1. Kommentarer om de enskilda kapitlen i PM2

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "1. Kommentarer om de enskilda kapitlen i PM2"

Transkript

1 YTTRANDE AD /242 Regeringskansliet Justitiedepartementet Stockholm Skickas också med e-post till: Promemorian Patent- och marknadsdomstol; kompletterande överväganden (dnr Ju2015/841/DOM) Sammanfattning av PRV:s ståndpunkter PRV gav ett yttrande på Departementspromemorian Patentoch marknadsdomstol (Ds 2014:2) (nedan PM1). Detta yttrande avser promemorian Patent- och marknadsdomstol; kompletterande överväganden (nedan PM2). PRV ansåg redan vid det första yttrandet att den föreslagna reformen är viktig och bör genomföras så snart som möjligt. I första yttrandet pekade PRV dock ut ett antal förslag som enligt myndigheten ytterligare skulle kunna förbättra genomförandet av reformen. PRV har nu tagit del av PM2 och anser att de kompletterande övervägandena till allra största del innehåller förbättringar jämfört med PM1. PRV anser att några tveksamheter återstår. Frågornas komplexitet medför dock att en del problem kan komma att behöva hanteras av domstolarna. Visar sig problem vara stora kan dessa aspekter kompletteras i efterhand. Avseende de aspekter som inte har nämnts i PM2 så står PRV i huvudsak bakom de ståndpunkter som myndigheten redan har framfört med anledning av PM1. 1. Kommentarer om de enskilda kapitlen i PM2 Kap 3 PMD:s behörighet 3.1 Firmaregistreringsärenden PRV anser att det är ett bra förslag att firmaregistreringsärenden i framtiden kommer att hanteras av PMD. PRV anser vidare att detta bör framgå direkt av firmalagen. Beroende på hur ändringarna sker kan flera regler i firmalagen behöva justeras eftersom de hänvisar till tingsrätt och en domstol. Se t.ex. 16 k, 16 p, 16 r, 17, 25, 29 (som är kvar efter PM1). 1 (6)

2 3.2 PMD:s behörighet att pröva tvistemål Behörighetsregeln i LPMD 1:4 anger att PMD ska handlägga mål och ärenden enligt vad som föreskrivs i ett antal lagar. PL 65 anger behörigheten avseende mål inom patenträtten. (VML 10:6, ML 43 och URL 58 har motsvarande behörighetsregler.) I och med att mål enligt PL redan ska prövas av PMD enligt den föreslagna PL 65 1 st. så ställer sig PRV frågande till att specifikt nämna mål om bättre rätt till patentsökt uppfinning i den andra meningen. Har patent inte meddelats, så anger PL 17 att frågan ska avgöras av domstol, vilket första meningen i PL 65 redan anger är PMD. Har patent meddelats så framgår redan av PL 53 att domstol ska hantera frågan (vilket enligt PL 65 är PMD). Det synes vara en onödig kvarleva från nuvarande 65 som specifikt anger vilka mål som ska prövas av Stockholms tingsrätt. Tydligare exempel om gränsdragningen mellan mål enligt lag och mål med anknytning. Immaterialrätten är komplex eftersom den inkluderar ett antal klassiska rättsområden som t.ex. avtalsrätt och skadeståndsrätt. PRV har förståelse för att det är svårt att formulera t.ex. en bestämd andel av hur mycket ett mål skall hanteras enligt en specifik lag för att PMD ska vara behörig. Mot bakgrund av PRV:s förra remissvar och vad några andra remissinstanser har ifrågasatt så önskar PRV en tydligare analys av vad som ska anses betraktas som mål enligt lag, till skillnad från mål som endast har anknytning till lag. De sistnämnda anses enligt utredningen inte vara föremål för PMD:s behörighet (se PM2 s. 42 f.). PRV ifrågasätter att de exempel som anges i PM2 inte har tillräcklig koppling för att anses vara mål enligt vissa lagar. Ett problem är att det kanske först efter hand visar sig om t.ex. tolkning av varumärkeslagen är huvud- eller bifråga i ett mål. Mål om skadestånd, tolkning av avtalslicens eller bättre rätt i ett patentmål kan innehålla många immaterialrättsliga och tekniska aspekter. Argumenten om att vissa typer av mål inte ställer så höga krav på specifik kompetens (PM2 s. 43) ifrågasätts av PRV. Dessa typer av mål kan vara minst lika komplicerade som de mål som anses vara enligt patentlagen. PRV har respekt för att det i PM2 anges att det är svårt att lämpligt avgränsa exakt vilka mål som ska falla inom PMD:s behörighet (PM2 s. 44). Myndigheten förordar dock ytterligare problematisering och vägledning i motiv så att avgränsningen på ett lämpligt sätt kan klargöras i kommande praxis. Särskilt om kumulation I och med att svårigheter finns med att exakt ange vilka mål som ska falla inom PMD:s exklusiva behörighet så finns det goda argument för att göra kumulationsmöjligheterna vidare. Domstolarna bör således fakultativt i större utsträckning än enligt förslaget kunna välja att föra ihop mål. T.ex. kan mål om avtalslicenser och immaterialrättsintrång i vissa fall i princip 2 (6)

