KALLELSE. 1. Justerande:... Barn- och ungdomsnämnden 23 januari 2003

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KALLELSE. 1. Justerande:... Barn- och ungdomsnämnden 23 januari 2003"

Transkript

1 Barn- och ungdomsnämnden 23 januari 2003 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna Torsdag den 23 januari 2003 kl 19:00 Förvaltningschef Göran Nydahl Nämndsekreterare Louise Steengrafe Utvecklingsledare Eva Lod Controller Annika Hellberg Personalrepresentant Roger Bodin Vallentuna den 15 januari 2003 Jerker Sjögren Ordförande Louise Steengrafe Sekreterare 1. Justerande:... 1 (1)

2 Innehållsförteckning: 1. Justerande: Godkännande av dagordningen Rapport från Ormstaskolan Rapport från Lars Waldestrand Val av arbetsutskott Informationsärende lokalplanering för förskolor och grundskolor Vallentuna Budget Beslutsattestanter Förslag till nyttjanderättsavtal Ansökan om ändring av antalet barn i tillstånd Information om PLU-arbetet från förvaltningens chef Detaljplan för Tellusområdet Direktiv för mottagande av barn, som inte är hemmahörande i Vallentuna kommun, i förskoleverksamhet Utbildning av nämnden Anmälningsärenden Rapport från kontaktpolitiker...18 Sid 2 (18)

3 2. Godkännande av dagordningen 3 (18)

4 3. Rapport från Ormstaskolan Birgit Göransson, rektor, rapporterar från Ormstaskolans verksamhet 4 (18)

5 4. Rapport från Lars Waldestrand Konsult Waldestrand avger rapport angående verksamheten. 5 (18)

6 5. Val av arbetsutskott Barn- och ungdomsnämnden väljer ledamöter till arbetsutskottet. 6 (18)

7 6. Informationsärende lokalplanering för förskolor och grundskolor Vallentuna Dnr Eva Lod informerar om lokalplaneringen för förskolor och grundskolor i Vallentuna Handlingar i ärendet Tjänsteskrivelse lokalplanering för förskolor och grundskolor Vallentuna Styrda elevströmma till år 7 ht 2002 och ht 2003 Barn och elevströmmar inför hösten 2003 med påbörjad ombyggnad av Ekeby Vallentuna grundskolors kapacitet och beläggning utifrån prognos 02A 7 (18)

8 7. Budget 2003 Dnr Förvaltningens förslag Barn- och ungdomsförvaltningen föreslår att barn- och ungdomsnämnden beslutar om budget för 2003 och vilka ansvar som skall tillämpas under Kommunfullmäktige har fastställt barn- och ungdomsnämndens budgetram för 2003 till en fast del om 39,3 mkr och skolpeng om 361,1 mkr. Skolpengen och budgetramen för barn- och ungdomsnämnden 2003 beskrivs utförligt i tjänsteskrivelsen Dnr Kommunfullmäktige har fastställt skolpengens nivå Skolpengen budgeteras inom ett eget ansvar och detta möjliggör en tydlig uppföljning av utbetald skolpeng under året. Skolpeng 2003 Skolpeng Barn/elever Kostnad tkr årssnitt tkr Förskola små , Förskola , Familjedaghem små , Familjedaghem , Grundskola F-5 (inkl förskoleklass) 44, Grundskola , Fritidshem 25, Summa Den fasta budgetramen omfattar tre delar: tilläggspeng för barn och elever i behov av särskilt stöd, intäkter och budgeten för de verksamheter som bedrivs inom ramen för det kommunala ansvaret. Barn- och ungdomsnämndens övriga kostnader (tkr) 2003 Tilläggspeng, barn och elever i behov av särskilt stöd Intäkter (föräldraavgifter, statsbidrag) Kommunalt ansvar (nämnd, förvaltning, skolskjuts, kulturskola m m) Summa Tilläggspengen avser vissa grupper av barn i behov av särskilt stöd, där stödbehovet är särskilt stort och stödet inte går att hantera inom den ordinarie verksamheten. Barn- och ungdomsförvaltningen utbetalar tilläggspeng utifrån resurscentrums bedömning av behovet. Tilläggspengen budgeteras inom ett eget ansvar för att tydliggöra fördelning och uppföljning av tilläggspengen. 8 (18)

9 Det som inte ingår i skolpengen är det kommunala ansvaret, dvs. kommunens politiska organisation och den centrala förvaltningen som arbetar med utredningar, uppföljning m m åt nämnden, kommunens ansvar för tillsyn, uppföljning, skolskjuts, skolpliktsbevakning, försäkring av samtliga barn och elever, administration av utbetalning av peng, debitering av taxa för förskola och fritidshem för samtliga barn i Vallentuna. Barn- och ungdomsnämnden har därtill ett ansvar för avgiftsbelagd kulturskola, resurscentrum, öppen förskola och skolmuseum. Budgeten för det kommunala ansvaret fördelas mellan förvaltningschef, rektor för resurscentrum och rektor för kulturskolan. Skolpengen utbetalas månadsvis till både kommunala och enskilda utförare. De kommunala enheterna har inte längre någon tilldelad budgetram utan gör en budget utifrån beräknade intäkter och kostnader. BUF service håller på att utveckla ett budget- och prognosverktyg som skall fungera som stöd för rektorerna vid budgetering. Verktyget skall användas kontinuerligt under året för att skapa säkrare prognoser. Förvaltningen föreslår att följande ansvar tillämpas under Barn- och ungdomsnämndens ordförande Förvaltningschef Skolpengsansvarig Tilläggspengsansvarig BUF servicechef Kostchef Rektor Kulturskolan Rektor Resurscentrum Rektor Bällstaberg Rektor Ekebyskolan Rektor Gustav Vasaskolan Rektor Hammarbacksskolan Rektor Hjälmstaskolan Rektor Karbyskolan Rektor Karlbergsskolan Rektor Kårstaskolan Rektor Lovisedalsskolan Rektor Ormstaskolan Handlingar i ärendet Tjänsteskrivelse daterad , Dnr (18)

