Manifest, värdegrund och policy. för Unizon

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Manifest, värdegrund och policy. för Unizon"

Transkript

1 Manifest, värdegrund och policy för Unizon

2 Unizon samlar kvinnojourer, tjejjourer och andra stödverksamheter som arbetar för ett jämställt samhälle fritt från våld. Jourerna stöttar, skyddar, förebygger och påverkar utifrån en kunskap om våld, genus och makt. Illustrationer: Moa Dunfalk

3 Förord Här har vi samlat Unizons manifest, värdegrund och policy. Dokumentet innehåller elva avsnitt, som tar upp varsitt tema. En del av avsnitten beskriver i första hand värdegrunden, främst de sex första, medan övriga avsnitt handlar om både värdegrund och policy. Värdegrunden består främst av etiska värden och normer som är grundläggande för Unizons identitet. Policyn handlar mer om hur konkreta problem ska bedömas och bemötas. Unizons värdegrund är utgångspunkten för hela förbundets verksamhet. Särskilt viktig är den när vi tar ställning i frågor som handlar om att nå de mål vi strävar efter. Själva handlingsförslagen i sådana mer konkreta frågor är en del av Unizons policy. Skillnaden mellan värdegrund och policy motsvaras av skillnaden mellan ideologi och strategi. Den värdegrund och policy som beskrivs i det här dokumentet knyter an till Unizons stadgar, som ger en grundläggande beskrivning av organisationen Där finns bland annat en ändamålsparagraf som klargör organisationens syften.

4 Manifest Sverige är ett av världens minst ojämställda länder. Ändå är mäns våld mot kvinnor ett av våra största samhällsproblem. Tusentals kvinnor och barn söker skydd på landets kvinnojourer varje år. Varje dag sker runt 100 våldtäkter. Vart tionde barn tvingas uppleva pappas våld mot mamma. Över hela världen är mäns våld ett hinder för kvinnor och barns mänskliga rättigheter. Unizons medlemmar stöttar, skyddar, förebygger och påverkar. Jourerna kämpar för kvinnors och barns rättigheter varje dag. Allt utifrån en kunskap om våld, genus och makt. Vi som arbetar med våldets konsekvenser ser möjligheterna att förebygga. Vi tror på att bryta kopplingen mellan manlighet och våld. Vi vill se en värld där varje individ får växa upp fri från stereotypa föreställningar om kön. Vi vet att arbetet mot mäns våld mot kvinnor går hand i hand med arbetet för jämställdhet. Vi tror på att vända på perspektiven, kliva in på nya arenor och synliggöra att mäns våld mot kvinnor inte är en isolerad fråga. Överallt i samhället finns anhöriga, kollegor, chefer, ideellt aktiva, politiker och många fler med makt att göra skillnad. Alla vinner på ett jämställt samhälle fritt från våld, och alla behövs i arbetet för att uppnå det. Unizon utmanar var och en att börja med sig själv och sitt närmaste sammanhang. Unizon samlar kvinnojourer, tjejjourer, ungdomsjourer och jourer mot sexuella övergrepp. Medlemmarna är förbundets förankring i verkligheten och i vardagen. Genom att vara en unison röst för jourerna kan vi hjälpa våldsutsatta kvinnor och barn att bli hörda. Tillsammans skapar vi ett jämställt samhälle fritt från våld.

5 1. Människors lika värde och lika rättigheter jämlikhet, jämställdhet, värdighet och frihet Ett jämställt samhälle fritt från våld. Det är Unizons vision, som utgår från idén om alla människors höga och lika värde om kvinnors och mäns jämställdhet och lika rättigheter att leva i värdighet och frihet Visionen utgår från en feministisk grundsyn som visar på en bristande jämställdhet i samhället och strävar efter att förändra detta. Unizon motsätter sig all form av diskriminering på grund av till exempel kön, könsidentitet, sexuell läggning, funktionsförmåga, etnicitet och trosuppfattning. Unizons värdegrund är kopplad till följande FN-dokument, som klargör värden med universella anspråk: Allmän förklaring om de mänskliga rättigheterna Kvinnokonventionen (Konvention om avskaffande av all slags diskriminering av kvinnor) Barnkonventionen (Konvention om barnets rättigheter) Deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor FN-dokumenten finns att läsa till exempel på FN:s webbplats: och på

6 2. Ansvar för människor i utsatta situationer med fokus på kvinnor och barn Till Unizons värdegrund hör att hävda ett ansvar för männi skor i utsatta situationer. Det särskilda ansvar som Unizon tar och särskilt uppmanar det offentliga samhället att ta, gäller kvinnor och tjejer i alla åldrar som utsätts för våld, hot och förtryck, eller som riskerar att utsättas för någon form av övergrepp. För Unizons tjejjourer är det viktigt att vara ett stöd också för tjejer som har en utsatthet som inte har samband med våld eller hot. Uppmärksamheten och ansvaret gäller också barn som lever med våld som en del av vardagen. Med barn menar vi flickor och pojkar upp till 18 år. De kan vara direkt utsatta för våld och hot från en eller flera föräldrar, eller av andra vuxna. De kan också vara drabbade av våld och hot som utövas mot deras mammor eller andra närstående. Mäns våld mot kvinnor har fått en stor uppmärksamhet i samhället. Det finns dock en risk att kvinnor i vissa särskilt utsatta situationer inte uppmärksammas tillräckligt och inte får det skydd och det stöd de behöver. Unizon prioriterar ökad kunskap och specialiserad verksamhet som leder till ett bättre stöd till kvinnor och tjejer som är utsatta för våld och inte har permanent uppehållstillstånd (PUT) lever under hedersrelaterat förtryck och våld lever i en samkönad parrelation lever med ett missbruk är äldre har en fysisk eller psykisk funktionsnedsättning Unizon arbetar utifrån både ett kvinnoperspektiv och ett barnperspektiv. Vi uppmärksammar särskilt kvinnor, tjejer och barn som redan är i marginaliserade positioner och därför blir dubbelt utsatta när de även drabbas av hot och våld.

