Hejsan! ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hejsan! 2011-01-14 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!"

Transkript

1 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk. Bildtexter och bildkällor medföljer. ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! Nu har det blivit ännu enklare att köpa redaktionellt material från Phillips Media. Så här går det till: 1. Vi skickar varje månad ut en pdf-länk med vårt nya material. En artikelbank med befintliga artiklar är också under uppbyggnad på vår hemsida. 2. Ni mailar oss om vilka artiklar ni vill ha och vi levererar omgående genom nedladdningslänkar. 3. Ni faktureras enligt följande prislista: VILLKOR: - Högupplösta bilder medföljer alla artiklar. - Ni är fria att förkorta och redigera materialet. - Material levereras i kompimerade mappar med Wordoch jpg-filer. - Artiklar kan publiceras i max tre tidningar inom samma företag. - Betalning sker mot faktura. - Moms tillkommer. - Vi innehar f-skattsedal. Simon och Tove Phillips Media ps. berätta gärna om ni har några konkurrerade tidningar i området, så att det inte blir några krockar... 1 artikel 450 kr/st 2 artiklar 400 kr/st 3 artiklar 350 kr/st 4 artiklar 300 kr/st 5 eller fler 250 kr/st 4. Priserna gäller för varje beställningstillfälle. 5. Vill ni göra det bekvämt för er och få material levererat automatiskt varje månad så sätter vi gärna ihop ett skräddarsytt paket för prenumeration. Prenumerationspriserna är samma som priserna ovan och det finns ingen uppsägningstid.

2 Ge hemmet ett ansiktslyft De flesta av oss har drömmar och planer om hur vi skulle vilja förändra våra hem, men brist på tid och ekonomi brukar försvåra uppfyllandet av dessa drömmar. Det är lätt att drunkna i inredningstidningar och möbelkataloger som presenterar bilder på perfekta hemmiljöer. Då är det också lätt att glömma bort hur mycket man faktiskt kan göra själv, utan att knäcka sparkontor eller anlita inredningsarkitekter. Den här tiden på året, när allt känns lite grått och trist, är perfekt för kreativa hemmaprojekt som inte kostar skjortan. Det gäller bara att använda sig av fantasi, förnuft och problemlösningsförmåga. Dag ut och dag in går vi runt i våra hem utan att egentligen lägga märke till det. Man förstår varifrån uttrycket att vara hemmablind kommer ifrån. Så ta av dig dina hemmaglasögon och ta på dig ett par nya, pigga och modiga glasögon som hjälper dig att se hur du kan ge hemmet ett ansiktslyft. Se över väggarna Hur länge sedan var det du betraktade väggarna i ditt hem? Kanske pryds de av samma gamla inramade posters som du hade i ditt eget tonårsrum? Eller kanske har du fyllt på med tavlor lite hipp som happ utan att tänka på helheten? Att köpa tavlor är kul och högst personligt. Köp på auktion, måla egna eller rama in tyger, foton eller urklipp som du tycker om. Det är en konst att pryda väggar och det kan vara till stor hjälp att inspireras av inredningstidningar. Tavlor och väggdekorationer ska hängas med eftertanke för att skapa harmoni om de hängs för utspritt eller på fel höjd kan de upplevas som störande. Så ta en titt på dina väggar och fundera på vad du kan göra för att ge dem ett lyft. Entré och hall Nästa gång du kommer hem från jobbet eller affären ska du se dig om med en främlings ögon. Hur välkomnande är entrén? Ligger det något skräp utanför dörren som man kanske skulle kunna byta ut mot en trevlig kruka, kvast eller lykta? Och hur ser det ut innanför dörren? Har du slutat lägga märke till väskor och skor som ligger och skräpar och känns det meningslöst att piffa upp hallen, eftersom den ändå är så stökig? Tänk om. Det finns massor av smarta förvaringsmöjligheter, även för små ytor. Kom ihåg att använda rummets höjd sätt upp massor av krokar, smala hyllor och väggfack i tyg där du kan förvara mössor, skokräm, väskor, reflexer och skolväskor. När väl förvaringen är fixad är det dags att piffa upp. Måla en fondvägg, köp en antik lampa på loppis eller klä om en loppisstol i ett vackert tyg. Hallen är hemmets ansikte utåt och det första som välkomnar oss när vi kommer hem se till att ge den lite uppmärksamhet.

3 Bort med plotter och stök Om det är något som skapar disharmoni och kaos så är det alla prylar och grejer som ligger och skräpar i hemmets alla vrår. Vi vet alla hur lätt det är att stöka ner man har sysslat med något och blir avbruten eller hinner inte lägga tillbaka eller hitta en plats för de föremål man sysslat med. De hamnar istället på hallbyrån, ovanpå böckerna i bokhyllan, på bänkskivan i köket eller i en obestämd hög med hemlösa saker någonstans. Lösningen är naturligtvis först att se till att alla saker har ett hem. Därefter är det dags att gå en riktig prylrunda i hemmet och lägga allt på deras rätta plats. På samma gång kan man plocka bort överflödiga prydnadssaker och annat som egentligen inte gör något för att skapa harmoni och hemtrevnad. Här är det kritiska glasögon som gäller. Förnya med textilier Så du är trött på inredningen, men har inte råd att köpa nytt? Kanske känns det dumt och onödigt att köpa nya möbler när de man har faktiskt är hela och rena och fungerar? Då kan det räcka att byta ut och komplettera gardiner, kuddar, sängkläder och plädar. Tänk färgtema eller blanda hej vilt det är en smaksak. Låt det blomma När du äntligen känner att det börjar bli lite ordning och harmoni i hemmet så kan du få till den där lilla extrakänslan genom att lägga några tior i månaden på snittblommor. Att alltid ha en vas med vackra blommor på köksbordet, sovrumsbyrån eller i hallfönstret gör under för hemkänslan. Så snart det är börjar blomma i rabatter och vägdiken är det dessutom alldeles gratis.

4 Fröfrossa Att så frö är enkelt och roligt för såväl nybörjare som vana trädgårdsmänniskor. Vissa frön är enklare än andra, men inga är omöjliga. Alla har olika utvecklingstid och olika krav på sådjup, fukt, ljus och temperatur, så det är viktigt att läsa på fröpåsen. Gör gärna i ordning tre olika lådor med fröpåsar en med sådant som ska i jorden redan i februari, en med annat som mår bra av en månads förkultivering och som kan sås i mars-april, och en med frön som direktsås. Låt frösådden stå varmt och lite fuktigt medan det gror, gärna under ett plasttak med ventilationshål. Så snart fröna gror är det viktigt att man flyttar sådden till ett ljust och svalt ställe. Ett ljust fönster kan fungera så länge det inte finns ett stekhett element under fönsterbrädan, men är det tidigt på året skadar det inte med lite hjälp från en lysrörsarmatur. När det börjar bli trångt i lådan är det dags att gallra för att ge varje planta ordentligt med utrymme att växa. Omskola plantorna i var sin kruka när de blivit lite kraftigare. Framåt maj kan man börja avhärda växterna genom att låta dem stå ute under dagen och när risken för frost är över är det dags att plantera ut i trädgård och krukor för gott. Årets frönyheter Det finns otroliga mängder grönsaks- och blomsterfrö och varje år presenterar fröföretagen nya sorter. Framåt februari brukar de dyka upp i butikerna, men det finns också många internetbutiker som specialiserat sig på olika sorters frö, ibland från hela världen. Vi har tittat på årets frönyheter hos de stora tillverkarna och valt ut några favoriter: 1. Melon Stello. Delikat melon för växthus och drivbänk. Kraftigväxande sort, ger runda frukter som mognar tidigt. Trivs i lucker, näringsrik jord. Tål ej torka. Odlas liggande eller uppbunden. (Lord Nelson). 2. Fjädervallmo, Lilac Pompom. En fjädervallmo med fyllda blommor i ljust lila. Passar fint i sommarblomsrabatter och bland perenner. Mycket vacker till snitt. Så både höst och vår för att få lång blomningstid. Trivs i de flesta väldränerade jordar. (Lord Nelson) 3. Rädismix. Delikat mix av runda, rosa, röda, gula och vita rädisor. Sådd varannan vecka ger späda rädisor under hela säsongen. Vattna rikligt. (Bröderna Nelson). 4. Purpursolros. En sagolik solros med djupt vinröda kronblad runt den ebenholtssvarta mitten. Grenande växtsätt med starka, mörkröda stjälkar och 8-10 cm stora blommor. Mycket effektfull i buketter. Spännande bakgrunds- och centrumväxt för rabatter. (Impecta). 5. Zinnia elegans Queen Lime Red. Unik färgkombination av limegrönt och hallonrosa med varierande teckning. Halv- till heldubbla blommor på stadiga stjälkar, enstaka enkla kan förekomma. Effektfull i bukett och rabatt. (Impecta) 6. Echinacea hybrida Magic Box. Fantastisk blandning av sommarrudbeckior i olika färg och form. Passar perfekt i alla rabatter och utmärkta till snitt. Bör förodlas. (Thompson & Morgan)

