Minnesanteckningar RMPG Kvinnosjukvård

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Minnesanteckningar RMPG Kvinnosjukvård"

Transkript

1 Minnesanteckningar RMPG Kvinnosjukvård Dag: sep 2015 Plats: Deltagare: Meddelat förhinder: Kopia för kännedom: Hooks Herrgård, Hook Gunnel Lindell (ordf.), KK Kalmar Lena Arvidsson, KK Västervik Christina Gunnervik, KK Värnamo Maria Engman, KK Eksjö Ninnie Borendal Wodlin, KK Linköping Agneta Werner, KK Norrköping (MLA) Per Rosenberg, Onkologiska kliniken Linköping Birgitta Gustavsson-Borg, KK Jönköping Henning Elvtegen, sekr. Östergötland, Ledningsstaben Anders Martinsson, KK Norrköping Elisabeth Kristiansen, centrumchef, BKC, US 1. Minnesanteckningar från föregående möte (Gunnel) Inga anmärkningar på minnesanteckningarna från RMPG:s möte gjordes. Minnesanteckningarna läggs till handlingarna. 2. Arbete med RMPG KK:s Strategiska rapport En diskussion förs om värdet av en strategisk rapport. - En strategisk rapport tas fram under tidigt höst varje år. - Den strategiska rapporten arbetas fram av RMPG vid gruppens höstmöte. Rapporten ska bygga på innehållet i de 6 kvalitetsgruppernas årsrapporter, vilka ska vara färdiga senast ett par veckor innan RMPG:s höstmöte. - Den strategiska rapporten består av två delar: o En inledande del i vilken RMPG sammanfattar de viktigaste strategiska utmaningarna och områdena inför kommande år, med grund i kvalitetsgruppernas rapporter o En fördjupande del kallad RMPG:s samlade kvalitetsrapporter 20XX där kvalitetsgruppernas årsrapporter i sin helhet infogas. o Den strategiska rapporten ger på detta sätt en totalbild över arbetet som bedrivs i RMPG och dess kvalitetsgrupper.

2 - Den strategiska rapport som ges ut exempelvis hösten år 2015 kommer att innehålla resultat från I mars månad 2016 lämnas RMPG:s årsrapport för föregående år in. Om kvalitetsgrupperna eller enskilda individer har möjlighet att i tid till årsrapportens resultatbilaga ta fram preliminära resultat för närmast föregående år (i detta fall 2015) kan så göras. I annat fall bildar den strategiska rapporten från föregående år (i detta fall från 2015, med resultat från 2014), där resultaten alltså är ett år äldre, grund för resultatbilagan. Under RMPG-mötets andra dag arbetades ett utkast till strategisk rapport för 2015, med data från 2014, fram. Utkastet kommer att slutföras av ordförande och sekreterare och skickas sedan ut till RMPG och andra berörda. 3. Aktuellt från respektive RMPG-kvalitetsgrupp RMPG:s representant i respektive kvalitetsgrupp redogjorde för hur arbetet under året varit. De viktigaste strategiska utmaningarna för varje kvalitetsgrupp finns beskrivna i den kommande strategiska rapportens första del. 4. Information från klinikerna Från diskussionen: - Flera kliniker har en utmaning rörande bemanningssituationen på barnmorskesidan. - Det finns en upplevelse av att klimatet gentemot obstetriker i press och på nätet har hårdnat. Det finns en risk att viljan hos läkare under utbildning att välja specialiteten påverkas av detta. Detta skulle kunna leda till en framtida bristsituation. - Svarstiderna från patolog varierar i sjukvårdsregionen, men är på flera ställen lång. Flera sjukhus förefaller ha problem med bemanningen på patologsidan. Under 2016 införs standardiserade vårdförlopp för en rad diagnoser, bland annat ovarialcancer. Införandet innebär ytterligare en utmaning för sjukvårdsregionens patologer. - På flera kliniker pågår ett intensivt arbete med arbetsväxling eller inventering inför sådan. Frågan Vem gör vad? ställs och uppgifter flyttas till andra yrkesgrupper. På Kvinnokliniken US flyttas exempelvis en del uppgifter över till vårdadministratörer. Även arbetsväxling mellan barnmorskor, sjuksköterskor/undersköterskor förekommer för att frigöra barnmorsketid. - Per aviserar att han avser att gå i pension i maj Arbete pågår med att rekrytera ny verksamhetchef till Kvinnokliniken på Vrinnevisjukhuset eftersom Anders Martinsson fattat beslut om att lämna sin tjänst. 5. Aktuellt från RCC (Per) 5.1. Nationell nivåstrukturering av vulvacancer RCC i samverkan har uppdragit till 7 sakkunniggrupper att ta fram förslag för en nationell nivåstrukturering av åtgärder för 7 cancerformer med relativt liten vårdvolym nationellt sett. Utgångspunkten är att kvaliteten skulle bli bättre om ingreppen samlades på färre enheter än i dagsläget. En av dessa sju cancerformer är vulvacancer. I sakkuniggrupperna ingick representanter från samtliga universitetssjukhus. I sakkunniggruppen för vulvacancer ingick för US Linköpings del Preben Kjölhede.

3 RCC i Samverkan skickade sitt förslag om nivåstrukturering av de sju cancerformerna till landstingen i slutet av juni. Förslaget innehåller ett förslag på vid hur många enheter vulvacancer ska behandlas, men inte vid vilka enheter. De enheter som vill fortsätta att behandla patientgruppen kan ansöka om att bli en så kallad nationell vårdenhet. Förslaget från RCC i samverkan såg ut så här: Med stöd av en enig sakkunniggrupp föreslår RCC i samverkan att: - Behandling av vulvacancer ges vid minst 3 men högst 4 nationella vårdenheter i landet. - Verksamheten vid de nationella vårdenheterna ska utformas med stöd av sakkunniggruppens förslag. - Ett uppdrag för en nationell vårdenhet baseras på ansökan och ska uppfylla de krav som ställs på nationella enheter avseende utveckling, utbildning, forskning mm. - Nationell MDK införs vid definierade situationer. - Ansvar för nationell MDK utgår från en nationell vårdenhet. US Linköping har beslutat om att ansöka om att bli nationell vårdenhet för vulvacancer. Med anledning av RCC i samverkans förslag ska därför två saker göras: 1) Ett remissvar, som svarar på sju specifika frågor RCC i samverkan tas fram. Preben Kjölhede, Per Rosenberg och Gunnel Lindell ansvarar för remissvaret. Remissvaret avges av sydöstra sjukvårdsregionen tillsammans och politikerna i Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen skriver på svaret. Ett utkast till remissvar ska vara klart till ett möte med samtliga US representanter i de ovan nämnda sakkunniggrupperna den 5 oktober. Remissvaret ska lämnas in till RCC i Samverkan senast den 30 okt. 2) En ansökan om att bli nationell vårdenhet författas av Preben Kjölhede med bistånd av relevanta personer. Genom Regionsjukvårdsledningen har besked getts om att RJL och LKL avser att stödja US Linköpings ansökan i så motto att man avser att fortsätta skicka patienter till US Linköping om US Linköping skulle bli nationell vårdenhet. Ansökan ska lämnas in tillsammans med remissvaret till senast den 30 okt Standardiserade vårdförlopp Under 2015 har de standardiserade vårdförlopp som införts inte berört gynekologisk onkologi. Men, under 2016 kommer ovarialcancer att bli föremål för standardiserade vårdförlopp. Detta kommer att innebära utmaningar Ny chef på RCC Srinivas Uppugunduri är ny verksamhetschef på RCC Sydöst. Han har tidigare varit chef för Klinisk Kemi i RÖ, och har från den rollen erfarenhet av det sjukvårdsregionala arbetet genom deltagande i RMPG Medicinsk Diagnostik. Innan Srinivas började arbeta för RÖ arbetade han inom apoteksväsendet.

