Att komma igång med släktforskning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att komma igång med släktforskning"

Transkript

1 Att komma igång med släktforskning 1 Släktforskningen har de senaste åren vuxit kraftigt eftersom datorerna har gett forskarna ett utmärkt verkyg både för att hålla reda på släktingar och för att söka rätt på dem. Dessutom ger datorn alldeles enastående möjligheter att publicera resultaten såväl på papper, CD-rom som på nätet. Våra föräldrar som ville forska om släkten var tvungna att resa runt till olika arkiv och där söka i de gamla skrifterna. Mer och mer kan man nu söka i arkiven på Internet. På gott och ont kan man alltså sitta hemma och ta reda på massor om släkten, men man missar mycket av resandets glädje och kontakten med andra i liknande situation. Glöm inte bort att biblioteken är en rik källa till information. Arkiv Digital, Genline och SVAR har publicerat kyrkböckerna på nätet och därmed blivit viktiga källor tillgängliga hemifrån. På min webbsida ht t p:// kan du finna mer information kopplad till detta häfte. På ht t p://kurs.dis.se finner du en distanskurs till detta häfte. Spara informationen För ca år sedan dog en stenåldersman i Cheddar i England. År 1903 fann arkeologer skelettet och 1997 bestämde forskare hans DNA och gener. Traktens folk testades för att se om någon var släkt med stenåldersmannen. Det visade sig att bygdens historielärare var ättling till mannen från stenåldern. Det är lika bra att säga detta först: Du måste vara noggrann och dokumentera vad du finner och var du finner det. Detta är forskningens grundprincip. Anledningen är att andra ska kunna kontrollera om du har rätt i det du skriver. Dessutom vet jag av egen erfarenhet att jag glömmer. Har man gjort en anteckning om var man hittade

2 1-2 Det allra första informationen, är det lätt att gå tillbaka och kontrollera vad det egentligen stod. Förr eller senare kommer du själv att stå inför uppgifter som strider mot varandra och då behöver du veta varifrån de kommer. Källkritik är nödvändig inom all forskning. Felaktiga uppgifter som bygger på familjetraditioner kan vara intressanta i sig, ibland kan uppgifterna ha en kärna av sanning som först senare kommer fram. Det allra första En god regel är att först ta reda på vilken information som redan finns. Kanske har någon släkting redan utrett en del av dina anor? Passa på att kontakta släktingar i sidled som kusiner, sysslingar, dina föräldrar och deras syskon och kusiner om de finns i livet. Försök att säkra information för framtiden. Dokumentera äldre släktingars berättelser, de kanske är borta innan du är klar. Se också till att tex dina egna fotografier är försedda med anteckningar om vem de föreställer och gärna när fotot är taget. Ha inte för bråttom med att leta bakåt. Arkiven finns kvar länge men inte de levande släktingarnas kunskaper. Redan på det inledande stadiet kan du ha hjälp av att undersöka om det finns släktutredningar som publicerats eller lämnats till arkiv, bibliotek eller föreningar. Särskilt gäller det släkter med ovanliga släktnamn och släkter som under lång tid varit knutna till en viss gård, ett yrke eller tillhört annan speciell kategori. Sveriges Släktforskarförbund, är ett bra ställe att börja på! Fråga din familj och släkt om olika uppgifter. Man kan intervjua släkten. När mormor och morfar gifte sig till exempel. Skriv då ner vem som berättar det. Här är några tips på vad du kan fråga din familj och släkt om:

3 Antavlor och stamtavlor 1-3 Om de nämner kusiner och andra släktingar skriv ner det! Fråga efter foton! Kanske kan du få eller låna dem och göra kopior av dem. Be dem berätta några minnen. Fråga efter skrivna uppgifter. Det kanske finns dokument från farfars konfirmation eller från dina föräldrars förlovning osv. Fråga om du kan få ta en kopia av dokumenten. Om det är en tidningsuppgift bör du anteckna tidning och datum. Tala om för den du intervjuar vad du ska använda uppgifterna till. Var har de bott? Vilka skolor har de gått i? Vilka arbeten de haft? Vilka intressen hade de? Hur träffades de? När förlovade de sig? När gifte de sig? Om de är skilda, när blev de det? Vilken mat brukade de äta? Hur var deras skoldag? Be dem berätta om någon familjefest. Antavlor och stamtavlor Ofta redovisar man sina forskningsresultat genom att göra en översikt över någons förfäder, en så kallad antavla, eller att göra en sammanställning över någons ättlingar, en stamtavla. Om antavlan eller stamtavlan är grafiskt uppställd, med någon form av trädstruktur, är utrymmet för biografiska data begränsat. Därför använder man särskilda personblad eller ansedlar för varje person i släkttavlan. Övning 1-1. Sök information om släktforskning på Internet Vad vill du veta om släktforskning? På Internet finns det flera hundra tusen sidor om släktforskning. Kanske vill du ha en handledning för nybörjare. Gå till Google, och skriv in: +släktforskning +handledning +nybörjare i sökrutan och tryck på Googlesökning Botanisera på Google för att finna den information du behöver! Om du hittar något du gillar skriv ner URLen och gör ett bokmärke, så att du kan få tag i informationen senare.

4 1-4 Antavlor och stamtavlor Bild 1 1. Principen för en grafisk antavla. I antavlan är antalet personer i varje generation givet på förhand. Skriv en ansedel för varje person Ansedeln är en sammanställning av biografiska data som: födelsedatum och födelseort vigseldatum, vigselort och partner dödsdatum och dödsort vistelseort yrke eller sysselsättning samtliga barn och deras födelsedatum övriga upplysningar Antavlor och personblad kan beställas som färdiga blanketter på arkivbeständigt papper från Sveriges släktforskarförbund. Eftersom de är enkla till sin uppställning kan man naturligtvis också själv snabbt rita upp egna blanketter vid behov. Du kan också hämta dem på Internet som gratis pdf-filer vilka du kan skriva ut på din skrivare, Gå till Startsida > Släktforskning > Kom igång med släktforskning, Här hittar du också blanketter för ditt släktträd.

