l Kommun J Person-zcrqanisationsnurnrnar HÅLLBARA STÄDER D Nybyggnad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "l Kommun J Person-zcrqanisationsnurnrnar HÅLLBARA STÄDER D Nybyggnad"

Transkript

1 HÅLLBARA STÄDER, -S-TA-T-E-:"CN-=-So il H-E N-:C::-T-UC:- GA - UTREDNINGAR Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städerl Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) Stockholm 1. Uppgifter om sökande Sökande J Person-zcrqanisationsnurnrnar E~loaterinqskontoret LQlaneri~~ro~ekt) Adress I Postnummer I Postadress Box Stockholm Sökandens kontaktperson IE.post Krister Schultz krister.schultz@ex~l.stockholm.se Telefonnummer (arbete) ITelefonnummer (mobill län Stockholm Projelctbenämning l Kommun Stockholm Norra Djurqårdsstaden - en mil-jöprofilerad stadsdel i världsklass Typ av organisation ~Kommun D Aktiebolag D Privat bostadsföretag ~ Regionalt organ D Allmännyttigt bostadsföretag D Annat Sekretess Ange om ansökan innehåller information som du inte vill ska lämnas ut vid förfrågan. Nej Bidrag söks för: Ä. Investeringsprojekt D Nybyggnad OStadsdel DAtgärd som rör energi pombyggnad D Bostadsområde DAtgärd som rör vatten D Kvarter DAtgärd som rör avfall DAtgärd som rör transporter D Annan åtgärd B. Planaringsprojekt Xl Förstudie nprogramskrivning n Sektorsövergripande utg 4 1 (13)

2 Projektbeskrivning Lämna här en redogörelse för projektet och de åtgärder för vilka stöd söks för. Av beskrivningen ska bland annat framgå de övergripande målen för projektet, bakomliggande resonemang och hur målen ska uppnås. Redogörelsen kan omfatta maximalt tecken, med högst 2000 tecken per textfält (sid 2 och 3 i denna blankett). Norra Djurgårdsstaden - en fossilbränslefri och klimatanpassad stadsdel. En miljöstadsdel i världsklass. Norra Djurgårdsstaden, fortsatt kallad (NDS), ska få en särskilt fokuserad klimatvision, formulerad som: "NDS - en miljöstadsdel i världsklass"; "År 2030 är NDS fossilbränslefri;", " År 2020 understiger C02 utsläppen 1,5 ton/person (C02 ekvivalenter)"; "NDS är anpassad till kommande klimatförändringar". Staden tar ett brett grepp om miljöarbetet för NDS, som är i utredningsskedet och i området finns stora möjligheter att prova nya innovationer och utvecklingsprocesser med kontinuerlig utvärdering och förändring. Mot denna bakgrund söker Stockholms stad stöd för ett antal initiala projekt, som avser åren : Staden avser att söka för NDS som helhet varav Vl har identifierat följande delprojekt inom området planeringsprojekt: 1. Förstudie hållbara transporter med syfte att identifiera strategier för en utveckling av transportsystemen mot energieffektiva och fossilbränslefria alternativ. Studien består av tre delar. (1) Flytta trafikflöden från ineffektiva och fossilbränslebaserade transportmedel till miljöeffektiv kollektivtrafik samt cykeloch gång, (2) analysera förutsättningar för resurs- och miljöoptimera transportsystemen t ex genom infrastruktur för eldrivna landtransporter och nyttjande av förnybara bränslen där el inte är ett alternativ, (3) anaylsera klimatpåverkan och energianvändning i olika transportsystem inkl. dess infrastruktur ur ett livscykelperspektiv. 2 (13)

3 Projektbeskrivning forts. 2. Energieffektiva entreprenadmaskiner och -fordon samt byggbodar under byggproduktionen. Klimatpåverkan i samband med produktion är i stor utsträckning relaterat till utsläpp från arbetsmaskiner och energianvändning i byggbodar. Syftet med förstudien är att utarbeta specifikationer för kravställande i samband med upphandling av entreprenörer. 3. Ett logistikcenter kommer att upprättas för att effektisera in- och uttransporter tilloch från området under produktionen. Syftet med förstudien är att analysera minskad klimatpåverkan med hjälp av detta logistikcenter genom effektivisering av transportflödet med lotssystemet, minskning av genererade transporter med hjälp av omlastningscentral och minskning av transportarbete för avfall. Inom området Informationsprojekt har följande behov identifierats: 4. Kvantifiering av Ekosystemtjänster är ett starkt sektorsövergripande samarbete kring att tydliggöra ekosystemtjänsternas sociala och ekologiska värden genom att kvantifiera och kommunicera dem. Målet är att åskådliggöra och tydliggöra vad grönstrukturen bidrar till i en stadsdel så att de enkelt och pedagogiskt kan kommuniceras till boende och verksamma. Detta omfattar även hur nätverket av gårdar tillsammans förstärker den biologiska mångfalden samt hur det fungerar som koldioxidsänka. 5. I syfte att åskådliggöra miljönyttan med de kretsloppslösningar som valts att installeras i NDS ska en kretsloppsmodell utarbetas. Syftet är att visualisera resurs- och emissionsflöden och utveckla kretsloppsmodell 2.0 _ nästa steg efter Hammarby Sjöstad. Första modellen var en statisk nivålös modell i två dimensioner. Staden kommer nu att ta fram nästa generation av kretsloppsmodell som baseras på flera nivåer från lägenhets-, stadsdels-, stadens, regional samt nationelloch global nivå. Ambitionen är att forma en integrerad modell för fler aktörer med såväl tekniskt som socioekonomiskt perspektiv. Planeringsverktyget VisuCity, som KTH utvecklat, är inspiration i detta. 3 (13)

