VILKA MODERSMÅLSKUNSKAPER HAR FINLANDSSVENSKA ELEVER SOM GÅR UT ÅRSKURS 9?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VILKA MODERSMÅLSKUNSKAPER HAR FINLANDSSVENSKA ELEVER SOM GÅR UT ÅRSKURS 9?"

Transkript

1 VILKA MODERSMÅLSKUNSKAPER HAR FINLANDSSVENSKA ELEVER SOM GÅR UT ÅRSKURS 9? En utvärdering av inlärningsresultaten i modersmål och litteratur i årskurs 9 våren 2003 I april 2003 utvärderade Utbildningsstyrelsen inlärningsresultaten i modersmålet bland finlandssvenska elever i årskurs 9. Det var tredje gången som en nationell utvärdering av inlärningsresultaten i modersmålet genomfördes i årskurs 9. De elever som deltog i denna utvärdering hade i stor utsträckning haft möjlighet att följa läroplansgrunderna från år 1994 under hela sin skolgång. I samplet för utvärderingen ingick elever från 16 skolor på fastlandet. Parallellt med denna utvärdering genomfördes en motsvarande utvärdering i finska skolor, där ungefär elever ingick i samplet. Uppgifterna var delvis desamma för svenska och finska elever. Utvärderingen kunde också köpas till skolor som inte kommit med i samplet. Provet köptes till nästan 500 elever i 12 svenska skolor, däribland de åländska skolorna. Eleverna i dessa skolor skrev kunskapsprovet samma dag som eleverna i samplet. I denna sammanfattning presenteras de centrala utvärderingsresultaten för samplets del. Presentationen omfattar följande delar: - samplet - provutformning och provarrangemang - centrala provresultat - resultat i kunskapsprovet - diskuterande texter - modersmålsvitsorden - provdeltagarnas användning av svenska i vardagslivet - elevernas läsvanor - faktorer som har samband med resultaten - slutsatser Rapporten Ett viktigt men utmanande ämne kan beställas via Utbildningsstyrelsens försäljning: Hagnäsgatan 2, Helsingfors, telefon (09) Beställningen kan även göras per e-post på adressen myynti@oph.fi. Mer information om utvärderingen ger specialplanerare Chris Silverström, tfn (09) , e-post chris.silverstrom@oph.fi. Samplet De deltagande skolorna representerade olika regioner, kommuntyper och EU-målområden. Alla niondeklassare från de utvalda skolorna ingick i samplet, förutom elever som inte hade följt läroplanen i modersmål och litteratur för allmänundervisningen. Eleverna i samplet utgjorde en tredjedel av alla niondeklassare i svenska skolor på fastlandet läsåret

2 Län Population Sampel % av populationen Södra Finlands län Västra Finlands län skolor antal elever skolor antal elever % % Uleåborgs län % Totalt % TABELL. Population och sampel länsvis. Provutformning och provarrangemang Provuppgifterna utformades med utgångspunkt i de riksomfattande läroplansgrunderna för ämnet modersmål och litteratur. Syftet med utvärderingen var att den skulle ge tillförlitlig och mångsidig information om de kunskaper och färdigheter som eleverna har då de lämnar grundskolan för att gå vidare till andra stadiets utbildningar. I utvärderingen ingick två delprov. I kunskapsprovet prövades elevernas kunskaper om bl.a. språklig variation, muntlig kommunikation, finlandssvenskan, språkhistoria, grammatik, skrivregler, medietexter, författare och litteraturtermer. Kunskapsprovet innehöll hundra påståenden, vars riktighet eleverna skulle ta ställning till. Det var första gången som nivån på elevernas kunskaper utvärderades i så här stor utsträckning. I skrivuppgiften utvärderades elevernas förmåga att skriva en längre diskuterande text om ett ämne med anknytning till modersmål och litteratur. Alla deltagare genomförde proven på samma dag, så att de gjorde uppgifterna under två provpass (60 minuter + 90 minuter med möjlighet till förlängning). Först skrev eleverna kunskapsprovet och fyllde i en elevenkät som gav bakgrundsinformation om eleverna och undervisningen. Under det andra provpasset skrev eleverna den diskuterande texten. Centrala provresultat Eleverna nådde i hela provet i genomsnitt lösningsandelen 60 %, d.v.s. de nådde 60 % av de poäng som de skulle ha kunnat erhålla. Bäst var kunskaperna om frågor som gällde muntlig kommunikation och språklig variation (genomsnittlig lösningsandel 70 %). Eleverna visste alltså i allmänhet en hel del om föredragsteknik, slang och t.ex. tvåspråkighet. En orsak till det goda resultatet kan säkert vara att dessa teman också är aktuella i andra ämnen än modersmålet samt dessutom utanför skolan. Svagast var kunskaperna om litteratur och textkännedom (genomsnittlig lösningsandel 56 %). Inom detta område ingick uppgifter som gällde finlandssvenska författare, litteraturtermer, reklamtexter, tidningstexter m.m.

3 En dryg fjärdedel av eleverna hade goda, berömliga eller utmärkta kunskaper i provet. En knapp tiondel av deltagarna hade svaga resultat, d.v.s. de nådde inte godkändgränsen på minst 41 % av totalpoängen. Flickornas lösningsandel var i genomsnitt 66 %, pojkarnas 55 %. Könsskillnaden var klart mindre i kunskapsprovet än i skrivuppgiften. I kunskapsprovet fanns en skillnad till flickornas fördel i alla delområden utom finlandssvenskhet och språkhistoria, där skillnaden inte var statistiskt tillförlitlig. Skillnaden mellan könen var störst i skrivuppgiften, där flickorna i genomsnitt fick 66 % av poängen och pojkarna bara fick 50 % av poängen. Könsskillnaderna i skrivande har varit i samma storleksklass i alla tidigare modersmålsutvärderingar. FIGUR. Flickors och pojkars resultat i olika delområden. Eleverna i Södra Finlands län och Västra Finlands län befann sig i provet på ungefär samma nivå i alla delområden. Det framkom inte heller några skillnader mellan elever från stadsskolor och landsbygdsskolor. Däremot framgick tydliga skillnader i provprestationer mellan elever med olika planer för framtida studier. De elever som siktade på gymnasiestudier hade klart bättre provresultat än de elever som hade sökt till yrkesutbildningen. De flickor som hade sökt till gymnasiet hade de bästa resultaten både i kunskapsprovet och skrivuppgiften. De pojkar som hade sökt till yrkesutbildningen hade ett skrivresultat som var 27 procentenheter svagare än gymnasieflickornas resultat. Också resultatet i kunskapsprovet var klart svagare än gymnasieflickornas (14 procentenheter). Liknande skillnader i skrivresultat har även förekommit i tidigare modersmålsutvärderingar.

