Landstingsstyrelsen 14-48

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Landstingsstyrelsen 14-48"

Transkript

1 Protokoll Sammanträdesdatum Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 13 mars 2006, kl 10:00-12:05 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Göran Karlsson (c) Dan Skantz (s) Gun Marie Stenström (m) Lisbeth Waagstein (m) Bo-Christer Windehem (fp) Marianne Kronbäck (kd) Inger Johansson (s) Maud Lanne (s) Agneta Karlsson (s) Kjell-Arne Andersson (s) Sasa Sacipovic (v) ordförande 1:e vice ordförande 2:e vice ordförande Tjänstgörande ersättare Arne Andersson (c) Ersättare Ann-Christin Essunger (m) Rolf Åsberg (m), 14-28, 31 Bengt Eliasson (fp) Elisabeth Pettersson (kd) Lena Angviken (mp) Kerstin Zander (s) Kristina Johansson (s) Lars Fritzon (s) Hans-Jörgen Wahlhed (s) Ove Andersson (s) Tjänstemän Mona Boström Anette Henriksson Lena Kierkegaard Rune Lejon Ann Fröström Kerstin Bengtson landstingsdirektör ekonomidirektör hälso- och sjukvårdsdirektör personaldirektör informationschef kanslidirektör, sekreterare 1 (32)

2 14 Justering Tillägg: I samband med ärende under 29 gick 1:e vice ordförande Göran Karlsson (c) in som ordförande och Inger Johansson (s) utsågs att jämte ordföranden justera denna paragraf. utse Dan Skantz att jämte ordföranden justera protokollet. 15 Godkännande av föredragningslista godkänna den utsända föredragningslistan. 16 Anmälan av inkomna/utgående skrivelser notera skrivelserna till protokollet. Följande skrivelser anmäles för anteckning till protokollet: 1. Program- och förslagshandling - Sjukhuset i Varberg - Ombyggnad för Sjukgymnastiken. Dnr Program- och förslagshandling - Sjukhuset i Varberg - Ombyggnad av OBS-avdelning. Dnr Uppföljning 2005 av överenskommelser om primärvård, äldrevård och psykiatri - Nationella Handlingsplanen för utveckling av hälso- och sjukvården. Kos Analyserande rapport från Riks - Stroke för helåret (32)

3 5. Patientnämnden Halland års verksamhetsberättelse. 6. Sveriges Kommuner och Landsting - Ny form för distribution av Förbundsstyrelsens beslut. 7. Sveriges Kommuner och Landsting - Utbildningsvikariat. Cirkulär 2006:5 8. Sveriges Kommuner och Landsting - Genomförandet av transparensdirektivet. Cirkulär 2006:6 9. Sveriges Kommuner och Landsting - Särskilt anställningsstöd för Plusjobb. Cirkulär 2006:7 10. Sveriges Kommuner och Landsting - Arbetsdomstolens dom 2005 nr 117 angående fråga om fältarkeologer kommit att bli tillsvidareanställda. Cirkulär 2006:8 11. Sveriges Kommuner och Landsting - Ekonomiska effekter av det nya pensionsavtalet - kommuner. Cirkulär 2006: Sveriges Kommuner och Landsting - Överenskommelse rörande RiB 05. Cirkulär 2006: Sveriges Kommuner och Landsting - Budgetförutsättningar för åren Cirkulär 2006: Sveriges Kommuner och Landsting - Tillgodoräknande av anställningstid enligt vissa bestämmelser i LAS för lärare utan i skollagen föreskriven utbildning. Cirkulär 2006: Landstinget Hallands svar på förfrågan från länsstyrelsen angående fastställande av antalet landstingsledamöter för kommande valperiod. Ls Förändringar av landstingens och kommunernas regelverk och förskrivning av hjälpmedel under de senaste tre åren. Landstingsfullmäktigeärenden 17 Anmälan om beredning av motion Kos Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att lägga anmälan till handlingarna. 3 (32)

4 Om beredningen av en motion inte hunnit avslutas inom ett år skall detta enligt kommunallagen 5 kap 33 anmälas till landstingsfullmäktige. Med anledning härav anmäls att beredningen av följande motion ännu ej är avslutad: Harri Lötjönen (v) om Krav på kollektivavtal vid offentlig upphandling. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Kos050092, ) Motion av Harri Lötjönen (v) (Kos050092, ) 18 Motion angående Senior i yrkeslivet Kos Personalutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att bifalla motionen. Marianne Kronbäck (kd) har i en motion föreslagit landstingsfullmäktige att besluta att uppdra åt landstingsstyrelsen att ta fram förslag på åtgärder, så att den äldre personalen stannar kvar längre tid än vad som sker idag. Motionären konstaterar att det är viktigt att ta vara på kompetens och erfarenhet som våra medarbetare har. För de medarbetare som vill borde det vara möjligt att till viss del av arbetstiden få andra arbetsuppgifter och på detta sätt underlätta övergången från arbete till pension. Motionären menar att detta också bidrar till kunskapsöverföring till den yngre personalen. Förslag Landstingets pensionsavtal, KAP-KL, möjliggör för medarbetarna att mellan 61 och 67 års ålder välja när de vill gå i pension. Pensionsavtalet är flexibelt och det finns möjlighet för medarbetarna att gå i partiell pension, exempelvis på halvtid. De medarbetare som arbetat hos oss och gått i pension under 2005 har haft en genomsnittlig pensionsålder om 64,27 år. De flesta, 51 %, har gått i pension vid 65 års ålder, 39 % har gått i pension före 65 år och 10 % har valt att stanna kvar efter 65 år. 4 (32)

5 Vi är medvetna om att antalet anställda som kommer att gå i pension kommer att öka de närmaste åren. I slutet av 2005 var ca 30 % av landstingets medarbetare 55 år eller äldre. Detta innebär att landstinget behöver undersöka nya former för att ta tillvara på medarbetarnas erfarenheter innan de går i pension. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Kos050083, ) Protokollsutdrag från landstingsstyrelsens personalutskott ( ) Motion från Marianne Kronbäck (kd) (Kos050083, ) 19 Motion angående Hälsosamtal med 75-åringar Kos Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att avslå motionen. I en motion till landstinget föreslår Ingeborg Oléni (spi) att landstingsfullmäktige ger landstingsstyrelsen i uppdrag att snarast utreda och förbereda möjligheten att starta upp individuella hälsosamtal med alla 75-åringar att kommunicering/samverkan med kommunen kan ske via samverkande organ i folkhälsofrågor att erfarenheterna från hälsosamtalen kan tas tillvara som underlag i hälso- och sjukvårdens hälso- och sjukvårdsplanering. Förslag 95 % av 75-åringarna har redan kontakt med hälso- och sjukvården. Det är viktigt att äldre människor kan bibehålla en god livskvalitet. Ett led i detta är att tidigt upptäcka och tillgodose eventuellt behov av vård och omsorg från samhällets sida. På en del håll i landet har man - på några ställen och av och till - genomfört hälsosamtal och hälsokontroller av äldre. Hypotesen har varit att förekomsten av ohälsa bland 75-åringar är tillräckligt hög för att motivera en screeningundersökning av åldersgruppen. Dock verkar det ännu inte finnas några större vetenskapliga studier om värdet av screening av 75-åringar. Fler 5 (32)

6 projektrapporter lyfter fram att flertalet äldre med vårdbehov redan är kända av hälso- och sjukvården varför kostnadseffektiviteten av screeningen kan ifrågasättas. Även de ytterst begränsade erfarenheterna av screening i Halland visar att de flesta 75-åringar är friska och egentligen inte behöver extra kontakt med hälso- och sjukvården alternativt hade redan sådan kontakt. Nu framtagen statistik för hela länet visar att det vid årsskiftet 2004/2005 fanns st 75-åringar i Halland. Av dessa hade ca 95 % haft kontakt med primärvård och/eller öppen länssjukvård under Genom beslutet om En mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård i Landstinget Halland finns redan inriktningen att hälsosamtal ska bli regel i patientmötet i den ordinarie verksamheten. Att vidga detta till att dessutom aktivt kalla samtliga i en viss åldersgrupp bedöms inte riktigt. Det finns lokala folkhälsoråd/motsvarande i samtliga kommuner och där kommuniceras och sker samverkan mellan kommunerna och landstinget i en rad folkhälsofrågor. Alla erfarenheter i väsentliga frågor tas tillvara och används som underlag i hälso- och sjukvårdsplanering. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Kos050104, ) Motion från Ingeborg Oléni (spi) (Kos050104, ) 20 Motion angående Samordning av IT-system inom Landstinget Halland Kos Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att motionen med den gjorda redovisningen är besvarad. I direktiven till det tidigare VIS-projektet var just samordning och inventering av såväl befintliga system som kommande lösningar en väg till målet en patient - en journal. Detta projekt och de följder projektet fått för Landstinget Hallands IT-stöd för vården lever vidare i såväl policy som strategidokument och är en av bakgrunderna till den förändring av IT-organisationen som skett under (32)

7 I VI-beredningsgrupp sker idag beredning av IT-frågorna just i syftet att säkerställa grunden för ett patientsäkert och kvalitetssäkrat flöde som följer patienten i vårdkedjan. De befintliga systemen är djupt rotade i de olika enheterna och strategin inom Landstinget Halland har varit att utifrån den idag befintliga miljön säkerställa kommunikation av data mellan systemen på ett för verksamheterna godtagbart sätt. Samtidigt skall man verka för att grunderna för framtida gemensamma system skall säkerställas i form av bland annat gemensam infrastruktur (kommunikationslinjer) såväl som gemensamma termer och begrepp inom vården. Som nämns pågår också ett antal nationella projekt i vilka Landstinget Halland är väl representerade. Detta gäller såväl tillgång till patientinformation som de juridiskt framtida förändringarna i berörd lagstiftning. Med hänvisning till ovanstående anses motionen besvarad då landstingsstyrelsen med detta yttrande fastslår att de i motionen önskade åtgärderna redan är en del av Landstinget Hallands strategier för IT-stöd för vården. Såväl inventering som målbilder är formulerade inom ramen för de projekt som ligger till grund för landstingets målsättning. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050017, ) Motion från Ingeborg Oléni (spi) (Kos050017, ) 21 Motion angående Arbetsvärdering Kos Landstingsstyrelsen beslutade enligt personalutskottets reviderade förslag. Personalutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att avslå motionen. Personalutskottets ledamöter, Gun-Marie Stenström (m), Arne Andersson (c) och Kjell-Arne Andersson (s) informerade inledningsvis om att personalutskottet ändrar sitt förslag till beslut enligt följande: Personalutskottets förslag Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att motionen anses besvarad i och med redovisat yttrande. 7 (32)

