Livsmedelstillsyn och mikrobiologisk undersökning av pizzerior i Malmö stad våren 2002

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Livsmedelstillsyn och mikrobiologisk undersökning av pizzerior i Malmö stad våren 2002"

Transkript

1 Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 20/2002. ISSN (4) Rapporten är anpassad för utskrift från Internet. Livsmedelstillsyn och mikrobiologisk undersökning av pizzerior i Malmö stad våren 2002 Provtagning samt inspektion har genomförts av tre av Miljöförvaltningens livsmedelsinspektörer. Denna rapport har sammanställts av livsmedelsinspektör Micaela Aleman. Bakgrund och syfte Miljöförvaltningen skall utöva regelbunden tillsyn av kommunens livsmedelsverksamheter för att kontrollera att de följer gällande livsmedelslagstiftning. Syftet med provtagningen var att undersöka den mikrobiella sammansättningen i ett livsmedel för att därigenom försöka finna sådana faktorer som under hantering påverkat livsmedlet. Målet är att en god hygien ska upprätthållas vid livsmedelshantering samt att informera verksamhetens ansvarige om påträffade brister för att förhindra att dylika brister återkommer i framtiden. Genomförande Under veckorna har Miljöförvaltningen tagit prov på 85 pizzerior. Totalt analyserades 170 mikrobiologiska prover. Provtagningarna på pizzeriorna var ej föranmälda. Miljöförvaltningen valde att ta prov på huvudingredienser som används till pizzaberedning, t ex. kokt skinka, räkor m.m., för att på så sätt få en överblick av hur livsmedelshanteringen fungerar hos verksamheterna. Överlag togs två prover på varje verksamhet. Proverna analyserades enbart efter förekomst av antalet mikroorganismer i livsmedlet. Vid analysresultat som visade på tjänligt med anmärkning uttogs ett omprov. Proverna analyserades av ALcontrol AB i Malmö. Vid en del tillfällen kunde inte prover och /eller omprov tas ut p g a att verksamheterna hade stängt av någon anledning, t ex semester, eller att de slutat med viss hantering. Efter avslutad tillsynsomgång med provtagning, besöktes dessa verksamheter under veckorna då provresultaten följdes upp. Samtliga inspektioner genomfördes oanmälda, och omfattade följande punkter: Underhåll i samtliga utrymmen som tillhör livsmedelslokalen. Hantering förvaring och beredning av livsmedel. Rengöring i samtliga utrymmen som tillhör livsmedelslokalen. Personalhygien handtvättställ skall vara utrustade med flytande tvål och engångshanddukar och att skyddskläder används. Rökning får ej ske i livsmedelslokal. Ritning att denna stämmer med lokalens godkännande. Övrigt förekomst av skadedjur, husdjur eller ovidkommande föremål i livsmedelslokalen. I denna sammanställning redovisas resultatet från provtagning samt resultatet av det

2 Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 20/2002. ISSN (4) Rapporten är anpassad för utskrift från Internet. första oanmälda besöket, se bilaga../. De som hade allvarliga brister fick uppföljande inspektion inom två veckor. Bristerna var då åtgärdade. Vid mindre brister noterades dessa i inspektionsrapporten och följs upp vid nästa inspektionsomgång. Material och metod Sterila provtagningsburkar och redskap från laboratoriet används vid provtagning. Efter provtagningen förvarades proverna i kylväska under +8ºC för att sedan transporteras till laboratoriet, ALcontrol i Malmö. Proverna analyserades enbart efter förekomst av antalet mikroorganismer i livsmedlet. Vid mikrobiologisk undersökning av livsmedel bedöms livsmedelsprov som: Tjänligt (T) ur mikrobiologisk synpunkt, ingen risk att förtära livsmedlet. Tjänligt med anmärkning (TA) innebär att antalet mikroorganismer är förhöjt utan att därmed någon hälsorisk bedöms föreligga. Otjänligt (OT) att förtära livsmedlet förenas med risk för matförgiftning. Mikroorganismer som påvisades vid analyserade prover Total antal aeroba mikroorganismer Aeroba mikroorganismer eller total aeroba bakterie. Aeroba betyder att bakterier behöver syre för att kunna föröka sig. Antalet ger en bild av livsmedlets kvalitet, eftersom det är tillväxten av mikroorganismer som gör att våra livsmedel förstörs. Detta ger en indikation på renlighet, förvaringstemperatur och hanteringsrutiner. Enterobacteriaceae Till den här gruppen hör både bakterier som finns i tarmen hos människor och djur och bakterier som finns lite överallt i miljön runt om oss, t ex jord, mark, vattendrag och på växter. Indikation på för hög förvarings- och lagringstemperatur eller bristfällig handhygien. Escherichia coli E. coli bakterien ingår i familjen Enterobacteriaceae. E. coli finns i varmblodiga djurs magtarmkanal (inklusive människan) och förekommer alltså inte fritt i naturen. Förekomst av denna bakterie i ett livsmedel pekar på dålig handhygien och/eller dålig hantering. Stafylococcus aureus Vanligt förekommande bakterie på hud och slemhinnor. Ger upphov till matförgiftning med symtom som kräkning, magkramp och diarré efter kort inkubationstid. Bakterien kan bilda gift (toxin) som är mycket stabil mot värme och kan därför finnas kvar i upphettade livsmedel. Spridning av stafylokocker kan bero på såriga händer eller förkylning hos den som hanterar livsmedel. Jästsvampar Förekommer normalt i små mängder i mat. Höga tal indikerar på dålig förvaring och dålig hygien. Vid riklig förekomst ger högt antal jästsvampar lukt- och smakförändringar.

