Kvalitet OnLine Storträff 2016

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kvalitet OnLine Storträff 2016"

Transkript

1 Kvalitet OnLine Storträff 2016 / (moderator, samtalsledare) En sammanfattning av 2 dagar med fokus på kvalitet och säkerhet i Livsmedelssverige.

2 Introduktion Som kvalitetschef kan man känna sig ensam och utsatt i sin position. Oftast finns det väldigt få att diskutera sina frågor med. Detta har Lena Persson rått bot på, genom Kvalitet OnLine, där man får svar från experter och träffa likasinnade. Lena, och Kvalitet OnLine, anordnar varje år en storträff, där man träffas, nätverkar och lär sig om nya saker som är på tapeten. Det var 2009 som Kvalitet OnLine startade, då som en nättjänst för företag som skulle certifiera sig mot IP Livsmedelsförädling. På de sju åren som har passerat har nätverket och dess betydelse för svenska företagare växt. Sedan 2010 har man även fysiska nätverksträffar, den första var på Ingman Glass i Åhus. Detta år utvidgas även tjänsten så att den gäller hela livsmedelsindustrin. I december var det även den allra första storträffen, fast den var väldigt liten; ett julbord i Helsingborg. Men 2011 var det dags för den första riktiga storträffen: Den maj träffades många glada livsmedelsföretagare och pratade och nätverkade. Och spelade golf! Nu, 2016, var det dags för den 6e storträffen, och nu har Kvalitet OnLine växt till sig ordentligt. Nu är det 6 stycken fysiska nätverk och 150 medlemsföretag. Kvalitet OnLine har under åren införskaffat experter som hjälper till, i form av Bergström & Hellqvist, SAI Global/Valiguard, ControlCert, AllergiKompetens, NordEmballage, Sandholm Associates, Sweco, SAI Global, Valiguard och MarLaw. Även samarbetspartners har införskaffat som också kan hjälpa medlemmarna där det behövs: Lagafors, Axalon, Food Diagnostics, Eurofins och Mobergs, Anticimex. Med alla dessa experter kan Kvalitet OnLine hjälpa sina medlemsföretag med alla frågor som kan komma. Och nätverken skapar en gemenskap och en fantastisk känsla av att man inte är ensam med sina problem. Det var med engagemang jag såg fram emot Storträffen Lena Persson, Kvalitet OnLine, anordnade Storträffen. Vad såg du mest fram emot med storträffen? Att träffa många nya ansikten, med många har jag bara haft dialog via telefon. Vi hade 50 nya deltagare. Jag såg också fram emot att få det proffsigare. I år har jag tagit hjälp av en moderator som kan branschen och även tagit hjälp för att få bättre foton och bättre reportage. Motsvarade träffen dina förväntningar? Det kände jag efteråt, att JA, jag gjorde det igen! Utvärderingen visar att deltagarna var nöjda.

3 Den mörka baksidan- de kriminellas intåg i livsmedelsbranschen Organiserad brottslighet. Sådant finns ju inte i Sverige. Det är ju maffian i Italien, och de håller ju på med knark och korruption. Men sådant finns ju inte lilla Sverige! Vi har länge levt i förtroendefällan; vi utgår ifrån att man kan lita på andra företagare, och det är ju så man vill att det ska vara. Detta vände dock Gela Öman och Anders Burén från GSECSolution upp och ner på. Gela och Anders är inte ursprungliga i livsmedelsindustrin, utan deras bakgrund är inom polisen. Gela är jurist och fd poliskommissare, och Anders är säkerhetskonsult och fd kriminalkommissarie. Gela och Anders pratade främst om piratkopiering, en typ av fusk som det inte pratas så mycket om. De berättade att det är ett mycket större problem än man tror. Till exempel är 2 procent av alla flygplansdelar är förfalskade. Där är en reell risk! De berättade om OPSON V, en operation som Interpol och Europol gjorde. Operationen ledde att ton mat och en miljon liter av falsk mat och dryck beslogtogs, t.ex. 85 ton oliver som färgats med kopparsulfat för att få fin färg. Förfuskningen sker t.ex. genom att man behandlar ruttnad mat med kemikalier så den verkar fräsch, man kallar maten för något den inte är eller att man använder sig av ett känt varumärke, The Triangle of Death fick vi lära oss mer om, ett område där maffian hanterar sophanteringen och matproduktion, och då dumpar giftiga sopor på fälten, något som resulterat i farlig parmaskinka och mozzarella, och lett till att personer i området Triangle of Death i Italien lider av cancer och andra sjukdomar. Gela och Anders berättade att de de grova brottslingarna inte längre utför värdetransportrån, utan istället har tagit på sig kostymen och infiltrerar och utpressar företag, samt sysslar med bedrägerier i form av t.ex. livsmedel och läkemedel. De har dock fortfarande med sig sitt våldskapital. Det är en skrämmande tanke att mannen som för fem år sedan rånade en värdetransport, nu producerar livsmedel som jag ska äta! Några saker att ta med sig hem var att man behöver göra bakgrundskontroller; inte bara av leverantörer, utan även av anställda. Gela Öman och Anders Burén, GSECSolution Tro inte att du kan bygga en bra relation via mail och telefon. Våga ställ frågor och kontrollera bevis. Brottslingar har svårt att se helheten, därför brister det ofta någonstans. Det är viktigt med bakgrundskontroller. Inte bara av leverantörer, utan även av anställda.

