I forskar gruppen har vi delat in oss i tre olika grupper, fakta och forskar gruppen, mejl gruppen och modellbyggargruppen.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "I forskar gruppen har vi delat in oss i tre olika grupper, fakta och forskar gruppen, mejl gruppen och modellbyggargruppen."

Transkript

1

2 Vi har tagit oss an problemet att bygga ett samhälle som ska stå emot naturkatastrofer. Vi har forskat och experimenterat. Det slutade med att vi byggde ett vanligt samhälle med en ovanlig förmåga. Detta samhälle kan nämligen sänkas ner i ett skyddsrum under marken. I forskar gruppen har vi delat in oss i tre olika grupper, fakta och forskar gruppen, mejl gruppen och modellbyggargruppen. Christer Fuglesang har varit hos oss, då passade vi på att fråga honom om rymden påverkar naturkatastorferna och hur man tar med och förvara syre i rymden. Vi har skickat mail till: - Försvarsmakten - Unicef - Röda korset Ifrån försvarsmakten har vi inte fått ett svar, och ifrån Unicef har vi bara fått reklam. Det enda riktiga svaret har vi fått från röda korset,men de kunde inte hjälpa oss med stormhuset. Men Röda korset skickade en länk till oss om en annan sida. Ifrån länken fick vi ett riktigt bra svar med bra tips. Huset ska kunna hissas ner under marken och ett slags lock ska fälls ner över huset. För att säkra att inget vatten tränger in i skyddsrummet har vi lagt till en skiva som skjuts in under locket, även ubåtar änvänder denna metod. Skyddsrummet är gjort av metall eller något annat matrial som kan funka ekonomiskt. Vi tänkte använda playwoodstrukturen för att stärka matrialet till max. Vi hade problem med hur man skulle få syre ner i skyddsrummet, vi började fundera på hur man har med sig luft upp i rymden och se om vi kan göra något liknande. Vi behöver cirka L syre för att tre personer ska kunna överleva under tre dagar, men det skulle bli problem med att få in så stora tankar i skyddsrumet. Syret kommer att finnas på olika platser i samhället, vi har räknat ut att det kommer behövas två torn vid den säkraste palatsen som går att stå emot jordbävningar, tsunamis och översvämningar. Tornen ska ha olika ventiler som leder ned luft i ett rörsystem som går ned till alla hus i samhället, varje hus ska få ett rör var från tornen som konstant ger syre in till varje utrymme i husen. Om det uppstår något problem med dessa torn under de tre dagarna, ska det finnas en stor tank i en eventuell tvättstuga eller badrum för att släppa ut luft i huset, i tanken ryms minst 160 liter syre och när det syret väl tar slut finns det dykartuber i ett säkrat skåp. Tuberna inehåller 10 liter var och skåpet ska innehålla 6 tuber, med de tuberna ska man kunna ta sig ut genom nödutgången.

3 Vi började med att dela upp oss i tre lag, varje lag skulle sedan bygga en robot som var så smart byggd som möjligt. Roboten skulle gå snabbt, vara stabil och inte alltför stor. En av gruppernas robot blev bäst, den roboten hade bred hjulbas och var smart byggd. Sedan försökte vi hitta ett så bra verktyg som möjligt. Verktyget skulle kunna göra så många uppgifter som möjligt. Vi kom fram till två verktyg som var bra för olika saker, det ena för att hämta och köra runt saker. Det andra verktyget kunde putta, lyfta upp och dra ner olika saker på banan. Nu var vi klara med roboten och verktygen, vi började med att programmera den första delen av rutten som vi hade planerat. När vi klarade första delen så upptäckte vi ett problem när vi skulle fortsätta. Med ett par fasta framdäck blev det otroligt svårt att svänga. Vi försökte med ett rörligt hjul fram men resultatet blev att roboten blev alltför känslig när den skulle svänga. Vi testade med ett par bra glidande skidor/medar. Skidorna fungerade bra i svängar och var inte alltför känslig. Nu var vi tvungna att göra om programmen helt på grund av höjdskillnaden på hjulen och skidorna. Allt detta hände innan tävlingen i Östersund. Vi upptäckte då att roboten var instabil, satt inte bra ihop alls och verktygen kunde förbättras med stora marginaler. De andra lagens verktyg var en stor inspirationskälla i verktygsdelen. Ett annat lags verktyg tog oss till en högre nivå än vad vi någonsin tänkt oss. När vi byggde roboten så tog vi till stor del inspiration av en fackverkskonstruktion. Vi försökte med en liten och lätt del och fäste motorerna på det bästa sättet vi kom på. Det blev en del ombyggnationer för att få det så stabilt som möjligt. Och till slut så fanns det inget mer att förbättra. Vi testade med både skidor och fälgar och det var fortfarande skidor som var det bästa alternativet. Sedan var det bara programmeringen som var kvar, en helt ny plan och rutt planerades för att få ut så mycket poäng som möjligt och vi konstaterade att vissa saker var bara att utesluta. När vi blev klara med programmen så tog vi tid på alla program och såg till så att vi inte dem tog för lång tid. Men sedan när batterierna började få lägre spänning så började roboten gå olika och så gjorde även programmen. Vi ändrade programmen ovetande om batterierna och när vi bytte till nya batterier så insåg vi att roboten fick spatt och programmen ändrades mycket. Detta blev en ond cirkel och många batteripaket gick åt, som lösning på problemet så började vi byta ofta, mäta hur hög spänning det var i batterier som var dåliga. Och tidsplaneringen var efter i långa vägar. Dagen innan avfärd var vi tvungen att göra det bästa vi kunde med programmen vi hade.