3 vara identiska frågeställningar som lämpligen bör behandlas tillsammans. Kumulationsreglerna som de föreslås gör detta omöjligt, vilket riskerar att medföra att effekten av förslaget blir kontraproduktivt. PRV anser också att det finns mängdbrott där kumulation skulle kunna vara effektivt, eftersom den tilltalade endast behöver inställa sig vid ett tillfälle och att domarna vi patentdomstolarna får möjlighet at hålla sig uppdaterade med allmänna straffrättsliga principer. 3.3 Lag (1990:409) om skydd för företagshemligheter (FHL) I PM2 föreslås endast vissa kumulerade mål omfattas av PMD:s behörighet. Andra mål enligt FHL kan hamna i allmän domstol eller Arbetsdomstolen (om de har arbetsrättslig anknytning). Mot bakgrund av de arbetsrättsliga komplikationerna och AD:s behörighet, så krävs en kompromisslösning. PRV förordar att mål om företagshemligheter bör hamna i PMD, med undantag för frågor om uppsägning/avsked. Detta anser PRV vara den mest realistiska och konsekventa lösningen trots att frågor om företagshemligheter är föremål för översyn både nationellt och på EU-nivå. Att oftast tillämpa allmänna forumregler är kontraproduktivt för syftet med reformen. Mål som endast avser företagshemligheter bör således också omfattas av reformen så att PMD kan bygga upp och bevara kompetens inom detta komplexa och viktiga rättsliga område. Vissa komplikationer kan uppkomma eftersom mål om företagshemligheter också tangerar avtals- och skadeståndsrättsliga regler. I många tvister kompletteras FHL med sekretess- och konkurrensklausuler i avtal. Konkurrensklausulerna kan vara konkurrensrättsligt relevanta såväl som arbetsrättsligt relevanta beroende på vilka parter som tvistar. Dessa frågeställningar bör kunna hanteras samlat. Brottmålen om företagshemligheter bör som en naturlig del av reformen också hanteras av PMD. De argument som anges i PM2 s 52 f. mot PMD:s behörighet anser PRV vara svaga och medför att företags investeringar i innovation, know-how och tekniskt framåtskridande rättsligt kommer att hanteras på ett fragmentariskt, utspritt och svåröverskådligt sätt av domare som kanske ser ett enda mål om företagshemligheter i sin karriär. Kap 4 Prejudikatbildning PRV hade föredragit att de immaterialrättsliga ansökningsärendena hade haft ett överklagandeförbud med ventil redan i PMD. Detta hade varit en klar förbättring jämfört med förslaget genom att hålla ned tidsåtgången i ansökningsprocesserna. Detta kan motiveras med att rådande system fungerar bra. PRV har också en domstolslik prövning i många typer av ärenden, t.ex. invändningar. 3 (6)

4 PRV har dock förståelse för de argument om treinstanssystem som framkommer i PM2 och anser att den föreslagna lösningen är acceptabel, men en av de största svagheterna med hela reformen. Kap 5 PMD:s sammansättning ärenden Avseende sammansättningen i patentärenden så uppskattar PRV förslaget i PM2. Angående sammansättning i ärenden enligt PL 72, så ifrågasätter dock PRV att dessa typer av ärenden skulle behöva extra teknisk kompetens (jfr PM2 s. 78). Mycket sällan (eller aldrig) har dessa ärenden någon teknisk aspekt. Avseende övriga immaterialrättsliga ärenden så ifrågasätter PRV att ÄL ska ange sammansättningen. En huvudregel med ensamdomare i PMD är mycket tunt och en försvagning jämfört med dagens system. Framförallt nästan alla invändnings- och många avslagsärenden innehåller mycket bevismaterial och komplex bevisföring. PRV anser att huvudregeln bör vara tresits, med möjlighet till ensits för enklare ärenden. Kap 6 PMÖDs sammansättning PRV godtar i princip förslaget i PM2 avseende patentansökningsärenden. PRV föreslår en möjlighet för PMÖD att tillsätta tekniska ledamöter om det skulle visa sig finnas ett behov av teknisk expertis, trots att tekniska ledamöter inte deltagit i PMD. LPMD 5:2 kan bli inkonsekvent. Om sammansättningen i PMD var två lagfarna och två tekniska ledamöter (2+2) och behov av tekniskt kunnande anses vara litet i PMÖD så ska sammansättningen i PMÖD vara tre lagfarna (3+0). Då skulle det totala antalet ledamöter bli färre i PMÖD än i PMD (1 st vs 3 st). Som exempel nämns i PM 2 ärenden om återställande av rättigheter enligt 72 PL (ett exempel PRV som nämnt inte håller med om). I sådana ärenden finns ofta inte alls ett behov av teknisk expertis. PMÖD behöver inte dela PMD:s uppfattning angående tekniskt behov. Avseende övriga immaterialrättsliga ärenden så bör sammansättningen i PMÖD medföra fler domare än i PMD där PRV har argumenterat för tresits som huvudregel. Kap 7 Tekniska ledamöter Den föreslagna reformen kommer inte att reglera antalet anställda patentråd i PMÖD eftersom detta kommer att bestämmas efter budget och måltillströmning. PRV har i tidigare svar angett två anställda patentråd som ett minimum och gläds åt att PM2 följer detta. PRV ser det dock även detta som skört och problematiskt. PRV har inget att invända mot resonemangen i PM2 avseende patentråd som referenter, omröstningsregler och ordningsföljd för vem som ska uttala sig först. 4 (6)

5 Kap 8 Rättegångskostnader i invändningsärenden. PRV förordade i första remissvaret att parterna bör stå för sina egna rättegångskostnader i invändningsärenden och välkomnar förslaget om detta i PM2. Det finns dock ett stavfel i förslagets LPMD 3:3 ( rättgångskostnader ). Kap 9 Ändring av patentkraven PRV godtar förslaget att inte tillåta ändrade patentkrav i ansökningsärenden i PMÖD och HD. PRV har i kapitel 4 föreslagit att överklagandeförbudet med ventil flyttas ned till PMD. Om detta skulle vinna gehör så är det rimligt att också flytta ned förbudet mot ändring av patentkrav till PMD. Kap 10 Ikraftträdande Enligt PRV:s uppfattning framstår 1 sep 2016 som tidigt, men myndigheten har inget att invända mot ambitionen att genomföra denna reform så snart som möjligt. Kap 11 Konsekvenser PRV kommer enligt reformförslaget att bli part i vissa domstolsärenden. Det är komplext att i förväg sia om exakt hur detta kommer att falla ut och vilka resurser som kommer att behöva tas i anspråk. PRV är dock positivt inställt till de möjligheter det innebär att vara part och bedömer att det kommer att få fördelaktiga effekter för utvecklingen av praxis i immaterialrättsliga ärenden. Kap 12 Författningskommentar. Under detta kapitel anger PRV synpunkter på enskilda paragrafer som inte framgått ovan. 1 kap. 4 LPMD Mål och ärenden som ska samlas hos PMD/PMÖD Lag (1978:800) om namn och bild i reklam Lagen har inte nämnts i PM1 eller PM2. PRV anser att lagen har tillräckligt starka kopplingar till MFL för att mål enligt lagen bör hanteras av PMD och PMÖD. Snyltande på kända personers namn och bild i reklam kan vara mycket närliggande och/eller överlappande de marknadsföringsrättsliga renommésnyltningsreglerna i MFL. PRV efterlyser ett resonemang om varför inte denna lag ska ingå i reformen om nu avsikten är att lämna lagen utanför. 3 kap. 7 LPMD Preklusion försvinner och ersätts med omröstningsregel. PRV ansåg i förra svaret att den föreslagna preklusionsregeln var bra. I PM2 ersätts den med en omröstningsregel. PRV kan inte hitta den och befarar att den av misstag har fallit bort. 5 (6)

