Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö"

Transkript

1 Stadskontoret Tillämpningsföreskrifter för förskola i Malmö Beslutade i barn- och ungdomsberedningen 13 juni 2012, Att gälla från och med Förskoleverksamhetens uppgift är att genom pedagogisk verksamhet erbjuda barn fostran och omvårdnad Förskoleverksamheten bedrivs i form av förskola, pedagogisk omsorg och öppen förskola. Förskoleverksamhet bedrivs i kommunal regi och av enskilda. Förskoleverksamhet som bedrivs i enskild regi kan välja att tillämpa de beslut som kommunen fattar, utöver skollagen, för den kommunala verksamheten. Punkterna 1 till 7 kan tillämpas av all förskoleverksamhet, oavsett huvudman. Punkterna 8 till 11 gäller endast för den kommunala förskoleverksamheten. 1. Rätt till plats Förskoleverksamhet ska tillhandahållas i den omfattning som behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt (8 kap. 5 och 25 kap 5 skollagen). Barn vars föräldrar är arbetslösa och barn vars föräldrar är föräldralediga enligt föräldraledighetslagen för vård av annat barn ska från och med ett års ålder erbjudas förskola under minst tre timmar per dag eller 15 timmar per vecka (8 kap 6 skollagen ). Barn ska från och med höstterminen det år då de fyller tre år erbjudas förskola (allmän förskola) under minst 525 timmar om året (8 kap 4 skollagen). Barn ska även i andra fall än som avses i 5 och 6 erbjudas förskola, om de av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling i form av förskola (8 kap 7 skollagen). I Malmö erbjuds - barn plats tidigast från och med det datum barnet fyller 1 år. - barn som är i behov av förskola för sin egen skull, och barn som bedöms vara i behov av särskilt stöd i sin utveckling, plats efter utredning och individuell prövning. - barn till vårdnadshavare som är föräldralediga för vård av annat barn 15 timmar per vecka. De som har plats när syskonet föds erbjuds 30 timmar per vecka i två månader från det datum syskonet föds. - barn till vårdnadshavare som är aktivt arbetssökande 30 timmar per vecka. - barn från och med höstterminen det år de fyller tre år allmän förskola. En inbjudan till allmän förskola i kommunal regi sänds ut under våren till de barn som under året fyller tre år och inte redan är inskrivna i förskolan. Inbjudan sänds till barnets folkbokföringsadress. Rätt till plats har barn som är bosatta i Sverige. Malmö kommun svarar för att barn som bor i Malmö erbjuds förskoleverksamhet. För vårdnadshavare med gemensam vårdnad och som har barnet boende hos sig i bestämda tidsintervaller kan placering erbjudas barnet i en kommun. 1(5)

2 Vid bedömning av rätt till förskoleverksamhet ska vårdnadshavarens sammanboende partner, som inte är vårdnadshavare, inte jämställas med sådan. Två månader efter det att barnet flyttat från kommunen upphör rätten att behålla tilldelad plats med undantag för vad som gäller under punkt Nyttjande av plats Förskoleverksamheten är öppen året runt med undantag för fyra dagar per år då förskolor har rätt att stänga för verksamhetsutveckling. För de som behöver barnomsorg ska annan verksamhet kunna erbjudas dessa dagar. Allmän förskola följer skolans läsårsindelning och dess lovdagar. Eventuell semesterstängning ska planeras så att omsorgsbehovet kan tillgodoses även för de barn vars vårdnadshavare har semester under annan period. Vistelsetid Barnets vistelsetid ska bedömas såväl utifrån barnets behov av pedagogiskt planerad gruppverksamhet som utifrån föräldrarnas behov av barnomsorg. Vid semester eller lov för någon av vårdnadshavarna ska barn normalt inte delta i förskoleverksamhet med undantag av de barn som har plats i allmän förskola. I Malmö gäller följande - för barn som har plats på grund av föräldrarnas arbete eller studier utgörs omsorgstiden normalt av vårdnadshavares arbetstid eller studietid samt skälig restid till och från arbets- /studieplatsen (gäller även vid växelvis boende). Då vårdnadshavare arbetar på natten har barnet rätt till förskoleverksamhet under dagen. - barn som har plats utifrån eget behov ska ha den omsorgstid som barnet bedöms behöva. - barn som av fysiska, psykiska eller andra skäl behöver särskilt stöd i sin utveckling ska ges den omsorgstid som deras speciella behov kräver. - för barn med rätt till 15 respektive 30 timmars förskoleverksamhet per vecka ska tiden normalt förläggas i intervallet då aktivt arbetssökande och föräldralediga vårdnadshavare börjar arbeta eller studera, ska barnet vid behov av utökad vistelse erbjudas detta utan oskäligt dröjsmål. Behovet av utökad tid tillgodoses i första hand på respektive förskola. - om vårdnadshavare uppbär sjukpenning, sjuk- eller aktivitetsersättning har barnet rätt att behålla sin plats i förskoleverksamhet. Individuell bedömning görs av tiden som barnet erbjuds. 3. Överenskommelse med vårdnadshavare Barn ska skrivas in i verksamheten genom skriftlig överenskommelse mellan huvudman och vårdnadshavare. 4. Uppsägning av plats i förskola eller familjedaghem Plats i förskola och familjedaghem ska sägas upp skriftligt minst två månader innan det datum då vårdnadshavaren inte längre önskar att barnet ska vistas i verksamheten. Som uppsägningsdatum gäller den dag förskolan/familjedaghemmet mottagit den skriftliga uppsägningen. Om barnet inte utnyttjar sin plats under två månader kan rätten att behålla platsen upphöra efter individuell prövning utifrån familjens fortsatta behov av barnomsorg. 2(5)