10 8. Beslutsattestanter 2003 Dnr Förvaltningens förslag Att Barn- och ungdomsnämnden beslutar fastställa förvaltningens förslag till beslutsattestanter Handlingar i ärendet Beslutsattestanter (18)

11 9. Förslag till nyttjanderättsavtal Dnr Förvaltningens förslag Att Barn- och ungdomsnämnden godkänner bifogad mall för nyttjanderättsavtal som med smärre förändringar får anpassas för olika förskolor. Förvaltningschef tecknar nyttjanderättsavtal. Representant från Tunafastigheter kontrasignerar för att avtalen inte ska hamna i konflikt med eventuella andra underliggande avtal. Barn- och ungdomsnämnden beslutade den 19 november 2002 att nyttjanderättsavtal skall tecknas med de enskilda anordnare som bedriver verksamhet i kommunala lokaler samt att enskild verksamhet debiteras en lokalhyra som baseras på det antal barn som anges i tillståndet för att bedriva föreskoleverksamhet. Barn- och ungdomsförvaltningen har tagit fram ett förslag på en mall för nyttjanderättsavtal mellan Barn- och ungdomsförvaltningen och enskilda förskolor. Bakgrund De förskolor som 2002 gick över från kommunal regi till enskild regi har idag inget hyresavtal tecknat med Tunafastigheter. De förskolor som var enskilda innan 2002 har egna hyreskontrakt med Tunafastigheter. För att få en enhetlig modell av hyreskontrakt föreslår Barn- och ungdomsförvaltningen att alla enskilda förskolor ska ha ett nyttjanderättsavtal tecknat med barn- och ungdomsförvaltningen. Detta underlättar vid eventuella förändringar som t ex om någon förskola i kommunal regi övergår i enskild regi eller om enskilda förskolor lämnar över sin verksamhet till kommunen. Det kan dock ta viss tid att byta ut kontrakt för enskilda förskolor, som idag redan har egna kontrakt med Tufa. Vallentuna Friskola har ett motsvarande nyttjanderättsavtal tecknat med Barn- och ungdomsförvaltningen. Handlingar i ärendet Mall för nyttjanderättsavtal. 11 (18)

12 10. Ansökan om ändring av antalet barn i tillstånd Dnr Dnr Barn- och ungdomsförvaltningens förslag Att Barn- och ungdomsnämnden ger Barn- och ungdomsförvaltningen i uppdrag att under år 2003 utvärdera fördelningen av antal barn i de enskilda förskolornas tillstånd. I samband med detta ska gemensamma kriterier för hur tillstånd ska beräknas tas fram och tillämpas inför år Fyra enskilda utförare av enskild förskoleverksamhet har inkommit med ansökningar om att få sänka barnantalet i sina tillstånd för att bedriva förskoleverksamhet. Utövarna hävdar att förutsättningarna har ändrats genom nya beslut då hyran från 2003 beräknas utifrån barnantal i tillstånden. Totalt vill man minska antalet barn i tillståndet med 77 st, vilket skulle ge BUN en extra kostnad av ca 700 tkr. Bakgrund Förskolenämndens beslut om tillstånd bestämdes i samverkan med berörda enskilda utövare. De tillstånd som då gavs var för maximalt antal barn på förskolan. Ville utförarna ta in barn därutöver skulle de vara tvungna att skicka in en dispensansökan och påvisa att de skulle kunna bibehålla en god kvalitet. Erfarenheten under hösten 2002 var att man inte fyllt på med barn enligt tillstånden trots att det funnits en kö med väntande föräldrar. Trycket att anordna förskoleverksamhet har i stället riktats mot den kommunala verksamheten, som fått utvidga sin verksamhet och därmed fått ökade kostnader i form av fler lokaler och ny utrustning. Förskolepengens nya konstruktion och nivå fastställdes av fullmäktige den 16 december Barn- och ungdomsnämnden beslutade den 17 december 2002 att hyran ska vara kopplad till det antal barn som finns i tillståndet och på så sätt stimulera till ökat utnyttjande av givna tillstånd. Handlingar i ärendet Skrivelser från berörda enskilda anordnare. 12 (18)

13 11. Information om PLU-arbetet från förvaltningens chef. Förvaltningschef Göran Nydahl informerar om arbetet med planeringsunderlaget för perioden (18)

14 12. Detaljplan för Tellusområdet Dnr Förvaltningens förslag Att Barn- och ungdomsnämnden beslutar ställa sig bakom beslutet nämnden fattade den 7 maj 2002 om att tillstyrka den föreslagna detaljplanen med tillägget att övergångställen över Angarnsvägen iordningställs i samband med etableringen inom detaljplaneområdet. Detaljplan för del av Tellusområdet, omfattande del av Vallentuna- Åby 1:99 med flera fastigheter i Vallentuna utsändes för samråd. Syfte med detaljplanen är att ändra planbestämmelserna för att medge etablering av en s k lågprishandel för livsmedel och en restaurang för Mc Donalds inom fastigheten Vallentuna-Åby 1:99. Nämnden beslöt den 7 maj 2002 att tillstyrka den föreslagna detaljplanen med tillägget att övergångställen över Angarnsvägen iordningställs i samband med etableringen inom detaljplaneområdet. Detaljplanen är utställd för granskning och eventuella synpunkter ska lämnas till Samhällsbyggnadsnämnden senast den 16 januari Handlingar i ärendet Skrivelse från Samhällsbyggnadsnämnden med detaljplan. 14 (18)