7 3. Kulturell mångfald och universella värden Unizon är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation och respekterar olika kulturella, religiösa och icke-religiösa traditioner och riktningar. Unizon bejakar en kulturell mångfald och ser olika livsstilar som en självklarhet. Unizons grundsyn är att flickor och pojkar ska ha lika möjligheter och rättigheter i samhället. Vissa traditionella seder, livsmönster och kulturella föreställningar kan stå i strid med den grundsynen, om de i någon mening begränsar kvinnors och tjejers frihet och möjligheter till jämställdhet på livets alla områden. I det avseendet grundar inte Unizon sin ståndpunkt på ett särskilt kvinnoperspektiv eller på en jämställdhetsideologi som enbart har västerländskt ursprung. Det handlar om att följa de universella rättigheter lika för alla människor som klargörs i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna från Denna deklaration uttrycker universella värden som ytterligare har klargjorts i konventioner om kvinnor och barn.

8 4. Flera förklaringsfaktorer för att förstå våldets orsaker och för att motverka våld Våld kan ta sig olika uttryck och utövas med olika typer av maktövergrepp, som till exempel kan vara av fysisk, psykisk, sexuell och/ eller ekonomisk karaktär. Unizon menar att mäns våld mot kvinnor är ett uttryck för en strukturell ojämlikhet och bristande jämställdhet i samhället, och för vilseledande föreställningar och normer om kön. En samlande formulering för förklaringar av det slaget är att det handlar om en övergripande könsmaktsordning i samhället. Förklaringar av det slaget måste kombineras med andra förklaringsfaktorer till exempel sociologiska, psykologiska och ekonomiska för att förstå våldets uppkomst och uttryck på individnivå. Det är också i huvudsak förklaringar av det senare slaget som kan användas för att förstå det våld som vuxna oavsett kön kan utöva mot barn. Var och en har ett ansvar att inte utöva våld och hot, oavsett hur man förklarar att en enskild person gör det. Förklaringar av våldets orsaker får inte användas som en ursäkt som reducerar den enskildes ansvar. Men orsaksbedömningen har direkt relevans för valet av åtgärder för att förhindra våld. Förklaringar som inbegriper flera faktorer ger förutsättningar för att inte bara motverka våld genom att arbeta för strukturella och kulturella förändringar. Det är också möjligt och nödvändigt att förändra enskilda mäns benägenhet att utöva våld. På motsvarande sätt är det möjligt att förändra inställning och handlingssätt hos de kvinnor och män som utövar våld och hot mot barn.

9 5. Varje kvinna och tjej har rätt att göra sina egna val Ungdomar ska kunna forma sin identitet och göra livsval utan att begränsas av förväntningar och normer knutna till kön. Det är en viktig del i arbetet för ett jämställt samhälle fritt från våld. Med den utgångspunkten arbetar Unizons tjej- och ungdomsjourer, både uppsökande och med stöd för att stärka tjejer och förebygga våldsutsatthet. Identitetsstärkande och frigörande arbete spelar en viktig roll, inte minst i det förebyggande arbetet. Unizon lägger stor vikt vid jämställdhet, jämlikhet och frihet. I en mer akut skydds- och stödsituation innebär det att den kvinna som söker skydd och stöd inte ska utsättas för påtryckningar som gör att hon riskerar att hamna i nya former av underordning. Unizons medlemsorganisationer ska vara ett stöd och en guide för en positiv utveckling för kvinnor och tjejer i en situation av våld och hot. Till en sådan vägledning kan det höra att aktualisera frågor som rör de barn som upplevt våld mot sin mamma. Men det ska alltid vara den enskilda kvinnan som självständigt fattar beslut om sitt liv och gör val i sina egna angelägenheter, inte minst i fråga om förhållandet till en partner. Kvinnans vilja och beslut ska alltid respekteras. En kvinnojour i Memphis, USA beskriver ett arbetssätt som också Unizon står bakom: Vi är här för att hjälpa kvinnan att identifiera vad hon känner, inte för att få känslorna att försvinna. Vi är här för att hjälpa kvinnan att upptäcka sina val, inte för att välja åt henne. Vi är här för att diskutera olika steg med kvinnan, inte för att ta stegen åt henne. Vi är här för att hjälpa kvinnan att upptäcka sin egen styrka, inte för att rädda henne och sedan lämna henne fortfarande sårbar. Vi är här för att hjälpa kvinnan att upptäcka att hon kan hjälpa sig själv, inte för att få henne att avstå svåra val. Vi är här för att ge stöd till förändring.