3 5. Placering utanför Malmö Barn som ska erbjudas förskoleverksamhet i hemkommunen kan söka plats i en annan kommuns förskoleverksamhet, fristående eller kommunal. Det är den mottagande kommunens bedömning som avgör om barnets förhållande motiverar en plats i kommunens förskoleverksamhet. Innan en kommun fattar beslut om att ta emot barn, ska den inhämta yttrande från barnets hemkommun, om det inte bedöms som onödigt. Ersättningen regleras utifrån den barnsomsorgspeng som gäller i Malmö kommun och föräldraavgift debiteras, efter överrenskommelse med mottagande kommun, enligt Malmö kommuns avgiftsregler. 6. Barn boende i annan kommun Om det finns särskilda skäl med hänsyn till barnets förhållanden och i mån av plats kan barn från annan kommun erbjudas plats i kommunala och fristående förskolor inom Malmö. Barnets hemkommun ersätter Malmö kommun respektive den fristående förskolan för kostnaderna. Huvudmännen måste vara överens om placering och ersättningsnivå. Förskola i kommunal respektive enskild regi, som tar emot barn från annan kommun, ska anmäla detta till den stadsdelförvaltning där förskolan är belägen. Vid placering i kommunal förskoleverksamhet debiteras föräldraavgift enligt överrenskommelse med hemkommunen. 7. Information till vårdnadshavare Kommunövergripande fastställt informationsmaterial gällande förskoleverksamheten i Malmö kommun ska rutinmässigt delges vårdnadshavaren. Respektive stadsdelsfullmäktige ska informera om den förskoleverksamhet som kommunen anordnar samt om motsvarande enskild verksamhet som kommunen har godkänt. Kommunal förskoleverksamhet. När vårdnadshavaren har anmält önskemål om förskola med offentlig huvudman ska kommunen erbjuda barnet förskola inom fyra månader ( 8 kap 14 skollagen). Ett barn ska erbjudas plats vid en förskoleenhet så nära barnets eget hem som möjligt Skälig hänsyn ska tas till vårdnadshavarens önskemål (8 kap 15 skollagen). Förskoleverksamheten har fastställda ramtider för dagtid, obekväm arbetstid och för nattomsorg. Dagtid, måndag-fredag (inga helgdagar), vid behov fram till Obekväm arbetstid alla dagar på året, vid behov fram till Nattomsorg, året runt. 8. Anmälan om behov av plats En anmälan kan ske så fort behovet är känt. Nyinflyttade, med känd adress i Malmö, kan anmäla behov tidigast fyra månader innan barnet stadigvarande vistas i Malmö. Anmälan görs på en särskild anmälningsblankett eller via webbanmälan (malmo.se). Den stadsdel där barnet bor tar emot och handlägger anmälan. Önskat placeringsdatum kan tidigast anges till det datum barnet fyller 1 år. Barnet anmäls automatiskt till förskola inom närområdet. Dagtid och i förekommande fall omsorg på obekväm arbetstid registreras vid anmälan. Vårdnadshavare som har behov av nattomsorg ska kontakta sin boendestadsdel för en särskild prövning. Prövningen görs utifrån föräldrarnas arbetstider, barnets och familjens situation i övrigt. 3(5)

4 Vårdnadshavare ska särskilt ange om man önskar anmäla barnet till familjedaghem. Om vårdnadshavaren har önskemål om särskild förskola och/eller särskilt familjedaghem, inom eller utanför stadsdelen, ska detta också anges i anmälan. Vårdnadshavare, vars barn enbart har tillgång till den allmänna förskolans tretimmarsverksamhet och som får behov av utökad tid, ska göra en anmälan om behov av ny plats. 9. Erbjudande av plats Barn ska erbjudas plats utifrån önskat placeringsdatum om anmälan har kommit in senast fyra månader innan detta datum. Plats ska annars tillhandahållas senast fyra månader efter det att anmälan kommit in. Plats ska erbjudas så nära barnets hem som möjligt. Utifrån tillgängliga platser i kommunen tas hänsyn till vårdnadshavares eventuella önskemål. Särskild hänsyn tas till vårdnadshavare som önskar ha syskon på samma förskola/familjedaghem. Vid placering av nya barn beaktas också barngruppernas storlek och sammansättning. Barn erbjuds plats utifrån önskat placeringsdatum. Om flera barn har samma placeringsdatum erbjuds det barn först plats som har tidigast anmälningsdatum. Om fler barn dessutom har samma anmälningsdatum erbjuds det barn först plats som är äldst. Om en stadsdel inte, utan oskäligt dröjsmål, kan erbjuda plats till barn som saknar förskoleplats ska dessa barn prioriteras. Barn som har behov av omsorg på obekväm tid och barn som har behov av nattomsorg erbjuds sådan plats utifrån tillgängliga platser i kommunen. Barn placeras utifrån önskat placeringsdatum. Om flera barn har samma placeringsdatum erbjuds det barn först som har tidigast anmälningsdatum. Barn som har behov av omsorg på obekväm tid och barn som har behov av omsorg på natten erbjuds sådan plats, utifrån gällande placeringsordning, oavsett om de redan har en plats på dagtid, på obekväm tid eller om de saknar plats. Barn som erbjuds specialförskola utifrån att det behöver särskilt stöd i sin utveckling (8 kap 7 skollagen) kan, utifrån barnets behov och familjens situation i övrigt, erhålla förskoletransport. Vårdnadshavare som har behov av detta ska kontakta sin boendestadsdel för en särskild prövning. 10. Nej tack till erbjuden plats och ändrade förhållanden. Om vårdnadshavare tackar nej till plats har kommunen fullgjort sin skyldighet att erbjuda plats enligt skollagen. Om vårdnadshavare tackar ja till erbjuden plats men önskar ett erbjudande om ny plats ska ny anmälan göras. För de som har en plats har kommunen fullgjort sin skyldighet enligt skollagen. Om behovet av omsorg på obekväm tid eller behovet av nattomsorg upphör ska barnet omplaceras till plats på dagtid. Plats erbjuds i första hand på förskola i närområdet utifrån barnets bostad. Ändring av önskat placeringsdatum kan göras fram till dess att det finns en plats reserverad för barnet, anmälningsdatum förblir då detsamma. Vid ändring av bostad inom Malmö flyttas handläggningen över till den nya stadsdelen när folkbokföringen ändras eller tidigare, när datum för ny adress är känd, om vårdnadshavaren anmäler önskemål om att så sker. 4(5)