5 Antavlor och stamtavlor 1-5 Bild 1 2. Principen för en grafisk stamtavla är mer komplicerad eftersom antalet barn och barnbarn kan variera. Antavlor Antavlan utgår av tradition från en startperson (med en äldre term proband, av latinets probandus den som ska prövas ), och redovisar sedan hans eller hennes förfäder. Oavsett om antavlan är grafisk eller som ren text anges av tradition alltid mannens släkt först. I en grafisk antavla redovisas en persons förfäder i utskrivna eller tänkta rutor, med linjer som utvisar den inbördes släktskapen med startpersonen. Fördelen med en grafisk antavla är att den är lätt att överblicka. Nackdelen är det begränsade utrymmet för uppgifter om en person. I en antavla i textform redovisas startpersonen och hans/ hennes förfäder utan rutor och linjer. I stället räknas personerna upp i den ordning de skulle ha registrerats i en grafisk antavla och all information om en person kan skrivas in.

6 1-6 Informationskällor för släktforskning Stamtavlor Stamtavlan utgår från ett par stamföräldrar och redovisar sedan deras ättlingar, generation för generation. Till den grafiska stamtavlan fogas också ansedlar eller personblad med uppgifter om de ingående personerna. Till skillnad från antavlan, där antalet förfäder per generation av naturliga skäl är begränsat, kan en stamtavla bli mycket omfattande. I barnrika släkter kan antalet personer efter bara några få generationer bli mycket stort. Stamtavlan kan liksom antavlan även upprättas i textform. Informationskällor för släktforskning Biblioteken är en rik källa för information Det är lätt att uppfinna hjulet på nytt. Därför kan det vara bra att noga kontrollera vad som redan finns. Börja med en upptäcktsfärd på stadsbiblioteket. Många gånger har biblioteket en del lokalt material, som inte finns någon annan stans. Övning 1-2. Leta på stadsbiblioteket Skriv in i din webbläsare. Byt kommun mot namnet på din ort och leta dig fram till Bibliotek och sedan vidare till Släktforskning och se vad ditt bibliotek erbjuder. Där kan finnas handledning om släktforskning, historia om bygden, CD-skivor, Internetuppkoppling till Arkiv Digital, Genline, SVAR mm. Släktforskar- och hembygdsföreningar kan ha information På hittar du hembygdsföreningar från hela Sverige. På Sveriges Släktforskarförbund, finns länkar till de lokala föreningarna, nättidningen RÖTTER, handledningar i släktforskning och mycket, mycket mer.

7 Informationskällor för släktforskning 1-7 Förbundet har också hand om en gravstensinventering för hela landet. Där kan man söka på viss församling eller person. Tack vare ihärdigt arbete i flera släktforskarföreningar finns idag en hel del av kyrkoböckerna digitaliserade i sökbara databaser. Som exempel kan nämnas Demografisk Databas Södra Sverige, nu, som innehåller en databas med uppgifter om födslar, vigslar och begravningar i Skåne, Blekinge och Halland. Se vidare kapitel 8. I föreningarna kan man ibland göra oväntade fynd. Min fru Annika och jag reste till Ångermanland för att söka hennes fars anor. I Annikas farfars födelseförsamling Helgum(Y) hade hembygdsföreningen en hel bokhylla med gamla fotoalbum. När vi bläddrat ett par timmar och precis skulle ge upp fann vi ett album med bilder på honom, och många andra släktingar som vi så småningom lyckades identifiera. Dessutom bilder på två utvandrade bröder, som vi kunde spåra till Canada. I Annikas farmors hemförsamling Borgsjö(Y) hade vi kört fast. Men vid besöket där visade det sig att kyrkoböckerna hade brunnit. Men släktforskare hade arbetat med att rekonstruera kyrkoböckerna och delade generöst med sig hennes anor nio generationer bakåt. RÖTTER för nybörjare Släktforskarförbundets nättidning RÖTTER är ett av de bästa hjälpmedlem för att komma igång som släktforskare. På RÖTTER hittar du alla nyheter men också mycket värdefull information om arkivforskning och släktutredningar, förutom länkar till andra nationella och internationella hemsidor med anknytning till släktforskning. Du kan till exempel använda RÖTTERs förteckning över medlemsföreningar för att se vilken förening som ligger närmast dina anors hembygd.

8 1-8 Informationskällor för släktforskning Bild 1 3. Sveriges Släktforskarförbunds hemsida med Bokhandel, nättidningen Rötter och Wiki-Rötter. Här sidan Stora Släkt-Sök. Utnyttja också RÖTTER för att komma i kontakt med andra som forskar på samma geografiska område eller ämne. På diskussionsforsforumet Anbytarforum kan man ställa frågor om det mesta och ofta få svar. Du kan se korta beskrivningar av de större svenska arkiven på RÖTTERs hemsida.