4 Åtgärder i projektet Om bidrag söks för investeringsprojekt ska samtliga fält under denna rubrik besvaras. Om bidrag söks för planeringsprojekt besvaras de frågor som är tillämpliga. För att du korrekt ska kunna besvara frågorna måste du läsa anvisningarna till varje enskilt fält. Redogörelsen under varje punkt kan omfatta maximalt tecken. 3. Uppfyllande av hållbarhetsmål Norra Djurgårdsstaden ska utvecklas till en miljöstadsdel i världsklass som bygger på ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet. Miljöstadsdelen kännetecknas av tät, trygg och funktionsblandad bebyggelse, levande stadsmiljö och funktionella kopplingar tillomkringliggande naturmiljö, lokal handeloch service och stadens centrala delar. Det är en klimatpositiv stadsdel med hållbara energilösningar, slutna kretslopp och smart miljödesign och anpassad till kommande klimatförändringar och det är lätt att leva och verka på ett hållbart sätt och som engagerar till medborgardeltagande. Miljöprofileringen kräver en bred ansats lnom fem fokusområden där ett av delrnålen är fossilfri till Den hållbara stadsutvecklingen bidrar till bostäder för en ökande befolkning i staden, minskad påverkan på klimat och miljö samt minskade kostnader för energi, materialoch avfalloch bidrar samtidigt till ekonomisk utveckling med nya företag och arbetstillfällen. 4. Stadsplanering I Norra Djurgårdsstaden tar stadsplaneringen i beaktande ett bevarande och utveckling av befintliga verksamheter. Utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden bygger på ett genomförande av Översiktsplanen, vilket i sammandrag bygger på strategin om att förtäta staden och planera för en blandad bebyggelse. Stockholms beslut att miljöprofilera stadsutvecklingen i Norra Djurgårdsstaden innebär att miljö- och hållbarhetsperspektivet lyfts in i alla delar av planerings-, genomförande- och förvaltningsprocessen, från övergripande strukturer för området ner till utformning och byggprocessen för de enskilda kvarteren. Ny, innovativ miljöteknik prövas under stadsplaneprocessen. Ledord för planeringen är trygghet, integration, rekreation och service, biologisk mångfald och hälsosam boendemiljö, effektiv markanvändning centralt l staden med god företagsmiljö, tillgänglig varierad stadsbebyggelse med god kollektivtrafik och gång- och cykelförbindelser. 4 (13)

5 Åtgärder i projektet forts. 5. Integrerade tekniska system Landskapsplaneringen integrerar dagvattenlösningar tillsammans med klimatanpassningsåtgärder och planering av gång- och cykelstråk samt stödjer grönstukturen. Den arkitektoniska utformningen kommer att koppla till kretslopps- och energisystem. Samlat hanteras kretsloppsflödena för att optimera energiutnyttjande och återanvändning där integrerade lösningar eftersträvas. Med smarta elnät skapas förutsättningar för att lokalt producerad energi kan leveras ut på nätet. IKT-lösningar ingår också som en integrerad del i detta koncept kopplat till både energi, transporter och kretsloppsfrågor. Transportlösningar skapas som ger optimala bytesmöjligheter och flexibla lösningar i val av transportmedel. Ambitionen är att skapa optimala förutsättningar för samordning av byggtransporter (logistikcenter) Planeringen av NDS präglas av låg C02-belastning och kretsloppstänkande i alla faser såsom bygg, drift- och förvaltning. 6. Anpassning till kommande klimatförändring Norra Djurgårdsstaden arbetar med olika typer av anpassningsåtgärder för att klara stigande havsnivåer med både åtgärder för översvämningsrisk, stigande grundvattennivåer och hantering av kraftig nederbörd. Grönska och ekologiska samband är en viktig komponent för hantering av regnvatten, kylningseffekt av skuggan och för att skapa vindskyddade miljöer. Projektet har utvecklat en grönytefaktor som omfattar både ekologiska, sociala och klimatfaktorer där klimatanpassning nås genom utformning av mångfunktionella ytor. Projektet planerar också studier om Heat Island effekt för att bättre kunna anpassa stadsdelen för att klara framtida värmeböljor. 5 (13)

6 Åtgärder i projektet forts. 7. Klimateffekter Planering, projektering, byggnation samt drift och förvaltning av Miljoprofilområdet Norra Djurgårdsstaden har direkt bäring på klimatmålen. System för mätning och uppföljning av C02-prestanda kommer att etableras. KTH utvecklar uppföljningsmodell och en road map tas fram för att nå fossilbränslefri stadsdel. I tidigt planeringsskede beräknades transporteffektiviteten av att bygga h centralt i Hjorthagen jmf med en mer sprid utbyggnad i staden. Resultatet visade att C02-utsläppen kunde minska med 2120 ton/år. De förstudier som har direkt bäring på klimateffekter är: 1) Systemstudie transporter: 7925 ton C02/år 2) Energianvändning under byggproduktion: 227 ton C02/år 3) Miljönytta av logistikcenter: 65 ton C02/år 4) Kvantifiering av ekosystemtjänster: studien går ut på att kvantifiera och värdera ekosystemtjänsterna som grönytan ger, däribland tjänsten koldioxidsänka. 5) Kretsloppsmodellen, gå ej att kvantifiera då verktyget används för visualiering, informationssyfte. Ange i tillämpliga delar generella nyckeltal för åtgärder som rör energi, vatten, avfall eller transporter Minskad energianvändning..~~.:..~..~.~ ~_\:'l.b:... Andel förnybar energi per använd energienhet J.~.~~. Typ av energibärare ~J~:r:.~.,:,~.~.:::~.~ ~..~.~?~.C?.~~.~.. Totalminskningavkoldioxidekvivalenter 8217 ton C02 Beskriv vilka definitioner som har använts i beräkningarna 6 (13)