4 Vi började med att fånga sponsorer. Av sponsorerna ville vi ha saker att ha i montern, så som pennor mm, och pengar för att köpa behövande saker med. Vi fick snabbt tag i Polaris Scandinavia och Byggnadssnikerier Krokom AB. Polaris gav oss klistermärken, nyckelband, en tröja, nyckelringar och pennor. Byggnadssnikerier Krokom AB sponsrade oss med 1000 kr. För att synas på tävlingen och visa att vi är ett lag, hittade partyhattar i form av kepsar. Efter att vi köpt detta hade vi kvar 613 kr av sponsorpengarna. Krokoms byalag hörde av sig och ville att vi skulle komma och redovisa vårt arbete med tävlingen efter finalen. För att folk skulle komma och heja på oss gjorde vi affischer att sätta upp på skolor och allmänna platser. Vi gjorde även broschyrer för att dela ut på tävlingsområdet för att personer ska komma till vår monter. Föra att höras på tävlingen så gjorde vi en hejaramsa. Vi har ringt/mejlat LTZ, ÖP, Mittnytt och P4 Jämtland för att synas i media. Mittnytt verkade mycket intresserade. Vi har kontakt med dem om att de ska komma V.45. ÖP mejlade vi och efter någon dag kom de och gjorde ett reportage om oss. Torsdagen V.44 på sidan 14 i ÖP, var reportaget om oss med. Vi har fått väldigt bra kritik av utomstående efter reportaget. LTZ kom vi inte fram till och efter många försök gav vi upp. P4 Jämtland var inte intresserade av att gör ett reportage om oss. I montern ska vi hänga upp bilder på klassen, Christer Fuglesang, eftersom han var och föreläste i vår klass och sponsorer. Ett plakat med vårt namn på och ett tävla och vinn plakat, ska också hänga där. Det ska även stå en blidskärm där det rullar bilder på vårt arbete och utveckling genom tävlingen. Personer som kommer till vår monter kan vara med i en tävling, där priset är en tröja från Polaris Scandinavia. Vi bjuder självklart på godis! För att nu komma vidare i tävlingen så har vi lagt gasen i botten. Nu ska montern bli finnare och proffsigare, vi måste fixa mer sponsorer och fortsätta marknadsförra oss. I montern så ska vi hänga upp ett fönster, detta fönster har vi målat för att i scen sätta när vårat hus går under gjorden, efter som en storm har börjat härjat. För att få med oss denna skapels till tävlingen så har vi fått ett kartrör. Vi ska även ha ett genåmgående teama i denna monter, teamat är att vara så miljövänlig som möjlig. Vissa utav skålarna vi änvänder i montern är gjorda av gamla elsladar som har återvunnits på ett smart och snyggt sätt. Papperna vi har änvänt till fönstrer är gamalt spillmatriela från våran bildsal.

5 Våra kepsar vi hade på föra tävlingen gick sönder och därför behövde vi något annat som kunde vissa att vi var ett lag. Vi började att tängka på mössor, vi kunde köpa bliliga mössor och sen dekorera dem med spilmatreal från syslöjdssalen. Men vi hittade inga mössör som var värda att köpa, vi hittade deremot handskar somm man bara har på en hand. Hanskarna kan vi sen dekorera som vi vill men samtidigt vissa att vi hör ihop! Det vissade sig ganska snart att alla i gruppen hade pälsmössor, därför valde vi att ta med pälssmössor och ha på sig på tävlingen. Vi visste att vi behövde mer sponsorer, vi ville ha godis i montern och vi behövde mer pengar. Det gick snabbt att hitta en sponsor som ville ge oss godis. Vi ringde en lokal mataffär som heter Handlarn och dom gav oss två kg godis. Vi fick efter lite krångel tag i Halströmms och dom gav oss 2000 kr. Byggnadssnickeri AB fortsatte att sponsra oss med 2000 kr. Vi ringde Polaris och de forsatte att sponsra oss med saker vi kan ha i montern. Vi får aven kepsar av Krokoms Buss AB.

6 Vi valde att dela upp oss i tre grupper, marknadsföring, forskning och robotbygge. Man fick själv välja vilken grupp man skulle ingå i, det gjorde att alla hade ett intresse i det man gjorde. Vi hade genomgångar regelbundet, där kunde man ta upp saker som rörde hela klassen. Det märks att denna tävling har bundit ihop klassen och gjort oss tajtare. Vi har haft stressiga tider men framför allt kul, och det är det som räknas. För att bli klar med roboten i tid har vi tagit eftermiddagar och vår fritid. Till vår hjälp så har vi haft en frivillig förälder, hon har varit med oss på fritiden och hjälpt till med att programera roboten. Vi är jätte tacksamma för den hjälpen! Det mesta i tävligen har varit bra,tex. att vi har lärt känna varandra mer, upptäckt allas olika förmågor och lärt oss hur man samarbetar bra i grupp. Nu när vi har gått vidare, var vi med en stor möda vi var tvungna att ta ut tio st av 24 som skulle få åka till norge. Det var väldigt svårt för att alla hade jobat på bra och varit duktiga! Man märkte tydligt nu när vi har gått vidare att vi har en bra och stor sammanhållnig i klassen, alla har hjälpt till även om de inte har fått åka med. Det bevisar att om man arbetar mot ett gemensamt mål kan allt bli möjligt! Visst var dett lite besvikna minner när man fick reda på att man inte skulle få åka med men man har snabbt skakat av sig det och gått vidare. Vi har varit tvungna att vara kvar på skolan efter att vi slutat, men vi har turats om att va kvar så ingen har behöft vara här mer än två kvällar. Vi har arbetat sten hårt och vi hoppas det lönar sig!!

