Forskningsrapport Söråkers Champions 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Forskningsrapport Söråkers Champions 2014"

Transkript

1

2 Forskningsrapport Söråkers Champions 2014 Att gå i skolan kräver ganska mycket. Man ska gå upp tidigt på morgonen och ändå vara pigg och glad och göra alla uppgifter som läraren säger åt en. När man sedan kommer hem har man ofta läxor att göra. Det är mattetal, engelska glosor, kroppens alla delar och var länderna ligger i Europa. Varför ska man vara tvungen att lägga ner så mycket tid på att lära sig saker? Ofta måste man plugga på samma sak massor med gånger för att det ska fastna i minnet. Borde det inte kunna gå att göra på ett smartare sätt? Vi satt och pratade om att olika ämnen var svåra att lära sig och funderade på om vi skulle välja ett speciellt ämne att forska om. Ett tag var vi inne på energi, men blev snabbt mer intresserad av hur man skulle kunna göra det lättare och snabbare att få in information i hjärnan. Vår World Class-fråga är därför: Hur ska man få saker att fastna i minnet utan att behöva läsa på samma sak många gånger? Finns det något hjälpmedel man skulle kunna använda? Ett datachip i hjärnan eller ett USB-uttag i huvudet kändes för robotaktigt. Då kom vi på det: Minnesglasögon! Det skulle kanske kunna vara linser, men det blir ju svårt t.ex. för barn som inte kan sätta i linser och för att få allt att funka, så det fick bli glasögon. Vi började tänka på hur de skulle fungera. De skulle ju vara till för att lära sig bättre och snabbare. I skalmen på glasögonbågen finns det en sändare som skickar signaler till hjärnan. Allt man ser och hör skickas till långtidsminnet, tack vare att sändaren skickar elektriska signaler direkt dit. Glasögonen är specialgjorda för att jobba extra bra och snabbt. Men om man är vuxen eller tonåring m.m. kanske man inte vill använda mattespel och sådant, så Bilden visar hur vi har funderat kring hur glasögonen ska fungera och se ut. Vi spånade även om känselvantar och örhängen som kunde vara hopkopplade med glasögonen, men det får komma senare.

3 man kan sätta ett lösenord för att kunna använda andra appar som inte bara är för barn. När man sätter på sig glasögonen måste man slå på dem. Det finns en på-knapp i mitten av höger skalm. Längst ut på höger skalm är det tjocka projektorglaset. När man har slagit på glasögonen ser man en meny. Där finns det bland annat att välja mellan inställningar, kamera, Internet och appar. Vår idé på Minnesglasögon liknar Googleglasögon på vissa sätt, till exempel att när man har sådana på ser man en skärm som man också gör på våra glasögon. Naturligtvis kan man få minnesglasögonen i många olika färger. Med deras glasögon måste man säga Ok, glass för att starta och Take a Picture för att ta ett foto, när vi ska ta ett foto behöver vi bara välja alternativet Kamera och blinka lite hårdare än vanligt för att ta fotot. Den största skillnaden är att våra är tänkta för barn och vuxna att komma ihåg bättre och framför allt för att göra det lättare att lära sig i skolan eller på universitetet. Om alla hade minnesglasögon skulle man spara mycket tid och kanske inte behöva gå i skolan lika länge. Universitetsutbildningar kunde vara kortare och personerna skulle kunna börja jobba snabbare. Det borde spara pengar för samhället och göra så att företagen fick lättare att hitta utbildad personal. Företagen skulle ju också ha nytta av att ny personal lär sig snabbare på jobbet. Källor: Technichus Science Center i Härnösand. Där finns ett spel, Brainball, som mäter hjärnans elektriska signaler.

4 Teknikrapport Söråkers Champions 2014 Vi började med två grupper som skulle bygga var sin robot, men efter ett tag var det till och med tre grupper och robotar! På slutet skulle vi sedan välja vilken robot som vi tyckte var bäst att använda på tävlingen. Grupperna försökte klara så många uppdrag som möjligt och den robot som klarade flest uppdrag skulle bli tävlingsrobot. Alla uppdrag som vi har gjort är öppna dörrar, idrott, förändringar, lärlingsskap, projekt-baserat lärande, sökmotor och reverse engineering. När vi provat alla tre robotarna ett tag kom vi överens om hur tävlingsroboten skulle se ut. Vi valde grundmodellen som det finns ritning till i robotlådorna och byggde sedan på med det som behövdes. Roboten har två mellanstora drivhjul och ett litet svängbart hjul längst bak. Den har fyra motorer och en trycksensor. Vi använder trycksensorn för att det ska vara lättare att starta roboten. Två av motorerna används till drivhjulen och de två andra, som sitter högre upp på roboten används till för att röra verktygen som vi gjort till den. Trycksensorn sitter ganska långt upp och längst bak. En sladd sitter fast i den också. Vi använder ca 4-5 sladdar som sitter fast i vår robot. Det skulle vara bra att använda ljussensorn för att få roboten att följa linjer, men vi valde att inte använda den för att den skulle vara ganska mycket i vägen för roboten. De skulle även vara bra med en färgsensor till roboten, men vi hade ingen sån. Vi tänkte faktiskt på att köpa en, men bestämde oss för att vi inte behöver den. Om vi skulle använt en färgsensor skulle vi använt den till uppdraget Sökmotor. Det skulle kanske vara lättare, men vi löste det på annat sätt. Sensorer Vi använder trycksensor och rotationssensor. Med en trycksensor så blir det lättare att trycka på programmen. Vi använder rotationssensorn för att kunna svänga exakt som man vill och att bestämma hur långt roboten ska åka framåt. De sitter i motorerna och gör att hjulen snurrar lagom många varv. De gör också att roboten inte kraschar och kan svänga.