10 6. Barns rättigheter Unizon bahandlar barn som en egen part med egna behov, önskemål och rättigheter och inte bara som medföljande till en kvinna. Det betyder bland annat att jourerna bör ha särskilda samtal med barn, utan att mamman deltar i samtalet. Om barnet redan har kontakt med till exempel sjuksköterska, skol kurator eller psykolog inom barn- och ungdomsvården ska jouren som regel se till att den kontakten upprätthålls. Det är också mycket viktigt att barnet kan fortsätta gå i förskola eller skola under vistelsen på jouren. Det ska anmälas till socialtjänsten om det framkommer att barnet är utsatt för direkt hot och våld. Det gäller även i de fall då mamman inte kan ta hand om barnet på ett bra sätt, eller om hon utövar våld mot barnet.

11 7. Lag och rätt vid våld och hot mot kvinnor och barn Unizon finner att de påföljder som våld och övergrepp mot kvinnor, tjejer och barn har i svensk lagstiftning i de flesta fall är rimliga. Det är framför allt viktigt att strafftiden är utformad på ett sätt som leder till en förändrad inställning, bort från våldets mentalitet. En viktig fråga är att kvinnor och barn får en hållbar situation när de är hotade och behöver skydd, till exempel i form av besöksförbud, larmutrustning, eller genom att få skyddade personuppgifter. Det är oerhört viktigt att Polisen och andra myndigheter har tillräckliga resurser och kunskap i det arbetet. Unizon vill ha en lagändring som gör det möjligt för barn att vara målsägande i en rättsprocess, när de upplever våld mot sin mamma eller annan närstående. Även om våldet inte varit direkt riktat mot barnet är det ett våld som direkt drabbar barnet. Det bör övervägas att införa en särskildt brottsrubricering för sådana brott, med uttryck som till exempel barnfridskränkning och grov barnfridskränkning.. Med tanke på den omfattning som övergrepp mot och misshandel av kvinnor och tjejer har är det få fall som leder till anmälningar, det är dessutom få anmälningar som går till åtal och få åtal som leder till fällande dom. Det är av stor vikt för ett rättssamhälle att undersöka vilka förändringar som behövs i fråga om hur lagen är utformad, hur polis och åklagare arbetar och hur bevis värderas i rätten. För att få en korrekt rättsprocess bör det också vara en självklarhet att kvinnor och barn får tillgång till ett målsägandebiträde eller särskilt biträde. Kvinnojourer kan ha en viktig roll för att säkra bevis i en rättsprocess genom att aktivt bidra till att de kvinnor och tjejer som kommer till jouren kan få sina skador dokumenterade. En läkarundersökning bör alltid genomföras i sådana situationer, för att säkra bevis i en framtida rättsprocess om kvinnan eller tjejen väljer att göra en anmälan. Detsamma bör gälla när ett medföljande barn blivit misshandlat.

12 8. Unizons inställning till kommunernas ansvar och till andra aktörer som arbetar med skydd och stöd för kvinnor Unizon är en organisation i civilsamhället och en nödvändig resurs i Sverige när det kommer till att ge skydd och stöd åt våldsutsatta och hotade kvinnor, tjejer och barn. I Unizons lokala medlemsorganisationer finns stora och viktiga resurser med erfarenhet, kunskap och engagemang. Unizon bejakar också det viktiga arbete som görs av andra organisationer som arbetar mot våld och ger stöd till brottsoffer. Ett samarbete med sådana organisationer är angeläget på både lokal, nationell och internationell nivå. Den offentliga sektorn bör genom staten och kommunerna ta det avgörande ansvaret i arbetet för kvinnors, tjejers och barns rätt att leva utan våld, hot och förtryck. Det är en kärnfråga för Unizon. Det ansvaret kan tas genom ett arbete som utförs direkt i kommunal regi inom ramen för socialtjänsten. Ett viktigt uttryck för statens ansvar är Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK), som bland annat stöder forskning och kunskapsutveckling som är av stor betydelse i arbetet för kvinnofrid. NCK driver också den nationella stödtelefonen Kvinno fridslinjen. En del av det kommunala och statliga ansvaret kan tas genom avtal med och ekonomiskt stöd till olika organisationer. Det avgörande är inte vilken huvudman som bedriver arbetet för kvinnofrid utan att detta arbete har tillräckliga resurser, kunskap och engagemang och att det på både nationell och kommunal nivå finns handlingsplaner för detta arbete. Av stor vikt är också förebyggande insatser av olika slag, liksom en adekvat uppföljning. Alla kommuner tar dock inte sitt lagstadgade ansvar i fråga om stöd och skydd för kvinnor, tjejer och barn som utsätts för våld och hot. Det arbete som bedrivs inom Unizons ram kommer att vara nödvändigt också på längre sikt, även om kommunerna tar ett ökat ansvar och även om andra organisationer spelar en fortsatt viktig roll. Dels behövs Unizons skydds- och stödarbete, dels behövs den kunskapsutveckling och opinionsbildning som Unizon bedriver.

