Energieffektivitet. med integrerad fastighetsstyrning. 01 I 2009

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Energieffektivitet. med integrerad fastighetsstyrning. 01 I 2009"

Transkript

1 Energieffektivitet Ronny Scherf Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 01 I 2009 Om man synar anläggningstekniken som finns i en byggnad ordentligt i sömmarna, finns det två utgångspunkter för sänka driftskostnaderna. Dels kan styr- och reglerfunktioner i delanläggningar optimeras, dels är en systemövergripande, och därmed även tillverkarövergripande, optimering av den kompletta anläggningen möjlig. I denna användningsbeskrivning visas ett typiskt exempel för en sådan systemintegration. Snabbköp är utrustade med olika system för uppvärmning och ventilation, men även för framställning av kyla - inkl. frysdiskar och kyldiskar. De har ofta flera anläggningar som består av olika delsystem, dessa utgör i många fall separata lösningar som visserligen är försedda med kommunikationsportar, men stödjer inte någon enhetlig standard. Typiska systemövergripande optimeringsfunktioner, t ex centrala tidsprogram eller överföring av börvärden från ett delsystem till ett annat är enkla men effektiva metoder för att sänka kostnaderna och spara energi. Även en systemövergripande mätdataregistrering är ett nödvändigt verktyg för att optimera förbrukningen i en anläggningen. En sådan komplett systemintegration är möjlig med CentraLine AX. Integrationsplattformen HAWK fungerar som en flerspråkig översättare med en mångfald olika funktioner.

2 Identifiera kostnaderna För att kunna sänka driftskostnaderna måste man först identifiera var den största andelen kostnader uppstår och vilka av dessa kostnader som kan reduceras med ett system- och tillverkarövergripande nätverk. Den systemövergripande mätdataregistreringen och utvärderingen är ett viktigt element i driftskostnadsanalysen och efterföljande åtgärder för energistyrning. Väsentliga kostnadsfaktorer är driftskostnader för t ex idrifttagning, underhåll och service. Just service är till stor del beroende av faktorer som arbetstid inkl. restid. Om anläggnings tekniken har förberetts för fjärrservice kan dessa kostnader sänkas enormt. Därmed är många olika funktioner möjliga - från programmering fram till kommissionering. En service order utlöses automatiskt och skickas därefter med e-post eller SMS till service firman. Den centrala fjärråtkomsten till system från olika tillverkare öppnar upp helt nya underhålls- och service möjligheter för alla involverade parter. Byggnadens hjärna : CentraLine AX Olika system i en byggnad använder ofta helt olika kommunikationsprotokoll: värme och ventilation styrs med BACnet, reglering av enstaka utrymmen med LON, kylning med ModBus, räkneverk med M-bus - för att bara nämna ett par vanliga exempel. Med CentraLine AX kan olika slags protokoll integreras med ett enda programmeringsverktyg. Medan dagens lösning på integrationsproblem ofta består av gateways, kan en enda hårdvara från CentraLine AX ersätta flera olika gateways och dessutom hantera centrala funktioner som mätvärdesregistrering och lagring, larmhantering samt grafiska användargränssnitt för användaren. (1) Byggnadens hjärna : CentraLine AX omfattar integrationsplattformen HAWK, den optionala manövercentralen ARENA AX för nätverksinstallationer samt konfigurationsprogrammet Coach AX.

3 Hur fungerar detta? Integrationsplattformen HAWK fungerar som en decentraliserad informationsnod. Med hjälp av en drivrutin läser plattformen in information från olika subsystem som använder olika kommunikationsprotokoll. CentraLine AX stödjer redan många olika slags protokoll (LON, BACnet, EIB/KNX, ModBus, M-bus, OPC och flera andra). Interna drivrutiner kan tillämpas för kundspecifika protokoll. Därmed är all information tillgänglig i HAWK för fortsatt bearbetning, oberoende av aktuellt subsystem. Nodpunkterna (HAWK) kan nu kopplas samman till nätverk och anslutas till centralen ARENA AX. Varje nod har tillgång till funktioner för direktåtkomst till internet, vilket innebär att fjärrservice utan vidare kan genomföras. Alla arbetssteg, ända fram till kommissionering av ett LON-nätverk, kan utföras med fjärråtkomst. HAWK stödjer registrering av mätdata, överföring av larm med SMS eller e-post och många andra funktioner. (2) Problemet (till vänster) och lösningen (till höger) med CentraLine AX ARENA AX hanterar den centrala dataarkiveringen (MSSQL, MvSQL, Oracle osv.) i en databas. Såväl HAWK som ARENA AX erbjuder anslutningsmöjligheter till lämpliga system för energistyrning. Fallexempel En stor norsk detaljhandelskedja har med framgång installerat CentraLine AX i mer än 50 butiker som nyligen har integrerats i företaget. Ombyggnaderna som krävdes för att binda in de nya butikerna i detta system syftade även till att införa en rad olika nya funktioner för att förbättra effektiviteten. I snabbköp ligger en del av kapitalet praktiskt taget i kyldisken, och det gäller att skydda detta kapital på bästa möjliga sätt. Om en kylutrustning ger systemlarm skickas detta larm till ett centralt serviceföretag som därefter gör en utvärdering. Den centrala uppgiften bestod i att integrera detta larmsystem i det nya systemet. Kundens sammanlagda krav för att introducera CentraLine AX :

