UTVÄRDERING AV INLÄRNINGSRESULTATEN I MATEMATIK I ÅRSKURS 6 ÅR 2007

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTVÄRDERING AV INLÄRNINGSRESULTATEN I MATEMATIK I ÅRSKURS 6 ÅR 2007"

Transkript

1 UTVÄRDERING AV INLÄRNINGSRESULTATEN I MATEMATIK I ÅRSKURS 6 ÅR 2007 utvärderade i slutet av mars år 2007 inlärningsresultaten i matematik och attityderna till matematik i årskurs 6. Informationen samlades in med hjälp av ett stratifierat sampel, så att de utbildningsanordnare som kom med i samplet så väl som möjligt representerade hela landet både vad beträffar storlek och region (län/landskap) samt också sociodemografiskt (kommuntyp) och vad beträffar språkgrupp (finska/svenska). I samplet ingick sammanlagt 118 utbildningsanordnare och 334 skolor. Av skolorna var 295 finskspråkiga och 40 svenskspråkiga. Det sammanlagda antalet elever i samplet var 6 787, av vilka gick i finskspråkiga skolor och 601 i svenskspråkiga. Inlärningsresultaten utvärderades genom två separata matematikprov. Hälften av eleverna deltog i prov 1 och hälften i prov 2. I vartdera provet ingick 10 huvudräkningsuppgifter, 8 flervalsuppgifter och 12 produktionsuppgifter. Proven konstruerades så att de mätte de centrala målen och innehållen för matematikundervisningen i läroplansgrunderna för den grundläggande utbildningen (1994 och 2004). Provuppgifterna delades in i tre innehållsområden: 1) tal, räkneoperationer och algebra, 2) geometri och 3) informationsbehandling, statistik och sannolikhet. Dessutom besvarade eleverna en elevenkät genom vilken bakgrundsfaktorer och elevernas attityder till matematik kartlades. Rektorerna och lärarna fick besvara skriftliga enkäter. Rektorerna fick bl.a. svara på frågor om skolans elevantal, skolans årskurser, antalet specialelever, antalet lärare, vilket år den nya läroplanen hade tagits i bruk, skolans stödtjänster, resursen för stödundervisning och beaktandet av elevernas individuella behov. Lärarna fick frågor gällande kön, utbildning, behörighet som lärare, omfattning av matematikstudier, erfarenhet som lärare, tillgång till stödtjänster, erhållen fortbildning och villighet att delta i fortbildning. Här behandlas de mest centrala resultaten i utvärderingen. Mer information finns på finska i Eero K. Niemis rapport Matematiikan oppimistulosten kansallinen arviointi 6. vuosiluokalla vuonna 2007, Rapporten finns som pdf-fil på s webbplats, Tilläggsinformation om projektet ger undervisningsrådet Eero K. Niemi, tfn (09) , e-post eero.k.niemi@oph.fi Centrala resultat Eleverna hade i genomsnitt ett gott resultat i provet. De deltagande eleverna nådde i genomsnitt 62,2 % av de poäng som de skulle ha kunnat nå. Cirka 22 procent av eleverna klarade provet mycket bra och 15 procent klarade provet dåligt. Bäst var elevernas resultat i informationsbehandling, statistik och sannolikhet och svagast i tal, räkneoperationer och algebra.

2 Proportionell andel (%) Lösningsprocent Figur. Provresultat i matematik enligt lösningsprocent indelad i klasser. Pojkarna klarade totalt sett provuppgifterna en aning bättre än flickorna. Skillnaden var nästan statistiskt signifikant. Pojkarna hade något bättre resultat än flickorna i innehållsområdet tal, räkneoperationer och algebra, liksom också i informationsbehandling, statistik och sannolikhet. Flickorna nådde något bättre resultat i geometri. Skillnaderna mellan pojkar och flickor var statistiskt mycket signifikanta i fråga om alla innehållsområden, men ändå mycket små (ungefär 2 procentenheter i varje innehållsområde). Pojkarna var i majoritet bland de elever som hade de bästa resultaten i hela provet. Figur. Pojkars och flickors provresultat i matematik enligt lösningsprocent indelad i klasser.

3 3 Skillnaderna mellan de 30 bästa skolorna och de 30 sämsta skolorna var stora. Skillnaden mellan elevernas genomsnittliga resultat i dessa grupper var över 30 procentenheter. En jämförelse av resultat för elever som undervisades i enkla och sammansatta klasser visade att provresultaten låg på samma nivå i bägge grupperna. Inte heller klassens eller skolans elevantal hade något samband med provresultatet. Resultat i finskspråkiga och svenskspråkiga skolor Eleverna i finskspråkiga skolor nådde totalt sett bättre provresultat än eleverna i svenskspråkiga skolor (62,9 % av maximipoängen i finska skolor, 54,6 % i svenska skolor). De svenskspråkiga skolorna hade svagare resultat i alla innehållsområden. I delområdet tal, räkneoperationer och algebra nådde eleverna i finskspråkiga skolor i genomsnitt 56,6 % av maximipoängen och eleverna i svenskspråkiga skolor 46,5 %. Motsvarande resultat i geometri var 68,9 % och 62,9 %. För delområdet informationsbehandling, statistik och sannolikhet var resultatet 77,7 % i finska skolor och 73,9 % i svenska skolor. Skillnaderna var statistiskt mycket signifikanta. Lösningsprocent Elever i finskspråkiga skolor Elever i svenskspråkiga skolor Figur. Genomsnittlig lösningsprocent i hela provet bland elever i finskspråkiga skolor och svenskspråkiga skolor. En jämförelse av flickors och pojkars resultat i de svenskspråkiga skolorna visade mycket liknande tendenser som i hela materialet. Totalt deltog 300 pojkar och 301 flickor från svenska skolor i provet. Skillnaderna mellan pojkars och flickors resultat var vanligen lika stora som i hela materialet vad beträffar de olika innehållsområdena. Men i innehållsområdet informationsbehandling, statistik och sannolikhet var dock skillnaden mellan könen något större (5 procentenheter till pojkarnas fördel) bland de svenskspråkiga eleverna än i hela materialet (2 procentenheter). Också vad beträffar olika uppgiftstyper var de finskspråkiga skolornas resultat bättre. Störst var skillnaden i de produktiva uppgifterna, där eleverna i finskspråkiga skolor nådde 59,7 % av poängen och eleverna i svenskspråkiga skolor nådde 49,6 % av poängen. Även i fråga om de olika uppgiftstyperna var skillnaderna statistiskt mycket signifikanta.