3 Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 20/2002. ISSN (4) Rapporten är anpassad för utskrift från Internet. Resultat Sammanlagt togs 170 prover. Mikrobiologisk undersökning visade att 133 prover (78 %) bedömdes som tjänliga medan resterande prov fick bedömningen tjänligt med anmärkning. Inget prov bedömdes som otjänligt. De mikroorganismer som orsakade resultatet tjänligt med anmärkning var totala antalet aeroba bakterier, Enterobacteriaceae, E. coli, koagulaspositiva stafylokocker och jästsvampar. Prov som bedöms som tjänliga med anmärkning är inte farliga att äta. Däremot ger totalantalet aeroba mikroorganismer en allmän uppfattning om provets mikrobiella kvalitet och höga halter tyder därmed på brister i hanteringen. Enterobacteriaceae som är en stor familj tarmbakterier, visar på att det finns brister i handhygienen. Jäst indikerar ofta att livsmedel är gamla eller på brister i kylförvaring. Resultaten från omprovtagningen, se tabell 1, visade att 83 % av proverna var tjänliga, 17 % tjänliga med anmärkning. Tabell 1. Sammanställning av resultaten från omprovtagningen Tjänligt Tjänligt med Otjänligt anmärkning Antal prov Antal omprov Total antal prov Vid omprovtagningen var det totalantalet aeroba bakterier som dominerade vid bedömningen tjänligt med anmärkning. Omfattningen av anmärkningarna vid inspektionen av de 90 pizzeriorna framgår av bilagan. 30 pizzerior (33 %) var utan anmärkning, 45 pizzerior (51 %) hade mindre allvarliga brister och 14 pizzerior (16 %) hade så allvarliga brister att en uppföljande inspektion utfördes. Tabell 2. Jämförelse av antalet pizzerior utan anmärkning, pizzerior med mindre anmärkning och pizzerior med allvarliga brister År Utan anmärkning Mindre allvarliga brister Allvarliga brister/återbesök % 51% 16% % 58% 17% % 53% 25% Den vanligaste anledningen till att återinspektion krävdes var hanteringsbrister i form av felaktig förvaringstemperatur samt bristande rengöring i kylar och frysar. Brister i underhåll noterades hos 32 (35 %) pizzerior och utgjordes i huvudsak av trasiga kyl- och frysskåpslister, slitna arbetsbänkar, trasigt kakel på golv och väggar. Därefter kom förvaringshyllor som var rostiga och behövde åtgärdas eller bytas ut. Dörrar till olika utrymmen i lokalen som hade tagits bort var också en påträffad brist.

4 Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 20/2002. ISSN (4) Rapporten är anpassad för utskrift från Internet. 38 % fick anmärkning på hantering. De bristerna utgjordes främst av felaktigt förvarade livsmedel, t.ex. oövertäckta livsmedel och golvförvaring. Kylar och frysar var olämpligt placerade t ex i diskutrymme eller i omklädningsrum. Vanligt var även att vissa verksamheter ej använde sig av engångsmaterial vid servering, trots att separat diskutrymme saknades. Anmärkning på bristande rengöring riktades mot 27 (30 %) pizzerior. De flesta bristerna bestod till största delen av eftersatt rengöring i hela lokalen. Därefter kom eftersatt rengöring av kylar samt kylskåpslisterna som ofta angrips av svartmögel. Anmärkningar på personalhygien fick 15 % av pizzeriorna. Bristerna bestod till största delen i avsaknad av flytande tvål och/eller engångshanddukar vid handtvättställ. Skyddskläder som förvarades på toaletten och gångkläder i beredningsutrymmen förekom också. Anmärkningar under punkten övrigt noterades hos 8 (9 %) pizzerior och utgjordes i huvudsak av ovidkommande föremål som förvarades i livsmedelslokalen. Anmärkningar på ritning bestod i att ritning över lokalen saknades eller ej stämde med lokalens utformning. Kommentarer Resultaten från provtagningen visade att 133 uttagna prov var tjänliga, medan 37 var tjänliga med anmärkning. Analysresultaten tjänligt med anmärkning beror på höga totalantal aeroba bakterier och enterobacteriaceae. Dessa parametrar ger indikation på att hanteringsrutinerna, främst förvaring av livsmedel samt upptining av frysprodukter, inte fungerar tillfredställande och att det kan finnas brister i handhygien. Allt detta ger bakterierna gynnsamma förhållanden för tillväxt. Vid omprovtagning har resultatet tjänligt med anmärkning minskat. Detta indikerar en förbättring i verksamheternas hanteringsrutiner jämfört med det första provtagningstillfället. Standarden på pizzeriorna är bättre vid årets inspektioner jämfört med inspektionerna från 2000 och Detta konstaterande görs mot bakgrunden av minskade underhållsbrister och ökning av verksamheterna utan anmärkningar. För att alla pizzerior skall uppfylla samma livsmedelshygieniska standard fortsätter Miljöförvaltningen att följa upp de verksamheter som fick dåligt mikrobiologiskt resultat med omprovtagning, tillsyn och information/rådgivning.

5 Sid 1 (5) Cosmos Rest. & Pizzeria Agnesfridsv. 194 Aldura Ahlmansgatan 2 Pizzeria Bomonti Amiralsg. 30 Belmondo HB Amiralsg. 45 Pizzeria Perugina Amiralsg. 64 Pizzeria År 2000 Amiralsg. 90 Pizzeria La Piazza Augustenborgstorget 1 Pizza-Grill Allegro Bergsg. 14 Pizzeria Valducci Bergsg. 16 Axtjärns Pizzeria Bergsg. 28 Pizzeria Gonna Bergsg. 35 Sofielunds Pizzeria Bokg. 9 Pizzeria La Mare Dammfriv. 61 Riseberga Bodega Dammstorpsv. 60 Pizzeria Oden Ellenborgsv. 91 Pizzeria Bohem Erik Dahlbergsg. 12 Pizzeria Donau Eriksfältsg. 16 Falafel Racha Fosievägen 31 A Fågelbacks Pizzeria Fågelbacksg. 11 G Ramona Pizzeria Föreningsg. 67 Mamma Mia Föreningsg. 67 Underhåll Hantering Rengörinhygiening Personal- Ritning Övrigt S:a Provtag T T TA T A T A T T A 0