4 FIGUR. Resultat i kunskapsprovet och i skrivuppgiften för elever med olika planer för framtida studier. Resultat i kunskapsprovet För varje påstående i kunskapsprovet angav eleverna om påståendet var korrekt eller inte enligt deras uppfattning. Dessutom uppgav de om de var säkra eller osäkra på sitt svar eller om de eventuellt hade gissat svaret. Resultatnivån i kunskapsprovet var i genomsnitt nöjaktig. Eleverna nådde i genomsnitt 62 % av de poäng som de skulle ha kunnat erhålla i kunskapsprovet. De bästa resultaten hade eleverna i påståenden om muntlig kommunikation och språklig variation. Sammanlagt 89 % av deltagarna var helt säkra på att *I en stor sal måste man tala fortare så att det man säger hörs är ett felaktigt påstående. (Stjärnan * betyder att påståendet är felaktigt). Ungefär tre fjärdedelar av provdeltagarna var också säkra på att improvisation innebär att man inte följer ett givet manuskript och på att kroppshållning och gester har betydelse då man håller ett muntligt anförande. Ytterligare var 87 % av eleverna säkra på att slang inte används enbart av unga. Närmare tre fjärdedelar var säkra på att en balanserat tvåspråkig person talar två språk ungefär lika bra. Provet visade att eleverna hade svårigheter med bl.a. följande uppgifter: *Med temat i en novell avses novellens handling. (bara 15 % av eleverna gav korrekta svar som de var säkra på) *Selma Lagerlöf och Vilhelm Moberg var mest kända som poeter. (18 %) *Finlandssvenskan och rikssvenskan klassificeras som två olika språk. (23 %) Under och 1400-talet påverkades svenskan starkt av tyskan. (24 %) En tydlig styckeindelning visar hur skribenten har disponerat sin text. (33 %) Ett typiskt drag för reklamspråk är ofullständiga meningar. (35 %)

5 Skolornas resultat kunde variera en hel del. En förklaring är säkert att läroplansgrunderna från 1994 har gett skolorna möjlighet att sätta fokus på olika områden inom ämnet. Figuren gäller det korrekta påståendet Svenskan är ett indoeuropeiskt språk, men det är inte finskan. Figuren visar den procentuella andelen korrekta svar som eleverna i de sexton skolorna var antingen säkra eller osäkra på. Gissade korrekta svar har uteslutits ur figuren. I skola 1 uppgav sig bara 12 % vara säkra eller osäkra på att påståendet är korrekt, i skola 16 uppgav 77 % detsamma. FIGUR. Skolvisa resultat i det korrekta påståendet Svenskan är ett indoeuropeiskt språk, men det är inte finskan, som var ett av de hundra påståendena i kunskapsprovet. Diskuterande texter Deltagarna skrev en diskuterande text på minst 60 rader om bl.a. filmens, teaterns och tidningars betydelse samt skillnader i språkbruk. Andra ämnen var den egna utvecklingen i ämnet modersmål och litteratur, läsupplevelser, finländska traditioner och de elektroniska texternas inverkan på språket. Ämnena för skrivuppgiften var desamma i svenska och finska skolor. Alla texter bedömdes med vitsord av den egna läraren. Vitsordsmedeltalet för de texter som samlades in var 7,5. Bara 25 texter alla skrivna av flickor fick vitsorden 10- eller 10. Totalt fick 72 texter vitsord under 6-. Senare genomgick 340 texter (ungefär en tredjedel) en oberoende bedömning. Den oberoende bedömningen genomfördes så att bedömaren inte visste vilka vitsord texterna hade fått. Texter som hade fått höga vitsord av läraren fick även höga poäng i den oberoende analytiska bedömningen, där skalan var 0 5 poäng i fråga om aspekterna innehåll, disposition, ordval och stil, meningsbyggnad och strukturer, språklig korrekthet samt yttre form och läslighet. De oberoende bedömarna ansåg, liksom lärarna, att flickornas texter höll en högre nivå än pojkarnas. Störst var könsskillnaden i fråga om texternas yttre form och läslighet. Texterna var enligt den oberoende bedömningen något svagare i fråga om innehåll, meningsbyggnad och strukturer än i fråga om t.ex. yttre form samt språklig korrekthet (skiljetecken, begynnelsebokstäver, stavning m.m.).

6 FIGUR. Flickors och pojkars skrivfärdigheter enligt den oberoende bedömningen. (N=340) En innehållsanalys av ytterligare 180 texter visade bl.a. att eleverna gärna valde ett berättande grepp, trots att de i instruktionen uppmanats att skriva en text där de diskuterar ämnet och betraktar det ur många synvinklar. Texterna innehöll åsikter, men påståendena motiverades inte alltid på ett övertygande sätt. Eleverna hade tydliga svårigheter med att sätta rubrik för sina texter i 40 % av texterna motsvarade inte rubrik och text varandra särskilt väl. Intressant var att många elever framförde tämligen likartade åsikter om ämnena. Ett mycket stort antal elever vittnade om att det är nyttigt att läsa, att datorer innebär risker för språket, att slarv hotar språket, att dialekter och traditioner måste bevaras, att det är mer utvecklande att läsa böcker än att se filmer och att tidningar är viktiga. I de texter som handlade om språklig variation och språkets förenande eller åtskiljande kraft, förekom t.ex. följande åsikter och tankar: Skillnaden mellan unga och vuxna tycker jag är ganska stor. Vuxna talar ett mycket mer sofistikerat språk medan vi unga svär och talar slang. Vuxna har också ett mycket stort ordförråd. Det beror säkert på att de brukar läsa mera. Unga borde tala mera sin egen dialekt. När det talas dialekt utformas en sorts gemenskap bland dem som pratar. Alla kan ju inte så bra, men det viktigaste är att man försöker och lyssnar på de äldre. Att vara med och föra dialekten vidare till senare generationer, känns som en hederssak. Finska pratar jag så mycket mera för att med finskan kan jag mycket naturligare uttrycka mig själv och behöver inte tänka på varje ord som jag skall säga. Fast det att jag pratar bara finska gör min svenska ännu sämre, och sedan vill jag prata svenska ännu mindre, och så blir min svenska ännu sämre och sådär håller det på som ett häxhjul.

7 Modersmålsvitsorden Alla provdeltagare uppgav det betygsvitsord i modersmålet som de hade att tillgå i början av april år Medeltalet av alla deltagares vitsord var 7,7. Fördelningen på olika vitsordskategorier såg ut enligt följande: FIGUR. Pojkars och flickors senaste modersmålsvitsord på betyget (åk 9). Flickorna hade vitsordsmedeltalet 8,1 i modersmål och litteratur, medan pojkarnas motsvarande medeltal var 7,1. Eleverna hade sällan fått vitsorden fyra, fem och tio. Det vanligaste vitsordet var åtta. Tre fjärdedelar (76 %) av flickorna hade vitsorden åtta, nio eller tio i modersmålet, mot 38 % för pojkarnas del. Vitsordsfördelningen har varit mycket likartad i de tidigare utvärderingar som har genomförts i årskurs 9. Jämfört med vitsorden i årskurs 6 är modersmålsvitsorden i årskurs 9 klart lägre, särskilt för pojkarnas del. I utvärderingen år 2002 hade de deltagande pojkarna vitsordsmedeltalet 7,7 i årskurs 6 och flickorna hade medeltalet 8,4. (Silverström 2003, 102) Elever med höga vitsord presterade i genomsnitt också goda provresultat. Men liksom i tidigare utvärderingar kunde man skönja en tendens till att elever med samma provresultat hade mycket varierande betygsvitsord i ämnet. I utvärderingen i årskurs 7 år 2002 framkom en klar tendens till att flickor hade bättre skrivresultat än pojkar med samma betygsvitsord (Silverström 2003, 105). I denna utvärdering i årskurs 9 var den här tendensen inte alls lika stark, utan nästan obefintlig. Däremot framkom en tendens till att elever med olika planer för framtida studier hade varierande provresultat trots samma betygsvitsord. Flickor med vitsordet sex som tänkt fortsätta i gymnasiet nådde t.ex. 48 % av poängen i hela provet, medan pojkar med vitsordet sex som tänkt fortsätta inom yrkesutbildningen nådde 41 % av poängen.