4 Hur kan tredjepartsrevisioner avslöja fuskare och bedragare? Vad kan vi lära av Gotlandsfallet? Efter en ordentlig ögonöppnare om riskerna med fusk, och främst hur utbrett det är, så är det viktigt att fundera över hur man själv kan använda denna kunskap. Hur ska jag säkerställa att vi inte råkar ut för något fusk som kan ta död på både varumärket och företaget (och i värsta fall kunden)? Torbjörn Holmberg och Josefine Liew från SAI Global gick igenom hur man kan tänka. Torbjörn och Josefine besitter mycket kunskap om vad man ska tänka på när man ska utreda fusk, då SAI Global gör hundratals tredjepartsrevisioner varje år. De berättade att förutom de typerna av fusk som vi har hört mycket om, hästkött i lasagne, spädning av olivolja, mandel i kryddor och nu senast fusket på Gothemsgården på Gotland, så finns det andra typer av fusk att också betänka, såsom att produkter väger för lite, ompackning av produkter med för kort datum, felaktiga ingrediensförteckningar, felaktig näringsinformation, att konventionellt säljs som eko, och att produkter säljs som högre kvalitet än den egentligen är. Så vilka varningssignaler finns för att hitta en fuskare? Josefine berättade om att man ska dra öronen till sig om det t.ex. är företag som utvecklas snabbt, om saker är för billiga, om det är fel i märkningen (t.ex. att det står att företaget är KRAV-certifierade, men inte är det), om mervärdesprodukter kan produceras i stor mängd på kort tid, om företaget inte är med i någon branschorganisation, eller har fått avvikelser i någon extern revision, som kan tyda på att konstigheter pågår. Hur kan man då kontrollera detta? Några exempel är att se till att ha relevanta specifikationer- vilka krav har man på sin råvara? Annat är att provta varor, kontrollera plombering på ankommande gods, kontrollera avvikelser i externa revisioner (och inte bara se på resultatet), göra massbalansberäkningar hos leverantörer och att göra en mer utbredd leverantörsbedömning. Vertikala revisioner, att följa en faktura eller produkt hela vägen genom företaget är en bra metod. Andra metoder som man kan använda för att upptäcka fusk är t.ex. att intervjua anställda, se på reklamationer och klagomål, och inspektera lager. Torbjörn Holmberg och Josefine Liew, SAI Global Vissa certifikat, t.ex. BRC och FSSC kan man kontrollera i databaser för att se att dokument man får in inte är förfalskade.

5 Få kontroll på livsmedelsfusketriskbedömningar i praktiken Livsmedelsbedrägerier är ett stort problem, och det finns många varningssignaler att hålla kontroll på. Men hur ska man göra för att få kontroll på detta, egentligen? Torbjörn Synnerdal från Eurofins hade många intressanta exempel och tips. Torbjörn berättade om olika livsmedelsbedrägerier kopplat till oss i Sverige, och den problematik som vi står inför. I Sverige är vi för naiva. Vi tror t.ex. att man kan lita på stora företag, men hur var det med Volkswagen? Och nu senast Nokian däck som skickat superdäck till däcktesterna, däck som inte gick att köpa i handeln? Detta var en ögonöppnare för många. Torbjörn berättade många exempel, t.ex. nämnde han den australiensiska honungen där det säljs 10 gånger mer än vad som produceras. Köper ni den, så köper ni fejk, poängterade han. Något annat som diskuterades var att fusk slår undan fötterna för hederliga företagare, se bara till det företag som vunnit den statliga upphandlingen på fruktkorgar: De skulle vara ekologiska och väga 10kg. Istället var det ickeekologisk frukt, och korgarna vägde 4-5 kg. Hur ska man kunna lämna ett bud som kan tävla mot det? Attraktiva mervärden diskuterades, såsom svenskt och KRAV: När svensk eko-fläskfilé kostar tre gånger så mycket som dansk vanlig fläskfilé så kan man ju misstänka att det är ett attraktivt område för fusk. Vi har en stark tilltro till livsmedelskontrollen och de prover som de utför. Släpp det var Torbjörns rekommendation, då det inte alls utförs många prover. Den mentala inställningen är det stora problemet: Vi litar på folk, och det gör även tidningar och myndigheter: Om något går fel så nämns det oftare som ett fel än ett fusk. Torbjörn Synnerdahl, Eurofins Lita inte på någon: Trust must be verified. Citat: Rätt mental inställning är helt avgörande.

6 Almondys arbete med hantering av allergener från råvara till förpackning. Det är inte många företag som är så inblandade i allergenproblematik som Almondy; de har en produkt som är fri från laktos, trots att laktos finns i andra produkter, vissa produkter innehåller hasselnötter, andra inte. Och hela produktionen är fri från gluten. Så hur säkerställer de att de inte får allergener på fel ställe? Detta berättade Margareta Johannesson är kvalitetschef på Almondy om. Almondy är ett glutenfritt bageri, vilket de varit sen starten 1982, och är certifierade som glutenfria enligt Kanadas standard för glutenfritt, en standard som det inte finns någon motsvarighet till i EU. Bageriet har precis börjat med en laktosfri chokladtårta där man uppmärksammat att det inte finns gemensamma gränsvärlden för laktosfritt i världen, något som är problematiskt för ett företag som säljer i 53 länder. Margareta pratade om 5 viktiga delar för att ha kontroll på sina allergener:: utbildning, leverantörsbedömningar, riskbedömningar i bageriet, märkning och kontroll. Gällande utbildning så sker en årlig sådan, och även nyanställda får en introduktion. HACCP-teamet utbildas naturligtvis likaså. Något som de tagit upp som viktigt är line-clearance, att säkerställa att linjen verkligen är fri från allergener innan man kör igång efter ett byte. Även om rutiner för line-clearance finns och följs, så är det viktigt att ta stickprover för att verifiera att man har kontroll. Almondy provtar färdiga produkter och råvaror och tar även ATPprover på rengjorda ytor längs linjen. Trots noggrannare rutiner och provtagning, så är det ibland nödvändigt att märka med kan innehålla spår av. Det har gjorts en noggrann riskbedömning gällande vilka produkter som ska märkas, i vilken man tagit hänsyn till om allergenet är flyktigt och lätt dammar, om det är lätt att städa bort, hur allvarlig allergenen är, och om samma utrustning används för produkter med och utan allergenen. Slutligen har man även utvärderat råvarorna som används i produktionen. Samtliga leverantörer fyller i ett formulär där de informerar om vilka allergener de har i sin produkt och produktion, och var i sådana fall. Margareta Johannesson, Almondy När man utbildar personal är det bra att överdriva, så de förstår allvaret. Det kan man t.ex. göra genom att visa en löpsedel där man har skrivit att Företag Xs produkter gjorde 5-årig pojke svårt sjuk. Fundera på vilka saker anställda måste kunna från dag 1, och se till att de får den informationen. Allergener är en sådan viktig sak.