5 Årets nya bilar 2010 var året då svenskarna började köpa nya bilar igen. Hela 36 procent fler nybilar såldes jämfört med 2009, vilket var en rekordökning. Den ökande försäljningsstatistiken är en anledning till att det har pratats mer än vanligt om årets bil i media. En annan och större anledning är att prestigetävlingen Årets Bil 2011 (Europa) för första gången vanns av en elbil, nämligen Nissan Leaf. Tävlingen har 47 år på nacken och juryn utgörs av 57 motorjournalister från 23 europeiska länder. Det kommer dock att dröja nästan hela året tills man kan köpa årets bil i Sverige. I skrivande stund säljs Leaf inte ens i Europa. Den väntas komma till Sverige under hösten och kostar lite under kronor efter statlig subvention, den så kallade supermiljöbilspremien som införs Nissan Leaf är en femdörrars halvkombi. Den stora fördelen med Leaf är förstås att den är utsläppsfri. Den ska även vara lättkörd. Ett annat plus för många är att den är väldigt tyst. Batteriet, som väger 250 kg, håller för 16 mils körning. Räckvidden påverkas dock av omkörningar och uppförsbackar i likhet med alla andra elbilar. Å andra sidan laddas batteriet när motorn bromsas. Full laddning av batterierna går på åtta timmar. Om endast de nordiska jurymedlemmerna hade fått bestämma hade Opel Meriva blivit årets bil. Nu kom den istället på tredje plats, men röstades fram som årets familjebil av tidningen Motorföraren. Den gamla versionen av Meriva blev en hit i Europa, även om den inte var någon storsäljare i Sverige. Den nya är längre och med baksätet lite högre än framsätet för att ge bra sikt för de som sitter där bak. Utseendet har blivit mindre anonymt, vilket inte behöver betyda att den är snygg (såvida man inte har en fallenhet för dammsugare). Bilen är dock bekväm på långa resor och lättkörd. Bakdörrarna har gångjärnen i bakkant för att göra det lättare att kliva i och ur. Denna typ av dörr fick namnet självmordsdörr förr i tiden eftersom de blev livsfarliga om de öppnades under färd. I Merivan låser de sig dock automatiskt så snart bilen rör på sig. Priset för Opel Meriva börjar på cirka kr. På andra plats hamnade Alfa Romeo Giuletta. Den har relativt lite utrymme i bagaget och baksätet och är därför ingen familjebil. Fokus ligger istället på körglädje och utseende, som de flesta av Alfa Romeos bilar. Guilettan får bra poäng för säkerhet, där chassi och bromsar gör sitt. Den är ganska snål vad gäller bensinförbrukning och det är kanske nödvändigt med tanke på priset som börjar runt kr.

6 Fiffig förvaring Vi samlar på oss genom åren, eller hur? Hyllor och skåp fylls efter hand med praktiska, opraktiska, nödvändiga och onödiga. Där finns en hel del som man skulle kunna klara sig ganska bra utan, men också ganska mycket som faktiskt kommer till användning då och då eller dagligen. Jag tänker naturligtvis på hemmets alla småsaker som pennor, sudd, gummiband, gem, nycklar, nålar, reflexer, kuvert, tejp, saxar, nystan, fröpåsar, batterier, laddare och annat. Ju mer av dessa småsaker man samlar på sig, desto större blir behovet av att organisera. Var sak på sin plats. Detta fixar man ganska enkelt och snyggt med en lång vägghylla och ett stort antal skokartonger, boxar och burkar i olika storlekar. Bege dig sedan till närmaste skoaffär och be att få skokartonger. Sväng också förbi någon loppis och köp på dig några gamla kakburkar. Det gör inget om de är fula allt kan målas och dekoreras. Därefter är det bara att sätta igång och dekorera alla kartonger och burkar. Klä dem i tyg eller vackert papper, måla och pynta. Med decoupageteknik får en gammal skokartong eller kakburk snabbt ny charm och skönhet. Grundmåla med vit, ljusgrå eller beige allmogefärg. Klipp ut vackra motiv från servetter eller bokmärken och limma på med decoupagelim/lack. Avsluta med ett par lager lack för att ge en stark yta. Ett annat alternativ är att måla kartongerna i svart eller rött och förgylla med bladguld för en exotisk stil. Börja med att skruva upp vägghyllan. Har ni dåligt med utrymme finns det alltid plats allra högst upp på väggen, en bit under taket. En enkel träskiva som vilar på några snygga konsoler går alldeles utmärkt.

7 Fondsparande för nybörjare Att spara i fonder kan verka avancerat, kanske något för finansnissar. Men svenskarna är faktiskt världens mest fondsparande folk, även om nysparandet sjönk med en tredjedel under Hela 80 procent av befolkningen fondsparar, och det utan att räkna in premiepensionssparandet. Här får du veta mer om fondsparande och varför det kan vara något för dig! Vad är en fond? En fond är som en portfölj med svenska och/eller utländska värdepapper som ägs av många investerare. Pengarna som placeras i fonden fördelas automatiskt mellan de värdepapper som fonden äger. Investeraren, eller spararen, köper andelar i fonden och får betala en förvaltningsavgift. Fördelar med fondsparande Precis som med ett bankkonto kan pengar sättas in eller tas ut när man vill. Beloppet behöver inte heller vara stort och insättningar kan vara engångshändelser eller i form av månadssparande. Fonder gör det även enkelt att spara i utländska placeringar. Risken med att spara i värdepapper sprids, eftersom alla fonder måste ha minst 16 olika värdepapper, och oftast har många fler. Gör man månadsinsättningar minskar risken ytterligare, eftersom man inte riskerar att investera enbart när kurserna är höga. Nackdelar med fondsparande En av nackdelarna med fondsparande är avgiften till fondförvaltaren för förvaltningen av dina pengar. Dessa avgifter dras löpande från ditt fondkonto. Men även om man väljer att göra aktieaffärer själv kan det förekomma höga avgifter. Sedan är det risken som du utsätter dina sparade pengar för när du väljer att fondspara. Det är viktigt minnas den gyllene regeln: Chansen till störst avkastning finns där risken till förlust är störst. Då kan fondsparandet generellt ses som potentiellt mer lönsamt än att ha pengarna på ett bankkonto, men mindre lönsamt än ren aktiehandel. Den naturliga följden av detta är att fondsparande innebär mer risktagande än banksparande och mindre än aktiehandel. Du väljer dock risknivån beroende på vilken form av fond du väljer. Hur gör man? Först måste du bestämma vilken form av fondsparande som passar dig bäst. Har du pengar över varje månad och i så fall hur mycket? Vad är syftet med ditt sparande? Det har också att göra med vilken läggning du har - hur riskbenägen är du och klarar du av att ha is i magen ibland? Fondsparande kan du göra i din bank eller genom att gå direkt till fondbolagen. Det finns även fonddistributörer på nätet. Alla fondbolag har faktablad uppställda enligt samma modell, där man får information om historisk avkastning, vem fonden passar för, hur hög risken är etc. När det gäller vilken typ av fond man ska spara i, finns det grovt räknat fyra typer att välja emellan. Aktiefonder är de vanligaste och har de största riskerna, och därför är det här avkastningen kan vara störst. Räntefonder innebär minst risk och brukar ge den minsta avkastningen. Däremellan kommer hedgefonder och blandfonder med varierande nivå av risk och avkastning.