5 Motorer Vi använder fyra motorer, men bara 3 åt gången. Vi använder motorerna A, B och C. Eftersom man kan ha fyra motorer på EV3:n, så har vi valt att ha fyra motorer fastän vi kör med NXT. Då behöver vi inte byta sida på motorerna. På vissa uppdrag måste man sätta motorn på vänster sida och på andra uppdrag höger sida, så vi har satt en på varsin sida fast vi använder bara en åt gången. Hoppas bara att vi kommer ihåg att flytta sladden! Hjul Vi använder mellanstora hjul med platta däck för att få perfekta rörelser. De tjockare däcken gjorde att roboten rörde sig lite konstigt. Verktyg Vi använder en klo som fångar in öglor och öppnar dörren. Vi har en skopa som kan kasta iväg bollen. Vi använder ett bakstöd som vi ställer mot bankanten för att få roboten att starta rakt fram. Av: Calle, Vilgot, Lucas, Cecilia, William O, William S, Jesper, Albin och Philip Överst är verkyget som används för att köra ut modellen med lärlingarna. I mitten är en gaffel som kan användas till molnet, men även för att fånga in öglor. Nederst är skopan som bollen kastas in i mål med.

6 Marknadsföringsrapport Söråkers Champions 2014 Vi har inte hunnit visa upp vårt projekt för så många än, men dagen före tävlingen ska vi träna på våra presentationer genom att låta fyrorna på skolan lyssna på dem. Vi tänker också ringa Dagbladet och be dem komma hit och göra ett reportage. Med lite tur kan vi ta med artikeln och sätta upp i montern. Vi har gjort en skiss på hur ungefär montern ska se ut. Vi har tänkt att vi ska ha ett papper med forskningen, ett med tekniken och ett med våra sponsorer. Vi har också tänkt att vi ska ha vår lagbild på montern. I montern ska vi bland annat berätta om våra minnesglasögon. Vi har nämligen arbetat med glasögon av vår egen variant. De ska kunna hjälpa oss att minnas det vi ser och hör, men man ska även kunna spela spel och ta foton med minnesglasögonen. För att visa ungefär hur de ser ut har vi gjort glasögon av piprensare. De kommer att vara en del av lagets profilering. Vi tänker dela ut flygblad om glasögonen till besökarna. Vi kommer också att berätta om vår robot. Vi har två likadana robotar, så vi kan ha en i montern så länge inget händer med den andra. Sponsorerna kommer vi förstås också att visa upp i montern. Vi skaffade sponsorer genom att först skriva upp alla företag vi kom på, sedan sökte vi upp nummer dit och ringde. Det var ganska svårt att komma på företag och vissa fick vi maila till, men en del fick vi inget svar ifrån.

7 Här är våra sponsorer: Timrå kommun Leader Timråbygd Börje Norbäck AB Nyqvists såg och hyvleri Cerisresor Sveriges Ingenjörer Distrikt Västernorrland Panorama skylt och reklam Efter tävlingsdagen planerar vi att ha mer kontakt med Dagbladet för att berätta hur det gick på tävlingen. Vi kommer att skriva på skolbloggen och berätta om hela projektet. Tanken är också att vi visa upp vårt projekt för fler på skolan och kanske även på någon annan skola för att göra dem intresserade av FLL.

8 Arbetsprocess Söråkers Champions 2014 Söråkers skola har varit med i FIRST LEGO League fyra gånger i Härnösand, men nu är det första gången vi åker till Östersund. Laget sattes ihop genom att 16 elever från två klasser valde FLL som elevens val. Det var tolv pojkar och fyra flickor från två klasser i åk 5. Ingen av eleverna hade deltagit i tävlingen tidigare. De två lagledarna hade däremot båda erfarenhet av tävlingen, fast på olika sätt, en som lagledare och en som tävlingsarrangör. Inledningsvis jobbade vi bara en timme i veckan, men det ökade sedan ut till två timmar i veckan, sedan till tre och nu sista veckan har vi hållit på mest hela tiden. Ibland har några varit kvar efter skoltid också, mest för att jobba med roboten. Så var det även tre dagar på höstlovet. På bilden ser vi i bakre raden från vänster Calle, William S, Daniel, Vilgot, Johannes, Nathalie och Lina. I mittenraden Hannah och Cecilia. Längst fram ser vi Lucas, Adrian, Albin, William O, Jesper och Adam. Philip saknas tyvärr. Veckan innan uppdraget offentliggjordes började vi med en introduktion av hela FLLkonceptet för att få helheten. Veckan efter gick vi igenom uppdraget för att försöka få grepp om vad som skulle göras och började sedan bygga robotbanan. Alla var med och byggde. För att kunna jobba effektivt delade vi upp laget i tre grupper: forskning, teknik och marknadsföring. Eleverna valde själva vilken grupp de ville tillhöra. Teknikgruppen blev störst och bestod av nio elever, medan forsknings- och marknadsföringsgruppen visade sig bli betydligt mindre. Dessa två senare grupper jobbade en hel del tillsammans. Teknikgruppen byggde tre robotar för att kolla vilken som fungerade bäst. När tävlingen närmade sig valde de sedan ut en av dem som skulle bli tävlingsrobot. För att vara säkra byggde man även en kopia som skulle vara back-up om den första slutade fungera. De valde också ut de bästa programmen som de installerade i båda robotarna.