4 5.4. Nytt avtal om patienter inom gynekologisk onkologi Avtalet med Sörmland och Västmanland angående om att US även fortsättningsvis ska ta hand om gyn-onk-patienter från dessa landsting har nu förlängts. 6. Aktuellt inom cervixcancerprevention 6.1. Catch-up vaccinationer mot HPV hur ser nuläget ut? Maria Engman har begärt in uppgifter från de olika länen. RJL: Flickor födda kommer att erbjudas gratis vaccinering på skolorna. Det kommer att bli en kampanj på nätet (Facebook) och affischer i skolorna. Kampanjen anknyter till en pågående kampanj om vikten av GCK. Landstinget ersätter elevhälsan för utfört arbete och vaccin. Det kommer att bli en Facebookkampanj riktad mot flickor födda Dessa flickor får dock gå till vårdcentral för att få vaccinet, och de måste också betala själva. RÖ: Norrköping, Motala och Linköpings kommun har efter påtryckningar från RÖ nappat och försökt organisera catch-up vaccinationen genom att erbjuda tid och plats för detta. De preliminära resultaten ser lovande ut. Färdiga resultat av insatsen kommer att redovisas på Cervixcancerpreventionsmötet i Linköping den 14 oktober, till vilket landstingets/regionernas styrgrupper för GCK är inbjudna. LKL: Det har inte gått att få till ett samarbete med skolhälsovården kring catch-up vaccinationerna Cytburken nulägesrapport RJL: Cytburken fungerar bra i kliniskt bruk. Mer än 400 kvinnor har tagit cellprov på gynkliniken i Värnamo på ett år. Erfarenheten från RJL är att Cytburken är ett mycket bra verktyg. LKL: Cytburken används i kliniskt bruk. Det finns en rutin för användning men den följs inte riktigt bra. RÖ: Cytburken kommer att införas under hösten Screening i annat län än landstinget tillåtet enligt Patientlagen Patientlagen gäller från och med Lagen ger patienter möjlighet att välja offentligt finansierad öppen vård var som helst i Sverige. Lagen har tolkats så att screeningverksamhet är en form av öppenvård och därmed kan en person som kallas till screening välja att utföra denna i annat landsting än hemmalandstinget. Gunilla Gunnarsson, nationell cancersamordnare vid SKL, har i information till hälso- och sjukvårdsdirektörernas nätverk beskrivit att: Den långsiktiga lösningen är ett nationellt kallelsesystem och ett nationellt uppföljningssystem. Detta skulle eliminera osäkerhet kring kallelsetidpunkt, säkra påminnelser vid ej genomförd screeningundersökning, ge korrekt uppföljning och vara ett patientsäkert system. Från diskussionen: - Problemet är hur hemlandstinget ska få information om provresultatet. Även om man skulle skicka detta så kan man inte i hemlandstingen mata in prover som inte är tagna i det egna landstinget. Detta löses dock om båda landstingen har Cytburken.

5 - Det finns ett PM på US om hur man där i nuläget hanterar patienter från andra landsting. Detta skickades vid sittande bord ut till hela RMPG. 7. Frågor rörande RMC 7.1. Ändringsförslag rörande PM Infertilitetsutredning gemensamma riktlinjer i Sydöstra sjukvårdsregionen RMPG beslutar om ändring i nämnda PM efter förslag från RMC. Ändringen innebär att par som har 2 eller flera gemensamma barn inte ska utredas för infertilitet. Henning ber Meg Wigmo ändra PM:et. Detta mejlas sedan ut till RMPG och publiceras på sjukvårdsregionens hemsida Angående ömmande fall med bara månader kvar till 40-årsgränsen Marginalerna vid RMC har minskat. Detta beror på ökat inflöde, vilket i sin tur beror på att sjukvårdsregionen reviderat regelverket med anledning av SKL:s rekommendation från De minskade marginalerna har föranlett RMC att signalera till RMPG att möjligheterna att ge förtur för ömmande fall, där patienten endast har några månader kvar till 40-årsgränsen, har minskat. Information tas av verksamhetscheferna i RMPG med till informationsmöten med respektive kliniks läkargrupper Angående journalkontroll och åldersgräns vid spermiedonation RMC önskar uppmärksamma RMPG på viktiga aspekter vid spermidonation: I det sjukvårdsregionala PM:et Assisterad befruktning gemensamma riktlinjer i sydöstra sjukvårdsregionen, återfinns följande: 8. Barnlöshetsutredning får inte ha påvisat att någon medicinsk, psykologisk och/eller social kontraindikation mot graviditet och föräldraskap bedöms föreligga Övrigt Spermiedonationsbehandling omfattas inte av vårdgarantin och kan aldrig garanteras. Beslut om behandling fattas efter bedömning av ansvarig läkare och beteendevetare/psykolog i varje enskilt fall. RMC har haft ett antal fall där sådana kontraindikationer som avses ovan förelegat. Detta har dock inte upptäckts förrän på RMC. De sena negativa beskeden till patienterna, i kombination med en föreställning om att spermiedonation är något som omfattas av vårdgarantin och därför ska kunna hanteras snabbt, innan patienten fyller 40, (jmf skrivningen i PM:et) leder till en besvikelse hos patienten som möjligen är större än vad som varit fallet om upplysningarna om regelverket kommit patienten till

6 del i tidigare skede. Starka reaktioner på negativa besked är ett arbetsmiljöproblem på RMC. Mot bakgrund av ovanstående vill RMC uppmana kvinnoklinikerna till noggrann genomgång av patientens journal innan specialistvårdsremiss till RMC skrivs på, i synnerhet i de fall som patienten utretts på gynekologiska mottagningar utanför det egna sjukhuset. Mot bakgrund av ovanstående vill RMC uppmana kvinnoklinikerna att vara noggranna i sin information avseende gametdonation. I nuläget är väntetiden för spermiedonation omkring 6 månader och för äggdonation 1 år. Möjligheten att ge förtur till personer som är nära 40-årsgränsen har, som beskrivits i punkt 7.2 ovan, minskat Angående ökad produktion vid RMC och steg 2 av finansieringen Inför mötet har siffor om en produktionsökning vid RMC skickats till RMPG. Siffrorna diskuteras av RMPG, som finner dem rimliga. Det är RMPG:s uppfattning att önskemål om remiss till andra ställen än RMC också under 2015 hittills varit mycket ovanliga. RMPG:s ordförande meddelar Centrumrådet att det förefaller rimligt att steg två i ersättningstrappan från RJL och LKL till RMC för att ersätta för de ökade volymerna, aktiveras i samband med att ersättningarna för regionavtal 2016 beslutas Har Kvinnoklinikerna rapporteringsskyldighet till RMC? Mot bakgrund av att RMC ibland förefalla kontakta föräldrapar som genomgått IVF efter det att barn fötts, diskuteras frågan om Kvinnoklinikerna har någon rapporteringsskyldighet till RMC rörande hur det gått för just de barn tillkommit via IVF på RMC. Vad händer t ex om ett sådant barn dör i samband med, eller kort efter flörlossningen? RMC Konklusion: Ninnie tar mer frågan om Kvinnoklinikerna har någon rapporteringsskyldighet till RMC, och hur den i så fall ser ut, till RMC. 8. ST-utbildning och randningar i sjukvårdsregionen 8.1. Vilket ansvar US Linköping för att ta emot randare från sjukvårdsregionens ST-läkare? Ninnie informerar om att det inte finns något med bindande skall-krav om detta. Däremot bör US sträva efter att erbjuda dessa randare plats så snart som möjligt. Väntetiderna på US för detta har varit långa, och vissa kliniker i sjukvårdsregionen har haft randare som gjort sin randning i exempelvis Göteborg istället.