8 Yrkande Sasa Sacipovic (v) yrkade bifall till motionen. Proposition Sedan överläggningen avslutats ställde ordföranden proposition på personalutskottets reviderade förslag och Sasa Sacipovics (v) yrkande och förklarade sig ha funnit att personalutskottets reviderade förslag bifallits. Sasa Sacipovic (v) har i en motion föreslagit landstingsfullmäktige att besluta att Landstinget Halland snarast genomför en arbetsvärdering. Vidare vill motionären att det ska framgå från början att Landstinget Halland inte accepterar osakliga löneskillnader och att sådana skillnader ska snarast åtgärdas. Motionären konstaterar att det i jämställdhetslagen ställs krav på arbetsgivare att kartlägga och analysera löneskillnader mellan kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta lika eller likvärdiga. Motionären menar vidare att kartläggning, analys och bedömning av likvärdigt arbete kräver ett aktivt värderingsarbete vilket inte bedrivs i landstinget idag. Förslag I Landstinget Halland har lönestatistik per kön och förvaltning tagits fram under ett antal år och på detta sätt har löneskillnader kartlagts för samma arbete. De osakliga skillnader som då har verifierats har rättats till. Vi är medvetna om att detta inte räcker enligt Jämställdhetslagen och därför kommer landstinget att påbörja arbetet med lönekartläggning under Under våren 2006 kommer Landstinget Halland att köpa in ett värderingssystem för kartläggning, analys och bedömning av löner. En handlingsplan om hur värderingssystemet kommer att implementeras och tidplan för lönekartläggning kommer att utarbetas och presenteras, även det under våren Lönekartläggning är ett omfattande arbete som kommer att involvera många arbetstagare och därför tar tid att genomföra. De fackliga organisationerna kommer fortlöpande att informeras om inköp av värderingssystem och handlingsplan respektive tidplan för implementeringen av systemet genom samverkansgruppen på landstingsnivå. Landstinget Halland som arbetsgivare accepterar naturligtvis inte osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män, vilket är fastslaget i medarbetarpolicyn. Om lönekartläggningen visar sådana osakliga skillnader som beror på kön kommer detta att åtgärdas enligt de regler som finns i Jämställdhetslagen. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Kos050118, ) Protokollsutdrag från landstingsstyrelsens personalutskott ( ) Motion från Sasa Sacipovic (v) (Kos050118, ) 8 (32)

9 22 Motion angående Översyn av möjligheterna för modern kommunikation i Landstinget Halland Kos Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att motionen med den gjorda redovisningen är besvarad. Jan Berge (mp) föreslår i en motion till Landstinget Halland att landstinget ska utreda hur ett modernt kommunikationssystem via e-postkontakt och webblösningar ska kunna förbättra kommunikationen mellan patient och läkare eller annan vårdgivare. Redan idag erbjuds ett antal tjänster som förbättrat service och kommunikation mellan vården och patienten via landstingets webbplats på Internet, Utvecklingen sker kontinuerligt och ingår i landstingets målsättningar för att totalt förbättra kommunikation med och service för patienter, anhöriga och invånare. För att genomföra utvecklingen på ett så kostnadseffektivt och tillgängligt sätt som möjligt deltar Landstinget Halland aktivt i nationellt samarbete med andra landsting och regioner. Det finns inget ytterligare behov att utreda frågan eftersom utvecklingen redan pågår. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Kos050138, ) Motion av Jan Berge (mp) (Kos050138, ) 23 Motion angående Kan Landstinget Halland påskynda den regionala utvecklingen Kos Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att avslå motionen. är lagt av Mats Eriksson (m), Bo-Christer Windehem (fp), Dan Skantz (s) och Inger Johansson (s). 9 (32)

10 Yrkanden Göran Karlsson (c) yrkade bifall till motionen. I yrkandet instämde Marianne Kronbäck (kd) och Sasa Sacipovic (v). Lena Angviken (mp) antecknar till protokollet att hon ger stöd åt Göran Karlssons (c) yrkande. Dan Skantz (s) yrkade bifall till arbetsutskottets förslag. Proposition Sedan överläggningen avslutats ställde ordföranden proposition på arbetsutskottets förslag och Göran Karlssons (c) yrkande och förklarade sig ha funnit att arbetsutskottets förslag bifallits. Reservation Göran Karlsson (c), Arne Andersson (c), Marianne Kronbäck (kd) och Sasa Sacipovic (v) reserverade sig till förmån för Göran Karlssons (c) yrkande. Elisabeth Pettersson (kd) antecknar till protokollet att hon ger stöd åt reservationen. Centerpartiets landstingsgrupp föreslår i en motion till Landstinget Halland att motionen tas som underlag för initiativ från Landstinget Halland att påskynda utbyggnaden av dubbelspåret genom Varberg. Initialt framförs i motionen att regiontrafiken inte var möjlig att inordna i Region Halland beroende på den speciallagstiftning som reglerar kollektivtrafiken och att landstinget har kvar en viktig roll i den regionala utvecklingen genom sitt 50 procentiga ansvar och ägande i Hallandstrafiken. Motionärerna anger vidare olika skäl och vinster för den regionala utvecklingen som man anser följa av att dubbelspåret genom Varberg färdigställs. Problemet är enligt motionen att med nuvarande planer är utbyggnaden inte klar förrän Mot bakgrund härav tas i motionen upp en vilja och förslag att Landstinget Halland tar ett initiativ att erbjuda sig låna ut de medel till Banverket som erfordras för att tidigarelägga utbyggnaden av dubbelspåret genom Varberg. Förslag Landstinget Halland delar motionärernas uppfattning att en utbyggnad av dubbelspåret genom Varberg är av stor betydelse. Ju snabbare utbyggnaden kommer till stånd dess bättre är det. Vi delar även motionärernas uppfattning att landstinget som enskilt största ägare i Hallandstrafiken AB har starka skäl att ta initiativ för att påskynda utbyggnaden. Med hänvisning till vad som anförs i skrivelse är det dock inte aktuellt att låna ut medel till Banverket. I stället kommer ansvariga för utbyggnaden att uppvaktas i ärendet. 10 (32)

11 Skrivelse från landstingsstyrelsen (Kos050141, ) Motion från Göran Karlsson (c) och Christer Samuelsson (c) (Kos050141, ) 24 Motion angående Folkomröstning Kos Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att motionen anses besvarad i och med detta yttrande. I en motion till landstingsfullmäktige föreslår Anne Marie Brodén från Moderaterna att landstingsfullmäktige beslutar att i samband med de allmänna valen den 17 september 2006 genomföra en folkomröstning angående huruvida Halland bör finnas kvar som län/region/landstingsområde. Anne Marie Brodén redogör i motionen bland annat för att det förs en intensiv diskussion om hur Sveriges regionala karta ska se ut i framtiden. Vidare framhåller hon att Ansvarskommittén har fått tillbaka resultatet av ett antal utlagda uppdrag och där slutsatserna i flera av alternativen är att Halland bör delas. Landstingsstyrelsen anser att en folkomröstning i frågan ska genomföras under förutsättning att Ansvarskommitténs utredningsförslag innebär att Halland upphör som eget län/region/landstingsområde. Ansvarskommittén ska redovisa resultaten av sitt arbete senast den 28 februari Landstingsstyrelsen följer denna fråga och tar erforderliga initiativ när det behövs. Noteras bör att Region Halland redan har genomfört en så kallad attitydundersökning i frågan. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Kos050144, ) Motion av Anne Marie Brodén (m) (Kos050144, ) 25 Årsredovisning för Landstinget Halland år 2005 Kos (32)

12 Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att godkänna årsredovisningen för Landstinget Halland för reservera 35 mnkr enligt budget för framtida pensionsutbetalningar. reservera 60 mnkr av årets överskott för att möta kostnader för tillfälliga åtgärder såsom uppfyllelse av vårdgaranti samt för framtida intäktsminskningar och/eller kostnadsökningar. Landstingsstyrelsen överlämnar härmed årsredovisning för Landstinget Halland för Landstingets verksamhet är mycket omfattande och kostnaderna uppgår 2005 till mnkr. Det ekonomiska resultatet för 2005 uppgår till 150,4 mnkr vilket är 102,5 mnkr bättre än budget. Enligt landstingsfullmäktiges fastställda mål ska landstinget ha en stark ekonomi både på kort och lång sikt. Om landstinget ska kunna bibehålla samma kapacitet över tiden behöver det egna kapitalet förbättras med ca 100 mnkr per år så att pengar finns exempelvis för framtida pensionsutbetalningar. Det ekonomiska målet i 2005 års budget var att resultatet skulle visa en positiv utveckling mot målet. I budgeten har 35 mnkr särskilt reserverats för framtida pensionsutbetalningar. Då resultatet för 2005 innebär att landstingets ekonomiska mål uppfylls med marginal kan 60 mnkr av årets överskott reserveras för att möta kostnader för tillfälliga åtgärder såsom uppfyllelse av vårdgaranti samt för framtida intäktsminskningar och/eller kostnadsökningar. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Kos050176, ) Årsredovisning för Landstinget Halland år Resultathantering för år 2005 Ls Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att godkänna föreliggande förslag till resultathantering för Enligt föreskriften i Kommunallagen krävs ekonomisk balans i landstingens budget från och med år Med ekonomisk balans menas att intäkterna 12 (32)

13 täcker samtliga kostnader så att det egna kapitalet inte minskar. Enligt landstingsfullmäktiges beslut ska på motsvarande sätt som gäller för landstinget totalt också gälla för nämnder och styrelser med krav på ekonomisk balans. Av landstingsfullmäktige fastställda regler innebär att redovisat resultat för respektive nämnd fr o m år 2000, efter ev justeringar, överförs till 100 procent till nämndens eget kapital. Fr o m 2005 har budget för basläkemedel överförts till primärvårdsnämnderna/närsjukvårdsnämnden och specialistläkemedel till länssjukvårdsnämnden. För resultatet avseende basläkemedel och specialistläkemedel gäller fr o m 2005 års resultat att 30 % av överskott/underskott överförs till nästkommande år. I budget 2005 tilldelades Närsjukvården i Kungsbacka 5 mnkr, från länssjukvårdens valfrihetsmedel, för att möjliggöra ett större utbud inom somatisk länssjukvårdsspecialiteter med syfte att kunna tillgodose en större andel av Kungsbackabornas sjukvårdsbehov i Kungsbacka. Närsjukvården i Kungsbacka har arbetat intensivt med att möjliggöra ovanstående men rekryteringarna har tagit längre tid än beräknat varvid nämnden redovisar ett överskott på tkr för detta uppdrag. Överskottet tillgodoräknas därmed inte nämndens resultat. Om negativt eget kapital uppkommer för någon nämnd ska detta täckas genom motsvarande överskott i redovisningen helst året efter eller senast två år efter. Landstingsfullmäktige beslutade i november månad 2005 att de nämnder som vid årsskiftet 2005/2006 är i obalans ska upprätta en åtgärdsplan som visar hur nämnden når ekonomisk balans senast Med hänsyn till den ekonomiska utveckling som länssjukvårdsnämnden haft får nämnden ytterligare tid att nå ekonomisk balans. Ekonomisk balans skall vara uppnådd under Landstingsfullmäktige beslöt i anslutning till behandlingen av 2004 års bokslut att medge dispens från kravet att uppnå positivt resultat 2005 och 2006 som täckte ackumulerat negativt eget kapital t o m år Skrivelse från landstingsstyrelsen (Ls060047, ) - Bilaga 27 Ersättningsmodell för primärvård/närsjukvård Vårdval Halland Kos (32)