13 9. Demokrati, med öppen diskussion och självständiga medlemsorganisationer Unizons verksamhet bedrivs med demokratiska arbetsformer. Det ska vara en öppen och generös diskussion inom förbundet om hur Unizon ska ställa sig i politiska frågor som berör kvinnors, tjejers och barns villkor och rätt till värdighet, frihet och jämställdhet. En öppen diskussion är nödvändig i frågor om hur arbetet bör bedrivas på jourerna och i andra enheter inom Unizon. Till den demokratiska öppenheten inom förbundet hör att varje medlems organisation har en självständighet inom ramen för Unizons värdegrund vid utformningen av sitt arbete.

14 10. Utveckling av inre kultur och administration Den inre kulturen i en organisation handlar främst om sådant som hur anställda, förtroendevalda och ideellt verksamma bemöter varandra och om hur de samarbetar. För Unizon är det viktigt att den inre kulturen är inkluderande och präglas av respekt och öppenhet. Unizon behöver återkommande utvärdera och utveckla sina administrativa rutiner och sin inre kultur. Till administrativa rutiner hör sådant som till exempel hur styrelsen arbetar, hur arbetet är organiserat på kansliet och hur styrelse och kansli samt kansli och olika verksamheter samarbetar. Kommunikation och tillgänglighet spelar en viktig roll i en organisation. Unizon vill vara en alert och effektiv organisation på det området. 11. Utveckling av kunskap och kvalitet och av nya arbetsformer Alla organisationer och allt socialt arbete måste förändras och utvecklas utifrån nya förhållanden och nya problemsituationer. En utveckling av arbetet kan också krävas utifrån ökad kunskap. Det kan handla om kunskap om olika former av utsatthet, men också kunskap om det sociala arbetets metoder och resultat. Sådan kunskap har betydelse både för Unizons roll som opinionsbildare och för arbetet på jourerna. Unizon ska följa och aktivt bidra till kunskapsutvecklingen om det egna arbetet. En strävan ska vara att detta arbete håller hög kvalitet oavsett om det bedrivs av anställda, förtroendevalda eller ideella. Unizon finner det därför viktigt att det fortlöpande görs utvärderingar av det egna arbetet och att det pågår en kritisk och konstruktiv diskussion om hur arbetet ska utvecklas.

15 VÄRDEGRUND OCH POLICY Värdegrund och policy antogs av Unizons (dåvarande SKR:s) styrelse i Stockholm Dokumentet utvecklades genom diskussioner i en referensgrupp av ledamöter i styrelsen och medarbetare på kansliet, under ledning av Erik Blennberger, professor, teologie doktor och forskningsledare vid Ersta Sköndal högskola. Texten skickades även till samtliga medlemsorganisationer med möjlighet att ge synpunkter. Dessutom gick dokumentet på remiss till flera myndigheter och organisationer. Utöver synpunkter från ett tiotal jourer lämnades kommentarer av Barnombudsmannen. I december 2014 språkgranskades och uppdaterades dokumentet i samband med att förbundet bytte namn till Unizon.

16 För ett jämställt samhälle fritt från våld Ölandsgatan 49 D Stockholm

Värdegrund och policy. för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR

Värdegrund och policy. för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Värdegrund och policy för Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund, SKR Illustrationer: Moa Dunfalk En grundläggande beskrivning av SKR ges i organisationens stadgar, där det bland annat finns en ändamålsparagraf

Läs mer

Värdegrund och policy

Värdegrund och policy Värdegrund och policy för, ATSUB/GBG ATSUB/Göteborg har en värdegrund baserad på demokrati, människors lika värde, mänskliga fri- och rättigheter och öppen diskussion. Jämställdhet mellan kvinnor och män

Läs mer

Värdegrund för Roks Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Värdegrund för Roks Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Värdegrund för Roks Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Värdegrunden antogs av Roks årsmöte 2007 2007 Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Stockholm

Läs mer

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun

Handlingsplan Våld i nära relationer. Socialnämnden, Motala kommun Handlingsplan Våld i nära relationer Socialnämnden, Motala kommun Beslutsinstans: Socialnämnden Diarienummer: 13/SN 0184 Datum: 2013-12-11 Paragraf: SN 192 Reviderande instans: Diarienummer: Datum: Paragraf:

Läs mer

Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld.

Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld. Val 2018 Unizons valplattform För ett jämställt samhälle fritt från våld. TEMAN: Starka kvinnojourer och tjejjourer Femicide Våldsprevention Porrfrihet Sexuellt våld Hedersrelaterat våld och förtryck Barns

Läs mer

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun

Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Jönköpings kommun Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga rättigheter i Ks/2018:353 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Gemensam värdegrund och styrande principer för mänskliga

Läs mer

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Roks är en feministisk organisation, partipolitiskt och religiöst obunden, som verkar för kvinnors och flickors rättigheter och frigörelse,

Läs mer

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden

Värdegrund för HRF. Vårt ändamål. Vår vision. Vår syn på människan och samhället. Våra kärnvärden Värdegrund för HRF Vårt ändamål Hörselskadades Riksförbund (HRF) är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden organisation, vars ändamål är att tillvarata hörselskadades intressen samt värna våra