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Team Power Puff Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 9 jenter og 2 gutter. Vi representerer Klockarskolan Type

Läs mer

Dagbok KFUM CHALLENGERS

Dagbok KFUM CHALLENGERS Dagbok KFUM CHALLENGERS 22/9 I dag har vi arbetat på robotbanan. Den har varit borta ett tag så det är därför vi inte kunnat börja förrän nu. Vi började lite med det förra gången, men idag så har den blivit

Läs mer

Forskningrapport LAVINER. Varför vi valde den här naturkatastrofen. Laviner

Forskningrapport LAVINER. Varför vi valde den här naturkatastrofen. Laviner Forskningrapport LAVINER Varför vi valde den här naturkatastrofen Vi har valt naturkatastrofen lavin för att det är ett lokalt problem. Vårt samhälle är endast i riskzonen under vintersäsongen, då lavinerna

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

Framtidens klassrum: Det resande klassrummet

Framtidens klassrum: Det resande klassrummet Framtidens klassrum: Det resande klassrummet Hur kan vi förbättra elevers motivation till att vilja lära? I stället för att välja ett ämne har vi valt ett område som är viktigt för att förbättra och göra

Läs mer

Fotbollsfinter Fotbollsmaskinen: väldigt Mått på maskinen:

Fotbollsfinter Fotbollsmaskinen: väldigt Mått på maskinen: Fotbollsfinter Efter att ha skrivit upp alla ämnen vi lärt oss under senaste veckan röstade vi och kom fram till att majoriteten ville fördjupa sig i hur man lär sig fotbollsfintar. Vi tycker att spela

Läs mer

En resa genom robotarnas värld!

En resa genom robotarnas värld! En resa genom robotarnas värld! Bord: Andreas, Daniel och Simon Andreas sågade brädorna till bordet, Daniel och Simon höll fast brädorna så att det skulle bli lättare för Andreas att såga. Det gick inte

Läs mer

Östbergsskolans loggbok!

Östbergsskolans loggbok! Östbergsskolans loggbok! Dag 1 det första vi gjorde var att gå varvet runt och lärde oss varandras namn. Det gick ganska snabbt,gruppen var ganska blandad,vissa gick i 6:an vissa i 7:an och några från

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget great 8 teammates Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Viktor

Läs mer

Matforsracet Sponsorreferat

Matforsracet Sponsorreferat Matforsracet 2014 Sponsorreferat Den 16 mars gick Matforsracet av stapeln, denna gång på Södra berget på grund av snöbrist i Matfors. Det var totalt 106 barn och ungdomar som startade. 0-6 år hade en kortare

Läs mer

FIRST LEGO League. Östersund 2012

FIRST LEGO League. Östersund 2012 FIRST LEGO League Östersund 2012 Presentasjon av laget Team FLL, Kall Vi kommer fra Järpen Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 13 jenter og 7 gutter. Vi representerer Kyrkslättens skola

Läs mer

SCANDINAVIA. Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare)

SCANDINAVIA. Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare) SCANDINAVIA Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare) Vad är FIRST LEGO League Jr.? FIRST LEGO League Jr. syftar till att främja vetenskap och

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Sundbornsligan Vi kommer fra Sundborn Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 5 jenter og 7 gutter. Vi representerer Sundbornsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Digerberget Orsa Vi kommer fra Orsa Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 9 jenter og 11 gutter. Vi representerer Digerbergets skola

Läs mer

SCANDINAVIA. Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare)

SCANDINAVIA. Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare) SCANDINAVIA Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare) Vad är FIRST LEGO League Jr.? SC AN DIN AVI A FIRST LEGO League Jr. syftar till att främja

Läs mer

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida

Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Min individuella uppgift om hamnens Webbsida Tävlingar på FB Arrangera tävlingar över FB och dela ut fina priser till de som faktiskt vinner. Detta fungerar väldigt effektivt i nuläget. ETT bra pris/gilla

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås Superseniorerna. Lagdeltakere:

FIRST LEGO League. Västerås Superseniorerna. Lagdeltakere: FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Superseniorerna Vi kommer fra Hallstahammar Snittalderen på våre deltakere er 1 år Laget består av 0 jenter og 0 gutter. Vi representerer Lindboskolan

Läs mer

Forskningsrapport Söråker s Robotics. Tsunami

Forskningsrapport Söråker s Robotics. Tsunami Forskningsrapport Söråker s Robotics Tsunami En tsunami är som en jättestor våg, om det börjar koka/bubbla i vattnet så är det en chans att en tsunami är på väg. Om en tsunami kommer så krossar den allt

Läs mer

Kärnvärden PROJEKT. Drip Saver, vår egen lösning! RAPPORT. Resultat

Kärnvärden PROJEKT. Drip Saver, vår egen lösning! RAPPORT. Resultat RAPPORT Kärnvärden Samarbetet har fungerat mycket bra. Sen dag ett har vi värnat om att alla ska få komma till tals. När någon har lagt fram ett förslag för att utveckla produkten har vi varit mottagliga

Läs mer

LEGOFOXES 2008 DAGBOK. Sanna Josefsson, Evelina Haraldsson, Ellinor Persson, Erika Åmansson, Emelie Sundqvist Kroon, Maja Oskarsson

LEGOFOXES 2008 DAGBOK. Sanna Josefsson, Evelina Haraldsson, Ellinor Persson, Erika Åmansson, Emelie Sundqvist Kroon, Maja Oskarsson LEGOFOXES 2008 DAGBOK Sanna Josefsson, Evelina Haraldsson, Ellinor Persson, Erika Åmansson, Emelie Sundqvist Kroon, Maja Oskarsson FLL DAGBOK 2008 FLL i fjol Vi såg ett problem med energin i skidstugan.

