Ledarskapsprogrammet. Arbetsglädje och hälsa. Nova Futura

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ledarskapsprogrammet. Arbetsglädje och hälsa. Nova Futura www.novafutura.se www.friskverktyget.se info@novafutura.se"

Transkript

1 1 Ledarskapsprogrammet Arbetsglädje och hälsa Nova Futura

2 2 Syfte och mål Det övergripande syftet med ledarskapsprogrammet Arbetsglädje och hälsa är att stärka arbetsglädjen och hälsan hos deltagande chefer och som i sin tur kan leda till ökad arbetsglädje, hälsa och framgångar på den egna arbetsplatsen. Arbetslusten är en av de viktigaste förutsättningarna för en hälsosam, effektiv och framgångsrik arbetsplats. Förutsättningen för att kunna arbeta offensivt och engagerat med att bidra till att skapa en hälsosam och välfungerande arbetsplats är att man som chef själv mår och fungerar bra och samtidigt har socialt stöd. Syftet och målsättningen är därför att deltagarna i ledarskapsprogrammet bland annat ska: få både teoretiska och praktiska kunskaper beträffande olika individuella, gruppinriktade och organisatoriska strategier som kan användas för att skapa en arbetsplats med hög arbetsglädje och hälsa. förstärka olika insatser för att främja arbetsglädje och hälsa på den egna arbetsplatsen. stödja och uppmuntra varandra att fokusera på möjligheter, och nå uppsatta mål beträffande dels egen glädje och hälsa och dels arbetsplatsens glädje och hälsa. utbyta erfarenheter och utifrån egna situationer diskutera hur man utifrån ett möjlighetsfokuserat förhållningssätt kan bidra till ökad arbetsglädje och hälsa. utifrån den egna ledarrollen kunna arbeta med ett starkare fokus på hälsa och arbetsglädje. Ledarskapsprogrammets uppläggning och innehåll Ledarskapsprogrammet omfattar cirka ett år, och innehåller följande moment: Friskverktyget Coaching Chefsgrupper Temaföreläsningar Under utbildningsperioden genomförs ungefär fyra-sex gemensamma träffar med samtliga chefer som ingår i ledarskapsprogrammet. Mellan träffarna sker eget arbete med friskverktyget, coachingsamtal och arbete i chefsgrupper. Friskverktyget Samtliga deltagare i ledarskapsprogrammet har tillgång till det webbaserade programmet Friskverktyget, vilket kan användas som ett stöd för att stärka såväl den personliga glädjen och hälsan som arbetsplatsens glädje och hälsa. Friskverktyget innehåller olika typer av information och råd, tips, formulär, övningar, friskbibliotek, med mera. Vid introduktionsträffen får varje deltagare i ledarskapsprogrammet sitt användarnamn och ett på förhand angivet lösenord som gäller för friskverktyget. Lösenordet kan sedan bytas så att ingen annan har möjlighet att komma in på deltagarens sida. Deltagaren kan enkelt kan logga in på friskverktyget antingen från

3 3 jobbet, hemmet eller någon annanstans där det finns tillgång till internet. Friskverktyget är ett kraftfullt internetbaserat redskap som kan hjälpa människor att må och fungera bättre. Det kan användas som inspiration och stöd för att utveckla attraktiva, hälsosamma och välfungerande arbetsplatser. Friskverktyget erbjuder strategier, metoder och tips som fokuserar på möjligheter, lösningar och åtgärder. För enskilda chefer och medarbetare kan friskverktyget användas som ett effektivt självhjälpsprogram för att: Förbättra hälsa och välbefinnande Hantera stress och andra påfrestningar Öka arbets- och livsglädjen Stärka självkänslan och självförtroendet Utveckla konstruktiva och respektfulla relationer Arbetsplatser kan använda friskverktyget för att: Förbättra chefers och medarbetares hälsa och välbefinnande Utveckla arbetsplatser med hög arbetsglädje och hälsa, och som därigenom blir mer attraktiva och välfungerande Stödja chefer och personalansvariga i deras strävan att utveckla hälsosamma och välfungerande arbetsplatser Skapa och använda olika formulär och enkäter Mäta och utvärdera om mål har uppfyllts Friskverktyget innehåller många råd och tips som bland annat handlar om följande: o En genomgång av ett tjugotal organisatoriska strategier för att skapa en attraktiv, hälsosam och välfungerande arbetsplats o Vägledning om hur arbets- och livsglädjen kan stärkas och om hur man på arbetsplatser systematiskt kan stärka arbetsglädjen hos chefer och medarbetare o Hur fysisk aktivitet kan förbättras o Kunskaper och praktiska tips om hur kostvanor kan förbättras samt hur en hälsosam vikt uppnås o Information om hur man genom olika mentala träningsmetoder kan må och fungera bättre, bli mer möjlighetsletare och styrkedetektiv o Kunskaper om hur relationer kan förbättras, om teamutveckling och positiv konflikthantering o Program för att uppnå rökfrihet o Program för att bygga upp och stärka självförtroendet o Effektiva program för att förebygga och motverka stress o Kunskaper och råd om hur sömnen kan förbättras o Råd om hur bättre studieresultat kan uppnås I friskverktyget finns en tipsbank med hundratals korta och insiktsfulla tips på hur man allmänt kan må och fungera bättre. Tipsen handlar bland annat om hur man kan skapa en hälsosam arbetsplats, öka arbets- och livsglädjen, förbättra självförtroende, lära sig att hantera stress, få en bättre sömn.

