VÄLKOMMEN. till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION. Måndag den 4 maj Skrivtid: Lycka till!!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "VÄLKOMMEN. till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION. Måndag den 4 maj 2015. Skrivtid:13.30 16.00. Lycka till!!"

Transkript

1 VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Måndag den 4 maj 2015 Skrivtid: Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 54 poäng Godkänt: 36 poäng Resultat:... poäng

2 MOMENT REPRODUKTION Max: 54 poäng Resultat:..poäng 1. Josefine är 14 år och hade sin menarke för 8 månader sedan. Nu har hon en långdragen blödning och känner sig trött. Josefine uppger att hon inte har debuterat sexuellt och graviditetstest är negativ. Förklara vad som troligen orsakar hennes blödning och beskriv verkningsmekanismen avseende den hormonella regleringen av livmoderslemhinnan. Föreslå också en lämplig provtagning och behandling. (4 p) 2. Vid vilka symtom kan man erbjuda en kvinna i övergångsåldern systemisk hormonbehandling? Vilka hormoner är det man ordinerar? Vad beror symtomen på? (4 p)

3 3. Hur utreds en postmenopausal kvinna som söker på grund av vaginala blödningar? Ange vilka frågor du ställer och vilka undersökningar/prover du rekommenderar. (2 p) 4. Vad är skillnaden i verkningsmekanism mellan kombinerade hormonella preventivmetoder och intrauterina preventivmetoder? (2 p)

4 5. Myom är en vanlig orsak till besvär hos kvinnor i reproduktiv ålder. Beskriv vilka symtom som myom kan ge och varför, samt beskriv minst två olika sätt att behandla symtomgivande myom. (2p) 6. Du är primärjour på gynekologiakuten på Danderyds sjukhus. En kväll i januari kommer det akut in en 55-årig kvinna med kraftiga buksmärtor. Det är svårt att få kontakt med patienten, som nästan skriker av smärta. Hennes medföljande man berättar att hon genomgick en vaginal hysterektomi för 1 vecka sedan. Hon mådde bra efter operationen. För två dagar sedan fick hon lätt illamående, kände sig spänd i buken, men kunde äta och var aktiv hemma. Under den aktuella kvällen har illamåendet tilltagit och patienten kräktes två gånger. Hon känner sig väldigt spänd över magen. Vid undersökningen noterar du att patienten är kraftigt smärtpåverkad, något blek och är afebril, a. Hur handlägger du fallet och vilka undersökningar/ prover tar du? (3p) b. Vilka/vilken diagnos/diagnoser misstänker du? (2p) c. Nämn 2 andra sätt att göra hysterektomi? (1p)

5 7. Jasmine är en 27-årig kvinna 2 gravida 1 para med sectio för 3 år sedan. Jasmin och hennes sambo Johan försökte att skaffa ett andra barn, som resulterade i ett missfall för två år sedan, därefter inga graviditeter. Paret bestämde sig för att vända sig till en privat IVF-klinik. Vid läkarbesöket på IVF-kliniken berättade Jasmine att hon har haft blodtillblandade flytningar i samband med samlag och frågade om man skulle kunna ta ett cellprov på henne, men cellprovet togs istället 4 månader senare vid screeningen. Provet visade att Jasmine hade höggradiga cellförändringar och hon blev kallad till utredning. a. Vilka undersökningar/prover ingår i den primära utredningen av höggradiga cellförändringar? (1p) b. Om det visar sig att Jasmin har en invasiv cervixcancer, finns det någon behandling som är fertilitetsbevarande? (1p) c. Vad kallas operationen man annars vanligen utför vid invasiv cervixcancer och vad innebär den? (1p)

6 8. Margareta 45 år 3 gravida, 3 para, kommer till Kvinnoklinikens mottagning med remiss från Klinisk Genetik på Karolinska Universitetssjukhuset på grund av att hon är bärare av BrCa II mutationen och har ovarialcancer i släkten. Hur följer vi upp en sådan patient och hur planerar vi hennes framtid? Vilka råd ger vi till Margareta? (2 p) 9. En 35-årig 2 grav 0-para som är gravid i vecka 15 efter IVF kommer till mödravårdscentralen eftersom hon sedan en vecka fått ont i korsryggen och skinkorna, med viss smärta ut i vänster ben. Smärtan ökar när hon rör sig och hon har aldrig haft sådana besvär förut. a. Hon undrar vad det beror på? (1p) b. När kommer det att gå över? (1p) c. Vad ger du för råd om fysisk aktivitet? (1p)

7 10. Emma, som är förstföderska med normal graviditet, söker i vecka 36 för att hon under de senaste veckorna blivit andfådd. Hon tycker också att benen svullnat. Du undersöker henne. Fosterljud ua. Bt 110/70 urinsticka ua. Blodsocker 6,2. Vikt 72 kg (ett kg viktuppgång sista veckan). Leopolds handgrepp ger vid handen att fostret är högervänt, föreliggande foster del (FFD) - huvud, och det verkar väl nedträngt. Båda benen är svullna, vänster ben något mer men i övrigt inget anmärkningsvärt. a. Vad är den troliga orsaken? (1p) b. Vad måste du utesluta och hur gör du det? (2 p) 11. Vad är de huvudsakliga uppgifterna för MVC gällande gravida kvinnor? (2p)

8 12. Beata väntar sitt första barn och hon har kommit till vecka Hon tycker att hon vid det här laget redan borde vara förlöst och hon tror att hon aldrig kommer att få värkar. a. Vilken information bör du inkludera i ditt svar? (1p) b. Om hon blir överburen kommer hon nog att induceras. Definiera begreppet överburen och berätta hur man inducerar förlossningen? (2p) c. Utfallet för dem som blir överburna är sämre än för dem som föder i normal tid i synnerhet om man inte inducerar förlossningen men även vid induktionen. Nämn fyra utfall som är vanligare hos överburna. (4p)

9 13. Andrea kommer in till förlossningen i graviditetsvecka 39 för att hon inte känt barnets rörelse. Beskriv hur vi utreder detta på Förlossningen? (3p) 14. Greta kommer in till Förlossningen med ambulans i graviditetsvecka 29. Det är hennes första barn. Hon vaknade av att det var blod i sängen. Hon känner sammandragningar. CTG görs och man ser sammandragningar med 3 min intervall, hjärtfrekvens är 140 slag per minut, normal variabilitet och accelerationer finns. Fostret rör sig. BT 140/100, 1+ protein i urinen Vid spekulum undersökning ses mörkt blod som kommer från cervix i vagina a. Vilken är den viktigaste diagnosen att ta ställning till? (1p) b. Vilka 2 undersökningar är viktigast att lägga till för att komma vidare i handläggandet av den viktigaste diagnosen och varför görs dom? (2p)