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget The Human Robots Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 5 jenter og 7 gutter. Vi representerer Häggdångers

Läs mer

Innehåll. Tiden som krävs. Design är nyckeln. Vad en investering kan ge. Attityd är allt. Samma namn regerar. Att vara en copycat. Du påverkar humöret

Innehåll. Tiden som krävs. Design är nyckeln. Vad en investering kan ge. Attityd är allt. Samma namn regerar. Att vara en copycat. Du påverkar humöret Innehåll Tiden som krävs Design är nyckeln Vad en investering kan ge Attityd är allt Samma namn regerar Att vara en copycat Du påverkar humöret Om författarinnan Hej Mitt namn är Johanna och jag driver

Läs mer

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då?

Idag ska jag till djurparken! Wow vad kul det ska bli. Det var 2 år sedan jag var där sisst? Hur gammal var Rut då? MATTE PÅ ZOO HEJSAN! Jag heter Mattias och jag är 8 år. Jag kallas Matte, det har jag gjort sedan jag var väldigt liten. Jag har tre syskon. Elin, Matilda och Rut. Elin är två år mindre än mig. Matilda

Läs mer

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka Här hittar du ett förslag på hur du kan lägga upp de olika passen för laget under projektperioden. Du som handledare kan också välja att bortse från det

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 4-6 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 4-6 2012 FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget Senior Heroes Vi kommer fra Knivsta Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 10 jenter og 5 gutter. Vi representerer Margarethaskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Team Rocket Vi kommer fra Österbybruk Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 9 gutter. Vi representerer Österbyskolan

Läs mer

På alla tak i staden finns det även solceller. Konsumenterna omvandlar själva solenergin till elektricitet.

På alla tak i staden finns det även solceller. Konsumenterna omvandlar själva solenergin till elektricitet. Solstaden Vår stad heter solstaden för att den är uppbyggd på ett sätt som vi kallar solsystem. Det innebär att parken är som solens kärna och vägarna i staden utgår från parken som strålar så det ser

Läs mer

Rapport FIRST LEGO League 2013

Rapport FIRST LEGO League 2013 Rapport FIRST LEGO League 2013 Resele Hoppetossar FORSKNINGSUPPGIFTEN Titel: Varningssystem för översvämningar Problemformulering: Hur varnas människor när det blir översvämning? Vi valde översvämningar

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm Adam Fisher Gutt 13 år 0 Filippa Nyqvist Jente 12 år 0 Alexander Bicho Gutt 12 år 0 Jack Beckman Gutt 11 år 0

FIRST LEGO League. Stockholm Adam Fisher Gutt 13 år 0 Filippa Nyqvist Jente 12 år 0 Alexander Bicho Gutt 12 år 0 Jack Beckman Gutt 11 år 0 FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget Helping Old People Elite (H.O.P.E) Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 5 jenter og 8 gutter. Vi representerer

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Vivsta Ishori Vi kommer fra Timrå Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 13 jenter og 10 gutter. Vi representerer Vivsta skola Type

Läs mer

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet

Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Hur upplever du att tävlingen Nordsjö Kalix Open genomförts i sin helhet Bra genomförd tävling,hoppas den återkommer Riktigt bra för att vara första gången, gärna en något tuffare profil nästa år! Bra

Läs mer

Den är en maskin, jag är en människa. Den ska göra som jag vill!! Nils

Den är en maskin, jag är en människa. Den ska göra som jag vill!! Nils the Blogg Den är en maskin, jag är en människa. Den ska göra som jag vill!! Nils Första dagen lördag 19/9 kl 12-16 Bengt Böhlin, från technichus var här och berättade hur vi skulle göra Lego bilar Emil

Läs mer

Forskningsrapport Hur kan man minska den globala uppvärmningen Vad är global uppvärmning? Varför stiger temperaturen?

Forskningsrapport Hur kan man minska den globala uppvärmningen Vad är global uppvärmning? Varför stiger temperaturen? Forskningsrapport Hur kan man minska den globala uppvärmningen Vi började läsa om översvämningar eftersom det var aktuellt för oss just när projektet startade. Det återkom ofta ord som växthuseffekt och

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup

Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup Lärarhandledning till: Serien Kom ketchup Muntligt berättande och dramaturgi för åk 2-3. 10 program musik à 9 minuter Beställningsnummer tv101233 Projektledare: Malin Nygren Producent: Kalle Brunelius

Läs mer

1 Mötet öppnade Lina öppnar mötet! 2 Val av mötesordförande Mötet väljer Olivia till mötesordförande.

1 Mötet öppnade Lina öppnar mötet! 2 Val av mötesordförande Mötet väljer Olivia till mötesordförande. OUCI +! Datum: 17/11-09 Tid: 08.34 Plats: Linas kök Närvarande: Madeleine Lindberg, Olivia Ekman och Lina Nilsson 1 Mötet öppnade Lina öppnar mötet! 2 Val av mötesordförande Mötet väljer Olivia till mötesordförande.

