November 2014 Föreningsnytt medlemsinformation från Dalarna

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "November 2014 Föreningsnytt medlemsinformation från Dalarna"

Transkript

1 1 November 2014 Föreningsnytt medlemsinformation från Dalarna I detta Föreningsnytt följer information om när cafékvällarna är under våren, när det blir badkväll och om den föreläsning som arrangeras i mars med Susanne Jessen. Dessutom finns det några första annonseringar om vad som kommer längre fram. Innan det kommande verksamhetsåret presenteras, så långt det nu är planerat, passar styrelsen på att tacka för engagerat stöd under år 2014, och önskar samtliga medlemmar fina helger i samband med jul och nyår. För att följa det som planeras kan man hålla sig uppdaterad via hemsidan på autism.se/dalarna. Det som redan har hänt kan man också följa via hemsidan under Bilder. Där finns som en dagbok med bilder och korta texter. I detta Föreningsnytt går det som nämnts att läsa om vad som planeras för nästa verksamhetsår. Några notiser om vad som hänt under hösten finns också med.

2 2 Viktiga datum att notera AquaNova lördagen den 7 februari Ta med hela familjen/gruppboendet och kom och ha kul! Aqua Nova i Borlänge är abonnerat den 7 februari kl. 18:00-21:00. Föreningen står för hyran. Inträde tillkommer på 35 kronor per person och betalas i kassan. Omklädningsskåpen låses med hänglås, finns att köpa om man inte själv har. OBS! För er som vill undvika köande samt trängsel i omklädningsrum går det bra att komma 18:20, men inte senare. Caféet ska enligt uppgift vara öppet till kl Det finns möjlighet att äta egen matsäck. För mer information, googla på Aqua Nova, eller gå in på Det finns begränsad möjlighet till avskilt omklädningsrum för de som har ledsagare/assistent av motsatt kön, tag i så fall kontakt med Aqua Nova Anmäl deltagande på eller på telefon (sms och telefonsvarare) eller med brev till Pia Johansson, Dalgården 4, Säter. Barn och unga som inte förmår att vara i skolan Den 26 mars kommer Susanne Jessen, först till Mora, sedan till Borlänge och ger en föreläsning om barn och unga som inte förmår att vara i skolan. Se inbjudan i slutet av Föreningsnytt. Sprid gärna denna inbjudan då den är öppen för alla intresserade. Cafékvällar Vårens cafékvällar Första torsdagen i månaden (med undantag för helgdagar och terminsuppehåll) träffas vi mellan 18:30 20:30 på Träffpunkten längst upp i CTH-lokalerna, Vattugatan 3 i Borlänge. Programinnehållet för våren är ännu inte fastställt, så håll koll på hemsidan eller annons i Annonsbladet.

3 3 Datum för vårens cafékvällar är 5 februari, 5 mars, 7 maj (det blir ingen cafékväll i april då det är skärtorsdag den första torsdagen). Cafékvällarna välkomnar alla intresserade. Där kan man samtala och diskutera det som känns angeläget. Bokbord finns, med möjlighet för medlemmar att låna böcker. Föreningen bjuder på fika. Gå gärna in på hemsidan för mer information inför kvällarna och tipsa oss också om förslag till innehåll. Vid flera cafékvällar medverkar en inbjuden talare under den första timmen. För mer information kontakta Maria Ljungberg. Mammagruppen i Falun Kom och träffa andra med liknande erfarenheter. Kontakta gärna Karin Thoring för mer information. Första annonsering Helgen den mars är det medlemshelg i Siljansnäs stugby. Då finns möjlighet till vintriga aktiviteter bland annat vid Granbergets skidområde. Inbjudan kommer på det nya året. Bo Hejlskov Elvén kommer till Borlänge den september. Den första dagen är öppen för alla och titeln på föreläsningen är Fördjupning i låg-affektivt bemötande. Den andra dagen kommer att ha ett specialutformat program med inriktning på socialtjänstens personal. Inbjudan följer i nästa Föreningsnytt. Någon gång under vårterminen kommer det att ordnas en helg med övernattning för medlemmar som är 18 år och äldre med egen diagnos inom autismspektrum. Mer information följer i nästa Föreningsnytt. Hör av dig till föreningen om du har synpunkter och förslag rörande denna aktivitet, e-post eller mobil (telefonsvarare och SMS).