6 Detta yttrande har beslutats av generaldirektören Susanne Ås Sivborg. I den slutliga handläggningen har även chefsjuristen Karin Bergh, patentavdelningens chef Frida Ekeberg, patentavdelningens juristchef Marie Eriksson, design- och varumärkesavdelningens juristchef Magnus Ahlgren, juristen Lena Frankenberg Glantz och juristen Mats Nordenborg (föredragande) deltagit. Susanne Ås Sivborg Mats Nordenborg 6 (6)

Promemorian Patent- och marknadsdomstol; kompletterande överväganden (Ju 2015/841/DOM)

Promemorian Patent- och marknadsdomstol; kompletterande överväganden (Ju 2015/841/DOM) YTTRANDE 1 (10) Promemorian Patent- och marknadsdomstol; kompletterande överväganden (Ju 2015/841/DOM) 1. Inledande synpunkter Hovrätten tillstyrker alltjämt den föreslagna reformen och anser den vara

Läs mer

Stockholm den 8 april 2014

Stockholm den 8 april 2014 R-2014/0053 Stockholm den 8 april 2014 Till Justitiedepartementet Ju2014/129/DOM Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 9 januari 2014 beretts tillfälle att avge yttrande över promemorian Patent-

Läs mer

Remissyttrande avseende departementspromemorian Patent- och Marknadsdomstol, Ds 2014:02

Remissyttrande avseende departementspromemorian Patent- och Marknadsdomstol, Ds 2014:02 YTTRANDE 1 (6) Justitiedepartementet 103 30 Stockholm Remissyttrande avseende departementspromemorian Patent- och Marknadsdomstol, Ds 2014:02 ( Ert dnr Ju 2014/129/DOM) Allmänt Domstolsverket som beretts

Läs mer

rättsskyddet i det nya systemet

rättsskyddet i det nya systemet Hanteringen av det industriella rättsskyddet i det nya systemet topp eller flopp? 7 september 2017 Agenda PRV - Bengt Staffas - Magnus Ahlgren PMD - Anders Dereborg PMÖD - Christine Lager Diskussion under

Läs mer

Betänkandet Nationella patent på engelska? (SOU 2012:19)

Betänkandet Nationella patent på engelska? (SOU 2012:19) YTTRANDE 2012-09-03 Dnr: 2012/1276 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm Betänkandet Nationella patent på engelska? (SOU 2012:19) Sammanfattning

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009 PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 15-009 2015-03-11 Till regeringen Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor Promemorian Patent och marknadsdomstol; kompletterande överväganden

Läs mer

Patent- och marknadsöverdomstolens roll i prejudikatbildningen

Patent- och marknadsöverdomstolens roll i prejudikatbildningen Patent- och marknadsöverdomstolens roll i prejudikatbildningen SFIR-seminarium 3 maj 2017 Christine Lager, hovrättslagman och chef för avd. 2 inklusive Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt 1

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-10-12. Patent- och marknadsdomstol

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-10-12. Patent- och marknadsdomstol 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2015-10-12 Närvarande: F.d. justitierådet Lennart Hamberg samt justitieråden Anita Saldén Enérus och Agneta Bäcklund. Patent- och marknadsdomstol Enligt en

Läs mer

Patent- och marknadsdomstolen

Patent- och marknadsdomstolen 1 Patent- och marknadsdomstolen PRESSMEDDELANDEN Patent- och marknadsdomstolen har i dag meddelat dom i målet om försäljning av replika-möbler över internet Göteborg Energi Gothnet AB och TeliaSonera Sverige

Läs mer

Departementspromemorian Patent- och marknadsdomstol (Ds 2014:2)

Departementspromemorian Patent- och marknadsdomstol (Ds 2014:2) YTTRANDE 1 (20) Departementspromemorian Patent- och marknadsdomstol (Ds 2014:2) (Ju 2014/129/DOM) Sammanfattning av hovrättens synpunkter Hovrätten tillstyrker reformen. Den föreslagna reformen är nödvändig

Läs mer

Kompetensen och. erfarenheten. samlas i två olika. domstolar

Kompetensen och. erfarenheten. samlas i två olika. domstolar MARKNADSDOMSTOLEN Kompetensen och erfarenheten samlas i två olika domstolar TINGSRÄTTEN HOVRÄTTEN 6 Nu skall all immaterial-, marknadsoch konkurrensrätt samlas på Kungsholmen och Riddarholmen i Stockholm.

Läs mer

Remissvar Patent- och marknadsdomstol (Ds 2014:2)

Remissvar Patent- och marknadsdomstol (Ds 2014:2) Justitiedepartementet Att: Anna Avenberg 103 33 Stockholm Stockholm Dnr 2014-04-25 Ju2014/129/DOM Remissvar Patent- och marknadsdomstol (Ds 2014:2) Företagarna har givits möjlighet att yttra sig över rubricerade

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om patent- och marknadsdomstolar; SFS 2016:188 Utkom från trycket den 22 mars 2016 utfärdad den 10 mars 2016. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Inledande

Läs mer

Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24)

Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24) YTTRANDE 2010-08-31 Dnr: AD 411-2010/1415 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ju2010/3129/L3 Avtalad upphovsrätt (SOU 2010:24) Sammanfattning PRV (Patent- och registreringsverket) begränsar sig i detta

Läs mer

Patent- och marknadsdomstol

Patent- och marknadsdomstol Ds 2014:2 Patent- och marknadsdomstol Justitiedepartementet SOU och Ds kan köpas från Fritzes kundtjänst. För remissutsändningar av SOU och Ds svarar Fritzes Offentliga Publikationer på uppdrag av Regeringskansliets