9 Informationskällor för släktforskning 1-9 Med Rötters stora Släkt-Sök kan du söka på flera släktforskarsajter samtidigt som Släktforskarportalen RÖTTER, Föreningen Släktdata, Genealogiska Föreningen och DIS. Wiki-Rötter är släktforskarnas egen uppslagsbok där du finner många svar, särskilt kategorin för nybörjare och släktforskarlexikon kan vara till hjälp. Wiki-Rötter bör bli din självklara sökplats när du undrar över något. Var med och utveckla Wiki- Rötter till en källa för släktforskare att ösa ur. Surfa runt på Rötter Surfa till och se dig omkrig! När du orienterat dig om det rikliga innehållet kan du klicka på Nybörjare. Titta också på Wiki-Rötter och Stora släktsök. Föreningen för datorhjälp i släktforskningen Föreningen DIS, ht t p:// Dator-hjälp I Släktforskningen har till syfte Att undersöka och utveckla möjligheter att utnyttja datorhjälp i släktforskningen, sprida kunskap härom, samt i övrigt stimulera svensk släktforskning. Föreningen ger ut släktforskarprogrammet Disgen, som vi kommer att arbeta med. Det kan laddas ner från hemsidan i en gratis demoversion. Föreningens medlemmar får gratis hjälp och stöd av ett stort antal faddrar. På ht t p://kurs.dis.se hittar du distansutbildningar om hur du kommer igång med Disgen. Distanskursen Kom igång med Disgen bygger vidare på detta häfte. I den får du mera hjälp att göra din egen antavla.

10 1-10 Att läsa vidare Dödsannonser och nekrologer. På Fonus hemsida kan man söka efter minnesord och dödsannonser. I vissa dagstidningar, kan man också finna dessa notiser. Sök dina rötter på Skatteverket Skatteverket har nu hand om folkbokföringen. Uppgifterna är som huvudregel offentliga. I vissa fall där det kan skada en person kan de dock vara hemligstämplade. Uppge därför vad du ska använda uppgifterna till. På skattekontoren finns en allmänhetens terminal där du kan söka. På kan man köpa uppgifter om de folkbokförda. Att läsa vidare Per Clemensson & Kjell Andersson: Släktforska! Steg för steg (2008) [ISBN: ]. Mycket omfattande och pedagogiskt uppställd, med många illustrationer, fotografier och förklaringar. Ett bra standardverk. Ewa Johansson: Släktforskningens mysterium, Lärobok i släktforskning (2011) [ISBN: ]. En bra startbok med genomgång av olika källor. Elisabeth Thorsell & Ulf Schenkmanis: Släktforskning. Vägen till din egen historia (2003) [ISBN: ]. En bra översikt i ett lite mindre format över hur man börjar släktforska och hur man använder de vanligaste källorna. Henrik Anderö, Elisabeth Thorsell: Läsebok för släktforskare : lär dig tyda och läsa gammal handstil (2004) [ISBN: ].

Nyfiken på släktforskning?

Nyfiken på släktforskning? Nyfiken på släktforskning? Grundläggande begrepp Genealogi är det fina namnet på släktforskning. Genealogi räknas tillsammans med biografin till de historiska hjälpvetenskaperna. Proband är den person

Läs mer

Att göra en modern släktbok för CD och webb med Disgen

Att göra en modern släktbok för CD och webb med Disgen Att göra en modern släktbok för CD och webb med Disgen Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se http://www.kj2.se/anor Modern släktbok 1 Bengt Kjöllerström 2011-04-15 Tre studiecirklar med Disgen Kom igång

Läs mer

Gör en antavla med bilder

Gör en antavla med bilder Gör en antavla med bilder Gör en antavla med bilder. Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se Kurs.dis.se Kom igång med Disgen 1 Bengt Kjöllerström 2015-09-05 Modul 8 Gör en antavla med

Läs mer

Lathund för att använda DISPOS som genväg mellan Disgen och Genline.

Lathund för att använda DISPOS som genväg mellan Disgen och Genline. Lathund för att använda DISPOS som genväg mellan Disgen och Genline. Förutsättning: Du vill kunna gå in på Genlines inskannade kyrkoboksidor för att söka efter en viss händelse, t.ex. ett födelsedatum.

Läs mer

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8

Lär dig sökmöjligheterna i Disgen 8 Det har blivit dags att titta på sökmöjligheterna i Disgen. Det finns egentligen två olika sökfunktioner i Disgen, Välj person och Sök personer. Här behandlas dessa båda funktioner. Välj person och Sök

Läs mer

Sök uppgifter om släktingar

Sök uppgifter om släktingar Sök uppgifter om släktingar CD-skivorna Sveriges befolkning DISmedlemmars databas Disbyt Google kan ge spännande napp Kom igång med Disgen 2016 är en interaktiv distanskurs på tio moduler med Bengt Kjöllerström

Läs mer

Frågeformulär om nyetablerade förhållanden

Frågeformulär om nyetablerade förhållanden Inkom Migrationsverket Frågeformulär om nyetablerade förhållanden Din partner har sökt uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige för att han eller hon vill bosätta sig tillsammans med dig i Sverige. Vi

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter som

Läs mer

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson

Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN. Författare:Tove Andersson Tärna Folkhögskola 2010-06-03 IT-pedagogutbildningen Individuellt fördjupningsarbete Vt 2010 2010-06-03 IT I FÖRSKOLAN Författare:Tove Andersson Innehåll Inledning:... 2 Syfte:... 2 Frågeställningar:...

