Modell för Hälsospåret. inkubators. hälsospår

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Modell för Hälsospåret. inkubators. hälsospår"

Transkript

1 Modell för Hälsospåret inkubators hälsospår

2 HÄLSOSPÅRET I SFINX I Sfinx inkubator får deltagare, under trygga former, stöd att förverkliga idéer tillsammans. Sfinx är en stödstruktur där deltagarna är med och utvecklar sociala företag, där de själva sedan kan få anställning. De gör detta helt utan risker och med mycket stöd både som individer och företag. Stödet i Sfinx kan delas i fem olika element, varav hälsa är ett av dessa element och beskrivs i följande text. DÄRFÖR BEHÖVS ETT HÄLSOFOKUS De deltagare som kommer till Sfinx har länge varit borta från arbetsmarknaden. En del kanske aldrig haft ett arbete, t.ex. på grund av fysisk eller psykisk ohälsa. Språksvårigheter kan vara en annan anledning till att deltagaren inte kommit in på arbetsmarknaden. Försörjningen består ofta av försörjningsstöd, sjukoch aktivitetsersättning eller aktivitetsstöd. Genom att integrera hälsoperspektivet i inkubatorn underlättar vi för företagande och ökad arbetsförmåga genom att sätta ett extra fokus på hälsan. Dels får deltagarna en chans att utifrån egna förutsättningar och motivation utveckla sin hälsa, men framförallt bidrar hälsa till ett ökat arbetsdeltagande genom socialt företagande. Vi ser att en god hälsa hos såväl delatagaren som gruppen är en framgångsfaktor i företagande. MÅLET ÄR SJÄLVBESTÄMMANDE Förhållningssättet som präglar arbetet är hälsopromotivt/hälsofrämjande. Hälsopromotion är den process som möjliggör för individer, grupper, organisationer och samhällen att öka kontrollen över de faktorer som påverkar hälsan och därigenom förbättrar den. (Att tänka och arbeta hälsofrämjande VGR 2010) Detta innebär att vi arbetar hälsofrämjande utifrån varje deltagares enskilda förutsättningar och att hälsosamtal, utbildning och aktiviteter stimulerar till en känsla av självständighet och meningsfullhet. Deltagaren ska uppleva att hen motiveras och uppmuntras till att själv få bestämma över sin vardag.

3 HÄLSOMETODENS TRE STEG Sfinx hälsometod kan delas in i tre olika steg beroende på var deltagaren befinner sig i företagsutvecklingen. Första steget är när deltagaren börjar i företagsinkubatorn och innebär kartläggande samtal/ hälsoprofiler som mynnar ut i individuella och gemensamma hälsoplaner. Andra steget handlar om att skapa förutsättningar genom hälsoutbildning och aktiviteter. Tredje steget innebär att skapa en hälsofrämjande arbetsplats. Processen som visas nedan är ett exempel på hur företagsutveckling/ etablering och hälsoarbetet synkas samman.

4 STEG 1 KARTLÄGGING Det första steget när deltagaren börjar i sfinx är en kartläggning av den individuella hälsan. Kartläggning görs under den första veckan i inkubatorn och innebär att hälsoprofilsbedömning görs, ett cykeltest och en individuell hälsoplan. Nedan beskrivs de olika delarna var för sig. HÄLSOPROFIL När deltagaren börjar i Sfinx inkubator inleds hälsoarbetet med en hälsoprofilsbedömning (bilaga) bestående av frågor kring livsstil, psykisk hälsa, fysisk hälsa och frågor som relaterar till utveckling av entreprenöriella förmågor (ansvar, initiativförmåga, mod). Viktigt är att hälsosamtalet görs i en lugn och tillåtande miljö och att tiden är väl tilltagen men heller inte för lång. Att tänka på: Vid bristande språkkunskaper är det nödvändigt att ta in en tolk vid hälsosamtalen. I allra möjligaste mån tar vi in samma tolk vid varje samtal. Av stor vikt är att deltagaren känner sig trygg med tolken eftersom samtalet bygger på förtroende. I vissa kulturer vill kvinnor alltid ha en kvinna som tolk, ett önskemål vi gör vårt bästa för att infria. Att tänka på: Förtroende skapas genom att samtalsledaren, med respekt och intresse lyssnar och ställer relevanta frågor för individen och hennes/hans verklighet. Allt förändringsarbete bygger på att skapa miljöer och möjligheter där individer kan växa och att med fingertoppskänsla lyssna in och ge det stöd som leder framåt i en takt där individen känner sig som medspelare och själv styr samtalet framåt. CYKELTEST Hälsoprofilen innefattar även Åstrands cykeltest som visar hur den fysiska statusen är. (Syreupptagning/minut +Borgskalan som visar den upplevda ansträngningen). Innan cykeltestet får deltagaren ett informationsblad som tydligt talar om vad cykeltestet innebär och vad man skall tänka på innan och under utförandet. Att tänka på: Cykeltest kan bli missvisande om deltagaren p.g.a. att hen har liten eller ingen tidigare cykelvana. Av vikt är att låta ovana cyklister träna ett par gånger på testcykeln innan testet görs. HÄLSOPLAN Hälsoprofilen efterföljs av ett hälsosamtal där deltagaren tillsammans med hälsopedagogen reflekterar över det som framkommit i enkäten. Utifrån hälsoprofilen, görs en hälsoplan (bilaga) där individen får möjlighet att sätta egna mål för sin hälsa att arbeta med under projektets gång. Då hälsoarbetet utgår från varje deltagares självupplevda hälsa och motivation till förändring hålls hälsosamtalet med fokus på att underlätta förändringsprocesserna. Att tänka på: Som samtalsledare är det viktigt att på ett empatiskt sätt lära känna och bättre få förståelse för deltagaren genom reflekterat lyssnande. Det handlar också om att stärka deltagarens tro på sin förmåga och möjlighet till förändring. Målet för den individuella hälsoplanen ska vara inspirerande och lagom stort så att risk för bakslag är litet. UPPFÖLJNINGAR Löpande uppföljningar hålls med varje deltagare utifrån behov, samt görs hälsoprofilsbedömningar var sjätte månad.