7 Åtgärder i projektet forts. 8. Förutsättningar för miljöteknikexport och kunskapsspridning Erfarenheterna från Hammarby Sjöstad utgör exempel på att denna typ av stadsutvecklingsprojekt dels genererar stor uppmärksamhet internationellt, och som följd att svenskt kunskaps- och teknikexport främjas på sikt. Norra Djurgårdsstaden Innovation är en arena för kunnande inom hållbar stadsutveckling som utgår från Norra Djurgårdsstaden och ett av verktygen som behövs för att möta de nya utmaningar som miljöprofilsarbetet innebär. Härifrån driver näringsliv, akademi och offentlighet tillsammans olika utvecklingsprojekt som ska bidra till att nå de högt ställda miljömålen. Exploateringskontoret arbetar löpande för att knyta partners och projekt till verksamheten. Fokus är riktat mot företag och organisationer med koppling till utvecklingen av Norra Djurgårdsstaden. Men även om verksamheten är under uppbyggnad så tas redan en stor mängd besökare från hela världen emot i Innovation. 9. Organisation för informationsspridning Genom den ordinarie organisationen inom Staden och dess nätverk, finns väl etablerade kanaler för informationsspridning och kommunikation. Norra Djurgårdsstaden har en projektorganisation samt styrgrupp etablerad för beredning, genomförande och ledning. Miljöarbetet leds av Exploateringskontoret och för de olika fokusområdena har brett sammansatta fokusgrupper bildats som ansvarar för måloch strategier inom respektive fokusområde. Dessutom har ett antal projekt etablerats för utredning och genomförande av miljöprofilåtgäder. En arbetsprocess med ett kompetensutvecklingsprogram för berörda byggherrar har utvecklats och miljösamordnare på exploateringskontoret bereder och processar handlingsprogram för de olika utbyggnadsetapperna med projektets tekniska projektledning. Projektet har informatörer som ansvarar för hemsidor, facebooksidor mm där kunskapsspridning sker. 7 (13)

8 Processer i genomförandet av projektet Om bidrag söks för investeringsprojekt ska samtliga fält under denna rubrik besvaras. Om bidrag söks för planeringsprojekt besvaras de frågor som är tillämpliga. För att du korrekt ska kunna besvara frågorna måste du läsa anvisningarna till varje enskilt fält. Redogörelsen under varje punkt kan omfatta maximalt tecken. 10. Deltagande och inflytande I planeringen är medborgardeltagande viktigt och särskilda gåturer, boendeenkäter mm har genomförts. Miljöprofilarbetet resurssätts med representanter från Stadens olika förvaltningar och bolag, konsulter, resurser från universitet, näringslivet, brukare m fl. Olika former av mötesforum kommer att etableras för att säkerställa hantering av åsikter och erfarenheter. Hänsyn tas till berörda intresseorganisationer. Projektet kommer att ha styrgrupp med förvaltningar och bolag samt beredande råd. 11. Integrerad sektorsövergripande planering Miljösatsningen - ett initiativ där helhetslösningar och systemtänkande formas i nära samarbete mellan förvaltningar, byggherrar och näringsliv. Förutsättningar skapas för tvärsektoriellt arbete "att bryta traditionella samarbetsmönster". Stadens arbete organiseras utifrån ett tvärsektoriellt perspektiv med deltagande från stadens olika förvaltningar och bolag. Inom de olika fokusområdena som miljöprofilarbetet bedrivs inom är dessutom andra aktörer som särskilt berörs också involverade. Dessutom tillämpas olika former av samverkan som work shops, temadagar, möten, seminarier, studiebesök mm. 8 (13)

9 Processer i genomförandet 12. Samverkan mellan näringslivoch kommun av projektet forts. Samverkan sker mellan staden och de aktörer som är delaktiga planeringsprocesser för att kunna genomföra stadsförnyelseprojektet med experter från bl a konsultbyråer. Samverkan sker med byggherrar och fastighetsägare som redan är involverade i planprocesser i respektive stadsförnyelseprojekt. Hela detta projekt kännetecknas aven hög grad av samverkan mellan Staden och dess förvaltningar samt berörda parter såsom näringsliv, boende, byggbranschens aktörer, skolor och universitet m fl. Exempel på aktörer som deltager i de olika delprojekten är Stockholm Vatten, Fortum, Trafikkontoret-avfall, miljöförvaltningen, Stockholms Hamnar, Mitt-Universitetet i Östersund, KTH, Interaktiva institutet Vasakronan, Ericsson, IVL, NCC, ABB, CESC (Center for sustainable communication på KTH), LRF och "Teknikmarknad" (projekt som initialt startades av Tillväxtverket och KTH)samt många fler parter inom olika sektorer. Samverkan är definitivt mycket bredare och omfattande än normalt. 13. Uppföljning av projektet En central aktivitet i detta projekt är att utveckla och etablera en modell för uppföljning, utvärdering och återkoppling. Staden har med hjälp av KTH initierat ett arbete med att forma en uppföljnings- och utvärderingsmodell för miljöprogrammet genom projektets olika skeden från program till färdig byggnad. Arbetet har även kopplingar till samverkan inom Clinton Climate Initiative. Hösten 2011 kommer nyckeltal och indikatorer att vara formade för de olika miljömålen och projektet kommer att ta fasta på dessa i uppföljningsprocessen. 14. Tidplan Atgärden/åtgärderna påbörjas (år, månad, dag) 2O Atgärden/åtgärderna färdigställs (år, månad, dag) 2O (13)