7 Har du koll på allergener i bulkvaror? De flesta livsmedelsföretagen är medvetna om riskerna med allergener, och tar dessa risker seriöst. Riskerna hanteras noggrant med utbildning, städning, provtagning och märkning när det behövs. Dock berättade Anne-Li Karlsson från AllergiKompetens om ett område där det fortfarande finns stora risker. Anne-Li har arbetat med allergifrågor sedan 1999 och kan därför sägas vara en riktig expert på ämnet. Hon berättade om de vanligaste orsakerna till att allergener hamnar på fel plats är oavsiktlig förekomst av allergen i en produkt, sammanblandning (att man har produkt i fel förpackning) och felmärkning (att produkten är i rätt förpackning men är felmärkt). Hon gick djupare in i vad det är som är orsaken till oavsiktlig förekomst av allergen i en produkt, och där finns tre orsaker: att råvaran är kontaminerad, att produkten kontamineras under förädlingssteget, eller en oavsiktlig tillsats av ämnet som resulterar i fel märkning. De flesta av dessa risker finns hos företaget som förädlar produkten, och hanteras i företagets HACCP. Dock är risken för kontaminerad råvara det som är svårast för livsmedelsföretagaren att ha kontroll på. Det har förekommit många återkallningar på detta tema: Lantmännen återkallade mjöl med soja, och the Hut Group återkallade sojasnacks för att de innehöll gluten. Anne-Li berättade att det finns gränser och standarder för tillåten inblandning av andra ämnen i spannmål. Det är lätt att tro att vetemjöl inte innehåller soja. Men vetemjöl odlas ute på åkrar, och så hanteras ju också soja. I USA är det i stort sett omöjligt att få tag på vetemjöl som inte innehåller soja. Därför finns det standarder som beskriver hur mycket främmande material (t.ex. soja) som får finnas i vetemjölet. Detta medför flera problem: För det första kan man undra om alla känner till att det är på det här sättet. För det andra, om man ska utvinna något (exempelvis rent protein) ur en sådan råvara, så finns risken att allergenen anrikas till höga halter, och slutligen detta med fusk. Jag kanske betalar för att få rent vetemjöl, men om leverantören kan tjäna en hacka på att skicka mig en billigare, mindre kontrollerad variant, så kanske hen gör det. Detta är något för alla att fundera på. Vilka riskråvaror har jag? Anne-Li Karlsson, AllergiKompetens En bedömning av risken med detta kan vara värd att göra. Vilka riskråvaror finns i produktionen? Är det definierat vilken standard det ska vara på dessa? Analysera för att se att det inte är kontaminerat.

8 Värdeskapande interna revisionererfarenheter och framgångsfaktorer Interna revisioner har en risk att bli något nödvändigt ont. Man gör det för att standarden säger det, det är ett måste, och löser avvikelserna med fokus på vad standarden säger, snarare än vad som är bra för företaget. Så är det naturligtvis inte överallt, men utan en kontinuerlig utveckling av internrevisionerna riskerar man att hamna där. Magnus Bergström och Rikard Hellqvist är experter inom detta område. Rikard och Magnus kom in i salen med kartonger över huvudet och ögonen, vilka det stod BRC och FSSC på. Detta för att symbolisera att man, när man tar på sig sin revisorshatt, fokuserar bara på standarden. De garanterade att det finns bättre sätt att göra det på. En viktig punkt är internrevisorn- vilka blir utvalda? En vision vore att det var blivande chefer, med tanke på den insyn i verksamheten som interna revisorer får. Revisorn måste också vilja utveckla och utvecklas själv, vara förtroendeskapande och leverera resultatet med kärlek; ett otrevligt utpekande av fel är inte så konstruktivt. Så vad är tanken med de interna revisionerna? En viktig poäng som togs upp är vilka mål och förväntningar som finns på internrevisionsarbetet. Har man fått det definierat? Arbetet kan annars fokusera på att skapa stabilitet, det är det vanligaste, gör vi det vi har bestämt att vi ska göra? Följer vi standarden? Men revisionerna kan även gå djupare, med fokus på att utveckla rutiner och system. Når vi våra mål? Är systemen effektiva? Man kan även ha olika fokusområden varje år. Om man verkligen vill få ut affärsnytta av internrevisionerna kan de ha fokuset att utveckla affärerna. Har vi rätt saker i vår produktportfölj? Har vi rätt mål och nyckeltal? Används resurser effektivt? I sådana revisioner blir det fokus på att reflektera och väcka tankar, och inte att ifrågasätta. Men om man gör revisioner på det sättet, hur får man då med alla krav i standarden? Interna revisioner görs ju ofta utifrån kapitlen i standarden, just för att se till att få med allt. Stå med en fot i lådan och en fot utanför, blev svaret. Och man kan ju också ha en slask-revision, där man går igenom allt man måste, bara för att man måste. Magnus Bergström och Rikard Hellqvist, Bergström & Hellqvist. : Citat Rikard: Vi utvärderar tillsammans våra processer. Internrevisorn leder den här dansen. Hur ser trenderna ut? Är det alltid 100% rätt, så sluta kontrollera det, fokusera på något annat istället. Intern branding av internrevisionsarbetet kan vara bra. Man kan t.ex. döpa om det till förbättringsdagar.

9 Nya krav som påverkar alla standarder Ett stående inslag på Kvalitet OnLines Storträffar är nyheter inom standarder. Det är ju något som de flesta påverkas av, och det händer ju nya saker hela tiden. Detta är något som Patrick Gustavsson från ControlCert Scandinavia har mycket kunskap om, då han är aktiv i revideringen av FSSC som ska vara klar 2017/2018. GFSI, modern till alla standarder inom livsmedelssäkerhet, kommer med en ny version under När den är klar kommer samtliga GFSI-godkända standarder att följa efter, FSSC version 4 kommer t.ex. efter att GFSI är klar, och kommer fokusera på GFSIs nya krav. Några nyheter i GFSIs nya version är att revisorers kompetens måste kvalitetssäkras, det räcker inte med ett CV, man måste även tenta, något som kommer att höja standarden på revisorerna. En annan nyhet är att det måste förekomma någon variant av oannonserade revisioner. Detta kan ju bli lite svårlöst, då risken blir att rätt personer inte är på plats den dagen då revisionen är. Ett sätt som standarderna kan lösa detta på, är att kontrollera dokumentation och skriftliga rutiner på ett annonserat tillfälle, men att själva produktionen kontrolleras oannonserat. Även risken för bedrägerier och hot kommer in som nya krav. Här är fokus dock på handlingsplanen, inte på riskanalys, som det varit tidigare. Uppdateringen av ISO 22000:2005 pågår, berättade Patrick som deltar i revideringen. Man har fått in många kommentarer, och många motstridiga åsikter, varför det tar lång tid att arbeta igenom den. En ny del i ISO är att alla ISOstandarder ska ha samma grundstruktur. Detta kommer att göra det enklare för de företag som arbetar enligt flera ISO-standarder. USAs FSMA (Food Safety Moderization Act) har uppdaterats, med nya krav på till exempel food defence. Benchmarking har skett mellan FSSC och FSMA och FSSC uppfyller alla krav i FSMA, vilket kan innebära att företag som är certifierade enligt FSSC inte behöver få besök av FDA framöver. Patrick Gustavsson, ControlCert Scandinavia Förtydligande i FSSC 22000: oprp= operational prerequisite program. Allt mellan CCP och PRP. Någon typ av processteg med styrning, som ej är CCP.