5 STEG 2: SKAPA FÖRUTSÄTTNINGAR Det andra steget i hälsometoden innebär att skapa förutsättningar för en bättre hälsa och därmed ökat arbetsdeltagande i Sociala företag. Detta steg innebär fokus på utbildning och fysiska aktiviteter och har en tidsperiod på sex månader. LÄGGA GRUNDEN GENOM UTBILDNING Hälsoutbildningen är en viktig del i inkubatorns utbildningsutbud. (läs mer i metod Sfinx). Beroende av entreprenörsutbildningens upplägg och karaktär genomförs utbildningen en dag i veckan (ca 40 veckor) eller i sammanhängande block (2 dagar i veckan) i ca 10 veckor. Utbildningen som genomförs under halvdagar präglas av dialogpedagogik mer än föreläsningar. Teori och praktik varvas i alla teman. Innehållet är hälsa, fysisk aktivitet, kost, sömn, stress, stresshantering, avspänning och motivation. Utöver det finns ämnet hälsofrämjande arbetsplats, där deltagarna bidrar med egna erfarenheter, önskemål och behov till att upprätta företagets hälsostrategi (se avsnittet hälsofrämjande förhållningssätt). I denna utbildningsperiod ges deltagarna möjligheter att testa nya områden, att förändra hälsan och etablera en mer hälsofrämjande livsstil. KONKRETA ÖVNINGAR Utbildningen präglas av konkreta övningar och exempel så att alla har möjlighet att vara aktiva utifrån sin erfarenhet-och kunskapsnivå. Likaså underlättar det för deltagare med en låg språknivå i svenska om utbildningen är konkret och kan varieras i sin form. I utbildningen ingår även samarbetsövningar för att stärka Vi-känslan, vilket också ökar tilliten mellan gruppens medlemmar. AKTIVITETER- EN DEL AV VARDAGEN Alla individer har olika intressen och möjligheter. Målet är att deltagaren skall hitta sin träningsform. och därmed hitta en fysisk aktivitet som blir hållbar. Hälsoprofiler och hälsosamtal lägger grunden för de aktiviteter som inkubatorn Sfinx erbjuder för att skapa attraktiva aktiviteter som passar de flesta. Aktiviteterna genomförs i företagsgruppen eller i tvärgrupper (dvs mellan företagsgrupper) vid ett- två tillfällen i veckan. Beroende av hur många företagsgrupper som finns i inkubatornfinns möjlighet för deltagaren att vara med på fler (och andra) aktiviteter.

6 HITTA PASSANDE AKTIVITET I aktivitetsupplägget ingår även att testa olika aktiviteter med målet att förhoppningsvis hitta något som passar och känns lustfyllt. Stavgång, funktionell styrketräning, rörlighetsträning/stretch, avspänning, yoga är några av de aktiviteter som erbjuds. Beroende av intresseområden kan även simning, badminton, tennis och gym förekomma. En viktig del är att stödja individerna att även göra aktiviteterna hemma/ själva samt hjälpa till att orientera kring vad som finns att göra i närområdet/ på hemmaplan. UPPFÖLJNING AV HÄLSOPROFIL Hälsoprofil nr 2 genomförs efter sex månader där deltagaren och hälsopedagogen har samtal om hur personen upplever sin hälsa idag och jämför nuläget med hur det var i starten. Under cirka en timmes samtal går man igenom den uppföljande hälsoprofilen för att tillsamman se till utvecklingen. Det fortsatta hälsoarbetet utgår från de erfarenheter deltagaren gjort och undersöker nya idéer och möjligheter till fortsatt förändringsarbete. Att tänka på: Många av deltagarna har en ekonomi som inte tillåter dyrbara aktiviteter, därför är det viktigt att visa på var det finns kostnadsfria eller i alla fall billiga alternativ (exempelvis finns hälsodiskar på flera ställen i Göteborg).

7 STEG 3: HÄLSOFRÄMJANDE ARBETE I FÖRETAGEN Det tredje och sista steget innebär att skapa en hälsofrämjande arbetsplats vilket innebär en arbetsplats som anpassas efter deltagarens förmåga och behov av hälsofrämjande arbete. VAD ÄR HÄLSA FÖR MIG / OSS När deltagaren/gruppen börjar närma sig etablering av företaget (vanligtvis efter ca 6 månader) upprättas en handlingsplan för en hälsofrämjande arbetsplats. Handlingsplanen utgår från deltagarens synpunkter på Hälsa på arbetsplatsen som görs i en kartläggning genom Hälsoduken där deltagare/ gruppen och hälsopedagogen går igenom vilka faktorer som är viktigast för deltagaren/gruppen för att må bra på arbetsplatsen. Att tänka på: Utvärdering av hälsoplan Av vikt är att den plan gruppen får hjälp med att arbeta fram är flexibel och att den kontinuerligt utvärderas och revideras. Tillsammans verkar vi för att synliggöra processen, lägga märke till hur förändringen gestaltas i tid. HANDLINGSPLAN VISAR VÄGEN Därefter upprättas en handlingsplan (se dokument handlingsplan för hälsa på arbetsplatsen -bilaga 2). Som beskriver hur, när och på vilket sätt arbetsplatsen skall arbeta med hälsa. Handlingsplanen är ett levande dokument som företaget kontinuerligt arbetar med för natt stämma av uppsatta mål och för att sätta nya mål när andra är avklarade. Arbetet sker genom ett samarbete mellan hälsopedagog, verksamhetsledare och deltagare/anställda i företaget.