Läs mer

Lathund för webbredaktörer. Så skriver du på webben

Lathund för webbredaktörer. Så skriver du på webben Lathund för webbredaktörer Så skriver du på webben 1 Disposition En bra struktur kännetecknas av att det är enkelt för besökaren att förstå var den hittar det den letar efter. Oavsett om det handlar om

Läs mer

MEDLEMSNYTT HÖSTEN 2014

MEDLEMSNYTT HÖSTEN 2014 MEDLEMSNYTT HÖSTEN 2014 PROGRAM HÖSTEN 2014 ÖPPET HUS: Forskarhjälp under hösten 2014 i släktforskarrummet, biblioteket, Vänersborg MÅNDAGAR 1/9, 15/9, 6/10, 20/10, 3/11, 17/11 kl 16-18. FÖREDRAG Onsdag

Läs mer

Disgen-genomgångdel 1

Disgen-genomgångdel 1 Disgen-genomgångdel 1 - registrering Rolf Andersson och Kerstin Carlborg, mars 2014 2014-03-01 Tsff 1 Från anblad och personakt till Disgen Mina föräldrar (två stycken) Min man/hustru/sambo etc(en eller

Läs mer

Lägg till bilder i Disgen

Lägg till bilder i Disgen Lägg till bilder i Disgen 4 I Disgen finns möjlighet att lägga in såväl porträtt som andra bilder. Med bilder i Disgen får du lätt släkttavlor och släktböcker som är roliga att ge bort vid födelsedagar

Läs mer

Lina Samuelsson. Släktforskning PÅ NÄTET

Lina Samuelsson. Släktforskning PÅ NÄTET Lina Samuelsson Släktforskning PÅ NÄTET Del LETA!. Hur släktforskar man?... 4 4. Kyrkböcker på Internet.... Söka i databaser... 0 6. Utomlands... 4 7. Soldater, sjömän och smeder... 48 . HUR SLÄKTFORSKAR

Läs mer

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr

Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11: Författare: Morten Dürr sidan 1 Författare: Morten Dürr Vad handlar boken om? Boken handlar om Amir som är 9 år och går i andra klass. Amir vill göra saker på sitt eget sätt. I skolan ska de skriva om sitt sommarlov och Amir

Läs mer

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad

En handledning för studerande på Högskolan Kristianstad Använda kurskonferenser i FirstClass En handledning för studerande på Åsa Kronkvist, augusti 2005 Innehåll Introduktion...3 Webbklient eller FirstClassklient?...3 Allt ligger online...3 Hitta rätt...4

Läs mer

Askim-Frölunda-Högsbo ASKIMS BIBLIOTEK VÅRPROGRAM 2016. www.goteborg.se

Askim-Frölunda-Högsbo ASKIMS BIBLIOTEK VÅRPROGRAM 2016. www.goteborg.se Askim-Frölunda-Högsbo ASKIMS BIBLIOTEK VÅRPROGRAM 2016 www.goteborg.se Foto: Peter Svenson Välkommen till Askims bibliotek! Adress Askims torg 5 436 43 Askim Telefonnummer 031-366 31 90 031-366 31 92 E-post

Läs mer

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor

Allan Zongo. Vad handlar boken om? Mål och förmågor som tränas: Eleverna tränar på följande förmågor: Författare: Henrik Einspor Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Henrik Einspor Vad handlar boken om? Max har en rymdvarelse, Allan Zongo hemma hos sig. Den har råkat landa i deras trädgård med sitt rymdskepp. Max mamma är på sjukhuset,

Läs mer

Skriv för din släkt! Eva Johansson 2013, www.skrivfordinslakt.se

Skriv för din släkt! Eva Johansson 2013, www.skrivfordinslakt.se Skriv för din släkt! Eva Johansson 2013, www.skrivfordinslakt.se Detta är ett utdrag ur handboken Skriv för din släkt! Innehållsförteckning, två sidor plus ett exempel. Innehållsförteckning OM ATT SKRIVA.

Läs mer

Skånepanelen 2 2014. Medborgarundersökning Sjukvård/patientjournal. Genomförd av CMA Research AB. April 2014

Skånepanelen 2 2014. Medborgarundersökning Sjukvård/patientjournal. Genomförd av CMA Research AB. April 2014 Skånepanelen 2 2014 Medborgarundersökning Sjukvård/patientjournal Genomförd av CMA Research AB April 2014 Innehållsförteckning Sammanfattning 2 Fakta om undersökningen 3 Fakta om respondenterna 5 Resultat

Läs mer

Gör en modern släktbok för CD eller webben

Gör en modern släktbok för CD eller webben Gör en modern släktbok för CD eller webben 21 Den traditionella släktboken består av ett antal tabeller och i bästa fall en grafisk stam- eller antavla, och man kan med ett register eller hänvisningar

Läs mer

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas:

Lgr 11 - Centralt innehåll och förmågor som tränas: Lärarmaterial SIDAN 1 Författare: Johanna Nilsson Vad handlar boken om? Johan är en fotbollstokig kille som, mer än allt annat i världen, vill bli fotbollsproffs. Han måste dock kämpa mycket med svenskan,

Läs mer

40-årskris helt klart!

40-årskris helt klart! 40-årskris helt klart! Oj, det kom som ett brev på posten! En stor och enorm hemsk känsla! Det var krisdags igen! Jag ville helst inte vara med, jag kände mig så totalt misslyckad mitt i mitt liv! Så här

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Ursäkta mig, hur kommer jag till Sosserian? Informationssidor från SAP it Helsingborg - 2010 Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Informationssidor från SAP it Helsingborg

Läs mer

Tranås/Ydre Släktforskarförening

Tranås/Ydre Släktforskarförening Tranås/Ydre Släktforskarförening Medlemsblad Våren 2012 2 Ordförande har ordet Så har vi då återigen gått in i ett nytt år. Ett nytt år med nya utmaningar, med nya trender och nya drömmar. I år kanske

Läs mer

Kom igång med Disgen 2016

Kom igång med Disgen 2016 Kom igång med Disgen 2016 Kom igång med Disgen 2016 är en interaktiv distanskurs på tio moduler med Bengt Kjöllerström Studera när du vill Studera var du vill Studera hur du vill Få hjälp Gör en egen antavla

Läs mer

Valet 2010 på facebook!

