Lösning till Sommarnötter 2010 Carl Ragnarsson

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Lösning till Sommarnötter 2010 Carl Ragnarsson"

Transkript

1 till Sommarnötter 2010 Carl Ragnarsson Giv 1 (nivå 1 för nybörjaren) EKDkn EK2 43 EK 432 K2 E76543 Väst spelar 7, utspel 3. Hur bör spelet läggas upp? Först och främst ska spelföraren räkna sina stick; sex i spader, två i hjärter, två i ruter och två i klöver summa tolv. Det trettonde kan komma via en hjärterstöld på bordet. Det är mycket goda odds för att det ska lyckas, då endast hjärtern 7-1 stjälper den planen. Efter att ha vunnit första trumfsticket, fortsätter Väst efter topparna i hjärter med tvåan som han stjäl med bordets trumfåtta. För spelföraren återstår nu bara att ta sig tillbaka till handen för att dra ut motpartens kvarvarande trumf. Spelar det någon roll ifall det sker i klöver eller ruter? Troligtvis inte, men risken är betydligt större att klövern sitter 5-0 än rutern 8-0. Det är därför i ruter Väst ska spela in sig. Giv 2 (nivå 1 för nybörjaren) 32 EK32 EDkn10 D109 KD kn1098 K987 EKkn Väst spelar 6, utspelet, kn, vinner Syd med esset, för att returnera spader till bordets dam. Ta över rodret! Du spelar lillslam och motparten har tagit ett stick, således har du inte råd att förlora fler ifall det ska bli tal om någon hemgång. Av en blick på de samlade resurserna framgår snart att det endast är i trumffärgen som du har en eventuell förlorare. Men situationen är inte alldeles hopplös, eftersom du förfogar över sex av de sju högsta korten i färgen. Vad är då den procentuellt bästa spelplanen? En känd tumregel om man ska maska eller ej när man saknar damen i en färg, lyder: Eight ever, Nine never. Med nio kort tillsammans i färgen bör man alltså avstå från masken, medan man med åtta bör maska. Detta förutsätter givetvis att man inte kan dra några slutsatser av budgivningen eller det tidigare spelet på given. Med åtta kort bör vi alltså maska. Men måste vi slå masken första gången trumfen rörs? Nej, tänk om Nord har damen singel det vore ju onödigt att ge honom stick för den! Således spelar vi trumf till esset, som väntat faller bara hackor. Vi återvänder till bordet i klöver det är mindre risk att klövern ska sitta 7-0 än rutern 5-0 och spelar hjärterknekt. Om Syd bekänner med en hacka, låter vi knekten löpa. Har vi tur sitter damen hos Syd, då vi är hemma i slammen, har vi otur har Nord damen och då är kontraktet bet.

2 Giv 3 (nivå 2 för klubbspelaren) E32 Dkn10 E ED Kkn5432 E Väst spelar 3NT. Syd bekänner med sjuan på Nords utspel, 7. Hur tänker du dig hemgång? Det är lätt hänt att spelet fortsätter så här: Tack partner, spela damen, Syd lägger sjuan och Väst, tacksam över att ha fått ett billigt stick, tvåan. När Väst efter att ha inkasserat ruteress fortsätter med damen och det visar sig att Nord inte kan följa färg, är kontraktet dödsdömt med bästa motspel. Väst kan inte få mer än högst tre spaderstick, ett i vardera hjärter och klöver samt tre i ruter bordet saknar ju sidoingång. Det första som träkarlen ska göra när korten lagts på bordet är, att hålla upp en skylt med texten: Innan du spelar på ett kort i första stick: 1. Räkna dina säkra stick 2. Lägg upp en spelplan Så låt oss räkna våra stick. Förutom essen i hjärter och klöver har vi sex ruterstick (förutsatt att färgen sitter sämst 4-1) och två eller tre spaderstick; totalt tio eller elva stick. Vad händer om rutern sitter 4-1? Eftersom vi inte har råd att låta bordet sticka ruterdam, måste vi istället ordna med en sidoingång. Varifrån ska den komma? Enda sidofärgen i vilken bordet kan komma in är spader, men det förutsätter att Väst inte låter snålheten bedra visheten i första stick. Väst ska alltså vinna utspelet med esset, därnäst ta för ess och dam i ruter innan han spelar spader mot bordet. Oavsett vem av motståndarna som har kungen kommer Väst förr eller senare att få en spaderingång till bordets ruter. Väst får då två spaderstick, sex ruterstick och essen i de båda övriga färgerna; summa tio. Lägg för övrigt märke till att Väst inget förlorar på att vinna första stick med esset ifall Nord har spaderkung och rutern sitter 3-2, för fler stick än tio kan Väst aldrig få. Det är endast om Syd har spaderkung som Väst gått miste om ett andra övertrick genom sitt spelsätt. Men det vägs i lagspel lätt upp av de gånger snålheten kostar hemgången i kontraktet.