8

Rapport. inkubators. hälsospår

Rapport. inkubators. hälsospår Rapport inkubators hälsospår Innehållsförteckning PROJEKTET SFINX 3 Hälsospåret i Sfinx inkubator 3 SAMMANFATTNING AV RESULTAT FÖR PROJEKTET SFINX INKUBATOR 4 Sammanfattning av hälsoresultatet i Sfinx

Läs mer

Mall för hälsosamtal. 1 Hälsa

Mall för hälsosamtal. 1 Hälsa Mall för hälsosamtal Innan samtalet: Lägg lappen Samtalets innehåll framför klienten och visa inför varje nytt område vad du kommer ställa frågor om nu. Det ger klienten möjlighet att hänga med i samtalet

Läs mer

pigg och effektiv personal

pigg och effektiv personal Skapa en framgångsrik arbetsplats. pigg och effektiv personal Hälsofrämjande och framgångsrik arbetsplats Vår målsättning är att hjälpa och inspirera människor att bli det bästa de kan bli! Hur jobbar

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

KRAFT & BALANS. Upplägg och Schema

KRAFT & BALANS. Upplägg och Schema KRAFT & BALANS Kraft och Balans är en utbildning som bygger på den senaste forskningen stress och återhämtning. Kursen finns till för den som behöver landa, hitta redskap och ha någon att ta stöd i på

Läs mer

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten?

för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? L Ö S N I N G S F O K U S E R A T O C H H Ä L S O F R Ä M J A N D E GONGGÅNG för förskolechefer Hur säkerställer du att din nyanställda förskolechef utvecklar ledarskapet och verksamheten? Vad är GongGång

Läs mer

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2017 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

Friskvårdspolicy för Laholms kommun

Friskvårdspolicy för Laholms kommun Friskvårdspolicy för Laholms kommun Fastställd av kommunstyrelsen: 2002-09-10 Reviderad: 2010-10-27 Friskvård är en del av helhetssynen på arbetsplatsen och hela dess arbetsmiljö. Positiva personalåtgärder

Läs mer

INSPIRATION SAMVERKAN seminarium utbildningar - processledning

INSPIRATION SAMVERKAN seminarium utbildningar - processledning INSPIRATION SAMVERKAN seminarium utbildningar - processledning Samverkan i arbetslivet blev det som vi tänkt oss? Sedan ca 20 år finns samverkansavtal i offentlig sektor- centralt och lokalt. Ursprungstanken

Läs mer

Hälso- och friskvårdspolicy

Hälso- och friskvårdspolicy 1 Hälso- och friskvårdspolicy 2007 2 Hälso- och friskvårdspolicy för Klippans kommun Hälsa en del av kompetensen Medarbetarnas hälsa, utveckling och arbetsglädje är nyckeln till en framgångsrik och effektiv

Läs mer

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2015 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

FÖRSTEGET. Delrapport

FÖRSTEGET. Delrapport FÖRSTEGET Delrapport 2016-01-01 2016-06-30 Rapportförfattare: Sara Svensson 2016-06-20 Lägesrapport Projektet Försteget har nu verkat aktivt i 10 månader mot målgruppen unga vuxna som har ett omfattande

Läs mer

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE VAD KAN VI GÖRA FÖR ERT FÖRETAG? Psykisk ohälsa är ett växande problem. Psykisk ohälsa är ett stort problem på många arbetsplatser och medför höga

Läs mer

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna

Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Plan för hur fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande kopplas till förskoleklass och de obligatoriska skolformerna Barn- och utbildningsförvaltningen Dan Christoffersson, utvecklingschef

Läs mer

HÄLSOKONVENT - Med arbetsmiljön som framgångskoncept Att tänka och arbeta hälsopromotivt vad betyder det?

HÄLSOKONVENT - Med arbetsmiljön som framgångskoncept Att tänka och arbeta hälsopromotivt vad betyder det? HÄLSOKONVENT - Med arbetsmiljön som framgångskoncept Att tänka och arbeta hälsopromotivt vad betyder det? Jan Winroth, Universitetslektor i pedagogik / hälsopromotion Hälsopromotion - Hälsofrämjande Det

Läs mer

Hur kan vi jobba för att skapa hälsofrämjande arbetsplatser?

Hur kan vi jobba för att skapa hälsofrämjande arbetsplatser? Hur kan vi jobba för att skapa hälsofrämjande arbetsplatser? Olika roller i arbetsmiljöarbetet Gemensam satsning Triaden Chef Skyddsombud Hälsoinspiratör Stenungsunds kommuns upplägg - styrkebaserad organisationsutveckling

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

Katrinebergs folkhögskola. Kursmål. Linje: Praktisk linje. Kursplan, se nedan

Katrinebergs folkhögskola. Kursmål. Linje: Praktisk linje. Kursplan, se nedan Katrinebergs folkhögskola Kursmål Linje: Praktisk linje Utbildningens målsättning är att deltagarna stärks och utvecklas till självständiga samhällsmedborgare inom områdena Ett eget boende Arbete/sysselsättning

Läs mer

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser

Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Breddad rekrytering genom attraktiva arbetsplatser Falu kommun ESF-projekt 2017-2020 Karin Rosenberg 023-87915 23 november 2017 29 Bakgrund till projektet Kompetensförsörjning i välfärden Kvalitetsbrister