8 Provdeltagarnas användning av svenska i vardagslivet De flesta provdeltagare uppgav att de har svenska som modersmål. Av deltagarna uppgav 11 % att de har finska som modersmål. Ytterst få provdeltagare hade något annat modersmål än svenska eller finska. Provdeltagarnas användning av svenska i vardagslivet utanför skolan kartlades med hjälp av åtta vardagssituationer, som framgår av figuren. Den visar att svenska används i hög grad tillsammans med familjemedlemmar och egna vänner. Enligt figuren tenderar flickor och pojkar i årskurs 9 att använda svenska ungefär lika mycket i alla situationer utom tre, där flickorna använder svenska mer. Flickor talar oftare svenska med egna vänner på fritiden, de skriver oftare e-post, brev och textmeddelanden på svenska och de använder oftare svenska i samband med fritidsintressen. I motsvarande kartläggning i årskurs 7 fanns inte statistiskt signifikanta skillnader i någon situation, utan flickor och pojkar använde svenska i ungefär lika stor utsträckning. (Silverström 2003, 78) FIGUR. Provdeltagarnas språkanvändning i olika vardagssituationer utom skoltid. (1 = aldrig svenska, 3 = lika mycket svenska som annat språk, 5 = alltid svenska)

9 Utgående från alla åtta situationer i figuren ovan skapades följande indexgrupper: Enbart eller mest ett annat språk än svenska (index < 2,5) Lika mycket svenska och ett annat språk (index 2,5 3,4) Mest svenska (index 3,5 4,4) Bara svenska (index 4,5 5,0) I Södra Finlands län använde 5 % av eleverna bara svenska (index 4,5 5,0) i vardagssituationerna utanför skolan. I Västra Finlands län var motsvarande siffra 39 %. En femtedel av eleverna i Södra Finlands län uppgav att de enbart eller mest använder ett annat språk än svenska utom skoltid (index < 2,5). Motsvarande andel för Västra Finlands län var en tiondel. Över huvud taget använde niondeklassarna svenska mer sällan än de sjundeklassare som deltog i modersmålsutvärderingen i årskurs 7 år 2002 (Silverström 2003, 81). Särskilt i Södra Finlands län förekommer nu en klar könsskillnad som inte fanns i årskurs 7. Av de deltagande pojkarna från Södra Finlands län uppgav 27 % att de enbart eller mest använder ett annat språk än svenska i vardagslivet. Bland flickorna uppgav 17 % detsamma, vilket är en klart lägre siffra. FIGUR. Elevernas användning av svenska i Södra Finlands län och Västra Finlands län. Elevernas läsvanor Två tredjedelar av de deltagande niondeklassarna uppgav att de läser minst en bok per månad på sin fritid. Flickorna läser betydligt mer böcker än pojkarna. Av pojkarna uppgav hälften att de inte läser en enda bok i månaden på sin fritid. Ytterst få pojkar läser två eller fler böcker per månad. Då elevernas läsvanor utreddes i årskurs 7 år 2002, uppgav 86 % av sjundeklassarna att de läser minst en bok per månad på fritiden (Silverström 2003, 76). Motsvarande siffra för niondeklassarna år 2003 var 67 %. Läsandet tenderar att minska under högstadietiden, säkert p.g.a. konkurrensen från andra fritidsintressen.

10 Gruppen elever som läser minst en bok per månad var större i Västra Finlands län (71 %) än i Södra Finlands län (63 %). Både flickorna och pojkarna i landsbygdsskolorna i Västra Finlands län är flitiga läsare. I de landsbygdsskolor som ingick i samplet läser 90 % av flickorna minst en bok per månad. FIGUR. Antalet böcker som flickor och pojkar läser per månad på sin fritid (andra än läroböcker). Faktorer som har samband med resultaten Elevernas läsning och lån av böcker på fritiden har ett positivt samband med provresultaten, speciellt bland flickor. Elevernas läsvanor har ett starkare samband med provresultatet än deras användning av svenskan i vardagssituationer. Men provresultatet var trots allt svagare för elever som för det mesta använder ett annat språk än svenska i sitt vardagsliv utanför skolan. Dessa elever nådde 55 % av poängen i hela provet (jfr 60 % för alla elever). Även analysen av skrivuppgiften visar att denna elevgrupp skrev texter som var svagare vad gäller ordval, stil, meningsbyggnad, ordföljd och andra strukturer, jämfört med de elever som mest använder svenska i sin vardag. Elevernas provresultat har framför allt samband med deras attityder till modersmålsämnet. Elever med positiv inställning (ofta flickor) hade goda resultat. Allmänt taget hade flickorna en mer positiv inställning till ämnet än pojkarna. Både pojkar och flickor anser att de har nytta av ämnet. I de påståenden som gällde i hur hög grad eleverna tycker om ämnet framkom, liksom tidigare, de mest negativa attityderna. I tabellen har attitydpåståendena grupperats i tre grupper. Ju högre värdet är, desto mer positiv är attityden i de fem påståendena i varje grupp. Värden över 3 betyder att attityden är positiv, värden under 3 att den är negativ.

11 Alla elever Flickor Pojkar Att tycka om ämnet 3,0 3,3 2,6 Att behärska ämnet 3,2 3,4 3,0 Att ha nytta av ämnet 3,9 4,1 3,5 TABELL. Elevernas attityder till modersmålsämnet enligt delområde (skala 1 5). Slutsatser Utvärderingen visar att många elever har relativt tillfredsställande kunskaper om ämnen som t.ex. språklig variation och föredragsteknik. Däremot finns det kunskapsluckor på många andra områden. Dessutom förekommer stora variationer i elevernas skrivförmåga då de lämnar den grundläggande utbildningen. Man kunde därför överväga följande insatser: Det behövs mer skrivande i genrer. Både kunskapsprovet och elevtexterna visar att eleverna inte alltid vet vad som kännetecknar olika textgenrer. Framför allt har de svårt att frigöra sig från den berättande genren i sitt eget skrivande. Utvärderingsresultaten visar att elever som fått riklig och varierande skrivträning i många genrer har goda skrivresultat. Det fanns även ett samband mellan goda skrivresultat och goda kunskaper om ordförrådet, grammatik och skrivregler. Den mångsidiga diskussionen borde ges mer plats i skrivundervisningen. Eleverna behöver mer träning i att underbygga påståenden med hållbara motiveringar i sakligt hållna texter. Eleverna behöver även övning i att skapa fungerande texthelheter som motsvarar förväntningarna på texten. Till detta hör övning i att sätta egen rubrik, att disponera texten och att skriva inledningar och avslutningar. Lärarna behöver mer stöd vid textbedömning. Skolornas skalor skiljer sig en aning från varandra och det vore bra om klarare riktlinjer kunde ges till lärarna på fältet. T.ex. kunde man i ett större forum diskutera vad som krävs för att en sakligt hållen text skall bedömas med vitsordet åtta (goda färdigheter). Den allmänna nivån på kunskaperna borde höjas. Många elever har brister i kunskaperna om språkhistoria, kända författare och metaspråk för textdiskussioner. Också i grammatik, ordkunskap och vissa finlandssvenska frågor förekommer ställvis brister. Det är viktigt att uppmuntra särskilt pojkars och finskdominerat tvåspråkiga elevers intresse för att läsa och skriva. Pojkarnas läsintresse tenderar att minska under högstadietiden. Läsning på fritiden verkar för bokslukande flickors del ha ett klart samband med goda resultat. Ett sätt att stimulera intresset för både läsande och skrivande är att använda nätbaserade hjälpmedel, t.ex. av typen Netlibris. Det är också uppenbart att de elever som fått svaga resultat i utvärderingen skulle behöva mer individuellt stöd. I denna sammanfattning ingår även hänvisningar till följande rapport: Chris Silverström, Modersmål och litteratur i sex år. En utvärdering av inlärningsresultat i modersmål och litteratur hos elever som slutfört årskurs 6 i den grundläggande utbildningen år Utvärdering av inlärningsresultat 5/2003. Utbildningsstyrelsen, Helsingfors.

