Välkommen till barnavdelning 2!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till barnavdelning 2!"

Transkript

1 Välkommen till barnavdelning 2! På vår avdelning vårdas barn och ungdomar i åldrarna 0-18 år med olika infektioner varför alla barn och närstående ska stanna inne på sitt isoleringsrum för att undvika smittspridning. Vi vårdar barn och ungdomar med bland annat Övre luftvägsinfektioner som öroninflammation, halsfluss, bihåleinflammation Nedre luftvägsinfektioner som lunginflammation, kikhosta, tuberkulos, RS-virus, astma, falsk krupp, luftrörsinflammation Hudinfektioner, SSSS, MRSA, rosfeber Gastroenterit (maginfluensa) med kräkning och diarré Urinvägsinfektion Meningit (hjärnhinneinflammation), encephalit (hjärninflammation) Sepsis (blodförgiftning) Feberkramp Cyklisk feber Kawasaki Barn med kronisk sjukdom och drabbas av en infektion, bland annat diabetiker, hjärtsjuka, multihandikappade, cystisk fibros, trombocytopeni

2 En dag på barnavdelning 2 (cirkatider) Väckning, morgontoalett och kontroller (exempelvis fastevikt, temp) Frukost Rond med läkare, sjuksköterska och barnsköterska kommer till ert rum under denna tid. Information om eventuella undersökningar och provtagningar Lunch som serveras när det passar barnet Rond mellan sjuksköterska och läkare Kvällsmaten kommer till avdelningen men serveras när det passar ditt barn En del familjer behöver lugnt och tyst för att komma till ro inför natten. Tänk därför på att visa hänsyn till varandra. Helgdagar På helgdagar förekommer endast förmiddagsrond, då sjuksköterska och läkare kommer till ert rum mellan kl OBS! Angivna tider är ungefärliga och kan ändras vid akuta fall och andra omständigheter på avdelningen. För allas trivsel och för att underlätta städning ber vi er hålla ordning på Var inte rädd för att fråga eller be om hjälp rummet, som att plocka undan och även om vi ser ut att ha bråttom! bädda föräldrasängen. Var inte rädd för att Var inte rädd för att fråga eller be om fråga eller be om hjälp även om vi ser ut att hjälp även om vi ser ut att ha ha bråttom! bråttom! Böcker, spel, pussel och videofilmer finns att låna på avdelningen.

3 Föräldramedverkan För ditt barns trygghet är du som förälder viktig. Försök så långt det går att göra som du brukar. Ibland kräver behandlingen vissa extra rutiner som till exempel vägning, intag av vätska och mediciner etc. Personalen informerar dig efter hand. Det är viktigt att du i första hand vänder dig till den personal som ansvarar för ditt barn i frågor som gäller ditt barns vård. Tips på hur du som förälder eller närstående kan stötta ditt barn se broschyr! Övernattning En förälder eller närstående ges alltid möjlighet att sova hos barnet. Sängkläder finns på avdelningen. Ta med toalettsaker. BARN PÅ SJUKHUS DU KAN STÖTTA DITT BARN! Förberedelsetips för dig som förälder se broschyr!

4 Måltider Barnets måltider intas på rummet och ombesörjes av personalen. Vällingmålen skall i möjligaste mån ske vid tidpunkter som ditt barn är van vid. Välling tillagas av personalen. Övernattande förälder eller närstående har möjlighet att köpa frukost och fryst färdigmat på avdelningen. På och runt sjukhusområdet finns många restauranger med hämtmat. Du kan själv ta med tillagad mat till avdelningen. Du har tillgång till porslin, kylskåp, frys och mikrovågsugn. Avdelningsköket får endast användas av personalen. Barn med feber, kräkningar och diarré förlorar vätska och behöver därför ett större intag av vätska. I början när barnet är som sämst ger man drycker av olika slag. När barnet vill börja äta kan man börja med små portioner mat, välling utan fullkorn och yoghurt. Var noggrann med handhygienen före mathanteringen för både ditt barn och dig själv! Matlusten minskar när barnet är sjuk och äter därför sämre. Det är viktigt att barnet får tillräckligt med vätska. Låt barnet dricka lite och ofta dryck som barnet tycker om och vill ha.

5 Maginfluensa Barn och föräldrar drabbas tyvärr av och till av maginfluensa. Eftersom man smittar även innan man blir sjuk är det lätt att man har med sig en infektion till avdelningen utan att man vet om det. Det är svårt att helt förhindra att vi får in maginfluensa på avdelningen men med gemensamma krafter kan vi förhindra att det sker en spridning på avdelningen. Du som är förälder eller närstående Tala om för oss så fort ni eller ert barn känner er sjuka, illamående, kräks eller får diarré. Om vi snabbt får reda på att någon är sjuk finns det möjlighet att begränsa spridning. Vad händer om du eller ditt barn får maginfluensa? Ni blir isolerade på rummet, det vill säga att ni få inte vistas i övriga utrymmen på avdelningen. Använd endast toaletten på rummet. Mat serveras på rummet av personalen. Var noga med handhygien! Tvätta händerna med tvål och vatten samt sprita händerna innan ni äter, efter blöjbyte, toalettbesök och vid andra tillfällen ni kommit i kontakt med avföring eller kräkningar. Fråga gärna oss eller be om hjälp!

6 Besökstider Vi har fria besökstider på samtliga avdelningar. Syskon, närstående och övriga besökare är mycket välkomna och får komma om de är friska och ej varit i kontakt med andra smittsamma sjukdomar (exempelvis maginfluensa, vattenkoppor). Kläder Barnen får gärna använda sina egna kläder men avdelningen kan inte ta ansvar för dem. Parfym Med hänsyn till allergi och överkänslighet undvik att använda parfym och andra starkt doftande hudvårdsprodukter. Mobiltelefon, läsplatta och datorer Mobilen/läsplattan får vara påslagen om avståndet till medicinteknisk utrustning (gäller även droppräknare) är minst 3 m. Flightmode får användas fritt. För datorer och mobilt bredband gäller samma riktlinjer som ovan. Patientinternet Fritt Wifi finns på sjukhusområdet. Sök efter Wifi-nätet Region Skåne publikt för att koppla upp dig. Täckning kan variera beroende på var du befinner dig på området. Värdesaker Undvik att ha stora summor pengar eller värdesaker med. Utnyttja låsbara skåp på rummet. Rökning Det råder totalt rökförbud på hela sjukhuset. Rökning utomhus får endast ske på anvisade platser. Fotografering Ni får gärna fotografera eller filma ert eget barn. Godkännande måste ges av övriga, gäller såväl personal som andra personer. Mer praktisk information om att vara patient eller närstående på SUS hittar du här: Man kan mycket väl gå ut när barnet är sjuk, även vid lite feber. Barnet skall dock ligga skyddat från vind och kyla samt undvika direkt sol och värme.