Läs mer

Otillbörlig konkurrens företagshemligheter, marknadsrätt och kumulation. Advokat Henrik Bengtsson 17 januari 2018

Otillbörlig konkurrens företagshemligheter, marknadsrätt och kumulation. Advokat Henrik Bengtsson 17 januari 2018 Otillbörlig konkurrens företagshemligheter, marknadsrätt och kumulation Advokat Henrik Bengtsson 17 januari 2018 Direktivet om otillbörliga affärsmetoder C-146/16 (Verband Sozialer Wettbewerb) begränsningar

Läs mer

Betänkandet SOU 2015:39 Myndighetsdatalag (Dnr Ju2015/3364/L6)

Betänkandet SOU 2015:39 Myndighetsdatalag (Dnr Ju2015/3364/L6) YTTRANDE 2015-11-20 Dnr: 2015/1557 Regeringskansliet Justitiedepartementet Grundlagsenheten 103 33 Stockholm Skickas också med e-post till: nils.sjoblom@regeringskansliet.se Betänkandet SOU 2015:39 Myndighetsdatalag

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 14-008

PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 14-008 PATENTBESVÄRSRÄTTEN YTTRANDE AD nr 14-008 2014-04-11 Till regeringen Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor Departementspromemorian Patent och marknadsdomstol (Ds 2014:2) Ju2014/129/DOM

Läs mer

Departementspromemorian Patent- och marknadsdomstol (2014:2)

Departementspromemorian Patent- och marknadsdomstol (2014:2) KKV1007, v1.3, 2012-09-10 2014-04-10 Dnr 21/2014 1 (10) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Patent- och marknadsdomstol (2014:2) Ju2014/129/DOM Sammanfattning av Konkurrensverkets

Läs mer

En kort sammanfattning av hovrättens synpunkter

En kort sammanfattning av hovrättens synpunkter YTTRANDE 2011-01-21 SVEA HOVRÄTT Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Medling i vissa privaträttsliga tvister (Ds 2010:39) Inledning Hovrätten, som inte har

Läs mer

Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt, avdelning 2. IMK-seminarium den 18 augusti 2016

Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt, avdelning 2. IMK-seminarium den 18 augusti 2016 Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt, avdelning 2 IMK-seminarium den 18 augusti 2016 1 Christine Lager Hovrättslagman och chef för avdelning 2 inklusive Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD),

Läs mer

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49)

Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemoria Kompletterande förslag till betänkandet En utökad beslutanderätt för Konkurrensverket (SOU 2016:49) Promemorians huvudsakliga innehåll I beredningen av rubricerat betänkande har det uppstått

Läs mer

Patent- och marknadsdomstol

Patent- och marknadsdomstol Justitieutskottets betänkande Patent- och marknadsdomstol Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag rörande inrättande av patent- och marknadsdomstolar. Ändringarna innebär

Läs mer

Kommittédirektiv. Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag. Dir. 2012:99. Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012

Kommittédirektiv. Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag. Dir. 2012:99. Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012 Kommittédirektiv Ett enhetligt patentskydd i EU och en ny patentlag Dir. 2012:99 Beslut vid regeringssammanträde den 4 oktober 2012 Sammanfattning En särskild utredare ska föreslå de författningsändringar

Läs mer

Departementspromemorian Patent- och marknadsdomstol (Ds 2014:2) (Ju 2014/129/DOM)

Departementspromemorian Patent- och marknadsdomstol (Ds 2014:2) (Ju 2014/129/DOM) MARKNADSDOMSTOLEN Stockholm 2014-04-11 Dnr 1/14 Till Regeringen Departementspromemorian Patent- och marknadsdomstol (Ds 2014:2) (Ju 2014/129/DOM) Sammanfattning Marknadsdomstolen ställer sig i och för

Läs mer

Departementspromemorian Patent- och marknadsdomstol (Ds 2014:2)

Departementspromemorian Patent- och marknadsdomstol (Ds 2014:2) YTTRANDE Diarienr AD 416/2014 851 81 Sundsvall 2014-04-10 1 (8) Tfn: 060-18 40 00 Fax: 060-12 98 40 bolagsverket@bolagsverket.se www.bolagsverket.se Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor

Läs mer

Remissvar. Promemoria: Patent- och marknadsdomstol; kompletterande över väganden. Sammanfattning. SVENSKT NÄRiNGSLIV

Remissvar. Promemoria: Patent- och marknadsdomstol; kompletterande över väganden. Sammanfattning. SVENSKT NÄRiNGSLIV SVENSKT NÄRiNGSLIV Justitiedepartementet Vår refetens/dnr: 6/2015 Anna Avenberg Er referens/dnr: 103 33 Stockholm Ju201 5/841/DOM 2015-03-17 Remissvar Promemoria: Patent- och marknadsdomstol; kompletterande

Läs mer

Regeringens proposition 2016/17:95

Regeringens proposition 2016/17:95 Regeringens proposition 2016/17:95 Vissa åtgärder för en effektivare och mer ändamålsenlig mark- och miljöprocess Prop. 2016/17:95 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den

Läs mer

YTTRANDE 2011-05-12 AD 411-2011/1651. Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och Transporträtt 103 33 Stockholm

YTTRANDE 2011-05-12 AD 411-2011/1651. Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och Transporträtt 103 33 Stockholm YTTRANDE 2011-05-12 AD 411-2011/1651 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och Transporträtt 103 33 Stockholm Kommissionens förslag till genomförande av det fördjupade samarbetet avseende det

Läs mer

Stockholm. RÄTTEN Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll, hovrättslagmannen Christine Lager och hovrättsrådet Annika Malm, referent och protokollförare

Stockholm. RÄTTEN Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll, hovrättslagmannen Christine Lager och hovrättsrådet Annika Malm, referent och protokollförare 1 SVEA HOVRÄTT PROTOKOLL Aktbilaga 4 Patent- och 2018-03-19 Mål nr PMÖ 1068-18 marknadsöverdomstolen 2018-04-17 Rotel 020103 Föredragning i Stockholm RÄTTEN Hovrättspresidenten Fredrik Wersäll, hovrättslagmannen

