Hejsan! ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hejsan! 2011-01-14 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!"

Transkript

1 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk. Bildtexter och bildkällor medföljer. ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! Nu har det blivit ännu enklare att köpa redaktionellt material från Phillips Media. Så här går det till: 1. Vi skickar varje månad ut en pdf-länk med vårt nya material. En artikelbank med befintliga artiklar är också under uppbyggnad på vår hemsida. 2. Ni mailar oss om vilka artiklar ni vill ha och vi levererar omgående genom nedladdningslänkar. 3. Ni faktureras enligt följande prislista: VILLKOR: - Högupplösta bilder medföljer alla artiklar. - Ni är fria att förkorta och redigera materialet. - Material levereras i kompimerade mappar med Wordoch jpg-filer. - Artiklar kan publiceras i max tre tidningar inom samma företag. - Betalning sker mot faktura. - Moms tillkommer. - Vi innehar f-skattsedal. Simon och Tove Phillips Media ps. berätta gärna om ni har några konkurrerade tidningar i området, så att det inte blir några krockar... 1 artikel 450 kr/st 2 artiklar 400 kr/st 3 artiklar 350 kr/st 4 artiklar 300 kr/st 5 eller fler 250 kr/st 4. Priserna gäller för varje beställningstillfälle. 5. Vill ni göra det bekvämt för er och få material levererat automatiskt varje månad så sätter vi gärna ihop ett skräddarsytt paket för prenumeration. Prenumerationspriserna är samma som priserna ovan och det finns ingen uppsägningstid.

2 Ge hemmet ett ansiktslyft De flesta av oss har drömmar och planer om hur vi skulle vilja förändra våra hem, men brist på tid och ekonomi brukar försvåra uppfyllandet av dessa drömmar. Det är lätt att drunkna i inredningstidningar och möbelkataloger som presenterar bilder på perfekta hemmiljöer. Då är det också lätt att glömma bort hur mycket man faktiskt kan göra själv, utan att knäcka sparkontor eller anlita inredningsarkitekter. Den här tiden på året, när allt känns lite grått och trist, är perfekt för kreativa hemmaprojekt som inte kostar skjortan. Det gäller bara att använda sig av fantasi, förnuft och problemlösningsförmåga. Dag ut och dag in går vi runt i våra hem utan att egentligen lägga märke till det. Man förstår varifrån uttrycket att vara hemmablind kommer ifrån. Så ta av dig dina hemmaglasögon och ta på dig ett par nya, pigga och modiga glasögon som hjälper dig att se hur du kan ge hemmet ett ansiktslyft. Se över väggarna Hur länge sedan var det du betraktade väggarna i ditt hem? Kanske pryds de av samma gamla inramade posters som du hade i ditt eget tonårsrum? Eller kanske har du fyllt på med tavlor lite hipp som happ utan att tänka på helheten? Att köpa tavlor är kul och högst personligt. Köp på auktion, måla egna eller rama in tyger, foton eller urklipp som du tycker om. Det är en konst att pryda väggar och det kan vara till stor hjälp att inspireras av inredningstidningar. Tavlor och väggdekorationer ska hängas med eftertanke för att skapa harmoni om de hängs för utspritt eller på fel höjd kan de upplevas som störande. Så ta en titt på dina väggar och fundera på vad du kan göra för att ge dem ett lyft. Entré och hall Nästa gång du kommer hem från jobbet eller affären ska du se dig om med en främlings ögon. Hur välkomnande är entrén? Ligger det något skräp utanför dörren som man kanske skulle kunna byta ut mot en trevlig kruka, kvast eller lykta? Och hur ser det ut innanför dörren? Har du slutat lägga märke till väskor och skor som ligger och skräpar och känns det meningslöst att piffa upp hallen, eftersom den ändå är så stökig? Tänk om. Det finns massor av smarta förvaringsmöjligheter, även för små ytor. Kom ihåg att använda rummets höjd sätt upp massor av krokar, smala hyllor och väggfack i tyg där du kan förvara mössor, skokräm, väskor, reflexer och skolväskor. När väl förvaringen är fixad är det dags att piffa upp. Måla en fondvägg, köp en antik lampa på loppis eller klä om en loppisstol i ett vackert tyg. Hallen är hemmets ansikte utåt och det första som välkomnar oss när vi kommer hem se till att ge den lite uppmärksamhet.