4 Lösningsprocent Huvudräkning Flerval Produktionsuppgifter Finskspråkiga skolor Svenskspråkiga skolor Figur. Genomsnittlig lösningsprocent i olika uppgiftstyper för elever i finskspråkiga skolor och svenskspråkiga skolor. Resultat i olika regioner En regional jämförelse av resultaten i hela landet visade att Östra Finlands län hade de bästa resultaten (i genomsnitt 65,9 % av maximipoängen i provet). Skillnaden var statistiskt mycket signifikant, men ändå relativt liten. Län Lösningsprocent, Standardavvikelse Elevantal medeltal Södra Finland ,9 20,0 Västra Finland ,2 19,4 Östra Finland ,9 19,0 Uleåborgs län ,6 19,9 Lapplands län ,1 20,5 Tabell. Provresultat enligt län (både finsk- och svenskspråkiga skolor ingår). Eleverna i de svenskspråkiga skolorna i Södra Finlands län nådde 56,9 % av maximipoängen. Motsvarande resultat för de svenska skolorna i Västra Finlands län var 52,8 %. Skillnaden var statistiskt signifikant. Sammanlagt deltog 267 elever i svenska skolor i Södra Finlands län och 334 i Västra Finlands län. Det är vårt att notera att eleverna i de svenska skolorna i Västra Finlands län låg mer under medeltalet för hela länet än eleverna i de svenska skolorna i Södra Finlands län i förhållande till medeltalet för hela Södra Finlands län.

5 Genomsnittlig lösningsprocent 5 Bland alla deltagare nådde eleverna i landsbygdsskolor ett något bättre provresultat (63,2 % av poängen) än eleverna i tätortsskolor (61,2 %). Skillnaden var statistiskt signifikant, men mycket liten. Trenden var liknande i det svenskspråkiga materialet, men där låg resultaten i stadsskolor (55,3 %) på ungefär samma nivå som i landsbygdsskolor (54,7 %). Läroboken i matematik En majoritet av eleverna i finskspråkiga skolor använde läroboken Laskutaito (76,6 %). Läroboksserien Tuhattaituri användes av 11,1 % och Matikkamatka av 6,4 %. Resultaten för de elever som använde Matikkamatka var 8,4 procentenheter bättre än för den stora elevgrupp som använde Laskutaito. Skillnaden var statistiskt mycket signifikant. Den lärobok som användes i undervisningen hade alltså samband med elevernas inlärningsresultat för de finskspråkiga skolornas del. Skillnaden torde kunna förklaras med att läroboken har en stark ställning i undervisningen. Det här framgick också av lärarnas svar. Största delen av lärarna, mer än 90 %, ansåg att läroboken styr undervisningen väldigt mycket eller ganska mycket. Eftersom lärobokens betydelse för inlärningsresultaten i matematik är mycket tydlig, bör särskild uppmärksamhet fästas vid saken också i fortsättningen. I de svenskspråkiga skolorna använde 61,7 % Tänk och räkna och 34,7 % Sexans matematik. Resten av eleverna använde något annat läromedel. Den lärobok som eleverna hade använt hade inte samband med resultaten för de svenskspråkiga elevernas del. Mobbning och skoltrivsel Det framkom ett klart samband mellan provresultaten och mobbning. Provresultatet var signifikant svagare för de mobbade eleverna. Andelen elever som upplevde att de mobbas i skolan eller på skolvägen var 6,6 procent i hela materialet (6,9 % i finskspråkiga skolor och 4,3 % i svenskspråkiga skolor). Det innebär att det i varje klass med 30 elever i genomsnitt finns två elever som upplever att de mobbas. Antalet elever som upplever att de mobbas har ökat en aning sedan år ,7 56, Inte mobbad Mobbad Figur. Sambandet mellan mobbning och inlärningsresultat.

6 6 De flesta elever uppgav sig trivas mycket bra eller ganska bra i skolan. Andelen som trivdes mycket bra var större i svenska skolor (40,0 % av eleverna) än i finska skolor (23,5 %). Bara 0,2 % av eleverna i de svenska skolorna och 1,2 % i de finska skolorna trivdes mycket dåligt. Men också i fråga om skoltrivsel förekom ett klart samband med provresultatet. Elever som trivdes mycket dåligt i skolan hade ett svagare resultat. Figur. Sambandet mellan skoltrivsel och inlärningsresultat. Elevernas attityder till matematik Elevernas attityder till matematik var i genomsnitt positiva. Attityderna mättes med hjälp av 15 attitydpåståenden som också används vid utvärderingar i andra ämnen. Skalan var Det ingick fem påståenden för var och en av de tre dimensionerna i mätinstrumentet: att tycka om ämnet, att ha nytta av ämnet och att behärska ämnet. Mätningen visade att eleverna ansåg sig ha nytta av ämnet. De hade också en delvis positiv uppfattning om hur väl de behärskar ämnet. Pojkarnas självförtroende i fråga om de egna matematikkunskaperna var större än flickornas. Elevernas inställning var relativt neutral i fråga om hur mycket de tyckte om ämnet. Attityderna i de svenskspråkiga skolorna avvek inte mycket från attityderna i finskspråkiga skolor. Den enda skillnaden var att eleverna i svenska skolor i genomsnitt inte tyckte lika mycket om ämnet (-0,07) som eleverna i finska skolor (+0,29). Skillnaden var nästan statistiskt signifikant.

7 7 Elevernas attityder till matematik Alla attitydpåståenden Att tycka om ämnet Att ha nytta av ämnet Att behärska ämnet -2,00-1,50-1,00-0,50 0,00 0,50 1,00 1,50 2,00 Medeltal Figur. Elevernas attityder till matematik (skala 2 +2). Stödåtgärder, lärarfortbildning och lärarbehörighet Största delen av såväl rektorerna som lärarna var nöjda med resursen för stödundervisning. Mest saknade man specialundervisningstjänster. Enligt rektorerna förhindras ett förverkligande av elevernas individuella behov främst av ett alltför litet antal klubbar. En majoritet av eleverna uppgav att de inte alls hade fått specialundervisning av en speciallärare under sin skoltid (62,5 % av alla deltagande elever). En liten del av eleverna (1,5 %) uppgav att de hade fått väldigt mycket specialundervisning. En lika stor andel av eleverna uppgav att de hade fått väldigt mycket stödundervisning i matematik under skoltiden. Var tionde lärare uppgav att han eller hon inte är villig att delta i avgiftsfri fortbildning om matematikundervisning under nästa läsår. Trots allt skulle nästan hälften vara villiga att delta i en 1 2 dagars fortbildning och var fjärde i en 3 5 dagars fortbildning. Drygt 10 procent av lärarna skulle vilja delta i en ännu längre fortbildning. Av de lärare som besvarade lärarenkäten hade 93 % i de finska skolorna formell lärarbehörighet. Motsvarande andel bland lärarna i de deltagande svenska skolorna var 84 %. Elever till lärare med formell behörighet hade bättre resultat i alla provets innehållsområden samt också i alla uppgiftstyper. Störst var skillnaden mellan elever till behöriga och obehöriga lärare i produktionsuppgifterna (behöriga lärare 59,0 %, icke behöriga 54,8 % av poängen). Lärarnas behörighet hade emellertid inte samband med elevernas attityder till ämnet matematik. Elever som hade undervisats av lärare med folkskollärarexamen hade bättre resultat i provet (67,3 % av maximipoängen i provet) än elever som undervisats av lärare med annan kompetens, t.ex. pedagogie magister, klasslärare eller ämneslärare i matematik (62,2 62,9 %). Det var trots allt bara 3 % av lärarna som hade folkskollärarexamen. Även i motsvarande utvärdering år 2000 hade elever till folkskollärare de bästa provresultaten.

