Energieffektivitet. med nya utformningskrav i EN för ventilations- och luftkonditioneringssystem

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Energieffektivitet. med nya utformningskrav i EN 13779 för ventilations- och luftkonditioneringssystem"

Transkript

1 med nya utformningskrav i EN för ventilations- och Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 03 I 2008 Den nya standarden EN (2) för ventilations- och är ett av de första europeiska direktiven som definierar nya uformningsdirektiv baserande på Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Syftet med dessa direktiv är att aktivt assistera planerare att tillgodose kraven som anges i EPBD. Som resultat kan energieffektiviteten i ventilations- och höjas markant. De allmänt formulerade artiklarna (1) i EPBD leder till flera olika tekniska konsekvenser för byggnadskonstruktion, byggnadsutrustning och energiförsörjningen för byggnader. Dessa påverkar samtliga energiförbrukande installationer såsom uppvärmning, ventilation, varmvatten och även elektriska förbrukare som t ex belysning och fläktar. Särskilt ventilationssystem som uppvisar en hög energiförbrukning måste anpassas till de nya reglerna. Med EN har en ny standard skapats som erbjuder ett svar på artikel 4 och 5 i EPBD och utlovar en snabb verkan på energiförbrukningen. EN 13779, en ny standard för utformningen av ventilationsanläggningar Ventilations- och luftkonditioneringsanläggningar kan användas till att påverka rumsklimatet rumsluftens kvalitet rumsluftens fuktighetsgrad samt akustiken i rummet med hänsyn till andra påverkande faktorer (t ex rummets storlek, belysning eller möblering).

2 med nya utformningskrav i EN för ventilations- och EN innehåller detaljerade bestämmelser för operativ temperatur, risk för dragluft, relativ luftfuktighet samt A-vägd ljudtrycksnivå. Faktorer som luftflöden, tryckförluster, börtemperaturer, rumsluftens kvalitet samt en flexibel reglering av samtliga parametrar definieras i denna nya standard. I standarden EN beskrivs den aktuella tekniska nivån. Standarden är därmed i kombination med förordningen för arbetsplatser av central betydelse när ventilations- och som är avsedda för andra byggnader än bostadshus skall planeras. En intressant nyhet i standarden är att ett samarbete mellan planerare och byggherre föreskrivs för första gången. Detta skall resultera i en optimal energieffektivitet i planerade ventilations- och eftersom samtliga väsentliga parametrar då måste fixeras mellan samtliga delaktiga parter på ett tidigt stadium: Planerare och byggherre skall gemensamt bestämma driftsparametrarna för ventilations- och luftkonditionerssystemet. Därigenom understryks planerarens ansvar för att randvillkoren uppfylls. Bestämningen av dessa randvillkor, såsom börvärde för dagstemperatur, luftkvalitet, luftflöde, elektrisk ansluten effekt samt kanaldimensioner, garanterar för ett maximalt anpassat driftvillkor som är en förutsättning för energisnål användning. Systemens huvudsakliga funktioner är fortfarande att garantera hög kvalitet på rumsluften samt termisk komfort. EN definierar olika klasser för rumsluftens kvalitet. Beroende på avgörande föroreningskällor i rumsluften och med hänsyn till aktuella arbetsuppgifter och användarens krav, kan de allmänna klasserna kvantifieras utgående från koldioxid-koncentration (ppm) kännbar luftkvalitet (decipol) personrelaterade luftflöden golvrelaterade luftflöden koncentration av bestämda föroreningar Tillvägagångssättet för planering och avstämning förklaras i bihanget till standarden.

3 Energieeffizienz Energieffektivitet durch med nya neue utformningskrav Planungsvorgaben i EN aufgrund för ventilations- der DIN och EN für Lüftungs- und Klimaanlagen Specifik fläkteffekt SFP I standarden EN definieras förbrukningen av elektrisk energi som används till lufttransport som sk specifik fläkteffekt. Denna effekt betecknar den kombinerade mängden elektrisk effekt som förbrukas av samtliga fläktar i luftfördelningssystemet, dividerat med det totala luftflödet genom byggnaden vid dimensioneringslast i W/m³/s. Effekten är beroende av samtidig användning och aktuell förbrukning. Detta betyder att styrningsvillkoren och även den steglösa regleringen ingår direkt i den specifika förbrukningen och kompletterar, på ett ej försumbart sätt, systemets konstruktion med lägre lufthastigheter och mindre tryckförluster. Även här gäller tumregeln: Användare och planerare fastlägger systemets specifika fläkteffekt i förväg. Därmed kan en definierbar storhet för energiförbrukningen bestämmas. Klassificering av specifik fläkteffekt Kategori P FSP i Wm -3 s SFP 1 < 500 SFP SFP SFP SFP SFP SFP 7 > 4500 Källa: Tab. 9 i EN Vissa myndigheter, t ex stadsförvaltningen i Frankfurt am Main, tillämpar redan kraven som anges i den nya standarden. I planeringskraven för offentliga byggnader föreskrivs en viss kvalitet på rumsluften samt variabelt drivna fläktar enligt EN

4 Luftkvaliteten Givetvis gäller även i detta fall att onödig lufttransport och onödig värme- och kylenergi måste undvikas. Det är därför tvunget nödvändigt att organisera olika luftflöden beroende på aktuellt behov så att dessa flöden minimeras. Även i detta fall föreskriver EN att användare och planerare skall komma överens om en luftkvalitetsnivå (beroende på kraven på utrymmen) som sedan måste tillhandahållas av ventilationssystemet med en lämplig reglering. Här måste klasserna som anges i tabell 10 i standardens bihang A samt typ av reglering enl. tabell 6 fastläggas gemensamt. Allmän klassificering av rumsluftens kvalitet (IDA) Kategori IDA 1 IDA 2 IDA 3 IDA 4 Beskrivning Rumsluft med hög kvalitet Rumsluft med medelhög kvalitet Rumsluft med måttlig kvalitet Rumsluft med låg kvalitet Källa: Tab. 5 i EN CO 2 -halt i utrymmen Kategori CO 2 -halt över halten i utomhusluften i ppm Normalt intervall Standardvärde IDA 1 < IDA IDA IDA 4 > Källa: Tab. A.10 i EN Bild 1: CO 2 -sensorer, t ex i Command-serien från CentraLine, registrerar inte enbart den exakta CO 2 -halten i ett rum utan har även en formskön funktionalitet.