7 8.2. Sjukvårdsregional utbildning för ST-läkare inom gynekologi för att uppnå målet Kirurgisk färdighet? Flera kurser för att uppnå mål inom ST-utbildningen anordnas i SFOG:s regi. Det enda mål som framtida ST-läkare inte kommer att få kurser för i SFOG:s regi är målet om kirurgisk färdighet. Mot bakgrund av detta behöver sjukvårdsregionerna fundera över hur den här frågan ska hanteras. Ninnie tar med sig frågan till kontakter på US Linköping för att ta reda på om där finns intresse för att hålla en utbildning. 9. Användning av micro-array vid IUFD (Christina) På Kvinnokliniken Värnamo skulle nyligen ett nytt PM om IUFD tas fram. Då uppstod frågan om huruvida man ska göra micro-array på samtliga foster som drabbats av IUFD. I vissa landsting görs detta på nästan alla foster som drabbats av IUFD, och det finns inte enhetliga rekommendationer för detta. Att göra en micro-array är ganska kostsamt, och en gemensam riktlinje för sjukvårdsregionen skulle underlätta. - RMPG ger kvalitetsgrupp obstetrik i uppdrag att ta fram ett PM som är gemensamt för hela sjukvårdsregionen angående handläggning av intrauterin fosterdöd i stort, samt angående användning av micro-array. - RMPG beslutar att utgångspunkten för ovanstående PM ska vara att micro-array efter intrauterin fosterdöd endast ska göras på indikation i samråd med kliniska genetiker. 10. Regionala multidisciplinära konferenser (MDK) RMPG för en diskussion om hur konferenserna fungerar i dagsläget I Kalmar har detta inte fungerat bra. Kontakten med US har inte fungerat bra. US har i vissa fall flyttat konferensen utan att meddela. Ibland har också Kalmarpatienter blivit strukna utan att detta meddelats i förväg. Värnamo och Eksjö anmäler intresse av att vara med på framtida konferenser. Ninnie tar med frågan om MDK och kontakterna med inremitterande sjukhus tillbaka till US. 11. Nya rekommendationer för NIPT respektive utveckling av screening för preeklampsi Förslag från SFOG:s arbetsgrupp för fostermedicin angående NIPT Riktlinjerna finns här. Riktlinjerna har skickats ut till RMPG i förväg. Riktlinjen rör användningen av NIPT (icke-invasiv prenatal testning, d.v.s. genanalys av fetalt DNA som finns i ett blodprov från mamman) ska användas för att

8 upptäcka trisomi 13, 18 och 21. Riktlinjerna tar inte ställning till användning av NIPT för att upptäcka andra diagnoser. - Riktlinjerna kommer att leda till ett minskat antal amniocenteser på sikt. Det är viktigt att en god kompetens för att genomföra amniocenteser bibehålls trots den minskade volymen. - En slutgiltig version av riktlinjerna inväntas. Frågan bör därefter lyftas till Centrumrådet. Den ökade kostnaden för införande av NIPT för att upptäcka trisomi 13, 18 och 21 beräknas till ungefär 2 mkr per år. Kostnaden baseras på vad själva proverna skulle kosta. Eventuellt ökad tid för att informera patienterna är inte inräknad Planer på införande av screening för pre-eklampsi i Östergötland Ninnie informerar om att förhandlingar pågår med avtalsansvariga i RÖ angående införande av screening för pre-eklampsi. En kostnadsberäkning har gjorts av Eric Hildebrand. Denna visar att det för RÖ:s del skulle kosta ungefär 1 mkr per år. Om införandet dessutom ska beforskas, ökas kostnaden till 1,5 mkr per år. I beräkningarna ingår kostnader för provtagningen, analysen och ökad tid för handhavandet och informationen. 12. Aktivitetslistan I Östergötland sker ungefär 5000 födslar per år. I sjukvårdsregionen sker ungefär förlossningar per år. Detta skulle motsvara en kostnad om 12000/5000 * 1 mkr = 2,4 mkr för införande i hela sydöstra sjukvårdsregionen Centralisering av obduktioner av foster och barn (Gunnel) Vid RMPG-möte fattade beslut om att kontakta cheferna för de patologiska enheterna i sjukvårdsregionen med fråga om huruvida det vore möjligt att centralisera hanteringen till färre enheter i syfte att öka enhetligheten och kvaliteten. Gunnel har pratat med patologer i sjukvårdsregionen om ovanstående. De har en stor belastning och har inte kunnat ta i frågan än. RMPG gör ett omtag i frågan. Gunnel skickar ut en förfrågan till patologcheferna om att RMPG anser att det är viktigt att detta görs med hög kvalitet samt att det finns god kompetens i Jönköping och Linköping Nya frågor till Aktivitetslistan? Fler nya frågor fördes upp på listan. Se aktivitetslistan, vilken bifogats i utskicket av minnesanteckningarna.

9 13. Övriga frågor Östsvenska gyn 1-2 okt 2015 Lägesrapport (Agneta) Tyvärr var det för få anmälda, och Östsvenska gyn fick tyvärr ställas in trots ett mycket bra program. En anledning kan ha varit att SFOG hölls i Jönköping nyligen. Agneta frågar arbetsgruppen som ansvarade för planeringen om det är möjligt att genomföra mötet vid en annan tidpunkt med ungefär samma program, exempelvis i mars Angående GCK tagna hos privata vårdgivare RÖ informerar om att privata vårdgivare, sedan lång tid tillbaka, inte får ta GCK-prov. Detta beror på att dessa vårdgivare inte är anslutna till diverse vårdadministrativa system, vilket försvårar för RÖ att ta ansvar för uppföljning av patienten och i förlängningen patientsäkerheten Ändring av regiongemensamt PM om riskbedömning vid förlossning RMPG beslutar att endast datum behöver ändras. Ninnie kontaktar Meg, som genomför ändringen och sedan skickar ut PM:et till RMPG. Henning E publicerar det uppdaterade PM:et på sjukvårdsregionens hemsida Förfrågan till US om psykologhjälp från Gallerians läkarmottagning Jönköping Ovanstående förfrågan har inkommit angående patienter med infertilitet. US kommer att svara att de inte har möjlighet att ta emot patienter för denna typ av hjälp Socialstyrelsens nya rekommendation om gränsvärden för blodsocker hos gravida Den nya rekommendationen innebär relativt stora förändringar jämfört med tidigare. Konsekvenserna för de olika klinikerna diskuteras. Kvalitetsgrupp Preventiv Kvinnohälsa ges i uppdrag att diskutera vården av personer med graviditetsdiabetes på kommande möte, samt att då också påbörja arbetet med en för Sydöstra sjukvårdsregionen gemensam riktlinje för vården vid för graviditetsdiabetes.