9 För att komma igång med forskningen fick hela laget vara med och brainstorma kring vilket ämne som skulle väljas. Till slut kom vi fram till att energi var ett intressant ämne, men det visade sig vara svårt att hitta något om hur man lärde sig om energi. Till slut bytte forskningsgruppen inriktning och fokuserade istället på hur man skulle kunna underlätta inlärning, oavsett ämne. Ett par glasögon som för över både det man ser och hör direkt till hjärnan skulle ju vara smart Nathalie, Daniel, Hannah och Lina sitter och funderar på hur minnesglasögonen skulle kunna fungera. Minnesglasögon skulle man ha! Utifrån den idén gick sedan forskningen vidare och detaljerna kring minnesglasögonen blev klarare. Vi har inte haft någon hjälp av andra än lärarna på skolan, men det skulle ha varit intressant att träffa någon expert. Det kanske vi kan göra senare. Laget har fungerat ganska bra, men teknikgruppen har nog varit lite för stor. Det har gjort arbetet en aning rörigt och inte så effektivt som man kanske skulle kunna önska. Vi har också märkt av det ganska vanliga problemet att roboten är väldigt intressant, medan jobbet med presentation och rapport inte har varit lika lockande att sätta igång med! Arbetet med projektet har stärkt kopplingen mellan de två klasserna. De elever som har jobbat tillsammans har nu något speciellt gemensamt som inte fanns tidigare. Det kommer troligtvis att ha stor betydelse för dem i framtiden. Den sista veckan har varit mycket intensiv och betydelsen av deadline har blivit tydlig för eleverna. Det är först nu som man förstår att tiden håller på att ta slut. Det kan ha stor påverkan på hur man planerar sin tid framöver. På det stora hela har det varit ett spännande projekt med mycket glädje, entusiasm och engagemang.

Forskningsrapport Söråker s Robotics. Tsunami

Forskningsrapport Söråker s Robotics. Tsunami Forskningsrapport Söråker s Robotics Tsunami En tsunami är som en jättestor våg, om det börjar koka/bubbla i vattnet så är det en chans att en tsunami är på väg. Om en tsunami kommer så krossar den allt

Läs mer

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång)

Olika lärostilar... Länder... (Vi har tyvärr bara fått med tre länder då vi inte har haft så många som forskat varje gång) Olika lärostilar... Som många vet så finns det många olika sätt att lära sig på dem vanligaste är att man lär sig genom att lyssna och tala, läsa och titta på bilder. De flesta lär sig även genom att få

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Vivsta Ishori Vi kommer fra Timrå Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 13 jenter og 10 gutter. Vi representerer Vivsta skola Type

Läs mer

En resa genom robotarnas värld!

En resa genom robotarnas värld! En resa genom robotarnas värld! Bord: Andreas, Daniel och Simon Andreas sågade brädorna till bordet, Daniel och Simon höll fast brädorna så att det skulle bli lättare för Andreas att såga. Det gick inte

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget The Human Robots Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 5 jenter og 7 gutter. Vi representerer Häggdångers

Läs mer

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går?

Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Har du koll på energi kostnaderna hemma eller springer den bara iväg varje månad och du har absolut ingen koll på vart det går? Vår ide är en E-pad som får dig att hålla koll på kostnaderna. Den räknar

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Team Power Puff Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 9 jenter og 2 gutter. Vi representerer Klockarskolan Type

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Szhwampzch Vi kommer fra Enköping Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 1 jente og 14 gutter. Vi representerer Korsängsskolan

Läs mer

Dagbok KFUM CHALLENGERS

Dagbok KFUM CHALLENGERS Dagbok KFUM CHALLENGERS 22/9 I dag har vi arbetat på robotbanan. Den har varit borta ett tag så det är därför vi inte kunnat börja förrän nu. Vi började lite med det förra gången, men idag så har den blivit

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Unicorns Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 0 gutter. Vi representerer VRS Type lag:

Läs mer

Fotbollsfinter Fotbollsmaskinen: väldigt Mått på maskinen:

Fotbollsfinter Fotbollsmaskinen: väldigt Mått på maskinen: Fotbollsfinter Efter att ha skrivit upp alla ämnen vi lärt oss under senaste veckan röstade vi och kom fram till att majoriteten ville fördjupa sig i hur man lär sig fotbollsfintar. Vi tycker att spela

Läs mer

Framtidens klassrum: Det resande klassrummet

Framtidens klassrum: Det resande klassrummet Framtidens klassrum: Det resande klassrummet Hur kan vi förbättra elevers motivation till att vilja lära? I stället för att välja ett ämne har vi valt ett område som är viktigt för att förbättra och göra

Läs mer

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012

FIRST LEGO League. Eskilstuna 2012 FIRST LEGO League Eskilstuna 2012 Presentasjon av laget Faktoriet 8.2 Vi kommer fra Eskilstuna Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 11 gutter. Vi representerer Stålforsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Albo Vi kommer fra Alafors Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 11 jenter og 9 gutter. Vi representerer Alboskolan Type lag: Skolelag

Läs mer

Legorobot. Lär dig programmera en legorobot. Teknikåttan 2009. Ola Ringdahl Lena Kallin Westin

Legorobot. Lär dig programmera en legorobot. Teknikåttan 2009. Ola Ringdahl Lena Kallin Westin Legorobot Lär dig programmera en legorobot. Teknikåttan 2009 Ola Ringdahl Lena Kallin Westin Legorobot Sid 2 (6) Legorobot Sid 3 (6) LEGOROBOT Syfte Syftet med denna praktiska uppgift är att man ska få

Läs mer

FIRST LEGO League. Östersund 2012

FIRST LEGO League. Östersund 2012 FIRST LEGO League Östersund 2012 Presentasjon av laget Team FLL, Kall Vi kommer fra Järpen Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 13 jenter og 7 gutter. Vi representerer Kyrkslättens skola

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm

FIRST LEGO League. Stockholm FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget great 8 teammates Vi kommer fra Djursholm Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Viktor