15 13. Direktiv för mottagande av barn, som inte är hemmahörande i Vallentuna kommun, i förskoleverksamhet Dnr Förvaltningens förslag Att Barn och ungdomsnämnden beslutar att enskilda utövare av förskoleverksamhet i första hand ska erbjuda förskoleplats till barn vars vårdnadshavare bor i Vallentuna. Detta föreslås gälla från och med år 2003 Familjer boende i andra kommuner ansöker om förskoleverksamhet i Vallentuna kommun. En del av dessa familjer passerar Vallentuna på vägen till sitt arbete och tycker då att det är naturligt att barnet har förskoleplacering i Vallentuna istället för i den egna kommunen. Det är inte rimligt att de köar på samma villkor som Vallentunas barn. Täby kommun har i dec 2002 beslutat om riktlinjer där barn boende i Täby går före barn från annan kommun. 15 (18)

16 14. Utbildning av nämnden Förvaltningens förslag till beslut Förvaltning föreslår att nämndens ledamöter senast den 30 januari 2003 inkommer till förvaltningen med en intresseanmälan där ett eller flera av nedanstående utbildningar anges. Den nya nämnden är sammansatt av politiker som har en varierande mängd erfarenhet av BUN:s verksamhetsområden. Det är därför inte enkelt att göra ett utbildningsprogram som i allt riktar sig till samtliga ledamöter i nämnden. Förvaltningen vill därför föreslå att den får i uppdrag att skapa en rad utbildningseftermiddagar med olika innehåll och som ledamöter sedan anmäler sig efter behov och intresse. Förslag till innehåll: EM1: kl Skolpengens konstruktion och verkan EM2: kl Kvalitetsarbete och uppföljning EM3: kl Rehabilitering och rekrytering EM4: kl Barn i behov av särskilt stöd EM5: kl Besök i en skola EM6: kl Besök i en förskola EM7: kl Den nya lärarutbildningen med VFU EM8: kl Uppföljning av enskilda barns och elevers utveckling och lärande, bedömningskriterier, portfolio m.m. EM9: kl Den nationella styrningen, förskolans och skolans styrdokument EM10: kl Kommunens förskole- och skolorganisation, resurscentrum, kombineras med skolbesök 16 (18)

17 15. Anmälningsärenden Förvaltningens förslag Att nämnden godkänner redovisningen av anmälningsärenden som förtecknas i protokoll den 23 januari Förvaltningen redovisar anmälningsärenden för oktober-december (18)

18 16. Rapport från kontaktpolitiker 18 (18)

KALLELSE. 1. Justerande:... Barn- och ungdomsnämnden 2005-05-19

KALLELSE. 1. Justerande:... Barn- och ungdomsnämnden 2005-05-19 Barn- och ungdomsnämnden 2005-05-19 Plats och tid för sammanträdet Kallade tjänstemän Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 19 april kl.19.00 Förvaltningschef Roland Beijer Nämndsekreterare

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdag den 23 januari 2003 kl 19:00-23:20

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdag den 23 januari 2003 kl 19:00-23:20 Barn- och ungdomsnämnden 2003-01-23 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna torsdag den 23 januari 2003 kl 19:00-23:20 Beslutande Ersättare Jerker Sjögren (kd) ordförande

Läs mer

Borgerliggrupp träffas kl 18:00

Borgerliggrupp träffas kl 18:00 Barn- och ungdomsnämnden Datum 2003-05-27 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 27 maj 2003 kl 19:00 Borgerliggrupp träffas kl 18:00

Läs mer

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-10-31 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1(15)

Sammanträdesprotokoll 1(15) Sammanträdesprotokoll 1(15) Plats och tid Centralskolan, klockan 16.00 19.45 ande Övriga närvarande Majja Neverland (V), ordförande Thommy Ukkonen (S) Frida Jansson (S) Ulf Olofsson (C) Åsa Eriksson (S),

Läs mer

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-05-25. Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16.

Utbildningsnämndens arbetsutskott 2011-05-25. Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16. 1 (9) Plats och tid Beslutande Övriga närvarande Utses att justera Justeringens plats och tid Vargmötet, barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna, onsdagen den 25 maj, kl. 15.00-16.00 Björn Furugren

Läs mer

Ärendelista Förskolenämnden

Ärendelista Förskolenämnden Fö 615/2015 Ärendelista Förskolenämnden Datum: 2016-06-07 Klockan: 13:30-16:30 Plats: Dojan norr, 3 tr 1 Protokolljusterare Datum och tid: 13 juni Plats: Förvaltningskontor Ringgatan, Ringgatan 32, 2 tr

Läs mer

Eva Lod, t.f utbildningschef Elisabeth Johansson, utredare Svante Ingler, rektor Kunksapscentrum Nordost Emma Blomdahl, nämndsekreterare

Eva Lod, t.f utbildningschef Elisabeth Johansson, utredare Svante Ingler, rektor Kunksapscentrum Nordost Emma Blomdahl, nämndsekreterare K A LLELSE UTBILDNINGSNÄMNDEN 2013-05-16 Tid och plats 19.00 Bällstarummet Kallade tjänstemän Eva Lod, t.f utbildningschef Elisabeth Johansson, utredare Svante Ingler, rektor Kunksapscentrum Nordost Emma