3 Bort med plotter och stök Om det är något som skapar disharmoni och kaos så är det alla prylar och grejer som ligger och skräpar i hemmets alla vrår. Vi vet alla hur lätt det är att stöka ner man har sysslat med något och blir avbruten eller hinner inte lägga tillbaka eller hitta en plats för de föremål man sysslat med. De hamnar istället på hallbyrån, ovanpå böckerna i bokhyllan, på bänkskivan i köket eller i en obestämd hög med hemlösa saker någonstans. Lösningen är naturligtvis först att se till att alla saker har ett hem. Därefter är det dags att gå en riktig prylrunda i hemmet och lägga allt på deras rätta plats. På samma gång kan man plocka bort överflödiga prydnadssaker och annat som egentligen inte gör något för att skapa harmoni och hemtrevnad. Här är det kritiska glasögon som gäller. Förnya med textilier Så du är trött på inredningen, men har inte råd att köpa nytt? Kanske känns det dumt och onödigt att köpa nya möbler när de man har faktiskt är hela och rena och fungerar? Då kan det räcka att byta ut och komplettera gardiner, kuddar, sängkläder och plädar. Tänk färgtema eller blanda hej vilt det är en smaksak. Låt det blomma När du äntligen känner att det börjar bli lite ordning och harmoni i hemmet så kan du få till den där lilla extrakänslan genom att lägga några tior i månaden på snittblommor. Att alltid ha en vas med vackra blommor på köksbordet, sovrumsbyrån eller i hallfönstret gör under för hemkänslan. Så snart det är börjar blomma i rabatter och vägdiken är det dessutom alldeles gratis.

4 Fröfrossa Att så frö är enkelt och roligt för såväl nybörjare som vana trädgårdsmänniskor. Vissa frön är enklare än andra, men inga är omöjliga. Alla har olika utvecklingstid och olika krav på sådjup, fukt, ljus och temperatur, så det är viktigt att läsa på fröpåsen. Gör gärna i ordning tre olika lådor med fröpåsar en med sådant som ska i jorden redan i februari, en med annat som mår bra av en månads förkultivering och som kan sås i mars-april, och en med frön som direktsås. Låt frösådden stå varmt och lite fuktigt medan det gror, gärna under ett plasttak med ventilationshål. Så snart fröna gror är det viktigt att man flyttar sådden till ett ljust och svalt ställe. Ett ljust fönster kan fungera så länge det inte finns ett stekhett element under fönsterbrädan, men är det tidigt på året skadar det inte med lite hjälp från en lysrörsarmatur. När det börjar bli trångt i lådan är det dags att gallra för att ge varje planta ordentligt med utrymme att växa. Omskola plantorna i var sin kruka när de blivit lite kraftigare. Framåt maj kan man börja avhärda växterna genom att låta dem stå ute under dagen och när risken för frost är över är det dags att plantera ut i trädgård och krukor för gott. Årets frönyheter Det finns otroliga mängder grönsaks- och blomsterfrö och varje år presenterar fröföretagen nya sorter. Framåt februari brukar de dyka upp i butikerna, men det finns också många internetbutiker som specialiserat sig på olika sorters frö, ibland från hela världen. Vi har tittat på årets frönyheter hos de stora tillverkarna och valt ut några favoriter: 1. Melon Stello. Delikat melon för växthus och drivbänk. Kraftigväxande sort, ger runda frukter som mognar tidigt. Trivs i lucker, näringsrik jord. Tål ej torka. Odlas liggande eller uppbunden. (Lord Nelson). 2. Fjädervallmo, Lilac Pompom. En fjädervallmo med fyllda blommor i ljust lila. Passar fint i sommarblomsrabatter och bland perenner. Mycket vacker till snitt. Så både höst och vår för att få lång blomningstid. Trivs i de flesta väldränerade jordar. (Lord Nelson) 3. Rädismix. Delikat mix av runda, rosa, röda, gula och vita rädisor. Sådd varannan vecka ger späda rädisor under hela säsongen. Vattna rikligt. (Bröderna Nelson). 4. Purpursolros. En sagolik solros med djupt vinröda kronblad runt den ebenholtssvarta mitten. Grenande växtsätt med starka, mörkröda stjälkar och 8-10 cm stora blommor. Mycket effektfull i buketter. Spännande bakgrunds- och centrumväxt för rabatter. (Impecta). 5. Zinnia elegans Queen Lime Red. Unik färgkombination av limegrönt och hallonrosa med varierande teckning. Halv- till heldubbla blommor på stadiga stjälkar, enstaka enkla kan förekomma. Effektfull i bukett och rabatt. (Impecta) 6. Echinacea hybrida Magic Box. Fantastisk blandning av sommarrudbeckior i olika färg och form. Passar perfekt i alla rabatter och utmärkta till snitt. Bör förodlas. (Thompson & Morgan)