5 Lufttemperaturer Värme- och kylenergi kan användas med maximal effektivitet om temperaturdifferensen mellan inomhus- och utomhusluften är så låg som möjligt. Detta innebär att börvärden inte skall anges som fixvärden utan som glidande värden. Även i detta fall gäller det att först uppfylla komforten och därefter fastställa den mest sparsamma lösningen. I standarden DIN föreslås följande temperaturer: Dimensionsvärden för operativ temperatur i kontorsbyggnader Villkor Normalt intervall Standardvärde för dimensionering Vinterdrift med värme 19 till 24 C 21 C (1) Sommardrift med kylning 23 till 26 C 26 C (2) (1) vid dimensioneringsvillkor under vintern, minimitemperatur under dagen (2) vid dimensioneringsvillkor under sommaren, maximitemperatur under dagen Källa: Tab. 3 i EN (3) (1) Energy performance of buildings directive från (2) DIN EN 13779: Ventilation i andra byggnader än bostadshus allmänna principer och krav på ventilations- och, 2005, DIN Deutsches Institut für Normung e. V. (3) DIN EN Indata för konstruktion och bestämning av energiprestanda i byggnader, avseende inomhusmiljö gällande luftkvalitet, termiskt klimat, ljus och buller, DIN Deutsches Institut für Normung e. V. Reglering Underskatta inte hur intelligenta regleringssätt kan påverka energiförbrukningen särskilt de beskrivna metoderna med potential för behovsanpassad ventilation som kan användas till reglering av luftkvaliteten med hjälp av variabla luftflöden. Här finns en stor besparingspotential som kan användas till långt mer än enbart nya installationer av ventilationssystem och i befintliga byggnader.

6 Möjliga regleringssätt för rumsluftens kvalitet (IDA-C) Kategori IDA C1 IDA C2 IDA C3 IDA C4 IDA C5 IDA C6 Beskrivning Systemet kör konstant. Manuell reglering (styrning). Systemet styrs manuellt. Tidsberoende reglering (styrning). Systemet körs enligt ett fastlagt tidsschema. Reglering beroende av ansluten utrustning (styrning). Systemet styrs beroende av närvaron av personer (ljusbrytare, IR-sensorer osv.). Behovsanpassad reglering (antal personer). Systemet körs beroende på antalet personer som befinner sig i rummet. Behovsanpassad reglering (gassensorer). Systemet regleras av sensorer som mäter upp rumsluftens parametrar eller anpassade kriterier (t ex CO 2, blandgas- eller VOC-sensorer). Tillämpade parametrar måste vara anpassade till arbetsuppgifterna som utförs i rummet. Källa: Tab. 6 i EN Bild 2: Applikationsbild i planeringsprogrammet Coach Moderna planeringsprogram, t ex Coach från CentraLine, tillhandahåller ovan nämnda regleringsmetoder för värme-, ventilations- och luftkonditionssystem. Programmet stödjer även förnyelsebar energi som t ex träpellets eller solvärme. Endast ett par musklick behövs i Coach för att dessa funktioner skall tillämpas planeringen och ingå den praktiska utformningen. Systemdokumentationen innehåller en detaljerad beskrivning av processtegen som utförs i bakgrunden.

7 by Honeywe l by Honeywe l by Honeywe l by Honeywell Energieffektivitet Facit En konsekvent användning och avskrivningsplan för nya och befintliga ventilationsoch lufkonditioneringssystem bidrar till att uppnå de högt ställda målen för att skona ändliga resurser, samtidigt som komfortnivån kan säkerställas med minsta möjliga energimängd. Planeraren är därmed ansvarig för att systemet fungerar på avsett vis och att driften är sparsam. Dessutom är standarden EN ett instrument som planeraren kan använda till att i förväg tillsammans med användaren bestämma vilka parametrar som är kritiska. Därmed kan användaren aktivt delta i utformningen av systemet. Planerare kan kontakta våra CentraLine-partners som gärna står till tjänst. Dessa partners är specialister på reglering och har genomgått omfattande kurser i de nya direktiven. De har dessutom breda kunskaper om systemens detaljer. Författare: Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH CentraLine Honeywell GmbH Böblinger Straße 17 D Schönaich

Energieffektivitet...

Energieffektivitet... ...med bättre luftkvalitetskontroll i ventilations- och luftkonditioneringssystem (EN 13779) 1 Mr. Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 06 I 2008 Exakt luftkvalitetskontroll tematiseras

Läs mer

Energieffektivitet. ...i hotellmiljö 10 I 2008. Hotellgäster uppskattar en hög grad av komfort.

Energieffektivitet. ...i hotellmiljö 10 I 2008. Hotellgäster uppskattar en hög grad av komfort. Energieffektivitet Hannes Lütz Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 0 I 2008 Hotellgäster uppskattar en hög grad av komfort. Det är förståeligt eftersom de betalar för sina rum. De förväntar sig

Läs mer

iq Star Astra Energieffektiv integrerad kylbaffel Star by Fläkt Woods

iq Star Astra Energieffektiv integrerad kylbaffel Star by Fläkt Woods Star by Fläkt Woods iq Star Astra Energieffektiv integrerad kylbaffel Astra Alltid rätt kyleffekt. Smart och energisnålt. Moderna kontor förändras ständigt. Tack vare bärbara datorer och mobiltelefoner

Läs mer

EC-Vent skapar ett perfekt inomhusklimat och spar energi

EC-Vent skapar ett perfekt inomhusklimat och spar energi EC-Vent skapar ett perfekt inomhusklimat och spar energi Högre energieffektivitet med automatisk anpassning för lunchrusningen EC-Vent med timer-styrning gör det enkelt för en restaurang att anpassa ventilationen

Läs mer

Energieffektivitet. ... i Europa-Park med intelligent ventilationsstyrning. Europa-Park

Energieffektivitet. ... i Europa-Park med intelligent ventilationsstyrning. Europa-Park ... i Europa-Park med intelligent ventilationsstyrning Edgar Mayer Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 09 I 2008 Mer än 100 attraktioner och många shower på en yta som täcker 85 hektar Europa-Park