8 8 Utvärderingsresultaten i förhållande till tidigare resultat Många resultattrender är liknande i förhållande till motsvarande utvärdering som genomfördes i årskurs 6 år 2000, och också många andra matematikutvärderingar som genomförts i andra årskurser. Trenderna i fråga om flickors och pojkars attityder till ämnet matematik var t.ex. liknande som år 2000 (Niemi 2001). Flickor och pojkar hade en liknande uppfattning om nyttan med ämnet, medan flickor tyckte mindre om matematik än pojkar. Pojkars uppfattning om sina egna matematikkunskaper var nu, liksom då, positivare än flickors. Också i fråga om själva provresultaten fanns likheter med resultatet år Eleverna i de svenskspråkiga skolorna har i båda utvärderingarna i årskurs 6 haft svagare resultat än eleverna i de finskspråkiga skolorna. Liknande resultat har även framkommit i en annan nationell matematikutvärdering i de lägre klasserna, i årskurs 3 år 2005 (Huisman & Silverström 2006). Ett annat resultat som också framkom år 2000 var sambandet mellan användningen av en viss finskspråkig lärobok och provresultatet. Den regionala jämförelsen visade att resultaten var bäst i Östra Finlands län. Detta är säkert inte någon slump, för det här har varit fallet också i utvärderingar i andra ämnen. Eleverna i Lapplands län hade de bästa resultaten år 2000, men nu var resultaten svagast i Lapplands län. Variationen torde bero på att antalet elever som kommer med i samplet är rätt lågt i Lapplands län. De regionala skillnaderna är ändå små och man kan därför inte tala om att det skulle råda någon skillnad i fråga om regional likvärdighet i utbildningen. Litteratur Huisman, T & Silverström C. (2006) Läsa, skriva, räkna. En utvärdering av inlärningsresultaten i modersmål och litteratur samt matematik i årskurs 3. Helsingfors. : Utvärdering av inlärningsresultat 8/2006. I PDF-format på Niemi, E. K. (2001) Perusopetuksen oppimistulosten kansallinen arviointi 6. vuosiluokalla vuonna Helsinki. : Oppimistulosten arviointi 2/2001. Inlärningsresultaten i matematik i åk 9 åren en sammanfattning av fyra nationella utvärderingar. Texten finns på välj Utvärdering och forskning, samt Resultat i olika utvärderingar.

Figur 1. Poängfördelning i uppföljningsutvärderingen i matematik (alla uppgifter sammanslagna).

Figur 1. Poängfördelning i uppföljningsutvärderingen i matematik (alla uppgifter sammanslagna). SAMMANDRAG Utbildningsstyrelsen utvärderade inlärningsresultaten i matematik i slutet av den grundläggande utbildningen våren 2011. Informationen samlades in med hjälp av ett sampel, som på ett heltäckande

Läs mer

Tabell 1. Skolornas och elevernas fördelning i det genomförda samplet enligt undervisningsspråk.

Tabell 1. Skolornas och elevernas fördelning i det genomförda samplet enligt undervisningsspråk. SVENSKT SAMMANDRAG AV RAPPORTEN LUONNONTIETEELLINEN OSAAMINEN PERUSOPETUKSEN 9. LUOKALLA 2011 (FÖRF. PIRKKO KÄRNÄ, RIIKKA HAKONEN OCH JORMA KUUSELA, UTBILDNINGSSTYRELSEN 2012) SAMMANDRAGET ÄR SKRIVET MED

Läs mer

INLÄRNINGSRESULTATEN I HÄLSOKUNSKAP I SLUTET AV DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2013 SAMMANDRAG

INLÄRNINGSRESULTATEN I HÄLSOKUNSKAP I SLUTET AV DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2013 SAMMANDRAG INLÄRNINGSRESULTATEN I HÄLSOKUNSKAP I SLUTET AV DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2013 SAMMANDRAG Innehåll Inlärningsresultaten i hälsokunskap i slutet av den grundläggande utbildningen 2013...... 3 Eleverna

Läs mer

Rapport från Utbildningsstyrelsens utvärderingar i matematik. Rektorsdagarna 2013 Kristian Smedlund, UBS

Rapport från Utbildningsstyrelsens utvärderingar i matematik. Rektorsdagarna 2013 Kristian Smedlund, UBS Rapport från Utbildningsstyrelsens utvärderingar i matematik Rektorsdagarna 2013 Kristian Smedlund, UBS Tre utvärderingar på kort tid A. Onko laskutaito laskussa? (2012) Inlärningsresultat i åk 9 våren

Läs mer

INLÄRNINGSRESULTATEN I HUSLIG EKONOMI I SLUTSKEDET AV DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2014

INLÄRNINGSRESULTATEN I HUSLIG EKONOMI I SLUTSKEDET AV DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2014 KANSALLINEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUS NATIONELLA CENTRET FÖR UTBILDNINGSUTVÄRDERING INLÄRNINGSRESULTATEN I HUSLIG EKONOMI I SLUTSKEDET AV DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2014 SAMMANFATTNING INNEHÅLL Inlärningsresultaten

Läs mer

Modersmål och litteratur i åk Sammandrag av utvärderingsresultaten

Modersmål och litteratur i åk Sammandrag av utvärderingsresultaten Modersmål och litteratur i åk 9 2014 Sammandrag av utvärderingsresultaten Jan Hellgren / Chris Silverström 12.9.2018 Material Ca 1 700 elever i 30 skolor i Svenskfinland, april 2014 20 skolor i den pappersbaserade

Läs mer

VILKA MODERSMÅLSKUNSKAPER HAR FINLANDSSVENSKA ELEVER SOM GÅR UT ÅRSKURS 9?