Läs mer

Vetenskapsdag Östersund 2017

Vetenskapsdag Östersund 2017 Vetenskapsdag Östersund 2017 DAGAR KVAR DAGAR AKTIV SVAR SVARSTID (MEDIAN) SLUTFÖRDA Jag är: 0 52 113 1m 12s 107 100% 80% 60% 40% 20% 0% Gymnasieelev Gymnasielärare/personal 1 Gymnasieelev 108 (95.58 %)

Läs mer

Kapitel 3. Här är en karta över ön

Kapitel 3. Här är en karta över ön Kap 1 Skeppet Jag var på en färja och jag skulle över till Danmark och spela Champions League finalen som är det bästa man kan vinna i fotbollsvärlden. Jag spelar i FC Liverpool och vi ska möta Bayern

Läs mer

Vi träffades för att lära känna varandra. och ta reda på vad First Lego League är för något! Vi tittade på förra årets uppdrag på datorn.

Vi träffades för att lära känna varandra. och ta reda på vad First Lego League är för något! Vi tittade på förra årets uppdrag på datorn. Vi träffades för att lära känna varandra och ta reda på vad First Lego League är för något! Vi tittade på förra årets uppdrag på datorn. Idag har vi funderat på vad vårt lag ska heta. Vi hade många olika

Läs mer

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö.

ECOKEY. Ecokey - Nyckeln till en bättre miljö. Ecokey - Nyckeln en bättre miljö. Ecokey är konceptet som engagerar och motiverar människor i alla åldrar på ett enkelt, och nytänkande sätt. Grundtanken är att få människor att vilja färdas miljövänligt,

Läs mer

Forskningsrapport Söråkers Champions 2014

Forskningsrapport Söråkers Champions 2014 Forskningsrapport Söråkers Champions 2014 Att gå i skolan kräver ganska mycket. Man ska gå upp tidigt på morgonen och ändå vara pigg och glad och göra alla uppgifter som läraren säger åt en. När man sedan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Team Spam Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 7 jenter og 4 gutter. Vi representerer Kastellskolan Type

Läs mer

Vinna väljarna. Samtal för samtal.

Vinna väljarna. Samtal för samtal. Vinna väljarna. Samtal för samtal. Människor påverkar människor. När vi ska bestämma oss för något, gör vi det nästan alltid genom att prata med någon vi litar på eller någon vi får förtroende för. Det

Läs mer

Grövelsjön Söndag 11/ elever i årskurs 4 på Norrängsskolan deltog i årets resa till Grövelsjön.

Grövelsjön Söndag 11/ elever i årskurs 4 på Norrängsskolan deltog i årets resa till Grövelsjön. Grövelsjön 2016. Söndag 11/9-2016. 14 elever i årskurs 4 på Norrängsskolan deltog i årets resa till Grövelsjön. I dag åkte vi buss. Efter ett tag stannade vi och pausade. Vi åt på Mac Donalds. Det var

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Unicorns Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 0 gutter. Vi representerer VRS Type lag:

Läs mer

N Time. Trafik & Miljö

N Time. Trafik & Miljö N Time Trafik & Miljö On Time är en digital busstidstabell som ska göra det enklare för många att åka buss. On Time kan visa vart och när man ska byta buss för att minska väntetiden, Buss tiderna kommer

Läs mer

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol

Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol Då och nu: en jämförelse mellan hur jag upplevde undervisningen i en svensk skola i Sverige kontra en svensk skola på Costa del Sol När jag skulle börja skriva denna texten, visste jag inte exakt vad jag

Läs mer

När gruppen planerat klart måste en ledare godkänna förslaget för att försäkra sig om att uppdraget är lämpligt.

När gruppen planerat klart måste en ledare godkänna förslaget för att försäkra sig om att uppdraget är lämpligt. Kvällsaktiviteter Övningsblad: Kvällsaktivitet med prylar Uppgift Grupperna får varsitt paket innehållande olika prylar som tillsammans ska vara en del av en liten kvällsaktivitet för kompisarna. Första

Läs mer

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5

Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Gjord av Kapitel 1 - Hej! Sid: 4-5 Kapitel 2 - Brevet 6-7 Kapitel 3 - Nycklarna 8-9 Kapitel 4 - En annan värld 10-11 Albin Kapitel 5 - En annorlunda vän 12-13 Kapitel 6 - Mitt uppdrag 14-15 Kapitel 7 -

Läs mer

Atombladet. Du finner följande, 1. Hej hej 2. Flagghissni ng/nybörja rkurs 3. Info 4. Födelsedag ar och mer info 5. Våra vänner 6.

Atombladet. Du finner följande, 1. Hej hej 2. Flagghissni ng/nybörja rkurs 3. Info 4. Födelsedag ar och mer info 5. Våra vänner 6. Atombladet 1. Du finner följande, 1. Hej hej 2. Flagghissni ng/nybörja rkurs 3. Info 4. Födelsedag ar och mer info 5. Våra vänner 6. Promotion Hejsan Hejsan! Första riktiga heldagen på lägret har dragit

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Szhwampzch Vi kommer fra Enköping Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 14 gutter. Vi representerer Korsängsskolan

Läs mer

10 tips för ökad försäljning

10 tips för ökad försäljning 10 tips för ökad försäljning Innehållsförteckning Tips 1 Kundvård...3 Tips 2 Vad har du egentligen på gång?...4 Tips 3 Ställ jobbiga frågor...5 Tips 4 När tiden inte räcker till...6 Tips 5 Låt kunden skriva

Läs mer

Årsredovisning. Fotograf UF Boden, Norrbottens län VD: Hanna Rutberg Ljungvägen BODEN