Valet 2010 på facebook! Valet 2010 på facebook! Är det inte en valseger jag ser där borta? Tips från SAP:s IT grupp i Helsingborg Bakgrund Hösten 2009 bildade vi en arbetsgrupp där vi diskuterade hur IT kan gagna oss i valet

Läs mer

Kom Kom igång med Disgen

Kom Kom igång med Disgen Kom Kom igång med Disgen 2016 2016 Detta får du lära dig: Så här går utbildningen till Det här behöver du Kursens innehåll Distansutbildningen består tio av moduler. Så här kontaktar du lärarlaget Hämta

Läs mer

Är Knapp Rolig? Kring två identifikationsproblem i smedsläkten Rolig. Av Michael Lundholm

Är Knapp Rolig? Kring två identifikationsproblem i smedsläkten Rolig. Av Michael Lundholm Är Knapp Rolig? Kring två identifikationsproblem i smedsläkten Rolig Av Michael Lundholm Inledning Att forska om släkter med patronymika utan släktnamn har sina speciella problem. Patronymika är ju inte

Läs mer

DISGEN, REGISTRERINGSPROGRAM FÖR SLÄKTFORSKNING. Efternamnet kan skrivas på många olika sätt och egentligen finns inga enhetliga regler.

DISGEN, REGISTRERINGSPROGRAM FÖR SLÄKTFORSKNING. Efternamnet kan skrivas på många olika sätt och egentligen finns inga enhetliga regler. Efternamn Efternamnet kan skrivas på många olika sätt och egentligen finns inga enhetliga regler. Enklast och vanligast är att man skriver in det namn man fick vid födseln. Fram till runt sekelskiftet

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om naturvetenskap och teknik i samhället. Enkäten innehåller

Läs mer

DK-serien. Gör en fotobok med myphotobook.se

DK-serien. Gör en fotobok med myphotobook.se DK-serien Gör en fotobok med myphotobook.se 1 Gör din egen fotobok Den här kursen är gjord för dig som vill vara lite kreativ med dina digitala bilder. Här lär du dig att göra en personlig fotobok där

Läs mer

Har du funderat något på ditt möte...

Har du funderat något på ditt möte... Har du funderat något på ditt möte... med mig? Så vill jag bli bemött som patient inom psykiatrin. projektet Bättre psykosvård Har du sett rubriker som de här? troligen inte. De här rubrikerna är ovanligt

Läs mer

Länken the breeder link är till för uppfödare som bidragit med information och som vill göra reklam för sin uppfödning.

Länken the breeder link är till för uppfödare som bidragit med information och som vill göra reklam för sin uppfödning. Vad handlar World of Database om? Informationen i World of Database har kommit från många olika håll genom åren. Databasen innehåller över 3000 stamtavlor över katter. Dessa har vi fått antingen från ägaren

Läs mer

Att ta backup av Disgen Disgen påminner var 25 gång du loggar ut att det är dags att ta backup, gör det!

Att ta backup av Disgen Disgen påminner var 25 gång du loggar ut att det är dags att ta backup, gör det! Speciellt för Disgen, backup, utskrifter, bildhantering, genvägar Att ta backup av Disgen Disgen påminner var 25 gång du loggar ut att det är dags att ta backup, gör det! Nu beskriver jag hur man tar backup

Läs mer

MIN Drömplan. Uppföljningstillfällen: Följande datum ska jag följa upp min drömplan:

MIN Drömplan. Uppföljningstillfällen: Följande datum ska jag följa upp min drömplan: MIN Drömplan När jag var yngre och hörde ordet mål så tänkte jag antingen på mål som en idrottare sätter eller ett företagsmål. Idag är jag övertygad om att sätta mål för oss personligen är det som ger

Läs mer

Mynta och den mystiske rånaren

Mynta och den mystiske rånaren SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? När Mynta är i Sofias godisbutik kommer plötsligt en rånare in. Rånaren lämnar ett hotbrev. Sofia vågar inte gå

Läs mer

Att överbrygga den digitala klyftan

Att överbrygga den digitala klyftan Det finns många grupper som behöver nås i arbetet med att överbrygga den digitala klyftan. En av dessa är de invandrare som kommer till vårt land. Monica Öhrn Johansson på Karlskoga folkhögskola möter

Läs mer

AKTIVITETSHANDLEDNING

AKTIVITETSHANDLEDNING AKTIVITETSHANDLEDNING Av AnnMarie Lindman OLYCKAN av Johan Werkmäster Handledningen är ett underlag för diskussion för den som vill läsa den här boken i grupp inom till exempel omsorgen eller i Svenska

Läs mer

SkövdeNät Nöjd Kund Analys

SkövdeNät Nöjd Kund Analys SkövdeNät Nöjd Kund Analys Kvartal 1-2015 med jämförande index 2006, 2008, 2010, 2012 Välkommen till en spännande värld av marknadsutveckling! Mätningens uppbyggnad Bas: Antal intervjuer: 303 N=Mätningens

Läs mer

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN

LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN LITEN LATHUND TILL ALUMNDATABASEN * Översikt & sökningar * Inloggning Gå till www.gu.se/alumn/ eller till din fakultets alumnsida. Härifrån kan man logga in både som alumn och som administratör. Klicka

Läs mer

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation?

