Kvalitetsberättelse för verksamheten Personlig assistans och boende för fysiskt funktionshindrade 1 januari 31 december 2014

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitetsberättelse för verksamheten Personlig assistans och boende för fysiskt funktionshindrade 1 januari 31 december 2014"

Transkript

1 Kvalitetsberättelse för verksamheten Personlig assistans och boende för fysiskt funktionshindrade 1 januari 31 december 2014 Dokumentnamn: Kvalitetsberättelse för verksamheten vuxna personlig assistans och boende för fysiskt funktionshindrade 2014 Dokumentansvarig: Eva Bascom, Verksamhetschef Dokumentdatum: Godkänd av: Version: 1.0 Reviderad:

2 Innehåll Inledning... 3 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete... 4 Övergripande rutiner... 4 Verksamhetsspecifika rutiner... 5 Verksamhetsuppföljning till nämnd... 6 Ledningssystemet... 7 En lärande organisation... 7 Interna granskningar Förbättring av processer och rutiner Verksamhetsuppföljning och egenkontroll Kompetensförsörjning Samverkan Till sist (17)

3 Inledning Kvalitetsberättelsen omfattar det kvalitetsarbete som genomförts inom personlig assistans samt särskilt boende vuxna under perioden 1 januari- 31 december Kvalitetsberättelsen utgör en överskådlig bild och riktar sig till en bred målgrupp, både ansvariga politiker, brukare och anhöriga. Att säkra och följa upp att de verksamheter som socialnämnden är ansvarig för håller god kvalitet är ett prioriterat område. Nationellt ökar kraven på att uppföljning av kvalitetsarbete, redovisredovisning av resultat och kvalitetsaspekter sker öppet. Verksamheten drivs utifrån strävan att vara en lärande organisation och att se avvikelser och klagomål som möjligheter till förbättringar. Verksamhetens rutiner har följts upp och nya har skapats utifrån behov av förbättringar som uppmärksammats från ledning och assistansanvändare samt genom klagomål och avvikelser som kommit verksamheten till del. Bas-utbildning fortlöper med syfte att alla inom funktionshinderområdet skall ha samma kunskapsbas. Under hösten har de avslutade blocken kvalitetssäkrats i verksamheten. Ambitionen är att detta dokument ska vara en samlad presentation av de aktiviteter och resultat som genomförts under 2014 och ge en helhetsbild av verksamhetens kvalitetssäkring och det arbete som görs. Verksamheten för personlig assistans och boende för fysiskt funktionshindrade vuxna Eva Bascom Verksamhetschef 3 (17)

4 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Alla vårdgivare och den som bedriver verksamhet inom socialtjänsten ska enligt Socialstyrelsens föreskrifter ansvara för att det finns ett ledningssystem för kvalitet. Syftet med ledningssystemet är att ge stöd och struktur till ett systematiskt och målmedvetet arbetssätt med ständiga förbättringar för bästa möjliga kvalitet i de insatser och det stöd socialtjänsten ansvarar för. Några nya övergripande riktlinjer och rutiner har fastställts. Det är Riktlinje för förvaring av hushållskemikalier och andra kemikalier, Riktlinje för socialtjänstens arbete med våld i nära relationer och rutiner kopplade till uppgraderingen av Treserva. Övergripande rutiner Riktlinje för förvaring av hushållskemikalier och andra kemikalier Utifrån en händelse inom äldreomsorgen som rapporterats som en lex Sarah uppmärksammades att det inte fanns några riktlinjer för hantering av hushållskemikalier. Socialt ansvarig samordnare och medicinskt ansvarig sjuksköterska har därför upprättat en riktlinje för detta. Syftet med riktlinjen är att varje verksamhet som hanterar och förvarar vanliga hushållskemikalier eller andra kemikalier ska säkerställa att dessa förvaras på ett säkert sätt så att inte brukare av misstag kan skadas genom att få tillgång till dem. Riktlinjer för socialtjänstens arbete med våld i nära relationer Rutiner för arbete med våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnar våld har reviderats och döpts om till riktlinjer för socialtjänstens arbete med våld i nära relationer. Riktlinjerna som beräknas vara klara för publicering under våren 2015 ska implementeras i samtliga verksamheter i socialtjänsten och ligga till grund för mera detaljerade rutiner i varje verksamhet. Under 2015 kommer en kommunövergripande handlingsplan för arbete med våld i nära relationer fastställas och utgöra kommunens gemensamma grund för det fortsatta arbetet. Rutiner kopplat till uppgradering av Treserva Införandet av nytt verksamhetssystem inom äldreomsorg och området funktionsnedsättning har medfört ett till viss del förändrat arbetssätt och ett behov av ett flertal nya rutiner framförallt vad gäller dokumentation. Dessa rutiner har utformats av MAS, MAR, SAS, IT samt representanter från verksamheterna. 4 (17)

5 Verksamhetsspecifika rutiner Flera rutiner har även tagits fram specifikt för verksamheten. Nya rutiner för korttidsbemanning, rutin för att säkerställa sekretess - bemanningscentrum, rutin för enhetschefs oplanerade frånvaro och en ny ekonomirutin. Verksamheten har i tillsammans med personalfunktionen medverkat till att ta fram två rutiner vid övertalighet. Rutiner för korttidsbemanning Tre nya rutiner för korttidsbemanning har tagits fram för att säkra verksamheten för brukarna vid medarbetares oplanerade frånvaro såsom sjukskrivningar och vård av barn. Vid årsskiftet 2013/2014 gjordes anpassningar i administrationen och en anpassning gjordes i stödfunktionen för att möta den nya budgeten. Detta medförde att stödfunktionen inte längre har helgtjänstgöring utan endast har öppet veckodagar och lätt-helgdagar. Verksamheten tog då fram tre olika rutiner baserade på vilken bemanning som finns hos brukarna och deras möjlighet till kommunikation. En av rutinerna innebär en samverkan med bemanningscentrum, korttidsbemanning hos dövblinda utan nattbemanning, vilket i sig påkallade behovet av en ny rutin. Rutin för att säkerställa sekretess - bemanningscentrum Bemanningscentrum ska hjälpa till vid bemanning av korttidsfrånvaro hos brukare som saknar nattbemanning. Därmed kommer bemanningscentrums personal att ta del av uppgifter som omfattas av Socialtjänstsekretess enligt 26 kap OSL. Rutinen ska säkerställa att regler för sekretess följs då samordning sker mellan verksamheten för Personlig assistans vuxna och Bemanningscentrum. Rutin för enhetschefs oplanerade frånvaro Rutinen har skapats utifrån de klagomål som kommit verksamheten till del gällande verksamhetens organisation. Brukare upplevde att det var otydligt var de skulle vända sig och att medarbetare blev oroliga då enhetschefen blev frånvarande en tid. Rutinen skall säkra att brukare och medarbetare upplever trygghet även om enhetschefen inte är tillgänglig under en längre tid. Ekonomirutin Rutinen syftar till att tydliggöra det ekonomiska flödet i verksamheten, minimera riskerna att verksamheten förlorar intäkter och kan verka för en ekonomisk hushållning. Efter att verksamheten tappat stor del av förhöjd ersättning från Försäkringskassan, till följd av ändrade rutiner, stod det klart att det fanns ett behov av se över hur rutiner svarade upp 5 (17)