4 4 Hänt under hösten Föreläsning Den 16 oktober kom Anna Sjölund till Borlänge och föreläste om vardagsstöd. Närmare 150 personer kom och lyssnade till detta. Cafékvällar I skrivande stund har tre av höstens fyra cafékvällar klarats av. Vid två av dessa har det funnits programinnehåll. I september hölls visning av Elisabeth Svenssons klädkollektion SFAA. I oktober kom förbundsordförande Eva Nordin Olson och delade med sig av sin gedigna kunskap om autism till en stor skara åhörare. Sammankomster endast för medlemmar Till stughelgen i Siljansnäs den augusti kom drygt 70 medlemmar från Dalarna och Västmanland och bodde i stugorna, paddlade, fiskade, cyklade och orienterade. Höstens bad på Aqua Nova i Borlänge den 18 oktober samlade 140 medlemmar. Det kom till och med några som är medlemmar i andra distrikt, men det gick fint för badet är stort.

5 5 FÖRELÄSNING MED SUSANNE JESSEN i MORA den 26 mars 2015 kl i BORLÄNGE den 26 mars 2015 kl HUR KAN OÖNSKAD SKOLFRÅNVARO FÖREBYGGAS? Om arbetssätt i förhållande till barn och unga som inte förmår att vara i skolan (så kallade hemmasittare) Föreläsare: Susanne Jessen, från Kalmar, är handledare och utbildare på autismområdet, bland annat vid Utbildningscenter Autism. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med frågor som rör elever vilka, av olika anledningar, inte har en fungerande skolgång; så kallade hemmasittare. Jessen tar upp vilka tidiga tecken som kan finnas på en framtida skolfrånvaro. Huvudvikten läggs vid vad som krävs för att upptäcka och förstå, men framför allt agera för att förhindra att sådan skolfrånvaro uppkommer. Hon kommer också att ta upp kartläggning, samverkan och handledning; sättet att kartlägga och ge stöd passar de flesta barn och unga oavsett orsak till den oönskade frånvaron. Målgrupp: Föreläsningen vänder sig till skolpersonal på alla nivåer och områden, skolbarnsföräldrar samt till andra intresserade. Anmälan: Senast den 12 mars, begränsat antal platser. Anmälan är bindande, ersättare får sättas in vid förhinder. Anmäl helst genom denna länk I andra hand via e-post, eller per brev till Pia Johansson, Dalgården 4, Säter, mobil ( SMS och telefonsvarare). Bekräftelse och faktura skickas i första hand med e-post. Privatpersoner betalar kontant eller med kort, på plats. Mora 26 mars, kl , Centrumkyrkan, Vasagatan 24, bakom Vasaloppsmålet. Avgift: I yrkesroll 500:-, medlemmar i föreningen; kom 4 betala för 3. Privatperson 200:-, medlem i föreningen får 100:- i rabatt. Dryck och smörgås ingår. Borlänge 26 mars kl , Hörsalen, Teknikdalen, Forskargatan 3. Avgift: I yrkesroll 500:-, medlemmar i föreningen; kom 4 betala för 3. Privatperson 200:-, medlem i föreningen får 100:- i rabatt. Dryck och smörgås ingår.

6 6 FÖRELÄSNING MED SUSANNE JESSEN ORT (ringa in): Mora Borlänge ÄR MEDLEM (ringa in) Ja Nej FÖR VERKSAMHETER Verksamheten.. anmäler..personer Kontaktperson: E-post och telefonnummer:.. Fakturaadress:.. Referens:.. Postnummer och postort: Anmälan är bindande, men annan person kan sättas in. Begränsat antal platser. FÖR PRIVATPERSONER Följande personer anmäls:.. Avgift för föreläsning (fika ingår) person från verksamhet 500:-, privatperson 200:- Medlemskap i arrangerande förening ger rabatt. Medlem privatperson: Vill ha medlemsrabatt för. personer Medlem verksamhet: Gå 4 betala för 3. Med reservation för förändringar.

7 7 Information från styrelsen Stipendium för medlemmar Medlemmar i föreningen kan söka stipendium för utbildning/kurs vid Utbildningscenter Autism. Ta del av mer information via länken eller kontakta Pia Johansson. Adoptera föreningens informationstavlor Du som medlem kan göra en viktig insats genom att adoptera en eller flera av föreningens informationstavlor Kan du tänka dig att ha en sådan uppgift, kontakta Pia Johansson. Efterlysning Har din familj erfarenhet av fastspänning i särskolan? Förbundssekreterare Nicklas Mårtensson fördjupar sig i frågan för ett inslag i radio. Kontakta Maria Ljungberg för mer information. Söka vänner Medlemmar har möjlighet att söka vänner här via Föreningsnytt, kontakta Pia Johansson. Böcker i referensbibliotek En lista över föreningens bokinnehav finns på hemsidan. Om du har lånat någon bok och inte har möjlighet att komma till en cafékväll och lämna tillbaka den så går det också att skicka boken med post till Maria Ljungberg.