4 4 I friskverktyget finns en rad olika formulär. I ledarskapsprogrammet används följande formulär: friskformuläret, frisk arbetsplats och systematiskt arbetsglädjearbete. Friskverktyget innehåller många olika övningar som hjälper individen och arbetsplatsen till ökad glädje och hälsa Friskverktyget har tillgång till en bred kompetens i form av hälsoexperter, läkare, psykoterapeut, arbetslivsspecialister, pedagog och socialpsykolog. Deltagare i ledarskapsprogrammet har möjlighet att skicka in frågor till friskverktygets expertgrupp och få hjälp med dels sin egen arbetsglädje och hälsa, och dels med hur den egna arbetsplatsen kan utveckla mer arbetsglädje och hälsa. Coachingen Ledarskapsprogrammet innehåller en coachingtid, vilken bestäms i förväg. Coachingtiden är fördelade på olika tillfällen. Coaching kan ske via personliga samtal, telefoncoaching eller via e-post. Coachingen syftar till att stimulera och stödja chefen i deras strävan att nå uppsatta mål beträffande dels egen arbetsglädje och hälsa och dels arbetsplatsens glädje och hälsa. Syftet med ledarskapsprogrammet och coachingen är att stärka arbetsglädje och hälsa. Den pedagogiska utgångspunkten handlar om att fokusera på möjligheter, att förstärka det som redan fungerar. Vidare så stimulerar coachingen att aktivt använda de verktyg som tagits fram för att varje deltagare kan få egen erfarenhet av dessa. Vi tror på att utifrån egna erfarenheter är det lättare att föra positiva budskap vidare. En grundläggande tanke är att varje deltagare i ledarskapsprogrammet utifrån sina unika förutsättningar skall kunna bidra med att såväl skapa förändring i sitt eget liv som att kunna stimulera och bidra med att stärka arbetsglädje och hälsa på den egna arbetsplatsen. Detta betyder att coachingen innebär fokus på; att bidra till och levandegöra de organisatoriska strategier som ligger till grund för att stärka arbetsglädje och hälsa på arbetsplatsen. att främja den egna personliga hälsan och glädjen. att använda den chefsgrupp som skapas i ledarskapsprogrammet. att få erfarenhet av att stötta andra i en hälsoförbättringsprocess. att utveckla sin chefsroll i riktning mot ökad arbetsglädje och hälsa. att stimulera samarbete med andra för att ge och få uppmuntran i de framgångar som sker. Utgångspunkten är att skapa förändringar/förbättringar genom att utgå från egna resurser, ta vara på det som redan fungerar och förstärka detta. Allmänt kan man uttrycka att en förändringsprocess kräver kunskap, en vision om framtida lycka, en analys av vad som behöver förstärkas och att detta tillsammans skall ge så pass mycket energi så att detta tar mindre energi än det tar för att genomföra förändringen. Detta betyder att mål som uppställs behöver vara rimliga och möjliga att förverkliga. Oavsett om det gäller förbättringar som rör den egna glädjen och hälsan eller

5 5 inflytandet över arbetsglädje och hälsa på en arbetsplats så kräver det en process av reflekterande; o att inventera områden för utveckling. o att analysera dessa områden o att ange ett specifikt fokus o att välja ett målområde för förändring Varje önskad förändring/förbättring behöver analyseras utifrån; o Vad skall göras? o Hur skall det gå till? o Vem innefattas i förändringen? o Vem eller vilka kan stödja förändringen? o Vilken tidsperiod rör det sig om? o Vad är målet med förändringen? o Hur kan förändringen utvärderas? Praktiska punkter för coachingen Bokning av coachingtider sker under den första introduktionsträffen i samråd mellan aktuell coach och chef. Anvisningar för coachingen Coachen har ett konsultandinriktat förhållningssätt vilket innebär att deltagaren tar upp de frisk- och glädjeområden som denne önskar och behöver använda tiden till. Det är deltagaren som är förbättringsagenten. Det är viktigt att varje deltagare är förberedd och tänker igenom vad coachingtiden skall användas till. Coachen skall vara ett stöd till deltagaren i dennes strävan att nå uppsatta mål beträffande dels egen glädje och hälsa och dels arbetsplatsens arbetsglädje och hälsa. Deltagaren vet coachingens inriktning vilket innebär även ett visst mått av avstämning av hur det går enligt nedan angivna fokusområden vilka integrerar en parallellprocess mellan egen glädje och hälsa, arbetsplatsens glädje och hälsa samt del i ett övergripande och systematiskt arbetsglädjearbete. Detta kan innebära att deltagaren innan ett coachingsamtal kan fundera över var i processen; den egna personliga hälsan/glädjen och det egna livsutrymmet. o hur har det gått att använda Friskverktygets olika formulär? o finns mål, handlingsplan samt socialt stöd? att värna ett positivt användande av det i ledarskapsprogrammet skapade chefsnätverket. o hur har nätverket kommit igång och i vilken omfattning har du glädje av detta? att stimulera för att få erfarenhet av att stödja andra i att förbättra hälsa och arbetsglädje.

