

Läs mer

Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse

Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Rapport 2018-03-08 Dnr 2017-1117 Kvalitetskontroll av personvald auktoriserad revisor som utför lagstadgad revision i företag av allmänt intresse 1 Sammanfattande bedömning Revisorsinspektionen (RI)

Läs mer

Vanliga frågor kring regelverk rörande revision och finansiell rapportering

Vanliga frågor kring regelverk rörande revision och finansiell rapportering Vanliga frågor kring regelverk rörande revision och finansiell rapportering En hjälp för Forum Syds handläggare samt för svenska och lokala organisationer Frågeställningarna utgår från regelverket som

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Revisionspaketets påverkan på SME-revisorer. Helene Agélii, FAR Adam Diamant, RN

Revisionspaketets påverkan på SME-revisorer. Helene Agélii, FAR Adam Diamant, RN Revisionspaketets påverkan på SME-revisorer Helene Agélii, FAR Adam Diamant, RN Lagstiftningsprocess 2010 Grönboken 2014 EUförordning och direktiv 2016 Ikraftträdande i nationell rätt Revisorsförordningen

Läs mer

Förenklingar i aktiebolagslagen m.m. Slutbetänkande av utredningen om ett enklare aktiebolag (SOU 2009:34) (Ert dnr Ju2009/3395/L1)

Förenklingar i aktiebolagslagen m.m. Slutbetänkande av utredningen om ett enklare aktiebolag (SOU 2009:34) (Ert dnr Ju2009/3395/L1) YTTRANDE 2009-09-25 Dnr 2009-730 Justitiedepartementet Enheten för fastighetsrätt och associationsrätt 103 33 Stockholm Förenklingar i aktiebolagslagen m.m. Slutbetänkande av utredningen om ett enklare

Läs mer

Dnr F 14

Dnr F 14 Dnr 2013-1445 2014-02-14 F 14 F 14 Det registrerade revisionsbolaget X AB har hos Revisorsnämnden (RN) ansökt om ett förhandsbesked enligt 22 och 23 revisorslagen (2001:883). X AB har lämnat följande uppgifter.

Läs mer

Remissvar till Ju2015/2650/SSK, betänkandet SOU 2015:23 Informations- och cybersäkerhet i Sverige Strategi och åtgärder för säker information i staten

Remissvar till Ju2015/2650/SSK, betänkandet SOU 2015:23 Informations- och cybersäkerhet i Sverige Strategi och åtgärder för säker information i staten REMISSVAR Hanteringsklass: Öppen 2015-09-14 1 (6) Dnr 2015/633 Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap 103 33 Stockholm Kopia: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm Remissvar

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-06-04. Ändringar i lagen om elcertifikat. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet:

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-06-04. Ändringar i lagen om elcertifikat. Förslaget föranleder följande yttrande av Lagrådet: 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-06-04 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, justitierådet Marianne Lundius och regeringsrådet Karin Almgren. Ändringar i lagen om elcertifikat Enligt

Läs mer

Läs mer på www.frejs.se

Läs mer på www.frejs.se Om oss Frejs är en byrå med ca 50 anställda och tre kontor. Vi har kompetensen och kapaciteten att vara revisorer och rådgivare åt kunder i alla storlekar. Vi är stora nog att kunna erbjuda erfarenhet

Läs mer

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE

FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE EUROPAPARLAMENTET 2009-2014 Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd 10.5.2012 2012/2037(INI) FÖRSLAG TILL BETÄNKANDE om genomförandet av direktiv 2008/48/EG om konsumentkreditavtal (2012/2037(INI))

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2016/17:FPM10. Översyn av EU:s budgetförordning. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Finansdepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s budgetförordning Finansdepartementet 2016-10-18 Dokumentbeteckning KOM(2016)605 Förslag till förordning av Europaparlamentet och Rådet om finansiella bestämmelser

Läs mer

Ta mer plats på årsstämman och klargör revisorns roll och uppdrag

Ta mer plats på årsstämman och klargör revisorns roll och uppdrag Ta mer plats på årsstämman och klargör revisorns roll och uppdrag Årsstämman är aktiebolagets högsta beslutande organ. Det är där aktieägarna utövar sin rätt att besluta om bolagets angelägenheter samt

Läs mer

Stadgerevision. Medlemsskapsreglerna är generellt mer omfattande än i nuvarande stadgar.

Stadgerevision. Medlemsskapsreglerna är generellt mer omfattande än i nuvarande stadgar. Brf Spinnmästaren i Lindome Göteborg 2013-04-21 Stadgerevision Föreningen har lämnat mig uppdraget att gå igenom föreningens nuvarande stadgar och ta fram nya stadgar. Sedan föreningen registrerade sina

Läs mer

Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning

Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning Revision och barnkonventionens krav på styrning och uppföljning inom kommunal och regional förvaltning Kenneth Ljung, Barnombudsmannen Tobias Bjöörn, PwC Välkomna! Presentation Barnkonventionen Revision,

Läs mer

Yttrande över EU-kommissionens förslag till ändringar i EU:s varumärkessystem

Yttrande över EU-kommissionens förslag till ändringar i EU:s varumärkessystem YTTRANDE Diarienr AD 578/2013 851 81 Sundsvall 2013-04-30 1 (9) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och

Läs mer

Ändringar i FAR:s rekommendationer och uttalanden avseende revisionsberättelsens utformning (RevR 700, RevR 705, RevR 701 m fl)