Läs mer

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1974:371) om rättegången i

Härigenom föreskrivs i fråga om lagen (1974:371) om rättegången i Promemoria Ändrad sammansättning i Arbetsdomstolen i diskrimineringstvister kompletterande överväganden och förslag till SOU 2006:22 En sammanhållen diskrimineringslagstiftning TP PT Lagen FPT Innehållsförteckning

Läs mer

Departementspromemorian Brottmålsprocessen en konsekvensanalys (Ds 2015:4)

Departementspromemorian Brottmålsprocessen en konsekvensanalys (Ds 2015:4) YTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Departementspromemorian Brottmålsprocessen en konsekvensanalys (Ds 2015:4) Departementets dnr Ju2015/1142/DOM Inledning Hovrätten har i tidigare remissvar

Läs mer

Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12)

Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12) YTTRANDE 1 (6) Yttrande över betänkandet Ny Patentlag (SOU 2015:41) (Ju:2012:12) Allmänna synpunkter Hovrätten välkomnar förslaget om en ny patentlag och tillstyrker i allt väsentligt de förslag som lämnas

Läs mer

Linda Billung (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Linda Billung (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Vissa åtgärder för en effektivare och mer ändamålsenlig mark- och miljöprocess Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 8 december 2016 Peter Hultqvist Linda Billung

Läs mer

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström

YTTRANDE. Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Justitieombudsmannen Lars Lindström Justitieombudsmannen Lars Lindström YTTRANDE Datum 2017-05-23 Dnr R 10-2017 Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Sid 1 (5) Yttrande

Läs mer

Stockholm den 17 september 2015

Stockholm den 17 september 2015 R-2015/0783 Stockholm den 17 september 2015 Till Justitiedepartementet Ju2015/3556/L3 Sveriges advokatsamfund har genom remiss den 22 april 2015 beretts tillfälle att avge yttrande över betänkandet Ny

Läs mer

INDUSTRIELLA RÄTTSSKYDDET I DOMSTOLARNA DE TEKNISKA LEDAMÖTERNA. Advokat Håkan Borgenhäll

INDUSTRIELLA RÄTTSSKYDDET I DOMSTOLARNA DE TEKNISKA LEDAMÖTERNA. Advokat Håkan Borgenhäll INDUSTRIELLA RÄTTSSKYDDET I DOMSTOLARNA DE TEKNISKA LEDAMÖTERNA Advokat Håkan Borgenhäll Tekniska ledamöter Parke-Davis & Co. v. H.K. Mulford Co., 189 Fed. 95 (S.D. N.Y. 1911).spend an inordinate expense

Läs mer

Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Kammarrätten i Sundsvall Datum Dnr /0386, Ju2006/8451/DOM

Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Kammarrätten i Sundsvall Datum Dnr /0386, Ju2006/8451/DOM Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Kammarrätten i Sundsvall Datum Dnr 2007-02-16 2006/0386, 51-2006-271 Ert datum Ert Dnr 2006-11-01 Ju2006/8451/DOM Regeringskansliet Justitiedepartementet 103

Läs mer

Specialdomstolar och patenträtt erfarenheter från Finland Prof. Dr. Marcus Norrgård Helsingfors universitet 20.11.2014, CIIR

Specialdomstolar och patenträtt erfarenheter från Finland Prof. Dr. Marcus Norrgård Helsingfors universitet 20.11.2014, CIIR Specialdomstolar och patenträtt erfarenheter från Finland Prof. Dr. Marcus Norrgård Helsingfors universitet 20.11.2014, CIIR 26.11.2014 1 Situationen före 1.9.2013 Helsingfors tingsrätt exklusivt behörig

Läs mer

Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt

Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt Patent- och marknadsöverdomstolen, Svea hovrätt SFIR:s Praxisdag den 17 januari 2018 Christine Lager, hovrättslagman och chef för avd. 2 inklusive Patent- och marknadsöverdomstolen 1 Övergripande om PMÖD

Läs mer

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS

Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4), dnr S2018/00641/FS 2018-06-27 Dnr 10.1-10747/2018-2 1(5) Avdelning öst Caroline Sundholm caroline.sundholm@ivo.se s.remissvar@regerinskansliet.se ss.fs@regerinskansliet.se Remissvar avseende Framtidens biobanker (SOU 2018:4),

Läs mer

Yttrande över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68)

Yttrande över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) R2B YTTRANDE 1 (7) Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Nya regler om faderskap och föräldraskap (SOU 2018:68) Regeringskansliets

Läs mer

Fortsatt utveckling av förvaltningsprocessen, SOU 2014:76

Fortsatt utveckling av förvaltningsprocessen, SOU 2014:76 YTTRANDE Rättsavdelningen Datum Dnr Malin Lundberg 2015-03-30 STY 2015-179 031-633638 Ert datum Er referens Ju2014/7269/DOM Fortsatt utveckling av förvaltningsprocessen, SOU 2014:76 Inledande reflektioner

Läs mer

Prövningstillstånd till hovrätterna. I drygt fyra år har vi haft det.

Prövningstillstånd till hovrätterna. I drygt fyra år har vi haft det. SFIR-mingel på väg hem - 28 januari 2013 Prövningstillstånd till hovrätterna I drygt fyra år har vi haft det. Christer Löfgren PT De fyra skälen för prövningstillstånd är 1. Ändring 2. Granskning (var

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-03-12. Överflyttning av vissa utlänningsärenden till den ordinarie migrationsprocessen m.m.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-03-12. Överflyttning av vissa utlänningsärenden till den ordinarie migrationsprocessen m.m. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2013-03-12 Närvarande: F.d. justitieråden Susanne Billum och Dag Victor samt justitierådet Annika Brickman. Överflyttning av vissa utlänningsärenden till

Läs mer

Remiss. 10/ / '..9t7, /} "" 0 al

Remiss. 10/ / '..9t7, /}  0 al t Regeringskansliet Remiss 2018-06-26 Ju2018/03570/L3 Lantmäteriet lnk. 2018-06- 2 8. lot.-l.o/ 5 ~5 ~ Dnr.....,.... Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt Kansliråd Louise

Läs mer

Remissvar gällande Betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Sammanfattning