8 Testa en ny motionsform Tiden efter jul kan kännas tung om man har fått för mycket av det goda. Kylan och ekonomin gör inte tillvaron lättare. Vi skulle kunna trösta oss med att våren är runt hörnet, även om det faktiskt är ett par månader kvar. För dig som inte känner dig riktigt redo att visa upp kurvorna för vårsolen än finns det alltså tid att ta itu med överflödiga kilon. Kanske har du tröttnat på motionscykeln, löpningen eller gympapasset och vill pröva något helt nytt? Här följer några roliga sätt att förbränna de oönskade kalorierna - de första utövas med fördel på gym, den sista kräver bara tid och motivation. Body Combat En motionsform för dig som har erfarenhet av träning. Den ska inte bara ge god kondition, utan också skapa fysisk och psykisk balans. Body Combat är högintensiv aerobics kombinerat med inslag av kampsporter som karate och kickboxning. Styrketräning som situps och armhävningar ingår, liksom kombinationer av sparkar, slag och hopp. Poweryoga Öst möter väst i poweryoga, som förenar mer traditionell yoga med flexibilitet och styrketräning. I poweryoga tränar man bland annat mag- och ryggmuskler konstant. I likhet med traditionell yoga ska den minska stress och göra att kroppen kopplar av. Träningens intensitet bestäms av individen utifrån de egna förutsättningarna. Detta gör att poweryoga passar de flesta, såväl otränade som vältränade. Zumba Fitness Något för dig som gillar att dansa. En kombination av salsa, samba, hip hop och andra dansformer bidrar till att alla de viktiga musklerna får sitt. Träningsformen utvecklades i Colombia under 1990-talet av Alberto Perez, som bland annat var koreograf till popdivan Shakira. Core Core, som är engelska för kärna, går ut på att man tränar kroppens kärnparti, alltså rygg och mage. Nyckelorden i Core är balans och stabilitet, som sitter just i dessa partier. Brister i balanssinne resulterar bland annat i ryggont och trötthet. Träningen ska ge bättre hållning, smidigare kropp, starkare mage och effektiv fettförbränning. Piloxing Pilates är en väletablerad form av träning som fick en lyft under förra decenniet och som har beröringspunkter med både Core och yoga. Piloxing är en kombination av rörelser inspirerade av pilates och boxning. Den ger en intensiv konditionsträning samtidigt som den tonar och stärker. Powerwalking Om du inte vill träna på gymmet och inte heller tycker om att jogga kan powerwalking passa dig perfekt. Powerwalk är egentligen en modern term för en mycket rask promenad. Man arbetar intensivt med armarna, som ska vara böjda i 90 graders vinkel, och uppnår hög hastighet genom att pendla med dem. Sedan går man så snabbt man orkar utan att springa. Knän och fötter belastas inte så mycket som om man hade sprungit. Det enda utrustning som behovs är ett par bra skor med rejäl stötdämpning.

9 Koll på miljömärkning För den som vill vara miljövänlig i sin konsumtion finns det en rad olika miljömärkningar som gör valen enklare. Men enklare blir det först om man har lite koll på vad de olika märkningarna innebär, eftersom de inte alltid är så miljövänliga som man kan tro. Miljö är ett effektivt försäljningsknep och det händer att företag skyltar med sin miljövänliga profil utan att de faktiskt gör mer än att uppfylla de krav som finns. Vissa tillverkare skapar egna märken som ser äkta ut och som är fullt lagliga, men som inte har någon särskild innebörd. Ibland kan en märkning få oss att tro att en produkt är miljövänlig, trots att märkningen inte har någonting med miljö att göra Världsnaturfondens pandamärkning ser t.ex. väldigt grön ut, men betyder bara att en del av priset går till WWF:s verksamhet. Det kan som sagt vara svårt för konsumenten att hålla koll på de olika miljömärkningarna, i synnerhet som kraven för märkning kan förändras. Här är några av de viktigaste märkningarna i Sverige idag: Svanen Svanen är Nordens officiella miljömärkning. Sverige finns det över produkter och tjänster som är Svanen-märkta, till exempel hushållsprodukter, kläder, hotell och biltvättar. Svanen-märkningen tar hänsyn till produktens hela livscykel, från tillverkning och energiförbrukning till återvinning och avfall. Kraven är höga och skärps kontinuerligt. Krav Krav är en livsmedelsmärkning som ser till fyra delar av produkten: Bra miljö, God djuromsorg, God hälsa och Socialt ansvar. Det är därför en ganska bred märkning som inte bara tar in miljöaspekten. I praktiken handlar det framför allt om biodynamisk odling utan gifter och besprutning, djuruppfödning där djuren får leva naturligt samt goda arbetsvillkor. EU:s märkning för ekologiskt jordbruk För att uppnå kraven för denna märkning ska jordbruket bedrivas ekologiskt med varierad växtföljd, hårda krav på bekämpningsmedel, förbud mot genmodifierade produkter, möjlighet för djuren att vistas utomhus och utfodring med ekologiskt foder. Energi-märkning Märkning av vitvaror och lampor med avseende på deras energiförbrukning görs av Energimyndigheten. Förutom energiförbrukning tar man också in faktorer som funktionalitet och i vissa fall buller. Märkningen görs genom en skala där A (grön) innebär låg energiförbrukning och G (röd) står för hög förbrukning. TCO-märkning TCO-märkningen är en internationell märkning av ITprodukter. Den ställer bland annat krav på funktionalitet, användbarhet, ergonomi, låg energiförbrukning och begränsad användning av miljöfarliga ämnen. Bra Miljöval Bra Miljöval är en märkning av varor och tjänster som görs av Naturskyddsföreningen. Märkningen har stor fokus på att få bort giftiga och svårnerbrytbara kemikalier, men den tittar också på energiförbrukning och återvinning. Kriterierna är i många fall lika Svanens. EU Ecolabel Ecolabel är EU:s motsvarighet till Svanen. Den ser till produktens hela livscykel och ställer krav som liknar Svanens. Eftersom Svanen-märkningen är så väletablerad här i Sverige, finns det ännu inte så många varor som har denna märkning. På produkter från andra EU-länder är den vanligare.