8 8 Maria Ljungberg ordförande Maria Aronson vice ordförande Pia Johansson sekreterare Linda Kvalöy- Johansson kassör Anette Partelow ledamot Pia Lennström ledamot Ingalil Johansson ledamot Britta Nygren suppleant Annika Johansson suppleant Anna-Lena Jahncke suppleant Karin Thoring valberedning Bobo Eriksson valberedning Borlänge, Brukarråd BUP Mora Borlänge Falun, Brukarråd BUP Samverkan med läns habiliteringen samt NPU LSS-ombud Facebook grupp Hemsida Facebook grupp Ledamot av förbundsstyrelsen Gagnef Informationsspridning Mammagrupp Falun Autism- och Aspergerföreningen Dalarna, hemsida: e-post:

Attention Uppsala önskar medlemmarna en god jul och ett gott nytt år!

Attention Uppsala önskar medlemmarna en god jul och ett gott nytt år! Uppsala December 2013 Innehåll Vårens cafékvällar, NPF-träffar och anhörigträffar... sid 2 Hjälpa till?... sid 3 Föreningen Verkstan... sid 3 Kallelse till årsmöte 2014... sid 4 Inbjudan till workshop

Läs mer

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte

Ett år i föreningen. Styrelsemöten. Årsmöte Ett år i föreningen Det finns i en förening några områden som återkommer varje år. Ett sätt att planera arbetet i föreningen är att se vilka uppgifter de är och när de behöver göras. Här hittar du några

Läs mer

BLADET TRÄDGÅRDS. Medlemsblad för. Forshaga Hemträdgårds förening. www.forshagahemtradgard.se. Nr 1 2012

BLADET TRÄDGÅRDS. Medlemsblad för. Forshaga Hemträdgårds förening. www.forshagahemtradgard.se. Nr 1 2012 Medlemsblad för Nr 1 2012 TRÄDGÅRDS BLADET Redaktörer i detta nummer: Julia Lokka och Örjan Sandberg Redaktionen tar tacksamt emot bidrag till bladet, helst i digital form till: info@forshagahemtradgard.se

Läs mer

Göteborgs scoutdistrikt

Göteborgs scoutdistrikt Göteborgs scoutdistrikt Arrangemang 2014 Introduktion 2 Hej 2014 kommer sprudla av aktiviteter för dig som scout i Göteborgs scoutdistrikt! Här i arrangemangsfoldern finns de datum som redan är satta inför

Läs mer

2:a kallelsen till extra årsmöte inkl. en uppdaterad dagordning.

2:a kallelsen till extra årsmöte inkl. en uppdaterad dagordning. Datum: 2015-05-07 Förening: RFSL Kalmar län Organisationsnummer: 802474-4916 Handläggare: Annelie Skogsberg 2:a kallelsen till extra årsmöte inkl. en uppdaterad dagordning. Detta är RSFL Kalmar läns andra

Läs mer

Program och medlemsblad

Program och medlemsblad Program och medlemsblad Nr 1 2014 ÅRGÅNG 19 1 Styrelse vald vid årsmötet 2013 Ordförande Lennart Henstam 018-46 15 92, 070-676 60 91 Vice ordförande Lennart Nelson 018-40 40 76, 070-666 82 64 Sekreterare

Läs mer

Dragspelet på tåget av Sandra Petojevic Höstens konferenser Aktiviteter och träffar. Oktober 2012 Nr. 3, årgång 11

Dragspelet på tåget av Sandra Petojevic Höstens konferenser Aktiviteter och träffar. Oktober 2012 Nr. 3, årgång 11 Oktober 2012 Nr. 3, årgång 11 Omslagsbild: Falkguden Horus tvåtusenåriga tempel i Edfu, Egypten, 10 februari 2012 (Foto: Fil. mag. Sandra Petojevic (aspergare)) Dragspelet på tåget av Sandra Petojevic