Remissvar gällande Betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) Sammanfattning 2017-04-11 2017/891 1(5) Vår adress Arbetsmarknads- och socialnämnden Borlänge kommun Adress Regeringskansliet Justitiedepartementet Dnr Ju2017/01226/L2 Besöksadress Röda vägen 50 Handläggare, telefon,

Läs mer

betalningsförelägganden bör övervägas ytterligare.

betalningsförelägganden bör övervägas ytterligare. SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2008-03-14 Stockholm Dnr 044/08 Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Europeiskt betalningsföreläggande, Ds 2008:2

Läs mer

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6)

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) YTTRANDE 1 (6) Regeringskansliet Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) (dnr Ju2017/01226/L2) Inledning

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-10-22 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist och justitierådet Marianne Lundius. Civilrättsliga sanktioner

Läs mer

Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45)

Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45) Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm REMISSYTTRANDE 2015-02-03 VÅR REFERENS: DNR 102-2014/4884 ER REFERENS: U2014/4224/F Remissvar Registersforskningsutredningen {SOU 2014:45) Lantmäteriet

Läs mer

Sammansättningsreglerna för Högsta. för Högsta domstolen och Regeringsrätten.

Sammansättningsreglerna för Högsta. för Högsta domstolen och Regeringsrätten. Justitieutskottets betänkande 2008/09:JuU16 Sammansättningsreglerna för Högsta domstolen och Regeringsrätten Sammanfattning I betänkandet behandlar utskottet regeringens proposition 2008/09:117 Sammansättningsreglerna

Läs mer

2001-01-09 1427-2000. Till Justitiedepartementet. Juridiska sekretariatet

2001-01-09 1427-2000. Till Justitiedepartementet. Juridiska sekretariatet Datum Dnr 2001-01-09 1427-2000 Juridiska sekretariatet Till Justitiedepartementet Yttrande över bisyssleutredningens betänkande Offentligt anställdas bisysslor (SOU 2000:80) (Ert diarienummer Ju2000/4719/PP)

Läs mer

Hovrätten lämnar nedan några övriga synpunkter på de förslag som framkommer

Hovrätten lämnar nedan några övriga synpunkter på de förslag som framkommer YTTRANDE 1 (5) Departementspromemorian Framtidsfullmakter (Ds 2014:16) (Ju 2014/3309/L2) Inledande synpunkter Hovrätten anser att det bör skapas en möjlighet för den enskilde att upprätta en fullmakt för

Läs mer

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet)

Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet. Maria Hedegård (Försvarsdepartementet) Lagrådsremiss Återställande av bestämmelse i lagen om signalspaning i försvarsunderrättelseverksamhet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 1 oktober 2015 Peter Hultqvist Maria

Läs mer

Yttrande. Svensk Försäkring har beretts möjlighet att lämna synpunkter på ovan angivna förslag. Svensk Försäkring har följande synpunkter.

Yttrande. Svensk Försäkring har beretts möjlighet att lämna synpunkter på ovan angivna förslag. Svensk Försäkring har följande synpunkter. Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ju 2011/8586/KO Yttrande Stockholm 2012-01-09 Yttrande över Europeiska kommissionens förslag till direktiv om alternativ tvistlösning vid konsumenttvister och till

Läs mer

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54)

Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) 1 (5) 2013-05-08 Dnr SU FV-1.1.3-0628-13 Regeringskansliet (Justitiedepartementet) 103 33 Stockholm Remiss: Processrättsliga konsekvenser av Påföljdsutredningens förslag (Ds 2012:54) Juridiska fakultetsnämnden

Läs mer

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33)

Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Yttrande Diarienr 1 (5) 2015-10-28 1216-2015 Ert diarienr N2015/3074/FF Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Uppgiftslämnarservice för företagen (SOU 2015:33) Datainspektionen har granskat

Läs mer

Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande av direktiv 2004/48/EG (Ds 2007:19)

Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande av direktiv 2004/48/EG (Ds 2007:19) SVEA HOVRÄTT YTTRANDE 2007-10-01 Stockholm Dnr 417/07 Justitiedepartementet Enheten för immaterialrätt och transporträtt 103 33 Stockholm Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område - genomförande

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-24

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-24 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-01-24 Närvarande: f.d. justitierådet Lars K Beckman, justitierådet Leif Thorsson och regeringsrådet Lars Wennerström. Harmoniserad patenträtt Enligt

Läs mer

REMISSYTTRANDE 1 (5) AdmD Kulturdepartementet Stockholm

REMISSYTTRANDE 1 (5) AdmD Kulturdepartementet Stockholm REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Dnr 2009-03-12 AdmD-450-2008 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm AV-utredningens slutbetänkande En ny radio- och TV-lag (SOU 2008:116) och Radio- och TV-verkets rapport med

Läs mer

Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder

Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder YTTRANDE 1 (7) Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över departementspromemorian En europeisk utredningsorder (Ds 2015:57) Sammanfattning Hovrätten tillstyrker med de påpekanden

Läs mer

Remiss. Promemorian Några frågor om Patentbesvärsrätten

Remiss. Promemorian Några frågor om Patentbesvärsrätten Remiss REGERINGSKANSLIET 2011-12-02 N2011/7014/FIN Näringsdepartementet Forskning, innovation och näringsutveckling Hedvig Landahl Telefon 08-4055483 Rättssekretariatet Fredrik Nordenfelt Telefon 08-4053488

Läs mer

Snabbare lagföring (Ds 2018:9)

Snabbare lagföring (Ds 2018:9) Yttrande Diarienr 1 (5) 2018-09-11 DI-2018-7244 Ert diarienr Ju2018/02403/DOM Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Snabbare lagföring (Ds 2018:9) Datainspektionen har granskat promemorian huvudsakligen

Läs mer

Hovrätten för Nedre Norrland

Hovrätten för Nedre Norrland Hovrätten för Nedre Norrland REMISSYTTRANDE Datum Dnr 2011-09-30 2011/0154 Ert datum Ert Dnr 2011-06-13 Ju2011/3644/DOM En reformerad domstolslagstiftning (SOU 2011:42) Hovrätten tillstyrker i huvudsak

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om vårdnad m.m.