4 Integration av nya butiker i ett befintligt larmsystem med maximalt utnyttjande av föreliggande installationer för att garantera fullgod driftsäkerhet. System- och tillverkarövergripande mätdataregistrering (temperatur, energiförbrukning, aktiveringssignaler osv) för att analysera driftskostnaderna och hålla ett öga på konkurrenterna med syfte att minimera driftskostnaderna. Maximalt serviceutbud med fjärråtkomst för att minimera servicekostnaderna. Fjärråtkomst är en nyckelfaktor för högre effektivitet. Om man betraktar antalet filialer som har integrerats och deras inbördes avstånd till varandra, framgår det klart att resekostnaderna kan sänkas markant med hjälp av fjärråtkomst. En annan fördel med fjärråtkomst är att endast en enda expert krävs som obser verar systemet och tilltar avsedda åtgärder i en nödsituation. Automatiska meddelanden till avsedda kontaktpersoner via SMS eller e-post är standard funktioner som ingår i systemet. Åtkomst via internet är inte enbart en komfortabel lösning för servicefirman, utan sänker även kostnaderna. Systemet ska alltså även användas till servicearbeten. Olika åtkomstnivåer för olika användare (ägare, vaktmästare, tekniker osv) kan ställas in. Ledande personal i ett snabbköp kan helt enkelt använda en webbläsare för att läsa av och styra butikens tekniska system (kyl- och frysdiskar, värme/ventilati on, energiförbrukning, belysningsstyrning osv). Givetvis har även centralen åtkomst till samtliga butiker så att driftsäkerheten alltid kan tillgodoses. Av denna anledning bör såväl tekniska som förenklade användarnivåer vara tillgängliga. Minimala installationskostnader Nätverkssäkerhet. De senaste säkerhetsstandarderna måste stödjas.

5 Därmed ställs följande tekniska krav på systemet: Ägarens krav Integration i ett befintligt larmsystem System- och tillverkarövergripande registrering av mätdata, med möjlighet för framtida utökningar Fjärråtkomst Olika åtkomstnivåer Tekniska krav Utveckling av en tillverkarspecifik drivrutin för integration i ett befintligt larmsystem Flexibel och utökningsbar integrationsplattform, med funktioner för arkivering av mätdata, stöd för olika standarder såsom BACnet, ModBus, LON, M-Bus, EIB osv, men accepterar även andra drivrutiner. Internet-kompatibel. Åtkomst till applikationer, datapunkter, parametrar, tidsprogram osv. i subsystem. Stödjer ett stort antal fritt definierbara användarnivåer med olika gränssnitt och funktionskomplexitet. Minimala installationskostnader En central kommunikationsnod (M2M, Enterprise) samt minimalt behov av maskinvara Fjärråtkomst som stöd för viktiga funktioner för idrifttagning som t ex programmering och kommissionering Inställningar och idrifttagning kan utföras såväl online som offline Convenient and efficient setup from the integration level to visualisation Ett programverktyg för det kompletta systemet, från integrationsnivå till grafik Komfortabel och effektiv inställning, från integrationsnivå till grafik Nätverkssäkerhet Systemet måste kunna hantera internet-standarder som https och kunna integreras i en typisk IT-infrastruktur

6 Lösningen (3) En översikt över ett CentraLine AX - integrationsprojekt i Norge 1. Företagets huvudkvarter, Oslo 2. Serviceföretag (central hantering och vidarebefordran av larm, fjärrstyrd service samt anpassning av styr- och reglerfunktionerna för att minimera servicekostnaderna (även fjärrkommissionering av LON)), fjärråtkomst för serviceföretag Den norska CentraLine-partnern utrustade sina utvalda snabbköp med integrationsplattformen CentraLine AX som kunde uppfylla alla föreliggande krav och målsättningar. CentraLine AX utökade den befintliga anläggningen enligt kundens önskemål och sammanställde olika visualiseringar med syfte att styra ett system för fjärrövervakning, vidarebefordra larm från olika system till det centrala serviceföretaget samt utföra en central registrering av viktiga mätdata med hjälp av webbläsare. Såväl den ledande personalen i snabbköpet, centralen som servicepartnern har en specifik online-åtkomst till samtliga relevanta data och kan därmed snabbt och till låg kostnad reagera på olika situationer. Uppkopplingen av de enstaka butikerna till ett nätverk är inte enbart ett perfekt exempel på en integration, utan även en excellent användningsmöjlighet för CentraLine AX.

7 Den praktiska tillämpningen för de enstaka butikerna: (4) Struktur i de enstaka filialerna 1. Pc med internetbaserad webbläsare i butiken 2. Systeminternt larmprotokoll 3. System för vidarebefordran av larm 4. Systemintern buss-koppling 5. Mätutrustning för energiförbrukning 6. Temperaturer i kyldiskar, belysningsstyrning, ventilationsstyrning osv. 7. Styr- och reglerutrustning för frys- och kyldiskar CentraLine AX och integrationsplattformen HAWK är lösningen för att kommunicera på olika systemspråk. Detta förenklar övervakningen av de enstaka komponenterna samt underlättar både service och underhåll. Förutom den höga besparingspotentialen för energikostnader, kan fjärråtkomsten dessutom resultera i 40 % lägre resekostnader vilket framgår tydligt just vid idrifttagningen. Beslutet att installera CentraLine AX blev alltså dubbelt lönsamt - och kan därför vara en förebild för andra integrationsprojekt.

8 Källor (1) Foto: CentraLine (2) Grafik: CentraLine (3) Grafik: Ronny Scherf, CentraLine (4) Grafik: Ronny Scherf, CentraLine Författare: Ronny Scherf Produktmanager CentraLine c/o Honeywell GmbH För ytterligare information och möjlighet att läsa andra artiklar om energibesparing, gå in på CentraLines hemsida eller kontakta oss direkt. CentraLine Honeywell AB /ECC Box STOCKHOLM-GLOBEN Tel

Intelligenta lösningar för integration av tekniska tjänster på sjukhus 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH

Intelligenta lösningar för integration av tekniska tjänster på sjukhus 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 2011-1 Ronny Scherf Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Intelligenta lösningar för I Europa står fastigheter för 40 procent av den totala energiförbrukningen. Särskilt sjukhus förbrukar

Läs mer

SA TER Vision Center. SAUTER Vision Center. håller dig uppdaterad.

SA TER Vision Center. SAUTER Vision Center. håller dig uppdaterad. SA TER Vision Center SAUTER Vision Center håller dig uppdaterad. Modern fastighetsautomation blir alltmer komplex men, tack vare SAUTER Vision Center, så är konsten att övervaka systemet ganska enkel.