VILKA MODERSMÅLSKUNSKAPER HAR FINLANDSSVENSKA ELEVER SOM GÅR UT ÅRSKURS 9? VILKA MODERSMÅLSKUNSKAPER HAR FINLANDSSVENSKA ELEVER SOM GÅR UT ÅRSKURS 9? En utvärdering av inlärningsresultaten i modersmål och litteratur i årskurs 9 våren 2003 I april 2003 utvärderade Utbildningsstyrelsen

Läs mer

RELIGION, LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP OCH UMGÄNGESFOSTRAN I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN

RELIGION, LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP OCH UMGÄNGESFOSTRAN I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN Jaakko Rusama RELIGION, LIVSÅSKÅDNINGSKUNSKAP OCH UMGÄNGESFOSTRAN I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN Utvärdering av inlärningsresultat 7/2002 UTBILDNINGSSTYRELSEN Ett sammandrag av rapporten Jaakko Rusama,

Läs mer

Ålandsprovet i matematik

Ålandsprovet i matematik Statistik 2013:1 Ålandsprovet i matematik En mätning av matematikkunskaperna i årskurs 6 hösten 2012 Utredningsrapport Underrubrik Rapportens titel Undertitel 1 Utredningsrapport Utbildning I serien Utbildning

Läs mer

Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga 29.4.

Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga 29.4. Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga Material 1 700 elever i 30 skolor i Svenskfinland, april 2014 20 skolor

Läs mer

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Ålandsprovet i matematik. En mätning av matematikkunskaperna i årskurs 6 hösten Jakob Sällström

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Ålandsprovet i matematik. En mätning av matematikkunskaperna i årskurs 6 hösten Jakob Sällström ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ Ålandsprovet i matematik En mätning av matematikkunskaperna i årskurs 6 hösten 2016 Jakob Sällström 29.03.2017 Underlag 279 sjätteklassister, 144 pojkar och 135 flickor

Läs mer

Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga 15.9.

Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga 15.9. Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga Material Ca 1 700 elever i 30 skolor i Svenskfinland, april 2014 20 skolor

Läs mer

Läroanstalter i hela landet och i Egentliga Finland

Läroanstalter i hela landet och i Egentliga Finland Läroanstalter i hela landet och i Egentliga Finland Från år 2010 till år 2016 minskade antalet läroanstalter i Finland med 15 procentenheter inom den grundläggande utbildningen i hela landet. Minskningen

Läs mer

Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230. Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10

Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230. Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10 Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230 Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10 1 (10) Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2006 Skolverket genomförde vårterminen 2006 en insamling

Läs mer

Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2005

Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2005 Utbildningsfrågor 1 (10) 2004:00862 Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2005 Skolverket genomförde vårterminen 2005 en insamling av resultaten av ämnesproven i svenska och svenska som andraspråk,

Läs mer

NCU:s utvärderingsverksamhet på svenska. Lärresultaten i de svenskspråkiga skolorna hur ser det ut?

NCU:s utvärderingsverksamhet på svenska. Lärresultaten i de svenskspråkiga skolorna hur ser det ut? Program NCU:s utvärderingsverksamhet på svenska Lärresultaten i de svenskspråkiga skolorna hur ser det ut? Diskussion om behoven ifråga utvärdering och utveckling av utbildning - En sak som vi vill bevara

Läs mer

Betygssammanställning årskurs 6, 7, 8 och åk 9 våren 2014. Resultatsammanställning nationella ämnesprov i åk 3 våren 2014.

Betygssammanställning årskurs 6, 7, 8 och åk 9 våren 2014. Resultatsammanställning nationella ämnesprov i åk 3 våren 2014. LUDVIKA KOMMUN RAPPORT 1 (16) Betygssammanställning årskurs 6, 7, 8 och åk 9 våren. Resultatsammanställning nationella ämnesprov i åk 3 våren. Göran Haag LUDVIKA KOMMUN RAPPORT 2 (16) Sammanfattning Meritvärdet

Läs mer

En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson

En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson En bild av skolan eller Bilder av skolan? November 2010 Astrid Pettersson Hemsida A Rektorer behöver stärka sitt ledarskap Elever lär sig utan att förstå Skolan sätter betyg på olika grunder Skolan utvärderar

Läs mer

Utvärdering av inlärningsresultat i gymnastikundervisningen inom den grundläggande utbildningen år 2003

Utvärdering av inlärningsresultat i gymnastikundervisningen inom den grundläggande utbildningen år 2003 Utvärdering av inlärningsresultat i gymnastikundervisningen inom den grundläggande utbildningen år 23 SAMMANFATTNING AV CENTRALA UTVÄRDERINGSRESULTAT Våren 23 genomförde Utbildningsstyrelsen en riksomfattande

Läs mer

Resultat nationella ämnesprov årskurs 3 läsåret 2009/2010

Resultat nationella ämnesprov årskurs 3 läsåret 2009/2010 Bilaga 1 RAPPORT 2010-09-10 Resultat nationella ämnesprov årskurs läsåret 2009/2010 Det är andra året som nationella prov genomförs i årskurs. 1. Matematik Av eleverna i årskurs är det 88,0 % som sammantaget

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Beslut Broskolan AB Org.nr. 556709-1391 Maria.nordberg@broskolan.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av Broskolan AB Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Beslut Dnr 44-2018:11707

Läs mer

Nationella prov Statistisk analys för Sjöängsskolans resultat årskurs 6 och Anneli Jöesaar

Nationella prov Statistisk analys för Sjöängsskolans resultat årskurs 6 och Anneli Jöesaar Nationella prov 2018 Statistisk analys för Sjöängsskolans resultat årskurs 6 och 9 2018-12-03 Anneli Jöesaar INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund...3 2. Resultat Nationella prov 2018...3 2.1 Engelska...3 2.2

Läs mer

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018 Publiceringsår 2018 Skolenkäten Resultat våren 2018 2 (15) Innehållsförteckning Inledning... 3 Var sjunde elev i årskurs nio känner sig inte trygg i skolan...4 Försämring avseende upplevd trygghet...4

Läs mer

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 1 (9) Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2013 1 Syftet med de nationella proven är i huvudsak att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygsättning i de årskurser där betyg sätts,

Läs mer

Resultat från Skolenkäten hösten 2018

Resultat från Skolenkäten hösten 2018 Resultat från Skolenkäten hösten 2018 2 (7) Bakgrund om Skolenkäten Under hösten 2018 genomförde vi Skolenkäten för 17:e gången sedan introduktionen 2010. Enkäten som omfattar olika aspekter av skolans

Läs mer

Nationella provet i matematik i årskurs 9, 2018

Nationella provet i matematik i årskurs 9, 2018 Nationella provet i matematik i årskurs 9, 2018 Charlotte Nordberg PRIM-gruppen, Stockholms universitet Inledning Syftet med de nationella proven är att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygssättning

Läs mer

TIMSS 2015 frisläppta uppgifter. Uppgifter i matematik, årskurs 4 och 8

TIMSS 2015 frisläppta uppgifter. Uppgifter i matematik, årskurs 4 och 8 TIMSS 2015 frisläppta uppgifter Uppgifter i matematik, årskurs 4 och 8 Rättigheten till de frisläppta uppgifterna ägs av The International Association for the Evaluation of Educational Achievement (IEA).

