med integrerad fastighetsstyrning.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "med integrerad fastighetsstyrning."

Transkript

1 Energieffektivitet Edgar Mayer Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 02 I 2009 Tack vare modern och intelligent reglerteknik finns det särskilt i byggnader för yrkesmässig verksamhet stora potentialer för energibesparande åtgärder. Till exempel kan klassiska regleralgoritmer ersättas av innovativa, högeffektiva och energisnåla lösningar. Nya metoder möjliggör inte enbart högsta möjliga energieffektivitet med optimalt bibehållen komfort, utan säkerställer även längre livstid för anläggningarna med längre serviceintervall. En besparing upp till 15 % är möjlig enbart med en optimering av regler parametrarna. Nedan beskrivs olika faktorer som spelar en viktig roll vid energibesparing. Dessa faktorer kan uppnås med högkvalitativa regleringsanläggningar och olika optimerings möjligheter på installationssidan med kunskapsbaserade reglerenheter. Energieffektivitet Energieffektiviteten i en byggnad bestäms inte enbart av de värmeisolerande egenskaperna i väggar, tak och fönster, byggnadens konstruktion och utförande (isolering) samt omfattningen av de yttre ytorna där värme resp. kyla kan avgå. Även kvaliteten på den aktuella regleringstekniken är en väsentlig faktor för att kunna öka energi effektiviteten. Nedan beskrivs olika regleralgoritmer för att förbättra energieffektiviteten i uppvärmnings- och luftkonditioneringssystem.

2 1. Energieffektiva reglerfunktioner Energieffektiva regleranläggningar anpassar uppvärmningen efter aktuellt behov, dvs om en förbrukare begär värmeenergi. Detta betyder att varje förbrukare oavsett om det rör sig om en värmekrets, en varmvattenberedare, en ventilationsanläggning eller en rumsreglering sänder en signal till värmeanläggningen som indikerar att värmeenergi behövs. Eftersom användningstiderna för varje förbrukare kan ställas in individuellt, ställs ingen onödig värmeenergi till förfogande, vilket i sin tur sänker förlusteffekten. Bild 1: Typisk värmeanläggning (sammanställd med projekteringsverktyget Coach från CentraLine) 2. Värmekretsreglering I de flesta anläggningar används av kostnadsskäl endast värmeregleringar med en väderleksstyrd reglering av framledningstemperaturen. Förutom dimensioneringen av radiatorerna spelar även inställningen av värmekurvan en stor roll för energieffektiviteten i byggnaden. En högre effekt för radiatorerna vid en optimerad reglering resulterar i snabbare uppvärmning och större sänkning av framledningstemperaturen. Den lägre framledningstemperaturen reducerar i sin tur förlusterna i rörledningarna som är beroende av ledningslängden och kvaliteten på isoleringen. Vid lågtemperatur- och brännvärdespannor kan även returtemperaturen sänkas, vilket sänker avgas- och strålningsförlusterna och ger en bättre effektivitet i kondenseringen. Ur ett regleringsteknisk perspektiv måste mer hänsyn tas till inställningen av värmekurvan. Om utgångskurvan förskjuts med +/- 5 K ändras energiförbrukningen med +/- 19%. 1 För att begränsa nackdelarna med en väderleksstyrd reglering av framledningstemperaturen, är det alltså viktigt att reglersystemet håller börvärdet för framledningstemperaturen på så låg nivå som möjligt. Särskilda reglerenheter som t ex Tiger eller Panther från CentraLine gör detta genom att automatiskt anpassa värmekurvan till byggnadens förutsättningar. 1 Källa: Forschungszentrum Jülich Einsparpotentiale bei der Energieversorgung von Wohngebäuden durch Informationstechnologien (Besparingspotential vid IT-stödd energiförsörjning till bostadshus)

3 Med en väderleksstyrd reglering är det dessutom inte möjligt att registrera påverkande faktorer som solstrålning, värme som genereras av utrustning eller antalet personer som vistas i ett rum. Varje person genererar ca W värmeeffekt. Dessa nackdelar kan endast kompenseras med en rumsreglering. 3. Pumpreglering Ytterligare besparingar är möjliga med behovsstyrda värmepumpar: I många fall kör pumparna dygnet runt med maximalt varvtal. Framför allt vid stora matarpumpar vars effekt överstiger 100 kw finns stora möjligheter till besparingar. Vid risk för frost är det visserligen viktigt att pumparna kör kontinuerligt. Om pumparna dock endast är i drift när energi verkligen behövs och utetemperaturen är över nollstrecket, kan minst 30 till 60 % av elförbrukningen sparas in. 4. Reglering av värmeanläggning Om pannanläggningen ska saneras i samband med att reglertekniken moderniseras, lönar det sig att installera en brännvärdespanna. De högre anskaffningskostnaderna lönar sig tack vare lägre energikostnader redan inom ett fåtal år. Även alternativa värmeanläggningar såsom värmepumpar kan vara en lösning. Individuella regleringsmetoder innehåller t ex funktioner för en effektiv reglering av pannor, pannserier eller integrering av alternativa och miljövänliga värmeanläggningar. Dessa grupperas så att de miljövänliga värmeanläggningarna alltid har prioritet och konventionella värmeanläggningar alltid används till att tillgodose energibehovet vid toppbelastningar. Denna regleringsmetod garanterar att endast erforderlig värmeenergi ställs till förfogande och att värmeanläggningarna kör med maximal verkningsgrad. Detta uppnås om man jämför värmeeffekten som å ena sidan krävs av förbrukare och som å andra sidan tillhandahålls av värmeanläggningarna. Med så långa drifttider som möjligt, vilket ger ett lågt antal inkopplings- och frånkopplingssekvenser, resulterar denna regleringsmetod i en längre livslängd för pannan.