Läs mer

rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013

rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013 Kommunstyrelsens kontor Handlingsplan rörande mäns våld mot kvinnor och barn i nära relationer 2011-2013 Våld mot kvinnor innebär: Varje könsrelaterad våldshandling som resulterar i eller sannolikt kommer

Läs mer

Handlingsplan med riktlinjer avseende våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld

Handlingsplan med riktlinjer avseende våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld Handlingsplan med riktlinjer avseende våld i nära relationer, människohandel och hedersrelaterat våld 1. Bakgrund Ödeshögs socialnämnd antog 2012-12-18 ett kommunalt handlingsprogram för att uppmärksamma

Läs mer

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler

Policy mot våldsbejakande extremism. Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Policy mot våldsbejakande extremism Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Diarienummer: KS/2016:392 Dokumentet är beslutat av: skriv namn på högsta beslutade funktion/organ Dokumentet beslutades

Läs mer

Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. kortversion

Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. kortversion Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation kortversion Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation Våld i nära relation är ett stort samhällsproblem. Det är en viktig jämställdhets- och folkhälsofråga

Läs mer

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige SOU 2015:55 Nationell strategi mot mäns våld mot kvinnor och hedersrelaterat våld och förtryck. Synpunkter från Roks, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Riksorganisationen för

Läs mer

Kvinnors rätt till trygghet

Kvinnors rätt till trygghet Kvinnors rätt till trygghet Fem konkreta insatser för kvinnofrid som kommer att ligga till grund för våra löften i valmanifestet Inledning Ett av svensk jämställdhetspolitisks viktigaste mål är att mäns

Läs mer

Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. kortversion

Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation. kortversion Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation kortversion Plan för kvinnofrid och mot våld i nära relation Våld i nära relation är ett stort samhällsproblem. Det är en viktig jämställdhets- och folkhälsofråga

Läs mer

Roks etiska riktlinjer Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige

Roks etiska riktlinjer Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige Roks etiska riktlinjer Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige etiska riktlinjer01.indd 1 2008-08-26 22:50:00 Roks etiska riktlinjer antogs av årsmötet 2008 2008 Roks, Riksorganisationen

Läs mer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer

Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer Bilaga Dnr 3.1-0532/2011 Stockholms stads program för kvinnofrid - mot våld i nära relationer 2012 2014 Förslag september 2011 SOCIALFÖRVALTNINGEN AVDELNINGEN FÖR STADSÖVERGRIPANDE SOCIALA FRÅGOR Förord

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2015-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

Förskolan Oceanen Stadions Förskolor 2018

Förskolan Oceanen Stadions Förskolor 2018 Plan mot kränkande behandling och Diskriminering Aktiva åtgärder Förskolan Oceanen Stadions Förskolor 2018 Bakgrund Alla barn på förskolan har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från diskriminering

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor antogs

Läs mer

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun

Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Våld i nära relationer 2009-2010 Tjörns kommun Tjörn Möjligheternas ö Inledning Att slippa utsättas för våld och övergrepp är en förutsättning mänskliga rättigheter. FN:s deklaration om avskaffande av

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019

Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019 Innehållsförteckning Plan mot kränkande behandling, Förskolan Saga, läsåret 2018/2019... 1 Inledning... 2 Vision... 2 Syfte... 2 Lagar och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76

Handlingsplan för våld i nära relationer. Antagen av socialnämnden den 4 maj Dnr SN16/76 Handlingsplan för våld i nära relationer Antagen av socialnämnden den 4 maj 2016 53 Dnr SN16/76 Inledning Med våld eller andra övergrepp av närstående avses i detta sammanhang systematisk misshandel och

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skönberga förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skönberga förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Skönberga förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter a för planen Förskolechef, likabehandlingspiloterna

Läs mer

Förskolan Liten blir stor Stadions Förskolor 2018

Förskolan Liten blir stor Stadions Förskolor 2018 Plan mot kränkande behandling och Diskriminering Aktiva åtgärder Förskolan Liten blir stor Stadions Förskolor 2018 Bakgrund Alla barn på förskolan har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från

Läs mer

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Stjärnan förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn Upprättad 2017-11-23 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Bullerbyn 2(5) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn

Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn 2009-05-06 dnr 40/09-750 1 Antagen av Socialnämnden 2009-05-06, 35 Riktlinjer för arbetet med våldutsatta kvinnor och barn I Älvsbyns kommun ska våldsutsatta kvinnor och alla barn som bevittnat eller själva

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Tvedegårds förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till ansvarskänsla

Läs mer

Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Tranmurs förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen förskoleverksamhet

Läs mer

Att förebygga och arbeta mot hedersvåld i praktiken

Att förebygga och arbeta mot hedersvåld i praktiken Att förebygga och arbeta mot hedersvåld i praktiken TRIS- tjejers rätt i samhället Bildades 2002 i Uppsala Ideell organisation Partipolitiskt och religiöst obunden Arbetar förebyggande och akut mot hedersrelaterat

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 för Förskolor T1

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 för Förskolor T1 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 för Förskolans namn: Lyckohagen Adress: Föreningsgatan 53 Telefon: 013263694 Ansvarig förskolechef: Charlotta Foucard 1 Innehållsförteckning

Läs mer

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor

Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling för Fantasia och Kullens förskolor... 1 Inledning...