6 mot de förändrade rutinerna hos Försäkringskassan. Verksamheten har samlat den kunskap som finns i verksamheten, sådant som finns beskrivet tidigare i riktlinjer och rutiner men även tyst kunskap. Rutinen beskriver och förklarar ansvar och sammanhang inom ekonomiområdet för verksamheten. Den beskriver även hur samarbetet mellan ekonom inom ekonomifunktionen och verksamhetsområdet fungerar. Rutinen beskriver hur samarbetet inom verksamheten fungerar samt tydliggör ansvaret för enhetschefer inom området. Rutiner vid övertalighet Två rutiner har tagits fram i syfte att minska den ekonomiska förlusten vid övertalighet. Problemet vid övertalighet är inte enbart ekonomiskt utan innebär ofta en besvärlig situation för den enskilde medarbetaren, inte sällan med sjukskrivning som följd. Verksamheten har sedan länge uppmärksammat detta och har tillsammans med personalfunktionen under året tagit fram till två rutiner för att hantera övertalighet. Verksamhetsuppföljning till nämnd Resultatmått för yttre kvalitet Yttre kvalitet handlar om invånarnas och brukarnas upplevelse av kvalitet. Kopplat till yttre kvalitet finns övergripande mål med tillhörande resultatmått. Under 2014 har verksamheten nått de uppsatta resultatmåtten utom i två fall. De två mått som verksamheten inte nått är: andelen som uppger att de är nöjda med personalens bemötande. Andelen ska uppgå till 100% och brukarenkäten på 95%. Det andra måttet, andelen som upplever trygghet i boendet ska öka jämfört med föregående år. När det gäller trygghet i boendet ligger verksamheten kvar på samma mått som Resultatmåtten redovisas i sin helhet i tertialrapporter samt årsbokslut. Internkontrollplan I samband med verksamhetsplaneringen kartläggs de risker som kan innebära att de sociala nämndernas mål för verksamheterna inte uppnås. Åtgärder, i form av aktiviteter, skrivs fram i en internkontrollplan som fastställs av de sociala nämnderna. Internkontrollplanen följs upp varje tertial och slutredovisas i årsbokslutet. 6 (17)

7 Ledningssystemet Rutinbiblioteket Att rutiner finns samlade, lättåtkomliga och är kvalitetssäkrade är en förutsättning för ett fungerande ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete. Under 2014 har personlig assistans, som enda verksamhet inom socialtjänsten, helt gått in i Umeå kommuns nya rutinbibliotek med alla rutiner och styrande dokument. En lärande organisation Förbättringstavla Ledningsgruppen använder en förbättringstavla där förbättringsförslag, aktuella aktiviteter med ansvariga samt slutdatum skrivs ner. På tavlan följer man även verksamhetens resultatmått per enhetschef samt verksamhetschef. Syftet är att diskutera och reflektera över goda exempel men även svårigheter man står inför samt lära av varandra och de avvikelser som skett i verksamheten. Mått på tavlan 2014 var genomförandeplan/dokumentation, sjukfrånvaro, basutbildning samt ekonomi. Klagomål och synpunkter Den som bedriver socialtjänst är skyldig att ta emot och utreda klagomål och synpunkter på verksamheten. Det är en del av ett ständigt pågående förbättringsarbete för verksamheten och en del av det systematiska kvalitetsarbetet. 7 (17)

8 Från och med augusti 2013 gäller en ny rutin för hur de sociala nämndernas verksamheter ska hantera klagomål och synpunkter. Rutinen är en vägledning till chefer och medarbetare när någon brukare, deras närstående eller annan uttrycker klagomål på verksamheten. Rutinen innebär att synpunkter och klagomål hanteras direkt i verksamheten. Alla klagomål registreras, följs upp och sammanställs som en del av verksamhetens kvalitetsarbete. På så sätt utvecklar vi våra verksamheter och ger bättre kvalitet. Inkomna klagomål registreras löpande av enhetschef. Enhetschef är ansvarig för att all personal är informerade om rutinen. Detta inrapporteras årligen till socialt ansvarig samordnare (SAS) enligt anvisningar i rutinen. Datum för när detta ska vara gjort finns i verksamhetens årshjul. Sammanställning av inkommna klagomål och synpunkter Enhet: Personlig assistans och boende för fysiskt funktionshindrade Vuxna År: 2014 Datum Kön på person som klagomålet rör Kategori Man Hälso- och sjukvård Kvinna Organisation/ledning/styrning Man Utförande av insats/utebliven insats Kvinna Bemötande Kvinna Bemanning Kvinna Bemötande Kvinna Organisation/ledning/styrning Man Inflytande/delaktighet/självbestämmande Man Tillgänglighet Man Inflytande/delaktighet/självbestämmande Annat Inflytande/delaktighet/självbestämmande Annat Organisation/ledning/styrning Alla klagomål är hanterade och återkopplade till som lämnat klagomålet. Alla klagomål har rört den individuella insatsen och de åtgärder som gjorts har inte inneburit förändrade rutiner på övergripande nivå. Klagomålet gällande hälso- och sjukvård har skickats vidare för hantering till berörd enhetschef inom hälso- och sjukvård i hemmet. 8 (17)

9 Avvikelser Avvikelserapportering i verksamheten har ökat betydligt Inom personlig assistans har avvikelser gällt brister i beviljad insats och brister i läkemedelshantering. I verksamhet för boende med särskild service har avvikelserna också gällt brister i beviljad insats och läkemedelshantering. Avvikelser ska tas upp i ledningsgrupp för lärande och reflektion. Vid granskning av de inkomna avvikelserapporterna har vi funnit att dessa ibland berör personal som arbetar i annan verksamhet. Det finns även brister i händelseanalys som ska följa en avvikelserapport. En tydlig genomgång för rutinen kring avvikelsehantering har genomförts i ledningsgrupen för att avvikelser och klagomål ska hanteras korrekt och inom rätt verksamhet. Utredning av Lex Sarah rapporter Inga händelser har rapporterats som Lex Sarah under året. Begäran om yttrande från IVO Ett klagomål på verksamheten har inkommit till IVO. Klagomålet, som gäller boende med särskild service enligt LSS, beskriver att personal på boendet börjat använda sjukhusliknande arbetskläder. De klagande anser att detta strider mot att hemmiljön, för de boende i bostad enligt LSS, skall vara trivsam och inte ha en institutionsliknande prägel. IVO har därför begärt ett yttrande angående klagomålet och hur de klagandes synpunkter/önskemål har hanterats. Verksamheten har svarat att de boende skall få vara med och tycka till om de arbetskläder som skall användas i boendet. Verksamheten konstaterar även att de boendes klagomål inte har hanterats utifrån gällande rutin. Verksamhetschef kommer därför att på ledningsgrupp gå igenom rutinen. IVO avser inte att vidta några ytterligare åtgärder i ärendet. Ärendet är avslutat. Brukarundersökning Inom personlig assistans genomfördes en brukarundersökning i april Verksamhetens samtliga brukare, 77 personer, fick enkäten skickad till sig med post. 43 personer besvarade enkäten vilket gav en svarsfrekvens på 56 %. Av de svarande var 40 % kvinnor, 51 % män och 9 % valde att ej ange sitt kön i enkäten. En tredjedel av de svarande har svarat på egen hand, medan två tredjedelar fått hjälp av någon att svara. Resultaten visar små skillnader mellan män och kvinnor, männen är lite mer positiva i sina svar förutom gällande en fråga. Bland de personer som inte uppgett kön är svaren mer negativa. 9 (17)