5 Årets nya bilar 2010 var året då svenskarna började köpa nya bilar igen. Hela 36 procent fler nybilar såldes jämfört med 2009, vilket var en rekordökning. Den ökande försäljningsstatistiken är en anledning till att det har pratats mer än vanligt om årets bil i media. En annan och större anledning är att prestigetävlingen Årets Bil 2011 (Europa) för första gången vanns av en elbil, nämligen Nissan Leaf. Tävlingen har 47 år på nacken och juryn utgörs av 57 motorjournalister från 23 europeiska länder. Det kommer dock att dröja nästan hela året tills man kan köpa årets bil i Sverige. I skrivande stund säljs Leaf inte ens i Europa. Den väntas komma till Sverige under hösten och kostar lite under kronor efter statlig subvention, den så kallade supermiljöbilspremien som införs Nissan Leaf är en femdörrars halvkombi. Den stora fördelen med Leaf är förstås att den är utsläppsfri. Den ska även vara lättkörd. Ett annat plus för många är att den är väldigt tyst. Batteriet, som väger 250 kg, håller för 16 mils körning. Räckvidden påverkas dock av omkörningar och uppförsbackar i likhet med alla andra elbilar. Å andra sidan laddas batteriet när motorn bromsas. Full laddning av batterierna går på åtta timmar. Om endast de nordiska jurymedlemmerna hade fått bestämma hade Opel Meriva blivit årets bil. Nu kom den istället på tredje plats, men röstades fram som årets familjebil av tidningen Motorföraren. Den gamla versionen av Meriva blev en hit i Europa, även om den inte var någon storsäljare i Sverige. Den nya är längre och med baksätet lite högre än framsätet för att ge bra sikt för de som sitter där bak. Utseendet har blivit mindre anonymt, vilket inte behöver betyda att den är snygg (såvida man inte har en fallenhet för dammsugare). Bilen är dock bekväm på långa resor och lättkörd. Bakdörrarna har gångjärnen i bakkant för att göra det lättare att kliva i och ur. Denna typ av dörr fick namnet självmordsdörr förr i tiden eftersom de blev livsfarliga om de öppnades under färd. I Merivan låser de sig dock automatiskt så snart bilen rör på sig. Priset för Opel Meriva börjar på cirka kr. På andra plats hamnade Alfa Romeo Giuletta. Den har relativt lite utrymme i bagaget och baksätet och är därför ingen familjebil. Fokus ligger istället på körglädje och utseende, som de flesta av Alfa Romeos bilar. Guilettan får bra poäng för säkerhet, där chassi och bromsar gör sitt. Den är ganska snål vad gäller bensinförbrukning och det är kanske nödvändigt med tanke på priset som börjar runt kr.

6 Fiffig förvaring Vi samlar på oss genom åren, eller hur? Hyllor och skåp fylls efter hand med praktiska, opraktiska, nödvändiga och onödiga. Där finns en hel del som man skulle kunna klara sig ganska bra utan, men också ganska mycket som faktiskt kommer till användning då och då eller dagligen. Jag tänker naturligtvis på hemmets alla småsaker som pennor, sudd, gummiband, gem, nycklar, nålar, reflexer, kuvert, tejp, saxar, nystan, fröpåsar, batterier, laddare och annat. Ju mer av dessa småsaker man samlar på sig, desto större blir behovet av att organisera. Var sak på sin plats. Detta fixar man ganska enkelt och snyggt med en lång vägghylla och ett stort antal skokartonger, boxar och burkar i olika storlekar. Bege dig sedan till närmaste skoaffär och be att få skokartonger. Sväng också förbi någon loppis och köp på dig några gamla kakburkar. Det gör inget om de är fula allt kan målas och dekoreras. Därefter är det bara att sätta igång och dekorera alla kartonger och burkar. Klä dem i tyg eller vackert papper, måla och pynta. Med decoupageteknik får en gammal skokartong eller kakburk snabbt ny charm och skönhet. Grundmåla med vit, ljusgrå eller beige allmogefärg. Klipp ut vackra motiv från servetter eller bokmärken och limma på med decoupagelim/lack. Avsluta med ett par lager lack för att ge en stark yta. Ett annat alternativ är att måla kartongerna i svart eller rött och förgylla med bladguld för en exotisk stil. Börja med att skruva upp vägghyllan. Har ni dåligt med utrymme finns det alltid plats allra högst upp på väggen, en bit under taket. En enkel träskiva som vilar på några snygga konsoler går alldeles utmärkt.

