VÄGLEDNING: TRAFIKSÄKERHETSKRAV FÖR PERSONTRANSPORTER

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄGLEDNING: TRAFIKSÄKERHETSKRAV FÖR PERSONTRANSPORTER"

Transkript

1 MILJÖSTYRNINGSRÅDET DATUM SIDOR 1 (6) : TRAFIKSÄKERHETSKRAV FÖR PERSONTRANSPORTER INNEHÅLL Omfattning... 1 Så här används vägledningen... 1 kvalificeringskrav... 1 Särskilda kontraktsvillkor utförande av tjänsten... 2 Versionshistorik... 6 OMFATTNING Denna vägledning omfattar trafiksäkerhetsaspekter och är anpassade för persontransporttjänster som utförs med personbilar och bussar. Dokumentet är gjort som en vägledning eftersom trafiksäkerhet ligger utanför Miljöstyrningsrådets huvudsakliga uppdrag. Dokumentet hänvisar därför också till andra dokument där så är möjligt. För att bäst få hjälp med frågor rörande trafiksäkerhet gällande persontransporter kontakta Trafikverket. Miljökrav på persontransporter återfinns i ett separat dokument och frågor gällande detta hänvisas till Miljöstyrningsrådets helpdesk, SÅ HÄR ANVÄNDS EN Ursprunget till vägledningen är kriterier för trafiksäkerhet som ursprungligen är framtagna av Sveriges Kommuner och Landsting och som övertogs av Miljöstyrningsrådet i maj Syftet med denna vägledning är att hjälpa upphandlande organisationer att få information om trafiksäkerhetskrav. Dokumentet innehåller förslag på hur krav kan formuleras men kompletterande material kan behövas från andra aktörer på marknaden. KVALIFICERINGSKRAV Det nedanstående är förslag på hur man kan ställa krav på leverantören som utför tjänsten. Av anbudet ska framgå hur anbudsgivaren uppfyller eller senast vid kontraktsstart kommer att uppfylla de kvalificeringskrav som ställs.

2 MILJÖSTYRNINGSRÅDET DATUM SIDOR 2 (6) TRAFIKSÄKERHETSPLAN En trafiksäkerhetsplan kan vara ett viktigt instrument för att säkerställa en säker resa. Anbudsgivaren skall vid kontraktsstart ha implementerade rutiner för trafiksäkerhet som minst innehåller ett antal rutiner. Nedanstående punktlista är ett förslag på vilka rutiner som minst bör vara implementerade. Kravet kan användas som ett baskrav. Verifikat kan vara ISO , branschspecifikt ledningssystem eller likvärdigt. en policy som omfattar trafiksäkerhet och är antagen av ledningen rutiner för att säkerställa att alla lagar och föreskrifter som berör verksamheten efterlevs en implementerad policy rörande droger, alkohol och medicin samt rutiner för att hantera alkohol- drog- och medicineringsproblematik, en nödläges- och krishanteringsplan rutiner för att säkerställa att alla förare som omfattas av uppdraget har rätt behörighet för de fordon och den trafik som utförs 1 rutiner för att tillse att alla förare som omfattas av avtalet är införstådda med vad avtalet innebär rutiner för övriga faktorer för trafiksäkerhet såsom: - användning av mobiltelefon - arbetstider, kör- och vilotider - ordningsregler ombord SÄRSKILDA KONTRAKTSVILLKOR UTFÖRANDE AV TJÄNSTEN Nedan följer förslag på hur man kan ställa särskilda kontraktsvillkor på utförandet av tjänsten. När så är möjligt så hänvisar dokumentet till andra som arbetar med dessa frågor. Av anbudet ska framgå att anbudsgivaren accepterar och åtar sig att uppfylla angivna villkor under en eventuell avtalsperiod. SPECIALFORDON För krav på specialfordon, se Specialfordon 2006 svenskkollektivtrafik.se/global/fakta%20och%20publikationer/publikationer/sltf%20% 20Specialfordon% pdf. 1 dvs Taxiförarlegitimation (TFL), D-behörighet och Yrkeskompetensbevis (YKB, ny lag som gäller fr.o.m. 10 september 2008 för förare av buss i yrkestrafik)

3 MILJÖSTYRNINGSRÅDET DATUM SIDOR 3 (6) BUSS För krav på buss se Buss LÄTTA FORDON För krav på krocksäkerhet och antisladdsystem SFS 2009:1, paragraf 18, 19, 21, Nedanstående förslag på hur krav kan ställas gäller för övriga lätta fordon. FORDON OCH UTRUSTNING Gällande fordonet så kan krav ställas på högsta ålder på personbilar av olika storlekskategorier (max 8 passagerare exklusive förare). Exempelvis att dessa ska ha en högsta ålder om 5 år räknat från första registreringsdatum (gäller löpande under hela kontraktsperioden). Andra viktiga utrustningskrav är listande nedan: huvudstöd på samtliga platser alkolås (enligt SS-EN ) eller likvärdigt första hjälpen-utrustning brandsläckare 3 reflekterande skyddsväst handlampa bälteskniv mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning (försedd med handsfree) barnsäkra bakdörrar som inte kan öppnas av passagerare inifrån. fordonet är utrustat med däck med minsta mönsterdjup 3 mm (sommardäck) resp 5 mm (vinterdäck) Övriga krav kan vara att kombibilar, d.v.s. bilar med ett integrerat lastutrymme i kupén, ska vara försedda med lastförskjutningsskydd som förhindrar att last träffar passagerarna vid en kollision - monterat mellan bagageutrymme och passagerarplats. Vid användning av vinterdäck är det lämpligt att dubbfria friktionsdäck används såvida inte lokala förutsättningar motiverar användning av dubbade däck 4, För mer avancerade krav kan följande två punkter läggas till den ovanstående: Fordonet ska ha skydd mot whiplash 2 Observera att ny miljöbilsdefinition börjar gälla f.o.m och denna kommer att uppdateras. 3 Brandsläckare godkänd enligt VVFS 2003:22 39 kap 3 eller TSFS 2010:2 4 Användning av dubbfria däck är ur miljö- och hälsosynpunkt viktigt och bör ske i områden där dubbdäcken bidrar till höga partikelhalter under förutsättning att inte trafiksäkerhetsbehovet är större.