14 Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att införa föreslagen ersättningsmodell för primärvården/närsjukvården från och med ge landstingsstyrelsen i uppdrag att återkomma till landstingsfullmäktige i juni 2006 med erforderliga kompletteringar, exempelvis införandeoch övergångsregler samt ekonomiska resurser i samband med detta och för att slutligt fastställa ersättningsmodellen för primärvård/närsjukvård - Vårdval Halland. ge landstingsstyrelsen i uppdrag att återkomma till landstingsfullmäktige i juni 2006 med förslag till hantering av och revidering av styrdokumentet idag benämnt Framtidens primärvård. Under förutsättning av landstingsfullmäktiges beslut enligt ovan beslutar landstingsstyrelsen för egen del att den i förslaget angivna hälso- och sjukvårdspengen och avdragen för bristande måluppfyllelse i målet täckningsgrad, används i det fortsatta arbetet som beräkningsgrund. Yrkanden Göran Karlsson (c) yrkade bifall till arbetsutskottets förslag. I yrkandet instämde Dan Skantz (s), Gun Marie Stenström (m), Bo-Christer Windehem (fp), Marianne Kronbäck (kd) och Mats Eriksson (m), Bengt Eliasson (fp) antecknar till protokollet att han ger stöd åt arbetsutskottets förslag. Sasa Sacipovic (v) yrkade avslag på arbetsutskottets förslag. Proposition Sedan överläggningen avslutats ställde ordföranden proposition på arbetsutskottets förslag och Sasa Sacipovics (v) yrkande och förklarade sig ha funnit att arbetsutskottets förslag bifallits. Reservation Sasa Sacipovic (v) reserverade sig till förmån för eget yrkande. Den nya ersättningsmodellen för primärvård/närsjukvård ska bidra till att hallänningen ges frihet att välja vårdenhet, ges hög tillgänglighet till hälsooch sjukvården och att den vård som erbjuds ger goda resultat med hög kvalitet. Modellen ska också bidra till att invånarna tar eget ansvar för sin hälsa och att de känner sig trygga med den hälso- och sjukvård som erbjuds. 14 (32)

15 Drivkrafterna för en sådan utveckling är tydligare fokus på patienten där förbättringarna i vården understöds i mötet mellan patienten och vårdgivaren. Detta åstadkommes genom att befolkningen i större utsträckning får välja sin vårdenhet och att pengarna följer individens val. En förutsättning är också att vårdenheterna ges större frihet än idag att hitta bästa sättet att möta patienternas behov. Ett viktigt syfte med den nya ersättningsmodellen är också att stödja utvecklingen av hälso- och sjukvården så att en ökad andel av hälsooch sjukvårdsbehovet med fördel kan och kommer att tillgodoses i primärvården. Därmed får primärvården bättre förutsättningar att vara befolkningens naturliga förstahandsval. Det är betydelsefullt att vården finns nära invånarna och har en god tillgänglighet, kontinuitet och trygghet. Hallänningen ska på sikt kunna få cirka 80 procent av den öppna hälso- och sjukvården tillgodosett i närsjukvård. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Kos050125, ) Ersättningsmodell för primärvård/närsjukvård Vårdval Halland med bilaga Nytt arkivreglemente för Landstinget Halland Kos Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att godkänna landstingsarkivets förslag till nytt arkivreglemente för Landstinget Halland. Mängden information inom Landstinget Halland, så väl som i samhället i stort, ökar ständigt. För att kunna hantera informationen på ett tillfredsställande sätt utifrån de krav Tryckfrihetsförordningen, Sekretesslagen, Patientjournallagen m fl lagar samt landstingets arkivreglemente ställer, måste det finnas en effektiv och välfungerande arkivfunktion. Hanteras inte informationsflödet, både det digitala och det analoga, på ett riktigt sätt finns det en påtaglig risk för informationsförluster som kan resultera i rättsliga processer, bristande möjligheter till återsökning och bristfälligt underlag för framtida forskning. Landstinget Halland, likt flertalet av landets landsting, har på senare tid dessutom upplevt en rad strukturella förändringar i form av nedskärningar, omorganisationer och nya samhälleliga krav. Inget tyder på att denna utveckling 15 (32)

16 håller på att avta och det är därför nu extra viktigt att skapa starka, flexibla och uthålliga former för informationsflödet. Med sådana underlättas ett säkert och bestående flöde av information även om den organisatoriska omgivningen förändras. I landstingets arkivorganisation har arkivmyndigheten, dvs landstingsstyrelsen, ansvaret för styrning och normgivning för arkivverksamheten inom hela landstinget, och skall se till att landstingets förvaltningar sköter sin informationshantering enligt gällande föreskrifter. Arkivmyndighetens ansvar regleras dels i arkivlagen (1990:782) och dels i det egna arkivreglementet. Under sommaren och tidiga hösten år 2005 genomförde revisionsfirman Öhrlings PriceWaterhouseCoopers på uppdrag av landstingets politiska revisorer en granskning av arkivfunktionen. Vid granskningen framkom en rad brister av vilka en del kunde hänföras till det nu gällande arkivreglementet. Landstingsarkivet beslöt därför i december 2005, som ett led i arbetet med att åtgärda de påtalade bristerna och stärka arkivfunktionen för framtiden, att utarbeta ett förslag till ett mer modernt och ändamålsenligt arkivreglemente. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Ls060039, ) Förslag till nytt arkivreglemente för Landstinget Halland 29 Ändring i Landstinget Hallands arvodesreglemente för förtroendevalda Lk Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att godkänna arvodeskommitténs förslag till ändring i Landstinget Hallands arvodesreglemente för förtroendevalda. är lagt av Göran Karlsson (c), Bo-Christer Windehem (fp) och Inger Johansson (s). Mats Eriksson (m), Dan Skantz (s) och Bengt Eliasson (fp) var ej närvarande då ärendet diskuterades och beslutades. 1:e vice ordförande Göran Karlsson (c) gick in som ordförande och till justeringsman utsågs Inger Johansson (s). 16 (32)

17 Arvodeskommittén har beslutat föreslå att arvodesreglementet ändras för heltidsengagerad förtroendevald (landstingsråd) avseende fast restidsersättning, 8 i arvodesreglementet i enlighet med upprättat förslag. Ändringarna föreslås gälla fr o m den 1 april Skrivelse från landstingsstyrelsen (Lk020224, ) Arvodeskommitténs protokoll ( ) Arvodesreglemente för förtroendevalda 30 Översyn av avtal för Hallandstrafiken AB Ls Landstingsstyrelsen beslutar föreslå landstingsfullmäktige besluta att godkänna ändring i bolagsordning och uppdragsavtal för Hallandstrafiken AB i enlighet med Ägarsamrådets för Hallandstrafiken rekommendation. På uppdrag av Ägarsamrådet för Hallandstrafiken hade en översyn genomförts av en arbetsgrupp med representanter från respektive kommun, landstinget och Hallandstrafiken AB angående behovet av en extra bolagsstämma för fastställande av den årliga Trafikförsörjningsplanen. Arbetsgruppen föreslår efter genomförd översyn att det enligt gruppens uppfattning inte föreligger någon juridisk grund för att fastställa trafikförsörjningsplanen på en obligatorisk extra bolagsstämma, varför denna ordning föreslås utgå, samt att gruppen samtidigt föreslår, enligt intentionerna i aktiebolagslagen, att en ändring sker i befintlig bolagsordning, som innebär att styrelsen för Hallandstrafiken AB skall kalla till extra bolagsstämma om delägare så begär. Ägarsamrådet beslöt att rekommendera ägarna, styrelsen för Hallandstrafiken AB och bolagsstämman att godkänna att uppdragsavtal och bolagsordning ändras i enlighet med arbetsgruppens förslag. 17 (32)

18 Bolagsordningen har dessutom uppdaterats på grund av den nya aktiebolagslagen, som träder i kraft fr o m , vilket innebär att 5 fått en annan lydelse, men innebörden har ej förändrats. Den nya lydelsen är Aktiens kvotvärde är I bolaget skall finnas lägst aktier och högst aktier. Den tidigare lydelsen var Aktie skall lyda på kronor. Som framgår av 15 i bolagsordningen erfordras ett beslut i respektive kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige för godkännande av ändringen i bolagsordningen. Vad gäller ändringen i uppdragsavtalet träder den i kraft så snart samtliga parter påtecknat densamma. Skrivelse från landstingsstyrelsen (Ls060013, ) Skrivelse från Ägarsamrådet för Hallandstrafiken ( ) Översyn/modernisering av konsortialavtal Bolagsordning för Hallandstrafiken AB Uppdragsavtal PM - Översyn av konsortialavtal för Hallandstrafiken ( ) PM - Planeringsprocessen hos Hallandstrafiken AB ( ) Skrivelse från ekonomiavdelningen ( ) Landstingsstyrelseärenden 31 Landstingsstyrelsens årsredovisning 2005 Ls fastställa årsredovisningen Årets resultat för landstingsstyrelsen blev 61,8 mnkr, varav 33,3 mnkr för landstingsgemensam verksamhet, 23,7 mnkr för styrelsens egentliga verksamhet och Konsult & stöd 4,8 mnkr. Fokus i verksamheten har under året varit att satsa på utvecklingsåtgärder samtidigt som arbetet med åtgärder för ekonomi i balans fortsatt. Arbete pågår med att kartlägga hallänningarnas behov av hälso- och sjukvård, som ska ligga till grund för prioriteringar och fördelning av resurser. Det pågår även en utredning av Hälso- och sjukvårdsstrukturen inom Lanstinget Halland. 18 (32)

19 Den tidigare nationella besöksgarantin inom primärvården och specialistsjukvården är utvidgad med en behandlingsgaranti på 90 dagar fr o m 1 november Åtgärder är planerade och genomförda för att möta den utökade vårdgarantin. Styrelsens dialog med medarbetare, brukare och hallänningar i ett projekt som benämns Utvecklingskraft fortsatte under Syftet med projektet är att ge ytterligare underlag för beslut om Hallands framtida hälso- och sjukvård. Skrivelse från landstingsledningen (Ls060035, ) - Bilaga 32 Kompletteringsbudget Ls anvisa landstingsstyrelsen anslag för drift enligt bilaga 1 med totalt kronor att finansieras ur landstingsstyrelsens eget kapital. anvisa landstingsstyrelsen anslag för investeringar enligt bilaga 2 med totalt kronor att finansiera ur rörelsekapitalet. Kompletteringar i 2006 års driftbudget för landstingsstyrelsen behövs för att kunna genomföra beslutade men ej genomförda projekt 2005, där medel återredovisats i 2005 års bokslut. För 2006 års investeringsbudget behövs kompletteringar för att genomföra beslutade men ej genomförda objekt 2005, där medel återredovisats i 2005 års bokslut. Skrivelse från landstingsledningen (Ls060040, ) - Bilaga Investeringsmedel IT 2006 Ls (32)