10 13.6. Genetisk provtagning på män Fråga har uppkommit om vilken vårdgivare som ska betala genetiska utredningar av män som har genetiska avvikelser i släkten, t ex syskon med obalanserade translokationer. Dessa män skulle själva kunna ha avvikelser som påverkar deras barn eller deras riskbedömningar inför egna beslut om att skaffa barn. Ibland upptäcks dessa män genom att deras kvinnliga syskon utreds för infertilitet. På detta sätt initieras frågan för männens del vid en åtgärd som utförs av en kvinnoklinik. RMPG anser dock inte att det är rimligt att det är kvinnoklinikerna som ska ansvara för kostnaderna för männens eventuella fortsatta utredning Cellprov för patienter som genomgått transplantation/ska genomgå transplantation Patienter som genomgått transplantation eller ska genomgå transplantation ska genomgå cellprov. Flera olika specialiteter på US (främst onkologen) remitterar denna patientgrupp till Kvinnokliniken US oavsett varifrån patienten kommer i sjukvårdsregionen. Kvinnokliniken US skulle vilja ändra detta så att dessa patienter får göra sina cellprov på hemmaplan. Det framstår som orimligt att patienter ska behöva resa så långt för ett vanligt cellprov. Övriga kvinnokliniker anser att detta är rimligt. Ninnie vidtalar berörda på US om den nya remissgången. Ninnie skickar också ut US PM till RMPG om hur patientgruppen i nuläget tas om hand på US. 14. Byta av sekreterare för RMPG Henning Elvtegen slutar som sekreterare i RMPG Kvinnosjukvård på grund av tjänstledighet. Ny sekreterare blir Mats Mellkvist, Ledningsstaben, Region Östergötland. Bytet sker i oktober-dec 2014 och RMPG hålls underrättade om exakt datum för övergång. 15. Nästa möte Nästa möte blir ett endagsmöte och hålls på Eksjö sjukhus den 15 mars. Maria Engman håller kontakt med RMPG-sekreterare för eventuell hjälp med bokningar eller liknande.

Minnesanteckningar från möte med RMPG Kvinnosjukvård

Minnesanteckningar från möte med RMPG Kvinnosjukvård 2015-03-20 Minnesanteckningar från möte med RMPG Kvinnosjukvård Dag: 9 mars 2015 Plats: Deltagare: Meddelat förhinder: Västerviks sjukhus Gunnel Lindell (ordf.), KK Kalmar Lena Arvidsson, KK Västervik

Läs mer

Minnesanteckningar RMPG Kvinnosjukvård

Minnesanteckningar RMPG Kvinnosjukvård 2016-04-07 Minnesanteckningar RMPG Kvinnosjukvård Dag: 15 mars 2016 Plats: Deltagare: Kopia för kännedom: Kvinnokliniken Eksjö Gunnel Lindell (ordf.), KK Kalmar Lena Arvidsson, KK Västervik Christina Gunnervik,

Läs mer

Minnesanteckningar RMPG Kvinnosjukvård

Minnesanteckningar RMPG Kvinnosjukvård 2017-10-19 Minnesanteckningar RMPG Kvinnosjukvård Dag: 2017-10-04 Plats: Deltagare: Kopia för kännedom: Hooks Herrgård, Hok Ann-Marie Berglund, KK Kalmar Lena Arvidsson, KK Västervik Christina Gunnervik,

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Kvinnosjukvård

Minnesanteckningar från möte med RMPG Kvinnosjukvård 2014-12-05 Minnesanteckningar från möte med RMPG Kvinnosjukvård Datum: 2-3 dec 2014 Plats: Deltagare: Kopia för kännedom: Hotell Gyllene Uttern, Gränna Gunnel Lindell (ordf.), KK Kalmar Lena Arvidsson,

Läs mer

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri samt Barn- och Kvinnosjukvård

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri samt Barn- och Kvinnosjukvård Minnesanteckning 2015-10-01, Videokonferens Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri samt Barn- och Kvinnosjukvård I nedanstående text används följande förkortningar, Region Östergötland (RÖ), Region

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Kvinnosjukvård

Minnesanteckningar från möte med RMPG Kvinnosjukvård 2014-04-01 Minnesanteckningar från möte med RMPG Kvinnosjukvård Datum: 18 mars, kl. 09.30-15.30 Plats: Deltagare: Gäst (del av möte): Kopia för kännedom: Vrinnevisjukhuset, Norrköping Gunnel Lindell (ordf.),

Läs mer

Protokoll RMPG möte

Protokoll RMPG möte Protokoll RMPG möte 20180313 Sammanträdesplats Tid Deltagare Frånvarande Sommen, Regionsjukhuset Linköping 13 mars 2018, kl. 09.00-16.00 Johan Skoglund (ordf) KK Jönköping, Lena Arvidsson KK Västervik,

Läs mer

Minnesanteckningar RMPG Kvinnosjukvård

Minnesanteckningar RMPG Kvinnosjukvård 2016-11-02 Minnesanteckningar RMPG Kvinnosjukvård Dag: 12-13 oktober 2016 Plats: Deltagare: Kopia för kännedom: Hotell Ullinge Gunnel Lindell (ordf.), KK Kalmar Lena Arvidsson, KK Västervik Christina Gunnervik,

Läs mer

Isolerad hyperterm perfusion

Isolerad hyperterm perfusion 2015-10-30 SVN 2015-19 Gunilla Gunnarsson, ordf. RCC i Samverkan Sveriges kommuner och landsting 118 82 Stockholm Sydöstra sjukvårdsregionens remissvar avseende nationell nivåstrukturering av sju åtgärder

Läs mer

Regionrapport 2012 Fostermedicin

Regionrapport 2012 Fostermedicin Regionrapport 2012 Fostermedicin Syfte och mål Den regionala arbetsgruppen för Fostermedicin startade på uppdrag av RMPG Kvinnosjukvård hösten 2009. Gruppens syfte är att göra kvalitetsuppföljning av kvinnoklinikernas

Läs mer

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri samt Barn- och Kvinnosjukvård

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri samt Barn- och Kvinnosjukvård Minnesanteckning 2015-03-25, Vimmerby Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri samt Barn- och Kvinnosjukvård Närvarande: Ragnhild Holmberg, regionsjukvårdsansvarig H-län Ninni Borendahl Wodlin, medicinskt

Läs mer

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri, Barnsjukvård, Kvinnosjukvård samt Primärvård

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri, Barnsjukvård, Kvinnosjukvård samt Primärvård Minnesanteckning 2016-11-22, Videokonferens Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri, Barnsjukvård, Kvinnosjukvård samt Primärvård I nedanstående text används följande förkortningar, Region Östergötland

Läs mer

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport

Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport BESLUTSUNDERLAG 1/1 Ledningsstaben Göran Atterfors 2018-10-29 Dnr: RS 2018-481 Regionstyrelsen Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen - delårsrapport 08 2018 Årligen görs en delårsrapport för

Läs mer

Förtydligande av regler för privat verksamhet på RMC (Reproduktionsmedicinskt centrum)

Förtydligande av regler för privat verksamhet på RMC (Reproduktionsmedicinskt centrum) 1 (3) Ledningsstaben MISSIV Gunvor Rundqvist 2005-03-14 LiÖ 2005-247 Hälso- och sjukvårdsnämnden Förtydligande av regler för privat verksamhet på RMC (Reproduktionsmedicinskt centrum) Bakgrund RMC startade

Läs mer

Årsrapport 2015 RMPG kvinnosjukvård

Årsrapport 2015 RMPG kvinnosjukvård Årsrapport 2015 RMPG kvinnosjukvård Består av följande kvalitetsgrupper; Fostermedicin Gynekologi Obstetrik Preventiv kvinnohälsa Gynekologisk onkologi BB-vård RMPG liksom de olika kvalitetsgrupperna träffas

Läs mer

Assisterad befruktning. Gemensamma regler och grundkrav för IVF i Sydöstra sjukvårdsregionen

Assisterad befruktning. Gemensamma regler och grundkrav för IVF i Sydöstra sjukvårdsregionen grundkrav för IVF i Sydöstra Verksamhetscheferna för kvinnosjukvård 2015-01-23 2017-04-01 i sydöstra Assisterad befruktning. Gemensamma regler och grundkrav för IVF i Sydöstra Regler för offentligt finansierad

Läs mer

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ)