Läs mer

Uddens förskola Porsön. En av Luleås kommunala förskolor

Uddens förskola Porsön. En av Luleås kommunala förskolor Uddens förskola Porsön En av Luleås kommunala förskolor Från genusfokus till HBTQ-certifiering Mål: Att synliggöra och granska samhällsnormer och deras konsekvenser för att skapa en miljö där alla kan

Läs mer

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda

Barn- och utbildningsförvaltningen. Tvedegårds förskola. Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn- och utbildningsförvaltningen Tvedegårds förskola Främja, förebygg, upptäck och åtgärda Planen visar förskolans eller skolans arbete för att motverka

Läs mer

Förskolan Näktergalens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Förskolan Näktergalens plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Näktergalens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola 1-5 år Läsår: 2015-16 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Kompassen avdelning Blåbäret Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens

Läs mer

Policy: mot sexuella trakasserier

Policy: mot sexuella trakasserier Bakgrund Vi vill att alla aktiva, anställda och ideellt engagerade personer ska känna sig trygga och välkomna i vår förening. Det ligger i linje med ÖRS och Riksidrottsförbundets värderingar om glädje

Läs mer

Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga

Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga Handlingsprogram 2010-2014 för kvinnor och barn som utsätts för våld i nära relationer samt för deras anhöriga Ks 2010:163 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Handlingsprogram

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision

Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019. Vision Plan mot diskriminering och kränkande behandling på BUS förskola 2018/2019 Vision Att alla ska känna sig välkomna, trygga, respekterade och trivas. Att skapa värderingar och normer som ger alla möjlighet

Läs mer

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 för Förskolor T1

Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 för Förskolor T1 Handlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling 2017 för Förskolans namn: Förskolan Adjunkten Adress: Brunnsgatan 10 Telefon: 013-20 65 66, 013-20 69 53 Ansvarig förskolechef: Eva Edsgården 1

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan

Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling för Förskolan Likabehandlingsplan och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 för Förskolan Förskolans namn: Lyckohagen Adress: Föreningsgatan 53 Telefon: 013263694 Ansvarig förskolechef: Eva Edsgården

Läs mer

VÅLD I NÄRA RELATION

VÅLD I NÄRA RELATION VÅLD I NÄRA RELATION RIKTLINJE FÖR HANTERING VID MISSTANKE OM ELLER UPPTÄCKT VÅLD MOT KUND SOM UTFÖRS AV NÄRSTÅENDE SAMT HEDERSRELATERAT VÅLD OCH FÖRTRYCK KARLSTADS KOMMUN Beslutad i: Biståndskontoret

Läs mer

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Spångbros förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-2016 Ansvarig för planen Carina Hägglund, Nina Edgren och Rasha Karim Läroplanen för förskolan, Lpfö 98 Förskolan vilar på demokratins

Läs mer

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs

Upprättad Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs Upprättad 2017-10-25 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Förskolan Stocksnäs 2(6) Vision En förskola fri från diskriminering och kränkande behandling. Där Allas lika värde och våra olikheter

Läs mer

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet

Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling, Förskolan Slottet Reviderad 30 november 2017 Innehållsförteckning Likabehandlingsplan/Plan mot diskriminering och kränkande behandling,

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Jämlikhet och jämställdhet Familj och individ Skydd mot diskriminering Barns rättigheter Våld i nära relationer Göteborgs Stad och Länsstyrelsen

Läs mer

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Ängstugans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechefen samt förskolans barnutvecklingsgrupp.

Läs mer

Jämställdhet nu! dalarnas län 1

Jämställdhet nu! dalarnas län 1 Jämställdhet nu! dalarnas län 1 jämställdhet 3 Jämställdhet på riktigt Sverige är inte jämställt. Kvinnor arbetar lika mycket som män, men får inte lika mycket betalt. Ofta är arbetsvillkoren sämre i de

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Förskolan Tingeling Stadions Förskolor 2017/2018. Aktiva åtgärder. Bakgrund.

Plan mot kränkande behandling och diskriminering. Förskolan Tingeling Stadions Förskolor 2017/2018. Aktiva åtgärder. Bakgrund. Plan mot kränkande behandling och diskriminering Aktiva åtgärder Förskolan Tingeling Stadions Förskolor 2017/2018 Bakgrund Alla barn på förskolan har rätt till en trygg och stimulerande miljö fri från

Läs mer

Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor

Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor Likabehandling-ramverk 2018 Skänninge Förskolor Vision, barnsyn och värdegrund: Vision: Visionen är att vara här och nu. Att ge barnen tid att leka, lära och utforska i en miljö med trygga vuxna som skapar

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Högtofta Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Högtofta Förskola Juni 2015 Juni 2016 Ansvarig förskolechef: Åsa Gerthsson-Nilsson 1 Innehåll Inledning... 3 Definition... 3 Skollagen (2010:800)... 3 Lpfö