20 fastställa investeringsbudget för strategiska IT-investeringar under Som framgår av bilagan kommer en del större IT-investeringar göras under En fortsatt utveckling av dokumenthanteringssystemet Platina innebär bland annat ett nytt diariehanteringssystem för Landstinget Halland. I driften märks också ett utbyte samt konsolidering av vår serverpark i syfte att minska på administration samt öka tillgänglighet och säkerhet. LAN (lokala nätverk) kräver en utökad funktionalitet med bakgrund av den IP-telefonlösning som nu i mindre skala utvärderas och projekteras inom landstinget. Även lagring av bilder/röntgen och andra digitala dokument skapar ett investeringsbehov i form av lagring och backup. Samordningen av de olika informationskällorna inom landstinget (VI) sker i fortsatt takt under Skrivelse från landstingsledningen (Ls060020, ) - Bilaga 34 Dokumenthanteringsplan för Landstingshälsan Kos godkänna landstingsarkivets förslag till dokumenthanteringsplan för Landstingshälsan. Landstingshälsan arbetar landstingsövergripande med att aktivt förbättra arbetsmiljön på arbetsplatser, tillhandahålla arbetslivsinriktad rehabilitering och vara rådgivande i arbetsmiljöfrågor. Genom att arbeta förebyggande och identifiera risker, problem och symtom som kan relateras till arbetsmiljön bidrar Landstingshälsan aktivt till att reducera personalkostnaderna för landstingets olika förvaltningar. 20 (32)

21 Den förelagda dokumenthanteringsplanens syfte är att bringa ordning bland de handlingar som skall bevaras för framtiden och informera om vilka som skall gallras (förstöras), och när detta skall ske. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050186, ) Dokumenthanteringsplan för Landstingshälsan 35 Granskning av psykiatriska kliniken i Varberg Kos yttra sig enligt förslag. Revisorerna i Landstinget Halland har uppdragit åt Komrev att genomföra en granskning av den psykiatriska kliniken i Varberg. Granskningen har avgränsats till slutenvården. Syftet med rapporten har varit att få svar på om behandlingen/vården bygger på en gemensam vårdideologi, hur kliniken arbetar för att säkra en god kvalitet samt om det finns förutsättningar att främja en god kostnadseffektivitet. I rapporten konstateras bl a att kliniken har vissa brister i struktur, samordning och gemensamt synsätt. Kliniken saknar även mer samlade vårdprogram som även omfattar öppenvårdsinsatser och kommunala insatser. Vidare finns brister i den fysiska miljön. I landstingets svar anges att landstingsstyrelsen inte har några principiella synpunkter på rapportens innehåll. Styrelsen avstår även från att i sak kommentera de synpunkter som framförs utan har fullt förtroende för att psykiatrinämnden på ett sakligt och objektivt sätt yttrar sig över rapporten. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050065, ) Yttrande från landstingsstyrelsen ( ) Protokoll från Komrev, Halmstad (Kos050065, ) Revisionsrapport Psykiatriska kliniken - Sjukhuset i Varberg (November 2005) 21 (32)

22 36 Frisktandvård i landstingets folktandvård Ls hallänningar i åldern år erbjuds senast hösten 2007 att ingå avtal med landstinget om s k frisktandvård. en landstingsgemensam abonnemangstaxa fastställs i samband med kommande budgetarbete. S k frisktandvård, ibland benämnd abonnemangstandvård, är en typ av försäkring där patienten betalar en fast årlig avgift som är grundad på den riskbedömning som tandvården gör vad gäller patientens tandhälsa och uppskattat behov av tandvård. Skrivelse från landstingsledningen (Ls060043, ) 37 Tandhygienister samt tandvårdens roll i det hälsofrämjande arbetet Kos konstatera att tillgängligheten till tandhygienister är god. förtydliga tandvårdens roll generellt i det hälsofrämjande arbetet. Utifrån förslaget i en motion uppdrog landstingsfullmäktige i november 2005 åt landstingsstyrelsen att snarast utreda förutsättningarna för satsningar på att erbjuda hallänningar besök hos tandhygienister i en ökad omfattning. Utredningen har funnit att tillgängligheten till tandhygienister är god i dagsläget men anser att folktandvårdens roll generellt i det hälsofrämjande arbetet bör förtydligas. 22 (32)

23 Skrivelse från landstingsledningen (Kos050117, ) 38 Adjungerad professur i allmänmedicin Ls Landstinget Halland är positivt till att det inrättas en adjungerad professur i allmänmedicin (20 %) vid sektionen för allmänmedicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet. Göteborgs Universitet har aktualiserat frågan om att inrätta en adjungerad professur i allmänmedicin (20 %). Efter sakkunnigförfarande tas ställning till om FoU-chef Bertil Marklund ska erbjudas detta uppdrag. Den adjungerade professuren medför inga merkostnader för Landstinget Halland, eftersom arbetsuppgifterna i stort redan idag fullgörs inom ramen för docenturen och anställningen som FoU-chef vid FoU-enheten Primärvården Halland. Landstinget föreslås ställa sig positiv till professuren och att Marklund medges avdela 20 % av arbetstiden för uppdraget. Medgivandet gäller så länge Marklund innehar anställning som FoU-chef i Landstinget Halland dock längst tre år. Vid eventuell förlängning som adjungerad professor ska ny överenskommelse träffas. Skrivelse från landstingsledningen (Ls060044, ) 39 Rekommendation att landstingen centralt samordnar sin vaccinupphandling Ls godkänna och tillämpa rekommendationen samt informera Sveriges Kommuner och Landsting om beslutet enligt förslag. 23 (32)

24 Enligt Socialstyrelsen är vaccination av hela befolkningen det enda långsiktigt effektiva sättet att bekämpa en pandemisk spridning av fågelinfluensa. En viktig del av en god beredskap är därför, enligt Socialstyrelsen, att säkra tillgången till vaccin. Vaccin kan dock bara produceras i redan tillgängliga vaccinfabriker utanför Norden. Socialdepartementet undersöker därför möjligheten att, tillsammans med de övriga Nordiska länderna, upprätta en gemensam vaccinfabrik. I avvaktan på att detta kan realiseras har Sveriges Kommuner och Landsting föreslagit vissa åtgärder för att på kort sikt säkerställa tillgången på fågelinfluensavaccin. Vid sammanträde i december 2005 har Landstingsförbundets styrelse godkänt en rekommendation att landstingen, som ett led i arbetet för att höja beredskapen inför en pandemisk fågelinfluensa, svarar för att centralt, via Stockholms läns landsting, omgående påbörja ett arbete för att samordna sin upphandling av vaccin vid både normalår och fågelinfluensaepidemi. Styrelsen rekommenderar också sjukvårdshuvudmännen att godkänna och tillämpa rekommendationen. Landstingets tjänstemannaledning ställer sig bakom förbundets rekommendation om en samordnad central upphandling av vaccin. Ur smittskyddssynpunkt finns inga principiella hinder för en gemensam nationell upphandling av vaccin. Landstingen har dock redan avtal med olika leverantörer av vaccin. Dessa avtal löper på olika tid och kan inte utan svårighet sägas upp i förtid. Landstinget Halland är exempelvis bundet av avtal t o m Landstinget förutsätter också att en nationell upphandling av vaccin totalt sett ej leder till en högre kostnad för landstinget än i dag. Skrivelse från landstingsledningen (Ls060022, ) Yttrande från landstingsstyrelsen ( ) Skrivelse från Sveriges Kommuner och Landsting (Ls06022, , A 05:80) 40 Landstingens samverkan på biobanksområdet - överenskommelser och rekommendationer Ls följa Landstingsförbundets styrelses rekommendation och anta föreliggande överenskommelser om dels provtagning och utlämnande av personuppgift för forskning dels hantering av prov vid klinisk läkemedelsprövning. 24 (32)

25 Lagen om biobanker i hälso- och sjukvården m m (biobankslagen) trädde i kraft Svenska Kommunförbundets och Landstingsförbundets styrelser behandlade i september 2005 flera frågor avseende lagens införande och tillämpning men två frågor hänsköts till senare tillfälle. Det gäller dels förslag till huvudöverenskommelser avseende samsyn och samarbete i fråga om rutinerna för biobankslagens praktiska tillämpning för forskning respektive läkemedelsprövning. En viktig del av arbetet i det s k Landstingens biobanksprojekt har tagit sikte på att underlätta användning av biobanksprover tagna i vården i medicinsk forskning, medicinskt utvecklingsarbete, läkemedelsprövningar m m. Arbetet med detta har bedrivits efter två huvudlinjer: - att klara ut vilka rättsliga regler som gäller på detta område i och med tillkomsten av biobankslagen och den lag (2003:460) om etikprövning av medicinska forskningsprojekt som trädde i kraft ; dessa lagar samspelar dessutom med en rad andra lagar i vården och i samhället i stort, - att arbeta fram praktiska och rättsligt betryggande rutiner som underlättar för både vården och forskarna, när prover tagna i vården ska användas för forskning, utvecklingsarbete, läkemedelsprövningar m m. Skrivelse från landstingsledningen (Ls060036, ) Skrivelse från Sveriges Kommuner och Landsting (Ls060036, , A 05:98) - Bilaga 1-3 Regionalt biobanksregister Södra sjukvårdsregionen ( Skrivelse från Sveriges Kommuner och Landsting - Bilaga 41 Förslag till nytt samverkansavtal m m för Västra sjukvårdsregionen Ls godkänna förslag till nytt samverkansavtal m m för Västra sjukvårdsregionen med giltighet från 1 januari (32)

26 Under 2005 har förhandlingar skett mellan tjänstemannaföreträdare från Västra Götaland och Landstinget Halland angående förslag till nytt samverkansavtal m m för Västra sjukvårdsregionen. Samverkansnämnden för Västra sjukvårdsregionen beslöt i december 2005 att rekommendera huvudmännen att godkänna förslag till nytt samverkansavtal m m med giltighet från 1 januari I förslaget till nytt samverkansavtal finns ett tydligare fokus kring de generella samverkans- och samarbetsformerna. Även områden som forskning och utveckling, kompetens- och kunskapsöverföring samt administrativa regler och rutiner lyfts fram. Det nya samverkansavtalet innehåller också en särskild överenskommelse vad gäller de ekonomiska förutsättningarna. Överenskommelsen innebär dels ett tak för de årliga prisförändringarna dels en modell med fast och rörlig ersättning. Skrivelse från landstingsledningen (Ls060021, ) Protokollsutdrag från Västra sjukvårdsregionens samverkansnämnd (Ls060021, ) - Bilaga 42 Förslag till nytt regionavtal för Södra sjukvårdsregionen Ls godkänna förslag till nytt regionavtal för Södra sjukvårdsregionen med giltighet från 1 mars Södra Regionvårdsnämnden beslöt i december 2004 att se över regionavtalet för Södra sjukvårdsregionen gällande från Ett förslag till nytt avtal har nu tagits fram med giltighet från och tills vidare. Södra Regionvårdsnämnden beslöt i december 2005 att överlämna förslaget till sjukvårdshuvudmännen för godkännande. Som bilaga till regionavtalet finns Arbetsordning för Södra Regionvårdsnämnden. 26 (32)

