Inledning. Förväntade effekter på hälsobokslutet. Syfte. Hälsoberättelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Inledning. Förväntade effekter på hälsobokslutet. Syfte. Hälsoberättelse"

Transkript

1 Hälsobokslut (13) Inledning Hälsobokslutet ger oss en övergripande bild av hälsoläget och ökad förståelse vad vi tillsammans med arbetstagarna kan göra för att förbättra förutsättningarna och villkoren att klara de arbetsuppgifter som ska utföras. Vi kartlägger, analyserar, åtgärdar och följer upp hälsoläget. Detta ska således inte betraktas som en avslutande redovisning då det skulle vara ett alltför passivt instrument för förändring. Förväntade effekter på hälsobokslutet Vi förväntar oss att hälsobokslutet innebär att: Kunskapen om aktuella hälsoläget och arbetsmiljön ökar Medvetenhet för dessa områden ökar Aktivare arbete med hälso- och arbetsmiljöfrågor innehållande nyanserade diskussioner och analyser. Syfte Hälsobokslutet ska vara ett underlag för verksamhetsstyrning inom hälsoutveckling. På respektive arbetsplats anger hälsoplanerna inriktning och målsättning för att bli en attraktiv arbetsplats med möjlighet för den enskilde att ta vara på sin hälsa. Arbetet med Hälsoplaner är en metod för organisationen att förverkliga delar av den målsättning som finns i hälsobokslutet. Hälsoberättelse HälsoBrasan HälsoBrasan består i huvudsak av följande delar: Hälsobokslut, innehållande redovisning av målsättning, riktlinjer och planerade gemensamma aktiviteter. Respektive enhet tar gemensamt fram en hälsoplan innehållande målsättning, riktlinjer och aktiviteter för att kunna vara en attraktiv arbetsplats. Fortsatt fokus på individen med aktiviteter som främjar hälsan, förebygger ohälsa, ett väl utvecklat tillvägagångssätt då någon medarbetare blir sjukskriven. Utöver detta kommer lilla och stora rehabgruppen utvecklas ytterligare. Det vill säga delar som sedan tidigare ingått i HälsoGnistan. Att få ett bestående värde genom kontinuitet och ett långsiktigt förhållningssätt.

2 Hälsobokslut (13) Frisk Risk Sjuk HälsoBrasan innebär en praktisk tillämpning av intentionerna med FAS 05 Målsättningen med HälsoBrasan (pågår t.o.m. 2010) är att: Friskgruppens population ska öka med 10 % (57,3 % av populationen från start) 80 % ska Uppleva sin Hälsa som bra eller mycket bra Hur har det gått? Det har utarbetats 68 st hälsoplaner innehållande målsättning, riktlinjer och aktiviteter för att kunna vara en attraktiv arbetsplats. 67 % av arbetsgrupperna har valt att fokusera på identifierade riskfaktorer, 28 % har valt att prioritera friskfaktorer för att aktivt förbättra/ bevara detta (3st hälsoplaner är inte slutförda). Hälsoplanerna har bl.a. resulterat i följande aktiviteter: - Sömnskola, dialogseminarium, hur- verktyg, uppmärksammade hot och vålds situationer bl.a. i reception, tekniska förvaltning och LSS, stress hantering, datakunskap, ökad kunskap och bättre användande av hjälpmedel och skyddsutrustning. - Gemensamma sociala aktiviteter vanligtvis på fritiden så som guidade turer, resor och trivsel. - Fysiska gemensamma aktiviteter t.ex. stavgång, yoga, gummibandsträning och tjejmilen har 492 st. hälsoprofilbedömning 1, 2 eller 3 utförts. 77 medarbetare som varit sjukskrivna mer än 60 dagar exkl. sjukersättning (jan 2007 var det 81 personer) Sjukfrånvaron ligger idag på 6,26 % (jmf 6,95 % 2007) Förutsättningarna för en fungerande rehabprocess har förändrats under 2008 vilket bl.a. innebär att ett rehabärende inte ska överstiga 6 mån. Med tanke på detta har kommunen utvecklat sina rutiner ytterligare för tidig rehabilitering. Stora Rehabgruppen träffas var tredje månad. Detta har resulterat i att förståelsen för varje aktörs roll i rehab processen har fördjupats. Kommunen ha även kontinuerliga träffar med Lilla Rehabgruppen. Delprojekt Hälsoplan Organisation Grupp Individ HälsoGnistan Utmaningen ligger i att skapa en arbetsplats där människor kan bli det bästa de kan bli.

3 Hälsobokslut (13) Syfte Att tillsammans identifiera hälsa, hur det är när det är som bäst? Att alla tar sitt ansvar för att nå dit. Ökad medvetenhet om det egna ansvaret. Att ta sats i nuläget, att sträva framåt och få det friska att växa. Medarbetarutveckling med hälsa som redskap. Att den enskildes kunskap och medvetenhet sätter spår i organisationen. Tillvägagångssätt Arbetet inleds med ett seminarium (2 timmar) för alla anställda, i de fall det inte är möjligt för verksamheten kommer två seminarier erbjudas. Hälsoutvecklare hjälper arbetsledaren och medarbetarna att ta fram en lokal hälsoplan. Innehållande en strategi med konkreta genomförbara aktiviteter såsom rådgivning och utbildning, tidsramar samt målsättningar för hälsoplanen. Hälsoplanen och dess uppföljningar är motorn i det långsiktiga förändringsarbetet. Hälsoplanerna följs upp efter 3, 6, 12 och 18 månader företrädesvis vid en förlängd arbetsplatsträff. Arbetsledaren har en nyckelroll i detta arbete, framförallt är arbetsledarens förhållningssätt och engagemang till dessa frågor av stor betydelse för hur respektive arbetsplats kommer att lyckas. Hälsoutvecklaren är ett stöd till arbetsledaren och har en coachande roll i framtagande av Hälsoplanen. Hälsoutvecklaren är också behjälplig vid tolkningen av nuläges/behovsanalysen. Medarbetarna har en så viktig funktion att det är omöjligt att utföra arbetet utan deras deltagande och engagemang. Detta ställer naturligtvis krav på att varje medarbetare tar ansvar för sin och medarbetarnas arbetsmiljö och hälsa. Genom inspiration, kompetensutveckling, delaktighet och förtroende kommer medarbetarna få en ökad möjlighet att påverka, utveckla och genomföra detta hälsoarbete på ett medvetet sätt. Delprojekt Hälsoprofilsbedömning I HälsoBrasan får alla medarbetare i Mariestads Kommun möjlighet att medverka. Syftet har varit att inspirera och motivera de anställda i Mariestads kommun till att förbättra hälsovanor och hälsoupplevelser. Enkel Hälsokontroll (för nyanställda) Blodvärde Blodsocker Blodtryck Individuell Hälsoprofilsbedömning Hälsoprofilsbedömning, HPB är en tvärvetenskaplig och under 30 år mycket omfattande praktiskt utprovad metod under Hälsoområdet för:

4 Hälsobokslut (13) individuell livsstilsförändring via medvetandegörande kommunikation sammanställning och identifiering av behov och åtgärder uppföljning och utvärdering av friskvårdsinsatsernas effekter Sammanställning och databearbetning samt återrapportering till Arbetsledare och Ledningsgrupp Antalet anställda som har deltagit i de hälsopromotiva aktiviteterna: Enkel Hälsokontroll Hälsoprofilsbedömning 1881 st st. (1603 personer har deltagit vid mer än ett tillfälle). Delprojekt rehabilitering Rehabprocessen Mariestads kommun har fortsatt med att arbeta med den rehabprocess som utarbetades under Den är en väl fungerande process som ger snabb och effektiv resultat. Rehabcoach Uppdraget är att vara pådrivande i rehab processen. Genom att få en god relation till både interna som externa aktörer, och att alla som medverkar i processen har samma information, kommer man oftast fram till ett lyckat resultat för både arbetstagare och arbetsgivare. Lilla och Stora rehabgruppen Den stora och lilla rehabgruppen har syftet varit att aktörerna inom en rehab process lätt kan föra en allmän diskussion om hur formerna för rehabilitering kan se ut och utbyta tankar runt detta. Nyckeltal Mariestads kommun väljer att fokusera på nyckeltal som i första hand har ett främjande perspektiv på organisation, grupp och individ, inklusive lagstadgade krav i Hälsobokslutet. Målsättningen är att nyckeltalen ska vara begripliga, relevanta, tillförlitliga och jämförbara mellan de olika Hälsoboksluten.

5 Hälsobokslut (13) 1. Andelen anställda fördelade i Riskgrupp (A och B) och Friskgrupp (C-D). HPB 1 i jämförelse med HPB 2 I hälsoprofil 1 ser vi att 44.7 % av de anställda befinner sig i Friskgrupperna C eller D, dessa medarbetare har bra eller mycket bra livsstil och hälsodata. Vid Hälsoprofil 2 är det 54.9 % av de anställda som befinner sig i Friskgrupp C eller D. En förbättring med 10,2 % medarbetare. Vid HälsoGnistans avslut befann sig 57,3 % av populationen i friskgruppen C eller D. Förändringarna och orsaker till indelning Friskgrupp och Riskgrupp redovisas i nedanstående diagram Diagram: Hälsovanor, Hälsoupplevelser och Hälsodata HPB 1 i jämförelse med HPB 2

6 Av de enskilda faktorerna har andelen (från start ): Motionsvanorna har ökat med 5 % Förbättrade kostvanor ökat med 13 % Upplevda symptom minskat med 6 % Anställda med gott konditionsvärde har ökat med 5 % Den upplevda Hälsan har ökat med 8 % Hälsobokslut (13)

7 Hälsobokslut (13) 2. Upplevd hälsa 3. Upplevd stress på arbete, fritid

8 4. Syreupptagnings förmåga och testvärde Hälsobokslut (13)

9 Hälsobokslut (13) Kondition är ett mått på kroppens fysiska prestationsförmåga som grundläggs av fysisk kapacitet. Fysisk aktivitet och därmed god kondition är den viktigaste friskfaktorn, på individ nivå. Syreupptagningsförmåga och testvärde är ett mått på kroppens fysiska kapacitet. Bortfallet 31 % (500 st.) beror till stor del på användandet av betablockerande medicin vilket omöjliggjorde beräkningen av maximal syreupptagningsförmåga och testvärde. Som framgår av diagrammen över beräknad maximal syreupptagningsförmåga och testvärde har det skett positiva förbättringar, trots det så ligger 17 % (192 st) av dem som genomfört cykeltestet på en syreupptagningsförmåga som är mycket låg eller låg. 5. Sjukfrånvarotiden i timmar av ordinarie arbetstid Sjukfrånvaro Total sjukfrånvaro Sammanlagd ord arbetstid ,26 % 2 Summa långtidsfrånvaro Total sjukfrånvaro ,83% 3 Summa sjukfrånvaro kvinnor Sammanlagd ord arbetstid kvinnor ,93 % 4 Summa sjukfrånvaro män Sammanlagd ord arbetstid män ,13 % 5 Summa sjukfrånvarotid 29 år eller yngre Sammanlagd ord arbetstid 29 år eller yngre ,49 % 6 Summa sjukfrånvarotid år eller yngre Sammanlagd ord arbetstid år eller yngre ,14 % 7 Summa sjukfrånvarotid 50 år eller äldre Sammanlagd ord arbetstid 50 år eller äldre ,98 % 5. Långtidsfriska, under 2008 är det 1065 personer som inte har någon frånvaro alls, 1288 st har varit sjukskrivna 16 tim eller mindre under aktuell period (av 2653 st). 6. Personalomsättningen: ca 130 anställda har slutat sin anställning under Av dessa har ca 110 personer ersatts och utöver detta har det skett en ökning med ca 150 personer i samband med bildandet av MTG Teknisk förvaltning. Totalt har kommunens anställda ökat med netto 130 personer. Förändringarna motsvarar en personalomsättning på ca 6 %. Analys och reflektion av nyckeltal Andelen anställda fördelade i Riskgrupp (A och B) och Friskgrupp (C och D). Indelning av de anställda i Riskgrupp och Friskgrupp utgör en nulägesanalys för hur stort behovet av livsstilsförändring är. I nuläget är det 880 anställda som befinner sig i Friskgrupp och 723 i Riskgrupp. Det är värdefullt med en förflyttning från Riskgrupp till Friskgrupp med tanke på att

10 Hälsobokslut (13) man kan använda den förbättrade hälsostatusen i arbetet till att orka mer, vilket medför en högre produktivitet och bättre kvalitet i arbetet. Att befinna sig i Friskgrupp medför en bättre upplevd hälsa samt att man i det längre perspektivet ökar förutsättningarna för Frisknärvaro på arbetet % av de anställda befinner sig i Friskgrupp C eller D. Vid HälsoGnistans start var det 44.7 % och vid HälsoGnistans avslut 57,3 %. I andra kommuner befinner sig 49,5 % av personalen i friskgrupp enligt Kinnekullehälsans senaste statistik. Vi kan bland annat konstatera att: 52,4 % av alla kvinnor 52,6 % av alla män 52 % av dem som arbetar inom LSS 54,2 % av dem som arbetar inom administration som kommunledningskontor, bibliotek och bygg och miljö 59,4 % av dem som arbetar inom BUN.befinner sig i friskgrupp C eller D. Tack vare Hälsoplanerna så kan vi konstatera att fler personer gjort Hälsoprofilsbedömningar, det är glädjande att fler personer väljer att aktivt delta i projektet. I denna population finns en överrepresentation av personer som befinner sig i riskgrupp A. Vi vet också att det tar tid och kräver stor kraftansträngning för att göra bestående förbättringar. Detta kan vara av så stor betydelse att det kan påverka HälsoBrasans övergripande målsättning.