Läs mer

danfoss-systemet AK-SM 850 & AK-EM 800 COOL THINKING Sunda och hållbara butiker

danfoss-systemet AK-SM 850 & AK-EM 800 COOL THINKING Sunda och hållbara butiker VI PRESENTERAR DET NYA danfoss-systemet AK-SM 850 & AK-EM 800 COOL THINKING Sunda och hållbara butiker MÖT NÄSTA GENERATIOns KYLSYSTEM FRÅN DANFOss Danfoss har använt fyra år och 200000 mantimmar för att

Läs mer

Energieffektivitet. ...i hotellmiljö 10 I 2008. Hotellgäster uppskattar en hög grad av komfort.

Energieffektivitet. ...i hotellmiljö 10 I 2008. Hotellgäster uppskattar en hög grad av komfort. Energieffektivitet Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 Hotellgäster uppskattar en hög grad av komfort. Det är förståeligt eftersom de betalar för sina rum. De förväntar sig

Läs mer

Energieffektivitet. ... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare

Energieffektivitet. ... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare Energieffektivitet... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare Tomi Ristimäki Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 08 I 2008 På grund av ständigt stigande energipriser är företagen

Läs mer

Fastighetsautomation. Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi

Fastighetsautomation. Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi Fastighetsautomation Automatisera driften av dina fastigheter och spara energi optimera inneklimatet och minimera energianvändningen med ett öppet, integrerat system Automatisera dina fastigheter Det finns

Läs mer

EXCELLUM. Adresserbart system för ljusstyrning och energibesparing DALI. Excellum Network

EXCELLUM. Adresserbart system för ljusstyrning och energibesparing DALI. Excellum Network Excellum Network DALI EXCELLUM Adresserbart system för ljusstyrning och energibesparing EXCELLUM KOMBINERAR BESPARINGAR OCH BELYSNINGSKOMFORT Excellum är ett unikt adresserbart styrsystem för belysning

Läs mer

Rumsreglering. Effektivitet och flexibilitet i alla miljöer med SAUTER EY-modulo.

Rumsreglering. Effektivitet och flexibilitet i alla miljöer med SAUTER EY-modulo. Rumsreglering Effektivitet och flexibilitet i alla miljöer med SAUTER EY-modulo. Smart SAUTER-rumshantering ger individuell komfort med maximal energieffektivitet i rum som verkligen lever. SAUTER för

Läs mer

moduweb Vision Alla system är synliga vid snabb överblick att: visualisera, analysera, styra.

moduweb Vision Alla system är synliga vid snabb överblick att: visualisera, analysera, styra. moduweb Vision Alla system är synliga vid snabb överblick att: visualisera, analysera, styra. 2 Jag vill se hela bilden. moduweb Vision ger mig full åtkomst till installationen. Bekvämt och tydligt. Vill

Läs mer

Synco Building Automation

Synco Building Automation Synco Building Automation Ett komplett system för värme, ventilation, kyla, rumsautomation och fjärrstyrning Introduktion: byggnadsautomation med Synco Förbehandling Värme Ventilation Luftkonditionering

Läs mer

Exigo. Den enkla vägen till kontroll av värmeanläggningar i bostadshus

Exigo. Den enkla vägen till kontroll av värmeanläggningar i bostadshus revision 02 2015 Den enkla vägen till kontroll av värmeanläggningar i bostadshus Regulator för värme- och pannstyrning gör alla steg från installation till handhavande och underhåll enklare än någonsin.

Läs mer

GURUSOFT EOS ENERGIOPTIMERING INDUSTRI, INFRASTRUKTUR, FASTIGHET

GURUSOFT EOS ENERGIOPTIMERING INDUSTRI, INFRASTRUKTUR, FASTIGHET GURUSOFT EOS ENERGIOPTIMERING INDUSTRI, INFRASTRUKTUR, FASTIGHET PRODUKTÖVERSIKT Produkt EOS Scada2Report Varningssystem Geodata Funktionsområde Energiuppföljningssystem - Innehåller all grundläggande

Läs mer

Enervent ventilation SYSTEM AVSEDDA FÖR ANDRA UTRYMMEN ÄN BOSTÄDER

Enervent ventilation SYSTEM AVSEDDA FÖR ANDRA UTRYMMEN ÄN BOSTÄDER Enervent ventilation SYSTEM AVSEDDA FÖR ANDRA UTRYMMEN ÄN BOSTÄDER Decentraliserade ventilationssystem Planering av decentraliserad ventilation i andra byggnader än bostäder är klokt. Uppdelning av byggnaden

Läs mer

Exigo. Den enkla vägen till kontroll av värmeanläggningar i bostadshus

Exigo. Den enkla vägen till kontroll av värmeanläggningar i bostadshus revision 03 2016 Exigo Den enkla vägen till kontroll av värmeanläggningar i bostadshus Regulator för värme- och pannstyrning Exigo gör alla steg från installation till handhavande och underhåll enklare

Läs mer

för iscala & Epicor ERP

för iscala & Epicor ERP Epicor Storefront t för iscala & Epicor ERP Fred Boström Bitlog AB 1 Vad är Epicor Storefront? Epicor Storefront hjälper tillverkare, distributörer och detaljister att organisera och sälja sina produkter,

Läs mer

MM8000 ökad säkerhet och kontroll med intelligent övervakning

MM8000 ökad säkerhet och kontroll med intelligent övervakning MM8000 ökad säkerhet och kontroll med intelligent övervakning Skalbart och flexibelt övervakningssystem för alla användningsområden Answers for infrastructure. Övervakningsstation MM8000 Brand Inbrott

Läs mer

Bussmodulregulator BMR Den nya med manöverratt

Bussmodulregulator BMR Den nya med manöverratt Bussmodulregulator BMR Den nya med manöverratt Bussmodulregulator BMR Universellt användbar enkelt att använda Bussmodulregulator BMR är en kompakt enhet för styrning, övervakning och optimering av värme-,

Läs mer

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år

517miljoner. ton CO2 skulle kunna sparas in per år MAKING MODERN LIVING POSSIBLE Spara energi och CO2 i dag Lösningen är här! 517miljoner ton CO2 skulle kunna sparas in per år om Europa fördubblade sitt användande av fjärrvärme till 18-20 % kombinerat

Läs mer

Energieffektivitet...