4 MILJÖSTYRNINGSRÅDET DATUM SIDOR 4 (6) Fordonet är utrustat med ISA-system (Intelligent stöd för anpassning av hastighet - system som informerar om gällande hastighetsgräns och/eller varnar med ljud och/eller ljus vid eventuell fortkörning. ISA-systemet ska starta när bilen startas) eller likvärdigt förarstödsystem UNDERHÅLL OCH SKÖTSEL Gällande underhåll och skötsel så kan krav ställas på att en säkerhetstillsyn av fordonet ska ske före körning minst en gång/dygn. Säkerhetstillsynen ska då minst innehålla följande punkter: Sikt och yttre belysning fungerar enligt lagens krav. Hjul, alla däck har ett lagligt mönsterdjup, inga skador och uppfyller i övrigt lagens krav Leverantören ska ha fastställda rutiner för kontroll av däcktryck. Däcktrycket får ej varaktigt understiga fordonstillverkarens rekommendationer. Bromsarna fungerar Dörrarna fungerar Brand- och nödutrustning finns och är i funktionsdugligt skick Lämplig skyddsutrustning för barn finns och är i funktionsdugligt skick Bilbälten och skyddsanordningar är i funktionsdugligt skick Underhåll av fordonen ska göras utifrån tillverkarens anvisningar och vara dokumenterat där det framgår vad som kontrollerats, när kontrollen är genomförd och vilka åtgärder som vidtagits. FÖRARE OCH UPPDRAGETS GENOMFÖRANDE Krav på bälteskudde för barn kan vara ett relevant krav och kan ställas som att förare ska se till att barn som är kortare än 135 centimeter använder bälteskudde eller annat särskild skyddsanordning för barn som är avsett för längden och inte åker på passagerarplats med inkopplad krockkudde. Krav kan även ställas på användning av mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning under körning och att denna ska minimeras och endast röra tjänsteutövningen. Krav på att användning ska i så fall ske endast med handsfree eller motsvarande kan även ställas. LEVERANTÖREN OCH UPPDRAGETS GENOMFÖRANDE Krav kan ställas på att leverantören ska säkerställa att tjänstgörande förare inte är påverkade av alkohol eller något annat medel som göra att hen inte kan köra på ett betryggande sätt. Krav kan ställas på att en eller flera av följande rutiner/åtgärder ska uppfyllas:

5 MILJÖSTYRNINGSRÅDET DATUM SIDOR 5 (6) Alkolås (enligt standard SS-EN 50436/2) 5 i fordonen, i nyckelskåp eller likvärdigt 6 Internkontroller Alkohol- och drogtester (oanmälda) ÅLDERSKRAV Det kan vara lämpligt att ställa krav på läkarundersökning för äldre förare. Detta kan göras i enlighet med Transportstyrelsens blankett läkarintyg avseende förlängning om körkort avseende körkortsbehörigheterna taxiförarlegitimation. Dokumentation ska finnas tillgänglig för beställaren på begäran. Observera dock att det redan finns lagstiftning gällande förare av tunga fordon från 45 års ålder samt att nya regler gäller från och med januari Från 2013 gäller för tyngre behörighet en läkarkontroll i samband med utfärdandet av körkortet samt läkarkontroll var femte år efter 45 års ålder. Dessutom krävs en egen hälsodeklaration vart 5:e år från det man erhållit behörigheten. För taxi gäller andra regler, endast en läkarundersökning behövs vid ansökan om legitimationen. RÄTT HASTIGHET Ett relevant krav kan vara att leverantören under kontraktsperioden arbetar med åtgärder för att förarna håller rätt hastighet. Leverantören ska kunna redogöra för arbetet för beställaren under avtalsperioden, hur man följer upp förare och körbeteenden och hur man hanterar eventuella brister genom exempelvis följande punktlista: internkontroll och rapportering individuell uppföljning (per fordon och eller förare) fordonen utrustas med stödsystem som ISA (Intelligent anpassning av hastighet) eller likvärdigt fordonen utrustas med färddator som lagrar data om hastigheter, häftiga inbromsningar o.s.v. eller annan åtgärdsmetod UTBILDNING OCH KRISHANTERING Krav som syftar till utbildning i första hjälpen kan ställas genom att kräva att samtliga förare inom 6 månader från det att avtalet trätt ikraft ha genomgått praktisk utbildning i första hjälpen (minimikrav Röda Korsets grundutbildning eller likvärdigt). För förare som redan genomgått sådan utbildning ska intyg finnas som visar att utbildningen innehöll både teoretiska och praktiska moment och att den ägde rum för högst 5 år sedan. 5 Alkolås mäter enbart alkoholpåverkan, övriga ämnen som påverkar körförmågan inte fångas upp av alkolås. Mer info se 6 För statliga myndigheter finns ett krav att inköpta transporter i möjligaste mån ska utföras med fordon som utrustats med alkolås. Se förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilanvändning

6 MILJÖSTYRNINGSRÅDET DATUM SIDOR 6 (6) Krav på krishanteringsplan kan ställas genom att leverantören i samråd med beställaren ska utarbeta en handlingsplan vid incidenter och olyckor (innehållande rutiner och tillvägagångssätt) och en krishanteringsplan avsedd att utnyttjas i samband med allvarlig olycka. En handlingsplan ska finnas i samband med kontraktsstart eller senast 2 månader därefter. Om en plan redan finns ska parterna gemensamt diskutera eventuella ändringar i planen. Krav på utbildning kan ställas genom att kräva att leverantörens samtliga förare som omfattas av uppdraget ska medverka i en av beställaren godkänd eller annan färdtjänstutbildning respektive skolskjutsutbildning. För förare som redan genomgått sådan utbildning måste intyg finnas som visar att när utbildningen ägde rum samt det bör ställas ett krav på hur gammal en sådan utbildning kan vara. Tillkommande förare under avtalstiden ska ha genomgått utbildning inom 6 månader eller så snart sådan utbildning genomförs efter att han eller hon tillförts den avtalade verksamheten. Leverantör respektive beställare står för sina kostnader. DROGTESTER Om man vill ställa lite mer avancerade krav kan beställaren kräva att leverantören genomför drogtester av alla nyanställda. VERSIONSHISTORIK VERSION Ursprunglig version vid övertagandet från SKL VERSION Ny layout VERSION Revidering i Miljöstyrningsrådets regi. Införande av olika nivåer. Miljökrav läggs i särskilt dokument. VERSION Avstämning mot ny förordning om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor. VERSION Dokumentet har gjorts om till ett vägledningsdokument samt uppdaterats.