11 Hälsobokslut (13) Upplevd hälsa Idag upplever 72.7 % av de anställda sin hälsa som mycket bra eller bra. Den upplevda hälsan är summan av livsstilen: hälsovanor, hälsoupplevelser och mätbara värden. Detta är bakgrundsfaktorer för om man upplever att den finns balans mellan krav och resurser. Den upplevda hälsan är en indikator på en framtida objektiv hälsa eller ohälsa. I studien 1913 års män visade det sig att just den upplevda hälsan var den av de enskilda faktorerna som hade störst betydelse för att förutsäga dödligheten 30 år framåt. Av de som upplever sin hälsa som bra eller mycket bra upplever 7 % ofta eller mycket ofta stress i den totala livssituationen (att jämföra med 26 % av de som inte upplever att de har en bra hälsa). 17 % upplever att arbetet ofta eller mycket ofta är stressigt (att jämföra med 35 % av de som inte upplever att de har en bra hälsa). Upplevd stress på arbete, fritid Av de anställda i Mariestads kommun uppger 11,4 % att de ofta eller mycket ofta känner sig stressade i livssituationen, 21,2 % ofta eller mycket ofta upplever stress på arbetet. Det är värt at

12 Hälsobokslut (13) notera att andelen anställda som upplever stress har minskat kraftigt. Denna nivå är likvärdig med andra kommuner enligt Kinnekullehälsans senaste statistik. Av som ofta eller mycket ofta upplever stress på arbete eller fritid har 61 % belastande symptom (jmf 23 % bland övriga), 67 % goda motionsvanor (jmf 78 % bland övriga) Syreupptagnings förmåga och testvärde. Testvärde är ett effekt värde av syreupptagningsförmåga och kroppsvikt. För att upprätthålla en god hälsa och klara av ett arbete såväl som en aktiv fritid bör testvärdet vara minst 35 ml/kg*min. Av de som genomfört konditionstestet nådde 77,2 % upp till denna nivå, vilket är en kraftig förbättring. Inom t.ex. äldre omsorgen är motsvarande siffra 70,4 % och 75,9 % hos dem som har 30 år kvar i arbetslivet. Genom Hälsoprofilsbedömningar kan vi också se att: - Överrepresentation av rökare bl.a. inom äldreomsorgen 19 %, tekniska 26 % (jmf med 14,7% för hela kommunen) - Inom BUN överrepresentation av goda kostvanor 74 % (jmf 66 % för hela kommunen) och goda motionsvanor 79,6 % (jmf med 78,9 %) - LSS överrepresentation av upplevd ohälsa 40,2 % (jmf med 35,4 % för hela kommunen) bland annat på grund värk i rygg nacke, tobak samt kostvanor. - Kvinnor över 45 år är underrepresenterade beträffande goda kostvanor 45 % (jmf 59.2 % för kommunen som helhet), normalt blodtryck 69 % (jmf 76 % jmf med kommunen som helhet), fri från värk 65 % (jmf 89.6% för hela kommunen). - Erfarenheter utifrån gjorda HälsoPlaner - Arbetsgrupper som väljer att fokusera på friskfaktorer i HälsoPlanerna upplever ofta ett gott ledarskap, meningsfulla arbetsuppgifter, god hälsa, tydlig kommunikation och ser lösningar inom arbetslaget. - Det har funnits ett värde av att göra HälsoPlanerna med så små arbetsgrupper som möjligt för att få delaktighet och påverkans möjlighet. Detta har inneburit att vi redan nu gjort 68 HälsoPlaner detta kan jmf med att vi från början planerat att göra ca 70 hälsoplaner i hela projektet. Vi bedömer att det återstår ca 40 HälsoPlaner. - Det har varit en utmaning för arbetsgruppen att fokusera på hälsa och inte uppdraget/arbetsuppgifterna p.g.a. ovana att lyfta områden som medarbetarskap, kommunikation, ledarskap och tydlighet. - Det finns en osäkerhet om alla arbetsplatser kommer delta och göra en HälsoPlan. Samtidigt kan vi konstatera att allt fler arbetsplatser aktivt söker oss för att få påbörja sina HälsoPlaner. Långtidssjukfrånvaro (mer än 60 dagar)

13 Hälsobokslut (13) Målsättningen är att även fortsättningsvis minska inflödet av långtidssjukskrivna under 2007 har det varit en fortsatt positiv utveckling. Hälsoarbete 2009 HälsoBrasan, se projektbeskrivning intranätet, går nu in på sitt tredje år. Hälsobokslutet kommer att vara styrande för verksamheten vid framtagning av hälsoplaner på respektive arbetsplats där inriktning och målsättningar ska finnas klart definierade. Arbetet med Hälsoplaner kommer sedan vara en metod för att öka organisationens/arbetsgruppens egen förmåga att förverkliga delar av den målsättning som finns i hälsobokslutet.

pigg och effektiv personal

pigg och effektiv personal Skapa en framgångsrik arbetsplats. pigg och effektiv personal Hälsofrämjande och framgångsrik arbetsplats Vår målsättning är att hjälpa och inspirera människor att bli det bästa de kan bli! Hur jobbar

Läs mer

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering

Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Policy för hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering Dokumenttyp: Policy Dokumentansvarig: Personalfunktionen Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2012-09-24, 145 DNR: KS000353/2010 Attraktiva och

Läs mer

Hälsoutvecklingsprojekt

Hälsoutvecklingsprojekt Hälsoutvecklingsprojekt Euro Accident Health & Care Insurance AB Euro Accident är ett försäkringsföretag med fokus på hälsa. Företagets affärsidé är att hjälpa företag, organisationer och individer att

Läs mer

Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro

Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro Plan för minskad sjukfrånvaro strategi för högre frisknärvaro Plan Diarienummer: KS 2015/1997 Dokumentansvarig: Hr-chef Beredande politiskt organ: Personal- och näringslivsutskottet Beslutad av: Kommunstyrelsen

Läs mer

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45

2014-11-04. Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete. Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Riktlinjer för systematiskt Arbetsmiljö och Hälsoarbete Antagen av kommunstyrelsen 2015-01-14 45 Gra storps kommuns riktlinjer fo r ha lsa, arbetsmiljo och rehabilitering Samverkansavtalet FAS 05 betonar

Läs mer

Gunnar Andersson Gunnar.andersson@hpinordic.se www.hpinordic.se

Gunnar Andersson Gunnar.andersson@hpinordic.se www.hpinordic.se Gunnar Andersson Gunnar.andersson@hpinordic.se www.hpinordic.se 1 EGEN BAKGRUND: BETEENDEVETENSKAP, FYSIOLOGI, MEDICIN VETENSKAP Omfattande praktisk erfarenhet av friskvård och hälsa sedan 1975, bl.a.