Årsrapport 2014 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Årsrapport 214 RMPG Kvinnosjukvård Kvalitetsgrupp BB-vård (BBQ) Anna Hallberg KK Värnamo Anna Westling KK länssjukhuset Ryhov Jönköping Cecilia Lundgren KK länssjukhuset Kalmar Emma Lindqvist KK Höglandsjukhuset

Läs mer

Pankreas- och Periampullär cancer, kurativt syftande kirurgisk behandling specifikt LAPC

Pankreas- och Periampullär cancer, kurativt syftande kirurgisk behandling specifikt LAPC 2016-05-26 SVN 2016-10 Gunilla Gunnarsson, ordf RCC i samverkan Sveriges kommuner och landsting Avd för vård och omsorg 118 82 Stockholm Sydöstra sjukvårdsregionens remissvar avseende nationell och regional

Läs mer

Nätverksträff RMPG-sekreterare

Nätverksträff RMPG-sekreterare Nätverksträff RMPG-sekreterare 2016-11-11 Dagens program 1. Inledning Marie Gustavsson 2. RMPGs uppdrag Jan-Erik Karlsson 3. Information om det Mats Bojestig sjukvårdsregionala arbetet 4. Diskussion RMPG

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik 2016-10-26 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag torsdagen den 20 oktober 2016 fredagen den 21 oktober 2016 Tid Plats kl 17:00 torsdag 20 oktober kl 08:30 14:30, fredag 21 oktober

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik 2014-12-19 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Fredagen den 19 december 2014 Tid Kl 10:00 15:00 Plats Närvarande Telefonmedverkan Anmält förhinder Hotell Högland, Nässjö Robert

Läs mer

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri samt Barn- och Kvinnosjukvård

Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri samt Barn- och Kvinnosjukvård Minnesanteckning 2015-12-04, Linköping Regionalt centrumråd för Hälsa, Psykiatri samt Barn- och Kvinnosjukvård I nedanstående text används följande förkortningar, Region Östergötland (RÖ), Region Jönköpings

Läs mer

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff PROTOKOLL 1(3) Diarienummer Plats: Värnamo sjukhus Närvarande: Ej närvarande: Helena Engström, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Karin Cederquist Roger Gunnarsson Niels Hornstra Stefan Rustscheff

Läs mer

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson

Klinisk genetik idag och i framtiden. Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Klinisk genetik idag och i framtiden Cecilia Gunnarsson, Jan-Erik Karlsson, Karl Landergren, Marie Gustavsson Uppdrag - Klinisk genetik 1. Nivåstrukturering. Att tillsammans skapa riktlinjer för vem som

Läs mer

Årsrapport 2012 Regional medicinsk programgrupp inom kvinnosjukvård

Årsrapport 2012 Regional medicinsk programgrupp inom kvinnosjukvård Årsrapport 2012 Regional medicinsk programgrupp inom kvinnosjukvård Aktiviteter under 2012 Under 2012 träffades RMPG Kvinnosjukvård som vanligt vid två tillfällen och i övrigt har det förekommit en livlig

Läs mer

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 24 november 2016

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 24 november 2016 Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 24 november 2016 Närvarande: Göran Atterfors (ordf.), Göran Henriks, Mari Bergeling, Bruno Larsson, Robert Ring, Yvonne Subay, Srinivas Uppugunduri, Magnus

Läs mer

Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande

Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande Nationellt programområde för Kvinnosjukdomar och förlossning Masoumeh Rezapour, ordförande Masoumeh Rezapour svnuppsalaorebro.se NPO Kvinnosjukdomar och förlossning Bildades november 2017 Huvuduppdrag

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier

Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier 2014-04-17 Minnesanteckningar från möte med RMPG Hälsofrämjande strategier Dag 14 mars 2014 Tid Kl. 09.00-14.00 Plats Vimmerby Folkhögskola, lilla E Närvarande: Jolanda van Vliet, ordförande Östergötland

Läs mer

Rekommendation rörande nationell nivåstrukturering av sarkom

Rekommendation rörande nationell nivåstrukturering av sarkom Rekommendation rörande nationell nivåstrukturering av sarkom Mot bakgrund av vad nedan angivits rekommenderar Regionala cancercentrum i samverkan landsting/regioner: att godkänna och tillämpa nedanstående

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård

Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Minnesanteckningar från möte med Centrumråd hjärtsjukvård Dag: 2015-04-14 kl.10.00-14.35 Plats Björkbacken, Vimmerby Närvarande: Jan-Erik Karlsson, ordförande Göran Atterfors Gunvor Rundqvist Stefan Franzén

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Fredagen den 7 april 2017 Tid kl 09:30 15:15 Plats Konferenscentrum, Alvesta Närvarande Robert Ring, ordf Linköping Ann-Charlotte Mengel Linköping

Läs mer

Avvikande cellprovsvar från livmodertappen

Avvikande cellprovsvar från livmodertappen Avvikande cellprovsvar från livmodertappen Berörda enheter Samtliga enheter inom VO Obstetrik och Gynekologi. Syfte Tydliggöra handläggning av patienter som fallit ut med avvikande i GCK eller vid indicerad

Läs mer

Ojusterat protokollsutdrag från Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionens sammanträde den 3 maj 2018

Ojusterat protokollsutdrag från Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionens sammanträde den 3 maj 2018 1(2) Ojusterat protokollsutdrag från Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionens sammanträde den 3 maj 2018 21 Diarienummer SVN 2018-6 Rekommendation gällande nationell nivåstrukturering av sarkom

Läs mer

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik

, lunch-lunch Gränsö slott, Västervik PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Gränsö slott, Västervik Närvarande: Jessica Frisk, ordförande Region Östergötland Lars Abrahamsson, sekreterare Region Jönköpings län Fredrik Stenmark Landstinget i Kalmar

Läs mer

Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN

Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2015-03-24 Regionledningskontoret Revidering av Samverkansavtal Sydöstra sjukvårdsregionen RSN 2014-28 Skrivelse Dnr RJL 2015/242 Protokollsutdrag från Nämnden för folkhälsa och sjukvård 2015-02-03 Protokollsutdrag

Läs mer

Rekommendation rörande nationell och regional nivåstrukturering inom cancerområdet

Rekommendation rörande nationell och regional nivåstrukturering inom cancerområdet REKOMMENDATION Vårt dnr: 11/3031 och samtliga chefer för Regionala cancercentrum För kännedom: Nätverket Landstingsdirektörer Nätverket Hälso-och sjukvårdsdirektörer Rekommendation rörande nationell och

Läs mer

Yttrande över rapporten Assisterad befruktning uppföljningsrapport. uppföljningsrapport med definitioner, rekommendationer och utvecklingsområden

Yttrande över rapporten Assisterad befruktning uppföljningsrapport. uppföljningsrapport med definitioner, rekommendationer och utvecklingsområden MISSIV Sida 1(1) Landstingsdirektörens stab-sek Datum 2014-08-26 Referens Dnr 140358 Landstingsstyrelsen Yttrande över rapporten Assisterad befruktning uppföljningsrapport med definitioner, rekommendationer

Läs mer

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott

Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott Möte med Samverkansnämndens arbetsutskott : 2016-01-20 Plats: Närvarande: SKL, Stockholm Marie-Louise Forsberg-Fransson, Region Örebro län Börje Wennberg, Landstinget i Uppsala län, 1-5e Fredrik Larsson,

Läs mer

Minnesanteckningar Centrumråd Kirurgi-Onkologi-Ortopedi Tid: Kl Plats: Vimmerby Björkbacken, Karaktärshotellet, Traktorgatan 3

