Att resa i EUROPA. Europeiska unionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Att resa i EUROPA. Europeiska unionen"

Transkript

1 Att resa i EUROPA Europeiska unionen

2 Att resa i EUROPA Europeiska unionen med 28 länder (Kroatien är ny medlem från den 1 juli 2013) sträcker sig från Lappland i norr till Medelhavet i söder och från Irlands västkust till Cyperns stränder. Här finns en brokig blandning landskap, allt från klippkuster till sandstränder, från gröna betesmarker till karga slätter och från sjöar och skogar till arktisk tundra. Europas folk med sina olika traditioner, kulturer och språk utgör drygt sju procent av världens befolkning. Man hittar deras historiska arv i förhistoriska grottmålningar, grekiska och romerska fornminnen, morisk arkitektur, medeltida borgar, renässanspalats och barockkyrkor. Det moderna Europa med spännande storstäder, kulturevenemang, vinter- och sommarsporter och omväxlande matkultur drar också till sig turister. Det har blivit mycket enklare att resa i och med att de flesta formaliteter för pass och bagage har avskaffats. Sjutton EU-länder har euron som gemensam valuta, vilket gör det lätt att jämföra priser. Dessutom försvinner kostnaderna och besväret med att växla pengar. EU:s gemensamma marknad med sina över 500 miljoner människor har gett större utbud och lägre priser. De flesta EU-invånare tycker faktiskt att det är lika enkelt att resa inom EU som i hemlandet.

3 VILKA RESEHANDLINGAR BEHÖVS? OM DU ÄR EU MEDBORGARE Pass eller nationellt id-kort Mellan 22 av EU-länderna finns det inte längre några kontroller. Det är tack vare Schengenavtalet som ingår i EU:s lagstiftning. Avtalet innebär att alla inre gränskontroller har avskaffats och att man i stället har infört effektiva kontroller vid EU:s yttre gränser. Dessutom är visumpolitiken numera gemensam. Alla EU-länder utom Bulgarien, Cypern, Irland, Kroatien, Rumänien och Storbritannien är Schengenmedlemmar. Dessutom är Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz Schengenmedlemmar trots att de inte är med i EU. Om du ska resa till eller från något av de sex EU-länder som inte är med i Schengen måste du kunna visa upp ditt pass eller id-kort. Detsamma gäller när du reser från eller till EU. Ta med pass eller id-kort även när du reser inom EU, för du kan behöva dem för att styrka din identitet eller vid säkerhetskontroller. Innan du reser ut ur EU bör du ta reda på vilka handlingar som krävs i det land du tänker åka till. Observera att det bara är id-kort som utfärdats av nationella myndigheter som är giltiga. Barn måste numera ha ett eget pass eller id-kort. Visum Visum behövs inte för resor inom EU. OM DU INTE ÄR EU MEDBORGARE Pass Du måste ha ett giltigt pass. Visum För besök på högst tre månader får medborgarna i 41 länder resa in i EU utan visum. Det gäller bl.a. Australien, Japan, Kanada, Nya Zeeland och USA. Storbritanniens och Irlands visumregler skiljer sig något från övriga EU-länders. Du ansöker om visum hos konsulatet eller ambassaden för det land som du tänker besöka. Om ett land som helt och hållet tillämpar Schengenreglerna har utfärdat ditt visum är det automatiskt giltigt också för resor till övriga Schengenländer. Om du redan har ett giltigt uppehållstillstånd i något av Schengenländerna är det likvärdigt med ett visum. Du kan dock behöva ett nationellt visum för besök i länder utanför Schengenområdet.

4 KONTANTER OCH KORT Tack vare EU:s regler kostar uttag från en kontantautomat lika mycket i andra EU-länder som det skulle kosta i ditt hemland från en automat som inte tillhör din bank. Avgiften för att betala med kontokort i euro i EU är också densamma som i ditt eget land. Bankerna i EU-länder som inte PENGAR EURON Euron är nationell valuta för omkring 332 miljoner människor i 17 EUländer: Belgien, Cypern, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Portugal, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tyskland och Österrike. Eurosymbolen ser ut så här:. Eurosedlarna är identiska i alla länder, men varje land präglar sina egna mynt. Mynten har en gemensam sida och en sida med nationell utformning. Samtliga sedlar och mynt kan användas i alla EU-länder som har infört euron och dessutom i flera av deras områden utanför Europa. Andorra (från och med juli 2013), Monaco, San Marino och Vatikanen använder också euron som nationell valuta enligt ett avtal med EU. I flera länder och områden används euron som gängse valuta, t.ex. i Kosovo och Montenegro. Många hotell, affärer och restauranger i länder som inte har infört euron, särskilt i turistområden, godtar betalning i euro vid sidan av den inhemska valutan, även om de inte är tvungna att göra det enligt lag.

5 använder euron måste också ta ut samma avgifter för transaktioner i EU som de skulle göra för en transaktion inom landet, om betalningen eller överföringen är i euro. Reglerna gäller inte för internationella betalningar i andra valutor än euron. Tänk på att avgifterna kan variera mellan olika banker. SHOPPING INOM EU Du får handla och ta med dig hur mycket du vill hem från andra EU-länder, förutsatt att du har köpt varorna för personligt bruk och inte ska sälja dem vidare. Skatter (moms och punktskatter) ingår i priset och du behöver inte betala ytterligare skatt i något annat EU-land. Tobak och alkohol Följande mängder för personligt bruk är alltid tillåtna att med sig från ett annat EU-land: 800 cigaretter 400 cigariller 200 cigarrer 1 kg tobak 10 liter spritdrycker 20 liter starkvin (t.ex. portvin eller sherry) 90 liter vin (därav högst 60 liter mousserande vin) 110 liter öl Om du tar med dig mer måste du kunna bevisa att det är för personligt bruk. Länderna får också fastställa högre mängder om de vill. NÄR DU VARIT UTANFÖR EU När du reser in i EU får du utan att betala moms och punktskatt ta med dig varor för personligt bruk inom de begränsningar som anges nedan. Samma regler gäller om du reser in från Kanarieöarna, Kanalöarna, Gibraltar eller andra områden där EU:s regler för moms och punktskatter inte gäller.

6 Alkoholhaltiga drycker 1 liter spritdryck med över 22 % volymprocent eller 2 liter starkvin eller mousserande vin 4 liter icke mousserande vin 16 liter öl Tobaksvaror Gränserna varierar beroende på vilket land du reser till. Vissa EU-länder har valt att tillämpa de lägre gränserna bara för resenärer som kommer land- eller sjövägen (Bulgarien, Grekland, Lettland, Litauen, Polen, Slovakien, Sverige och Ungern) eller för alla resenärer (Estland och Rumänien). Övre gräns 200 cigaretter eller 100 cigariller eller 50 cigarrer eller 250 gram tobak Lägre gräns 40 cigaretter eller 20 cigariller eller 10 cigarrer eller 50 gram tobak Andra varor (inklusive parfym) Du får ta med dig varor till ett värde av 300 euro per person eller 430 euro för flyg- och båtresenärer. Några EU-länder tillämpar en lägre gräns för personer under 15 år, men den får inte vara lägre än 150 euro. KONSUMENTSKYDD Som konsument har du ett grundläggande skydd oavsett vilket EU-land du befinner dig i: EU:s lagstiftning om livsmedelsmärkning gör det lättare att kontrollera innehållet i det du köper för att se om det finns ingredienser som du är allergisk mot eller inte tål. EU:s ekomärkning på alla färdigförpackade ekologiska produkter visar att produkterna uppfyller EU:s regler för ekologisk produktion och märkning. Den visar också att minst 95 procent av jordbruksingredienserna är ekologiska. Livsmedelsbutikerna måste ange jämförpriset på sina varor. På kosmetiska produkter måste det stå hur länge produkten kan användas sedan förpackningen öppnats. Titta efter symbolen med en öppen burk. Solskyddsprodukter har nu en tydligare märkning. UVAskydd och solskyddsfaktor ska klart framgå och det får inte längre finns vilseledande påståenden som totalskydd på förpackningen. -märkningen på t.ex. leksaker, elprodukter och mobiltelefoner visar att de uppfyller alla relevanta EU-normer i fråga om säkerhet, hälsa och miljöskydd. Men alla produkter som säljs i EU måste inte vara CE-märkta. De europeiska konsumentcentrumen ger praktisk information om konsumenträttigheter. Där kan du också få råd och assistans vid klagomål eller lösning av tvister över nationsgränserna. Centrumen finns i alla EU-länder.