4 5. Reglering av värmeanläggningar med en kunskapsbaserad regleralgoritm. Särskilda reglerenheter kan även användas till att reglera värmeanläggningarna med en kunskaps baserad regleralgoritm. Med denna regleringsmetod kan reglerbeteendet förbättras markant. Efterföljande pannor kopplas endast in om ett verkligt behov av energi från ytterligare pannor föreligger. Förutom regleravvikelsen, som även utvärderas med klassiska metoder, beaktar den kunskapsbaserade reglerenheten viktiga störstorheter som t ex returtemperatur eller flödet på sekundärsidan. Därigenom kommer den utgående signalen från reglerenheten att vara proportionell till erforderlig panneffekt i den kompletta anläggningen, som sedan omvandlas till reglersignaler för värmeanläggningen. Kunskapsbasen som utgör en viktig del av reglersignalen anpassas automatiskt med regleravvikelsen. Regleralgoritmen är försedd med en statisk optimeringsalgoritm som självständigt utför ändringar i kunskapsbasen om regleravvikelser förekommer. Reglerenheten anpassas därmed automatiskt till anläggningen. En inreglering av anläggnings parametrar som ofta krävs vid driftstart är inte längre nödvändig. Bild 2: Karakteristiskt diagram. Kunskapsbaserad utgångssignal som funktion för båda störstorhetsingångar: När en av de båda störstorheterna flöde eller temperaturdifferens resp. inkommande flöde/returflöde är låg, är även reglersignalen som sänds till värmeanläggningen låg. Om båda ovanstående störstorheter är maximala, krävs även största möjliga effekt från pannan.

5 Fördelar med en kunskapsbaserad metod i värmeanläggningar: stabil pannreglering utan variationer onödiga inkopplings- och frånkopplingssekvenser vid seriekopplade pannor kan undvikas, vilket förlänger serviceintervallen och anläggningens livslängd låga temperaturgradienter vid pannkomponenterna (lägre slitage) optimalt flöde genom pannan vilket ger optimerad panndrift exakt fastlagt börvärde för bättre reglering vid värmekretsventilen konstant tillgänglighet av värme enligt inställningarna vid förbrukaren sänkning av energiförbrukningen med arbetspunktsoptimerade ingrepp i inställningen 1 6. Effektiv reglering av ventilationsanläggningar Den höga energiförbrukningen i ventilationsanläggningar är ofta baserad på en överdimensionad ventilationsanläggning. Om volymflödet reduceras till erforderligt minimalt luftutbyte, kan energiförbrukningen sänkas med 30 till 50 %. En optimalt koordinerad reglering av temperatur, fuktighet och volymflöde kan spara in ytterligare 10 till 15 %. Bild 3: Klassiskt luftkonditioneringssystem 1 Källa - Prof. Dr. Christian Rähder - Die Realisierung eines MaxXControl-Reglers für Kesselfolgeschaltungen. Optimale Betriebsführung durch bedarfsgeführte Regelung (Realisering av en MaxXControl-reglerenhet för seriekopplade pannor. Optimal driftstyrning med behovsstyrd reglering)

6 I konventionella ventilationsanläggningar arbetar olika reglerenheter för temperatur, relativ fuktighet och fläktvarvtal (volymflödesreglering) oberoende av varandra. Med denna lösning är variationer och energislöseri redan förprogrammerade. Följande problem kan uppstå vid regleringen av enstaka luftkonditioneringssystem: variationer uppstår samtidigt i temperatur och relativ fuktighet överdrivna regleringsrörelser vid störningskompensation, leder till onödigt hög energiförbrukning ökad påfrestning på ventiler och pumpar vid variationer i storheterna (t ex ofta förekommande omkopplingar) varierande börvärden vid störningar Reglerenheter från CentraLine kan användas till en kunskapsbaserad regleralgoritm som motverkar alla ovanstående nackdelar och i väsentlig mån bidrar till en effektiv användning av anläggningarna. Enligt den grundläggande idén med kunskapsbaserad informationsbehandling, bestäms den erforderliga reglersignalen i klimatregleringen inte enbart av reglerkomponenter, utan även av utvärderingen av en kunskapsbas som sammanställts på grundval av expertkunskap. Storheterna som kommer till användning i den kunskapsbaserade klimatregleringen mäts upp i klimatprocessen och är därmed tillgängliga. En extra sensorik är i regel inte nödvändig. Storheterna utvärderas dock mer komplext av reglerenheten. Denna reglerenhet vet nu att reglersignalen y ges vid status x. Därmed kan reglerenheten reagera redan innan den ändrade situationen har påverkat reglerstorheten och till exempel börvärdet underskrids otillåtet mycket. De parallellt arbetande och erforderliga PI-reglerkomponenterna har endast en korrigerande funktion som kompletterar den kunskapsbaserade reglersignalen. Därmed reduceras reglerområdet markant, vilket har positiva följder för reglerenhetens arbetssätt när det gäller stabilitet och robusthet.

7 Bild 4: Utgång vid karakteristiskt diagram för värmeregister med tre störstorheter: X1 X2 X3 Störning värmebegäran Störning avfuktning Störning fläktvarvtal För att kunna bestämma en behovsanpassad reglersignal för anläggningskomponenter som t ex luftvärmare, värmeåtervinning och luftspjäll, måste en reglersekvens genereras som utnyttjar komponenter som t ex värmeåtervinning eller blandspjäll i full mån, innan mer energetiskt krävande anläggningsdelar kommer till användning. Förutom bättre regleringskvalitet förbrukar en kunskapsbaserad reglerenhet mindre energimängd än konventionella PID-reglerenheter. En hög regleringskvalitet kan uppnås med snabb utreglering lägre transienta insignaler begränsade reglersignaler vid reglerventilerna (minimala amplituder, stabilt reglerbeteende) låg påverkan på delprocesser såsom uppvärmning, kylning samt inbördes be- och avfuktning, vilket leder till en sänkning av störningar som kan undvikas hög robusthet i reglerenheten gentemot interferenseffekter reducering av onödig energiförbrukning med optimal koordinering av luftbehandlingar lägre slitage på anläggningen med begränsat rörliga reglerdon 1