7 Barn, ungdomars och närståendes rättigheter Barns och ungdomars upplevelser på sjukhus är beroende av ett bra samarbete mellan barn, föräldrar och personal - vi hjälps åt! Barns, ungdomars och närståendes rättigheter på sjukhus beskrivs i broschyren Barns och ungdomars rätt på sjukhus. All information om ditt barn är sekretessbelagd och förvaras på ett säkert sätt. Man har rätt att ta del av sin journal. Ibland behöver läkaren förklara vad innehållet betyder. Vi tar tacksamt emot förslag på hur vården kan bli bättre. I hisshallen utanför avdelningen finns en brevlåda där du kan lämna skriftliga synpunkter om ni så önskar. Synpunkterna lämnas till avdelningschefen för bedömning och åtgärd. Kopia lämnas till verksamhetschefen. Om du eller ditt barn inte är nöjd med den behandling ditt barn fått, kan ni vända er direkt till vårdpersonalen, avdelningschefen eller verksamhetschefen för att reda ut problemet. Du kan lämna synpunkter anonymt om du så önskar. Man kan även vända sig till Patientnämnden, vars uppgift är att hjälpa till när kontakten mellan patient och sjukvård inte har fungerat tillfredsställande. Mer om detta finns att läsa på Du eller ditt barn kan tillfrågas om att delta i forskningsprojekt. Ert samtycke krävs alltid, det är frivilligt att delta. Fråga gärna oss eller be om hjälp! BARN PÅ SJUKHUS Tips på hur du som förälder eller närstående kan stötta ditt barn se broschyr!

8 Lekterapi och skola Jan Waldenströms gata 18, plan 4 Information om öppettider och kulturverksamhet finns på anslagstavlan utanför matsalen och lekterapin. Lekterapi - en pedagogisk verksamhet På lekterapin finns möjlighet till lek, skapande och kulturupplevelser. Lekterapeuterna är specialpedagoger och ingår som en del i det övriga teamet runt patient och familj. På lekterapin finns barn som är känsliga för infektioner varför barn och ungdomar med smittsamma sjukdomar inte kan komma dit. Lekterapeut kommer därför till avdelningen. Besök gärna hemsidan Sjukhusskola - för elever i grund- och gymnasieskolan samt grundsär- och gymnasiesärskolan. På sjukhusskolan får eleven undervisning under sin vistelse på sjukhuset och den planeras efter hur mycket eleven orkar. Undervisningen individanpassas och sker antingen enskilt eller i grupp tillsammans med en sjukhuslärare/specialpedagog. Sjukhuslärare kommer därför till avdelningen. I skollagen SFS 2010:800 står: Alla skolpliktiga elever har rätt till undervisning vid sjukdom och sjukhusvistelse. Denna undervisning ska så långt det är möjligt motsvara den undervisning som han/hon inte kan delta i. Besök gärna hemsidan

9 Dietist, sjukgymnast och arbetsterapeut Dietist, sjukgymnast och arbetsterapeut ingår som en del av teamet runt barnet och familjen och kopplas in vid behov. Dietist Vid sjukdom eller skada kan det behövas hjälp med lämplig kost och näring. Dietisterna ger kostråd utifrån varje barns speciella behov. I bedömningen tas hänsyn till barnets näringstillstånd, sjukdom, ålder och tillväxt. Sjukgymnast Sjukgymnasterna träffar barn som av olika anledningar behöver hjälp att röra på sig och vara aktiva. Sjukgymnasten gör även bedömningar av motorik samt ger instruktioner till föräldrar vid behandlingar av luftvägsproblem. Arbetsterapeut Det kan vara svårt att utföra olika vardagliga aktiviteter vid sjukdom eller skada. Arbetsterapeuten bedömer och tränar förmågan till aktivitet samt provar vid behov ut olika hjälpmedel som kan underlätta i vardagen.

10 Kurator, psykolog, sjukhuskyrka och diakon Sjukdom och olycksfall innebär förändring i livet både för dig som patient och för dig som närstående. Det kan medföra att familjen ställs inför nya situationer. Kontakten med kurator och psykolog kan ibland föreslås av sjukvårdspersonalen, som en naturlig del i behandlingsarbetet. Vid behov kan du be sjukvårdspersonalen om hjälp med att få kontakt. Kurator Kuratorn arbetar utifrån en helhetssyn på människan och kan ge stöd, krisbearbetning, social information och rådgivning. Målsättningen är att genom sociala och psykologiska insatser bidra till bästa möjliga hälsa och välbefinnande för patienter som utreds, behandlas och vårdas på avdelningen. Du eller dina närstående kan vända er till kuratorn när ni behöver krisstöd vid akuta kris- och sorgereaktioner. stödjande och bearbetande samtal för att orka med en svår livssituation information om socialförsäkringar och samhällets servicemöjligheter stöd och råd vid kontakter med till exempel försäkringskassa, socialtjänst och andra vårdinstanser. Psykolog När ett barn blir sjukt kan det medföra ökad belastning för såväl barnet eller ungdomen som hela familjen. Att få råd och stöd hur man bäst kan stödja barnets fortsatta utveckling, trots sjukdom, kan vara värdefullt. Ibland kan rollerna i familjen bli förändrade och familjemedlemmars reaktioner svåra att förstå. Då kan psykologens kunskaper hjälpa till att förklara. Sjukdomen kan ställa såväl föräldrar, syskon eller andra närstående som patienten själv inför svåra utmaningar, vilka man kan få hjälp att hitta lösningar på i samtal med psykolog. På sjukhuset finns även neuropsykologer. De arbetar främst med sjukdomar och skador som påverkar hjärnan. Neuropsykologen är en del i det medicinska behandlingsarbetet, och hjälper till att förstå vilka anpassningar som kan behövas i skolan och hemma. Sjukhuskyrka och diakon Sjukhuskyrkan finns på sjukhusområdet (Cronqvists gata 108). Möjlighet finns även att samtala med en sjukhusdiakon. Du kan nå både sjukhuskyrkan och diakonen dygnet runt (via växeln ). Vardagar nås sjukhuskyrkan på tel Förmedlar även kontakt med företrädare för andra religioner och trossamfund.