12

UTVÄRDERING AV INLÄRNINGSRESULTATEN I MATEMATIK I ÅRSKURS 6 ÅR 2007

UTVÄRDERING AV INLÄRNINGSRESULTATEN I MATEMATIK I ÅRSKURS 6 ÅR 2007 UTVÄRDERING AV INLÄRNINGSRESULTATEN I MATEMATIK I ÅRSKURS 6 ÅR 2007 utvärderade i slutet av mars år 2007 inlärningsresultaten i matematik och attityderna till matematik i årskurs 6. Informationen samlades

Läs mer

Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga 29.4.

Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga 29.4. Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga Material 1 700 elever i 30 skolor i Svenskfinland, april 2014 20 skolor

Läs mer

Figur 1. Poängfördelning i uppföljningsutvärderingen i matematik (alla uppgifter sammanslagna).

Figur 1. Poängfördelning i uppföljningsutvärderingen i matematik (alla uppgifter sammanslagna). SAMMANDRAG Utbildningsstyrelsen utvärderade inlärningsresultaten i matematik i slutet av den grundläggande utbildningen våren 2011. Informationen samlades in med hjälp av ett sampel, som på ett heltäckande

Läs mer

Modersmål och litteratur i åk Sammandrag av utvärderingsresultaten

Modersmål och litteratur i åk Sammandrag av utvärderingsresultaten Modersmål och litteratur i åk 9 2014 Sammandrag av utvärderingsresultaten Jan Hellgren / Chris Silverström 12.9.2018 Material Ca 1 700 elever i 30 skolor i Svenskfinland, april 2014 20 skolor i den pappersbaserade

Läs mer

Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga 15.9.

Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga 15.9. Språk och skrivande i årskurs 9 projektets huvudrapport Fokus på finlandssvenska elevtexter - fördjupande artiklar om skrivförmåga Material Ca 1 700 elever i 30 skolor i Svenskfinland, april 2014 20 skolor

Läs mer

NCU:s utvärderingsverksamhet på svenska. Lärresultaten i de svenskspråkiga skolorna hur ser det ut?

NCU:s utvärderingsverksamhet på svenska. Lärresultaten i de svenskspråkiga skolorna hur ser det ut? Program NCU:s utvärderingsverksamhet på svenska Lärresultaten i de svenskspråkiga skolorna hur ser det ut? Diskussion om behoven ifråga utvärdering och utveckling av utbildning - En sak som vi vill bevara

Läs mer

Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230. Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10

Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230. Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10 Utbildningsfrågor Dnr 2006:2230 Ämnesprovet 2006 i grundskolans åk 9 och specialskolans åk 10 1 (10) Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2006 Skolverket genomförde vårterminen 2006 en insamling

Läs mer

Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2005

Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2005 Utbildningsfrågor 1 (10) 2004:00862 Resultaten av ämnesproven för årskurs 9 år 2005 Skolverket genomförde vårterminen 2005 en insamling av resultaten av ämnesproven i svenska och svenska som andraspråk,

Läs mer

INLÄRNINGSRESULTATEN I HÄLSOKUNSKAP I SLUTET AV DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2013 SAMMANDRAG

INLÄRNINGSRESULTATEN I HÄLSOKUNSKAP I SLUTET AV DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2013 SAMMANDRAG INLÄRNINGSRESULTATEN I HÄLSOKUNSKAP I SLUTET AV DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2013 SAMMANDRAG Innehåll Inlärningsresultaten i hälsokunskap i slutet av den grundläggande utbildningen 2013...... 3 Eleverna

Läs mer

Den finlandssvenska skolan en mötesplats för flerspråkiga

Den finlandssvenska skolan en mötesplats för flerspråkiga Den finlandssvenska skolan en mötesplats för flerspråkiga Chris Silverström De finlandssvenska eleverna deltog i utvärderingen av A-engelska, B-franska, B-tyska och B-ryska i årskurs 9. Utvärderingen visar

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny

Läs mer

Information till eleverna

Information till eleverna Information till eleverna Här följer en beskrivning av det muntliga delprovet som ingår i det nationella provet. Delprovet genomförs i grupper om 3 4 elever som sitter tillsammans med läraren. Var och

Läs mer

Tabell 1. Skolornas och elevernas fördelning i det genomförda samplet enligt undervisningsspråk.

Tabell 1. Skolornas och elevernas fördelning i det genomförda samplet enligt undervisningsspråk. SVENSKT SAMMANDRAG AV RAPPORTEN LUONNONTIETEELLINEN OSAAMINEN PERUSOPETUKSEN 9. LUOKALLA 2011 (FÖRF. PIRKKO KÄRNÄ, RIIKKA HAKONEN OCH JORMA KUUSELA, UTBILDNINGSSTYRELSEN 2012) SAMMANDRAGET ÄR SKRIVET MED

Läs mer

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK

SVENSKA SOM ANDRASPRÅK SVENSKA SOM ANDRASPRÅK Ämnet svenska som andraspråk behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur

Läs mer

Läsning och skrivning hos finlandssvenska elever

Läsning och skrivning hos finlandssvenska elever Vasa Specialpedagogiska Center Åbo Akademi i Vasa Lahtinen, U., Hjerpe, J. & Risberg, A-K. 2006 Läsning och skrivning hos finlandssvenska elever Kartläggning av läs- och skrivfärdighet och läs- och skrivvanor

Läs mer

SVENSKA. Ämnets syfte

SVENSKA. Ämnets syfte SVENSKA Ämnet svenska behandlar olika former av kommunikation mellan människor. Kärnan i ämnet är språket och litteraturen. I ämnet ingår kunskaper om språket, skönlitteratur och andra typer av texter

Läs mer

Svenska som andraspråk

Svenska som andraspråk Ämnet svenska som andraspråk ger elever med annat modersmål än svenska möjlighet att utveckla sin kommunikativa språkförmåga. Ett rikt språk är en förutsättning för att inhämta ny kunskap, klara vidare

Läs mer

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet

MODERSMÅL. Ämnets syfte. Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: Kurser i ämnet MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

Läromedel Läromedel anpassat för SVA01 t.ex. Språkporten 1 (2006) (kapitel 1-3 och 5). Rådfråga din examinator.