Läs mer

Högre energieffektivitet och behaglig luftfuktighet

Högre energieffektivitet och behaglig luftfuktighet Högre energieffektivitet och behaglig luftfuktighet Stora och snabba variationer i luftfuktigheten är typiska för ett duschrum. Genom direkt ventilationsstyrning med EC-Vent och hygrostatsensorer säkerställer

Läs mer

Luft-till-vatten splitsystem

Luft-till-vatten splitsystem Luft-till-vatten splitsystem systemarkitektur Luft-tiLL-vatten splitsystem Carrier presenterar Xp energy den innovativa värmelösningen för bostadsapplikationer luft-till-vatten splitsystem. vi konstruerade

Läs mer

AIAS. Den energieffektiva vägen

AIAS. Den energieffektiva vägen Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Brandsäkerhet Luftkonditionering Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar AIAS Den energieffektiva vägen 2 AIAS - Energieffektiv behovsstyrd

Läs mer

Energicertifikat beräkningsexempel Certifiktat som bifogas disponentintyget Bostadshus från 1960-talet

Energicertifikat beräkningsexempel Certifiktat som bifogas disponentintyget Bostadshus från 1960-talet Energicertifikat beräkningsexempel Certifiktat som bifogas disponentintyget Bostadshus från 1960-talet 1 Beräkningsexempel för bostadshus från 1960-talet I detta beräkningsexempel anges energiförbrukningen

Läs mer

Energieffektivitet...

Energieffektivitet... Michael Rader Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 4 I 28 Ständigt stigande energikostnader samt allt fler lagstagdade föreskrifter gör att temat Energieffektivitet i byggnader blir

Läs mer

Intelligenta lösningar för integration av tekniska tjänster på sjukhus 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH

Intelligenta lösningar för integration av tekniska tjänster på sjukhus 2011-1. Ronny Scherf. Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 2011-1 Ronny Scherf Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH Intelligenta lösningar för I Europa står fastigheter för 40 procent av den totala energiförbrukningen. Särskilt sjukhus förbrukar

Läs mer

ErP. DVCompact. med SoftCooler som ger optimalt inomhusklimat och enkel installation

ErP. DVCompact. med SoftCooler som ger optimalt inomhusklimat och enkel installation Fläktar Luftbehandlingsaggregat Brandsäkerhet Luftdistribution Luftkonditionering Värmeprodukter DVCompact med SoftCooler som ger optimalt inomhusklimat och enkel installation ErP 2016 2 Att andas är att

Läs mer

Det enda du inte kan mäta är potentialen

Det enda du inte kan mäta är potentialen lindab vi förenklar byggandet Det enda du inte kan mäta är potentialen LindabUltraLink Ny teknologi för mätning av luftflöde och temperatur utan ökat tryckfall i ventilationssystem 2 Vi förenklar byggandet

Läs mer

Stommaterialets betydelse för komforten i en byggnad vid ett framtida varmare klimat

Stommaterialets betydelse för komforten i en byggnad vid ett framtida varmare klimat Stommaterialets betydelse för komforten i en byggnad vid ett framtida varmare klimat Ulf Ohlsson Victoria Bonath Mats Emborg Avdelningen för byggkonstruktion och -produktion Institutionen för samhällsbyggnad

Läs mer

Energieffektivitet. ... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare

Energieffektivitet. ... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare Energieffektivitet... med varvtalsreglerade drivanordning med frekvensomformare Tomi Ristimäki Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 08 I 2008 På grund av ständigt stigande energipriser är företagen

Läs mer

ENERGIEFFEKTIVITET SE I FOKUS ENERGIOMSTÄLLNING BYGGNADSSTYRNING OCH BELYSNING. Styrning på ett energieffektivt och behovsanpassat sätt

ENERGIEFFEKTIVITET SE I FOKUS ENERGIOMSTÄLLNING BYGGNADSSTYRNING OCH BELYSNING. Styrning på ett energieffektivt och behovsanpassat sätt ENERGIEFFEKTIVITET SE I FOKUS A B D C ENERGIOMSTÄLLNING BYGGNADSSTYRNING OCH BELYSNING Styrning på ett energieffektivt och behovsanpassat sätt BESPARINGSPOTENTIAL? 100 % möjligt. ÖVERGRIPANDE ENERGIEFFEKTIVISERINGSPOTENTIAL

Läs mer

Behovsanpassat inomhusklimat i byggnader - kräver pålitliga CO2-givare

Behovsanpassat inomhusklimat i byggnader - kräver pålitliga CO2-givare Behovsanpassat inomhusklimat i byggnader - kräver pålitliga -givare påverkar människor Redan år 1850 upptäckte Dr Pettenkofer (M.D. 1843 i München), att -halten i luften påverkar personer som vistas i

Läs mer

WEGA II/NOVA II med Pi

WEGA II/NOVA II med Pi INOMHUSKOMFORT KYLBAFFLAR OCH DON WEGA II/NOVA II med Pi» KYLBAFFLAR MED TRYCKOBEROENDE DCV-FUNKTION UTMÄRKT KOMFORT OCH ENKEL INSTALLATION Spara energi, pengar och miljö med Fläkt Woods Energioptimering

Läs mer

URURU SARARA. Total. komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET

URURU SARARA. Total. komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET URURU SARARA Total komfortlösning DAIKIN SÄTTER NY STANDARD FÖR KLIMATET Rätt klimat för dig Vill du slippa tänka på klimatet på din arbetsplats? Bara känna att du alltid har ett skönt klimat på kontoret,

Läs mer

FLÄKTKONVEKTOR 42N DEN NYA GENERATIONEN ELEGANS, PRESTANDA, KOMFORT

FLÄKTKONVEKTOR 42N DEN NYA GENERATIONEN ELEGANS, PRESTANDA, KOMFORT FLÄKTKONVEKTOR 42N DEN NYA GENERATIONEN ELEGANS, PRESTANDA, KOMFORT ENERGIEFFEKTIVITET EN SJÄLVKLAR SUCCE Den nya IDROFAN passar väl med de nya normerna för energisnåla byggnader. Den erbjuder ökade energibesparingar