Läs mer

december 2014, 13.00 S och C har gruppmöte måndag 15 december, kl. 17:30 på Kommunkontoret, lokal Cafeterian FÖREDRAGNINGSLISTA

december 2014, 13.00 S och C har gruppmöte måndag 15 december, kl. 17:30 på Kommunkontoret, lokal Cafeterian FÖREDRAGNINGSLISTA BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2014-12-17 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Mellanfryken, onsdag 17 december 2014, 13.00 S och C har gruppmöte måndag 15 december, kl. 17:30 på

Läs mer

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00

Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00 Plats och tid Sammanträdesrummet Kindla, kommunhuset Lindesberg Tisdagen den 27 augusti 2009, kl. 15:00-16:00 Beslutande Pär-Ove Lindqvist (M) ordf Bengt Evertsson (V) v ordf. Bente Ekström (C) Arnold

Läs mer

Barn- och ungdomsnämnden

Barn- och ungdomsnämnden Barn- och ungdomsnämnden Resultaträkning, exkl. kostenheten Belopp i mkr Budget s maj /budget Verksamhetens intäkter 63,7 65,2 1,5 Personalkostnader -417,9-415,7 2,1 Lokalhyror -105,8-105,3 0,5 Köp av

Läs mer

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-05-14

PROTOKOLL Sammanträdesdatum 2008-05-14 1(13) Plats och tid: Barnkammaren, kl 10.00 12.45 ande Eje Engstrand, s, ordf och tjänstgörande ersättare Mariam Hagberg, s 47, 49-56 Toni Andersson, s Jessica Norberg, s Kajsa Nilsson, m Tony Karlsson,

Läs mer

Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00

Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (19) Plats och tid ande Övriga deltagande Christian Kruse Tisdagen den 26 mars 2013 kl 13:00-16:00 Birgitta Andersson (M), Ordförande Per-Erik Andersson (C) Eva Malvå (MP) Lena

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S)

Socialnämndens arbetsutskott 2011-04-05. Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) 1 (14) Plats och tid Frösundarummet, Socialförvaltningen, kl 16:00 17:00 Beslutande Gunnel Orselius-Dahl (FP), Maj Birgersson (KD), Ing-Marie Elfström (S) Övriga närvarande Inga-Lill Björklund, socialchef,

Läs mer

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden Plats och tid Ängens förskola, kl 17.30 20.15 ande Kenth Wengholm Nya Moderaterna ordf. Hans Dahm Socialdemokraterna vice ordf. Ann Ohlsson Folkpartiet Liberalerna Annika Singleton Kristdemokraterna kl.

Läs mer

Tid: Måndag 25 januari 2016 kl. 08:15 OBS Vi äter gemensam lunch i skolmatsalen. 3. Genomgång av föregående protokoll 2015-12-14

Tid: Måndag 25 januari 2016 kl. 08:15 OBS Vi äter gemensam lunch i skolmatsalen. 3. Genomgång av föregående protokoll 2015-12-14 NORDANSTIGS KOMMUN Kommunstyrelsens utbildningsutskott OBS platsen! KALLELSE till sammanträde Till ledamöter Ersättare och övriga får kallelsen för kännedom Plats: Ilsbo skola, 4/5:ans klassrum Tid: Måndag

Läs mer

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2016

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2016 Beställarkontoret Linda Uller Datum 2015-11-20 Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2016 En kommuns bidrag för barn/elev i fristående verksamheter

Läs mer

november 2013, kl. 15.30 1 Revisorernas övergripande granskning 2013 BUN 13/101 2 Budget 2014, plan 2015-2016 BUN 13/59

november 2013, kl. 15.30 1 Revisorernas övergripande granskning 2013 BUN 13/101 2 Budget 2014, plan 2015-2016 BUN 13/59 BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN KALLELSE Sammanträdesdatum 2013-11-20 PLATS OCH TID Kommunkontoret, lokal Mellanfryken, onsdag 20 FÖREDRAGNINGSLISTA november 2013, kl. 15.30 ÄRENDE DNR Val av justerande Godkännande

Läs mer

Ärende/Föredragande 1. Besök från Kulturskolan Besök av kulturskolechef Fredrik Hempel

Ärende/Föredragande 1. Besök från Kulturskolan Besök av kulturskolechef Fredrik Hempel KALLELSE Datum Sida 2016-06-03 1 Sammanträde Nämnd: Barn- och utbildningsnämnden Tid: Tisdagen den 21 juni 2016 kl. 17:00 Plats: Vänstra kammaren, Habo kommunhus Justerare: Marie Lindholm Förhandling enligt

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 19 oktober 2004 kl 19:00. Borgerliggrupp kl 18:00. Utbildning för nämnden kl 14:00

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 19 oktober 2004 kl 19:00. Borgerliggrupp kl 18:00. Utbildning för nämnden kl 14:00 Barn- och ungdomsnämnden 19 oktober 2004 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 19 oktober 2004 kl 19:00 Borgerliggrupp kl 18:00 Utbildning för nämnden

Läs mer

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell

Sture Pettersson. Stadshuset, sektor utbildning. Carina Törnell Sammanträdesdatum Sida 0 Beslutande organ Plats och tid Stadshuset, Österön, kl. 08.00-09.40 Beslutande Anette Karlsson (M) ordförande Sture Pettersson (S) vice ordförande Annika Käll (FP) ledamot Tuula

Läs mer

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10

VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 VU12-10 Protokoll Sida 1 (1) VERKSTÄLLANDE UTSKOTTET 12-10 Tid Torsdag 2012-11-11 kl. 21:00 Plats Teamspeak Närvarande, Diana Diez, Karl Larsson Berörda Förbundsstyrelsen 1 Mötets öppnande att 1 att 2

Läs mer

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 57 Taxor för Storstockholms brandförsvarsförbund (KS 2014.073)

Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna. 57 Taxor för Storstockholms brandförsvarsförbund (KS 2014.073) VALLENTUNA KOMMUN Protokollsutdrag SID 1(1) Organ: Kommunstyrelsen Datum: 2014-04-07 Plats: Bällstarummet, kommunalhuset, Vallentuna 57 Taxor för Storstockholms brandförsvarsförbund (KS 2014.073) BESLUT

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Tjänsteutlåtande Handläggare 2014-05-05 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2014:26 33041 Barnomsorg på obekväm arbetstid Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1.

