Hejsan! ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hejsan! 2011-01-14 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!"

Transkript

1 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk. Bildtexter och bildkällor medföljer. ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! Nu har det blivit ännu enklare att köpa redaktionellt material från Phillips Media. Så här går det till: 1. Vi skickar varje månad ut en pdf-länk med vårt nya material. En artikelbank med befintliga artiklar är också under uppbyggnad på vår hemsida. 2. Ni mailar oss om vilka artiklar ni vill ha och vi levererar omgående genom nedladdningslänkar. 3. Ni faktureras enligt följande prislista: VILLKOR: - Högupplösta bilder medföljer alla artiklar. - Ni är fria att förkorta och redigera materialet. - Material levereras i kompimerade mappar med Wordoch jpg-filer. - Artiklar kan publiceras i max tre tidningar inom samma företag. - Betalning sker mot faktura. - Moms tillkommer. - Vi innehar f-skattsedal. Simon och Tove Phillips Media ps. berätta gärna om ni har några konkurrerade tidningar i området, så att det inte blir några krockar... 1 artikel 450 kr/st 2 artiklar 400 kr/st 3 artiklar 350 kr/st 4 artiklar 300 kr/st 5 eller fler 250 kr/st 4. Priserna gäller för varje beställningstillfälle. 5. Vill ni göra det bekvämt för er och få material levererat automatiskt varje månad så sätter vi gärna ihop ett skräddarsytt paket för prenumeration. Prenumerationspriserna är samma som priserna ovan och det finns ingen uppsägningstid.

2 Ge hemmet ett ansiktslyft De flesta av oss har drömmar och planer om hur vi skulle vilja förändra våra hem, men brist på tid och ekonomi brukar försvåra uppfyllandet av dessa drömmar. Det är lätt att drunkna i inredningstidningar och möbelkataloger som presenterar bilder på perfekta hemmiljöer. Då är det också lätt att glömma bort hur mycket man faktiskt kan göra själv, utan att knäcka sparkontor eller anlita inredningsarkitekter. Den här tiden på året, när allt känns lite grått och trist, är perfekt för kreativa hemmaprojekt som inte kostar skjortan. Det gäller bara att använda sig av fantasi, förnuft och problemlösningsförmåga. Dag ut och dag in går vi runt i våra hem utan att egentligen lägga märke till det. Man förstår varifrån uttrycket att vara hemmablind kommer ifrån. Så ta av dig dina hemmaglasögon och ta på dig ett par nya, pigga och modiga glasögon som hjälper dig att se hur du kan ge hemmet ett ansiktslyft. Se över väggarna Hur länge sedan var det du betraktade väggarna i ditt hem? Kanske pryds de av samma gamla inramade posters som du hade i ditt eget tonårsrum? Eller kanske har du fyllt på med tavlor lite hipp som happ utan att tänka på helheten? Att köpa tavlor är kul och högst personligt. Köp på auktion, måla egna eller rama in tyger, foton eller urklipp som du tycker om. Det är en konst att pryda väggar och det kan vara till stor hjälp att inspireras av inredningstidningar. Tavlor och väggdekorationer ska hängas med eftertanke för att skapa harmoni om de hängs för utspritt eller på fel höjd kan de upplevas som störande. Så ta en titt på dina väggar och fundera på vad du kan göra för att ge dem ett lyft. Entré och hall Nästa gång du kommer hem från jobbet eller affären ska du se dig om med en främlings ögon. Hur välkomnande är entrén? Ligger det något skräp utanför dörren som man kanske skulle kunna byta ut mot en trevlig kruka, kvast eller lykta? Och hur ser det ut innanför dörren? Har du slutat lägga märke till väskor och skor som ligger och skräpar och känns det meningslöst att piffa upp hallen, eftersom den ändå är så stökig? Tänk om. Det finns massor av smarta förvaringsmöjligheter, även för små ytor. Kom ihåg att använda rummets höjd sätt upp massor av krokar, smala hyllor och väggfack i tyg där du kan förvara mössor, skokräm, väskor, reflexer och skolväskor. När väl förvaringen är fixad är det dags att piffa upp. Måla en fondvägg, köp en antik lampa på loppis eller klä om en loppisstol i ett vackert tyg. Hallen är hemmets ansikte utåt och det första som välkomnar oss när vi kommer hem se till att ge den lite uppmärksamhet.

3 Bort med plotter och stök Om det är något som skapar disharmoni och kaos så är det alla prylar och grejer som ligger och skräpar i hemmets alla vrår. Vi vet alla hur lätt det är att stöka ner man har sysslat med något och blir avbruten eller hinner inte lägga tillbaka eller hitta en plats för de föremål man sysslat med. De hamnar istället på hallbyrån, ovanpå böckerna i bokhyllan, på bänkskivan i köket eller i en obestämd hög med hemlösa saker någonstans. Lösningen är naturligtvis först att se till att alla saker har ett hem. Därefter är det dags att gå en riktig prylrunda i hemmet och lägga allt på deras rätta plats. På samma gång kan man plocka bort överflödiga prydnadssaker och annat som egentligen inte gör något för att skapa harmoni och hemtrevnad. Här är det kritiska glasögon som gäller. Förnya med textilier Så du är trött på inredningen, men har inte råd att köpa nytt? Kanske känns det dumt och onödigt att köpa nya möbler när de man har faktiskt är hela och rena och fungerar? Då kan det räcka att byta ut och komplettera gardiner, kuddar, sängkläder och plädar. Tänk färgtema eller blanda hej vilt det är en smaksak. Låt det blomma När du äntligen känner att det börjar bli lite ordning och harmoni i hemmet så kan du få till den där lilla extrakänslan genom att lägga några tior i månaden på snittblommor. Att alltid ha en vas med vackra blommor på köksbordet, sovrumsbyrån eller i hallfönstret gör under för hemkänslan. Så snart det är börjar blomma i rabatter och vägdiken är det dessutom alldeles gratis.