10 Tabell: andel svarande som angett positiva svar ( Instämmer helt och Instämmer till stor del ) Fråga Kvinnor (17 pers) Män (22 pers) Kön ej angett (3 pers) Totalt (42 pers) Jag är nöjd med min assistans 94% 95% 67% 93% Jag får tydlig information om min assistans 100% 85% 67% 90% Jag får bestämma om det som är viktigt för mig i min assistans 94% 90% 33% 88% Jag vet vad som står i min genomförandeplan 71% 80% 33% 73% Jag har varit med att ta fram min genomförandeplan 82% 80% 33% 78% Mina assistenter lyssnar på mig 100% 95% 67% 95% Jag tycker att mina assistenter hjälper mig på ett bra sätt 100% 91% 67% 93% Jag känner mig trygg med mina assistenter 100% 95% 67% 95% Förutom de fasta frågorna fanns även en fritextfråga där olika typer av synpunkter samlades in, allt från positiva omdömen om enskilda personliga assistenter till synpunkter på den personliga assistansen. Verksamheten identifierade förbättringsområden gällande information om klagomål samt arbetet med genomförandeplanen. Resultaten, information om klagomålshanteringen och planerade åtgärder redovisades till verksamhetens brukare i ett brev från verksamhetschefen sommaren Verksamheten planerar en ny brukarundersökning i april Interna granskningar Uppföljning av övergripande rutin för Lex Sarah Under 2014 gjorde socialt ansvarig samordnare en uppföljning av rutinen för lex Sarah. Syftet var att kontrollera om medarbetare hade fått information enligt rutinen och om de kände till var de kunde hitta den. Uppföljningen genomfördes med hjälp av telefonintervjuer med strukturerade frågor utifrån rutinen. För verksamheten deltog 12 enheter. Den medarbetare som svarade i telefonen fick några korta frågor att svara på. 11 av de intervjuade har befattning som personlig assistent och 1 som boendehandledare. Två av de intervjuade är timvikarier. De intervjuade har mellan 0 månaders till 35 års erfarenhet. Av det sammantagna resultatet framkommer att 60 % inte fått någon information om rutinen för lex Sarah det senaste halvåret. Av de intervjuade som vid tillfället för intervjun var nyanställda så hade 100 % fått information om rutinen i samband med anställning. 41,7 % svarade att de visste var de kunde hitta rutinen som finns på kommunens intranät (17)

11 personer vet inte säkert var de kan hitta den skriftliga rutinen. Några tar av dessa svarar att den finns i assistanspärmen. Enhetschefen ansvarar för att ge information om rutinen till medarbetare varje halvår, i samband med nyanställning samt till praktikanter. Utifrån resultatet görs bedömningen att rutinen inte följs på flera enheter. Det går dock inte att dra alltför långtgående slutsatser av resultatet då endast en medarbetare tillfrågats på varje uppringd arbetsplats. Av rutinen framgår även verksamhetschefens ansvar att informera nyanställda enhetschefer. Information om rutin erbjuds även av socialt ansvarig samordnare till enhetschefer/motsvarande vid två tillfällen/termin. De åtgärder som verksamheten gjort utifrån utredningen är att rutinen för Lex Sarah får en speciell genomgång i den gemensamma introduktionsutbildningen för sommarvikarier samt en genomgång i verksamhetens ledningsgrupp. Förbättring av processer och rutiner Processer och rutiner ska användas för att utveckla och säkra kvaliteten i verksamheten. Samtliga rutiner och processer som tagits fram i verksamheten har en processägare som är ansvarig över att dessa uppdateras enligt plan, men även att dessa tas upp vid förändringar i verksamhet som påverkar rutinen. Samtliga rutiner ligger i verksamhetens årshjul, så det blir tydligt för ledningsgruppen när dessa skall uppdateras. I samma dokument finns även angett vem som är ansvarig för rutinen och vad ansvaret består i. Årshjul för verksamheten 11 (17)

12 Tydliggöra uppdraget för verksamheten - A3 Uppdraget från kommunfullmäktige till socialnämnd och ut i verksamhet ska vara tydligt och lätt att förstå. Därför har verksamheten tagit fram en sammanställning av uppdraget med aktiviteter knutna till dessa. Detta för att vi tydligare ska kunna följa upp uppdraget under året samt att på ett kommunicerbart sätt att förstå sammanhang (bilaga 1). Verksamhetsuppföljning och egenkontroll Verksamhetsuppföljning och egenkontroll ska göras med den frekvens och i den omfattning som krävs för att verksamheten ska kunna säkra kvalitén. Genomförandeplan samt dokumentation Handläggningen av ett ärende som rör enskild samt genomförande av beslutad insats enligt LSS ska dokumenteras. En genomförandeplan ska även tas fram som praktiskt beskriver beslutad insats. Genomförandeplanen följs upp minst var 6:e månad för att kvalitetssäkra insatsen. Kvalitén på dokumentationen har förbättrats jämför med föregående år och fler brukare har aktuella genomförandeplaner som består av både praktisk beskrivning av beslutad insats och mål. Det finns fortfarande förbättringsområden i utformandet av konkreta mål i genomförandeplaner. Fortlöpande följer ledningsgruppen upprättandet av genomförandeplaner i verksamheten. Enhetschefer följer upp dokumentation på arbetsplatsträffar som ett led i kvalitetssäkring. Kompetensförsörjning All personal har krav på kompetens inom vård och omsorg. Att all personal har rätt kompetens är en förutsättning för att de ska kunna medverka i kvalitetsarbetet och ge god vård och omsorg. Verksamheten ska kunna utveckla och säkra kvaliteten och ska därför planera för personalförsörjning och kompetensutveckling. En del i att tillgodose att personal möter kompetenskraven är att alla har den framtagna basutbildningen inom funktionshinderområdet som grund. Verksamheten riktar sedan specifik utbildning beroende på vilket uppdrag personalen har. Bas-utbildning Genomförandet av bas-utbildningen fortgår. Utbildningen riktar sig till samtlig personal inom verksamhetsområdet, från verksamhetschef till medarbetare. Utbildningens innehåll är lagstiftning, funktionshinder och dess konsekvenser samt en kvalitetssäkringsdel. En del i arbetet att kvalitetssäkra bas-utbildningen är att man samlat ihop de tre block som hittills genomförts för att synliggöra och återkoppla de resultat som uppnåtts. Verksamheterna har fått dokumentera vad som bestämts utifrån de olika blocken och utifrån det lagt upp en plan för ytterligare förbättringar. Detta har bidragit till att de 12 (17)

13 arbetsplatser som hamnat lite efter har kommit på banan och de arbetsplatser som gjort klart ytterligare fått utveckla sin verksamhet och sitt brukarnära arbete utifrån den kunskap och kompetens de fått. Gemensam introduktion för sommarvikarier Verksamheten samlade i juni 2013 till en gemensam introduktion för sommarvikarier. Syftet är att ge tydlig och likvärdig information till samtliga. Detta för att skapa förutsättningar till medarbetarna att utföra insatser av god kvalité under sommaren. Ambassadörer inom vård och omsorg I verksamheten vård och omsorg finns 9 ambassadörer som har i uppdrag att sprida kunskap och väcka intresse för yrken inom området. Detta är ett mycket viktigt uppdrag så det sprids en positiv och realistisk bild av hur det är att arbeta inom vård och omsorg. Ambassadörerna har bl.a. informerat på Dragonskolans branschdag - barn och fritid, på Fridhemsgymnasiet - vård och omsorgcollege samt på Meadlearn. Programrådet Verksamheten deltar på Dragonskolans programråd. Syftet är att diskutera och tydliggöra vikten av innehållet i utbildningen barn och fritid med inriktning boendehandledare och personlig assistent. Detta för att möta behovet av kompetens i verksamheten. För att säkra personalförsörjningen i framtiden är det mycket viktigt att delta i programråd och att ha goda ambassadörer för verksamheten, då behovet av utbildad arbetskraft med rätt kompetens kommer att vara stort i framtiden. Samverkan Verksamheten ska samverka för att säkra kvaliteten på de insatser som utförs. Samverkan med brukare Verksamheten ska verka för brukarinflytande och egenmakt, så att brukarnas egna resurser tas tillvara och att förmågan att leva ett självständigt liv stärks. Samverkan i verksamheten sker genom årliga brukarträffar, samtliga brukare/företrädare är inbjudna. Med på dessa träffar är verksamhetschef och verksamhetsutvecklare. Under 2014 har det hållits två sådana träffar. På brukarträffen i april efterfrågade verksamhetschef hur brukarna upplevde att det kändes inför sommaren. Brukarna fick information om innehållet i den gemensamma introduktionen för sommarvikarier samt om bas-utbildningen. 13 (17)