7 TÄNK PÅ MILJÖN Vill du bidra till att lösa klimatproblemen och skydda miljön? Det är du inte ensam om. Här är några tips på hur du kan spara energi och resurser och minska utsläppen under resan. Håll utkik efter blomman, EU:s miljömärke, för att hitta miljövänliga produkter. EU-blomman finns på allt från schampo till skor. Med hjälp av blomman kan du också hitta miljövänliga hotell, bed & breakfast, vandrarhem och campingplatser. Miljömärket talar om att inkvarteringen bedriver aktivt miljöarbete genom att minska energi- och vattenförbrukningen, begränsa avfallet och använda förnybara energikällor. SJÄLVA RESAN BILRESOR Körkort Ett giltigt körkort från ett EU-land gäller i hela EU. De körkort som utfärdas nu är plastkort i standardformat. I en del länder måste du förutom giltigt körkort också ha med dig bilens registreringsbevis. Fordonsförsäkring När du reser inom EU ger bilförsäkringen automatiskt den minimitäckning (trafikförsäkring) som krävs enligt lag. Det gäller även i Island, Liechtenstein och Norge. Om du har helförsäkring hemma bör du kontrollera att den täcker resor i andra länder. Från ditt försäkringsbolag kan du få blanketten Skadeanmälan motorfordon som underlättar en anmälan på plats om du råkar ut för en olycka utomlands. Du behöver inte ta med något grönt kort när du reser inom EU, men det är ett internationellt erkänt försäkringsbevis som gör det lättare att lösa ersättningsfrågor om du råkar ut för en olycka. Om du inte tar med dig det gröna kortet bör du ta med ditt försäkringsbevis.

8 Trafiksäkerhet I samtliga EU-länder måste man använda säkerhetsbälte i alla fordon som har bälten. Barn måste använda bilbarnstol eller bälteskudde i bilar och lastbilar och om det är möjligt även i andra fordon. I de flesta EU-länder är det förbjudet att prata i mobiltelefon samtidigt som man kör, eftersom olycksrisken ökar kraftigt. Den högsta tillåtna alkoholhalten i blodet varierar mellan 0 och 0,8 promille. Vill du veta mer om trafiksäkerhetsregler i EU-länderna? Du hittar information om bland annat hastighetsbegränsningar, varselljus, vinterdäck samt säkerhetsutrustning i bilar och för cyklister på ec.europa.eu/transport/ road_safety/going_abroad/index_en.htm. Från och med november 2013 blir det lättare att spåra förare som begår trafikbrott utomlands tack vare bättre informationsutbyte över gränserna. Kom ihåg att köra på vänster sida i Storbritannien, Irland, Cypern och Malta. Glöm inte heller att man i vissa länder, t.ex. Belgien, Frankrike, Nederländerna och Portugal, som regel måste lämna företräde för trafik som kommer från höger. FLYGRESOR Tack vare den gemensamma EU-marknaden för flyg har priserna sjunkit och utbudet av flygbolag och avgångar ökat. Det har också blivit lättare att jämföra flygpriser enligt nya regler ska priset inkludera alla skatter och avgifter. För att garantera hög säkerhet i hela EU finns det gemensamma regler för t.ex. säkerhetskontroll av passagerare, handbagage och incheckat bagage vid avgångar från flygplatser i EU. Det finns en EU-lista över föremål som är förbjudna i kabinen och en lista över artiklar som är förbjudna i lastutrymmet. Det finns fortfarande restriktioner för hur mycket vätska man får ta med sig i handbagaget. Begränsningarna kommer att tas bort så fort flygplatserna med hjälp av screening kan kontrollera att vätskorna inte innehåller sprängämnen. EU har en lista över flygbolag som inte får flyga inom EU eller använda EU:s flygplatser. TÅGRESOR EU har ett järnvägsnät på över mil med omfattande internationell persontrafik. Det finns över 600 mil höghastighetslinjer i flera länder med tåg som färdas i upp till 350 km/tim och nätet håller på att byggas ut. BÅTRESOR Det finns gott om båtlinjer mellan EU-länderna. De har regelbunden trafik som kan användas som ett alternativ till eller i kombination med bil, flyg eller tåg. Det finns också över mil inre vattenvägar. EU har gått i spetsen för att

9 förbättra sjösäkerheten och få till stånd regler för att skydda passagerare och besättning på färjor som åker till och från EU-hamnar och inom EU. RÄTTIGHETER FÖR PASSAGERARNA EU är ensamt i världen om att ha minimistandarder för passagerarrättigheter för alla transporttyper, dvs. på väg, med flyg, med tåg och med båt. Alla passagerare i EU har rätt att få information, hjälp och i vissa fall kompensation vid inställda avgångar eller stora förseningar. BUSSRESENÄRER Alla bussresenärer har rätt till relevant information före och under resan. De som reser 25 mil eller mer har dessutom rätt till assistans, ersättning eller ombokning vid förseningar och inställda bussar. Resenärer med funktionsnedsättning eller rörelsehinder kan få gratis assistans vid terminaler och ombord. De måste dock informera bussbolaget och terminalpersonalen om sina särskilda behov när de bokar eller köper biljett eller åtminstone 36 timmar före avresan. FLYGRESENÄRER Antalet flygresenärer har ökat med cirka 35 procent sedan Det är därför viktigare än någonsin att resenärerna har vissa grundläggande rättigheter. Som flygresenär har du rätt till information, ersättning, ombokning, kompensation (under vissa omständigheter) och hjälp om ditt flyg är försenat eller inställt eller om du inte får gå ombord. Rättigheterna gäller alla reguljära flygningar och charterresor, både inrikes och utrikes, från en flygplats i EU (eller från Island, Norge och Schweiz). När flyget kommer från ett land utanför EU till en flygplats i EU gäller rättigheterna bara för flygningar som genomförs av ett EU-flygbolag (eller ett flygbolag från Island, Norge och Schweiz). Flygbolagen är ansvariga vid olyckor eller borttappat, skadat eller felhanterat bagage. EU:s lagstiftning ger också skydd vid köp av paketresor. Resenärer med funktionsnedsättning eller rörelsehinder har rätt till gratis hjälp ombord på flyget och på flygplatsen, så att de kan resa lika lätt som alla andra. Men de bör informera flygbolaget om sina särskilda behov minst 48 timmar i förväg.