6 6 o hur går planering och genomförande för att stimulera någon på din arbetsplats för att förbättra arbetsglädje och hälsa. att utveckla en mer arbetsglädje- och hälsoinriktad chefsroll för att stärka arbetsplatsen arbetsglädje och hälsa. o Hur kan man som chef/arbetsledare arbeta mer arbetsglädje- och hälsoinriktat? Hur säker känner du i din roll? Är det något som du önskar dig till nästa gemensamma träff? att stimulera samarbete med andra deltagare för att ge och få uppmuntran i de framgångar som sker. o hur långt har ni kommit i att samarbeta med någon annan för att skapa grogrund för förbättringar. att bidra till och levandegöra de organisatoriska strategier som ligger till grund för att stärka arbetsglädje och hälsan på arbetsplatsen. o besvara formuläret Frisk arbetsplats i friskverktyget. Fundera över vad det är som gör att du inte besvarat varje fråga med en lägre skattad siffra. Härigenom kan du få tag i vilka framgångsfaktorer det finns på din arbetsplats. Tänk efter vad som behöver göras för stärka arbetsglädje och hälsa på arbetsplatsen. o besvara Friskformuläret i friskverktyget. Fundera över vad det är som gör att du inte besvarat varje fråga med en lägre skattad siffra. Härigenom kan du få tag i vilka styrkor och framgångsfaktorer du själv har. Tänk efter vad som behöver göras för stärka din personliga arbetsglädje och hälsa. Chefsgrupper Vid introduktionsträffen indelas deltagarna i ledarskapsprogrammet i chefsgrupper med fokus på arbetsglädje och hälsa (cirka 5-10 personer i respektive grupp) där syftet är att stödja och uppmuntra varandra att fokusera på möjligheter och nå uppsatta mål beträffande dels egen glädje och hälsa och dels arbetsplatsens glädje och hälsa. Syftet med grupperna är även att utbyta erfarenheter och utifrån egna situationer diskutera hur man kan tillämpa ett möjlighetsfokuserat förhållningssätt för att stimulera till ökad arbetsglädje och hälsa på den egna arbetsplatsen. Indelning i dessa grupper kan utgå dels från redan befintliga chefsgrupper eller dels från nybildade grupper. Avsikten är att grupperna träffas en eller par gånger mellan varje gemensam träff. Temaföreläsningar Vid ledarskapsprogrammets gemensamma träffar sker föreläsningar på olika önskvärda teman såsom t.ex: o strategier för att skapa arbetsplatser med hög arbetsglädje, hälsa och effektivitet o visions- och målstyrning o att stärka arbets- och livsglädjen o personligt ledarskap o att fokusera på möjligheter

7 7 o mental träning och stresshantering o positiv konflikthantering o ledningsgrupps- och teamutveckling o relationsbyggande o effektiva möten Introduktionsmötet: Under introduktionsträffen sker följande: Introduktion till ledarskapsprogrammets uppläggning och innehåll. Utdelning av användarnamn och lösenord till friskverktyget. Genomgång av friskverktyget. Indelning i chefsgrupper med fokus på arbetsglädje och hälsa Fortsatta träffar Ledarskapsprogrammets fortsatta gemensamma träffar innehåller följande: Föreläsning på olika önskvärda teman och lägesrapportering om hur det går med arbetsglädje och hälsa utifrån såväl individ- som arbetsplatsnivå. Lägesrapporteringen sker i tvärgrupper, dvs. representanter från de olika chefsgrupperna diskuterar och utbyter erfarenheter och ger varandra råd och tips. Vägledande frågor är följande: - Vad har fungerat bra med tanke på arbetsglädje och hälsa sedan vår förra gemensamma träff? - Vad kan var och en bidra med för att stärka arbetsglädje och hälsa fram till nästa träff? Möjlighetsorienterad och upplevelsebaserad pedagogik Ledarskapsprogrammet utgår från ett möjlighetsbaserat lärande. Det innebär att utgångspunkten och basen för inlärning är att utgå från möjligheter, styrkor och tillgångar och att försöka identifiera och analysera vad som fungerar bra. Ett möjlighetsbaserat förhållningssätt innebär inte att förneka problem eller svagheter. Det handlar i stället om att försöka hitta nya infallsvinklar, nya tankemodeller och metoder för att lösa existerande problem. För att skapa ökad arbetsglädje och hälsa på den egna arbetsplatsen behövs många gånger ett nytänkande. De strategier, metoder och verktyg som presenteras under ledarskapsprogrammet fokuserar på det friska, på styrkor, möjligheter, lösningar, åtgärder och det som fungerar. Ledarskapsprogrammet genomsyras av ett möjlighetsorienterat synsätt där fokus förskjuts från sökandet efter problem till att öka kunskapen om det som främjar hälsa och arbetsglädje. Ledarskapsprogrammet utgår även från en upplevelsebaserad pedagogik, vilket innebär att det deltagarna själva har erfarenhet kan de lättare överföra till andra.

8 8 när deltagarna själva praktiserar verktyg som underlättar för dem själva så ökar deras egenkontroll och inflytande över sin egen situation. när deltagarna prövar något som fungerar för dem själva växer de vilket innebär att de kan ta ett större ansvar för att tro att även andra även kan växa. När deltagarna själva förstår hur mycket energi som åtgår för sin egen förändring kan de lättare förstå vad som krävs av olika typer förändringar vilket gör att de blir mera realistiska i sin relation till såväl dem själva som andra. Ansvarig för ledarskapsprogrammet Ansvarig för ledarskapsprogrammet är forsknings- och utbildningsinstitutet Nova Futura, Följande personer kan komma att genomföra ledarskapsprogrammet: Bosse Angelöw, docent och socialpsykolog med inriktning mot hälsa, arbetsglädje och arbetslivsfrågor Bengt-Åke Angelöw, leg. psykolog/leg. psykoterapeut, specialist i arbetslivets psykologi, specialist i neuropsykologi Michael Ostrelius, beteendevetare med arbets- och organisationspsykologisk inriktning De har alla mellan års erfarenheter av personlig, grupporienterad och organisatorisk utveckling. De har anlitats som föreläsare, rådgivare och konsulter av flera hundra olika arbetsplatser beträffande arbetsglädje, hälso- och arbetsmiljöarbete samt rehabiliteringsfrågor.