Årsredovisning. Fotograf UF Boden, Norrbottens län VD: Hanna Rutberg Ljungvägen BODEN Årsredovisning Fotograf UF Boden, Norrbottens län 2009-2010 VD: Hanna Rutberg Ljungvägen 16 961 44 BODEN Innehållsförteckning Verksamhetsinriktning s. 1 Företaget och dess grundare s. 2 Finansiell ställning

Läs mer

VÄLKOMNA TILL CHALMERS

VÄLKOMNA TILL CHALMERS VÄLKOMNA TILL CHALMERS EN GAJD FÖR FINURLIGA FEMMOR Den 8-9 november 2018 är ni varmt välkomna till Chalmers och den klassiska tävlingen för finurliga femmor. Det gäller att ha kommit på den mest hållbara

Läs mer

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation

Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Din RelationsBlueprint - Källan till smärta eller framgång i din intima relation Lyssna, jag känner mig enormt glad och hedrad att jag får spendera den här tiden med dig just nu och att du tar dig tid

Läs mer

Pluggvar familjens bästa vän!

Pluggvar familjens bästa vän! Pluggvar familjens bästa vän! Välkommen till min skog och Pluggvars vänner! Historien om Pluggvar och det perfekta kastet Långt inne i den djupa skogen bor en lustig figur vars namn är Pluggvar. Pluggvar

Läs mer

Jared kör truck ORDLISTA. Kapitel 1. Kapitel 2. Kapitel 3 PER ALEXANDERSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN

Jared kör truck ORDLISTA. Kapitel 1. Kapitel 2. Kapitel 3 PER ALEXANDERSSON ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN ARBETSMATERIAL FÖR ELEVEN PER ALEXANDERSSON ORDLISTA Kapitel 1 frisyr (sidan 5, rad 6) olika sätt att ha sitt hår på företag (sidan 6, rad 5) affärsrörelse, en verksamhet där man utför något, exempelvis

Läs mer

KONSTEN ATT LYCKAS MED DITT MÄSSDELTAGANDE

KONSTEN ATT LYCKAS MED DITT MÄSSDELTAGANDE KONSTEN ATT LYCKAS MED DITT MÄSSDELTAGANDE TIPS OCH RÅD VAD DU BÖR TÄNKA PÅ FÖRE OCH EFTER MÄSSAN www.fortnox.se KONSTEN ATT LYCKAS MED DITT MÄSSDELTAGANDE TIPS OCH RÅD VAD DU BÖR TÄNKA PÅ FÖRE OCH EFTER

Läs mer

FIRST LEGO LEAGUE 2014. FLL Stockholm, Presenta?on Vetenskapens Hus, 21 oktober Magnus Wallenborg, Projektledare Stefan Åminneborg, Huvuddomare

FIRST LEGO LEAGUE 2014. FLL Stockholm, Presenta?on Vetenskapens Hus, 21 oktober Magnus Wallenborg, Projektledare Stefan Åminneborg, Huvuddomare FIRST LEGO LEAGUE 2014 FLL Stockholm, Presenta?on Vetenskapens Hus, 21 oktober Magnus Wallenborg, Projektledare Stefan Åminneborg, Huvuddomare SAMARBETSPARTNERS Bakom turneringarna i Stockholm står Punkter

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

Kommentarer och tips från robotanvändare. LEGO WeDo 2.0. Sphero

Kommentarer och tips från robotanvändare. LEGO WeDo 2.0. Sphero Kommentarer och tips från robotanvändare LEGO WeDo 2.0 "Hade tagit hem lådan för påseende och intro för kollegorna. Väckte varierande intresse. Konceptet var främmande för många. Mycket gedigen handledning.

Läs mer

KOLKORRIDOREN. Ta kontakt!

KOLKORRIDOREN. Ta kontakt! OKBORDGUIDE KOLKORRIDOREN Ta kontakt! Kontakta skolorna i klubbområdet eller distriktet och fråga om Ung Vänster får hålla ett bokbord i skolkorridoren. Mejla eller ring rektor eller reception, alternativt

Läs mer

Om oss och vårt arbete. Vår Idé

Om oss och vårt arbete. Vår Idé Om oss och vårt arbete Vi är två 16-åriga tjejer som heter Amanda Eklund och Felicia Lindskog. I fyra veckor under sommaren 2010 har vi arbetat med Agenda 21 och folkhälsofrågor som rör Vänersborgs kommun.

Läs mer

Välkommen till 100% konfirmand

Välkommen till 100% konfirmand Välkommen! 2016-2017 2 Välkommen till 100% konfirmand Så här fungerar det! Du som konfirmand skall samla ihop minst 100 poäng! Det finns 4 olika block. se sida 5, blocken har mellan 40-50 möjliga poäng

Läs mer

Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama - Skapande och estetiska uttrycksformer, Fritidshem

Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama - Skapande och estetiska uttrycksformer, Fritidshem Mellovecka Skapande genom olika estetiska uttrycksformer, till exempel lek, bild, musik, dans och drama - Skapande och estetiska uttrycksformer, Fritidshem Syfte Varför? Eleverna gillar melodifestivalen

Läs mer

Polhemsskolan Gävle TED2

Polhemsskolan Gävle TED2 Designprocessen Utgångspunkter: Vi började arbeta med tävlingsuppgiften som Design Open hade gett oss. Vi delade upp oss i sex basgrupper. Alla basgrupper skulle jobba med egna idéer som skulle kunna lösa

Läs mer

Den framtida konsumentpolitiken

Den framtida konsumentpolitiken Ds 2004/05:51 Den framtida konsumentpolitiken - Ett underlag till en ny konsumentpolitisk strategi 2006 LÄTTLÄST Jordbruksdepartementet Regeringens nya konsumentpolitik...3 Detta vill regeringen med konsumentpolitiken...4

Läs mer

STENA DANICA TORSDAG 6 APRIL

STENA DANICA TORSDAG 6 APRIL Du är inbjuden till... 2017 STENA DANICA TORSDAG 6 APRIL FRISK LUFT & NYA IDÉER! För åttonde året i rad kommer vi den 6 april att gå till sjöss med HR-Båten och då hoppas vi att du vill åka med! Stena

Läs mer

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där?