Läs mer

Frågeunderlag. Bilaga 1

Frågeunderlag. Bilaga 1 Bilaga 1 Frågeunderlag Elevhälsan ska stödja elevens utveckling mot utbildningens mål och därför är huvudfokus i elevhälsoarbetet att eleven ska ha en fungerande skolsituation. Psykisk ohälsa riskerar

Läs mer

Hälsofrämjande arbetsplatser. Sara Brännström, ergonom

Hälsofrämjande arbetsplatser. Sara Brännström, ergonom Hälsofrämjande arbetsplatser Sara Brännström, ergonom 16 hälsoprojekt Plastex AB Trelleborg Sealing Solutions EU-projekt Friskare arbetsplatser (9 arbetsplatser) Skellefteå Kraft European Minds Fritidskontoret

Läs mer

Lärarhandledning Hälsopedagogik

Lärarhandledning Hälsopedagogik Lärarhandledning Hälsopedagogik Får kopieras 1 72 ISBN 978-91-47-11592-1 Rune Johansson, Lars Skärgren och Liber AB Redaktion: Anders Wigzell Omslagsbild: Maja Modén Produktion: Adam Dahl Får kopieras

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

Hälsopedagogik, Närdistans sommarkurs

Hälsopedagogik, Närdistans sommarkurs 1 Ämne: Kurs: Kurskod: Hälsa Hälsopedagogik, Närdistans sommarkurs HÄLHÄLO Poäng: 100 Litteratur : Hälsopedagogik, Anna.Karin Axelsson, Sanoma Utbildning http://www.sanomautbildning.se/content/templates/pages/projectgroup.as

Läs mer

Mer harmoni Mindre stress

Mer harmoni Mindre stress Mer harmoni Mindre stress I förskola och skola En utbildningsdag för pedagoger till en bättre hälsa och arbetsmiljö för så väl vuxna som barn * Stress, en del av vardagen I den stress vi alla möter varje

Läs mer

ASTRAKAN Arbete med människor i natur och trädgård

ASTRAKAN Arbete med människor i natur och trädgård ASTRAKAN Arbete med människor i natur och trädgård Meningsfullhet, återhämtning och framtidstro Leila pratar gärna svenska och tror på framtiden Efter 10 år i Sverige kände sig Leila fortfarande utsatt

Läs mer

Innehåll upplägg och genomförande

Innehåll upplägg och genomförande Innehåll upplägg och genomförande Tjänst 1: Tjänstens innehåll, upplägg och metod/arbetssätt Innehåll: Vi kommer att jobba med individen efter dennes egna förutsättning. Deltagarna får coachning enskilt

Läs mer

Presentation av. Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare. Arbetslivsförvaltningen

Presentation av. Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare. Arbetslivsförvaltningen Presentation av Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare Fakta om Borås Stad Folkmängd : 109 880 invånare (2016-12-31) Folkökning: 1 392 (2016) Utrikes födda: 23 290 (2016) Kort om Jobb Borås

Läs mer

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012

Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 Teamplan Ugglums skola F-3 2011/2012 2015 har 10 åringen nått statens och våra mål men framförallt sina egna och har tagit ansvar för sin egen utveckling med stöd av vuxna. 10 åringen tror på sig själv

Läs mer

Riktlinjer för hälsa och friskvård

Riktlinjer för hälsa och friskvård Riktlinjer för hälsa och friskvård för medarbetare i Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Mål... 2 3. Syfte... 2 3.1 Hälsoarbetet ska bidra till... 2 3.2 Arbetsgivarens ansvar... 2 3.3 Hälsoarbetet

Läs mer

Hälsoprojekt. - att arbeta mot en egen målsättning. Adolf Fredriks musikklasser åk 9

Hälsoprojekt. - att arbeta mot en egen målsättning. Adolf Fredriks musikklasser åk 9 Hälsoprojekt - att arbeta mot en egen målsättning Adolf Fredriks musikklasser åk 9 Hälsoprojekt Den personliga hälsan bygger på livsstil och levnadsvanor. Motion och träning är en viktig del av levnadsvanorna

Läs mer

Ledarskapsprogrammet. Arbetsglädje och hälsa. Nova Futura www.novafutura.se www.friskverktyget.se info@novafutura.se

Ledarskapsprogrammet. Arbetsglädje och hälsa. Nova Futura www.novafutura.se www.friskverktyget.se info@novafutura.se 1 Ledarskapsprogrammet Arbetsglädje och hälsa Nova Futura www.novafutura.se www.friskverktyget.se info@novafutura.se 2 Syfte och mål Det övergripande syftet med ledarskapsprogrammet Arbetsglädje och hälsa

Läs mer

Friskvårdsaktiviteter

Friskvårdsaktiviteter Friskvård 2014-2016 Friskvårdsaktiviteter Det finns många olika typer av definitioner på friskvård, alltifrån att enbart handla om fysiska aktiviteter till att omfatta alla aktiviteter som syftar till

Läs mer

MANUAL FÖR ENHETLIG KOMMUNIKATION GRAFISK PROFIL

MANUAL FÖR ENHETLIG KOMMUNIKATION GRAFISK PROFIL MANUAL FÖR ENHETLIG KOMMUNIKATION GRAFISK PROFIL Innehåll Logotyp 1.0 Den grafiska profilen syftar till att skapa en enhetlig visuell identitet för NB coachning. Den här manualen beskriver hur man arbetar

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med sameskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

PFA och Active Support -en jämförelse

PFA och Active Support -en jämförelse och Active Support -en jämförelse konferens 4-5 december 2017 Christine Gustafsson Leg. Sjuksköterska, Med dr och docent i vårdvetenskap Lite forskningsdata Jag har tillräckligt med kunskap om intellektuell

Läs mer

Dnr: 2018/000120/600 id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Storebro skola