Läs mer

Hälsa Arbetsmiljö och Livsstilsundersökning (HALU)

Hälsa Arbetsmiljö och Livsstilsundersökning (HALU) Hälsa Arbetsmiljö och Livsstilsundersökning (HALU) HALU genomförd på: Antal enkäter: Datum: Urval: 57 2012-09-10-2013-01-21 Testdatum fr.o.m. 2012-09-01 t.o.m. 2013-03-11 Testnummer inom datum 1 Sida 2

Läs mer

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 5

Talarmanus Bättre arbetsmiljö / Fall 5 Sid 1 av 6 Det finns ingen enhetlig definition av vad frisk betyder. Begreppet frisk (och hälsa) brukar för det mesta avse avsaknad av symptom på sjukdom. Men man kan må bra trots att man har en fysisk

Läs mer

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun

Jämställdhetsplan för Värmdö kommun Jämställdhetsplan för Värmdö kommun 1 Inledning Värmdö kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med jämställda arbetsplatser och gott medarbetarskap där vi möter varandra med respekt och öppenhet. Ett

Läs mer

Den ledande metoden för att motivera till en bättre livsstil.

Den ledande metoden för att motivera till en bättre livsstil. Den ledande metoden för att motivera till en bättre livsstil. Mer än 35 år av arbete för livsstilsförändringar... Sture Malmgren börjar genomföra submaxtest på cykel på SAAB AB i Linköping. Sture Malmgren

Läs mer

Hälso- och friskvårdspolicy

Hälso- och friskvårdspolicy 1 Hälso- och friskvårdspolicy 2007 2 Hälso- och friskvårdspolicy för Klippans kommun Hälsa en del av kompetensen Medarbetarnas hälsa, utveckling och arbetsglädje är nyckeln till en framgångsrik och effektiv

Läs mer

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk?

Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Jobbet gör dig inte sjuk - men kan hålla dig frisk? Myter kring stigande sjukfrånvaro Att skapa friska organisationer 1 Jobbet är en friskfaktor Psykisk ohälsa och stigande sjukfrånvaro är växande samhällsproblem

Läs mer

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord)

FRÅGA. Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Vad är det bästa med ditt jobb? (Svara med ett ord) FRÅGA Känner du till Suntarbetsliv sedan tidigare? Ja Ja, något Nej Vet inte Undertecknad av parterna augusti 2016 Våra grundprinciper Att jobba

Läs mer

Riktlinjer för hälsa och friskvård

Riktlinjer för hälsa och friskvård Riktlinjer för hälsa och friskvård för medarbetare i Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Mål... 2 3. Syfte... 2 3.1 Hälsoarbetet ska bidra till... 2 3.2 Arbetsgivarens ansvar... 2 3.3 Hälsoarbetet

Läs mer

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. hälsa. i arbetslivet

TILLÄMPNING. Hudiksvalls kommun. hälsa. i arbetslivet TILLÄMPNING Hudiksvalls kommun hälsa i arbetslivet Nationella folkhälsomål I de Nationella folkhälsomålen är det övergripande målet en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen. Ett delområde är

Läs mer

Nova Futura - Bosse Angelöw

Nova Futura - Bosse Angelöw ARBETSGLÄDJE Nova Futura - Bosse Angelöw Föreläsningar och utbildningar Individ-, grupp- och arbetsplatsutveckling Handledning och rådgivning Böcker, cd och webbaserade program www.novafutura.se www.friskverktyget.se

Läs mer

Hälsoarbete på arbetsplatsen

Hälsoarbete på arbetsplatsen Hälsoarbete på arbetsplatsen Hälsosamt är lika med lönsamt Nyckeln till framgång på en arbetsplats är att personalen mår bra, det ökar attraktionskraften som arbetsgivare och stärker därmed varumärket.

Läs mer

Försäkring. Företagshälsa

Försäkring. Företagshälsa Namn Titel Datum Försäkring Sjukvård Företagshälsa Vi hjälper svenska företag att skapa positiva resultat i deras strategiska hälso- och arbetsmiljöarbete genom att erbjuda ett brett utbud av hälsotjänster

Läs mer

GÖTEBORGS STADS MEDARBETARENKÄT Grundskola/Grundsärskola 1 Resultat uppdelat på kön Arbetssätt och uppdrag

GÖTEBORGS STADS MEDARBETARENKÄT Grundskola/Grundsärskola 1 Resultat uppdelat på kön Arbetssätt och uppdrag Arbetssätt och uppdrag 1.1 Jag är insatt i målen för min grupp/enhet/avdelning 1.4 I vår grupp/enhet/avdelning följs våra mål upp och utvärderas på ett bra sätt Betyg 5 (%) 62 64 53 57 Betyg 5 (%) 11 13

Läs mer

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09

Riktlinje. Riktlinje för rehabilitering 2005-03-09 KS-193/2005 026. Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinje 2005-03-09 Riktlinje för rehabilitering KS-193/2005 026 Antagen av kommunstyrelsens personalutskott 2005-03-09 Riktlinjen anger hur Norrköpings kommun som arbetsgivare ska arbeta med arbetslivsinriktad

Läs mer

Hälsofrämjande arbetsplatser. Sara Brännström, ergonom

Hälsofrämjande arbetsplatser. Sara Brännström, ergonom Hälsofrämjande arbetsplatser Sara Brännström, ergonom 16 hälsoprojekt Plastex AB Trelleborg Sealing Solutions EU-projekt Friskare arbetsplatser (9 arbetsplatser) Skellefteå Kraft European Minds Fritidskontoret

Läs mer

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS

NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS NATIONELLT VACCINATIONS PROGRAM MOT STRESS För dig som är i riskgruppen för att bränna ut dig. Eller har stressade kollegor och inte vill smittas. För politiker, chefer och anställda. Här är ett vaccin

Läs mer

Välkomna tillbaka Hälsoinspiratörsutbildning Dag 2

Välkomna tillbaka Hälsoinspiratörsutbildning Dag 2 Välkomna tillbaka Hälsoinspiratörsutbildning Dag 2 Hålltider dag 2 08.30 Stretch för onda kroppar 10.00 Fika 10.20 Repetition dag 1 10.45 Hälsa på arbetsplatsen. Arbetsmiljörond 1 12.00 Lunch 13.00 Arbetsmijlörond1

Läs mer

Den ledande metoden för att motivera till en bättre livsstil.

Den ledande metoden för att motivera till en bättre livsstil. Den ledande metoden för att motivera till en bättre livsstil. Mer än 35 år av arbete för livsstilsförändringar... Sture Malmgren börjar genomföra submaxtest på cykel på SAAB AB i Linköping. Sture Malmgren

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014-2016 Antaget av kommunfullmäktige 2013-10-30 2 0 1 4-2 0 1 6 Jämställdhets- och mångfaldsplan Finspångs kommun 612 80 Finspång Telefon 0122-85 000 Fax 0122-850 33

Läs mer

Jämställdhetsplan 2010 för

Jämställdhetsplan 2010 för SERVICE- OCH TEKNIKFÖRVALTNINGEN Datum 2009-08-24 1 (2) Jämställdhetsplan 2010 för Service- och teknikförvaltningen Innehållsförteckning Jämställdhetsplan 2010 3 Inledning 3 Service- och Teknikförvaltningens

Läs mer

Påverkar hälsa och ledarskap vinsten i företaget?