10 Tre goda pastasåser Vill man ha enkel, billig och god vardagsmat så är pasta ett av de självklara alternativen. Med några olika sorter i skafferiet kan man variera middagarna i oändlighet - problemet är väl snarare att man fastnar i samma gamla såsrecept. Här får du lite hjälp på traven med tre läckra såser att variera den klassiska köttfärssåsen med. Het och gräddig skinksås 400 g rökt fläskkött, t.ex. rökt skinka, kassler eller rökt fläskfilé 1 gul lök 2 vitlöksklyftor 2 röda chilipeppar 500 b blandad svamp 2 dl crème fraiche 6-8 soltorkade tomater Lammfärssås med mynta 1 gul lök 400 g lammfärs 1 burk krossade tomater 1 dl rött vin 2 msk tomatpuré 1 tsk soja 1 dl svarta oliver ½ dl russin 1 kruka färsk mynta Hetta upp en skvätt olivolja i en panna eller gryta och stek den hackade löken tillsammans med lammfärsen. Häll på krossade tomater, vin, tomatpuré, soja och hackad mynta och låt såsen puttra i 30 minuter. Rör ner oliver och russin och smaka av med salt och peppar Hetta upp lite olivolja i en panna eller gryta och fräs den hackade löken, vitlöken och chilipepparn. Tillsätt skivad svamp och strimlat fläskkött och stek i ytterligare fem minuter. Häll i crème fraiche och koka upp. Smaka av med salt och peppar och lägg i de soltorkade tomaterna. Kreolsås med räkor 1 purjolök 1 grön paprika 2 vitlöksklyftor 15 cocktailtomater 2 tsk oregano 1 tsk paprikapulver 2 msk olivolja 1 ½ dl vitt vin 1 msk tomatpuré 300 g skalade räkor Hetta upp olivoljan i en panna och lägg i den skivade purjolöken tillsammans med hackad paprika och skivad vitlök. Stek i några minuter och tillsätt sedan cocktailtomater, kryddor, vin och tomatpuré. Låt såsen puttra i cirka 20 minuter, smaka av med salt och peppar och lägg i de skalade räkorna strax före servering. Servera med oliver och soltorkade tomater.

11 Visste du att om kroppen Tungan kan avslöja vem du är. Ditt tungavtryck är unikt, precis som ditt fingeravtryck. Det är inte bara hunden som fäller, det gör vi också. Vi tappar hudpartiklar varje timme. Det blir över ett halvt kilo per år. En vuxen har färre antal ben än ett spädbarn. Ben växer samman under tillväxten, så att till vi till slut har 206 ben, jämfört med 350 från början. Var tredje eller fjärde dag får din magvägg nya slemhinnor. Utan denna förnyelse skulle de starka syror som används för att smälta maten även smälta din mage. Tunntarmen är ungefär fyra gånger längre än en vuxen kropp. Det finns miljontals bakterier på varje kvadratcentimeter av din hud. Källan till illaluktande fötter är svett. Dina fötter har en halv miljon svettkörtlar som kan producera mer än en halv liter svett dagligen. När man nyser kan luften som kommer ut från näsan uppnå hastigheter på mer än 160 km/h. Ditt blod har en lång väg att resa. Om det var möjligt att lägga upp dina blodkärl på rad skulle den bli cirka kilometer lång. Hjärtat pumpar ungefär liter blod genom dessa kärl varje dag. Hur tätt ditt hår är bestäms till viss del av din hårfärg. Det genomsnittliga huvudet har folliklar (hårsäckar). Blondiner har dock i genomsnitt och rödhåriga endast Naglar växer olika snabbt beroende på hur mycket de används. Därför växer naglarna på din skrivhand snabbare än de på den andra handen. Människan kan klara sig flera veckor utan mat, men rekordet för att överleva utan sömn är 11 dagar. Människonäsan kan memorera dofter.

Hejsan! 2011-06-30 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA!

Hejsan! 2011-06-30 ENKELT OCH SMIDIGT MED REDAKTIONELLT MATERIAL FRÅN PHILLIPS MEDIA! 2011-06-30 Hejsan! Här kan du läsa det senaste redaktionsmaterialet från Phillips Media. Maila eller ring om du vill beställa. Beställt material levereras som Word-filer och högupplösta jpg-filer via nedladdningslänk.

Läs mer

Vecka 45,4 port. Matnyttigt! Monikas 3-dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1,2 2 3 1,2,3 3 3 2,3 2,3 1,3 3 2 2 1

Vecka 45,4 port. Matnyttigt! Monikas 3-dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1,2 2 3 1,2,3 3 3 2,3 2,3 1,3 3 2 2 1 Vecka 45,4 port Monikas -dagarskasse! Välkomna till en vecka rik på smaker som för tanken såväl till varmare land som till kyligare höstdagar. Först ut är en otroligt lättlagad festrätt- en gryta på fläskfilé

Läs mer

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se

Du hittar fler goda recept på vår hemsida www.saltakvarn.se Gott med BÖNOR BÖNOR & LINSER Bönor och linser är lätta att använda och passar bra i både kalla och varma rätter. Snabbt kan du göra en härlig bönsallad, en het salsa eller piffa upp grytan lite extra

Läs mer

Slutet gott, allting gott!

Slutet gott, allting gott! Slutet gott, allting gott! Vi har väl alla varit med om månader när bankomaten hånskrattar sitt Uttag medges ej och vi letar förtvivlat efter bortglömda mynt i burkar och fickor därhemma. Det är då vi

Läs mer

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner)

Tsatsiki (4 portioner) 1 gurka 1 tsk salt 2 dl turkisk yoghurt 2 vitlöksklyftor 2 krm svartpeppar. Grekisk sallad (4 portioner) Moussaka (4 portioner) 2 st auberginer 2 gula lökar 2 vitlöksklyftor 400 gr köttfärs eller kycklingfärs 4 msk smör 1 burk krossade tomater 1 dl vispgrädde Svartpeppar Örtsalt SÅS 2 tsk kanel 2 dl grädde

Läs mer

Vecka 43. Simmande Jakob. Wok med biff och sweet chili. Zucchinilasagne med skinka och ost. Grönsaksbolognese

Vecka 43. Simmande Jakob. Wok med biff och sweet chili. Zucchinilasagne med skinka och ost. Grönsaksbolognese Vecka 43 Simmande Jakob Wok med biff och sweet chili Zucchinilasagne med skinka och ost Grönsaksbolognese Ekologiska kassen är för dig som känner precis som jag, att det är viktigt med smak, gärna i en

Läs mer

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK

KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK KYCKLING MED SLOTTSSTEKSMAK 1 portion 100 g kycklingfilé i långa strimlor 1 tsk majsolja 1 liten lök, finhackad 1/2 finhackad röd paprika 1-2 ansjovisfiléer, 30 g 1/2 dl kycklingbuljong salt och peppar

Läs mer

Hejsan! Ett våffelpaket i sista minuten - tre trevliga texter för 800 kronor! Högupplösta bilder medföljer... 2011-03-17

Hejsan! Ett våffelpaket i sista minuten - tre trevliga texter för 800 kronor! Högupplösta bilder medföljer... 2011-03-17 2011-03-17 Hejsan! Ett våffelpaket i sista minuten - tre trevliga texter för 800 kronor! Högupplösta bilder medföljer... VILLKOR: - Högupplösta bilder medföljer alla artiklar. - Ni är fria att förkorta

Läs mer

Nygrillat från butiken. Recept för en skönare vardag!

Nygrillat från butiken. Recept för en skönare vardag! Nygrillat från butiken Recept för en skönare vardag! Jag står för middagen med nygrillad kyckling. Middag på en kvart! Skönare vardag godare vardag! Ditt kök är en källa för att skapa vardagsmagi varje

Läs mer

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR.

FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. FÅ ETT RIKARE LIV MED KRYDDOR, FRUKT, BÄR OCH GRÖNSAKER PÅ BALKONGEN OCH UTEPLATSEN MED PLANTAGENS NYA LÖSNINGAR. Tillbaka till naturen Skapa din egen unika odling var du vill. Bestäm vad du vill odla,

Läs mer

Vecka 1,4 port. Matnyttigt! Monikas 3 dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma!