7 Fondsparande för nybörjare Att spara i fonder kan verka avancerat, kanske något för finansnissar. Men svenskarna är faktiskt världens mest fondsparande folk, även om nysparandet sjönk med en tredjedel under Hela 80 procent av befolkningen fondsparar, och det utan att räkna in premiepensionssparandet. Här får du veta mer om fondsparande och varför det kan vara något för dig! Vad är en fond? En fond är som en portfölj med svenska och/eller utländska värdepapper som ägs av många investerare. Pengarna som placeras i fonden fördelas automatiskt mellan de värdepapper som fonden äger. Investeraren, eller spararen, köper andelar i fonden och får betala en förvaltningsavgift. Fördelar med fondsparande Precis som med ett bankkonto kan pengar sättas in eller tas ut när man vill. Beloppet behöver inte heller vara stort och insättningar kan vara engångshändelser eller i form av månadssparande. Fonder gör det även enkelt att spara i utländska placeringar. Risken med att spara i värdepapper sprids, eftersom alla fonder måste ha minst 16 olika värdepapper, och oftast har många fler. Gör man månadsinsättningar minskar risken ytterligare, eftersom man inte riskerar att investera enbart när kurserna är höga. Nackdelar med fondsparande En av nackdelarna med fondsparande är avgiften till fondförvaltaren för förvaltningen av dina pengar. Dessa avgifter dras löpande från ditt fondkonto. Men även om man väljer att göra aktieaffärer själv kan det förekomma höga avgifter. Sedan är det risken som du utsätter dina sparade pengar för när du väljer att fondspara. Det är viktigt minnas den gyllene regeln: Chansen till störst avkastning finns där risken till förlust är störst. Då kan fondsparandet generellt ses som potentiellt mer lönsamt än att ha pengarna på ett bankkonto, men mindre lönsamt än ren aktiehandel. Den naturliga följden av detta är att fondsparande innebär mer risktagande än banksparande och mindre än aktiehandel. Du väljer dock risknivån beroende på vilken form av fond du väljer. Hur gör man? Först måste du bestämma vilken form av fondsparande som passar dig bäst. Har du pengar över varje månad och i så fall hur mycket? Vad är syftet med ditt sparande? Det har också att göra med vilken läggning du har - hur riskbenägen är du och klarar du av att ha is i magen ibland? Fondsparande kan du göra i din bank eller genom att gå direkt till fondbolagen. Det finns även fonddistributörer på nätet. Alla fondbolag har faktablad uppställda enligt samma modell, där man får information om historisk avkastning, vem fonden passar för, hur hög risken är etc. När det gäller vilken typ av fond man ska spara i, finns det grovt räknat fyra typer att välja emellan. Aktiefonder är de vanligaste och har de största riskerna, och därför är det här avkastningen kan vara störst. Räntefonder innebär minst risk och brukar ge den minsta avkastningen. Däremellan kommer hedgefonder och blandfonder med varierande nivå av risk och avkastning.

8 Testa en ny motionsform Tiden efter jul kan kännas tung om man har fått för mycket av det goda. Kylan och ekonomin gör inte tillvaron lättare. Vi skulle kunna trösta oss med att våren är runt hörnet, även om det faktiskt är ett par månader kvar. För dig som inte känner dig riktigt redo att visa upp kurvorna för vårsolen än finns det alltså tid att ta itu med överflödiga kilon. Kanske har du tröttnat på motionscykeln, löpningen eller gympapasset och vill pröva något helt nytt? Här följer några roliga sätt att förbränna de oönskade kalorierna - de första utövas med fördel på gym, den sista kräver bara tid och motivation. Body Combat En motionsform för dig som har erfarenhet av träning. Den ska inte bara ge god kondition, utan också skapa fysisk och psykisk balans. Body Combat är högintensiv aerobics kombinerat med inslag av kampsporter som karate och kickboxning. Styrketräning som situps och armhävningar ingår, liksom kombinationer av sparkar, slag och hopp. Poweryoga Öst möter väst i poweryoga, som förenar mer traditionell yoga med flexibilitet och styrketräning. I poweryoga tränar man bland annat mag- och ryggmuskler konstant. I likhet med traditionell yoga ska den minska stress och göra att kroppen kopplar av. Träningens intensitet bestäms av individen utifrån de egna förutsättningarna. Detta gör att poweryoga passar de flesta, såväl otränade som vältränade. Zumba Fitness Något för dig som gillar att dansa. En kombination av salsa, samba, hip hop och andra dansformer bidrar till att alla de viktiga musklerna får sitt. Träningsformen utvecklades i Colombia under 1990-talet av Alberto Perez, som bland annat var koreograf till popdivan Shakira. Core Core, som är engelska för kärna, går ut på att man tränar kroppens kärnparti, alltså rygg och mage. Nyckelorden i Core är balans och stabilitet, som sitter just i dessa partier. Brister i balanssinne resulterar bland annat i ryggont och trötthet. Träningen ska ge bättre hållning, smidigare kropp, starkare mage och effektiv fettförbränning. Piloxing Pilates är en väletablerad form av träning som fick en lyft under förra decenniet och som har beröringspunkter med både Core och yoga. Piloxing är en kombination av rörelser inspirerade av pilates och boxning. Den ger en intensiv konditionsträning samtidigt som den tonar och stärker. Powerwalking Om du inte vill träna på gymmet och inte heller tycker om att jogga kan powerwalking passa dig perfekt. Powerwalk är egentligen en modern term för en mycket rask promenad. Man arbetar intensivt med armarna, som ska vara böjda i 90 graders vinkel, och uppnår hög hastighet genom att pendla med dem. Sedan går man så snabbt man orkar utan att springa. Knän och fötter belastas inte så mycket som om man hade sprungit. Det enda utrustning som behovs är ett par bra skor med rejäl stötdämpning.