3 Giv 4 (nivå 2 för klubbspelaren) KD 5432 EKDkn ED KDkn 5432 Mot Västs 4 startar Nord med 5, Syd bekänner med fyran. Spelplan? Väst har två säkra förlorare i de båda svarta essen och en möjlig förlorare i ruter, om kungen skulle sitta hos Syd. Det kan synas riskfritt att i andra stick slå rutermasken, men när den spricker och trumfvända följer är Väst i stort trubbel. Läget efter tre stick: KD 5432 Dkn E KDkn 5432 Spelföraren är inne på handen och har efter ruter till esset ingen snabbingång till egen hand annat än i trumf. Men den trumfen var ju tänkt att stjäla den sista ruterhackan med. Och Väst kan ta gift på att oavsett vilken svart färg han spelar, kan försvaret se till att den av dem som har den sista trumfen får komma in och omintetgöra Västs ruterstöld. Kan spelföraren förhindra denna sorgliga utveckling? Än en gång handlar det om att göra upp en spelplan innan man spelar på ett kort i första stick. Här är just första stick oväsentligt, men det tål att nötas in att spelplanen ska läggas upp innan något kort spelas på från träkarlen i stick ett. Låt oss återvända till det andra diagrammet. Vi ser då att ruteress sitter i vägen för ruterstölden. Om spelföraren istället avstår rutermasken och istället spelar ruteress följt av ruterdam är läget detta, sedan försvaret vänt med trumf ytterligare en gång: KD 5432 Dkn KDkn 5432 Väst är som tidigare inne, men skillnaden är att Öst numera är renons i ruter. Spelföraren kan i lugn och ro ta sin ruterstöld för att därefter spela en svart färg från bordet. Förr eller senare kommer Väst in och kan dra ut den utevarande trumfen. Så snart det andra svarta esset är utdrivet har spelföraren de tio stick han kontrakterat sig för.

4 Giv 5 (nivå 3 för distriktsspelaren/den drivne klubbspelaren) K32 E54 EKDkn E32 54 E Väst spelar 4, sedan Nord visat en svag tvåöppning i ruter. Nord startar med K. Du har nio stick, var hitta det felande? Utan inblandning av motparten hade det varit rimligt att ordna det tionde sticket via en ruterstöld på bordet. Väst släpper då den utspelade ruterkungen, vinner ruterfortsättningen och drar två ronder trumf innan han stjäl den tredje rutern med bordets kvarvarande trumfhacka. För att det spelsättet ska lyckas krävs rutern sämst 5-3 med tilläggschansen rutern 6-2 med trumflängden på långa ruterhanden. När Nord visat en svag tvåöppning, sexkortsfärg, i ruter, är chansen tämligen liten att spelplanen ovan ska lyckas. Det är större chans att Syd har trumflängden än Nord ett annat sätt att se det är att Syd har större rum för trumflängd (med bara tvåkorts ruter) än Nord (med sexkorts ruter); man brukar tala om lediga platser. Utan möjlighet till ruterstöld, hur ska Väst då lyckas få tag i sitt tionde stick? Väst ska trots allt försöka att få en stöld på bordet, men inte i ruter. Utifrån resonemanget ovan, att Nord sannolikt är den i paret som är kortast i trumf, kan Väst istället stjäla en spader. En spader? Ja, faktiskt! Ruterkung får vinna första stick och spelföraren vinner ruterfortsättningen med esset. Därnäst följer den sista rutern på vilken bordet sakar spader. Nord kommer in och fortsätter med valfri färg, säg spader. Spelföraren sticker med bordets ess och spelar exakt två varv trumf, innan det är dags för spaderkung och spader till stöld med bordets trumf. I sinom tid kommer Väst in och kan dra ut den utevarande trumfen. Spelsättet kallas allmänt för förlorare-på-förlorare. Väst har, hur han än vrider sig, en spaderförlorare och kan lika gärna saka den på sin förlorande ruter. På så sätt byter han förlorare, och bytet sker till en färg där det finns goda chanser att senare få en stöld för den lilla trumfhackan.