Upphandlande myndighet ställer höga krav på säkerhet och kvalitet i utförandet av skolskjutsuppdragen. De områden som särskilt beaktas är:

Upphandlande myndighet ställer höga krav på säkerhet och kvalitet i utförandet av skolskjutsuppdragen. De områden som särskilt beaktas är: 1 Säkerhetskrav 1.1 Säkerhet/kvalitet Upphandlande myndighet ställer höga krav på säkerhet och kvalitet i utförandet av skolskjutsuppdragen. De områden som särskilt beaktas är: Hög nivå på trafiksäkerhet

Läs mer

UPPHANDLING AV SKOLSKJUTSTRANSPORTER OCH LIKNANDE UPPDRAG BILAGA 2

UPPHANDLING AV SKOLSKJUTSTRANSPORTER OCH LIKNANDE UPPDRAG BILAGA 2 UPPHANDLING AV SKOLSKJUTSTRANSPORTER OCH LIKNANDE UPPDRAG UN-2012/291 BILAGA 2 Kravspecifikation Samtliga krav ska även uppfyllas av underleverantör. KRAV PÅ TRAFIKSÄKERHETSRUTINER MM 1. Leverantören ska

Läs mer

Miljökrav Skolskjutsar

Miljökrav Skolskjutsar Miljökrav Skolskjutsar Miljökrav Skolskjutsar Stadskontoret upphandlingsenheten 2011-10-11 1 av 6 Bakgrund Jönköpings kommun köper årligen varor, tjänster och entreprenader för cirka 2000 miljoner kr.

Läs mer

MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR TUNGA FORDON MILJÖSTYRNINGSRÅDET VERSION 3.0 DATUM 2009-12-21 UPPHANDLINGS- KRITERIER FORDON

MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR TUNGA FORDON MILJÖSTYRNINGSRÅDET VERSION 3.0 DATUM 2009-12-21 UPPHANDLINGS- KRITERIER FORDON UPPHANDLINGS- KRITERIER OMFATTNING TUNGA För att vara säker på att du använder senaste versionen av detta dokument besök www.msr.se/kriterier/. Där finns också mer information om Miljöstyrningsrådets upphandlingskriterier.

Läs mer

Minimikrav på bilar som används i tjänsten

Minimikrav på bilar som används i tjänsten Bilaga 2016-02-26 Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Minimikrav på bilar som används i tjänsten "Minimikrav på

Läs mer

Bilaga 1 a Kravspecifikation Samtliga anbudsområden

Bilaga 1 a Kravspecifikation Samtliga anbudsområden 2012-03-16 1 (6) Bilaga 1 a Kravspecifikation Samtliga anbudsområden 1 Introduktion 1.1 Avgränsning Denna kravspecifikation gäller för samtliga anbudsområden. 1.2 Disposition Kravspecifikationen innehåller

Läs mer

Heini-Marja Suvilehto

Heini-Marja Suvilehto MILJÖANPASSAD UPPHANDLING AV TRANSPORTER Heini-Marja Suvilehto BEHOVS- ANALYS UPPHANDLING VILKA KRAV KAN MAN STÄLLA HÅLLBAR UPPHANDLING AV FORDON OCH TRANSPORTER UPPFÖLJNING BEHOVSANALYS FORDON Kan ni

Läs mer

Drivmedels- och fordonspolicy med tillämpningsanvisningar

Drivmedels- och fordonspolicy med tillämpningsanvisningar Drivmedels- och fordonspolicy med tillämpningsanvisningar Denna policy gäller för Alvesta Kommun och dess hel- och majoritetsägda bolag Antagen av kommunfullmäktige 2017-12-19 134 Organisationsnr Besöksadress

Läs mer

Minimikrav på bilar som används i tjänsten

Minimikrav på bilar som används i tjänsten Bilaga 2010-08-20 Trafikverket 781 89 Borlänge Besöksadress: Röda Vägen 1 Telefon: 0771-921 921 www.trafikverket.se registrator@trafikverket.se Minimikrav på bilar som används i tjänsten "Minimikrav på

Läs mer

Angående Miljöstyrningsrådets förslag till upphandlingskriterier för persontransporter

Angående Miljöstyrningsrådets förslag till upphandlingskriterier för persontransporter Miljöstyrningsrådet Annie Stålberg Vasagatan 15-17 111 20 Stockholm Stockholm Vår referens 2012-08-17 Rebecca Källström Angående Miljöstyrningsrådets förslag till upphandlingskriterier för persontransporter

Läs mer

MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR LÄTTA FORDON

MILJÖSTYRNINGSRÅDETS UPPHANDLINGSKRITERIER FÖR LÄTTA FORDON UPPHANDLINGS- KRITERIER OMFATTNING KÖP ELLER LEASING AV PERSONBILAR, MINIBUSSAR OCH LÄTTA LASTBILAR För att vara säker på att du använder senaste versionen av detta dokument besök www.msr.se/kriterier/.

Läs mer

Miljöstyrningsrådets kriterier för fordon och transporter. Joakim Thornéus, Miljöstyrningsrådet

Miljöstyrningsrådets kriterier för fordon och transporter. Joakim Thornéus, Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådets kriterier för fordon och transporter Joakim Thornéus, Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådet Miljöstyrningsrådets uppdrag är att erbjuda vägledning för hållbar upphandling, miljöledning

Läs mer

Policy. Policy för fordon och tillämpningsanvisningar. Sida 1/12

Policy. Policy för fordon och tillämpningsanvisningar. Sida 1/12 Sida 1/12 Policy för fordon och tillämpningsanvisningar Kungsbacka kommuns fordonspolicy ställer höga krav på de bilar vi använder. Alla bilar kommunen köper eller leasar ska uppfylla strikta miljö- och