Minnesanteckningar Centrumråd Kirurgi-Onkologi-Ortopedi Tid: Kl Plats: Vimmerby Björkbacken, Karaktärshotellet, Traktorgatan 3 Minnesanteckningar 2014-09-18 Centrumråd Kirurgi-Onkologi-Ortopedi Tid: Kl. 10.00-15.00 Plats: Vimmerby Björkbacken, Karaktärshotellet, Traktorgatan 3 Närvarande: Christina Edward ordf. Leni Lagerqvist

Läs mer

Årsrapport 2016 RMPG kvinnosjukvård

Årsrapport 2016 RMPG kvinnosjukvård Årsrapport 2016 RMPG kvinnosjukvård RMPG kvinnosjukvård består av följande kvalitetsgrupper; Fostermedicin Gynekologi Obstetrik Preventiv kvinnohälsa Gynekologisk onkologi BB-vård Alla kvalitetsgrupper

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Regionsjukvårdsstaben Gunnita Augustsson 2018-02-08 Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Torsdagen den 8 februari 2018 Tid Kl 08:00-10:00 Plats Videomöte, ring IP 1089992 (Mote2

Läs mer

Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014

Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014 1 BESLUTSUNDERLAG Regionsjukvårdsstaben Göran Atterfors 2014-09-12 RSN 2014-16 Regionsjukvårdsnämnden Delårsrapport regionsjukvårdsnämnden augusti 2014 Regionsjukvårdsnämnden Regionsjukvårdsnämnden (RSN)

Läs mer

Minskade fosterrörelser

Minskade fosterrörelser Lokalt Kvinnokliniken US Bakgrund kan vara ett tecken på att moderkakan fungerar bristfälligt och att fostret får för lite näring och syre. Fostret prioriterar då cirkulationen till hjärnan och minskar

Läs mer

RMPG ÖNH. Årsrapport Regionala centrumrådet, , Tatiana Jaklovska

RMPG ÖNH. Årsrapport Regionala centrumrådet, , Tatiana Jaklovska RMPG ÖNH Årsrapport 2016 Regionala centrumrådet, 2017-04-25, Tatiana Jaklovska Kvalitetsindikatorer 1 100,0 80,0 98,9 Genomförda operationer/åtgärder inom 90 dagar i ÖNH 2016 89,6 78,0 96,7 81,4 60,0 40,0

Läs mer

Minnesanteckningar Minnesanteckningar RCC samverkan 2015-05-27 Videomöte 2. Nationell kompetensförsörjning Beslut:

Minnesanteckningar Minnesanteckningar RCC samverkan 2015-05-27 Videomöte 2. Nationell kompetensförsörjning Beslut: Minnesanteckningar RCC samverkan 2015-05-27 Videomöte Närvarande: Mef Nilbert, Anna-Lena Sunesson, Mona Ridderheim, Srinivas Uppugunduri (sekr.), Lars Holmberg, Nils Conradi, Lena Sharp(punkt 2), Helena

Läs mer

Nationellt vårdprogram och införande av nya screeningrekommendationer & Förslag på Gemensamt Kallelsesystem Gemensamt Kallelsekansli

Nationellt vårdprogram och införande av nya screeningrekommendationer & Förslag på Gemensamt Kallelsesystem Gemensamt Kallelsekansli Nationellt vårdprogram och införande av nya screeningrekommendationer & Förslag på Gemensamt Kallelsesystem Gemensamt Kallelsekansli Caroline Lilliecreutz Processledare Cervixcancerprevention Nationella

Läs mer

Rekommendationer rörande nationell och regional nivåstrukturering för sex åtgärder inom cancerområdet

Rekommendationer rörande nationell och regional nivåstrukturering för sex åtgärder inom cancerområdet Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2016-05-11 LS 2016-0272 Landstingsstyrelsen Rekommendationer rörande nationell och regional nivåstrukturering för sex åtgärder inom cancerområdet

Läs mer

Protokoll Specialitetsrådsmöte Örebro 22-23 maj

Protokoll Specialitetsrådsmöte Örebro 22-23 maj Protokoll Specialitetsrådsmöte Örebro 22-23 maj Närvarande: Verksamhetschefer: Studierektorer: Område: Masoumeh Rezapour Ajlana Lutvica Uppsala Bo Claesson Maria Palm Gävle, Hudiksvall Christina Cedergren

Läs mer

Nationell och regional nivåstrukturering för sex områden inom cancerområdet

Nationell och regional nivåstrukturering för sex områden inom cancerområdet Landstinget i Kalmar län Planeringsenheten, Landstingsdirektörens stab TJÄNSTESKRIVELSE Sida 1(1) Datum 2016-03-07 Diarienummer 160104 Landstingsstyrelsen Nationell och regional nivåstrukturering för sex

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik

Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Minnesanteckningar från möte med RMPG Medicinsk Diagnostik Dag Onsdagen den 25 januari 2017 Tid kl 10:30 12:25 Plats Videomöte, ring IPnr 1089993 Närvarande Robert Ring, ordf Linköping Ann-Charlotte Mengel

Läs mer

RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik.

RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik. Bilaga 1 Årsrapport 2016 RMPG Medicinsk diagnostik inom den sydöstra sjukvårdsregionen Ett övergripande råd för värdeskapande användning av medicinsk diagnostik. Syfte RMPG medicinsk diagnostik ska eftersträva

Läs mer

, lunch till lunch Plats: Tylösand

, lunch till lunch Plats: Tylösand PROTOKOLL 1(6) Diarienummer Plats: Tylösand Närvarande: Claes Hjalmarsson, ordförande Lars Abrahamsson, sekreterare Johanna Björkman Jessica Frisk Magnus Fröstorp Per Loftås Per Sandström Conny Wallon

Läs mer

Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen

Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen Regionsjukvårdsledningen 2016-06-01 1 (8) Förnyad uppdragsbeskrivning för RMPG i Sydöstra sjukvårdsregionen 1. Bakgrund Den Sydöstra sjukvårdsregionen består av Region Östergötland (RÖ), Region Jönköpings

Läs mer

Regionala riktlinjer gynekologisk cellprovtagning inom mödrahälsovården

Regionala riktlinjer gynekologisk cellprovtagning inom mödrahälsovården Regionala riktlinjer gynekologisk cellprovtagning inom mödrahälsovården Riktlinjer för utförare av hälso- och sjukvård i. Regionala riktlinjer har tagits fram i nära samverkan med berörda sakkunniggrupper.

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med Centrumrådet för hjärtsjukvård

Minnesanteckningar från möte med Centrumrådet för hjärtsjukvård Minnesanteckningar från möte med Centrumrådet för hjärtsjukvård Dag: 2014-02-06 Tid: Kl. 15.00 16.20 Plats: Videomöte Närvarande: Jan-Erik Karlsson, ordförande Jönköping Stefan Franzén Jan Norgren Jan

Läs mer

Praktiske forbedringer basert på DRG-analyse. hva har vi gjort?