Dnr: 2018/000120/600 id: Barn- och utbildningsförvaltningen. Verksamhetsplan Storebro skola Dnr: 2018/000120/600 id: 23333 Barn- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan 2018 Innehåll KOMMUNAL STYRNING OCH NÄMNDPLAN... 3 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS PRIORITERADE OMRÅDEN... 3 SAMMANFATTANDE

Läs mer

KGA KOMPETENSGARANTIER FÖR ARBETSMARKNADEN

KGA KOMPETENSGARANTIER FÖR ARBETSMARKNADEN KGA KOMPETENSGARANTIER FÖR ARBETSMARKNADEN KOMPETENSGARANTIER FÖR ARBETSMARKNADEN Kompetensgarantier för arbetsmarknaden ger en samlad bild av en deltagares kompetenser. Metoden fungerar som en kvalitetssäkring

Läs mer

regionvastmanland.se Hälsocenter En hälsofrämjande och lösningsfokuserad resurs för individen. - med goda resultat

regionvastmanland.se Hälsocenter En hälsofrämjande och lösningsfokuserad resurs för individen. - med goda resultat Hälsocenter En hälsofrämjande och lösningsfokuserad resurs för individen. - med goda resultat Så här jobbar Hälsocenter 1. Kontaktar Hälsocenter. 2. Vi har ett inskrivningssamtal. 6 3. Vi gör tillsammans

Läs mer

Leva Livet. Lägesrapport Projekt Leva Livet jan-juni 2013. Projektets förutsättningar för deltagaren Beskrivning av målgrupp:

Leva Livet. Lägesrapport Projekt Leva Livet jan-juni 2013. Projektets förutsättningar för deltagaren Beskrivning av målgrupp: Leva Livet Lägesrapport Projekt Leva Livet jan-juni 2013 Projektets förutsättningar för deltagaren Beskrivning av målgrupp: Målgruppen kännetecknas av att ungdomarna är aktuella på minst en samverkansmyndighet.

Läs mer

ZHelhet. Program. entaio m. Motion Motivation Möten Mat

ZHelhet. Program. entaio m. Motion Motivation Möten Mat ZHelhet entaio m 4e Motion Motivation Möten Mat Program Turkiet / Side 8 oktober 2011 Vår idé om helhetstänk / Zentaio: ZHelhet entaio m 4e Motion Motivation Möten Mat Alla gör vi vår egen resa, ensam

Läs mer

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11

Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 Övergripande mål och riktlinjer - Lgr 11 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Skolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera eleverna att omfatta vårt samhälles gemensamma värderingar och låta dem komma till uttryck

Läs mer

Mål för fritidshemmen i Flyinge och Harlösas rektorsområde

Mål för fritidshemmen i Flyinge och Harlösas rektorsområde 2012-10-10 Mål för fritidshemmen i Flyinge och Harlösas rektorsområde Fritidshemmets uppdrag Det är viktigt att personalen utformar verksamheten så att fritidshemmet kompletterar skolan både tids- och

Läs mer

Sävsjöviks förstärkta familjehem

Sävsjöviks förstärkta familjehem Sävsjöviks förstärkta familjehem Vi erbjuder familjehemsvård för vuxna personer med missbruk och / eller kriminalitet. Vår målgrupp är företrädesvis Individer med konstaterad eller misstänkt neuropsykiatrisk

Läs mer

Arbetsplatsprogrammet. Arbetsglädje och hälsa. Nova Futura www.novafutura.se www.friskverktyget.se info@novafutura.se

Arbetsplatsprogrammet. Arbetsglädje och hälsa. Nova Futura www.novafutura.se www.friskverktyget.se info@novafutura.se 1 Arbetsplatsprogrammet Arbetsglädje och hälsa Nova Futura www.novafutura.se www.friskverktyget.se info@novafutura.se 2 Syfte och mål Det övergripande syftet med arbetsplatsprogrammet Arbetsglädje och

Läs mer

Skogsgläntans förskola

Skogsgläntans förskola REVIDERAT UNDERLAG 2009-05-05 /GF Skogsgläntans förskola Rektor Britt-Marie Eliasson 2011-08-30 REVIDERAD 110830 Förordningar om kvalitetsredovisning SFS (Svensk författningssamling) 2005:609 Utbildnings-

Läs mer

Skeppsklockan -en hälsofrämjande förskola

Skeppsklockan -en hälsofrämjande förskola Skeppsklockan -en hälsofrämjande förskola Våra profileringsmål Vi vill främja att alla mår bra till kropp och själ. Verksamheten skall syfta till att barnens förmåga till empati och omtanke om andra utvecklas.

Läs mer

Personalidé Arvika kommun

Personalidé Arvika kommun Personalidé Arvika kommun Personalidé Kommunens vision Arvika en attraktivare kommun med strategiska mål och strategier beskriver kommunens långsiktiga inriktning och politiska vilja. För att nå vår vision

Läs mer

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet

Allt att vinna. Juseks arbetslivspolitiska program. Akademikerförbundet Allt att vinna Juseks arbetslivspolitiska program Akademikerförbundet för jurister, ekonomer, systemvetare, personalvetare, kommunikatörer och samhällsvetare När arbetslivet präglas av förändringar är

Läs mer

Inbjud gästföreläsare och diskussionspartners. Kartläggning och planering av hälsoarbetet på skola

Inbjud gästföreläsare och diskussionspartners. Kartläggning och planering av hälsoarbetet på skola Starta en cirkel Starta en studiecirkel kring Hitta Stilen och boken Uppdrag hälsa! Det här är ett förslag till hur man kan lägga upp en studiecirkel för skolans personal med boken Uppdrag hälsa som huvudbok.