9 Koll på miljömärkning För den som vill vara miljövänlig i sin konsumtion finns det en rad olika miljömärkningar som gör valen enklare. Men enklare blir det först om man har lite koll på vad de olika märkningarna innebär, eftersom de inte alltid är så miljövänliga som man kan tro. Miljö är ett effektivt försäljningsknep och det händer att företag skyltar med sin miljövänliga profil utan att de faktiskt gör mer än att uppfylla de krav som finns. Vissa tillverkare skapar egna märken som ser äkta ut och som är fullt lagliga, men som inte har någon särskild innebörd. Ibland kan en märkning få oss att tro att en produkt är miljövänlig, trots att märkningen inte har någonting med miljö att göra Världsnaturfondens pandamärkning ser t.ex. väldigt grön ut, men betyder bara att en del av priset går till WWF:s verksamhet. Det kan som sagt vara svårt för konsumenten att hålla koll på de olika miljömärkningarna, i synnerhet som kraven för märkning kan förändras. Här är några av de viktigaste märkningarna i Sverige idag: Svanen Svanen är Nordens officiella miljömärkning. Sverige finns det över produkter och tjänster som är Svanen-märkta, till exempel hushållsprodukter, kläder, hotell och biltvättar. Svanen-märkningen tar hänsyn till produktens hela livscykel, från tillverkning och energiförbrukning till återvinning och avfall. Kraven är höga och skärps kontinuerligt. Krav Krav är en livsmedelsmärkning som ser till fyra delar av produkten: Bra miljö, God djuromsorg, God hälsa och Socialt ansvar. Det är därför en ganska bred märkning som inte bara tar in miljöaspekten. I praktiken handlar det framför allt om biodynamisk odling utan gifter och besprutning, djuruppfödning där djuren får leva naturligt samt goda arbetsvillkor. EU:s märkning för ekologiskt jordbruk För att uppnå kraven för denna märkning ska jordbruket bedrivas ekologiskt med varierad växtföljd, hårda krav på bekämpningsmedel, förbud mot genmodifierade produkter, möjlighet för djuren att vistas utomhus och utfodring med ekologiskt foder. Energi-märkning Märkning av vitvaror och lampor med avseende på deras energiförbrukning görs av Energimyndigheten. Förutom energiförbrukning tar man också in faktorer som funktionalitet och i vissa fall buller. Märkningen görs genom en skala där A (grön) innebär låg energiförbrukning och G (röd) står för hög förbrukning. TCO-märkning TCO-märkningen är en internationell märkning av ITprodukter. Den ställer bland annat krav på funktionalitet, användbarhet, ergonomi, låg energiförbrukning och begränsad användning av miljöfarliga ämnen. Bra Miljöval Bra Miljöval är en märkning av varor och tjänster som görs av Naturskyddsföreningen. Märkningen har stor fokus på att få bort giftiga och svårnerbrytbara kemikalier, men den tittar också på energiförbrukning och återvinning. Kriterierna är i många fall lika Svanens. EU Ecolabel Ecolabel är EU:s motsvarighet till Svanen. Den ser till produktens hela livscykel och ställer krav som liknar Svanens. Eftersom Svanen-märkningen är så väletablerad här i Sverige, finns det ännu inte så många varor som har denna märkning. På produkter från andra EU-länder är den vanligare.