10 15. Svea har fött sitt andra barn. Graviditeten har varit normal, hon har ett BMI på 35 och gick upp 6 kg. Den första förlossningen gick bra men denna gång öppnade sig cervix till 6 cm, men huvudet gick aldrig ner i lilla bäckenet och det slutade med ett akut sectio. Obstetrikern sa att barnet låg i bäckeningången och tittade rakt fram. a. Vad kallas bjudningen? (1p) b. När man gör sectio är operatören försiktig lateralt på båda sidor för att undvika skada en struktur som kan ge permanenta symptom. Vilken struktur är det? (1p) c. Vilka förebyggande åtgärder ska göras hos Svea för att undvika postpartum komplikationer? 2p

11 16. Duchennes muskeldystrofi är en X-bundet recessiv sjukdom, som drabbar c:a l/4.000 födda pojkar. Sjukdomen debuterar i småbarnsåldern och leder ofta till döden i tidig vuxenålder. I nedanstående familj har en mutation i sjukdomsgenen DMD identifierats. Olika familjemedlemmars genotyp är angivna under respektive symbol i pedigreen, del = en deletion av exon 43 52; wt = ingen deletion. I II III del wt del /wt del wt /wt

12 Forts. fråga 16 a. Hur stor är risken för nästa barn till individerna II:2; II:3, II:5 och II:7 att drabbas? b. Hur stor är risken för individerna III:2; II:3, II:4 och II:5 att utveckla sjukdomen? Samtliga dessa barn är under 2 års ålder. c. Vilka personer bör erbjudas ytterligare information/ utredning? Vad säger du till dem? (Totalt 4p)

13 VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN - MOMENT UTVECKLING Måndag den 4 maj 2015 Skrivtid: :30 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 48 poäng Godkänt: 32 poäng Resultat:... poäng

14 MOMENT UTVECKLING Poäng: Max: 48 Min: De två vanligaste vaskuliterna hos barn är Henoch Schönlein Purpura samt Kawasaki. De kan orsaka var sin allvarlig komplikation som är viktig att kontrollera och följa upp. Vilken komplikation till respektive vaskulit avses och hur följer man upp dem? 2p 2. Kräkningar är vanligt förekommande hos spädbarn och också en vanlig orsak att söka akut. Beskriv 4 olika orsaker till kräkningar hos ett spädbarn och för respektive tillstånd hur dem ter sig kliniskt och ett eller två beskrivande ord för respektive orsak. 4p

15 3. Kalle 9 år söker med sin mamma på barnakuten på grund av buksmärtor som har kommit och gått i 2 veckor. Han är frisk sedan tidigare. Kalle tycker om att spela datorspel, i övrigt har han inga fritidsaktiviteter. Han kräks inte och har inga infektionstecken. När du frågar honom så berättar han att han kissar och har avföring som vanligt. Han verkar trivas i skolan och har kompisar. Nu har han väldigt ont och undrar vad det kan vara. CRP och blodstatus är tagit och visar normala förhållanden. Bukstatus finner du inget anmärkningsvärt. Mamman tycker att han ofta har bråttom när han är på toaletten. a) Hur handlägger du detta akut? 1p b) Vad är den mest sannolika orsaken till Kalles buksmärtor?1p

16 4. Lisa 5 år söker på BUMM pga trötthet. Hon har ingen feber, förkylning eller tecken till andningsbesvär. Det var ca 2-3 veckor sedan hon hade halsont och feber I några dagar. Pappa är med på besöket och är orolig för att hon brukar vara så aktiv men nu orkar hon ingenting. I status ser man att hon är lite svullen och har ett högt blodtryck. Du funderar på vilka prover du behöver ta. a) Om du vill ta ett enkelt prov för att hjälpa dig med att komma närmare diagnosen vilket prov skulle du ta för att få ett snabbt svar och vad skulle det visa? 1p b) Du kan i stort sätt bekräfta diagnosen med ytterligare 1-2 blodprover, vilket/vilka och hur skulle det utfalla? Du måste vara specifik i ditt svar för att få poäng och inte nämna prover som är generella och som faller under flera sjukdomsförslag. 2p

17 5. Emil 2 år kommer in till barnakuten i ambulans. Han är förkyld med snuva och hosta sedan igår och idag har han haft hög feber. Mamman tyckte att det lät inne i hans rum, hon sprang dit, där låg han och skakade symmetriskt i både armar och ben i sängen, hans ögon var öppna men han tittade inte. Han var inte blå men mamman skrek att pappan skulle ringa 112 och sen började hon blåsa luft i honom. Han blev slapp och började vakna till. Mamman tror inte att han höll på mer än 2 minuter men kan inte vara säker då ingen såg när det började. När ambulansen kom var han vaken och rätt pigg och nickade när de ställde frågor. De uppmätte 40C. Han har inte varit med om liknande tidigare och inte heller någon annan i familjen. I status hittar du en febrig pojke med ett ordentligt rodnat och svullet svalg, i övrigt ua. a) Vad skulle du misstänka i första hand att Emil har för diagnos som orsakade hans ryckningar? 1p b) Vilken information i ovanstående anamnes stödjer din misstanke, nämn 4? 2p

18 6. En 10 månader gammal flicka, tidigare frisk förutom lätt snuva, får helt plötsligt när hon sitter och äter andningssvårigheter. Hon har svårt att få in luft och det låter väsande när hon andas. Hon har ingen feber och har varit som vanligt under dagen. Föräldrarna ringer ambulansen och du möter henne i akutrummet. Hon har fått syrgas i ambulansen och blivit lugnare av det. Du hittar inget i status förutom stridor. Pappan åkte in med ambulansen. Mamman och ett 3-årigt syskon är på väg in med bilen. a) Vad måste du utesluta i första hand? 1p b) Hur gör du det? 1p 7. 2 månader gamla Olle kommer in till akuten då föräldrarna hade svårt att väcka honom för att amma. Han är fullgången och tidigare frisk. Ambulans tillkallades. När ambulanspersonalen var på plats noterades en gråblek pojke med hög feber. Saturationen låg på 83 %. Du står på akutrummet med teamet på barnakuten för att ta emot Olle. Han är gråblek, slapp, takypnoisk, takykard. Du får ingen kontakt med honom men han reagerar på smärtstimuli. Kapilläråterfyllnad är 4s. Fontanellen palperas lätt buktande. Vad blir din initiala handläggning på akutrummet den närmaste timmen innan han flyttas därifrån? Vad är den mest sannolika orsaken till hans tillstånd? Skriv kortfattat i kronologiskt ordning och i punktform. 4p

19 8. Elin 3 år som är tidigare frisk har haft en förkylning de senaste 2 veckorna och nu sedan några dagar feber. Hennes föräldrar har inte varit så oroliga och bedömt det som en virusinfektion Nu på morgonen noterar pappan små utslag på benen och söker nu på barnakuten. I status finner du en blek men relativt opåverkad flicka med lätt rodnad i svalget, temp 38,9C och petekier på underbenen. Du beställer en blodstatus med diff (Bceller) och CRP. CRP svaret har kommit och är 85. Du väntar fortfarande på resterande prover. Ge förslag på ett scenario och resonera och motivera ditt svar med några meningar där du beskriver blodprov med svar. Därefter förklarar du vilken diagnos du misstänker och kortfattat I punktform dina nästa åtgärder. Avdrag om fler scenario! 3p