Påverkar hälsa och ledarskap vinsten i företaget? Påverkar hälsa och ledarskap vinsten i företaget? Hur påverkar hälsa och arbetsmiljö vinsten, resultatet och kvalitén i våra företag? Vad säger forskning och beprövad erfarenhet vilka faktorer som bidrar

Läs mer

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03

2013:1. Jobbhälsobarometern. Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 2013:1 Jobbhälsobarometern Delrapport 2013:1 Sveriges Företagshälsor 2013-11-03 Innehållsförteckning Sammanfattning... 3 Om Jobbhälsobarometern... 4 Om Sveriges Företagshälsor... 4 Bara 2 av 10 kvinnor

Läs mer

HÄLSOFRÄMJANDE I ARBETSLIVET Mer ambitiösa arbetsgivare i kommunal vård och omsorg har bättre hälsa bland medarbetarna

HÄLSOFRÄMJANDE I ARBETSLIVET Mer ambitiösa arbetsgivare i kommunal vård och omsorg har bättre hälsa bland medarbetarna HÄLSOFRÄMJANDE I ARBETSLIVET Mer ambitiösa arbetsgivare i kommunal vård och omsorg har bättre hälsa bland medarbetarna Ingemar Åkerlind, Camilla Eriksson, Cecilia Ljungblad, Robert Larsson Akademin för

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid SN 2019/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Cecilia Frid 2019-01-03 SN 2019/00080401 0480-453891 Socialnämnden Medarbetarenkät 2018 Förslag till beslut Socialnämnden fattar inget beslut med anledning

Läs mer

Alla som arbetar har rätt till en arbetsmiljö som främjar hälsa och välbefinnande.

Alla som arbetar har rätt till en arbetsmiljö som främjar hälsa och välbefinnande. Alla som arbetar har rätt till en arbetsmiljö som främjar hälsa och välbefinnande. Den fysiska arbetsmiljön, inklusive att arbetsplatsen är säker och inte orsakar fysiska skador eller besvär, är väldigt

Läs mer

Liv&Lust Hälsoplan. Liv&Lust Hälsoplan är ett strategiskt program som utvecklar hälsan i företaget. Och som samtidigt gör det roligare att arbeta.

Liv&Lust Hälsoplan. Liv&Lust Hälsoplan är ett strategiskt program som utvecklar hälsan i företaget. Och som samtidigt gör det roligare att arbeta. Liv&Lust Hälsoplan Liv&Lust Hälsoplan är ett strategiskt program som utvecklar hälsan i företaget. Och som samtidigt gör det roligare att arbeta. sidan ett j Liv&Lust Hälsoplan är ett alternativ till de

Läs mer

GÖTEBORGS STADS MEDARBETARENKÄT 2014 Resultat uppdelat på kön Arbetssätt och uppdrag

GÖTEBORGS STADS MEDARBETARENKÄT 2014 Resultat uppdelat på kön Arbetssätt och uppdrag Arbetssätt och uppdrag 1.1 Jag är insatt i målen för min grupp/enhet/avdelning 1.4 I vår grupp/enhet/avdelning följs våra mål upp och utvärderas på ett bra sätt Betyg 5 (%) 71 Betyg 5 (%) 23 Betyg 4 (%)

Läs mer

Förslag till yttrande över motion angående psykisk ohälsa och sjukskrivningar i Landstinget Blekinge

Förslag till yttrande över motion angående psykisk ohälsa och sjukskrivningar i Landstinget Blekinge Landstingsdirektörens stab 2016-04-25 Ärendenummer: 2015/00301 Kanslienheten Dokumentnummer:2015/00301-3 Helene Håkansson Till landstingsstyrelsen Förslag till yttrande över motion angående psykisk ohälsa

Läs mer

Medarbetarundersökning 2009

Medarbetarundersökning 2009 Medarbetarundersökning 2009 Mars 2009 Genomförd av CMA Centrum för Marknadsanalys AB www.cma.nu Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Medarbetarundersökning 2009, sid 1 Resultat och sammanfattning Förbättrat

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. / Piteå. Svarsfrekvens: 80,7

Medarbetarenkät 2014. / Piteå. Svarsfrekvens: 80,7 Medarbetarenkät 2014 / Piteå Svarsfrekvens: 80,7 1 2 Piteå Mål och uppdrag 66,5% 24,2% 6,8% 2,5% 4,8 Kompetens och utveckling 71% 22,3% 5,4% 1,3% 4,9 Information 80,7% 16,7% 2,3% 0,3% 5,1 Medarbetarskap

Läs mer

Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet

Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet Sammanställning av återrapporteringar utifrån medarbetarperspektivet 2013-2017 Perspektiv Arbetsområde Projekt, aktivitet m.m. Vårdorganisation Medarbetarperspektivet Friskvård Alla anställda i Region

Läs mer

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan

Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan 2016-2018 Barn- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för barn- och grundskolenämnden Dokumentansvarig Stabschef,

Läs mer

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg

DET HÅLLBARA LEDARSKAPET. Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg DET HÅLLBARA LEDARSKAPET Charlotte Råwall Leg psykolog, Organisationskonsult, PBM Göteborg charlotte.rawall@pbm.se AGENDA Arbetsmiljöforskning om friska arbetsplatser Arbetsmiljöverkets föreskrifter om

Läs mer

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN

ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN ARBETSMILJÖ- OCH LIKABEHANDLINGSPLAN 2017-2018 För- och grundskolenämndens verksamhetsområde Dokumentnamn Arbetsmiljö- och likabehandlingsplan för- och grundskolnämnden Dokumentansvarig Stabschef, skol-

Läs mer

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa

Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Riktlinje för arbetsmiljö och hälsa Diarienr: Beslutsdatum: Ansvarig: HR-direktör Senast reviderad: Ansvar och roller Kommunfullmäktige Kommunfullmäktige ansvarar för

Läs mer

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014

Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne. Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Socialdemokraterna i Region Skåne tillsammans med Kommunal avdelning Skåne Personalpolitik för Region Skåne 2010-2014 Vår personal, verksamhetens viktigaste resurs Medarbetarna i Region Skåne gör varje

Läs mer

Hälsan & Arbetslivet

Hälsan & Arbetslivet Hälsan & Arbetslivet Lust i arbetet Arbetslust är en kraft som stimulerar till effektivitet, utveckling och lönsamhet. Den genererar mervärde för organisationen och bidrar till hälsa för individen. Det