4 Fröfrossa Att så frö är enkelt och roligt för såväl nybörjare som vana trädgårdsmänniskor. Vissa frön är enklare än andra, men inga är omöjliga. Alla har olika utvecklingstid och olika krav på sådjup, fukt, ljus och temperatur, så det är viktigt att läsa på fröpåsen. Gör gärna i ordning tre olika lådor med fröpåsar en med sådant som ska i jorden redan i februari, en med annat som mår bra av en månads förkultivering och som kan sås i mars-april, och en med frön som direktsås. Låt frösådden stå varmt och lite fuktigt medan det gror, gärna under ett plasttak med ventilationshål. Så snart fröna gror är det viktigt att man flyttar sådden till ett ljust och svalt ställe. Ett ljust fönster kan fungera så länge det inte finns ett stekhett element under fönsterbrädan, men är det tidigt på året skadar det inte med lite hjälp från en lysrörsarmatur. När det börjar bli trångt i lådan är det dags att gallra för att ge varje planta ordentligt med utrymme att växa. Omskola plantorna i var sin kruka när de blivit lite kraftigare. Framåt maj kan man börja avhärda växterna genom att låta dem stå ute under dagen och när risken för frost är över är det dags att plantera ut i trädgård och krukor för gott. Årets frönyheter Det finns otroliga mängder grönsaks- och blomsterfrö och varje år presenterar fröföretagen nya sorter. Framåt februari brukar de dyka upp i butikerna, men det finns också många internetbutiker som specialiserat sig på olika sorters frö, ibland från hela världen. Vi har tittat på årets frönyheter hos de stora tillverkarna och valt ut några favoriter: 1. Melon Stello. Delikat melon för växthus och drivbänk. Kraftigväxande sort, ger runda frukter som mognar tidigt. Trivs i lucker, näringsrik jord. Tål ej torka. Odlas liggande eller uppbunden. (Lord Nelson). 2. Fjädervallmo, Lilac Pompom. En fjädervallmo med fyllda blommor i ljust lila. Passar fint i sommarblomsrabatter och bland perenner. Mycket vacker till snitt. Så både höst och vår för att få lång blomningstid. Trivs i de flesta väldränerade jordar. (Lord Nelson) 3. Rädismix. Delikat mix av runda, rosa, röda, gula och vita rädisor. Sådd varannan vecka ger späda rädisor under hela säsongen. Vattna rikligt. (Bröderna Nelson). 4. Purpursolros. En sagolik solros med djupt vinröda kronblad runt den ebenholtssvarta mitten. Grenande växtsätt med starka, mörkröda stjälkar och 8-10 cm stora blommor. Mycket effektfull i buketter. Spännande bakgrunds- och centrumväxt för rabatter. (Impecta). 5. Zinnia elegans Queen Lime Red. Unik färgkombination av limegrönt och hallonrosa med varierande teckning. Halv- till heldubbla blommor på stadiga stjälkar, enstaka enkla kan förekomma. Effektfull i bukett och rabatt. (Impecta) 6. Echinacea hybrida Magic Box. Fantastisk blandning av sommarrudbeckior i olika färg och form. Passar perfekt i alla rabatter och utmärkta till snitt. Bör förodlas. (Thompson & Morgan)

5 Årets nya bilar 2010 var året då svenskarna började köpa nya bilar igen. Hela 36 procent fler nybilar såldes jämfört med 2009, vilket var en rekordökning. Den ökande försäljningsstatistiken är en anledning till att det har pratats mer än vanligt om årets bil i media. En annan och större anledning är att prestigetävlingen Årets Bil 2011 (Europa) för första gången vanns av en elbil, nämligen Nissan Leaf. Tävlingen har 47 år på nacken och juryn utgörs av 57 motorjournalister från 23 europeiska länder. Det kommer dock att dröja nästan hela året tills man kan köpa årets bil i Sverige. I skrivande stund säljs Leaf inte ens i Europa. Den väntas komma till Sverige under hösten och kostar lite under kronor efter statlig subvention, den så kallade supermiljöbilspremien som införs Nissan Leaf är en femdörrars halvkombi. Den stora fördelen med Leaf är förstås att den är utsläppsfri. Den ska även vara lättkörd. Ett annat plus för många är att den är väldigt tyst. Batteriet, som väger 250 kg, håller för 16 mils körning. Räckvidden påverkas dock av omkörningar och uppförsbackar i likhet med alla andra elbilar. Å andra sidan laddas batteriet när motorn bromsas. Full laddning av batterierna går på åtta timmar. Om endast de nordiska jurymedlemmerna hade fått bestämma hade Opel Meriva blivit årets bil. Nu kom den istället på tredje plats, men röstades fram som årets familjebil av tidningen Motorföraren. Den gamla versionen av Meriva blev en hit i Europa, även om den inte var någon storsäljare i Sverige. Den nya är längre och med baksätet lite högre än framsätet för att ge bra sikt för de som sitter där bak. Utseendet har blivit mindre anonymt, vilket inte behöver betyda att den är snygg (såvida man inte har en fallenhet för dammsugare). Bilen är dock bekväm på långa resor och lättkörd. Bakdörrarna har gångjärnen i bakkant för att göra det lättare att kliva i och ur. Denna typ av dörr fick namnet självmordsdörr förr i tiden eftersom de blev livsfarliga om de öppnades under färd. I Merivan låser de sig dock automatiskt så snart bilen rör på sig. Priset för Opel Meriva börjar på cirka kr. På andra plats hamnade Alfa Romeo Giuletta. Den har relativt lite utrymme i bagaget och baksätet och är därför ingen familjebil. Fokus ligger istället på körglädje och utseende, som de flesta av Alfa Romeos bilar. Guilettan får bra poäng för säkerhet, där chassi och bromsar gör sitt. Den är ganska snål vad gäller bensinförbrukning och det är kanske nödvändigt med tanke på priset som börjar runt kr.

6 Fiffig förvaring Vi samlar på oss genom åren, eller hur? Hyllor och skåp fylls efter hand med praktiska, opraktiska, nödvändiga och onödiga. Där finns en hel del som man skulle kunna klara sig ganska bra utan, men också ganska mycket som faktiskt kommer till användning då och då eller dagligen. Jag tänker naturligtvis på hemmets alla småsaker som pennor, sudd, gummiband, gem, nycklar, nålar, reflexer, kuvert, tejp, saxar, nystan, fröpåsar, batterier, laddare och annat. Ju mer av dessa småsaker man samlar på sig, desto större blir behovet av att organisera. Var sak på sin plats. Detta fixar man ganska enkelt och snyggt med en lång vägghylla och ett stort antal skokartonger, boxar och burkar i olika storlekar. Bege dig sedan till närmaste skoaffär och be att få skokartonger. Sväng också förbi någon loppis och köp på dig några gamla kakburkar. Det gör inget om de är fula allt kan målas och dekoreras. Därefter är det bara att sätta igång och dekorera alla kartonger och burkar. Klä dem i tyg eller vackert papper, måla och pynta. Med decoupageteknik får en gammal skokartong eller kakburk snabbt ny charm och skönhet. Grundmåla med vit, ljusgrå eller beige allmogefärg. Klipp ut vackra motiv från servetter eller bokmärken och limma på med decoupagelim/lack. Avsluta med ett par lager lack för att ge en stark yta. Ett annat alternativ är att måla kartongerna i svart eller rött och förgylla med bladguld för en exotisk stil. Börja med att skruva upp vägghyllan. Har ni dåligt med utrymme finns det alltid plats allra högst upp på väggen, en bit under taket. En enkel träskiva som vilar på några snygga konsoler går alldeles utmärkt.