Läs mer

Skolverket Dokumentdatum: Dnr: : (22)

Skolverket Dokumentdatum: Dnr: : (22) Relationen mellan provresultat och betyg i grundskolans årskurs 6 och 9, 2018 1 (22) Sammanfattning... 2 Bakgrund... 3 Betyg... 3 Nationella prov... 3 Underlag för resultatredovisningen... 4 Datamaterial...

Läs mer

Provbetyg E Provbetyg D Provbetyg C Provbetyg B Provbetyg A. Totalpoäng Minst 37 poäng Minst 59 poäng Minst 77 poäng Minst 95 poäng Minst 106 poäng

Provbetyg E Provbetyg D Provbetyg C Provbetyg B Provbetyg A. Totalpoäng Minst 37 poäng Minst 59 poäng Minst 77 poäng Minst 95 poäng Minst 106 poäng Ämnesprovet i matematik i årskurs 6, 2015 Astrid Pettersson och Marie Thisted PRIM-gruppen, Stockholms universitet Inledning Konstruktionen av de nationella proven utgår från syftet med dessa, d.v.s. att

Läs mer

Under det senaste året har Nämnarens

Under det senaste året har Nämnarens jukka törnroos Matematikkunskaper i Finland i internationell jämförelse Här granskas finska resultat i PISA 2003 och TIMSS 1999 närmare. Eleverna som deltog i PISA 2003 i Finland gick i årskurs 8 eller

Läs mer

KANSALLINEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUS NATIONELLA CENTRET FÖR UTBILDNINGSUTVÄRDERING INLÄRNINGSRESULTATEN I SPRÅK I ÅRSKURS 9 ÅR 2013 TIIVISTELMÄ

KANSALLINEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUS NATIONELLA CENTRET FÖR UTBILDNINGSUTVÄRDERING INLÄRNINGSRESULTATEN I SPRÅK I ÅRSKURS 9 ÅR 2013 TIIVISTELMÄ KANSALLINEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUS NATIONELLA CENTRET FÖR UTBILDNINGSUTVÄRDERING INLÄRNINGSRESULTATEN I SPRÅK I ÅRSKURS 9 ÅR 13 TIIVISTELMÄ INLÄRNINGSRESULTATEN I SPRÅK I ÅRSKURS 9 ÅR 13 BAKGRUND...

Läs mer

Fysisk och psykosocial miljö

Fysisk och psykosocial miljö 17 JULI 27 Fysisk och psykosocial miljö Resultaten i detta avsnitt härrör från hälsosamtalsundersökningen i Norrbotten, läsåret 26/27 1. Av länets 14 omfattar undersökningen, i årskurs fyra, na Älvsbyn,

Läs mer

Mindre klasser och fler speciallärare i lågstadiet framtidsinvesteringar i de yngsta eleverna

Mindre klasser och fler speciallärare i lågstadiet framtidsinvesteringar i de yngsta eleverna 2014-08-19 PM Mindre klasser och fler speciallärare i lågstadiet framtidsinvesteringar i de yngsta eleverna Regeringen har konsekvent prioriterat skattesänkningar framför investeringar i skolan. Resultatet

Läs mer

Ämnesprovet i matematik i årskurs 9, 2014 Margareta Enoksson PRIM-gruppen

Ämnesprovet i matematik i årskurs 9, 2014 Margareta Enoksson PRIM-gruppen Ämnesprovet i matematik i årskurs 9, 2014 Margareta Enoksson PRIM-gruppen Inledning Konstruktionen av de nationella ämnesproven utgår från syftet med dessa, d.v.s. att stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2009/10

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2009/10 Utbildningsstatistik 2011-01-17 1 (21) Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2009/10 publicerar i SIRIS, s internetbaserade resultat- och kvalitetsinformationssystem,

Läs mer

Sammandrag i vare sig historia eller samhällslära historia

Sammandrag i vare sig historia eller samhällslära historia Sammandrag Utbildningsstyrelsen utvärderade inlärningsresultaten i historia och samhällslära i slutet av den grundläggande utbildningen våren 11. Uppgifterna samlades in genom stratifierat urval i två

Läs mer

Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet 2018

Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet 2018 Handläggare Datum Mia Lindgren 2018-12-05 0480-45 29 03 Uppföljning av Södermöre kommundelsnämnds nyckeltal för jämställdhet 2018 Sedan 2016 följer Södermöre kommundel upp jämställdheten inom förvaltningens

Läs mer

Internationella Engelska Skolan i Nacka

Internationella Engelska Skolan i Nacka Internationella Engelska Skolan i Nacka Internationella Engelska Skolan i Nacka är en grundskola för årskurserna 4-9. Skolan startades hösten 2010. Den ligger på Augustendalsvägen 1 i Nacka Strand, i en

Läs mer

KÖNSBUNDEN VARIATION I SKOLELEVERS INLÄRNINGS- RESULTAT OCH ATTITYDER

KÖNSBUNDEN VARIATION I SKOLELEVERS INLÄRNINGS- RESULTAT OCH ATTITYDER Ritva Jakku-Sihvonen KÖNSBUNDEN VARIATION I SKOLELEVERS INLÄRNINGS- RESULTAT OCH ATTITYDER Uppföljningsrapporter 2014:1 Utbildningsstyrelsen Uppföljningsrapporter 2014:1 ISBN 978-952-13-5824-1 (pdf) ISSN-L

Läs mer

Jämförelse av måluppfyllelse mellan årskurs 1-6 och 7-9. Andel elever i 1-6 och 7-9 som ej nådde målen ht 2010

Jämförelse av måluppfyllelse mellan årskurs 1-6 och 7-9. Andel elever i 1-6 och 7-9 som ej nådde målen ht 2010 Utbildningsförvaltningen Kvartalsrapport 1, 2011 A. av de nationella målen Måluppfyllelse alla ämnen alla årskurser Jämförelse av måluppfyllelse mellan årskurs 1-6 och 7-9 Andel elever i 1-6 och 7-9 som