Energieffektivitet... Michael Rader Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 4 I 28 Ständigt stigande energikostnader samt allt fler lagstagdade föreskrifter gör att temat Energieffektivitet i byggnader blir

Läs mer

food-retail.danfoss.com Broschyröversikt ADAP-KOOL förångarregulatorer Uppnå förstklassig energieffektivitet och livsmedelssäkerhet

food-retail.danfoss.com Broschyröversikt ADAP-KOOL förångarregulatorer Uppnå förstklassig energieffektivitet och livsmedelssäkerhet Broschyröversikt ADAP-KOOL förångarregulatorer Uppnå förstklassig energieffektivitet och livsmedelssäkerhet Beprövade lösningar baserade på 30 års erfarenhet food-retail.danfoss.com Robust, enkel och intelligent

Läs mer

Swegon Connect. Internet of Things för kontroll av inneklimatet

Swegon Connect. Internet of Things för kontroll av inneklimatet Swegon Connect Internet of Things för kontroll av inneklimatet Swegon Connect Inneklimat ur ett molnperspektiv Internet of things handlar om kommunikation mellan produkter och användare via internet. Swegon

Läs mer

WASTE WATER Solutions. HUBER Slamtork BT. Gör avlopps slam till en tillgång!

WASTE WATER Solutions. HUBER Slamtork BT. Gör avlopps slam till en tillgång! HBER Slamtork BT Gör avlopps slam till en tillgång! Slamlagring och silo för torrt material Slaminmatning med HBER extruderingsmaskin Kondenseringssteg Huvudenhet e c d d Scrubber i två steg a b a Extrudering

Läs mer

Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet

Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet Styrdirigenten skapar harmoni bland energiförbrukarna! Energibesparing med snabb lönsamhet Vi är Lorentzons styr Företaget grundades 1998 av Anne-Marie Heder & Arne Lorentzon Styr- och övervakningsteknik

Läs mer

eflex Energistyrningssystemet som ger dig optimalt inomhusklimat och bättre ekonomi.

eflex Energistyrningssystemet som ger dig optimalt inomhusklimat och bättre ekonomi. eflex Energistyrningssystemet som ger dig optimalt inomhusklimat och bättre ekonomi. eflex sänker din elkostnad helt utan kompromiss i komfort. eflex är kompatibelt via en enkel kalendersynkroniseras av

Läs mer

H2O kundservice. Effektiv och säker.

H2O kundservice. Effektiv och säker. Experter för avloppsfri produktion German Engineering H2O kundservice. Effektiv och säker. www.h2o-de.com Vår ambition är att i möjligaste mån minska din arbetsbörda. Därför har kundservice så hög prioritet

Läs mer

Smart energimätning i din ICA-butik MANAGE YOUR ENERGY

Smart energimätning i din ICA-butik MANAGE YOUR ENERGY Smart energimätning i din ICA-butik MANAGE YOUR ENERGY Om Megacon Megacon AB startades 1984 med försäljning av mätinstrument och elsäkerhetsprodukter. Sedan 1997 säljer Megacon egenutvecklade produkter

Läs mer

KNX Visualisering - Erfarenheter och Nyheter Postad av William - 28 dec :14

KNX Visualisering - Erfarenheter och Nyheter Postad av William - 28 dec :14 KNX Visualisering - Erfarenheter och Nyheter Postad av William - 28 dec 2016 03:14 Det finns ju några trådar angående specifika produkter redan, men jag skulle gärna vilja diskutera lite allmänt med er

Läs mer

Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0

Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0 Tjänstebeskrivning Integrationstjänsten - Anslutningstjänsten Version 1.0 Introduktion En Anslutning utgår från att två system vill kommunicera med varandra, det kan vara regelbundet eller vid valda tidpunkter.

Läs mer

Exempel på tillämpningar med energibesparing Av: Mats Bäckström 2010-03-26

Exempel på tillämpningar med energibesparing Av: Mats Bäckström 2010-03-26 Exempel på tillämpningar med energibesparing Av: Mats Bäckström 2010-03-26 Begränsa returtemperaturen Genom att tillfälligt sänka värmeventilen så sänks fjärrvärmecentralens returtemperatur. Det går tex

Läs mer

ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER

ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER ONLINEMÄTNINGAR I BUTIKER Författare: Anna-Lena Lane Projektnummer: BF01 År: 2012 Onlinemätningar i butiker Rapport förstudie Anna-Lena Lane SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Projektnummer: BF01

Läs mer

SAUTER ASV215 Komfort Kompakt VAV-regulator och ställdon för komfortstyrning, för ett perfekt innomhusklimat i komersiella fastigheter

SAUTER ASV215 Komfort Kompakt VAV-regulator och ställdon för komfortstyrning, för ett perfekt innomhusklimat i komersiella fastigheter SAUTER ASV215 Komfort Kompakt VAV-regulator och ställdon för komfortstyrning, för ett perfekt innomhusklimat i komersiella fastigheter Kostnadseffektiva VAV-lösningar Kontor, skolor, sjukhus med ASV215

Läs mer

Cargolog Impact Recorder System

Cargolog Impact Recorder System Cargolog Impact Recorder System MOBITRON Mobitron AB Box 241 561 23 Huskvarna, Sweden Tel +46 (0)36 512 25 Fax +46 (0)36 511 25 Att mäta är att veta Vi hjälper dig och dina kunder minska skador och underhållskostnader

Läs mer

URURU SARARA. Total. komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET

URURU SARARA. Total. komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET URURU SARARA Total komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET Rätt klimat för dig Vill du slippa tänka på klimatet på din arbetsplats? Bara känna att du alltid har ett skönt klimat på kontoret,

Läs mer

GPRS Data Logger och Internetportalen D2W

GPRS Data Logger och Internetportalen D2W GPRS Data Logger och Internetportalen D2W Obegränsad åtkomst till mätdata! ventim.se » GPRS-Data Logger och Internetportalen D2W Rapportering Övervakning av gränsvärden Systemövervakning Larmhantering

Läs mer

EL-Online. Telemetri / Individuell mätning

EL-Online. Telemetri / Individuell mätning EL-Online Telemetri / Individuell mätning Vad är Telemetri? Telemetri (Tele + metri) betyder fjärrmätning. Telemetri är överföring av mätdata från ett eller flera mätobjekt (t.ex. givare) till en central

Läs mer

Energitjänster. Effektivare energianvändning för bostadsrättsföreningar

Energitjänster. Effektivare energianvändning för bostadsrättsföreningar Energitjänster Effektivare energianvändning för bostadsrättsföreningar Lägre kostnader, enklare vardag och mindre miljö påverkan för bostadsrättsföreningar. GE0411_Energitja nster_brf_8_sid.indd 1 09-08-12

Läs mer

FULL KOLL. på mätdatan överallt

FULL KOLL. på mätdatan överallt FULL KOLL. på mätdatan överallt Mäter Övervakar Larmar Dokumenterar Trådlöst hela vägen. Från givare till basstation till molnet till mobil eller dator Celsicom - systemet Trådlösa radiogivare för t.ex.