5 11. Vårdnadshavares uppgiftsskyldighet Vårdnadshavare är skyldig att lämna in skriftliga uppgifter avseende arbetstider eller studier samt restid. Uppgifterna ska lämnas när barnet börjar i förskoleverksamhet, när förvaltningen efterfrågar det samt vid ändrade förhållanden. Vid förändrade tider som innebär behov av barnomsorg efter kl på dagtid eller efter kl på obekväm tid ska uppgifterna lämnas senast 14 dagar innan den nya tiden gäller. Om begärda uppgifter, som utvisar behovet av förskoleverksamhet inte kommer in trots påminnelser eller när vårdnadshavare underlåter att anmäla ändrade förhållanden kan begränsning övervägas av barnets tid i verksamheten. Barnets eget behov ska alltid ligga till grund vid avvägningar gällande barnets vistelsetid. 5(5)

Regler för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg

Regler för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg Malmö stad Förskoleförvaltningen Regler för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 2016-03-01 1 Innehållsförteckning Regler för förskoleverksamhet i Malmö kommun...

Läs mer

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk

Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk 2015-10-19 Diarienummer UN 2015:170 Regler och placeringsföreskrifter för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Tillämpas från och med 1 november 2015 Postadress: Partille kommun, 433 82 Partille

Läs mer

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg

REGLER. Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Regler för placering i förskola och annan pedagogisk omsorg REGLER Sida 2 av 6 Regler för placering i förskola och pedagogisk omsorg Barn erbjuds förskoleplats från och med ett års ålder i den omfattning

Läs mer

INTAGNINGS- OCH KVARGÅENDEREGLER FÖR PLATS I STADENS FÖR- SKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG

INTAGNINGS- OCH KVARGÅENDEREGLER FÖR PLATS I STADENS FÖR- SKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG INTAGNINGS- OCH KVARGÅENDEREGLER FÖR PLATS I STADENS FÖR- SKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG 1 Förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg, definitioner 1.1 Förskoleverksamheten i Stockholm bedrivs för barn

Läs mer

Tillämpningsföreskrifter för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg riktat till barn i åldrarna 1-5 år.

Tillämpningsföreskrifter för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg riktat till barn i åldrarna 1-5 år. förskolenämndens tillämpningsföreskiftertillämpningsföreskrifter Malmö stad Förskoleförvaltningen Tillämpningsföreskrifter för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg riktat till barn i

Läs mer

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN

RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN RIKTLINJER OCH REGLER FÖR AVGIFTER I FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK- OMSORG BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Beslutsdatum: 2013-11-19, Beslutande: Barn- och utbildningsnämnden Giltighetstid: Tillsvidare

Läs mer

Riktlinjer för plats i förskola och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun

Riktlinjer för plats i förskola och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun Riktlinjer för plats i förskola och pedagogisk omsorg i Värmdö kommun 1 Inledning Förskola och pedagogisk omsorg anordnas för barn som är bosatta i Sverige och som är folkbokförda i Värmdö kommun. Begreppet

Läs mer

Regler Förskola och Fritidshem Haparanda kommun

Regler Förskola och Fritidshem Haparanda kommun Barn- och ungdomsnämnden Regler Förskola och Fritidshem Haparanda kommun 2016-05-01 Den här skriften innehåller information om regler, rutiner mm och ska ses som en hjälp för såväl föräldrar som personal

Läs mer

Regler för placering i omsorg på obekväm arbetstid

Regler för placering i omsorg på obekväm arbetstid Regler för placering i omsorg på obekväm arbetstid REGLER Sida 2 av 4 Regler för placering i omsorg på obekväm arbetstid Omsorg på obekväm arbetstid i Håbo kommun Kommuner ska enligt skollagen (2010:800)