27 I bifogat förslag till regionavtal och arbetsordning har de större förändringarna markerats. Beträffande själva regionavtalet är förändringarna relativt små. Texten har utvecklats i vissa avsnitt med delvis samma innehåll medan andra mindre textavsnitt och meningar tagits bort. Avsnittet Klinisk forskning och utveckling har bl a mjukats upp genom att uttrycken samråd och information ersatt tidigare uttryck fastställa. När det gäller arbetsordningen för Södra Regionvårdsnämnden är förändringarna endast marginella. Den största förändringen avser utseende av nämndens presidium. Skrivelse från landstingsledningen (Ls060026, ) Protokollsutdrag från Södra Regionvårdsnämnden (Ls060026, ) Regionavtal för Södra sjukvårdsregionen Arbetsordning för Södra Regionvårdsnämnden 43 Revisionsrapport - Granskning av arkivfunktionen Landstinget Halland Kos yttra sig i enlighet med denna skrivelse. Under sommaren och tidiga hösten 2005 genomförde revisionsfirman Öhrlings PriceWaterhouseCoopers på uppdrag av landstingets politiska revisorer en omfattande granskning av arkivfunktionen inom Landstinget Halland. I bifogad revisionsrapport konstaterar revisorerna att arkivfunktionen inom landstingets nämnder inte helt lever upp till de krav som ställs i landstingets arkivreglemente. Exempelvis saknas formella beslut på att de har utsett arkivansvariga. Få kan redovisa aktuell arkivförteckning och ingen har upprättat arkivbeskrivning. Även arkivlokalerna uppvisar brister. 27 (32)

28 I sitt arbete utgick revisorn ifrån det gällande arkivreglementet. Det har emellertid haft till följd att en del av de problem som nämns i revisionsrapporten huvudsakligen har sitt ursprung i de brister som vi anser det gällande reglementet är behäftat med snarare än i brister i det löpande arkivarbetet ute i verksamheten, även om detta också förekommer. Reglementets största brist är att det är dåligt anpassat till arkivfunktionens struktur. Inom Lanstinget Halland är, till skillnad mot flertalet landsting, arkivfunktionen starkt decentraliserad. Den centrala enheten, landstingsarkivet, är liten och resurssvag, och har varken finansiella eller personella resurser att ensamt utöva den tillsyn och kontroll som reglementet föreskriver. Verksamheten bygger istället på att varje myndighet (nämnd) med hjälp av arkivansvariga och arkivredogörare tar sitt ansvar i arkivfrågor. Kansliavdelningen och landstingsarkivet ser allvarligt på den i rapporten framförda kritiken. Revisionens påpekanden har beaktats och vi kommer att företa en serie av åtgärder för att snarast korrigera påtalade brister. Vi anser emellertid att vi tidigare agerat på ett utifrån den information och de resurser vi haft till vårt förfogande på ett korrekt sätt, och menar att många av bristerna kan hänföras till ett reglemente dåligt anpassat efter funktionens organisation samt en viss underlåtenhet att kontrollera reglementets efterlevnad. Skrivelse från landstingsledningen (Kos050157, ) Protokoll från Komrev, Halmstad (Kos050157, Revisionsrapport - Granskning av arkivfunktionen Landstinget Halland ( ) 44 Försäljning av mindre markområde av Halmstad Plönninge 1:4 Ls till Sara Lindgren, , ägare till fastigheten Halmstad Plönninge 2:1 försälja ett mindre markområde av Halmstad Plönninge 1:4 mot en överenskommen köpeskilling av kronor och i övrigt på de villkor som framgår av upprättat förslag till köpeavtal. Ägaren till fastigheten Halmstad Plönninge 2:1 har genom företrädare för Plönningegymnasiet framställt önskemål om förvärv av ett mindre markområde gränsande till den egna fastigheten. Markområdets areal är ca m 2. Plönningegymnasiet har för sin del tillstyrkt försäljningen med hänsyn till markområdets beskaffenhet och läge. 28 (32)

29 Förslag Med hänvisning till ovanstående föreslås att markområdet försäljs till Sara Lindgren mot en överenskommen köpeskilling av kronor och i övrigt på de villkor som framgår av upprättat förslag till köpeavtal. Skrivelse från Landstingsfastigheter (Ls060037, ) Köpekontrakt - Område av Halmstad Plönninge 1:4 i Hallands län 45 Slutrapport Åtgärder för ekonomi i balans Lk Slutrapporten Åtgärder för ekonomi i balans - godkännes och läggs till handlingarna. Landstinget Halland har sedan år 2003 arbetat med åtgärder för att uppnå ekonomi i balans. I bokslut 2005 kan konstateras att det uppnåtts, då resultatet är ett överskott på 150 miljoner kronor. Det största arbetet har gjorts lokalt i verksamheterna genom att man där drivit verksamhetsutveckling samtidigt som man hållit ned kostnadsutvecklingen. Genom att arbeta aktivt med kommunikation har landstinget från central nivå medverkat till att skapa förståelse för behovet av dessa åtgärder. Fokus på läkemedelsområdet har inte minskat läkemedelskostnaderna, men förbättrat kvalitén i läkemedelsanvändningen och dämpat kostnadsutvecklingen. Däremot har fokus på overheadkostnaderna lett till direkta besparingar på 18 miljoner kronor. Utveckling av arbetet med upphandlingsverksamheten har också lett till direkta besparingar. Under 2005 har vidtagna åtgärder inneburit att vi fått engångseffekter på ca 3 miljoner kronor och upphandlingar gjorts som medfört årliga besparingar om ca 7 miljoner kronor jämfört med tidigare avtal. Översyner har genomförts på fastighetsområdet, av FoU-verksamheten och av tandvårdsverksamheten. Ingen av dessa översyner har lett till direkta besparingar men medverkat till att utveckla vårt sätt att arbeta. Samma effekter räknar vi med att få av den inte avslutade strukturöversynen av specialistsjukvården och det pågående prioriteringsarbetet. 29 (32)

30 Slutligen kan konstateras att arbetet med att utveckla mål och förbättra styrsystemen i landstinget är långsiktiga investeringar för att kunna behålla ekonomin i balans, parat med en bra verksamhet. Skrivelse från landstingsledningen (Lk030135, ) 46 Permutation av stiftelser som förvaltas av länssjukvårdsnämnden Ls ansöka hos Kammarkollegiet om permutation av tio stiftelser till en ny stiftelse, Stiftelsen Länssjukhuset i Halmstads Samfond. till ansökan bifoga Förslag till stadgar för Stiftelsen Länssjukhuset i Halmstads Samfond. den nya stiftelsen, Stiftelsen Länssjukhuset i Halmstads Samfond, ska förvaltas av länssjukvårdsnämnden. I samband med bokslut för 2003 avseende stiftelser förvaltade av länssjukvårdsnämnden, beslutade länssjukvårdsnämnden (Ln 59/04) att uppdra åt direktören för länssjukvårdsnämndens kansli att undersöka möjligheten av permutation av nämndens stiftelser till en gemensam ny stiftelse. Nämnden förvaltar för närvarande tretton stiftelser och av dessa är tio av karaktären av så kallade frisängsdonationer. Dessa tio stiftelser administreras genom Länssjukhuset i Halmstad. Övriga tre stiftelser har så vitt skilda ändamål att de inte är aktuella för en permutation. Vid länssjukvårdsnämndens sammanträde den 7 september 2005 (Ln 76/05) beslutade nämnden att ansöka hos kammarkollegiet om permutation av de tio ovan nämnda stiftelserna. Med anledning av senare uppkomna oklarheter beträffande frågan vilket organ inom Landstinget Halland som i nu aktuellt fall är behörig att ansöka om permutation hos Kammarkollegiet, beslutade emellertid länssjukvårdsnämnden vid sammanträdet den 15 februari 2006 (Ln 16/06) att överlämna ärendet till landstingsstyrelsen för vidare handläggning. 30 (32)

2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96. Tid: kl 10.00 12.00. Plats: Landstingshuset, Halmstad. Ledamöter

2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96. Tid: kl 10.00 12.00. Plats: Landstingshuset, Halmstad. Ledamöter LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2002-05-13 LANDSTINGSSTYRELSEN 72-96 Tid: kl 10.00 12.00 Plats: Landstingshuset, Halmstad Ledamöter Anne Marie N Brodén (m) Göran Karlsson (c) Björn Ahlkvist (s) Mats Eriksson

Läs mer

Landstingsstyrelsen 188-211

Landstingsstyrelsen 188-211 Protokoll Sammanträdesdatum 2003-12-08 Landstingsstyrelsen 188-211 Tid: Måndagen den 8 december 2003, kl 10:00-12:10 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats

Läs mer

Rune Lejon personaldirektör, 23, 29, 32, 39

Rune Lejon personaldirektör, 23, 29, 32, 39 LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2003-02-03 LANDSTINGSSTYRELSEN 13-39 Tid: kl 10.00 11.45 Plats: Landstingshuset, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Göran Karlsson (c) Dan Skantz (s) Gun-Marie Stenström

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-04-13. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-04-13. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-04-13 Landstingsstyrelsen Tid: Tisdagen den 13 april 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20. Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-09-20 Landstingsstyrelsen Tid: Måndagen den 20 september 2004, kl 10:00 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad 1 Justering Landstingsstyrelsen

Läs mer

2001-10-10 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN 71 82. Tid: kl 10.00 12.15. Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, landstingshuset i Halmstad.