11 Avdelningar i Malmö Barnakutmottagning Runda huset, Ruth Lindskogs gata 5 Barnavdelning 2 Runda huset, Ruth Lindskogs gata 3 Vård av barn och ungdomar med diarrésjukdomar, virussjukdomar i luftvägarna samt allvarligare infektioner. Barnavdelning 1 Jan Waldenströms gata 18 Vårdar barn och ungdomar med varierande diagnoser, allt från planerade operationer/behandlingar till mer komplicerade sjukdomar. Barnoperation Opererar barn och ungdomar från nyfödda upp till 20 års ålder inom öppen och sluten vård. Avdelningen servar olika verksamheter som barnkirurgi, ortopedi, öron-näsa-hals, plastikkirurgi, barnmedicin och käk/pedodonti. Dagkirurgisk vård Jan Waldenströms gata 18 Vårdar barn och ungdomar i samband med operationer och behandlingar i öppen vård. Postoperativ vård Efter att barnet fått narkos och blivit opererat får det sova ut i lugn och ro på den postoperativa avdelningen. Här vårdas barnet tills det kan komma tillbaka till sin hemavdelning. Endast en förälder/närstående får sitta hos barnet. Neonatalavdelning Jan Waldenströms gata 47 Avdelningen vårdar för tidigt födda och sjuka nyfödda barn. I anslutning till avdelningen finns hemsjukvårdsteam och mottagning.

12 Matställen Pressbyrån Jan Waldenströms Mån - fre gata 18 Lör - sön Stängt Inga Maria Nilssons Mån - tors gata 47 Lör sön Utanför akuten Mån fre Lör Sön Stängt CRC restaurang Mån - fre Jan Waldenströms gata 35 Café Mån fre Waynes Mån - fre Jan Waldenströms gata 47 Lör sön Matakuten Mån fre Vid apoteket Inga Maria Nilssons gata 47 Malmö högskola Mån fre (lunch ) Jan Waldenströms gata 25 Uttagsautomat Uttagsautomater finns vid huvudinfarten samt i entrén vid Inga Maria Nilssons gata 47. Vårdapoteket Inga Maria Nilssons gata 47 Mån - fre kl Lör - sön kl

13 Parkering på sjukhusområdet Avgiftsbelagda parkeringsplatser finns på flera ställen på sjukhusområdet i Malmö. Här kan du parkera Parkeringshuset (se karta) infart till P-hus med biljett eller kredit/bensinkort är avgiftsfri vid utfart inom 15 minuter. Södra området Spridda parkeringsplatser inne på sjukhusområdet Avgifter kr/timme (alla dagar 0-24) 60 kr/dygn (där dygnsparkering finns) Betalningsautomat för mynt, bensin- och kontokort samt telefonparkering.

14

15 Vätskeguide - måttlista Det är viktigt för oss att veta hur mycket vätska ditt barn får i sig. Använd denna guide för att fylla i vätskelistan. Lathund ½ dl mat = 25 ml vätska 1 dl mat = 50 ml vätska 2 dl mat = 100 ml vätska 1 vuxenportion = 250 ml vätska 1 frukt = 75 ml vätska 1 smörgås = 25 ml vätska 1 tesked (tsk) = 5 ml 1 dessertsked (dsk) = 10 ml 1 matsked (msk) = 15 ml Piggelin = 55 ml 1 stor burk barnmat 200 g = 100 ml 1 liten burk barnmat 135 g = 70 ml Glas/mugg - fråga personalen Djup tallrik - mät med dl-mått Glass, yoghurt se förpackningen Drycker = 100% vätska Vatten Mjölk, yoghurt, fil Bröstmjölk/ersättning/tillägg Välling Juice/saft Sondmat/näringsdryck Nyponsoppa/kräm Isglass/sorbet Soppa Kräm Mat = 50% vätska (uppskatta i dl) Barnmatspuré Fruktpuré Lagad mat Gröt Glass Frukt/grönsaker Andra efterrätter, exempelvis chokladpudding Ingen vätska Chips/snacks Godisbitar/choklad Knäckebröd Smörgåsrån Kex/kakor

16 Om elden är lös! På avdelningen finns rökdetektorer i taket, dessa utlöses med en ljudsignal samt att en röd lampa lyser på den detektor som har känt av röken. Larmet går automatiskt till Malmö brandkår. Huset är även utrustat med brandceller vilket isolerar branden det är därför viktigt att ni stannar på rummet tills personalen informerar om annat. All personal som arbetar på avdelningen har genomgått brandutbildning och handlar efter en given plan. Om larmet går Stanna på rummet - personalen evakuerar rum för rum! För dig som ligger i sängen och inte får/kan gå själv finns brandlakan eller handtag på madrassen som gör att vi snabbt kan dra ner hela madrassen på golvet och ut från rummet! Avdelningens brandskyddsombud Vill ni veta mer - studera utrymningsplanen som finns på avdelningen eller fråga personalen!

17

18

19

20

21

Du kan stötta ditt barn

Du kan stötta ditt barn Du kan stötta ditt barn Råd och stöd till barn och föräldrar inför undersökningar och behandlingar vid sjukhusbesöket Författare: Personal inom olika yrkeskategorier på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus,

Läs mer

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående

Välkommen till avdelning 69 Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss. Är det något du undrar över - tveka inte att fråga personalen!

Läs mer

Välkommen till avdelning 67!

Välkommen till avdelning 67! Välkommen till avdelning 67! Hos oss kommer barn och ungdomar i åldrarna 0 18 år med medfödda hjärtfel och andra hjärtsjukdomar samt vissa lungsjukdomar. Även barn och ungdomar i behov av ett hjälphjärta

Läs mer

Om att vara patient eller närstående på Barn- och ungdomssjukhuset i Lund

Om att vara patient eller närstående på Barn- och ungdomssjukhuset i Lund Om att vara patient eller närstående på Barn- och ungdomssjukhuset i Lund Innehållsförteckning Välkommen till En dag på avdelning Föräldramedverkan, övernattning och boende Måltider Maginfluensa Besökstider,

Läs mer

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS

Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Barn på sjukhus FÖRBEREDELSETIPS FRÅN BARN- OCH UNGDOMSSJUKVÅRDEN, SUS Du är tryggheten Att vara ett stöd och en lugn, trygg punkt för ditt barn är om möjligt ännu viktigare när barnet hamnar på sjukhus.