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY TRAFIKSÄKERHETSPOLICY Rev. 2004-10-01 Rev. 2005-11-14 Rev. 2007-09-19 Rev. 2008-03-03 1 TRAFIKSÄKERHETSPOLICYPROGRAM FÖR LINDBERGS BUSS AB. Lindbergs Buss AB bedriver linje- och beställningstrafik. Under

Läs mer

FORDONSPOLICY FÖR ÖCKERÖ KOMMUN

FORDONSPOLICY FÖR ÖCKERÖ KOMMUN Beslutsdatum: 2017-09-07 Beslutande: Kommunfullmäktige Giltighetstid: Tillsvidare Dokumentansvarig: Kommunchef Upprättad av: Miljöstrateg FORDONSPOLICY FÖR ÖCKERÖ KOMMUN SYFTE Detta dokument reglerar anskaffning,

Läs mer

Bilaga 2a Minimikrav fordon

Bilaga 2a Minimikrav fordon TRV2011/75732 Bilaga 2a Minimikrav fordon 2012-04-24 Bilaga 2a Minimikrav fordon Avseende Operationell leasing och administration av fordon 2(8) 1 Övergripande... 3 2 Krav... 3 Utsläpp av koldioxid...

Läs mer

Miljö och trafiksäkerhetskrav

Miljö och trafiksäkerhetskrav Miljö och trafiksäkerhetskrav Specifikationen består av: A. Obligatoriska krav (skall-krav) B. Utvärderingskriterier (kriterier som ligger till grund för utvärdering av anbuden) C. Utförandevillkor (Dessa

Läs mer

Systembeskrivning till QIIIs nya bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av gods- och persontransporter

Systembeskrivning till QIIIs nya bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av gods- och persontransporter Systembeskrivning till QIIIs nya bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av gods- och persontransporter Bedömningssystemet är indelat i fyra områden som har numreringen 0 till 3. 0 utgörs av Baskraven,

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om körprov för taxiförarlegitimation; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 3 mars 2010. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2017:91. TSFS 2010:32

Läs mer

Bli taxichaufför! En broschyr framtagen av

Bli taxichaufför! En broschyr framtagen av Bli taxichaufför! En broschyr framtagen av Alla taxiförare måste ha taxiförarlegitimation (TFL) Krav för taxiförarlegitimation Fyllt 21 år Körkort (behörighet B minst två år oavbrutet eller behörighet

Läs mer

19, 2007. Trafiksäkerhetspolicy. Beslut 2007-019 2007-10-04. Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet.

19, 2007. Trafiksäkerhetspolicy. Beslut 2007-019 2007-10-04. Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet. Beslut 2007-019 2007-10-04 19, 2007 Trafiksäkerhetspolicy Direktionen beslutade: att fastställa bifogad policy för trafiksäkerhet. Ärendebeskrivning Denna policy skall ligga till grund för att åstadkomma

Läs mer

Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun

Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun Antaget av kommunfullmäktige 2008-05-28 KF 105 Rese- och transportpolicy för Åmåls kommun Policyns tillämpningsområde Alla resor som sker inom tjänsten och betalas av Åmåls kommun Upphandling av resor,

Läs mer

Systembeskrivning och guidelines Upphandling av persontransporter. QIII-system version 2007-04-16 2008-12-31

Systembeskrivning och guidelines Upphandling av persontransporter. QIII-system version 2007-04-16 2008-12-31 Systembeskrivning och guidelines Upphandling av persontransporter QIII-system version 2007-04-16 2008-12-31 System och guidelines för bedömning av upphandlingar av persontransporter QIIIs system för bedömningar

Läs mer

Anvisning till: Riktlinjer för inköp av personbilar. Enköpings kommun

Anvisning till: Riktlinjer för inköp av personbilar. Enköpings kommun Anvisning till: Riktlinjer för inköp av personbilar Enköpings kommun Denna vägledning till dokumentet Riktlinjer för inköp av personbilar i Enköpings kommun ger en djupare förklaring till de olika skrivningarna

Läs mer

Riktlinjer för inköp av personbilar i Enköpings kommun

Riktlinjer för inköp av personbilar i Enköpings kommun Bilden ur Enköpings kommuns grafiska riktlinjer - Grafisk profil. Riktlinjer för inköp av personbilar i Enköpings kommun Antagen av Kommunstyrelsen 2011-03-07, KS2011/106 Omfattning och syfte Riktlinjerna

Läs mer

Frågor och svar :47. Publik fråga. Alla. Från: Julianna Olofsson/Jönköpings kommun

Frågor och svar :47. Publik fråga. Alla. Från: Julianna Olofsson/Jönköpings kommun Frågor och svar Köpare Upphandling Köpare: Jönköpings kommun Namn: Skoltrafik Handläggare: Julianna Olofsson Referensnr: 11/16 Telefon: 036-10 25 55 Beskrivning: Uppdraget omfattar skoltrafik där huvuddelen

Läs mer

Trafiksäkerhets- och resepolicy för NTF Stockholms län 2005-2006

Trafiksäkerhets- och resepolicy för NTF Stockholms län 2005-2006 Trafiksäkerhets- och resepolicy för NTF Stockholms län 2005-2006 2 Omfattning Denna policy gäller alla de resor som företas i tjänsten och betalas av NTF. Avsteg från policyn kan göras efter beslut av

Läs mer

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Skolskjutsar

Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Skolskjutsar Värnamo kommun Avtalsform Avtal/Ramavtal/Enstaka köp Namn Skolskjutsar Diarie 2013.165 Upphandlare Harrieth Forsberg Detta dokument är en kopia på upphandlingens elektroniska skallkravsformulär. Skallkravsformuläret

Läs mer

Energieffektivisering av transporter för kommuner och landsting

Energieffektivisering av transporter för kommuner och landsting Energieffektivisering av transporter för kommuner och landsting Program 10.00 Effektivisera resor och transporter- översikt och fördjupning 11.10 Strängnäs kommun 11.45 Lunch 12.30 Hur styra via resepolicy?