2. Hur tycker du att stämningen i sjuan i stort har förändrats under året glädje, trygghet, gemenskap och kommunikation? 1. Hur tycker du att det har varit att gå i sjuan som helhet? Gör ett omdöme som handlar om rolighetsgraden (hur kul det har varit) och ett omdöme som handlar om hur du upplever ditt lärande (hur mycket

Läs mer

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31

KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31. KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 2/31 KiVa Skola situationskartläggningen 2016 sidan 1/31 Välkommen att besvara undersökningen! Skolans användarnamn: Kartläggningslösenordet: Logga in till undersökningen KiVa Skola situationskartläggningen

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Artiklar via UB:s sö ktja nst

Artiklar via UB:s sö ktja nst 1 Artiklar via UB:s sö ktja nst UBs startsida har fått ett nytt utseende. I centrum finns nu UBs söktjänst. Istället för tre sökrutor möts du nu som användare av en sökruta där det är meningen att du kan

Läs mer

Verksamhetsplan Hallands Släktforskarförening 2016

Verksamhetsplan Hallands Släktforskarförening 2016 Verksamhetsplan Hallands Släktforskarförening 2016 Hallands Släktforskarförening är en ideell förening som bildades 1982. Föreningen är verksam för släktforskare i Halland och för dem som arbetar med halländska

Läs mer

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv.

Det handlar om arbetslivsinriktad rehabilitering. Målet är att du ska kunna försörja dig själv. 1 För att gå här på Finsam? Man ska vilja förändra. Vilja gå mot ett mål. Respektera andra, utan att döma. Vilja ta ansvar för sig själv och för gruppen. Grejen med Finsam är att du bara behöver gå till

Läs mer

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013

Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 1(17) Barn-ULF 2014-06-19 Definition av indikatorer i Barn-ULF 2013 Innehåll: Barn 10-18 år... 1 Barns arbetsmiljö och inflytande i skolan... 1 Barns ekonomi och materiella resurser... 3 Barns fritid och

Läs mer

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande.

Berlinmuren Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Frågeställning: Vad är Berlinmuren? Orsaker? (Varför byggde man Berlinmuren?) Konsekvenser? Berlinmurens avskaffande. Ämne: Historia Arbetssätt: Läsa in mig på ämnet, både genom böcker(om det går) och

Läs mer

Q1 Ditt kön: Studentrapporten VT 2015 1 / 25. Answered: 1,983 Skipped: 1. Kvinna. Man 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% 72.92% 1,446.

Q1 Ditt kön: Studentrapporten VT 2015 1 / 25. Answered: 1,983 Skipped: 1. Kvinna. Man 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% 72.92% 1,446. Q1 Ditt kön: Answered: 1,983 Skipped: 1 Kvinna Man Kvinna Man 72.92% 1,446 27.08% 537 Total 1,983 1 / 25 Q2 Hur gammal är du? Answered: 1,983 Skipped: 1 15-17 år 18-20 år 21-25 år 26-30 år 31 + 15-17 år

Läs mer

Det är en alldeles vanlig morgon hos. tog fram sin mobil för att få bildbevis på att en man faktiskt bytte blöja.«

Det är en alldeles vanlig morgon hos. tog fram sin mobil för att få bildbevis på att en man faktiskt bytte blöja.« rikskänd lattepappa Han började blogga för mamma och pappa hemma i Italien. Men när italiensk media fick nys om mannen som flyttade till Sverige och blev föräldraledig lattepappa, dröjde det inte länge

Läs mer

Handledning för utskrift av Grafisk antavla

Handledning för utskrift av Grafisk antavla Handledning för utskrift av Grafisk antavla Med Bengt Samuelsson som centrumperson klickar du på längst upp t.v. i menyraden. Bild 1 Utskrift Välj utskriftsform I rutan Antavla klickar du på Grafisk och

Läs mer

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass...

Vad är det för konstigt träd som har text på bladen? Bok, förstås! Lasse läslust Ludvig lusläst Namn... Klass... Namn... Klass... o Info för föräldrarna på sidan 10 T Text: Ped.Mag. Irina Andersson Illustrationer & layout: Paul Söderholm Utgivare: Förbundet Hem och Skola i Finland r.f. Nylandsgatan 17 D FiN- 00120

Läs mer

Kom igång med Disgen 7

Kom igång med Disgen 7 Kom igång med Disgen 7 Lägg till foto Distanskurs med Bengt Kjöllerström E-post: bengt@kj2.se Kurs.dis.se Kom igång med Disgen 1 Bengt Kjöllerström 2015-09-05 Modul 7 Lägg till foto Ändra och komplettera

Läs mer

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född?

1 Är du flicka eller pojke? Flicka. Vilken månad är du född? 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare. 4 I vilket land är du född? 1 Är du flicka eller pojke? Flicka Pojke 2 Vilken månad är du född? Januari Februari Mars April Maj Juni Juli Augusti September Oktober November December 3 Vilket år är du född? 1993 eller tidigare 1994

Läs mer

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004

Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Resultat från levnadsvaneundersökningen 2004 Tabellbilaga: Umeåregionen, Grundskolan åk 7-9 Karina Nygren UFFE - Utvecklings- och fältforskningsenhet vid Umeå Socialtjänst Umeå 2005-02-01 2 Tabellbilaga:

Läs mer

Program. Bellevuegårdsbiblioteket

Program. Bellevuegårdsbiblioteket Program Bellevuegårds Hösten 2014 Vi gör mer än lånar ut böcker! Biblioteken är viktiga för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning. Det slår

Läs mer

Lathund för att arbeta med pdf

Lathund för att arbeta med pdf Lathund för att arbeta med pdf Till Riksstämman 2016 är alla handlingar digitala, närmare bestämt i PDF-format. I den här lathunden får du som använder en PC/Mac tips och råd om hur du lättast går tillväga

Läs mer

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud.

VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv! Innehåll. Dina första steg på vägen till ett liv tillsammans med Gud. Gud i din stad! Innehåll VÄLKOMMEN till ett helt nytt liv!... 3 Dina första steg på vägen till ett liv... tillsammans med Gud... 3 Lösningen är Jesus, Guds Son... 4 Frälst?... 5 Du kan bli född på nytt:...

Läs mer

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan.

Det första steget blir att titta i Svensk MeSH för att se om vi kan hitta några bra engelska termer att ha med oss på sökresan. Sökexempel - Hälsovägledare Hälsovägledning med inriktning mot olika folkhälsoproblem som t ex rökning, tips på hur man går tillväga för att göra en datasökning och hur man även kontrollerar om artiklarna

Läs mer

Tema Deckare. Arbetssätt - Enskilt och i grupp - Skriver - Lyssnar - Läser - Diskuterar - Ser film - Jobbar med appar

Tema Deckare. Arbetssätt - Enskilt och i grupp - Skriver - Lyssnar - Läser - Diskuterar - Ser film - Jobbar med appar Tema Deckare Detta ska du lära dig - Du läser deckare i bokcirkel. (K*) - Du arbetar med lässtrategierna. (K*) - Du tränar att lära oss tolka texter och förstå budskap. (A*) - Du lär om hur en brottsplatsutredning

Läs mer

Skräddarsytt bibliotek

Skräddarsytt bibliotek Skräddarsytt bibliotek Fråga: Föreställ dig att det finns ett svenskt nätbibliotek där du kan: Beställa böcker. Fråga saker. Använda betaltjänster, t ex ladda ner tidningsartiklar....vad skulle du tycka

Läs mer

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången

Familj och arbetsliv på 2000-talet. Till dig som är med för första gången Familj och arbetsliv på 2000-talet Till dig som är med för första gången 1 Fråga 1. När är du född? Skriv januari som 01, februari som 02 etc Födelseår Födelsemånad Är du 19 Man Kvinna Fråga 2. Inledningsvis

Läs mer

Verktyg för Achievers

Verktyg för Achievers Verktyg för Achievers 2.5. Glöm aldrig vem som kör Bengt Elmén Sothönsgränd 5 123 49 Farsta Tel 08-949871 Fax 08-6040723 http://www.bengtelmen.com mailto:mail@bengtelmen.com Ska man kunna tackla sina problem

Läs mer

Konsten att leda workshops

Konsten att leda workshops Konsten att leda workshops Förbättra din kommunikation, prestation och ledarskap. www.lacinai.se 1 Några grundbultar: I ett seminarium är målet satt liksom innehållet I en workshop är målet satt, men innehållet

Läs mer

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek

Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Enkät 2015 Umeåregionens bibliotek Jag är A. Man 39 37,1 B. Kvinna 66 62,9 C. Annan 0 0 Min ålder A. yngre än 25 år 10 9,5 B. 26 45 år 32 30,5 C. 46 65 år 34 32,4 D. äldre än 65 29 27,6 Tid för mitt besök

Läs mer

Brukarundersökning 2010 Särvux

Brukarundersökning 2010 Särvux TNS SIFO 114 78 Stockholm Sweden Visiting address Vasagatan 11 tel +46 (0)8 507 420 00 fax +46 (0)8 507 420 01 www.tns-sifo.se Brukarundersökning 2010 Särvux En undersökning genomförd av TNS SIFO på uppdrag

Läs mer

Användarmanual HOIF.org

Användarmanual HOIF.org Användarmanual HOIF.org HOIF.org 2013-05-21 37 sidor Användarmanual för HOIF.org Introduktion Det här är en manual till alla användare på hemsidan HOIF.org Hur får jag ett användarkonto? För att kunna

Läs mer

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta?

Stödinsatser i skolan. Vad behöver jag som förälder Veta? Stödinsatser i skolan Vad behöver jag som förälder Veta? Den här broschyren kan beställas från: Fritzes kundservice 106 47 Stockholm tel: 08-690 95 76 fax: 08-690 95 50 e-post: skolverket@fritzes.se ISBN:

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53

För alla 2014. En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla 2014 En undersökning om barns och ungas hälsa av Landstinget Sörmland. För alla.indd 1 2014-01-13 09:01:53 För alla.indd 2 2014-01-13 09:01:53 Frågor om dig och din familj Sätt ett kryss på varje

Läs mer

Välkommen till konfirmation!

Välkommen till konfirmation! Sommar 2013 Välkommen till konfirmation! Varje år bjuder Svenska kyrkan in ungdomar som fyller 14 år till konfirmation, därför får er familj denna inbjudan. Denna gång handlar det om sommarkonfirmation.

Läs mer

Att presentera ett land med hjälp av Gapminder

Att presentera ett land med hjälp av Gapminder Att presentera ett land med hjälp av Gapminder Tina Sundberg (It pedagog AV Media Kronoberg) Ämne Stadium Nyckelord Språk Omfattning So ämnena No ämnena, Svenska 6 9 och gymnasieskolan Berätta, länder,

Läs mer

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf

Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Byggt på Löften Av: Johannes Djerf Om jag skulle beskriva mig själv och mina intressen så skulle inte ordet politik finnas med. Inte för att jag tror att det är oviktigt på något sätt. Men jag har ett

Läs mer

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut.