Ändringar i FAR:s rekommendationer och uttalanden avseende revisionsberättelsens utformning (RevR 700, RevR 705, RevR 701 m fl) Ändringar i FAR:s rekommendationer och uttalanden avseende revisionsberättelsens utformning (RevR 700, RevR 705, RevR 701 m fl) Stockholm den 14 november 2017 Inledning och bakgrund Den 11 oktober 2016

Läs mer

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM77. Översyn av EU:s viseringskodex. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet

Regeringskansliet Faktapromemoria 2013/14:FPM77. Översyn av EU:s viseringskodex. Dokumentbeteckning. Sammanfattning. Justitiedepartementet Regeringskansliet Faktapromemoria Översyn av EU:s viseringskodex Justitiedepartementet 2014-05-05 Dokumentbeteckning COM (2014) 164 slutlig Förslag till Europaparlamentets och rådets förordning om unionskodexen

Läs mer

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter. 103 33 Stockholm

Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter. 103 33 Stockholm 2008-02-20 Finansdepartementet Skatte- och tullavdelningen Enheten för mervärdesskatt och punktskatter 103 33 Stockholm Kommissionens förslag till ändring av Direktiv 2006/112/EG avseende hanteringen av

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods

Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om ackreditering av organ som ska kontrollera fordon för transport av farligt gods samhällsskydd och beredskap Konsekvensutredning 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Enheten för farliga ämnen Bo Zetterström 010-2405332 bo.zetterstrom@msb.se Myndigheten för samhällsskydd

Läs mer

Inledning och ramverk... 5. Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag... 51. FARs rekommendationer och uttalanden...

Inledning och ramverk... 5. Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag... 51. FARs rekommendationer och uttalanden... Inledning och ramverk... 5 Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag... 51 FARs rekommendationer och uttalanden... 771 Författningar... 1049 Revisorsnämnden... 1185 Sökord...

Läs mer

Revisionsrapport - Årsredovisning för staten 2017

Revisionsrapport - Årsredovisning för staten 2017 REGERINGEN 103 33 STOCKHOLM Revisionsrapport - Årsredovisning för staten 2017 Riksrevisionen har granskat Årsredovisning för staten 2017 (ÅRS), avlämnad den 16 april 2018. Revisionen innefattar också Regeringskansliets

Läs mer

Yttrande över Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder (promemoria)

Yttrande över Tidsbegränsade bygglov för flyttbara bostäder (promemoria) Regelrådet är ett särskilt beslutsorgan inom Tillväxtverket vars ledamöter utses av regeringen. Regelrådet ansvarar för sina egna beslut. Regelrådets uppgifter är att granska och yttra sig över kvaliteten

Läs mer

Remissvar avseende Justitiedepartementets promemoria Utvärdering av lagen om grupprättegång, Ds 2008:74

Remissvar avseende Justitiedepartementets promemoria Utvärdering av lagen om grupprättegång, Ds 2008:74 Justitiedepartementet Ds 2008:74 103 33 Stockholm Besöksadress; Rosenbad 4 Remissvar avseende Justitiedepartementets promemoria Utvärdering av lagen om grupprättegång, Ds 2008:74 Inledning (Aktiespararna)

Läs mer

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013

Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 PM 2013:47 RI (Dnr 001-118/2013) Kommunal medfinansiering av statlig sjöfartsinfrastruktur Remiss från Näringsdepartementet Remisstid den 20 mars 2013 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Inledning och ramverk Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag FARs rekommendationer och uttalanden...

Inledning och ramverk Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag FARs rekommendationer och uttalanden... Inledning och ramverk... 5 Internationella standarder för revision och övriga granskningsuppdrag... 75 s rekommendationer och uttalanden... 823 Författningar... 1101 Revisorsnämnden... 1311 Sökord... 1321

Läs mer

Regeringskansliet (Finansdepartementet) 103 33 Stockholm

Regeringskansliet (Finansdepartementet) 103 33 Stockholm 1 (5) 2015-02-02 Dnr SU FV-1.1.3-2916-15 Regeringskansliet (Finansdepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Svensk kontanthantering (SOU 2014:61) Sammanfattande slutsatser Juridiska fakultetsnämnden tillstyrker

Läs mer

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69)

En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) FÖRSLAG TILL YTTRANDE Vårt dnr: Bilaga 2014-12-12 JU Förbundsjurist Eva Sveman Adress En lag om upphandling av koncessioner (SOU 2014:69) Sammanfattning SKL tillstyrker att koncessioner regleras i en särskild

Läs mer

Yttrande över Översyn av Riksrevisionen slutbetänkande (2017/18:URF2)

Yttrande över Översyn av Riksrevisionen slutbetänkande (2017/18:URF2) R E M I S S V A R D N R : 5. 1. 1-2018- 0278 E R T D A T U M : 2018-02- 21 E R R E F E R E N S : 673-2 0 1 6 / 1 7 Riksdagsförvaltningen Juridiska enheten 100 12 Stockholm Yttrande över Översyn av Riksrevisionen

Läs mer

SOU 2018:20 Betänkande av Utredningen om gräsrotsfinansiering

SOU 2018:20 Betänkande av Utredningen om gräsrotsfinansiering 2018-07-06 R E M I S S V A R Finansdepartementet Finansmarknadsavdelningen Att: Rebecca Appelgren 103 33 Stockholm Finansinspektionen Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 408 980 00 Fax

Läs mer

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet

Yttrande över SOU 2012:84 Näringsförbud tillsyn och effektivitet YTTRANDE Diarienr AD 138/2013 851 81 Sundsvall 2013-04-16 1 (5) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Näringsdepartementet Enheten för marknad och konkurrens

Läs mer