Arbetsplatsprogrammet. Arbetsglädje och hälsa. Nova Futura www.novafutura.se www.friskverktyget.se info@novafutura.se

Arbetsplatsprogrammet. Arbetsglädje och hälsa. Nova Futura www.novafutura.se www.friskverktyget.se info@novafutura.se 1 Arbetsplatsprogrammet Arbetsglädje och hälsa Nova Futura www.novafutura.se www.friskverktyget.se info@novafutura.se 2 Syfte och mål Det övergripande syftet med arbetsplatsprogrammet Arbetsglädje och

Läs mer

Nova Futura - Bosse Angelöw

Nova Futura - Bosse Angelöw ARBETSGLÄDJE Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se www.friskverktyget.se

Läs mer

Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa

Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa Med hjälp av dialogkorten kan en god dialog stimuleras och viktiga frågor lyftas fram. Dialogkorten syftar till att hitta de resurser som bidrar till att skapa hållbart

Läs mer

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET

ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET ARBETSGLÄDJE OCH EFFEKTIVITET Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se

Läs mer

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2017 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

PROGRAM FÖR ÖKAD ARBETSLUST

PROGRAM FÖR ÖKAD ARBETSLUST ARBETSGLÄDJE ARBETSGLÄDJE 1. Systematiskt arbetsglädjearbete 2. Att skapa och uppmärksamma framgångar 3. Ge uppskattning, uppmuntran 4. Utvecklande och meningsfulla arbetsuppgifter kompetensutveckling

Läs mer

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation

Utbildningar 2015. Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Utbildningar 2015 Hälsa, arbetsmiljö, ledarskap och organisation Vad skulle hända om alla chefer blev lite bättre Genom att på ett positivt sätt vägleda medarbetarna genom att förstärka beteenden som skapar

Läs mer

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE

PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE PRATAMERA SVERIGE AB VI HJÄLPER FÖRETAG ATT MÅ BÄTTRE VAD KAN VI GÖRA FÖR ERT FÖRETAG? Psykisk ohälsa är ett växande problem. Psykisk ohälsa är ett stort problem på många arbetsplatser och medför höga

Läs mer

Arbetsgivarpolitiskt

Arbetsgivarpolitiskt Arbetsgivarpolitiskt Innehåll Medarbetarskap... 7 Ledarskap... 9 Arbetsmiljö...11 Hälsa...13 Jämställdhet...15 Kompetensförsörjning...17 Lönepolitik...19 Mångfald...21 Arbetsgivarpolitiskt program Ljungby

Läs mer

Att utveckla en hälsofrämjande

Att utveckla en hälsofrämjande Foto: Medicinsk bild Karolinska Universitetssjukhuset Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats Ett verktyg för att främja hälsa på arbetsplatsen 1 Den hälsofrämjande arbetsplatsen Definition Hälsofrämjande

Läs mer

Arbeta för att leva eller leva för att arbeta? Berith Nyström, hälsoutvecklare FoUU-staben, Västerbottens Läns Landsting berit.nystrom@vll.

Arbeta för att leva eller leva för att arbeta? Berith Nyström, hälsoutvecklare FoUU-staben, Västerbottens Läns Landsting berit.nystrom@vll. Arbeta för att leva eller leva för att arbeta? Berith Nyström, hälsoutvecklare FoUU-staben, Västerbottens Läns Landsting berit.nystrom@vll.se Balans mellan krav och resurser Hälsofrämjande arbetsplatser

Läs mer

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är

Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är Människan är den enda varelse som kan förändra sitt liv genom att förändra sina intentioner och handlingar. Själva kärnan i att vara människa är alltså friheten att förändras. Men det kan vi göra först

Läs mer

Hälsan & Arbetslivet

Hälsan & Arbetslivet Hälsan & Arbetslivet Lust i arbetet Arbetslust är en kraft som stimulerar till effektivitet, utveckling och lönsamhet. Den genererar mervärde för organisationen och bidrar till hälsa för individen. Det

Läs mer

Personalpolicy för Växjö kommun

Personalpolicy för Växjö kommun Styrande dokument Senast ändrad 2015-03-17 Personalpolicy för Växjö kommun Dokumenttyp Styrande dokument Dokumentansvarig Personalkontoret Dokumentnamn Personalpolicy för Växjö kommun Fastställd/Upprättad

Läs mer

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009

Chefs- och ledarskapspolicy. Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Chefs- och ledarskapspolicy Antagen av kommunstyrelsen 30 jan 2009 Södertälje kommuns chefspolicy omfattar fyra delar Din mission som chef i en demokrati. Förmågor, egenskaper och attityder. Ditt konkreta

Läs mer

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program

MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program MedarBetarskap MÅngfald KompetenS ArbeTsmiljö Lön & Anställning Delaktighet LedarSkap Personalpolitiska program Ett övergripande dokument för kommunens samtliga arbetsplatser i syfte med att skapa en ändamålsenlig

Läs mer

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb!

Personalpolitiskt program. Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska programmet är att tydliggöra

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Antagen av kommunfullmäktige: 2011-09-12 Kf 127 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Vision 2 Svedala kommuns personalpolitiska program 2.1 En jämlik arbetsgivare 2.2 En flexibel arbetsgivare

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen

Personalpolitiskt program. Antaget av kommunfullmäktige , 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2012-03-29, 22 Distribueras via personalavdelningen Personalpolitiskt program INLEDNING... 3 VISION... 3 INRIKTNINGSMÅL... 3 MEDARBETARSKAP OCH LEDARSKAP...