10 Hitta drivet i förbättringsarbetet Något som företag kan tjäna mycket på är förbättringsförslag. De kan komma från revisioner, men även från medarbetare som ser en enkel förbättring på sin arbetsplats. Men hur ska man göra för att fånga in förslagen, och att få dem verkställda? Och viktigast av allt, hur ska man få detta att bli en naturlig del av vardagen på företaget? Åsa Lindelöf är kvalitets- och miljöledare på SÖRAB och har där genomfört mycket arbete om detta, som hon delar med sig. Det var inte sagt när Åsa började att hon skulle jobba med förbättringsarbete, men så har det blivit, och med gott resultat också. SÖRAB är ett företag med 34 anställda, och ca 100 personer i entreprenad. Företaget har återvinningsstationer där avfall från privatpersoner och företag hanteras. Återvinningsstationerna är sådana miljöer där det är lätt att de kan hända olycksfall, varför det har varit viktigt att få in förbättringsförslag för att förebygga detta. Ett exempel är att man satt upp en bom och staket på ett ställe där folk tidigare genade, och riskerade att bli påkörda. Företaget har ökat sitt antal förbättringsförslag från ca tjugo 2012 till 130 år En ökning som inte varit möjlig utan ett bra verktyg för rapportering. De använder ett datoriserat system, baserat på Sharepoint, där man kan lägga in tillbud, förslag, felanmälan, reklamationer, samt resultat från arbetsmiljöronder och egenkontroll. Man kan även rapportera händelser på telefonen, något som är viktigt för de anställda som inte sitter vid en dator. Det är viktigt att alla känner till systemet, varför Åsa säkerställer att alla nyanställda får enskild utbildning i detta. Entreprenörer får också utbildning i samband med avtalsstart, och det finns även en skola på intranätet. Åsa har upplevt att flygande utbildningar har varit mycket värdefullt; att komma ut i verksamheten och hålla utbildningar i sorteringsbodar och caféer. Att fira och uppmärksamma är något som är viktigt. Det har Åsa gjort genom att fylla taket i ett rum med så många ballonger som man fått in förbättringsförslag på en månad, med symboliken att alla förbättringsförslag är inte så stora, men tillsammans får de oss att lyfta. Åsa har kommit så här långt genom att skicka ut månadssammanställningar till ledningsgruppen, som fler ville ta del av. Hon lägger inte ut namnen på de som kommit med förslagen. Det behöver inte vara så himla märkvärdigt, man ska kunna komma med små förbättringar också. Åsa har även tagit in exjobbare, informerat på personalkonferenser och lagt ut resultat av förslagen på intranätet Åsa Lindelöf, SÖRAB Att praoa i verksamheten är något som Åsa rekommenderar. Tänk på att ha säljande rubriker i rapporter.

11 Hur man skapar framgångsrika team där alla drar åt samma håll med glädje. Som kvalitetschef vet man mycket om företaget, mer än de flesta andra, och kan därför påverka. Men hur gör man för att få med sig sin ledningsgrupp? Hur gör man för att alla ska bli engagerade och jobba ihop mot ett gemensamt mål? Detta vet Susanne Pettersson som är idrottspsykologisk rådgivare för elitidrottare. Susanne berättade att bakom varje elitidrottare står det ledare, och därför är det viktigt att alla drar åt samma håll, så idrottaren inte får olika instruktioner och råd. Susanne berättade att för att skapa framgångsrika team behövs främst 5 stycken saker. För det första behövs en tydlig riktning, med syfte, vision och mål. Detta behöver man också hålla levande för gruppen och individen; det går ju inte att en individ drar åt ett helt annat håll än resten. Det andra är goda tillstånd, såsom glädje och skratt. Idrottare tränar sig i att kunna sätta sig i vinnartillstånd närsomhelst. Man måste också ha kontroll på vad som händer med tillstånden när stressen ökar, för idrottare innebär det Globen full av supportrar, för livsmedelsföretag kanske mer en extern revision. En tredje del att säkerställa är att alla i teamet vet vad som gäller; man måste ha tydliga ramar. Hjärnan blir stressad av otydlighet, och det bäddar för konflikter. Den fjärde punkten är att man ska hjälpa varandra, och den femte är på samma tema, och gäller att man ska ha god kommunikation och feedback. Susanne Pettersson Ett team= en grupp med gemensamt syfte och gemensamt mål, där alla tar ansvar för resultatet.

EN MÖTESPLATS FÖR KVALITET OCH MILJÖFRÅGOR. Frågor och svar Kvalitet OnLine Storträff den 19-20 maj 2016

EN MÖTESPLATS FÖR KVALITET OCH MILJÖFRÅGOR. Frågor och svar Kvalitet OnLine Storträff den 19-20 maj 2016 Frågor och svar Kvalitet OnLine Storträff den 19-20 maj 2016 GSECSolution Om Fusk & sabotage Den mörka baksidan - de kriminellas intåg i livsmedelsbranschen. Gela Öman & Anders Burén - GSECSOLUTION Gela

Läs mer

Hej alla Nätverkare - lite höstuppdateringar!

Hej alla Nätverkare - lite höstuppdateringar! Sida 1 av 5 Nyhetsbrev med senaste nytt. Problem att visa det? Se det i webbläsaren. Avsluta prenumeration? Klicka här. Kvalitet OnLine Nyhetsbrev nr 4-2012 VILL DU GÅ MED I KVALITET ONLINE ELLER DELTAGA

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande

Granskningsrapport. Brukarrevision. Londongatan Boende för ensamkommande Granskningsrapport Brukarrevision Londongatan Boende för ensamkommande 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi

Läs mer

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott

Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 1 (16) 2015-10-22 Område Livsmedelskontroll Avdelning Support Sammanställning: enkät om livsmedelsbrott 2 1. Sammanfattning För att ta reda på vilka möjligheterna är för livsmedelskontrollmyndigheterna

Läs mer

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén

Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015. Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Information och hantering av allergener på restaurang Januari 2015 Petrus Landin Eva Ringborg Helena Rosén Januari 2015 Utgivningsdatum: 2015-02-17 Utgivare: Miljöförvaltningen, Livsmedelskontrollen Projektledare:

Läs mer

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling

Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling Från förvaring till förvandling I samband med att jag coachade en verksamhetschef för ett gruppboende fick jag vara med om en märkbar utveckling. Chefens överordnade ringde mig och berättade att chefen

Läs mer

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm

Enkätsvar 2013. Fler kvinnor. Enkätsvar 2013 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Kyrkans Familjerådgivning Stockholm Enkätsvar 13 Under en fyraveckorsperiod, 25/2 till22/3 13, bad vi våra besökare på mottagningarna i Stockholm och Handen att fylla i och svara på en brukarenkät.