Läs mer

Policy för en trygg och säker kollektivtrafik

Policy för en trygg och säker kollektivtrafik 09-01-23 1(15) Syfte Omfattning Ansvar Uppföljning Att göra kollektivtrafiken tryggare och säkrare för både resenärer och personal Västtrafik AB VD Respektive enhet inom Västtrafik Referens Bilagor Policy

Läs mer

Övergångsorganisationen

Övergångsorganisationen Övergångsorganisationen Övergångsorganisation Stab Vägtrafik lagstiftning Yrkestrafik Fordon Körkort Förvaltnings rätt Statistik ochanalys Transportstyrelsen Vägtrafikavdelning Stab Vägtrafik lagstiftning

Läs mer

NU ÄR DET DAGS ATT GE DINA FÖRARE YRKESKOMPETENSUTBILDNING!...ANNARS KAN DET SNART TA STOPP

NU ÄR DET DAGS ATT GE DINA FÖRARE YRKESKOMPETENSUTBILDNING!...ANNARS KAN DET SNART TA STOPP NU ÄR DET DAGS ATT GE DINA FÖRARE YRKESKOMPETENSUTBILDNING!...ANNARS KAN DET SNART TA STOPP VILKEN UTBILDNING BEHÖVER DINA FÖRARE? Du som arbetsgivare är ansvarig för att dina förare har ett yrkeskompetensbevis,

Läs mer

Dags för fortbildning se sidan 6. Yrkesförarkompetens. för förare av buss och tung lastbil

Dags för fortbildning se sidan 6. Yrkesförarkompetens. för förare av buss och tung lastbil Dags för fortbildning se sidan 6 1 Yrkesförarkompetens för förare av buss och tung lastbil Att köra lastbil eller buss i sitt yrke är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet.

Läs mer

Allmänna körkortsregler

Allmänna körkortsregler Allmänna körkortsregler För att framföra bil med släpvagn krävs minst ett bilkörkort med behörighet B och i vissa fall behörighet BE. Obs: Fr.o.m 19 Januari 2013 inför Riksdagen en möjlighet att ta utökad

Läs mer

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter - regler och styrmedel kring upphandling av miljöfordon Heini-Marja Suvilehto (Hippu) Enheten för policystyrning 08-586 21 741 E-post: heini-marja.suvilehto@kkv.se

Läs mer

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens

Anmälan om säkerställande av utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens 1 (7) Uppgifter om sökanden Företagets namn Organisationsnummer Adress Postnummer Ort Telefonnummer E-postadress Kontaktperson Anmälan om säkerställande avser följande utbildningar Grundutbildning godstransporter

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om fortbildning och om utbildningsverksamhet för yrkesförarkompetens; beslutade den 5 januari 2017. TSFS 2017:1 Utkom från trycket den 16 januari 2017

Läs mer

RIKTLINJER. Riktlinjer för kommunens fordon

RIKTLINJER. Riktlinjer för kommunens fordon RIKTLINJER Riktlinjer för kommunens fordon 1 Styrdokument Handlingstyp: Riktlinjer för kommunens fordon Diarienummer: KS/2017:298 Beslutas av: Kommunstyrelsen Fastställelsedatum: 2017-08-14 Dokumentansvarig:

Läs mer

Sveriges Bussföretag Branschgemensam modell för YKB-fortbildningen

Sveriges Bussföretag Branschgemensam modell för YKB-fortbildningen Sveriges Bussföretag Branschgemensam modell för YKB-fortbildningen Volvo Bussar AB. Alla rättigheter förbehålls. Alla som kör yrkesmässiga persontransporter ska inneha ett yrkeskompetensbevis. För att

Läs mer

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY OCH ANVISNINGAR

TRAFIKSÄKERHETSPOLICY OCH ANVISNINGAR TRAFIKSÄKERHETSPOLICY OCH ANVISNINGAR Trafiksäkerhetspolicy reviderad 2005-12-14 TRAFIKSÄKERHETSPOLICY Inom Sjöfartsverket ska vi sträva efter att alla anställda ska få en trygg och säker arbetsmiljö.

Läs mer

Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276)

Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276) Dnr: TRV 2011/22239 A Dnr: TSV 2011-1792 Framställan Vinterdäck på tunga fordons drivaxel Förslag till ändringar i trafikförordningen (1998:1276) Innehåll Vinterdäck på tunga fordons drivaxel... 3 Bakgrund...

Läs mer

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31

ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN. Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 ESLÖVS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING NR 14 RESEPOLICY FÖR ESLÖVS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige 2003-03-31 Denna policy gäller för medarbetare, inhyrd medarbetare, och förtroendevalda inom Eslöv kommun

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling SFS 2009:1 SFS 2010: 1104 (SFS 2009:1) Förordning om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor; utfärdad den 8 januari 2009. (SFS 2010:1104) Förordning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor; SFS 2009:1 Utkom från trycket den 20 januari 2009 utfärdad den 8 januari 2009. Regeringen föreskriver

Läs mer

beslutade den 14 april Ändringar införda t.o.m TSFS 2012:131.

beslutade den 14 april Ändringar införda t.o.m TSFS 2012:131. Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar (konsoliderad elektronisk utgåva); beslutade den 14 april 2009. Ändringar

Läs mer

Systembeskrivning och förklaringar till QIIIs nya bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av gods- och persontransporter

Systembeskrivning och förklaringar till QIIIs nya bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av gods- och persontransporter Systembeskrivning och förklaringar till QIIIs nya bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av gods- och persontransporter QIIIs nya system för bedömningar av upphandlingar av gods- och persontransporter

Läs mer

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort;

Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2013:117) om ansökan och utfärdande av färdskrivarkort; Konsekvensutredning 1 (7) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Camilla Sundén Väg- och järnvägsavdelningen Enhet trafikföretag Sektion regler yrkestrafik Konsekvensutredning av föreskrifter om ändring i Transportstyrelsens

Läs mer

Upphandling av livsmedelsdistribution

Upphandling av livsmedelsdistribution Upphandling av Problemet Oligopolmarknad Alla små, lokala företag var, av praktiska skäl, utestängda eftersom de inte hade egna transportresurser Marknaden upplevs som uppdelad mellan olika storleverantörer

Läs mer

BILAGA 2.2: MILJÖKRAV

BILAGA 2.2: MILJÖKRAV KOLLEKTIVTRAFIKMYNDIGHETEN I VÄSTERNORRLANDS LÄN DNR: 13/00266 2014-12-01 UPPHANDLING SÄRSKILD KOLLEKTIVTRAFIK 2015 BILAGA 2.2: MILJÖKRAV Sida 1 (5) Bilaga 2.2 Miljökrav SÄKO 2015 Sida 2 (5) Innehåll 1.