Läs mer

Gör jobbet bättre F Ö R E T A G S H Ä L S A

Gör jobbet bättre F Ö R E T A G S H Ä L S A Gör jobbet bättre F Ö R E T A G S H Ä L S A Människor som mår bra ger framgångsrika företag Det är ingen hemlighet. Människor som mår bra gör ett bättre arbete. Inte helt förvånande är det dessutom så

Läs mer

2014-01-13. Arbetsmiljöplan 2014. Jämtlands Räddningstjänstförbunds

2014-01-13. Arbetsmiljöplan 2014. Jämtlands Räddningstjänstförbunds 2014-01-13 Arbetsmiljöplan 2014 Jämtlands Räddningstjänstförbunds Systematiskt arbetsmiljö- och hälsoarbete i förbundet Målet för det systematiska arbetsmiljö- och hälsoarbetet är att förena en väl fungerande

Läs mer

Medarbetarundersökning Totalrapport

Medarbetarundersökning Totalrapport Medarbetarundersökning 2016 Totalrapport Ålder % 18-34 år 21% 35-44 år 25% 45-54 år 29% 55+ 25% Ack. svar 3461 Anställningstid % Mindre än ett år 1-2 år 13% 3-5 år 15% 6-10 år 14% Mer än tio år 49% Ack.

Läs mer

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3.

Nacka kommun MU Resultatrapport Totalt. Skala: 1 till 5. Grupper och svarsstatistik. % Positiva 4-5. % Neutrala 3. Nacka kommun MU 2018 Resultatrapport Totalt Skala: 1 till 5 % Positiva 4-5 % Neutrala 3 % Negativa 1-2 Frekvens = Svarsfrekvens per fråga/område Medelvärde redovisas med två decimaler vid sidan om staplarna

Läs mer

Skrivelse om ökad sjukfrånvaro

Skrivelse om ökad sjukfrånvaro Skärholmens stadsdelsförvaltning Administrativa avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-02-08 Handläggare Charlotte Goliath Telefon: 076 12 24 030 Till Skärholmens stadsdelsnämnd Skrivelse om ökad

Läs mer

VERKTYGSLÅDAN. För en hälsofrämjande arbetsplats

VERKTYGSLÅDAN. För en hälsofrämjande arbetsplats VERKTYGSLÅDAN För en hälsofrämjande arbetsplats ARBETSGRUPPEN Gruppövning / Hälsokorset Hälsokorset är bra att fundera runt när man pratar om hälsa och vad det är. Linjen från vänster till höger symboliserar

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad 2016-04-30 Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv Försvarsutbildarna Ystad 2016 1 Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Lagar Fr.o.m. 1 januari 2009 gäller, Diskrimineringslag, (2008:567). Lagen

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy. Inledning

Arbetsmiljöpolicy. Inledning 2014-07-17 1(6) Antagen i kommunfullmäktige 83 2013-08-22 Ansvarig Personalenheten Inledning I det här dokumentet presenteras den kommunövergripande policyn samt en kortfattad presentation av de underliggande

Läs mer

Friskvård i Katrineholms kommun

Friskvård i Katrineholms kommun Styrdokument Friskvård i Katrineholms kommun Övergripande Antagen av kommunfullmäktige, 108 Giltighetstid till och med 2020-12-31 2 (6) Beslutshistorik Gäller från Antagen av kommunfullmäktige, 108 Förvaltarskap

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsgivar- och organisationsutskott Sammanträdesdatum

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsgivar- och organisationsutskott Sammanträdesdatum SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsgivar- och organisationsutskott Sammanträdesdatum 2016-11-08 44 KS 407/16 Arbetsmiljöpolicy Beslut Arbetsgivar- och organisationsutskottet föreslår kommunstyrelsen

Läs mer

Företag med friska medarbetare utmärks av mer utvecklat arbete avseende:

Företag med friska medarbetare utmärks av mer utvecklat arbete avseende: Företag med friska medarbetare utmärks av mer utvecklat arbete avseende: Ledarskap Kompetensförsörjning Tydliga karriärvägar Man ansträngde sig för att de anställda skulle passa in i gruppen Utbildning

Läs mer

Checklista arbetsklimat

Checklista arbetsklimat Checklista arbetsklimat Av stor betydelse för upplevelser av den egna arbetsmiljön är följande faktorer: 1. Bra fysisk miljö 2. En bra stämning 3. En bra chef 4. Att få kompetensutveckling 5. Att jobb

Läs mer

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS

Policy för arbetsmiljö och hälsa. Beslutad av kommunfullmäktige , 27. Dnr KS Policy för arbetsmiljö och hälsa Beslutad av kommunfullmäktige 2019-03-25, 27. Dnr KS2018.0312 Innehåll 1 Arbetsmiljö- och hälsovision... 3 2 Övergripande mål... 3 3 Prioriterade mål... 3 3.1 Ansvar för

Läs mer

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf

Personalpolicy. Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf Antagen av Kommunfullmäktige den 18 november 2015, Kf 129 www.upplands-bro.se Vårt gemensamma uppdrag Vår personalpolicy beskriver våra grundläggande värderingar och samspelet mellan arbetsgivare och medarbetare.

Läs mer

Handlingsplan för kommungemensamma aktiviteter inom hälso- och arbetsmiljöområdet 2019

Handlingsplan för kommungemensamma aktiviteter inom hälso- och arbetsmiljöområdet 2019 Datum Dnr Dpl 2019-01-02 Handlingsplan för kommungemensamma aktiviteter inom hälso- och arbetsmiljöområdet 2019 Ett hälsofrämjande arbetssätt ökar frisknärvaro och minskar sjukfrånvaro. Genom att satsa

Läs mer

Organisatorisk & social arbetsmiljö. Gunnar Sundqvist, utredare, SKL

Organisatorisk & social arbetsmiljö. Gunnar Sundqvist, utredare, SKL Organisatorisk & social arbetsmiljö Gunnar Sundqvist, utredare, SKL Föreskrifter om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4, 31 mars 2016 Upplägg Regeringens initiativ - Arbetsmiljöstrategi &

Läs mer

PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ

PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ PSYKOSOCIAL ARBETSMILJÖ Hur är det på min arbetsplats? Ett arbetsmaterial med följande innehåll: 1. Förslag till undersökning av den psykosociala arbetsmiljö 2. LIUs handlingsplan för arbetsmiljö 3. IKEs

Läs mer

Arbetsmiljöpolicy för Hjo kommun

Arbetsmiljöpolicy för Hjo kommun Arbetsmiljöpolicy för Hjo kommun Dokumenttyp Policy Fastställd/upprättad Kommunfullmäktige 2001-04-26 40 (Dnr 2000-257) Senast reviderad Kommunfullmäktige 2018-04-26, 28 Detta dokument gäller för Kommunövergripande

Läs mer

REHABILITERINGS- POLICY

REHABILITERINGS- POLICY REHABILITERINGS- POLICY Fastställt av: HR-avdelningen För revidering ansvarar: HR-avdelningen Dokumentet gäller för: chefer och medarbetare 3 (5) 1 INLEDNING I Höganäs kommun är arbetet med förebyggande

Läs mer

MÖTESPLATS HÄLSA. Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv?