Läs mer

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans

DAGBOK HB ADVENTURE TEAM. Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans DAGBOK HB ADVENTURE TEAM Vårat lag: Jinci, Ida, Jennifer, Felicia Lagledare: Hans HB Adventure TEAM Vi anmälde ett lag under våren men bestämde sedan att vi skulle ha två lag eftersom de flesta som var

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Digerberget Orsa Vi kommer fra Orsa Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 9 jenter og 11 gutter. Vi representerer Digerbergets skola

Läs mer

Felsökande av en Lego Mindstorm robot

Felsökande av en Lego Mindstorm robot KTH Felsökande av en Lego Mindstorm robot Med hjälp av NXC Hampus Liljedahl 3/9-12 hliljed@kth.se Introduction to Computer Studies II1310 Sammanfattning Jag har gjort en labb där jag felsökte en färdigskriven

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm Adam Fisher Gutt 13 år 0 Filippa Nyqvist Jente 12 år 0 Alexander Bicho Gutt 12 år 0 Jack Beckman Gutt 11 år 0

FIRST LEGO League. Stockholm Adam Fisher Gutt 13 år 0 Filippa Nyqvist Jente 12 år 0 Alexander Bicho Gutt 12 år 0 Jack Beckman Gutt 11 år 0 FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget Helping Old People Elite (H.O.P.E) Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 5 jenter og 8 gutter. Vi representerer

Läs mer

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka

FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka FIRST LEGO League Jr.: Tips om pass, varje vecka Här hittar du ett förslag på hur du kan lägga upp de olika passen för laget under projektperioden. Du som handledare kan också välja att bortse från det

Läs mer

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans?

Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Äventyrskväll hos Scouterna är skoj, ska vi gå tillsammans? Det finns många spännande aktiviteter som scouterna kan bjuda in sina kompisar till. Att följas till scoutmötet känns kul och tryggt. Att ha

Läs mer

Tema: Sakernas internet Teknikspanarna

Tema: Sakernas internet Teknikspanarna Tema: Sakernas internet Teknikspanarna Tema: Sakernas internet Övergripande om temat Här får dina elever lära sig om hur smart och kommunikativ tekniken börjar bli. Teknikerna pratar med varandra som i

Läs mer

Laboration i datateknik

Laboration i datateknik KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Laboration i datateknik Felsökning och programmering av LEGO NXT robot Daniel Willén 2012 09 06 dwill@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Syftet med

Läs mer

Programmering med NXC Lego Mindstorm

Programmering med NXC Lego Mindstorm KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Programmering med NXC Lego Mindstorm INTRODUKTIONSKURS I DATATEKNIK (II1310), LABB Klawi@Kth.se Kasper Wikman 2013-08-27 Sammanfattning: Många har sedan lång tid tillbaka varit

Läs mer

Programmering av NXT Lego- robot Labbrapport för programmering av en Lego- robot

Programmering av NXT Lego- robot Labbrapport för programmering av en Lego- robot KUNGLIGA TEKNISKA HÖGSKOLAN Programmering av NXT Lego- robot Labbrapport för programmering av en Lego- robot Josef Karlsson Malik 2015-09- 02 jkmalik@kth.se Introduktionskurs i datateknik (II0310) Sammanfattning

Läs mer

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide

Använda Internet. med hjälp av Internet Explorer. Nybörjarguide Använda Internet med hjälp av Internet Explorer Nybörjarguide Av Carl Ewnert 1 Innehåll: 1. Introduktion 3 2. Utseendet 4 3. Verktygsfältet 4 4. Börja Surfa. 5 5. Att söka på Internet 5 6. Spara en sida

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina!

Du är klok som en bok, Lina! Du är klok som en bok, Lina! Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen, men på

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 4-6 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 4-6 2012 FIRST LEGO League Stockholm 4-6 2012 Presentasjon av laget Senior Heroes Vi kommer fra Knivsta Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 10 jenter og 5 gutter. Vi representerer Margarethaskolan

Läs mer

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB

Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Du är klok som en bok, Lina! Janssen-Cilag AB Den här boken handlar om hur det är när man har svårt att vara uppmärksam och har svårt att koncentrera sig. Man kan ha svårt med uppmärksamheten och koncentrationen,

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2010

FIRST LEGO League. Härnösand 2010 FIRST LEGO League Härnösand 2010 Presentasjon av laget Team Söråker Vi kommer fra Söråkers skola Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 1 jente og 6 gutter. Vi representerer Söråkers skola

Läs mer

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare

S i d a 1. Goda råd. från en erfaren. kranförare S i d a 1 Goda råd från en erfaren kranförare S i d a 2 Beställning av kranen När du ska beställa kranen för ett lyft, måste du göra klart att lasten är färdig att koppla (eller gärna förbered med stroppar)

Läs mer

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare

Lärarrummet för lättläst lattlast.se/larare Kampen mot klockan - funderingsfrågor, diskussion om tid och skrivövning Ämne: Svenska, SVA, Årskurs: 7-9 Lektionstyp: reflektion, diskussion, skrivövning Lektionsåtgång: 2-5 Upp och hoppa! hojtar mamma.