Läs mer

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun

Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING 2016:13-020 Policy för personalpolitik i Flens kommun - tillsammans är vi Flens kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2016-06-16 91 2 Inledning Det arbete som görs i verksamheterna

Läs mer

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1

Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler. Borås Stads. Personalpolitiskt program. Personalpolitiskt program 1 Strategi» Program Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program 1 Borås Stads styrdokument» Aktiverande strategi avgörande vägval för att nå målen för Borås

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland både

Läs mer

Med Tyresöborna i centrum

Med Tyresöborna i centrum Med Tyresöborna i centrum 2 Innehåll Vår arbetsgivare 4 Personalpolicyn 5 Delaktighet och samverkan 6 Hälsa och arbetsmiljö 7 Jämställdhet och mångfald 8 Förbättring och utveckling 9 Lön, lönebildning

Läs mer

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg,

STRATEGI. Dokumentansvarig Monica Högberg, Dokumentansvarig Monica Högberg, 0485-470 11 monica.hogberg@morbylanga.se Handbok Personal STRATEGI Beslutande Kommunstyrelsens 257 2015-11-03 Giltighetstid 2015-2019 1(6) Dnr 2015/000275-003 Beteckning

Läs mer

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål

HR-strategi. Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål HR-strategi Personalstrategi för arbetet med medarbetare och organisation för att nå verksamhetens mål Policy, riktlinjer och HR-processer För att förtydliga och förenkla arbetet för chefer, medarbetare

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

PROMOTIVA ASPEKTER. Maria Nordin Institutionen för psykologi

PROMOTIVA ASPEKTER. Maria Nordin Institutionen för psykologi PROMOTIVA ASPEKTER Maria Nordin Institutionen för psykologi HÄLSOPROMOTION Att skapa en miljö där alla kan hålla sig friska och ingen behöver bli sjuk eller skadad Arena Hälsofrämjande Delaktighet Process

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb! FOTO: SCANDINAV/SCANDINAV BILDBYRÅ 1 Syfte med dokumentet I detta dokument beskrivs kommunens personalpolitik. Syftet med det personalpolitiska

Läs mer

Att utveckla en hälsofrämjande

Att utveckla en hälsofrämjande Foto: Medicinsk bild Karolinska Universitetssjukhuset Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats Ett verktyg för att främja hälsa på arbetsplatsen HFS 2015. Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats ett

Läs mer

TSL-omställning på Right Management

TSL-omställning på Right Management TSL-omställning på Right Management Om Right Management I nära 30 år har Right Management skapat, utvecklat och förbättrat omställningsprogram till stöd för människor som av olika anledningar befinner

Läs mer

Medarbetarsamtal. chef och medarbetare. Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal:

Medarbetarsamtal. chef och medarbetare. Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal: Mitt medarbetarsamtal Medarbetare: Ansvarig chef: Datum för samtal: Medarbetarsamtal mellan chef och medarbetare Juseks medarbetarsamtal Medarbetar är ett genomtänkt, väl förberett och regelbundet återkommande

Läs mer

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel

MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel JAG SAMSPELAR JAG VILL LYCKAS JAG SKAPAR VÄRDE JAG LEDER MIG SJÄLV MEDARBETAR- OCH LEDARPOLICY Medarbetare och ledare i samspel sid 1 av 8 Medarbetar- och ledarpolicy Medarbetare och ledare i samspel Syfte

Läs mer

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Kommunikativt ledarskap i praktiken En diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar i följd samt tre fristående dagar, totalt fem dagar. Datum: 17-18 februari,

Läs mer

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy

Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Sid 1 (6) 2018-03-20 Så gör vi Gävle Gävle kommunkoncerns medarbetarpolicy Gävle kommun Kommunledningskontoret 801 84 Gävle Besök Drottninggatan 22 Kundtjänst 026-17 80 00 Fax 026-12 54 56 gavle.kommun@gavle.se

Läs mer

Linköpings personalpolitiska program

Linköpings personalpolitiska program Vårt engagemang gör idéer till verklighet Linköpings personalpolitiska program Fastställd av kommunfullmäktige i april 2012 Linköpings kommun linkoping.se Vårt engagemang gör idéer till verklighet Vår

Läs mer

Personalpolitiskt Program

Personalpolitiskt Program Personalpolitiskt Program Landskrona kommuns personalpolitiska målsättning Kommunens personalpolitik är ett strategiskt medel för att kunna ge kommunens invånare omvårdnad, utbildning och övrig samhällsservice

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation

Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Diplomerad chefsutbildning Att leda med kommunikation Längd: Utbildningen omfattar två dagar (internat) samt tre fristående dagar. Datum: 17-18 augusti, 24 september, 22 oktober samt 14 januari 2016. Ort

Läs mer

Medarbetarpolicy i Landstinget

Medarbetarpolicy i Landstinget MISSIV 2012-06-13 LJ2012/690 Förvaltningsnamn Avsändare Landstingsstyrelsen Medarbetarpolicy i Landstinget Bakgrund I samband med att Landstingets chefspolicy omarbetades under 2011 aktualiserades frågan

Läs mer

Hållbart förbättringsarbete med stöd av kvalitetsregister

Hållbart förbättringsarbete med stöd av kvalitetsregister Hållbart förbättringsarbete med stöd av kvalitetsregister Hur arbetar vi för att åstad komma den bästa vården för våra patienter? Forskning om förbättringsarbete visar att det multiprofessionella teamet

Läs mer

mental styrka på nätet

mental styrka på nätet Stressrelaterad ohälsa Från sjukskriven till arbetsför I Webbutbildningen Från sjukskriven till arbetsför får du redskapen att må bra och fungera bra i arbete, relationer etc. Grettmodellen är utformad