10 Om du har klagomål, kontakta i första hand flygbolaget eller researrangören. Om de inte fullgör sina skyldigheter kan du göra en anmälan hos tillsynsmyndigheten i ditt hemland. Ring Europa direkts avgiftsfria nummer för mer information. TÅGRESENÄRER Tågpassagerarnas rättigheter har också stärkts med nya EU-regler om bättre information och rättigheter i samband med förseningar, missade anslutningar och inställda tåg på alla internationella tåglinjer i EU. Resenärer med funktionsnedsättning och rörelsehinder har rätt till gratis hjälp på stationer och tåg under förutsättning att de informerar järnvägsbolaget om sina särskilda behov minst 48 timmar i förväg. Ring Europa direkts avgiftsfria nummer för mer information. BÅTRESENÄRER Båtresenärer har också nya rättigheter, t.ex. ersättning, ombokning, kompensation och hjälp om de råkar ut för indragna eller försenade båtturer. De har också rätt att få information. Resenärer med funktionsnedsättning eller rörelsehinder får gratis assistans vid terminaler och ombord. De måste dock informera färjebolaget och terminalpersonalen om sina särskilda behov när de bokar eller köper biljett eller åtminstone 48 timmar före avresan. Rättigheterna gäller, med några undantag, dem som reser med passagerarbåtar från eller till en EU-hamn eller med kryssningsbåtar från en hamn i EU. HÄLSOFRÅGOR TILLGÅNG TILL SJUKVÅRD Om du som EU-medborgare plötsligt blir sjuk eller råkar ut för en olycka under ett tillfälligt besök i ett annat EU-land, Island, Liechtenstein, Norge eller Schweiz har du rätt till samma offentliga sjukvård som de som är försäkrade i det land du besöker. Varje land har sina egna regler. I vissa länder är vården gratis, i andra betalar man en del av kostnaden och i andra betalar man hela kostnaden och begär återbetalning i efterhand. Spara därför alla räkningar, recept och kvitton. Begär återbetalning direkt på plats eller när du har kommit hem från resan. Med det europeiska sjukförsäkringskortet blir det lättare att få vård, byråkratin minskar och du får snabbare ersättning för dina kostnader. Kortet får du hos Försäkringskassan (Sverige)/Folkpensionsanstalten (Finland). Vissa länder lägger in det europeiska kortet på baksidan av sitt nationella kort, medan andra utfärdar separata kort. RESEFÖRSÄKRING Det europeiska sjukförsäkringskortet ersätter inte reseförsäkringen, eftersom det kanske inte täcker alla sjukvårdskostnader. Kortet täcker aldrig hemtransport. Det kan därför vara bra att teckna en separat reseförsäkring. LÄKEMEDEL Om du har med dig receptbelagda läkemedel på resan, ta också med recepten. Ta inte med mera mediciner än du behöver under resan, eftersom stora mängder kan väcka misstankar.

11 VACCINERING Det finns inga allmänna vaccineringskrav för resor inom EU. Det finns dock krav eller rekommendationer för vissa av EU:s utomeuropeiska territorier. Hör med din läkare innan du reser. BADPLATSER Det finns stränga normer för badvattnet i hela EU och kvaliteten är i allmänhet bra. Över 90 procent av de badplatserna vid hav, floder och sjöar i EU uppfyller miniminormerna. Officiella symboler ger information om vattenkvaliteten. Frivilliga system som den blå flaggan visar att en strand eller småbåtshamn uppfyller EU:s normer för vattenkvalitet, säkerhet, service, miljöförvaltning och information. SPRÅK OCH KOMMUNIKATION SPRÅK Europa är rikt på språk. De största språkfamiljerna i EU är den germanska, romanska, slaviska, baltiska och keltiska. EU:s institutioner har 24 officiella språk, men i Europa talas många fler språk. Många i EU talar minst ett annat språk förutom sitt modersmål, och mer än fjärdedel av den vuxna befolkningen talar minst två främmande språk. Varför inte ändå försöka använda några fraser på det lokala språket när du reser? Så här säger du tack: Bulgariska Blagodarya Maltesiska Grazzi Danska Tak Nederländska Bedankt Engelska Thank you Polska Dziękuję Estniska Aitäh Portugisiska Obrigado Finska Kiitos Rumänska Mulţumesc Franska Merci Slovakiska Ďakujem Grekiska Εfkaristo Slovenska Hvala Iriska Go raibh maith agat Spanska Gracias Italienska Grazie Svenska Tack Kroatiska Hvala Tjeckiska Děkuji Lettiska Paldies Tyska Danke Litauiska Ačiū Ungerska Köszönöm

12 TELEFON Det finns bara ett enda prefix för internationella telefonsamtal i EU. Det är 00. Här är de olika landsnumren: A Österrike 43 B Belgien 32 BG Bulgarien 359 CY Cypern 357 CZ Tjeckien 420 D Tyskland 49 DK Danmark 45 E Spanien 34 EST Estland 372 F Frankrike 33 FIN Finland 358 GB Storbritannien 44 GR Grekland 30 H Ungern 36 HR Kroatien 385 I Italien 39 IRL Irland 353 L Luxemburg 352 LT Litauen 370 LV Lettland 371 M Malta 356 NL Nederländerna 31 P Portugal 351 PL Polen 48 RO Rumänien 40 S Sverige 46 SK Slovakien 421 SLO Slovenien 386 MOBILTELEFONER Tack vare EU:s nya roamingregler som började gälla den 1 juli 2012 är det nu 75 procent billigare att använda mobilen utomlands än Det kostar mycket mindre att koppla upp sig på nätet för att komma åt kartor, foton, sociala medier och mejl under resan i andra EU-länder. Det är också billigare att ringa och ta emot samtal och sms. Nya maxpriser (exkl. moms) 1 juli juli juli 2014 Data (per megabyte) 70 cent 45 cent 20 cent

13 Ringda samtal (per minut) 29 cent 24 cent 19 cent Mottagna samtal (per minut) 8 cent 7 cent 5 cent Sms (per sms) 9 cent 8 cent 6 cent Operatörerna får ta ut lägre avgifter, så leta efter bästa pris. Sedan den 1 juli 2012 finns det ett nytt system som ska skydda kunderna mot chockräkningar för dataroaming utanför EU. När du har laddat ner data för nästan 50 euro (ungefär 500 kronor) på resan utanför EU får du upp ett varningsmeddelande, mejl eller pop up-fönster. Om du tycker att 50 euro är för lite, kan du själv sätta ett tak. Det här är en utvidgning av det varningssystem som redan finns inom EU. Från den 1 juli 2014 kommer du att kunna välja ett separat avtal för mobilroaming, skilt från ditt vanliga mobilabonnemang men med samma nummer. Du kommer också att kunna använda internet på mobilen utomlands genom att koppla upp dig direkt mot ett nätverk i landet du besöker. Du får i så fall en räkning från den utländska operatören. POST Frimärken kan bara användas i det land där de är köpta, även om valören är i euro. EL I hela Europa används volt växelström med frekvensen 50 Hz. På Cypern, Irland, Malta och i Storbritannien använder man fyrkantiga stickproppar med tre kontaktstift, medan övriga EU-länder använder stickproppar med två kontaktstift. Dessa kan visserligen variera, men du bör kunna använda dina elapparater, t.ex. hårtorkar och rakapparater, överallt. Du kan köpa adaptrar på flygplatser och turistorter.

14 SE OCH UPPLEVA Det finns verkligen mycket att se och göra i Europa! På webbplatsen Visiteuropa ( finns information och tips om alla länder. Du kan också titta på de nationella turistorganisationernas webbplatser. A Österrike B Belgien BG Bulgarien CY Cypern CZ Tjeckien D Tyskland DK Danmark E Spanien EST Estland F Frankrike FIN Finland GB Storbritannien GR Grekland H Ungern HR Kroatien I Italien IRL Irland L Luxemburg LT Litauen LV Lettland M Malta NL Nederländerna P Portugal PL Polen RO Rumänien S Sverige SK Slovakien SLO Slovenien Förkortningarna för länderna är de som används som nationalitetsbeteckningar på bilar. EU stöder många kulturprojekt och evenemang över hela Europa. Varje år utses t.ex. en eller flera europeiska kulturhuvudstäder. EU är med och finansierar utställningar och evenemang som lyfter fram kulturhuvudstädernas kulturarv och samlar konstnärer och artister från hela EU. Hamnstaden Marseille vid den franska Medelhavskusten och staden Košice vid Hornàdfloden i östra Slovakien är europeiska kulturhuvudstäder Lettlands huvudstad Riga och Umeå är kulturhuvudstäder 2014.