Läs mer

Likabehandlingsplan. Förskolan Växthuset 2010-06-15

Likabehandlingsplan. Förskolan Växthuset 2010-06-15 Likabehandlingsplan Förskolan Växthuset 2010-06-15 Tankarna nedan utgör förskolans värdegrund och ska synas i det dagliga arbetet. De tillsammans med lagtexter (se nedan) bildar tillsammans grunden för

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Klippan Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga

Läs mer

Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling

Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling Likabehandlingsplan, plan mot kränkandebehandling Väja förskola Nyskriven september 2015 I Kramfors kommuns förskolor vill vi att alla ska känna sig lika mycket värda och bli sedda för den de är. Barn

Läs mer

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15

Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15 Likabehandlingsplan/ Plan mot kränkande behandling Åsarps Förskola Läsåret 14/15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Ansvariga för planen: Förskolechef har ansvar för upprättande

Läs mer

Program för ett jämställt Stockholm

Program för ett jämställt Stockholm Stadsledningskontoret Kansliet för mänskliga rättigheter Tjänsteutlåtande Dnr 434-21/2017 Sida 1 (6) 2017-06-16 Handläggare Jennifer Bolin Telefon: 08-508 29 451 Till Kommunstyrelsen Stadsledningskontorets

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/2018 Förskolan Klippan Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga

Läs mer

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Kungsgårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Fastställd 2018-06-20 1 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga för planen Förskolans personal.

Läs mer

ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen

ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen STRATEGI PROCESS PLAN POLICY RIKTLINJER RUTIN ETISKA RIKTLINJER Vägledande principer för Rädda Barnens anställda och personer som verkar på uppdrag för Rädda Barnen RIKTLINJER Fastställda av: Generalsekreteraren

Läs mer

Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan för förskolan och Plan mot kränkande behandling Att med glädje och engagemang våga och vilja lära tillsammans nu och för framtiden Änggårds förskolor 1 1. Mål/Vision... 3 2. Giltighetstid

Läs mer

Förklaring av olika begrepp

Förklaring av olika begrepp Förklaring av olika begrepp Främjande arbete Främjande arbete handlar om att identifiera och stärka de positiva förutsättningarna för likabehandling och respekt för allas lika värde. Främjandearbetet utgår

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Plan mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Smedjans förskola Upprättad 2014-01-01 Ett systematiskt likabehandlingsarbete är ett målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och

Läs mer

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST

UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST UNGA ÖRNARS BARN- MANIFEST BARN- KONVEN- TIONEN Unga Örnars verksamhet vilar på alla barns lika rättigheter som FNs konvention om barns rättigheter beskriver. Barnkonventionen antogs den 20 november 1989.

Läs mer

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Emmaus Björkås ändamål är att arbeta mot förtryck,

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Emmaus Björkås ändamål är att arbeta mot förtryck, Vision & idé Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Emmaus Björkås ändamål är att arbeta mot förtryck, fattigdom och imperialism och att alla ska omfattas

Läs mer

HEDERSRELATERAT FÖRTRYCK OCH VÅLD BLAND UNGDOMAR MED INTELLEKTUELL FUNKTIONSNEDSÄTTNING

HEDERSRELATERAT FÖRTRYCK OCH VÅLD BLAND UNGDOMAR MED INTELLEKTUELL FUNKTIONSNEDSÄTTNING TRIS tjejers rätt i samhället TRIS Bildades 2002 i Uppsala. Ideell organisation. Partipolitiskt och religiöst obunden. Arbetar för barn, ungdomars och kvinnors rättigheter. TRIS utgångspunkt är att alla

Läs mer

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015

Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling. Herrängs förskola 2014/2015 Plan mot kränkande behandling och för främjande av likabehandling Herrängs förskola 2014/2015 2014/2015 Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Vår vision 3. Delaktighet i arbetet med planen 3.1 Barnens delaktighet

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGENS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

Våld i nära relationer

Våld i nära relationer Våld i nära relationer Övergripande plan mot våld i nära relationer 2015-2018 Våld i nära relationer har många uttryck: psykiskt våld fysiskt våld sexuellt våld materiellt våld latent våld försummelse

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Falu förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Elsborgs förskoleenhet Förskolan Glashyttan År 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen är: förskolechef Lars Hökpers Linda Alamo, Anna-Karin

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/18

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/18 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2017/18 Förskolan Maria Utdrag ur LPfö-98 (reviderad 2010) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2016/2017 Förskolan Maria Utdrag ur Lpfö-98 (reviderad 2016) Förskolans värdegrund och uppdrag Förskolan ska ta till vara och utveckla barnens förmåga till

Läs mer

Ad Acta Fritid AB LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan med syfte att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling och trakasserier.

Ad Acta Fritid AB LIKABEHANDLINGSPLAN. Handlingsplan med syfte att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling och trakasserier. 1 Ad Acta Fritid AB LIKABEHANDLINGSPLAN Handlingsplan med syfte att förebygga och motverka alla former av kränkande behandling och trakasserier. Denna handlingsplan ska verka som styrdokument för träffpunkterna

Läs mer

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Solgatans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling s plan mot diskriminering och kränkande behandling Läsår: 2015/2016 Datum: Oktober 2015 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen Förskolechef, utvecklingspedagog samt arbetslagen.