7 Fondsparande för nybörjare Att spara i fonder kan verka avancerat, kanske något för finansnissar. Men svenskarna är faktiskt världens mest fondsparande folk, även om nysparandet sjönk med en tredjedel under Hela 80 procent av befolkningen fondsparar, och det utan att räkna in premiepensionssparandet. Här får du veta mer om fondsparande och varför det kan vara något för dig! Vad är en fond? En fond är som en portfölj med svenska och/eller utländska värdepapper som ägs av många investerare. Pengarna som placeras i fonden fördelas automatiskt mellan de värdepapper som fonden äger. Investeraren, eller spararen, köper andelar i fonden och får betala en förvaltningsavgift. Fördelar med fondsparande Precis som med ett bankkonto kan pengar sättas in eller tas ut när man vill. Beloppet behöver inte heller vara stort och insättningar kan vara engångshändelser eller i form av månadssparande. Fonder gör det även enkelt att spara i utländska placeringar. Risken med att spara i värdepapper sprids, eftersom alla fonder måste ha minst 16 olika värdepapper, och oftast har många fler. Gör man månadsinsättningar minskar risken ytterligare, eftersom man inte riskerar att investera enbart när kurserna är höga. Nackdelar med fondsparande En av nackdelarna med fondsparande är avgiften till fondförvaltaren för förvaltningen av dina pengar. Dessa avgifter dras löpande från ditt fondkonto. Men även om man väljer att göra aktieaffärer själv kan det förekomma höga avgifter. Sedan är det risken som du utsätter dina sparade pengar för när du väljer att fondspara. Det är viktigt minnas den gyllene regeln: Chansen till störst avkastning finns där risken till förlust är störst. Då kan fondsparandet generellt ses som potentiellt mer lönsamt än att ha pengarna på ett bankkonto, men mindre lönsamt än ren aktiehandel. Den naturliga följden av detta är att fondsparande innebär mer risktagande än banksparande och mindre än aktiehandel. Du väljer dock risknivån beroende på vilken form av fond du väljer. Hur gör man? Först måste du bestämma vilken form av fondsparande som passar dig bäst. Har du pengar över varje månad och i så fall hur mycket? Vad är syftet med ditt sparande? Det har också att göra med vilken läggning du har - hur riskbenägen är du och klarar du av att ha is i magen ibland? Fondsparande kan du göra i din bank eller genom att gå direkt till fondbolagen. Det finns även fonddistributörer på nätet. Alla fondbolag har faktablad uppställda enligt samma modell, där man får information om historisk avkastning, vem fonden passar för, hur hög risken är etc. När det gäller vilken typ av fond man ska spara i, finns det grovt räknat fyra typer att välja emellan. Aktiefonder är de vanligaste och har de största riskerna, och därför är det här avkastningen kan vara störst. Räntefonder innebär minst risk och brukar ge den minsta avkastningen. Däremellan kommer hedgefonder och blandfonder med varierande nivå av risk och avkastning.

8 Testa en ny motionsform Tiden efter jul kan kännas tung om man har fått för mycket av det goda. Kylan och ekonomin gör inte tillvaron lättare. Vi skulle kunna trösta oss med att våren är runt hörnet, även om det faktiskt är ett par månader kvar. För dig som inte känner dig riktigt redo att visa upp kurvorna för vårsolen än finns det alltså tid att ta itu med överflödiga kilon. Kanske har du tröttnat på motionscykeln, löpningen eller gympapasset och vill pröva något helt nytt? Här följer några roliga sätt att förbränna de oönskade kalorierna - de första utövas med fördel på gym, den sista kräver bara tid och motivation. Body Combat En motionsform för dig som har erfarenhet av träning. Den ska inte bara ge god kondition, utan också skapa fysisk och psykisk balans. Body Combat är högintensiv aerobics kombinerat med inslag av kampsporter som karate och kickboxning. Styrketräning som situps och armhävningar ingår, liksom kombinationer av sparkar, slag och hopp. Poweryoga Öst möter väst i poweryoga, som förenar mer traditionell yoga med flexibilitet och styrketräning. I poweryoga tränar man bland annat mag- och ryggmuskler konstant. I likhet med traditionell yoga ska den minska stress och göra att kroppen kopplar av. Träningens intensitet bestäms av individen utifrån de egna förutsättningarna. Detta gör att poweryoga passar de flesta, såväl otränade som vältränade. Zumba Fitness Något för dig som gillar att dansa. En kombination av salsa, samba, hip hop och andra dansformer bidrar till att alla de viktiga musklerna får sitt. Träningsformen utvecklades i Colombia under 1990-talet av Alberto Perez, som bland annat var koreograf till popdivan Shakira. Core Core, som är engelska för kärna, går ut på att man tränar kroppens kärnparti, alltså rygg och mage. Nyckelorden i Core är balans och stabilitet, som sitter just i dessa partier. Brister i balanssinne resulterar bland annat i ryggont och trötthet. Träningen ska ge bättre hållning, smidigare kropp, starkare mage och effektiv fettförbränning. Piloxing Pilates är en väletablerad form av träning som fick en lyft under förra decenniet och som har beröringspunkter med både Core och yoga. Piloxing är en kombination av rörelser inspirerade av pilates och boxning. Den ger en intensiv konditionsträning samtidigt som den tonar och stärker. Powerwalking Om du inte vill träna på gymmet och inte heller tycker om att jogga kan powerwalking passa dig perfekt. Powerwalk är egentligen en modern term för en mycket rask promenad. Man arbetar intensivt med armarna, som ska vara böjda i 90 graders vinkel, och uppnår hög hastighet genom att pendla med dem. Sedan går man så snabbt man orkar utan att springa. Knän och fötter belastas inte så mycket som om man hade sprungit. Det enda utrustning som behovs är ett par bra skor med rejäl stötdämpning.