20 9. Anamnesen är ett viktigt verktyg inom pediatriken. Du är på BUMM och har en 12-årig pojke framför dig som söker pga trötthet. Han har även gått ner ca 3kg i vikt sedan han vägde sig sist hos skolsköterskan för 2 månader sedan. Du tar en urinsticka som är blank. Vad vill du veta mer i anamnesen? a) Nämn 4 relevanta frågor (inte fler!) du vill ställa till pojken och hans föräldrar som kan stödja dig I din vidare handläggning. 2p b) Nämn 4 relevanta prover som du vill ta med stöd av anamnesen. 2p

21 10. Anna 1,5 år har haft diarréer i 2 dagar. I början kräktes hon men det har hon slutat med. Hon har minskad aptit och nu sedan ett dygn har föräldrarna haft svårt att få i henne vätska. Hon har inte kissat sedan imorse och därför söker de nu på eftermiddagen då de är oroliga för intorkning. Du träffar henne på barnakuten där du finner en rätt pigg flicka som är feberfri. Hon är lätt takykard, har fuktiga slemhinnor. Hudturgor är svårbedömd. Barnet har gått ner 4% i vikt. Du ordinerar vätskeersättning på akuten. Det går bra med uppvätskningen och hon kissar på akuten. Hon får gå hem och fortsätta med dina råd. Föräldrarna kämpar hemma men det är svårt att få i Anna någon vätska. Hon försämras och blir slö. De kommer in igen då de fick information av dig att återkomma vid försämring. Du ser en påverkad flicka som är slö, hålögd, har torra slemhinnor och nedsatt hudturgor. Kapilläråterfyllnad 3s. Hon har tappat 8 % av sin vikt och väger 12 kg nu. Du tar en blodgas som visar Na 147. Vad gör du nu? Val av vätska, hur det ges, mängd och tid? 4p

22 11. En 5 veckor pojke, Elias, kommer till barnakuten då hans mamma är orolig för att han har takypné. Han har inga förkylningstecken. I status hittar du ett svagt systoliskt blåsljud over I3 I4 sin, som såvitt mamman vet inte fanns där tidigare, dvs vid BBkontrollen. Han faller på viktkurvan och orkar inte amma som vanligt. Ibland blir han svettig när han ammar. Han är ej cyanotisk. Du funderar på hjärtfel sannolikt en VSD som är det vanligaste hjärtfelet hos barn. Hur kan du förklara: a) komplettera status. 1 p b) att Elias inte är cyanotisk 1p c) hur kommer det sig att han inte följer sin viktkurva? 1p d) varför upptäcktes inte blåsljudet tidigare? 1p

23 12. Vilka agens är de som oftast orsakar meningit perinatalt respektive vid 6 månaders ålder, nämn 3 per åldersgrupp. 3p

24 PBD 1 INTAGNINGSANTECKNING 14-månader gammal flicka Kontaktorsak Diarreér, trötthet Socialt Tvilling, här med mamma och pappa. Tidigare sjukdomar Frisk. Aktuellt Drygt ett år gammal flicka, tvilling. Båda tvillingsystrarna har fått GE. Emma insjuknade för tre dagar sedan med kräkningar som pågår ungefär i ett dygn. Övergår till intensiva diarréer, nu sedan två dygn tillbaka haft mycket frekventa vattentunna diarréer flera gånger i timmen. Fått vätskeersättning 5 ml var femte minut, enligt föräldrarna vråltörstig, har vräkt i sig 250 ml när hon fick tag i en flaska och fick dricka fritt. Blir ledsen när man tar bort flaskan. Temp 38C. Lätt takykard. Har gått ner 2 kg i vikt. Väger 11,5 kg nu. Status Allmäntillstånd: Tunn i hullet. Vaken men trött, ger kontakt. Gråter utan tårar. Lite torra munslemhinnor. Temp 37,1 C. Kapillär återfyllnad < 2s. Andningsfrekvens 32 andetag/min. Saturation 98 %. Munhåla och svalg: Torra slemhinnor. Hjärta: Regelbunden rytm 137 slag/min. Inga hörbara blåsljud. Lungor: Vesikulärt andningsljud. Inga biljud.. Buk: Mjuk och oöm. Inga palpabla patologiska resistenser. Yttre genitalia: Undersökt utan anmärkning Skriv din PBD på nästa sida!

25 PBD 1 (5p)

26 PBD 2 INTAGNINGSANTECKNING Gustav 6 år Kontaktorsak Blåmärken Ärftlighet Mor har pollenallergi. I övrigt inga kända ärftliga sjukdomar i släkten. Socialt Barn 2 av 2 i hel familj. Går i skolan och trivs bra. Tidigare sjukdomar En oklar krampepisod för några år sedan. I övrigt frisk. Aktuellt Haft en förkylning med hosta och snuva för ca 3 veckor sedan. Två veckor därefter noterades tillkomst av blåmärken på benen. Har alltid haft en del blåmärken, men inte så många som det är nu. Senaste veckan mått bra förutom att man har noterat tillkomst av petekier samt i går och i morse tandköttsblödning vid tandborstning och lite näsblod. Äter och dricker som vanligt. Miktion och avföring ua. Status Allmäntillstånd: Pigg. Medverkar väl vid undersökningen. Afebril. Saturation 98 %. Munhåla och svalg Oretade slemhinnor. Inga petekier. Har tuggmärken på kinderna bilateralt då han bitit sig. Öron Inspekteras utan anmärkning bilateralt. Ytliga lymfkörtlar Inga förstorade på rutinstationer. Hjärta Regelbunden rytm, inga hörbara bi- eller blåsljud. Lungor Lugn andning, rena andningsljud bilateralt. Buk Palperas överallt mjuk och oöm. Inga organomegalier. Nervsystem Vaken. Pigg. God tonus. Symmetriska rörelser. Hud Enstaka små petekier på benen och halsen. Har många blåmärken både gamla och nya på benen och några på armarna. Skriv din PBD på nästa sida!

27 PBD 2 (5p)

VÄLKOMMEN. till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION. Måndag den 4 maj Skrivtid: Lycka till!!

VÄLKOMMEN. till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION. Måndag den 4 maj Skrivtid: Lycka till!! VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Måndag den 4 maj 2015 Skrivtid:13.30 16.00 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 54 poäng Godkänt: 36 poäng Resultat:...