5 Giv 6 (nivå 3 för distriktsspelaren/den drivne klubbspelaren) E2 K543 EDkn EKDkn109 2 Mot Västs 6 startar Nord med ess-kung i spader. Hur ska slipstenen bäst dras? Vi måste tydligen träna slambudgivning att bjuda slam när det saknas två ess (spaderess + trumfkung), är ju inte så bra Nåväl, än är slaget inte förlorat vi får hoppas att ruterkung sitter hos Syd och högst tredje, eftersom spaderstölden ju reducerat våra möjligheter att maska till två gånger. Som vanligt (hur många gånger ska det behöva sägas?) gäller det att inte ha för bråttom i andra stick. Det märks inte minst ifall kortsitsen skulle råka vara denna: EKD E2 K543 EDkn EKDkn109 2 kn987 Dkn976 K65 3 Säg att Väst slentrianmässigt stjäl med rutertvå och går till bordet på hjärterkung för att maska i ruter. Masken lyckas, men Väst är ju tvungen att sticka bordets ruter på egen hand och har sedan ingen snabbingång tillbaka till träkarlen. Han försöker så gott han kan genom att ta för klöveress och stjäla en klöver. Tyvärr har också Syd singelklöver och kan stjäla över bordet. Den stölden innebär straffen. Vad gjorde spelföraren för fel? Han skulle inte ha varit så snål när han stal andra spadern. Allt som saknas i trumf är kungen, resten av mellankorten har spelföraren på hand eller hos träkarlen. Därför ska han stjäla spadern högt (med knekten eller damen), spela in bordet på hjärterkung och sedan släppa rutertio runt. När det går bra är spelföraren kvar på bordet och kan upprepa masken utan att behöva en andra ingång till träkarlen. Det tål att upprepas i det oändliga: Ha inte för bråttom i första stick, utan räkna över dina tillgångar och lägg upp en spelplan. En dålig spelplan är bättre än ingen spelplan alls!

6 Giv 7 (nivå 4 för den drivne distriktsspelaren) ED8765 K432 K987 E432 E2 K43 E 32 Väst spelar 6, utspel K. På E sakar Syd en klöver. Ta över spelföringen. Med hjärtern 3-2 har Väst tolv stick uppifrån och ned; sex i spader, tre i hjärter och tre i lågfärgerna. Väst bör därför rikta in sig på att gardera sig mot att hjärtern sitter snett. Enda chansen att klara sig då är att alla sidofärger är eliminerade, så att den som kommer in i hjärter måste fortsätta i färgen, alternativt spela mot dubbelrenons. För att åstadkomma eliminationen är det viktigt att Väst är försiktig med förbindelserna. Efter att ha vunnit klöverutspelet, fortsätter han med spaderess, då det visar sig att Syd är renons. Det bekymrar inte Väst nämnvärt, utan han fortsätter med mera trumf; damen följt av en hacka till bordets kung, medan Syd fortsätter att saka klöver. Därnäst följer klöver till stöld och ess-kung-stöld i ruter. Läget är nu, med Väst inne: 6 4 K987 E432 Spelföraren spelar nu låg hjärter från egen hand. Om Nord bekänner med en hacka, låter spelföraren bordet göra likaledes. Kan Syd sticka, är han inpetad om han vänder mot dubbelrenons, sakar Väst hjärter på ena handen och stjäl på den andra; om han vänder med låg hjärter täcker Väst billigast möjligt (kan Nord bekänna satt färgen 3-2), om han vänder med hög hjärter lägger Väst lågt från egen hand (Syd är ju den ende som nu kan ha fyrkorts hjärter) och sticker med bordets ess för att, om Nord visade renons, maska ut Syds kvarvarande honnör. Om Nord i första hjärtersticket bekänner med tian, knekten eller damen, låter Väst bordet sticka med esset. Väst sedan spelar hjärter från träkarlen och täcker Syds kort billigast möjligt. Skulle Syd saka, nöjer sig Väst med något av mellankorten, varpå Nord blir inpetad och tvingas vända upp i hjärtergaffeln eller spela mot dubbelrenons. Oavsett vilket han väljer har Väst sin hemgång.