8 7. CO2-reglering och värmeåtervinning En besparingspotential mellan 30 och 50 % kan även uppnås med en CO2- reglering. Denna reglering överstyr andelen utomhusluft och volymflödet med hjälp av fläktens varvtal. Därigenom tillförs friskluft endast när CO2-börvärdet underskrids 2. Även värmeåtervinning med hög verkningsgrad (vid brännvärdespannor kan denna uppgå till 80 %) eller en fri nattkylning kan bidra till ökad energieffektivitet. 8. Regelbunden inspektion och underhåll av anläggningen För att kunna uppnå hög energieffektivitet är det viktigt att anläggningen underhålls regelbundet. Vid moderna reglerutrustningar kan underhållsschema anges direkt i reglerenheterna. Därmed kan en underhållsintervall anges för varje enstaka kopplingskommando eller drivanordning. Efter att underhållsintervallen avslutats ges ett underhållslarm från reglerenheten. Detta larm aktiveras endast om det har avtalats med kunden att ett regelbundet underhåll ska utföras. Endast ett byggnadsstyrsystem kan garantera denna effektiva tillämpning av olika underhållsscheman. Facit De låga energipriserna kommer inte att finns kvar för alltid, och priserna kommer att stiga igen. Även med tanke på miljön måste energieffektiviteten i byggnader permanent förbättras, vilket flera stater redan har insett och därefter kräver och stödjer byggnads saneringar med olika slags bidragsprogram. Besparingar i byggnader kan uppnås med en optimerad reglering med relativt låga investeringar. Ett modernt och effektivt regler- och byggnadsstyrsystem ger ett viktigt bidrag till att förbättra energi effektiviteten i byggnader. Sådana system erbjuder pålitliga och väl beprövade reglerfunktioner som uppfyller alla krav på en effektiv energianvändning. 1 Källa - Prof. Dr. Christian Rähder - Energieoptimaler Betrieb durch Koordination der Luftbehandlungen (Energioptimerad drift med koordinerad luftbehandling) 2 Ytterligare information kring CO2-reglering finns på

9 Källor Bild 1 4: CentraLine Författare: Edgar Mayer Produktmanager CentraLine c/o Honeywell GmbH För ytterligare information och möjlighet att läsa andra artiklar om energibesparing, gå in på CentraLines hemsida eller kontakta oss direkt. CentraLine Honeywell AB /ECC Box STOCKHOLM-GLOBEN Tel

Energieffektivitet...

Energieffektivitet... Edgar Mayer Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 07 I 2008 Stigande energikostnader, strama budgetar och strängare regler beträffande energieffektivitet i form av europeiska standarder

Läs mer

Energieffektivitet. ... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare

Energieffektivitet. ... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare Energieffektivitet... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare Tomi Ristimäki Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 08 I 2008 På grund av ständigt stigande energipriser är företagen

Läs mer

Energieffektivitet. ...i hotellmiljö 10 I 2008. Hotellgäster uppskattar en hög grad av komfort.

Energieffektivitet. ...i hotellmiljö 10 I 2008. Hotellgäster uppskattar en hög grad av komfort. Energieffektivitet Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 Hotellgäster uppskattar en hög grad av komfort. Det är förståeligt eftersom de betalar för sina rum. De förväntar sig

Läs mer

Energieffektivitet...

Energieffektivitet... Michael Rader Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 4 I 28 Ständigt stigande energikostnader samt allt fler lagstagdade föreskrifter gör att temat Energieffektivitet i byggnader blir

Läs mer

Energieffektivitet. ... i Europa-Park med intelligent ventilationsstyrning. Europa-Park

Energieffektivitet. ... i Europa-Park med intelligent ventilationsstyrning. Europa-Park ... i Europa-Park med intelligent ventilationsstyrning Edgar Mayer Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 09 I 2008 Mer än 100 attraktioner och många shower på en yta som täcker 85 hektar Europa-Park

Läs mer

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931

Byggnadsfakta ENERGIDEKLARATION. Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4. Byggnadsår: 1931 ENERGIDEKLARATION Byggnadsfakta Adress: Runiusgatan 1-3 Fastighetsbeteckning: Snöfrid 4 Byggnadsår: 1931 Antal våningsplan: 4 Bostadsyta (BOA): 2 467 m 2 Lokalyta (LOA): 201 m 2 Garageyta: 200 m 2 Antal

Läs mer

GRUNDFOS COMMERCIAL BUILDING SERVICES

GRUNDFOS COMMERCIAL BUILDING SERVICES GRUNDFOS COMMERCIAL BUILDING SERVICES Grundfos pumpar och kunskap om värmesystem Vänta inte för länge med att kontakta Grundfos! Vi hjälper dig att planera för framtiden När du planerar ett värmesystem

Läs mer

Econet. Systemet som gör alla till vinnare

Econet. Systemet som gör alla till vinnare Econet Systemet som gör alla till vinnare Vårt innovativa Econetsystem sparar energi på flera sätt I Fläkt Woods innovativa system Econet är komponenterna sammankopplade för att ge en säkrare och effektivare

Läs mer

Energieffektivitet...

Energieffektivitet... ...med bättre luftkvalitetskontroll i ventilations- och luftkonditioneringssystem (EN 13779) 1 Mr. Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 06 I 2008 Exakt luftkvalitetskontroll tematiseras

Läs mer

Energieffektivitet. med nya utformningskrav i EN 13779 för ventilations- och luftkonditioneringssystem

Energieffektivitet. med nya utformningskrav i EN 13779 för ventilations- och luftkonditioneringssystem med nya utformningskrav i EN 13779 för ventilations- och Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 03 I 2008 Den nya standarden EN 13779 (2) för ventilations- och är ett av de första europeiska

Läs mer

Siemens Press. Dynamisk balansering för dynamiska nät

Siemens Press. Dynamisk balansering för dynamiska nät Siemens Press Dynamisk balansering för dynamiska nät Avancerade hydrauliska nät måste sörja för energisnål, ekonomisk och felfri drift, kompensera för avvikelser från de ursprungliga projekteringsvärdena,

Läs mer

Energieffektivitet. med integrerad fastighetsstyrning. 01 I 2009

Energieffektivitet. med integrerad fastighetsstyrning. 01 I 2009 Energieffektivitet Ronny Scherf Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 01 I 2009 Om man synar anläggningstekniken som finns i en byggnad ordentligt i sömmarna, finns det två utgångspunkter för sänka

Läs mer

Kondenserande gaspanna. Varför Vaillant? För att vi erbjuder kraft, effektivitet och tillförlitlighet. ecocraft exclusiv

Kondenserande gaspanna. Varför Vaillant? För att vi erbjuder kraft, effektivitet och tillförlitlighet. ecocraft exclusiv Kondenserande gaspanna Varför Vaillant? För att vi erbjuder kraft, effektivitet och tillförlitlighet ecocraft exclusiv ecocraft exclusiv gaspanna Kraftfull gaspanna för de stora uppdragen i sex effektstorlekar

Läs mer

Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader

Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader Energieffektiva lösningar för kulturhistoriska byggnader Område Energieffektiv avfuktning Detta informationsblad har tagits fram som en del i s och Sustainable Innovations projekt - Energieffektiva lösningar

Läs mer

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten

Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten WASTE WATER Solutions Uppvärmning och nedkylning med avloppsvatten Återvinning av termisk energi från kommunalt och industriellt avloppsvatten Uc Ud Ub Ua a kanal b avloppstrumma med sil från HUBER och

Läs mer

Luft/vatten. Hydrobox. www.ecodan.se

Luft/vatten. Hydrobox. www.ecodan.se Luft/vatten Hydrobox www.ecodan.se Hydrobox - det tysta, effektiva och miljövänliga värmesystemet för villor Ecodan Hydrobox är Mitsubishi Electrics tysta, effektiva och miljövänliga värmesystem som ger

Läs mer

Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning

Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning Transkritisk CO2 kylning med värmeåtervinning Författare: Kenneth Bank Madsen, Danfoss A/S & Peter Bjerg, Danfoss A/S Transkritiska CO 2 system har erövrat stora marknadsandelar de senaste åren, och baserat

Läs mer

Värmepumpar Bergvärme Frånluft. Sänk. energikostnaden. Det värmer. Det perfekta inomhusklimatet till ditt hus.