9 Koll på miljömärkning För den som vill vara miljövänlig i sin konsumtion finns det en rad olika miljömärkningar som gör valen enklare. Men enklare blir det först om man har lite koll på vad de olika märkningarna innebär, eftersom de inte alltid är så miljövänliga som man kan tro. Miljö är ett effektivt försäljningsknep och det händer att företag skyltar med sin miljövänliga profil utan att de faktiskt gör mer än att uppfylla de krav som finns. Vissa tillverkare skapar egna märken som ser äkta ut och som är fullt lagliga, men som inte har någon särskild innebörd. Ibland kan en märkning få oss att tro att en produkt är miljövänlig, trots att märkningen inte har någonting med miljö att göra Världsnaturfondens pandamärkning ser t.ex. väldigt grön ut, men betyder bara att en del av priset går till WWF:s verksamhet. Det kan som sagt vara svårt för konsumenten att hålla koll på de olika miljömärkningarna, i synnerhet som kraven för märkning kan förändras. Här är några av de viktigaste märkningarna i Sverige idag: Svanen Svanen är Nordens officiella miljömärkning. Sverige finns det över produkter och tjänster som är Svanen-märkta, till exempel hushållsprodukter, kläder, hotell och biltvättar. Svanen-märkningen tar hänsyn till produktens hela livscykel, från tillverkning och energiförbrukning till återvinning och avfall. Kraven är höga och skärps kontinuerligt. Krav Krav är en livsmedelsmärkning som ser till fyra delar av produkten: Bra miljö, God djuromsorg, God hälsa och Socialt ansvar. Det är därför en ganska bred märkning som inte bara tar in miljöaspekten. I praktiken handlar det framför allt om biodynamisk odling utan gifter och besprutning, djuruppfödning där djuren får leva naturligt samt goda arbetsvillkor. EU:s märkning för ekologiskt jordbruk För att uppnå kraven för denna märkning ska jordbruket bedrivas ekologiskt med varierad växtföljd, hårda krav på bekämpningsmedel, förbud mot genmodifierade produkter, möjlighet för djuren att vistas utomhus och utfodring med ekologiskt foder. Energi-märkning Märkning av vitvaror och lampor med avseende på deras energiförbrukning görs av Energimyndigheten. Förutom energiförbrukning tar man också in faktorer som funktionalitet och i vissa fall buller. Märkningen görs genom en skala där A (grön) innebär låg energiförbrukning och G (röd) står för hög förbrukning. TCO-märkning TCO-märkningen är en internationell märkning av ITprodukter. Den ställer bland annat krav på funktionalitet, användbarhet, ergonomi, låg energiförbrukning och begränsad användning av miljöfarliga ämnen. Bra Miljöval Bra Miljöval är en märkning av varor och tjänster som görs av Naturskyddsföreningen. Märkningen har stor fokus på att få bort giftiga och svårnerbrytbara kemikalier, men den tittar också på energiförbrukning och återvinning. Kriterierna är i många fall lika Svanens. EU Ecolabel Ecolabel är EU:s motsvarighet till Svanen. Den ser till produktens hela livscykel och ställer krav som liknar Svanens. Eftersom Svanen-märkningen är så väletablerad här i Sverige, finns det ännu inte så många varor som har denna märkning. På produkter från andra EU-länder är den vanligare.

10 Tre goda pastasåser Vill man ha enkel, billig och god vardagsmat så är pasta ett av de självklara alternativen. Med några olika sorter i skafferiet kan man variera middagarna i oändlighet - problemet är väl snarare att man fastnar i samma gamla såsrecept. Här får du lite hjälp på traven med tre läckra såser att variera den klassiska köttfärssåsen med. Het och gräddig skinksås 400 g rökt fläskkött, t.ex. rökt skinka, kassler eller rökt fläskfilé 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 röda chilipeppar 500 b blandad svamp 2 dl crème fraiche 6-8 soltorkade tomater Lammfärssås med mynta 1 gul lök 400 g lammfärs 1 burk krossade tomater 1 dl rött vin 2 msk tomatpuré 1 tsk soja 1 dl svarta oliver ½ dl russin 1 kruka färsk mynta Hetta upp en skvätt olivolja i en panna eller gryta och stek den hackade löken tillsammans med lammfärsen. Häll på krossade tomater, vin, tomatpuré, soja och hackad mynta och låt såsen puttra i 30 minuter. Rör ner oliver och russin och smaka av med salt och peppar Hetta upp lite olivolja i en panna eller gryta och fräs den hackade löken, vitlöken och chilipepparn. Tillsätt skivad svamp och strimlat fläskkött och stek i ytterligare fem minuter. Häll i crème fraiche och koka upp. Smaka av med salt och peppar och lägg i de soltorkade tomaterna. Kreolsås med räkor 1 purjolök 1 grön paprika 2 vitlöksklyftor 15 cocktailtomater 2 tsk oregano 1 tsk paprikapulver 2 msk olivolja 1 ½ dl vitt vin 1 msk tomatpuré 300 g skalade räkor Hetta upp olivoljan i en panna och lägg i den skivade purjolöken tillsammans med hackad paprika och skivad vitlök. Stek i några minuter och tillsätt sedan cocktailtomater, kryddor, vin och tomatpuré. Låt såsen puttra i cirka 20 minuter, smaka av med salt och peppar och lägg i de skalade räkorna strax före servering. Servera med oliver och soltorkade tomater.

11 Visste du att om kroppen Tungan kan avslöja vem du är. Ditt tungavtryck är unikt, precis som ditt fingeravtryck. Det är inte bara hunden som fäller, det gör vi också. Vi tappar hudpartiklar varje timme. Det blir över ett halvt kilo per år. En vuxen har färre antal ben än ett spädbarn. Ben växer samman under tillväxten, så att till vi till slut har 206 ben, jämfört med 350 från början. Var tredje eller fjärde dag får din magvägg nya slemhinnor. Utan denna förnyelse skulle de starka syror som används för att smälta maten även smälta din mage. Tunntarmen är ungefär fyra gånger längre än en vuxen kropp. Det finns miljontals bakterier på varje kvadratcentimeter av din hud. Källan till illaluktande fötter är svett. Dina fötter har en halv miljon svettkörtlar som kan producera mer än en halv liter svett dagligen. När man nyser kan luften som kommer ut från näsan uppnå hastigheter på mer än 160 km/h. Ditt blod har en lång väg att resa. Om det var möjligt att lägga upp dina blodkärl på rad skulle den bli cirka kilometer lång. Hjärtat pumpar ungefär liter blod genom dessa kärl varje dag. Hur tätt ditt hår är bestäms till viss del av din hårfärg. Det genomsnittliga huvudet har folliklar (hårsäckar). Blondiner har dock i genomsnitt och rödhåriga endast Naglar växer olika snabbt beroende på hur mycket de används. Därför växer naglarna på din skrivhand snabbare än de på den andra handen. Människan kan klara sig flera veckor utan mat, men rekordet för att överleva utan sömn är 11 dagar. Människonäsan kan memorera dofter.

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 00 gram räkor Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta mm pkt glasnudlar Hej! Välkomna till en ny vecka fylld av spännande smaker från världens

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar v 0 Recept Kött/fisk 500 gram hönsfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta kg potatis,3 Grönsaker 3 gula lökar vitlök 50 gram ingefära chilipeppar 3 apelsiner granatäpple kg morötter kruka koriander,3,3,3

Läs mer

Daal-soppa på gula ärtor

Daal-soppa på gula ärtor Daal-soppa på gula ärtor 4 6 portioner 300 g gula delade ärtor 9 vitlöksklyftor, skalade 1 stor gul lök, skalad och grovt 1 bit färsk ingefära, stor som en tumme, skalad och grovt 1 tsk garam masala 1

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010 10 läckra kycklingrecept Grillade kycklingfileér med pestosallad Vänd filéerna i en blandning av citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Stek filéerna tills de

Läs mer

NIVÅ 1 HÖFTLYFT. Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader.

NIVÅ 1 HÖFTLYFT. Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader. NIVÅ 1 NIVÅ 1 HÖFTLYFT Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader. Utgångsposition: Ligg på rygg med fötterna på en bänk eller stol. Pressa

Läs mer

Nyttig mat på 20 minuter

Nyttig mat på 20 minuter Nyttig mat på 20 minuter I en tid där vi har allt mer att göra och vi stressar mellan jobb och aktiviteter blir lusten att göra mat ofta mindre och matvanorna sämre. Genom planering och bra recept kan

Läs mer

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård MENY Söndag 3 augusti. Lunch: Mackor, tonfisk, skinkröra, makrill, ägg. Middag: Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor. Måndag 4 augusti. Lunch: Korv Stroganoff

Läs mer

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan.