Läs mer

Roboten. Sida 1 av 11

Roboten. Sida 1 av 11 EV3 ipad Roboten Fyra output portar A,B,C och D(motorer) Fyra input portar 1,2,3 och 4 (sensorer) USB, Bluetooth, eller Wi-Fi koppling 16 MB flash minne 64 MB RAM SD Card Port: 32 GB Flera inbyggda verktyg

Läs mer

PROGRAMMERING AV LEGO-ROBOT VIA NXC

PROGRAMMERING AV LEGO-ROBOT VIA NXC KTH KISTA PROGRAMMERING AV LEGO-ROBOT VIA NXC FELSÖKNING AV KOD I BricxCC Fredrik Radholm 28082014 Radholm@kth.se Introduktionskurs i datateknik II1310 Sammanfattning Jag och några andra skulle uträtta

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg 2012

FIRST LEGO League. Göteborg 2012 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget Ninja Riders Vi kommer fra HISINGS BACKA Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 0 jenter og 6 gutter. Vi representerer Skälltorpsskolan

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2011

FIRST LEGO League. Härnösand 2011 FIRST LEGO League Härnösand 2011 Presentasjon av laget Söråkers LEGO Team Vi kommer fra Söråker Snittalderen på våre deltakere er 11 år Laget består av 2 jenter og 7 gutter. Vi representerer Söråkers skola

Läs mer

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation

Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Demolektion moraliskt resonerande Lukas problemsituation Huvudtränare: David: huvudtränare Medtränare: Emese Deltagare: David, Nathanael, Robert, Julia, Mujje, Hassan 1 Planering innan lektionen: David

Läs mer

Kommentarer och tips från robotanvändare. LEGO WeDo 2.0. Sphero

Kommentarer och tips från robotanvändare. LEGO WeDo 2.0. Sphero Kommentarer och tips från robotanvändare LEGO WeDo 2.0 "Hade tagit hem lådan för påseende och intro för kollegorna. Väckte varierande intresse. Konceptet var främmande för många. Mycket gedigen handledning.

Läs mer

Forskningrapport LAVINER. Varför vi valde den här naturkatastrofen. Laviner

Forskningrapport LAVINER. Varför vi valde den här naturkatastrofen. Laviner Forskningrapport LAVINER Varför vi valde den här naturkatastrofen Vi har valt naturkatastrofen lavin för att det är ett lokalt problem. Vårt samhälle är endast i riskzonen under vintersäsongen, då lavinerna

Läs mer

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012

FIRST LEGO League. Trollhättan 2012 FIRST LEGO League Trollhättan 2012 Presentasjon av laget innovation&inspiration Vi kommer fra Vänersborg Snittalderen på våre deltakere er 13 år Laget består av 11 jenter og 3 gutter. Vi representerer

Läs mer

RAPPORT. Vad har du fått för reaktioner på din konsert? Leader Bergslagen Box 101 739 22 Skinnskatteberg Besöksadress: Kyrkvägen 7

RAPPORT. Vad har du fått för reaktioner på din konsert? Leader Bergslagen Box 101 739 22 Skinnskatteberg Besöksadress: Kyrkvägen 7 RAPPORT Projektets namn Genomförare Mitt sommarprojekt/ Pianot i fokus Daniel Larsson Hur fick du idén till att göra pianokonserten och varför ville du göra den? Jag har spelat piano sedan jag var runt

Läs mer

Intervjusvar Bilaga 2

Intervjusvar Bilaga 2 49 Intervjusvar Bilaga 2 Fråga nummer 1: Vad säger ordet motivation dig? Motiverade elever Omotiverade elever (gäller även de följande frågorna) (gäller även de följande frågorna) Att man ska vilja saker,

Läs mer

Laboration - Programmering av LEGO Mindstorm robot

Laboration - Programmering av LEGO Mindstorm robot Laboration - Programmering av LEGO Mindstorm robot Ayumi Sjöbergh Miyake 1 september 2012 miyake@kth.se II1310 Introduktionskurs i datateknik 1 Sammanfattning Laborationen gick ut på att hitta och rätta

Läs mer

Vetenskapsfestivalen 2008 Uppmärksamhet, minne och inlärning hur funkar hjärnan?

Vetenskapsfestivalen 2008 Uppmärksamhet, minne och inlärning hur funkar hjärnan? PSYKOLOGISKA INSTITUTIONEN Vetenskapsfestivalen 2008 Uppmärksamhet, minne och inlärning hur funkar hjärnan? Er klass besökte psykologiska institutionen under Vetenskapsfestivalen. Där fick ni lära er en

Läs mer

Om NXTprogrammering. Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT?

Om NXTprogrammering. Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Vad är MINDSTORMS NXT? Om NXTprogrammering RCX-modul (Robotic Commander explorer) Styrenhet som innehåller liten dator Vad innehåller lådan? Liten dator, sensorer, motorer, hjul Massor av legobitar RCX-modulen Skärm Gå vänster

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE

Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE Pedagogens manus till BILDSPEL 3 Åk 8 KROPPEN OCH RÖRELSE 1. 2. Manus: Det finns många olika typer av kroppslig träning. Idag går många unga på gym för ren muskelstyrketräning. Andra kanske tränar någon

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Blåsta blåbär Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 10 jenter og 4 gutter. Vi representerer Klockarskolan Type

Läs mer

1. Vi satte ut ett körblock med standardinställningar 2. Ett till körblock sattes men varaktighet en ställdes istället på 3,55 rotationer (se bild)

1. Vi satte ut ett körblock med standardinställningar 2. Ett till körblock sattes men varaktighet en ställdes istället på 3,55 rotationer (se bild) Robotdagbok v. 15-19 Så här ser standardinställningarna för ett körblock ut: Vecka 15 Först skulle vi bli invigda i mindstorm-programmet så vi fick testa runt lite själva. Det var roligt och spännande

Läs mer

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det.

Nästa vecka: Fredag: Gymnastik! Kom ihåg ombyteskläder, skor, handduk, tvål och egen hårborste om man vill ha det. Veckobrev v. 3 Hej! Äntligen är vi tillbaka i vardagen och rutinerna igen. Nog för att det kan vara väldigt skönt med lite ledigt och göra det som faller en in, så är det ändå skönt när det väl är dags

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet?