Läs mer

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN - MOMENT UTVECKLING Måndag den 4 maj 2015 Skrivtid: :30. Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 48 poäng

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN - MOMENT UTVECKLING Måndag den 4 maj 2015 Skrivtid: :30. Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 48 poäng VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN - MOMENT UTVECKLING Måndag den 4 maj 2015 Skrivtid: 09.00 11:30 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 48 poäng Godkänt: 32 poäng Resultat:... poäng MOMENT UTVECKLING Poäng:

Läs mer

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11 Tentamen i Pediatrik 2008-03-11 Kod nr. MEQ: 3 st, 16 p! När skrivningen börjar tar Du det första (översta bladet) och vänder det rätt.! Fyll i ditt namn högst upp.! Besvara frågan och lägg bladet i kuvertet.

Läs mer

Dugga III Onsdagen den 8 maj 2008 INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN, HS, Karouk Said, Stefan Lind, Hans Gyllenhammar Namn.. SIDA 1 (4)

Dugga III Onsdagen den 8 maj 2008 INSTITUTIONEN FÖR MEDICIN, HS, Karouk Said, Stefan Lind, Hans Gyllenhammar Namn.. SIDA 1 (4) SIDA 1 (4) 1. Alla röntgenundersökningar där kontrast användes kan ge upphov till akut njurpåverkan hos riskpatienter. Nämn tre riskgrupper. 1P 2. 25 årig man tidigare väsentligen frisk söker akutmottagning

Läs mer

Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2

Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2 Klinisk Medicin ht 2014 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter rättvändes nästa

Läs mer

Tentamensnummer... MEQ fråga 2. 10 p. Tentamen Klinisk Medicin HT 2010

Tentamensnummer... MEQ fråga 2. 10 p. Tentamen Klinisk Medicin HT 2010 Sida0 MEQ fråga 2 10 p Tentamen Klinisk Medicin HT 2010 Anvisning: Frågan är uppdelad på 6 sidor samt detta försättsblad. Poäng anges vid varje delfråga. Börja besvara frågorna från sidan 1. Du får bara

Läs mer

Tema rygg, arbetsfrågor för undervisning i ortopedi, T8, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna

Tema rygg, arbetsfrågor för undervisning i ortopedi, T8, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna Tema rygg, arbetsfrågor för undervisning i ortopedi, T8, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna Ryggbesvär är en utmaning för såväl allmänläkare som ortopeder. Det är viktigt att känna till hur basal

Läs mer

Du behöver inte redogöra för bedömaren, men förklara dina fynd och din bedömning för patienten! Du behöver INTE föreslå behandling!

Du behöver inte redogöra för bedömaren, men förklara dina fynd och din bedömning för patienten! Du behöver INTE föreslå behandling! Station 1 Patienten söker pga smärta i handen. Du får komplettera anamnes efter behov (denna bedöms EJ) Undersök handen utifrån detta. Ställ preliminär diagnos! Informera patienten om denna diagnos! Planera

Läs mer

Integrerande. MEQ-fråga. Delexamination 2. Klinisk medicin 2015-11-24. 19 poäng

Integrerande. MEQ-fråga. Delexamination 2. Klinisk medicin 2015-11-24. 19 poäng Integrerande MEQ-fråga Delexamination 2 Klinisk medicin 2015-11-24 19 poäng Obs! Om vi frågar om t ex 2 åtgärder skriv då bara 2 åtgärder. Skriver du fler rättas endast de 2 första. Anvisning: Frågan är

Läs mer

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek:

Mamma Angelica: Vi saknar henne och vill att hon kommer hem. 1 av 5 2015-11-05 08:43. Textstorlek: Textstorlek: Johanssons dotter Nathalie har förts utomlands av sin pappa. har även tre barn tillsammans med Andreas Iversen. PERNILLA WAHLMAN Mamma : Vi saknar henne vill hon kommer hem SUNDSVALL. Nästan

Läs mer

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från.

4 nödsamtal. SOS-operatören trycker nu på en knapp för att få fram telefonnummer och adress till telefonen pojken ringer från. 4 nödsamtal 1) Hjälp, farmor har ramlat! - SOS 112. Vad har inträffat? - Det är farmor, hon har ramlat! - Ja, hur är det med farmor då? - Hon svarar inte. - Andas hon? - Ja, jag tror det. - Hur ligger

Läs mer

När jag blir gravid ska jag sluta röka!

När jag blir gravid ska jag sluta röka! Rökfri graviditet När jag blir gravid ska jag sluta röka! Så tänkte du säkert innan du blev gravid. Nu är du gravid och det kanske är svårare att sluta än du trott? Du är inte ensam om att tycka så! Den

Läs mer

Barn berättar om relationer

Barn berättar om relationer Barn berättar om relationer 300 Min kollega Hemrik Elmer från Stockholm har en kompis som samlar på barns tankar och jag tyckte de var så tänkvärda att de bör få få en större allmänhet. Frågorna rör relationer

Läs mer

Delexamination 1 Kortsvarsfrågor 2012-10-15 40 p Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.00 Skrivningsnummer:.. Lycka till!

Delexamination 1 Kortsvarsfrågor 2012-10-15 40 p Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.00 Skrivningsnummer:.. Lycka till! Delexamination 1 Kortsvarsfrågor 2012-10-15 40 p Danderyds sjukhus Karolinska Solna Skrivtid: 08.30-12.00 Skrivningsnummer:.. Lycka till! 1 1 En 50-årig man söker på akutmottagningen med 10 dagars anamnes

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej- / killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Förfrågan angående sömnvanor!

Förfrågan angående sömnvanor! Förfrågan angående sömnvanor! Vi ber dig svara på följande frågor eller ringa in det lämpliga alternativet angående dina sömnvanor. Skriv tydligt, gärna med kulspetspenna. Alla uppgifter är konfidentiella.

Läs mer

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva

Denna lektion är från kapitlet Gammal kärlek rostar aldrig. Deltagarna tränar: att läsa att diskutera att skriva Denna lektion är hämtad ur Sammanträffanden för sfi kurs D av Eva Bernhardtson och Louise Tarras, författarna till basläromedlet SamSpråk 2. Sammanträffanden är en pocketbok med tio berättelser från verkliga

Läs mer

Patientinformation. Syfilis. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik

Patientinformation. Syfilis. Södra Älvsborgs Sjukhus. Hud- och STD-klinik Patientinformation Syfilis Södra Älvsborgs Sjukhus Hud- och STD-klinik Syfilis * Syfilis är en infektion, som botas med penicillinsprutor * Blodprov visar om man har syfilis. * Syfilis ger inte alltid

Läs mer

Seminarie, granulomatösa sjukdomar, inlagringsjukdomar samt huden vid invärtes sjukdom. Överläkare Cecilia Svedman SUS Malmö

Seminarie, granulomatösa sjukdomar, inlagringsjukdomar samt huden vid invärtes sjukdom. Överläkare Cecilia Svedman SUS Malmö Seminarie, granulomatösa sjukdomar, inlagringsjukdomar samt huden vid invärtes sjukdom Överläkare Cecilia Svedman SUS Malmö Patient fall 1 Knut är 65 år söker för att ett gammalt ärr i pannan plötsligt

Läs mer

Till Mammor I samband med att barnet är sex månader korrigerad ålder

Till Mammor I samband med att barnet är sex månader korrigerad ålder IV Till Mammor I samband med att barnet är sex månader korrigerad ålder Här kommer det fjärde frågeformuläret i studien om kängurumetoden. Det innehåller frågor kring hur barnet ammar, äter och sover.