Läs mer

VINTERDÄCK PÅ VINTERN

VINTERDÄCK PÅ VINTERN VINTERDÄCK PÅ VINTERN Ett vanligt svenskt femkronorsmynt hjälper dig att hålla koll på dina vinterdäck. Avståndet mellan överdelen på siffran 5 och kanten är 3 mm, vilket är minsta tillåtna mönsterdjup

Läs mer

Skolskjutsundersökning

Skolskjutsundersökning Skolskjutsundersökning Sammanställning av enkätfrågor till kommunerna i Stockholms län Lasse Holm 2002 Notat 0209 Förord Det bör vara en självklarhet att alla skolbarn ska kunna färdas säkert till och

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det frågas efter, vad du anser eller hur du brukar göra! 1. Är du man eller kvinna? Man Kvinna 2. Vilket år är du född? 3. Känner

Läs mer

1 Uppdrag. 1.1 Referensbilagor. 1.2 Skolskjuts. 1.3 Uppskattad volym. 1.4 Beställning och avbeställning. 1.5 Förseningar. 1.6 Klagomålshantering

1 Uppdrag. 1.1 Referensbilagor. 1.2 Skolskjuts. 1.3 Uppskattad volym. 1.4 Beställning och avbeställning. 1.5 Förseningar. 1.6 Klagomålshantering 1 Uppdrag Uppdraget består i att tillgodose kommunens behov av skolskjuts. Barn och utbildningsnämnden ansvarar för verksamheter som förskola, grundskola, skolbarnsomsorg, särskola, gymnasieskola och vuxenutbildning.

Läs mer

ANBUDSINBJUDAN - AVFALLSTRANSPORTER

ANBUDSINBJUDAN - AVFALLSTRANSPORTER 1 (11) ANBUDSINBJUDAN - AVFALLSTRANSPORTER Datum 2011-11-08 Referensnummer Upphandlande myndighet Alingsås kommun, Tekniska kontoret. I det följande benämnd beställaren. Tjänst Avfallstransporter till

Läs mer

Schenker AB Lars Andreen - Trafiksäkerhetsansvarig. Sveriges ledande transport- och logistikföretag.

Schenker AB Lars Andreen - Trafiksäkerhetsansvarig. Sveriges ledande transport- och logistikföretag. Schenker AB Lars Andreen - Trafiksäkerhetsansvarig Sveriges ledande transport- och logistikföretag. 1 Schenker AG - ledande leverantör av integrerade logistiktjänster Med en omsättning på 6,225 miljoner

Läs mer

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter. Heini-Marja Suvilehto (Hippu) Enheten för policystyrning 08-586 21 741 E-post: hippu@kkv.

Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter. Heini-Marja Suvilehto (Hippu) Enheten för policystyrning 08-586 21 741 E-post: hippu@kkv. Miljöanpassad upphandling av fordon och transporter Heini-Marja Suvilehto (Hippu) Enheten för policystyrning 08-586 21 741 E-post: hippu@kkv.se Agenda»Ett samlad upphandlingsstöd»att ställa hållbarhetskrav»kriterier

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om användning av däck m.m. avsedda för bilar och släpvagnar som dras av bilar; beslutade den 14 april 2009. Transportstyrelsen föreskriver följande med

Läs mer

NTFs riktlinjer vid beställning av Säker bussresa

NTFs riktlinjer vid beställning av Säker bussresa NTFs riktlinjer vid beställning av Säker bussresa När din organisation ska beställa en säker bussresa bör ni först fundera igenom vilka krav ni vill ställa på bussen, föraren och på företaget som ni skall

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2006:16 1 (6) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna Föredragande landstingsråd: Anna Kettner Ärendet Motionären föreslår att alla

Läs mer

Kvalitetspolicy för Örebro Läns Taxi AB

Kvalitetspolicy för Örebro Läns Taxi AB Kvalitetspolicy för Örebro Läns Taxi AB Vi skall agera på ett sådant sätt att vi uppfattas som ett pålitligt och kompetent företag. Vi skall genom utbildning av vår personal öka vårt kunnande om våra kunders

Läs mer

Riktlinjer för kommunens fordon

Riktlinjer för kommunens fordon Kommunstyrelseförvaltningen RIKTLINJE 2017-12-19 Diarienummer KS17-000545 Riktlinjer för kommunens fordon Dokumentnamn Fastställd/upprättad av Dokumentansvarig/processägare Dokumentinformation Dokumentet

Läs mer

01 Allmän lagstiftning

01 Allmän lagstiftning 01 Allmän lagstiftning ISO 14001 - Lagefterlevnad Fråga 1 - Introduktion Ett krav för att Stockholms universitet ska bli miljöcertifierat enligt ISO 14001 är att vi följer miljölagstiftningen. För att

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2007:1470) om yrkesförarkompetens; SFS 2012:9 Utkom från trycket den 24 januari 2012 utfärdad den 12 januari 2012. Regeringen föreskriver

Läs mer

1 (6) Redovisningslista Skall - krav Bilaga 1. Miljö- och planeringsavdelningen

1 (6) Redovisningslista Skall - krav Bilaga 1. Miljö- och planeringsavdelningen Redovisningslista Skall - krav 1 (6) Miljö- och planeringsavdelningen Nr. Redovisningslista skall-krav Redovisning nr 1-35 hänvisar till resp krav enligt kravspecifikation avsnitt 2 i förfrågningsunderlaget.