Vecka 1,4 port. Matnyttigt! Monikas 3 dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! Vecka,4 port Ingredienser Kött/fisk 400 g lammfärs pkt bacon bit kassler, ca 600 g 400 g torskfilé burk räkor Potatis/ris/pasta mm bröd pkt rigatoni Monikas dagarskasse! Välkomna till en vecka som är fylld

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 14. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 14. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 14. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 600 gram laxfilé Ca 00 gram hönsbröstfilé sous vide kg kycklingklubbor Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Välkomna till sista veckan med vår gästkock Ulrika Brydling. Jag hoppas

Läs mer

NIVÅ 1 HÖFTLYFT. Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader.

NIVÅ 1 HÖFTLYFT. Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader. NIVÅ 1 NIVÅ 1 HÖFTLYFT Bra övning för löpare då baksidan av benen och sätet tränas ordentligt. Tränar: Säte, baksida lår, vader. Utgångsposition: Ligg på rygg med fötterna på en bänk eller stol. Pressa

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 1 2010 10 läckra kycklingrecept Grillade kycklingfileér med pestosallad Vänd filéerna i en blandning av citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Stek filéerna tills de

Läs mer

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3

Fusilli med kyckling, kapris och dill. Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill A Vecka 3 Fusilli med kyckling, kapris och dill Genom att koka kycklingen i buljong får den mycket smak. En skvätt av buljongen blir också en bra bas till den krämiga

Läs mer

3 DAGAR VECKA 10 VECKANS MENY. Hej! Välkomna till en ny härlig matvecka som bjuder på nya spännade smakkombinationer. Den Indiska kryddblandningen

3 DAGAR VECKA 10 VECKANS MENY. Hej! Välkomna till en ny härlig matvecka som bjuder på nya spännade smakkombinationer. Den Indiska kryddblandningen DAGAR VECKA 0 INGREDIENSER RECEPT Hej! Välkomna till en ny härlig matvecka som bjuder på nya spännade smakkombinationer. Den Indiska kryddblandningen garam masala får piffa till veckans fiskrätt som också

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 43. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 43. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 00 gram räkor Ca 700 gram tvådelad kycklingfilé Potatis/ris/pasta mm pkt glasnudlar Hej! Välkomna till en ny vecka fylld av spännande smaker från världens

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 17. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 17. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar Ingredienser v 7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 650 gram kycklingfilé Ca 800 gram torskrygg 3 Hej! Den här veckan hittar du en spännande rätt med raw currysås och grönsakspasta på menyn.

Läs mer

Grillad fläskkotlett med currywok

Grillad fläskkotlett med currywok Grillad fläskkotlett med currywok 4 fläskkotletter Olivolja Salt Chiliflagor 8 skivor Halloumi 2 tomater ½ blomkål ½ zucchini 1 lök 1 paprika 1 äpple ¼ purjo 4 dl grädde 2 dl crème fraiche 4 msk japansk

Läs mer

Pappardelle med rostbiff och basilika. vecka 51

Pappardelle med rostbiff och basilika. vecka 51 Pappardelle med rostbiff och basilika vecka 51 inspiration Pappardelle med rostbiff och basilika För att få den något höstiga känslan och smaken i denna rätt steks köttet tillsammans med svamp och purjolök.

Läs mer

MINUTMIDDAG. Ett snabbt och enkelt sätt att lyckas med kyckling. Minutfilé Minutskivor Minutstrimlor

MINUTMIDDAG. Ett snabbt och enkelt sätt att lyckas med kyckling. Minutfilé Minutskivor Minutstrimlor MINUTMIDDAG Ett snabbt och enkelt sätt att lyckas med kyckling. Minutfilé Minutskivor Minutstrimlor Mat på minuten Minutfilén har hittat sin självklara plats i de svenska köken. Enkelt, snabbt och gott

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 10. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 10. Köp gärna med fler matvaror! 3 dagar v 0 Recept Kött/fisk 500 gram hönsfärs Ca 600 gram laxfilé Potatis/ris/pasta kg potatis,3 Grönsaker 3 gula lökar vitlök 50 gram ingefära chilipeppar 3 apelsiner granatäpple kg morötter kruka koriander,3,3,3

Läs mer

Parmesan som ger Euphoria!

Parmesan som ger Euphoria! Parmesan som ger Euphoria! Vi är inte ett dugg långsinta. Italien gav inte Sverige en endaste poäng i Eurovision Song Contest. Men det gör inget. Vi hyllar ändå Italien och proppar kassen full med italienska

Läs mer

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård

Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård Meny och receptbok - Vilda på Karups Nygård MENY Söndag 3 augusti. Lunch: Mackor, tonfisk, skinkröra, makrill, ägg. Middag: Pyttipanna med stekt ägg och rödbetor. Måndag 4 augusti. Lunch: Korv Stroganoff

Läs mer

Halloumisallad, 2-4 portioner

Halloumisallad, 2-4 portioner vego l l i t t e vin HALLOUMI SALLAD! Halloumisallad, 2-4 portioner 200 g halloumi 1/2 citron 1 paket romansallad 1/2 rödlök 1 st pitabröd 2 tomater 1 knippe färsk bladpersilja 1/2 zucchini 1 gul paprika

Läs mer

Pigg utan kaffe? Grönsaker till maten

Pigg utan kaffe? Grönsaker till maten Pigg utan kaffe? Jag är inte förvånad att träning hamnar i toppen på tipsen som gör dig pigg utan kaffe. Det finns inget bättre sätt att låta huvudet koppla av för en studn coh istället trötta ut kroppen.

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 19 MÅNDAG Thaigryta

Läs mer

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till

12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till 12 smaskiga enkla recept på Findus Grönsaker Perfekta till Grönsaker perfekta till fisk är en härlig blandning gjord på grillad aubergine, svarta bönor, sugar snap peas och tomater. FISK I FOLIE 1 portion

Läs mer

Krämig papardelle med portabello. vecka 43

Krämig papardelle med portabello. vecka 43 Krämig papardelle med portabello vecka 43 inspiration Krämig papardelle med portabello Avnjut en krämig papardelle med portabello. Svampen ansas, skivas och steks tillsammans med lök. Koka upp grädden,

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 16. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 16. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 6 Recept Potatis/ris/pasta pkt pasta Hej! Vi inleder denna aprilvecka med en riktigt snabb pastarätt med milda goda edamamebönor, även kallat sojabönor. Edamamebönan härstammar från Östasien och

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 34. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 34. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 4 Recept Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta Grönsaker gul lök vitlök chilipeppar äpplen avokado 400 gram grönkål 500 gram morötter purjolök salladshuvud 50 gram cocktailtomater broccolihuvuden,,,,

Läs mer

Kalkonpytt med citron och oregano. Vecka 43

Kalkonpytt med citron och oregano. Vecka 43 Kalkonpytt med citron och oregano A Vecka 43 Kalkonpytt med citron och oregano Snabblagad variant av pytt i panna med kalkon och fräsch smak av citron och oregano. Till detta en sval tzatziki och riven

Läs mer

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor!

Vecka 41,4 port. Monikas 3 dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 1 1 1 2 2,3 1 1 3. Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Vecka 4,4 port Monikas dagarskasse! Välkomna till en av mina riktiga favoritveckor! Här finns både välkända och klassiska goda smaker samt mindre kända smaker i nytänkande rätt. Min personliga favorit

Läs mer

TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT

TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT Tema: Vegetariskt TOMS FRITERADE POTATISSKAL MED TACOKRYDDA OCH AVOCADOYOGHURT POTATISSKAL 200-300 g potatisskal Olja till fritering Salt Skiva potatisen tunt och lägg i ljummet vatten och salt ca 5 minuter.