Läs mer

Friskvårdsersättning. Hälsoråd. Hälsoråd, , Jessica Arvidsson

Friskvårdsersättning. Hälsoråd. Hälsoråd, , Jessica Arvidsson Friskvårdsersättning Hälsoråd Hälsoråd, 2017-05-10, Jessica Arvidsson Riktlinjer för friskvård inom Region Östergötland gällande från 2017 Hälsofrämjande arbetsplats Region Östergötland strävar efter att

Läs mer

More to life-caféer. Projekt Unga vuxna år

More to life-caféer. Projekt Unga vuxna år More to life-caféer Projekt Unga vuxna 20-29 år More to life Utgångspunkter Nedsatt psykiskt välbefinnande Sjukskrivningar ökar Hur hänger allt ihop?!; psykisk, fysisk, social och existentiell hälsa Prestation

Läs mer

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN

NOLLPUNKTSMÄTNING AVESTA BILDNINGSFÖRVALTNING KOMMENTARER I FRITEXT- GRUNDSKOLAN Varför skall man arbeta med entreprenörskap och entreprenöriellt lärande i skolan? Bergsnässkolan Viktigt att alla elever får möjlighet att utveckla sina förmågor för framtiden För att skolan ska, enligt

Läs mer

PROMOTIVA ASPEKTER. Maria Nordin Institutionen för psykologi

PROMOTIVA ASPEKTER. Maria Nordin Institutionen för psykologi PROMOTIVA ASPEKTER Maria Nordin Institutionen för psykologi HÄLSOPROMOTION Att skapa en miljö där alla kan hålla sig friska och ingen behöver bli sjuk eller skadad Arena Hälsofrämjande Delaktighet Process

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

Arbetsbok. För diskussionsledare i utbildningen Hälsa i Harmoni- Integrerad version

Arbetsbok. För diskussionsledare i utbildningen Hälsa i Harmoni- Integrerad version Arbetsbok För diskussionsledare i utbildningen Hälsa i Harmoni- Integrerad version Innehåll: Diskussioner 1-8: Förberedelser 3 Sammanfattning av texter 5 9: Förberedelser 7 9: Arbetsmaterial 8 10: Förberedelser

Läs mer

Uppföljning och utvärdering av insatserna. Upplevd kvalitet av insatserna på Kvinnohemmet Rosen

Uppföljning och utvärdering av insatserna. Upplevd kvalitet av insatserna på Kvinnohemmet Rosen Uppföljning och utvärdering av insatserna Upplevd kvalitet av insatserna på Kvinnohemmet Rosen Sammanfattande bedömningar av klienterna under pågående placeringar Rapport -- Rapporten är sammanställd av

Läs mer

Hälsoguider för nyanlända

Hälsoguider för nyanlända Hälsoguider för nyanlända Vibe Ramberg, Sävsjö vårdcentral, Vrigstad filial Elina Rehn Sävsjö vårdcentral, Vrigstad filial Mattias Jonsson, Sektion Folkhälsa Susanne Lundblad, Qulturum Bakgrund Flippen

Läs mer

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll

Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Regeringsredovisning: förslag till text i Lgr11 om fritidshemmet U2015/191/S 2015-11-23 Dnr: 2015:201 Fritidshemmets syfte och centrala innehåll Undervisningen i fritidshemmet ska utgå från den värdegrund

Läs mer

Plan för Överenskommelsen i Borås

Plan för Överenskommelsen i Borås Plan för Överenskommelsen i Borås Den lokala Överenskommelsen i Borås handlar om hur Borås Stad och de idéburna organisationerna ska utveckla och fördjupa sitt samarbete för att gemensamt upprätthålla

Läs mer

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen

CSR. Hållbarhet på WH Bolagen CSR Hållbarhet på WH Bolagen Miljöansvar Vi utbildar medarbetare i vårt miljöansvar. Detta gör vi för att kunna bedriva ett framgångsrikt miljöarbete. Vi skapar på så sätt medvetenhet, sprider kunskap

Läs mer

Stöd till barn i svåra livssituationer att klara skolarbetet

Stöd till barn i svåra livssituationer att klara skolarbetet Stöd till barn i svåra livssituationer att klara skolarbetet Fortbildnings- och kompetensutvecklingsstöd för skolpersonal Många fler elever än man hittills trott har allvarliga svårigheter hemma. Enligt

Läs mer

HÄLSOVÅRD. Ämnets syfte

HÄLSOVÅRD. Ämnets syfte HÄLSOVÅRD Ämnet hälsovård är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, medicin, vårdvetenskap och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa, förebyggande och hälsovårdande arbete samt vanligt förekommande

Läs mer

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete

Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Utvärdering Utvecklingsledare i kommunikationsplanering: Förändringsarbete Positiva synpunkter Bra upplägg. Lite teori blandat med övningar i lagom storlek. Verksamhetsnära och realistiskt. Många tankeställare

Läs mer

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15

Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grisslehamns förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolläraren i samråd med all personal

Läs mer

Lidingö Specialförskola Arbetsplan

Lidingö Specialförskola Arbetsplan Lidingö Specialförskola Arbetsplan 2017 2018 Förskolans styrdokument Internationella styrdokument: FNs deklaration om mänskliga rättigheter FNs barnkonvention Nationella styrdokument Skollagen 2010:800

Läs mer

Workshop med tema. Låter det intressant? Välkomna att höra av er på eller via mobilen: för en offert.

Workshop med tema. Låter det intressant? Välkomna att höra av er på eller via mobilen: för en offert. Workshop med tema Hälsa Att vi alla kan må lite bättre är väl helt underbart! Och det är dessutom sant. Men vad är det som påverkar vår hälsa? Och vad är egentligen hälsa? Under denna workshop pratar vi

Läs mer

MÖTESPLATS HÄLSA. Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv?