Läs mer

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd

Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Sammanställning 6 Lärande nätverk samtal som stöd Bakgrund Syftet med lärande nätverk är att samla in och sprida kunskap och ta del av aktuell forskning. Samtliga lokala lärande nätverk består av personer

Läs mer

Projekt. Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört 2010.

Projekt. Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll. Ett projekt inom livsmedelsavdelningen. Genomfört 2010. Projekt Revisionmetodik -utbildning i systemkontroll Ett projekt inom livsmedelsavdelningen Genomfört 2010. Författare: Margareta Söderstedt Margareta Jonsson 2 Sammanfattning Dagens livsmedelslagstiftning

Läs mer

5 vanliga misstag som chefer gör

5 vanliga misstag som chefer gör 5 vanliga misstag som chefer gör och vad du kan göra för att undvika misstagen! www.helenastrom.se Telefon: +46(0)704 32 83 08 Inledning Först tänkte jag ge mina fem bästa tips till ledare. Men jag kom

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Innehållsförteckning

Innehållsförteckning Innehållsförteckning Sammanfattning...s 3 Bakgrund och inledning...s 4 Problemformulering och syfte & Avgränsningar...s 5 Genomförande...s 6 Resultat av projektet...s 7 Värdering av arbetet och resultatet...s

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Frågor och svar om MFJ

Frågor och svar om MFJ Frågor och svar om MFJ 1. Är det inte lite gubbigt med bara män i styrelsen? 2. Vilka utmaningar kommer bli störst för föreningen? 3. Är ni kvinnohatare? 4. Är inte det stora samhällsproblemet män som

Läs mer

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som:

Att ge feedback. Detta är ett verktyg för dig som: Att ge feedback Detta är ett verktyg för dig som: Vill skapa ett målinriktat lärande hos dina medarbetare Vill bli tydligare i din kommunikation som chef Vill skapa tydlighet i dina förväntningar på dina

Läs mer

Dagverksamhet för äldre

Dagverksamhet för äldre Äldreomsorgskontoret Dagverksamhet för äldre Delrapport med utvärdering Skrivet av Onerva Tolonen, arbetsterapeut, 2010-08-09 Innehåll 1. Inledning...3 1.1 Vilka problem ville vi åtgärda?...3 1.2 Vad vill

Läs mer

Bättre Självförtroende NU!

Bättre Självförtroende NU! Bättre Självförtroende NU! AV: Dennis Danielsson En bok om att hitta, skapa eller ta tillbaka ett självförtroende på topp. Boktitel: Bättre Självförtroende NU! Copyright 2012, Dennis Danielsson Omslagsdesign:

Läs mer

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet

Idéskrift. Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Idéskrift Avtalsuppföljning för transportköpare inom miljö och trafiksäkerhet Inledning Att genomföra avtalsuppföljning gentemot leverantörer är en viktig del i affären. Syftet med uppföljningen är att

Läs mer

Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig

Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig TEM:s utbildningar vår och höst 2013 Malmö, Skåne, Sverige Stiftelsen TEM Stortorget 17 211 22 Malmö 040-606 55 80 VÅRA UTBILDNINGAR Välkommen till TEM:s inspirerande

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 201120 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010

Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Vårtal vid Agunnaryds hembygdsgård 2010 Kära Agunnarydsbor och besökande gäster! Jag ska berätta för er om Inget. Ja, hon hette inte Inget utan Ingrid Kajsa. Men hon kallades alltid Inget på Kjöpet. Hon

Läs mer

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117]

Utbildningsförvaltningen. Spånga gymnasium 7-9 [117] Utbildningsförvaltningen Spånga gymnasium 7-9 [117] I denna rapport finner du din enhets resultat från medarbetarenkäten 2012. Datainsamlingen har skett under perioden 3 september 28 september 2012. På

Läs mer

Intervju med Elisabeth Gisselman

Intervju med Elisabeth Gisselman Sida 1 av 5 Intervju med Elisabeth Gisselman 1. Tre av fyra personer hemlighåller psykisk ohälsa för sin omgivning på grund av rädsla för diskriminering och avståndstagande varför är vi så rädda för psykisk

Läs mer

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken.

Generell Analys. 3. Det är viktigt att du väljer ett svar i vart och ett av de åttio blocken. Generell Analys Instruktioner De flesta av oss saknar tid eller intresse att verkligen fundera och reflektera över den arbetssituation vi befinner oss i. Vi vet naturligtvis hur det känns, vi kollar läget,

Läs mer

Informatör åt polisen lämnades utan skydd

Informatör åt polisen lämnades utan skydd Informatör åt polisen lämnades utan skydd Bokmärk artikel Publicerad i dag 00:01 Foto: Magnus HallgrenJohan lämnades utan skydd efter att ha arbetat som informatör åt polisen. Riksdagen har överlåtit åt

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

AYYN. Några dagar tidigare

AYYN. Några dagar tidigare AYYN Ayyn satt vid frukostbordet med sin familj. Hon tittade ut genom fönstret på vädret utanför, som var disigt. För några dagar sedan hade det hänt en underlig sak. Hon hade tänkt på det ett tag men

Läs mer

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11

Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 Barns och ungdomars åsikter om akuten, barnakuten och avdelning 11 - En undersökning av barnrättspraktikanter inom Landstinget Kronoberg Lina Ax och Elin Andén Barn- och fritidsprogrammet åk 3 Teknikum

Läs mer

Granskningsrapport. Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF

Granskningsrapport. Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF Granskningsrapport Brukarrevision Boendestöd Örgryte Härlanda SDF 2014 . INLEDNING Om brukarrevision Detta är en rapport från brukarrevisionen. Brukarrevision är ett sätt att ta reda på vad de vi är till

Läs mer

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009

Sammanställning av studentenkät arbetsterapeuter 2009 1(16) 1. Termin 1. Termin 1 20 49 2. Termin 2 0 0 3. Termin 3 8 20 4. Termin 4 12 29 5. Termin 5 1 2 6. Termin 6 0 0 Antal ej angivit svar: 2 av 43 (=4,65%). Antal svarande: 41. 2(16) 2. Möjligheterna

Läs mer

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9

HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 HANDLINGSPLAN AMT Arbete mot mobbning och annan kränkande behandling vid Bodals skola F-9 Reviderad 2009-09-30 av rwk Sidan 1 av 23 Innehållsförteckning HANDLINGSPLAN - AMT...3 Åtgärdstrappan en handlingsplan

Läs mer

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN

KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN KLOKA FRÅGOR OM ÄLDRES LÄKEMEDELSBEHANDLING ATT STÄLLA I SJUKVÅRDEN Kloka frågor vänder sig till dig som är äldre och som använder läkemedel. Med stigande ålder blir det vanligare att man behöver läkemedel.