7 Giv 8 (nivå 4 för den drivne distriktsspelaren) EKD32 kn109 K 5432 kn1098 EKD 432 EKD Mot dina 6 startar Nord med D, Syd sticker med och fortsätter med nian. För säkerhets skull stjäl du högt, men Nord kan bekänna. Spelplan? Det ser ganska enkelt ut, för du har tolv stick från toppen. Så vad är problemet? Det är helt sant att du har tolv spel och sitter trumfen 3-2 har du heller inga bekymmer att hämta hem dem. Skulle trumfen däremot sitta 4-1 (5-0 klarar vi bara ifall motståndaren med fem trumf har fördelningen ) måste vi manövrera försiktigt så att inte Västs fjärde ruter brinner inne. Du stjäl alltså nian med spaderess och fortsätter med låg trumf till bordet. Bordet får bli störst även efter nästa varv trumf. Kan båda motståndarna bekänna, drar du ut sista trumfen och lägger upp korten. När det emellertid visar sig att en av dem inte kan bekänna på andra varvet trumf, måste du avbryta uttrumfningen och avblockera två av bordets ruterhonnörer, inte alla tre. Om ingen stulit andra rutern är läget numera detta:: EK kn 54 kn10 D 432 EKD Bordet är inne och en av motståndarna har två trumf kvar. Du fortsätter nu med två varv trumf, på den andra trumfen sakar du bordets blockerande ruterdam. På knekt-tia i ruter försvinner de båda hjärterhackorna och kvar på bordet finns bara tre höga klöver.

8 Giv 9 (nivå 5 för spelare på nationell nivå) ED E5432 KD76 D2 E43 E32 4 Väst spelar 6, sedan Nord visat minst 5-5 i lågfärgerna. Hur tänker du bedriva spelet med kn i utspel? Väst klarar sig enkelt ifall Nord har 2-1 eller 1-2 i högfärgerna genom att vinna utspelet med damen, dra ut motpartens trumf och fortsätta med ess-hacka i spader. Skulle Nord ha singel spader, sitter trumfen 2-2 så Väst kommer då åt att stjäla båda klöverna samtidigt som han godspelar bordets femte spader för ett ruteravkast. Den här spelplanen fungerar inte om Nord har 1-1 i högfärgerna. Syd kommer så småningom in i spader och sätter Västs ruterdam på mellanhand Nord har ju högst sannolikt ruterkung på sitt inkliv varpå bordets ruteress tvingas ut. Västs har då inte längre tempo till att stjäla båda sina klöverförlorare samtidigt som han ska trumfa ut och kunna åtnjuta den femte spadern (utan att Syd kan stjäla). en är ett ovanligt exempel på att hålla den farliga handen ute. Nord, som har ruterkung, kan inte angripa bordets ruteringång utan att det kostar stick. Väst ska därför helt sonika låta Nord vinna första stick på sin spaderknekt! Säg att Nord nu vänder i klöver, Väst vinner och stjäl omgående en klöver. Därnäst följer kung-dam i trumf, då det visar sig att Nord inte kan bekänna andra gången. Spelföraren slår nu den upplagda spadermasken, tar ut spaderess och stjäl därefter sin återstående klöverhacka med bordets sista trumf. En spaderstöld godspelar den färgen och efter uttrumfning låter spelföraren bordet komma in på ruteress för att på den omsorgsfullt odlade spaderhackan kasta sin ruterförlorare. Allt som återstår är en ruterhacka på bordet och trettonkvistaren i trumf på spelförarens hand. Slammen är bärgad!

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 7 februari 2008 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ D52 ] EK82 { D109 } 1064 [ --- [ 108764 ] D109753 ] kn4 { EK654 { 73 } K2 } Ekn83

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 16 oktober 2013 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 7 oktober 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 30 september 2009 Kommentarer av Bertil G Johnson BRICKA 1. NORD GIV. INGEN I ZONEN. [ Ekn43 ] E983 { 109 } 765 [ 9852 [ K ] 1074 ] K5 { 872 { EKDkn6543 } E94 [ D1076

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 25 september 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Kortleken. Regler Utspel - Tips

Kortleken. Regler Utspel - Tips Kortleken Honnörer Hackor E K D kn 10 9 8 7 6 5 4 3 2 Färgernas rangordning Utspelare Träkarl (bordet) Partner till utspelaren Spelförare (handen) Vunna stick Stick: Fyra kort - ett från varje spelare.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling ationell simultantävling Givsamling 9 november 2015 Kommentarer av Daniel Gullberg SVESKA BRIDGEFÖRBUDET ordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet ordisk Standard. Det