6 Sid 2 (5) New York Pizza Gustav Möllers g. 1 Pizzeria Forino Gustaf Rydbergsg 1 Pizzeria Helena Henrik Smithsg. 5 Pizzeria Caruso Hermodsdalstorg. 1 Pizzeria Capone Hyllie Kyrkov. 51 New York Pizza Hyreg. 3 Malmö Kebab Isak Slaktareg. 6 Nikos Gyros Kebab Kattsundsg. 18 Madonna Klagshamnsv. 5 Husie Pizza Kebab Klågerupsv. 292 Pizzeria Acapulco Kronborgsv. 4 Kronborgs Pizzeria Kronborgsv. 10 D Pizzeria Picasso Kungsg. 60 B Erikslust Pizzeria Köpenhamnsv. 48 Pizzeria Colombo Lantmannag. 50 Pizzeria Centrum Lertegelv. 134 Pizzeria 28 Linnégatan 28 Kvarterskrogen Lorensborg Lorenborgsg. 8 Under - håll Hantering Rengöring Personalhygien Ritning Övrigt S:a Provtagning T A T 0 A T T A

7 Sid 3 (5) Pizzeria Lazio Lundav. 7 Pizzeria Lundav. Lundav. 42 Twins Pizzeria Lundav. 71 Pizzeria San Remo Lundav. 79 B Hollywoods Pizz. Lönng. 50 Gyllene Hornet Lönng. 50 Pizzeria Slottstaden Mariedalsv. 33 Pizzeria Stadion Mariedalsv. 66 Piccolo Italia Munkhätteg. 160 Pizzeria Atlas Möllevångstorget 6 Pizzeria Family Nobelv. 52 Pizzeria Torino Nobelv. 75 Pizzeria Rex Nobelv. 107 Pizzeria Mira-Mare Norreg. 15 Caesar Pizzeria Nydalatorget 1-3 Pizzeria Oxie Oxie Kyrkov. 108 Per Albins Krog P A Hanssons v. 82 Pizzeria Pompei Regementsg. 13 Bevli Livs Rudbecksgatan 95 Pizzeria Musketör Ryttareg. 2 E Pizzeria Calzone Rådmansgatan 95 Underhåll Hantering Rengöring Personalhygiening Ritning Övrigt S:a Provtag- A A A TA A T A A T A

8 Sid 4 (5) Ellstorps Rest. Sallerupsv. 28 Pizzeria Algarve Sandbackeg. 10 C Pizzeria Milano Slöjdg. 8 Rest. & Pizzeria Två Markiser Smedjeg. 4 Spånes Pizzeria Spånehusv. 97 Pizzeria San Marco Spånehusv. 101 Charlie s Pizza Spång. 4 B Tjabos Grill & Pizzeria Stengodsv. S:t Knuts Pizzeria S:t Knuts v. 7 Pizzeria Tinjak Sveag. 67 Pizzeria Verona Söderkullag. 11 Pizzeria Söderkulla Söderkullatorget 2 Dibes Grill S. Förstadsg 82 Marathon S. Förstadsg. 117 Pizza Mahsa S. Förstadsg. 41 Grillhuset Nr 1 S.Förstadsg. 42 Pizzeria Quattro Tessins v. 16 Falkens Grill & Pizzeria Tornfalksg. 9 Pizzaboden Tygelsjöv. 146 Underhåll Hantering Rengöring Personalhygiening Ritning Övrigt S:a Provtag- A A TA T A A A

9 Sid 5 (5) Pizzeria Veleshta Upplandsg. 7 Pizzeria Videdal Videdals Torg 3 Pizzeria Ti Amo Vitemölleg. 18 Limhamns Pizzeria Västanväg 63 Pizza Kanalen V. Kanalg. 1 Capri Pizzeria Älgg. 19 A Malmö Grill Ystadsg. 39 Rocky s Pizzeria Ystadv. 14 Akropolis Ö. Tullg. 5 Pizzeria Värnhem Östervärnsg. 2 B Rest. & Pizzeria Amanos Ö. Förstadsg. 21 Underhålhygiening Hantering Rengöring Personal- Ritning Övrigt S:a Provtag- A T TA A T Provtagning: T: Tjänligt TA: Tjänligt med anmärkning

Livsmedelskontroll av pizzerior i Malmö kommun 1999

Livsmedelskontroll av pizzerior i Malmö kommun 1999 Livsmedelskontroll av pizzerior i Malmö kommun 999 Rapport 9/999 ISSN 400-4690 Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se (3) Livsmedelskontroll av pizzerior i Malmö kommun 999 Denna rapport har sammanställts

Läs mer

Rapport om livsmedelstillsyn av pizzerior i Malmö stad 2005

Rapport om livsmedelstillsyn av pizzerior i Malmö stad 2005 Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 02/2006. ISSN 1400-4690. Rapporten är anpassad för utskrift från Internet 1 Rapport om livsmedelstillsyn av pizzerior i Malmö stad 2005 Inspektioner av pizzeriorna

Läs mer

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012

Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Kontroll av mikrobiologisk kvalitet på mjukglass i Varbergs Kommun, sommaren 2012 Sammanfattning Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen besökte sammanlagt 21 caféer, restauranger och kiosker under sommaren

Läs mer

Livsmedelskontroll på. pizzerior i Malmö

Livsmedelskontroll på. pizzerior i Malmö MALMÖ STAD Miljöförvaltningen Livsmedelskontroll på pizzerior i Malmö En rapport från Livsmedelshygieniska avdelningen Januari 1997 2(2) Livsmedelskontroll på pizzerior i Malmö 1996 Denna rapport har sammanställts

Läs mer

Undersökning av glass i Landskrona kommun 2008

Undersökning av glass i Landskrona kommun 2008 Miljöförvaltningen Undersökning av glass i Landskrona kommun 2008 Praktikanter: Nina Heinesson Katerina Katsanikou Handledare: Ingela Pålsson Miljöinspektör Miljöförvaltningen Rapport 2008:11 261 80 Landskrona

Läs mer

Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016. Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun

Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016. Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun Koll på Kungsbacka Rapport 2:2016 Kebabprojekt 2016 Kebabprojekt 2016 Provtagning av kebabkött på pizzerior och restauranger i Kungsbacka kommun Under januari 2016 genomförde livsmedelsavdelningen på förvaltningen

Läs mer

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010

Sanktioner 2010. Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Sanktioner 2010 Uppföljning av restauranger som fått beslut om föreläggande/förbud år 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Christin Furuhagen & Linda Karlsson Augusti 2011 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

Rengöringskontroll och livsmedelstillsyn av större restauranger i Malmö stad februari 2002

Rengöringskontroll och livsmedelstillsyn av större restauranger i Malmö stad februari 2002 Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 12/2002. ISSN 1400-4690. Rapporten är anpassad för utskrift från Internet. 1(3) Rengöringskontroll och livsmedelstillsyn av större restauranger i Malmö stad februari

Läs mer

PROJEKT. Salladbufféer

PROJEKT. Salladbufféer PROJEKT Salladbufféer Självplock Rapport avseende tillsynsprojekt 2015 Syfte Undersöka hantering och hygien på salladsbufféer med självplock främst med avseende förvaringstemperatur, redskap, rengöring

Läs mer

Glassprojekt sommaren 2005

Glassprojekt sommaren 2005 Glassprojekt sommaren 2005 Provtagning av hård- och mjukglass samt milkshake i Norrköpings Kommun Utförd och skriven av Henrik Thollander Sammanfattning Med syfte att kontrollera glassens kvalité i Norrköpings

Läs mer

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Rapportserie. Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys

Miljö- och hälsoskyddskontoret. Rapportserie. Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys Miljö- och hälsoskyddskontoret Rapportserie Livsmedel 2008:1 Centraltillverkade och centralförpackade smörgåsar och sallader Provtagning och analys Förord Den här rapporten handlar om ett provtagningsprojekt

Läs mer

Projekt hållbarhetstester på charkprodukter

Projekt hållbarhetstester på charkprodukter 1(6) Miljöförvaltningen Projekt hållbarhetstester på charkprodukter Landskrona stad 2010 Elvira Kostovic Miljöinspektör Rapport 2011:4 Miljöförvaltningen 261 80 Landskrona 2(6) Projekt hållbarhetstester

Läs mer

Livsmedelstillsyn av caféer och salladsbarer i Malmö stad våren-sommaren 2003

Livsmedelstillsyn av caféer och salladsbarer i Malmö stad våren-sommaren 2003 1(3) Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 25/2003. ISSN 1400-4690. Rapporten är anpassad för utskrift från Internet. Livsmedelstillsyn av caféer och salladsbarer i Malmö stad våren-sommaren 2003 Inspektionerna

Läs mer

Provtagningsprojekt på restauranger i Malmö stad under 1999

Provtagningsprojekt på restauranger i Malmö stad under 1999 Provtagningsprojekt på restauranger i Malmö stad under 1999 Rapport 7/000 ISSN 1400-4690 Mer rapporter kan hämtas på www.malmo.se 1(9) Provtagningsprojekt på restauranger i Malmö stad under 1999 Projektet

Läs mer

Livsmedelstillsyn av större restauranger i Malmö stad hösten 1999

Livsmedelstillsyn av större restauranger i Malmö stad hösten 1999 Livsmedelstillsyn av större restauranger i Malmö stad hösten 1999 Rapport 29/1999 ISSN 1400-4690 Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se 1(2) Livsmedelstillsyn av större restauranger i Malmö stad

Läs mer

Kontroll av rengöring på restauranger och mindre serveringar 2010

Kontroll av rengöring på restauranger och mindre serveringar 2010 MILJÖFÖRVALTNINGEN Kontroll av rengöring på restauranger och mindre serveringar 2010 En rapport från Miljöförvaltningen Projektledare: Susann Andersson och Ellinor Fredriksson Rundlöf Oktober 2010 www.stockholm.se/miljoforvaltningen

Läs mer

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER

RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER Provsvar och faktura till Hifab AB Mikael Strandberg Smedjegatan 1 972 33 LULEÅ SVERIGE RESULTATREDOVISNING AV MIKROBIOLOGISKA ANALYSER Denna rapport med bilagor får endast återges i sin helhet om inte

Läs mer

Rapport. Restauranger tillsynsprojekt 2013. Åsa Fredriksson Joakim Johansson

Rapport. Restauranger tillsynsprojekt 2013. Åsa Fredriksson Joakim Johansson Rapport Restauranger tillsynsprojekt 2013 Åsa Fredriksson Joakim Johansson SAMMANFATTNING Under år 2013 har miljökontoret i Luleå utfört offentlig livsmedelskontroll på restauranger och pizzerior inom

Läs mer

Livsmedelskontroll av kinarestauranger i Malmö och Burlövs kommuner 1998

Livsmedelskontroll av kinarestauranger i Malmö och Burlövs kommuner 1998 Livsmedelskontroll av kinarestauranger i Malmö och Burlövs kommuner 1998 Rapport 26/1998 ISSN 1400-4690 Mer rapporter kan hämtas på www.miljo.malmo.se 1(3) Livsmedelskontroll av kinarestauranger i Malmö

Läs mer

Is i livsmedelsanläggningar

Is i livsmedelsanläggningar Is i livsmedelsanläggningar Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter Syfte Syftet med projektet är att med hjälp av provtagning undersöka den mikrobiologiska kvaliteten på

Läs mer

Dricksvattenkvalitet 2014 - Karlstad, Alster, Skattkärr och Väse

Dricksvattenkvalitet 2014 - Karlstad, Alster, Skattkärr och Väse Nedan följer en sammanställning av vattenkvaliteten Sörmoverket samt tillhörande distributionsområde, dvs Karlstad, Alster, Skattkärr och Väse. Vattenanalyserna är utförda både vattenverk och hos användare.