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 1 Fem smala soppor Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 5 Recept Foto: Lars Paulsson Nudelsoppa med kycklingwok Wok 1 st kycklingfilé 0,5 st purjolök, liten strimlad 1 st paprika, strimlad

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till 12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till Grönsaker perfekta till fisk är en härlig blandning gjord på grillad aubergine, svarta bönor, sugar snap peas och tomater. FISK I FOLIE 1 portion

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1 Vecka 47,4 port Monikas -dagarskasse! Varmt välkomna till en riktigt god, lättlagad och spännande vecka! Här finns vardagsfavoriter som kyckling, färsbiffar och fisk fast på lite annorlunda vis. De baconlindade

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

Recept och inspiration. Försmak på våren

Recept och inspiration. Försmak på våren Recept och inspiration Försmak på våren En bra början receptet på god mat Låt gästerna komma in i köket. Varsitt glas och några bitar Allerum på en bricka. Enkelt och avspänt medan middagsmaten sjuder

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

Wändels perennodlare

Wändels perennodlare Wändels perennodlare Artikeln införd i Din Trädgård nummer 11-2002 Den här PDF-filen ligger som en bilaga på webbplatsen http://www.monarda.se - gå dit>>> Lars Forslin Observera att texten ligger som bild.

Läs mer

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot En veckas förslagsmeny! För dig som vill gå ner i vikt; Ta bort: bröd, pasta och gryn. För dig som vill behålla vikten; Lägg till: bröd, pasta och gryn. MIDDAG Måndag! Köttbullar med gräddsås och quinoasallad

Läs mer

En Lättare Vecka v.19

En Lättare Vecka v.19 v.19 MÅNDAG Ost & tomatgratinerad falukorv med stuvade makaroner TISDAG Fiskbiff med mos och kall sås ONSDAG Ritas köttfärssås TORSDAG Laxsoppa med en touch of thai FREDAG Vegetarisk wok LÖRDAG Klassiska

Läs mer

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Ingredienser v.28. Recept. Veckans meny: Bra att ha hemma v.28. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.28 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 550 gram falukorv Ca 500 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkotlett 1 2 3 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1 pkt ris

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer.

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer. Viktor Westerlind, Årets Kock 2009 Tävlingsuppgift 2: Naturlighet möter teknik, 4 portioner Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta

Läs mer

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola

Alpmüsli. Dinkel med fruktsallad. Fruktsallad med granola 3 smarta frukostskålar Står macka och gröt dig upp i halsen? Testa de här fräscha frukostskålarna. Alpmüsli 1 dl vardagsmüsli, se s. xx. 2 dl lättmjölk 1 dl turkisk yoghurt färsk eller torkad frukt i bitar

Läs mer

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor!

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Vecka 4,4 port Monikas dagarskasse! Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Här finns både välkända och klassiska goda smaker samt mindre kända smaker i nytänkande rätt. Min personliga favorit

Läs mer

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.23. Hej! Bra att ha hemma v.23. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v. Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 800 gram fläskkarré Ca 000 gram kycklingben Recept Potatis/ris/pasta mm kg fast potatis, Grönsaker gul lök vitlök 500 gram morötter 500 gram palsternackor

Läs mer

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker

MENY. Tomatdrink. Röd coleslaw Tzatziki. Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås. Ugnsrostade grönsaker MENY Tomatdrink Röd coleslaw Tzatziki Lammstek m. örter på ratatouillebädd med ugnsbakad potatis och vitlökssmör Enbärssås Ugnsrostade grönsaker Äppelkaka Cheesecake m. karamelliserade körsbärstomater

Läs mer

Grillspett av struts. 4 personer

Grillspett av struts. 4 personer Grillspett av struts 500 600 g wokbitar av biff/filé 1 pkt bacon 8 st små tomater 12 st hela champinjoner ev gul lök 1 banan ev 1 paket strutskorv Grillolja: 4 msk matolja 1 krm svart- eller citronpeppar

Läs mer

20: 14. 95. 14. 95Förp. 2 för. Handla där Du bor billigare än Du tror! Lätta Lättmargarin 600 g Jämförpris 24,92/kg. Potatismos Favorit 12-port

20: 14. 95. 14. 95Förp. 2 för. Handla där Du bor billigare än Du tror! Lätta Lättmargarin 600 g Jämförpris 24,92/kg. Potatismos Favorit 12-port 14. 95Förp 14. 95 Förp Lätta Lättmargarin 600 g Jämförpris 24,92/kg Potatismos Favorit 12-port 2 för 20: Multivitamin Fruktdryck Glocken Gold 2 liter Jämförpris 5,00/lit Handla där Du bor billigare än

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 32. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 32. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Potatis/ris/pasta kg potatis, Grönsaker rödlök gul lök vitlök paprika blomkål chilipeppar citron kruka dill knippe rädisor ask babyspenat kg morötter,,,, Hej! Välkomna till

Läs mer

Grillat röksaltat innanlår med libbstickasky, potatis och mesostbrulé, ragu på skärbönor, rökt sidfläsk och kantareller samt kalops och rödbetsgelé

Grillat röksaltat innanlår med libbstickasky, potatis och mesostbrulé, ragu på skärbönor, rökt sidfläsk och kantareller samt kalops och rödbetsgelé Grillat röksaltat innanlår med libbstickasky, potatis och mesostbrulé, ragu på skärbönor, rökt sidfläsk och kantareller samt kalops och rödbetsgelé Foto: Arne Adler 8 portioner 1 kg nötinnanlår 2 vitlöksklyftor,

Läs mer

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger

Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Badankornés hållbara kokbok för hajk och läger Tjenahoppsan! Vi är Badankorné. Ett utmanarlag i Mälarscouterna som ville bidra till en bättre miljö på något sätt. Så vi bestämde oss för att skriva en hajkkokbok

Läs mer

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken

Mer tid för fredag. Nygrillat i butiken Mer tid för fredag Nygrillat i butiken Smarta och festliga recept med lite fusk... Äntligen fredag igen! Skäm bort dig själv och dina vänner med härligt nygrillad kyckling och läckra tillbehör. Med lite

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Krämig pasta med halloumi och tomat. vecka 22

Krämig pasta med halloumi och tomat. vecka 22 Krämig pasta med halloumi och tomat vecka 22 familj Krämig pasta med halloumi och tomat cirka 20 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 3091 kj/740 kcal. Protein 29,5 g. Fett 43,6 g. Kolhydrater 55,0 g.

Läs mer

Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer)

Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer) Pumpasoppa med kavringkrutonger och dragonkräm (ca 12 personer) Olivolja 3 gula lökar 3 stjälkar blekselleri 3 vitlöksklyftor Ca 2 msk riven färsk ingefära Ca 3 dl vitt vin Ca 6 dl kyckling eller grönsaksbuljong,

Läs mer

Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel.

Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel. Klas Lindberg Modern restaurangrätt 14 portioner Hällstekt, glaserat och mörkokt Fårölamm med jordärtskocka och tryffel. Allt kött, mejeri och grönsaker är i största möjliga mån ekologiska eller kravmärkta

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 9. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 9. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 9 Recept Potatis/ris/pasta förp pasta förp quinoa Hej! Broccoligratäng med fejkon får inleda denna vintervecka. Fejkon är ett vegetariskt alternativ till bacon och passar prefekt i

Läs mer

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne

Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne Löjrom på Knäcke Vin: Louis Roederer Champagne SVÅRIGHETSGRAD: Lättlagat TILLAGNINGSTID: Under 15 min PORTIONER: 10 st knäckebröd 1 tsk crème fraiche per bit en klick löjrom per bit (beräkna ca 100 g för

Läs mer

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad

Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad Kebabspett med couscous, vitlökssås och kåsallad 4 port coscous 600 g blandfärs 0,5 röd lök 0,25 vitlök 1 tsk salt 0,5 tsk sambal oelek 0,5 tsk mald spiskummin 2msk mjölk Sås: 3 dl gräddfil 2 msk chilisås

Läs mer

Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar. Kyckling tandoori. Falukorv caprese. Sötpotatis- och kikärtsgryta

Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar. Kyckling tandoori. Falukorv caprese. Sötpotatis- och kikärtsgryta Vecka 48 Pasta med krämig vitlökssås och kräftstjärtar Kyckling tandoori Falukorv caprese Sötpotatis- och kikärtsgryta Laktosfria kassen är för dig som känner som jag, att det är viktigt med smak, gärna

Läs mer

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm

umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm RÖDING REGNBÅGE umlax swedish lapland form www.typiskt.se maritha mörtzell foto jakob fridholm Varsågod! Umlax vill tillsammans med kocken Markus Löfgren ge dig en god och enkel anledning att tillaga och

Läs mer

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Recept. Ingredienser v.34. Hej! Bra att ha hemma v.34. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! Ingredienser v.4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram kassler Potatis/ris/pasta mm kg färskpotatis förp couscous Grönsaker kruka basilika kruka persilja sötpotatisar 450 gram morötter 500 gram

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22

Kycklingfilé med äppleoch curryröra. vecka 22 Kycklingfilé med äppleoch curryröra vecka 22 familj Kycklingfilé med äppleoch curryröra cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2087 kj/501 kcal. Protein 44,3 g. Fett 13,4 g. Kolhydrater 45,9 g.

Läs mer

Elsas klimatsmarta skafferi - UNT.se

Elsas klimatsmarta skafferi - UNT.se Publicerad: 2011-12-01 09:34, senaste uppdaterad: 2011-12-08 15:12 Läs upp Elsa Fries Foto: Emma Eriksson + Visa bildtexten Elsas klimatsmarta skafferi Hon är helt övertygad om att det spelar stor roll

Läs mer

Meny fran havet: Tonfiskcarpaccio med gron salsa

Meny fran havet: Tonfiskcarpaccio med gron salsa Meny fran havet: Tonfiskcarpaccio med gron salsa o 4 10-15 MINUTER PERSONER FÖRBEREDELSER LÄTT MIXER INGREDIENSER: TILL DEN GRÖNA SALSA: 2 små knippor basilika 1 stor knippa koriander, inklusive stjälkarna

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 7. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 7. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 600 gram fläskkotlett Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Stekta lax med het majs- och zucchinisallad får

Läs mer

VÅRA GRÖNA HÄLSOBOMBER

VÅRA GRÖNA HÄLSOBOMBER IDÉN Vi kallar dem Naughty forties, Fab fifties. De galna, roliga och spännande åren mellan fyrtio och femtio. Den tid då våra kroppar förändras och behöver bättre och nyttigare mat för att fortfarande

Läs mer

Köksmaskiner MUM 4, 6, 8

Köksmaskiner MUM 4, 6, 8 Köksmaskiner MUM 4, 6, 8 2008 2009 Möjligheter och matglädje. En högtidsstund En stor del av vår tid tillbringar vi i våra kök, och gör vi det inte så önskar vi ofta att vi gjorde det. Köket är en plats

Läs mer

E-mail Apache Patio Hot Peppers 69:-

E-mail Apache Patio Hot Peppers  69:- Du kan redan nu förhandsbeställa våra ekologiskt odlade plantor. Uppdragna från ekofrö i det natursköna Karlskoga, Värmland. Tillgången är starkt begränsad. Plantorna skickas per post så snart frostrisken

Läs mer

spansk kikärtssoppa med chorizo

spansk kikärtssoppa med chorizo spansk kikärtssoppa med chorizo 40 ml olivolja 150g chorizo-korv, finhackad 175g lök, skalad och finhackad 5g vitlök, skalad och finhackad 50g blekselleri, finhackad 100g färsk spenat, tvättad och hackad

Läs mer

me&eat vinnarbidragen i me&i:s recepttävling april 2008 en samling goda, enkla och snabblagade recept för småbarnsfamiljer www.meandi.

me&eat vinnarbidragen i me&i:s recepttävling april 2008 en samling goda, enkla och snabblagade recept för småbarnsfamiljer www.meandi. me&eat vinnarbidragen i me&i:s recepttävling april 2008 en samling goda, enkla och snabblagade recept för småbarnsfamiljer www.meandi.se världens bästa köttfärs Garanterat en hit bland barnen! receptet

Läs mer

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24

Spätta med rödlöksgremolata. vecka 24 Spätta med rödlöksgremolata vecka 24 inspiration Spätta med rödlöksgremolata Ett utsökt fiskrecept där rödlöksgremolata serveras som tillbehör. Den fräscha gremolatan får smak av persilja, citron och lök

Läs mer

Härliga helger och festligare vardag!

Härliga helger och festligare vardag! Middagstips Härliga helger och festligare vardag! Det ska vara lätt att laga god mat oavsett vilken dag i veckan det är. Prova vår nyhet Pulled Chicken Taco Style en blivande klassiker till fredagsmyset.

Läs mer

Emmas Grand Finale Meny

Emmas Grand Finale Meny Emmas Grand Finale Meny En meny som tar gästerna genom smaker från zucchini, getost, citron, olivolja, havsabborre, rosmarin, lagerblad, fänkål, vitt vin, potatis, morötter, jordgubbar, apelsin, rött vin

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

49:- 25:- 149:- Amaryllis. Alfresco. Inspiration. Dörrkrans Kottestjärna. Pynta julen i klassiskt rött eller vintrigt vitt!