Läs mer

Sammanfattning. Undersökningens uppläggning

Sammanfattning. Undersökningens uppläggning Sammanfattning Den mångtydiga intoleransen Forum för levande historia arbetar med att motverka intolerans i samhället inom spänningsfältet dåtid nutid. Ett led i detta arbete är att återkommande kartlägga

Läs mer

Resultaten, statistik och konklusioner: www-minedu.fi/pisa

Resultaten, statistik och konklusioner: www-minedu.fi/pisa T r y c K : E r W E K o, n o r d I S K A m I l J ö m ä r K T E T 4 4 1/ 0 3 2 i utvärderingen för de matematiska färdigheterna var genomsnittet 500 poäng, i utvärderingen är poängantalet 4. layo UT: AH

Läs mer

Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6

Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6 2015-10-23 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Relationen mellan provresultat och betyg i grundskolans årskurs 6 och årskurs

Relationen mellan provresultat och betyg i grundskolans årskurs 6 och årskurs Enheten för förskole- och grundskolestatistik Relationen mellan provresultat och betyg i grundskolans årskurs 6 och årskurs 9 2017 Sammanfattning På nationell nivå visar resultaten att majoriteten av eleverna

Läs mer

Den finlandssvenska skolan en mötesplats för flerspråkiga

Den finlandssvenska skolan en mötesplats för flerspråkiga Den finlandssvenska skolan en mötesplats för flerspråkiga Chris Silverström De finlandssvenska eleverna deltog i utvärderingen av A-engelska, B-franska, B-tyska och B-ryska i årskurs 9. Utvärderingen visar

Läs mer

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2018-10-01 PM Slutbetyg i grundskolans årskurs 9 2018 Följande redovisning avser slutbetyg i årskurs 9 vårterminen 2018. Uppgifterna har hämtats ur Skolverkets databas

Läs mer

Särskilt begåvade elever

Särskilt begåvade elever Särskilt begåvade elever En handlingsplan för att utveckla undervisningen i de svenskspråkiga skolorna i Borgå Tammerfors 31.8.2018 ÅH Behovet föddes Ur utvärderingen av de svenska skolornas verksamhet

Läs mer

Resultat från ämnesproven i biologi, fysik och kemi i årskurs 9 vårterminen 2009

Resultat från ämnesproven i biologi, fysik och kemi i årskurs 9 vårterminen 2009 Enheten för utbildningsstatistik 2009-12-07 Dnr 71-2009:00073 1 (6) Resultat från ämnesproven i biologi, fysik och kemi i årskurs 9 vårterminen 2009 Ämnesproven i biologi, fysik och kemi årskurs 9 utprövades

Läs mer

Anette Nydahl och Inger Ridderlind PRIM-gruppen, Stockholms universitet

Anette Nydahl och Inger Ridderlind PRIM-gruppen, Stockholms universitet Anette Nydahl och Inger Ridderlind PRIM-gruppen, Stockholms universitet Inledning I denna rapport redovisas resultat från PRIM-gruppens insamling av elevernas resultat och lärarnas svar på en enkät för

Läs mer

Hello! Hej! 1B/2019 VILKA SPRÅK LÄSES I DEN. Statistika uppgifter om elevernas BAKGRUND. Bonjour! Tschüß!

Hello! Hej! 1B/2019 VILKA SPRÅK LÄSES I DEN. Statistika uppgifter om elevernas BAKGRUND. Bonjour! Tschüß! 1B/219 Tschüß! Hello! Hej! Bonjour! Hola! Statistika uppgifter om elevernas VILKA SPRÅK LÄSES I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN? språkstudier och språkval BAKGRUND Cirka 8 % av eleverna i de finländska

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Diarienummer: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 Dnr: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 1 (25) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Om de nationella

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik --1 1 (9) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs s statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 13/. Sedan hösten samlar in statistik om särskilt

Läs mer

För att lyckas måste vi förstå våra elever

För att lyckas måste vi förstå våra elever För att lyckas måste vi förstå våra elever Nyckeltal för att styra mot resultat Lina Axelsson Kihlblom Haninge kommun 2017-10-26 1 Jag ska tala om Hur det gått Utmaningar Vad fungerar för att kompensera

Läs mer

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6

Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Kvalitetsuppföljning grundskola 2017/2018 Hede-och Tanumskolan Förskoleklass-årskurs 6 Lärande Verksamhetens måluppfyllelse Svenska Studieresultat ämnesprov grundskolan Betyg Antal elever Antal elever

Läs mer

Sammanfattning 12 ATTITYDER TILL SKOLAN

Sammanfattning 12 ATTITYDER TILL SKOLAN Sammanfattning Sammanfattning Skolverket gör sedan ett decennium tillbaka regelbundna attitydundersökningar bland elever i år 7 9 och gymnasiet, lärare i grund- och gymnasieskola, skolbarnsföräldrar och

Läs mer

Finskan i fokus. Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen

Finskan i fokus. Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen Finskan i fokus Yvonne Nummela Träff för bildningsdirektörerna Utbildningsstyrelsen 13.2.2019 Frågan om finska i enkäten till bildningsdirektörena Hur kan vi utveckla och stödja kompetensen i finska i

Läs mer

Ämnesprovet i matematik årskurs 3, 2016

Ämnesprovet i matematik årskurs 3, 2016 Ämnesprovet i matematik årskurs 3, 2016 PRIM- gruppen, Stockholms universitet Erica Aldenius, Heléne Sandström Inledning Syftet med de nationella proven är att stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Ämnesprovet i matematik i årskurs 6, 2016/2017

Ämnesprovet i matematik i årskurs 6, 2016/2017 Anette Nydahl och Inger Ridderlind PRIM-gruppen, Stockholms universitet Inledning I denna rapport redovisas resultat från PRIM-gruppens insamling av lärarnas svar på en enkät och elevernas resultat från

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2015/16

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2015/16 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 0 (18) Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2015/16 I den här promemorian beskrivs s statistik om resultaten från de nationella proven

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 2017-11-30 1 (19) Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17 I den här promemorian beskrivs s statistik om resultaten från de nationella

Läs mer

Ämnesprovet i matematik i årskurs 9, 2017

Ämnesprovet i matematik i årskurs 9, 2017 Ämnesprovet i matematik i årskurs 9, 2017 Charlotte Nordberg och Astrid Pettersson PRIM-gruppen, Stockholms universitet Inledning Syftet med de nationella ämnesproven är att stödja en likvärdig och rättvis

Läs mer

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning

Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008. Kvalitetsredovisning Stjärneboskolan Läsåret 2007-2008 Kvalitetsredovisning STJÄRNEBOSKOLAN Skolan ligger vid norra infarten till Kisa, mellan Kisasjön och ett närliggande skogsområde. I detta skogsområde finns skolans uteklassrum

Läs mer

Resultat från drogvaneenkäten(can) i åk 9, 2016

Resultat från drogvaneenkäten(can) i åk 9, 2016 Resultat från drogvaneenkäten(can) i åk 9, 2016 Först presenteras resultat som publicerades sommaren 2016. Kompletterande resultat på vissa hälsofrågor har lagts till sist i dokumentet, i december 2016.