14 Brukarna framförde sina åsikter gällande dokumentation och att rapporteringen till försäkringskassan tar tid från brukaren. Många brukare har noterat att personal har det besvärligt med tekniken och att det tar tid från brukarna. Brukarna lyfte även att det finns önskemål att samnyttja vikarier om detta kan hjälpa bristen på vikarier På träffen som anordnades den 8 december fördes en diskussion kring att det skrivits i tidningen om att undersöka möjligheten att lägga ut personlig assistans på entreprenad. Verksamhetschef beskrev varför verksamheten har haft svårt att ställa om efter förändringar i beslut. Samt att en ny ekonomirutin har tagits fram och att verksamheten ser ljusare på ekonomin nästa år. På träffen var en mycket aktiv dialog kring hur verksamheten schemalägger beslut från försäkringskassan där det finns väntetid under natten. Det finns önskemål från brukarna att medarbetarna får utbildning kring avtal från personalavdelningen. Detta görs i dag i enskilda fall. Frågan om verksamheten får tillskott från nämnden diskuterades. Verksamhetschef informerade att tidigare nämnd uppdragit att personlig assistans ska klara sig på pengar från försäkringskassan samt det tillskott verksamheten får som kompensation för höga löner för personliga assistenter. Det var även en diskussion om ny verksamhetschef eftersom Eva Bascom kommer att lämna sitt uppdrag. Ingen ersättare finns i detta läge. Brukarna lämnade som önskemål att den nya verksamhetschefen har stor insikt i och god kunskap kring personlig assistans. Vikariefrågan diskuterades även på denna träff. Brukarna beskriver att de inte sett några förbättringar sedan sist frågan var uppe. Verksamhetschef lovar en återkoppling vid nästa träff. Verksamhetsutvecklare informerade om kompetensförsörjning och arbetet med Basutbildningen Brukare/företrädare vill gärna ta del av filmen funktionsnedsättning och dess konsekvenser. Verksamhetschef gick igenom frågorna i brukarenäten i syfte att få ta del av brukarnas syn på hur frågorna uppfattas. Brukarna lämnade synpunkter på att likväl som det är intressant med kön så kan de se ett intresse för om man som brukare besvarat enkäten själv eller om man fått hjälp att svara. Det som verksamhetschef och verksamhetsutvecklare fick till sig på träffen togs upp i ledningsgruppen för diskussion kring förbättringsåtgärder. Frågorna kommer att följas upp vid kommande brukarträff. Samverkan med brukarorganisationer Under året har verksamheten haft en träff med HSO, handikappföreningarnas samarbetsorgan. Syftet var att få synpunkter på verksamheten och informationsutbyte. Det som diskuterades på träffen var bland annat följande: 14 (17)

15 Hur ser brukarorganisationerna på Umeå kommun som utförare? Vad är positivt och negativt? Vad tror brukarorganisationen är orsaken till att Umeå kommun inte längre har något inflöde till personlig assistans? Vi diskuterar dessa frågor och får till oss organisationens synpunkter. Bland annat att det nu är ett stort fokus på vikten av jurister när brukarna gör sina val. Även inflytande är viktigt för brukarna. Därför det är betydelsefullt att det framgår i informationsmaterial att man som brukare ges möjlighet till en hög grad av inflytande när man väljer Umeå kommun som utförare. Fika i parken Samtliga brukare var under september inbjudna till fika i parken utanför kontoret på Storgatan 28c. Detta var en mycket uppskattad aktivitet. Bas-utbildning Verksamheten ingår både i projektets styrgrupp och i projektgruppen tillsammans med verksamheten barn och unga med funktionsnedsättning samt intellektuell funktionsnedsättning. 0-fel nätverk Projektidén är initierad av företag i regionen som påbörjat ett förbättringsarbete och ser ett behov av en regional samverkan på området. Vid en regional Leankonferensen den 10 oktober 2012 fick Länsstyrelsen uppdraget att bilda ett regionalt nätverk för strategiskt förbättringsarbete. Samarbetet sker närmast med Länsstyrelsen som projektägare och Process IT vid Umeå universitet som närmaste samarbetspartnern. Nätverket har etablerat en referensgrupp med representanter från de företag och organisationer som tagit initiativ till samarbetet. Syftet med projektet är att samla kunskap och sprida erfarenheter om LEAN produktion/administration genom att etablera och vidmakthålla ett regionalt nätverk. Projektet skall skapa ett digitalt forum som ska fungera som en informations- och arbetsyta för nätverket. Utöver det samarbete som sker genom det digitala forumet, företagskontakter och företagsbesök kommer nätverket att löpande anordna ett antal konferenser och workshops i syfte att inspirera, sprida och öka kunskapen om LEAN. Målgruppen är länets offentliga förvaltning och företag. Alla dessa kan bidra till och dra nytta av nätverket. Även om verksamheterna är skiftande så är utmaningarna likartade. Det är kostnadsfritt medverka i nätverket som drivs av de medverkandes engagemang. Konferenser finansieras genom avgifter. Verksamheten har en aktiv del i nätverket genom verksamhetsutvecklaren som ingår i nätverket. 15 (17)

16 I december höll verksamhetschef och verksamhetsutvecklare ett seminarium för 15 personer från olika företag. De som var med på seminariet fick ta del av verksamhetens metod för förbättringsarbete. Till sist Genom att arbeta med ständiga förbättringar kommer vi att fortsätta att kvalitetssäkra verksamheten. Under 2015 kommer vi att mäta upplevelsen av insatsen personlig assistans genom en brukarenkät. Resultatet av enkäten kommer att återkopplas till brukarna samt finnas med i kvalitetsberättelsen för Kvalitetsberättelsen kommer att kommuniceras till samtliga i verksamheten. Den kommer att tas upp på brukarträff under hösten, medarbetarträff samt i ledningsgrupp. Den kommer även publiceras på umea.se. De förbättringar som gjorts under 2014 kommer vi att följa under (17)

17

Kvalitetsberättelse för verksamheten personlig assistans samt särskilt boende vuxna 1 januari 31 december 2013

Kvalitetsberättelse för verksamheten personlig assistans samt särskilt boende vuxna 1 januari 31 december 2013 Kvalitetsberättelse för verksamheten personlig assistans samt särskilt boende vuxna 1 januari 31 december 2013 Dokumentnamn Kvalitetsberättelse för verksamheten personlig assistans samt särskilt boende

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för:

2014 års patientsäkerhetsberättelse för: 2014 års patientsäkerhetsberättelse för: Kärnabrunnsgatan 1B Söderleden 41 Platensgatan 33 Mörnersgatan 9 Hjälmsätersgatan 14C Rydsvägen 9 Rydsvägen 288 Trumslagaregatan 77 Hunnebergsgården Datum och ansvarig

Läs mer

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003.

Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003. Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Riktlinje för synpunkts- och klagomålshantering VON 2013/02707 003 Riktlinjerna är antagna av vård- och omsorgsnämnden den 13 maj 2003. Reviderade av VOK-lg 2013-09-09, redaktionell ändring 2014-06-30

Läs mer

Verksamhetsuppföljning 2007. Inom vård och omsorg. Simrishamns kommun

Verksamhetsuppföljning 2007. Inom vård och omsorg. Simrishamns kommun Socialförvaltningen Verksamhetsuppföljning 2007 Inom vård och omsorg Simrishamns kommun ADRESS: 272 80 Simrishamn BESÖK: Stenbocksgatan 24 TELEFON: 0414-81 94 00 FAX: 0414-174 17 E-POST: social@simrishamn.se

Läs mer

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg

Kvalitetsberättelse. Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015. Planera. Ansvarsfull Omsorg Kvalitetsberättelse 2015 Kvalitetsberättelse Kvalitetsberättelsen är en sammanställning av Ansvarsfull Omsorgs kvalitetsarbete under 2015 Planera Förbättra Ansvarsfull Omsorg Genomföra Utvärdera Postadress

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Datum Socialförvaltningen 2015-10-27 VERKSAMHETSPLAN Diarienummer Diarieplan 2015/95 701 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete Beslutat av socialnämnden 2013-11-19, 116. Reviderat av socialnämnden

Läs mer

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete

FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN. Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete FAGERSTA KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Ledningssystem för Systematiskt kvalitetsarbete Kvalitetsplan 2013-2014 Innehåll Systematiskt kvalitetsarbete... 2 Varför ett ledningssystem för kvalité?... 2 Utgångspunkt

Läs mer

KVALITETSBOKSLUT 2014

KVALITETSBOKSLUT 2014 KVALITETSBOKSLUT [År] KVALITETSBOKSLUT 2014 Socialförvaltningen Ovanåkers kommun Inledning I denna bokslutsrapport redogörs för de kvalitetsinsatser som genomförts inom socialförvaltningen i Ovanåkers

Läs mer

VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGENS LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE ENLIGT SOSFS 2011:9

VÄLFÄRDSFÖRVALTNINGENS LEDNINGSSYSTEM FÖR SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE ENLIGT SOSFS 2011:9 Verksamhetsområde Kvalitet Förvaltning Välfärdsförvaltningen Fastställd av Humanistiska nämnden 2013-06-18 Omsorgsnämnden 2013-06-19 Dokumentnamn Välfärdsförvaltningens ledningssystem för systematiskt

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete inom verksamheterna flykting och HVB -Styrdokument- 2(12) Styrdokument Dokumenttyp Ledningssystem Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-08-11, 132 Dokumentansvarig

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Vardaga Ullstämma servicehus DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logotyp Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS1, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Catharina Johansson

Patientsäkerhetsberättelse för. Falkenberg LSS1, Nytida AB. År 2014. 2015-01-10 Catharina Johansson Patientsäkerhetsberättelse för Falkenberg LSS1, Nytida AB År 2014 2015-01-10 Catharina Johansson Detta underlag till patientsäkerhetsberättelse utgör en bilaga till vårdgivarens patientsäkerhetsberättelse.

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015

Kvalitetsberättelse 2015 Ronneby Kommun Kvalitetsberättelse 2015 Socialförvaltningen Sofia Wildros, Kvalitetsutvecklare 2016-02-17 1 2 Innehåll 1. Sammanfattning... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Processer/rutiner... 4 2. Mål 2015...

Läs mer

GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4

GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4 Sektorn för socialtjänst GRUNDERNA FÖR DET SYSTEMATISKA KVALITETSARBETET 3 kap 3 och 4 att uppföljningsbara mål utifrån SoL eller LSS fastställs Uppföljningsbara mål utifrån SoL och LSS definieras, på

Läs mer

Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012

Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012 VÅRD- OCH OMSORGSFÖRVALTNINGEN Tillsynsenheten Karlstad 2013-02-22 Tillsynsrapport omsorgskonsulenter 2012 Omsorgskonsulenternas uppdrag Omsorgskonsulenter arbetar tillsammans med MAS, MAR och dietist

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 Daglig Verksamhet Falkenberg Nytida AB Datum och ansvarig för innehållet 2016-01-12 Ewa Sjögren Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun

Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun Kvalitetsberättelse för Lysekils kommun År 2012 Enhet: Socialförvaltning Datum och ansvarig för innehållet 20130220 Agneta Stenqvist Dnr: SON 2013-66-709 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande

Läs mer

Kvalitetsberättelse för vårdgivare

Kvalitetsberättelse för vårdgivare Kvalitetsberättelse för vårdgivare År 2013 Upprättad 2013-01-31 BRITT-MARIE KARLSSON KVALITETSUTVECKLARE 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Mål /strategier 2013 4 Organisatoriskt ansvar för kvalitetssäkringsarbetet

Läs mer

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin

Egenkontroll av verksamhet särskilt boende enligt SoL och bostad med särskild service för vuxna enligt LSS inom socialpsykiatrin D.nr. eller dokumenttyp: Sid. 1 (18) Programområde eller övergripande: Omsorg om funktionshindrade Framtagen av: Ingrid Fagerström Utbildnings- och kvalitetssamordnare Gäller from: Verksamhet: Särskilt

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016)

Avtals- och verksamhetsuppföljning (2016) Kvalitet och utvärderingskontoret 2016-04-20 Dnr Än 2016-314 Malin Robertsson Maria Svensson Jonas Arnoldsson s- och verksamhetsuppföljning (2016) Verksamhet Datum för besök 2016-04-20 Deltagare/metod

Läs mer

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE

Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning. Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Tjänsteskrivelse 1 (2) Handläggare Datum Beteckning Kommunrevisionen 2014-05-19 MISSIVSKRIVELSE Kommunstyrelsen Sociala myndighetsnämnden Kommunfullmäktige (f.k.) Uppföljning av granskningen kring kvalitet

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Diarienummer: LOGGA Patientsäkerhetsberättelse År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-13 Stella Georgas, Verksamhetschef enligt HSL Mallen är framtagen av Sveriges Kommuner och Landsting (reviderad

Läs mer

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015.

Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Sammanställning av uppföljning kring åtgärder och fokusområden på Flottiljen den 16 februari 2015. Närvarande: Elisabeth Forssén, verksamhetschef, Eva Eriksson, samordnare och undersköterska, Inger Brandell,

Läs mer

www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp

www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp www.ljungby.se Rapport Avtalsuppföljning hemtjänst LOV 2015 Sammanställd av socialförvaltningens kvalitetsgrupp Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Bakgrund... 4 Metod... 4 Resultat, kommentarer

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2014-12-09 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Ångbåtens serviceboende Adress: Ångbåtsvägen 10 C Utförare: Produktion Omsorg Verksamhetschef: Elisabeth Bisaillon,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Vardaga Ånestad vårdboende DOKUMENTNAMN ngets regionens eller kommunens logo- Patientsäkerhetsberättelse typ för vårdgivare År 2014 Datum och ansvarig för innehållet: 2015-03-30 Lena Lundmark Innehållsförteckning

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Villa Agadir Datum och ansvarig för innehållet Februari 2015 Pia Henriksson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun

Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun Patientsäkerhetsberättelse för Kungälvs kommun År 2011 Datum och ansvarig för innehållet 2012-01-12 Birgitta Olofsson Ann Karlsson Monika Bondesson VÅRD- OCH ÄLDREOMSORG ADRESS Stadshuset 442 81 Kungälv

Läs mer

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015

Avtals- och verksamhetsuppföljning 2015 Kvalitet och utvärderingskontoret Dnr Än 2016-15 s- och verksamhetsuppföljning 2015 Verksamhet ISA Omsorg AB Datum för besök 2015-11-23 Deltagare/metod Metod Uppföljningen genomfördes via intervjuer med

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad

Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad Patientsäkerhetsberättelse Sunnangårdens Gruppbostad År 2014 Datum och ansvarig för innehållet Lisbeth Lundvall 20150227 Mallen är anpassad av Ambea AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2014 Upprättad av Eva Bladh, medicinskt ansvarig sjuksköterska 2015-03-01 EVA BLADH MEDICINSKT ANSVARIG SJUKSKÖTERSKA 1 Innehållsförteckning Sammanfattning

Läs mer

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet

Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Kvalitetsdokument Avdelningen för LSS-verksamhet Ledningsorganisation Styrsystem och styrprinciper Brukarinflytande Avvikelser och Klagomål Dokumentation Mål och Värderingar Systematiskt förbättringsarbete

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad.