Läs mer

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1

Vecka 47,4 port. Monikas 3-dagarskasse! Recept. Ingredienser. Bra att ha hemma! 1 2,3 1 1 1,3 2 2 1 Vecka 47,4 port Monikas -dagarskasse! Varmt välkomna till en riktigt god, lättlagad och spännande vecka! Här finns vardagsfavoriter som kyckling, färsbiffar och fisk fast på lite annorlunda vis. De baconlindade

Läs mer

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46

Pasta mozzarella med bresaola. vecka 46 Pasta mozzarella med bresaola vecka 46 inspiration Pasta mozzarella med bresaola Bönor steks ihop med vitlök där sedan citronsaft, färsk basilika, soltorkade tomater och riven mozzarella blandas till en

Läs mer

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret

5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret 5 nyttiga och enkla recept i höstmörkret Ugnsbakad lax med råris och pestosås 4 portioner, ca 30 min, 684 kcal Laxfilé 600 g Råris 4 portioner Rödlök 1 st Babyspenat 80 g Citron ½ st Grönsaksbuljongtärning

Läs mer

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan.

Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 1 Fem smala soppor Soppa är läcker smalmat som värmer gott i vinterkylan. 5 Recept Foto: Lars Paulsson Nudelsoppa med kycklingwok Wok 1 st kycklingfilé 0,5 st purjolök, liten strimlad 1 st paprika, strimlad

Läs mer

mangosmoothie med lime & ingefära

mangosmoothie med lime & ingefära Näringsvärde per portion: Energi: 118 kcal Fett: 1,7 g Mättat fett: 0,2 g Kolhydrater: 23 g Protein: 1 g Kalcium: 158 g D-vitamin: 2 μg Järn: 0,4 mg C-vitamin: 18,8 mg ekv: 0,056 kg mangosmoothie med lime

Läs mer

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/

En Lättare Vecka. http://enlattarevecka.wordpress.com/ En Lättare Vecka Måndag: Majsplättar med halloumichampinjoner Tisdag: Kycklingstroganoff Onsdag: Lax med potatis och broccolimos Torsdag: Linssoppa Fredag: Pasta Calypso Lördag: Ugnsstekt kycklingfilé

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 41 MÅNDAG Panerad

Läs mer

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial

Människans möte med den mänskliga kroppen. Ett pedagogiskt studiematerial Människans möte med den mänskliga kroppen Ett pedagogiskt studiematerial Inledning I dag så påverkas vi medvetet och omedvetet av yttre ideal. Ofta så glömmer vi bort att ställa frågan till oss själva

Läs mer

Vad händer i kroppen när man tränar?

Vad händer i kroppen när man tränar? Vad händer i kroppen när man tränar? För att du ska kunna spela fotboll, hoppa hopprep, leka jaga, klättra i träd och springa i skogen, så måste din kropp fungera. Det är inte bara armar och ben som måste

Läs mer

Inspirerande recept med ekologisk kyckling

Inspirerande recept med ekologisk kyckling Inspirerande recept med ekologisk kyckling SVENSK EKOLOGISK KYCKLING Kronfågel Bosarpkyckling Svensk KRAV-märkt & EU-ekologisk kyckling En utomhuskyckling från våra svenska, ekologiska gårdar. Den äter

Läs mer

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs:

Risotto med Parmesan. Krämig svamprisotto. Till 8 personer behövs: Risotto med Parmesan 1 finhackad lök 4 matskedar olivolja 2 hela vitlökar 200 gr risottoris 1 glas vitt vin buljong 1 näve färsk timjan 100 gr smör 2 nävar riven parmesan Sätt in vitlökarna i ugnen ca

Läs mer

Daal-soppa på gula ärtor

Daal-soppa på gula ärtor Daal-soppa på gula ärtor 4 6 portioner 300 g gula delade ärtor 9 vitlöksklyftor, skalade 1 stor gul lök, skalad och grovt 1 bit färsk ingefära, stor som en tumme, skalad och grovt 1 tsk garam masala 1

Läs mer

Grillsås och dressing

Grillsås och dressing Grillsås och dressing 1. Aioli (spansk vitlöksdressing) 3-4 vitlöksklyftor 2 äggulor 1,5 dl olivolja saft av en halv citron ½ tsk salt 1 krm peppar Skala vitlöken och stöt den i mortel tillsammans med

Läs mer

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest!

Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Matinspiration & Recept från Coop Enkla recept som alla gillar till vardag eller fest! Låt Coop planera veckans middagar! Matlådan Vår Middag hjälper dig att äta mer varierat utan att du behöver lägga

Läs mer

TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK

TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK TOUCH SMAKGLÄDJE RECEPT FÖR DIG I STORKÖK KYCKLINGGRYTA GREKLAND Denna mustiga gryta sprider härliga dofter av citron och medelhav. FÄRSBIFFAR MED FETAOST Den enkla goda klassiska pannbiffen når högre

Läs mer

Festmeny i glada höstfärger

Festmeny i glada höstfärger Festmeny i glada höstfärger Vackra färger och goda dofter är den bästa aptitretaren. Här bjuder vi på en generös festmeny, där varje rätt är en fest för både öga och gom. Börja middagen med en färgglad

Läs mer

Halstrad tonfisk med grönärtguacamole. vecka 41

Halstrad tonfisk med grönärtguacamole. vecka 41 Halstrad tonfisk med grönärtguacamole vecka 41 inspiration Halstrad tonfisk med grönärtguacamole Ett välsmakande fiskrecept där en härlig vit tonfisk halstras i stekpanna. Som tillbehör serveras en läcker

Läs mer

Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk

Ingredienser v 51. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 51. Köp gärna med fler matvaror! Vegetarisk Vegetarisk Ingredienser v 5 Recept Potatis/ris/pasta förp spaghetti Hej! Välkomna till en ny vecka med flera inspirerande rätter på menyn. Först ut hittar du en snabblagad bolognese på korv tillsammans

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 8. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 8. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v 8 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs Ca 600 gram rödspätta Ca 600 gram fläskytterfilé 2 Potatis/ris/pasta pkt pasta 2 kg potatis 2, Hej! Välkomna till en ny vecka men nya goda vardagsrätter.

Läs mer

Tomatgulasch med kolbázs

Tomatgulasch med kolbázs Tomatgulasch med kolbázs Varje år åker jag, min fru Marie och en hel del andra underbara familjemedlemmar norrut i vårt avlånga land för en helg fylld med skidåkning, utsökt mat, vin, pilsner och sällskapsspel.

Läs mer

Nyttig mat på 20 minuter

Nyttig mat på 20 minuter Nyttig mat på 20 minuter I en tid där vi har allt mer att göra och vi stressar mellan jobb och aktiviteter blir lusten att göra mat ofta mindre och matvanorna sämre. Genom planering och bra recept kan

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 24 MÅNDAG Citronbakad

Läs mer

RECEPTBILAGA FOODNEWS 4 2011. 10 läckra kycklingrecept

RECEPTBILAGA FOODNEWS 4 2011. 10 läckra kycklingrecept RECEPTBILAGA FOODNEWS 4 2011 10 läckra kycklingrecept Kycklinglårfilé med soltorkade tomater, rotfrukter och vitkålssallad Skala och skiva rotfrukterna tunt och varva i eldfast form med olivolja, salt,

Läs mer

Grekisk Afton. Norsen, med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus

Grekisk Afton. Norsen, med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus Grekisk Afton Norsen, 16.2 2011 med Lasse Liemola och Kimon Papadopoulus Innehållsförteckning Moussaka...3 Bechamel -sås...5 Tzatziki...6 Grekisk sallad...7 Souzoukakia...8 Grekisk lammlägg à la Kimon...9

Läs mer

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN

ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN ÄKTA MATGLÄDJE FAMILJE- KASSEN Välkommen till en ny vecka med äkta matglädje. Denna vecka kommer vi att laga en blandning av klassiska och nya maträtter. Smaklig måltid! VECKANS MENY VECKA 8 MÅNDAG Fyllda