Läs mer

Energieffektivitet...

Energieffektivitet... ...med bättre luftkvalitetskontroll i ventilations- och luftkonditioneringssystem (EN 13779) 1 Mr. Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 06 I 2008 Exakt luftkvalitetskontroll tematiseras

Läs mer

Systemlösningar Hotell

Systemlösningar Hotell Systemlösningar Hotell Känslan av att komma hem I ditt hotell känner sig varje gäst som hemma redan från början. Diskret och lättanvänd Kampmann-teknik skapar en unik atmosfär av vällust. 1 I 6 Allt hos

Läs mer

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv Med sikte på framtiden Multifunktionsinstrumentet testo 5-1 klimat. För effektiv För inomhusmätning. testo 5 mäter kvaliteten på inomhusluften Med testo 5 kan inomhusklimatet analyseras. En sådan analys

Läs mer

Nätverkande Mätare. Ove Jansson Projekt koordinator, Abelko Innovation

Nätverkande Mätare. Ove Jansson Projekt koordinator, Abelko Innovation 1 Nätverkande Mätare Ove Jansson Projekt koordinator, Abelko Innovation ove.jansson@abelko.se, +4673-8300155 2 Vem är jag? Ove Jansson, projekt koordinator och kvalitetschef Leder arbetspaketet för Energi

Läs mer

Energi Savr Node QSTM Mångsidig och energisparande belysningsstyrning som är lätt att installera och enkel att bygga ut

Energi Savr Node QSTM Mångsidig och energisparande belysningsstyrning som är lätt att installera och enkel att bygga ut Energi Savr Node QSTM Mångsidig och energisparande belysningsstyrning som är lätt att installera och enkel att bygga ut ENERGI SAVR NODE QS VAD ÄR ENERGI SAVR NODE QSTM? Energi Savr Node QS är en enkel

Läs mer

Smart Belysning. Hur vi påverkas och hur vi kan använda det

Smart Belysning. Hur vi påverkas och hur vi kan använda det Smart Belysning Hur vi påverkas och hur vi kan använda det Status i Moderna Byggnader Mindre än 50% 9.8k 70% 20-50% Av den uthyrda ytan används Medelkostnaden för varje skrivbord I Stockholm För 70% av

Läs mer

Energimätning som det borde vara

Energimätning som det borde vara Energimätning som det borde vara Frukostseminarium 2014-03-19 Varför vill vi ha tillgång till mätdata? Alternativ Korrekt faktura och månadsvis debitering Möjlighet att belasta rätt brukare med sin kostnad

Läs mer

Torfors LonWorks System X4

Torfors LonWorks System X4 Torfors LonWorks System X4 Reglersystemet för fastigheten byggs upp så att intelligensen distribueras d.v.s. man placerar en s.k. reglernod där något skall utföras (övervakning, inhämtning av data m.m.).

Läs mer

Om så önskas kan givetvis ramverket kompletteras med funktionalitet och anpassas helt efter kundens önskemål.

Om så önskas kan givetvis ramverket kompletteras med funktionalitet och anpassas helt efter kundens önskemål. NSI Ramverk Beskrivning WEBfactory är tredje generationens SCADA-system och är det första helt baserad på standardiserad webb-teknik. Fördelen med denna teknik är många, förutom att Internet Explorer är

Läs mer

Fjärrvärme- och fjärrkylcentraler från Alfa Laval

Fjärrvärme- och fjärrkylcentraler från Alfa Laval Fjärrvärme- och fjärrkylcentraler från Alfa Laval Bättre energiutbyte ger fördelar på bred front. Det blir allt viktigare att hushålla med energin i fastigheter. Vi utvecklar system för värme och varmvatten

Läs mer

Integrationstjänsten - Meddelandetjänsten Version 1.0

Integrationstjänsten - Meddelandetjänsten Version 1.0 Tjänstebeskrivning Integrationstjänsten - Meddelandetjänsten Version 1.0 Introduktion Meddelande tjänsten eller EDI tjänsten som den kallats under många år är en punkt-till- punkt-, alternativt punkt-till-många-leverans

Läs mer

HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar

HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar VISSTE NI ATT? Energikostnaden är ca 70% av livscykelkostnaden för en typisk tryckluftsanläggning. Vet ni var er anläggning befinner sig i detta genomsnitt?

Läs mer

Målriktad prestanda för IoT-arkitektur. SAUTER modulo6

Målriktad prestanda för IoT-arkitektur. SAUTER modulo6 Målriktad prestanda för IoT-arkitektur SAUTER modulo6 Modulo 6 Funktioner i korthet Prestanda Pålitlig bearbetning av stora mängder data och realtidskommunikation med en mängd olika nätverksenheter gör

Läs mer

e-sense Organic Plug and play

e-sense Organic Plug and play e-sense Organic e-sense Organic Plug and play e-sense Organic är ett trådlöst styrsystem som utvecklats för arbetsplatser. Alla armaturer har en egen sensor som reagerar på närvaro och dagsljus. Varje

Läs mer

Atlas Copco. Kompressorer för medicinsk luft GA 5-22 MED / GA 5-15 VSD MED (5-22 kw / 7,5-30 hk)

Atlas Copco. Kompressorer för medicinsk luft GA 5-22 MED / GA 5-15 VSD MED (5-22 kw / 7,5-30 hk) Atlas Copco Kompressorer för medicinsk luft (5-22 kw / 7,5-30 hk) Medicinsk luft: Renhet och precision i krävande sjukvårdsmiljöer Inom det viktiga området patientvård krävs en tillförlitlig tryckluftskälla

Läs mer

VARIODYN D1 Comprio. Talat utrymningslarm för alla typer av byggnader

VARIODYN D1 Comprio. Talat utrymningslarm för alla typer av byggnader VARIODYN D1 Comprio Talat utrymningslarm för alla typer av byggnader Lätt att använda med hög kvalitet och enkelt underhåll. Högt och tydligt: Talat utrymningslarm Ett talat utrymningslarm räddar liv.