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 22 september 2010 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ 87432 ] 7 { Dkn1092 } 65 [ Kkn106 [ ED5 ] Dkn8542 N ] K9 { 5 { EK4 } 84 [ 9 ]

Läs mer

KORTVÄRDERING PLUS- OCH MINUSFAKTORER

KORTVÄRDERING PLUS- OCH MINUSFAKTORER KORTVÄRDERING Vilken hand är bäst? Med bra fördelning och täta färger -> öppna med 1 trick i färg även med "bara" 10-11 hp 12 hp Kkn8 ED32 D432 32 11 hp K2 ED10982 D1098 2 10 hp EK10982 Dkn1098 2 2 Den

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 23 november 2009 Kommentarer av Bertil G Johnson BRICKA 1. NORD GIV. INGEN I ZONEN. [ ED3 ] kn753 { EK10 } 872 [ 9875 [ 1064 ] --- ] EK108642 { Dkn876 { --- } K1064

Läs mer

Repetition spelföring

Repetition spelföring Repetition spelföring Spelföring i NT: - Spelplan!! Läget i Godspela hackor i långa färger bästa färg? Tempo bli snabbast klar Korta handens honnörer först Spela mot styrka Maska 1 Rytmen i ett stick..

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 22/2 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 14 april 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 27 maj 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 31/8 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 25/10 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 22/5 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 11/3 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 5/12 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 8/5 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard. Det

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling ationell simultantävling Givsamling 24 september 2015 Kommentarer av Daniel Gullberg SVESKA BRIDGEFÖRBUDET ordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet ordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 2 december 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 3 juni 2008 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ kn1064 ] 1098 { Dkn8 } 952 [ D [ E98753 ] kn7542 ] 6 { 102 { E93 } EK1064 } D87 [ K2

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 30/10 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 10 februari 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 3 februari 2011 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ E976 ] 742 { 54 } ED92 [ D5 [ 82 ] K6 N ] D10983 { EKkn9876 { D32 } 86 } 1043 [

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 11 februari 2013 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 30 september 2010 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ 75 ] KD10952 { D103 } KD [ ED9432 [ 8 ] kn8 N ] E6 { kn5 { EK842 } kn104 } 98762

Läs mer

GRUNDKURS I BRIDGE - ETT AV VÄRLDENS STÖRSTA SPEL, SÅVÄL HEMMA SOM PÅ KLUBB ELLER INTERNET - - Are you up for the Challenge?

GRUNDKURS I BRIDGE - ETT AV VÄRLDENS STÖRSTA SPEL, SÅVÄL HEMMA SOM PÅ KLUBB ELLER INTERNET - - Are you up for the Challenge? GRUDKUR I BRIDGE - ETT AV VÄRLDE TÖRTA PEL, ÅVÄL HEMMA OM PÅ KLUBB ELLER ITERET - - Are you up for the Challenge? GRUDKUR I BRIDGE - IEHÅLLFÖRTECKIG Lektion 1 Introduktion och spelets grunder 3 Ett parspel

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 19/3 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling ationell simultantävling Givsamling 16 september 2015 Kommentarer av Daniel Gullberg SVESKA BRIDGEFÖRBUDET ordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet ordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 11/9 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 8 januari 2015 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 23/4 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 1 september 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 2/2 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard. Det

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 1 november 2010 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ 85 ] E743 { 6543 } EK2 [ D [ EKkn943 ] kn N ] D82 { Dkn10987 { 2 } kn9864 [ 10762

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 22 april 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 1 mars 2012 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ K1087 ] 9842 { EK64 } E [ Ekn92 [ D6 ] D1073 N ] EK6 { kn3 { D10975 } 873 [ 543 ] kn5

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 15/11 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 11 mars 2013 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 13/2 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 12 november 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 13 april 2015 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 6/11 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 11/2 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling ationell simultantävling Givsamling 4 oktober 2016 Kommentarer av Mikael Rimstedt SVESKA BRIDGEFÖRBUDET ordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet ordisk Standard. Det

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 19 mars 2015 Kommentarer av Daniel Gullberg VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 13 november 2013 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 3 september 2015 Kommentarer av Daniel Gullberg VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 7/5 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard. Det

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 4/4 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard. Det