Läs mer

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö

Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Vårdförbundets idé om en hälsosam vårdmiljö Helheten Kan ni ställa er bakom den föreslagna politiken? Medlemstilltal Balans mellan arbetsmiljö och vårdmiljö Saknas någon politik? Vilken? Övriga medskick

Läs mer

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad

Så kan du arbeta med medarbetarenkäten. Guide för chefer i Göteborgs Stad Så kan du arbeta med medarbetarenkäten Guide för chefer i Göteborgs Stad Till dig som är chef i Göteborgs Stad Medarbetarenkäten är ett redskap för dig som chef. Resultaten levererar förstås inte hela

Läs mer

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram

Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Kommuners Öppna Ledarskapsprogram Vi erbjuder ett öppet ledarutvecklingsprogram för dig som vill utveckla ditt ledarskap genom en ökad förståelse för dig själv och de sammanhang du som ledare verkar i.

Läs mer

Ledarutveckling för ökad samsyn

Ledarutveckling för ökad samsyn Samsyn Struktur Glädje Ledarutveckling för ökad samsyn Webbaserat program för dig i politiskt styrd organisation som vill öka samsynen i verksamheten Platsoberoende ledarskapsprogram för chefer, arbets-

Läs mer

2015-2016 ADVANTUM KOMPETENS LEDARSKAP MEDARBETARSKAP AFFÄRSMANNASKAP KOMMUNIKATION PEDAGOGIK HR

2015-2016 ADVANTUM KOMPETENS LEDARSKAP MEDARBETARSKAP AFFÄRSMANNASKAP KOMMUNIKATION PEDAGOGIK HR 2015-2016 ADVANTUM KOMPETENS LEDARSKAP MEDARBETARSKAP AFFÄRSMANNASKAP KOMMUNIKATION PEDAGOGIK HR VANTUM MPETENS DIN UTVECKLING ÄR VIKTIG FÖR MIG! Jag har i snart 30 år arbetat med kompetensutveckling i

Läs mer

Hälsa & Friskvård Friskfaktorer

Hälsa & Friskvård Friskfaktorer Hälsa & Friskvård Friskfaktorer Enligt Arbetsmiljöpolicyn 1 ska alla verksamheter ha ett hälsofrämjande synsätt. Det innebär att vi utgår från det friska och förstärker det. I policyn och handlingsplanen

Läs mer

Personalpolitiskt program. Motala kommun

Personalpolitiskt program. Motala kommun Personalpolitiskt program Motala kommun Beslutsinstans: Kommunfullmäktige Diarienummer: 12/KS0167 Datum: 2013-10-21 Paragraf: KF 90 Reviderande instans: Datum: Gäller från: 2013-10-21 Diarienummer: Paragraf:

Läs mer

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö.

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Personalpolicy Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Kommunens vision Finströms kommuns grundläggande uppgift är att ge finströmarna

Läs mer

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar

Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Ledarskapsutbildning Steg 2 Kommunikation 3 dagar Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i en mängd

Läs mer

Annonskampanj för Provins fem i Psykologtidningen

Annonskampanj för Provins fem i Psykologtidningen Annonskampanj för Provins fem i Psykologtidningen Mitt uppdrag var att ta fram annonser för Provins fems kursverksamhet. Sedan tidigare hade de information om hela sitt kursutbud i varje annons. Den informationen

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun

Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun l 2014-04-01 Policy om Ett hållbart arbetsliv Till dig som medarbetare/chef i Falkenbergs kommun Inledning: Du som medarbetare/chef är kommunens viktigaste resurs, tillsammans växer vi för en hållbar framtid!

Läs mer

Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Gemensam bas för chefer och skyddsombud

Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Gemensam bas för chefer och skyddsombud Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning Gemensam bas för chefer och skyddsombud Varsågod en kostnadsfri utbildning för bättre arbetsmiljö! Som delaktig i arbetsmiljöarbetet finns stora möjligheter att påverka

Läs mer

Hälsofrämjande arbetsplats

Hälsofrämjande arbetsplats Hälsofrämjande arbetsplats Berith Nyström Hälsoutvecklare, FoUU-staben Västerbottens läns landsting Berit.nystrom@vll.se Pilotprojekt: Hälsofrämjande arbetsplats Friskfaktorer, salutogent förhållningssätt

Läs mer

Ledarutbildning för chefer i staten

Ledarutbildning för chefer i staten Ledarutbildning för chefer i staten Ledarutbildning för chefer i staten Riddarfjärden Ledarskap & Utveckling AB erbjuder Dig att delta i ett 6-dagars utvecklingsprogram speciellt riktat till Dig som är

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen

Medarbetarpolicy för Samhall AB. Beslutad av styrelsen Medarbetarpolicy för Samhall AB Beslutad av styrelsen 2016-12-15 Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs

Läs mer

Ledarutbildning för chefer i staten

Ledarutbildning för chefer i staten Ledarutbildning för chefer i staten Ledarutbildning för chefer i staten Riddarfjärden Ledarskap & Utveckling AB erbjuder Dig att delta i ett 6-dagars utvecklingsprogram speciellt riktat till Dig som är

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School

Utveckla ditt ledarskap som chef. Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Utveckla ditt ledarskap som chef Branschanpassat ledarskapsprogram i samarbete med IHM Business School Lär dig leda ditt företag till tillväxt Du som är eller ska bli ledare i ett företag som är medlem

Läs mer

PERSONALPOLITISKT PROGRAM

PERSONALPOLITISKT PROGRAM PERSONALPOLITISKT PROGRAM Inledning Det kommunala uppdraget formas genom att politiken gör en tolkning av medborgarnas behov och omsätter sin tolkning till prioriteringar i mål- och budgetprocessen. Beslut

Läs mer

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4

P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 1 Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 21 november 2005 Reviderad: P E R S O N A L P O L I T I S K T P R O G R A M 2 0 0 6-2 0 1 4 I din hand håller du Sävsjö kommuns personalpolitiska program.