10 15. Kostnadssammanställning Bidrag lämnas med högst 30 procent av den stödberättigade kostnaden AI Ange. k nvesterinqsproje t Beräknade kostnader Investeringskostnad Kostnader för uppfyllande av tillämpliga bestämmelser och byggregler Annat offentligt finansieringsstöd till samma åtgärd - Summa stödberättigade kostnader Sökt bidrag (högst 30 % av summa stödberättigade kostnader) ' B. Planeringsprojekt Ange Beräknade kostnader Den faktiska kostnaden för förstudier, programskrivning, sektorsövergripande planering och informationsinsatser 2,2 MSEK Summa stödberättigade kostnader 2,2 MSEK Sökt bidrag (högst 30 % av summa stödberättigade kostnader)... 1 o-',;.._6_6_m_s_e_k --' Förbindelse och underskrift Jag/vi försäkrar på heder och samvete att uppgifterna, som lämnats i denna ansökan med tillhörande bilagor, är sanna. Ansökan skrivs under aven behörig företrädare för sökanden. Felaktiga uppgifter kan innebära att du får betala tillbaka bidraget. ö~1~~l"~''-'' 2 Ollc::::=-... ~v~ 4--y-... C ;_L-lk-- ~:-.'<,. Krister Schultz ~..~.()..~..1.,}1. rt Sökandens underskrift ~ Namnför1ydligande 10 (13)

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103 33 Stockholm 1. Uppgifter

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103 33 Stockholm 1. Uppgifter

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling INVESTERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer/ Miljövårdsberedningen (Jo 1968:A) 103 33

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Linköpings kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Riktlinjer för medborgardialog

Riktlinjer för medborgardialog Riktlinjer för medborgardialog Kommunstyrelseförvaltningen 2015 Principer för dialogen i Söderhamns kommun Att engagera medborgarna och skapa former för delaktighet och dialog för kommunens utveckling

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015

Kommittédirektiv. En samordnad utveckling av validering. Dir. 2015:120. Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Kommittédirektiv En samordnad utveckling av validering Dir. 2015:120 Beslut vid regeringssammanträde den 19 november 2015 Sammanfattning En kommitté i form av en nationell delegation ska följa, stödja

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

NYHETER ISO 14001:2015

NYHETER ISO 14001:2015 NYHETER ISO 14001:2015 Mattias Holmström Trivector LogiQ 10 mars 2016 OM TRIVECTOR 3 bolag LogiQ, Traffic & System 3 städer Lund*, Göteborg & Stockholm Drygt 90 anställda Rädda världen och göra bra affärer.

Läs mer

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015

Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 skolplan 2012 2015 Skolplan för Svedala kommun 2012 2015 Nulägesbeskrivning Den kommunala förskolan, grundskolan och gymnasieskolan i Svedala kommun har en gemensam verksamhetsidé. Syftet med verksamhetsidén

Läs mer

Vad är hållbar utveckling?

Vad är hållbar utveckling? Vad är hållbar utveckling? Skapar resurser för att nå olika samhällsmål. Ger ramarna för vad natur och människor tål. Det vi kallar livskvalitet. Utveckling som tillgodoser dagens behov utan att äventyra

Läs mer

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00

Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 Samhällsbygnadskontoret 312 80 Laholm 0430-150 00 miljo.byggnadsnamnden@laholm.se www.laholm.se VAD ÄR EN DETALJPLAN? En detaljplan är ett juridiskt bindande dokument som reglerar vad såväl enskilda som

Läs mer

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING

ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING UPPSALA KOMMUN BIDRAGSREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFÖRENINGAR ADMINISTRATIVA REGLER OCH VÄGLEDNING Detta är ett komplement till idrotts- och fritidsnämndens bidragsregler för barn- och ungdomsföreningar

Läs mer

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS

ANSÖKNINGS- BLANKETT. för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS ANSÖKNINGS- BLANKETT för medel från Centerkvinnornas fond VÄRLDEN ANGÅR OSS Ansökan om bidrag gäller: Förstudie, internationellt projekt Internationellt projekt Utvärdering, internationellt projekt Projekt

Läs mer

Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014

Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014 Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011 2014 Innehållsförteckning 2 Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011-2014 4 Östergötland - En hälsoregion 2020 6 Strategi 8 Regional samordning kring

Läs mer

Promenadstaden. The City of Stockholm. Niklas Svensson, Stadsbyggnadsstrateg

Promenadstaden. The City of Stockholm. Niklas Svensson, Stadsbyggnadsstrateg Promenadstaden The City of Stockholm Niklas Svensson, Stadsbyggnadsstrateg 2011-10-10 3 www.stockholm.se/oversiktsplan 2011-10-10 2011-10-10 4 www.stockholm.se/oversiktsplan 2011-10-10 5 www.stockholm.se/oversiktsplan

Läs mer

Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050. Delrapport

Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050. Delrapport Underlag till Färdplan för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050 Delrapport 1 Uppdraget Uppdraget är att lämna underlag till en svensk färdplan för att uppnå visionen om att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp

Läs mer

BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET

BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET BUSINESS @ BIODIVERSITY SVERIGE SVENSKT NÄTVERK FÖR ATT ARBETA MED BIOLOGISK MÅNGFALD & FÖRVALTNING AV NATURKAPITALET OM INTIATIVET Målet med ett Business@Biodiversity (B@B) Sverige är att skapa ett nätverk

Läs mer

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad

Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad Kommunikationspolicy i korthet för Lidingö stad En policy ger stöd Att kommunicera är en del av vardagen för oss som arbetar i Lidingö stad. Att kommunikationen fungerar är viktigt för att vi ska kunna

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen

Fastighetskontoret Utvecklingsavdelningen Sida 1 (10) Innehåll INLEDNING OCH BAKGRUND... 2 Paraplymål... 2 Forumets roll... 2 Fem mål... 2 FORUMETS VISION... 3 HANDLINGSPLAN... 4 FORUMETS ROLL... 4 1. MINIMERING AV RESURSANVÄNDNING OCH MILJÖPÅVERKAN...