Läs mer

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag.

Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga. Du behöver dem varje dag. Dina tänder är viktiga Du behöver dina tänder varje dag när du äter, skrattar och pratar. Hela tänder och en frisk mun är viktigt för ett bra liv. Gå på

Läs mer

Del 4. 11 sidor. 26 poäng

Del 4. 11 sidor. 26 poäng 11 sidor. 26 poäng 62-årig kvinna, tidigare väsentligen frisk, kommer in till akuten med lågt sittande vänstersidiga buksmärtor. Hon har en anamnes på colon irritable men i övrigt mag-tarmfrisk. Hon har

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

1. ANESTESI. Fråga 1a Vilket laboratorievärde anser du vara mest relevant att känna till vad avser denna patient innan du söver henne?

1. ANESTESI. Fråga 1a Vilket laboratorievärde anser du vara mest relevant att känna till vad avser denna patient innan du söver henne? . ANESTESI : Under din första primärjour som narkosläkare på Svinshögsjukhuset får du en narkosanmälan avseende gastroskopi på en 67-årig kvinna med anamnes på myokardinfarkt 2002 och hypertoni som behandlas

Läs mer

Del 3_5 sidor_15 poäng

Del 3_5 sidor_15 poäng Del 3_5 sidor_15 poäng 69-årig man inkommer till akutmottagningen efter att ha svimmat i hemmet. Hustrun berättar att maken satt och tittade på tv då han plötsligt förlorade medvetandet och ramlade av

Läs mer

Lisa besöker pappa i fängelset.

Lisa besöker pappa i fängelset. Lisa besöker pappa i fängelset. Hej, jag heter Lisa. Vet du vart jag ska i dag? Jag ska besöka min pappa. Jag är väldigt glad för det men oroar mig också. För, vet du vad? Min pappa sitter i fängelse.

Läs mer

Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA -behandling

Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA -behandling Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA -behandling Din läkare kommer att be dig att stanna kvar på mottagningen eller kliniken i minst sex timmar efter att du har tagit den första dosen, så att man

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom.

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom. Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom. Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 14 TentamensKod: Tentamensdatum: 160116 Tid: 09.30-13.30 Hjälpmedel: Inga tillåtna Totalt antal

Läs mer

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling

Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling Karolinska Universitetssjukhuset Solna Smärtcentrum Sektionen för Beteendemedicinsk smärtbehandling tar emot patienter med långvarig och svårbehandlad smärta

Läs mer

Information till personer med talassemi minor (anlagsbärare för talassemi) Denna information är utarbetad av Svensk Förening för Hematologi

Information till personer med talassemi minor (anlagsbärare för talassemi) Denna information är utarbetad av Svensk Förening för Hematologi Information till personer med talassemi minor (anlagsbärare för talassemi) Denna information är utarbetad av Svensk Förening för Hematologi Du får detta för att man konstaterat att du bär på ett anlag

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07 Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 07 Namn: (Ifylles av student) : (Ifylles av student) Tentamensdatum: 120113 Tid: Hjälpmedel:

Läs mer

Gastroenterologi/hepatologi

Gastroenterologi/hepatologi Gastroenterologi/hepatologi Erik är en 29-årig man som söker till akutmottagningen en dag när du är primärjour. Han arbetar på bank, är gift och nybliven far till en liten flicka. Under tonåren kontrollerades

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 20 augusti 2013 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle och Lisa 19 p 1+1+2+1+1+1+1+2+1+1+2+1+1+1+1+1 Olof, 8 år 22 p 1+2+2+2+1+3+3+3+3+2 Sven, 62 år 25

Läs mer

Vi skall skriva uppsats

Vi skall skriva uppsats Vi skall skriva uppsats E n vacker dag får du höra att du skall skriva uppsats. I den här texten får du veta vad en uppsats är, vad den skall innehålla och hur den bör se ut. En uppsats är en text som

Läs mer

Integrerande MEQ fråga DX1. 2012 10 15 Totalt 20 poäng. Klinisk medicin, Södersjukhuset, ht2012/vt2013. Anvisning:

Integrerande MEQ fråga DX1. 2012 10 15 Totalt 20 poäng. Klinisk medicin, Södersjukhuset, ht2012/vt2013. Anvisning: Integrerande MEQ fråga DX1 2012 10 15 Totalt 20 poäng Klinisk medicin, Södersjukhuset, ht2012/vt2013 Anvisning: Frågan är uppdelad på 9 sidor (inkl. detta försättsblad) där nästföljande sidas frågor bygger

Läs mer

Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA -behandling. Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning.

Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA -behandling. Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Viktiga saker att komma ihåg om din GILENYA -behandling Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Din läkare kommer att be dig att stanna kvar på mottagningen eller kliniken i minst sex timmar

Läs mer

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att:

När du som vårdpersonal vill ta del av information som finns hos en annan vårdgivare krävs det att: 1 (6) Sammanhållen journalföring information till dig som möter patienter Detta är ett kunskapsunderlag om sammanhållen journalföring för dig som arbetar i vården. Underlaget innehåller en kort beskrivning

Läs mer

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar:

Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Cellgifter/Cytostatika Myter & Sanningar: Illamående och kräkningar efter cellgiftsbehandling Frågor-&-Svar Broschyr Skriven av en patient Personlig information Namn: Adress: Postnummer: Postadress: Telefon:

Läs mer

Är det nödvändigt att operera mitt brutna ben? Vad visar röntgenbilderna? Vad visar laboratorieundersökningarna?

Är det nödvändigt att operera mitt brutna ben? Vad visar röntgenbilderna? Vad visar laboratorieundersökningarna? '' Är det nödvändigt att operera mitt brutna ben? Vad visar röntgenbilderna? Vad visar laboratorieundersökningarna? Skall jag låta bli att äta före laboratorieprovet? Hur länge ska jag ha gipset på benet?