Läs mer

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING

TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING KAPITEL 10 TVÅSPRÅKIG UNDERVISNING Skolans undervisningsspråk är antingen svenska eller finska och i vissa fall samiska, romani eller teckenspråk. I undervisningen kan enligt lagen om grundläggande utbildning

Läs mer

Bilaga 1: La rar- och rektorsenka t

Bilaga 1: La rar- och rektorsenka t Systemutvärdering Monica Zetterman Dnr 2014:00510 5.1.3 1 (12) : La rar- och rektorsenka t Bilaga till s rapport nr. 447 (2016) Nationella proven i grundskolans års-kurs 6 och 9. En uppföljning av lärares,

Läs mer

Redovisning av Stockholmsenkäten 2018

Redovisning av Stockholmsenkäten 2018 Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Avdelning stadsdelsutveckling Prevention och trygghet ] Sida 1 (8) 2019-01-15 Handläggare Annelie Hemström Telefon: 08-508 03 453 Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd Redovisning

Läs mer

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2011

Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2011 1 (14) Resultat från ämnesproven i årskurs 9 vårterminen 2011 Ämnesproven i årskurs 9 är obligatoriska 1 och resultaten används som ett av flera mått på måluppfyllelse i grundskolan. Resultaten ger en

Läs mer

Skolenkäten våren 2016

Skolenkäten våren 2016 Dnr 2015:7261 Skolenkäten våren 2016 Fördjupad analys om respekt mellan elever och lärare www.skolinspektionen.se Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

el% Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Karlstads kommun Beslut Dnr :5371

el% Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen efter tillsyn i Karlstads kommun Beslut Dnr :5371 el% Beslut Karlstads kommun barnochungdomsforvaltningen@karlstad.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Karlstads kommun Box 2320, 403 15 Göteborg, Besöksadress Kungsgatan 20 Beslut

Läs mer

Uppföljning och analys av skriftligt omdöme årskurs 3 och betyg årskurs 6 och 9

Uppföljning och analys av skriftligt omdöme årskurs 3 och betyg årskurs 6 och 9 Tjänsteskrivelse 1 (12) Handläggare Lena Öijen Uppföljning och analys av skriftligt omdöme årskurs 3 och betyg årskurs 6 och 9 Sammanfattning Ingen uppföljning och analys av skriftliga omdömen årskurs

Läs mer

Kunskaper, Utveckling och Lärande 2015/2016

Kunskaper, Utveckling och Lärande 2015/2016 1 Kunskaper, Utveckling och Lärande 2015/2016 Martin Dvorsak Kvalitetscontroller 2016-11-04 Utbildningsförvaltningen 0911-69 60 00 www.pitea.se www.facebook.com/pitea.se 2 Introduktion Syftet med denna

Läs mer

Magnes matematikdiagnoser i Säffle 1977, 1986 och 2002

Magnes matematikdiagnoser i Säffle 1977, 1986 och 2002 Magnes matematikdiagnoser i Säffle 1977, 1986 och 2002 Bakgrund Matematikkunskaperna hos grundskoleeleverna i Säffle har studerats vid tre olika tillfällen 1977, 1986 och 2002. Matematikdiagnoserna kallade

Läs mer

Resultatrapport kursprov 3 vt 2015 Det var en gång

Resultatrapport kursprov 3 vt 2015 Det var en gång Resultatrapport kursprov 3 vt 21 Det var en gång Andreas Broman, Tobias Dalberg Kursprovet i svenska 3 och svenska som andraspråk 3 vårterminen 21 hade temat Det var en gång. Det var det sjunde i ordningen

Läs mer

Sammanställning av KAIF- Kartläggning i förskoleklass höstterminen 2010

Sammanställning av KAIF- Kartläggning i förskoleklass höstterminen 2010 Barn och Familj 2011-02-02 Sammanställning av KAIF- Kartläggning i förskoleklass höstterminen 2010 Kartläggning i förskolklass genomförs under höstterminens första hälft, under veckorna 36-39. Testen innehåller

Läs mer

Systematiskt kvalitetarbete Grundskolan Kvalitetsrapport 2013-2014

Systematiskt kvalitetarbete Grundskolan Kvalitetsrapport 2013-2014 Systematiskt kvalitetarbete Grundskolan Kvalitetsrapport 2013-2014 2014-06-03 1. GRUNDFAKTA Stadsskogsskolan 1 191 elever, 113 pojkar och 78 flickor 42 med annat modersmål 22 lärare Andel lärare med högskoleexamen

Läs mer

Marks Gymnasieskola - Elevenkät åk 2 Lå

Marks Gymnasieskola - Elevenkät åk 2 Lå 1. Vilken är din hemkommun? Marks Gymnasieskola - Elevenkät åk 2 Lå 2008-09 1. Vilken är Din hemkommun Mark 280 90,3 90,3 Svenljunga 24 7,7 98,1 Annan 6 1,9 100,0 Summa 310 100,0 Denna fråga hade nr 1.0

Läs mer

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla.

Om LGR 11 FÖRMÅGOR CENTRALT INNEHÅLL. De matematiska förmågor som undervisningen i åk 1-9 syftar till att eleverna ska utveckla. Om LGR 11 FÖRMÅGOR FÖRMÅGOR Lgr 11: Genom undervisningen i matematik ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt

Läs mer

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan 117 4 Sammanfattning Tillgång till IT i hemmet och skolan Lärare och elever har god tillgång till IT i hemmet. Tillgången till IT-verktyg i hemmet hos lärare, skolledare och elever är hög. Nästan samtliga

Läs mer

Kunskapsuppföljning Barn- och ungdomsförvaltningen 2014

Kunskapsuppföljning Barn- och ungdomsförvaltningen 2014 Datum: 140322 Handläggare: Rachel Törnell Direktnr: 0322-61 70 67 Kunskapsuppföljning Barn- och ungdomsförvaltningen 2014 Nytt betygssystem I och med att ett nytt betygssystem har införts i svensk skola

Läs mer

Grundläggande aritmetiska färdigheter i årskurs 9 i Svenskfinland. Christian Westö

Grundläggande aritmetiska färdigheter i årskurs 9 i Svenskfinland. Christian Westö Grundläggande aritmetiska färdigheter i årskurs 9 i Svenskfinland Christian Westö Avhandling i specialpedagogik för pedagogie magisterexamen Åbo Akademi Pedagogiska fakulteten Vasa, 2008 Författare (Efternamn,

Läs mer

PM - Elever och personal i grundskolan. Läsåret 2018/2019

PM - Elever och personal i grundskolan. Läsåret 2018/2019 PM - Elever och personal i grundskolan Läsåret 2018/2019 Sammanfattning Den 31 december 2018 var målgruppen barn och unga 6 15 år 3 215 individer. Enligt kommunens befolkningsprognos (SWECO: 2018 2028)

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 43-2014:7777 Forshaga kommun kommun@forshaga.se Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av skolformerna förskoleklass och grundskola i Forshaga kommun Skolinspektionen

Läs mer

Kvalitetsarbete för Jonsboskolan period 3 (jan-mars), läsåret 2013/2014.