HÖGSTA DOMSTOLENS. SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om vårdnad m.m. Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 juni 2011 Ö 5958-10 KLAGANDE A B Ombud: Advokat B H MOTPART J S Ombud: Advokat B S SAKEN Tillstånd till prövning i hovrätt av mål om

Läs mer

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6)

Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU 2017:6) REMISSYTTRANDE 1 (5) Justitiedepartementets diarienr: Ju2017/01226/L2 Justitiedepartementet Enheten för familjerätt och allmän förmögenhetsrätt 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Se barnet! (SOU

Läs mer

Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR)

Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR) 1 (5) Näringsdepartementet Enheten för konkurrens, statsstöd och ramvillkor 103 33 Stockholm Yttrande över promemorian Konkurrensskadelag (Ds 2015:50) (N2015/04860/KSR) Inledande kommentarer Hovrätten,

Läs mer

Dnr Justitiedepartementet Stockholm

Dnr Justitiedepartementet Stockholm MALMÖ TINGSRÄTT REMISSYTTRANDE 2017-02-17 Dnr 502-16 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande avseende betänkande av 2014 års sexualbrottskommitté (SOU 2016:60) Ett starkare skydd för den

Läs mer

EN FÖRBÄTTRAD DOMSTOLSORDNING FÖR IMMATERIALRÄTT

EN FÖRBÄTTRAD DOMSTOLSORDNING FÖR IMMATERIALRÄTT EN FÖRBÄTTRAD DOMSTOLSORDNING FÖR IMMATERIALRÄTT Diskussionsinlägg vid XXIX NIR-mötet av advokat Örjan Grundén Status Tio år har gått efter att tanken på en gemensam domstolsordning för europeiska patent

Läs mer

Remissvar gällande utkast till lagrådsremiss Ny påföljd efter tidigare dom Ju2012/4191/L5

Remissvar gällande utkast till lagrådsremiss Ny påföljd efter tidigare dom Ju2012/4191/L5 1(5) Datum Vårt diarienummer 2015-03-16 2015-3329 Justitiedepartementet Remissvar gällande utkast till lagrådsremiss Ny påföljd efter tidigare dom Ju2012/4191/L5 Kriminalvården är i huvudsak positiv till

Läs mer

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen R (5) Lars Lindström

Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen R (5) Lars Lindström YTTRANDE Datum Dnr Sid Justitieombudsmannen 2013-03-26 R 1-2013 1 (5) Lars Lindström Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Hyres- och arrendetvister i framtiden

Läs mer

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts möjlighet att avge remissvar på Patentlagsutredningens betänkande Ny patentlag, SOU 2015:41.

Föreningen Svenskt Näringsliv har beretts möjlighet att avge remissvar på Patentlagsutredningens betänkande Ny patentlag, SOU 2015:41. Justitiedepartementet Vår referens/dnr: Enheten för immaterialrätt och transporträtt 78/2015 Claes Almberg 103 33 Stockholm Er referens/dnr: Ju2015/3556/L3 2015-09-22 Remissvar Ny patentlag (SOU 2015:41)

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18)

Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) R2B 1 (8) Remissyttrande över promemorian Hyresgästskydd när en lägenhet förstörs (Ds 2018:18) Ju2018/03102/L1 1. ALLMÄNNA SYNPUNKTER 1.1 Behovet av lagändringar Hyresnämnden delar uppfattningen att det

Läs mer

Remissyttrande avseende promemorian Livstidsstraff för mord (Ds 2017:38) Svårigheterna med att skriva en regel utifrån 2014 års riksdagsbeslut

Remissyttrande avseende promemorian Livstidsstraff för mord (Ds 2017:38) Svårigheterna med att skriva en regel utifrån 2014 års riksdagsbeslut Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ju2017/06954/L5 Remissyttrande avseende promemorian Livstidsstraff för mord (Ds 2017:38) Malmö tingsrätt har anmodats att yttra sig över rubricerad promemoria och

Läs mer

Remissyttrande över promemorian Sekretess i det internationella samarbetet (Ds 2012:34) Dnr Ju2012/5900/L6

Remissyttrande över promemorian Sekretess i det internationella samarbetet (Ds 2012:34) Dnr Ju2012/5900/L6 2012-10-31 Dnr 2012/1656 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissyttrande över promemorian Sekretess i det internationella samarbetet (Ds 2012:34) Dnr Ju2012/5900/L6 Nedan följer Riksgäldskontorets

Läs mer

Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper i domstol (SOU 2010:44)

Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel särskilda åtgärder för vissa måltyper i domstol (SOU 2010:44) YTTRANDE 1 (6) Ert datum Ert dnr 2010-09-22 Ju2010/5515/DOM Justitiedepartementet Enheten för processrätt och domstolsfrågor 103 33 Stockholm Remissyttrande över Målutredningens betänkande Mål och medel

Läs mer

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53

SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å Sida 1 (5) Dnr :53 SKOLVÄSENDETS ÖVERKLAGANDENÄMND YTTRANDE Å 2017-04-12 Sida 1 (5) Dnr 01-2017:53 Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se U2017/00057/S Yttrande över betänkandet Saknad!

Läs mer

Remissvar Förslag om ändrade regler om direktupphandling

Remissvar Förslag om ändrade regler om direktupphandling Socialdepartementet Enheten för upphandlingsfrågor 103 33 Stockholm Stockholm Dnr 2014-01-27 S2013/9124/RU Remissvar Förslag om ändrade regler om direktupphandling Företagarna har givits möjlighet att

Läs mer

Yttrande avseende krav på skadestånd; ärende 258-10-40

Yttrande avseende krav på skadestånd; ärende 258-10-40 YTTRANDE 2010-03-12 VAD 34-2010/29 Justitiekanslern Att: Peter Lindström Box 2308 103 17 Stockholm Yttrande avseende krav på skadestånd; ärende 258-10-40 Redogörelse för ärendet Den 9 februari 2007 inkom

Läs mer

Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen. Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen. Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Viss sekretess i mål enligt konkurrensskadelagen Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 26 oktober 2017 Tomas Eneroth Magnus Corell (Näringsdepartementet) Lagrådsremissens

Läs mer

Betänkandet Allmänna handlingar i elektronisk form offentlighet och integritet (SOU 2010:4)