Läs mer

Förlossningsberättelse

Förlossningsberättelse Förlossningsberättelse Det är dags igen för en liten förlossningsberättelse, denna gång dagen då lilla Edit kom till världen. Jag har inte fått tag på någon förlossningsjournal så jag har ingen exakt koll

Läs mer

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar droger

Hiv och Hepatit. Information till dig som injicerar droger Hiv och Hepatit Information till dig som injicerar droger 1 Broschyren finns också på Smittskydd Västra Götalands hemsida för utskrift. Broschyren finns också på Smittskydd Västra Götalands hemsida för

Läs mer

Lathund, procent med bråk, åk 8

Lathund, procent med bråk, åk 8 Lathund, procent med bråk, åk 8 Procent betyder hundradel, men man kan också säga en av hundra. Ni ska kunna omvandla mellan bråkform, decimalform och procentform. Nedan kan ni se några omvandlingar. Bråkform

Läs mer

Gallsten. Gallsten. Information inför gallstensoperation. Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona

Gallsten. Gallsten. Information inför gallstensoperation. Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona Gallsten Gallsten Information inför gallstensoperation Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery Utformning, PatientForum SUS

Läs mer

Delexamination 3. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2

Delexamination 3. Klinisk Medicin. 20 poäng MEQ 2 Delexamination 3 Klinisk Medicin 2014 11 19 20 poäng MEQ 2 All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet eller i bifogat kuvert. Därefter

Läs mer

Laxabon Frågor, svar och praktiska tips

Laxabon Frågor, svar och praktiska tips Laxabon Frågor, svar och praktiska tips Laxabon frågor, svar och praktiska tips Svaren är baserade på bipacksedel för Laxabon pulver oral lösning daterad 2010-03-26. Observera att information kan komma

Läs mer

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan

Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Om mig 2015 Snabbrapport år 8 Enebyskolan Viktig information om rapporten: Syftet med snabbrapporterna är att ge dig som arbetar i kommunen eller skolan snabb återkoppling av resultaten. Det är en automatiserad

Läs mer

Särskilt stöd i grundskolan

Särskilt stöd i grundskolan Enheten för utbildningsstatistik 15-1-8 1 (1) Särskilt stöd i grundskolan I den här promemorian beskrivs Skolverkets statistik om särskilt stöd i grundskolan läsåret 1/15. Sedan hösten 1 publicerar Skolverket

Läs mer

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00

Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 LUNDS UNIVERSITET Obstetrik och gynekologi, Lund Grundkursen inom läkarutbildningen, termin 10 Skriftlig omtentamen i obstetrik och gynekologi, torsdagen den 26 maj, 2011 kl 08.30-13.00 Kod:. Fråga 1 Max

Läs mer

Institutionen för kirurgiska vetenskaper Uppsala universitet/akademiska sjukhuset Tentamen i Klinisk Medicin II T6 Ht11_2012-01-13 kl 08-15 BMC B:10

Institutionen för kirurgiska vetenskaper Uppsala universitet/akademiska sjukhuset Tentamen i Klinisk Medicin II T6 Ht11_2012-01-13 kl 08-15 BMC B:10 _9 sidor_19,5 poäng Bengt, en gift 35 årig tidigare frisk man med två friska barn och egen åkerifirma, söker på akutmottagningen. Har sedan en månads tid tillbaka haft besvär med diffusa buksmärtor, lösa

Läs mer

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG OMTENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING Tisdag den 18 december, 2012 Skrivtid: 09.00 13.30. Lycka till!!

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG OMTENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING Tisdag den 18 december, 2012 Skrivtid: 09.00 13.30. Lycka till!! VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG OMTENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING Tisdag den 18 december, 2012 Skrivtid: 09.00 13.30 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 105,5 poäng Godkänt: 70 poäng Resultat:... poäng

Läs mer

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig!

Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ett arbete som inte blev riktigt som Ann tänkt sig! Ann tog fram en liten ask ur fickan, en hemlig ask. Vad kunde det vara i den? Så spännande! Sakta gläntade hon på asken och - Va, den var ju tom! Men

Läs mer

Matematiken har alltid funnits omkring

Matematiken har alltid funnits omkring katarina brännström & åsa pesula På tredje plats i mitten Personalen på Karungi förskola arbetar med barnens känsla för lägesbegrepp med hjälp av sånger, teckningar och andra material. Med fokus på matematik

Läs mer

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare

Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare Erfarenheter från ett pilotprojekt med barn i åldrarna 1 5 år och deras lärare I boken får vi följa hur barn tillsammans med sina lärare gör spännande matematikupptäckter - i rutinsituationer - i leken

Läs mer

1.1 Beskriv den förändrade anatomin efter en gastric bypass (3p): Sida 1 av 6

1.1 Beskriv den förändrade anatomin efter en gastric bypass (3p): Sida 1 av 6 Du är jourhavande på akutmottagningen. Under kvällen tar du emot en 46 årig kvinna som klagar på buksmärtor. Patienten berättar att hon sedan tidigare har depression och sömnsvårigheter men tar inga läkemedel,

Läs mer

Två konstiga klockor

Två konstiga klockor strävorna C Två konstiga klockor resonemang geometri Avsikt och matematikinnehåll Det som kan göra det svårt för barn att avläsa en analog klocka är att förstå att den består av två skalor som är beroende

Läs mer

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad.

Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. ÖVNING: Roller och ansvar Syftet är att fördjupa diskussionen om vem som ansvarar för vad. Deltagarna får med utgångspunkt från olika arbetsmiljöutmaningar diskutera vilket ansvar rollen som chef och skyddsombud

Läs mer

Tema fraktur, arbetsfrågor för undervisning i ortopedi, T8, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna

Tema fraktur, arbetsfrågor för undervisning i ortopedi, T8, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna Tema fraktur, arbetsfrågor för undervisning i ortopedi, T8, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna Nedanstående frågor är avsedda att användas som en hjälp vid inlärningen. De är utformade på samma sätt

Läs mer

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma

Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Träningstips Sjukgymnasten tipsar om rörelser att göra hemma Emelie Bond, legitimerad sjukgymnast, visar olika övningar som man kan göra hemma, flera övningar fungerar även för den som sitter i rullstol.

Läs mer

Presentationsövningar

Presentationsövningar Varje möte då temadialog används bör inledas med en presentationsövning. har flera syften. Både föräldrar och ledare har nytta av att gå igenom samtliga deltagares namn och dessutom få en tydlig bild av

Läs mer

Den försvunna staden

Den försvunna staden mat på bordet Nå, ska du inte bjuda mig på något? undrade almandern medan han värmde sina händer vid elden. Det är kallt och ödsligt ute i skogen, ska jag säga! Jag har vandrat runt i två dagar, utan att

Läs mer

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén

Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård Bamse må bra tidning Handledning hälsosamtal vid 4 år Handledning hälsosamtal vid 4 år Central Barnhälsovård Västra Götalandsregionen i samarbete med Folkhälsokommittén Central Barnhälsovård

Läs mer

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ

Delexamination 1. Klinisk Medicin 131015 ht13. 20 poäng MEQ Delexamination 1 Klinisk Medicin 131015 ht13 20 poäng MEQ All nödvändig information finns tillgänglig på varje sida. När en sida är färdigbesvarad läggs den sidan på golvet. Därefter rättvändes nästa sida.

Läs mer

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan?

Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Får nyanlända samma chans i den svenska skolan? Sammanställning oktober 2015 De nyanlända eleverna (varit här högst fyra år) klarar den svenska skolan sämre än andra elever. Ett tydligt tecken är att för

Läs mer

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917

Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd. Charlott Ek 100917 Sjuksköterskors upplevelser av närståendes betydelse inom ambulanssjukvård i glesbygd Bakgrund När en person blir sjuk eller drabbas av ohälsa påverkas de närstående på många olika sätt. I akuta situationer

Läs mer

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv

Uppsala universitet Institutionen för kirurgiska vetenskaper Omtentamen i Klinisk Medicin II T6, V11, 2011-08-18 kl 09-16 i Hedstrandsalen ing 70 bv 6 sidor. 15 poäng. Till din mottagning kommer Jane, 41 år gammal som är gift och har två barn. Sökte läkare i tonåren pga kliande hudutslag på armbågar och i ansikte, men någon diagnos ställdes ej och

Läs mer

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern:

UPPVÄRMNING. Ta med styrketräningen på semestern: Ta med styrketräningen på semestern: SUPERSTARK I Gymmet och träningskompisarna kan kännas långt borta på semestern, men träningen finns alltid nära till hands. I FORM tog hjälp av personliga tränaren

Läs mer

Nämnarens adventskalendern 2007

Nämnarens adventskalendern 2007 Nämnarens adventskalendern 2007 1 När det närmar sig jul är det kallt. Då behöver de tre tomtenissarna både halsduk och mössa när de leker i snön. I korgen ligger en röd, en blå och en randig halsduk.

Läs mer

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll

Boll-lek om normer. Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö. Innehåll 1 Boll-lek om normer Nyckelord: likabehandling, hbt, normer/stereotyper, skolmiljö Innehåll Materialet bygger på en övning där eleverna, genom en lek med bollar, får utmana sin förmåga att kommunicera

Läs mer

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis.

Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Station 1 Vilostation Station 2 Du är AT- läkare och primärjour (medicin) på akutmottagningen. Du ska bedöma och handlägga en 76- årig patient med trolig urosepsis. Patienten har KAD och har efter ett

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION

BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION BARN- OCH UNGDOMSENKÄT 2015 KORTVERSION 1 ETT VARMT TACK TILL ALLA SOM BESVARADE ENKÄTEN. MED ER HJÄLP HAR VI FÅTT VÄRDEFULL KUNSKAP OM HUR BARN OCH UNGDOMAR I KRONOBERGS LÄN MÅR. VILL DU VETA MER OM RAPPORTEN

Läs mer

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar

Tentamen i Pediatrik 2008-03-11. Del II - kortsvar Tentamen i Pediatrik 2008-03-11 Del II - kortsvar Kod nr. 1. En 10-årig pojke kommer till din mottagning pga buksmärtor och uttalad trötthet. Enligt mor har han dålig aptit och är ofta trög i magen men

Läs mer

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu.

Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Öde ön Jag befinner mig mitt ute på Indiska Oceanen. Det är min tredje vecka till sjöss och allt har varit lugnt och gått enligt planerna. Tills nu. Det blåser storm och regnet smattrar mot det gungande

Läs mer

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn

Bra att veta om sexuella övergrepp. För barn Bra att veta om sexuella övergrepp För barn Om sexuella övergrepp Sexuella övergrepp är fel och behöver stoppas. Vad ett övergrepp är och var man kan få hjälp borde alla få veta. Det kan göra det lättare

Läs mer

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9

KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 101001 KUPOL en studie om skolmiljöns betydelse för ungdomars hälsa ENKÄT TILL ELEVER I ÅRSKURS 9 Inbjudan att delta i en studie om skolan, lärande och miljö 001 Vad är Kupol? Kupol (Kunskap om ungas

Läs mer

På denna station ska du visa din färdighet vad gäller primärt omhändertagande av en patient med potentiell svikt i sina vitalfunktioner.

På denna station ska du visa din färdighet vad gäller primärt omhändertagande av en patient med potentiell svikt i sina vitalfunktioner. INSTRUKTION TILL DÖRR OSCE II 28 MAJ 2014 Station 1 Vilostation Station 2 På denna station ska du visa din färdighet vad gäller primärt omhändertagande av en patient med potentiell svikt i sina vitalfunktioner.

Läs mer

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt?

VÄRDERINGSÖVNINGAR. Vad är Svenskt? VÄRDERINGSÖVNINGAR Vad är Svenskt? Typ av övning: Avstamp till diskussion. Övningen belyser hur svårt det är att säga vad som är svenskt och att normen vad som anses vara svenskt ändras med tiden och utifrån

Läs mer

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Tisdag den 2 december 2014 Skrivtid: Lycka till!!

VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Tisdag den 2 december 2014 Skrivtid: Lycka till!! VÄLKOMMEN till SKRIFTLIG TENTAMEN I REPRODUKTION OCH UTVECKLING MOMENT: REPRODUKTION Tisdag den 2 december 2014 Skrivtid: 09.00 11.30 Lycka till!! Namn:... Sjukhus: Max: 57 poäng Godkänt: 38 poäng Resultat:...

Läs mer

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN

För dig som är valutaväxlare. Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN För dig som är valutaväxlare Så här följer du reglerna om penningtvätt i din dagliga verksamhet INFORMATION FRÅN FINANSINSPEKTIONEN MARS 2016 DU MÅSTE FÖLJA LAGAR OCH REGLER Som valutaväxlare ska du följa

Läs mer

Del 8, totalt 7 sidor, 14 poäng

Del 8, totalt 7 sidor, 14 poäng Del 8, totalt 7 sidor, 14 poäng En tidigare väsentligen frisk 68-årig man inkommer kl 23.30 till akutmottagningen i ambulans. Han kommer hemifrån och insjuknade plötsligen med kraftiga buksmärtor två timmar

Läs mer

Falldiskussioner. PEDIATRIK Termin 9 1 A 1 B

Falldiskussioner. PEDIATRIK Termin 9 1 A 1 B Falldiskussioner PEDIATRIK Termin 9 1 A Emma, 2, månader, har sedan 1 dygn sovit mer än vanligt. Vid amning suger hon, men amningen tar längre tid än vad den brukar. Vid kontroll på BVC konstateras att

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Noll Koll Meddela jobbet/ledighet Pappadagar

Noll Koll Meddela jobbet/ledighet Pappadagar Okej, du ska ha barn. Det har du koll på. Men hur är det med allting runtomkring? Nedan listar PlanetDad saker som är bra att känna till och hjälper dig få bättre koll på läget. Meddela jobbet/ledighet

Läs mer

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på

3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag. har en bästa vän som heter Jesper. Han och. jag älskar att åka gokart och att spela på Bill Den Magiska Dörren Kapitel 1 Hej! jag heter Max. Jag är 9år. Jag går i 3:an på en skola som heter Dalaskolan. Jag har en bästa vän som heter Jesper. Han och jag älskar att åka gokart och att spela

Läs mer

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Drömmen om ett hem TEXTFÖRSTÅELSEFRÅGOR: HANS PETERSON ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN HANS PETERSON ORDLISTA barnmorska (s 5, rad 5) en kvinna som jobbar med att hjälpa till när ett barn ska födas hytt (s6, rad 10) ett mycket litet rum med fönster. Här: för att

Läs mer

Status: Trött och lite mager gosse. Ser torr ut.