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 30/3 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Praktiska övningar. Simuleringar. vid TL Steg 3-utbildningen. Örebro januari 2012

Praktiska övningar. Simuleringar. vid TL Steg 3-utbildningen. Örebro januari 2012 Praktiska övningar Simuleringar vid TL Steg 3-utbildningen Örebro 13-15 januari 2012 1 [ ] { 7 } 84 [ [ ] ] { 10 { 2 } 72 } kn6 [ ] 9 { kn9 } a) Lagtävling Syd är spelförare i 3NT och är inne på bordet.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 27/11 2018 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 10 april 2012 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ KD86532 ] K8 { D105 } 3 [ 7 [ kn94 ] 542 N ] D10963 { K8762 { 43 } 9872 [ E10 ] Ekn7

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 25 februari 2015 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 26 mars 2012 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ kn9542 ] KD632 { E4 } 4 [ EK3 [ 1076 ] 84 N ] 109 { KD1083 { kn9765 } 976 } EK8 [

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 25 mars 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 14 november 2012 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling ationell simultantävling Givsamling 26 oktober 2015 Kommentarer av Daniel Gullberg SVESKA BRIDGEFÖRBUDET ordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet ordisk Standard. Det

Läs mer

Maskar finess viktigt!

Maskar finess viktigt! Maskar finess viktigt! Spela mot styrka: INGA UNDANTAG! 1. Ev. spela 3 från bordet till Ess 2. Spela 5/6 från handen mot D 3. Lägger Väst K kryper du på bordet 4. Annars spela D och be! Har V kungen får

Läs mer

Kapitel 3. Budträning på ÖH:s andra bud. Budgivningen inleds: Väst Nord Öst Syd. Vad bjuder du som Syd på dessa tio händer?

Kapitel 3. Budträning på ÖH:s andra bud. Budgivningen inleds: Väst Nord Öst Syd. Vad bjuder du som Syd på dessa tio händer? Kapitel 3 Budträning på ÖH:s andra bud Budgivning 3:1 Budgivningen inleds: Väst Öst 12 pass 11 pass? Vad bjuder du som på dessa tio händer? a) s Q T 6 1 K 7 3 2 A J T 5 2 c K 6 f) s A 6 1 Q 5 4 3 2 Q T

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 20 januari 2015 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Givsamling. med kommentarer av Staffan Hed

Givsamling. med kommentarer av Staffan Hed Givsamling med kommentarer av Staffan Hed 2014-09-17 1. Nord [ K T 4 2 Ingen ] D 6 5 2 { D kn }D 7 5 [ 9 8 5 3 [ E D kn 6 ] 4 3 ] K 9 { E K 9 7 { T 6 3 2 }E T 9 }K kn 6 [ 7 ] E kn T 8 7 { 8 5 4 }8 4 3

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling ationell simultantävling Givsamling 8 februari 2016 Kommentarer av Daniel Gullberg SVESKA BRIDGEFÖRBUDET ordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet ordisk Standard. Det

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 2/11 2017 Kommentarer av Sanna Clementsson SVENSKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk Standard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk Standard.

Läs mer

JULGÅTOR 2015 ABB BRIDGEKLUBB av Hans Thorgren

JULGÅTOR 2015 ABB BRIDGEKLUBB av Hans Thorgren JULGÅTOR 2015 ABB BRIDGEKLUBB av Hans Thorgren Svar skall inlämnas till Hans eller någon i styrelsen senast måndagen den 7 december. Priser kommer att utgå (kanske man kan vinna en extra månads kökshandräckning?)

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 24 november 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 27 maj 2015 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det

Läs mer

Att spela ut en hacka i en färg med honnörer är att "dra för färgen".

Att spela ut en hacka i en färg med honnörer är att dra för färgen. KURMATERIAL TVÅ ÖVERIKT AVITT Termer Blockering - pelföraren blockerar - Blockera som motståndare - Undvika blockera egna färger - Annat sätt att undvika blockering Lågt i andra hand men täck! Givexempel:

Läs mer

Två avsnitt motspel - repetition

Två avsnitt motspel - repetition Två avsnitt motspel - repetition Utspel 1-3-5 NT Längsta färg Färgspel kortaste färg Saka rätt bevaka bordets och gissa spf längd Markera attityd! I utspelet första gången du sakar Låg hacka - bra färg

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 18 maj 2009 Kommentarer av Bertil G Johnson BRICKA 1. NORD GIV. INGEN I ZONEN. [ K832 ] D62 { 1075 } D106 [ Dkn97 [ 5 ] 98 ] Ekn75 { ED943 { kn } EK [ E1064 ] K1043

Läs mer

I färgspel ska träkarlen alltid lägga trumffärgen till höger, sett från träkarlens synvinkel.