Läs mer

Riktlinjer för fritidshem och pedagogisk omsorg i Haninge kommun - revidering 2016-04-06

Riktlinjer för fritidshem och pedagogisk omsorg i Haninge kommun - revidering 2016-04-06 2016-03-04 Dnr GFN 2015/228 Riktlinjer för fritidshem och pedagogisk omsorg i Haninge kommun - revidering 2016-04-06 Skollagen (2010:800) 8 kapitlet innehåller bestämmelse om förskolan: 3 Varje kommun

Läs mer

En kommun får även i andra fall ta emot barn från en annan kommun. (Samverkansavtal, Kommunerna i Skåne och Kommunförbundet Skåne 2013-09-20)

En kommun får även i andra fall ta emot barn från en annan kommun. (Samverkansavtal, Kommunerna i Skåne och Kommunförbundet Skåne 2013-09-20) 2 (6) En kommun får även i andra fall ta emot barn från en annan kommun. (Samverkansavtal, Kommunerna i Skåne och Kommunförbundet Skåne 2013-09-20) 2.2 Omfattning: Verksamhet erbjuds i den omfattning som

Läs mer

Tillägg till Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg - Information till föräldrar

Tillägg till Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg - Information till föräldrar Styrdokument, regler 2014-05-16 Dnr UBN/2014:26 Tillägg till Regler och tillämpningsföreskrifter för barnomsorg - Information till föräldrar Nivå: Utbildningsnämnden Antagen: Av utbildningsnämnden 2014-05-22

Läs mer

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25

2. Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från 20 tim till 25 BARN- OCH UNGDOMSFÖRVALTNING 2012-10-31 PIA KRON SID 1/2 EKONOM 08-58785218 PIA.KRON@VALLENTUNA.SE BARN- OCH UNGDOMSNÄMNDEN Tjänsteskrivelse Ekonomiska konsekvenser av utökad rätt till omsorgstid från

Läs mer

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem

Fritidshem. Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Fritidshem Information till dig som ska söka in ditt barn till fritidshem Placering i fritidshem I den här broschyren får du information om hur du ansöker om plats för ditt barn i Piteå kommuns förskolor

Läs mer

Regler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet

Regler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN Handläggare Brundin Marie-Louise Datum 2016-02-03 Diarienummer UBN-2015-2105 Utbildningsnämnden Regler för förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet Förslag till beslut

Läs mer

Regler för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Simrishamns kommun

Regler för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Simrishamns kommun Barn- och utbildningsförvaltningen Regler för förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i Simrishamns kommun Kommunen ska erbjuda förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg i olika former för barn i åldern 1-12

Läs mer

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid

Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid LULEÅ KOMMUN 160801 Tillägg till taxa- och tillämpningsregler Riktlinjer för barnomsorg på obekväm arbetstid Enligt Skollagen 2010:800, 25, ska kommunen sträva efter att erbjuda omsorg för barn under tid

Läs mer

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg

Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Villkor och regler för förskola och pedagogisk omsorg Reviderad 2016-03-22 Ansökan förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet Vårdnadshavare och barn som är folkbokförda, på väg att bosätta sig

Läs mer

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN

FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN FÖRSKOLA, FRITIDSHEM OCH PEDAGOGISK VERKSAMHET I MORA KOMMUN Information till förälder/vårdnadhavare Mora kommun / 2013-07-01-1 - Definitioner Förskola 1-5 år - pedagogisk verksamhet som riktar sig till

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (2010:800); SFS 2015:246 Utkom från trycket den 12 maj 2015 utfärdad den 30 april 2015. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

REGLER FÖR PLACERING I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM I NORRTÄLJE KOMMUN Reviderade 2016-03-22

REGLER FÖR PLACERING I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM I NORRTÄLJE KOMMUN Reviderade 2016-03-22 Beslut 2014-04-07 Gäller från och med 2014-08-01 REGLER FÖR PLACERING I FÖRSKOLA, PEDAGOGISK OMSORG OCH FRITIDSHEM I NORRTÄLJE KOMMUN Reviderade 2016-03-22 P O S T A D R E S S B E S Ö K S A D R E S S T

Läs mer

SKOLA TAXA. Maxtaxa inom förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Taxor från och med 1 juli 2016

SKOLA TAXA. Maxtaxa inom förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg. Taxor från och med 1 juli 2016 TAXA Maxtaxa inom förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Taxor från och med 1 juli 2016 Antagen av kommunfullmäktige (KF 45/2010) Reviderad: (KF 210/2010) Reviderad: (KF 257/2012) Reviderad: (KF 224/2015)

Läs mer

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik

Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Den nya skollagen Nuvarande skollag är på olika sätt föråldrad Tillkom i ett gammalt styrsystem där staten var huvudman Ändrad vid ett 70-tal tillfällen vilket lett till brister i struktur och logik Avspeglar

Läs mer

Regler för placering i barnomsorg i Strängnäs kommun

Regler för placering i barnomsorg i Strängnäs kommun 1/7 Beslutad: Barn- och utbildningsnämnden 2015-12-15 196 Gäller fr o m: 2016-01-01 Myndighet: Barn- och utbildningsnämnden Diarienummer: BUN/2015:511-640 Ersätter: Ansvarig: Regler och taxor för förskolan

Läs mer

Barnomsorg i Tomelilla kommun

Barnomsorg i Tomelilla kommun Barnomsorg i Tomelilla kommun AVGIFTER OCH REGLER för förskoleverksamhet, pedagogisk omsorg och skolbarnsomsorg Taxor fastställda av Kommunfullmäktige 2015 Reviderad 2016-01-01 Innehåll 1 för förskoleverksamhet,

Läs mer

Riktlinje för förskola och annan pedagogisk verksamhet. Antagen av Utbildningsnämnden 2016-01-27 Revidering av text 2016-02-27.