MÖTESPLATS HÄLSA. Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv? MÖTESPLATS HÄLSA Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv? Finns det facit för ett lyckat hälsoarbete? NEJ! Men det finns erfarenheter och kunskaper som kan vägleda TANKE och HANLING Jan Winroth Frågor med

Läs mer

Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011

Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011 Läroplan för grundskolan,förskoleklassen ochfritidshemmet 2011 Den samlade läroplanen innehåller tre delar: 1. Skolans värdegrund och uppdrag 2. Övergripande mål och riktlinjer för utbildningen 3. Kursplaner

Läs mer

Arbetsplan för Varvaterrassens förskola Verksamhetsåret 2010/2011

Arbetsplan för Varvaterrassens förskola Verksamhetsåret 2010/2011 Arbetsplan för Varvaterrassens förskola Verksamhetsåret 2010/2011 Tillsammans skapar vi möjligheter till ett lustfullt lärande och en hälsosam inställning till livet. Organisation På Varvaterrassens förskola

Läs mer

Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14

Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14 Årsplan Förskolan Kastanjen 2013/14 Förskolan har 5 avdelningar med stegrande åldersgrupper och roterande personal. Åldersindelningen på avdelningarna är 1-2 åringar, 2-3 åringar 3-4 åringar, 4 åringar

Läs mer

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 1 Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 21 november 2005 Reviderad: P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 I din hand håller du Sävsjö kommuns personalpolitiska program.

Läs mer

Handledning till Lätta tips barn

Handledning till Lätta tips barn Handledning till Lätta tips barn Lätta tips är ett material riktat till familjer där ett eller flera barn har övervikt. Broschyren Lätta tips kan användas tillsammans med arbetsbladet Min dag samt övriga

Läs mer

Plan för Funktionsstöd

Plan för Funktionsstöd Plan för Funktionsstöd 2015-2019 Antagen av Socialnämnden 150224 Reviderad 151215, 161220, 171219 1 Page 1 of 10 Förord Du håller i Askersunds kommuns första Plan för Funktionsstöd. Den är en viktig grundkälla

Läs mer

Winbergs Hälsa Friskare Du

Winbergs Hälsa Friskare Du Hälsoutbud Winbergs Hälsa Friskare Du Innehåll Varför satsa på hälsa? sid. 4 Hälsointervention sid. 5 Föreläsningar sid. 7 Kurser i hälsosam matlagning sid. 8 Gym sid. 11 Hälsokonsultation sid. 12 Gruppträning

Läs mer

16 personer har anställts. 28 deltagare,

16 personer har anställts. 28 deltagare, Kil, Rieada och Dana Här får jag göra det jag är bäst på. DANA SID 7 KIL SID 6 De tre jobbar i kooperativ som de fått hjälp att utveckla inom den sociala företagsinkubatorn Sfinx. Kooperativen är ett resultat

Läs mer

Se mig! Äldreplan för Ale kommun

Se mig! Äldreplan för Ale kommun Se mig! Äldreplan för Ale kommun 2019 2026 Kvalitet och effektivitet Jag vill att personalen ska tycka om att komma hem till mig. Strategier Utveckla salutogent förhållningssätt i äldreomsorgen.* All verksamhet

Läs mer

Filmen Hotell Vistet.

Filmen Hotell Vistet. Filmen Hotell Vistet https://www.youtube.com/watch?v=cog3brzm9vm Patienthotell- framtidens nya vårdform som tar tillvara på det friska Bedrivs utifrån ett traditionellt hotellkoncept Erbjuder medicinsk

Läs mer

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter

Skolplan Lärande ger glädje och möjligheter Skolplan 2004 Lärande ger glädje och möjligheter Vi ska ge förutsättningar för barns och ungdomars bildning genom att främja lärande, ge omsorg och överföra demokratiska värderingar. Barn- och utbildningsnämndens

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

för Rens förskolor Bollnäs kommun

för Rens förskolor Bollnäs kommun för Bollnäs kommun 2015-08-01 1 Helhetssyn synen på barns utveckling och lärande Återkommande diskuterar och reflekterar kring vad en helhetssyn på barns utveckling och lärande, utifrån läroplanen, innebär

Läs mer

Hälsoutvecklingsprojekt

Hälsoutvecklingsprojekt Hälsoutvecklingsprojekt Euro Accident Health & Care Insurance AB Euro Accident är ett försäkringsföretag med fokus på hälsa. Företagets affärsidé är att hjälpa företag, organisationer och individer att

Läs mer

Omvårdnad. Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och

Omvårdnad. Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och Högskolan i Halmstad Sektionen för hälsa och samhälle 2012 Omvårdnad Omvårdnad utgör huvudområde i sjuksköterskeutbildningen och är både ett verksamhets- och forskningsområde. Inom forskningsområdet omvårdnad

Läs mer

Scouternas gemensamma program

Scouternas gemensamma program Scouternas mål Ledarskap Aktiv i gruppen Relationer Förståelse för omvärlden Känsla för naturen Aktiv i samhället Existens Självinsikt och självkänsla Egna värderingar Fysiska utmaningar Ta hand om sin

Läs mer

Företagshälsa. Sagas utbud och konsultativa tjänster. Saga. Mariatorget 5, 118 48 Stockholm Tel 070-34 40 593 www.saga-motion.se

Företagshälsa. Sagas utbud och konsultativa tjänster. Saga. Mariatorget 5, 118 48 Stockholm Tel 070-34 40 593 www.saga-motion.se Företagshälsa Sagas utbud och konsultativa tjänster Saga Mariatorget 5, 118 48 Stockholm Tel 070-34 40 593 www.saga-motion.se Innehåll Gruppträning 3 Personlig träning & Styrkeinstruktioner 4 Personlig