49:- 25:- 149:- Amaryllis. Alfresco. Inspiration. Dörrkrans Kottestjärna. Pynta julen i klassiskt rött eller vintrigt vitt! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Advent 2012 Dörrkrans Kottestjärna 149:- Ord. pris 198:- Pynta julen i klassiskt rött eller vintrigt vitt! Ord. pris 69:- Alfresco 49:- Julkruka Paragon 13,4x12 cm

Läs mer

KostMedMera. www.kostmedmera.se

KostMedMera. www.kostmedmera.se Måndag: Thailändsk röd curry-kyckling 600 g kycklinglårfilé 10 cm purjolök eller kokosfett Röd currypasta (burk på hyllan med utländsk mat) 1 burk kokosmjölk Thailändsk fisksås Limesaft 400 g broccoli

Läs mer

Vegetariskt varje dag! 8 smarta vegorätter

Vegetariskt varje dag! 8 smarta vegorätter MEJERI&MAT INSPIRATION FRÅN OSS SOM ÄLSKAR VEGO NR. 3 Inspiration från SKÅNEMEJERIER STORHUSHÅLL Vegetariskt varje dag! 8 smarta vegorätter Vego varje dag? Idag är det självklart att ha ett vegetariskt

Läs mer

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill!

GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! MAGE GRATTIS till ditt Bodyweight Training System - ett redkap med vilket du kan träna när och var du vill! Vi har vidareutvecklat tekniken och funktionen av de äldre bandträningsredskapen och därefter

Läs mer

Fresta. Läckra recept av kycklingfilé. Vi tar ansvar för hela kedjan från jord till bord. Kronfågel är en del av Lantmännen.

Fresta. Läckra recept av kycklingfilé. Vi tar ansvar för hela kedjan från jord till bord. Kronfågel är en del av Lantmännen. Fresta med filé! Läckra recept av kycklingfilé. Vi tar ansvar för hela kedjan från jord till bord. Kronfågel är en del av Lantmännen. Champagnekyckling 4 port ca 500 g Kronfågel kycklingfiléer olja till

Läs mer

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började

Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började Ett nytt klassrum skulle skapas men hur ska det göras? Vi började med att ta alla de mått som vi kunde tänkas behöva. För att få en större yta att nyttja bestämmer vi oss snabbt för att plock bort en av

Läs mer

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter

Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter Norrländsk veckomeny - Måndag Norrländska pannbiffar med brynt pepparrotssmör och ugnsbakade rotfrukter 4 port (tillagningstid ca 50-60 min) Ugnsbakade rotfrukter 2 morötter 4 potatisar 1 palsternacka

Läs mer

God mat lyser upp i höstmörkret

God mat lyser upp i höstmörkret God mat lyser upp i höstmörkret Det är när höstvindarna friskar i utanför fönstret och det mörknar lagom till Rapport 19.30 som det behövs något som piggar upp i tillvaron. Och det behövs egentligen så

Läs mer

Inspirationshäfte. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av

Inspirationshäfte. Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn. Colorona är en del av Inspirationshäfte Härliga och roliga tips för dig och ditt kreativa barn Colorona är en del av ROLIGA RAMAR PAPP-PYSSEL MÅLA PÅ KLÄDER SÖTA SMYCKEN HÄFTIGA HANDAVTRYCK FINURLIGA FIGURER PILLIGT PYSSEL

Läs mer

Bokashi. Kökskompostering med Bokashi. bokashi.se

Bokashi. Kökskompostering med Bokashi. bokashi.se Bokashi Kökskompostering med Bokashi bokashi.se Gör jord av ditt matavfall Matjord istället för sopor Jord är något vi tar för givet, något som bara finns. Men egentligen har vi inte så mycket odlingsjord

Läs mer

Smakrika recept. God matkultur.

Smakrika recept. God matkultur. Smakrika recept. God matkultur. Bra mat från Lantmännen Svensk gårdskyckling från 46 gårdar. Mat smakar som bäst när du vet var den kommer ifrån och hur den är framställd. Lantmännen Kronfågels kycklingar

Läs mer

MAT. Bjud från HAVET

MAT. Bjud från HAVET Bjud från HAVET Pigga upp februarimörkret med härliga och goda bjudningar! Skäm bort gästerna med bubbel i glasen och lyxiga snittar. Duka med finaste linne, gröna kvistar och mängder av tända ljus. AV:

Läs mer

Matinspiration & Recept från Coop. Lätta recept! laga dina middagsfavoriter på nytt och varierat vis!

Matinspiration & Recept från Coop. Lätta recept! laga dina middagsfavoriter på nytt och varierat vis! Matinspiration & Recept från Coop Lätta recept! laga dina middagsfavoriter på nytt och varierat vis! Innehåll 4 lasagne Klassisk bolognese Kallrökt lax, grillad paprika, zucchini och feta. Kantareller,

Läs mer

gör din egen korv 31 januari 2015

gör din egen korv 31 januari 2015 Matglädje MED ABROTOS RECEPT gör din egen korv 31 januari 2015 Sander g johansson matmästare ABROTOS Ekologisk mat- och vinkultur ABROTOS Kooperativ ekonomisk förening UPPLANDS VÄSBY Västerbottenskorv

Läs mer

MELLANMÅL Frukt och grönsaker 1 valfri frukt/grönsak med ProPoints värde 0... FRUKOST. Frukost Mellanmål Lunch Middag

MELLANMÅL Frukt och grönsaker 1 valfri frukt/grönsak med ProPoints värde 0... FRUKOST. Frukost Mellanmål Lunch Middag Veckomatsedel Frukost Mellanmål Lunch Middag FRUKOST Yoghurtfrukost 2 dl naturell lättyoghurt ¾ dl müsli utan frukt och nötter (naturell) 1 banan 1 skiva, 35 g rågbröd, grovt med hela korn 1 tsk lättmargarin

Läs mer

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29

Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen Smink Susanne Persson Modell Pernilla Blomquist. Fitness Magazine 08 08 29 TESTA MULTI- TRÄNING! Att styrketräna behöver inte betyda maskiner och tunga vikter. I månadens program testas kroppens funktionalitet. Och vi lovar du blir svettig! Program José Nunez Foto Mikael Gustavsen

Läs mer

Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ).

Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ). 1 Barnens bästa festkyckling ( 6 recept ). Barnsligt goda och lättlagade rätter som passar hela familjen. Foto: Ulrika Pousette Kycklingburgare med chilimajonnäs Ingredienser 4 personer 6 st skivor bacon

Läs mer

6 sätt att laga småländska isterband

6 sätt att laga småländska isterband 6 sätt att laga småländska isterband Historik 1939 startade Verner Grönqvist den lanthandel som genom sina isterband skulle komma att bli en lokal popularitet. Att isterbanden blev så uppskattade berodde

Läs mer

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v. 2. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.2. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v. Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta mm pkt pasta pkt hirs, Grönsaker rödlök gul lök vitlök citron sötpotatisar kruka basilika kruka dill salladshuvud gurka tomat

Läs mer

Välkommen till Trähusets mathörna.