15 TIDSZONER GMT GMT +1 GMT +2 GMT +3 GMT +4 GMT +5 SOMMARTID Sommartiden i EU börjar den 31 mars 2013 då klockorna ställs fram en timme och upphör den 27 oktober 2013 då klockorna ställs tillbaka en timme. År 2014 börjar sommartiden den 30 mars och slutar den 26 oktober. HUSDJUR Det är numera mycket lättare att ta med hunden eller katten på utlandsresan tack vare EU:s sällskapsdjurspass, som du kan få hos veterinären. Alla hundar och katter måste ha pass. För att man ska kunna identifiera djuren måste de också ha ett elektroniskt mikrochip eller en läslig tatuering som ska ha tatuerats före juli I passet måste det finnas uppgift om giltig rabiesvaccinering. Vaccineringen ska göras efter att djuret fått ett mikrochip eller en tatuering. Om du vill resa med din hund till Finland, Irland, Malta eller Storbritannien måste du se till att den får en bandmaskbehandling hos veterinären före avresan. Uppgifter om behandlingen ska finnas i passet och hunden kan resa mellan en och fem dagar efter behandlingen.

16 OM OLYCKAN ÄR FRAMME ETT GEMENSAMT EUROPEISKT NÖDNUMMER: 112 Slå 112 på vilken telefon som helst, fast eller mobil, om du vill nå räddningstjänsten i något av EU-länderna. FÖRLUST ELLER STÖLD Stölder ska anmälas till den lokala polisen. Du måste bifoga polisanmälan när du begär ersättning från försäkringsbolaget. Spärra omedelbart borttappade eller stulna kontokort. Stöld av pass ska anmälas till ditt lands konsulat eller ambassad och till polisen. Kom ihåg att du vid resor utanför EU kan få hjälp från de övriga EU-ländernas konsulat eller ambassader om ditt eget land inte har någon officiell representation i landet. KONTAKTA EU ONLINE Information på alla officiella EU-språk finns på webbplatsen Europa: europa.eu PERSONLIGEN Det finns hundratals informationscentrum över hela Europa. Adresserna hittar du på webbplatsen europedirect.europa.eu PER TELEFON ELLER E-POST Europe Direct är en frågelåda som ger svar om EU. Du kan ringa gratis till (vissa mobiltelefonoperatörer ger inte tillgång till nummer eller tar betalt för sådana samtal) (eller, om du är utanför EU, betala för ett samtal till ) eller skicka e-brev till europedirect.europa.eu LÄS OM EUROPA Publikationer om EU på ett klick i EU Bookshop bookshop.europa.eu

17 För att få fler upplysningar och publikationer om Europeiska unionen på svenska kan du vända dig till: EUROPEISKA KOMMISSIONENS REPRESENTATIONER: Representationen i Sverige Regeringsgatan 65 Box 7323 SE Stockholm SVERIGE Tfn Internet: E-post: bursto@ec.europa.eu Representationen i Finland Malmgatan 16 PB 1250 FI Helsingfors FINLAND Tfn Internet: E-post: comm-rep-hel@ec.europa.eu EUROPAPARLAMENTETS INFORMATIONSKONTOR: Informationskontoret i Sverige Regeringsgatan 65, 6 tr SE Stockholm SVERIGE Tfn Internet: eu/stockholm E-post: epstockholm@europarl.europa.eu Kontoret i Finland Malmgatan 16 FI Helsingfors FINLAND Tfn Internet: E-post: ephelsinki@europarl.europa.eu Kommissionen och parlamentet har också kontor i Europeiska unionens övriga medlemsstater. Europeiska unionens delegationer finns även på andra platser runtom i världen.

18 EUROPEISKA UNIONEN GRUNDLÄGGANDE STATISTIK OM DE EUROPEISKA LÄNDERNA Europeiska unionens medlemsstater Yta (tusental km²) België/Belgique Belgien България Bulgarien Česká republika Tjeckien Danmark Danmark Deutschland Tyskland Eesti Estland Éire/Ireland Irland Ελλάδα Grekland España Spanien France Frankrike Italia Italien Κύπρος Cypern Latvija Lettland Lietuva Litauen Befolkning (miljoner) 31 Bruttonationalprodukt per invånare (KKS(1)) 11, , , , , , , , Yta (tusental km²) Luxembourg Luxemburg Magyarország Ungern Malta Malta Nederland Nederländerna Österreich Österrike Polska Polen Portugal Portugal România Rumänien Slovenija Slovenien Slovensko Slovakien Suomi/Finland Finland Befolkning (miljoner) Bruttonationalprodukt per invånare (KKS(1)) 3 0, , , , , , , , , , , , , , , Sverige 411 9, , United Kingdom Storbritannien , , EU-medlemsstat från och med 1 juli 2013 Kandidatländer och möjliga kandidatländer Yta (tusental km²) Bosnien och Hercegovina Befolkning (miljoner) Bruttonationalprodukt per invånare (KKS(1)) 51 3, (2) Montenegro 13 0, (2) Island 100 0, Kosovo enligt definitionen i FN:s säkerhetsråds resolution ,8 Yta (tusental km²) Hrvatska Kroatien 56 Befolkning (miljoner) 4,4 Bruttonationalprodukt per invånare (KKS(1)) Europa och världen Yta (tusental km²) Befolkning (miljoner) Bruttonationalprodukt per invånare (KKS(1)) EU:s 27 medlemsstater , Indien , (2) F.d. jugoslaviska republiken Makedonien 25 2, Kina , (2) Albanien 27 2, (2) Japan , (2) Serbien 77 7, (2) Ryssland , (2) Turkiet , USA , (2) Statistik från Källa: Eurostat (epp.eurostat.ec.europa.eu) (1) Bruttonationalprodukten (BNP) är det sammanlagda värdet av de varor och tjänster som ett land producerar på ett år. Det används ofta som ett mått på välstånd. Köpkraftsstandard (KKS) är en enhet som för varje land motsvarar en identisk mängd varor och tjänster, oberoende av prisnivå. Värdet av en KKS-enhet motsvarar ungefär 1 euro. (2) Förenade i mångfalden: Europeiska unionen består av 27 europeiska länder som delar samma demokratiska värderingar och som vill arbeta tillsammans för det gemensamma bästa. De har överfört vissa befogenheter till gemensamma EU-institutioner så att demokratiska beslut i frågor av alleuropeisk betydelse kan fattas på europeisk nivå. Samtidigt har EU tagit på sig att skydda mångfalden av europeiska kulturer och levnadssätt. En del andra länder kandiderar till medlemskap i EU. Mer information om Europeiska unionen finns på webbplatsen europa.eu. TECKENFÖRKLARING EU-medlemsstat Kandidatland eller möjligt kandidatland Säte för EU-organ Nationell gräns Nationell huvudstad Regeringssäte Regiongräns Regionhuvudstad Större vattenväg Publicerad i januari 2013 av Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för kommunikation Publikationer 1049 Bryssel BELGIEN Europeiska unionens publikationsbyrå bookshop.europa.eu Kartan är ursprungligen framställd av Lovell Johns Europeiska unionen, 2013