Läs mer

Led dig själv med visioner

Led dig själv med visioner Var är du i livet Söker du färdigheter r och verktyg för att kunna Led dig själv med visioner en kurs i personligt ledarskap och effektivitet hantera förändringar? Är du intresserad av personlig utveckling

Läs mer

Region Uppsalas väg att skapa hälsofrämjande arbetsplatser. Mariette Veideskog HR-strateg arbetsmiljö

Region Uppsalas väg att skapa hälsofrämjande arbetsplatser. Mariette Veideskog HR-strateg arbetsmiljö Region Uppsalas väg att skapa hälsofrämjande arbetsplatser Mariette Veideskog HR-strateg arbetsmiljö 12 302 anställda Ca 140 yrken Antal chefer Ca 500 chefer med fullt ansvar Ca 750 med begränsat ansvar

Läs mer

Fördjupande Ledarskap 3 dagar

Fördjupande Ledarskap 3 dagar Fördjupande Ledarskap 3 dagar Nercia Utbildning AB I Sverige finns ca 1600 utbildningsföretag med olika utbud av program och kurser, de flesta med ett redan färdigt upplägg som sedan anpassas efter kunden.

Läs mer

AKTUELLA KURSER & FÖRELÄSNINGAR. AnnCatrin Hansson Utveckling Online

AKTUELLA KURSER & FÖRELÄSNINGAR. AnnCatrin Hansson Utveckling Online AKTUELLA KURSER & FÖRELÄSNINGAR AnnCatrin Hansson Utveckling Online Vägen till framgång! Välkommen! Här finns alla aktuella kurser/utbildningar och föreläsningar. Kurserna och utbildningarna sker antingen

Läs mer

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP?

VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? VAD ÄR MENTORSKAP? INTRODUKTION VAD ÄR EN MENTOR OCH VAD INNEBÄR MENTORSKAP? Mentorskap och coachning MENTORSKAP ATT BYGGA EN RELATION VARFÖR MENTORSKAP? Introduktion Mentorskap handlar om att bygga en

Läs mer

Ledarskapskurser 2014

Ledarskapskurser 2014 Inbjudan till kurs 2014 Ledarskapskurser 2014 Ledarskap som ger konkreta resultat Kurserna hålls i, Göteborg och Malmö LEDARE MEN INTE CHEF Praktiskt ledarskap i vardagen NY SOM CHEF Trygg och effektiv

Läs mer

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun

Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun ÄNGELHOLMS KOMMUN Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Öppenhet Omtanke Handlingskraft Personalpolicy för dig i Ängelholms kommun Personalpolicyn är ett övergripande idé- och styrdokument som gäller

Läs mer

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE?

ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Dale Carnegie Trainings ledarskapsguide: ÄR DINA MEDARBETARE MOTIVERADE? Lär dig motivera olika typer av medarbetare och bygg relationer som skapar entusiasm, motivation och engagemang på arbetsplatsen.

Läs mer

UTBILDNING: Förbereda och Leda Workshop

UTBILDNING: Förbereda och Leda Workshop UTBILDNING: Förbereda och Leda Workshop Introduktion Kursen ger alla med intresse av att utforma och leda workshops (arbetsmöten) en uppsättning metoder, verktyg och tips i hur man på bästa sätt förbereder

Läs mer

Effectiveness Consultants kursprogram

Effectiveness Consultants kursprogram Effectiveness Consultants kursprogram vår utbildningsfilosofi Varje människa har utrustats med en unik förmåga att använda sina egna upplevelser och erfarenheter som en källa till inlärning och fördjupade

Läs mer

Vår personalpolicy Statens geotekniska institut

Vår personalpolicy Statens geotekniska institut Vår personalpolicy Statens geotekniska institut Inledande ord Statens geotekniska institut (SGI) är en kunskaps intensiv myndighet som tillsammans med kompetenta medarbetare är under ständig utveckling.

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA

ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA ETT MÄNSKLIGARE SAMHÄLLE FÖR ALLA Chefs- och medarbetarpolicy för Stockholms Stadsmission Antagen av Stockholms Stadsmissions och Stadsmissionens Skolstiftelses styrelser 2011-02-21 Dokumentansvarig: Personalchef

Läs mer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer

MUC 25. MiLprogrammet för nya chefer MUC 25 MiLprogrammet för nya chefer 2011 VÄLKOMMEN TILL MiLPROGRAMMET FÖR NYA CHEFER Du är ny i din chefsroll och funderar på hur du kan utvecklas i ditt ledarskap. Vad krävs av dig? Hur använder du dig

Läs mer

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord)

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Känner du till Suntarbetsliv sedan tidigare? Ja Ja, något Nej Vet inte Undertecknad av parterna augusti 2016 Våra grundprinciper Att jobba

Läs mer

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2

CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 CHEFENS KOMMUNIKATIONSVERKTYG VERSION 2.2 Nordisk Kommunikation AB Olof Palmes gata 13 SE 111 37 Stockholm T +46 8 612 5550 F +46 8 612 5559 info@nordisk-kommunikation.com www.nordisk-kommunikation.se