B. Vad skulle man göra för att vara bättre förberedd inför en lektion i det här ämnet? Studieteknik STUDIEHANDLEDNING Syftet med dessa övningar är att eleverna själva ska fördjupa sig i olika aspekter som kan förbättra deras egen inlärning. arna görs med fördel i grupp eller parvis, och

Läs mer

SCANDINAVIA. Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare)

SCANDINAVIA. Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare) SCANDINAVIA Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare) Vad är FIRST LEGO League Jr.? SC AN DIN AVI A FIRST LEGO League Jr. syftar till att främja

Läs mer

Tips för en bra redovisning

Tips för en bra redovisning Tips för en bra redovisning Hej på er! Jag heter Antoni och jag får människor att bli bättre på att tala och samtala. Kommunikation alltså. Jag tänkte bjuda på några enkla och effektiva tips på hur du

Läs mer

/////// // ///////// / // /

/////// // ///////// / // / Utvärdering matematikämnet hösten 2010 Dessa grupper är inskrivna: Åk 7 Petra & Malins grupp Åk 8 Malins grupp Åk 9 Petras grupp Åk 7 Jörgens grupp Åk 8 Jonas & Petras grupp Åk 9 Jonas grupp Åk 7 Evas

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen

En bra kompis. - sagan om den goda förpackningen En bra kompis - sagan om den goda förpackningen FRUKT 1 Det här är William och Ellen. Idag är de med sin farmor och farfar i affären. I affären är det fullt av människor och många hyllor med varor. Det

Läs mer

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013

FEBRUARI 2013. Kvar i Östersund. den 23 februari 2013. VM stafett. den 15 februari 2013 FEBRUARI 2013 Kvar i Östersund den 23 februari 2013 Har nu hunnit vara hemma några dagar efter VM som var en stor upplevelse för min del, tiden hemma har bestått till största delen av vila och återhämtning

Läs mer

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning

TÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning ÖI ROLLSPEL F 003 Sidan 1 av 5 Försäkringstolkning Ordlista stålskena fraktur brott i handleden akuten amputering konvention avtal efterskott omprövning överklaga SJUVÅRD VID ILLFÄLLIG VISELSE UOMLANDS

Läs mer

Förresten: Vi har har till och med döpt vår robot till ett mycket fint och personligt namn. Hans namn är Klas!

Förresten: Vi har har till och med döpt vår robot till ett mycket fint och personligt namn. Hans namn är Klas! Teknikrapport Det här är vår otroligt vackra robot. Den är ganska så smal och ganska så hög. Den är smal eftersom den ska kunna ta sig runt på banan utan att förstöra eller stöta i något. Sen har vi valt

Läs mer

SCANDINAVIA. Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare)

SCANDINAVIA. Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare) SCANDINAVIA Häng med! När torr teori blir inbakad i något som engagerar blir inlärningen rolig! (Runar, lärare) Vad är FIRST LEGO League Jr.? FIRST LEGO League Jr. syftar till att främja vetenskap och

Läs mer

FIRST LEGO League. Göteborg Gutt 14 år 0 Ina Jonsson Jente 14 år 0

FIRST LEGO League. Göteborg Gutt 14 år 0 Ina Jonsson Jente 14 år 0 FIRST LEGO League Göteborg 2012 Presentasjon av laget KMS Kings of Lego Vi kommer fra Kullavik Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 8 gutter. Vi representerer KMS Kullaviks

Läs mer

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att

Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att Instruktioner Lösenordet för Säkert Läge är edit. Välkommen till Prata! Vi tror på att kommunikation ska vara roligt - därför är Prata utformad för att locka till kommunikation genom färg, form och lekfullhet.

Läs mer

FIRST LEGO LEAGUE 2014

FIRST LEGO LEAGUE 2014 FIRST LEGO LEAGUE 2014 Stockholm 20140916 Vetenskapens Hus Magnus Wallenborg, Projektledare Stefan Åminneborg, Huvuddomare Vem står bakom FLL i Skandinavien? SQRelsens FIRST Scandinavia står bakom FIRST

Läs mer

Medicin. Space. Läget

Medicin. Space. Läget Kom igång med Genia är till för dig som lever med CF själv eller i familjen. Hjälp andra att förstå hur du har det, spara noteringar från vardagen och svara på vårdens frågor på en privat och säker plats.

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget Sundbornsligan Vi kommer fra Sundborn Snittalderen på våre deltakere er 10 år Laget består av 5 jenter og 7 gutter. Vi representerer Sundbornsskolan

Läs mer

75289 Fallskärm Att leka med FALLSKÄRMEN

75289 Fallskärm Att leka med FALLSKÄRMEN 75289 Fallskärm Att leka med FALLSKÄRMEN Att leka med FALLSKÄRMEN Att leka med fallskärmen - en rolig, spännande, annorlunda och motiverande aktivitet. Motorisk stimulans är en viktig del i förberedelserna

Läs mer

Resultat av deltagarnas utvärderingar av BESÖK:s premiärdagar

Resultat av deltagarnas utvärderingar av BESÖK:s premiärdagar 1 Resultat av deltagarnas utvärderingar av BESÖK:s premiärdagar 2012-06-11 Projektets premiärdagar inledande utbildningstillfällen med fokus på två av målgruppens mest efterfrågade utvecklingsområden ägde

Läs mer

V.A.T lärstilstest och studieteknik

V.A.T lärstilstest och studieteknik Namn Mål och syfte V.A.T lärstilstest och studieteknik o Ökad motivation till skolarbete. o Ökad självinsikt o Ökad kunskap om studieteknik o Ökad insikt om egna behov för bäst lärande. Förslag till ämne