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva)

Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) Transportstyrelsens föreskrifter om förarprov, behörighet B; (konsoliderad elektronisk utgåva) beslutade den 24 maj 2012. Ändringar införda t.o.m. TSFS 2015:16. TSFS 2012:43 Konsoliderad elektronisk utgåva

Läs mer

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna

Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 1 (5) Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna SKRIVELSE 1 (5) Landstingsstyrelsen Motion 2005:10 av Åke Holmström (kd) om alkolås på SL-bussarna Föredragande landstingsråd: Anna Kettner ÄRENDET Motionären föreslår att alla bussar inom SL-trafiken

Läs mer

Förklaringar till begrepp och förkortningar som förekommer i QIIIs system och dokument

Förklaringar till begrepp och förkortningar som förekommer i QIIIs system och dokument Förklaringar till begrepp och förkortningar som förekommer i QIIIs system och dokument Det finns flera begrepp och förkortningar som är mer eller mindre specifika och som används i både QIII-systemet och

Läs mer

Service- och säkerhetspolicy

Service- och säkerhetspolicy Service- och säkerhetspolicy 1. Servicekrav Ledning ska ha god överblick över verksamheten i dess helhet ska leda utvecklings- och förbättringsarbetet gällande kvalitetsmål ska se till att interna och

Läs mer

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS för förare av buss och tung lastbil Att köra buss och lastbil i yrkestrafik är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Därför införs en

Läs mer

Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn. Du har väl koll på körkortsreglerna?

Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn. Du har väl koll på körkortsreglerna? Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn Du har väl koll på körkortsreglerna? Regler för lastbil och buss Idag finns drygt 145 000 tunga lastbilar och bussar i Sverige, och det ställs andra krav

Läs mer

Ansökan om tillstånd att bedriva yrkesförarkompetensutbildning - grundutbildning för godstransporter

Ansökan om tillstånd att bedriva yrkesförarkompetensutbildning - grundutbildning för godstransporter 1 (5) Ansökan avser följande Grundutbildning 140 timmar Sökande fysisk person (enskild firma) Förnamn och efternamn Grundutbildning 280 timmar Företagsnamn Sökande juridisk person (bolag) Namn (enligt

Läs mer

Trafiksäkerhet en arbetsmiljöfråga

Trafiksäkerhet en arbetsmiljöfråga Trafiksäkerhet en arbetsmiljöfråga Vid en första anblick är det lätt att tro att det som händer i trafiken bara är frågor för Vägverket och Polisen, men så är det inte. Hundratusentals anställda i de flesta

Läs mer

2. Fordonspolicy för Vallentuna kommun

2. Fordonspolicy för Vallentuna kommun VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE KOMMUNLEDNINGSKONTORET 2015-01-07 DNR KS 2014.561 ROBERT NILSSON SID 1/1 INKÖPSCONTROLLER ROBERT.NILSSON@VALLENTUNA.SE KOMMUNSTYRELSEN Tjänsteskrivelse Fordonspolicy

Läs mer

Alkolås efter rattfylleri

Alkolås efter rattfylleri Alkolås efter rattfylleri 2 Att bli fråntagen körkortet är svårt för de flesta. Om man dessutom behöver det i arbetet kan situationen bli extra besvärlig. Det finns dock en möjlighet att få fortsätta köra,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (2011:1580) om ändring i körkortslagen (1998:488); SFS 2012:876 Utkom från trycket den 18 december 2012 utfärdad den 6 december 2012. Enligt riksdagens

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B;

Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; Transportstyrelsens föreskrifter om kursplan, behörighet B; beslutade den 16 februari 2011. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 7 och 12 förordningen (1998:978) om trafikskolor. TSFS 2011:20

Läs mer

Systembeskrivning och förklaringar till QIIIs bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av godstransporter

Systembeskrivning och förklaringar till QIIIs bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av godstransporter Systembeskrivning och förklaringar till QIIIs bedömningssystem för bedömning av upphandlingar av godstransporter QIIIs nya system för bedömningar av upphandlingar av godstransporter bygger på en analys

Läs mer

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra!

Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! Besvara frågorna genom att sätta ett kryss i lämplig ruta. Kom ihåg att det alltid frågas efter, vad Du anser eller hur Du brukar göra! 1. Är Du man eller kvinna? 1 Man 2 Kvinna 2. Vilket år är du född?

Läs mer

Policy samt riktlinjer för trafiksäkerheten inom Kriminalvården

Policy samt riktlinjer för trafiksäkerheten inom Kriminalvården 1 (5) Policy samt riktlinjer för trafiksäkerheten inom Kriminalvården Kriminalvårdens riktlinjer 2008:22 2 (5) Policy samt riktlinjer för trafiksäkerheten inom Kriminalvården Denna policy och dessa riktlinjer

Läs mer

Trafiksäkerhet en arbetsmiljöfråga. 2009-01-27 Ditriktet i Malmö

Trafiksäkerhet en arbetsmiljöfråga. 2009-01-27 Ditriktet i Malmö Trafiksäkerhet en arbetsmiljöfråga 1 Vi arbetar för att minska riskerna för ohälsa och olycksfall i arbetslivet och att förbättra arbetsmiljön ur ett helhetsperspektiv. 2 Arbetsmiljöverkets avdelning för

Läs mer

Miljökravsmodul: Motorfordon med minst fyra hjul avsedda för person eller godstransport inkl. transporttjänster - anskaffning och lease

Miljökravsmodul: Motorfordon med minst fyra hjul avsedda för person eller godstransport inkl. transporttjänster - anskaffning och lease Miljökravsmodul: Motorfordon med minst fyra hjul avsedda för person eller godstransport inkl. transporttjänster - anskaffning och lease Information till kravställaren Kraven i denna miljökravsmodul kan

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning,

Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning, Transportstyrelsens föreskrifter om introduktionsutbildning för privat övningskörning, behörighet B; beslutade den 26 augusti 2010. Transportstyrelsen föreskriver följande med stöd av 8 kap. 3 a körkortsförordningen

Läs mer

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon

Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal. Arbetsfordon Säkerhetsbestämmelser för Trafikkontorets Spårvägsanläggning i Göteborg och Mölndal Bestämmelser om Arbetsfordon kravspecifikation, besiktning, funktionskontroll och underhåll av arbetsfordon 200/05 Fastställd

Läs mer

Policy för Persontransporter och Fordonshantering

Policy för Persontransporter och Fordonshantering FÖRFATTNINGSSAMLING (8.1.41) Policy för Persontransporter och Fordonshantering (ägda eller leasade) Dokumenttyp Riktlinjer Ämnesområde Fordonshantering Ägare/ansvarig Kommunstyrelsen Antagen av KS 2005-02-02

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i trafikförordningen (1998:1276) Utfärdad den 30 augusti 2018 Publicerad den 12 september 2018 Regeringen föreskriver att 4 kap. 18 a och 13 kap. 3 trafikförordningen

Läs mer

Gäller från 19 januari 2013. Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna?