Läs mer

LIVSMEDELSKYLA FASTIGHET INDUSTRIKYLA MILJÖVÄNLIG KYLA INSPEKTION

LIVSMEDELSKYLA FASTIGHET INDUSTRIKYLA MILJÖVÄNLIG KYLA INSPEKTION LIVSMEDELSKYLA FASTIGHET INDUSTRIKYLA MILJÖVÄNLIG KYLA DRIFTCENTRAL ENERGI INSPEKTION ISBANOR FÄRDIG KYLA KONSTRUKTION VÄLKOMMEN TILL HUURRE I Sverige har vi verkat sedan 70 år tillbaka och Huurre är Sveriges

Läs mer

Quick start manual. Smart-House 2015-04-20. Rev 1.1

Quick start manual. Smart-House 2015-04-20. Rev 1.1 Quick start manual Smart-House 2015-04-20 Rev 1.1 Innehåll Förord... 3 Programvara... 4 Hämta programvara... 4 PC krav... 4 Dokumentation... 5 Manualer... 5 Projektdokumentation... 5 Smart-Dupline... 5

Läs mer

Upplev den nya generationen kösystem!

Upplev den nya generationen kösystem! Upplev den nya generationen kösystem! timeacle är ett fullständigt fritt skalbart kösystem som Software as a service direkt från molnet! Det kan anpassas flexibelt efter dina önskemål och erbjuder många

Läs mer

Adconair 76 LUFTFLÖDE: 2.600 30.000 m 3 /h

Adconair 76 LUFTFLÖDE: 2.600 30.000 m 3 /h Komfortventilation Adconair 76 Nu även med motströmsvärmeväxlare och evaporativ kyla Adconair 76 LUFTFLÖDE: 2.600 30.000 m 3 /h Adconair typ 76 AdiabaticPro - förenklad visualisering Adconair lämpligt

Läs mer

AIAS. Den energieffektiva vägen

AIAS. Den energieffektiva vägen Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Brandsäkerhet Luftkonditionering Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar AIAS Den energieffektiva vägen 2 AIAS - Energieffektiv behovsstyrd

Läs mer

Programmeringsmjukvara TwidoSuite Ett enklare sätt att programmera

Programmeringsmjukvara TwidoSuite Ett enklare sätt att programmera Programmeringsmjukvara TwidoSuite Ett enklare sätt att programmera P94543 P94541 Följ guiden Projekt Beskrivning Testa skillnaden! Här hittar du en kort sammanfattning av de olika utvecklingsfaserna i

Läs mer

Brett sortiment av vattenvärmda fläktluftvärmare

Brett sortiment av vattenvärmda fläktluftvärmare Brett sortiment av vattenvärmda fläktluftvärmare intelligent flexibel lättanvänd tyst Intelligent Ställer om sig automatiskt efter din lokal SWH anpassar sig automatiskt till förutsättningarna i din lokal.

Läs mer

Trådlöst brandlarm. Systembeskrivning. Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Honeywell Life Safety Sweden

Trådlöst brandlarm. Systembeskrivning. Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Honeywell Life Safety Sweden Trådlöst brandlarm Honeywell Life Safety Sweden Systembeskrivning Innehållet i detta dokument kan komma att ändras utan föregående varning. Systembeskrivning trådlöst brandlarm Funktion Systemet tillhandahåller,

Läs mer

Arrigo Webbportalen som förenklar fastighetsdrift och skötsel. Allt samlat alltid tillgängligt

Arrigo Webbportalen som förenklar fastighetsdrift och skötsel. Allt samlat alltid tillgängligt Arrigo Webbportalen som förenklar fastighetsdrift och skötsel Allt samlat alltid tillgängligt - Samla dokument, ritningar, energideklarationer, besiktningsprotokoll mm - Hantera arbetsorder, beställningar

Läs mer

Datacentertjänster IaaS

Datacentertjänster IaaS Datacentertjänster IaaS Innehåll Datacentertjänst IaaS 3 Allmänt om tjänsten 3 Fördelar med tjänsten 3 Vad ingår i tjänsten 4 Datacenter 4 Nätverk 4 Lagring 4 Servrar 4 Virtualisering 4 Vad ingår i tjänsten

Läs mer

Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen. Klas Berglöf, ClimaCheck

Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen. Klas Berglöf, ClimaCheck Utnyttja konverteringen som ett steg i energieffektiviseringen Klas Berglöf, ClimaCheck ClimaCheck 30 års erfarenheter från fältmätning Övervakning, energioptimering Besiktning, Service, felsökning. Bitzer

Läs mer

Gränslös kommunikation

Gränslös kommunikation Ericsson enterprise multimedia server Gränslös kommunikation Den nya generationen multimedielösningar för företagskommunikation Kunnig personal och högeffektiva arbetssätt är viktiga faktorer om ett företag

Läs mer

Det intelligenta övervakningssystemet

Det intelligenta övervakningssystemet Det intelligenta övervakningssystemet Huurre itop övervakar, förutspår och rapporterar Huurre itop är en onlinetjänst för fjärrövervakning och fjärrstyrning. Det är ett intelligent webbaserat övervakningssystem

Läs mer

Förbättra din lösning med 360 energieffektivitet

Förbättra din lösning med 360 energieffektivitet Danfoss komponenter för värmepumpar Förbättra din lösning med 360 energieffektivitet Upplev kraften hos 360 effektivitet med vår marknadsledande expertis och omfattande produktportfölj för värmepumpar

Läs mer

Värmesmart - Ett verktyg för dig med fjärrvärme. Hjälper dig att minska kostnader och utsläpp

Värmesmart - Ett verktyg för dig med fjärrvärme. Hjälper dig att minska kostnader och utsläpp Värmesmart - Ett verktyg för dig med fjärrvärme Hjälper dig att minska kostnader och utsläpp Värmesmart Värmesmart optimerar fastighetens uppvärmning och sparar energi! Mätning och analys av fler parametrar

Läs mer

Anbud - Individuell mätning och debitering. Rörskärets samfällighetsförening. Innehållsförteckning:

Anbud - Individuell mätning och debitering. Rörskärets samfällighetsförening. Innehållsförteckning: Namn: Rörskärets samfällighetsförening Att: Jan Villaume Datum: 2013-08-13 Gata: Storholmsvägen 382 Objekt: Rörskärets samf. Postadress: 132 52 Saltsjö-boo Offert-nr: 657 Anbud - Individuell mätning och

Läs mer

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara!

Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning. Vi kan hjälpa er att spara! Energieffektivitet Schneider Electric är involverade i 72% av slutanvändarnas energiförbrukning Vi kan hjälpa er att spara! Schneider Electric - Segment Industri & Automation - Augusti 2009 2 Byggnader

Läs mer

Ver. 2. Mekonomens nya verkstadssystem

Ver. 2. Mekonomens nya verkstadssystem 2009 12 10 Ver. 2 s nya verkstadssystem s nya Under Q2/2010 lanserar sitt nya verkstadssystem. Systemet bygger på en modern plattform och är anpassat och utvecklat för att uppfylla kraven i en modern verkstad.

Läs mer

1pålitlig partner. En leverantör. Din helhetslösning. Danfoss Commercial Heat Pump Solutions. varme.danfoss.se MAKING MODERN LIVING POSSIBLE

1pålitlig partner. En leverantör. Din helhetslösning. Danfoss Commercial Heat Pump Solutions. varme.danfoss.se MAKING MODERN LIVING POSSIBLE 1pålitlig partner MAKING MODERN LIVING POSSIBLE En leverantör. Din helhetslösning. Danfoss Commercial Heat Pump Solutions och din totalleverantör för kommersiella värmepumpslösningar varme.danfoss.se Minska

Läs mer

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions.

ASSA passersystem. ARX, RX och Smartair. ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ARX, RX och Smartair ASSA ABLOY, the global leader in door opening solutions. ASSA passersystem ASSA är kanske inte det första företag du tänker på när det är dags att installera passersystem?

Läs mer

presenterar KASPERSKY ENDPOINT SECURITY FOR BUSINESS

presenterar KASPERSKY ENDPOINT SECURITY FOR BUSINESS presenterar KASPERSKY ENDPOINT SECURITY FOR BUSINESS 1 Verksamhetsutveckling och hur det påverkar IT-arbetet ANPASSNINGS- FÖRMÅGA Arbeta snabbt, vara följsam och flexibel 66 % av företagarna prioriterar

Läs mer

Bygg med Vision. HomIQ

Bygg med Vision. HomIQ HomIQ Beskrivning: Har du åkt hemifrån och är orolig att du kanske glömt spisen på? Med HomIQs nya system får du full kontroll över el, värme och larm i huset, genom ett knapptryck på din PC, ipad, iphone

Läs mer

Systemlösningar Butikskedjor

Systemlösningar Butikskedjor Systemlösningar Butikskedjor Fördelar Översikt Detalj Din starkaste partner! Vårt löfte: Vi finns vid din sida hela vägen från planeringen i samarbete med våra experter via vår service på fältet ända fram

Läs mer

Total överblick med webbaserad larmservicecentral.

Total överblick med webbaserad larmservicecentral. ALARM COMMUNICATION SERVICES EagleEye Total överblick med webbaserad larmservicecentral. EagleEye är en molnbaserad tjänst som erbjuder en central, modern och kraftfull funktion för övervakning och säker

Läs mer

Innovation för system integration

Innovation för system integration Innovation för system integration PERFORMANCE MADE SMARTER PR-bakplan En användarvänlig och tillförlitlig montagelösning mellan DCS/PLC/SIS systemet och isolatorer/i.s. gränssnitten TEMPERATUR EX GRÄNSSNITT

Läs mer

MarkVision skrivarhanteringsprogram

MarkVision skrivarhanteringsprogram Skrivarprogramvara och hjälpprogram 1 MarkVision skrivarhanteringsprogram MarkVision för Windows 95/98/2000, Windows NT 4.0 och Macintosh levereras med skrivaren på CD-skivan Drivrutiner, MarkVision och

Läs mer

Voicefax telefoni fax modem

Voicefax telefoni fax modem Voicefax telefoni fax modem Voicefax Telefoni Fax Modem GSM GPRS Snabbfakta: RJ11 uttag för telefon och fax USB port för dator Lättöverskådlig display Nätaggregat och antenn ingår Istället för telefonledning

Läs mer

U n i - V i e w DRIFTÖVERVAKNING FÖR PROCESSINDUSTRIN

U n i - V i e w DRIFTÖVERVAKNING FÖR PROCESSINDUSTRIN U n i - V i e w DRIFTÖVERVAKNING FÖR PROCESSINDUSTRIN ETT FLEXIBELT ÖVERVAKNINGSYSTEM MED MÅNGA MÖJLIGHETER Uni-View är ett SCADA system som ger användaren möjlighet att få full kontroll över sina anläggningar.

Läs mer

Helt stänga av all värme fram till ett par timmar innan respektive buss är planerad att lämna depån.

Helt stänga av all värme fram till ett par timmar innan respektive buss är planerad att lämna depån. Om du vill ha bilen uppvärmd på morgonen låter du då motorvärmaren gå hela natten? För att spara energi använder de flesta någon form av timerstyrning. Bussar däremot använder motorvärmaren all tid de

Läs mer

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv Med sikte på framtiden Multifunktionsinstrumentet testo 45-1 klimat. För effektiv För inomhusmätning. testo 45 mäter kvaliteten på inomhusluften Med testo 45 kan inomhusklimatet analyseras. En sådan analys

Läs mer

4 SERVICE + SUPPORT. Lokal expertis

4 SERVICE + SUPPORT. Lokal expertis SERVICE + SUPPORT 4 SERVICE + SUPPORT Lokal expertis Bystronic har representanter på plats över hela världen och talar ditt språk. Vi förstår ditt företags behov och tar fram de lösningar som passar

Läs mer

Guide till. Meusburgerportalen

Guide till. Meusburgerportalen Guide till Meusburgerportalen 1. Innehållsförteckning 2 Allmänt Meusburgerportalen finns tillgänglig på hemsidans samtliga språk. Det är möjligt för alla intressenter att logga in efter fullbordad registrering.