Riktlinje för förskola och annan pedagogisk verksamhet. Antagen av Utbildningsnämnden 2016-01-27 Revidering av text 2016-02-27. Riktlinje Antagen 2016-01-27 Riktlinje för förskola och annan pedagogisk verksamhet UN 2016/0175 Antagen av Utbildningsnämnden 2016-01-27 Revidering av text 2016-02-27. Dokumentet ersätter tidigare tillämpningsföreskrifter

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern

Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern 2011-09-20 Bedömningspunkter förskola och annan pedagogisk verksamhet för barn i förskoleåldern Förskola Öppen förskola Pedagogisk omsorg Måluppfyllelse och resultat Här beskrivs verksamhetens sammantagna

Läs mer

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring

PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring PM 080215 Avseende återkrav m m enligt lag om allmän försäkring Återkrav Enligt 20 kap. 4 kan Försäkringskassan kräva åter ersättning som utgått. Det krävs antingen att den ersättningsberättigade har lämnat

Läs mer

Avgifter i skolan. Informationsblad

Avgifter i skolan. Informationsblad Informationsblad 1 (8) Avgifter i skolan Här kan du läsa om hur Skolinspektionen bedömer avgifter i skolan i samband med tillsynen. Informationsbladet redogör för Skolinspektionens praxis. Här kan du även

Läs mer

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen

Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen Föräldrar och barn kortfattat om lagstiftningen I denna serie har även utkommit: y Arv y Enklare redovisning y Sambor och deras gemensamma hem y Ägarlägenheter Gratis exemplar av broschyrerna kan beställas

Läs mer

Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne

Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne Beteckning 2015-10-02 Samverkansavtal för pedagogisk omsorg, förskola, förskoleklass, fritidshem och grundskola i Skåne Samverkande parter är kommunerna i Skåne Samverkansavtalet förvaltas av Kommunförbundet

Läs mer

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-02 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Ansökan om medgivande att fullgöra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 2006:528 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Investera i förskolan

Investera i förskolan Örebro 2010-09-07 Investera i förskolan 163 fler i förskolan med socialdemokratisk satsning på personal, lokaler och kvalitet 2010-09-06 Färre barn per anställd, 300 miljoner investeras för att rusta upp

Läs mer

Policy för pedagogisk omsorg och enskild verksamhet

Policy för pedagogisk omsorg och enskild verksamhet 1 (1) 2009-10-20 Policy för pedagogisk omsorg och enskild verksamhet Möjlighet finns för enskild anordnare att erbjuda förskoleverksamhet, familjedaghem och skolbarnsomsorg under förutsättning att vissa

Läs mer

Cirkulärnr: 1999:117 Diarienr: 1999/2222. Datum: 1999-09-28

Cirkulärnr: 1999:117 Diarienr: 1999/2222. Datum: 1999-09-28 Cirkulärnr: 1999:117 Diarienr: 1999/2222 Handläggare: Sektion/Enhet: Herman Crespin Finanssektionen Datum: 1999-09-28 Mottagare: Rubrik: Bilagor: Kommunstyrelsen Ekonomi/finans Barnomsorg/skola Maxtaxa

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

Avgift per månad och barn, 2004-01-01

Avgift per månad och barn, 2004-01-01 AVGIFTSREGLER FÖR FÖRSKOLEVERKSAMHET OCH SKOLBARNSOMSORG Antagen av kommunfullmäktige 2001-11-26. Ändrad 2002-06-19, 2003-11-24 och 2015-03-02 119. Gäller från och med höstterminen 2015 i delen lovfritids.

Läs mer

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd

Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd Riktlinje Riktlinje för tilläggsbelopp för barn eller elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd UN 2016/1136 Antagen av Utbildningsnämnden 2016-04-20 Tilläggsbelopp kan ges till barn i förskolan

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar; SFS 2010:1122 Utkom från trycket den 28 september 2010 utfärdad den 10 september 2010. Regeringen föreskriver

Läs mer

Riktlinjer för förskoleverksamhet och fritidshem i Söderhamns kommun

Riktlinjer för förskoleverksamhet och fritidshem i Söderhamns kommun Riktlinjer för förskoleverksamhet och fritidshem i Söderhamns kommun BARN OCH UTBILDNING 1 Riktlinjer för förskoleverksamhet och fritidshem i kommunal och fristående regi Öppettider Förskolor och fritidshem

Läs mer

Barnomsorg på obekväm arbetstid

Barnomsorg på obekväm arbetstid Tjänsteutlåtande Handläggare 2014-05-05 Haina Berndtsson 08-590 971 47 Dnr: Haina.Berndtsson@upplandsvasby.se UBN/2014:26 33041 Barnomsorg på obekväm arbetstid Förslag till beslut Utbildningsnämnden 1.