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus Vilka rättigheter har barn och ungdomar på sjukhus? FN:s barnkonvention definierar barns rättigheter. För dig som är barn

Läs mer

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus

Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se. Barns och ungdomars rätt på sjukhus Grafisk form: Frida Nilsson www.illbatting.se Barns och ungdomars rätt på sjukhus 10 Jag har rätt till respekt Relationer, närhet och trygghet Barn skall bemötas med takt och förståelse och deras integritet

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 125 Öron-, Näs- och Halssjukvård Information till patient och närstående

Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 125 Öron-, Näs- och Halssjukvård Information till patient och närstående Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 125 Öron-, Näs- och Halssjukvård Information till patient och närstående Informationen ska vara en vägledning för dig under din vårdtid hos oss.

Läs mer

BARN PÅ SJUKHUS. Ca 100 000 barn läggs varje år in på sjukhus i Sverige. Barn på sjukhus. Barn på sjukhus i ett historiskt perspektiv

BARN PÅ SJUKHUS. Ca 100 000 barn läggs varje år in på sjukhus i Sverige. Barn på sjukhus. Barn på sjukhus i ett historiskt perspektiv BARN PÅ SJUKHUS Cecilia Ljunggren Leg barnsjuksköterska, Fil mag pediatrisk omv. vet. Universitetsadj. Lunds Universitet Medicinska fakulteten, Health Sciences Centre cecilia.ljunggren@med.lu.se Ca 100

Läs mer

Allergier. Barnskötare. Blöjor. Arbetsplatsträff APT. Budget. Egna leksaker. Arbetssökande. Fotografering. Förskollärare

Allergier. Barnskötare. Blöjor. Arbetsplatsträff APT. Budget. Egna leksaker. Arbetssökande. Fotografering. Förskollärare Förskolans ABC 1 V älkommen A Allergier När ditt barn har en allergi eller intolerans meddelar du personalen på förskolan. För att få annan mat behöver förskolan ett läkarintyg. Arbetsplatsträff APT En

Läs mer

Handlingsplan för friskare barn

Handlingsplan för friskare barn Handlingsplan för friskare barn Oktober 2010 Handlingsplan för friskare barn på Kerstinsgårdens förskola/skola Våra dagliga rutiner för att förhindra smitta är: Vi håller god handhygien såväl barn som

Läs mer

Virusorsakad gastroenterit på sjukhus

Virusorsakad gastroenterit på sjukhus 1(7) Innehåll: 1.Bakgrund 2. Syfte 3. Omfattning. Ansvar 5. Tillvägagångssätt 5.1 Bedömning av situation 5.2 Tillägg till basala hygienrutiner Handtvätt med tvål och vatten 5.3 Definition utbrott, kohortvård

Läs mer

Tänkvärt kring kalorier! 100g chips = en hel måltid! 1 liter läsk = en hel måltid! 90g choklad = en hel måltid!

Tänkvärt kring kalorier! 100g chips = en hel måltid! 1 liter läsk = en hel måltid! 90g choklad = en hel måltid! Att äta och röra sig är ett grundläggande behov hos människan. Det behövs för att vi ska förebygga sjukdom och hålla oss friska. Mat och rörelse är också en källa till glädje, njutning och social samvaro

Läs mer

Välkommen till Specialisttandvården och Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation. Tandbehandling för barn under narkos

Välkommen till Specialisttandvården och Operationsenheten Lasarettet Trelleborg. Patientinformation. Tandbehandling för barn under narkos Välkommen till Specialisttandvården och Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation Tandbehandling för barn under narkos Vi som tjänstgör på specialisttandvården, operation och uppvakningsenheten

Läs mer

Välkommen till din förskola!

Välkommen till din förskola! Välkommen till din förskola! Furets förskola Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan

Läs mer

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå

Ord och fraser som kan vara svåra att förstå ORDLISTA NIVÅ 1&2 Ord och fraser som kan vara svåra att förstå Före besöket Akut Att vara akut sjuk eller att få en akut tid betyder att du måste få hjälp i dag. Om det inte är akut kan du få en tid hos

Läs mer

2016-04-01. Fundera och diskutera i pausen. När barnet är sjukt. När skall barnet vara hemma? Generellt är det barnets allmäntillstånd som avgör.

2016-04-01. Fundera och diskutera i pausen. När barnet är sjukt. När skall barnet vara hemma? Generellt är det barnets allmäntillstånd som avgör. Fundera och diskutera i pausen Plastförkläde I vilka situationer riskerar ni att arbetskläderna förorenas? Handskar I vilka situationer finns risk att ni kommer i kontakt med kroppsvätskor? Handdesinfektion

Läs mer

Vi gick även igenom våra fina resultat iförhållande till Academedia och Pysslingen förskolor.

Vi gick även igenom våra fina resultat iförhållande till Academedia och Pysslingen förskolor. Hej och tack för ett trevligt föräldramöte! Jätteroligt att det var så många som kunde närvara vid detta möte. För er som hade förhinder tänkte jag sammanfatta lite vad vi gick igenom och vad vi kom fram

Läs mer

Välkommen till vår förskoleverksamhet!

Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Välkommen till vår förskoleverksamhet! Snart är det dags för ditt barn att börja på förskola eller i familjedaghem. Vi vill hälsa er välkomna och hoppas att ni ska

Läs mer

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande

Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Välkommen senior! Med hopp om ett tryggt och positivt åldrande Kanske har vi alla någon gång i livet tittat oss i spegeln och mötts av ett ansikte vars ålderstecken inte riktigt stämmer överrens med känslan

Läs mer

Välkommen till Lärkans Förskola!