Läromedel Läromedel anpassat för SVA01 t.ex. Språkporten 1 (2006) (kapitel 1-3 och 5). Rådfråga din examinator. prövning sva 01 Malmö stad Komvux Malmö Södervärn PRÖVNING PRÖVNINGSANVISNINGAR Prövning i Svenska som andraspråk 1 Kurskod SVASVA01 Gymnasiepoäng 100 Läromedel Läromedel anpassat för SVA01 t.ex. Språkporten

Läs mer

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet modersmål ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERSMÅL Goda kunskaper i modersmålet gagnar lärandet av svenska, andra språk och andra ämnen i och utanför skolan. Ett rikt och varierat modersmål är betydelsefullt för att reflektera över, förstå, värdera

Läs mer

KANSALLINEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUS NATIONELLA CENTRET FÖR UTBILDNINGSUTVÄRDERING INLÄRNINGSRESULTATEN I SPRÅK I ÅRSKURS 9 ÅR 2013 TIIVISTELMÄ

KANSALLINEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUS NATIONELLA CENTRET FÖR UTBILDNINGSUTVÄRDERING INLÄRNINGSRESULTATEN I SPRÅK I ÅRSKURS 9 ÅR 2013 TIIVISTELMÄ KANSALLINEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUS NATIONELLA CENTRET FÖR UTBILDNINGSUTVÄRDERING INLÄRNINGSRESULTATEN I SPRÅK I ÅRSKURS 9 ÅR 13 TIIVISTELMÄ INLÄRNINGSRESULTATEN I SPRÅK I ÅRSKURS 9 ÅR 13 BAKGRUND...

Läs mer

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle.

Centralt innehåll. Läsa och skriva. Tala, lyssna och samtala. Berättande texter och sakprosatexter. Språkbruk. Kultur och samhälle. MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Ämnesprovet i årskurs Svenska och svenska som andraspråk

Ämnesprovet i årskurs Svenska och svenska som andraspråk Ämnesprovet i årskurs 9 2014 Svenska och svenska som andraspråk Lovisa Gardell och Tobias Dalberg Ämnesprovet för årskurs 9, 2014 är det andra i svenska och svenska som andraspråk enligt Lgr11. Ämnesprovet

Läs mer

Ålandsprovet i matematik

Ålandsprovet i matematik Statistik 2013:1 Ålandsprovet i matematik En mätning av matematikkunskaperna i årskurs 6 hösten 2012 Utredningsrapport Underrubrik Rapportens titel Undertitel 1 Utredningsrapport Utbildning I serien Utbildning

Läs mer

Nationella prov i årskurs 3

Nationella prov i årskurs 3 Utbildningsstatistik 1 (9) Nationella prov i årskurs 3 Nationella ämnesprov i matematik, svenska och svenska som andraspråk genomförs under vårterminen i årskurs 3 sedan våren 2009 och är obligatoriska

Läs mer

I figur 1 och 2 redovisas betygsfördelningen på delproven i svenska 1 respektive svenska som andraspråk 1.

I figur 1 och 2 redovisas betygsfördelningen på delproven i svenska 1 respektive svenska som andraspråk 1. Resultat från kursprov 1 våren 16 Tobias Dalberg, Kristina Eriksson, Harriet Uddhammar Institutionen för nordiska språk/fums Uppsala universitet Kursprov 1 vårterminen 16 hade temat Att göra gott? Här

Läs mer

Ämnesprovet i matematik i årskurs 9, 2014 Margareta Enoksson PRIM-gruppen

Ämnesprovet i matematik i årskurs 9, 2014 Margareta Enoksson PRIM-gruppen Ämnesprovet i matematik i årskurs 9, 2014 Margareta Enoksson PRIM-gruppen Inledning Konstruktionen av de nationella ämnesproven utgår från syftet med dessa, d.v.s. att stödja en likvärdig och rättvis bedömning

Läs mer

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan

Läsårsplanering i Svenska som andraspråk årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt 9. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information, Praktisk svenska

Läs mer

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019).

Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). Skolverkets förslag till reviderade kursplaner i svenska och svenska som andraspråk (arbetsmaterial 25 september 2019). I detta dokument synliggörs föreslagna likheter och skillnader mellan kursplanerna.

Läs mer

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information.

FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. FINSKA, B1-LÄROKURS I ÅRSKURS 7 9 Eleverna ska uppmuntras att använda finska mångsidigt för att kommunicera och söka information. Målet för undervisningen är att stödja eleven att fördjupa de kunskaper

Läs mer

Del ur Lgr 11: kursplan i modersmål i grundskolan

Del ur Lgr 11: kursplan i modersmål i grundskolan Del ur Lgr 11: kursplan i modersmål i grundskolan 3.7 Modersmål Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor

Läs mer

svenska kurskod: sgrsve7 50

svenska kurskod: sgrsve7 50 Svenska Kurskod: SGRSVE7 Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Ämnet handlar om hur språket är uppbyggt och fungerar samt hur det kan användas. Kärnan i ämnet är språk

Läs mer

DHGI!J*%$2(44!@!F-&&>$*6&6<1%(&5$,!5!KC4%.(4. A-C Ernehall, Fässbergsgymnasiet, Mölndal www.lektion.se

DHGI!J*%$2(44!@!F-&&>$*6&6<1%(&5$,!5!KC4%.(4. A-C Ernehall, Fässbergsgymnasiet, Mölndal www.lektion.se Svenska "#$%&'(&)*+'$,-*$,,*$.&'()/&0123-4)$*.56*$74$',$*(/'0118%59$*(0928,#$9'4('8%&'():;$%01.5,,&)*+''(%.88,,*

Läs mer

Muntliga prov i svenska och bedömningen av dem

Muntliga prov i svenska och bedömningen av dem Muntliga prov i svenska och bedömningen av dem Liisa Suomela, Niina Elf, Sivi Lindroos och Outi Hakola Institutionen för nordiska språk och nordisk litteratur, HU Flyt en jämförelse mellan två par Liisa

Läs mer

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar

Läs mer

LPP Magiska dörren ÅR 4

LPP Magiska dörren ÅR 4 LPP Magiska dörren ÅR 4 Detta arbetsområde omfattar läsning diskussion kring det lästa, skrivande av en egen berättelse, elevrespons på klasskamraters berättelse samt bearbetning av berättelsen. Arbetsområdet

Läs mer

Hello! Hej! 1B/2019 VILKA SPRÅK LÄSES I DEN. Statistika uppgifter om elevernas BAKGRUND. Bonjour! Tschüß!

Hello! Hej! 1B/2019 VILKA SPRÅK LÄSES I DEN. Statistika uppgifter om elevernas BAKGRUND. Bonjour! Tschüß! 1B/219 Tschüß! Hello! Hej! Bonjour! Hola! Statistika uppgifter om elevernas VILKA SPRÅK LÄSES I DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN? språkstudier och språkval BAKGRUND Cirka 8 % av eleverna i de finländska

Läs mer

FINSKA SOM ANDRA INHEMSKA SPRÅK, A-LÄROKURS I ÅRSKURS 2-6. Läroämnets uppdrag

FINSKA SOM ANDRA INHEMSKA SPRÅK, A-LÄROKURS I ÅRSKURS 2-6. Läroämnets uppdrag FINSKA SOM ANDRA INHEMSKA SPRÅK, A-LÄROKURS I ÅRSKURS 2-6 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare.

Läs mer

DET NATIONELLA PROVET I SVENSKA 3 OCH SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 3 VT 2019: SCEN OCH SALONG

DET NATIONELLA PROVET I SVENSKA 3 OCH SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 3 VT 2019: SCEN OCH SALONG RESULTATRAPPORT DET NATIONELLA PROVET I SVENSKA 3 OCH SVENSKA SOM ANDRASPRÅK 3 VT 19: SCEN OCH SALONG Andreas Broman 1. Inledning Det nationella provet i kurserna i svenska 3 och svenska som andraspråk

Läs mer

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL

MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL 3.7 MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan

Terminsplanering i svenska årskurs 8 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt. I årskurs 8 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information och Praktisk svenska.