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Vårdgivare boende vid Runby gruppbostad. Datum och ansvarig för innehållet 29/2-2016 Susanna Årman Kvalitetsavdelningen 2015-12-01 Mallen är anpassad

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare gällande Fäladshöjden Lund År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-25 Carina Persson Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier

Läs mer

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared

Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared sida 1 (9) Kvalitets- och utredningsavdelningen Socialförvaltningen Martin Christensen Kvalitetscontroller Rapport från kvalitetsuppföljning av Nytidas dagliga verksamhet Ullared September 2014 sida 2

Läs mer

Kvalitetsberättelse för

Kvalitetsberättelse för Kvalitetsberättelse för Vårdstyrkans Hemvård & Hemsjukvård 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015 03 28 Jennie Fogelquist, Verksamhetschef Vårdstyrkans Hemvård & Hemsjukvård www.vardstyrkan.se Datum:

Läs mer

Anmälan av verksamhetsuppföljning av dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2011

Anmälan av verksamhetsuppföljning av dagverksamhet för äldre med demenssjukdom 2011 SKARPNÄCKS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR ÄLDRE, FUNKTIONSNEDS ATTA OCH KULTUR TJÄNSTEUTLÅTANDE DNR.1.2.1.-651/11 SID 1 (7) 2011-12-09 Handläggare: Kristina Ström Telefon: 08-508 15 047 Kerstin Medin

Läs mer

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler

Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Strategi Program» Plan Policy Riktlinjer Regler Borås Stads Plan för systematiskt kvalitetsarbete Äldreomsorg Funktionshinderverksamhet Individ- och familjeomsorg Socialpsykiatri Systematiskt kvalitetsarbete

Läs mer

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2

Innehållsförteckning... 1. 1. Kvalitetsdefinition... 2. 2. Bakgrund...2. 3. Syfte... 2 KVALITETSPOLICY 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 1 1. Kvalitetsdefinition... 2 2. Bakgrund...2 3. Syfte... 2 4. Mål... 3 4.1 Verksamhetsuppföljningar... 3 4.2 Information om den kommunala

Läs mer

Handbok för Social Dokumentation inom Sektor Vård och Omsorg. Valdemarsviks kommun

Handbok för Social Dokumentation inom Sektor Vård och Omsorg. Valdemarsviks kommun Handbok för Social Dokumentation inom Sektor Vård och Omsorg Valdemarsviks kommun 2011-05-13 Marita Pettersson 2 (11) Inledning Inom vård och omsorg i Valdemarsviks kommun dokumenterar vi idag i personakter

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2013-01-10 Linda Wetterberg verksamhetschef Linnégården Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och

Läs mer

Strategisk kompetensförsörjning

Strategisk kompetensförsörjning www.pwc.se Revisionsrapport Kerstin Svensson Cert. kommunal revisor Strategisk kompetensförsörjning Surahammar kommun Innehållsförteckning 1. Sammanfattande revisionell bedömning... 1 2. Uppdrag... 3 2.1.

Läs mer

Sammanställning av resultat för brukarundersökning. Personlig assistans 2014

Sammanställning av resultat för brukarundersökning. Personlig assistans 2014 Sammanställning av resultat för brukarundersökning Personlig assistans 2014 Dokumentnamn Sammanställning av resultat för brukarundersökning personlig assistans 2014 Dokumentansvarig Eva Bascom, verksamhetschef

Läs mer

Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet

Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet RAPPORT 1(6) 2011-11-02 HUMANISTISK SERVICE VÅRD OCH OMSORG Uppföljning av åtgärdsplan utifrån Staffanstorps kommuns kvalitetsuppföljning den 2009-05-28 Ordinärt boende, Kommunal resultatenhet Våren 2009

Läs mer

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning

Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning Uppföljning av boendestöd LOV funktionsnedsättning 2014-02-17 Anna Spångmark Sofia Rooth Andersson Innehållsförteckning 1 Bakgrund och förutsättningar... 3 1.1 Inledning... 3 1.2 Uppdraget... 3 2 Metod...

Läs mer

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv

Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Revisionsrapport Sigtuna kommun Kommunens demensvård ur ett anhörigperspektiv Lars Högberg Februari 2012 2012-02-24 Lars Högberg Projektledare Carin Hultgren Uppdragsansvarig 2 Innehållsförteckning 1 INLEDNING...

Läs mer

Bilaga 35. Kvalitetsplan. Socialförvaltningen Falköpings kommun

Bilaga 35. Kvalitetsplan. Socialförvaltningen Falköpings kommun Bilaga 35 Kvalitetsplan Socialförvaltningen Falköpings kommun Antagen av socialnämnden 2005 Reviderad 2011 Innehåll Sida Inledning...3 Våra utgångspunkter...3 Kvalitets- och målstyrningsprocessen...4 Kvalitetssystem...4

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Marie Sigurdh, Fäladshöjden, Lund, 2013-02-19 Mallen är anpassad av Carema Care utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN UE,

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Ullstämma servicehus och hemtjänst Datum och ansvarig för innehållet 2016-02-26 Ida Björkman Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården.

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Kvarngården. Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-24 Rikard Strömqvist Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall KVALITETSAVDELNINGEN

Läs mer

Slutrapport. Avvikelserapportering, Vadstena kommun 2014-01-10

Slutrapport. Avvikelserapportering, Vadstena kommun 2014-01-10 Slutrapport Avvikelserapportering, Vadstena kommun 2014-01-10 R Wallin Telefon 011-23 05 34, 076-13 00 518 roger.wallin@se.ey.com Innehåll 1 Inledning...1 2 Revisionsfrågor...1 2.1 Metod...1 2.2 Utgångspunkter/Revisionsbevis...1

Läs mer

Uppföljning av särskilt boende LSS

Uppföljning av särskilt boende LSS SOCIAL- OCH ÄLDREOMSORGSFÖRVALTNINGEN 2014-04-28 SN-2014/1110.722 1 (7) HANDLÄGGARE Natalie Vaneker 08-535 316 74 natalie.vaneker@huddinge.se Socialnämnden Uppföljning av särskilt boende LSS Förslag till

Läs mer

inspektionen för vård och omsorg

inspektionen för vård och omsorg n\ inspektionen för vård och omsorg Dagens program Presentation av IVO 10 min Nationell tillsynsåterföring inom socialtjänsten och verksamheter enligt LSS 50 min Kaffe och fralla 30 min Regional tillsynsåterföring

Läs mer

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014

PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014 Socialnämnden 2015-03-01 PATIENTSÄKERHETSBERÄTTELSE FÖR VÅRDGIVAREN EMMABODA KOMMUN 2014 Handläggare: Ann-Britt Christensen, Medicinskt ansvarig sjuksköterska Upprättad: 2015-03-01 BAKGRUND Patientsäkerhetslagen(SFS