Läs mer

FLÄKTKONVEKTOR FLÄKTKONVEKTOR - 42EM IDEALISK FÖR KONTOR, HOTELL OCH SKOLOR

FLÄKTKONVEKTOR FLÄKTKONVEKTOR - 42EM IDEALISK FÖR KONTOR, HOTELL OCH SKOLOR AT M O S P H E R ATM FLÄKTKONVEKTOR FLÄKTKONVEKTOR - 42EM IDEALISK FÖR KONTOR, HOTELL OCH SKOLOR TÄCKER ALLA BEHOV Med 42EM erbjuder Carrier ett brett urval av lösningar inom luftkonditionering, anpassade

Läs mer

NUTEK TEKNIKUPPHANDLING NYA VENTILATIONSTEKNISKA LÖSNINGAR FÖR UPPRUSTNING AV FLERBOSTADSHUS. Kravspecifikation. 1. Allmänt

NUTEK TEKNIKUPPHANDLING NYA VENTILATIONSTEKNISKA LÖSNINGAR FÖR UPPRUSTNING AV FLERBOSTADSHUS. Kravspecifikation. 1. Allmänt BESTÄLLARGRUPPEN Bilaga 1 1997-04-02 1 (9) NUTEK TEKNIKUPPHANDLING NYA VENTILATIONSTEKNISKA LÖSNINGAR FÖR UPPRUSTNING AV FLERBOSTADSHUS Kravspecifikation 1. Allmänt De krav och önskemål som här ställts

Läs mer

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5)

Val av energieffektiviserande åtgärder. Energy Concept in Sweden. Fastigheten. Krav 1 (5) Fastighet: Fastighetsägare: Konsulter: Altona, Malmö Stena Fastighter Energy Concept in Sweden Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1967 Area: 9 500 m 2 A temp Verksamhet: Kontorsbyggnad,

Läs mer

ENERGIEFFEKTIV VENTILERING MED ELEVENS HÄLSA I CENTRUM. I samarbete med

ENERGIEFFEKTIV VENTILERING MED ELEVENS HÄLSA I CENTRUM. I samarbete med ENERGIEFFEKTIV VENTILERING MED ELEVENS HÄLSA I CENTRUM VENTILATION Varför ventilerar vi? Föra bort dålig och förbrukad luft Föra bort övertemperatur från rummet Tillförandet av ny luft är funktion av bortförandet

Läs mer

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid

Henåns skola. Ventilationen och inomhusklimatet. Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company. Historik - framtid Henåns skola Ventilationen och inomhusklimatet Energy Management AB A Chalmers Industriteknik Company Historik - framtid Inneklimatproblem 2011-12 Utredning av ventilation 2013 Åtgärder 2014-2015 Kontroller

Läs mer

Rumsreglering. Effektivitet och flexibilitet i alla miljöer med SAUTER EY-modulo.

Rumsreglering. Effektivitet och flexibilitet i alla miljöer med SAUTER EY-modulo. Rumsreglering Effektivitet och flexibilitet i alla miljöer med SAUTER EY-modulo. Smart SAUTER-rumshantering ger individuell komfort med maximal energieffektivitet i rum som verkligen lever. SAUTER för

Läs mer

Saving Energy, Economy and Environment with Fläkt Woods. Fläkt Woods e 3 koncept Energibesparing inom fastighetsventilation

Saving Energy, Economy and Environment with Fläkt Woods. Fläkt Woods e 3 koncept Energibesparing inom fastighetsventilation Saving Energy, Economy and Environment with Fläkt Woods. Fläkt Woods e 3 koncept Energibesparing inom fastighetsventilation Du ska spara 22% på energiförbrukningen innan 2010. I överensstämmelse med Kyoto-protokollet

Läs mer

Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl

Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl Praktisk användning av Parasol & LCC-kalkyl Påvisande av ekonomiska & miljömässiga vinster vid solskyddsinvestering (Arbetet är en del i kursen Diplomerad Solskyddstekniker) Christian Westberg & Jim Eriksson

Läs mer

Teknikens förutsättningar och svagheter. Byggnaden som system; klimatskal och installationer i samverkan.

Teknikens förutsättningar och svagheter. Byggnaden som system; klimatskal och installationer i samverkan. Jan Gustén Bengt Ljungqvist,Berit Reinmüller Catinka Ullman (Ventilator), Carola Joelsson (Skanska Healthcare) Building Services Engineering - Chalmers jan.gusten@chalmers.se tel. +46 (0)3177 21144 Cesare

Läs mer

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning

eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning eq Luftbehandlingsaggregat Nya Semco Roterande Värmeväxlare med marknadens bästa kylåtervinning Två av de viktigaste faktorerna som påverkar inomhusluft är lufttemperaturen och luftfuktigheten, men att

Läs mer

Fläktkonvektorer FWZ-AT/AF FWR-AT/AF FWS-AT/AF FWP-AT. Fläktkonvektorer med borstlös DC-motor med inverter

Fläktkonvektorer FWZ-AT/AF FWR-AT/AF FWS-AT/AF FWP-AT. Fläktkonvektorer med borstlös DC-motor med inverter Fläktkonvektorer Fläktkonvektorer med borstlös DC-motor med inverter Upp till 70% energibesparing med BLDC motorteknik Omedelbar justering till förändringar av temperatur och relativ luftfuktighet Låga

Läs mer

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv Med sikte på framtiden Multifunktionsinstrumentet testo 5-1 klimat. För effektiv För inomhusmätning. testo 5 mäter kvaliteten på inomhusluften Med testo 5 kan inomhusklimatet analyseras. En sådan analys

Läs mer

iq Star från Fläkt Woods Energisnål kylning för moderna miljöer Star by Fläkt Woods

iq Star från Fläkt Woods Energisnål kylning för moderna miljöer Star by Fläkt Woods Star by Fläkt Woods iq Star från Fläkt Woods Energisnål kylning för moderna miljöer Alltid rätt kyleffekt. Smart och energisnålt. Moderna kontor förändras ständigt. Tack vare bärbara datorer och mobiltelefoner

Läs mer

Det enda du inte kan mäta är potentialen

Det enda du inte kan mäta är potentialen lindab vi förenklar byggandet Det enda du inte kan mäta är potentialen Uppdaterad teknologi Lindab Revolutionerande teknologi för exakt mätning och reglering av luftflöde utan ökat tryckfall i ventilationssystem

Läs mer

2014-02-06. Plan- och byggförordningen. Plan- och bygglagen. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet.