Om skaparen. Tomas Öberg är idag entreprenör, föreläsare och på gång med sin första självbiografi Ilska, kärlek och framgång från insidan och ut. Om skaparen Tomas vet exakt vad han pratar om eftersom allt han förmedlar är självupplevt. Å ena sidan Mr Destruktiv med droger, slagsmål, mobbing och självhat i bagaget. Å andra sidan en stark vilja att

Läs mer

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten

Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Folkhälsoskrift 2013:1 Uppföljning av material inom barnhälsovården Leva med barn och Små och stora steg tillsammans Hanna Lunding, folkhälsoenheten Uppföljningsrapport Leva med barn & Små och stora steg.docx

Läs mer

Struktur Marknad Individuell

Struktur Marknad Individuell ATT TÄNKA PÅ INFÖR LÖNESAMTALET LÖN ÄR NÅGOT DU FÅR FÖR UTFÖRT ARBETE - MEN FUNDERA OCKSÅ PÅ: - Hur vill du att det ska gå till när din lön bestäms? - Vad kännetecknar ett bra lönesamtal? - Vilka faktorer

Läs mer

Det handlar om vision

Det handlar om vision KAPITEL 1 Det handlar om vision VISIONEN ÄR FOTOGRAFERINGENS A OCH O. Det är den som får dig att ta fram kameran, och den avgör vad du tittar på och vad du ser när du gör det. Den bestämmer hur du fotograferar

Läs mer

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme

Förslag på lektionsupplägg: Dag 1- en lektionstimme MiniKonsulter Fångar upp elevernas naturliga kreativitet och nyfikenhet genom problemlösning i arbetslivet samt ökar elevernas naturliga intresse för problemlösning och innovationer. Skapar och bibehåller

Läs mer

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL

Olga hittar Finn MARIE DUEDAHL SIDAN 1 Boken handlar om: Olgas mamma och pappa bor inte ihop, men nu ska Olga äntligen få en hel vecka, tillsammans med pappa. Hon är så glad, för att de ska ut och resa tillsammans. Men när pappa kommer,

Läs mer

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago.

Lumbago - Förord. Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Lumbago - Förord Välkommen till Journalprogrammet Lumbago. Vår förhoppning är att du ska få mer tid över för dina patienter och att du ska ha nytta av alla de effektiva funktioner som Lumbago erbjuder.

Läs mer

NATURVETENSKAP FÖR LIVET?

NATURVETENSKAP FÖR LIVET? NATURVETENSKAP FÖR LIVET? Under terminen kommer din klass att medverka i ett forskningsprojekt. Ni kommer att arbeta med uppgifter som handlar om i samhället. Enkäten innehåller frågor om dig och dina

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Fakta om Malala Yousafzai

Fakta om Malala Yousafzai SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Boken handlar om Malala, den yngsta någonsin som har fått Nobels fredspris. I boken får vi veta hur Malala vuxit

Läs mer

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ!

ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! High School ansvar trygghet kvalitet sedan 1958 www.sts.se ÖPPNA DITT HEM BLI VÄRDFAMILJ! Att få ta emot en utbytesstudent innebär ett kulturellt utbyte på hemmaplan. Tänk att få prata ett annat språk

Läs mer

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN

KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN KARTLÄGGNING INFÖR OCH UNDER INDIVIDPLAN Till dig som förälder/annan vuxen Inom Barn- och ungdomshabiliteringen ser vi det som viktigt att barnen och ungdomarna får vara delaktiga så mycket som möjligt

Läs mer

Den mörka vägen Frågor och svar

Den mörka vägen Frågor och svar Frågor och svar Läraren sidan 1 Kapitel 1 Min flykt från palatset 1. Vad händer om vakterna får tag på Aram? Aram blir halshuggen om de får tag på honom. 2. Hur förstår Aram att han har hamnat i stallet?

Läs mer

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar.

Det handlar om att ta fram och utveckla elevers inneboende nyfikenhet, initiativförmåga och självförtroende redan från tidiga åldrar. Ung Företagsamhet Fyrbodal jobbar med att få fler företagsamma barn och ungdomar. I drygt 30 år har vi jobbat med UF-företag på gymnasienivå. Nu gör vi en nysatsning där elever och ni lärare på grundskolan

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Checklista med Tips & råd för din webbplats

Checklista med Tips & råd för din webbplats Checklista med Tips & råd för din webbplats Din hemsida är navet i din marknadsföring. Den ska visa vem du är, vad du erbjuder och hur just du kan lösa dina kunders problem och den ska hjälpa dig sälja

Läs mer

Komma igång med Eventor

Komma igång med Eventor Guide Eventor Komma igång med Eventor Version 2.0, 2013-10-07 Starta med startsidan På Eventors startsida finns en kortare guide över hur du skaffar användarkonto och hur du loggar in. Börja med den för

Läs mer

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkande skola som kännetecknas av gemenskap och trygghet och utmärker sig genom kunskap och kompetens

Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkande skola som kännetecknas av gemenskap och trygghet och utmärker sig genom kunskap och kompetens Tingsholmsgymnasiet är en modig och nytänkande skola som kännetecknas av gemenskap och trygghet och utmärker sig genom kunskap och kompetens ÖPPEN FÖRELÄSNING INFORMATIONSSÖKNING MAJ 2012 STÖD VIA SOCIALA

Läs mer

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn

Skrivprocessen. Varför skriva för att lära? Min kunskapssyn Skrivprocessen Skrivprocessens viktigaste grundtanke att sätta eleven och hans/hennes förutsättningar i centrum. Skrivprocessen är inte bara ett sätt att skriva uppsatser utan framförallt skriva för att

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Välkommen till din loggbok!

Välkommen till din loggbok! Loggbok för: 1 Välkommen till din loggbok! Den här boken är till för dig som ska träna med Minneslek. I loggboken får du information om arbetsminnet, veta hur träningen går till och ett schema där du kan

Läs mer

Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern. Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård

Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern. Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård Befolkningsundersökning 2010 Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar på svensk hälso- och sjukvård Vårdbarometern Befolkningens attityder till, kunskaper om och förväntningar

Läs mer