Gäller från 19 januari 2013. Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn. Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Gäller från 19 januari 2013 Köra lastbil eller buss, med eller utan släpvagn Du har väl koll på de nya körkortsreglerna? Nya regler för lastbil och buss Den 19 januari 2013 träder nya körkortsregler i

Läs mer

2013-09-24 Ks 407/2012. Policy med riktlinjer för fordon inom Örebro kommun

2013-09-24 Ks 407/2012. Policy med riktlinjer för fordon inom Örebro kommun 2013-09-24 Ks 407/2012 Policy med riktlinjer för fordon inom Örebro kommun Innehållsförteckning Allmänt... 3 Fordonspolicy visionen... 3 Inköp och tillhandahållande av fordon... 3 Användande av fordon...

Läs mer

Bilaga 1, KRAVSPECIFIKATION. Taxiresor inom Sverige. Allmänna Krav. Krav 1

Bilaga 1, KRAVSPECIFIKATION. Taxiresor inom Sverige. Allmänna Krav. Krav 1 11-11-07 1 (10) Bilaga 1, KRAVSPECIFIKATION Taxiresor inom Sverige Allmänna Krav Krav 1 Anbudsgivaren ska offerera samtliga prisuppgifter som efterfrågas i bilaga 2, pris per kommun och i bilaga 3, pris

Läs mer

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler

GRANSKNINGSRAPPORT. Risker med Malmö stads biltransporter. Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler GRANSKNINGS Risker med Malmö stads biltransporter Revisor Lotta Onsö Projektledare Fredrik Edler Beslutad av revisorskollegiet 2014-10-13 Faktagranskad av berörda nämnder Risker med Malmö stads biltransporter(220784)_tmp

Läs mer

Upphandla miljöanpassade fordon vilka krav kan man ställa? Charlotta Frenander

Upphandla miljöanpassade fordon vilka krav kan man ställa? Charlotta Frenander Upphandla miljöanpassade fordon vilka krav kan man ställa? Charlotta Frenander Ägs gemensamt av: Staten (Miljödepartementet) Sveriges kommuner och landsting Svenskt Näringsliv Mer info: www.miljostyrning.se

Läs mer

Bil upphandling Kravspecifikation

Bil upphandling Kravspecifikation 1.1 Kravspecifikation För att en anbudsgivare ska gå vidare till utvärderingen måste samtliga ska- krav under rubriken 1.2.1 1.2.2. vara uppfyllda. Vidare måste anbudsgivaren för den specifika produktgruppen

Läs mer

Trafiksäkerhetspolicy

Trafiksäkerhetspolicy ÅSELE TAXISAMORDNING AB Trafiksäkerhetspolicy Syfte Åsele taxisamordning AB skall verka för en hög och varaktig trafiksäkerhet inom verksamheten. Alla transporter skall utföras med fokus på trafiksäkerhet

Läs mer

Bedömning, avseende Tarkett Sverige AB. Rapport B07014. QIII-system version 05:08. Bedömning giltig till 2009-08-06

Bedömning, avseende Tarkett Sverige AB. Rapport B07014. QIII-system version 05:08. Bedömning giltig till 2009-08-06 Bedömning, avseende Tarkett Sverige AB Rapport B07014 QIII-system version 05:08 Bedömning giltig till 2009-08-06 Bedömningsprotokoll avseende bedömning av Tarketts transportskvalitetsavtal Innehållsförteckning

Läs mer

Ersätter: D-LFV 2006-000287, D-LFV 2006-014136 och D-LFV 2007-053708 Sida: 1 (8)

Ersätter: D-LFV 2006-000287, D-LFV 2006-014136 och D-LFV 2007-053708 Sida: 1 (8) INTERN FÖRESKRIFT Nr D-LFV 2009-017929 Ver. 01.00 Fastställd av Gd Datum 2009-04-01 Ansvarig enhet Koncerninfrastruktur Handläggare Håkan Jonforsen Ersätter: D-LFV 2006-000287, D-LFV 2006-014136 och D-LFV

Läs mer

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ändring av Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar;

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ändring av Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om ändring av Vägverkets föreskrifter (VVFS 2003:22) om bilar och släpvagnar som dras av bilar; beslutade den 14 april 2009. Transportstyrelsen föreskriver

Läs mer

Regler att tillämpa för tjänsteresor inom NTF Västmanland

Regler att tillämpa för tjänsteresor inom NTF Västmanland Regler att tillämpa för tjänsteresor inom NTF Västmanland Till grund för tjänsteresor inom NTF Västmanland finns: Resepolicy för NTFVästmanland, fastställd av NTFs styrelse, samt NTFs resereglemente. Ansvar

Läs mer

Yrkeskompetens för lastbils- och bussförare

Yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Yrkeskompetens för lastbils- och bussförare Att köra buss och lastbil i sitt yrke är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. För att säkerställa att alla förare har den

Läs mer

Missbruksvård till anställda på Eskilstuna kommun Mahabad Minozada MM

Missbruksvård till anställda på Eskilstuna kommun Mahabad Minozada MM Förfrågningsunderlag 2015-02-25 Upphandlande organisation Upphandling Eskilstuna kommun Missbruksvård till anställda på Eskilstuna kommun Mahabad Minozada MM 15.006 Sista anbudsdag: 2015-03-25 Symbolförklaring:

Läs mer

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06

SMoKD Kompetenskrav och utbildning_06 SMoKD 20.201 Kompetenskrav och utbildning Giltig från: 2011-01-01 Giltig till: Tillsvidare Granskat 20171123: Björn Fura Godkänt 20171125: Anders Johansson Version Datum Beskrivning Handläggare 01 2010-03-30

Läs mer

Inom vår verksamhet ska vi ha en policy och dokumenterade rutiner för hur arbetsmiljöarbetet ska utföras.

Inom vår verksamhet ska vi ha en policy och dokumenterade rutiner för hur arbetsmiljöarbetet ska utföras. Arbetsmiljöpolicy Inom vår verksamhet ska vi ha en policy och dokumenterade rutiner för hur arbetsmiljöarbetet ska utföras. Upprättad trafiksäkerhetspolicy skall alltid följas, samt rutiner för olyckfallsanmälningar

Läs mer