I Rymden finns ingen luft. Varför kan man inte höra några ljud där? Ljud Vad är ljud? Luften består av små atomer som sitter ihop och bildar molekyler. När vi hör ljud är det luftens molekyler som har satts i rörelse. Sådana rörelser kallar vi ljudvågor. De sprids och

Läs mer

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Författare: Thea kjellström och Julia Ahola Klass 5a har bestämt att fredag den 13 då ska dom sova över på skolan. Alla är hemma och packar och dom ska mötas vid Rimini klockan 5. Nu går dom in i skolan

Läs mer

Författare: Lisa Spjuth

Författare: Lisa Spjuth Författare: Lisa Spjuth kap1 Ljudet Det här handlar om två flickor som heter Lisa och Molly. Lisa är 12 år som gillar sin hund Bessie som hon kör agiliti med. Bessie har klarat hoppat 99 cm. Molly som

Läs mer

Bakgrund och Affärsidé

Bakgrund och Affärsidé 1 Bakgrund och Affärsidé För att synas bra i dagens samhälle, krävs det att du är tillgänglig på Internet och kan visa upp vad du har att erbjuda. Vi erbjuder dig en helhetslösning med webbsida, informationsfilm

Läs mer

Checklista för ledare.

Checklista för ledare. Checklista för ledare. SÅ STÖTTAR DU BARN PÅ TÄVLINGAR Samarbete! Tränare, ledare och föräldrar tillsammans. 2 SVENSKA GOLFFÖRBUNDET Så stöttar du barn på tävlingar. Tips! Ha med dig checklistan i bakfickan

Läs mer

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012 FIRST LEGO League Eskilstuna 2012 Presentasjon av laget Faktoriet 8.2 Vi kommer fra Eskilstuna Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 11 gutter. Vi representerer Stålforsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012 FIRST LEGO League Trollhättan 2012 Presentasjon av laget innovation&inspiration Vi kommer fra Vänersborg Snittalderen på våre deltakere er 13 år Laget består av 11 jenter og 3 gutter. Vi representerer

Läs mer

Folksam cup D15 Moa Hansson D16 Hanna Abrahamsson. H15 Karl Stark H16 Filip Rosjö

Folksam cup D15 Moa Hansson D16 Hanna Abrahamsson. H15 Karl Stark H16 Filip Rosjö Folksam cup 2016 Smålandslaget 2016 D15 Moa Hansson D16 Hanna Abrahamsson Elisabet Mikkelsen Alma Haag Elsa Melin H15 Karl Stark H16 Filip Rosjö Ludwig Axelsson Fabian Flaa Melker Elofsson Loke Östangård

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget A-Team Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 7 jenter og 6 gutter. Vi representerer Häggdångers byskola

Läs mer

Verktygslåda för mental träning

Verktygslåda för mental träning Lek med tanken! Instruktioner för Verktygslåda för mental träning Här hittar du några verktyg som hjälper dig som är aktiv idrottare att bli att bli ännu bättre i din idrott. Är du tränare eller förälder

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Another brick in the wall Vi kommer fra Växjö Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 7 gutter. Vi representerer Karl-Oskarskolan

Läs mer

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA

Handbok. Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA Handbok Det här är en handbok för dig som ansvarar för att informera om och marknadsföra gymnasial lärlingsanställning. GLA DET HÄR ÄR GLA Hej GLA ett modernt sätt att lära sig Vi vill ge fler elever,

Läs mer

Har du gymnaster som älskar att träna, ha roligt och framförallt att gympa? Häng då med på vår nya

Har du gymnaster som älskar att träna, ha roligt och framförallt att gympa? Häng då med på vår nya Utmaning light Har du gymnaster som älskar att träna, ha roligt och framförallt att gympa? Häng då med på vår nya Utmaning! Alla kan vara med! Lagledaren (en ledare för er gympagrupp) får i uppgift att

Läs mer

Checklista. Före Wellness Presentation/ möte: Hej Anders, va kul att prata med dig. Ser fram emot vårt möte den... kl Kom ihåg att...

Checklista. Före Wellness Presentation/ möte: Hej Anders, va kul att prata med dig. Ser fram emot vårt möte den... kl Kom ihåg att... Före Wellness Presentation/ möte: Innan telefonsamtal: Ha penna och papper redo anteckna. Se till så att det är lugnt omkring dig. Sitt rakt, var förberedd, entusiastisk och samlad. Efter bokning: Skicka

Läs mer

Medioteket Utbildningsförvaltningen. Filmpedagog: Bokning av skolbio:

Medioteket Utbildningsförvaltningen. Filmpedagog: Bokning av skolbio: I den första scenen träffar vi Reodor Fälgen som renoverar sitt hus tillsammans med sina vänner Solan och Ludvig. Vi som tittare börjar genast lära känna karaktärerna; Solan tävlar med sig själv om hur

Läs mer

Innehållsförteckning. Kapitel 1

Innehållsförteckning. Kapitel 1 Innehållsförteckning Kapitel 1, Zara: sid 1 Kapitel 2, Jagad: sid 2 Kapitel 3, Slagna: sid 3 Kapitel 4, Killen i kassan: sid 5 Kapitel 5, Frågorna: sid 7 Kapitel 6, Fångade: sid 8 Kapitel 1 Zara Hej, mitt

Läs mer

Game of 40. Regler och om sidan är in princip samma sak. Det som skiljer dem åt är att de inte har samma text.