Läs mer

Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6

Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6 2015-10-23 1 (8) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Samband mellan elevers resultat i årskurs 3 och 6 Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet.

Läs mer

Distansundervisning. Anna Anu Viik. tel +46(0)-737-00 35 33 anuviik@hotmail.com Twitter: @hueligen Facebook: Modersmål Sverige

Distansundervisning. Anna Anu Viik. tel +46(0)-737-00 35 33 anuviik@hotmail.com Twitter: @hueligen Facebook: Modersmål Sverige Distansundervisning Anna Anu Viik tel +46(0)-737-00 35 33 anuviik@hotmail.com Twitter: @hueligen Facebook: Modersmål Sverige Utmaningar! Grupperna är ofta heterogena! Modersmål är inte ett schemalagt

Läs mer

Nationella slutprov i sfi år 2010

Nationella slutprov i sfi år 2010 Enheten för utbildningsstatistik 1 (6) Nationella slutprov i sfi år 2010 För första gången redovisar resultat från en totalinsamling av de nationella slutproven i svenskundervisning för invandrare (sfi).

Läs mer

Resultatsammanställning läsåret 2017/2018

Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 Dnr 2018/BUN 0086 Resultatsammanställning läsåret 2017/2018 Tyresö kommunala grundskolor 2018-08-08 Tyresö kommun / 2018-08-08 2 (18) Barn- och utbildningsförvaltningen Tyresö kommun / 2018-08-08 3 (18)

Läs mer

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan

Sammanfattning. Tillgång till IT i hemmet och skolan. Användning av IT. Datoranvändning i skolan. Internetanvändning i skolan 117 4 Sammanfattning Tillgång till IT i hemmet och skolan Lärare och elever har god tillgång till IT i hemmet. Tillgången till IT-verktyg i hemmet hos lärare, skolledare och elever är hög. Nästan samtliga

Läs mer

Terminsplanering för årskurs 7-9:

Terminsplanering för årskurs 7-9: Terminsplanering för årskurs 7-9: Temaområde:genre pedagogik, literatur samt diverse övriga teman. Mailadress: sandra.bookbinder@edu.upplandsvasby.se Samtliga veckor har följande indelning när det gäller

Läs mer

SVENSKA. Lokal kursplan för ämnet Svenska. Kungsmarksskolan Strävansmål år 9

SVENSKA. Lokal kursplan för ämnet Svenska. Kungsmarksskolan Strävansmål år 9 Kungsmarksskolan 2007-08-16 SVENSKA Lokal kursplan för ämnet Svenska. Strävansmål år 9 Skolan skall i sin undervisning i svenska sträva efter att eleven: - utvecklar sin fantasi och lust att lära genom

Läs mer

Nationella prov i grundskolan våren 2012

Nationella prov i grundskolan våren 2012 23 januari 2013 1 (35) Nationella prov i grundskolan våren 2012 I denna promemoria beskrivs s statistik om nationella prov i grundskolan våren 2012. Provresultat redovisas för årskurserna 3, 6 och 9. Våren

Läs mer

INLÄRNINGSRESULTATEN I HUSLIG EKONOMI I SLUTSKEDET AV DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2014

INLÄRNINGSRESULTATEN I HUSLIG EKONOMI I SLUTSKEDET AV DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2014 KANSALLINEN KOULUTUKSEN ARVIOINTIKESKUS NATIONELLA CENTRET FÖR UTBILDNINGSUTVÄRDERING INLÄRNINGSRESULTATEN I HUSLIG EKONOMI I SLUTSKEDET AV DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN 2014 SAMMANFATTNING INNEHÅLL Inlärningsresultaten

Läs mer

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B

SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B SÄRSKILD PRÖVNING I SVENSKA B Följande färdigheter ska du uppvisa under prövningen för att få ett godkänt betyg på kursen: SKRIVANDE: Du ska kunna producera olika typer av texter som är anpassade till

Läs mer

MODERSMÅL 3.6 MODERSMÅL

MODERSMÅL 3.6 MODERSMÅL 3.6 MODERSMÅL Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.

Läs mer

Terminsplanering i Svenska årskurs 9 Ärentunaskolan

Terminsplanering i Svenska årskurs 9 Ärentunaskolan På arbetar vi tematiskt med läromedlet Svenska Direkt. I årskurs 9 arbetar vi med arbetsområdena Konsten att påverka, Konsten att berätta, Konsten att söka och förmedla information, Praktisk svenska och

Läs mer

Rapport till Vara kommun om biblioteksundersökning år 2009

Rapport till Vara kommun om biblioteksundersökning år 2009 SKOP, har på uppdrag av Vara kommun genomfört en biblioteksundersökning bland bibliotekens besökare. Huvudresultaten redovisas i denna rapport. Undersökningens genomförande framgår av Bilaga. Undersökningen

Läs mer

Skola kön inlärningsresultat

Skola kön inlärningsresultat Skola kön inlärningsresultat Utbildningsstyrelsen Duplikat 16/2004 SKOLA KÖN INLÄRNINGSRESULTAT GORDON, TUULA. PhD, forskare, docent Helsingfors universitets forskarkollegium, Helsingfors universitet LAHELMA,

Läs mer

Svenska Läsa

Svenska Läsa Svenska Läsa utvecklar sin fantasi och lust att lära genom att läsa litteratur samt gärna läser på egen hand och av eget intresse, utvecklar sin förmåga att läsa, förstå, tolka och uppleva texter av olika

Läs mer

1. Resultat i delprov och sammanvägt provbetyg, svenska

1. Resultat i delprov och sammanvägt provbetyg, svenska Resultat från kursprov 1 våren 2014 Tobias Dalberg, Kristina Eriksson Institutionen för nordiska språk/fums Uppsala universitet Kursprov 1 vårterminen 2014 hade temat Olika världar. Provet är det sjätte

Läs mer

Provbetyg E Provbetyg D Provbetyg C Provbetyg B Provbetyg A. Totalpoäng Minst 37 poäng Minst 59 poäng Minst 77 poäng Minst 95 poäng Minst 106 poäng

Provbetyg E Provbetyg D Provbetyg C Provbetyg B Provbetyg A. Totalpoäng Minst 37 poäng Minst 59 poäng Minst 77 poäng Minst 95 poäng Minst 106 poäng Ämnesprovet i matematik i årskurs 6, 2015 Astrid Pettersson och Marie Thisted PRIM-gruppen, Stockholms universitet Inledning Konstruktionen av de nationella proven utgår från syftet med dessa, d.v.s. att

Läs mer

I tabell 1 redovisas betygsfördelningen på delproven i svenska 1 respektive svenska som andraspråk 1.