Välkommen till Lärkans Förskola! Tomelilla kommun Barn och Utbildning LÄRKANS FÖRSKOLA Välkommen till Lärkans Förskola! Skomakaregatan 10 273 36 Tomelilla 0417-181 65 150710 På Lärkans Förskola lär och utvecklas vi tillsammans Vår verksamhet

Läs mer

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd

Socialnämnden informerar. Anhörigstöd Mer information om Anhörigstöd finns att läsa om Du går in på dessa länkar: www.vilhelmina.se Under Socialtjänst, Anhörigstöd Socialstyrelsens hemsida om Anhörigstöd http://www.socialstyrelsen.se/aldre/stodtillanhoriga

Läs mer

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Förskolechef Kerstin Fagerström Clarin Tel. 508 21 840 kerstin.fagerstrom-clarin@stockholm.se

Läs mer

Min guide till säker vård på lättläst svenska

Min guide till säker vård på lättläst svenska Min guide till säker vård på lättläst svenska Prata och fråga Undersökning Behandling Uppföljning Lagar och regler Mer information Den här guiden tillhör Namn: Adress: Telefonnummer: Mobilnummer: E-post:

Läs mer

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård

Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till Rehabiliteringsmedicin Dagrehabilitering / öppenvård Informationen ska vara en vägledning för dig under din rehabiliteringsperiod hos oss. Är det något

Läs mer

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 1 (8) Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2015/2016 2 (8) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola

Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola Verksamhetsbeskrivning Smedjans förskola 2014/2015 2 (9) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

Välkommen till fritids

Välkommen till fritids Välkommen till fritids እ ን ቃ ዕ ና ብ መዘ ና ግ ዒ ( ፍ ሪ ቲ ድ ) ብ ደ ሓ ን መጻ እ ኩ ም Telefonnummer ቁ ጽ ሪ ተ ለ ፎ ን Fritids ፍ ሪ ቲ ድ (መዘ ና ግ ዒ መውዓ ሊ) Fritids är till för barn mellan 6och 12 år vars vårdnadshavare arbetar,

Läs mer

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION

Goda råd om mat vid KOL KOL & NUTRITION Goda råd om mat vid KOL 1 KOL & NUTRITION INNEHÅLL Varför bör man ha koll på maten när man har KOL? 3 Varför är fett så viktigt? 4 Vilken betydelse har protein? 5 Vad kan du tänka på när det gäller kosten?

Läs mer

Process Version Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer Trygg och säker hälsooch sjukvård. 1 20150512 Vv 206/2015

Process Version Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer Trygg och säker hälsooch sjukvård. 1 20150512 Vv 206/2015 RIKTLINJE METODSTÖD RUTIN LOKAL RUTIN Process Version Giltig fr.o.m. Ersätter Diarienummer Trygg och säker hälsooch sjukvård 1 20150512 Vv 206/2015 Processägare Processledare / ansvarig för revidering

Läs mer

Handlingsprogram för virusorsakad gastroenterit i kommunal vård och omsorg Utarbetad av: Vårdhygien Skåne Godkänd av: Eva Melander

Handlingsprogram för virusorsakad gastroenterit i kommunal vård och omsorg Utarbetad av: Vårdhygien Skåne Godkänd av: Eva Melander Handlingsprogram för virusorsakad gastroenterit i kommunal vård och omsorg Utarbetad av: Vårdhygien Skåne Godkänd av: Eva Melander VÅRDHYGIEN SKÅNE Datum: 2015 03-25 Sida 1 (6) Virusorsakad gastroenterit

Läs mer

opereras för åderbråck

opereras för åderbråck Till dig som skall opereras för åderbråck Information till patient och närstående Dokumentet är skapat 2012-06-01 och är giltigt ett år från detta datum. Välkommen till Kärlkirurgen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset!

Läs mer

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola

1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 1 (7) Verksamhetsbeskrivning Stömne förskola 2015/2016 2 (7) 3 (7) Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Virusgastroenterit. Åtgärder vid gastroenterit på kommunal enhet

Virusgastroenterit. Åtgärder vid gastroenterit på kommunal enhet (tillägg till /Infektioner i mag-tarmkanalen/virusorsakad gastroenterit) Dokumentnamn Omhändertagande av patient med virusgastroenterit Giltig fr.o.m. 2016-02-01 Ersätter 2012-02-02 Sida 1(6) Revideras

Läs mer

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet!

Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Varmt välkomna till SK Ägirs baby- och minisim på Sollidenbadet! Adress: Sollidenvägen 64A (Skulle entrén och/eller korridoren vara låsta är koden för att komma in 1719). När ni kommer in genom huvudentrén

Läs mer

Välkommen till avd 53

Välkommen till avd 53 Välkommen till avd 53 Avdelning 53 På avdelning 53 behandlas kvinnor från hela västsvenska regionen med gynekologisk cancer. De vanligaste cancerformerna är livmodercancer (corpus cancer), äggstockscancer

Läs mer

Verksamhetsplan elevhälsan

Verksamhetsplan elevhälsan Verksamhetsplan elevhälsan För EduLexUs AB 2012/2013 Innehåll Elevhälsan blir ett nytt begrepp i skollagen...3 Om sekretess...3 Elevhälsan inom EduLexUs...4 Så här fungerar det...5 Prioriterade utvecklingsområden

Läs mer

Calici/vinterkräksjuka (noro- och sapovirus)

Calici/vinterkräksjuka (noro- och sapovirus) 10279.13.G2 Dokumenttyp Ansvarig verksamhet Version Antal sidor Riktlinje Smittskydd Värmland 6 5 Dokumentägare Fastställare Giltig fr.o.m. Giltig t.o.m. Ann-Mari Gustavsson Anna Skogstam 2014-11-05 2017-11-05

Läs mer

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner

Goda råd vid infektion. En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Goda råd vid infektion En liten guide om hur du som är 65 år och äldre tar hand om din hälsa och dina infektioner Bästa tiden att plantera ett träd var för tjugo år sedan, den näst bästa tiden är nu Information

Läs mer

Information till ansvariga för boenden

Information till ansvariga för boenden Från: Sahlin Skoog Lotta Skickat: den 29 december 2015 14:26 Till: Kommuner/miljökontor i Västra Götalands län Ämne: Tillsyn över asylboenden och andra tillfälliga boenden för flyktingar Prioritet: Hög

Läs mer

Patientinformation. Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan

Patientinformation. Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan Patientinformation Behandlingsdatum är reserverat för dig! Välkommen till Dagoperation dagen den / 20 Klockan Vi som tjänstgör inom specialisttandvården/anestesi och uppvakningsenheten vill att du skall

Läs mer

Att leva med Parkinsons sjukdom

Att leva med Parkinsons sjukdom SE_My Life my PD_Booklet_2april2010:A5 Hur kan jag förbättra min sömn? Hur får jag bästa möjliga effekt av min Parkinsonmedicin? 05.04.2010 15:45 Hur kan jag göra det lättare för människor att förstå vad

Läs mer

MRSA. Information till patienter och närstående

MRSA. Information till patienter och närstående MRSA Information till patienter och närstående I denna folder får Du några svar och dessutom tips om vem Du kan vända Dig till med fler frågor. Smittad med MRSA? Vem kan Du fråga och vart kan Du vända

Läs mer

Handlingsplan för krissituation

Handlingsplan för krissituation PROGRAM POLICY STRATEGI HANDLINGSPLAN RIKTLINJER Handlingsplan för krissituation Rostaskolan Oktober 2015 orebro.se/rostaskolan Innehållsförteckning INLEDNING... 2 VIKTIGA TELEFONNUMMER... 3 BAKGRUND...