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

Anvisning om tjänstledighet

Anvisning om tjänstledighet Anvisning om tjänstledighet Gäller fr o m 2012-07-01 Anvisningen grundar sig på: Lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning Föräldraledighetslagen (1995:584) Lag (1997:1293) om rätt

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid

Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Ersättningsperiod vid anmälan om höjd inkomst och beslut om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) för förfluten tid Försäkringskassans ställningstagande 1. När en ersättningsperiod påbörjas En ersättningsperiod

Läs mer

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner

Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Ändrad rätt till ersättning för viss mervärdesskatt för kommuner Maj 2016 Promemorians huvudsakliga innehåll Enligt lagen (2005:807) om ersättning

Läs mer

En förskola med barnen i centrum

En förskola med barnen i centrum Örebro Örebro 2011-05-04 En förskola med barnen i centrum Fler platser, mindre grupper och ökad flexibilitet 2 (8) Innehållsförteckning 1000 nya förskoleplatser.... 3 Flexibla tider på förskolan... 4 Investera

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 31 mars 2013 2013-04-16 AN-2013/240.739 1 (10) HANDLÄGGARE Malmsten, Susanne Äldreomsorgsnämnden Susanne.Malmsten@Huddinge.se Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som

Läs mer

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg

MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg MÖJLIGHETERNAS TÄBY Barnomsorg Socialdemokraterna i Täby HUR SER DET UT I TÄBY? Barnomsorgspeng är ett kommunalt bidrag till enskilda utförare av förskoleverksamhet och skolbarnsomsorg som följer med barnet

Läs mer

ANMÄLAN OM KOMMUNALT BIDRAG FÖR FÖRSKOLVERKSAMHET/FÖRSKOLEKLASS/ SKOLBARNOMSORG (skolår 1-6)

ANMÄLAN OM KOMMUNALT BIDRAG FÖR FÖRSKOLVERKSAMHET/FÖRSKOLEKLASS/ SKOLBARNOMSORG (skolår 1-6) Ansökan skickas till: Barn- och ungdomsnämnden Sollentuna kommun 191 86 Sollentuna ort datum ANMÄLAN OM KOMMUNALT BIDRAG FÖR FÖRSKOLVERKSAMHET/FÖRSKOLEKLASS/ SKOLBARNOMSORG (skolår 1-6) Sökande (juridisk/fysik

Läs mer

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar

Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Skolinspektionen Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar Anette.Ellis@fogdarod.se Beslut för Föreningen Fogdaröd Omsorg, Vård & Utbildning Utan Personligt ansvar efter tillsyn

Läs mer

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516

PROTOKOLL 2015-12-07. Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Kommunstyrelsen Utdrag ur PROTOKOLL 2015-12-07 245 Svar på motion 2015:07 från Christer Johansson (V) om allmän visstidsanställning KS-2015/516 Beslut Kommunstyrelsen förslår kommunfullmäktige att avslå

Läs mer

Riktlinje. Riktlinjer för godkännande av och bidrag till fristående förskolor 2016-01-27 UN 2016/0172. Antagen av utbildningsnämnden 2016-01-27

Riktlinje. Riktlinjer för godkännande av och bidrag till fristående förskolor 2016-01-27 UN 2016/0172. Antagen av utbildningsnämnden 2016-01-27 Riktlinje 2016-01-27 Riktlinjer för godkännande av och bidrag till fristående förskolor UN 2016/0172 Antagen av utbildningsnämnden 2016-01-27 Riktlinjerna beskriver vad som krävs för godkännande av och

Läs mer

Ansökan om god man/förvaltare

Ansökan om god man/förvaltare Introduktion Anvisningar till ansökan om god man eller förvaltare Ansökan ska skickas till: Stockholms tingsrätt Aktuariekontoret Box 8307 104 20 Stockholm Ansökan kan gälla antingen godmanskap eller förvaltarskap

Läs mer

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning

Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Aktuell lydelse Riksförsäkringsverkets föreskrifter (RFFS 1993:24) om assistansersättning Ansökan 1 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 (Upphävd genom RFFS 2001:25). 2 a Upphävd genom RFFS 2001:25). 3 (Upphävd

Läs mer

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS

AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Kvalitetsdokument AVLÖSARSERVICE I HEMMET 9:5 LSS Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12- 08 146 Socialförvaltningen Gotlands Kommun Innehåll Avlösarservice 3 Beslut

Läs mer

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012

Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut om bistånd som inte har verkställts till och med 30 juni 2012 ÄLDREOMSORGSNÄMNDEN PROTOKOLLSUTDRAG Sammanträdesdatum Äldreomsorgsnämnden 30 augusti 2012 7 Paragraf Diarienummer AN-2012/553.739 Äldreomsorgnämndens rapport till kommunfullmäktige angående antal beslut

Läs mer

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper.