I tabell 1 redovisas betygsfördelningen på delproven i svenska 1 respektive svenska som andraspråk 1. Resultat från kursprov 1 våren 2017 Ylva Nettelbladt, Kristina Eriksson, Harriet Uddhammar Institutionen för nordiska språk/fums Uppsala universitet Kursprov 1 vårterminen 2017 hade temat Vad jag vill

Läs mer

Nationella provet i matematik i årskurs 9, 2018

Nationella provet i matematik i årskurs 9, 2018 Nationella provet i matematik i årskurs 9, 2018 Charlotte Nordberg PRIM-gruppen, Stockholms universitet Inledning Syftet med de nationella proven är att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygssättning

Läs mer

3. Bedömningen i A-finska och mofi. Lärare kan totta kai! Vasa Ingelisa Wikholm

3. Bedömningen i A-finska och mofi. Lärare kan totta kai! Vasa Ingelisa Wikholm 3. Bedömningen i A-finska och mofi Lärare kan totta kai! Vasa 25.10.2014 Ingelisa Wikholm Om bedömningen i A-fi och mofi på 60 minuter! Resultaten i utvärderingen 2009 Bedömningens principer i utkastet

Läs mer

Slutbetyg i grundskolan våren 2013

Slutbetyg i grundskolan våren 2013 Utbildningsstatistik 2013-09-30 1 (13) Slutbetyg i grundskolan våren 2013 I denna promemoria redovisas slutbetygen för elever som avslutade årskurs 9 vårterminen 2013. Syftet är att ge en beskrivning av

Läs mer

Prövningen Vid prövningstillfället ska du komma till skolan och göra en läsförståelseuppgift samt en argumenterande skriftlig uppgift.

Prövningen Vid prövningstillfället ska du komma till skolan och göra en läsförståelseuppgift samt en argumenterande skriftlig uppgift. 2013 2015 Välkommen till prövning i Svenska som andraspråk 1! Kursen innehåller moment där du ska kunna uttrycka dig i tal och skrift på ett klart och tydligt sätt. Hur du använder språket för vardagsbruk

Läs mer

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6

Centralt innehåll. Tala, lyssna och samtala. Läsa och skriva. Berättande texter och faktatexter. Språkbruk. I årskurs 1-6 SVENSKA Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker. Att

Läs mer

Boksamtal i gymnasiet

Boksamtal i gymnasiet Sandra Holmgård Sandra.holmgard@helsinki.fi Våren 2014 Boksamtal i gymnasiet Under min studietid har jag reflekterat en del över litteraturundervisningen i skolan. Då jag tänker tillbaka på min egen skoltid

Läs mer

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Ålandsprovet i matematik. En mätning av matematikkunskaperna i årskurs 6 hösten Jakob Sällström

ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ. Ålandsprovet i matematik. En mätning av matematikkunskaperna i årskurs 6 hösten Jakob Sällström ÅLANDS STATISTIK OCH UTREDNINGSBYRÅ Ålandsprovet i matematik En mätning av matematikkunskaperna i årskurs 6 hösten 2016 Jakob Sällström 29.03.2017 Underlag 279 sjätteklassister, 144 pojkar och 135 flickor

Läs mer

Nationella prov Statistisk analys för Sjöängsskolans resultat årskurs 6 och Anneli Jöesaar

Nationella prov Statistisk analys för Sjöängsskolans resultat årskurs 6 och Anneli Jöesaar Nationella prov 2018 Statistisk analys för Sjöängsskolans resultat årskurs 6 och 9 2018-12-03 Anneli Jöesaar INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Bakgrund...3 2. Resultat Nationella prov 2018...3 2.1 Engelska...3 2.2

Läs mer

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018

Publiceringsår Skolenkäten. Resultat våren 2018 Publiceringsår 2018 Skolenkäten Resultat våren 2018 2 (15) Innehållsförteckning Inledning... 3 Var sjunde elev i årskurs nio känner sig inte trygg i skolan...4 Försämring avseende upplevd trygghet...4

Läs mer

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan

Elevers kunskapsutveckling i grundskolan 2016-11-27 1 (10) TJÄNSTESKRIVELSE UBN 2014/242-630 Utbildningsnämnden Elevers kunskapsutveckling i grundskolan Förslag till beslut 1. Utbildningsnämnden noterar informationen till protokollet. 2. Utbildningsnämnden

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17 Enheten för förskole- och grundskolestatistik 2017-11-30 1 (19) Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2016/17 I den här promemorian beskrivs s statistik om resultaten från de nationella

Läs mer

Utvärdering av inlärningsresultat i gymnastikundervisningen inom den grundläggande utbildningen år 2003

Utvärdering av inlärningsresultat i gymnastikundervisningen inom den grundläggande utbildningen år 2003 Utvärdering av inlärningsresultat i gymnastikundervisningen inom den grundläggande utbildningen år 23 SAMMANFATTNING AV CENTRALA UTVÄRDERINGSRESULTAT Våren 23 genomförde Utbildningsstyrelsen en riksomfattande

Läs mer

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18

Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Resultat på nationella prov i årskurs 3, 6 och 9, läsåret 2017/18 Diarienummer: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 Dnr: 2018:1619, 2018:1620, 2018:1621 1 (25) Sammanfattning... 2 Inledning... 3 Om de nationella

Läs mer

Fysisk och psykosocial miljö

Fysisk och psykosocial miljö 17 JULI 27 Fysisk och psykosocial miljö Resultaten i detta avsnitt härrör från hälsosamtalsundersökningen i Norrbotten, läsåret 26/27 1. Av länets 14 omfattar undersökningen, i årskurs fyra, na Älvsbyn,

Läs mer

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet moderna språk ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: MODERNA SPRÅK Moderna språk är ett ämne som kan innefatta en stor mängd språk. Dessa kan sinsemellan vara mycket olika vad gäller allt från skriftsystem och uttal till utbredning och användning inom skiftande

Läs mer

BILAGA 3 MÅL, INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGEN AV ELEVENS LÄRANDE I UNDERVISNING I ELEVENS EGET MODERSMÅL SOM KOMPLETTERAR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN

BILAGA 3 MÅL, INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGEN AV ELEVENS LÄRANDE I UNDERVISNING I ELEVENS EGET MODERSMÅL SOM KOMPLETTERAR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN BILAGA 3 MÅL, INNEHÅLL OCH BEDÖMNINGEN AV ELEVENS LÄRANDE I UNDERVISNING I ELEVENS EGET MODERSMÅL SOM KOMPLETTERAR DEN GRUNDLÄGGANDE UTBILDNINGEN Undervisningens uppdrag Enligt Finlands grundlag har alla

Läs mer

Elever och studieresultat i sfi år 2011

Elever och studieresultat i sfi år 2011 Utbildningsstatistik 2012-06-28 1 (9) Elever och studieresultat i sfi år 2011 Svenskundervisning för invandrare (sfi) är en kvalificerad språkutbildning som syftar till att ge vuxna invandrare grundläggande

Läs mer

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande:

Undervisningen i ämnet engelska ska ge eleverna förutsättningar att utveckla följande: ENGELSKA Det engelska språket omger oss i vardagen och används inom skilda områden som kultur, politik, utbildning och ekonomi. Kunskaper i engelska ökar individens möjligheter att ingå i olika sociala

Läs mer

Prövningens delar Prövningen består av tre delar: en uppsats, ett muntligt anförande och en inlämningsuppgift.

Prövningens delar Prövningen består av tre delar: en uppsats, ett muntligt anförande och en inlämningsuppgift. Svenska 1, 100 poäng Kurskod: SVESVE01 Centralt innehåll och kunskapskrav Skolverket anger vad kursen ska innehålla och vilka kriterier som gäller för de olika betygen. Läs om detta på webbplats Skolverket.

Läs mer

Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^

Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^ VCc ^j^\ Tvåspråkighetssatsning Manillaskolan ~^ Specialpedagogiska skolmyndigheten Definition Tvåspråkighet: Funktionell tvåspråkighet innebär att kunna använda båda språken för att kommunicera med omvärlden,

Läs mer

ESLÖVS KOMMUN Bilaga 2 Barn och Familj 2009-09-21. UTDRAG ur inlämnade analyser av resultat nationella ämnesproven skolår 3 våren 2009.