Läs mer

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall

Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall Handlingsplan vid akut sjukdom och olycksfall - åtgärder vid olycksfall och akut sjukdom - anvisningar för omhändertagande av elev som under skoltid insjuknar eller utsätts för olycksfall - allmänna åtgärder

Läs mer

Hälsouppgift för elev

Hälsouppgift för elev Information För att kunna bedöma elevens hälsa behöver skolhälsovården få en bild av tidigare eller nuvarande sjukdomar med mera. Det är du som vårdnadshavare som fyller i hälsouppgiften och skickar in

Läs mer

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär

Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär Vad är förkylning? Förkylning orsakas av virus. Det finns cirka 400 olika förkylningsvirus som alla ger olika besvär Denna information är utgiven 2008-09-30 av Strama (Strategigruppen för rationell antibiotikaanvändning

Läs mer

Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket

Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket Till Undervisningsråd Magdalena Karlsson, Skolverket Remissyttrande rörande Allmänna råd med kommentarer utbildning på sjukhus eller institution knuten till ett sjukhus lämnat av Sveriges Sjukhuslärarförening.

Läs mer

Lokal anvisning inom NU-sjukvården vid misstänkt eller konstaterad Calici-gastroenterit

Lokal anvisning inom NU-sjukvården vid misstänkt eller konstaterad Calici-gastroenterit 1 (7) Titel Calici Dokumenttyp Dokumentnr Lokal anvisning 2003-08-25 Utfärdare Elsy Wiksten, hygiensjuksköterska Anna-Karin Olsson, hygiensjuksköterska Ann-Christine Midtvedt, överläkare Distribution Kommentar

Läs mer

Information till barn, ungdomar och närstående

Information till barn, ungdomar och närstående 0 Sahlgrenska Universitetssjukhuset Välkommen till avdelning 334 Information till patient och närstående Information till barn, ungdomar och närstående Erfarenheten visar att barn och ungdomar känner mindre

Läs mer

Elevhälsan vid Edenskolan

Elevhälsan vid Edenskolan Elevhälsan vid Edenskolan Sida! 1 av 9 Innehållsförteckning 1. Skollag a) Elevhälsans omfattning b) Hälsobesök c) Enkla sjukvårdsinsatser 2. Elevhälsans syfte 3. Elevhälsans lokala omfattning 4. Elevhälsans

Läs mer

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg

Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Välkommen till Operationsenheten Lasarettet Trelleborg Patientinformation Punktion av trumhinnan + rör/borttagande av rör under narkos Namn Dag... Klockan Läkare.. Vi som tjänstgör på öron/anestesi och

Läs mer

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete

Förskolans uppdrag. Mål för förskolans arbete 1 Förskolans uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan ska erbjuda barnen en god pedagogisk verksamhet,

Läs mer

Välkommen till Malsta förskola

Välkommen till Malsta förskola Välkommen till Malsta förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten ska vara

Läs mer

Verksamhetens innehåll

Verksamhetens innehåll Verksamhetens innehåll Vi vill att dagen ska starta så bra som möjligt och därför lägger vi stor vikt vid det positiva mötet varje morgon. En stund där barnet i lugn och ro startar sin dag på förskolan

Läs mer

ABC. Täppans Förskola AB 2014-01-31

ABC. Täppans Förskola AB 2014-01-31 2014 ABC Täppans Förskola AB 2014-01-31 ABC Täppans Förskola Adressändring Vid ändring av kontaktuppgifter, meddela oss omgående, så vi kan uppdatera våra listor. Allergi Det är viktigt att du håller förskolan

Läs mer

Säker användning av mobil telefoni och datakommunikation inom Norrbottens Läns Landsting

Säker användning av mobil telefoni och datakommunikation inom Norrbottens Läns Landsting Säker användning av mobil telefoni och datakommunikation inom Norrbottens Läns Landsting Användning av mobiltelefoner och andra radiosändare nära medicinteknisk utrustning Det är tillåtet att använda mobiltelefoner,

Läs mer

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20.

Hälsouniversitetet i Linköping, Läkarutbildningen termin 11, Pediatrik, Obstetrik & Gynekologi och Akuta verksamheter. Omtentamen 2013-08-20. SKRIFTLIG OMTENTAMEN 20 augusti 2013 T11 Skrivningen består av följande fall Fall Totalt Delpoäng Pelle och Lisa 19 p 1+1+2+1+1+1+1+2+1+1+2+1+1+1+1+1 Olof, 8 år 22 p 1+2+2+2+1+3+3+3+3+2 Sven, 62 år 25

Läs mer

Barn och ungdomar med fibromyalgi

Barn och ungdomar med fibromyalgi Barn och ungdomar med fibromyalgi Hur vardagen kan vara Om barn och ungdomar med fibromyalgi. En hjälp för dig, din familj, dina vänner och skolan. Utgiven av Fibromyalgi, vad är det? Fibromyalgi är en

Läs mer

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem.

Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg är ett samlingsbegrepp för verksamhet som erbjuds istället för förskola och fritidshem. 1 (6) 2013-01-22 Utdelningsadress Besöksadress Webb Telefon E-post Bankgiro 821 80 Bollnäs Stadshustorget 2 www.bollnas.se 0278-250 00 bollnas@bollnas.se 594-2636 2 (6) Pedagogisk omsorg Pedagogisk omsorg

Läs mer

Välkommen till Solbågens förskola

Välkommen till Solbågens förskola Välkommen till Solbågens förskola 2011/2012 Om vår förskola Solbågens förskola tillhör lärområde nord i lärande och kulturförvaltningen i Hudiksvalls kommun. Förvaltningschef är Ingela Rauhala och verksamhetschef

Läs mer

Välkommen till Håstahöjdens förskola

Välkommen till Håstahöjdens förskola Välkommen till Håstahöjdens förskola 2012/2013 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö 98, reviderad 2010) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk

Läs mer

Vårdcentralen. Vadstena. Välkommen till Vårdcentralen Vadstena

Vårdcentralen. Vadstena. Välkommen till Vårdcentralen Vadstena Vårdcentralen Vadstena Välkommen till Vårdcentralen Vadstena Öppettider: Vardagar 08.00-17.00 Rådgivning, receptförnyelse och bokning av läkartid via sjuksköterska Telefontid: Vardagar 08.00-17.00 Samtliga

Läs mer

Välkommen till. Skedvigården. Telefonnummer till avdelningen: Ditt lägenhetsnummer: Din kontaktperson : Vice kontaktperson :

Välkommen till. Skedvigården. Telefonnummer till avdelningen: Ditt lägenhetsnummer: Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Telefonnummer till avdelningen: Ditt lägenhetsnummer: Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska, telnr: Välkommen till Skedvigården Välkommen till oss, vi ser fram

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola

Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola Verksamhetsbeskrivning Enångers förskola 2014/2015 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan, Lpfö98, reviderad 2010, som styr verksamheten. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande

Läs mer

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar.