Värmepumpar Bergvärme Frånluft. Sänk. energikostnaden. Det värmer. Det perfekta inomhusklimatet till ditt hus. Värmepumpar Bergvärme Frånluft Sänk energikostnaden. Det värmer. Det perfekta inomhusklimatet till ditt hus. - tryggt och enkelt sedan 1989 Inomhusklimat är ett nogrannt utvalt produktsortiment av marknadens

Läs mer

Funktionsguide GOLD version E, All Year Comfort

Funktionsguide GOLD version E, All Year Comfort Funktionsguide GOLD version E, All Year omfort 1. Allmänt Funktionen All Year omfort är avsedd att användas för att styra primärvattenkretsen för kyla och/eller värme till klimatbafflar, fasadapparatsystem

Läs mer

GEIGER-SoftPlusWireless

GEIGER-SoftPlusWireless Produktdatablad GEIGER-SoftPlusWireless radiomotorn som är skonsam mot duken i kassettmarkisen Innehåll Problem och lösning...1 Utformning och särskilda egenskaper...2 Funktioner...5 Kortfattad instruktion

Läs mer

Funktionsguide GOLD LP/COMPACT, All Year Comfort

Funktionsguide GOLD LP/COMPACT, All Year Comfort Funktionsguide GOLD LP/COMPACT, All Year Comfort 1. Allmänt Funktionen All Year Comfort är avsedd att användas för att styra primärvattenkretsen för kyla och/eller värme till klimatbafflar, fasadapparatsystem

Läs mer

EXCELLUM. Adresserbart system för ljusstyrning och energibesparing DALI. Excellum Network

EXCELLUM. Adresserbart system för ljusstyrning och energibesparing DALI. Excellum Network Excellum Network DALI EXCELLUM Adresserbart system för ljusstyrning och energibesparing EXCELLUM KOMBINERAR BESPARINGAR OCH BELYSNINGSKOMFORT Excellum är ett unikt adresserbart styrsystem för belysning

Läs mer

Läran om återkopplade automatiska system och handlar om hur mätningar från givare kan användas för att automatisk göra förändringar i processen.

Läran om återkopplade automatiska system och handlar om hur mätningar från givare kan användas för att automatisk göra förändringar i processen. Reglering Läran om återkopplade automatiska system och handlar om hur mätningar från givare kan användas för att automatisk göra förändringar i processen. Regulator eller reglerenhet används för att optimera

Läs mer

Exempel på tillämpningar med energibesparing Av: Mats Bäckström 2010-03-26

Exempel på tillämpningar med energibesparing Av: Mats Bäckström 2010-03-26 Exempel på tillämpningar med energibesparing Av: Mats Bäckström 2010-03-26 Begränsa returtemperaturen Genom att tillfälligt sänka värmeventilen så sänks fjärrvärmecentralens returtemperatur. Det går tex

Läs mer

Energieffektiv teknik

Energieffektiv teknik Energieffektiv teknik Exempel på hur vi kan göra vårt samhälle mer hållbart Stellan Rosenquist, produktchef lågspänningsmotorer En av framtidens tuffa utmaningar Efterfrågan på el bara ökar och ökar ABB

Läs mer

Fläktkonvektorer. 2 års. vattenburna. Art.nr: 416-087, 416-111, 416-112 PRODUKTBLAD. garanti. Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing!

Fläktkonvektorer. 2 års. vattenburna. Art.nr: 416-087, 416-111, 416-112 PRODUKTBLAD. garanti. Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! PRODUKTBLAD Fläktkonvektorer vattenburna Art.nr: 416-087, 416-111, 416-112 Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! 2 års garanti Jula AB Kundservice: 0511-34 20 00 www.jula.se 416-087, 416-111,

Läs mer

Funktionsguide GOLD version E, SMART Link/AQUA Link

Funktionsguide GOLD version E, SMART Link/AQUA Link Funktionsguide version E, SMART Link/AQUA Link 1. Allmänt Funktionen SMART Link är avsedd att användas för styrning av tider, temperaturer etc. samt avläsning av larm och värden för en Swegon kylmaskin/värmepump

Läs mer

SOLVÄRME Spara energi och miljö med solvärme

SOLVÄRME Spara energi och miljö med solvärme SOLVÄRME Spara energi och miljö med solvärme Solen är en oändlig källa till förnybar energi. En resurs som ger smartare energianvändning för alla fastigheter som behöver värme och varmvatten under sommarhalvåret.

Läs mer

ThermoCond 19 LUFTFLÖDE: 1.100-3.500 m 3 /h

ThermoCond 19 LUFTFLÖDE: 1.100-3.500 m 3 /h Simhallsklimatisering 19 Luftavfuktare med dubbel plattvärmeväxlare för mindre simhallar typ 19 - förenklad visualisering 19 LUFTFLÖDE: 1.100-3.500 m 3 /h korrosionsfri, tät värmeväxlare dubbel rekuperativ

Läs mer

Rapport Energideklarering

Rapport Energideklarering -. I ' Sida 1 av 7 Rapport Energideklarering Namn:!Adress: lpostnr: Ort: Datum: Brr Malmöhus 52 Östra Stations gatan 19 21236 Malmö 2010-03-25 Thommie HahmolTorgn Pettersson Sida 2 av 7 Nu är er energideklaration

Läs mer

Användarhandledning. 2013 ver 1 2013-05-21. Energiberäkningar 1.0 Beta. Rolf Löfbom. www.lofbom.se