Läs mer

utbildningar 2014 om Autism och Aspergers syndrom UTBILDNINGSCENTER AUTISM www.autism.se

utbildningar 2014 om Autism och Aspergers syndrom UTBILDNINGSCENTER AUTISM www.autism.se utbildningar 2014 om Autism och Aspergers syndrom UTBILDNINGSCENTER AUTISM www.autism.se Utbildningscenter Autism Utbildningscenter Autism drivs och ägs av Autism- och Aspergerförbundet. Vår uppgift är

Läs mer

Speciellt NR 2 2015. Autism & Aspergerföreningen Stockholms län. - Rapport från konferens - Rapport från 40-årskalaset - Sommartips

Speciellt NR 2 2015. Autism & Aspergerföreningen Stockholms län. - Rapport från konferens - Rapport från 40-årskalaset - Sommartips Speciellt NR 2 2015 Autism & Aspergerföreningen Stockholms län - Rapport från konferens - Rapport från 40-årskalaset - Sommartips Ny Speciellt nr 2 2015.indd 1 2015-06-01 16:10 information Avledning och

Läs mer

Nu är det dags för ett nytt fritidsprogram. I höstens program hoppas jag att du hittar något roligt att göra.

Nu är det dags för ett nytt fritidsprogram. I höstens program hoppas jag att du hittar något roligt att göra. Fritidsprogrammet Våren 2015 Hej, Nu är det dags för ett nytt fritidsprogram. I höstens program hoppas jag att du hittar något roligt att göra. Glöm inte att titta in på Fritidens hemsida http://fffvarberg.dinstudio.se/

Läs mer

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2008

VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2008 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR 2008 RFSL Eskilstunas årsmöte, Alfeltsgatan 9, Eskilstuna, 2009-02-26 Innehållsförteckning 1. Innehållsförteckning... 1 2. Cafékvällar... 2 a) Onsdagscafé... 2 b) Torsdagscafé...

Läs mer

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV

Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet. In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Umeå Fritid presenterar erfarenheter ur projektet In i Umeå INTEGRATION GENOM FÖRENINGSLIV Genom föreningar erbjuds nyanlända flyktingar och invandrare möjlighet till delaktighet i samhällslivet. Vi vinner

Läs mer

NYHETSBREV. brett och engagerat smörgåsbord att välja på.

NYHETSBREV. brett och engagerat smörgåsbord att välja på. 1 2 Oktober, 2013 NYHETSBREV Hej bästa arrangör! brett och engagerat smörgåsbord att välja på. Nu är ni i full gång att ta emot publiken på alla de förställningar som ni arrangerar runtomkring i vår stora

Läs mer

Välkomna till ett nytt år med Attention!

Välkomna till ett nytt år med Attention! Uppsala Januari 2012 Innehåll Kalendarium... sid 1 Inbjudan till Säkra pengar... sid 2 Inbjudan till fokusgruppsintervju... sid 2 Cafékvällar, schema VT 2012... sid 3 Inbjudan till skrivarkurs... sid 4

Läs mer

Utbildningar för. Familjehem. Arrangerade av Gryning Vård AB

Utbildningar för. Familjehem. Arrangerade av Gryning Vård AB Utbildningar för Familjehem Arrangerade av Gryning Vård AB Hösten 2013 våren 2014 Innehåll UTBILDNINGAR En mötesplats för familje- och jourhem... sid 3 Hur har det sett ut för de ensamkommande barnen från

Läs mer

Styrelsen har ordet. Göteborgsaktivisten Nr.8 201 2. Innehåll: styrelsen har ordet Distriktet Ungdomsverksamhet Utbildningar Månadens grupp i fokus

Styrelsen har ordet. Göteborgsaktivisten Nr.8 201 2. Innehåll: styrelsen har ordet Distriktet Ungdomsverksamhet Utbildningar Månadens grupp i fokus Göteborgsaktivisten Nr.8 201 2 Innehåll: styrelsen har ordet Distriktet Ungdomsverksamhet Utbildningar Månadens grupp i fokus Nu får vi väl börja säga att det är vinter ändå. Tiden går lika snabbt som

Läs mer

Protokoll fört vid möte för Föreningen Åh stiftsgårds vänner 2015-03-10

Protokoll fört vid möte för Föreningen Åh stiftsgårds vänner 2015-03-10 Tid: 2015-03- 10 kl 18.45-20.15 Plats: K2R, Kungsgatan 45, Göteborg 17-27 Närvarande: Linnea Wulfsberg, ordförande Maria Henoch, vice ordförande ordinarie Andreas Lindhé, ordinarie Emma Boije, ordinarie