2014-02-06. Plan- och byggförordningen. Plan- och bygglagen. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet. BBRs (Boverkets byggregler) krav på ventilation och luftkvalitet Lag-Förordning-föreskrift-Allmänt råd Riksdagen Lagar Plan- och bygglagen, PBL Nikolaj Tolstoy, Tegnik AB Miljösamverkan Stockholms län

Läs mer

med integrerad fastighetsstyrning.

med integrerad fastighetsstyrning. Energieffektivitet Edgar Mayer Product Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 02 I 2009 Tack vare modern och intelligent reglerteknik finns det särskilt i byggnader för yrkesmässig verksamhet stora potentialer

Läs mer

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv

Med sikte på framtiden. Multifunktionsinstrumentet testo 435-1. För inomhusmätning. klimat. För effektiv Med sikte på framtiden Multifunktionsinstrumentet testo 45-1 klimat. För effektiv För inomhusmätning. testo 45 mäter kvaliteten på inomhusluften Med testo 45 kan inomhusklimatet analyseras. En sådan analys

Läs mer

Varför ventilerar vi?

Varför ventilerar vi? Varför ventilerar vi? Tillsätta syre och ren luft Tillsätta eller bortföra fukt Värma eller kyla Föra bort föroreningar (emissioner) gaser,rök, partiklar mm Föra bort överskottsvärme produktion, solinstrålning

Läs mer

Enervent ventilation SYSTEM FÖR INOMHUSKLIMAT I BOSTÄDER

Enervent ventilation SYSTEM FÖR INOMHUSKLIMAT I BOSTÄDER Enervent ventilation SYSTEM FÖR INOMHUSKLIMAT I BOSTÄDER Hälsa Hälsoaspekten av Enervent ventilation är avsevärd. Vårt mekaniska till- och frånluftssystem garanterar ett friskt och hälsosamt inomhusklimat

Läs mer

HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar

HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar HUR GRÖN ÄR ER ANLÄGGNING? Energibesparande lösningar VISSTE NI ATT? Energikostnaden är ca 70% av livscykelkostnaden för en typisk tryckluftsanläggning. Vet ni var er anläggning befinner sig i detta genomsnitt?

Läs mer

HouseMASTER RDAS + Curo Basic

HouseMASTER RDAS + Curo Basic HouseMASTER RDAS + Curo Basic PRODUKTINFORMATION I ENLIGHET MED KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) NR 1254/2014 BILAGA IV ENLIGT ARTIKEL 3(1b) (a) Varumärke (b) Modellbeteckning (c) Specifik energianvändning

Läs mer

Ventilation in balance

Ventilation in balance Ventilation in balance KONTOR & KONFERENS X-VENT: NaVent: 600 Sedan 1991 INTELLIGENT VENTILATION VENTILATION I BALANS Frisk luft är en mänsklig rättighet. Utifrån den devisen har vi på X-Vent utvecklat

Läs mer

Innemiljö och hälsa. Varför känns luften instängd och dålig? Konsekvenser av dålig luft

Innemiljö och hälsa. Varför känns luften instängd och dålig? Konsekvenser av dålig luft Innemiljö och hälsa Antalet allergiker och astmatiker har ökat stort under de senaste decennierna och innemiljön antas vara en av orsakerna till utvecklingen. Varför känns luften instängd och dålig? Dålig

Läs mer

EPBD Artikel 14 och 15

EPBD Artikel 14 och 15 EPBD 2018 Artikel 14 och 15 Per-Erik Nilsson, CIT Energy Management (pe.nilsson@cit.chalmers.se) Åsa Wahlström, CIT Energy Management (asa.wahlstrom@cit.chalmers.se Juni 2018: direktivet (EU) 2018/844

Läs mer

Sortimentsöversikt 2012/2013 Intelligent styrning av tid, temperatur och belysning.

Sortimentsöversikt 2012/2013 Intelligent styrning av tid, temperatur och belysning. Sortimentsöversikt 2012/2013 Intelligent styrning av tid, temperatur och belysning. Swedish Tidsstyrning från Grässlin effektiv och enkel att använda Alltid tillgänglig vid rätt tillfälle! I mer än 50

Läs mer

En bok om LUFT. Lars Ekberg, CIT Energy Management AB

En bok om LUFT. Lars Ekberg, CIT Energy Management AB En bok om LUFT En bok om LUFT En bok om LUFT Luften vi andas och miljön vi skapar i våra hus Människors hälsa, välbefinnande och produktivitet De ekonomiska intressena - Samhällets intressen Energin och

Läs mer

SAMSPELET MELLAN VENTILATION & LUFTKVALITET SÅ SER DET UT. Anders Lundin. TIAB Inomhusmiljö 9 april 2019

SAMSPELET MELLAN VENTILATION & LUFTKVALITET SÅ SER DET UT. Anders Lundin. TIAB Inomhusmiljö 9 april 2019 SAMSPELET MELLAN VENTILATION & LUFTKVALITET SÅ SER DET UT Anders Lundin andblun@gmail.com TIAB Inomhusmiljö 9 april 2019 Innemiljöorganisationen SWESIAQ AL Innemiljö Vad är bra luftkvalitet? Många talar

Läs mer

Flexit bostadsventilation

Flexit bostadsventilation Flexit bostadsventilation A FÖR EN SUND INOMHUSMILJÖ Varför ventilera? Du är säkert noga med vad barnen äter, men hur ställer du dig till luften de andas? Vi tillbringar ca 90% av tiden inomhus och uppfattar

Läs mer

Totalprojekt Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder

Totalprojekt Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder BELOK web augusti 2011 Fastighet: Smultronvägens förskola Fastighetsägare: Göteborgs Lokalförvaltning Konsulter: CIT Energy Management AB Totalprojekt Etapp I Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten

Läs mer

Beskrivning avseende VVS & KYL

Beskrivning avseende VVS & KYL Beskrivning avseende VVS & KYL MALMÖ STADSTADSFASTIGHETER 2(7) Innehållsföreteckning: Allmänt... 3 5 VA-, VVS-, KYL- OCH PROCESSMEDIESYSTEM... 4 56 VÄRMESYSTEM... 4 57 LUFTBEHANDLINGSSYSTEM... 4 8 STYR-

Läs mer

Utformning av ett energieffektivt glaskontor. Åke Blomsterberg WSP Environmental Energi och ByggnadsDesign, LTH

Utformning av ett energieffektivt glaskontor. Åke Blomsterberg WSP Environmental Energi och ByggnadsDesign, LTH Utformning av ett energieffektivt glaskontor Åke Blomsterberg WSP Environmental Energi och ByggnadsDesign, LTH Uppföljning under system- och bygghandlingsskedet: Vilka möjligheter finns det i en ny glaskontorsbyggnad?