2001-10-10 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN 71 82. Tid: kl 10.00 12.15. Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, landstingshuset i Halmstad. LANDSTINGET HALLAND PROTOKOLL 2001-10-10 LÄNSSJUKVÅRDSNÄMNDEN 71 82 Tid: kl 10.00 12.15 Plats: Sammanträdesrum Borgsalen, landstingshuset i Halmstad Ledamöter Per G Hansson (m) Göte Andersson (c) Dan Skantz

Läs mer

Landstingsstyrelsen 106-110

Landstingsstyrelsen 106-110 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-06-11 Landstingsstyrelsen 106-110 Tid: Måndagen den 11 juni 2007, kl 08:30-08:55 Plats: Rådhuset, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Gun Marie Stenström (m) Dan Skantz

Läs mer

Landstingsstyrelsen 114-130

Landstingsstyrelsen 114-130 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-09-10 Landstingsstyrelsen 114-130 Tid: Måndagen den 10 september 2007, kl 09:00-09:40 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Gun Marie

Läs mer

Länssjukvårdsnämnden 18-30

Länssjukvårdsnämnden 18-30 Protokoll Sammanträdesdatum 2005-03-16 Länssjukvårdsnämnden 18-30 Tid: Onsdagen den 16 mars, kl 11.50-12.20 (beslut) kl 09.00-11.50 + 12.20-17.00 (föredragning, information etc) (Sammanträdet ajournerades

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-04-16 Kommunstyrelsen

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 2014-04-16 Kommunstyrelsen 1/2 Sessionssalen, 2014-04-16 08:00-10.20 99-104 Beslutande Anna-Karin Skatt (S), ord Michael Brisman (M) Bengt Karlsson (S) Christer Johansson (S) Berndt Gustafsson (S) Mimmi Pirttilä (S) Erik Ezelius

Läs mer

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen

Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den nya politiska organisationen Stockholms läns landsting 1 (2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-21 LS 1411-1350 Landstingsstyrelsen Principer för ny tjänstemannaorganisation under landstingsstyrelsen med anledning av den

Läs mer

Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott

Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott Stockholms läns landsting 1(6) Landstingsstyrelsen PROTOKOLL Arbetsutskottet Nr 8/2011 Kl 10.30-11.20 48-59 Sammanträde med landstingsstyrelsens arbetsutskott Datum för justering, 52: Datum för anslag

Läs mer

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv

Tandvårdsnämndens begäran om klargörande ägardirektiv BESLUTSUNDERLAG Landstingstyrelsen Central förvaltning Datum 2013-01-28 Sida 1 (4) Ledningsenhet Dnr LD12/01415 Uppdnr 351 2013-01-14 Landstingsstyrelsens arbetsutskott 2013-01-28 Landstingsstyrelsen 2013-02-18

Läs mer

Landstingsstyrelsen 31-35

Landstingsstyrelsen 31-35 Protokoll Sammanträdesdatum 2004-02-23 Landstingsstyrelsen 31-35 Tid: Måndagen den 23 februari 2004, kl 10:00 10:10 Plats: Landstingshuset, Landstingets kansli, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson

Läs mer

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1

Bolagspolicy. Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag. Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Bolagspolicy Ägarroll och ägarstyrning för kommunens bolag Antagen av kommunfullmäktige den 28 januari 2016, 1 Innehåll 1 Inledning 5 2 Ägarroll 6 2.1 Kommunfullmäktige... 6 2.2 Kommunstyrelsen... 6 3

Läs mer

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige

M U L L S J Ö K O M M U N Kommunfullmäktige 2006-08-29 124 Plats och tid s sessionssal kl. 17.00-18.30 ande Enligt till protokollet bilagd uppropslista Övriga närvarande Tage Dalteg, kommunchef och sekreterare Utses att justera Justeringens plats

Läs mer

Landstingsstyrelsen 1-16

Landstingsstyrelsen 1-16 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-01-08 Landstingsstyrelsen 1-16 Tid: Måndagen den 8 januari 2007, kl 10:00-12:10 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Mats Eriksson (m) Gun Marie Stenström (m)

Läs mer

Landstingsstyrelsen 131-147

Landstingsstyrelsen 131-147 Protokoll Sammanträdesdatum 2009-11-30 Landstingsstyrelsen 131-147 Tid Måndagen den 30 november 2009, kl 11:15-12:05 Plats Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (M) GunMarie

Läs mer

Landstingsstyrelsens Personalutskott

Landstingsstyrelsens Personalutskott Protokoll Sammanträdesdatum 2006-02-02 Landstingsstyrelsens Personalutskott 1-15 Tid: Torsdagen den 2 februari 2006, kl 11.00-11.20, 13.15-14.00 Plats: Sammanträdesrum Fataburen, Södra vägen 9, Halmstad

Läs mer

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet.

Innehåll. Chef sektor barn och utbildning är ansvarig för reglementet. Innehåll BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDENS VERKSAMHET... 2 1 Nämndens ansvarsområden och uppgifter... 2 2 Generella uppgifter och bemyndiganden för nämnden... 2 3 Delegering från kommunfullmäktige... 3 4 Planering,

Läs mer

Protokoll. Förbundsdirektionen 2010-10-29 36-47

Protokoll. Förbundsdirektionen 2010-10-29 36-47 Förbundsdirektionen 36-47 Förbundsdirektionen sammanträde 36. Godkännande av dagordning 37. Utseende av justeringsperson 38. Budget och verksamhetsuppföljning 2010, kvartal 3 39. Hantering av ackumulerat

Läs mer

Ledningskontoret, Konferensrum; Lodjuret. Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S)

Ledningskontoret, Konferensrum; Lodjuret. Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Landstingsstyrelsen Datum Tid 09.15 15.00 Plats Ledningskontoret, Konferensrum; Lodjuret Närvarande Ledamöter Ann-Margret Knapp (S) ordförande Tommy Berger (S) Ulf Nyrén (S) Lena Andreasson (S) Åke Bengtsson

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Gällande från den 28 september 2015 Fastställt av kommunfullmäktige den 21 september 2015, 124 REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Utöver vad som föreskrivs om kommunstyrelse

Läs mer

Styrelsen för Sjukhuset i Varberg

Styrelsen för Sjukhuset i Varberg Kallelse och föredragningslista Sammanträdesdatum 2008-01-30 Styrelsen för Sjukhuset i Varberg Tid: Onsdagen den 30 januari kl 09:00-12:00 Plats: Direktionsrummet, Sjukhusledningens kansli Sjukhuset i

Läs mer

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument

1(9) Ägardirektiv. Styrdokument 1(9) Styrdokument 2(9) Styrdokument Dokumenttyp Beslutad av Kommunfullmäktige 2009-08-26, 83 Dokumentansvarig - Reviderad av 3(9) Innehållsförteckning Roller...4 1. Bolaget som kommunalt organ...4 2. Kommunstyrelsens

Läs mer

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I MORA, IS/IT

REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I MORA, IS/IT REGLEMENTE SERVICENÄMNDEN I MORA, IS/IT Dokumentbeskrivningar Policy En policy ska ange viljeinriktningen för ett specifikt område. Den ska vara vägledande för beslut och styrning. En policy som är av

Läs mer

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun

Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Kommunal författningssamling för Smedjebackens kommun Fastställd av Kf 84 Den 2013-12-16 Kommunfullmäktige 2013-12-16 15 Kommunstyrelsen 2013-12-10 17 Teknik- och fritidsutskottet 2013-12-03 10 Kf 84 Ks

Läs mer

Kommunal författningssamling för Stockholm

Kommunal författningssamling för Stockholm Kommunal författningssamling för Stockholm Utgiven av stadsledningskontoret 2015:19 Reglemente för kommunstyrelsen Kommunfullmäktiges beslut den 28 september 2015 (Utl. 2015:95 ) (Ersätter Kfs 2015:09)

Läs mer

för verksamheten i Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) nedan kallat Bolaget.

för verksamheten i Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) nedan kallat Bolaget. ÄGARDIREKTIV för verksamheten i Regional avfallsanläggning i mellersta Bohuslän Aktiebolag (RAMBO) nedan kallat Bolaget. Bolaget ägs av Lysekils kommun, Sotenäs kommun, Tanums kommun och Munkedals kommun,

Läs mer

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby

Kommunledningsförvaltningen, Stadshuset Ronneby 1(20) Sammanträdesdatum Plats och tid Beslutande Listerbysalen, kl.10:30-11:55 Ledamöter Se särskild förteckning Ersättare Se särskild förteckning Övriga närvarande Se särskild förteckning Justerare Malin

Läs mer

Arbetsmiljöenheten, 2011-04-04 kl 09.30 12.00

Arbetsmiljöenheten, 2011-04-04 kl 09.30 12.00 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens Personalutskott 2011-04-04 1 (14) Tid och plats Arbetsmiljöenheten, 2011-04-04 kl 09.30 12.00 ande Ewa Wemby (M) Dan Berger (S) Barbro Kärrstrand (Fp) Anita Zieme

Läs mer

Socialnämnden 2011-10-12

Socialnämnden 2011-10-12 Socialnämnden 2011-10-12 250 Delgivning av protokoll... 2 251 Delegationsbeslut... 3 252 Budgetuppföljning... 4 253 Sammanställning av uppsökande verksamhet under 2011, personer födda 1931... 5 254 Kommunens

Läs mer

Hjälpmedelsnämnden Halland

Hjälpmedelsnämnden Halland Föredragningslista Sammanträdesdatum 2010-05-21 Hjälpmedelsnämnden Halland Tid: Fredagen den 24 september 2010 kl. 09:00 Plats: Komikapp - Rehabteks lokaler, Varberg Kardanvägen 15 Vägbeskrivning bifogas

Läs mer

Landstingsstyrelsens beslut 11/04 om motion angående personalutbildning om lagar och förordningar som gäller inom deras yrkesområde.

Landstingsstyrelsens beslut 11/04 om motion angående personalutbildning om lagar och förordningar som gäller inom deras yrkesområde. 3URWRNROO Sammanträdesdatum 2004-04-08 /DQGVWLQJVVW\UHOVHQV 3HUVRQDOXWVNRWW 7LG 2004-04-08, kl 09:00-10:30 Information om arbetet med Hälsa på arbetsplatsen vid Handikappförvaltningen kl 10:50-14:00 Sammanträde

Läs mer

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15

Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Kommunstyrelsen 2002-05-27 1 (21) Plats och tid Kommunhuset, rum 293, kl 13.15-15.15 Beslutande Benita Vikström Göte Eriksson Torbritt Bökman, ej 79 Mayvor Lundberg Kerstin Eriksson Catharina Fredriksson

Läs mer

Landstingsstyrelsen 46-70. Tid: 2011-03-22 kl 13:00-14:55 Plats: Landstingets kansli, sal A

Landstingsstyrelsen 46-70. Tid: 2011-03-22 kl 13:00-14:55 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(10) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: ande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson (S), 46-62 Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Märta

Läs mer

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott

PROTOKOLL Kommunstyrelsens arbetsutskott 1 (16) Paragrafer 63-74 Plats och tid Kommunhuset i Klippan, Sessionssalen, kl. 13.30-15.55 Beslutande Kenneth Dådring (M), ordförande Carl-Axel Wilhelmsson (C), 1:e vice ordförande Bodil Andersson (KD)

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Kommunstyrelsens organisations och personalutskott 2014-12-09 Tid och plats C-salen klockan 13.30-14.45 Beslutande Ledamöter Per Schöldberg (C), ordförande Charlotta Svanberg (S), 103, 108, 114, 104, 115 Ann-Christin Eriksson (V), 105-107, 109-113 Ulf Hedin (M) Oliver

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Tekniska nämnden 2011-05-23 1 (11) Plats och tid Kommunhuset, KS-salen, klockan 14.15 15.50 Vissa personuppgifter kan vara raderade p g a personuppgiftslagen eller offentlighets- och sekretesslagen. Beslutande

Läs mer

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Välfärdsutskottet SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 Plats och tid Lokal Strået, kl. 13.40 15.25 Ajournering kl. 14.40 14.55 Beslutande Birgitta Jönsson (S), ordförande Torsten Vigre (M), tjänstgörande ersättare för Olof Röstin (M) Agnetha Persson (C)

Läs mer

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag

Finspångs kommun Revisorerna. Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag Finspångs kommun Revisorerna Revisionsrapport Granskning av kommunstyrelsens uppsikt över nämnder och kommunala företag Innehållsförteckning Sammanfattning...3 1 Inledning...4 1.1 Uppdrag...4 1.2 Metod...5

Läs mer

2003-12-03 58-76. Protokoll fört vid sammanträde i Växjö 2003-12-03 med Södra Regionvårdsnämnden. Närvarande 2003-12-03. Göran Giselsson.