19 Att resa i EUROPA Europa är en kontinent med mångtusenårig historia, rikt kulturarv och några av världens mest hisnande naturscenerier. Det finns mycket att upptäcka och utforska, och tack vare EU har det blivit mycket enklare. Du kan resa över många nationsgränser inom EU utan att bli kontrollerad, och euron gör det lättare att jämföra priser. Om du blir sjuk är det lätt att få vård och du kan ta med din hund eller katt på resan. Om du åker på bilsemester är ditt körkort och din bilförsäkring giltiga i de andra EU-länderna. Och det har blivit billigare att använda mobilen utomlands. I vår broschyr finns många värdefulla tips och en karta över Europa. På webbplatsen Ditt Europa finns fler råd om dina rättigheter när du bor, arbetar och reser i EU: ec.europa.eu/youreurope Europeiska medborgaråret 2013 Vilket EU vill du ha? europa.eu/citizens-2013 Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för kommunikation Publikationer 1049 Bryssel BELGIEN Manuskriptet färdigställdes i november 2012 Europeiska unionen, 2013 Kopiering är tillåten. För användning eller kopiering av enskilda foton krävs tillstånd direkt från upphovsrättsinnehavaren. Foton: Shutterstock NA SV-C doi: /89727

YRKESKOMPETENS (YKB) Implementeringstid för YKB

YRKESKOMPETENS (YKB) Implementeringstid för YKB Implementeringstid för YKB Fakta och implementeringstider är hämtade ifrån EUkommissionens dokument: National timetables for implementation of periodic training for drivers with acquired rights deadlines

Läs mer

Attresa ieuropa 2010

Attresa ieuropa 2010 Attresa ieuropa 2010 Europeiska unionen AttresaiEuropa2010 Europeiska unionen sträcker sigfrånlapplandinorrtillmedelhavetisöder ochfrånirlands västkust till Cypernsstränder. Här finns en brokig blandning

Läs mer

S S S. Eur o pa. klvx E. re sa. A tt

S S S. Eur o pa. klvx E. re sa. A tt Europeiska kommissionen S S S W A tt re sa i Eur o pa klvx E 200 2 E At t re sa Europeiska kommissionen 20 02 i Euro p a klvx Europa är den mest välbesökta turistdestinationen i världen och fyra EU-länder

Läs mer

ZA6585. Flash Eurobarometer 421 (Internationalisation of Small and Medium-Sized Enterprises) Country Questionnaire Sweden

ZA6585. Flash Eurobarometer 421 (Internationalisation of Small and Medium-Sized Enterprises) Country Questionnaire Sweden ZA Flash Eurobarometer (Internationalisation of Small and Medium-Sized Enterprises) Country Questionnaire Sweden A Flash number FL A B Landskod FL B C Intervjunummer (löpnummer) FL C NACE NACE-kod (sample-information)

Läs mer

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.12.2017 COM(2017) 722 final ANNEX BILAGA till förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters

Läs mer

BILAGA. till. förslaget till rådets beslut

BILAGA. till. förslaget till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.2.2016 COM(2016) 91 final ANNEX 1 BILAGA till förslaget till rådets beslut om ingående, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters vägnar, av protokollet till

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT. av den 22.10.2014

KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT. av den 22.10.2014 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 22.10.2014 C(2014) 7594 final KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT av den 22.10.2014 om ändring av genomförandebeslut K (2011) 5500 slutlig, vad gäller titeln och förteckningen

Läs mer

EU stärker medborgarnas rätt till konsulärt skydd och stöd i länder utanför EU

EU stärker medborgarnas rätt till konsulärt skydd och stöd i länder utanför EU IP/11/355 Bryssel den 23 mars 2011 EU stärker medborgarnas rätt till konsulärt skydd och stöd i länder utanför EU Under nödsituationer och kriser, såsom de som inträffat i Japan, Libyen och Egypten, har

Läs mer

BILAGA. till. Förslag till rådets beslut

BILAGA. till. Förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 18.2.2016 COM(2016) 70 final ANNEX 1 BILAGA till Förslag till rådets beslut om undertecknande, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters vägnar, av protokollet

Läs mer

EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT

EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT Non-member state of the Council of Europe (Belarus) MEDLEMSSTATER SÄTE OCH KONTOR BUDGET Albanien, Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Belgien,

Läs mer

15410/17 MLB/cc DGC 1A

15410/17 MLB/cc DGC 1A Europeiska unionens råd Bryssel den 14 maj 2018 (OR. en) 15410/17 Interinstitutionellt ärende: 2017/0319 (NLE) COLAC 144 WTO 329 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Tredje tilläggsprotokollet till

Läs mer

Kvarsättning i europeiska skolor: stora skillnader mellan länderna

Kvarsättning i europeiska skolor: stora skillnader mellan länderna Kvarsättning i europeiska skolor: stora skillnader mellan länderna Rapporten Kvarsättning i europeiska grundskolor: regelverk och statistik jämför hur kvarsättning metoden att låta eleverna gå om ett år

Läs mer

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA

RESA INOM NORDEN OCH EUROPA RESA INOM NORDEN OCH EUROPA - Pass eller id-kort? Här får du svaren! Inom Sverige kräver vi ingen legitimation. (Men inom Sverige ses körkort, pass eller nationellt id-kort som godkänd legitimation) Medborgare

Läs mer

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla om kvaliteten på badvattnet

Läs mer

Varumärken 0 - MEDVERKAN

Varumärken 0 - MEDVERKAN Varumärken 29/10/2008-31/12/2008 Det finns 391 svar, av totalt 391, som motsvarar dina sökvillkor 0 - MEDVERKAN Land DE Tyskland 72 (18.4%) PL Polen 48 (12.3%) NL Nederländerna 31 (7.9%) UK Storbritannien

Läs mer

Trafikförsäkringsförordning (1976:359)

Trafikförsäkringsförordning (1976:359) Skatter m.m./trafikförsäkring 1 Försäkringsanstalts trafikförsäkringsverksamhet 1 Paragrafen har upphört att gälla enligt förordning (1995:791). 2 [7451] Premie för trafikförsäkring får ej bestämmas till

Läs mer

Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det?

Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det? SV Jag befinner mig i Dublinförfarandet vad betyder det? B Dublinförfarandet information till sökande av internationellt skydd som befinner sig i ett Dublinförfarande i enlighet med artikel 4 i förordning

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2010

Internationell prisjämförelse 2010 Priser kostnader 2011 Internationell prisjämförelse 2010 Stora europeiska skillnader i konsumentpriser år 2010 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika länder i Europa år

Läs mer

Schengen. Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013

Schengen. Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013 SV Schengen Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013 Innehåll INLEDNING 1 FRI RÖRLIGHET FÖR PERSONER 2 POLIS- OCH TULLSAMARBETE 2 Inre gränser 2 Yttre gränser 3 SIS (Schengens informationssystem)

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: FÖRDRAGET UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT

Läs mer

Säkerhet handlar om förutseende

Säkerhet handlar om förutseende Säkerhet handlar om förutseende Handbok för dig som råkar ut för trafikskada utomlands Gäller från 1.5.2011 Var förutseende och känn dig trygg I trafiken kan en skada överraska även en framsynt resenär

Läs mer

Ett effektivt sätt att lösa

Ett effektivt sätt att lösa Ett effektivt sätt att lösa dina problem i Europa ec.europa.eu/solvit TA REDA PÅ DINA RÄTTIGHETER! Du kan bo, arbeta eller studera i vilket EU-land du vill. Det är en grundläggande EU-rättighet. Företag

Läs mer

BILAGA. till. förslag till rådets beslut

BILAGA. till. förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.3.2015 COM(2015) 101 final ANNEX 1 BILAGA till förslag till rådets beslut om ingående av avtalet mellan Europeiska unionen och Republiken Vanuatu om undantag från

Läs mer

Räddnings och bärgningsförsäkring PS602. i samarbete med Protector Försäkring Giltig från 2015-06- 09

Räddnings och bärgningsförsäkring PS602. i samarbete med Protector Försäkring Giltig från 2015-06- 09 Räddnings och bärgningsförsäkring PS602 i samarbete med Protector Försäkring Giltig från 2015-06- 09 Inledning Försäkringstagare är GoMore ApS, nedan kallad GoMore, som driver webbplatsen GoMore.se Bilägare