Läs mer

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ

150 RECEPT FRÅN NESTLÉ Recept 104-110 150 RECEPT FRÅN NESTLÉ 1 CHILI SIN CARNE 1 paket Hälsans Kök Färs 1 burk krossade tomater 1 hackad lök 2 tärnade paprikor 1 burk kidneybönor Olivolja 2 tsk chilipulver 1 tsk paprikapulver

Läs mer

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY

3 DAGAR VECKA 3 VECKANS MENY DAGAR VECKA Hej och välkomna tillbaka till vardagen efter några härliga julveckor. Vi fortsätter på temat med lätta och fräscha rätter så här i början av det nya året. Först ut på menyn har vi klassikern

Läs mer

god mat i dagarna sju

god mat i dagarna sju god mat i dagarna sju Frukost Lunch Middag Mellanmål Här visas en översikt över vilka rätter du kan njuta av dag efter dag. Recepten hittar du på följande sidor. Dag 1 Kassler & Ugnspotatis, sid 38 Korvpytt,

Läs mer

Härligt goda kycklingspett! Gjorda på svensk bröstfilé

Härligt goda kycklingspett! Gjorda på svensk bröstfilé Härligt goda kycklingspett! Gjorda på svensk bröstfilé TIPS! Använd gärna riset från igår Kycklingspett Sweet Chili med härligt asiatiskt grönsaksris 4 personer ca 10-15 minuter Kycklingspett Sweet Chili

Läs mer

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept

CHILI CON CARNE. 7 goda matlåderecept 1 7 goda matlåderecept Här är Sara Begners matlådor för under 20 kr per portion. CHILI CON CARNE ca 400 g nötfärs 2 msk smör eller margarin 2 gula lökar, skalade, finhackade 2 vitlöksklyftor, skalade,

Läs mer

Friskvårdskompaniet erbjuder gruppträningspass som passar just dig!

Friskvårdskompaniet erbjuder gruppträningspass som passar just dig! Friskvårdskompaniet erbjuder gruppträningspass som passar just dig! Vi erbjuder över 70 gruppträningspass per vecka! Du får alltid vägledning av en instruktör så att du får ut så mycket som möjligt av

Läs mer

Kycklingfilé Fredagskänsla för vardag och fest

Kycklingfilé Fredagskänsla för vardag och fest Kronfågel är bra mat från Lantmännen 10t på Recelpingfilé kyck Kycklingfilé Fredagskänsla för vardag och fest Kycklingfilé med kryddig korv Filéerna är de ädlaste delarna på kycklingen! Låt dig väl smakas

Läs mer

En Lättare Vecka v.19

En Lättare Vecka v.19 v.19 MÅNDAG Ost & tomatgratinerad falukorv med stuvade makaroner TISDAG Fiskbiff med mos och kall sås ONSDAG Ritas köttfärssås TORSDAG Laxsoppa med en touch of thai FREDAG Vegetarisk wok LÖRDAG Klassiska

Läs mer

familj Snabba gulaschen Krämig pasta med kycklingbacon Minutbiff med bakade potatisskivor och tzatziki

familj Snabba gulaschen Krämig pasta med kycklingbacon Minutbiff med bakade potatisskivor och tzatziki a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 51 a Snabba gulaschen b Krämig pasta med kycklingbacon och tomat c Minutbiff

Läs mer

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Fläskkotlett med tomatoch paprikasalsa Laxburgare med Rhode Islanddressing

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Fläskkotlett med tomatoch paprikasalsa Laxburgare med Rhode Islanddressing adagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 7 a Gräddig köttfärssås med tagliatelle b Fläskkotlett med tomatoch paprikasalsa

Läs mer

Klimatsmart vardag antar du utmaningen?

Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Klimatsmart vardag antar du utmaningen? Var med och bidra till ett mer hållbart Örebro! Klimatsmart vardag hjälper dig att leva ett smartare liv. Ny klimatutmaning varje månad. Gröna veckan Hur klimatsmart

Läs mer

Recept. Ingredienser v.19. Veckans meny: Bra att ha hemma v.19. Köp gärna med fler matvaror! Hej!

Recept. Ingredienser v.19. Veckans meny: Bra att ha hemma v.19. Köp gärna med fler matvaror! Hej! v.19 Recept Kött/fisk Ca 600 gram torskfilé Ca 500 gram nötfärs Ca 1000 gram kycklingfilé 1 pkt bratwurst Ca 400 gram lövbiff 1 2 3,4 4 5 Potatis/ris/pasta mm 2 kg fast potatis 1 pkt pasta 1,2,4 3 Grönsaker

Läs mer

Wändels perennodlare

Wändels perennodlare Wändels perennodlare Artikeln införd i Din Trädgård nummer 11-2002 Den här PDF-filen ligger som en bilaga på webbplatsen http://www.monarda.se - gå dit>>> Lars Forslin Observera att texten ligger som bild.

Läs mer

Fänkålssoppa med kräftor och krasse. Vecka 9

Fänkålssoppa med kräftor och krasse. Vecka 9 Fänkålssoppa med kräftor och krasse A Vecka 9 Fänkålssoppa med kräftor och krasse En krämig soppa med smak av fänkål, dragon och citron, smaker som passar utmärkt till havets läckerheter. Delikata sojabönor

Läs mer

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35

Saffransgryta med räkor och dill. vecka 35 Saffransgryta med räkor och dill vecka 35 familj Saffransgryta med räkor och dill cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2910 kj/ 697 kcal. Protein 34,1 g. Fett 36,5 g. Kolhydrater 54,9 g. Ingredienser:

Läs mer

STINSNYTT. Nya grannar. Sopor

STINSNYTT. Nya grannar. Sopor STINSNYTT Informationsblad till boende i Stinsparken, Tillberga Augusti 2013 Nr 7 Innehåll Nya grannar Sopor Ny Ordförande Höststädningen Målning Bilparkering Förändringar inomhus och tomt Omläggning av

Läs mer

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing

familj Gräddig köttfärssås med tagliatelle Korvgryta med oliver och broccoli Laxburgare med Rhode Islanddressing adagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 7 a Gräddig köttfärssås med tagliatelle b Korvgryta med oliver och broccoli

Läs mer

Vecka 44,4 port. Matnyttigt! Monikas 3-dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 2 1,3 1, ,2 3

Vecka 44,4 port. Matnyttigt! Monikas 3-dagarskasse! Ingredienser. Recept. Bra att ha hemma! 2 1,3 1, ,2 3 Vecka 44,4 port Monikas -dagarskasse! Detta är en härlig höstvecka fylld med några av MatHems favoriter från Monika Ahlberg. Veckan börjar med en vildkyckling där kycklingfiléer smaksätts på samma sätt

Läs mer

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot

Tisdag! Kycklingwok med chili, ingefära, soltorkade tomater och cashewnötter (2 portioner) 250g kycklingfilé 1 morot En veckas förslagsmeny! För dig som vill gå ner i vikt; Ta bort: bröd, pasta och gryn. För dig som vill behålla vikten; Lägg till: bröd, pasta och gryn. MIDDAG Måndag! Köttbullar med gräddsås och quinoasallad

Läs mer

Bjud på läckra sommartapas

Bjud på läckra sommartapas 1 Bjud på läckra sommartapas Piffig plockmat och smårätter med doft av medelhavet. Foto: Susanne Almers Spansk tortilla med heta vitlöksräkor Ingredienser 4 personer 8 st potatisar, fasta 1 st lök, stor,

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 6 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 33 a Linguine med rökt kyckling och tomatsås Fläskkarré med champinjonsås b c Baconlindad kalkon med dragonsås ica.se/matkasse familj

Läs mer

Lax med ljummen potatissallad. vecka 17

Lax med ljummen potatissallad. vecka 17 Lax med ljummen potatissallad vecka 17 familj Lax med ljummen potatissallad cirka 40 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2081 kj/498 kcal. Protein 32,1 g. Fett 20,4 g. Kolhydrater 42,4 g. Ingredienser:

Läs mer

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42

Risotto med sojabönor och gremolata. vecka 42 Risotto med sojabönor och gremolata vecka 42 inspiration Risotto med sojabönor och gremolata Ta smaklökarna till Italien med den här underbart krämiga risotton med gremolata. Den lena risotton tar smak

Läs mer

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet

familj Enkelt, gott och snabbt på bordet a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet Vecka 32 a Minestronesoppa med rimmad bog och ärtor b Stekt lax med pepparrotssås och broccoli c Gräddig köttfärssås med pesto ica.se/matkasse

Läs mer

Kycklingburgare. Vecka 5

Kycklingburgare. Vecka 5 Kycklingburgare A Vecka 5 Kycklingburgare Stekta möra kycklingfiléer med spröd vintersallad, krispig lök och gurka samt en krämig avokadoröra - det blir fantastiskt gott mellan rostade hamburgerbröd! Bröden

Läs mer

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer.