Läs mer

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare!

Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! White Paper #6 Chefens sju dödssynder - undvik dem och lyckas som ledare! Malin Trossing för Kontentan, augusti 2013 Kontentan Förlags AB www.kontentan.se För att bli programmerare krävs flera års programmeringsutbildning

Läs mer

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå

Kom Med projektet. Samordningsförbundet Skellefteå Kom Med projektet Ett samverkansprojekt mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skellefteå kommun och Landstinget Halvårsrapport 2008-02-16 2008-09-16 Rapporten sammanställd av: Anneli Edvinsson,

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2015015 Innehåll SSIL Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal bortfall Genomförda intervjuer

Läs mer

Media styr alla dina intressenter

Media styr alla dina intressenter Media styr alla dina intressenter Isabella Engblom, VD, Tillit Kommunikation: Varför heter ditt företag Tillit Kommunikation? Namnet Tillit kom av att det är vad som krävs för att få till stånd bra kommunikation.

Läs mer

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar

De glömda barnen. En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar De glömda barnen En undersökning om skolans och socialtjänstens arbete för barn med missbrukande föräldrar September 2007 Innehållsförteckning Inledning och sammanfattning... 3 Bakgrund och metod... 5

Läs mer

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte.

Individ- och familjeomsorg, Socialsekreterarna som växte. Individ- och familjeomsorg, AngeredS stadsdelsförvaltning Socialsekreterarna som växte. 2 Individ- och familjeomsorg, Angereds Stadsdelsförvaltning AFA Försäkring genomförde preventionsprojektet Hot och

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

Varför Hur upprättar man man en en kommunal rese- och mötespolicy? 1 2011-02-15

Varför Hur upprättar man man en en kommunal rese- och mötespolicy? 1 2011-02-15 Varför Hur upprättar man man en en kommunal rese- och mötespolicy? 1 2011-02-15 Policy ange riktning och ambitionsnivå Vad är en resepolicy? Styrning, kontroll och uppföljning, så att resandet ligger i

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

Leda förändring stavas psykologi

Leda förändring stavas psykologi Leda förändring stavas psykologi Kjell Ekstam Leda förändring Liber, 2005 John E. Kotter Leda förändring Richters, 1996 Patrick Lencioni Ledarskapets fem frestelser Prisma, 1999 Att leda förändring handlar

Läs mer

Liten introduktion till akademiskt arbete

Liten introduktion till akademiskt arbete Högskolan Väst, Inst för ekonomi och IT, Avd för medier och design 2013-09-14 Pierre Gander, pierre.gander@hv.se Liten introduktion till akademiskt arbete Den här texten introducerar tankarna bakom akademiskt

Läs mer

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever

TILL DIG SOM ARBETSGIVARE. PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever TILL DIG SOM ARBETSGIVARE PRAO I PRAKTIKEN Tips och information för dig som tar emot prao-elever PRAO I PRAKTIKEN 1 Vägen till besöksnäringen börjar hos dig Dagens elever är framtidens medarbetare och

Läs mer

God morgon Z, Hoppas du kunnat sova. Det blev ju litet jobbigt igår, och jag tänkte att jag kanske kan försöka förklara hur jag ser på det som hände och på hur vi har det i ett brev. Jag gissar att du

Läs mer

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin

Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan. Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Lära tillsammans som grund för utveckling erfarenheter från förskolan Sunne 3-4 februari 2010 Katina Thelin Problem... Någonting man försöker undervika och om möjligt göra sig av med eller En möjlighet

Läs mer

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN

Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Område Söder - Nygårdsskolan LIKABEHANDLINGSPLAN Skolan har ett stort ansvar när det gäller att garantera alla barns och elevers trygghet i skolan. Det innebär att diskriminering på grund av kön, etnisk

Läs mer

{ karriär & ledarskap }

{ karriär & ledarskap } CHEFENS SJU Slut ögonen och dröm dig bort en stund. Se en värld framför dig där ingen chef bryter mot någon av chefens sju dödssynder. Där alla chefer är riktigt bra ledare och brinner för sina medarbetares

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Hur upplevde eleverna sin Prao?

Hur upplevde eleverna sin Prao? PRAO20 14 PRAO 2015 Hur upplevde eleverna sin Prao? Sammanställning av praoenkäten 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING BAKGRUND OCH INFORMATION 1 UPPLEVELSE AV PRAO 2 OMHÄNDERTAGANDE PÅ PRAOPLATS 3 SYN PÅ HÄLSO-

Läs mer

Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27

Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27 Fördelarna med att driva eget företagarna berättar 2015-04-27 Senast uppdaterad 2015-04-27 Att driva företag är som ett virus, det går inte att sluta. Du har friheten att styra över din egen tid. Det arbete

Läs mer

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012

Schemalagd lunch. Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Schemalagd lunch Intervju med Ann-Christin Pinola, rektor på Gustav Adolfsskolan i Alingsås 9 mars 2012 Hur länge har du varit rektor på skolan? Ca 12 år. Hur många elever och vilka årskurser har ni på

Läs mer

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept.

Recept för rörelse. TEXT Johan Pihlblad. Lena Kallings är medicine doktor och landets främsta expert på fysisk aktivitet på recept. Recept för rörelse Minst hälften av svenska folket rör sig för lite. Forskare varnar för negativa hälsoeffekter och skenande sjukvårdskostnader i en snar framtid. Frågan är vad som går att göra. Fysisk

Läs mer

Övning 1: Vad är självkänsla?