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL

VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL 2013-11-05 VERKSAMHETSPLAN OCH NYCKELTAL FÖRSKOLA GRUNDSKOLA GYMNASIESKOLA KOST 2014 1 1. INLEDNING... 3 2 VISIONER OCH STRATEGISKA MÅL... 3 3 NÄMNDSMÅL, VERKSAMHETSMÅL OCH NYCKELTAL... 3 3.1 Förskola,

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Riktlinjer för förskoleverksamhet och fritidshem i Söderhamns kommun

Riktlinjer för förskoleverksamhet och fritidshem i Söderhamns kommun Riktlinjer för förskoleverksamhet och fritidshem i Söderhamns kommun BARN OCH UTBILDNING 1 Riktlinjer för förskoleverksamhet och fritidshem i kommunal och fristående regi Öppettider Förskolor och fritidshem

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00 Barn- och ungdomsnämnden 2009-12-15 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna, tisdagen den 15 december, kl. 16.30-18.00 Beslutande Raimo Vuojärvi (M) ordf Jerker Sjögren

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Reglemente för Utbildningsnämnden

Reglemente för Utbildningsnämnden 1 (6) Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-17, 212, reviderad 2015-12-16, 264. Dnr: KS 1635/14-901 Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016 Reglemente för Utbildningsnämnden Utöver det som föreskrivs i kommunallagen

Läs mer

ô{^( I r. Återrapportering: inventering av sommaq'obb infijr zo16 VALLENTUNA KOMMUN 5 2L4

ô{^( I r. Återrapportering: inventering av sommaq'obb infijr zo16 VALLENTUNA KOMMUN 5 2L4 Kom m u nstyrelsens arbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 2075-72-17 10 (21) 5 2L4 Återrapportering: inventer ng av sommarjobb inför 2ot6 (KS 201 5.473) Beslut Arbetsutskottet lämnar ärendet vidare utan

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer

Skolinspektionen Nyanlända 2016

Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen Nyanlända 2016 Skolinspektionen genomför en kvalitetsgranskning av samtliga skolhuvudmäns mottagande av nyanlända elever. Målet med granskningen är att identifiera vanligt förekommande

Läs mer

Reglemente för barn- och skolnämnden

Reglemente för barn- och skolnämnden Reglemente för barn- och skolnämnden Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-15, 193 Avsnitt A A1. Ansvar och rapporteringsskyldighet 1 Samtliga nämnder ska se till att deras verksamhet bedrivs i enlighet

Läs mer

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år

Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Utlåtande 2006:175 RVII (Dnr 325-3394/2006) Mottagande och anordnande av kommunalt boende för ensamkommande asylsökande barn över 14 år Kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige besluta följande 1. Överenskommelsen

Läs mer

Kvartalsrapport och budgetprognos 4 2010. Verksamheten till och med september

Kvartalsrapport och budgetprognos 4 2010. Verksamheten till och med september BUN 2010/0023 Barn- och utbildningsnämnden Kvartalsrapport och budgetprognos 4 2010 Verksamheten till och med september Bästa grundskolorna finns i Danderyd Sveriges Kommuner och Landsting publicerar årligen

Läs mer

ss Arkivbeskrivning för barn- och ungdomsnämnden (BUN 2013.380)

ss Arkivbeskrivning för barn- och ungdomsnämnden (BUN 2013.380) VALLENTUNA KOMMUN s arbetsutskott Sa m ma nträdesprotokol I 2074-OL-28 7 (20) ss Arkivbeskrivning för barn- och (BUN 2013.380) Beslut Arbetsutskottet föreslår att beslutar att anta färeslagen arkivbeskrivning

Läs mer

Regler Förskola och Fritidshem Haparanda kommun

Regler Förskola och Fritidshem Haparanda kommun Barn- och ungdomsnämnden Regler Förskola och Fritidshem Haparanda kommun 2016-05-01 Den här skriften innehåller information om regler, rutiner mm och ska ses som en hjälp för såväl föräldrar som personal

Läs mer

Yttrande över motion (FP) - Mer tid i förskolan för "15- timmarsbarnen"

Yttrande över motion (FP) - Mer tid i förskolan för 15- timmarsbarnen UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-06-19 Barn- och ungdomsnämnden 52 Yttrande över motion (FP) - Mer tid i förskolan för "15- timmarsbarnen" Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Barnomsorgspeng är ett kommunalt bidrag till enskilda utförare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som följer med barnet

Läs mer

Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom.

Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom. 2013-07-31 Plats: Lilla Sess Tid: 2013-08-07 kl. 8:30 Vid eventuellt förhinder var god meddela Er ersättare och överlämna kallelsen med samtliga handlingar till honom. Föredragningslistan skickas till

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING DNR BUN PIA KRON SID 1/1 EKONOM

BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING DNR BUN PIA KRON SID 1/1 EKONOM VALLENTUNA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING -10-24 DNR BUN.059 PIA KRON SID 1/1 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Månadsuppföljning

Läs mer

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag

Karin Dahl-Strandin (s) Barn- och ungdomsförvaltningen, Vallentuna. BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott Datum 2003-04-22 Plats och tid för sammanträdet Barn- och ungdomsförvaltningen, Tuna torg 2, 1 tr, Vallentuna tisdagen den 22 april 2003 kl 17:00-19:00 Jerker Sjögren

Läs mer

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter

Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter FÖRFATTNING 4.4.2 Antagen av kommunfullmäktige 91/09 Taxa för prövning och offentlig kontroll inom områdena livsmedel, foder och animaliska biprodukter Inledande bestämmelser 1 Denna taxa gäller för avgifter

Läs mer

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Uppsala. UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Datum Diarienummer Holström Ingrid 2016-06-08 UBN-2016-2488 Håkansson Katarina Utbildningsnämnden Ansvarsfördelning avseende Ungdomsteamets drogförebyggande

Läs mer

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun

Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun www.pwc.se Ekonomistyrning: förstudie Sollefteå kommun Februari 2015 Ekonomistyrning: förstudie På uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer har genomfört en förstudie inom området ekonomistyrning.

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 27 mars 2007 kl. 19.00-21.15

Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 27 mars 2007 kl. 19.00-21.15 Barn- och ungdomsnämnden 2007-03-27 Plats och tid för sammanträdet Bällstarummet, Tuna torg 1, 2 tr, Vallentuna tisdagen den 27 mars 2007 kl. 19.00-21.15 Beslutande Ersättare Raimo Vuojärvi (m) ordförande

Läs mer

Policy för bedömning i skolan

Policy för bedömning i skolan UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN GRUNDSKOLEAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2012-10-04 Handläggare: Anna-Carin Dalborg Telefon: 08-508 33 572 Elisabeth Forsberg Uvemo Telefon: 08-508 33 010 Till Utbildningsnämnden

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd Riktlinje Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd UN 2016/1136 Antagen av Utbildningsnämnden 2016-04-20 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Policy för pedagogisk omsorg och enskild verksamhet

Policy för pedagogisk omsorg och enskild verksamhet 1 (1) 2009-10-20 Policy för pedagogisk omsorg och enskild verksamhet Möjlighet finns för enskild anordnare att erbjuda förskoleverksamhet, familjedaghem och skolbarnsomsorg under förutsättning att vissa

Läs mer

Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak och nikotinförsäljning

Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak och nikotinförsäljning 1 (6) Socialkontoret 2009-02-17 Dnr 2008-202 Inger Winkelmann Mildaeus Socialnämnden Justering av avgifter för prövning och tillsyn av serveringstillstånd enligt alkohollagen samt tillsyn av folköl-, tobak

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk 2015-10-19 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille

Läs mer

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande

Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande PM 2004 RVII (Dnr 325-2249/2004) Medborgarförslag angående hur fäder registreras vid fastställande av faderskap Hemställan av Skarpnäcks stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta

Läs mer

Svar på medborgarförslag om insatser för särbegåvade barn i Kalmar kommuns skolor

Svar på medborgarförslag om insatser för särbegåvade barn i Kalmar kommuns skolor TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Åke Gustafsson 2015-08-27 BUN 2015/0660 0480-45 30 17 Barn- och ungdomsnämnden Svar på medborgarförslag om insatser för särbegåvade barn i Kalmar kommuns

Läs mer

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris

Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Olle Bergh Birgitta Gisterå Katarina Roland Datum 2016-04-18 Diarienummer UBN-2016-1403 Utbildningsnämnden Inrättande av pedagogiskt ledarskapspris Förslag till beslut

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Fritidshem Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Placering i fritidshem I den här broschyren får du information om hur du ansöker om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor

Läs mer

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C)

Remiss - Promemoria En bättre skolstart för alla: bedömning och betyg för progression i lärandet (U 2014:C) Barn- och utbildningsförvaltningen Per Olof Sahlberg Ärendenr BUN 2014/568 Handlingstyp Tjänsteskrivelse 1 (3) Datum 29 oktober 2014 Barn- och utbildningsnämnden Remiss - Promemoria En bättre skolstart

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2016-04-14. Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2016-2017 SN-2016/95

Socialnämndens arbetsutskott PROTOKOLL 2016-04-14. Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2016-2017 SN-2016/95 Socialnämndens arbetsutskott Utdrag ur PROTOKOLL 2016-04-14 39 Socialnämndens handlingsplan för ekonomi i balans 2016-2017 SN-2016/95 Arbetsutskottets förslag till beslut Socialnämnden beslutar att anta

Läs mer

Sammanträdesprotokoll BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Sammanträdesdatum Sida Bygg- och miljönämnden 2015-01-22 1(11)

Sammanträdesprotokoll BYGG- OCH MILJÖNÄMNDEN Sammanträdesdatum Sida Bygg- och miljönämnden 2015-01-22 1(11) Bygg- och miljönämnden 2015-01-22 1(11) Plats och tid Norrtull, konferensrum nedre plan 22 januari 2015, kl 13:30--15:30 Beslutande Wilhelm Bodmark (S) ordförande Barbro Axelsson (S) Sofia Karlsson (S)

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö

Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Beslutade i barn- och ungdomsberedningen 13 juni 2012, Att gälla från och med 2012-07-01. Förskoleverksamhetens uppgift är att genom pedagogisk