Läs mer

Kaffekök 2010. Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun. Skriven av Anna Heidesjö

Kaffekök 2010. Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun. Skriven av Anna Heidesjö Kaffekök 2010 Utfört av miljökontoret Jönköpings kommun Skriven av Anna Heidesjö Inledning Under 2010 bedrivs delar av den planerade livsmedelskontrollen i Jönköpings kommun i projektform. Ett av projekten

Läs mer

Pizzaprojekt. hösten 2011. Ett samarbetsprojekt mellan livsmedelstillsynen i kommunerna Lomma, Svedala, Kävlinge, Staffanstorp, Burlöv & Landskrona

Pizzaprojekt. hösten 2011. Ett samarbetsprojekt mellan livsmedelstillsynen i kommunerna Lomma, Svedala, Kävlinge, Staffanstorp, Burlöv & Landskrona Pizzaprojekt hösten 2011 Ett samarbetsprojekt mellan livsmedelstillsynen i kommunerna Lomma, Svedala, Kävlinge, Staffanstorp, Burlöv & Landskrona Sammanfattning Under hösten och vintern 2011 har miljökontoren

Läs mer

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02

PROJEKT. Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 PROJEKT Anmälningspliktiga fordonstvättar 2011-03-02 BESÖKSADRESS Hertig Johans Torg 2 Skövde TELEFON 0500-49 36 30 FAX 0500-41 83 87 E-POST miljoskaraborg@skovde.se WEBBPLATS www.miljoskaraborg.se Här

Läs mer

Livsmedelstillsyn av orientaliska restauranger i Malmö stad våren 2003

Livsmedelstillsyn av orientaliska restauranger i Malmö stad våren 2003 1(1) Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 24/2003. ISSN 1400-4690. Rapporten är anpassad för utskrift från Internet. Livsmedelstillsyn av orientaliska restauranger i Malmö stad våren 2003 Inspektionerna

Läs mer

Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger. Miljöförvaltningen

Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger. Miljöförvaltningen Rapport provtagningsprojekt 2010 Vagnar & Restauranger Miljöförvaltningen RAPPORT 2 (5) Rapport provtagningsprojekt 2010 Dnr 2010.2397.1 Sammanfattning Under maj månad 2010 utförde miljöförvaltningen provtagningar

Läs mer

1. Angående motion om julgran

1. Angående motion om julgran Styrelsens kommentarer med anledning av skrivelse från Marianne Gylling, 38 B, avseende kritik mot vissa av styrelsens beslut (Marianne Gyllings skrivelse bifogas) Marianne Gylling har i sin skrivelse

Läs mer

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009

Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 MILJÖFÖRVALTNINGEN Vatten, riktad kontroll och provtagning i skolkök 2009 En rapport från Miljöförvaltningen, Avdelningen för Livsmedelskontroll Frida Kallberg Carolina Svavar Augusti 2009 1 Sammanfattning

Läs mer

Livsmedelshygien. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Livsmedelshygien. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Livsmedelshygien Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Viktig livsmedelshygien Vanligt med livsmedelsburna sjukdomar i Sverige ca 500 000 fall/år Livsmedelsburna sjukdomar kan leda till dödsfall Rapporterade

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Miljö- och byggnadsförvaltningen. Mjukglassprojekt PROVTAGNING OCH KONTROLL AV RENGÖRINGSRUTINER

Miljö- och byggnadsförvaltningen. Mjukglassprojekt PROVTAGNING OCH KONTROLL AV RENGÖRINGSRUTINER 2015 Miljö- och byggnadsförvaltningen Mjukglassprojekt PROVTAGNING OCH KONTROLL AV RENGÖRINGSRUTINER Projektet utfördes under våren 2015 av livsmedelsinspektörerna: Ulrika Andersson, Giovanna Sanchez,

Läs mer

Livsmedelstillsyn av storhushåll med orientalisk tillagning i Malmö stad vintern 2003

Livsmedelstillsyn av storhushåll med orientalisk tillagning i Malmö stad vintern 2003 1(3) Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 01/2004. ISSN 1400-4690. Rapporten är anpassad för utskrift från Internet. Livsmedelstillsyn av storhushåll med orientalisk tillagning i Malmö stad vintern

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Beslut Skolinspektionen 2015-02-05 Ridskolan Strömsholm RS AB jamandersson@stromsholm.com Rektorn vid Ridsportgymnasiet Strömsholm becky.evensen@stromsholm.com Beslut för gymnasieskola efter tillsyn av

Läs mer

PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 2015. Kontroll av salladsbufféer

PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 2015. Kontroll av salladsbufféer PROJEKTINRIKTAD KONTROLL I NORRBOTTEN 215 Kontroll av salladsbufféer Sammanfattning I samband med en länsträff för Norrbottens län den 18 februari 215 beslöts att ett projekt skulle utföras i syfte att

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll

Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Följsamhet till fullmäktiges reglemente för intern kontroll Rapport nr 35/2013 April 2014 Richard Norberg, revisionskontoret Innehåll 1. Sammanfattande analys... 3 2. Bakgrund... 4 2.1 Revisionsfrågor...

Läs mer

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014

Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Granskning av ansvarsutövande och intern kontroll år 2014 Samordningsförbundet i Sundsvall Revisionsrapport LANDSTINGETS REVISORER 2015-04-21 14REV77 2(7) Innehållsförteckning 1 Bakgrund... 3 2 Syfte,

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Två rapporter om bedömning och betyg

Två rapporter om bedömning och betyg UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN KVALITETSAVDELNINGEN TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR 08-400/3803 SID 1 (9) 2008-09-15 Handläggare: Inger Willner Telefon: 508 33 678 Till Utbildningsnämnden 2008-10-23 Två rapporter om bedömning

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående I denna folder får Du några svar och dessutom tips om vem Du kan vända Dig till med fler frågor Smittad av MRSA? Vem kan Du fråga och vart kan Du vända Dig?

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

En gemensam bild av verkligheten

En gemensam bild av verkligheten En gemensam bild av verkligheten En meningsfull diskussion om Sveriges framtid förutsätter en gemensam bild av var vi står i dag. Hur ser verkligheten egentligen ut och vilka fakta beskriver den bäst?