Användarhandledning. 2013 ver 1 2013-05-21. Energiberäkningar 1.0 Beta. Rolf Löfbom. www.lofbom.se Användarhandledning Energiberäkningar 1.0 Beta Rolf Löfbom 2013 ver 1 2013-05-21 www.lofbom.se Innehållsförteckning 1. Allmänt om Energiberäkningar 1.0 Beta... 3 1.1 Allmänt... 3 2. Dialogrutor... 4 2.1

Läs mer

URURU SARARA. Total. komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET

URURU SARARA. Total. komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET URURU SARARA Total komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET Rätt klimat för dig Vill du slippa tänka på klimatet på din arbetsplats? Bara känna att du alltid har ett skönt klimat på kontoret,

Läs mer

iljömärk produkt! www.froeling.com

iljömärk produkt! www.froeling.com Miljömärkt produkt! www.froeling.com Uppvärmning med ved Fröling har arbetat med att effektivisera användningen av trädbränslen i snart fem decennier. I dag står Fröling för modern värmeteknik för biobränslen.

Läs mer

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av:

Energideklaration. Smultronvägen 19 616 91 Åby. Datum: 2015-03-17. Utförd av: Energideklaration K VILLINGE-STEN 2:24 Smultronvägen 19 616 91 Åby Datum: 2015-03-17 Utförd av: Certifierad energiexpert: Niklas Sjöberg 0444/08 SP SITAC Bakgrund Sedan en tid tillbaka är det lag på energideklaration

Läs mer

Framtidens. ergvärmepump DAIKIN ALTHERMA VÄRMEPUMP FÖR BERGVÄRME

Framtidens. ergvärmepump DAIKIN ALTHERMA VÄRMEPUMP FÖR BERGVÄRME Framtidens ergvärmepump DAIKIN ALTHERMA VÄRMEPUMP FÖR BERGVÄRME Daikin Altherma värmepump för bergvärme fördelar Geotermisk energi är en fri energikälla som kan användas för uppvärmning och varmvatten.

Läs mer

Energieffektiva takvärmesystem. Highest Credit Rating since 1997

Energieffektiva takvärmesystem. Highest Credit Rating since 1997 Energieffektiva takvärmesystem Highest Credit Rating since 1997 Det naturliga sättet för uppvärmning! Solen är vår mest fantastiska energikälla. Allt liv är beroende av den. Solens värmestrålar färdas

Läs mer

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spara energi och CO2 i dag Lösningen är här! 517miljoner ton CO2 skulle kunna sparas in per år om Europa fördubblade sitt användande av fjärrvärme till 18-20 % kombinerat

Läs mer

Energideklaration M AJ E L D E N 22. Storsvängen 34 602 43 Norrköping. Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1

Energideklaration M AJ E L D E N 22. Storsvängen 34 602 43 Norrköping. Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1 7443 EN ISO/IEC 17020 Energideklaration M AJ E L D E N 22 Storsvängen 34 602 43 Norrköping Datum: 2012-09-18 Utförd av: Fukt & SaneringsTeknik AB acc Nr: 7443:1 Energiexpert: Niklas Sjöberg Certifierad

Läs mer

Elda inte för kråkorna!

Elda inte för kråkorna! Elda inte för kråkorna! Climate Solutions Sweden lanserar nu ett nytt koncept med värmepumpar för total återvinning av ventilationsvärmen i fastigheter. Värmeenergin i frånluften används och täcker behovet

Läs mer

HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar

HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar VISSTE NI ATT? Energikostnaden är ca 70% av livscykelkostnaden för en typisk tryckluftsanläggning. Vet ni var er anläggning befinner sig i detta genomsnitt?

Läs mer

Nya lampor på våra ursprungliga idéer

Nya lampor på våra ursprungliga idéer Duron UV-system. Nya lampor på våra ursprungliga idéer WEDECO har varit kända för sina effektiva UVdesinfektionslösningar i nästan 40 år. Vertikalt arrangerade UV-lampor har använts framgångsrikt under

Läs mer

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5)

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5) Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Altona, Malmö Stena Fastighter Energy Concept in Sweden Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1967 Area: 9 500 m 2 A temp Verksamhet: Kontorsbyggnad,

Läs mer

Det enda du inte kan mäta är potentialen

Det enda du inte kan mäta är potentialen lindab vi förenklar byggandet Det enda du inte kan mäta är potentialen Uppdaterad teknologi Lindab Revolutionerande teknologi för exakt mätning och reglering av luftflöde utan ökat tryckfall i ventilationssystem

Läs mer

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN

PRODUKTBLAD VÄRMEPUMP LUFT/VATTEN Kostnadseffektiva produkter för maximal besparing! Anslut energisparprodukter för vattenburen värme maximalt för pengarna! Om din bostad har vattenburen värme kan du reducera dina uppvärmningskostnader

Läs mer

Värmepump/kylmaskin vs. ventilationsaggregat

Värmepump/kylmaskin vs. ventilationsaggregat 2012-04-28 Värmepump/kylmaskin vs. ventilationsaggregat VX VX VX Rickard Berg 2 Innehåll Inledning 3 Värmepump 3 Värmepumps exempel 4 Ventilationsaggregat 4 Ventilations exempel 4 Fastighet exempel 5 Total

Läs mer

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN Värt att veta om ENERGIMÄTNING av fjärrvärme RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN i fjärrvärmenätet TRYCK OCH FLÖDE 1 VÄRT ATT VETA För att informera om och underlätta

Läs mer

Högeffektiv värmeåtervinning med CO2

Högeffektiv värmeåtervinning med CO2 Högeffektiv värmeåtervinning med CO2 Marknadsandelen för kylsystem med transkritiskt CO 2 har ökat på senare år. Sedan 2007 har marknaden i Danmark rört sig bort från konventionella kylsystem med HFC eller

Läs mer

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985 Fastighet: Fastighetsägare: Konsult: Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1985 Area: 3055BTA Verksamhet: Förskola,

Läs mer

Frågor och svar, Sanyo CO2.