2003-12-03 58-76. Protokoll fört vid sammanträde i Växjö 2003-12-03 med Södra Regionvårdsnämnden. Närvarande 2003-12-03. Göran Giselsson. PROTOKOLL 1(8) 2003-12-03 58-76 Protokoll fört vid sammanträde i Växjö 2003-12-03 med Södra Regionvårdsnämnden Närvarande 2003-12-03 Landstinget Kronoberg Erling Persson Göran Giselsson Ove Löfqvist Landstinget

Läs mer

Ägardirektiv för Karlstad Airport AB

Ägardirektiv för Karlstad Airport AB KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1(8) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2014-12-18 Ersätter: 2011-12-15 Gäller fr o m: 2015-04-08 Ägardirektiv för Karlstad Airport AB Ägardirektiv för verksamheten

Läs mer

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS

Kommunkontoret, 2 september 2013, kl 10.00. Sekreterare Paragrafer 63-79 ANSLAG/BEVIS SAMMANTRÄDESPROTOKOLL 1 (22) Sammanträdesdatum 26 augusti 2013 Plats och tid Kommunkontoret, Heby, kl 10.00-13.40 Beslutande Margaretha Gadde-Jennische (M), ordförande Gudrun Wängelin-Lernskog (C) Emilie

Läs mer

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-02-02 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT

PROTOKOLL. Sammanträdesdatum 2009-02-02 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT STENUNGSUNDS KOMMUN Tid: 8:30-12.10 KOMMUNSTYRELSENS ALLMÄNNA UTSKOTT Plats: Sammanträdesrum Hallerna Ledamöter: Ove Andersson (m) Ordförande Lena Hedlund (kd) Vice.ordförande Lisbeth Svensson (fp) Bo

Läs mer

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun

Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun 1 (8) Reviderat reglemente för Kommunstyrelsen i Strömstads kommun Utöver vad som är föreskrivet om Kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. Kommunstyrelsen har att i samverkan

Läs mer

Sida 1 av 3 SAMVERKANSAVTAL Bakgrund Örebro läns landsting, nu Region Örebro län, och Örebro kommun har kommit överens om att från och med den 1 januari 2005 inrätta en gemensam nämnd, kallad den gemensamma

Läs mer

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT

BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT BOLAGSSTYRNINGSRAPPORT HEBA Fastighets AB (publ) är ett svenskt aktiebolag noterat på Nasdaq OMX Stockholm (Stockholmsbörsen), Midcap. HEBA tillämpar Svensk kod för bolagsstyrning (Koden). Förutom Koden

Läs mer

Landstingsfullmäktige 1-41

Landstingsfullmäktige 1-41 Protokoll Sammanträdesdatum 2008-03-31 Landstingsfullmäktige 1-41 Tid: Måndagen den 31 mars 2008 kl 10:00-12:25, 13:15-15:00, 15:20-18:10 Plats: Länssjukhuset i Halmstad 1 Sammanträdets öppnande Landstingsfullmäktiges

Läs mer

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11

Hällefors kommun. Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala bolagen Revisionsrapport. Offentlig sektor KPMG AB 2014-01-23 Antal sidor: 11 Kommunstyrelsens uppsikt över de kommunala Revisionsrapport Offentlig sektor KPMG AB Antal sidor: 11 Innehåll 1. Sammanfattning 1 2. Bakgrund 2 3. Syfte 2 4. Avgränsning och ansvarig nämnd 3 5. Revisionskriterier

Läs mer

Uppsiktsplikt och ägarstyrning

Uppsiktsplikt och ägarstyrning www.pwc.se Revisionsrapport Uppsiktsplikt och ägarstyrning Margareta Irenaeus Cert. kommunal revisor Botkyrka kommun Innehållsförteckning Sammanfattning... 1 1. Uppdrag... 2 1.1. Bakgrund... 2 1.2. Revisionsfråga...

Läs mer

Sammanträdesprotokoll 1 (8)

Sammanträdesprotokoll 1 (8) 1 (8) Plats och tid Landstingshuset, Kyrkgatan 12, hus 2, plan 2, 2008-12-16, kl 09.00-17.10 Beslutande Ann-Marie Johansson (s) Björn Karlsson (s) Alvi Björklund (s) Bodil Sihm (mp) Alf Lundin (v) Gert

Läs mer

Reglemente för Kommunstyrelsen

Reglemente för Kommunstyrelsen Nummer: 03:1 Blad: (1) Reglemente för Kommunstyrelsen Utöver det som föreskrivs om kommunstyrelsen i kommunallagen gäller bestämmelserna i detta reglemente. A Kommunstyrelsens övergripande uppgifter Ledningsfunktionen

Läs mer

Stockholms läns sjukvårdsområde som mottagare av somatisk specialistvård inom ramen för Framtidens hälso- och sjukvård

Stockholms läns sjukvårdsområde som mottagare av somatisk specialistvård inom ramen för Framtidens hälso- och sjukvård Stockholms läns landsting 1 (6) Landstingsstyrelsens förvaltning Handläggare: Christina Widerberg Söderholm TJÄNSTEUTLÅTANDE 2015-04-27 LS 2015-0080 Ägarutskottet Stockholms läns sjukvårdsområde som mottagare

Läs mer

Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB

Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB 006:151 Ägardirektiv för Borås Lokaltrafik AB Antagna av Kommunfullmäktige 2015-03-26 samt fastställda av bolagsstämman 2015-04-01. Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten

Läs mer

Översyn av bolagsordningar och ägardirektiv för bolagen med anledning av ny politisk organisation

Översyn av bolagsordningar och ägardirektiv för bolagen med anledning av ny politisk organisation Stockholms läns landsting 1 (3) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2015-01-28 LS 1411-1289 Landstingsstyrelsen Översyn av bolagsordningar och ägardirektiv för bolagen med anledning av ny politisk organisation

Läs mer

Revisionsreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se. Sida 1(5) Datum 2011-07-08

Revisionsreglemente POLICY. Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se. Sida 1(5) Datum 2011-07-08 Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se POLICY Antagen av Kommunfullmäktige 1(5) Revisionsreglemente 2 Revisionens roll 1 Revisorerna och lekmannarevisorerna

Läs mer

Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen

Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Revisionsrapport Kommunstyrelsens uppsikt över bolagen Östersunds kommun 2010-10-22 Kjell Pettersson, certifierad kommunal revisor Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Inledning... 4 2.1 Bakgrund

Läs mer

Landstingsstyrelsen 131-154

Landstingsstyrelsen 131-154 Protokoll Sammanträdesdatum 2007-10-15 Landstingsstyrelsen 131-154 Tid: Måndagen den 15 oktober 2007, kl 11:30-12:20 Plats: Landstingshuset, Södra vägen 9, Halmstad Ledamöter Mats Eriksson (m) Gun Marie

Läs mer

Regionstyrelsens personalutskott

Regionstyrelsens personalutskott Regionstyrelsens personalutskott Tid 2016-03-08 09:00-10:55 Plats Beslutande ledamöter Ej tjänstgörande ersättare Vidöstern, Region Kronoberg, Nygatan 20, Växjö Robert Olesen (S) (ordförande) Anna Fransson

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Kommunfullmäktige 2007-05-28 1 (26) Plats och tid Folkets Hus, Askersund, 2007-05-28 kl. 19.00-20.40. Beslutande Ordinarie ledamöter Bo Trygg (s) Siv Ahlstrand (s) Per Eriksson

Läs mer

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden

KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19. Beslutsärenden KOMMUNSTYRELSEN 2001-12-19 Beslutsärenden KS 1 Personuppgiftslagen (PUL) 2 Vårgården 3 Yttrande över trafikförsörjningsplan 2002/2003 4 Upphandling av skolskjutsar 5 Delegationsärenden 6 Meddelanden KF

Läs mer

Landstingsstyrelsen 125-144. Tid: 2011-08-23 13:00-14:30 Plats: Landstingets kansli, sal A

Landstingsstyrelsen 125-144. Tid: 2011-08-23 13:00-14:30 Plats: Landstingets kansli, sal A PROTOKOLL 1(9) Plats: Landstingets kansli, sal A Närvarande: Peranders Johansson (M), ordförande Mia Frisk (KD) Anna-Carin Magnusson (S) Rune Backlund (C) Lena Skaring Thorsén (FP) Märta Svärd (MP) Håkan

Läs mer

Driftnämnden för Psykiatri Halland

Driftnämnden för Psykiatri Halland Driftnämnden för Psykiatri Halland Tid: Tisdagen den 20 januari 2015, kl. 09.30-16.00 (lunchuppehåll kl 12-13) Plats: Konferensrum Bocksten, Sjukhuset i Varberg, Träslövsvägen, Varberg. Länk till karta:

Läs mer

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572

ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 FÖRFATTNINGSSAMLING Nr R 15 a 1 (6) ÄGARDIREKTIV FÖR AB TIMRÅBO Organisationsnummer 556109-9572 Fastställda av kommunfullmäktige 2011-06-13, 70 Reviderad av kommunfullmäktige 2015-06-15, 88 1. Bolaget

Läs mer

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus

Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus 1 (7) Reglemente Diarienummer RS 691-2012 Västra Götalandsregionen Antaget av regionfullmäktige den 24 november 2015, 204 Reglemente för styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus Dokumentet

Läs mer

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02

Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02 Föredragningslista Sammanträdesdatum 2004-12 - 02 Psykiatrinämnden Tid: Torsdagen den 2 december, Klockan 16.00 Plats: Landstingets kansli, Halmstad Borgsalen Utvecklingskraft möte med LS -au 13.00 14.30

Läs mer

Primärvårdsnämnden Hylte

Primärvårdsnämnden Hylte Protokoll Sammanträdesdatum 2005-12-05 Primärvårdsnämnden Hylte 49-61 Tid: Måndagen 5 december 2005, kl 15:00-18:00 Plats: Vårdcentralen Unnaryd Ledamöter Tom Barkström (kd) Kristina Johansson (s) Bo Gunnar

Läs mer

Reglemente för landstingsstyrelsen, Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden

Reglemente för landstingsstyrelsen, Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden Reglemente för landstingsstyrelsen, Folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnden och Hälsooch sjukvårdsnämnden Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 25 26 februari 2015, 14

Läs mer

RK 200610-100 Revisionskontoret 2007-03-21 1 (5) Sammanfattning

RK 200610-100 Revisionskontoret 2007-03-21 1 (5) Sammanfattning RK 200610-100 Revisionskontoret 2007-03-21 1 (5) Sammanfattning Revisionen av Landstingsstyrelsens verksamhet under år 2006 har utgått från av de förtroendevalda revisorerna fastställd revisionsplan och

Läs mer

1999-04-08 36-54. 1999-04-08, kl 13.00 15.00 Information från Fou-chef Bertil Marklund och förvaltningschef Irene Takanen kl 15.00 18.