Ert barn kommer att börja på.. Där arbetar. Ängsgårds förskola Om Ängsgårds förskola Ängsgårds förskola ligger på Ängsgårdsvägen mitt emot Vallås kyrka. Det är lätt att ta sig hit. Vi har busshållplats precis utanför och flera cykel- och gångbanor.

Läs mer

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Idrottsvägen 19B

Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Idrottsvägen 19B Välkomna till Tingvalla och Ärlinghedens förskoleområde Idrottsvägen 19B Välkommen till Ärlinghedens förskola Ärlinghedens förskola ligger centralt i Märsta och har plats för 65 barn i åldern 1-5 år. Förskolan

Läs mer

Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola

Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola 2012-12-20 Övergripande Barn- och elevhälsoplan för förskola, grundskola, gymnasieskola Barn- och utbildningsförvaltningen Lindesbergs kommun Beslutad av Barn- och utbildningsnämnden 2012-12-20 Innehåll

Läs mer

Analys av utgångsläget

Analys av utgångsläget Analys av utgångsläget Nu har ni mätt nattfastan på era kunder och det är dags att analysera och reflektera över resultatet. Vi rekommenderar att ni gör en handlingsplan för er enhet och vid behov även

Läs mer

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn

Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn Lokalt Handlingsprogram för Palliativ vård i livets slut i Ulricehamn De flesta människor i Sverige dör den långsamma döden där döendet är ett utdraget förlopp till följd av sjukdom eller ålder. Under

Läs mer

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod

Ljumskbråck. Ljumskbråck. Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Ljumskbråck Ljumskbråck Information inför operation av ljumskbråck med öppen metod Kirurgiska kliniken, Enheten lap/bukväggskirurgi Malmö, Trelleborg och Landskrona 1 Text Överläkare Agneta Montgomery

Läs mer

Välkommen till Bullerbyns förskola

Välkommen till Bullerbyns förskola Välkommen till Bullerbyns förskola 2013-2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

KLAGSTORP SKOLAS-ABC Läsåret 15/16

KLAGSTORP SKOLAS-ABC Läsåret 15/16 KLAGSTORPS SKOLOMRÅDE TRELLEBORGS KOMMUN KLAGSTORP SKOLAS-ABC Läsåret 15/16 A Allergi I skolan finns det flera elever som har allergi. För att hjälpa dem från att få allergiska reaktioner kan vi anpassa

Läs mer

Mål för verksamheten på avdelning Myran

Mål för verksamheten på avdelning Myran Mål för verksamheten på avdelning Myran Vi hälsar er och ert barn välkomna till avdelning Myran på Syrsans förskola. Här på förskolan vill vi ge barnen en trygghet men också en stimulerande verksamhet

Läs mer

Välkommen till Skogens förskola

Välkommen till Skogens förskola Utbildningsförvaltningen Hyacintvägen 9 343 35 Älmhult Tuvan 0476-552 90, 072-383 58 61 Gläntan 0476-550 35, 072-381 58 02 Kotten 0476-550 05, 072-381 57 75 Välkommen till Skogens förskola För att starten

Läs mer

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus

ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus ortopediska kliniken hässleholm-kristianstad-ystad Till dig som ska övernatta på Hässleholms sjukhus Broschyren är utformad av medarbetare på Ortopediska kliniken Hässleholm-Kristanstad -Ystad. Faktagranskad

Läs mer

Välkommen till Floby Förskola! Visionen för Floby/Odensberg förskola/skola

Välkommen till Floby Förskola! Visionen för Floby/Odensberg förskola/skola Välkommen till Floby Förskola! Vi hoppas att Ni ska trivas hos oss och att tiden i förskolan ska bli en positiv erfarenhet för hela familjen. Om detta är Er första kontakt med barnomsorgen är det säkert

Läs mer

Riktlinje 2015-01-22. Diarienummer: VON 2015/0061-3 739. Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2015-01-22

Riktlinje 2015-01-22. Diarienummer: VON 2015/0061-3 739. Riktlinjen har antagits av vård- och omsorgsnämnden 2015-01-22 Riktlinje 2015-01-22 Mat och måltider Vård- och omsorgsnämndens verksamhetsspecifika riktlinje för mat och måltider, bilaga till Riktlinje för Norrköpings kommuns kostverksamhet Diarienummer: VON 2015/0061-3

Läs mer

VRE. Information till patienter och närstående. regiongavleborg.se

VRE. Information till patienter och närstående. regiongavleborg.se VRE Information till patienter och närstående regiongavleborg.se 2 Många frågor dyker upp när man får beskedet att man är bärare av Vancomycin resistenta entrokocker - VRE. I denna broschyr får du några

Läs mer

Välkommen till. Fågelsången. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska:

Välkommen till. Fågelsången. Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska: Din kontaktperson : Vice kontaktperson : Träffas på telefon: Din omvårdnadsansvariga sjuksköterska:.. nås via avdelningen Välkommen till Fågelsången Välkommen till oss, vi ser fram emot att få lära känna

Läs mer

Angående sommarplaneringen kommer det att vara sommar öppen förskola på Styrmansgatan 26 vecka 27 t.o.m. vecka 31.

Angående sommarplaneringen kommer det att vara sommar öppen förskola på Styrmansgatan 26 vecka 27 t.o.m. vecka 31. Föräldrarådsmöte 6/3-2014 Mötet öppnas. Vi presenterar oss. Info från ledningen Angående sommarplaneringen kommer det att vara sommar öppen förskola på Styrmansgatan 26 vecka 27 t.o.m. vecka 31. Planeringsdagar:

Läs mer

För en bra vistelse Information till patienter och anhöriga om Norrtälje sjukhus vårdavdelningar.