Läs mer

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll

3 Förskoleklassen. Förskoleklassens syfte och centrala innehåll 3 Förskoleklassen Förskoleklassens syfte och centrala innehåll Undervisningen i en förskoleklass som anordnas vid en skolenhet med specialskola ska utgå från den värdegrund och det uppdrag samt de övergripande

Läs mer

HÄLSA - HÄLSOARBETE. Fokus: Hälsofrämjande

HÄLSA - HÄLSOARBETE. Fokus: Hälsofrämjande HÄLSA - HÄLSOARBETE Att arbeta förebyggande och hälsofrämjande Fokus: Hälsofrämjande Förebygga ohälsa Främja hälsa: Två olika värdemässiga utgångspunkter Målet med förebyggande arbete: - Att ohälsa inte

Läs mer

SET. Social Emotionell Träning. www.set.st

SET. Social Emotionell Träning. www.set.st www.set.st Varför livskunskap i skolan? Förebygga psykisk ohälsa Värdegrundsarbete Inlärning Förebygga mobbing Jämlikhet Skyddsfaktorer God social kapacitet Impulskontroll Kunna hantera konflikter Kunna

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Idrott och Hälsa. Rytm & rörelse

Idrott och Hälsa. Rytm & rörelse Idrott och Hälsa Rytm & rörelse Idrott och Hälsa - Rytm och rörelse Checklista Att sätta ihop ett rytm och rörelsepass 1. Gör en grovplanering Bestäm vilka som ska ta med musik till skolan. Fundera på

Läs mer

Inledning. Förväntade effekter på hälsobokslutet. Syfte. Hälsoberättelse

Inledning. Förväntade effekter på hälsobokslutet. Syfte. Hälsoberättelse Hälsobokslut 2008 1(13) Inledning Hälsobokslutet ger oss en övergripande bild av hälsoläget och ökad förståelse vad vi tillsammans med arbetstagarna kan göra för att förbättra förutsättningarna och villkoren

Läs mer

Vad är förälskelse? Begynnelsestadiet i en kollektiv rörelse bestående av två personer. Francesco Alberoni, Förälskelse och kärlek (1979)

Vad är förälskelse? Begynnelsestadiet i en kollektiv rörelse bestående av två personer. Francesco Alberoni, Förälskelse och kärlek (1979) Vad är förälskelse? Begynnelsestadiet i en kollektiv rörelse bestående av två personer Francesco Alberoni, Förälskelse och kärlek (1979) Fortsatt gemensam utveckling Nytt uppdrag Regeringsuppdrag 2014-2015

Läs mer

Se mig! Äldreplan för Ale kommun

Se mig! Äldreplan för Ale kommun Se mig! Äldreplan för Ale kommun 2019 2026 Samhället står inför omfattande förändringar i den äldre befolkningen. Detta ställer stora krav på kommunernas förmåga att anpassa sina verksamheter efter förändrade

Läs mer

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är alltså friheten att förändras. Men det kan vi göra först

Läs mer

OPTILIFE. Block 3 Merkonom och datonom

OPTILIFE. Block 3 Merkonom och datonom OPTILIFE Block 3 Merkonom och datonom DELOMRÅDE 1 - MOTION SOM FRÄMJAR FUNKTIONS- OCH ARBETSFÖRMÅGAN Den studerande Främjar en sund och aktiv livsstil Inser vikten av motion för funktions- och arbetsförmågan

Läs mer

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

HÄLSA. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet hälsa ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: HÄLSA Ämnet hälsa är tvärvetenskapligt och har sin grund i hälsovetenskap, socialmedicin och pedagogik. I ämnet behandlas hälsa och hälsofrämjande arbete utifrån ett individ-, gruppoch samhällsperspektiv.

Läs mer

Utvärderingsfrågor. 1. Vad är din bedömning av föreläsarna? (gradera från 1-4, där 4 är mest uppskattad) Utvärderingsfrågor 12.02.2015 14:07 100% 90%

Utvärderingsfrågor. 1. Vad är din bedömning av föreläsarna? (gradera från 1-4, där 4 är mest uppskattad) Utvärderingsfrågor 12.02.2015 14:07 100% 90% Utvärderingsfrågor 1. Vad är din bedömning av föreläsarna? (gradera från 1-4, där 4 är mest uppskattad) 10 9 8 7 6 3 1 72. 64. 64. 44. 32. 28. 28. 24. 20. 12. 4. 4. 4. 0. 0. 0. 1 2 3 4 Series Name 1 Mai-Lis

Läs mer

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller?

Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat självbestämmande, delaktighet och inflytande. Bara ord, eller? Handen på hjärtat Kan metoden reflekterande samtal medverka till en högre grad av brukarnas upplevelse av självbestämmande,

Läs mer

Hållbar. personlig. utveckling ETT PROJEKT SOM GÖR SKILLNAD PÅ RIKTIGT

Hållbar. personlig. utveckling ETT PROJEKT SOM GÖR SKILLNAD PÅ RIKTIGT Hållbar personlig utveckling ETT PROJEKT SOM GÖR SKILLNAD PÅ RIKTIGT Att stötta unga människor i deras personliga utveckling Det är ett faktum att psykisk ohälsa ökar bland unga människor. Individer som

Läs mer

Extended DISC Coachande ledarskap

Extended DISC Coachande ledarskap Utbildningen sträcker sig totalt över 8 utbildningsdagar och riktar sig till chefer som vill utveckla sitt ledarskap och lära sig och stärka sitt coachande förhållningssätt. Grunderna i utbildningen är

Läs mer