1999-04-08 36-54. 1999-04-08, kl 13.00 15.00 Information från Fou-chef Bertil Marklund och förvaltningschef Irene Takanen kl 15.00 18. 1999-04-08 36-54 1999-04-08, kl 13.00 15.00 Information från Fou-chef Bertil Marklund och förvaltningschef Irene Takanen kl 15.00 18.00 Sammanträde Sammanträdesrum Åbrinken, vårdcentralen Falkenberg Göran

Läs mer

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S

Marita Nilsson, M (ej 130) Lars Eriksson, S Liv Pettersson, S 1(16) Plats och tid Kommunkontoret, Foxen, den 4 december kl 14.00-15.45 Beslutande Ledamöter Agneta Nilsson, KD, ordf Marita Arvidsson, C Margareta Nilsson, M Mikael Olsson, M Jessica Danielsson, Fp Susanne

Läs mer

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30

Socialnämnden 2014-03-11 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 1 (27) Plats och tid Socialförvaltningen, Vikhyttegatan 14, Filipstad, 2014-03-11 kl. 8:30-12:30 Beslutande Britt-Marie Wall, ordförande Sune Frisk Christina Persson Christer Olsson Björn Stålhammar Tjänstgörande

Läs mer

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland

Granskning av budgetprocessen. Landstinget Värmland. Landstinget Värmland www.pwc.se Revisionsrapport Inger Andersson Christina Olsson Februari 2016 Granskning av budgetprocessen inom Budgetprocessen inom Innehåll Sammanfattning... 2 1. Inledning... 5 1.1. Bakgrund... 5 1.2.

Läs mer

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN

REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN REGLEMENTE FÖR KOMMUNSTYRELSEN Antaget av kommunfullmäktige 1991-12-16. Ändringar 1995-11-27, 1997-04-28, 1998-02-09, 1998-08-17, 1998-11-02, (kommunstyrelsen) 1998-10-29, 1998-11-02, 1999-12-13, 2000-06-13,

Läs mer

Revisionsreglemente för Bollnäs kommun

Revisionsreglemente för Bollnäs kommun 1 (5) KOMMUNFULLMÄKTIGE REGLEMENTE Revisionen 2015-02-23 Dnr 15-0109 Revisionsreglemente för Bollnäs kommun Antaget av kommunfullmäktige 2006-12-18, 218. Revidering har skett 2007-03-26, 66, 2008-12-15,

Läs mer

Produktionsutskottet har inkommit med förslag till övergripande riktlinjer för incitamentsprogram i landstingets hälso- och sjukvårdsverksamhet.

Produktionsutskottet har inkommit med förslag till övergripande riktlinjer för incitamentsprogram i landstingets hälso- och sjukvårdsverksamhet. Stockholms läns landsting 1(2) Landstingsradsberedningen SKRIVELSE 2013-02-20 LS 0906-0562 Landstingsstyrelsen LANDSTINGSSTYRELSEN 1 3-03- 02 0001 9 Övergripande riktlinjer för incitamentsmodeller Föredragande

Läs mer

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13)

ÖCKERÖ KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Socialnämnden 2012-11-21 1(13) SAMMANTRÄDES Socialnämnden 2012-11-21 1(13) Plats och tid Kommunhuset, kl 16.00-19.10 ande Övriga deltagande Kent Lagrell (M), ordförande Jim Adolfsson (M) Stig Ottosson (M) Anders Kjellgren (M) Claes

Läs mer

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Omvårdnadsnämnd Sammanträdesdatum 2010-03-31 Sid 1 (21) Plats Omvårdnad Gävle, Hamiltongatan 22 Tid 31 mars 2010, Kl. 10.00 12.30, 13.30 16.00 Närvarande Se sidan 2 Justeringens plats

Läs mer

Lönepolicy. med kriterier, tillämpningar, samt handlingsplan för åren 2014-2016. Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-xx-xx, paragraf xx 2014-04-29

Lönepolicy. med kriterier, tillämpningar, samt handlingsplan för åren 2014-2016. Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-xx-xx, paragraf xx 2014-04-29 A Lönepolicy med kriterier, tillämpningar, samt handlingsplan för åren 2014-2016 Fastställd av Kommunfullmäktige 2014-xx-xx, paragraf xx 2014-04-29 Inledning Dorotea kommuns samtliga verksamheter har till

Läs mer

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun

Välkommen. till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Välkommen till Kommunfullmäktige i Ragunda kommun Vad är Kommunfullmäktige? Kommunfullmäktige är kommunens högsta beslutande organ och kan sägas vara kommunens riksdag. Kommunfullmäktige fattar viktiga

Läs mer

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-20 1-13

Sammanträdesprotokoll Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-20 1-13 Barn- och utbildningsnämnden 2014-10-20 1-13 Plats och tid A 1, kl. 13.00 17.00 Beslutande Ersättare ej tjänstgörande Övriga deltagare Utses att justera Micael Åkesson (M) Jeanette Qvist (S) Eva Pehrsson-Karlsson

Läs mer

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG

FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG Fastställd av kommunfullmäktige 2008-04-08 49 FÖRETAGSPOLICY FÖR KRISTIANSTADS KOMMUN OCH DESS KOMMUNALA BOLAG 1. Bakgrund Kommunallagen ställer krav på uppsikt och kontroll över all kommunal verksamhet,

Läs mer

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19

Sävsjö kommun SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunfullmäktige 2007-02-19 1 Plats och tid Kommunhuset, Sävsjö, Vallsjösalen, måndagen den 19 februari 2007 klockan 19.00-20.30 ande Samtliga ordinarie ledamöter med undantag av: Harald Petersson (m), Anna Eriksson (kd), Anette

Läs mer

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering.

Fullmäktigesalen Harmånger. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid och plats för protokollets justering. NORDANSTIGS KOMMUN Kommunfullmäktige KALLELSE Ledamöter Ersättare och övriga för kännedom Plats: Fullmäktigesalen Harmånger Tid: Måndag 27 september 2004 kl. 19:00. 1. Upprop, Val av justerare jämte tid

Läs mer

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige

Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014. Ärenden som går vidare till kommunfullmäktige Sida 1 av 7 Sammandrag från kommunstyrelsens sammanträde den 25 mars 2014 Har du frågor om något ärende, kontakta kommunkansliet, tel. 0340-881 04, 881 06, 881 07 eller ks@varberg.se Fullständigt protokoll

Läs mer

Sammanträdesprotokoll

Sammanträdesprotokoll 2005-08-16 1 Organ Kommunstyrelsens arbetsutskott Plats och tid Kommunhuset, Gnosjö, kl 08.00-16.30 Beslutande Christer Gustafsson (kd), ordförande Bertil Nilsson (m) Inga-Lill Andersson Hjelm (s) Myrna

Läs mer

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506)

ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Sidan 1 av 7 ÄGARDIREKTIV för LSR Landskrona- Svalövs Renhållnings AB (556195-7506) Bakgrund Landskrona kommun (212000-1140) och Svalövs kommun (212000-0993) äger gemensamt ett aktiebolag. LSR Landskrona

Läs mer

Reglemente för krisledningsnämnden

Reglemente för krisledningsnämnden Sala kommun Kommunal författningssamling Reglemente för krisledningsnämnden KFS 042 revision 02 REGLEMENTE ANTAGEN: 2012-12-17 GÄLLER FRÅN OCH MED: 2012-12-20 ERSÄTTER: 366/2004 Utöver det som föreskrivs

Läs mer

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09

ÅTVIDABERGS KOMMUN SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Sida Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2008-01-09 Ks 1 Ekonomiinformation Ekonomichefen lämnar vid kommunstyrelsens sammanträde i januari 2008 en årsprognos baserad på utfall till och med november månad 2007 och som i väsenligt överensstämmer med prognosen

Läs mer

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till

Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Dokumentansvarig Diarienummer Senast reviderad Giltig till Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Vuxen- och omsorgsnämndens reglemente Reglemente 2015-09-28 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig Diarienummer

Läs mer

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp)

Se bifogad närvaro- och omröstningslista. Kommunchef Eric Sörlin Kommunsekreterare Monica Lindwall. Agneta Westerberg (s) och Christer Pellfolk (frp) Kommunfullmäktige 2000-10-16 Plats och tid för sammanträdet Beslutande Övriga deltagare Utses att justera Justeringens plats och tid Vallentuna Teater, Vallentuna måndagen den 16 oktober 2000 kl 19.00-21.00.

Läs mer

Reglemente för överförmyndarnämnden

Reglemente för överförmyndarnämnden Åstorps kommuns Reglemente för överförmyndarnämnden Beslutat av Kommunfullmäktige 2014-11-17 197 Dnr 2014/292 2(8) Innehåll 1 VERKSAMHETER... 3 2 NÄMNDSPECIFIKA UPPGIFTER:... 3 3 NÄMNDGEMENSAMMA UPPGIFTER:...

Läs mer

Ägardirektiv för Trelleborgs Hamn AB

Ägardirektiv för Trelleborgs Hamn AB Ägardirektiv för Trelleborgs Hamn AB Dessa ägardirektiv gäller för verksamheten i Trelleborgs Hamn AB som ägs av Trelleborgs kommun. Ägardirektiven ska vara föremål för översyn en gång per mandatperiod.

Läs mer

Kommunfullmäktige 2014-09-08

Kommunfullmäktige 2014-09-08 Kommunfullmäktige 2014-09-08 Plats och tid Förvaltningshuset, Smedjebacken klockan 18.00 21.00 Beslutande Carin Runeson ordf. (S) Rågher Thelin (S) Calle Morgården (MP) Leif Nilsson (S) Anders Karlsson

Läs mer

Reglemente för sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun

Reglemente för sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun FÖRFATTNINGSSAMLING Reglemente för sjukvårds- och omsorgsnämnden i Norrtälje kommun Antaget av Norrtälje kommunfullmäktige 2013-06-17, 100 Antaget at Stockholms läns landstingsfullmäktige 2013-06-11 12,

Läs mer

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31)

STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) STORUMANS KOMMUN PROTOKOLL 1 (31) Plats och tid Paragrafen, kommunhuset Storuman 2013-02-20, kl 09.00 15.30. Ajournering för partivisa överläggningar 11.30 12.00. Beslutande Monica Beije (M) Håkan Rombe

Läs mer

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ

ANSLAG/BEVIS. Protokollet är justerat. Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Socialnämnd 2014.12.17 1 Plats och tid Sammanträdesrum Huangshan, kommunhuset kl 13.30-16.05 Beslutande Övriga deltagande Justerare Stefan Westergren (S) ordf Anders Palm-Lundin (S) Mikael Hernborg (S)

Läs mer