Välkommen till Trähusets mathörna. Välkommen till Trähusets mathörna. Ni undrar säkert varför vi öppnar en mathörna på ett företag som tillverkar småhus! Förklaring följer. Trähuset har nio anställda i varierande åldrar från 26-63 år. Av

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v.46. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.46. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v.46. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v.46. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v.46 Recept Kött/fisk Ca 600 gram rödspätta Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 600-800 gram fläskkarré/ytterfilé förp bacon av rapsgris 2 4 5 3 Potatis/ris/pasta mm 2 kg potatis pkt

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

Gastronomiska sällskapet Marmiterna i Helsingborg Måndagen den 3:e mars 2014. MENY. Halstrade pilgrimsmusslor med krondillsdressing

Gastronomiska sällskapet Marmiterna i Helsingborg Måndagen den 3:e mars 2014. MENY. Halstrade pilgrimsmusslor med krondillsdressing Gastronomiska sällskapet Marmiterna i Helsingborg Måndagen den 3:e mars 2014. MENY Halstrade pilgrimsmusslor med krondillsdressing Ört- och vitlöksbakad lammrygg med krämig getostlasagne Cheescake 2000

Läs mer

Peters magiska rödspätta. Vecka 45

Peters magiska rödspätta. Vecka 45 Peters magiska rödspätta A Vecka 45 Peters magiska rödspätta Anki från Uppsala, som bidragit med detta recept, säger sig inte vara helt förtjust i fisk, men älskar att äta rödspätta som hennes Peter lagar!

Läs mer

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt

Vegetariska receptfrån Kurt Weid. var smart! servera vegetariskt Vegetariska receptfrån Kurt Weid Vegetarisk tisdagssoppa med röda linser och citrussmak Rotsaker blandade tärnade Svamp - Shiitake svamp Buljong - grönsaksbuljong på tärning Crème fraiche lätt Matlagningsgrädde

Läs mer

Variation på lammsadel

Variation på lammsadel Variation på lammsadel Örtmarinerad lammytterfilé, lättrökt lamminnerfilé och variant på kålpudding med endive, potatis- och sparrisrulle, persiljerotspuré, samt sparrissallad med brynt smörvinägrett,

Läs mer

Pasta arrabbiata. vecka 5

Pasta arrabbiata. vecka 5 Pasta arrabbiata vecka 5 inspiration Pasta arrabbiata Arrabbiatan i denna rätt är en riktig smakhöjare. Tillsammans med lök och persilja förhöjs aromerna ytterligare. Mozzarellan och de krispiga pumpafröna

Läs mer

Mmm...va gott! Den vegetariska recepthandboken

Mmm...va gott! Den vegetariska recepthandboken Den vegetariska recepthandboken Här får du ett brett urval av smarriga rätter som inte inkluderar kött eller fisk Morotssallad med päronvinäger och mynta 4 st morot 3 msk päronvinäger 1 tsk mynta 1 msk

Läs mer

Sommarrecept till Viltboden. Foto: Hannah Kompanik. Recept: Elin Carleke

Sommarrecept till Viltboden. Foto: Hannah Kompanik. Recept: Elin Carleke Sommarrecept till Viltboden Foto: Hannah Kompanik Recept: Elin Carleke Hej och Välkomna till Trolle Ljungby Viltbod. Vi har öppet varje tisdag och torsdag kl. 17-18 i sommarlokalen inne på gården. Nedan

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 18. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 18. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 18. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 18. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Kött/fisk Ca 600 gram kycklingfilé Ca 600 gram laxfilé Ca 00 gram lammfärs/nötfärs pkt bacon 4 Potatis/ris/pasta pkt pasta 900 gram potatis Ca 00 gram sötpotatis Hej! Välkomna till en

Läs mer

Tio recept från Ekomatsedeln

Tio recept från Ekomatsedeln Tio recept från Ekomatsedeln Innehållsförteckning Potatissoppa med röda linser och dessert...3 Kikärtor med spenat och fetaost...4 Pannkakor med keso och kikärtsallad...5 Röd fisk med pasta...6 Skinkgryta

Läs mer

Miljömåltider i Göteborgs Stad

Miljömåltider i Göteborgs Stad Miljömåltider i Göteborgs Stad LAGA MAT EFTER SÄSONG! I Göteborgs Stad arbetar vi för att alla måltider som serveras ska vara miljömåltider. En miljömåltid är baserad på miljömärkta råvaror, är säsongsanpassad,

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Vecka 45,4 port. MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser

Vecka 45,4 port. MatHems Familjematkasse! Recept. Ingredienser Vecka, port Ingredienser Kött/fisk Ca 00 gram räkor Ca 00-600 gram vit fiskfilé 700 gram kycklinginnerfilé Ca 00 gram lammfärs Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis pkt couscous pkt pasta 2 2,, MatHems

Läs mer

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord

Innehåll. Program. Expressträning träningskonceptet för dig. Träningsprogram. Övningsbank. 4 Jaris förord 7 Jennies förord Innehåll 4 Jaris förord 7 Jennies förord Expressträning träningskonceptet för dig 10 Expressmetoden 13 Expresstyrketräning 14 Expresskonditionsträning 15 Inför expressträningen Övningsbank 18 Ben: 20 lår

Läs mer

IGNATURE FOND 100% MATLAGNING FRÅN GRUNDEN MED RESPEKT FÖR DITT KÖK OCH DET GEDIGNA HANTVERKET

IGNATURE FOND 100% MATLAGNING FRÅN GRUNDEN MED RESPEKT FÖR DITT KÖK OCH DET GEDIGNA HANTVERKET IGNATURE 100% MATLAGNING FRÅN GRUNDEN FOND MED RESPEKT FÖR DITT KÖK OCH DET GEDIGNA HANTVERKET 00% OSCAR SIGNATURE FOND MATLAGNING FRÅN OSCAR SIGNATURE-FONDER ÄR TILL 100 % TILLAGADE FRÅN GRUNDEN ENLIGT

Läs mer

Nyhet! Ekologisk Nötköttbulle. Helt fri från gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein. Garanterat!

Nyhet! Ekologisk Nötköttbulle. Helt fri från gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein. Garanterat! Nyhet! Ekologisk Nötköttbulle Helt fri från gluten, laktos, mjölkprotein, sojaprotein och äggprotein. Garanterat! Varför ska inte alla kunna äta samma mat i skolan? Det skulle vara enklare både för mina

Läs mer

Vid grillen: Stjärnkocken Paul Svensson.

Vid grillen: Stjärnkocken Paul Svensson. Grilla på norska Gillar du när det är enkelt att grilla? När fisken inte fastnar på gallret, när det blir gott och alla njuter av maten och har trevligt? Då kommer du att älska att Grilla på norska Stenström

Läs mer

Äkta smakupplevelser!

Äkta smakupplevelser! Äkta smakupplevelser! Receptbroschyr för soliga vårdagar Ann-Louises Quinoasallad med passionsfrukt, torkad physalis och nötmix, 4 portioner Ann-Louises fantastiska Lemony-lime hummus, en stor sats Till

Läs mer