Övning 1: Vad är självkänsla? Självkänsla Inledning OBS! Hela föreläsningen ska hålla på i 45 minuter. Samla gruppen och sitt gärna i en ring så att alla hör och ser dig som föreläsare. Första gången du träffar gruppen: Föreläsaren

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Resultat Varberg. 64 respondenter

Resultat Varberg. 64 respondenter Resultat Varberg 64 respondenter 1 2 Kommentarer Starta-eget kurs Gick några ggr på entreprenörskolan när jag hållit på några år Inte individanpassat, dessutom mer information snarare än dialog. Upplevde

Läs mer

SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004

SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004 SUNE Tidningen Hästfynd nr 5, 2004 (utdrag ur en horsemanshiptränares dagbok) Text: Sven Forsström Foto: Inger Lantz En vinterdag för ungefär ett år sedan ringde min telefon. Som så många andra gånger

Läs mer

Varför är jag domare. Roller och förväntningar

Varför är jag domare. Roller och förväntningar Domarskap Steg1 1 2 Varför är jag domare Två domare reagerar inte lika i en likartad situation under matchen. Två människor är inte lika. Alltså finns det inget facit till hur vi bör förbereda oss inför

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund

Arbetsmöte 1. Vi arbetar med vår värdegrund Om arbetsmöten Arbetsmötena handlar om hur vi ska arbeta för att värdegrunden ska ge resultat, det vill säga att de äldre personer som vi ger stöd och omsorg kan ha ett värdigt liv och känna välbefinnande.

Läs mer

KLIENTUNDERSÖKNING. på Prostitutionsenheten september november 2005. Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- P ROSTITUTIONSENHETEN

KLIENTUNDERSÖKNING. på Prostitutionsenheten september november 2005. Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- P ROSTITUTIONSENHETEN Socialtjänstförvaltningen I NDIVIDORIENTERADE VERK- SAMHETER P ROSTITUTIONSENHETEN KLIENTUNDERSÖKNING på Prostitutionsenheten september november 2005 1 Förord Prostitutions- och Spiralenheten är i sin

Läs mer

Rostocks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Rostocks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Rostocks förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1-3 år 1/10 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson.

Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Bli familjehem, kontaktfamilj, stödfamilj eller kontaktperson. Öppna ditt hem för någon som behöver det. Vi behöver dig som kan finnas där när det blir jobbigt,

Läs mer

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Tillgänglighet

Bilaga till FoU-rapport 2014:2. PERSONALENS UPPLEVELSE AV HEMSJUKVÅRD. Tillgänglighet Bilaga 2. Samtliga kommentarer till frågorna om TILLGÄNGLIGHET Härnösands kommun -Varierar beroende på vilken person man kontaktar. -dsk svarar defenitivt inte på mobilen alla gånger. är naturligtvis upptagen

Läs mer

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013

Nyckeltalsinstitutets. årsrapport 2013 Nyckeltalsinstitutets årsrapport 2013 För 18:e året i rad sammanställer Nyckeltalsinstitutet en rad olika personalnyckeltal. För tolfte året presenteras Attraktiv Arbetsgivarindex AVI och för nionde året

Läs mer

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 «

Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn » 1 « Människohandel - Information till dig som är god man för ensamkommande barn» 1 « Till dig som är god man Många gånger anmäls inte brottet människohandel även om det idag är världens tredje största brottsliga

Läs mer

Kvinnligt företagande i Ydre

Kvinnligt företagande i Ydre Kvinnligt företagande i Ydre Mötesplatser är en viktig pusselbit för att nytänkande och positiv energi ska skapas. Det är ju trots allt i mötet som det händer, en tanke läggs ihop med en annan och blir

Läs mer

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN

FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN FÖRKORTA DIN VÄG PÅ BANAN Av Marie Hansson - Känns hunden för snabb? - Har du svårt att hinna dit du vill på banan? Själva kärnan i lösningen på problemet borde väl vara att förkorta din väg? Ju svårare

Läs mer

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på

En annan mycket roligare del i arbetet var att jag ofta fick följa med min handledare ut på Manpower Student är ett eget bolag och en egen avdelning inom Manpower. Manpower är världsledande när det gäller arbetsmarknadsrelaterade tjänster som rekrytering, uthyrning och jobbförmedling. De finns

Läs mer

PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET

PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET PLAN FÖR LIKABEHANDLING VID MONTESSORIFÖRSKOLAN FRÖHUSET OCH MONTESSORISKOLAN VÄXTHUSET 2009-200 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 3 MÅL OCH ÅTGÄRDER FÖR LÄSÅRET 09/0... 4 METODER...5 Ansvarsområden:...5...

Läs mer

Självbestämmande och delaktighet

Självbestämmande och delaktighet NATIONELL VÄRDEGRUND Utbildning med Egon Rommedahl Självbestämmande och delaktighet November 2014 Instruktioner till träff 1, Hösten 2014. Värdighetsgarantierna i Mölndal Stad Instruktioner för samtalet

Läs mer

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen

Det goda mötet. Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Goda exempel från livsmedelskontrollen Det goda mötet Många livsmedelsföretagare upplever att den offentliga kontrollen innebär en rad administrativa svårigheter. Landsbygdsdepartementet

Läs mer

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet?

Elevkår, vadå? Varför elevkårsverksamhet? Elevkår, vadå? Alla elever i skolan tillhör skolans elevkår, på samma sätt som att alla lärare i skolan tillhör skolans lärarkår. Genom en elevkår har eleverna ett representativt organ för att försvara

Läs mer

SAMARBETSPARTNERS & UTSTÄLLARE KVALITET ONLINE STORTRÄFF 2016

SAMARBETSPARTNERS & UTSTÄLLARE KVALITET ONLINE STORTRÄFF 2016 SAMARBETSPARTNERS & UTSTÄLLARE KVALITET ONLINE STORTRÄFF 2016 SAMARBETSPART och UTSTÄLLARE Madeléne Pfeiffer I Daniel Persson Tel. 021-81 41 70 www.axalon.se Axalon förädlar SharePoint! I vår förädling

Läs mer

Brott, straff och normer 3

Brott, straff och normer 3 Brott, straff och normer 3 Vad kan samhället (staten, kommunen, vi tillsammans) göra för att förändra situationen för de grupper som oftare hamnar i kriminalitet? Vad anser du? I uppgiften ska eleven resonera

Läs mer

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen.

För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. För dem som är på behandling Detta är en översättning av en publikation godkänd av NA-gemenskapen. Copyright 1998 by Narcotics Anonymous World Services, Inc. Alla rättigheter förbehållna. Den här pamfletten

Läs mer

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet?

Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Vad tycker du om arrangemanget SEE Västerbottens hållbarhetsvecka i sin helhet? Bra (15) Mycket bra (5) Jag hann inte ta del av veckan i någon stor utsträckning Mycket bra initiativ, kanske kunde informationen

Läs mer

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING

SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING SÄKERHETSHANDBOK EN HANDBOK OM SÄKERHET PÅ HYRESBOSTÄDER I NORRKÖPING!! 1 Ambassadör Uppdaterad 8 augusti 2012 Detta är ett material för Hyresbostäder i Norrköping. Copyright ( ) alla rättigheter reserverade

Läs mer

Roligaste Sommarjobbet 2014

Roligaste Sommarjobbet 2014 Roligaste Sommarjobbet Q Vilket program har du deltagit i? Svarade: Hoppade över: RS Nacka sv al RS Arboga/Köping/Kungsör RS Avesta RS Enköping RS Falun RS Heby RS Håbo RS Mora RS Nacka RS Sigtuna RS Skövde

Läs mer

Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13

Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13 Rapport Absolut Förälder åk 6-9, läsår 12/13 Absolut Förälder har genomförts i årskurs 6-9, enligt följande koncept: två lektioner i årskurs 6, en åk 7 samt korta sammanfattningar i åk 7-9 i kommunala

Läs mer

Utvärderingsträff 27/5 av länets politikerdialoger, maj 2014:

Utvärderingsträff 27/5 av länets politikerdialoger, maj 2014: Utvärderingsträff 27/5 av länets politikerdialoger, maj 2014: Närvarande: Ankie Rauséus (LBR), Ewa Overmeer (LBR), Anne Helgesson (LBR), Annelie Jansson (Sensus), Lena Thorin Pettersson (ABF), Tomas Hjort

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin

KREATIVA BÖNESÄTT. en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin KREATIVA BÖNESÄTT en praktisk hjälp till dig som är ledare! Initiativtagare till materialet: Maria Melin Information om materialet Till vem? I vår verksamhet är andakter en viktig del, men ibland är det

Läs mer

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats.

Om du har några frågor om undersökningen kan du vända dig till <<Kontaktperson>>, <<Tfn kontaktp.>>, som är kontaktperson på din arbetsplats. DAGS ATT TYCKA TILL OM DITT JOBB! Göteborgs Stad vill vara en attraktiv arbetsgivare, både för dig som redan arbetar här och för blivande arbetare. För att kunna vara det behöver

Läs mer

Fråga, lyssna, var intresserad

Fråga, lyssna, var intresserad Fråga, lyssna, var intresserad Så här tänker personer som bor på LSS-boenden kring hur personalen bemöter dem när det handlar om sexualitet, kärlek och relationer. Sammanfattning på lättläst Författare:

Läs mer

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv

Skola Arbetsliv. Tillväxten. börjar i skolan. en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv Skola Arbetsliv Tillväxten börjar i skolan en metod som öppnar dörrarna mellan skola och näringsliv TÄNK PÅ ATT dörr mellan skola och arbetsliv. gymnasieskolan, i samhället och senare i arbetslivet. tillväxt

Läs mer

skapa ett ökat mervärde uppnå ännu bättre resultat bidra positivt till människors tillvaro

skapa ett ökat mervärde uppnå ännu bättre resultat bidra positivt till människors tillvaro RS2360:2013 1 Vår vision Att arbeta på SFK Certifiering är att identifiera sig med att arbeta för en proaktiv organisation och där allas lika värde är centralt. Vi skall på ett engagerat sätt ta ansvar

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Under april och maj månad besökte representanter från nämnden fem gymnasieskolor i Sjuhärad; Tingsholmsgymnasiet i Ulrice, sgymnasiet i, i,

Läs mer

RAPPORT. Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016. Antagen av miljönämnden 2016-06-14. Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690

RAPPORT. Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016. Antagen av miljönämnden 2016-06-14. Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690 RAPPORT Specialkosthantering i skolor och förskolor i Malmö 2016 Antagen av miljönämnden 2016-06-14 Rapport nr 4/2016 ISSN 1400-4690 Rapporter (ISSN 1400-4690) utgivna fr.o.m. 2012: 01/2012 Sammanställning

Läs mer

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten.

400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. SENIORDAGEN 2013 Utvärderingsenkät besökare 400 enkäter delades ut på plats till Seniordagens besökare. 132 besökare (33%) valde att medverka och svara på enkäten. Syftet med enkäten var att fånga upp

Läs mer

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans

1. Bekräftelsebehov eller självacceptans 1. Bekräftelsebehov eller självacceptans Jag behöver kärlek och bekräftelse från människor som känns viktiga för mig och jag måste till varje pris undvika avvisande eller nedvärdering från andra. Jag gillar

Läs mer

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är.

Topboy SKOLMATERIAL. Men hur fan ska man orka byta liv? Amputera bort allt. Och vad ska jag göra istället? Jag är ju den jag är. SKOLMATERIAL Topboy - en huliganberättelse - Vi älskar att slåss, vi hymlar inte med det. Det är det vi är bra på. Slå först och slå hårdast! Ur föreställningen Topboy Men hur fan ska man orka byta liv?

Läs mer

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning

Praktikrapport. Göteborgs Universitet. Samhällsvetenskapliga fakulteten. Kvalificerad arbetspraktik med. samhällsvetenskaplig inriktning Praktikrapport Göteborgs Universitet Samhällsvetenskapliga fakulteten Kvalificerad arbetspraktik med samhällsvetenskaplig inriktning Hannes Larsson Westerlund hannes.larswest@gmail.com Göteborgs Spårvägar

Läs mer

Standard, handläggare

Standard, handläggare Kvalitetsindex Standard, handläggare Rapport 2012030 Innehåll Skandinavisk Sjukvårdsinformations Kvalitetsindex Strategi och metod Antal intervjuer, medelbetyg totalt samt på respektive fråga och antal

Läs mer

I Sverige har vi många fri- och rättigheter och stor valfrihet inom de flesta områden. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen

I Sverige har vi många fri- och rättigheter och stor valfrihet inom de flesta områden. Det är först när vi är svårt sjuka och döden oundvikligen INNEHÅLL Förord... 7 Inte till vilket pris som helst... 9 Ingen av oss vet på förhand... 13 Så skulle ingen behandla en älskad hund... 19 Abort och dödshjälp... 25 Dödshjälp i andra länder.... 30 Oregons

Läs mer

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen

GOLFINSPIRATION 2015. Inledning. Släpp kontrollen GOLFINSPIRATION 2015 Inledning Släpp kontrollen En golfsving är en komplex rörelse. Med många tankar, muskler och flera kroppsdelar involverade ska vi träffa en liten boll med ett verktyg som bara är 1

Läs mer