10 Tre goda pastasåser Vill man ha enkel, billig och god vardagsmat så är pasta ett av de självklara alternativen. Med några olika sorter i skafferiet kan man variera middagarna i oändlighet - problemet är väl snarare att man fastnar i samma gamla såsrecept. Här får du lite hjälp på traven med tre läckra såser att variera den klassiska köttfärssåsen med. Het och gräddig skinksås 400 g rökt fläskkött, t.ex. rökt skinka, kassler eller rökt fläskfilé 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 röda chilipeppar 500 b blandad svamp 2 dl crème fraiche 6-8 soltorkade tomater Lammfärssås med mynta 1 gul lök 400 g lammfärs 1 burk krossade tomater 1 dl rött vin 2 msk tomatpuré 1 tsk soja 1 dl svarta oliver ½ dl russin 1 kruka färsk mynta Hetta upp en skvätt olivolja i en panna eller gryta och stek den hackade löken tillsammans med lammfärsen. Häll på krossade tomater, vin, tomatpuré, soja och hackad mynta och låt såsen puttra i 30 minuter. Rör ner oliver och russin och smaka av med salt och peppar Hetta upp lite olivolja i en panna eller gryta och fräs den hackade löken, vitlöken och chilipepparn. Tillsätt skivad svamp och strimlat fläskkött och stek i ytterligare fem minuter. Häll i crème fraiche och koka upp. Smaka av med salt och peppar och lägg i de soltorkade tomaterna. Kreolsås med räkor 1 purjolök 1 grön paprika 2 vitlöksklyftor 15 cocktailtomater 2 tsk oregano 1 tsk paprikapulver 2 msk olivolja 1 ½ dl vitt vin 1 msk tomatpuré 300 g skalade räkor Hetta upp olivoljan i en panna och lägg i den skivade purjolöken tillsammans med hackad paprika och skivad vitlök. Stek i några minuter och tillsätt sedan cocktailtomater, kryddor, vin och tomatpuré. Låt såsen puttra i cirka 20 minuter, smaka av med salt och peppar och lägg i de skalade räkorna strax före servering. Servera med oliver och soltorkade tomater.

11 Visste du att om kroppen Tungan kan avslöja vem du är. Ditt tungavtryck är unikt, precis som ditt fingeravtryck. Det är inte bara hunden som fäller, det gör vi också. Vi tappar hudpartiklar varje timme. Det blir över ett halvt kilo per år. En vuxen har färre antal ben än ett spädbarn. Ben växer samman under tillväxten, så att till vi till slut har 206 ben, jämfört med 350 från början. Var tredje eller fjärde dag får din magvägg nya slemhinnor. Utan denna förnyelse skulle de starka syror som används för att smälta maten även smälta din mage. Tunntarmen är ungefär fyra gånger längre än en vuxen kropp. Det finns miljontals bakterier på varje kvadratcentimeter av din hud. Källan till illaluktande fötter är svett. Dina fötter har en halv miljon svettkörtlar som kan producera mer än en halv liter svett dagligen. När man nyser kan luften som kommer ut från näsan uppnå hastigheter på mer än 160 km/h. Ditt blod har en lång väg att resa. Om det var möjligt att lägga upp dina blodkärl på rad skulle den bli cirka kilometer lång. Hjärtat pumpar ungefär liter blod genom dessa kärl varje dag. Hur tätt ditt hår är bestäms till viss del av din hårfärg. Det genomsnittliga huvudet har folliklar (hårsäckar). Blondiner har dock i genomsnitt och rödhåriga endast Naglar växer olika snabbt beroende på hur mycket de används. Därför växer naglarna på din skrivhand snabbare än de på den andra handen. Människan kan klara sig flera veckor utan mat, men rekordet för att överleva utan sömn är 11 dagar. Människonäsan kan memorera dofter.

Hejsan! 2010-11-13 PRISVÄRT MATERIAL TILL ERA TEMANUMMER!

Hejsan! 2010-11-13 PRISVÄRT MATERIAL TILL ERA TEMANUMMER! 2010-11-13 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk.

Läs mer

Hejsan! 2010-12-14 PRISVÄRT MATERIAL TILL ERA TEMANUMMER! Trädgård? Må Bra? Motor? Jul? Sommar? Resor? Privatekonomi?

Hejsan! 2010-12-14 PRISVÄRT MATERIAL TILL ERA TEMANUMMER! Trädgård? Må Bra? Motor? Jul? Sommar? Resor? Privatekonomi? 2010-12-14 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk.

Läs mer

Hejsan! 2011-02-14 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Hejsan! 2011-02-14 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! 2011-02-14 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk.

Läs mer

Kvinnlig hälsa i olika åldrar

Kvinnlig hälsa i olika åldrar www.formochfigur.se Mötesplatsen för kvinnor med intresse av hälsa & livsstil Kvinnlig hälsa i olika åldrar Om att bli medlem Träningen som passar oss kvinnor så bra Detta ingår i ditt medlemskap Kvinnor

Läs mer

Nr 1 2011. Bild Viveca Lammers. En webbtidning producerad av Project Save The Earth www.pste.se

Nr 1 2011. Bild Viveca Lammers. En webbtidning producerad av Project Save The Earth www.pste.se Nr 1 2011 Bild Viveca Lammers En webbtidning producerad av Project Save The Earth www.pste.se 1 Välkommen till tidningen vars innehåll ska medverka till att inspirera dig att gå en ekologisk, miljövänlig

Läs mer

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN

TESTA DIG SJÄLV TRÄNA DINA FÖRMÅGOR FAMILJELIV I SKOLAN R A G N I N V Ö H C TIPS O Boken m o g i d för D H D A Den här boken tillhör: Lena Westholm Innehåll 1. TESTA DIG SJÄLV tips för att må bättre Hur är min ADHD? 2 Vanliga känslor när man har ADHD 3 Saker

Läs mer

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född.