Game of 40. Regler och om sidan är in princip samma sak. Det som skiljer dem åt är att de inte har samma text. Presentation av uppgiften Vi har fått i att skapa en webbapplikation med ett spelbart spel inbyt i sig. Eller som läraren formulerar sig: uppgiften är att skapa en webbapplikation där en eller flera spelare

Läs mer

Årsberättelse 2013-2014

Årsberättelse 2013-2014 Årsberättelse 2013-2014 Optima Paul Hallvar gata madebyloveuf@hotmail.com Affärsidé/ Verksamhetsidé Vårt företag virkar mattor och korgar. Vi har gjort en produktionsplan där vi har delat upp uppgifterna

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Som tävlingsryttare så kom vi som var på träffen fram till dessa önskemål.

Som tävlingsryttare så kom vi som var på träffen fram till dessa önskemål. Vi hade på dressyrarrangörsträffen på Huseby 17 juni frågeställningar som utgick ifrån två olika perspektiv: Du som tävlingsryttare Du som arrangör En del hade erfarenhet och inblick ifrån båda sidor.

Läs mer

Huvudnyheterna den 9 september 2016 handlade om:

Huvudnyheterna den 9 september 2016 handlade om: ARBETSBLAD PRODUCENT: KRISTOFER CARLSSON PROJEKTLEDARE: MIA BISANDER BESTÄLLNINGSNUMMER: 104656TV2 LILLA AKTUELLT TECKENSPRÅK DEN 9 SEPTEMBER Lilla Aktuellt skola och Lilla Aktuellt teckenspråk är ett

Läs mer

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012 FIRST LEGO League Eskilstuna 2012 Presentasjon av laget TjenaMalena Vi kommer fra Skogstorp Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 11 gutter. Vi representerer Skogstorpsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Albo Vi kommer fra Alafors Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 11 jenter og 9 gutter. Vi representerer Alboskolan Type lag: Skolelag

Läs mer

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem.

E-Control. Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. E-Control Energy Control, den smarta vägen till ett energisnålt hem. Vår produkt E-Control ska hjälpa människor som känner att de vill minska energiförbrukningen i hemmet. Vi har tänkt att den ska sitta

Läs mer

a SKAPAR INTRESSE a a

a SKAPAR INTRESSE a a ENKELT, ROLIGT OCH LÖNSAMT Guldfemman är ett nytt och roligt sätt att tjäna pengar till föreningen samtidigt som ni skapar intresse runt seniorlaget. Utan kostnader får ni en hemsida hos oss, proffsigt

Läs mer

s e c o Martin Widmark Christina Alvner

s e c o Martin Widmark Christina Alvner å m s e d h c o under jorden Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 Om de bara vattnade och hackade lite Valle och jag satt på bussen. Vi skulle hälsa på hans gammelfarfar som hade fyllt år. Bussen

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

Den Magiska Dörren Av Hugo Flink & Milly Herkestam

Den Magiska Dörren Av Hugo Flink & Milly Herkestam Den Magiska Dörren Av Hugo Flink & Milly Herkestam Kapitel 1 Hej Hej jag heter Vilma och jag är 9 år.jag går på Lindbergs skolan. Min bästa vän heter Max. Mitt hår är ljusbrunt med lila slingor. Min tröja

Läs mer

VANESSA. Den orädda. Joachim Masannek

VANESSA. Den orädda. Joachim Masannek VANESSA Den orädda Joachim Masannek Vanessa Den orädda Bok 3 av Joachim Masannek Illustrerad av Jan Birck Översatt och bearbetad av Marie Helleday Ekwurtzel Originalets titel: Die Wilden Fussballkerle

Läs mer

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt

Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Så många som möjligt, så länge som möjligt, så bra som möjligt Karin Redelius, GIH Dennis Hörtin & Mark O Sullivan, AIK Natalie Barker-Ruchti, Göteborgs universitet Selektion och tidiga satsningar från

Läs mer

1. Vi satte ut ett körblock med standardinställningar 2. Ett till körblock sattes men varaktighet en ställdes istället på 3,55 rotationer (se bild)

1. Vi satte ut ett körblock med standardinställningar 2. Ett till körblock sattes men varaktighet en ställdes istället på 3,55 rotationer (se bild) Robotdagbok v. 15-19 Så här ser standardinställningarna för ett körblock ut: Vecka 15 Först skulle vi bli invigda i mindstorm-programmet så vi fick testa runt lite själva. Det var roligt och spännande

Läs mer

slopa sopan och ta fajt för miljön! För mycket mat kastas helt i onödan!

slopa sopan och ta fajt för miljön! För mycket mat kastas helt i onödan! slopa sopan och ta fajt för miljön! För mycket mat kastas helt i onödan! Det som kommer före sopan är problemet. Så länge det kommer sopor från hushållen måste nån ta hand om dom. I Landskrona och Svalöv

Läs mer