För en bra vistelse Information till patienter och anhöriga om Norrtälje sjukhus vårdavdelningar. För en bra vistelse Information till patienter och anhöriga om sjukhus vårdavdelningar. För dig som är patient För att din vistelse hos oss ska bli så bra som möjlig, följer här information som kan vara

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN TROLLSLÄNDAN

VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN TROLLSLÄNDAN VÄLKOMMEN TILL FÖRSKOLAN TROLLSLÄNDAN Avdelningar: Bullerbyn Villekulla Saltkråkan Katthult Avdelningarna Förskolan Trollsländan består av fyra avdelningar. Villekulla/Bullerbyn telefon 22 54 22. Katthult/Saltkråkan

Läs mer

Verksamhetsplan för Ekebacken- och Kånnaenhetens förskolor

Verksamhetsplan för Ekebacken- och Kånnaenhetens förskolor Verksamhetsplan för Ekebacken- och Kånnaenhetens förskolor Presentation av Ekebackens förskola Förskolan tillhör, sedan en omorganisation hösten 2010, Kungshögsområdet. Ekebackens förskola ligger på Ekebackenområdet,

Läs mer

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17

Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun. Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Från ansökan till inflyttning Gäller från och med 2012-04-17 2 / Särskilt boende för äldre i Strängnäs kommun Innehållsförteckning Förord 3 Hur ansöker jag

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola

Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola Verksamhetsbeskrivning I Ur och Skur förskola 2015/2016 Förskolans uppdrag Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten

Läs mer

ANNAS OCH LARS HÄLSA

ANNAS OCH LARS HÄLSA ANNAS OCH LARS HÄLSA FÖR EN GOD FÖREBYGGANDE VÅRD I HALLAND Modell Senior alert Fastställd av Strategisk grupp 2012-11-30 HÄLSOFRÄMJANDE OCH FÖREBYGGANDE ARBETE Lars besöker vårdcentralen Vårdcentral -

Läs mer

Välkommen till Killingens förskola

Välkommen till Killingens förskola Välkommen till Killingens förskola 2013/2014 Förskolan har en egen läroplan (Lpfö98) som styr vår verksamhet. Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande och vara en god pedagogisk verksamhet

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Till er som föräldrar

Till er som föräldrar Till er som föräldrar Vi vill börja med att hälsa er varmt välkomna till Vallens förskola. Vi ser mycket fram emot att lära känna er och ert barn. Att börja på förskolan är en stor omställning i ett barns

Läs mer

BPSD VARDAGA, GABRIELS GÅRD

BPSD VARDAGA, GABRIELS GÅRD BPSD VARDAGA, GABRIELS GÅRD Målsättning Det är viktigt för oss att ha en tydlig målsättning, eftersom att det kan vara svårt att få ihop till när hela gruppen är närvarande. Vi känner att vi ville börja

Läs mer

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två!

Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Lingon är röda, blåbär är blå allra bäst är det med båda två! Vilda bär för barn Den nordliga naturen är en riktig skattkista: vilda bär som växer i skogar, på myrar och i fjällen innehåller rikligt med

Läs mer

Välkommen till Kärl-Thoraxkliniken

Välkommen till Kärl-Thoraxkliniken Välkommen till Kärl-Thoraxkliniken Va lkommen till Ka rl-thoraxkliniken Våra patientgrupper är till största delen opererade i hjärta, lunga, kärl eller bröstkorg. Avdelningen har totalt 20 vårdplatser

Läs mer

2 (7) Verksamhetsbeskrivning. Kålhagens förskola Natt och Dag

2 (7) Verksamhetsbeskrivning. Kålhagens förskola Natt och Dag 1 (7). Barnet skall vara feberfri ett dygn och vid magsjuka/diarré skall barnet vara hemma 48 timmar efter sista kräkningen/diarrén. Vid magsjuka/diarré bör syskon vara hemma för att minimera smittspridning.

Läs mer

Punkt Fråga Diskussion Beslut/Ansvarig 1 Föregående protokoll. [Skriv här]

Punkt Fråga Diskussion Beslut/Ansvarig 1 Föregående protokoll. [Skriv här] Protokoll Typ: Föräldraråd Helge Datum: 2015 03 12 Tid: 7:30 9:00 Plats: Helges personalrum Närvarande: Per Jonsson (Spindeln), Sarah Jomunds (Spindeln), Mattias Forsgren (Snigeln), Jenny Svensson (Fjärilen),

Läs mer

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY

Hogslaby. järnåldersbyn WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY I Hogslaby järnåldersbyn INFORMATION LÄGERSKOLA WWW.BOTKYRKA.SE/HOGSLABY BOTKYRKA KOMMUN Informationsmaterial för era besök i Hogslaby I denna mapp har ni all praktisk information ni behöver inför besöket.

Läs mer

Efter en förlossning 1

Efter en förlossning 1 Efter en förlossning 1 På bäddavdelningen för nyfödda får man träna hur det är att leva med en bebis Bebisen sköts av mamman under hela sjukhusvistelsen. För bebisen är den bästa platsen föräldrarnas famnar

Läs mer

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla

ÖREBRO LÄNS LANDSTING. Enkla tips hur du undviker att falla ÖREBRO LÄNS LANDSTING Enkla tips hur du undviker att falla Inledning Några ord från läkaren Vi svenskar blir allt äldre och de äldre blir allt friskare. Vi skulle kunna leva ännu bättre om vi kunde undvika

Läs mer

På vår förskola finns 7 avdelningar. Samtliga avdelningar har 18 heltidsplatser för barn 1 5 år. Ditt barn kommer att gå på avdelning.

På vår förskola finns 7 avdelningar. Samtliga avdelningar har 18 heltidsplatser för barn 1 5 år. Ditt barn kommer att gå på avdelning. På vår förskola finns 7 avdelningar. Samtliga avdelningar har 18 heltidsplatser för barn 1 5 år. Ditt barn kommer att gå på avdelning. Trasdockan: 0141-225164 Gunghästen: 0141-225172 Speldosan: 0141-225162

Läs mer

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 12/13

Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg. Gäller läsåret 12/13 Elevguiden Samlad information från Aspero Göteborg Gäller läsåret 12/13 Välkommen till Aspero Idrottsgymnasium! Vi på Aspero Idrottsgymnasium har som mål att göra dig till vinnare - både studiemässigt,

Läs mer