Läs mer

EnergiPuls 25 januari 2010. Peter Örn Ordförande Delegationen för hållbara städer. En nationell arena

EnergiPuls 25 januari 2010. Peter Örn Ordförande Delegationen för hållbara städer. En nationell arena EnergiPuls 25 januari 2010 Peter Örn Ordförande Delegationen för hållbara städer En nationell arena Främja integrerad, sektorsövergripande planering Främja samverkan i stadsbyggnadsprojekt mellan näringsliv,

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2015-2016 Förskola/avdelning Mobacken/Villan Ort Hammerdal Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Mobacken/Villans förskola Moviksgatan 1 83070 Hammerdal

Läs mer

Interreg Sverige-Norge 2014-2020. Maud Nässén 2016 09 02 Västsvensk EU konferens Tylösand

Interreg Sverige-Norge 2014-2020. Maud Nässén 2016 09 02 Västsvensk EU konferens Tylösand Interreg Sverige-Norge 2014-2020 Maud Nässén 2016 09 02 Västsvensk EU konferens Tylösand Innehåll Interreg Sverige-Norge programmet -en del av EU:s 2020 strategi Om programmet Tematiska mål Exempel på

Läs mer

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad

Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad 1 (5) DATUM DNR 2015-11-09 KS/2015:234 Policy för integration och inkludering av nyanlända i Lidingö stad Antagen av kommunfullmäktige den 23 november 2015 2 (5) Inledning Lidingö stad har en lång historia

Läs mer

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström

Elevinflytande i planeringen av undervisningen. BFL-piloter 121114 Mats Burström Elevinflytande i planeringen av undervisningen BFL-piloter 121114 Mats Burström Ur Lgr 11 2.3 Elevernas ansvar och inflytande Läraren ska svara för att alla elever får ett reellt inflytande på arbetssätt,

Läs mer

Livscykelkostnader (LCC) som strategiskt verktyg

Livscykelkostnader (LCC) som strategiskt verktyg Livscykelkostnader (LCC) som strategiskt verktyg Konferens Upphandla 2.0 23 september 2015, Göteborg Sanna Efraimsson Agenda Upphandlingsmyndighetens uppdrag och vårt stöd Vad är LCC? Varför ska man använda

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Halmstad Namn på skolhuvudmannens företrädare (förvaltningschef

Läs mer

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare

Processinriktning. Anvisning. Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Processinriktning Anvisning Diarienummer: KS 2015/2121 Dokumentansvarig: Utveckling, planering och uppföljning, Utvecklingsledare Beredande organ: Kommunledningssektorn Beslutad av: Förvaltningsledningen

Läs mer

Naturvårdsverkets uppdrag

Naturvårdsverkets uppdrag GRÖN TILLVÄXT Naturvårdsverkets uppdrag Förvaltningsmyndighet på miljöområdet för verksamhet som rör klimat och luft, mark, biologisk mångfald, förorenade områden, kretslopp och avfall, miljöövervakning

Läs mer

Ansökan om drift av fristående förskola Åby ängar

Ansökan om drift av fristående förskola Åby ängar SID 1/7 Ansökan avser FÖRSKOLA Uppgifter om huvudman HUVUDMAN, NAMN ORGANISATIONSFORM ORGANISATIONSNUMMER/PERSONNUMMER ADRESS POSTADRESS TELEFON (ÄVEN RIKTNUMMER) MOBILTELEFONNUMMER E-POSTADRESS ORGANISATIONSFORM

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Rapport uppdrag. Advisory board

Rapport uppdrag. Advisory board 1 Rapport uppdrag Advisory board 2 Advisory board AB är en dialogmodell som på ett stukturerat sätt ger möjlighet till samråd och dialog med unga i utvecklingsarbeten/verksamhetsutveckling inom kommunen,

Läs mer

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän

Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Statsbidragsenheten 1 (9) Frågor i ansökan om statsbidrag för läxhjälp år 2016 skolhuvudmän Obs! Detta dokument är endast till för att skapa överblick över vilka frågor vi ställer i ansökan. Du ansöker

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport År: 2016 Organisationsenhet: NYEFSK/FSK Nye Förskola Fokusområde: Demokrati och värdegrund Övergripande mål: Normer och värden Deluppgift: Klassens kvalitetsrapport

Läs mer

Fossilbränslefri region Mål och strategier, samt handlingsprogram 2011

Fossilbränslefri region Mål och strategier, samt handlingsprogram 2011 Fossilbränslefri region Mål och strategier, samt handlingsprogram 2011 Regionförbundets styrelse, 10 februari 2011 Mål och strategier Kalmar län ska vara en föregångsregion i arbetet med minskade klimatpåverkande

Läs mer

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsrådsberedningen SKRIVELSE 2016-02-10 LS 2015-1474 Landstingsstyrelsen Yttrande över Statens kulturråds delredovisning om kulturverksamheter i vissa bostadsområden

Läs mer

Fristående brobyggare

Fristående brobyggare Välkommen till IVA Fristående brobyggare IVA är en fristående arena för kunskapsutbyte. Genom att initiera och stimulera kontakter mellan olika kompetensområden och över nationsgränser fungerar IVA som

Läs mer

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor

Innehåll. Begrepp. Policy för delaktighet på lika villkor Policy för delaktighet på lika villkor Innehåll Innehåll... 2 Begrepp... 2 Inledning... 3 Askersunds kommuns ledord... 4 Vi ska vara tillgängliga för alla... 4 Bristande tillgänglighet som grund för diskriminering...