Läs mer

Verksamhetsuppföljning av Utbildningsförvaltningen, LSS korttidsvistelse/korttidstillsyn, Munkhagsgatan 128 och Lantmannagatan 93

Verksamhetsuppföljning av Utbildningsförvaltningen, LSS korttidsvistelse/korttidstillsyn, Munkhagsgatan 128 och Lantmannagatan 93 1 (7) Kvalitets- och utvärderingskontoret 2016-03-16 Dnr ON 2016-167 Björn Skoog Verksamhetsuppföljning av Utbildningsförvaltningen, LSS korttidsvistelse/korttidstillsyn, Munkhagsgatan 128 och Lantmannagatan

Läs mer

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6

Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Göran Nilsson Ordförandens förslag Diarienummer Socialnämndens ordförande 2015-02-16 SN-2015/6 Socialnämnden Verksamhetsplan 2015 för socialnämnden SN-2015/6 Förslag till beslut Socialnämnden beslutar

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2013-12-19 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Föreningen Lugnet Adress: Utholmsvägen 22-32, 178 91 Munsö Utförare: Föreningen Lugnet Verksamhetschef (namn och

Läs mer

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem

2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem 2015 års patientsäkerhetsberättelse och plan för 2016 för Lenagårdens behandlingshem Datum och ansvarig för innehållet 2016-03-01 Marja Gesslin, Verksamhetschef Mallen är anpassad av Nytida AB utifrån

Läs mer

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4

Hammarö kommun. Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel. Advisory Offentlig sektor KPMG AB 2015-02-02 Antal sidor: 4 Bilaga till Samgranskning äldreomsorg och läkemedel Advisory Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 4 2015 KPMG AB, a Swedish limited liability company and a member firm of the Organisation Folkmängden

Läs mer

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning

Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Dnr: RS 2013-541 Utveckling av evidensbaserad praktik inom området personer med funktionsnedsättning Strategi och handlingsplan för Jämtlands län 2014-2015 Susanne Olsson 2014 Utvecklingsledare Ingegerd

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grännäs strands Vårdboende i Valdemarsvik 150122 Grännäs Strands Vårdboende / Åsa Högö VC, Christina Witalisson SSK, Malin Hansson SSK. 1/11 Innehållsförteckning

Läs mer

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS

Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS 2014-09-05 Uppföljning av utförare Bostad med särskild service LSS Uppföljningen avser: Ekerö Serviceboende Adress: Tegelbruksvägen 3 D Utförare: Produktion Omsorg Verksamhetschef: Anneli Westerlund, 073-660

Läs mer

Stadsområdesförvaltning Väster Tjänsteskrivelse Kvalitetsberättelse för Individ- och familjeomsorg 2013 SOFV-2014-265 Sammanfattning

Stadsområdesförvaltning Väster Tjänsteskrivelse Kvalitetsberättelse för Individ- och familjeomsorg 2013 SOFV-2014-265 Sammanfattning Malmö stad Stadsområdesförvaltning Väster 1 (1) Datum 2014-03-04 Vår referens Eva Hansson Socialsekreterare Tjänsteskrivelse Eva.Hansson@malmo.se Kvalitetsberättelse för Individ- och familjeomsorg 2013

Läs mer

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö.

Tillsyn av vårdgivarens systematiska patientsäkerhetsarbete vid den allmänpsykiatüska slutenvården i Malmö. Tg1 2013 v2.5 n W BESLUT Expedit rat lnspektionen för värd och omsorg 2015-07-30 Dnr 8.5-7644/2014-21 1(8) Avdelning syd Jill Franssohn _ii".fi'anssohi'l@ivo.sc Vårdgivarens dnr 1500855 Region 291 89 KRISTIANSTAD

Läs mer

Hur hanteras synpunkter och klagomål?

Hur hanteras synpunkter och klagomål? Hur hanteras synpunkter och klagomål? Resultat från inspektioner av HVB och LSS-verksamheter för barn och ungdomar 2013 Du får gärna citera Inspektionen för vård och omsorgs texter om du uppger källan,

Läs mer

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur)

Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur) SOCIALFÖRVALTNINGEN 2015-03-23 Ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete (struktur) INLEDNING BAKGRUND Socialtjänstlagen 1 (SoL), lagen och stöd och service till vissa funktionshindrade 2 (LSS) och

Läs mer

Värdeforum. Programkatalog Värdeforum Hösten 2014

Värdeforum. Programkatalog Värdeforum Hösten 2014 Programkatalog Värdeforum Hösten 2014 Utvecklingsprogram för kvalitet och ledarskap Famnas Värdeforum är ett utvecklingsprogram för bättre vård och social omsorg som syftar till att skapa en kultur av

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Falkenbergs kommun 2012

Patientsäkerhetsberättelse för Falkenbergs kommun 2012 Patientsäkerhetsberättelse för 2012 Datum:2013-03-01 Sophia Lehnberg, MAS Innehållsförteckning Sammanfattning Övergripande mål och strategier Organisatoriskt ansvar för patientsäkerhetsarbetet Struktur

Läs mer

Uppföljning bostad med särskild service Calmia (Gula gatan)

Uppföljning bostad med särskild service Calmia (Gula gatan) TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Niklas Hermansson 2015-01-13 SN 2015/0025.11.01 0480-453819 Socialnämnden Uppföljning bostad med särskild service Calmia (Gula gatan) Förslag till beslut

Läs mer

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014

2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm. Lägesrapport om verksamheter med personligt ombud 2014 2015-05-12 Dnr 9.2-2851/2014 1(9) Avdelningen för regler och behörighet Anders Molt anders.molt@socialstyrelsen.se Regeringskansliet Socialdepartementet 103 33 Stockholm Lägesrapport om verksamheter med

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse År 2013

Patientsäkerhetsberättelse År 2013 Patientsäkerhetsberättelse År 2013 2014-02-21 Revideras senast 2015-02-27 Sören Akselson Chefsöverläkare 1 Innehållsförteckning Sammanfattning 3 Övergripande mål och strategier 5 Organisatoriskt ansvar

Läs mer

Humanas Barnbarometer

Humanas Barnbarometer Humanas Barnbarometer 2014 1 Inledning Barnets bästa ska vara utgångspunkten i allt myndighetsutövande i Sverige. Barnens behov, inte verksamhetens, ska stå i centrum när kommunerna utreder, beviljar,

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare BURLÖVS KOMMUN SOCIALFÖRVALTNINGEN Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare År 2012 Datum och ansvarig för innehållet 2012-02-21 Ninette Hansson tf Medicinskt ansvarig sjuksköterska Mallen är framtagen

Läs mer

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014

Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 SOCIALFÖRVALTNINGEN Handläggare Eiderbrant Ulf Datum 2015-05-26 Diarienummer SCN-2015-0180 Socialnämnden Inspektionen för vård och omsorg IVO: Tillsyn av bostadssamordningen, Dnr 8.5-29206/2014 Förslag

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Saltsjöbadens Sjukhus Datum och ansvarig för innehållet Eva Magnusson KVALITETSAVDELNINGEN KA/LF 2014-09-29 Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner

Läs mer

Lex Sarah i Kalmar län 2003-2004 Anmälningar om missförhållanden och övergrepp inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade

Lex Sarah i Kalmar län 2003-2004 Anmälningar om missförhållanden och övergrepp inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade LÄNSSTYRELSEN KALMAR LÄN INFORMERAR Lex Sarah i Kalmar län 2003-2004 Anmälningar om missförhållanden och övergrepp inom äldreomsorg och omsorg om funktionshindrade Meddelande 2005:14 Lex Sarah i Kalmar

Läs mer

Granskning av enheterna för personlig assistans

Granskning av enheterna för personlig assistans TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2010-03-15 Socialförvaltningen Maria Johansson, kvalitetsinspektör 1 (7) Diarienr 0004/10-013 Granskning av enheterna för personlig assistans Beslut Tillsynen avslutas Socialförvaltningen

Läs mer

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende

2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende 2014 års patientsäkerhetsberättelse för Grönskogens äldreboende Datum och ansvarig för innehållet 2015-02-11 Yvonne Petersson Mallen är anpassad av Vardaga AB utifrån Sveriges Kommuner och Landstings mall

Läs mer

Namn på enheten (går inte att redigera): AB Jessys Assistans. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Älvsjö.