Läs mer

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Av Henrik Johansen Man ska vara positiv för att skapa något gott. Ryttare är mycket känslosamma med hänsyn till resultatet. Går ridningen inte bra, faller

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Problemlösarna Vi kommer fra Hallstahammar Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 10 jenter og 12 gutter. Vi representerer Lindboskolan

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Kärnvärden PROJEKT. Drip Saver, vår egen lösning! RAPPORT. Resultat

Kärnvärden PROJEKT. Drip Saver, vår egen lösning! RAPPORT. Resultat RAPPORT Kärnvärden Samarbetet har fungerat mycket bra. Sen dag ett har vi värnat om att alla ska få komma till tals. När någon har lagt fram ett förslag för att utveckla produkten har vi varit mottagliga

Läs mer

FIRST LEGO League. Härnösand 2012

FIRST LEGO League. Härnösand 2012 FIRST LEGO League Härnösand 2012 Presentasjon av laget Team Spam Vi kommer fra Härnösand Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 7 jenter og 4 gutter. Vi representerer Kastellskolan Type

Läs mer

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 ATT ANVÄNDA MOTORERNA... 9 LOOP (UPPREPANDE) FUNKTIONEN... 10 SKAPA EN EGEN KLOSS...

INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 ATT ANVÄNDA MOTORERNA... 9 LOOP (UPPREPANDE) FUNKTIONEN... 10 SKAPA EN EGEN KLOSS... GRUNDKURS INNEHÅLLSFÖRTECKNING INNEHÅLLSFÖRTECKNING... 2 FÖRORD... 3 INLEDNING... 4 SKÄRMUPPBYGGNAD... 4 ROBOT EDUCATOR... 5 PROGRAMMERINGSRUTAN... 5 KNAPPARNA OCH KLOSSARNA... 6 UPPGIFTER... 8 ATT ANVÄNDA

Läs mer

FIRST LEGO LEAGUE 2014. FLL Stockholm, Presenta?on Vetenskapens Hus, 21 oktober Magnus Wallenborg, Projektledare Stefan Åminneborg, Huvuddomare

FIRST LEGO LEAGUE 2014. FLL Stockholm, Presenta?on Vetenskapens Hus, 21 oktober Magnus Wallenborg, Projektledare Stefan Åminneborg, Huvuddomare FIRST LEGO LEAGUE 2014 FLL Stockholm, Presenta?on Vetenskapens Hus, 21 oktober Magnus Wallenborg, Projektledare Stefan Åminneborg, Huvuddomare SAMARBETSPARTNERS Bakom turneringarna i Stockholm står Punkter

Läs mer

3 augusti (G) Programmering: Lego

3 augusti (G) Programmering: Lego 3 augusti (G) Programmering: Lego Idag ska vi gå igenom vad en robot är, hur programmeringsmiljön ser ut och skriva våra första program. Vi kommer gå igenom flera gröna programmeringsblock, samt det orangea

Läs mer

LEGOFOXES 2008 DAGBOK. Sanna Josefsson, Evelina Haraldsson, Ellinor Persson, Erika Åmansson, Emelie Sundqvist Kroon, Maja Oskarsson

LEGOFOXES 2008 DAGBOK. Sanna Josefsson, Evelina Haraldsson, Ellinor Persson, Erika Åmansson, Emelie Sundqvist Kroon, Maja Oskarsson LEGOFOXES 2008 DAGBOK Sanna Josefsson, Evelina Haraldsson, Ellinor Persson, Erika Åmansson, Emelie Sundqvist Kroon, Maja Oskarsson FLL DAGBOK 2008 FLL i fjol Vi såg ett problem med energin i skidstugan.

Läs mer

FIRST LEGO League. Borlänge 2012

FIRST LEGO League. Borlänge 2012 FIRST LEGO League Borlänge 2012 Presentasjon av laget PeO:s pensionärer Vi kommer fra Säter Snittalderen på våre deltakere er 14 år Laget består av 4 jenter og 8 gutter. Vi representerer Klockarskolan

Läs mer

Instagram Stories en guide

Instagram Stories en guide Instagram Stories en guide Här är din gudie som gör det enkelt att komma igång med Instagram Stories och dessutom får du 10 stycken anledningar till varför du skall använda Instagram Stories i din marknadsföringsstrategi..

Läs mer

Strategi och design. Teknikrapport

Strategi och design. Teknikrapport Strategi och design Vi har valt att bygga en stabil robot som kan ta sig fram på banan snabbt och smidigt, utan verktygsbyten. När det gäller programmeringen så har vi jobbat fram ett längre program, som

Läs mer

Rapport: Enkätundersökning - givare

Rapport: Enkätundersökning - givare Rapport: Enkätundersökning - givare Slutförd Vad är din generella uppfattning om Polstjärna? Mycket Bra 71% 34 Bra 27% 13 Neutral 2% 1 Dålig 0% 0 Mycket Dålig 0% 0 När du skänkte, hur upplevde du det praktiskt?

Läs mer

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012

FIRST LEGO League. Stockholm 7-9 2012 FIRST LEGO League Stockholm 7-9 2012 Presentasjon av laget Killroys Vi kommer fra Stockholm Snittalderen på våre deltakere er 15 år Laget består av 7 jenter og 3 gutter. Vi representerer Engelbrektsskolan

Läs mer

Programmering på papper. Datorer, programmering och instruktioner

Programmering på papper. Datorer, programmering och instruktioner Programmering på papper Lektion 1 av Valentina Chapovalova, valentina.chapovalova@gmail.com Datorer, programmering och instruktioner Uppskattningen är att lektionen kommer ta 40-50 minuter, men det beror

Läs mer

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands?