Praktiske forbedringer basert på DRG-analyse. hva har vi gjort? Praktiske forbedringer basert på DRG-analyse hva har vi gjort? Urban Jürgensen 40-talist Dansk (fast icke rökare) Specialist i Gynekologi och obstetrik 1980 Klinikchef K.K. Eksjö sedan 1994 Obstetrik och

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid endometrios

Nationella riktlinjer för vård vid endometrios TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Eva Hellman 2018-04-23 SVN 2018-11 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid endometrios Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Minnesanteckningar från RMPG Medicinsk diagnostik

Minnesanteckningar från RMPG Medicinsk diagnostik Minnesanteckningar från RMPG Medicinsk diagnostik Dag fredagen den 18 september 2015 Tid Kl 10:15-14:45 Plats Närvarande Hotell Högland i Nässjö Robert Ring, ordförande Linköping Ann-Charlotte Mengel Linköping

Läs mer

Regionsjukvårdsnämnd 21 maj Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen

Regionsjukvårdsnämnd 21 maj Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen Regionsjukvårdsnämnd 21 maj 2013 Nivåstrukturering av cancervården Sydöstra sjukvårdsregionen 54 000 nya cancerfall per år i Sverige Varje patient unik med sitt vårdförlopp Flera professionella grupperingar

Läs mer

Sammanfattning och beslutsunderlag

Sammanfattning och beslutsunderlag 1(5) Sammanfattning och beslutsunderlag Klinisk genetik Sydöstra 2015 2(5) 1.1 Bakgrund och omvärldsanalys I takt med ökade kunskaper om genetiska förändringar som orsak till många sjukdomar, så har klinisk

Läs mer

Dag Torsdag och fredagen den 10 och 11 okt Anmält förhinder Ahmad Kassem Värnamo

Dag Torsdag och fredagen den 10 och 11 okt Anmält förhinder Ahmad Kassem Värnamo 2013-10-10--11 Minnesanteckningar från möte med RMPG kirurgi Dag Torsdag och fredagen den 10 och 11 okt 2013 Tid kl. 12:00 13:00 Plats Närvarande: Gränsö Slott, Västervik Bengt Arvidsson, Västervik Conny

Läs mer

Uppdrag gällande länsövergripande överenskommelse inom NLL, för kuratorsarbete som utreds inför assisterad befruktning

Uppdrag gällande länsövergripande överenskommelse inom NLL, för kuratorsarbete som utreds inför assisterad befruktning Uppdrag gällande länsövergripande överenskommelse inom NLL, för kuratorsarbete som utreds inför assisterad befruktning Berörda enheter Kuratorsenheterna vid sjukhusen i länet (Gällivare, Kalix, Kiruna,

Läs mer

Infertilitetsutredning Gäller för: Kvinnokliniken

Infertilitetsutredning Gäller för: Kvinnokliniken Rutin Process: Hälso- och sjukvård Område: Gynekologi, öppenvård Giltig fr.o.m: 2016-11-23 Faktaägare: Tatjana Magnusson, Överläkare Gyn Fastställd av: Maria Lundgren, Verksamhetschef Revisions nr: 1 Gäller

Läs mer

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2

Styrdokument. Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Version: 1.2 Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården 2017-04-25 Version: 1.2 Versionshantering Datum Beskrivning av förändring 2015-02-03 Första version 2016-04-26

Läs mer

Rekommendation rörande nationell och regional nivåstrukturering inom cancerområdet

Rekommendation rörande nationell och regional nivåstrukturering inom cancerområdet REKOMMENDATION Vårt dnr: 11/3031 och samtliga chefer för Regionala cancercentrum För kännedom: Nätverket Landstingsdirektörer Nätverket Hälso-och sjukvårdsdirektörer Rekommendation rörande nationell och

Läs mer

RCC Regionala cancer centrum. Samverkansnämnden Helena Björkman

RCC Regionala cancer centrum. Samverkansnämnden Helena Björkman RCC Regionala cancer centrum Samverkansnämnden Helena Björkman Cancerplanen 2019-2021 beslutsärende Utvecklingsplan för cancervården inom Uppsala-Örebro sjukvårdsregion Reviderad under 2017-2018 Nyheter

Läs mer

Motion Information och uppföljning vid upprepade aborter

Motion Information och uppföljning vid upprepade aborter ÄRENDE 13 2012-03-07 Motion Information och uppföljning vid upprepade aborter Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Samuel Godrén, Sverigedemokraterna

Läs mer

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin

Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom klinisk laboratoriemedicin Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 1 (5) HSN 1504-0518 Handläggare: Alexandra Solivy Hälso- och sjukvårdsnämnden, 2015-06-02, p 14 Förlängning/ingående av avtal om tjänster inom

Läs mer

Multidiciplinära konferenser MDK Mirjam Våtz Utvecklingskraft cancer

Multidiciplinära konferenser MDK Mirjam Våtz Utvecklingskraft cancer Multidiciplinära konferenser MDK 2018-05-18 Mirjam Våtz Utvecklingskraft cancer Processarbete MDK RCC sydöst Sjukvårdsregionala riktlinjer Multidisciplinär arbetsgrupp med representanter från alla tre

Läs mer

Remissvar: Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor SOU 2014:29

Remissvar: Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor SOU 2014:29 Till Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissvar: Assisterad befruktning för ensamstående kvinnor SOU 2014:29 Sammanfattande synpunkter I rapportens sammanfattning beskrivs att par som önskar genomgå

Läs mer

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017

RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp. Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RAPPORT FRÅN RCC och RCC styrgrupp Filippa Nyberg Samverkansnämnden 15 feb 2017 RCC rapport SVF Revision av regionala cancerplanen-workshop Nivåstrukturering förslag till beslut Revision av regional cancerplan

Läs mer

Muskelo-skelettala sarkom

Muskelo-skelettala sarkom 2015-10-30 SVN 2015-19 Gunilla Gunnarsson, ordf. RCC i Samverkan Sveriges kommuner och landsting 118 82 Stockholm Sydöstra sjukvårdsregionens remissvar avseende nationell nivåstrukturering av sju åtgärder

Läs mer

Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017

Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017 Minnesanteckningar Regionalt cancercentrum sydöst ledningsgruppmöte 21 september 2017 Närvarande: Srinivas Uppugunduri, Linda Wolf, Pia Landberg, Jerker Pernrud, Matts Järgården, Sofie Drake af Hagelsrum,

Läs mer

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården

Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Styrdokument Riktlinjer för framtagande av standardiserade vårdförlopp inom cancersjukvården Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården Versionshantering Datum 2016-04-26

Läs mer

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN

19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 19 Yttrande över motion 2019:2 av Talla Alkurdi (S) om nedläggning av gynekologiska mottagningar HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE HSN 2019-0764 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Läs mer

Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019

Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019 Protokoll från Samverkansnämnden för Sydöstra sjukvårdsregionen den 24 maj 2019 Tid och plats ande Närvarande ersättare Tjänstepersoner Justering Ordförande fredag den 24 maj 2019, kl. 11.00 14.45, Videomöte

Läs mer

Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare

Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare 2015-09-04 Minnesanteckningar från nätverksträff för RMPG sekreterare Dag 3 september 2015 Plats Regionhuset, Linköping Närvarande: Anna Bengtsson, (fm) Östergötland Henning Elvtegen Östergötland Charlotte

Läs mer

Remiss avseende nationell nivåstrukturering av sju åtgärder inom cancerområdet

Remiss avseende nationell nivåstrukturering av sju åtgärder inom cancerområdet REMISS Vårt dnr: 11/3031 2015-06-25 Vård och omsorg Gunilla Gunnarsson Till samtliga chefer för Regionala Cancercentrum För kännedom: Nätverket Landstingsdirektörer Nätverket Hälso-och sjukvårdsdirektörer

Läs mer

Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer

Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer ÄRENDE 8 LF februari 2012 Motion - Screening för att tidigt upptäcka tarmcancer Handlingar i ärendet: Landstingsstyrelsens skrivelse till landstingsfullmäktige Motion från Kristina Winberg, SD Yttrande

Läs mer

Urban Jürgensen. Verksamhetschef Kvinnokliniken Höglandssjukhuset Eksjö

Urban Jürgensen. Verksamhetschef Kvinnokliniken Höglandssjukhuset Eksjö Urban Jürgensen Verksamhetschef Kvinnokliniken Höglandssjukhuset Eksjö Budskap. Benchmarking From bottom to top är ett bra utvecklingsinstrument Man får aldrig sluta jaga den 100% korrekta diagnossättningen.