Frågor och svar, Sanyo CO2. Pannans uppbyggnad: Frågor och svar, Sanyo CO2. 1. Tappvarmvatten uppvärms via värmeslinga, förvärms i botten av tanken och spetsvärms i toppen av tanken (där el-patronen är monterad). Fördelningen av

Läs mer

Luft-till-vatten splitsystem

Luft-till-vatten splitsystem Luft-till-vatten splitsystem systemarkitektur Luft-tiLL-vatten splitsystem Carrier presenterar Xp energy den innovativa värmelösningen för bostadsapplikationer luft-till-vatten splitsystem. vi konstruerade

Läs mer

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN

RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN Värt att veta om ENERGIMÄTNING av fjärrvärme RADIATORTERMOSTATER RUMSTEMPERATUR TILLOPPSTEMPERATUR TRYCKFÖRHÅLLANDEN i fjärrvärmenätet TRYCK OCH FLÖDE 1 VÄRT ATT VETA För att informera om och underlätta

Läs mer

iq Star Astra Energieffektiv integrerad kylbaffel Star by Fläkt Woods

iq Star Astra Energieffektiv integrerad kylbaffel Star by Fläkt Woods Star by Fläkt Woods iq Star Astra Energieffektiv integrerad kylbaffel Astra Alltid rätt kyleffekt. Smart och energisnålt. Moderna kontor förändras ständigt. Tack vare bärbara datorer och mobiltelefoner

Läs mer

EC-Vent skapar ett perfekt inomhusklimat och spar energi

EC-Vent skapar ett perfekt inomhusklimat och spar energi EC-Vent skapar ett perfekt inomhusklimat och spar energi Högre energieffektivitet med automatisk anpassning för lunchrusningen EC-Vent med timer-styrning gör det enkelt för en restaurang att anpassa ventilationen

Läs mer

AC- OCH DC-LUFTKONDITIONERING MED KAPACITETSREGLERING VS. ON/OFF- REGLERING FÖR ELEKTRONIKKYLNING

AC- OCH DC-LUFTKONDITIONERING MED KAPACITETSREGLERING VS. ON/OFF- REGLERING FÖR ELEKTRONIKKYLNING AC- OCH DC-LUFTKONDITIONERING MED KAPACITETSREGLERING VS. ON/OFF- REGLERING FÖR ELEKTRONIKKYLNING EHSAN B. HAGHIGHI Fil. dr., värmespecialist Dantherm Cooling AB CHRISTIAN SAKSTRUP SENIOR PROJEKTLEDARE,

Läs mer

danfoss-systemet AK-SM 850 & AK-EM 800 COOL THINKING Sunda och hållbara butiker

danfoss-systemet AK-SM 850 & AK-EM 800 COOL THINKING Sunda och hållbara butiker VI PRESENTERAR DET NYA danfoss-systemet AK-SM 850 & AK-EM 800 COOL THINKING Sunda och hållbara butiker MÖT NÄSTA GENERATIOns KYLSYSTEM FRÅN DANFOss Danfoss har använt fyra år och 200000 mantimmar för att

Läs mer

Osby PB2 350 till 3000 kw

Osby PB2 350 till 3000 kw Osby PB2 350 till 3000 kw Helautomatisk fastbränslepanna Osby PB2 är en helautomatisk fastbränslepanna avsedd för eldning med torra träbränslen typ pellets, briketter och flis. Pannans automatiska sotning

Läs mer

Ventilations- och uppvärmn.system, optimering, 7,5 hp

Ventilations- och uppvärmn.system, optimering, 7,5 hp 1 (11) Ventilations- och uppvärmn.system, optimering, 7,5 hp Provmoment: Tentamen Ladokkod: 41N06B Tentamen ges för: En2, allmän inriktning Tentamensdatum: 2012-06-01 Hjälpmedel: Miniräknare Tentamen består

Läs mer

Jämförelse av Solhybrider

Jämförelse av Solhybrider Jämförelse av Solhybrider Uppföljning Oskar Jonsson & Axel Nord 2014-08-19 1 Inledning Denna rapport är beställd av Energirevisor Per Wickman som i ett utvecklingarbete forskar kring hur man kan ta fram

Läs mer

Funktionsguide GOLD version E/F, SMART Link/AQUA Link

Funktionsguide GOLD version E/F, SMART Link/AQUA Link Funktionsguide GOLD version E/F, SMART Link/AQUA Link 1. Allmänt Funktionen SMART Link är avsedd att användas för styrning av tider, temperaturer etc. samt avläsning av larm och värden för en Swegon kylmaskin/värmepump

Läs mer

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning Två av de viktigaste faktorerna som påverkar inomhusluft är lufttemperaturen och luftfuktigheten, men att

Läs mer

Din samarbetspartner för energieffektivisering

Din samarbetspartner för energieffektivisering evohome KOMFORT Din samarbetspartner för energieffektivisering PIONEERS IN HOME COMFORT SOLUTIONS 30% Visa dina kunder hur de kan spara upp till 30 % i energikostnader utan att behöva göra avkall på komforten

Läs mer

Värmeregulator med optimeringsfunktioner 1999.12

Värmeregulator med optimeringsfunktioner 1999.12 TAC 2112 C-10-42 Värmeregulator med optimeringsfunktioner 1999.12 TAC 2112 erbjuder värmereglering för vattenburna värmesystem. Radiatorkretsen regleras efter utekompenserad styrkurva och referensgivare.

Läs mer

Fredrik Karlsson, Sweco. Flexibilitet och energieffektivitet i vårdprojekt hur möter vi framtidens krav redan idag?

Fredrik Karlsson, Sweco. Flexibilitet och energieffektivitet i vårdprojekt hur möter vi framtidens krav redan idag? Fredrik Karlsson, Sweco Flexibilitet och energieffektivitet i vårdprojekt hur möter vi framtidens krav redan idag? 1 Krav på flexibilitet Ny utrustning Flytta väggar Varm och kallt Varierad verksamhet

Läs mer

LK Styrenhet ETO2 används för att styra anläggningen optimalt, avseende driftsekonomi och driftstid.

LK Styrenhet ETO2 används för att styra anläggningen optimalt, avseende driftsekonomi och driftstid. LK Markvärme Allmänt LK Markvärmesystem består av fördelare, rör och styrenhet. Fördelare Det finns tre olika typer av fördelare, LK Markfördelare, LK Värmekretsfördelare RF samt LK Fördelare Qmax G40.

Läs mer

Värmepump med R407C eller R134a?

Värmepump med R407C eller R134a? 2011-03-11 1 Värmepump med R407C eller R134a? R134a, 1,1,1,2-Tetrafluoretan R32, Difluormetan R125, Pentafluoretan 2011-03-11 2 Innehåll 1. VÄRMEPUMP MED R407C ELLER R134A? 3 1.1 Fördelar R407C: 3 1.2

Läs mer

Högre energieffektivitet och behaglig luftfuktighet

Högre energieffektivitet och behaglig luftfuktighet Högre energieffektivitet och behaglig luftfuktighet Stora och snabba variationer i luftfuktigheten är typiska för ett duschrum. Genom direkt ventilationsstyrning med EC-Vent och hygrostatsensorer säkerställer

Läs mer

Vad är energieffektivisering och hur gör man?