Läs mer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer

Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Riktlinjer för bidrag till lokala föreningar och organisationer Antagna av Norrmalms stadsdelsnämnd 2013-12 - 12 Norrmalms stadsdelsnämnd Box 3128 103 62 Stockholm Växel 08-508 09 000 norrmalm@stockholm.se

Läs mer

Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram

Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Åtgärder, avfall och renhållning inom Skånes miljömål och miljöhandlingsprogram Respektive aktör tar själv beslut om åtgärderna skall utföras och i vilken omfattning detta ska ske. Åtgärder märkta med

Läs mer

Samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten i Sverige. Hur arbetar Arbetsförmedlingen och kommunerna tillsammans

Samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten i Sverige. Hur arbetar Arbetsförmedlingen och kommunerna tillsammans Samverkan för att minska ungdomsarbetslösheten i Sverige Hur arbetar Arbetsförmedlingen och kommunerna tillsammans Regeringens övergripande mål för ungdomar (16-24 år) Ungdomsarbetslöshet är en prioriterad

Läs mer

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram

Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram Skolinspektionen Praktiska Sverige AB Org.nr. 556257-5786 Beslut efter uppföljning för gymnasieskola med yrkes- och introduktionsprogram efter tillsyn i Praktiska gymnasiet Stockholm belägen i Stockholms

Läs mer

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16

Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7. Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Förskolan Vårskogen, Svaleboskogen 7 Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2015-16 Planen gäller från november 2015-oktober 2016 Ansvariga för planen är avdelningens förskollärare Hela arbetslaget

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Integration och tillväxt

Integration och tillväxt Integration och tillväxt 13 maj 2016 Om Stockholms län Över 90 procent är nöjda med det liv de lever Över 90 procent trivs med både sitt arbete och sitt boende Länet utgör 2 procent av rikets yta, men

Läs mer

Att hantera digital information i Stockholms stad. stockholm.se

Att hantera digital information i Stockholms stad. stockholm.se Att hantera digital information i Stockholms stad stockholm.se Maj 2016 Dnr: 5.3-3023/2016 Utgivningsdatum: 2016-05-12 Utgivare: Stadsarkivet Kontaktperson: Christina Moberg 3 (8) Innehåll Inledning 4

Läs mer

Lägesrapport år 2013

Lägesrapport år 2013 NÖ Vilan vitaliserande stadsutveckling i Kristianstad Vattenrike Kristianstads kommun, organisationsnummer 212000 0951 Lägesrapport år 2013 1. Övergripande: Denna rapport redovisar läget för den pågående

Läs mer

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället

S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E. Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället S T R A T E G I F Ö R S T A T L I G A A R B E T S G I V A R E Arbetsgivare för framtiden statens kompetens utvecklar samhället 341 376 Utgiven av Arbetsgivarverket 2016 Foto: Getty Images Produktion: Arbetsgivarverket,

Läs mer

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16

Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Planering - LPP Fjällen år 5 ht-16 Under en månads tid kommer du att få lära dig mer om livet i de svenska fjällen, vilka djur och växter som trivs där samt vilka ekosystemstjänster som är tillgängliga.

Läs mer

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5

En offensiv skola. Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018. R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola Skolplan för Kristianstads kommun 2012 2018 R e v i d e r a d h ö s t e n 2 0 1 5 En offensiv skola i en trygg miljö där alla utvecklas utifrån sina förutsättningar Utbildning ger individen

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling INVESTERINGSÅTGÄRD (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Stödet kan

Läs mer

Så ställer vi / kommer vi att ställa klimatkrav i Trafikverket

Så ställer vi / kommer vi att ställa klimatkrav i Trafikverket Så ställer vi / kommer vi att ställa klimatkrav i Trafikverket Länsstyrelsen Stockholm - maj 2015 Sören Dahlén sid Varför ställa klimat- och energikrav? Trafikverket har en betydande upphandlingsverksamhet

Läs mer

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016

Kommittédirektiv. Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015. Dir. 2016:47. Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Kommittédirektiv Utvärdering av hanteringen av flyktingsituationen i Sverige år 2015 Dir. 2016:47 Beslut vid regeringssammanträde den 9 juni 2016 Sammanfattning Under 2015 var migrationsströmmarna till

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Ansökningsblanketten

Läs mer

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019

VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 VISION 2030 & ÖVERGRIPANDE MÅL 2015-2019 1 Vision och övergripande mål är ett av kommunens viktigaste politiska dokument. Här uttrycks den politiska viljan, utöver vad som stadgas i lag och förordning.

Läs mer

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575

Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Kommunstyrelsens ordförande Datum KS-2011/575 2011-12-02 Kommunstyrelsen Fullmäktigeberedningen för kostfrågor och antagande av kostpolicy KS-2011/575 Förslag

Läs mer

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018

Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 1 (5) Överenskommelse om samverkan mellan socialförvaltningen och vård- och omsorgsförvaltningen. Mål, utgångspunkter och styrning 2015-2018 Dokumenttyp: Riktlinje Beslutad av: SN 2015-03-18 106, VON 2015-03-26

Läs mer

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018

Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Strategi för Kulturrådets arbete med lika rättigheter och möjligheter 2016-2018 Kulturrådet har antagit denna strategi för att bidra till att alla ska få möjlighet att delta i kulturlivet, i enlighet med

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

Ängelholms kommuns mångfaldsplan 2011-2013 - åtgärdsplan för verksamhetsåret 2011