Läs mer

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige

Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företagande i Sverige 29 november 2001 Arne Modig T22502 Invandrarföretagare om att starta, driva och expandera företag i Sverige Svenskt Näringsliv

Läs mer

Livsmedelskontroll. Irina Söderberg och Lise-Lotte Wallin Miljöinspektörer. www.nybro.se

Livsmedelskontroll. Irina Söderberg och Lise-Lotte Wallin Miljöinspektörer. www.nybro.se Livsmedelskontroll Irina Söderberg och Lise-Lotte Wallin Miljöinspektörer www.nybro.se Innehåll EU-lagstiftning Livsmedel -vad kontrolleras? Säkra livsmedel varför kontroller? Livsmedelsföretagare vem

Läs mer

Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013. Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter

Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013. Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013 Provtagning av is för mikrobiologisk kontroll i livsmedelsverksamheter oktober 2013 Slutrapport för projekt Is i livsmedelsanläggningar 2013 Miljösamverkan

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 12 november 2014 KLAGANDE AA Arbetsliv och Forskning Box 4204 203 13 Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs beslut den 4 december

Läs mer

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock

2005-01-31. Hävarmen. Peter Kock 2005-01-31 Hävarmen Kurs: WT0010 Peter Kock Handledare: Jan Sandberg Sammanfattning Om man slår upp ordet hävarm i ett lexikon så kan man läsa att hävarm är avståndet mellan kraften och vridningspunkten.

Läs mer

Livsmedelskontroll av julbord i Malmö stad 2007

Livsmedelskontroll av julbord i Malmö stad 2007 RAPPORT Livsmedelskontroll av julbord i Malmö stad 2007 Antagen av Miljönämnden 2008-01-29 Rapportnr 01/2008 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2004: 01/2004 Livsmedelstillsyn av

Läs mer

Isprojektet 2012. Mikrobiologisk provtagning av is. En rapport från Miljöförvaltningen Kalle Feldt och Emma Tibrand MILJÖFÖRVALTNINGEN

Isprojektet 2012. Mikrobiologisk provtagning av is. En rapport från Miljöförvaltningen Kalle Feldt och Emma Tibrand MILJÖFÖRVALTNINGEN MILJÖFÖRVALTNINGEN Isprojektet 2012 Mikrobiologisk provtagning av is En rapport från Miljöförvaltningen Kalle Feldt och Emma Tibrand Juni 2012 1 Syfte 1 SYFTE Syftet med projektet är att med hjälp av provtagning

Läs mer

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras

Del A Frågor om deltagande i tillsynskampanjen och dess resultat, från april 2009 t.o.m. att enkäten besvaras Enkät för utvärdering av delprojekt VOC-tillsyn Nu är det dags att utvärdera delprojekt VOC-tillsyn 2009. I våras gjorde vi en enkät om era planer på medverkan i tillsynskampanjen avseende måleriverksamheter.

Läs mer

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier.

Nedfrysning av spermier. Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Nedfrysning av spermier Information om hur det går till att lämna och frysa ned spermier. Innehållsförteckning Varför ska man frysa ner spermier? Hur går det till? Den här informationen riktar sig främst

Läs mer

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv?

Mot ett mer jämställt arbetsliv och privatliv? Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vad tror svenskarna kommer att definiera framtidens arbete och liv? Hur kommer arbetslivet och privatlivet förändras de kommande 15 åren?

Läs mer

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016

Arbetsmarknadsläget i Hallands län i augusti månad 2016 MER INFORMATION OM ARBETSMARKNADSLÄGET Peter Nofors Analysavdelningen Totalt inskrivna arbetslösa i Hallands län augusti 2016: 9 511 (6,2%) 5 194 män (6,6%) 4 317 kvinnor (5,8%) 1 678 unga 18-24 år (9,3%)

Läs mer

Mikrobiologisk undersökning av skop- och mjukglass i Malmö stad sommaren 2004

Mikrobiologisk undersökning av skop- och mjukglass i Malmö stad sommaren 2004 1(7) Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 12/2004. ISSN 1400-4690. Rapporten är anpassad för utskrift från Internet Mikrobiologisk undersökning av skop- och mjukglass i Malmö stad sommaren 2004 Inledning

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Livsmedelstillsyn av medelstora restauranger i Malmö stad sommaren hösten 2002

Livsmedelstillsyn av medelstora restauranger i Malmö stad sommaren hösten 2002 Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 33/2002. ISSN 1400-4690. Rapporten är anpassad för utskrift från Internet. 1(2) Livsmedelstillsyn av medelstora restauranger i Malmö stad sommaren hösten 2002 Livsmedelsinspektionerna

Läs mer

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011

Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 Likabehandlingsplan för läsåret 2010-2011 - Hagagymnasiets plan för att främja likabehandling och arbeta mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. 1. Inledning Bestämmelser i 14 a kap.

Läs mer

Projektinriktad kontroll: frityrolja Sala och Heby kommun, 2015

Projektinriktad kontroll: frityrolja Sala och Heby kommun, 2015 Rapport Projektinriktad kontroll: frityrolja Sala och Heby kommun, 2015 Anna Samuelsson Miljöenheten, Sala kommun 2016-05-10 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 2. Bakgrund och syfte... 4 3. Lagstöd... 5 4.

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB

Beslut för förskoleklass och grundskola. efter tillsyn av ULNO AB ellan -` Skolinspektionen ULNO AB för förskoleklass och grundskola efter tillsyn av ULNO AB Skolinspektionen, Box 3177, 903 04 Umeå, Besöksadress Nygatan 18-20 Telefon: 08-586 080 00, E-post: skolinspektionen.umea@skolinspektionen.se

Läs mer

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013

Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Vägledning inför ansökan om statsbidrag för verksamhetsåret 2013 Den här informationen är tänkt att vara en vägledning för organisationer som företräder nationella minoriteter och som vill ansöka om statsbidrag.

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Från vattenprov till analys i laboratoriet snabba och säkra analyser, går det?