Betänkandet Allmänna handlingar i elektronisk form offentlighet och integritet (SOU 2010:4) YTTRANDE 2010-06-16 AD 411-2010/805 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet Allmänna handlingar i elektronisk form offentlighet och integritet (SOU 2010:4) Sammanfattning av PRV:s ståndpunkter

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-06-25 Närvarande: F.d. justitierådet Leif Thorsson samt justitieråden Gudmund Toijer och Olle Stenman. Tydligare reaktioner på ungas brottslighet Enligt

Läs mer

Yttrande över promemoria Ansvarsförsäkring vid sjötransporter om genomförande av försäkringsdirektivet i svensk rätt

Yttrande över promemoria Ansvarsförsäkring vid sjötransporter om genomförande av försäkringsdirektivet i svensk rätt TSS 2011-1777 Ju 2010:123 YTTRANDE 1(5) Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över promemoria Ansvarsförsäkring vid sjötransporter om genomförande av försäkringsdirektivet i

Läs mer

Myndighetsdatalag (SOU 2015:39)

Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) ISF1007, v1.1, 2015-09-22 REMISSVAR 1 (5) Datum Diarienummer 2015-11-16 2015-87 Justitiedepartementet Grundlagsenheten Att: Nils Sjöblom 103 33 Stockholm Myndighetsdatalag (SOU 2015:39) Inspektionen för

Läs mer

Hur tänker domstolarna om rättegångskostnaderna? 29 augusti 2019 Christer Löfgren

Hur tänker domstolarna om rättegångskostnaderna? 29 augusti 2019 Christer Löfgren Hur tänker domstolarna om rättegångskostnaderna? 29 augusti 2019 Christer Löfgren Utgångspunkter - patent - Avgöranden i PMD och PMÖD sedan starten - PMD avgjort 41 mål i 26 domar - PMÖD 8 domar - Intrång,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skadestånd och Europakonventionen

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Skadestånd och Europakonventionen 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2017-06-13 Närvarande: F.d. justitieråden Severin Blomstrand och Annika Brickman samt justitierådet Svante O. Johansson. Skadestånd och Europakonventionen

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07. Lag om vård till asylsökande m.fl.

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07. Lag om vård till asylsökande m.fl. 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2008-02-07 Närvarande: F.d. regeringsrådet Rune Lavin, f.d. regeringsrådet Karl-Ingvar Rundqvist och justitierådet Lars Dahllöf. Lag om vård till asylsökande

Läs mer

Kammarrätten har anmodats att yttra sig över rubricerade rapport och vill med anledning härav anföra följande.

Kammarrätten har anmodats att yttra sig över rubricerade rapport och vill med anledning härav anföra följande. REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Dnr 2009-12-03 AdmD-414-2009 Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Statens energimyndighets rapport (ER 2009:28) om ursprungsgarantier för förnybar energi (Ert dnr N2009/7486/E)

Läs mer

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag

Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling med anledning av Välfärdsutredningens förslag 2017-11-22 Dnr 499/2017 1 (5) Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för offentlig upphandling 103 33 Stockholm Vissa förslag till ändringar i lagen om offentlig upphandling

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2003-05-07 Närvarande: f.d. justitierådet Hans Danelius, regeringsrådet Gustaf Sandström, justitierådet Dag Victor. Enligt en lagrådsremiss den 16 april 2003

Läs mer

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16)

Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) YTTRANDE 1 (5) Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Yttrande över betänkandet Vägen till självkörande fordon - introduktion (SOU 2018:16) (N2018/01630/MRT) Svea hovrätt har beretts tillfälle att yttra

Läs mer

Promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37)

Promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds 2016:37) Justitieombudsmannen Cecilia Renfors YTTRANDE Datum 2016-11-23 Regeringskansliet Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Dnr R 101-2016 Sid 1 (6) Promemorian Åldersbedömning tidigare i asylprocessen (Ds

Läs mer

Betänkandet SOU 2017:29 Brottsdatalag

Betänkandet SOU 2017:29 Brottsdatalag REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2017-06-22 KST 2017/183 Ert datum Ert diarienr 2017-04-11 Ju2017/03283/L4 Justitiedepartementet Enheten för lagstiftning om allmän ordning och säkerhet och samhällets

Läs mer

Förslaget till lag (2018:0000) om företagshemligheter

Förslaget till lag (2018:0000) om företagshemligheter Remissyttrande 1 (6) Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Ny lag om företagshemligheter (SOU 2017:45) Helsingborgs tingsrätt har anmodats att yttra sig över rubricerat betänkande och får med anledning

Läs mer

Betänkandet SOU 2018:04 Framtidens biobanker (dnr S2018/00641/FS)

Betänkandet SOU 2018:04 Framtidens biobanker (dnr S2018/00641/FS) YTTRANDE 2018-06-25 Dnr: AD-411-2018/903 s.remissvar@regeringskansliet.se s.fs@regeringskansliet.se kopia: anna.ax@regeringskansliet.se Betänkandet SOU 2018:04 Framtidens biobanker (dnr S2018/00641/FS)

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-06. Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering. 3. lag om ändring i skollagen (2010:800).

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-06. Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering. 3. lag om ändring i skollagen (2010:800). 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2014-03-06 Närvarande: F.d. justitieråden Torgny Håstad och Sten Heckscher samt justitierådet Göran Lambertz. Bristande tillgänglighet som en form av diskriminering

Läs mer

Brottsdatalag kompletterande lagstiftning (SOU 2017:74)

Brottsdatalag kompletterande lagstiftning (SOU 2017:74) Yttrande Diarienr 1 (13) 2017-11-22 2216-2017 Ert diarienr Ju2017/07698/L4 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Brottsdatalag kompletterande lagstiftning (SOU 2017:74) Datainspektionen har granskat betänkandet

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förstärkt integritetsskydd vid signalspaning

Utdrag ur protokoll vid sammanträde Förstärkt integritetsskydd vid signalspaning LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2009-05-07 Närvarande: F.d. justitierådet Bo Svensson, f.d. regeringsrådet Leif Lindstam och regeringsrådet Karin Almgren. Förstärkt integritetsskydd vid signalspaning

Läs mer