Koka upp citronsaft, salt och socker, reducera till hälften. Rör ner citronskal och olja, mixa slät med stavmixer. Viktor Westerlind, Årets Kock 2009 Tävlingsuppgift 2: Naturlighet möter teknik, 4 portioner Havsvattenrimmad mjölkbakad sejrygg med citronette, knaperstekt slag och krispigt skinn. Mörkokt fänkålshjärta

Läs mer

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017

Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Mica lär sig om återvinning. Busiga Pyssel med NR 5, 2017 NR 5, 2017 Wow, hösten är här. Så mycket att lära sig, höstlov och Halloween. Spännande! Nummer 5 Vecka 38 46 2017 Mica lär sig om återvinning Busiga Halloweentrix Pyssel med pussel I butiken... Vad enkelt

Läs mer

Tomat- och bresaolapasta med mandel. vecka 37

Tomat- och bresaolapasta med mandel. vecka 37 Tomat- och bresaolapasta med mandel vecka 37 inspiration Tomat- och bresaolapasta med mandel Superenkelt recept som är försvinnande gott. Aubergine och lök steks i olivolja innan pressad vitlök blandas

Läs mer

Sremska med avokadoröra. vecka 13

Sremska med avokadoröra. vecka 13 Sremska med avokadoröra och salsa vecka 13 familj Sremska med avokadoröra och salsa cirka 30 min a Näringsinnehåll/portion: Energi: 2632 kj/629 kcal. Protein 18,4 g. Fett 34,4 g. Kolhydrater 59,7 g. Ingredienser:

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 38. Recept. Hej! Veckans meny: Bra att ha hemma v 38. Köp gärna med fler matvaror! dagar v 8 Recept Potatis/ris/pasta 2 sötpotatisar Hej! Välkomna till en ny vecka med vår vegetariska matkasse. Vi har en spännande meny framför oss med många härliga smaker och färgstarka rätter. Inledningsvis

Läs mer

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror!

5 dagar. Ingredienser v 52. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 52. Köp gärna med fler matvaror! 5 dagar v 5 Kött/fisk Ca 500 gram nötfärs Ca 600 gram kycklingfilé Ca 400 gram räkor Ca 600 gram fläskkotletter Recept 3 4 5 Potatis/ris/pasta 900 gram potatis pkt pasta 3,5 4 Hej! Julaftonsveckan är här

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 13. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 13. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 13. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 13. Köp gärna med fler matvaror! dagar Ingredienser v Recept Kött/fisk Ca 600 gram koljafilé Ca 600 gram kassler Ca 500 gram hönsfärs Potatis/ris/pasta kg potatis Hej! Vår gästkock Ulrika Brydling bjuder på härlig tacomiddag i veckans

Läs mer

20: 14. 95. 14. 95Förp. 2 för. Handla där Du bor billigare än Du tror! Lätta Lättmargarin 600 g Jämförpris 24,92/kg. Potatismos Favorit 12-port

20: 14. 95. 14. 95Förp. 2 för. Handla där Du bor billigare än Du tror! Lätta Lättmargarin 600 g Jämförpris 24,92/kg. Potatismos Favorit 12-port 14. 95Förp 14. 95 Förp Lätta Lättmargarin 600 g Jämförpris 24,92/kg Potatismos Favorit 12-port 2 för 20: Multivitamin Fruktdryck Glocken Gold 2 liter Jämförpris 5,00/lit Handla där Du bor billigare än

Läs mer

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror!

3 dagar. Ingredienser v 12. Recept. Hej! Veckans meny: * Bra att ha hemma v 12. Köp gärna med fler matvaror! dagar v Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 500 gram hönsfärs 00 gram kallrökt lax Potatis/ris/pasta 900 gram potatis förp couscous förp pasta Hej! Vår gästkock Ulrika Brydling är nu inne på sin tredje vecka.

Läs mer

GRILLA VILT INSPIRATION OCH LÄCKRA GRILLRECEPT FÖR DIG SOM UPPSKATTAR DET GODA I LIVET

GRILLA VILT INSPIRATION OCH LÄCKRA GRILLRECEPT FÖR DIG SOM UPPSKATTAR DET GODA I LIVET GRILLA VILT INSPIRATION OCH LÄCKRA GRILLRECEPT FÖR DIG SOM UPPSKATTAR DET GODA I LIVET Grilla Vilt är något alldeles extra Receptsamlingen med grillat från åke P är här. Fullproppad med unika recept med

Läs mer

Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT

Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT Turkisk, grekisk, rysk? BRA ATT VETA OM VÅRA OLIKA SORTERS YOGHURT Turkisk yoghurt Omelett 13 ägg 250 g Lindahls Turkisk Yoghurt färska örter Turkisk yoghurt har en mild smak med en behaglig syra och krämig

Läs mer

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter.

Egyptierna använder sig ofta av ingredienser som lamm, kyckling, duva, bönor och örter. Här kan du testa att göra maträtter som är vanliga i Egypten. Kanske vill du använda menyn på ett kalas med egyptiskt tema eller bara prova på hur deras favoriter smakade. Fråga en vuxen om hjälp och börja

Läs mer

NYHE S TA S M. Nya recept

NYHE S TA S M. Nya recept DDTUM AK BÄ T D FÖR NYHE LA K RY S TA S M Nya recept Något av det godaste jag vet är helstekt kyckling och det önskar jag att alla kunde laga. Men ibland finns inte tiden och då lagar jag gärna Stinas

Läs mer

Ingredienser v.37. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.37. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror!

Ingredienser v.37. Recept. Hej! Bra att ha hemma v.37. Veckans meny: Köp gärna med fler matvaror! v.7 Recept Kött/fisk 500 gram nötfärs 600 gram laxfilé Ca 700 gram bjärekycklingfilé pkt prosciutto Potatis/ris/pasta mm pkt bulgur pkt glasnudlar Grönsaker vitlök rödlök gul lök 50 gram sugersnaps plocksallad

Läs mer

familj Örtig korvgryta med paprika Oreganogratinerad kyckling Köttfärssås med farfalle

familj Örtig korvgryta med paprika Oreganogratinerad kyckling Köttfärssås med farfalle a3dagar 4 Personer familj Enkelt, gott och snabbt på bordet nu med vännerna Lollo & Bernie Se veckans roliga tips och pyssel! Vecka 43 a Örtig korvgryta med paprika b Oreganogratinerad kyckling c Köttfärssås

Läs mer

Nya, snabba vardagsfavoriter!

Nya, snabba vardagsfavoriter! Nya, snabba vardagsfavoriter! Wokstrimlor med limedressing och koriander 4 portioner 5 10 min ca 400 g wokstrimlor 2 lime (saft och rivet skal) 1/2 msk syltad ingefära 2 tsk Sambal Oelek 3 msk Kikkoman

Läs mer