Från vattenprov till analys i laboratoriet snabba och säkra analyser, går det? Från vattenprov till analys i laboratoriet snabba och säkra analyser, går det? Lena Tryggvason Eurofins Food & Agro Jönköping 2013-09-11 www.eurofins.com Vatten tillväxt, risk för smitta Försämring av

Läs mer

Kontroll av salladsbufféer i butik

Kontroll av salladsbufféer i butik MILJÖ- OCH BYGGNADSNÄMNDEN Kontroll av salladsbufféer i butik Miljöenheten i Lomma redovisar 2015:1 2015-03-16 Sammanfattning Miljöenheten i Lomma utförde under februari och mars månad 2015 provtagning

Läs mer

Beslut för grundsärskola

Beslut för grundsärskola rn Beslut Frösunda Omsorg AB Org.nr. 556386-7398 Beslut för grundsärskola efter tillsyn av Frösunda Omsorg AB 3(7) För att huvudmannen ska kunna ta ansvar för att eleverna i grundsärskolan får en utbildning

Läs mer

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11

Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11 Utbildningsstatistik 2011-12-08 1 (20) Dnr Skillnaden mellan betygsresultat på nationella prov och ämnesbetyg i årskurs 9, läsåret 2010/11 Skolverket publicerar i SIRIS, Skolverkets internetbaserade resultat-

Läs mer

Bemanningsindikatorn Q1 2015

Bemanningsindikatorn Q1 2015 1 Bemanningsindikatorn Q1 2015 Första kvartalet 2015 våt filt ger dödläge Under första kvartalet 2015 väntar sig 55 procent av bemanningsföretagen ökad efterfrågan. 43 procent förväntar sig oförändrad

Läs mer

Beslut för gymnasieskola

Beslut för gymnasieskola Skolinspektionen ProCivitas Privata Gymnasium AB Org.nr. 556615-7102 Beslut för gymnasieskola efter tillsyn i ProCivitas Privata Gymnasium Helsingborg belägen i Helsingborgs kommun Skolinspektionen, Postadress:

Läs mer

Handlingsprogram för ESBL. Regionala riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård i Västra Götaland

Handlingsprogram för ESBL. Regionala riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård i Västra Götaland Handlingsprogram för ESBL Regionala riktlinjer för kommunal hälso- och sjukvård i Västra Götaland Innehållsförteckning: Bakgrund 3 Hygienrutiner 4 Placering av vårdtagare med bärarskap av ESBL-bildande

Läs mer

På jobbet är vi ansvarstagande, hjälpsamma och ambitiösa

På jobbet är vi ansvarstagande, hjälpsamma och ambitiösa Manpower Work Life Rapport 2015 Manpower Work Life Rapport 2015 Vilka egenskaper förknippar vi oss med professionellt och vilka egenskaper tror vi efterfrågas på arbetsplatsen? Manpower Work Life har i

Läs mer

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik?

912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? 912 Läsförståelse och matematik behöver man lära sig läsa matematik? Med utgångspunkt från min egen forskning kring läsförståelse av matematiska texter kommer jag att diskutera olika aspekter av läsning

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

chefen och konjunkturen

chefen och konjunkturen chefen och konjunkturen Ledarnas Chefsbarometer 2013 Chefen och konjunkturen Innehållsförteckning Rapporten i korthet... 2 Hur mår konjunkturen?... 3 Rekryteringar och anställningar... 5 Kompetensförsörjning...

Läs mer

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019)

VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) VÄGLEDNING FÖRETAGSCERTIFIERING Ansökan, recertifiering och uppgradering Version: 2016-06-03 (SBSC dok 020681019) Vägledning för ansökan Certifiering av företag info@sbsc.se www.sbsc.se Svensk Brand- och

Läs mer

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1

Kursplan i svenska. Därför tränar vi följande färdigheter under elevens skoltid i ämnet svenska: Tala, lyssna och samtala. År 1 Kursplan i svenska Språket är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket kan människor utveckla sin identitet, uttrycka känslor och tankar och förstå hur andra känner

Läs mer

Lilla gärdetbrev 15/5 2015

Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Tystberga Förskola Blåklinten och Vallmon Lilla gärdetbrev 15/5 2015 Hej alla föräldrar! Först av allt inbjudan till Förskolans Dag! Torsdag 21/5 firar vi hela dagen. Barnen får klä ut sig, och vi har

Läs mer

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet

Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Långhundra skola Årskurs 1-6 Förskoleklass Fritidshemmet Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation...4

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om marknadsföring och omsorgsplikt. Prövning av fastighetsmäklarens ansvar för fotografier som har använts i marknadsföringen

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Rapport Läsår: 2015/2016 Organisationsenhet: STENSFSK/FSK Stensåkra Förskola Fokusområde: Samverkan Cecilia Stenemo, Barn- och utbildningsförvaltningen, Stensåkra förskola,

Läs mer

Tabell 1 visar användningen av försöksdjur under de senaste nio åren.

Tabell 1 visar användningen av försöksdjur under de senaste nio åren. 1(9) RAPPORT 2013-10-21 Dnr: 31-3698/13 Användningen av försöksdjur i Sverige under 2012 SAMMANFATTNING Varje år samlar Jordbruksverket in statistik över det antal försöksdjur som använts under föregående

Läs mer

Magsjuka. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska

Magsjuka. Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Magsjuka Camilla Artinger - Hygiensjuksköterska Smittsam magsjuka Bakom symtom kan finnas mycket Kräver snabba reflexer Kräver läkarbedömning Ring vårdhygien + MAS tel:0498-268047 Smittväg från tarm till

Läs mer

LNG-terminalen. Informerar om säkerhet.