I färgspel ska träkarlen alltid lägga trumffärgen till höger, sett från träkarlens synvinkel. KURSMATERIAL 3 ÖVERSIKT AVSNITT Termer - Termer i färgspel (trumfspel) - Exempel på vår förenklade budgivning Trumfspel - Tips till spelföraren - Motspel mot trumf passivt försvar - Motspel mot trumf offensivt

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 9 januari 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 9 mars 2015 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det

Läs mer

Givar Handvärdering Sammanfattning. I spelet gäller stick i budgivning räknas poäng? 40hp/13 stick = 3hp/stick. Ibland vinner en hacka.

Givar Handvärdering Sammanfattning. I spelet gäller stick i budgivning räknas poäng? 40hp/13 stick = 3hp/stick. Ibland vinner en hacka. Givar Handvärdering 2019-04-02 Sammanfattning. I spelet gäller stick i budgivning räknas poäng? 40hp/13 stick = 3hp/stick. Ibland vinner en hacka. 1-2-3-4hp undervärderar ess och övervärderar knekt, undervärderar

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 19 mars 2013 Kommentarer av Bertil G Johnson Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard. Det är också det systemet

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 6 februari 2012 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ D ] kn10842 { D103 } kn1083 [ K7 [ E9852 ] E93 N ] 6 { EKkn95 { 764 } 954 } KD72

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 22 oktober 2008 Kommentarer av Bertil G Johnson BRICKA 1. NORD GIV. INGEN I ZONEN. [ K ] 8432 { 10632 } EDkn5 [ D1075 [ E832 ] Ekn975 ] KD10 { 7 { EKD4 } 1043 [ kn964

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 4 november 2014 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Sangbudgivning

Sangbudgivning BjTo 2017-02-09-2 givning: Bricka 1 Dkn1065 Ö S V N Öst/NS ED2 p p p 1NT D107 p 2 p 2 Ekn p 3NT p 4 842 EK9 Kontrakt kn6 1085 4 N K3 98542 1098642 K5 DD NT 73 N 5 7 9 7 9 K9743 16 S 6 Ekn6 4 10 Ö 7 5 3

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 17 februari 2015 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 21 september 2009 Kommentarer av Bertil G Johnson BRICKA 1. NORD GIV. INGEN I ZONEN. [ D ] D984 { D965 } EKD4 [ kn10 [ E86432 ] 7653 ] EK2 { 743 { 108 } kn1083 [ K975

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 2 juni 2009 Kommentarer av Bertil G Johnson BRICKA 1. NORD GIV. INGEN I ZONEN. [ 754 ] 74 { kn1096542 } K [ ED6 [ K9832 ] EK32 ] 1096 { 87 { D } Dkn43 [ kn10 ] Dkn85

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 5 februari 2009 Kommentarer av Bertil G Johnson BRICKA 1. NORD GIV. INGEN I ZONEN. [ kn42 ] 8652 { D106 } Ekn3 [ ED53 [ 1076 ] EK107 ] D93 { Ekn8 { K9543 } 87 [ K98

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 7 maj 2009 Kommentarer av Bertil G Johnson BRICKA 1. NORD GIV. INGEN I ZONEN. [ E6 ] D83 { 954 } Kkn1042 [ D95 [ kn8 ] K1072 ] E54 { 863 { Kkn102 } E97 } D653 [ K107432

Läs mer

Nord ropade på TL. Väst har inte sett att Syd bjöd 2. Han vill ersätta 2 med 3 (krav).