Namn på enheten (går inte att redigera): AB Jessys Assistans. Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Älvsjö. Namn på enheten (går inte att redigera): AB Jessys Assistans Uppföljande stadsdelsförvaltning (går inte att redigera): Älvsjö Avtalspart/Nämnd: Socialnämnden/Älvsjö sdn Verksamhetschef: Jacqueline Manriquez

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare

Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare Patientsäkerhetsberättelse för vårdgivare 2013 KERSTIN CARLSSON 20140311 1 Inledning Den 1 januari 2011 trädde Patientsäkerhetslagen 2010:659 i kraft. Syftet med lagen är att främja hög patientsäkerhet

Läs mer

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte.

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte. Individ- och familjeomsorg, AngeredS stadsdelsförvaltning Socialsekreterarna som växte. 2 Individ- och familjeomsorg, Angereds Stadsdelsförvaltning AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och

Läs mer

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen

Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Landstingets kansli 2010-01-11 Planeringsavdelningen Ledning och styrning av sjukskrivningsprocessen Kvalitén inom hälso- och sjukvården ska systematiskt och fortlöpande utvecklas och säkras samt vara

Läs mer

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead

Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Kvalitetsberättelse 2015 Medihead Inledning och verksamhetsbeskrivning: Medihead ett privat hemtjänst och assistansföretag, med mångkulturell inriktning (främst till persisk-, arabisk- och kurdisk- talande

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd

Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Patientsäkerhetsberättelse för Älvsjö stadsdelsnämnd Solberga vård- och omsorgsboende År 2014 Datum och ansvarig för innehållet 2015-01-16 Inger Berglund, verksamhetschef enligt 29 hälso- och sjukvårdslagen

Läs mer

Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun

Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun Revisionsrapport Livskvalitet inom äldreomsorgen. Härjedalens kommun 31 oktober 2012 Innehåll Sammanfattning... 1 1. Inledning... 2 2. Resultat... 3 3. Revisionell bedömning... 6 Sammanfattning På uppdrag

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2014

LOKAL ARBETSPLAN 2014 LOKAL ARBETSPLAN 2014 Blåklintens förskola N o N FÖRSKOLA: Blåklinten förskola 1. UNDERLAG - Våga Visa-enkäten riktad till föräldrar - Självvärdering, riktad till pedagoger - Medarbetarenkät - Utvärdering

Läs mer

Uppföljning. Enheten för personligt stöd

Uppföljning. Enheten för personligt stöd Uppföljning Enheten för personligt stöd Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Uppföljning... 3 2.1 Organisation och ledning... 3 2.2 Personal... 4 2.3 Ledningssystem för kvalitet enligt SOSFS 20:9...

Läs mer

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver

Socialtjänstlagen 2 kap. 2 Kommunen har det yttersta ansvaret för att de som vistas i kommunen får det stöd och den hjälp som de behöver Riktlinjer för Anhörigstödet i Boxholms kommun 2011-04-14 Bakgrund Kommunens stöd till anhöriga utgår från socialtjänstlagen och främst 5 kap 10 Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de

Läs mer

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB

Uppföljning 2012-07-25 Proffssystern i Stockholm AB SOLNA STAD Omvårdnadsförvaltningen Uppföljning 20120725 Proffssystern i Stockholm AB Granskare: Metod: Webbenkät, intervju, granskning av rutiner, genomförandeplaner och socialdokumentation Företagets

Läs mer

Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 09:00-12:00

Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 09:00-12:00 Socialnämnden 2013-02-28 Plats och tid: ande: Kungsgatan 12, Socialnämndens sammanträdesrum, kl 09:00-12:00 Mikaela Waltersson (M), ordförande Gullvi Johansson (S) Magnus Ackerot (M) Stefan Hansson (S)

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport

Hemsjukvård. Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner. Revisionsrapport Revisionsrapport Hemsjukvård Margaretha Larsson Malou Olsson Ljusdals kommun i samverkan med Landstinget Gävleborg, Hudiksvall, Ockelbo och Söderhamns kommuner November 2014 Innehållsförteckning 1. Sammanfattning...

Läs mer

Patientsäkerhetsberättelse

Patientsäkerhetsberättelse Patientsäkerhetsberättelse Stiftelsen Skaraborgs Läns Sjukhem 2015 Skövde 160229 Anna-Karin Haglund Verksamhetschef Allmänt Enligt patientsäkerhetslagen (2010:659) ska vårdgivaren senast den 1 mars varje

Läs mer

Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet

Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet Västbus riktlinjer uppdrag och organisation inom Göteborgsområdet Delregional styrgrupp Västbus Reviderad 2015-10-28 Temagrupp Barn och Unga www.samverkanstorget.se I Göteborgsområdet samverkar Västra

Läs mer

BESLUT Lxp rinc 1C( Tillsyn av nämndens ansvar för äldres bedömda behov vid särskilt boende Trädgården, Arboga kommun.

BESLUT Lxp rinc 1C( Tillsyn av nämndens ansvar för äldres bedömda behov vid särskilt boende Trädgården, Arboga kommun. BESLUT Lxp rinc 1C( inspektionenförvårdochomsorg 2014-06-19 Dnr 8.5-5137/20141(6) Avdelning mitt Pernilla Wiklund pemilla.wiklund@ivo.se Arboga kommun Socialnämnden Box 45 732 21 Arboga Ärendet Tillsyn

Läs mer

Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016

Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016 Socialförvaltningen Sammanställd åtgärdsplan för 2015-2016 Bakgrund Förvaltningsledningen har sett låga och försämrade värden i medarbetarundersökningen under de senaste åren på en del frågeområden och

Läs mer

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten

Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten 1 (12) Uppföljning av regelbunden tillsyn i förskoleverksamheten i Stockholms kommun. Bakgrund Skolinspektionen har genomfört tillsyn i Stockholm kommun av förskoleverksamheten (dnr 43-2010:5285). Tillsynen

Läs mer

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet

Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet KVALITETSSÄKRAD VÄLFÄRD Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet EXEMPEL FRÅN SÄRSKILT BOENDE FÖR ÄLDRE Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet 1 1. Kvalitetsgranskning vid besök i verksamhet exempel

Läs mer

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument

1(8) Kommunal hälso- och sjukvård. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2015-06-02 111 Dokumentansvarig Medicinskt ansvarig sjuksköterska Reviderad Upprättad 2012-03-13 Reviderad 2014-01-07,

Läs mer

Beslut för förskola. Skoiinspektionen. i Solna kommun. Beslut. 2014-06-26 Dnr 43-2013:4702. Solna kommun

Beslut för förskola. Skoiinspektionen. i Solna kommun. Beslut. 2014-06-26 Dnr 43-2013:4702. Solna kommun Beslut Solna kommun kommunstyrelsen@solna.se bam-utbilchiingsforvaltnineen@solna.se Beslut för förskola i Solna kommun Skoiinspektionen, Box 23069, 104 35 Stockholm, Besöksadress: Sveavägen 159 Telefon:

Läs mer