Läs mer

Pumpmakargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Pumpmakargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Pumpmakargårdens förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Läsår 2015/2016 1/9 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98

Mål: Ekologi och miljö. Måldokument Lpfö 98 Ekologi och miljö Måldokument Lpfö 98 Förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Ett ekologiskt förhållningssätt och en positiv framtidstro skall prägla förskolans verksamhet. Förskolan

Läs mer

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0

PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19. Framtagen av: Personalen Datum: Version: 1.0 1 PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING för NYGÅRDS FÖRSKOLA 2018/19 Framtagen av: Personalen Datum: 2018-08-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig för denna plan 4 4. Styrdokument

Läs mer

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling 2014-06-24 Reviderad 2015-06-22 Verksamhetens namn Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING. Likabehandlingsplanen syftar till att främja barns

Läs mer

Program mot Våld och förtryck i nära relationer

Program mot Våld och förtryck i nära relationer Program mot Våld och förtryck i nära relationer Hudiksvalls kommun Förord Arbetet med att förebygga våld och förtryck i nära relationer utgår från ett folkhälsoperspektiv och syftar till att medborgarnas

Läs mer

2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola

2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola 2014-2015 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Morkullans förskola 14 1 INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sidan Vision 3 Diskrimineringsgrunder : 3-6 - Kön - Etnisk tillhörighet - Religion och annan

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling. Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskolan Vasavägen Vasavägen 2 Planen gäller 2014-2015 1 Innehåll 1. Inledning 3 2. Vision 3 3. Syfte.. 3 4. Lagar och styrdokument 3 5. De sju diskrimineringsgrunderna

Läs mer

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling

Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Roknäs förskoleenhet avd. Signes plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe 1/8 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen avd. Signe

Läs mer

Strategi mot våld i nära relationer

Strategi mot våld i nära relationer 1 2017-2022 Strategi mot våld i nära relationer Strategi mot våld i nära relation 2017 2022 Lund ska vara en kommun där människor känner trygghet, där mänskliga rättigheter gäller för alla oavsett kön,

Läs mer

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Ekebackens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2018/2019 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola a för planen

Läs mer

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Internationell solidaritet genom föreningens arbete för

Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Internationell solidaritet genom föreningens arbete för Vision & idé Vision Emmaus Björkås vision är att avskaffa nödens orsaker. Verksamhetsidé (Stadgarnas 2) Internationell solidaritet genom föreningens arbete för att alla människor ska omfattas av mänskliga

Läs mer

Ryets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Ryets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Skolförvaltningen Ryets förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet. Ansvariga för planen: Liselotte Svensson Bitsch

Läs mer

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018

Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Årlig plan för att främja likabehandling samt förebygga diskriminering, trakasserier och kränkande behandling, Hovs förskola 2017/2018 Innehållsförteckning Årlig plan för att främja likabehandling samt

Läs mer

Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018

Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018 Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: 2017/2018 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Vår vision En förskola för alla, där

Läs mer

Riktlinjer för Individ och Familjeomsorgens arbete med Våld i nära relation

Riktlinjer för Individ och Familjeomsorgens arbete med Våld i nära relation Riktlinjer för Individ och Familjeomsorgens arbete med Våld i nära relation Utbildnings- och omsorgsnämnden 2011-04-18 62 Reviderad 2013-06-11 540 Inom Älvkarleby kommuns skall våldsutsatta kvinnor och

Läs mer

Gundefjällets plan mot diskriminering och kränkande behandling

Gundefjällets plan mot diskriminering och kränkande behandling 1(10) Balltorps förskolor 20130419 Annette Kimmehed Förskolechef Gundefjällets plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Ansvariga

Läs mer

Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Hagaströmsgårdens plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet Ansvariga för planen Kristina Hjertberg, Birgitta Brandt och

Läs mer

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling

Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling Älandsbro förskolas årliga plan mot diskriminering och kränkande behandling 20171127 1 Älandsbro förskola vision Alla barn, vårdnadshavare och personal ska känna sig trygga och respekterade för den de

Läs mer

4. Individens rättigheter och skyldigheter

4. Individens rättigheter och skyldigheter Foto: Colourbox 4. Individens rättigheter och skyldigheter Innehåll Familj och individ Jämlikhet och jämställdhet Skydd mot diskriminering Att praktisera sin religion i Sverige Barns rättigheter Våld i

Läs mer

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete

Strategisk plan för Sotenäs kommuns folkhälsoarbete Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 SOTENÄS KOMMUN Strategisk plan för s folkhälsoarbete 2016-2019 1. Inledning Folkhälsoarbete är ett långsiktigt arbete för att stärka och utveckla livsvillkor

Läs mer

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18

PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 1 PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING för KLOSTERÄNGEN och NYGÅRDS FÖRSKOLA 2017/18 Framtagen av: Personalen Datum: 2017-10-31 Version: 1.0 1. Mål 3 2. Giltighetstid för denna plan 4 3. Ansvarig

Läs mer

Program för social hållbarhet

Program för social hållbarhet Dnr: KS-2016/01180 Program för social hållbarhet Ej antagen UTKAST NOVEMBER 2017 program policy handlingsplan riktlinje Program för social hållbarhet är ett av Västerås stads stadsövergripande styrdokument

Läs mer