Vad är energieffektivisering och hur gör man? Vad är energieffektivisering och hur gör man? Vad är effektivare energianvändning och vad ska vi ha den till? Är det effektivare att bara använda mindre än vad man skulle ha gjort om man använt mer? FÖRENINGEN

Läs mer

GRUNDFOS MAGNA. Grundfos MAGNA. Otroligt flexibel. intelligenta varvtalsreglerade pumpar för värmesystem

GRUNDFOS MAGNA. Grundfos MAGNA. Otroligt flexibel. intelligenta varvtalsreglerade pumpar för värmesystem GRUNDFOS MAGNA Grundfos MAGNA Otroligt flexibel intelligenta varvtalsreglerade pumpar för värmesystem Grundfos MAGNA: Otroligt produktprogram Ett komplett program av cirkulationspumpar med permanentmagnetmotor

Läs mer

Varför Vaillant? För att vi erbjuder vägghängd komfort med maximal effektivitet för de stora behoven. Vägghängd gaspanna

Varför Vaillant? För att vi erbjuder vägghängd komfort med maximal effektivitet för de stora behoven. Vägghängd gaspanna Vägghängd gaspanna Varför Vaillant? För att vi erbjuder vägghängd komfort med maximal effektivitet för de stora behoven ecotec plus VC 806/5-5 / VC 1006/5-5 / VC 1206/5-5 ecotec plus för de fullvuxna skräddarsydda

Läs mer

ENERGIBESPARINGAR I BOSTADSBOLAGET KAN MAN VERKLIGEN SPARA ENERGI?

ENERGIBESPARINGAR I BOSTADSBOLAGET KAN MAN VERKLIGEN SPARA ENERGI? ENERGIBESPARINGAR I BOSTADSBOLAGET KAN MAN VERKLIGEN SPARA ENERGI? NÅGRA VIKTIGA SAKER ATT TÄNKA PÅ Uppgör månadsstatistik över inköpt värmeenergi, el och vatten. Allt börjar med detta. Normalårskorrigera

Läs mer

Intelligenta lösningar för integration av tekniska tjänster på sjukhus 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH

Intelligenta lösningar för integration av tekniska tjänster på sjukhus 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 2011-1 Ronny Scherf Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Intelligenta lösningar för I Europa står fastigheter för 40 procent av den totala energiförbrukningen. Särskilt sjukhus förbrukar

Läs mer

www.ljungby.se Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen TEKNISKA KONTORET

www.ljungby.se Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen TEKNISKA KONTORET Energiinvesteringar = investeringar i ny utrustning för att minska energiförbrukningen Energiprojekt med statligt stöd på 30 procent genomförda under perioden 1maj 2005 till 31 december 2008 Olika typer

Läs mer

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara!

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara! Energieffektivitet Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning Vi kan hjälpa er att spara! Schneider Electric - Segment Industri & Automation - Augusti 2009 2 Byggnader

Läs mer

Berg-/jordvärmepumpar 6-17 kw. Utnyttja energin i berget för uppvärmning Effektiva bergvärmepumpar med 10 års garanti på kompressoren

Berg-/jordvärmepumpar 6-17 kw. Utnyttja energin i berget för uppvärmning Effektiva bergvärmepumpar med 10 års garanti på kompressoren Berg/jordvärmepumpar 617 kw Utnyttja energin i berget för uppvärmning Effektiva bergvärmepumpar med 10 års garanti på kompressoren geotherm plus geotherm Varför geotherm? För att berget/jorden levererar

Läs mer

Kopplingsprinciper för anslutning av värmepump mot fjärrvärmecentral

Kopplingsprinciper för anslutning av värmepump mot fjärrvärmecentral 1 (5) Kopplingsprinciper för anslutning av värmepump mot fjärrvärmecentral Oavsett kopplingsprincip skall en installation av värmepump mot fjärrvärmecentral alltid granskas och godkännas av Södertörns

Läs mer

Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys

Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys Jörgen Rogstam Energi & Kylanalys Idrottsarenor och energi i media Om sportens energislöseri - fotboll på vintern och hockey på sommaren. Idrottsanläggningar är stora energislukare, särskilt de som skapar

Läs mer

Smart luftbehandlingsaggregat för simbassänger

Smart luftbehandlingsaggregat för simbassänger EN Smart luftbehandlingsaggregat för simbassänger GISNÅL ER AmberAir Pool FÖR ETT BEKVÄMT MIKROKLIMAT VID POOLEN AmberAir Pool-aggregaten är framtagna för att skapa ett idealiskt mikroklimat i lokaler

Läs mer

LK Markvärme. Allmänt. Fördelare. Rör

LK Markvärme. Allmänt. Fördelare. Rör LK Markvärme Allmänt LK Markvärme är ett rörsystem avsett för att hålla snö- och isfritt på gator, torg, körramper, trafikytor, broar, lastbryggor mm. Grundkomponenter i markvärmesystemet är fördelare,

Läs mer

IVT 633. Frånluftsvärmepump med inbyggd fjärrvärmeväxlare

IVT 633. Frånluftsvärmepump med inbyggd fjärrvärmeväxlare IVT 633 Frånluftsvärmepump med inbyggd fjärrvärmeväxlare Komplett värmepump för värme, varmvatten, ventilation och IVT 633 är den nya generationens värmepump. Den är utvecklad för att motsvara moderna

Läs mer

PM SYSTEMBESKRIVNING OCH LCC-BERÄKNING

PM SYSTEMBESKRIVNING OCH LCC-BERÄKNING 18 Blekinge Sjukhus byggnad 02-46, kyl- och värmeanläggning Alternativ och LCC-beräkning, sammanfattning Alternativ 0 Kylanläggning med 3 st kylmaskiner på plan 8. Kondensorvärme från kylproduktion via

Läs mer

Systemlösningar. Logistikbyggnader

Systemlösningar. Logistikbyggnader Systemlösningar Logistikbyggnader Längre än från A till B Logistik är så mycket mer än bara lastbilstransport. Och klimat är så mycket mer än bara lufttillförsel: Det handlar dessutom bl.a. om hallar