Läs mer

Nummer 3 Maj-Juni 2012 Årgång 18. KALLELSE TILL MÅNADSMÖTE I FOLKETS HUS I GÄVLE Onsdag 2 maj kl 19.00 ( S. Centralgatan 10 )

Nummer 3 Maj-Juni 2012 Årgång 18. KALLELSE TILL MÅNADSMÖTE I FOLKETS HUS I GÄVLE Onsdag 2 maj kl 19.00 ( S. Centralgatan 10 ) Nummer 3 Maj-Juni 2012 Årgång 18 TILL SALU KOPEK AR-1002 Rotor. HANDIC Nätagg 12V /1,5A. DLS 160. BEAM10 el 2m, BEAM 10 el 2m, BEAM 16 el 2m. Kontakta SM3ACI / Steve Ordförandens Rader: sida 2 Samband

Läs mer

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN

DISTRIKTSSTYRELSEGUIDEN November December Januari * Ordförandekonferens * Föreningsårsmöten * Bokslut & revision Februari * Föreningsårsmöten * Medlemsrapportering klar 28 februari * Planeringskonferens * Bokslut & revision *

Läs mer

Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2014-2015

Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2014-2015 Förbundet Vi Ungas Utbildningsplan 2014-2015 Innehåll INTRODUKTION... 3 VI UNGAS UTBILDNINGSOMRÅDEN... 3 UTBILDNINGSOMRÅDE 1: FÖRTROENDEVALDA... 3 UTBILDNINGSOMRÅDE 2: LEDARSKAP... 4 UTBILDNINGSOMRÅDE

Läs mer

Tillsynsutveckling i Väst

Tillsynsutveckling i Väst Välj utbildningar! Projektet erbjuder: Utbildningar som ska stärka individ och arbetsplats. Utbildningarnas innehåll och upplägg har arbetats fram i samråd med representanter från era arbetsplatser, en

Läs mer

Ordförande har ordet

Ordförande har ordet Nyhetsbrev 6 oktober 2010 Stockholms länsförening av riksförbundet för mag- och tarmsjuka Ordförande har ordet Innehåll: Kalendarium Aktiviteter F-kassan Föräldraträff Kulturfestival Kost och mage Radiumhemmet

Läs mer

Stöd Skelleftesjukans forskningsfond bankgiro 234-1204

Stöd Skelleftesjukans forskningsfond bankgiro 234-1204 ÅR 2015 NR 1 Stöd Skelleftesjukans forskningsfond bankgiro 234-1204 Innehåll 1/2015 Ledare... 3 NR 1-2015 FAMY-bladet utkommer 4 ggr per år FAMY 0910-360 17 E-mail: info@famy.se Hemsida: www.famy.se Besöksadress

Läs mer

Hur man startar en förening i Sverok

Hur man startar en förening i Sverok Hur man startar en förening i Sverok En kortfattad guide till hur man startar en förening i Sverok komplett med blanketter redo att skicka in. Guiden innehåller även information om vilken typ av stöd man

Läs mer

B Porto betalt Sverige

B Porto betalt Sverige B Porto betalt Sverige Reumatikerföreningen KUNGSBACKA REUMATIKERBLADET Våren 2015 REUMATIKERFÖRENINGEN KUNGSBACKA Industrigatan 2C 43432 Kungsbacka 0300 70228 e-post: r.kungsbacka@gmail.com https://kungsbacka.reumatikerforbundet.org

Läs mer

Folkbildning över gränserna

Folkbildning över gränserna HÄLSINGEKUSTEN Folkbildning över gränserna VÅREN 2015 1 Information och anmälan: tfn: 0000-00 00 00. Anmälan: avd.info@abf.se 1 ABF/HLS - ett tätt samarbete Samarbetet för att skapa gemensamma studier

Läs mer

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen

FÖRENINGSPÄRMEN. Er guide till arbetet i föreningen FÖRENSPÄRMEN Er guide till arbetet i föreningen Förord Det ni håller i är Vi Ungas föreningspärm. Föreningspärmen är skriven för att finnas som ett stöd och som en uppslagsbok till Vi Unga-föreningen.

Läs mer

GympaNYTTigt Maj 2011 från

GympaNYTTigt Maj 2011 från GympaNYTTigt Pernilla Eriksson Maj 2011 från 1 Umeå 2011-05-04 Till alla gymnastikvänner! Nu närmar sig sommaren och för de flesta av oss en något lugnare tid för oss inom gymnastiken. Hoppas att ni haft

Läs mer