Status: Trött och lite mager gosse. Ser torr ut. Fall till torsdagscase. Pediatrik, Vt16. 1 1 A Emma, 2 månader, har senaste dygnet sovit mer än vanligt. Vid amning suger hon, men amningen tar längre tid än vad den brukar. Vid kontrollvägning på BVC

Läs mer

1. Hur mycket vätska (ml/tim) och av vilken sort ordinerar du? Redovisa din uträkning. Antag att han inte har något deficit sedan tidigare.

1. Hur mycket vätska (ml/tim) och av vilken sort ordinerar du? Redovisa din uträkning. Antag att han inte har något deficit sedan tidigare. Du är AT-läkare och jour på ett ganska litet sjukhus. In kommer en femårig pojke med ont i magen. Han väger 25 kg. Du misstänker appendicit, och sätter upp honom på operationsprogrammet. Det kommer att

Läs mer

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01

Sandeplanskolan. Kunskap, arbetsro och trivsel. Likabehandlingsplan 2011-06-01 Sandeplanskolan Kunskap, arbetsro och trivsel Likabehandlingsplan 2011-06-01 På Sandeplanskolan vill vi ge våra elever bästa möjliga utbildning och omsorg. Ingen på skolan ska utsättas för mobbning, diskriminering,

Läs mer

När jag vaknar skulle det ha varit kolsvart ute om inte gatlyktorna hade tänts. Jag tar upp mobilen som klarat sig utan sprickor för att kolla hur

När jag vaknar skulle det ha varit kolsvart ute om inte gatlyktorna hade tänts. Jag tar upp mobilen som klarat sig utan sprickor för att kolla hur Isblåa ögon Jag åker i hamnen längst vattnet på väg hem från Micken, det är helt spegelblankt. På vattnets yta ser jag spegelbilden av en flicka. Hon ser ut att vara ungefär 14 år. Hon har solblekt blont

Läs mer

Svar: 0,5. Svar: 0,5 1

Svar: 0,5. Svar: 0,5 1 5. ORTOPEDI 82-åriga Ester har snubblat och fallit på köksmattan och inkommer till akutmott med smärtor i hö lår-knä. Hon 5: Vilken skada misstänker du nu i första hand?. 5:2 Om du nu studerar patienten

Läs mer

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08. 3,0 högskolepoäng

Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08. 3,0 högskolepoäng Klinisk omvårdnad: Somatisk hälsa, ohälsa och sjukdom Provmoment: Tentamen 1 Ladokkod: Tentamen ges för: SSK 08 3,0 högskolepoäng Namn: Tentamenskod: (Ifylles av student) Personnummer: XXXXXXXXXX (Ifylles

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping Bildomtentamen 2010-08-20 vt-10 KOD: Läkarprogrammet, stadiiitentamen

Hälsouniversitetet i Linköping Bildomtentamen 2010-08-20 vt-10 KOD: Läkarprogrammet, stadiiitentamen 1 (10) En 68 årig man kommer till sjukhus på grund av plötsligt påkommen svaghet i höger arm. Han läggs in, symptomen går helt i regress inom 10 timmar, och nästa dag görs en Duplexundersökning av halskärlen

Läs mer

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel?

4-3 Vinklar Namn: Inledning. Vad är en vinkel? 4-3 Vinklar Namn: Inledning I det här kapitlet skall du lära dig allt om vinklar: spetsiga, trubbiga och räta vinklar. Och inte minst hur man mäter vinklar. Att mäta vinklar och sträckor är grundläggande

Läs mer

8 European Foundation for Osteoporosis

8 European Foundation for Osteoporosis Europeiska föreningen mot Osteoporos 8 European Foundation for Osteoporosis Frågeformular om livskvalitet Qualeffo-41 (10 December 1997) European Foundation for Osteoporosis Swedish version Copies of this

Läs mer

Delexamen 4 Infektion 2014-02-28 FACIT

Delexamen 4 Infektion 2014-02-28 FACIT MEQ-fråga 1 Sida 1 (5) Man 55 år Du är vikarierande underläkare under sommaren på infektionsakuten. Där träffar du en 55- årig man som söker den 5 augusti vid lunchtid för svår huvudvärk och feber. Han

Läs mer

Minskad östrogenproduktion och besvär i underlivet... 4. Behandling med Oestring... 5. Så här sätter du in och byter Oestring... 8

Minskad östrogenproduktion och besvär i underlivet... 4. Behandling med Oestring... 5. Så här sätter du in och byter Oestring... 8 Till dig som som får OESTRING ett LÄKEMEDEL FÖR BEHANDLING AV LOKALA ÖSTROGENBRISTSYMTOM. PATIENTINFORMATION 1 2 INNEHÅLL Minskad östrogenproduktion och besvär i underlivet... 4 Behandling med Oestring...

Läs mer

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet

Manpower Work Life: 2014:1. Manpower Work Life. Rapport 2014. Mångfald på jobbet Manpower Work Life: 2014:1 Manpower Work Life Rapport 2014 Mångfald på jobbet MÅNGFALD PÅ JOBBET Mångfald diskuteras ständigt i media, men hur ser det egentligen ut på Sveriges arbetsplatser? Hur ser svenska

Läs mer

Dialogforum Alby- om förskolan

Dialogforum Alby- om förskolan MINNESANTECKNINGAR 1 [5] Dialogforum Alby- om förskolan Dag och tid Måndag 20 februari kl. 18-20 Plats Närvarande Förskolan Ugglan Ledamöter i dialogforum Boende i Alby Diana Hildingsson (S), ordfö-14rande

Läs mer

4. UROLOGI. Vilka två principiellt olika urologiska diagnoser kan du ställa vid denna kliniska bild? Kod:. 27 4:1. Svar: 0

4. UROLOGI. Vilka två principiellt olika urologiska diagnoser kan du ställa vid denna kliniska bild? Kod:. 27 4:1. Svar: 0 4. UROLOGI Urologifall nr En 60 årig man söker på akutmottagningen en kväll. Han klagar över lågt sittande buksmärta och svårigheter att kissa under dagen. Han har urinträngningar och det kommer bara droppvis

Läs mer

Att se med Guds ögon!

Att se med Guds ögon! Att se med Guds ögon! Av: Johannes Djerf Vad är det första du ser när du går ut genom ytterdörren på morgonen? Vad skulle du säga om du gick ut genom dörren och möttes av människor som stod redo att döda

Läs mer

Fettknuta. Fettknuta. Information inför operation av fettknuta eller talgknuta

Fettknuta. Fettknuta. Information inför operation av fettknuta eller talgknuta Fettknuta Fettknuta Information inför operation av fettknuta eller talgknuta Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery Utformning,

Läs mer