Kvalitetsarbete för Jonsboskolan period 3 (jan-mars), läsåret 2013/2014. Kvalitetsarbete för Jonsboskolan period 3 (jan-mars), läsåret 2013/2014. 1 Systematiskt kvalitetsarbete Enligt Skollagen (SFS 2010:800) ska varje huvudman inom skolväsendet på huvudmannanivå systematiskt

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Dnr 43-2016:10600 Burlövs kommun för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Tågarpskolan i Burlövs kommun Skolinspektionen Box 156, 221 00 Lund, Besöksadress Gasverksgatan 1 Dnr 43-2016:10600 2 (6)

Läs mer

Resultat från de nationella proven 2014 för årskurs 9. Upplands Väsby kommun Kundvalskontoret 2014-12-03

Resultat från de nationella proven 2014 för årskurs 9. Upplands Väsby kommun Kundvalskontoret 2014-12-03 Resultat från de nationella proven 2014 för årskurs 9. kommun Kundvalskontoret 2014-12-03 Skolverket publicerade i november 2014 resultat från de nationella proven för grundskolans årskurs 9. Nationella

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3

Nationella prov i årskurs 3 Utbildningsstatistik 1 (9) Nationella prov i årskurs 3 Nationella ämnesprov i matematik, svenska och svenska som andraspråk genomförs under vårterminen i årskurs 3 sedan våren 2009 och är obligatoriska

Läs mer

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan 2016-11-27 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Elevers kunskapsutveckling i grundskolan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola

Beslut för förskoleklass och grundskola Skolinspektionen Dnr 44-2016:5175 Kristna skolföreningen i Malmö Org.nr. 846002-6654 Beslut för förskoleklass och grundskola efter tillsyn i Mariaskolan belägen i Malmö kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Läsning och skrivning hos finlandssvenska elever

Läsning och skrivning hos finlandssvenska elever Vasa Specialpedagogiska Center Åbo Akademi i Vasa Lahtinen, U., Hjerpe, J. & Risberg, A-K. 2006 Läsning och skrivning hos finlandssvenska elever Kartläggning av läs- och skrivfärdighet och läs- och skrivvanor

Läs mer

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018

Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Betyg i årskurs 6, vårterminen 2018 Diarienummer: 2018.00225 Sara Brundell Anders Lundahl Skolverket Rapport 1 (8) Sammanfattning... 2 Andel elever med godkända terminsbetyg... 2 I engelska erhöll fler

Läs mer

Erfarenheter och effekter av satsningar på lärare i skolor med låga elevresultat

Erfarenheter och effekter av satsningar på lärare i skolor med låga elevresultat Erfarenheter och effekter av satsningar på lärare i skolor med låga elevresultat 2016-05-02 Anahita Assadi, Caroline Hall, Martin Lundin och Kristina Sibbmark IFAU (www.ifau.se) Projektet Handledning för

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Sollentuna kommun - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Sollentuna kommun - Elever åk 8. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Sollentuna kommun Sollentuna kommun - Elever åk 8 849 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 216 Pilen Marknadsundersökningar Mars 216 Våga Visa 216, sida 1 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

Bedömning och betyg - redovisning av två rapporter

Bedömning och betyg - redovisning av två rapporter UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETS- OCH EKONOMIAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (11) DNR 09-400//3332 2009-08-18 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2009-10-22 Bedömning

Läs mer

Nationella slutprov i sfi år 2010

Nationella slutprov i sfi år 2010 Enheten för utbildningsstatistik 1 (6) Nationella slutprov i sfi år 2010 För första gången redovisar resultat från en totalinsamling av de nationella slutproven i svenskundervisning för invandrare (sfi).

Läs mer

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Norra Strandskolan - Elever åk 3. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016

Sollentuna kommun. Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter Norra Strandskolan - Elever åk 3. Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 Sollentuna kommun - Elever åk 3 24 respondenter Våga visas kvalitetsuppföljning med enkäter 2016 Pilen Marknadsundersökningar Mars 2016 [Företaget AB], [Undersökningsnamn], sida 2 Om undersökningen Bakgrund

Läs mer

PM Betyg och stöd från årskurs 6 till 9. Dokumentdatum: Dnr: 2017:690 0 (16)

PM Betyg och stöd från årskurs 6 till 9. Dokumentdatum: Dnr: 2017:690 0 (16) PM Betyg och stöd från årskurs 6 till 9 Enheten för förskole- och grundskolestatistik Analysavdelningen 0 (16) Innehåll Sammanfattning... 1 De flesta uppnår godkända betyg... 1 Skolorna har svårt att stödja

Läs mer

Regiongemensam elevenkät 2017

Regiongemensam elevenkät 2017 Göteborg åk2 Kommunrapport Bakgrund Om undersökningen En regiongemensam elevenkät har genomförts sedan 2011 och innefattar samtliga GR:s medlemskommuner. Den gemensamma undersökningen omfattar alla kommuners

Läs mer

Resultatsammanställning läsåret 2017/2018

Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 Dnr 2018/BUN 0086 Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 Tyresö kommunala grundskolor 2018-08-08 Tyresö kommun / 2018-08-08 2 (18) Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun / 2018-08-08 3 (18)

Läs mer

Ämnesprov i årskurs 3

Ämnesprov i årskurs 3 Utbildningsstatistik Reviderad 1 (8) Ämnesprov i årskurs 3 Ämnesproven i matematik, svenska och svenska som andraspråk i årskurs 3 genomförs i slutet av årskursen och är obligatoriska att använda. 1 Resultat

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2014/15

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2014/15 nheten för utbildningsstatistik 1 (20) Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2014/15 I den här promemorian beskrivs s statistik om resultaten från de nationella proven i grundskolan.

Läs mer