Läs mer

Europeiska unionens ungdomsprogram

Europeiska unionens ungdomsprogram Youth in Action Europeiska unionens ungdomsprogram Youth in Action är en resa uti europeism och inom dig. Om du vill påverka din egen livsmiljö, skaffa dig internationell erfarenhet, göra din röst hörd

Läs mer

Europeiska unionens ungdomsprogram

Europeiska unionens ungdomsprogram Youth in Action Europeiska unionens ungdomsprogram Youth in Action är en resa uti europeism och inom dig. Om du vill påverka din egen livsmiljö, skaffa dig internationell erfarenhet, göra din röst hörd

Läs mer

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den 14.12.2012

KOMMISSIONENS REKOMMENDATION. av den 14.12.2012 EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2012 C(2012) 9330 final KOMMISSIONENS REKOMMENDATION av den 14.12.2012 om ändring av rekommendation om inrättande av en gemensam Praktisk handledning för gränsbevakningspersonal

Läs mer

EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna

EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna IP/08/836 Bryssel den 3 juni 2008 EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna Europeiska kommissionen intensifierar i dag sina ansträngningar för att främja användningen av det kostnadsfria

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2012

Internationell prisjämförelse 2012 Priser och kostnader 2013 Internationell prisjämförelse 2012 Mat och alkoholfria drycker 19 procent dyrare i Finland än i EU i genomsnitt Enligt en jämförelse av priserna på mat och alkoholfria drycker

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2011

Internationell prisjämförelse 2011 Priser kostnader 2012 Internationell prisjämförelse 2011 Stora europeiska skillnader i konsumentpriser år 2011 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika länder i Europa år

Läs mer

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA6285. Flash Eurobarometer 414 (Preferences of Europeans towards Tourism, 2015) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA68 Flash Eurobarometer (Preferences of Europeans towards Tourism, 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL TourismFIS D Hur gammal är ni? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA

Läs mer

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 juli 2011 (18.7) (OR. en) 12987/11 TRANS 216

EUROPEISKA UNIONENS RÅD. Bryssel den 15 juli 2011 (18.7) (OR. en) 12987/11 TRANS 216 EUROPEISKA UNIONENS RÅD Bryssel den 15 juli 2011 (18.7) (OR. en) 12987/11 TRANS 216 FÖLJENOT från: Europeiska kommissionen mottagen den: 14 juli 2011 till: Rådets generalsekretariat Komm. dok. nr: D011724/02

Läs mer

Om du bor eller arbetar utomlands

Om du bor eller arbetar utomlands Om du bor eller arbetar utomlands Om socialförsäkringen Socialförsäkringen är en viktig del av det svenska trygghetssystemet. Den svenska socialförsäkringen gäller för alla som bor eller arbetar i Sverige.

Läs mer

SCHENGEN. Din inkörsport till fri rörlighet i Europa. Europeiska unionens råd

SCHENGEN. Din inkörsport till fri rörlighet i Europa. Europeiska unionens råd SCHENGEN Din inkörsport till fri rörlighet i Europa Europeiska unionens råd Meddelande Denna publikation har tagits fram av rådets generalsekretariat i informationssyfte. Den medför inte något ansvar för

Läs mer

7115/15 KSM/cc 1 DGD 1

7115/15 KSM/cc 1 DGD 1 Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2015 (OR. en) 7115/15 Interinstitutionellt ärende: 2015/0059 (NLE) VISA 91 COLAC 26 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: Avtal mellan Europeiska unionen

Läs mer

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAGA till ändrat förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Amerikas

Läs mer

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 19 Änderungsprotokoll in schwedischer Sprache-SV (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 19 Änderungsprotokoll in schwedischer Sprache-SV (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 19 Änderungsprotokoll in schwedischer Sprache-SV (Normativer Teil) 1 von 8 PROTOKOLL OM ÄNDRING AV PROTOKOLLET OM ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER, FOGAT TILL FÖRDRAGET

Läs mer

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES

Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för dig som tagit examen utanför EU och EES Ansökan om legitimation för lärare och förskollärare - för Läs detta innan du börjar Denna ansökningsblankett är avsedd för dig som enbart har en utländsk lärarexamen eller förskollärarexamen från ett

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 12.2.2009 KOM(2009) 55 slutlig 2009/0020 (CNS) C7-0014/09 Förslag till RÅDETS BESLUT om undertecknande och provisorisk tillämpning av avtalet mellan Europeiska

Läs mer

Information om ansökan per land

Information om ansökan per land Information om ansökan per land OBS! Till ansökan bifogade handlingar skall vara översatta till landets officiella språk, eller, om det är svårt att få till stånd en sådan översättning till engelska eller

Läs mer

Förordning (2011:443) om Europeiska unionens punktskatteområde

Förordning (2011:443) om Europeiska unionens punktskatteområde Skatter m.m./skatter m.m. 1 Förordning (2011:443) om Europeiska unionens punktskatteområde 1 [2101] Vid tillämpningen av lagen (1994:1563) om tobaksskatt ([3501] o.f.), lagen (1994:1564) om alkoholskatt

Läs mer

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden

ZA5887. Flash Eurobarometer 370 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 2013) Country Questionnaire Sweden ZA887 Flash Eurobarometer 70 (Attitudes of Europeans towards Tourism in 0) Country Questionnaire Sweden Tourism - SE D Hur gammal är du? (SKRIV NER OM "VÄGRAR" KOD '99') D Kön Man Kvinna (FRÅGA ALLA) Q

Läs mer

Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50

Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50 Demoenkät Turism Denna enkät är ett referensexemplar. Om du vill arbeta med den - vänligen kontakta ImproveIT Sweden AB, 035-22 70 50 1. Av vilken anledning är du i XXX? Åretruntboende Sommarboende Semesterboende

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av utrikesdepartementet SÖ 2013:20 Nr 20 Protokoll om det irländska folkets oro rörande Lissabonfördraget Bryssel den 13 juni 2012 Regeringen

Läs mer

HJÄLP OCH RÅD TILL KONSUMENTER I EUROPA RESETIPS

HJÄLP OCH RÅD TILL KONSUMENTER I EUROPA RESETIPS Help and advice for consumers in Europe HJÄLP OCH RÅD TILL KONSUMENTER I EUROPA RESETIPS Rättsliga frågor och konsumentfrågor Denna publikation producerades som en del i EU:s konsumentprogram (2014 2020)

Läs mer

Anvisningar för enheter inom den offentliga hälso- och sjukvården: anmälan om sjukvårds- och moderskapsförmåner samt utredning för statlig ersättning

Anvisningar för enheter inom den offentliga hälso- och sjukvården: anmälan om sjukvårds- och moderskapsförmåner samt utredning för statlig ersättning Anvisningar för enheter inom den offentliga hälso- och sjukvården: anmälan om sjukvårds- och moderskapsförmåner samt utredning för statlig ersättning INNEHÅLL Innehåll 1 Från och med när kan man ansöka

Läs mer

uppdaterings - guide för

uppdaterings - guide för uppdaterings - guide för Media Nav navigationssystemet i din Renault Uppdatera GRATIS! * www.renault.naviextras.com *Inom 90 dagar efter leverans av din bil. Välkommen in i media navs värld! Du har precis

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2013

Internationell prisjämförelse 2013 Priser kostnader 2014 Internationell prisjämförelse 2013 Stora skillnader mellan priser som europeiska konsumenter betalade år 2013 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika

Läs mer

En del länder utger sitt kort i olika språkversioner och därför finns det flera modellkort för dem.