START Stockholm genomför en inledande bedömning av den nyanlända elevens kunskaper. Från och med den 1 jan 2016 finns det särskilda bestämmelser för mottagande, bedömning och utbildning som riktar sig specifikt till nyanlända elever. Syftet är att stärka en likvärdig utbildning för alla

Läs mer

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS

Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Överenskommelse avseende uppföljningssystemet SUS Denna överenskommelse om användandet av uppföljningssystemet SUS, nedan kallat SUS, gäller mellan Försäkringskassan 103 51 Stockholm Organisationsnummer:

Läs mer

Trygghet och studiero

Trygghet och studiero UR NYA SKOLLAGEN Tillämpas från den 1/7 2011 Mer om Trygghet och studiero Nyheter Utbildningen ska utformas så att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero Rektorn och

Läs mer

Cirkulärnr: 09:50 Diarienr: 09/3577 Arbetsgivarpolitik: 09-2:14 Nyckelord: Lärarlyftet, Förskolelyftet Handläggare: Maria Dahlberg Jeanette Eklund

Cirkulärnr: 09:50 Diarienr: 09/3577 Arbetsgivarpolitik: 09-2:14 Nyckelord: Lärarlyftet, Förskolelyftet Handläggare: Maria Dahlberg Jeanette Eklund Cirkulärnr: 09:50 Diarienr: 09/3577 Arbetsgivarpolitik: 09-2:14 Nyckelord: Lärarlyftet, Förskolelyftet Handläggare: Maria Dahlberg Jeanette Eklund Ulla Gummeson Avdelning: Avdelningen för arbetsgivarpolitik

Läs mer

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd

Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Juridisk vägledning Granskad juni 2012 Mer om Elevers rätt till kunskap och särskilt stöd Alla elever ska ges stöd och stimulans för att utvecklas så långt som möjligt Personalen är skyldig att anmäla

Läs mer

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2016

Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2016 Beställarkontoret Linda Uller Datum 2015-11-20 Bidrag till fristående förskola, fritidshem och annan pedagogisk verksamhet, principer och belopp 2016 En kommuns bidrag för barn/elev i fristående verksamheter

Läs mer

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i

Vi brister i det förebyggande arbetet, liksom att våra insatser för att förstärka värdegrunden i Under v. 45-50 genomfördes den årliga enkätundersökningen riktad till barn, elever, ungdomar och föräldrar i Lärande och kulturnämndens verksamheter. Resultaten som presenteras är kopplade till kommunfullmäktiges

Läs mer

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6

Rehabilitering. Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden. Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Rehabilitering 2009-02-23 Sid: 1 / 6 Universitetsförvaltningen Personalavdelningen Dnr 1517/09-200 Rehabilitering Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden Sid: 2 / 6 Arbetssätt vid rehabiliteringsärenden

Läs mer

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS

KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Kvalitetsdokument KORTTIDSTILLSYN 9:7 LSS Socialförvaltningen Gotlands Kommun Antaget av SON 2005-09-14 74 Reviderat SON 2008-04-23 44 Reviderat SON 2010-12-08 146 Innehåll Korttidstillsyn 3 Beslut 3 Verkställighet

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling Broby förskola Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskola Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Ansvariga för planen Ansvarig förskollärare Sandra M Karlsson

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 2005:334 Utkom från trycket den 31 maj 2005 utfärdad den 19 maj 2005. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga

Läs mer

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Överförmyndarens stämpel: 1 (5) Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare (Information om behörig anmälare, sist i detta dokument) 1. Person

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om svenskt medborgarskap; SFS 2001:82 Utkom från trycket den 13 mars 2001 utfärdad den 1 mars 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Förvärv av svenskt medborgarskap

Läs mer

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden

Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Delegationsordning för barn- och ungdomsnämnden Beslutade av barn- och ungdomsnämnden den 15 juni 2011 46. Förändringar beslutade av barn- och ungdomsnämnden den 27 juni 2012 49, den 18 december 2013 123,

Läs mer

Bilaga D till AB I LYDELSE 2013-04-01. Anställning i personalpool

Bilaga D till AB I LYDELSE 2013-04-01. Anställning i personalpool Bilaga D till AB I LYDELSE 2013-04-01 Anställning i personalpool Innehåll Särskilda bestämmelser för anställning i personalpool... 3 Definition... 3 Överenskommelse om avvikelse... 3 Särskilda bestämmelser

Läs mer

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun

Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun 1 (5) Ks 2014/572 Reglemente för omsorgsnämnden i Vellinge kommun Detta reglemente gäller från och med den 2015-01-01. Kommunfullmäktige föreskriver följande. 1 Ansvarsområden och uppgifter I detta reglemente

Läs mer

Regler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Regler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Regler för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Innehåll Rätt till plats sid 1-2 Ansökan och placering sid 2-4 Tider sid 4-6 Taxa sid 6-9 Uppsägning sid 9-10 Avsteg från regler sid 10 Fastställda

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2016:752 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR NYNÄSHAMNS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 14 april 2010, 57. Ändrad av kommunfullmäktige den 12 september 2012, 181. Ändrad av kommunfullmäktige den 16 september 2015, 102

Läs mer

Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet

Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet Cirkulärnr: 16:12 Diarienr: 16/01971 P-cirknr: 16-2:6 Nyckelord: Handläggare: Avdelning: Sektion/Enhet: Anställningsskydd, LAS, visstidsanställning, konvertering, vårdnadsbidrag, föräldraledighet Tommy

Läs mer

Din tjänstepension PA-KFS 09

Din tjänstepension PA-KFS 09 Din tjänstepension PA-KFS 09 Kort presentation av broschyren Den här broschyren vänder sig till dig som är anställd inom ett KFS-anslutet företag som avtalat om PA-KFS 09. Den ger dig en kort och översiktlig