Den första människan som kommer att bli 1000 år gammal är redan född. Introduktion Vi lever i en fantastisk tid fylld av otroliga framsteg. Vi har skapat extremt avancerade uppfinningar och åstadkommit fantastiska mål. Vi har promenerat på månen. Kommunicera trådlöst och

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs.

Bli xtpatrullens äventy r. Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Bli xtpatrullens äventy r Lek och lär om nedskräpning, allemansrätt och om skräpet som resurs. Stiftelsen Håll Sverige Rent Februari 2011 Författare: Lisa Adelsköld Illustrationer, pusselbitar: Gro Leksaker,

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén Många företagare startar upp verksamheter utan att egentligen fundera över

Läs mer

& Reda. Ordning. av Johanna Hjortman

& Reda. Ordning. av Johanna Hjortman & Reda Ordning av Johanna Hjortman Innehåll Ordning och reda Inledning 3 TEMA Hur gör man egentligen? 5 TEMA Kök 9 TEMA Hall 13 TEMA Sovrum och garderob 16 TEMA Tvättstugan 20 TEMA Badrum 21 TEMA Barnens

Läs mer

JANUARI. Action of the Day Nordens Ark

JANUARI. Action of the Day Nordens Ark En av de största utmaningarna vi alla står inför är den globala uppvärmningen. Något som kan komma att ge allvarliga globala konsekvenser för både människa och natur. Av denna anledning deltar Nordens

Läs mer

BÄTTRE HÄLSA. Pulkaparty. *!3A0B9A-aieicc! nr 1. Så gör kocken variationer på gravad lax. Ladda för en heldag i backen

BÄTTRE HÄLSA. Pulkaparty. *!3A0B9A-aieicc! nr 1. Så gör kocken variationer på gravad lax. Ladda för en heldag i backen nr 1 Sara Begners receptfavoriter Bitterljuv grapefrukt Till hemmets lugna vrå PÅ HYLLAN: Bröd som knäcker. Sidan 8. Pulkaparty Ladda för en heldag i backen *!3A0B9A-aieicc! Pris 18:- BÄTTRE HÄLSA med

Läs mer

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R...

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... JAG KOMMER HÄR ATT VISA DIG HUR DU TAR FRAM PRODUKTER ELLER TJÄNSTER SOM GENERERAR PENGAR UTAN

Läs mer

HeMlän t Tidningen för dig som är kund hos Uppsalahem nr 2 2014

HeMlän t Tidningen för dig som är kund hos Uppsalahem nr 2 2014 Ett levande Uppsala Det gröna bostadsbolaget Vi bygger staden HeMlän t Tidningen för dig som är kund hos Uppsalahem nr 2 2014 ELSA BILLGREN - med passion för det gamla! Styling By Bobutiken Spara sommarens

Läs mer

Med passion för hälsa och välmående

Med passion för hälsa och välmående 2015 Med passion för hälsa och välmående Malin Ewerlöf Julia Dufvenius Anja Lundqvist Petra Månström Kristofer Edlund Madelinn Fernandez Usama Aziz Annie Thorén Miia Grändås Ida Warg Vinterns kärlek till

Läs mer

Med zumban glömmer jag tid och rum

Med zumban glömmer jag tid och rum Raka, vaxa eller spara ut Vad du än väljer glöm inte återfuktningen. Min historia: Maria fick MS Det värsta var att inte få amma min dotter. Rejält med roliga rovor Satsa på nyttiga och billiga rotfrukter

Läs mer

Dagbok från en Skilda världar-grupp

Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Dagbok från en Skilda världar-grupp Mina föräldrar är skilda. Orden bildar utgångspunkt för de möten med barn som Barbro Andersson och Birgitta Grane beskriver i sin handbok med

Läs mer

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd Örtaboken av Tina Skilje Alkryd Innehåll Örtaboken... 1 Inledning... 5 Vad denna bok handlar om... 5 Avsnitt 1:... 7 Varför odla örter?... 7 Kulinariska örter Kryddväxter.... 7 Aromatiska örter... 8 Dekorativa

Läs mer

Bilaga 3 Rådata, transkribering av intervjuer. Bilaga till: Framgångsfaktorer för ökad svensk odling av baljväxter till livsmedel