En del länder utger sitt kort i olika språkversioner och därför finns det flera modellkort för dem. Modeller av europeiska sjukförsäkringskort landsvis Den här bilagan innehåller information om det europeiska sjukförsäkringskortet. Modellkorten har kopierats från webbadressen http://ec.europa.eu/employment_social/healthcard/index_en.htm,

Läs mer

Finlands utrikeshandel 2015 Figurer och diagram. 8.2.2016 TULLEN Statistik 1

Finlands utrikeshandel 2015 Figurer och diagram. 8.2.2016 TULLEN Statistik 1 Finlands utrikeshandel 215 Figurer och diagram 8.2.216 TULLEN Statistik 1 IMPORT, EXPORT OCH HANDELSBALANS 199-215 Mrd e 7 6 5 4 3 2 1-1 9 91 92 93 94 95 96 97 98 99 1 2 3 4 5 6 7 8 9 1 11 12 13 14 15

Läs mer

Finländarnas resor 2013

Finländarnas resor 2013 Transport och turism 2014 Finländarnas resor 2013 Finländarnas resor till Centraleuropa ökade år 2013 Enligt Statistikcentralens undersökning gjorde finländarna 7,8 miljoner olika fritidsresor till utlandet

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015

Stockholms besöksnäring. Augusti 2015 Stockholms besöksnäring. Under augusti månad registrerades över 1,5 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med augusti månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015

Stockholms besöksnäring. Oktober 2015 Stockholms besöksnäring. Under oktober månad registrerades över 1,1 miljoner gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 7 jämfört med oktober månad 2014. Cirka 68 av övernattningarna

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Juni 2015

Stockholms besöksnäring. Juni 2015 Stockholms besöksnäring. Under juni månad registrerades över 1 200 000 gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 6 jämfört med juni månad 2014. Cirka 60 av övernattningarna

Läs mer

SEAT Service Mobility

SEAT Service Mobility SEAT Service Mobility Var som helst. När som helst. SEAT SERVICE enjoyneering var som helst, när som helst. SEAT Service Mobility SEAT Service Mobility garanterar dig en fullständig och pålitlig servicehjälp

Läs mer

Stockholms besöksnäring. Februari 2016

Stockholms besöksnäring. Februari 2016 Stockholms besöksnäring. Under februari månad registrerades närmare 820 tusen gästnätter på kommersiella boendeanläggningar i. Det var en ökning med 12 jämfört med februari månad 2015. Cirka 70 av övernattningarna

Läs mer

Rekrytera i Europa. en vägledning för arbetsgivare. Europeiska kommissionen

Rekrytera i Europa. en vägledning för arbetsgivare. Europeiska kommissionen Rekrytera i Europa en vägledning för arbetsgivare Europeiska kommissionen Varken Europeiska kommissionen eller någon annan part som verkar i kommissionens namn kan ta ansvar för hur informationen i denna

Läs mer

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning

PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning PISA 2012 15-åringars kunskaper i matematik, läsförståelse, naturvetenskap och digital problemlösning Vad är PISA? OECD:s Programme for International Student Assessment. Matematik, läsförståelse och naturvetenskap,

Läs mer

Mini-One-Stop-Shop (MOSS) Deklarationsrader i fil. (för inläsning i e-tjänsten)

Mini-One-Stop-Shop (MOSS) Deklarationsrader i fil. (för inläsning i e-tjänsten) * Skatteverket Mini-One-Stop-Shop (MOSS) Deklarationsrader i fil (för inläsning i e-tjänsten) * Skatteverket SKV 277 utg 2. Utgiven i december 2015. INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 Inledning... 2 2 Allmänt... 2

Läs mer

Statistik 2001:1 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND 2000

Statistik 2001:1 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND 2000 Statistik 2001:1 INKVARTERINGSSTATISTIK FÖR ÅLAND 2000 INLEDNING Denna rapport utgör den slutliga årsstatistiken för den åländska inkvarteringsverksamheten år 2000. Publikationen följer i stort samma uppläggning

Läs mer

Europeiska miljöbyrån

Europeiska miljöbyrån Europeiska miljöbyrån Europeiska miljöbyrån Uppdrag Europeiska miljöbyrån är EU:s organ för att förmedla korrekt och oberoende information om miljön. Miljöbyrån är den huvudsakliga informationskällan för

Läs mer

20 Internationella uppgifter om livsmedel

20 Internationella uppgifter om livsmedel 20 Internationella uppgifter om livsmedel 257 20 Internationella uppgifter om livsmedel I kapitel 20 redovisas uppgifter från Eurostats paritetstalsberäkningar, vilket möjliggör jämförelser mellan länder

Läs mer

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP A. VOLONTÄRTJÄNST, PRAKTIK OCH ARBETE 1. Resebidrag Följande belopp gäller för volontärtjänst, praktik och arbete: Tabell 1 Resebidrag Resebidrag (EUR per deltagare) Resans längd

Läs mer

Nationell webbplats om skatteregistreringsnummer.

Nationell webbplats om skatteregistreringsnummer. SKATTEREGISTRERINGSNUMMER (TIN) Skatteregistreringsnumret efter ämne: Nationell webbplats 1. AT Österrike https://www.bmf.gv.at/steuern/_start.htm 2. BE Belgien http://www.ibz.rrn.fgov.be/fr/registre-national/

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN 15/09/2008 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning (EB 69) Våren 2008 De första obearbetade

Läs mer

DISPLAY & DESIGN MEDIA SOM STÖDS 2-DIN DVD MULTIMEDIASTATION MED INBYGGD NAVIGERING/ SMART ACCESS

DISPLAY & DESIGN MEDIA SOM STÖDS 2-DIN DVD MULTIMEDIASTATION MED INBYGGD NAVIGERING/ SMART ACCESS 2-DIN DVD MULTIMEDIASTATION MED INBYGGD NAVIGERING/ SMART ACCESS DISPLAY & DESIGN Fast panelutformning Grafiskt användargränssnitt 6,2 tums digital LCD-skärm med WVGA-färg (LEDbakgrundsbelysning) 800 x

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS BESLUT EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 19.5.2005 KOM(2005) 200 slutlig 2005/0095 (CNS) Förslag till RÅDETS BESLUT om ingående av ett avtal mellan Europeiska gemenskapen och Kanada om behandling

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 9 december 2014

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 9 december 2014 FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 9 december 2014 101/2014 (Finlands författningssamlings nr 1018/2014) Statsrådets förordning om sättande i kraft av protokollet om

Läs mer

Stockholms besöksnäring

Stockholms besöksnäring Stockholms besöksnäring 9,4 miljoner gästnätter på hotell, vandrarhem, stugbyar och camping För Stockholms hotell, vandrarhem, stugbyar och campingplatser präglades av en svag inledning, ett par riktigt

Läs mer

E-post: kundeservice@brobizz.dk Telefon: +45 70 20 70 49 Vanlig post: Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V

E-post: kundeservice@brobizz.dk Telefon: +45 70 20 70 49 Vanlig post: Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V HANDELSVILLKOR ALLMÄN INFORMATION Bakom denna hemsida ("Hemsidan") står BroBizz A/S, CVR-nr 31854822, Vester Søgade 10, 1601 Köpenhamn V, e-post: info@brobizz.dk, telefon +45 33 44 34 00. Om du har problem

Läs mer

20 Internationella uppgifter om livsmedel

20 Internationella uppgifter om livsmedel 20 Internationella uppgifter om livsmedel 259 20 Internationella uppgifter om livsmedel I kapitel 20 redovisas uppgifter från Eurostats paritetstalsberäkningar, vilket möjliggör jämförelser mellan länder

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för utrikesfrågor, mänskliga rättigheter, gemensam säkerhet och försvarspolitik 7 februari 2003 PRELIMINÄRT FÖRSLAG 2003/...(AVC) *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION om

Läs mer

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa

Europass Sverige. Så dokumenterar du dina meriter i Europa Europass Sverige Så dokumenterar du dina meriter i Europa Förord För att Europa ska vara konkurrenskraftigt i världen behövs medborgare med högt kvalificerade kunskaper. Grunden för detta är att kunna