Läs mer

Författningssamling. Regelverk för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg

Författningssamling. Regelverk för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Sida 1 av 13 Författningssamling Regelverk för förskola, fritidshem och pedagogisk omsorg Fastställd av bildningsnämnden 2016-06-08, 60 Reviderad 2015-06-10, 68 Gäller från och med 2016-08-01 Sida 2 av

Läs mer

Om du blir sjuk och inte kan arbeta. Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se

Om du blir sjuk och inte kan arbeta. Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se Om du blir sjuk och inte kan arbeta Försäkringskassan Småland Nordväst Mona Ericsson mona.ericsson@forsakringskassan.se Sjuklön Sjukpenning Rehabiliteringskedjan Tidsgränser sjukpenning Alternativ till

Läs mer

Lag och avtal. - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL

Lag och avtal. - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL Lag och avtal - Beatrice Rodin, förhandlare, SKL Införandet av heltidsorganisation, lag och avtal Hög tid för heltid Konferens i Malmö, Stockholm, Göteborg Januari 2016 Några utmaningar i heltidsarbetet

Läs mer

Författning 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 69/15. Information om förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun

Författning 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 69/15. Information om förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun Författning 4.1.1 Antagen av kommunfullmäktige 69/15 Information om förskoleverksamheten i Staffanstorps kommun Principer för att få och nyttja plats inom förskoleverksamheten Staffanstorps kommun ska,

Läs mer

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER

MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1 MANUAL TILL AVTALSMALL FÖR KIST- OCH URNTRANSPORTER 1. RAMAVTAL 1.1 Upphandling av en transportör på ett ramavtal För arbeten av återkommande karaktär såsom transporter av avlidna mellan kyrkor, förvaringslokaler

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i lagen (1962:381) om allmän försäkring; SFS 1999:1363 Utkom från trycket den 27 december 1999 utfärdad den 16 december 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs

Läs mer

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning

Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning Strategi Program Plan Policy Riktlinjer Regler Styrdokument Kommunalt bostadstillägg för personer med funktionsnedsättning ANTAGET AV: Kommunstyrelsen DATUM: 2016-09-08, 222 ANSVAR UPPFÖLJNING/UPPDATERING:

Läs mer

Beslut för fritidshem

Beslut för fritidshem Beslut Lerums kommun Lerums.kommun@lerum.se Beslut för fritidshem efter tillsyn i Lerums kommun Beskgt 2 (6) Tillsyn i Lerums kommun har genomfört tillsyn av Lerums kommun under våren 2016. Tillsynen har

Läs mer

Föreskrift om insiderregister

Föreskrift om insiderregister Ändringarna är understrukna 1 (5) Till fondbolagen Föreskrift om insiderregister Med stöd av 101 1 mom. lagen om placeringsfonder meddelar Finansinspektionen följande föreskrift om register över ägande

Läs mer

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m.

Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. Gemensamma författningssamlingen avseende hälso- och sjukvård, socialtjänst, läkemedel, folkhälsa m.m. ISSN 2002-1054, Artikelnummer 2016-6-15 Utgivare: Rättschef Pär Ödman, Socialstyrelsen Socialstyrelsens

Läs mer

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20

Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Datum: 1998-05-20 Cirkulärnr: 1998:71 Diarienr: 1998/1328 P-cirknr: 1998-2:21 Nyckelord: Handläggare: Sektion/Enhet: BEA Datum: 1998-05-20 Mottagare: Förhandlingssektionen Kommunstyrelsen Personalfrågor Rubrik: Överenskommelse

Läs mer

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP)

Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) PM 2012:89 RI (Dnr 213-405/2012) Rätt till heltid i Stockholms stad Skrivelse från Sara Pettigrew och Åsa Jernberg (båda MP) Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Skrivelsen

Läs mer

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända

För unga vuxna Vuxenutbildning. Den svenska skolan för nyanlända För unga vuxna Vuxenutbildning Den svenska skolan för nyanlända Det här är den svenska skolan Vuxenutbildning Från 16, 18 eller 20 år (frivillig) Gymnasieskola Ålder 16 20 år (frivillig) Grundskola Ålder

Läs mer

Riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Kungälvs kommun

Riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Kungälvs kommun Riktlinjer för skolskjuts och elevresor i Kungälvs kommun Riktlinjer Diarienummer: KS2015/2188 Dokumentansvarig: Skolskjutssamordnare Beredande politiskt organ: Sociala myndighetsnämnden Beslutad av: Kommunstyrelsen

Läs mer

Yttrande över motion (FP) - Mer tid i förskolan för "15- timmarsbarnen"

Yttrande över motion (FP) - Mer tid i förskolan för 15- timmarsbarnen UTDRAG 1 (1) Sammanträdesdatum 2013-06-19 Barn- och ungdomsnämnden 52 Yttrande över motion (FP) - Mer tid i förskolan för "15- timmarsbarnen" Dnr BUN 2013/0305 Handlingar Förvaltningskontorets skrivelse

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING HÖGANÄS KOMMUN Ersätter KFS 2013:34 KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING REGLEMENTE FÖR UTBILDNINGSNÄMNDEN NÄMNDENS ÖVERGRIPANDE UPPGIFTER 1 2015:20 Utbildningsnämnden fullgör kommunens uppgifter enligt skollagen

Läs mer