Läs mer

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen

Ansvarsfördelning och riktlinjer för tillsyn av handeln med nikotinläkemedel - svar på remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING PLANERINGSAVDELNINGE N TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-06-03 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 508 09 015 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ansvarsfördelning och riktlinjer

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2004:33 1 (7) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Utvidgning av patientnämndens verksamhetsområde samt ändring av reglemente Föredragande landstingsråd: Ingela Nylund Watz Ärendet Patientnämnden

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Tekniska nämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2012-10-30

Tekniska nämndens arbetsutskott Sammanträdesprotokoll 1 Sammanträdesdatum 2012-10-30 Sammanträdesprotokoll 1 Plats och tid: Sessionssalen, Byggmästaregatan 4, Lund, kl 16.30 18.00 Ajournering: 17.00-17.05 Ordförande: Johannessen Ronny (M) Vice ordförande: Wallström Christer (FP) Ledamöter:

Läs mer

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar

Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar KALMAR KOMMUN Omsorgsförvaltningen PROTOKOLL LSS-rådet 2009-02-10 Tid kl. 18.00 19.30 Plats Omsorgskontoret, Riskvarnen, Kalmar Omfattning 1-9 Närvarande Steve Sjögren (s) Ordförande (Omsorgsnämnden) Jean

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 1 (10) Plats och tid Nolia City, styrelserum, kl. 10.00-14.00 Beslutande Se sida 2 Övriga deltagare Se sida 2 Utses att justera Regis Cabral Justeringens tid och plats Vägledningscentrum 2012-06-26, kl.

Läs mer

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Birgitta Jönsson (S) Agnetha Persson (C) Charlotte Wachtmeister (M) ordförande

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL. Birgitta Jönsson (S) Agnetha Persson (C) Charlotte Wachtmeister (M) ordförande 1(8) Plats och tid Solgården kl 14.00 16.25 Beslutande Birgitta Jönsson (S) Agnetha Persson (C) Charlotte Wachtmeister (M) ordförande Övriga deltagare Karin I Wigrup (C), ersättare Torsten Vigre (M), ersättare

Läs mer

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 27 maj 2016

Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 27 maj 2016 2016-05-27 6/2016 Styrelsesammanträde för Stadsbacken AB den 27 maj 2016 Sid nr 61 Sammanträdets öppnande och justering... 2 62 Godkännande av dagordning... 2 63 Arbetsordning för styrelsen... 3 64 Instruktion

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Reglemente för Skolnämnden Fastställd av Kommunfullmäktige den 15 december 2014, KF 9:33 (Dnr KS 2014/0297-101) ÖFS 2014:29 A. Nämndens uppgifter Verksamhetsområden 1 Detta

Läs mer

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m)

Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) PM 2004 RIV (Dnr 323-3224/2003) Upphandling av svenska för invandrare (sfi) och vuxenutbildning Skrivelse av Mikael Söderlund (m) Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Skrivelsen

Läs mer

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016

Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Statsbidragsenheten 1 (5) Statsbidrag för läxhjälp till huvudmän 2016 Skolverket lämnar statsbidrag enligt förordning (2014:144) om statsbidrag för hjälp med läxor eller annat skolarbete utanför ordinarie

Läs mer

Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne

Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne Beteckning 2015-10-02 Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne Samverkande parter är kommunerna i Skåne Samverkansavtalet förvaltas av Kommunförbundet

Läs mer

Socialnämnden 2016-02-09 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-02-09 kl. 9:00-11:15 Ajournering kl.

Socialnämnden 2016-02-09 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-02-09 kl. 9:00-11:15 Ajournering kl. 1 (11) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2016-02-09 kl. 9:00-11:15 Ajournering kl. 10:10-10:30 Beslutande Tjänstgörande ersättare Ej tjänstgörande ersättare Anders Nilsson,

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i Stockholms kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i Stockholms kommun kolinspektionen Klaragymnasium AB Box 213 101 24 Stockholm Att: staffan.morner@academedia.se 1 (5) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i

Läs mer

Lärotider för Stockholms skolor

Lärotider för Stockholms skolor PM 2005 RIV (Dnr 322-3465/2005) Lärotider för Stockholms skolor Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande 1. Lärotider för samtliga grund-, gymnasie- och särskolor fastställs i enlighet

Läs mer

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017

Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Frågor och svar för föreningar om nya ansökningsregler för aktivitetsbidrag från och med 1 januari 2017 Innehåll Generella frågor... 2 Vad är det som ändras 1 januari 2017?... 2 Vad behöver min förening

Läs mer

Socialnämndens arbetsutskott 2013-05-08 1. Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00

Socialnämndens arbetsutskott 2013-05-08 1. Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00 2013-05-08 1 Plats och tid Socialkontoret, Storgatan 6, Ödeshög onsdagen 8 maj 2013, kl 08:00-11:00 Beslutande Weine Bäck (KD), ordförande Ove Bäck (C) Maria Gustafsson (S) Övriga deltagande Ywonne Holm,

Läs mer

Kommunkontoret kl 09.00 12.30

Kommunkontoret kl 09.00 12.30 Sida 1 (17) Plats och tid Kommunkontoret kl 09.00 12.30 Beslutande Anki Jarl, ordförande Leif Andersson, 1:e vice ordförande Ann-Christine Sandell, 2:e vice ordförande Catharina Tann, ledamot Lars-Göran

Läs mer

Enkät för självutvärdering, Karlskoga kommun, Barn- och utbildningsnämnden

Enkät för självutvärdering, Karlskoga kommun, Barn- och utbildningsnämnden Enkät för självutvärdering, Karlskoga kommun, Barn- och utbildningsnämnden Undersökningsperiod: 10/09/2015-09/11/2015 Antal svar: 9 Svarsfrekvens: 82 % (9/11) Redovisning och ekonomi Ja Delvis Nej Vet