LNG-terminalen. Informerar om säkerhet. LNG-terminalen. Informerar om säkerhet. AGA:s LNG-terminal informerar om säkerhet. AGA, som ingår i The Linde Group, är Sveriges ledande tillverkare av industriella och medicinska gaser. AGAs LNG-terminal

Läs mer

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män

Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Pressmeddelande 7 september 2016 Kvinnor som driver företag pensionssparar mindre än män Kvinnor som driver företag pensionssparar inte i lika hög utsträckning som män som driver företag, 56 respektive

Läs mer

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16

FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING. Läsåret 15/16 Bildningsförvaltningen BF 221 1 2015-11-16 FÖRSKOLAN FYRKLÖVERNS LIKABEHANDLINGS PLAN/ PLAN MOT DISKRIMINERING OCH KRÄNKANDE BEHANDLING Läsåret 15/16 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan

Läs mer

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9

Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Skogsbruk på ren svenska Lektion 4: Mästare på både förnyelse och återvinning. Tema: Återvinning Ämne: Biologi, Kemi Årskurs: 7-9 Förord Sveaskog är landets största skogsägare. Det ger oss både mycket

Läs mer

Träning i bevisföring

Träning i bevisföring KTHs Matematiska Cirkel Träning i bevisföring Andreas Enblom Institutionen för matematik, 2005 Finansierat av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse 1 Mängdlära Här kommer fyra tips på hur man visar

Läs mer

2014-02-12. Urin- och avföringsprover. Urinprover. Urinstickor. Kvantitativ provtagning = urin samlas under ett dygn (07:00 07:00) och mäts därefter.

2014-02-12. Urin- och avföringsprover. Urinprover. Urinstickor. Kvantitativ provtagning = urin samlas under ett dygn (07:00 07:00) och mäts därefter. Urin- och avföringsprover SJSE12 OMVÅRDNADENS TEKNIK OCH METOD ANNELIE AUGUSTINSSON Urinprover Kvantitativ provtagning = urin samlas under ett dygn (07:00 07:00) och mäts därefter. Kvalitativ provtagning

Läs mer

Kännedomsundersökning 2015

Kännedomsundersökning 2015 1 Om undersökningen Genomförande Bakgrund TNS Sifo har i flera år genomfört en kännedomsundersökning på uppdrag av KRAV. Undersökningen genomfördes i år på samma sätt som 11-14, förutom att några extra

Läs mer

Butikshanterade charkuterivaror. www.lansstyrelsen.se/orebro. Livsmedelskontrollprojekt 2008 i Örebro län. Foto: Per Norström. Publ.

Butikshanterade charkuterivaror. www.lansstyrelsen.se/orebro. Livsmedelskontrollprojekt 2008 i Örebro län. Foto: Per Norström. Publ. Butikshanterade charkuterivaror Livsmedelskontrollprojekt 2008 i Örebro län www.lansstyrelsen.se/orebro Foto: Per Norström Publ. nr 2009:42 Innehållsförteckning Bakgrund... 2 Syfte... 2 Målsättning...

Läs mer

Delrapport 1 Om diskrimineringens omfattning och karaktär

Delrapport 1 Om diskrimineringens omfattning och karaktär Stockholm 7 maj 2004 Delrapport 1 Om diskrimineringens omfattning och karaktär 1 Syftet med undersökning Syftet med att påbörja enkätundersökningen var att undersöka diskrimineringens omfattning och karaktär.

Läs mer

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET VÄSTERVIK 2012-01-25

FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET VÄSTERVIK 2012-01-25 FASTIGHETSFÖRETAGARKLIMATET VÄSTERVIK 2012-015 Inledning och sammanfattning Fastighetsbranschen utgör själva fundamentet i samhällsstrukturen. Människor bor, arbetar, konsumerar och umgås i stor utsträckning

Läs mer

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget.

Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1 [1] Vård- och omsorgsnämnden 2016-04-19 1 Förslag till beslut Vård- och omsorgsnämnden bifaller förslaget. Sammanfattning Förslagsställaren föreslår att Botkyrka kommun köper in eldrivna

Läs mer

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola

Resultatprofil. Läsåret 2013-2014. Alsike skola Resultatprofil Läsåret 2013-2014 Alsike skola Innehållsförteckning Vad är en resultatprofil... 3 Syfte... 3 Vad är innebörden i begreppet resultat?... 3 1. Presentation... 4 2. Kontinuitet av elever...

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014

Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Enkätresultat för elever i år 2 i Nösnäsgymnasiet 2 i Stenungsund våren 2014 Antal elever: 47 Antal svarande: 40 Svarsfrekvens: 85% Klasser: 12BAa, 12BAb, 12LL Skolenkäten Skolenkäten går ut en gång per

Läs mer

Lastbilsförares bältesanvändning. - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013

Lastbilsförares bältesanvändning. - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013 Lastbilsförares bältesanvändning - en undersökning genomförd av NTF Väst Sammanställd mars 2013 Innehåll Bakgrund och syfte... 3 Metod... 3 Resultat av intervjuer med lastbilsförare... 4 Resultat av bältesobservationer...

Läs mer

Vad är bukplastik? Vad händer hos oss?

Vad är bukplastik? Vad händer hos oss? BUKPLASTIK Vad är bukplastik? Många människor lider av fettöverskott på buken. I vissa fall går detta att åtgärda med fettsugning, men många gånger som exempelvis efter en graviditet eller kraftig viktnedgång

Läs mer

Muskötens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck

Muskötens förskolas. Kvalitetsredovisning. För år 2009/2010. Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Muskötens förskolas Kvalitetsredovisning För år 2009/2010 Ansvarig Förskolechef Magnus Strömbäck Innehållsförteckning Verksamhetens förutsättningar...3 Inledning...3 Enhetens bokslut...3 Barngrupp...3

Läs mer

Livsmedelstillsyn av butiker med förpackade varor med < 3 årsarbetskrafter i Malmö stad våren 2002

Livsmedelstillsyn av butiker med förpackade varor med < 3 årsarbetskrafter i Malmö stad våren 2002 Malmö stad, Miljöförvaltningen. Rapport 19/2002. ISSN 1400-4690. Rapporten är anpassad för utskrift från Internet. 1(2) Livsmedelstillsyn av butiker med förpackade varor med < 3 årsarbetskrafter i Malmö

Läs mer