Läs mer

Luft/vatten. Hydrobox. www.ecodan.se

Luft/vatten. Hydrobox. www.ecodan.se Luft/vatten Hydrobox www.ecodan.se Hydrobox - det tysta, effektiva och miljövänliga värmesystemet för villor Ecodan Hydrobox är Mitsubishi Electrics tysta, effektiva och miljövänliga värmesystem som ger

Läs mer

Skolventilation energibesparing med textilkanaler och smarta sensorer

Skolventilation energibesparing med textilkanaler och smarta sensorer Skolventilation energibesparing med textilkanaler och smarta sensorer Text: Svante Lundbäck: Kyl och Ventilation Datasimuleringar: Börje Johansson Energianalys I en lektionssal kan energiförbrukningen

Läs mer

Serverrack med kyla. Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop. Kapsling av kall korridor

Serverrack med kyla. Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop. Kapsling av kall korridor Serverrack med kyla Kyld korridor, EHDC Open Loop, EHDC Closed Loop Racktech har ett heltäckande utbud för bästa möjliga kylning av serverrack med hjälp av kall korridor, EHDC Open Loop samt EHDC Closed

Läs mer

Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem

Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Information om miljö och hälsa i förskola, skola och fritidshem Inledning Du som driver en skola, förskola och/eller ett fritidshem har ansvaret för att verksamheten inte orsakar skada på människors hälsa

Läs mer

En NNE-byggnad är (EPBD2, artikel 2.2)

En NNE-byggnad är (EPBD2, artikel 2.2) En NNE-byggnad är (EPBD2, artikel 2.2) en byggnad som har en mycket hög energiprestanda [...] Nära nollmängden eller den mycket låga mängden energi som krävs bör i mycket hög grad tillföras i form av energi

Läs mer

EXCELLUM. Adresserbart system för ljusstyrning och energibesparing DALI. Excellum Network

EXCELLUM. Adresserbart system för ljusstyrning och energibesparing DALI. Excellum Network Excellum Network DALI EXCELLUM Adresserbart system för ljusstyrning och energibesparing EXCELLUM KOMBINERAR BESPARINGAR OCH BELYSNINGSKOMFORT Excellum är ett unikt adresserbart styrsystem för belysning

Läs mer

Alternativ 2. VAV ( luftkylning )

Alternativ 2. VAV ( luftkylning ) 1 40 60 600 System och materialvalsutredning för 02 Luft- eller vätskeburen kyla Datum: 2012-02-07 Kv. Plantskolan, Universitetsförvaltningen Rev: 2012-03-06 C0112001 Upprättad av: Benny Nordlund Alternativ

Läs mer

Solfilmsmontören AB. Solfilm Silver 80XC. Energibesparing med Solfilm. Rapport Helsingborg 2011-03-22. Författare Anna Vesterberg

Solfilmsmontören AB. Solfilm Silver 80XC. Energibesparing med Solfilm. Rapport Helsingborg 2011-03-22. Författare Anna Vesterberg Energibesparing med Solfilm Rapport Helsingborg 2011-03-22 Författare Anna Vesterberg Uppdragsnummer 4019427000 SWECO Kungsgatan 2, 252 21 Helsingborg Telefon: 042-499 00 00 Telefax Sammanfattning Beräkning

Läs mer

NODA Smart Heat Building. Hur funkar det? - En teknisk översikt

NODA Smart Heat Building. Hur funkar det? - En teknisk översikt NODA Smart Heat Building Hur funkar det? - En teknisk översikt Vad är NODA? NODA grundades 2005 baserat på forskning på Blekinge Tekniska Högskola Bygger på en stark vetenskaplig grund inom datavetenskap,

Läs mer

STYRSYSTEM CORROVENTA. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer.

STYRSYSTEM CORROVENTA. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. styrsystem CORROVENTA Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. 76 styrsystem 77 SUPERVISION Styrsystem SuperVision för

Läs mer

Boverkets nya energikrav BBR, avsnitt 9 Energihushållning

Boverkets nya energikrav BBR, avsnitt 9 Energihushållning Boverkets nya energikrav BBR, avsnitt 9 Energihushållning Några nyheter i BBR avsnitt 9 Energihushållning Skärpning av kraven på specifik energianvändning för byggnader med annat uppvärmningssätt än elvärme.

Läs mer

NÄRVARODETEKTORER PD-C360i/24 DUODIMplus

NÄRVARODETEKTORER PD-C360i/24 DUODIMplus NÄRVARODETEKTORER SE PD-C360i/24 DUODIMplus NÄRVARODETEKTORER PD-C360i/24 DUODIMplus TRE ZONER, TVÅ DIMBARA, EN LÖSNING: DUODIMplus HÖGSTA BETYG FÖR ENERGIEFFEKTIVITET DUODIMplus FRÅN ESYLUX FÖRENAR NÄRVARODETEKTOR,

Läs mer

Byggnadens material som en del av de tekniska systemen Bengt-Göran Karsson, Sweco AB

Byggnadens material som en del av de tekniska systemen Bengt-Göran Karsson, Sweco AB Byggnadens material som en del av de tekniska systemen Bengt-Göran Karsson, Sweco AB Solinstrålning Värmeeffekt, W Solenergin lagras Solvärme genom fönster Motsvarande solvärme till rummet Klockslag Fortfarande

Läs mer

2011-3. Styrning och övervakningens roll i Green Buildingcertifieringar. Hannes Lütz. Produktchef CentraLine c/o Honeywell GmbH. exemplifieras av LEED