MÖTESPLATS HÄLSA. Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv? MÖTESPLATS HÄLSA Hur skapar vi ett hållbart arbetsliv? Finns det facit för ett lyckat hälsoarbete? NEJ! Men det finns erfarenheter och kunskaper som kan vägleda TANKE och HANLING Jan Winroth Frågor med

Läs mer

Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012

Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012 Datum 1 Sida Nämnd/styrelse/förvaltning etc. Kommunstyrelseförvaltningen Uppföljning av systematiskt arbetsmiljöarbete i Sollefteå kommun 2012 Sammanfattning Resultatet av uppföljningen av det systematiska

Läs mer

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM)

CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) CHECKLISTA för systematiskt, organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete (OSA+SAM) Fokus för checklistan är den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Checklistan är tänkt att fungera som ett stöd

Läs mer

Medarbetarundersökning Zonderas vision är att alla ska gå med lätta steg till jobbet!

Medarbetarundersökning Zonderas vision är att alla ska gå med lätta steg till jobbet! Medarbetarundersökning 2016 Zonderas vision är att alla ska gå med lätta steg till jobbet! Sammanfattning Svarsfrekvens: 71% Medarbetarindex: 69 Andel positiva svar, alla frågor 0-100, snitt organisationer

Läs mer

Vägen till väggen. - Diskussionsmaterial

Vägen till väggen. - Diskussionsmaterial Ch e fer Vägen till väggen - Diskussionsmaterial 1 Likgiltighet, irritation, ångest, trötthet, huvudvärk, magont, dåligt minne, sömnsvårigheter, minskad sexlust, dra sig undan sociala kontakter, negativa

Läs mer

Hälsoprofilbedömning. den ledande metoden för att motivera till en bättre livsstil

Hälsoprofilbedömning. den ledande metoden för att motivera till en bättre livsstil Hälsoprofilbedömning den ledande metoden för att motivera till en bättre livsstil Mer än 30 år av arbete för livsstilsförändringar... Sture Malmgren börjar genomföra submaxtest på cykel på SAAB AB i Linköping.

Läs mer

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ

SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ 2017-05-23 1 (7) SKLS CHECKLISTA FÖR CHEFENS ARBETSMILJÖ Här hittar du en checklista som fokuserar särskilt på chefens arbetsmiljö. Den bygger på Arbetsmiljöverkets föreskrifter om organisatorisk och social

Läs mer

Friskvårdsersättning. Hälsoråd. Hälsoråd, , Jessica Arvidsson

Friskvårdsersättning. Hälsoråd. Hälsoråd, , Jessica Arvidsson Friskvårdsersättning Hälsoråd Hälsoråd, 2017-05-10, Jessica Arvidsson Riktlinjer för friskvård inom Region Östergötland gällande från 2017 Hälsofrämjande arbetsplats Region Östergötland strävar efter att

Läs mer

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19.

Arbetsmiljö. Riktlinjer för. Syfte. Bakgrund. Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Kommunledningskontorets personalavdelning Kontaktperson: Boel Steén, tfn 13 56 87 Riktlinjer för Arbetsmiljö Antagna av Kommunstyrelsen 2001-09-19. Syfte Syftet med dessa riktlinjer är att visa Kristianstads

Läs mer

Medarbetarenkät 2014. / Totalrapport Lycksele kommun (ej bolag) Svarsfrekvens: 74,3

Medarbetarenkät 2014. / Totalrapport Lycksele kommun (ej bolag) Svarsfrekvens: 74,3 Medarbetarenkät 2014 / Totalrapport Lycksele kommun (ej bolag) Svarsfrekvens: 74,3 1 2 Totalrapport Lycksele kommun (ej bolag) Mål och uppdrag 59,8% 27,2% 10,4% 2,7% 4,6 Kompetens och utveckling 62,5%

Läs mer

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö.

Personalpolicy. Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Personalpolicy Finströms kommuns arbetsplatser präglas av engagerade och kompetenta medarbetare och ledare samt en god arbetsmiljö. Kommunens vision Finströms kommuns grundläggande uppgift är att ge finströmarna

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN. i TORSBY KOMMUN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING

POLICY OCH HANDLINGSPLAN. i TORSBY KOMMUN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING POLICY OCH HANDLINGSPLAN i TORSBY KOMMUN MOT KRÄNKANDE SÄRBEHANDLING Policy i Torsby kommun mot kränkande särbehandling Att få känna arbetsglädje och arbetsgemenskap är en rättighet för alla anställda,

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Friskvårdspolicy. Hälsa på arbetsplatsen. Ett träd som inte bär frukt kallas ofruktbart - men vem undersöker jordmånen?

Friskvårdspolicy. Hälsa på arbetsplatsen. Ett träd som inte bär frukt kallas ofruktbart - men vem undersöker jordmånen? Friskvårdspolicy Hälsa på arbetsplatsen Ett träd som inte bär frukt kallas ofruktbart - men vem undersöker jordmånen? Bertold Brecht Personalavdelningen Mariette Lindeberg-Öqvist Personalchef Dnr KS/ 02-026

Läs mer

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling

Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Handledning i arbetet att motverka kränkande särbehandling Definition Återkommande klandervärda eller negativt präglade handlingar som riktas mot enskilda medarbetare eller chefer på ett kränkande sätt

Läs mer

Arbetsmiljöprogram

Arbetsmiljöprogram PROGRAM 1 (8) INLEDNING I Regionplanen för perioden -2019 framgår det att regionen ska utvecklas som arbetsplats med ledarskap och medarbetarskap som proaktivt påverkar arbetsmiljön i positiv riktning

Läs mer

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012

Nacka kommun - medarbetarenkät. Resultatrapport - Oktober 2012 Nacka kommun - medarbetarenkät rapport - Oktober 2012 Antal svar på Modersmålet 2012: 34 av 39 (87%) Antal svar på Modersmålet 2011: 21 Antal svar på Vilans skola och förskola 2012: 78 av 92 (85%) Antal

Läs mer

Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun

Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun Parternas avsikter bidrar till ett samlat grepp i Umeå kommun Handlingsplan 2017-2020 Bakgrund Tankar framåt Utgångspunkter Uppföljning Innehåll Sjukfrånvaro, Umeå kommun Obligatorisk sjukfrånvaroredovisning.