ESLÖVS KOMMUN Bilaga 2 Barn och Familj 2009-09-21. UTDRAG ur inlämnade analyser av resultat nationella ämnesproven skolår 3 våren 2009. ESLÖVS KOMMUN Bilaga 2 Barn och Familj 2009-09-21 UTDRAG ur inlämnade analyser av resultat nationella ämnesproven skolår 3 våren 2009 Västra skolan Resultat på de nationella ämnesproven skolår 3 Eftersom

Läs mer

Ämnesprov i årskurs 3

Ämnesprov i årskurs 3 Utbildningsstatistik Reviderad 1 (8) Ämnesprov i årskurs 3 Ämnesproven i matematik, svenska och svenska som andraspråk i årskurs 3 genomförs i slutet av årskursen och är obligatoriska att använda. 1 Resultat

Läs mer

Resultat nationella ämnesprov årskurs 3 läsåret 2009/2010

Resultat nationella ämnesprov årskurs 3 läsåret 2009/2010 Bilaga 1 RAPPORT 2010-09-10 Resultat nationella ämnesprov årskurs läsåret 2009/2010 Det är andra året som nationella prov genomförs i årskurs. 1. Matematik Av eleverna i årskurs är det 88,0 % som sammantaget

Läs mer

Pedagogisk planering tidningstexter

Pedagogisk planering tidningstexter Pedagogisk planering tidningstexter Syfte Undervisningen i ämnet svenska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om svenska språket. Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla

Läs mer

STÖDMATERIAL Kunskaper som understiger vitsordet åtta

STÖDMATERIAL Kunskaper som understiger vitsordet åtta 1 SVENSKA OCH LITTERATUR Stödmaterial till bedömningskriterierna för vitsordet 8 i slutbedömningen i svenska och litteratur Mål för undervisningen Innehåll Föremål för bedömningen i läroämnet Att kommunicera

Läs mer

I figur 1 och 2 redovisas betygsfördelningen på delproven i svenska 1 respektive svenska som andraspråk 1.

I figur 1 och 2 redovisas betygsfördelningen på delproven i svenska 1 respektive svenska som andraspråk 1. Resultat från kursprov 1 våren 1 Tobias Dalberg, Kristina Eriksson, Harriet Uddhammar Institutionen för nordiska språk/fums Uppsala universitet Kursprov 1 vårterminen 1 hade temat I andras ögon. Provet

Läs mer

Resultat från det nationella provet i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 våren 2018

Resultat från det nationella provet i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 våren 2018 Resultat från det nationella provet i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 våren 2018 Arjann Akbari, Anni Gustafsson Institutionen för nordiska språk Uppsala universitet Det nationella provet i svenska

Läs mer

Inledning. Provbeskrivning. Historia åk 6

Inledning. Provbeskrivning. Historia åk 6 Historia åk 6 Inledning Det övergripande målet för all historieundervisning i grundskolan är enligt kursplanen att utveckla elevernas historiemedvetande. En viktig utgångspunkt för denna målsättning är

Läs mer

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska

Pedagogisk planering för ämnet: Svenska 1(5) Pedagogisk planering för ämnet: Svenska Tidsperiod: årskurs 4 Syfte & övergripande mål: Vi kommer att läsa, skriva, lyssna och tala. Syftet är att du ska utveckla förmågan att: - formulera dig och

Läs mer

Skolenkäten våren 2016

Skolenkäten våren 2016 Dnr 2015:7261 Skolenkäten våren 2016 Fördjupad analys om respekt mellan elever och lärare www.skolinspektionen.se Skolinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besök: Sveavägen 159 Telefon: 08-586 080

Läs mer

3.18 Svenska som andraspråk

3.18 Svenska som andraspråk 3.18 Svenska som andraspråk Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra

Läs mer

Förmåga att kommunicera i olika kommunikationsmi ljöer. beakta andra i en kommunikationssit uation. använda mångsidiga retoriska uttrycksmedel

Förmåga att kommunicera i olika kommunikationsmi ljöer. beakta andra i en kommunikationssit uation. använda mångsidiga retoriska uttrycksmedel Bedömningskriterier för goda kunskaper (verbal bedömning) eller vitsordet 8 (sifferbedömning) i slutet av årskurs 6 i lärokursen svenska och litteratur Mål för undervisningen Innehåll Föremål för bedömningen

Läs mer

Visa vägen genom bedömning

Visa vägen genom bedömning Visa vägen genom bedömning För att du alltid ska veta var du befinner dig i din utveckling, har vi tagit fram Sveaskolans mål i olika ämnen och olika skolår. Dessa mål när du och läraren samtalar om vad

Läs mer

A-Finska åk 7-9. Läroämnets uppdrag

A-Finska åk 7-9. Läroämnets uppdrag A-Finska åk 7-9 Läroämnets uppdrag Språk är en förutsättning för lärande och tänkande. Språket är närvarande i all verksamhet i skolan och alla lärare är språklärare. Språkstudierna främjar utvecklingen

Läs mer

En beskrivning av terminsbetygen våren 2013 i grundskolans

En beskrivning av terminsbetygen våren 2013 i grundskolans Utbildningsstatistik 2013-11-28 1 (8) En beskrivning av terminsbetygen våren 2013 i grundskolans årskurs 6 I denna promemoria redovisas terminsbetygen vårterminen 2013 för elever i årskurs 6. Betygssättningen

Läs mer

RESULTATRAPPORT KURSPROV 3 VT 2018 HETA NAMN Arjann Akbari, Andreas Broman

RESULTATRAPPORT KURSPROV 3 VT 2018 HETA NAMN Arjann Akbari, Andreas Broman RESULTATRAPPORT KURSPROV 3 VT 18 HETA NAMN Arjann Akbari, Andreas Broman 1. Inledning Kursprovet i svenska 3 och svenska som andraspråk 3 vårterminen 18 hade titeln Heta namn och handlade om namn på människor

Läs mer

Resultatrapport 2013: Ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 3

Resultatrapport 2013: Ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 3 Barbro Hagberg-Persson, Provansavarig för ämnesprovet i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 3 Resultatrapport 2013: Ämnesprov i svenska och svenska som andraspråk för årskurs 3 Från och med

Läs mer

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I TEATERKONST

ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I TEATERKONST ANVISNINGAR FÖR GYMNASIEDIPLOMET I TEATERKONST för studerande som inlett sina gymnasiestudier efter 31.7.2016 Föreskrifter och anvisningar 2017:8b Utbildningsstyrelsen Föreskrifter och anvisningar 2017:8b

Läs mer

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2018

Historia Årskurs 9 Vårterminen 2018 Historia Årskurs 9 Vårterminen 2018 1 Inledning Utgångspunkten för de nationella proven i historia är kursplanen i historia. Denna har det övergripande målet att utveckla elevers historiemedvetande genom

Läs mer

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk

3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk 3.7.3 Modersmål - jiddisch som nationellt minoritetsspråk Judar är en nationell minoritet med flerhundraåriga anor i Sverige. Deras språk jiddisch är ett officiellt nationellt minoritetsspråk. De nationella

Läs mer

Kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet

Kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet Kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet Skolverkets föreskrifter (SKOLFS 2011:124) om kursplan i svenska för kompletterande undervisning för svenska elever i utlandet.

Läs mer