2011-3. Styrning och övervakningens roll i Green Buildingcertifieringar. Hannes Lütz. Produktchef CentraLine c/o Honeywell GmbH. exemplifieras av LEED 2011-3 Hannes Lütz Produktchef CentraLine c/o Honeywell GmbH Styrning och Byggnader producerar stora mängder CO 2 -utsläpp under sin livscykel kan minskas avsevärt genom hållbara byggnadstekniska och energibesparande

Läs mer

Från ingång till utgång med bra energival

Från ingång till utgång med bra energival Från ingång till utgång med bra energival Boverkets byggregler BBR BBR 9:1 Allmänt Byggnader ska vara utformade så att energianvändningen begränsas genom: - Låga värmeförluster - Lågt kylbehov - Effektiv

Läs mer

Topvex med SoftCooler ger alltid rätt temperatur även på sommaren

Topvex med SoftCooler ger alltid rätt temperatur även på sommaren Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdon Brandsäkerhet Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar Topvex med SoftCooler ger alltid rätt temperatur även på sommaren 2 Att andas är att leva Eftersom vi tillbringar

Läs mer

SAVE ger utmärkt inomhusklimat och sparar energi

SAVE ger utmärkt inomhusklimat och sparar energi Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Brandsäkerhet Luftkonditionering Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar SAVE ger utmärkt inomhusklimat och sparar energi 2 Ren, frisk luft

Läs mer

eflex Energistyrningssystemet som ger dig optimalt inomhusklimat och bättre ekonomi.

eflex Energistyrningssystemet som ger dig optimalt inomhusklimat och bättre ekonomi. eflex Energistyrningssystemet som ger dig optimalt inomhusklimat och bättre ekonomi. eflex sänker din elkostnad helt utan kompromiss i komfort. eflex är kompatibelt via en enkel kalendersynkroniseras av

Läs mer

Leadership in Filtration. ISO En guide till den nya standarden för luftfiltrering.

Leadership in Filtration. ISO En guide till den nya standarden för luftfiltrering. Leadership in Filtration ISO 16890 En guide till den nya standarden för luftfiltrering. ISO 16890 Den nya standarden för klassificering av luftfilter. Partiklar finns i många olika storlekar många är osynliga

Läs mer

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985

Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB. Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder. Fastigheten 1 (5) Byggår: 1985 Fastighet: Fastighetsägare: Konsult: Lunneviskolan Grästorps Kommun Tretec Konsult AB Totalprojekt Etapp 1 Val av energieffektiviserande åtgärder Fastigheten Byggår: 1985 Area: 3055BTA Verksamhet: Förskola,

Läs mer

Topvex med SoftCooler

Topvex med SoftCooler Fläktar Luftbehandlingsaggregat Luftdistributionsprodukter Brandsäkerhet Luftkonditionering Luftridåer och värmeprodukter Tunnelfläktar Topvex med SoftCooler ger alltid rätt temperatur - även på sommaren

Läs mer

Inomhusklimat och energieffektivitet

Inomhusklimat och energieffektivitet Bra inomhusklimat i ett energieffektivt hus ny klassificiering av inomhusklimat DI. Inomhusklimat och energieffektivitet Väl fungerande utrymmen med bra inomhusmiljö är det viktigaste målet i byggandet

Läs mer

Särskilda mätföreskrifter för energikrav 2009

Särskilda mätföreskrifter för energikrav 2009 Särskilda mätföreskrifter för energikrav 2009 Svebyprogrammet Projektrapport 2009-04-14 Sveby Stockholm 2009 Förord Sveby står för Standardisera och verifiera energiprestanda för byggnader och i programmet

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren.

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön vilar alltid på arbetsgivaren. Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2000:42 finns regler om bl.a. städning, ventilation

Läs mer

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut Behovsstyrd ventilation i bostäder Energimärkningskrav på luftbehandlingsaggregat från och med 2016 Möjlighet till energibesparing Vilka parametrar ska styra ventilationen?

Läs mer

STYRSYSTEM. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer.

STYRSYSTEM. Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. styrsystem CORROVENTA STYRSYSTEM Styrning, reglering och övervakning för alla typer av torkningsarbeten, såväl vattenskadesaneringar som fasta installationer. 80 www.corroventa.se styrsystem www.corroventa.se

Läs mer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Ruth Meyer

DANDERYDS KOMMUN Tekniska kontoret Ruth Meyer 1(6) Förslag till styrdokument för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds kommun 1. Syfte och mål Dokumentet fastställer mål och strategier för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds

Läs mer

BUY SMART. Utbildningsmaterial: Byggkomponenter. Supported by:

BUY SMART. Utbildningsmaterial: Byggkomponenter. Supported by: BUY SMART Grön upphandling för smarta inköp Utbildningsmaterial: Byggkomponenter Byggsektorn och Grön Upphandling särdrag äd Höga investeringskostnader (nybygge, ombygge, renovering). Lång livslängd själva

Läs mer

Kondenserande gaspanna. Varför Vaillant? För att vi erbjuder kraft, effektivitet och tillförlitlighet. ecocraft exclusiv

Kondenserande gaspanna. Varför Vaillant? För att vi erbjuder kraft, effektivitet och tillförlitlighet. ecocraft exclusiv Kondenserande gaspanna Varför Vaillant? För att vi erbjuder kraft, effektivitet och tillförlitlighet ecocraft exclusiv ecocraft exclusiv gaspanna Kraftfull gaspanna för de stora uppdragen i sex effektstorlekar

Läs mer

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön

Vem bär ansvaret? Ansvaret för arbetsmiljön Denna information bygger på Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2. I Arbetsmiljöverkets regler, Arbetsplatsens utformning AFS 2009:2 finns regler om bland annat städning, ventilation

Läs mer

Energieffektivitet...