Nord ropade på TL. Väst har inte sett att Syd bjöd 2. Han vill ersätta 2 med 3 (krav). vning A1 [T*] Bricka 1 ord giv ingen i zon 83 K9752 K104 Dkn4 94 D104 D986 9752 EKD652 kn6 kn73 108 kn107 E83 E52 EK63 Budgivningen går: äst ord st yd pass 1T 2 2 ord ropade på TL. äst har inte sett att

Läs mer

Rutin Styrka Öppn.bud Budgivning sedan Lägsta NT: 1NT 2NT Pass: p p Hoppande NT: 2NT 3NT 2NT: 2NT 2NT 2NT, 3NT

Rutin Styrka Öppn.bud Budgivning sedan Lägsta NT: 1NT 2NT Pass: p p Hoppande NT: 2NT 3NT 2NT: 2NT 2NT 2NT, 3NT Mest NT - 2019-01-29 Budgivning Rutin: Räkna dina hp, kolla fördelningen B/2F/1F eller 3F? (50/34/11/4%) Runt hälften (47% i teorin) av alla händer är balanserade 4333, 4432 eller 5332. Om du har öppningsstyrka

Läs mer

Sidan x -till bridgens värld

Sidan x -till bridgens värld 3 x 3 -till bridgens värld Sidan 1 Vad är bridge? Bridge är ett kortspel som går ut på att vinna så mycket poäng som möjligt! Bridge är ett strategispel som bygger på samarbete mellan två personer! Det

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 15 december 2010 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ kn985 ] KDkn10 { Kkn6 } 102 [ EKD64 [ 32 ] 853 N ] 4 { --- { D109852 } KD864 [

Läs mer

När man spelar på och har likvärdiga kort (i följd), sticker man med det lägsta kortet. Detta är alltså omvänt mot när man spelar ut till ett stick.

När man spelar på och har likvärdiga kort (i följd), sticker man med det lägsta kortet. Detta är alltså omvänt mot när man spelar ut till ett stick. KURSMATERIAL SJU ÖVERSIKT AVSNITT Påspel Kravbud Upplysningsdubbling Fjärde färg PÅSPEL Lite repetition Spelar partnern en färg (utspel eller inne i spelet och du alltså spelar på som tredje spelare i

Läs mer

I nedanstående artikel handlar det om att känna igen olika situationer. Några exempel ges, andra förslag man bör kunna känna igen snabbt är t ex:

I nedanstående artikel handlar det om att känna igen olika situationer. Några exempel ges, andra förslag man bör kunna känna igen snabbt är t ex: Hej Alla, Texten är hämtat ur tidningen PASS, den ges ut av stockholmsklubben BK S:T Erik. Den går även att läsa på nätet. Titta till deras utmärkta hemsida : www.sterik.se I nedanstående artikel handlar

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 29 mars 2012 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ 987 ] D8643 { 64 } K64 [ Kkn104 [ E32 ] 10972 N ] E { D9 { E10532 } 1097 [ D65 ] Kkn5

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 31 oktober 2011 Kommentarer av Bertil G Johnson Bricka 1. Nord giv. Ingen i zonen. [ K102 ] Dkn1084 { 842 } E10 [ Ekn95 [ 863 ] 5 N ] K972 { EK976 { Dkn3 } K86 [ D74

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 12 januari 2015 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Nationell simultantävling

Nationell simultantävling Nationell simultantävling Givsamling 9 februari 2015 Kommentarer av Bertil G Johnson VENKA BRIDGEFÖRBUNDET Nordisk tandard Kommentarerna till simultantävlingarna baseras på budsystemet Nordisk tandard.

Läs mer

Övningsuppgifter, kap 1. Uppgift 6 Rätt hjärterbehandling är att dubbelmaska. Alltså att spela en hjärter till tian och sedan en hjärter till knekten.

Övningsuppgifter, kap 1. Uppgift 6 Rätt hjärterbehandling är att dubbelmaska. Alltså att spela en hjärter till tian och sedan en hjärter till knekten. Övningsuppgifter, kap 1 Väst Nord Öst Syd 12 11 1NT 3NT Syd har 4-4 i lågfärgerna och öppnar i sin bästa färg. Nord kräver för en rond med 11 och när Syd visar 12 14 och en jämn hand är 3NT det logiska

Läs mer

Spelplan/räkna förlorare

Spelplan/räkna förlorare Trumfspel Spelförande sidan har en stor fördel då de som regel förfogar över flest trumf. Spelföringen går ut på att utnyttja trumfen maximalt. Motspelet går ut på att försöka stjäla och att ta för höga

Läs mer

PASS Medlemstidning för BK S:t Erik Nr 2-2006

PASS Medlemstidning för BK S:t Erik Nr 2-2006 PASS Medlemstidning för BK S:t Erik Nr 2-2006 Birgitta och Astrid - bäst på klubben, näst bäst i Sverige på Nybörjarträffen! Roffe och Lennart hade roligast igen: Ett dignande bord... till och med under

Läs mer