Läs mer

INSPIRATION SAMVERKAN seminarium utbildningar - processledning

INSPIRATION SAMVERKAN seminarium utbildningar - processledning INSPIRATION SAMVERKAN seminarium utbildningar - processledning Samverkan i arbetslivet blev det som vi tänkt oss? Sedan ca 20 år finns samverkansavtal i offentlig sektor- centralt och lokalt. Ursprungstanken

Läs mer

Certifierad konsult: Birgitta Jubell Faluhälsan AB. Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad

Certifierad konsult: Birgitta Jubell Faluhälsan AB. Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress Management Center AB Karlstad Certifierad konsult: Birgitta Jubell Faluhälsan AB Utvecklad av: Docent Sven Setterlind Stress AB Karlstad Winmar AB Träffgatan 4, 136 44 Handen Tel: 08-120 244 00 info@winmar.se, www.winmar.se 2010 (9)

Läs mer

Friska verksamheter - vilka leder oss dit?

Friska verksamheter - vilka leder oss dit? Friska verksamheter - vilka leder oss dit? Professor Magnus Svartengren Institutionen Medicinska Vetenskaper 3 Hälsa / högt välbefinnande Sjuk disease Frisk Ohälsa / lågt välbefinnande illness 2016-02-09

Läs mer

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy

Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Med engagemang och ansvar ger vi varje dag service med god kvalitet till Malmöborna. Personalpolicy Innehåll

Läs mer

VVÄRDEGRUND OCH DDELAKTIGHET DIALOGKORT ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA FÖRHÅLLNINGSSÄTT MÅLKVALITET OCH UPPFÖLJNING OCH GEMENSKAP

VVÄRDEGRUND OCH DDELAKTIGHET DIALOGKORT ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA FÖRHÅLLNINGSSÄTT MÅLKVALITET OCH UPPFÖLJNING OCH GEMENSKAP DIALOGKORT ARBETSMILJÖ OCH HÄLSA Med stöd av dialogkorten kan en god dialog stimuleras och viktiga frågor lyftas fram. Dialogkortens syfte är att skapa delaktighet inom viktiga områden, för att hitta de

Läs mer

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald

Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald 2018-08-27 KS 2017.508 1.3.6.4 P O LICY Policy för arbetsmiljö, likabehandling och mångfald HR-avdelningen Fastställd av kommunfullmäktige 2016-12-12 191, reviderad av kommunfullmäktige 2018-08-27 104

Läs mer

Personalpolicy för Laholms kommun

Personalpolicy för Laholms kommun STYRDOKUMENT PERSONALPOLICY 2017-09-05 DNR: 2017 000146 Antagen av kommunstyrelsen den 12 september 2017 17 Gäller från och med den 13 september 2017 och tillsvidare Personalpolicy för Laholms kommun Innehåll

Läs mer

Modell för Hälsospåret. inkubators. hälsospår

Modell för Hälsospåret. inkubators. hälsospår Modell för Hälsospåret inkubators hälsospår HÄLSOSPÅRET I SFINX I Sfinx inkubator får deltagare, under trygga former, stöd att förverkliga idéer tillsammans. Sfinx är en stödstruktur där deltagarna är

Läs mer

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM

LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM LINKÖPINGS PERSONALPOLITISKA PROGRAM 2 >> Hos oss finns Sveriges viktigaste jobb >> Linköping där idéer blir verklighet Linköpings kommun är en av regionens största arbetsgivare och har en bredd bland

Läs mer

Handlingsplan Arbetsmiljöprogrammet

Handlingsplan Arbetsmiljöprogrammet HANDLINGSPLAN 1 (7) Handlingsplan Arbetsmiljöprogrammet INLEDNING Handlingsplanen innehåller de åtgr som ska genomföras för att målen i arbetsmiljöprogrammet ska uppnås. Samtliga förvaltningar och bolag

Läs mer

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012

Arvika kommun medarbetarundersökning. Resultatrapport - 2012 1 Arvika kommun medarbetarundersökning rapport - 2012 Antal svar på Kommunen (kommunförvaltning o bolag) 2012: 1739 av 2385 (73%) Skala 1-5: (1=instämmer inte alls... 5=instämmer helt) 4-5 grön stapel

Läs mer

Riktlinjer för hälsofrämjande arbetsmiljö i Uppsala kommun

Riktlinjer för hälsofrämjande arbetsmiljö i Uppsala kommun KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Lindh Marie-Louise Datum 2015-04-07 Diarienummer KSN-2015-0823 Kommunstyrelsen Riktlinjer för hälsofrämjande arbetsmiljö i Uppsala kommun Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Personalbokslut. Inledning

Personalbokslut. Inledning Personalbokslut Inledning Det personalpolitiska programmet innehåller ett antal mål inom följande områden: Gemensam företagskultur En tydlig strategi och fulländade processer ( kräver en processkartläggning

Läs mer

Att utveckla en hälsofrämjande

Att utveckla en hälsofrämjande Foto: Medicinsk bild Karolinska Universitetssjukhuset Att utveckla en hälsofrämjande arbetsplats Ett verktyg för att främja hälsa på arbetsplatsen 1 Den hälsofrämjande arbetsplatsen Definition Hälsofrämjande

Läs mer

En hälsosam arbetsplats. Hållbar Stad Öppen För Världen

En hälsosam arbetsplats. Hållbar Stad Öppen För Världen En hälsosam arbetsplats Hållbar stad Stad öppen Öppen för För världen Världen Genom att utveckla metoder och modeller är avsikten att stärka arbetsmiljöarbetet i organisationen utifrån såväl ett hälsofrämjande

Läs mer

Hälsoprofilbedömning (HPB) Grundkurs - individ- och gruppnivå

Hälsoprofilbedömning (HPB) Grundkurs - individ- och gruppnivå Hälsoprofilbedömning (HPB) Grundkurs - individ- och gruppnivå https://support.hpinordic.se academy@hpinordic.se Innehåll HPB Grundkurs Upplägg Teori och praktik. Handledare och deltagare Komplett HPB på

Läs mer

Medarbetarenkät Robertsfors / BOU. Svarsfrekvens: 87,2

Medarbetarenkät Robertsfors / BOU. Svarsfrekvens: 87,2 Medarbetarenkät 2016 Robertsfors / BOU Svarsfrekvens: 87,2 1 2 BOU Robertsfors Mål och uppdrag 71,6% 20,8% 4,1% 3,5% 4,9 4,8 Kompetens och utveckling 76,6% 19,3% 2,7% 1,3% 5 5 Information 79,5% 17,4% 2,5%

Läs mer

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad

Förslag 6 maj Personalpolicy. för Stockholms stad Förslag 6 maj 2008 Personalpolicy för Stockholms stad Vårt gemensamma uppdrag ett Stockholm i världsklass Stockholm växer under kommande år. För att staden ska vara fortsatt attraktiv måste de kommunala

Läs mer

Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap praktiska erfarenheter

Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap praktiska erfarenheter Hälsofrämjande ledarskap och medarbetarskap praktiska erfarenheter Therese Stenlund Universitetslektor Inst. för Samhällsmedicin och rehabilitering, Fysioterapi Kliniskt lektorat; Stressrehabilitering,

Läs mer