Energieffektivitet... Edgar Mayer Product Marketing Manager CentraLine c/o Honeywell GmbH 07 I 2008 Stigande energikostnader, strama budgetar och strängare regler beträffande energieffektivitet i form av europeiska standarder

Läs mer

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa

Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Åtgärdsrapport Energideklaration av villa Datum för besiktning: 2015-03-04 Fastighetsbeteckning: Lycke-Ryr 2:31 Adress/ort: Stora Ryr 110, Lycke Besiktigad av (certnr): Matias Stårbeck (5443) Företag:

Läs mer

ANVÄNDARHANDBOK. Fjärrkontroll BRC315D7

ANVÄNDARHANDBOK. Fjärrkontroll BRC315D7 ANVÄNDARHANDBOK 1 3 2 1 4 11 NOT AVAILABLE 12 6 5 5 7 8 14 9 10 19 17 18 21 13 20 15 16 1 TACK FÖR ATT DU KÖPT DEN HÄR FJÄRRKONTROLLEN. LÄS HANDBOKEN NOGA INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA UTRUSTNINGEN. SPARA HANDBOKEN

Läs mer

Econet. Systemet som gör alla till vinnare

Econet. Systemet som gör alla till vinnare Econet Systemet som gör alla till vinnare Vårt innovativa Econetsystem sparar energi på flera sätt I Fläkt Woods innovativa system Econet är komponenterna sammankopplade för att ge en säkrare och effektivare

Läs mer

Förslag till kriterier för småhus som NNE-byggnader samt förväntat resultat för olika klimatskal och uppvärmningssystem. Svein Ruud SP Energiteknik

Förslag till kriterier för småhus som NNE-byggnader samt förväntat resultat för olika klimatskal och uppvärmningssystem. Svein Ruud SP Energiteknik Förslag till kriterier för småhus som NNE-byggnader samt förväntat resultat för olika klimatskal och uppvärmningssystem Svein Ruud SP Energiteknik En NNE-byggnad är (artikel 2.2) en byggnad som har en

Läs mer

Inneklimat och vädring i energieffektiva nybyggda lägenheter i Västra hamnen

Inneklimat och vädring i energieffektiva nybyggda lägenheter i Västra hamnen Inneklimat och vädring i energieffektiva nybyggda lägenheter i Västra hamnen Birgitta Nordquist Lektor Avd. för Installationsteknik Institutionen för Bygg- och miljöteknologi Lunds tekniska högskola Studie

Läs mer

Styrdokument för energieffektivisering

Styrdokument för energieffektivisering 1(6) Styrdokument för energieffektivisering 2012-2014 1. Syfte och mål Dokumentet fastställer mål och strategier för energieffektivisering av verksamheter i Danderyds kommun med avseende på byggnader och

Läs mer

2011-02-10, Kenth Arvidsson. Energieffektivisering Arlanda

2011-02-10, Kenth Arvidsson. Energieffektivisering Arlanda 2011-02-10, Kenth Arvidsson Energieffektivisering Arlanda Stockholm-Arlanda Flygplats 16 miljoner resenärer per år 81 flygbolag 176 destinationer 3 start- och landningsbanor 4 terminaler 61 gater 52 butiker

Läs mer

Häng med på tåget - KNX enklare att projektera än du tror

Häng med på tåget - KNX enklare att projektera än du tror Häng med på tåget - KNX enklare att projektera än du tror Marie Holmberg, Schneider Electric Fredrik Persson, ABB Innehåll Ökad efterfrågan på fastighetsautomation KNX Konsulthandbok Belysningsstyrning

Läs mer

Uponor Termiskt Aktiva Byggnadssystem för särskilda bostadsprojekt. Adaptivt system för osynlig, tyst och effektiv uppvärmning

Uponor Termiskt Aktiva Byggnadssystem för särskilda bostadsprojekt. Adaptivt system för osynlig, tyst och effektiv uppvärmning Uponor Termiskt Aktiva Byggnadssystem för särskilda bostadsprojekt Adaptivt system för osynlig, tyst och effektiv uppvärmning Beskrivning av lösning Ett termiskt aktivt byggnadssystem (Thermally Active

Läs mer

ENERGIDEKLARATION BRF Lagerkrantz

ENERGIDEKLARATION BRF Lagerkrantz 2009 ENERGIDEKLARATION BRF Lagerkrantz Magnus Lindh Riksbyggen 2009-10-14 Vad är en energideklaration? Energideklarationen beskriver en byggnads energianvändning. Lagen om energideklarationer bygger på

Läs mer

ENERGIEFFEKTIV VENTILATION I BUTIKER - ÅTERLUFT

ENERGIEFFEKTIV VENTILATION I BUTIKER - ÅTERLUFT ENERGIEFFEKTIV VENTILATION I BUTIKER - ÅTERLUFT Författare: Caroline Markusson Projektnummer: BF03 År: 2012 Energieffektiv ventilation i butiker - återluft Rapport förstudie Caroline Markusson SP Sveriges

Läs mer

Energieffektiva takvärmesystem. Highest Credit Rating since 1997

Energieffektiva takvärmesystem. Highest Credit Rating since 1997 Energieffektiva takvärmesystem Highest Credit Rating since 1997 Det naturliga sättet för uppvärmning! Solen är vår mest fantastiska energikälla. Allt liv är beroende av den. Solens värmestrålar färdas

Läs mer

Version 1, Februari 2011. Kravspecifikation för omblandande tilluftsdon i CAV-system

Version 1, Februari 2011. Kravspecifikation för omblandande tilluftsdon i CAV-system Version 1, Februari 2011 Kravspecifikation för omblandande tilluftsdon i CAV-system Februari 2011 Beställargruppen lokaler, BELOK, är ett samarbete mellan Energimyndigheten och Sveriges största fastighetsägare

Läs mer

Diagnostiskt prov i mätteknik/luftbehandling inför kursen Injustering av luftflöden

Diagnostiskt prov i mätteknik/luftbehandling inför kursen Injustering av luftflöden 1 (14) inför kursen Injustering av luftflöden 1. I vilken skrift kan man läsa om de mätmetoder som normalt skall användas vid mätningar i ventilationsinstallationer? 2. Ange vad de tre ingående parametrarna

Läs mer

Bilaga B: Kravspecifikation

Bilaga B: Kravspecifikation Bilaga B: Kravspecifikation Teknikupphandling av värmeåtervinningssystem i befintliga flerbostadshus Målsättning Att få fram kompletta system för värmeåtervinning av ventilationsluften i befintliga flerbostadshus.

Läs mer

Siemens Press. Dynamisk balansering för dynamiska nät

Siemens Press. Dynamisk balansering för dynamiska nät Siemens Press Dynamisk balansering för dynamiska nät Avancerade hydrauliska nät måste sörja för energisnål, ekonomisk och felfri drift, kompensera för avvikelser från de ursprungliga projekteringsvärdena,

Läs mer