Bilaga 3 Rådata, transkribering av intervjuer. Bilaga till: Framgångsfaktorer för ökad svensk odling av baljväxter till livsmedel Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårdsoch växtproduktionsvetenskap Bilaga 3 Rådata, transkribering av intervjuer Bilaga till: Framgångsfaktorer för ökad svensk odling av baljväxter till livsmedel

Läs mer

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd

Örtaboken. av Tina Skilje Alkryd Örtaboken av Tina Skilje Alkryd INNEHÅLL Örtaboken... 1 Inledning... 5 Vad denna bok handlar om... 5 Avsnitt 1:... 7 Varför odla örter?... 7 Kulinariska örter Kryddväxter.... 7 Aromatiska örter... 8 Dekorativa

Läs mer

Hej Fötter! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014. Massagestudio med framgång

Hej Fötter! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014. Massagestudio med framgång Ny utbildning: Dansinstruktör Latin Jam! Utbildnings Guiden Axelsons Tider & Priser Hösten 2014 Hej Fötter! Massagestudio med framgång SuJok koreansk handakupunktur Vad krävs av en duktig PT? Känslornas

Läs mer

WJ NÄRINGSLIV. Wäsby Golf en oas i Wäsby. Läs om härliga tjänste-/förmånsbilar sid 8 9. sid 4

WJ NÄRINGSLIV. Wäsby Golf en oas i Wäsby. Läs om härliga tjänste-/förmånsbilar sid 8 9. sid 4 t i l l v d, ä g a r e e l l e r l e d n i n g s g r u p p w ä s b y j o u r n a l e n s e d a n 1 9 9 7 WJ NÄRINGSLIV u p p l a n d s v ä s b y n o v e m b e r, 2 0 1 2 Wäsby Golf en oas i Wäsby sid 4

Läs mer

Marknadsföring på internet suger...

Marknadsföring på internet suger... Marknadsföring på internet suger... så varför inte ta den mest uppenbara vägen till fler kunder? Skriven av: Jesper Lindén affärscoach, författare, talare och marknadsförare på internet Om ungefär 10 min

Läs mer

Välkommen till Svea Ekonomis. skola. för privatekonomi

Välkommen till Svea Ekonomis. skola. för privatekonomi Välkommen till Svea Ekonomis skola för privatekonomi 1. Del 1. Ungdomsdel 4 Första inkomsten 8 Hemförsäkring 10 Ibland måste man låna 18 Skaffa en sparbuffert Del 2. Föräldradel. Sidan 25 2 välkommen Här

Läs mer

Ny kurs för bättre hälsa

Ny kurs för bättre hälsa NUMMER 2 JUNI 2007 MEDLEMSTIDNING FÖR LOTTORNA ANNA SKIPPER: En drinkdrottning och hälsomissionär ÄLVKARLEÖ - en herrgård att älska UTBILDNING Ny kurs för bättre hälsa LOTTANYTT TIPSAR Roa dig och kom

Läs mer

Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare:

Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare: vid matbordet och i affären Hem- och konsumentkunskap Konsumentverket 2013 ISBN 978-91-7398-975-6 Redaktör och projektledare: Helén Spetsmark Författare: Eva Molander och Ingrid Sillén Medförfattare: Maria

Läs mer

HeMlän t Tidningen för dig som är kund hos Uppsalahem nr 2 2015

HeMlän t Tidningen för dig som är kund hos Uppsalahem nr 2 2015 Ett levande Uppsala Det gröna bostadsbolaget Vi bygger staden HeMlän t Tidningen för dig som är kund hos Uppsalahem nr 2 2015 Trädgårdsmästaren Victoria skoglund Tvätt & etikett bli tvättstugans hjälte

Läs mer

Träna i sommar LCHQ- magazine. Nya gigantiska. Träningsprylar & träningskläder. Pernillas löpskola. Benedikte om livet som personlig tränare!

Träna i sommar LCHQ- magazine. Nya gigantiska. Träningsprylar & träningskläder. Pernillas löpskola. Benedikte om livet som personlig tränare! Gruppförsändelse till hushåll magazine sommaren 2012 Träna i sommar Vi visar hur! Pernillas löpskola LCHQ- Ny kosttrend av Fredrik Paulun Benedikte om livet som personlig tränare! Nya gigantiska Sportshopen

Läs mer

1993 Första spadtaget (Film)

1993 Första spadtaget (Film) 1993 Första spadtaget (Film) 14 års arbete för ett hållbart samhälle. Så började det... Det var 1994, tretton år sen nu, som vi började med hållbarhetsarbetet på Scandic. Kalle, du var med oss redan då.

Läs mer