Läs mer

myter om energi och flyttbara lokaler

myter om energi och flyttbara lokaler 5 myter om energi och flyttbara lokaler myt nr: 1 Fakta: Värmebehovet är detsamma oavsett vilket uppvärmningssätt man väljer. Det går åt lika mycket energi att värma upp en lokal vare sig det sker med

Läs mer

2011-02-10, Kenth Arvidsson. Energieffektivisering Arlanda

2011-02-10, Kenth Arvidsson. Energieffektivisering Arlanda 2011-02-10, Kenth Arvidsson Energieffektivisering Arlanda Stockholm-Arlanda Flygplats 16 miljoner resenärer per år 81 flygbolag 176 destinationer 3 start- och landningsbanor 4 terminaler 61 gater 52 butiker

Läs mer

Styrning av värmetillförseln i bostäder med vattenburen värme

Styrning av värmetillförseln i bostäder med vattenburen värme Styrning av värmetillförseln i bostäder med vattenburen värme Idag finns 3 principiellt olika metoder att styra ut värmen till en bostadsfastighet. Man kan särskilja metoderna dels med hjälp av en tidslinje

Läs mer

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR CONTROL SYSTEM. Uponor gör det enkelt att välja rätt golvvärmesystem

UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR CONTROL SYSTEM. Uponor gör det enkelt att välja rätt golvvärmesystem UPONOR VVS GOLVVÄRME UPONOR CONTROL SYSTEM Uponor gör det enkelt att välja rätt golvvärmesystem 09 2009 5005 När den senaste tekniken går hand i hand med det bästa värmesystemet Ett nytt hus, en utbyggnad

Läs mer

SAUTER ASV115 Komfort Kompakt VAV-regulator och ställdon för komfortstyrning

SAUTER ASV115 Komfort Kompakt VAV-regulator och ställdon för komfortstyrning SAUTER ASV115 Komfort Kompakt VAV-regulator och ställdon för komfortstyrning Kostnadseffektiva VAV-lösningar Kontor, skolor, sjukhus Med ASV115 Komfort Under många årtionden har SAUTER satt standarden

Läs mer

Skruvkompressorer över 30 kw. Människor. Passion. Prestanda.

Skruvkompressorer över 30 kw. Människor. Passion. Prestanda. Skruvkompressorer över 30 kw Människor. Passion. Prestanda. Människor. Passion. Prestanda. Definiera dina behov så Vårt utbud av oljeinsprutade skruvkompressorer på 30-90 kw är omfattande och hela serien

Läs mer

Energieffektivitet i Ishallar

Energieffektivitet i Ishallar Energieffektivitet i Ishallar 1 Kylhistoria 2000 år f Kr sparade man is från vintern i Mesopotamien. Man grävde gropar och la is i för att hålla maten färsk Stefan Håkansson 2 Skridskohistoria På Vikingatiden

Läs mer

Fläktkonvektorer. Snabb och effektiv uppvärmning av hela lokalen. Värme med. Fläktkonvektorer. PF Smart SL/SLS/SLW PCW

Fläktkonvektorer. Snabb och effektiv uppvärmning av hela lokalen. Värme med. Fläktkonvektorer. PF Smart SL/SLS/SLW PCW Snabb och effektiv uppvärmning av hela lokalen Fläktkonvektorer Värme med Fläktkonvektorer PF Smart SL/SLS/SLW PCW Case: Hobbyrum, privatbostad, Sverige 30-40% snabbare värme Små, lätta och enkla att placera!

Läs mer

PROBLEMET. att välja rätt system och förnuftig driftform.

PROBLEMET. att välja rätt system och förnuftig driftform. L U F T B E H A N D L I N G I S I M H A L L A R PROBLEMET att välja rätt system och förnuftig driftform. En möjlighet är att ventilera ut fukten. Detta kan kombineras med värmeåtervinning och/eller återluftsdrift.

Läs mer

GOLVVÄRME FÖR FLYTANDE MONTERING

GOLVVÄRME FÖR FLYTANDE MONTERING www.variotherm.at GOLVVÄRME FÖR FLYTANDE MONTERING VÄRMNING. KYLNING. MÅ BRA. Den supertunna VarioComp. VIDEO GOLVVÄRME FÖR FLYRANDE MONTERING Ditt golv kan vara mer än golv. Den behagliga värmen från

Läs mer

SAUTER vialoq AVM 1000 Effektiv. Solid. Enkel. Den intelligenta ventilställdonet för den senaste generationen.

SAUTER vialoq AVM 1000 Effektiv. Solid. Enkel. Den intelligenta ventilställdonet för den senaste generationen. SAUTER vialoq AVM 1000 Effektiv. Solid. Enkel. Den intelligenta ventilställdonet för den senaste generationen. Jag sätter standarden högt. SAUTER vialoq AVM 1000 sätter nya standarder för prestanda och

Läs mer

Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet

Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet Vi är Lorentzons styr Företaget grundades 1998 av Anne-Marie Heder & Arne Lorentzon Styr- och övervakningsteknik

Läs mer

Rekommenderad tilläggsutrustning

Rekommenderad tilläggsutrustning www.hogforsgst.com GST-värmecentral är rätt val för inkoppling av fastighet till fjärrvärme. Det är möjligt att förbättra energibesparingen, underhållet och värmesystemets livslängd genom tilläggsutrustning.

Läs mer

Det bästa har blivit ännu bättre. Kräv NYA ALPHA2

Det bästa har blivit ännu bättre. Kräv NYA ALPHA2 Det bästa har blivit ännu bättre Kräv NYA ALPHA2 KONTINUERLIG INNOVATION. DET LIGGER I VÅRA GENER. Med över 3 miljoner sålda enheter världen över har Grundfos ALPHA2 visat sig vara världens bäst säljande

Läs mer

by Lindquist Heating

by Lindquist Heating by Lindquist Heating En smart investering -nya generationen RB Grand Lux Driftsäkerhet, underhållsfritt och tillgänglighet var ledorden vid utvecklingen av nya RB Grand Lux serien. Nya RB Grand Lux serien

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

Energideklaration ST JOHANNES 3:31. Kårtorpsv

Energideklaration ST JOHANNES 3:31. Kårtorpsv Energideklaration ST JOHANNES 3:31 Kårtorpsv 38 2019-05-29 Bakgrund Sedan en tid tillbaka är det lag på energideklaration av byggnader i Sverige. En energideklaration beskriver en byggnads energianvändning.

Läs mer