Läs mer

Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentligt finansierad assisterad befruktning

Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentligt finansierad assisterad befruktning REKOMMENDATION Vårt dnr: Bilaga 1 2014-11-14 Avdelningen för vård och omsorg Sektionen för hälso- och sjukvård Ulrika Vestin Landstingsstyrelserna samt regionstyrelserna i Halland, Gotland, Skåne och Västra

Läs mer

Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentlig finansierad assisterad befruktning

Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentlig finansierad assisterad befruktning BESLUTSUNDERLAG 1/4 Ledningsstaben Maria Funk 2016-09-07 Dnr: HSN 2016-363 Hälso- och sjukvårdsnämnden Rekommendation om enhetlighet i landstingens och regionernas erbjudande av offentlig finansierad assisterad

Läs mer

Minnesanteckningar från RMPG Ortopedi oktober 2017

Minnesanteckningar från RMPG Ortopedi oktober 2017 Minnesanteckningar från RMPG Ortopedi 12-13 oktober 2017 Dag: 12-13 oktober 2017 Plats: Hotell Ullinge Deltagare Johan Alkstedt Mattias Anderson Lisa Bergander (deltog dag 1) Helén Bergvich Dan Eriksson,

Läs mer

Klinisk Neurofysiologi

Klinisk Neurofysiologi Klinisk Neurofysiologi Handlingsplan för likvärdig nyttjande av neurofysiologiska undersökningar i Sydöstra sjukvårdsregionen Greta Gustafsson 2018-04-16 Jämlik sjukvård=diagnostik Hälso- och sjukvården

Läs mer

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 31 december 2014.

Nämnden beslöt att begära skriftlig återföring i ärendet senast den 31 december 2014. Handläggare: Agneta Calleberg 1 (2) PaN 2015-03-06 P 6 TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-02-11 PaN 1401-00020-30 1403-01455-30 Återföring Problem att få remissvar vid införd spärr i journalsystem Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Nivåstrukturering av urologisk och gynekologisk cancer i Uppsala-Örebroregionen 2015

Nivåstrukturering av urologisk och gynekologisk cancer i Uppsala-Örebroregionen 2015 1 (8) Nivåstrukturering av urologisk och gynekologisk cancer i Uppsala-Örebroregionen 2015 Uppdraget Vårdprocessgrupperna för urologiska och gynekologiska tumörsjukdomar och specialitetsråden för urologi

Läs mer

Riktlinjer för Gynekologisk cellprovtagning i Region Skåne 2014

Riktlinjer för Gynekologisk cellprovtagning i Region Skåne 2014 Riktlinjer för Gynekologisk cellprovtagning i Region Skåne 2014 Hemsida: www.skane.se/vardochriktlinjer Fastställt 2013-12-23 E-post: vardochriktlinjer@skane.se Giltigt till 2014-12-31 Vårdkedjan involverar

Läs mer

Protokollsutdrag dokument till DU-nämnden Akten

Protokollsutdrag dokument till DU-nämnden Akten Landstingsstyrelsen PROTOKOLL DATUM DIARIENR 2009-02.24 LS-LED09-187 19 Fördjupad samverkan inom gynekologisk onkologi. Samverkansavtal Landstingsstyrelsens beslut 1. Landstingsstyrelsen godkänner samverkansavtalet

Läs mer

Regionrapport 2014 Fostermedicin

Regionrapport 2014 Fostermedicin Regionrapport Fostermedicin Regionrapport Fostermedicin Syfte och mål Den regionala arbetsgruppen för Fostermedicin startade på uppdrag av RMPG Kvinnosjukvård 29. Gruppens syfte är att göra kvalitetsuppföljning

Läs mer

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2012

Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2012 Beskrivning av kvalitetsparametrar inom gynekologin i Sydöstra sjukvårdsregionen 2012 Innehållsförteckning Beskrivning av kvalitetsparametrar... 1 Innehållsförteckning... 2 Inledning... 3 Deltagare:...

Läs mer

Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta

Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta 2016-04-27 Minnesanteckningar från möte med RMPG Rehabilitering och smärta Dag: 2016-04-27 Tid: Kl. 9:30-16:00 Plats: Konferensrum plan 6, hus 12, Västerviks sjukhus Närvarande: Wolfram Antepohl, ordförande

Läs mer

Utförligt och i stort sett heltäckande. Gediget jobb - snabbt och bra. Mycket nytt finns att läsa. Ffa om nya riskgrupper. Spännande!

Utförligt och i stort sett heltäckande. Gediget jobb - snabbt och bra. Mycket nytt finns att läsa. Ffa om nya riskgrupper. Spännande! REMISSVAR Tack för att du tar dig tid att lämna synpunkter på vårdprogrammet. Denna mall underlättar för oss när vi ska sammanställa remissvaren och vi är tacksamma om du använder den. Om du känner dig

Läs mer

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s

Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Patientsa kerhetsbera ttelse fö r La karhuset Trana s Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-03 Anders Pramborn Verksamhetschef Läkarhuset Tranås Jon Tallinger Tillförordnad verksamhetschef Läkarhuset

Läs mer

JJtL Stockholms lans landsting

JJtL Stockholms lans landsting JJtL Stockholms lans landsting 33 Landstingsstyrelsen PROTOKOLL 4/2016 Tisdagen den 24 maj 2016 LS 119 Yttrande över nationell och regional nivåstrukturering av sex behandlingsinsatser inom cancervården

Läs mer

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de gröna om arbetet med behandling för endometrios

Svar på skrivelse från Miljöpartiet de gröna om arbetet med behandling för endometrios Hälso- och sjukvårdsförvaltningen Handläggare: Christina Walldin TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-05-15 Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-06-20 1 (4) HSN 2017-0605 Svar på skrivelse från Miljöpartiet de gröna om arbetet

Läs mer

SOSFS 2012:20 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Fosterdiagnostik och preimplantatorisk genetisk diagnostik. Socialstyrelsens författningssamling

SOSFS 2012:20 (M) Föreskrifter och allmänna råd. Fosterdiagnostik och preimplantatorisk genetisk diagnostik. Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2012:20 (M) Föreskrifter och allmänna råd Fosterdiagnostik och preimplantatorisk genetisk diagnostik Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens författningssamling (SOSFS) publiceras

Läs mer

Riktlinjer vid assisterad befruktning hos samkönade kvinnliga par

Riktlinjer vid assisterad befruktning hos samkönade kvinnliga par Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-10-15 1 (3) HSN 1509-1116 Handläggare: Carl-Gustaf Elinder Hälso- och sjukvårdsnämnden 2015-11-03, p 7 Riktlinjer vid assisterad befruktning hos

Läs mer

Rekommendation rörande nationell och regional nivåstrukturering inom cancerområdet

Rekommendation rörande nationell och regional nivåstrukturering inom cancerområdet Hälso- och sjukvårdsförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE 2017-02-08 1 (3) HSN 2016-4885 Handläggare: Roger Henriksson Hälso- och sjukvårdsnämnden 2017-03-21 Rekommendation rörande nationell och regional nivåstrukturering

Läs mer

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis

Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis TJÄNSTESKRIVELSE 1(2) Regionsjukvårdsstaben Marie Gustavsson 2018-04-23 SVN 2018-13 Samverkansnämnden för sydöstra sjukvårdsregionen Nationella riktlinjer för vård vid psoriasis Förslag till beslut Samverkansnämnden

Läs mer

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 februari 2017

Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 februari 2017 Minnesanteckningar RCC sydöst ledningsgruppsmöte 15 februari 2017 Närvarande: Göran Atterfors (ordf.), Ragnhild Holmberg, Bruno Larsson, Robert Ring, Srinivas Uppugunduri, Magnus Lagerlund, Leni Lagerqvist,

Läs mer