Läs mer

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION. Förslag till RÅDETS FÖRORDNING EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION Bryssel den 29.4.2004 KOM(2004) 348 slutlig 2004/0114 (CNS) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om införande av vissa restriktiva åtgärder till stöd för ett effektivt genomförande

Läs mer

En rapport från Skattebetalarnas Förening. Välfärdsindex. - en kvalitetsjämförelse 2008-10-14

En rapport från Skattebetalarnas Förening. Välfärdsindex. - en kvalitetsjämförelse 2008-10-14 En rapport från Skattebetalarnas Förening Välfärdsindex - en kvalitetsjämförelse 2008-10-14 Box 3319, 103 66 Stockholm, 08-613 17 00, www.skattebetalarna.se, info@skattebetalarna.se 1 Sammanfattning I

Läs mer

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Swedish)

ZA5617. Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 2012) Country Questionnaire Finland (Swedish) ZA567 Flash Eurobarometer 334 (Survey on the Attitudes of Europeans Towards Tourism in 0) Country Questionnaire Finland (Swedish) FL334 - European's Attitudes towards Tourism - FIS D Hur gammal är ni?

Läs mer

Finländska dotterbolag utomlands 2012

Finländska dotterbolag utomlands 2012 Företag 2014 Finländska dotterbolag utomlands 2012 Finländska företag utomlands: nästan 4900 dotterbolag i 119 länder år 2012. Enligt Statistikcentralens uppgifter bedrev finländska företag affärsverksamhet

Läs mer

VÄRDET PÅ EXPORTEN SJÖNK ÅR 2015 MED FYRA PROCENT

VÄRDET PÅ EXPORTEN SJÖNK ÅR 2015 MED FYRA PROCENT Fritt för publicering 8.2.216, kl. 9. ÅRSPUBLIKATION: preliminära uppgifter VÄRDET PÅ EXPORTEN SJÖNK ÅR 215 MED FYRA PROCENT Underskottet i handelsbalansen minskade markant på grund av överskottet i handeln

Läs mer

HUR BETALAR NI? HUR SKULLE NI VILJA BETALA?

HUR BETALAR NI? HUR SKULLE NI VILJA BETALA? HUR BETALAR NI? HUR SKULLE NI VILJA BETALA? 2/09/2008-22/10/2008 Det finns 329 svar, av totalt 329, som motsvarar dina sökvillkor DELTAGANDE Land DE - Tyskland 55 (16.7%) PL - Polen 41 (12.5%) DK - Danmark

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

Schematiska diagram över hur europeiska utbildningssystem är uppbyggda, 2011/12

Schematiska diagram över hur europeiska utbildningssystem är uppbyggda, 2011/12 Schematiska diagram över hur europeiska utbildningssystem är uppbyggda, 2011/12 Dessa diagram ger en överblick över hur den traditionella skolgången är uppbyggd i de olika länderna, från förskolenivå till

Läs mer

521 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Schwedisch (Normativer Teil) 1 von 7 SLUTAKT. AF/CE/AL/sv 1

521 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Schwedisch (Normativer Teil) 1 von 7 SLUTAKT. AF/CE/AL/sv 1 521 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Schwedisch (Normativer Teil) 1 von 7 SLUTAKT AF/CE/AL/sv 1 2 von 7 521 der Beilagen XXIII. GP - Staatsvertrag - Schlussakte Schwedisch (Normativer

Läs mer

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd.

Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd. Senaste ändring 2008-04-03 Anmälningsrutiner enligt EU Kodex om Schengengränserna och bestämmelserna angående Sjöfartsskydd. Anmälan - Schengen och Sjöfartsskydd Både Kodexen om Schengengränserna och reglerna

Läs mer

Årspublicering (detaljerade uppgifter) EXPORTVOLYMEN MINSKADE 4,7 PROCENT ÅR 2015 Exportpriserna ökade 0,7 procent 24.3.2016

Årspublicering (detaljerade uppgifter) EXPORTVOLYMEN MINSKADE 4,7 PROCENT ÅR 2015 Exportpriserna ökade 0,7 procent 24.3.2016 2.3.216 Årspublicering (detaljerade uppgifter) EXPORTVOLYMEN MINSKADE,7 PROCENT ÅR 21 Exportpriserna ökade,7 procent Enligt Tullens preliminära uppgifter minskade värdet på Finlands varuexport med fyra

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om automatiskt utbyte av upplysningar om finansiella konton; SFS 2015:922 Utkom från trycket den 18 december 2015 utfärdad den 10 december 2015. Regeringen föreskriver

Läs mer

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil

Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS. för förare av buss och tung lastbil Ny lag om krav på YRKESKOMPETENS för förare av buss och tung lastbil Att köra buss och lastbil i yrkestrafik är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet. Därför infördes,

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 FÖLJENOT från: inkom den: 17 maj 2017 till: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Läs mer

BILAGOR. till. Meddelande från kommissionen

BILAGOR. till. Meddelande från kommissionen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2015 COM(2015) 639 final ANNEXES 3 to 4 BILAGOR BILAGA III: Samlad bedömning av additionalitet (artikel 95 i förordningen om gemensamma bestämmelser) BILAGA IV:

Läs mer

Digitala reklaminvesteringar i Europa 2013 AdEx Benchmark 2013

Digitala reklaminvesteringar i Europa 2013 AdEx Benchmark 2013 Digitala reklaminvesteringar i Europa 2013 AdEx Benchmark 2013 2014-09-24 hemsida: www.irm-media.se, e-post: info@irm-media.se, Tel +46 8 663 04 90, Adress: Brahegatan 9 IV tr. 114 37 Stockholm Dagens

Läs mer

Roaming som hemma: Vanliga frågor

Roaming som hemma: Vanliga frågor Roaming som hemma: Vanliga frågor ROAMING Switch on! Fram tills nu har din operatör tagit ut ett annat, högre pris när du använt din mobiltelefon för samtal, sms och surf under resor i ett annat EU-land.

Läs mer

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION

*** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION EUROPAPARLAMENTET 1999 2004 Utskottet för utrikesfrågor, mänskliga rättigheter, gemensam säkerhet och försvarspolitik 12 mars 2003 *** FÖRSLAG TILL REKOMMENDATION PRELIMINÄR VERSION 2003/ (AVC) Rev 1 om

Läs mer

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014

Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Directorate-General for Communication PUBLIC OPINION MONITORING UNIT Brussels, October 2014 Eftervalsundersökning 2014 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 SAMMANFATTANDE ANALYS Urval: Respondenter: Metod:

Läs mer

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 BILAGA Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet till RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

Läs mer

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER A. VOLONTÄRARBETE SAMT PRAKTIK OCH JOBB 1. Resor Anm.: Reseavståndet är avståndet mellan ursprungsorten och platsen för verksamheten, och beloppet omfattar bidraget

Läs mer

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR

UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Information angående UTLÄNDSKA PATIENTER UTLANDSSVENSKAR Utgiven: juni 2013 Enheten för lagreglerade läkare och sjukgymnaster Så här gör du för att få ersättning för besök av utländska patienter/utlandssvenskar

Läs mer

20 Internationella uppgifter om livsmedel

20 Internationella uppgifter om livsmedel 20 Internationella uppgifter om livsmedel 251 20 Internationella uppgifter om livsmedel I kapitel 20 redovisas uppgifter från Eurostats paritetstalsberäkningar, vilket möjliggör jämförelser mellan länder

Läs mer

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter

Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Enklare att sälja tjänster med EU:s kontaktpunkter Sälja och köpa tjänster inom EU samma villkor som hemma Inom EU råder fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer. För dig och ditt företag

Läs mer