Läs mer

Vi är Vision! Juni 2016

Vi är Vision! Juni 2016 Vi är Vision! Juni 2016 2 Inledning Under några år har vi tillsammans byggt Vision och vi har varit framgångsrika. Allt fler väljer att bli medlemmar i Vision. Vi växer för varje dag som går. Bilden och

Läs mer

Extended DISC Coachande ledarskap

Extended DISC Coachande ledarskap Utbildningen sträcker sig totalt över 8 utbildningsdagar och riktar sig till chefer som vill utveckla sitt ledarskap och lära sig och stärka sitt coachande förhållningssätt. Grunderna i utbildningen är

Läs mer

Kompletterande Aktör

Kompletterande Aktör VÄLKOMMEN! Kompletterande Aktör Kompletterande Aktör Regeringen har bestämt att Arbetsförmedlingen ska anlita externa (kompletterande) aktörer. Tanken är att Furuboda Arbetsmarknad ska kunna jobba med

Läs mer

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund

Plan för Kompetensmix Skånevård Sund Plan för Kompetensmix Skånevård Sund 2016-11-15 1 Inledning Kompetensmix handlar om att på ett strukturerat sätt uppgiftsväxla arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier och att föra in nya kompetenser i verksamheterna.

Läs mer

pigg och effektiv personal

pigg och effektiv personal Skapa en framgångsrik arbetsplats. pigg och effektiv personal Hälsofrämjande och framgångsrik arbetsplats Vår målsättning är att hjälpa och inspirera människor att bli det bästa de kan bli! Hur jobbar

Läs mer

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013. Föreläsningar som förändrar.

FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013. Föreläsningar som förändrar. FÖRELÄSNINGAR OCH KURSER GÖTEBORG HÖSTEN 2013 Föreläsningar som förändrar. Lära för Livet Seminarier Utbildning Talarförmedling Er partner inom individ-, ledarskaps- och teamutveckling Sveriges bästa talare

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antagen av kommunfullmäktige 2005-08-23, 79 Reviderat av kommunfullmäktige 2006-11-28, 107 Reviderat av kommunfullmäktige 2009-04-21, 31 Reviderat av kommunstyrelsen 2009-08-12,

Läs mer

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil

Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Motivation och stöttning till en hälsosam och balanserad livsstil Att leva ett långt och friskt liv är ett mål för många. En sund och hälsosam livsstil är en bra grund för en hög livskvalitet genom livet.

Läs mer

COACHING OCH KONSTRUKTIV FEEDBACK

COACHING OCH KONSTRUKTIV FEEDBACK Saab EDS Jönköping 8 november 2013 COACHING OCH KONSTRUKTIV FEEDBACK Ladda ner bilderna här: www.planb.se/samtal 1 PlanB teamet Kasper Arentoft Tue Juelsbo Team kompetenser: bl. a danske, processledning,

Läs mer

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år

Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år Bifrost Pedagogiska enhet Bifrosts förskola & Västerberg grundskola Livslångt lärande för barn i åldern 1-12 år På Bifrosts Pedagogiska Enhet känner barn och elever glädje och lust till lärande. Kommunikation,

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023

HR i riktning mot Halmstads kommuns vision. Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 HR i riktning mot Halmstads kommuns vision Personalpolitisk riktlinje 2015 2023 Vi har en vision! HALMSTADS VISION HAR TRE HJÄRTAN Vi har en vision om framtiden i Halmstad. Den beskriver hur kommunen vill

Läs mer

Medarbetarpolicy för Samhall AB

Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicy för Samhall AB Medarbetarpolicyn beskriver hur det ska vara att arbeta i Samhall och vad som förväntas av medarbetare och chefer i företaget. Arbetet styrs genom riktlinjer, förhållningssätt,

Läs mer

Företagsledarutbildningen

Företagsledarutbildningen Företagsledarutbildningen En utbildning som gör skillnad! Företagsledarutbildningen Det har blivit dags för tredje omgången av den populära Företagsledarutbildningen som vi har tagit fram tillsammans med

Läs mer

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY

CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY CHEFS OCH LEDARSKAPSPOLICY Vår verksamhetsidé Vi är många som jobbar på Eksjö kommun ungefär 1600 medarbetare och vår främsta uppgift är att tillhandahålla den service som alla behöver för att leva ett

Läs mer

SET. Social Emotionell Träning. www.set.st

SET. Social Emotionell Träning. www.set.st www.set.st Varför livskunskap i skolan? Förebygga psykisk ohälsa Värdegrundsarbete Inlärning Förebygga mobbing Jämlikhet Skyddsfaktorer God social kapacitet Impulskontroll Kunna hantera konflikter Kunna

Läs mer

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap

Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Vägar till ett modernt, jämlikt och effektiv ledarskap Eva Norrman Brandt Vad är ett modernt ledarskap? Inför en konkurrenssituation är det viktigt att koppla ihop ledarskap och hälsa för att bli en attraktiv

Läs mer

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE

MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Oktober 2000 MEDARBETARSAMTAL SAMTALSGUIDE Samtalet bör inledas med att chefen redogör för arbetsplatsens Mål. Med utgångspunkt från denna inledning skall samtalet röra sig mellan de olika samtalsområden

Läs mer

VÅR SYN PÅ LEDAR- OCH MEDARBETARSKAP. en gemensam värdegrund i Gotlands kommun

VÅR SYN PÅ LEDAR- OCH MEDARBETARSKAP. en gemensam värdegrund i Gotlands kommun Dokumentet har beslutats av kommunfullmäktige i mars 2003 på förslag av kommunledningsgruppen och efter samverkan med de fackliga organisationerna. VÅR SYN PÅ LEDAR- OCH MEDARBETARSKAP en gemensam värdegrund

Läs mer