Partneruniversitet: Universitat de Barcelona. Varför valde du att studera utomlands? Partneruniversitet: Universitat de Barcelona Varför valde du att studera utomlands? Jag tycker utbyte är en bra möjlighet att prova bo i en annan stad, plugga på ett annat språk och få ett välbehövt avbrott

Läs mer

OBS! Vik och riv försiktigt! TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY. Elevenkät. Årskurs 4. TIMSS 2015 Skolverket Stockholm

OBS! Vik och riv försiktigt! TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY. Elevenkät. Årskurs 4. TIMSS 2015 Skolverket Stockholm OBS! Vik och riv försiktigt! TRENDS IN INTERNATIONAL MATHEMATICS AND SCIENCE STUDY Elevenkät Årskurs 4 TIMSS 2015 Skolverket 106 20 Stockholm IEA, 2014 Instruktioner I det här häftet finns frågor om dig

Läs mer

Tree house. m i e. r du

Tree house. m i e. r du Tree house en r du årt tävlingsbidrag är ett spel som har till syfte att göra folk mer medvetna om hur man sparar energi i vardagen, samtidigt som de har kul. Det ska inte vara tråkigt att lära sig hur

Läs mer

Lektion 1: Möt Robo! Områden: Robotteknik, ingenjörsteknik mekanisk design

Lektion 1: Möt Robo! Områden: Robotteknik, ingenjörsteknik mekanisk design Lektion 1: Möt Robo! Områden: Robotteknik, ingenjörsteknik mekanisk design Svårighetsgrad: Lektion #1 är en introduktion till Robo Wunderkind Robotics Kit. Det är perfekt för elever som redan känner till

Läs mer

FIRST LEGO League. Västerås 2012

FIRST LEGO League. Västerås 2012 FIRST LEGO League Västerås 2012 Presentasjon av laget Lilla hjälpen Vi kommer fra Hallstahammar Snittalderen på våre deltakere er 12 år Laget består av 11 jenter og 13 gutter. Vi representerer Lindboskolan

Läs mer

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning:

Ha rätt sorts belöning. Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund. Grunden till all träning: Åtta tips för bästa sätt hur du tränar din hund Grunden till all träning: Gör det lätt för hunden! Börja alltid på en nivå som är enkel för hunden och bygg på svårigheterna. På det sättet tycker hunden

Läs mer

Har du gymnaster som älskar att träna, ha roligt och framförallt att gympa? Häng då med på vår nya

Har du gymnaster som älskar att träna, ha roligt och framförallt att gympa? Häng då med på vår nya Utmaning light Har du gymnaster som älskar att träna, ha roligt och framförallt att gympa? Häng då med på vår nya Utmaning! Alla kan vara med! Lagledaren (en ledare för er gympagrupp) får i uppgift att

Läs mer

Förberedelseuppgift inför datorlaborationen

Förberedelseuppgift inför datorlaborationen Förberedelseuppgift inför datorlaborationen Det finns datorprogram som följer strålar genom linssystem. Rätt använda kan de vara extremt kraftfulla verktyg och bespara dig många timmars beräkningar. Datorlaborationen

Läs mer

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av?

Hur visar du andra att du tycker om dom? Vad märker du att andra människor blir glada av? MBT 2013 Undervisning av Ulrika Ernvik Guds dröm om mej! Gud har en dröm! Ps 139:13-18 Gud har en dröm för varenda liten människa även mej. Drömmen handlar mest om vem han vill att jag ska VARA mer än

Läs mer

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE

DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE DEN RUNDA TUNNELN EN UNDERSKATTAD FIENDE Av Marie Hansson När man är nybörjare i agility, eller ser sporten utifrån, är det lätt att tro att just den runda tunneln är det allra lättaste hindret! Och det

Läs mer

Den är en maskin, jag är en människa. Den ska göra som jag vill!! Nils

Den är en maskin, jag är en människa. Den ska göra som jag vill!! Nils the Blogg Den är en maskin, jag är en människa. Den ska göra som jag vill!! Nils Första dagen lördag 19/9 kl 12-16 Bengt Böhlin, från technichus var här och berättade hur vi skulle göra Lego bilar Emil

Läs mer

Entreprenörskapsporträtt Teddy Andersson

Entreprenörskapsporträtt Teddy Andersson Entreprenörskapsporträtt Teddy Andersson Grupp 26 Författare: Sanna Nordberg bmp15sno@student.lu.se BME16 Kurs: MIOA01 Kursansvarig: Mona Becker 2017-10-02 Teddy Andersson - Entreprenör och problemlösare

Läs mer

Loggbok lag 1. Problem/Aktivitet Ansvar Klart Brainstorming av kravspec OS 7/11

Loggbok lag 1. Problem/Aktivitet Ansvar Klart Brainstorming av kravspec OS 7/11 Loggbok lag 1 Datum: 7/1115 Brainstorming av kravspec 7/11 Datum: 10/1215 Funderade på kravsspecen, brainstormade lite Per vill ha en R2D2 Första skiss i CAD 10/12 Vidare på kravspec 19/1 Research av komponenter

Läs mer

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Lack-silver i VM Hallå på arbetsplatsen Bp Toppskola i skärholmen Bra skola En stolt trio som fått fart på STFG: rektor Lars Dowert, företagaren Totte Malmkvist

Läs mer

barnhemmet i muang mai söndag28 januari - onsdag 28 februari

barnhemmet i muang mai söndag28 januari - onsdag 28 februari barnhemmet i muang mai söndag28 januari - onsdag 28 februari Det har gått en hel månad sedan sist, vi ber om ursäkt för detta. Tiden har bara flugit iväg då det är lite mer jobb med 46 barn än med, som

Läs mer