Läs mer

ESMIKKO4 är den driftmässiga grundstommen i Schneider Electrics integrerade säkerhetssystem.

ESMIKKO4 är den driftmässiga grundstommen i Schneider Electrics integrerade säkerhetssystem. ESMIKKO4 Integrerat säkerhetssystem ESMIKKO4 integrerat säkerhetssystem är grunden i systemkonceptet ESMI integrerat säkerhetssytem. Från de olika enheterna i vår driftsäkra produktserie kan man hitta

Läs mer

IT-lösningar SMARTA PRODUKTER SOM FÖRENKLAR DIN VARDAG. Innehållsregister

IT-lösningar SMARTA PRODUKTER SOM FÖRENKLAR DIN VARDAG. Innehållsregister Ver: 2.94 Innehållsregister Innehållsregister... 2 Funktionsbeskrivning EL-Online... 3 Communicator C-100... 4 Konfigurationsprogram LAN / WiFi / för PC... 5 Konfiguration Communicator... 7 Förklaring

Läs mer

Alla mätdata. Alltid tillgängliga. Från alla enheter. Dataloggersystemet testo Saveris 2. Analys & Rapporter. Grafisk presentation

Alla mätdata. Alltid tillgängliga. Från alla enheter. Dataloggersystemet testo Saveris 2. Analys & Rapporter. Grafisk presentation Analys & Rapporter Östra kallagret 2014-09-14 till 2014-09-16 Grafisk presentation 2014-09-14 2014-09-15 2014-09-16 Datalogger 1 ( C) Datalogger 2 ( C) Datalogger 3 ( C) Visning i tabellform Larm Alla

Läs mer

Princip/ Driftkort IQHeat50 Cooling

Princip/ Driftkort IQHeat50 Cooling Princip/ Driftkort T Ute T Primär fjärrkyla tillopp KYLKRETS T sekundär kylkrets Framledning Bypassventil Styrventil/ Ställdon T sekundär kylkrets retur Exp. PIA V M Mätare T Primär Fjärrkyla retur Pump

Läs mer

KUNSKAP, KLIMAT OCH KYLA

KUNSKAP, KLIMAT OCH KYLA KUNSKAP, KLIMAT OCH KYLA Toppanslutning sparar plats Integrerad styr Bra driftsekonomi Enkel installation Integrerad kyla Envistar succén finns nu med toppanslutning. KVALITET OCH PRESTANDA Envistar Top

Läs mer

Botech AB Ledebursgatan Malmö Tel: E-post:

Botech AB Ledebursgatan Malmö Tel: E-post: Greyhound i kyrkan- vad är Greyhound? Botech har kunskap och erfarenhet av att styra och övervaka uppvärmning, luftfuktighet och luftkvalitet i kyrkor. Greyhound är Botechs egenutvecklade övervakningssystem

Läs mer

Produktfamiljöversikt. LMS1000 Blixtsnabb mätning på rekordtid! 2D-LIDAR-SENSORER

Produktfamiljöversikt. LMS1000 Blixtsnabb mätning på rekordtid! 2D-LIDAR-SENSORER Produktfamiljöversikt LMS1000 Blixtsnabb mätning på rekordtid! Fördelar A B MÄTNING PÅ REKORDTID! B C D E F 2D-LiDAR-sensorn LMS1000 utgör en idealisk lösning för indoor- och outdoorapplikationer, även

Läs mer

STYRSYSTEM. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer.

STYRSYSTEM. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. styrsystem CORROVENTA STYRSYSTEM Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. 80 www.corroventa.se styrsystem www.corroventa.se

Läs mer

Kondenserande gaspanna. Varför Vaillant? För att vi erbjuder kraft, effektivitet och tillförlitlighet. ecocraft exclusiv

Kondenserande gaspanna. Varför Vaillant? För att vi erbjuder kraft, effektivitet och tillförlitlighet. ecocraft exclusiv Kondenserande gaspanna Varför Vaillant? För att vi erbjuder kraft, effektivitet och tillförlitlighet ecocraft exclusiv ecocraft exclusiv gaspanna Kraftfull gaspanna för de stora uppdragen i sex effektstorlekar

Läs mer

När samverkan mellan affärssystemen är en besvärlig väg med många hinder

När samverkan mellan affärssystemen är en besvärlig väg med många hinder När samverkan mellan affärssystemen är en besvärlig väg med många hinder ITWorks Group System Integration Specialists Tel: 08 625 46 40 E-post: filexfilexpress ... gör vi vägen både rakare, snabbare och

Läs mer

AIR COMPRESSORS ROLLAIR

AIR COMPRESSORS ROLLAIR AIR COMPRESSORS ROLLAIR 380-430 - 480 RLR 380-430-480: Tillförlitlighet och effektivitet Under många år har Worthington Creyssensac utvecklat nya produkter och förbättrat deras konstruktion och prestanda

Läs mer

Praesideo digitalt högtalar- och utrymningslarmssystem Få fram ert budskap vad som än händer

Praesideo digitalt högtalar- och utrymningslarmssystem Få fram ert budskap vad som än händer Praesideo digitalt högtalar- och utrymningslarmssystem Få fram ert budskap vad som än händer 2 Praesideo högtalar- och utrymningslarmssystem från Bosch Hålla allmänheten informerad och skyddad Med fler

Läs mer

30 år av erfarenhet och branschexperts

30 år av erfarenhet och branschexperts 30 år av erfarenhet och branschexperts Integrerad Säkerhet Integrerad Säkerhet Varför överordnat system Användarvänlighet Kvalitet Trygghet Kostnadseffektivitet Varför ett överordnat system? Med stora

Läs mer