Ängelholms kommuns mångfaldsplan 2011-2013 - åtgärdsplan för verksamhetsåret 2011 Ängelholms kommuns mångfaldsplan 2011-2013 - åtgärdsplan för verksamhetsåret 2011 Målet för verksamhetsåret 2011 är att hela den kommunala organisationen ska ha kunskap om kommunens mångfaldsplan och hur

Läs mer

Uppförandekod för vindkraftprojektörer. Tomas Söderlund, TSEM AB 1 december 2010

Uppförandekod för vindkraftprojektörer. Tomas Söderlund, TSEM AB 1 december 2010 Uppförandekod för vindkraftprojektörer Tomas Söderlund, TSEM AB 1 december 2010 1 Sverige har goda förutsättningar Källa: European Wind Atlas 2 Vindkraften har stort stöd! Källa: SOM-INSTITUTET 3 Vindkraften

Läs mer

Verksamhetsplan 2014

Verksamhetsplan 2014 Datum 2014-01-29 Verksamhetsplan 2014 Vision Södertäljeavdelningen Visions framtidsidé Ett arbetsliv där alla får plats och behövs och som ger möjlighet till gemenskap och utveckling. Visions medlemslöfte:

Läs mer

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt.

Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. Sunne är platsen där modet växer, livet är enkelt och allting är möjligt. I sagolika Sunne 2025 ser vi människors olikheter som en tillgång. Här finns en rikedom av språk, smaker, dofter och erfarenheter.

Läs mer

Barn- och familjeplan 2011 2014

Barn- och familjeplan 2011 2014 Barn- och familjeplan 2011 2014 för Barn och Familj i Eslövs kommun Inledning Enligt den nya skollagen ska varje huvudman systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen. Motsvarande

Läs mer

Ekologisk efterbehandling

Ekologisk efterbehandling Ekologisk efterbehandling -enkla lösningar blir grädden på moset för arterna Åsa Granberg EKOLOGISK EFTERBEHANDLING företagsdrivna efterbehandlingsmetoder för biologisk mångfald och ekosystemtjänster Flera

Läs mer

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård

Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Yrkesintroduktion för socialtjänstens barnoch ungdomsvård Guide till webbaserat stöd YRKESINTRODUKTION FÖR SOCIALTJÄNSTENS BARN- OCH UNGDOMSVÅRD 1 Guide till webbaserat stöd Socialnämnden ansvarar för

Läs mer

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar

Uppdrag att genomföra insatser för att förbättra vården för personer med kroniska sjukdomar Regeringsbeslut III:24 Socialdepartementet 2015-12-17 S2015/07686/FS S2015/08111/FS (delvis) S2015/08132/FS Socialstyrelsen S2015/08200/FS (delvis) 106 30 Stockholm Uppdrag att genomföra insatser för att

Läs mer

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper.

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper. Från och med den 1 jan 2016 finns det särskilda bestämmelser för mottagande, bedömning och utbildning som riktar sig specifikt till nyanlända elever. Syftet är att stärka en likvärdig utbildning för alla

Läs mer

BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Lööw 2012-02-27 1 (6)

BARN OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Ingrid Lööw 2012-02-27 1 (6) SBG1001, v1.2, 2010-04-07 BARN OCH 1 (6) Språkutveckling är nyckeln till lärande och framgång Språk och lärande hänger oupplösligt samman liksom språk och identitetsutveckling. Förskolan ska lägga stor

Läs mer

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik

Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik 1 (6) Bilaga till ansökan om bidrag för utvecklingsinsatser i matematik Skolhuvudmannens namn (gäller kommunala, statliga och fristående huvudmän) Linköpings kommun Namn på skolhuvudmannens företrädare

Läs mer

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi

Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun. Ungdomspolitisk strategi Rättvik Dalarnas bästa ungdomskommun Ungdomspolitisk strategi Unga är inte en grupp som är skild från den övriga befolkningen, och inte heller mer problemtyngd än andra åldersgrupper. Däremot är unga generellt

Läs mer

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring

Vägledning. De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring Vägledning De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring De nordiska konsumentombudsmännens ståndpunkt om dold marknadsföring 10 maj 2016. Översättning till svenska. Innehållsförteckning

Läs mer

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2013/2014

Handlingsplan För Gröna. Markhedens förskola 2013/2014 2012-10-15 Sid 1 (12) Handlingsplan För Gröna Markhedens förskola 2013/2014 X X X X F Ö R S K O L E O M R Å D E Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (12) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Integration i Västerviks kommun

Integration i Västerviks kommun Integration i Västerviks kommun Kommunens organisation Kommunstyrelsens förvaltning genom enheten för arbete och kompetens ansvarar för följande: Mottagning och praktisk hjälp vid bosättning Kontakter

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014

www.jagvillhabostad.nu, info@jagvillhabostad.nu Folkskolegatan #7, 11535 Stockholm VERKSAMHETSPLAN 2014 VERKSAMHETSPLAN 2014 Det övergripande målet för organisationens arbete är att bostadsbristen för unga ska upphöra, och att föreningen därmed ska kunna avveckla verksamheten. Genom att ge unga en plattform

Läs mer

TÄNKA I TID! Byggnader, platser och landskap VISION FÖR FRAMTIDEN. Möjligt? Sannolikt? Önskvärt?