Läs mer

Cirkulärnr: 1999:117 Diarienr: 1999/2222. Datum: 1999-09-28

Cirkulärnr: 1999:117 Diarienr: 1999/2222. Datum: 1999-09-28 Cirkulärnr: 1999:117 Diarienr: 1999/2222 Handläggare: Sektion/Enhet: Herman Crespin Finanssektionen Datum: 1999-09-28 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Barnomsorg/skola Maxtaxa

Läs mer

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN

REGLEMENTE SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN REGLEMENTE FÖR SOCIALA MYNDIGHETSNÄMNDEN Typ av dokument Reglemente Dokumentägare Kansli Beslutat av Kommunfullmäktige Giltighetstid Tills vidare Beslutsdatum 2015-09-21 188 Dnr 0277/15 Reviderad 1. Allmänna

Läs mer

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum. Lisa Stridsman, Tf teknisk chef. ... Paragrafer 23-26 Inga-Lill Ängsund

Sida PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Sammanträdesdatum. Lisa Stridsman, Tf teknisk chef. ... Paragrafer 23-26 Inga-Lill Ängsund PAJALA KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1(6) Plats och tid Kommunförvaltningen, 2015-10-27, kl 0830-1130 ande Roland Karlsson, S Leif Gramner, KD Övriga deltagande Lisa Stridsman, Tf teknisk chef Utses att

Läs mer

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50

Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50 1 (12) Plats och tid Förvaltningskontoret Lilla Rådmansgatan 2, kl. 16.30 17.50 Beslutande Carl-Göran Svensson (C) Madli-Ann Pohla (M) Fredric Strömberg (FP) från 81 och framåt Christer Grankvist (S) Lennart

Läs mer

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 17 (21)

VALLENTUNA KOMMUN Sammanträdesprotokoll 17 (21) Sammanträdesprotokoll 17 (21) Fritidsnämndens arbetsutskott 2015-02-05 14 Bidragsbelopp 2015 (FN 2015.013) Beslut Arbetsutskottet beslutar att föreslå att: Fritidsnämnden fastställer bidragsbeloppen för

Läs mer

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014

Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 PM 2014: RIV (Dnr 001-1181/2014) Anmälan om svar på remiss Internationella skolor (U2014/5177/S) Remiss från Utbildningsdepartementet Remisstid den 2 december 2014 Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen

Läs mer

Vuxenutbildningen (Alléskolan i Leksand)

Vuxenutbildningen (Alléskolan i Leksand) 1(2) Plats och tid Förvaltningshuset på Golfvägen i Rättvik, kl 9:00-10:30 Beslutande Ledamöter Lotten Kluck (L), ordförande Joanna Strid (C), vice ordförande Lars Halvarsson (S) Tjänstgörande ersättare

Läs mer

Skolpeng/bidrag och interkommunal ersättning till förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg, förskoleklass, skola och gymnasieskola 2013

Skolpeng/bidrag och interkommunal ersättning till förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg, förskoleklass, skola och gymnasieskola 2013 Vellinge Skolpeng/bidrag och interal ersättning till förskola, fritidshem, pedagogisk omsorg, förskoleklass, skola och gymnasieskola 2013 FÖRSKOLA egen 1-3 år 90 030 kr 96 750 kr 119 260 kr 112 510 kr

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Antaget av fullmäktige 2010-06-09, 44 att gälla från och med 2011-01-01 Reviderat av fullmäktige 2011-11-16, 138 att gälla fr.o.m. 2012-01-01 Dnr 2011/401

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Linnéa Kihlström (kd) Anneli Ericsson (s), 9, 16, 18, 19, 20, 21, 22

Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Linnéa Kihlström (kd) Anneli Ericsson (s), 9, 16, 18, 19, 20, 21, 22 PROTOKOLL 1(13) Plats och tid IFO/Omvårdnadsförvaltningen,, kl. 08.00-12.00 ande Ledamöter Sonja Höglund (siv), ordförande Gunnar Eriksson (s) Larsgöran Larsson (m) Ersättare Linnéa Kihlström (kd) Anneli

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Verksamhet i samverkan

Verksamhet i samverkan Bilaga 3 Verksamhet i samverkan 1 Innehåll Samverkan... 3 Metoder och verktyg... 4 Organisering av samverkan... 4 Styrgrupp... 4 Ledningsgrupp... 5 Arbetsgrupp... 5 Ansvarsfördelning... 5 Resurser... 6

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida 1(7) Plats och tid Förvaltningsbyggnaden, Sessionssalen, måndagen 14 mars 2016 kl 08.30-09.30 Beslutande ledamöter Närvarande ersättare Stig Karlsson (S), ordförande Kenneth

Läs mer

Lars-Magnus Pålsson (M), ordförande Lars-Erik Andersson (C) Birgitta Eklund (S) Hans-Peter Jessen (S) Bo Lehresjön (Hela Edas Lista)

Lars-Magnus Pålsson (M), ordförande Lars-Erik Andersson (C) Birgitta Eklund (S) Hans-Peter Jessen (S) Bo Lehresjön (Hela Edas Lista) 1(12) Plats och tid Kommunstyrelsesalen Kommunkontoret Charlottenberg kl 09.00-11.45 Beslutande Lars-Magnus Pålsson (M), ordförande Lars-Erik Andersson (C) Birgitta Eklund (S) Hans-Peter Jessen (S) Bo

Läs mer