TÄNKA I TID! Byggnader, platser och landskap VISION FÖR FRAMTIDEN. Möjligt? Sannolikt? Önskvärt? TÄNKA I TID! Byggnader, platser och landskap VISION FÖR FRAMTIDEN Möjligt? Sannolikt? Önskvärt? SAMVERKAN OM GESTALTNING AV OFFENTLIGA MILJÖER SKOLOR Krokom Ås nya skola och Sånghusvallens skola Nynäshamn

Läs mer

BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014

BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014 _ BROMMA ARBETSMILJÖENKÄT 2014 Arbetsmiljöundersökning 2014 På uppdrag av Bromma stadsdelsförvaltning har Sweco genomfört en arbetsmiljöenkät riktad till stadsdelsförvaltningens samtliga anställda (exklusive

Läs mer

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014

Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 Ledamöternas erfarenheter från funktionshinderråden i Stockholms stad en enkätundersökning från mandatperioden 2011-2014 HSO Stockholms stad Innehåll Inledning Syfte... 3 Sammanfattande punkter från resultatet.

Läs mer

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT

Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT Ansökan om statligt stöd till investeringar för åtgärder som främjar hållbar stadsutveckling PLANERINGSPROJEKT (SFS 2008:1407) Delegationen för hållbara städer (M 2011:01) 103 33 Stockholm Ansökningsblanketten

Läs mer

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld

Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Dnr 801-75-10 Ansökan om projektmedel för förebyggande arbete mot hedersrelaterat våld Organisationens /föreningens namn Organisationsnummer Startat /registrerat år Postadress Telefon E-post Kontaktpersonens

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan

Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan DEL 1: Utveckla arbetsmiljö och verksamhet genom samverkan Modulen inleds med det övergripande målet för modul 6 och en innehållsförteckning över utbildningens olika delar. Börja med att sätta ramarna

Läs mer

Ett arbete skapat för dig som kandidat

Ett arbete skapat för dig som kandidat Målet med detta material: Skapa en tydlighet om nuläget för Sydnärkes Miljöförvaltning samt uppdraget och rollen som Miljöchef. Säkra en intern samsyn runt förväntningar och behov. Genom en verklig/ mer

Läs mer

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre

Detta kan du förvänta dig av kommunens service. Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre Detta kan du förvänta dig av kommunens service Lokala värdighetsgarantier inom socialtjänstens omsorg om äldre ANTAGEN AV SOCIALNÄMNDEN JANUARI 2014 NATIONELL VÄRDEGRUND Socialtjänstens omsorg om äldre

Läs mer

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd Riktlinje Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd UN 2016/1136 Antagen av Utbildningsnämnden 2016-04-20 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016

VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET 2016 VERKSAMHETSPLAN FÖR KOMMUNALA TILLGÄNGLIGHETSRÅDET KS 2015:743 2015-12-07 Kerstin Alksten Kommunledningskontoret 1 Kommunala tillgänglighetsrådets verksamhet Personer med funktionsnedsättning ska ha möjlighet

Läs mer

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag

THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME. Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag THE EUROPEAN GREENBUILDING PROGRAMME Riktlinjer för GreenBuilding Stödjande Företag Innehållsförteckning GreenBuilding bakgrund och sammanfattning... 3 Åtaganden för att delta i GreenBuilding som Stödjande

Läs mer

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir.

Kommittédirektiv. Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor. Dir. Kommittédirektiv Stödsystem för hantering av innovationer och immateriella tillgångar vid universitet och högskolor Dir. 2011:102 Beslut vid regeringssammanträde den 3 november 2011 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Formativ bedömning - en möjlighet till professionellt lärande och en mer likvärdig utbildning?

Formativ bedömning - en möjlighet till professionellt lärande och en mer likvärdig utbildning? Formativ bedömning - en möjlighet till professionellt lärande och en mer likvärdig utbildning? Självständigt arbete 7.5hp Rektorsprogrammet Linnéuniversitetet Mars 2014 Bakgrund Formativ bedömning är ett

Läs mer

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan.

Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra. Elevhälsoplan. Verksamhetsområde Södra. F-klass åk 3. Fritidshem. Solenskolan. Skolförvaltningen Verksamhetsområde Södra Elevhälsoplan Verksamhetsområde Södra F-klass åk 3 Fritidshem Solenskolan Läsåret 2014/15 Ju mer vi värderar och uppskattar varandra, desto bättre blir vi var

Läs mer

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat.

Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. I N T E R V J U G U I D E Hur du presenterar och marknadsför dig under själva intervjun är avgörande för att du ska bli en intressant kandidat. Syftet med den här guiden är att ge dig de bästa råden så

Läs mer

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015

Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling. Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplan samt Plan mot kränkande behandling Tallets förskola 2014/2015 Likabehandlingsplanen gäller enligt Diskrimineringslagen (2008:567) och Skollagen (kap. 6) Reviderad september 2014 Innehållsförteckning

Läs mer

ETT UPPROP FÖR KLIMATET

ETT UPPROP FÖR KLIMATET ETT UPPROP FÖR KLIMATET Klimat- och energiarbetet i Värmlands län Upprop för klimatet Länsstyrelsen och Region Värmland har tillsammans med en rad värmländska aktörer arbetat fram ett förslag till klimatmål

Läs mer

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING

HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING Lokal examensbeskrivning Dnr: 541-1492-11 Sid 1 (5) HÖGSKOLEINGENJÖRSEXAMEN BACHELOR OF SCIENCE IN ENGINEERING INRIKTNING: ELEKTRONIK OCH DATORTEKNIK SPECIALISATION: ELECTRONIC AND COMPUTER ENGINEERING

Läs mer

Matris för Hem och Konsumentkunskap åk.6 8 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4

Matris för Hem och Konsumentkunskap åk.6 8 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Ur Kunskapskrav Lgr11 Bedömningsaspekter Förstå recept och instruktioner Matris för Hem och Konsumentkunskap åk.6 8 Nivå 1 Nivå 2 Nivå 3 Nivå 4 Behöver lärarstöd med att förstå och följa ett recept. Är

Läs mer